PDA

View Full Version : Brokoli




Sevi
07-01-2007, 14:22
Merhabalar,

Bahçemde ufak bir alanda amatör olarak yetiştirmek üzere Brokoli (Verdia f1) tohumları aldım. Paketlerinde tarif edildiği üzere önce tohumları 24 saat ıslak tülbent içerisinde beklettim. Daha sonra iki meyva kasasının içine gazete yayıp 10 cm. torf ile doldurdum.

Tohumları yaydıktan sonra üstlerini 1 cm. torf ile kapattım. Spreyleme yöntemi ile torfu ıslattıktan sonra streç film ile kasaların üstünü kapatıp evin içinde serin ve gölge bir yere bıraktım.

Paketteki bilgilere göre, brokolinin 8 ila 10 gün arasında çimlenmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde torfu sürekli nemli ve üzerleri kapalı tutacağım.

Tohumlar çimlenmeye başladığında fotograflar eşliğinde tekrar mesaj atarak haber vereceğim. Bu konuda bana bilgi ve öneri aktarmak isteyenler olursa çok memnun olurum. Görüşmek üzere..




Ateş Öztan
07-01-2007, 19:10
Geçen hafta, foruma koymak için pet şişelerden mini sera yapınca ben de marul ve karnıbahar ektim. Suya da koymadım içeride almadım. Dışarıda bıraktım. Bugün çimlenmiş olduklarını gördüm. Sonrasında ne yapacağımı ben de bilmiyorum.

Sevi
07-01-2007, 21:12
Tohumların çimlenmesinin ardından fideler biraz boylanınca, bahçedeki yerlerine şaşırtma yapmayı düşünüyorum. Herhalde fideler çimlenmelerinden üç dört hafta sonra bu iş için uygun boya ulaşacaklar. Bu da şubat ayına denk geleceğine göre, sanırım bahçede fideleri soğuktan korumak için gerekli önlemleri almak gerekecek.

Sizin marul ve karnıbahar tohumları dışarıda olmalarına rağmen korunaklı bir yerdeler sanırım. Ama bilhassa donlu havalarda içeri almak lazım olabilir.

Selahattin Yılmaz
07-01-2007, 22:26
Sevgili Sevi,
Karnıbahar ve brokolide sadece yeşil bitki elde edebileceksiniz. Yeşil olarak kalmayı başarabilirlerse ve sizinde sabrınız el verirse baharda çiçek tablası oluşturacaklar ve tohuma kalkmış lahana ve brokoli elde edeceksiniz. Bunun nedeni bu bitkilerin sıcak mevsimde fidelerinin üretilmesi ve lahana için baş sarma, brokoli ve karnıbahar içinse çiçek tablası yapma döneminde soğuk dönem istemeleridir.

Azminizi kırmak istemem ama lahana, karnabahar ve brokoli fidesi için çok geç kalmışsınız. Lahanayı ve karnabaharı mayıs-haziran, brokoliyi temmuz -ağustos ayında ekmeli ve en geç ağustos-eylülde fidelerini toprağa dikmeliydiniz. Yine de İzmir için havaların yeterince sıcak gitmesi bir şans olabilir, ve seçtiğiniz çeşitlerde umarım heycanınızı artırır ve beni de mahçup eder. :)

Sevi
07-01-2007, 23:23
Sevgili Klimanjaro,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Eğer bu bahar brokolide başarılı olamazsam, önümüzdeki yaz sizin söylediğiniz dönemde bir deneme daha yaparım. Ancak aldığım Anadolu marka brokoli tohum paketinin üzerinde ekim nisan ortasından ağustos sonuna, derim ise eylül başından kasım sonuna olarak gösterilmiş. Acaba brokolinin "verdia f1" türü olmasının bununla bir ilgisi olabilir mi? Ya da bu takvim daha serin olan yerler düşünülerek mi hazırlanmış? Belki de paket üzerindeki bilgiler hatalı olabilir.

Selahattin Yılmaz
08-01-2007, 08:53
Anadolu Tohum branşında söz sahibi bir firmadır kolay kolay yanlışlık olmaz. Brokolide bahara doğru verim almanız olası özellikle tepedeki oluşacak çiçek tablasını keserseniz mart nisan ayında yanlardan brokoli verecektir muhtemelen ama bu ne kadar sürer bilemem. Lahanada veya karnabaharda ise verim almak nispeten daha zor. Ancak son yllarda ıslah edilen veya genetik açılımlarla sıcak mevsimlerde de çiçek tablası oluşturan veya baş yapan karnabahar veya lahanalar mevcut. Yine de yapmaya çalıştığınız yetişticilik size oldukça deneyim kazandıracaktır. Kolay gelsin...

