PDA

View Full Version : olmez / bonsailerim

olmez
13-01-2007, 11:05
Arkadaşlar aşağıdaki resimlerde görülen tüm bitkiler doğadan toplandılar. Zaten kendileri bayağı şekillenmişti.

Bitkiler 4 aydır bendeler. Bu 4 aylık süreçte yaşatmakla uğraştım ve sanırım başardım. Şu an artık hepsi yaprak döktü ve uyku moduna girdiler. Ben de fırsat bu fırsat deyip telleme çalışmalarını yaptım. Çok tecrübeli olmadığımdan buradaki bilgiler ve örnekler doğrultusunda şekil vermeye çalıştım. Hiçbirinin dalları yumuşak değil. Hepsi gevrek dallara sahip ve kolay kırılabilir bir yapıda. Onun için genelde ana gövdeye gerdirmek gibi yollar kullanmak zorunda kaldım.

Özellikle süngerlerle tellenmiş olan bitkiye nasıl şekil verebileceğim konusunda tıkandım kaldım. Dallardan birini aşağıya eğmeyi düşünüyorum ama dediğim gibi dal kolayca kırılabilecek gibi görünüyor. Kırılmasa bile zorlarsam çataldan ayrılabilir diye düşünüyorum.

Aslında çataldan yararak bir dalın ucunu saksıya dayamak ve böylece dalı kırılmış ama ağaçtan kopmadığı için yaşamaya devam ediyor görüntüsü vermeyi de düşünmüyor değilim.

Ancak önce bir ustalara danışayım dedim. Arkadaşlar tüm ağaçlarım ve özellikle o süngerlerle beraber tellenmiş ağacım hakkında tavsiyelerinizi alabilir miyim?

memet
13-01-2007, 11:35
dallar kırılgansa budamayla biçim vermeyi denemek daha uygun olabilir.
Süngerle desteklediğin ağaç ince dallar veriyor sanırım, ona süpürge(broom-hokidachi) tarzını düşünebilirsin. Gövdeden çıkan iki dalın birbirine çok yakın yerden çıktığını dikkate alarak uygun olabilir süpürge tarzı.

memet
13-01-2007, 11:38
Son resim zaten rüzgar tarzını çoktan almaya başlamış.(windswept-fukinagashi)
yukarı doğru duran, en alttaki ve en üstteki dalları da aynı yönde yatırmayı dene..

Ali H. ALI
13-01-2007, 14:55
Iyi gunler sayin olmez,
Memedin dediklerine katiliyorum, sungerle destekili agac supurge tarzi olabilir,
digerini de hic zorlanmadan Ruzgar[yatigi] tarzini uygulayabilirsin. asagida agcina uygulayabilecegin tarzi bir cizimleanlatmiya calistim. En altaki dali duz bir sekle getirmek icin daire icerisindeki yontemi kullanabilirsin, dalin alt tarafini govdeye yakin bir yerden, ters V seklinde keskin temiz bir bicakla kesip alirsin dalin ust kismina da bicakla, boyuna cizecegin cizgiler, dalin gerilimini dusurecek ve tel sardigin dal daha kolay egilecek. Ters V seklinde kestigin yer dali egdikten sonra birlasecektir ve zaman icerisinde agacin kabugu orada kaynasacaktir.

Resimlerdeki en sagdaki agacin, saga dogru egdigin en altaki dali, tekrar sola cevirip soldaki ilk dal yaparsan, W gibi olan usteki dallarin, orta yerindekini budayip, sagdaki dali yine sagda birakip, soldaki dalin uzunca olan kismini agacin gerisine, kucuk dalcigida da yukariya telleyip sekillendirirsen ve kucuk dalcik uzerinde yeni cikacak olan surgunleri degerlendirip dal dizimine devam edersen kivrimli bir dik tarz elde etmis olursun. Kolay gelsin.

6528
Ruzgar [yatigi] tarzi

olmez
13-01-2007, 23:13
Memet Bey ve Ali Bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Aşağıdaki resme bir göz atar mısınız? Doğru mu anlamışım?

bonsaisever
14-01-2007, 00:56
Ali abinin anlatımlarından anladığım
Yukarı olarak işaretlediğin dal gövde olcağı için, kes diye işaretlediğin gövde uzantısını, yukarı alacağın dalla birleştiği yerden kesmen gerekiyor.

6554

Paintte yaptım kusura bakmayın :)