PDA

View Full Version : badrobot / Acer Palmatum




badrobot
08-12-2012, 11:54
abim dün süpriz yaptı ve bu ağacı bana hediye olarak getirdi. saksıyı iki kişi zor taşıyoruz. çok yaşlı bir ağaçki beden kalınlığı 7-8 kadar olan bu acer palmatum için çok heyecanlandım. bu ağacın bakımı hakkında fazla bir bilgim yok fakat en kısa zamanda araştıp öğreneceğim.




badrobot
08-12-2012, 11:55
devamı...

sagol
08-12-2012, 14:20
Sayın Badrobot,
Güzel bir ağaç, hayırlı olsun. Acerler konusunda tecrübesi çok olan sayın Tourkana size tavsiyelerde bulunur zannediyorum.

İyi çalışmalar dilerim

Sakaki
08-12-2012, 20:17
Çok harika bir acer, hayırlı olsun sn badrobot!
Heyecanınızı tahmin edebiliyorum :)

badrobot
08-12-2012, 21:13
sn. sagol,Sakaki. temennileriniz için çok teşekür ederim. yarında 5-6 cm çapında 2 tane oya ve 4 cm çapında bir erguvan gelecek. onlarında fotoğraflarını yarın yayınlarım.
ayrıca ocak ayında 10-15 cm çaplarında pıynar, delice zeytin, yabani kiraz, yabani erik, çınar, dut, meşe gibi yaklaşık 20 civarı ağaç gelecek. bu stok bana uzun süre gider gibi. kalın bedenli ağaç stokladıkça bonsai konusunda kendime olan güvenim dahada artıyor. ilk başlarda bilinçsizce almış bulunduğum şu an bedenleri ince ağaçlarımıda (yaklaşık 50 adet) gelişmeleri için bu kış bahçeye ekeceğim. o ağaçlarımıda (ömür yeterse) 5-6 sene sonra bonsai için topraktan sökerim.

allah herkesin gönlüne göre versin.

Sakaki
08-12-2012, 22:26
Sn badrobot,

Sonradan aklıma gelen birşeyi söylemeden geçmek istemiyorum:
Bir dut, zeytin, ficus, erik gibi ağaçları her zaman bulabilirsiniz ama bunun gibi bir aceri her zaman bulmanız mümkün değil, siz de biliyorsunuz.
O yüzden, bu adayınızda herhangi en ufak bir işlem bile yapmadan önce defalarca düşünmenizde bence fayda var :)
Hatta ulaşmak istediğiniz sonucu güzel bir kara kalem çalışması ile önceden tasarlamak da çok iyi olur bence. Bir oyada olduğu gibi "nasıl olsa oya çok" deme şansımız acer için pek mümkün olmuyor maalesef.

Başarılar dilerim.

badrobot
08-12-2012, 23:12
sn Sakaki. anlattıklarınızın ve hassasiyetinizin farkındayım. çok özel bir ağaç olduğunuda biliyorum. bugün ağacın yanına sık sık gidip inceledim. herhangi bir budama yapmadan önce bir kaç Air Layering (Havai Köklendirme) yapabilirmiyim diye düşündüm. çünki ağacın aşağı kısımları gibi üst kısımlarıda oldukça kalın ve şekilli.
sizden yardım istiyorum. her budama öncesi size danışmak sormak isterim. eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum. çünki bu ağacın sorumluluğu büyük.
aşağıda iki fotoğrafta ilk aklıma geleni anlatmaya çalıştım. elbette daha çok düşüneceğim. marta kadar zamanım var.

Sakaki
09-12-2012, 01:13
...sizden yardım istiyorum. her budama öncesi size danışmak sormak isterim. eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum. çünki bu ağacın sorumluluğu büyük.
aşağıda iki fotoğrafta ilk aklıma geleni anlatmaya çalıştım. elbette daha çok düşüneceğim. marta kadar zamanım var.

Her konuda seve seve yardımcı olur ve haddim olduğu müddetçe fikrimi/yorumumu elbette belirtirim, ama Acerler konusunda kesinlikle tourkana deneyimlidir!