Mine Pakkaner
08-01-2007, 10:06
Profesyonel yetiştiricilik bilgisi edinmek isteyen dökümanı inceleyebilir.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Atatürk Bahçe Kültürleri
Merkez Araştırma Enstitüsü

Çiftçi Broşürü

Uz. Nurten SÜRMELİ
YALOVA-2002
BROKKOLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

http://www.gartenatelier.de/images2/brokkoli.jpg

Brokkoli yeşil renkli olgunlaşmamış çiçek taslakları ile kalın ve etli çiçek sapları yenilen bir sebze türü olup, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, alabaş, şalgam ile aynı familyada yer alır. Brokkoli karnabahara oldukça benzemektedir. Karnabaharla arasındaki esas farklılık; her iki sebzede de yenen kısım olan olgunlaşmamış çiçek taslaklarının karnabaharda genellikle beyaz olmasına karşılık brokkolide grimsi veya mavimsi yeşil renktedir. Ayrıca karnabahar-dan farklı olarak brokkolide kalın etli çiçek sapları da yeme değerine sahiptir. Brokkolide dallanma çok sayıda olup, çiçeklenme bu dalların ucunda meydana gelir. Brokkolide başlar korunmasız olarak açıkta gelişir. Brokkoliyi karnabahardan ayıran diğer bir özellik de, ortadaki esas başın kaldırılması ile ikinci derecede çiçek taslaklarının hemen oluşması olayıdır. İlk taçlanmadan sonra büyümenin devam etmesiyle, alttaki yaprak koltuklarında küçük taçlar meydana gelir. Brokkolinin gövdesi 50-90 cm uzunluğunda olup, boğum araları lahana ve karnabahardan daha uzundur. Bitki oluşumu sırasında ortada 100-400 g ağırlığında bir baş meydana gelir. Bu başın kesilmesi ile yaprak koltuklarından çıkan sürgünler hızla gelişerek üzerinde yeşil çiçek tomurcukları bulunan etli sürgünler meydana gelir. Ancak bu başlar ortadaki ana baştan daha küçük olup 10-50 g ağırlığındadır. Brokkloide karnabahara benzer olarak, yetiştirilen çeşitler erkenci, orta ve geççi çeşitler olarak sınıflandırılmakla birlikte, bu gruplar arasında kesin bir ayrım yapılama-maktadır. Yetişme süreleri çeşitlerin erkencilik durumlarına göre değişmekle birlikte dikimden hasada kadar geçen gün sayısı, 45-130 gündür. Çeşit seçiminde çeşidin olgunluk dönemi ve bölge yetiştirme koşulları önemlidir.
YETİŞTİRME İSTEKLERİ

Brokkoli serin iklim sebzesi olup, karnabahara göre iklim ve toprak istekleri bakımından daha az seçicidir. Brokkolinin yetiştirilmesi için en uygun hava sıcaklığı 15-170C olup, en fazla 240C 'ye kadar dayanır. Brokkolinin yeşil sürgünlerinin kalitesinin korunması açısından yaz aylarındaki kurak ve sıcak havalar uygun değildir. Sıcak havalarda sürgünlerdeki çiçek taslakları normal gelişme göstermez, gevşek yapılı olur ve hasattan birkaç saat sonra sürgünlerde pörsüme görülür. çiçek tomurcuklarının gelişmesini engeller ve gevşek yapılı olmalarına neden olur. Bu nedenle yaz aylarında sıcaklık 200C' nin üstünde olan yerlerde brokkoli yetiştiriciliği uygun değildir.
TOPRAK İSTEKLERİ ve GÜBRELEME

