PDA

View Full Version : sagol / Ligustrum Vulgare (Kurtbağrı)




sagol
13-11-2012, 13:33
Mart 2012 de aldığım kurtbağrı. Yazın kendi haline kalmasına rağmen gelişimi fena sayılmaz. İlk budamada biraz daha aşağıdan budasaydım daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Gerçi bazen de uç kısmı kuruyor, sürgünler aşağıdan çıkıyor, her zaman ideal ölçüye ulaşmak kolay değil.

Kökünü yıkayıp öyle dikmiştim. Kuvvetli bir kök yapısı var, 'exposed root' olarak değerlendireceğim. Kışa hazırlık olsun diye açıktaki kökleri yosunla örttüm.

Fotoğraflardan da görüldüğü gibi sol gövde ortadakine çok yakın idi. Geçen ay yaptığım bir operasyonla orta kısmı yardım ve içine spagnum yosunu doldurdum. Bu sayede hem kendini daha kolay tedavi edecek ve yaraya gereksiz şeyler dolması önlenmiş olacak.

Fotoğraflar mart, eylül ve kasım aylarından. Kuvvetli budamadan sonra hızlı gelişimi ve kolay bakılması nedeniyle yeni başlayanlara tavsiye ederim. Keşke şimşir yerine ligustrum ile başlasaydım diye düşünüyorum.

İyi çalışmalar dilerim




sagol
20-05-2013, 13:10
Ligustrum çok hızlı gelişiyor her hafta uç alımı gerekiyor. Sol aşağıdan hala sürgün bekliyorum ama çıkmıyor, belki yaza çıkar. Ağustos ortasında yosun ve toprağı yavaş yavaş açıp kökleri ortaya çıkarmaya başlayacağım. Büyüme sezonu bittiğinde taşüstü mü neagari mi diye tekrar değerlendirmek gerekiyor.

sagol
07-04-2015, 18:17
Bu ligustrum biraz şanssız oldu, önce gövdelerden biri kurudu. Daha sonra kazara top çarpınca yuvarlanıp saksısı kırıldı darmadağın oldu. Hayata tutundu ve kurumadı.
Saksı kırılınca köklerinin uzunluğu nedeniyle elimdeki derin bir saksıya acele dikmiştim ama bu saksı buna biraz büyük geldi. Biraz daha gelişsin belki taşüstüne dönüştürürüm veya sağdaki dalı uzatıp aşağıya doğru yönlendiririm.
Bir diğer alternatif ise daha alçak saksıya almak ama uzun köklerini kesmeye kıyamamıştım.

sagol
07-04-2015, 18:20
Son anda bu ağaca bir daha baktım ve ortadaki uzun dalı aşağıya yönlendirdim. Fotoğraf çekmeyi unutmuşum birdahaki gidişimde çekmeye çalışacağım.

nervus opticus
08-04-2015, 19:33
Güzel bir çalışma olmuş Sn Sagol,
merakla takip ediyorum sizi.

sagol
08-04-2015, 20:02
Teşekkürler Sayın nervus opticus,



Güzel bir çalışma olmuş Sn Sagol,
merakla takip ediyorum sizi.