Malum, benim buralarda maalesef acerleri tecrübe etme şansım yok gibi :(
İki acer edinmiştim tecrübe kazanayım diye, ancak birisi Adana'nın yaz sıcağını 1 ay bile kaldıramadı (kırmızı varyete) ve onu yaylaya gönderdim. Diğer cinsi de toprağa indirdim ve kalınlaşması için beklemedeyim.

Tarz konusunda yeri geldiğinde hepimiz size yardımcı olmaya çalışacağız, ama acerlere özgü sorularınızda bence ilk adres tourkanadır :)

badrobot
14-01-2013, 17:25
Bugün bir cesaretle Acer Palmatum'u budadım. budarken çok özen göstermeye çalıştım. ağacın boyu biraz uzun oldu.(55cm) çünki uzun olan gövdenin bitişini küt bir kesim yerine en ucundaki küçük dalcığı zirve olarak düşünmek istedim. aksi halde oyma işlemi yapmak durumunda kalıp ağacı zorlayacaktım. fakat 8,2 cm beden kalınlığı heybetli görünmesine neden oluyor.
gelecek güzel bahar günlerinde nasıl sürgünler verecek merakla bekliyorum.

bonsaisan
15-01-2013, 16:37
Çok güçlü iki aday.Manisanın iklimi büyük avantaj.Hızlı bir gelişim göstericeklerdir.
Gelişmeleri görmek dileğiyle.
Bu hafta sonu Manisaya gitmeyi düşünüyorum.
Bir arkadaşımın bahçesindeki ağaçlara işle yapaCağım.






http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm

badrobot
23-01-2013, 17:26
nette sörf yaparken böyle bir ağaca rastladım. benim ağacımada gövde şekli itibariyle benziyor. benim gibi acemi böyle bir ağaç yetiştirebiirmi? zamanla göreceğiz.
şimdilik böyle bir güzelliğe bakmakla yetiniyorum.
herkese kolay gelsin.

alibaba
23-01-2013, 18:40
Çok şanslısınız böyle bir ağabeye sahip olduğunuz için :)

sagol
23-01-2013, 19:07
Sayın Badrobot,

Bence ağacın boyu biraz uzun. Şimdi kıyamasanız da ilkbaharda daha aşağıdan sürgünler çıktığında uygun bir yerden kesmek daha iyi olur gibi geliyor bana. Saksıya da birkaç cm daha toprak doldurulsa ilerde bonsai saksınına alındığında ikiz gövde için kurala daha uygun olabilir. Belki daha iyi fikirler de olabilir. Ağacınız çok güzel, hatayı azaltmak için farklı fikirler olsa iyi olabilir.

İyi çalışmalar dilerim...

badrobot
26-02-2013, 16:32
sn. sagol'un önerisini dikkate alarak 56 cm'yle gerçektende çok uzun olan boy 43 cm'ye indirildi. keserken içim "cız" etsede en boy oranında göze hoş gelen bir duruma geldi.
baharla birlikte yeni tomurcuklarını patlatmaya başladı.
bugün yavaş yarayışlı granül gübreyle (16-10-16 + 72 element ) gübrelemde yaptım. bu gübrelemeyle gelişimi sağlıklı ve hızlandırmayı düşünüyorum.

sagol
26-02-2013, 17:50
Elinize sağlık şimdi daha orantılı görünüyor.
Başladığımda kıyamadığımdan gerektiğinden uzun bıraktığım ağaçlarımı, 1 yıl sonra ya havai köklendirme yaptım ya da kesip attım dolayısıyla boşuna zaman kaybı oldu(zaman kaybı olsa da o arada tecrübe kazanılıyor) sizinde aynı hataya düşmenizi istemedim.

Hem 11. postda eklediğiniz örneğe biraz daha benzemesi için hem de kurala uygunluk açısından toprak seviyesi de biraz yükseltilmeli ama bu daha sonra da olur. http://www.agaclar.net/forum/1090292-post11.htm
Bu gibi durumlarda 3 yöntem var.