Brokkoli için en uygun topraklar iyi derene edilmiş kumludan, killi-tınlıya kadar değişen, su tutma kapasitesi yüksek topraklardır. Yetiştiriciliğin yapıldığı topraklarda iyi drenaj yapılmalıdır. Bu durum özellikle kış döneminde yetiştirilen bitkiler için daha fazla önem kazanmaktadır. Brokkolinin gübrelen-mesi lahana ile benzerlik gösterir Ancak gübre ihtiyaçları çeşitlere, toprak yapısına, topraktaki organik madde içeriğine ve bölgelere göre değişiklik gösterir. Bu nedenle yetiştiricilikten önce toprak analiz yaptırılmalı ve yapılan tavsiyelere göre gübrelenmelidir. Gübrelemenin iyi yapılmadığı topraklarda içi boş sürgünler oluşur. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrenin üçte biri dikim sırasında verilmelidir. Azotlu gübrenin kalan. miktarı ise yetişme süresine bağlı olarak dikimden belli bir süre sonra ve ana başlar hasat edildikten sonra olmak üzere iki dönemde verilmelidir.
YETİŞTİRİCİLİĞİ

Brokkoli yetiştirilecek topraklarda münavebeye dikkat etmek ve en az 3 yıl boyunca aynı tarlada lahanagillerden bir sebzenin o toprakta yetiştirilmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Toprak yüzeyinin altında oluşan sıkıştırılmış sert tabakanın derin sürüm yapılarak, 2-3 yılda bir kırılması gerekir. Brokkoli yetiştirilecek topraklara mümkünse sonbaharda 2-3 ton ahır gübresi verilerek derin sürüm yapılır. ve ilkbahara kadar tezekli bir şekilde bırakılır. İlkbaharda yağmur ve karlarla dağılan tezekler daha yüzlek bir sürüm yapılarak dağıtılır.Bu sürümden önce fosforlu gübre pulluk altına verilmelidir. Brokkolinin üretimi tohum ile olmaktadır. Yastık veya viyollerde yetiştirilen fideler tohum ekiminden ilkbahar ürünü için 6-8 hafta, sonbahar üretimi için 4-5 hafta sonra dikim büyüklüğüne gelirler. Fide ile yetiştiricilik yapıldığında bir dönüm için gerekli tohum miktarı 20-30 g iken, tarlaya doğrudan ekim yapıldığında bu miktar 85-140 g'ma çıkmaktadır. Bitkilere verilecek dikim aralıkları, 75-100 cm ve sıra üzeri 50-75 cm'dir. Erkenci çeşitler geççi çeşitlerden daha küçük bitkiler meydana getirdiklerinden daha sık aralıklarla dikilmelidir.
HASAT

Brokkolide hasat, çiçek tomurcukları açmadan önce yapılmalıdır. Şayet tomurcukları açmaya ve sarı çiçek petalleri görülmeye başlarsa başlar aşırı olgunlaşmış ve pazar kalitesini kaybetmiş demektir. Ortadaki ana başın kesilmesi ile birlikte yan taraftaki sürgünler büyümeye devam ederek daha küçük başlar oluştururlar. Hasat 2-3 günde bir olmak üzere bir vegetasyon döneminde 4-6 kez yapılır.

Sevi
21-01-2007, 21:09
Herkese Merhaba,
Marul ve Brokolilerimi bugün bahçede yaptığım amatör seraya geçirdim. Yakında fotograflarını güncelleyeceğim. Yalnız marul ve brokoliler çok uzun ve ince duruyorlar. Topraktan çıkalı daha 10 gün olmadan bazılarının boyları 7 - 8 cm.ye ulaştı. Sanırım bu durum yeterince ışık görmediklerinden kaynaklanıyor. Bu konuda ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim.

Oyaman
08-06-2007, 22:29
Geçen yaz Ağustos ayında 30 adetlik bir paket Brokoli tohumunun 29 unu çimlendirdim.10 cm. olunca tüplere şaşırttım.Eylül ayı sonuna doğru sebze bah-
çeme aldım,bu benim ilk denememdi.Brokoli ve karnıbahar benim en sevdiğim seb-
zelerdir.
Aralık ayından itibaren üst çiçek 1 kg. yakın ağırlığa geldi.Üst çiçeği aldıktan
sonra daha küçükleri yan dallardan sanki fışkırdı,çok verimli ve bereketli bir sebze
imiş,nisan 15 ' e kadar ürün aldım.Nisandan sonra yazlık sebze dikimi için bir kök tohumluk bırakarak hepsini söktüm.
Bahçesi olan herkesin dikmesi gereken bir sebze.Yanına diktiğim karnıbahar,brokoli kadar verimli olmadı.
Tohumlardan komşularıma dağıttım,ancak bir kökten yüzlerce tohum aldım
elimde fazlasıyla tohum var,isteyen olursa gönderebilirim.

nevsune
13-07-2007, 17:16
Tohumdan hızla çıkıp büyüyen brokoli filizlerimin olduğu kabı güvercinler yuva yapma telaşıyla devirince zavallılar tarumar oldular.
Yerden toplayıp, yeniden ektim. Toparlamaya çalışıyorlar şimdi.

COYOTE
13-08-2007, 15:17
Sn Deportivo çok teşekkür ederim. Ben de mesajınızı çok geç gördüm. Sn Kürşad'tan gelen kargoda brokoli tohumu da vardı. E bahçem de yok, ben diğer arkadaşlara mani olmayayım o yüzden.Teşekkür ederim. Bu arada acaba kabaklardan çimlenen oldu mu Sn Deportivo sormuşmuydum?:D

Oyaman
14-08-2007, 20:41
Sn Deportivo çok teşekkür ederim. Ben de mesajınızı çok geç gördüm. Sn Kürşad'tan gelen kargoda brokoli tohumu da vardı. E bahçem de yok, ben diğer arkadaşlara mani olmayayım o yüzden.Teşekkür ederim. Bu arada acaba kabaklardan çimlenen oldu mu Sn Deportivo sormuşmuydum?:D

Maalesef çimlendiremedim,tohumlar ziyan oldu.Bir gün suda bekletip torfa
gömdüm ama nerede hata yaptım bilemiyorum.Ne yapayım sağlık olsun.
Kürşat bey banada gönderdi Brokoli tohumu ama araştırdım,değişik bir karnabahar cinsi herhalde bildiğimiz Brokoliye benzemiyor.

COYOTE
14-08-2007, 20:53
Tüh üzüldüm ama sanırım tohumlarda vardı birşey gerçi ufaklarından çimlendirebilmiştim ama sonuç sıfır. Neyse kurumaya bıraktığım iki değişik süs kabağı daha var. Seneye onları dikeriz artık.
A doğru onlar brokoliden daha farklı idi unutmuşum. E öyleyse isterim sizin brokoliden zahmet olmazsa Sn deportivo :D

MSaygin
21-08-2007, 10:40
Benimkiler çok kolay çimlendi.Nemli bir beze akşamdan yerleştirdim karnabaharlarla beraber, sabaha pek çoğu kabuklarını zorlamaya başlamışlardı bile.Cuma akşamüstü torf-perlit karışımına ekip, saksıyı bir naylon torbaya sardım, ucundan hava alması için az bir açıklık bırakıp tatile gittim.Pazartesi sabah döndüğümde hepsi 2-3cm boya ulaşmışlardı, fotoğrafları ekte.

Yalnız hazır brokoli tohumu oldukça pahalıymış, çok çok az tohum çıktı paketten ve fiyatı da 6ytl :mad:

nevsune
21-08-2007, 11:37
Mehmet Bey
Çok çabuk çimleniyorlar ama büyümeleri o kadar hızlı olmuyor. 12 numaralı mesajda görülenler, bu gün ancak bu kadar oldular

Bizlerde brokoli tohumu da, çimlenmişi de vardı, keşke isteseydiniz.

Penelophe
21-08-2007, 11:39
Nevsune bir ayda gerçekten çok az büyümüşler.:(
Yarın bende ekeceğim. Bugün ıslak tülbente koyacağım.
Brüksel lahanası içinde aynı işlem mi yapılıyor biliyor musun?

Sergüzen
21-08-2007, 12:35
15 gün önce brokoli tohumu çimleyip kapalı bir yere koydum. Üç gün sonra çimlendiler. Dördüncü gün violleri açık araziye çıkardım. Akşam gittiğimde bütün fideler ölmüştü. Geçen hafta tekrar çimledim ve kapalı bir yere koydum,yine üç gün sonra çimlendiler. Fakat onları hala kapalı,güneş görmeyen bir yerde tutuyorum ve ara sıra güneşe çıkarıyorum. Literatürde fidelerin yerlerine dikilecek hale gelmesi için 30-40 günlük bir süre öngörülüyor. Bu kadar süre beklemem mi gerekiyor? Ya 3-5 dönüm brokoli ekmiş olsa idim?
Bu işin mutlaka bir pratik yönü olmalı. Yoksa brokoli fideleri 30 gün kapalı yerlerde tutuluyor,sonra esas yerlerine mi şaşırtılıyor?

nevsune
21-08-2007, 13:45
Penelophe ben brokoliyi de, brüksel lahanasını da aynı biçimde ektim. Farkı varsa bilmiyorum. Ama o da kolay çimlendi.