1- Kürdan yöntemi: 2-2.5 mmlik ağaç matkabıyla gövde etrafında delikler açılıyor(hepsi aynı seviyede olmamalı). Hormona batırılmış kürdanlar bu deliklere sokulup. Kumlu, yosunlu, yumuşak bir karışımla bu kısım kapatılıyor yatayda güzel kökler geliştirilebiliyor ve güzel bir nebari oluşturuluyor. Bunu bir çin karaağacında deniyorum bakalım başarılı olacakmıyım.

2- Aynı cinsten 7-8 tane 1 yıllık acerler bulabilirseniz kök aşılamak mümkün.

3- Bunları hiç yapmadan geçirgen bir karışımla bu kısım doldurulabiliyor.

Nebari için şimdilik erken, taç kısmı biraz gelişsin o arada bu yöntemleri de gözönünde bulundurursanız iyi bir nebariye de ulaşmak mümkün olabilir.

Not: Bulabilirseniz ilkbahar için fosfatı biraz daha yüksek potasyumu biraz daha düşük bir gübre daha iyi olabilir. İstanbulda gübre için çok erken ama manisa ısınmıştır heralde.

Kolay gelsin. İyi çalışmalar dilerim...

bonsaicimali
20-03-2013, 19:40
sn.badrobot Galiba başlığı yanlış yazmışsınız Bu arada gerçekten çok güzel bir aday

badrobot
21-03-2013, 08:29
sn. bonsaicimali. "Galiba başlığı yanlış yazmışsınız" demişsiniz. anlayamadım. hangi başlık?
bu arada ağaç bir sürü yeni sürgünler verdi. tüm sürgünler hızla büyüyorlar. yakın bir zamanda (hafta sonu) fotoğraflar çekeceğim.

bonsaicimali
21-03-2013, 20:33
Sn badrobot ben türü palmatum sanıyorum da konu başlığında rubrum yazîyor bunu kastetmiştim bu arada çalışmanızda başarılar :)

badrobot
21-03-2013, 21:08
sn. bonsaicimali.
acer'ler (akçaağaç) çok büyük bir aile. acer palmatum (japon akçaağcı) bir türün genel adı olmakta. acer palmatum rubrum (veya dissectum'da deniliyor) ise alt familyası olmakta. bu türün yaprakları kırmızıdır.
bende en başlarda sizin düştüğünüz küçük yanlışlığa düşmüştüm. değerli dost Sakaki'nin uyarısından sonra yaptığım araştırmada ayrıntılı bilgileri internette buldum.
şimdiden söyliyeyim eğer bonsai çalışma düşünceniz varsa çok hassas bir tür. fakat görsel güzelliğine diyecek bir şey yok. bonsai olmasada ağacın ham hali bile çok değerli ve pahallı. bende buna benzer abimin hediyesi olan 5 ağaç var.:)

sizede çalşmalarınızda başarılar diler saygılarımı sunarım.

Sakaki
21-03-2013, 22:01
şimdiden söyliyeyim eğer bonsai çalışma düşünceniz varsa çok hassas bir tür.

Doğru söylüyorsunuz sn badrobot, özellikle mantar enfeksiyonlarına karşı çok hassas oluyormuş. Walter Pall bile en meşhur ve internette fotoğrafı en yaygın olan kırmızı acer bonsaisini bir mantar enfeksiyonundan ötürü kaybetmiş.
Onun bu ünlü ağacının gövdesi, fotoğraflarda hep beyaz görünüyor. Sebebi ise, ağacın bu hasassiyetini bildiği için bonsaisine periyodik olarak lime sülfür uygulaması. Kendi blog sayfasında da açıklamış zaten bu durumu.

Umarım aynı bela size bulaşmaz!

bonsaicimali
22-03-2013, 01:38
tamam ozaman şimdi anladım :D aslında acer yapraklarıyla çok güzel bir tür bende sn.Tourkanadan 1 tane almıştım şuan onun üstünde pek bi çalışma yapmak istemiyorum bahçemdeki çınar yapraklı akçaağaçtan havai köklendirmeden elde ettiğim çok kalın fidanlar var belki onlar üstünde bir çalışma deneyebilirim Acer türlerinin yaprakları çok hoşuma gidiyor bu yüzden acer türlerine genel itibariyle bayılıyorum

badrobot
22-03-2013, 13:32
acer sürgünelrini hızla geliştiriyor. büyüteçle gövdeyi incelediğimde henüz daha yeni patlamış bir çok göz görülüyor.