Birbirlerine çok benziyorlar. Acaba ben karıştırdım mı düşünürken baktım, Passionfruit(ben de bunun önce adına aşık oldum) başlığındaki 437. mesajda Kürşad'ınkiler de böyle.
Size göstermek için görüntüledim. Bugün 21 gün olmuş bunları da ekeli.

Soldaki brüksel lahanası, diğeri brokkoli

MSaygin
21-08-2007, 15:06
Sn.nevsune, hem dayanamadım bir an önce alayım ekeyim dedim, hem de kargo parası da yaklaşık bir şey tutacaktı, satın aldım o yüzden, teşekkürler :)
Gerçekten çok yavaş büyümüşler :(

Sitemiz sponsorlarından da olan Hasad Yayıncılık'tan aldığım "Amatörler için Sebzecilik" kitabında, fide 4-5 yaprak olduğunda dikilir, dikim ve hasad arası süre de erkenci cinslerde 55 gündür, diğer cinslerde 90 güne kadar sürer yazılmış.
Sn.eyüp1'in yazdıklarıyla birleştirince, 4-5 yapraklı, dikime hazır hale gelmesi en az bir ay sürüyor diye anlıyorum.

nevsune
21-08-2007, 16:29
Mehmet Bey, zaten daha zamanımız var. Nasılsa sıcaktan hoşlanmıyor. Onlar büyüyene kadra da havalar serinler.
Yanlış bilmiyorsam gölgede ya da az güneşli yerde yetişiyor değil mi? Kitabınızda böyle bir bilgi var mı?

MSaygin
21-08-2007, 16:46
Haklısınız, aslında ne kadar geç gelişse o kadar iyi olacak buralar için.
Serin iklim bitkisi olduğu yazılı ama güneş/gölge ilişkisi ile ilgili bir bilgi mevcut değil.

MSaygin
21-08-2007, 16:48
Sizin fidelerinizin fotoğrafına bakınca benimkilerin boyu oldukça uzun göründü bana.Derin bir kaba yarısına kadar harç doldurup ekmiştim, güneş görmek için boya vermesinler diye korkumdan ışıklı bir yere aldım az önce.

nevsune
21-08-2007, 16:58
Biraz güçlendiklerinde güneşe aldım. Daha önce ektiğim tohumları, hemen güneşe çıkarıyordum ama torf çabuk kuruyup sürekli su istediği için, fidecikler de cılız ve uzun boylu oluyorlardı.
Bir seferinde Selahattin Bey'in uyarısıyla, şimdi daha iyi sonuç alıyorum.

Sağolsun Selahattin Bey sayesinde oldukça bilgi edindim(de sebzelerim benim öğrendiklerimi hala anlayamadılar, daha ortada bir şey yok:mad:).

kürşad
25-08-2007, 16:05
Bu sene 250 ytl masraf edip pvc su borusundan bir sera yapalım dedim, onun da daha 40-50 ytl naylon işi çıktı üstelik her gün bakabilecek kadar yakına da kuramıyorum, terasta öylece parçalar duruyor.
Ben de terası komple %40-50 gölgelik ile kaplamaya karar verdim. Karlar düşer, düşer, kalkar sonra ben de bu fikri hayata geçiririm, banyoda çimlenen herbişey saç kılı gibi upuzun oluyor. çimlenmenin 2-3 üncü gününde hemen balkona gölgeye çıkarıyorum.
Bir de toprağa şaşırtmak için en az 3-4 yaprak olmasını bekleyeceğim bunun yanında topraktan su ve besin çekebilmesi için köklerinde yeterince gelişmesini bekleyeceğim. 2 yaprak 5 cm gövde ile toprağa şaşırtmak pek akıllıca gelmedi bana.
Bir de pet bardakla gelenlerin elindeki tohumlar brokkolli değil Romanesco Italia nın brokkoli versiyonudur haberiniz ola.