bonsaicimali
26-03-2013, 15:54
sn.Badrobot sizinkininde gövdesi yeşilmiş :D

badrobot
26-03-2013, 17:22
sn. bonsaicimali. acer palmatum'un bir çok alt türü mevcut. bu türle fazla bir deneyimim yok. elimde bu türden buna benzer 5-6 tane var. o yüzden diğer ırklarının nasıl oldukalrını bilmiyorum.
benim bu ağacım hızla gelişiyor. havaların tam anlamıyla ısınmasıyla gelişimin hızlanacağını tahmin ediyorum. fakat yaza (Haziran başı) yapraklarının yanmaması için ağacı kısmen daha serin ve tam gölge olan evimin arka baçesine bir yere alacağım.
iyi çalışmalar.

bonsaicimali
26-03-2013, 23:16
benimkide okadar hızlı gelişiyorku aynı sizin dediğiniz gibi

sadecegeçen
28-03-2013, 20:52
Sayın badrobot bu acer rubrum fidanlarını nerden buluyorsunuz? çok aradım ama bir türlü bulamadım :(

badrobot
28-03-2013, 21:20
sn. sadecegeçen. bu ağaçlar abimin hediyesi. bende 5 adet var fakat abimde........

bonsaicimali
29-03-2013, 17:20
sn.Sadecegecen sn.Tourkana nın çok güzel fidanları var banada birtane gönderdi ondan alabilirsiniz

sadecegeçen
30-03-2013, 21:58
sn. bonsaicimali.
acer'ler (akçaağaç) çok büyük bir aile. acer palmatum (japon akçaağcı) bir türün genel adı olmakta. acer palmatum rubrum (veya dissectum'da deniliyor) ise alt familyası olmakta. bu türün yaprakları kırmızıdır.
bende en başlarda sizin düştüğünüz küçük yanlışlığa düşmüştüm. değerli dost Sakaki'nin uyarısından sonra yaptığım araştırmada ayrıntılı bilgileri internette buldum.
şimdiden söyliyeyim eğer bonsai çalışma düşünceniz varsa çok hassas bir tür. fakat görsel güzelliğine diyecek bir şey yok. bonsai olmasada ağacın ham hali bile çok değerli ve pahallı. bende buna benzer abimin hediyesi olan 5 ağaç var.:)

sizede çalşmalarınızda başarılar diler saygılarımı sunarım.

Gerçekten o kadar karıştı ki kafam anlatamam. Dün bonsaicimali ile de konuştuk bu rubrum konusunu. İnternette sağlıklı bir bilgi bulamadım.. şimdi acer rubrum var birde sadece rubrum türümü var ? bu iki rubrum birbirinden farklı mı ?

birde bu çin akçaağacı varmış.. iyice karıştı herşey

Kırmızı Yapraklı Çin akçaağacı 70-100 cm/ GittiGidiyor'da 79092379 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/kirmizi-yaprakli-cin-akcaagaci-70-100-cm-79092379)

Sakaki
30-03-2013, 22:18
Sn sadecegecen

Acer çok sayıda varyetesi olan bir tür, kafanızın karışması normal :)
Rubrum, kırmızı yapraklı acere verilen isim. Aşağıdaki linkte acer varyetelerini ve resimlerini görebilirsiniz:

Japanese Maple Tree Varieties: Cultivars from species Acer palmatum, Acer japonicum, and Acer shiras (http://www.mendocinomaples.com/index.php?crn=208)

sadecegeçen
30-03-2013, 22:22
Sn sadecegecen

Acer çok sayıda varyetesi olan bir tür, kafanızın karışması normal :)
Rubrum, kırmızı yapraklı acere verilen isim. Aşağıdaki linkte acer varyetelerini ve resimlerini görebilirsiniz:

Japanese Maple Tree Varieties: Cultivars from species Acer palmatum, Acer japonicum, and Acer shiras (http://www.mendocinomaples.com/index.php?crn=208)

O halde bütün kırmızı yapraklı acerler rubrum oluyor.

Sakaki
30-03-2013, 22:37
Tam öyle değil ama onun da çeşitleri var:
Acer rubrum - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Acer_rubrum)

bonsaicimali
31-03-2013, 19:31
Sn sadecegecen acerin okadar çok türü varki

badrobot
15-04-2013, 14:08
bu ağaç geçen sonbaharın son günlerinde geldiğinde üzerindeki son bir iki düzine yapraklarının kırmızı tonlarda olması dolayısıyla acer rubrum sanmıştım. herhalde öyle olmadığı için yapraklar yeşil tona dönüverdi. hem türü konusunda hemde bu aşamada ne yapılabilinir? bu konuda görüş ve fikirlerinize ihtiyacım var.
üst sürgünleri belli bir seviyeden budamalımıyım? alttan sürgün vermeye teşvik edeyim. neyi ne zaman yapmalıyım.
bu türün bakımı ve tepkileri hakkında hiç bir bilgim yok.

Sakaki
15-04-2013, 14:14
Merhaba sn badrobot,

Bakım, bilgi, öneri kısmını tourkana'ya bırakıyorum ama türü konusunda dediğiniz gibi rubrum olmadığı kesin :)
Gerçi bu aslında çok da kötü bir haber sayılmaz, zira rubrumlar çok daha hassas diye biliyorum :)

bonsaicimali
15-04-2013, 14:39
sanırım tourkana dan aldıgım tür bu benimkiyle aynı

badrobot
15-04-2013, 15:28
sn.Sakaki. rubrum olmadığına hassasiyet açısından sevindim, görsellik açısından hayalkırıklığı...kısmet
ama olsun yinede 8 cm'lik kalın bedenli, güzel bir ağaç.

iceberg_534
15-04-2013, 15:55
bence görselliği konusunda hiç hayal kırıklığı yaşamayın,sonbaharda gölgede tutarsanız yaprakları yine ateş kırmızısına döner ve harika bir şölen seyredersiniz. kesinlikle bu konuda saygıdeğer tourkana san'a mesaj atın ...

sadecegeçen
15-04-2013, 16:54
nette sörf yaparken böyle bir ağaca rastladım. benim ağacımada gövde şekli itibariyle benziyor. benim gibi acemi böyle bir ağaç yetiştirebiirmi? zamanla göreceğiz.
şimdilik böyle bir güzelliğe bakmakla yetiniyorum.
herkese kolay gelsin.

Ben daha türkiye'de hiç görmedim böyle bonsai. Sadece nette var bunlar :) Belki böyle bir ağaç yapabilirsiniz

bonsade
15-04-2013, 23:12
Ağacınız nette görünenlerden güzel . Çok gübre verme . Şekil konusu çok önemli diğil .Yaprakları biraz soğuk havada Renkleniyor . Renklenecek diyede ağacı üşütme ..

bonsaicimali
25-04-2013, 21:58
son durumu nedir acaba ? :)

reguler
17-10-2014, 16:36
son bir fotoğraf görmek isterim . En çok bonsaisini yapmak istediğim bir tür.

badrobot
17-10-2014, 18:51
Ağaç artık bende değil. Bir dostuma verdim. Son haberlere göre oldukça gelişmiş ve çok güzel bir şekle girmiş durumda. En son boy kısaltmadan sonra ağaçta yeni sürgünler patlamış ve esas formunu oluşturan dallarınıda çıkarmıştı.

reguler
20-10-2014, 20:17
abim dün süpriz yaptı ve bu ağacı bana hediye olarak getirdi. saksıyı iki kişi zor taşıyoruz. çok yaşlı bir ağaçki beden kalınlığı 7-8 kadar olan bu acer palmatum için çok heyecanlandım. bu ağacın bakımı hakkında fazla bir bilgim yok fakat en kısa zamanda araştıp öğreneceğim.

Ya sabah kalksam ki kapımda böyle bir ağaç bulsam birisi bana hediye etmiş olsa. Valla kıskandım ne diyeyim. inşallah ölmez ağaç :D

badrobot
20-10-2014, 20:20
Ağacın sağlığı çok iyi ve emin ellerde.