Oyaman
26-08-2007, 23:24
15 gün önce brokoli tohumu çimleyip kapalı bir yere koydum. Üç gün sonra çimlendiler. Dördüncü gün violleri açık araziye çıkardım. Akşam gittiğimde bütün fideler ölmüştü. Geçen hafta tekrar çimledim ve kapalı bir yere koydum,yine üç gün sonra çimlendiler. Fakat onları hala kapalı,güneş görmeyen bir yerde tutuyorum ve ara sıra güneşe çıkarıyorum. Literatürde fidelerin yerlerine dikilecek hale gelmesi için 30-40 günlük bir süre öngörülüyor. Bu kadar süre beklemem mi gerekiyor? Ya 3-5 dönüm brokoli ekmiş olsa idim?
Bu işin mutlaka bir pratik yönü olmalı. Yoksa brokoli fideleri 30 gün kapalı yerlerde tutuluyor,sonra esas yerlerine mi şaşırtılıyor?

Eyüp bey geçen sene Ağustos başında geniş bir kabta tohumları çimlendirdim.10 cm. boya geldiklerinde orta boy siyah naylon şaşırtma torbalarına aldım.(torf+toprak+gübre)en az 45 gün şaşırtma torbalarında kaldı .bu süre zarfında fideler öyle güçlendiki toprağa aldıktan sonra çok hızlı bir şekilde büyüdüler ve çok iyi ürün verdiler.Şaşırtma torbalarında uzun süre bekletmemin sebebi sadece bahçemdeki yazlık sebzelerimin ürün vermeye
devam etmesi idi.
Kısacası yer darlığından bilmeyerek literatüre uymuşum ve sonuç mükemmeldi.

Oyaman
26-08-2007, 23:27
Unuttuğum bir şey;bütün bu işlemler balkonumun güneş almayan ama aydınlık
bir bölgesinde yapıldı.

Sergüzen
27-08-2007, 08:13
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bende şu anda güneş almayan bir yerde tutuyorum.

Penelophe
28-09-2007, 10:19
Brokolilerim çimlendi. Ama açgözlülüğüm yüzünden her bardakta 4-5 tane var şimdilik.

-Her bardakta birer tane kalacağı için diğerlerinin ölmesini istemiyorum. Ne zaman ayırsam yaşarlar?

-Mine hanım mesajında dikim aralığı 75-100 cm ve sıra üzeri 50-75 cm olmalı demiş fakat benim dikmeyi düşündüğüm alan zaten 3 m2 ancak gelir. Dikim aralığında esneme olmaz mı? Kesin midir bu aralıklar?

-Benim bahçem dökme topraktan oluşuyor, yani yaklaşık 30 cm topraktan sonra beton zemin var. Bu durumda borokoli rahat yetişir mi?

Teşekkürler.

deniz boro
29-09-2007, 15:59
Tohum konusunda şunu önermek isterim: bir markete gidip tohuma kaçmış sebzeleri özellikle alın. Bunlardan da tohum veya mevsiminde (ilkbahar) kök elde edebilirsiniz

Mine Pakkaner
30-09-2007, 01:18
...
-Her bardakta birer tane kalacağı için diğerlerinin ölmesini istemiyorum. Ne zaman ayırsam yaşarlar?

-Mine hanım mesajında dikim aralığı 75-100 cm ve sıra üzeri 50-75 cm olmalı demiş fakat benim dikmeyi düşündüğüm alan zaten 3 m2 ancak gelir. Dikim aralığında esneme olmaz mı? Kesin midir bu aralıklar?

-Benim bahçem dökme topraktan oluşuyor, yani yaklaşık 30 cm topraktan sonra beton zemin var. Bu durumda borokoli rahat yetişir mi?
...
* Dört yapraktan sonra ayırabilirsin,
* Dikim mesafesini 45 x 30 cm olarak da yapabilirsin.
*Brokkoli fide ile üretimde genellikle kazık kökünü kaybeder ve yüzeye yakın bol saçak kök yapar, bu durumda 30 cm sana yetecektir.

Penelophe
24-10-2007, 22:51
Brokoli fidelerimde son durum. Artık ayırma zamanları gelmiş gibi duruyorlar.

23038

*Birkaç tanesini ayırmaya çalışırken, bolca sulamama rağmen kırdım. Bunun kolay bir yöntemi var mı?
*Ayıracaklarımı başka saksı **** bardaklara dikersem sorun olur mu?
*Birde ne zaman bahçeye şaşırtmalıyım?

Teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
24-10-2007, 23:37
Evet ayırma zamanınız gelmiş

*Fidelerinizi bir kaç defa yapraklarını iyice büzecek şekilde susuz bırakın bir gün öyle kalsın ve az biraz sulayın yaprakları doğrultsun sonra tekrar yaprakları soldurun bu şekilde iki defa yaprak soldurma ve diriltme yaparsanız fideleriniz kırılmayacak hale gelecektir. İstediğiniz zaman dikebilirsiniz. Bide fazla oynatmadan toprağı bıcakla kesip ayırmanız mümküna ma dikkatli olmalısınız ama bu defada dışarı şartlarına adapte olamayabilir en iyisi soldurun siz.

*Ayıracaklarınızı başka saksı **** bardaklara dikerseniz sorun olur, hepsini, kırarsınız pişkin fideler değiller çünki.

*Soldurma işlemiyle fide kırılmaz hale geldiğinde şaşırtabilirsiniz. Soldurma işleri en fazla bir haftanızı alır 2-3 kez arayla 2 kez soldurmanız yeterli...

sinaninci1
25-10-2007, 05:32
Evet ayırma zamanınız gelmiş

*Fidelerinizi bir kaç defa yapraklarını iyice büzecek şekilde susuz bırakın bir gün öyle kalsın ve az biraz sulayın yaprakları doğrultsun sonra tekrar yaprakları soldurun bu şekilde iki defa yaprak soldurma ve diriltme yaparsanız fideleriniz kırılmayacak hale gelecektir. İstediğiniz zaman dikebilirsiniz. Bide fazla oynatmadan toprağı bıcakla kesip ayırmanız mümküna ma dikkatli olmalısınız ama bu defada dışarı şartlarına adapte olamayabilir en iyisi soldurun siz.

*Ayıracaklarınızı başka saksı **** bardaklara dikerseniz sorun olur, hepsini, kırarsınız pişkin fideler değiller çünki.

*Soldurma işlemiyle fide kırılmaz hale geldiğinde şaşırtabilirsiniz. Soldurma işleri en fazla bir haftanızı alır 2-3 kez arayla 2 kez soldurmanız yeterli...


Selahaddin bey
Bu soldurmayi butun fidelerde ugulaya bilirmiyiz?
Saygilar.

Oyaman
07-11-2007, 19:19
Brokoli ve Karnabahar üretmeye çalışan arkadaşların, balkon için olmayabilir ama bahçeye ekenlerin yeşil tırtılla ilgili kontrollerine ve mücadelelerine dikkat etmelerini tekrar hatırlatırım.Yaprak arkası tırtıl yumurtalarına mutlaka dikkat edelim varsa tahrip edelim.

Oyaman
07-11-2007, 19:28
Ayrıca her tüpe bir adet Brokoli fidesi alın, en az boyu 20-25 cm. oluncaya kadar tüpte tutarsanız daha sonra toprağa aldığınızda bitkinin müthiş bir şekilde geliştiğini görürsünüz.
Sevgili Penelophe senin fidelerin toprağa dikme zamanı gelmiş ancak mevcut konumundan daha önce yani dört yapraktan sonra tüpe birer birer aktarsaydın daha güzel bir gelişme izlerdin.

şükran ünal
08-11-2007, 08:17
Sevgili arkadaşlar, benim iki ayrı saksıda iki kök brokolim penelophe'ninkiler kadar oldular acaba bu sıralarda onlara gübre **** sebze çoşturan gibi takviyeler vermemiz gerekir mi? Yavaş ama dipdiri büyüyüp gidiyorlar bakalım.

Koyu yeşil
16-11-2007, 14:31
Deportivo'nun gönderdiği tohumları gazete kağıdından yaptığım saksıcıklara yerleştirdim. Hızlı bir şeklde çimlendiler. Böylece gazte uygulamasını da denemiş oldum. Tavsiye ederim, çok pratik. Sakıs bulma derdi ortadan kalkıyor.

limon
19-11-2007, 12:34
Brokoli tohumlarını ekmekte geç kaldık bu sene. Bir ay önce köydeki fideci teyzeye gittiğimde brokolileri olmuştu da bir parti toplayıp pazara çıkarmıştı. İkinci parti de toplanmaya hazırdı. Fakat brokoli tek yıllık bir bitki olmadığı için bu yetiştirdiklermizden seneye sebze alırız inşallah. Ben geçen seneki brokolilerimi sebze bahçemde yazlık sebzelere yer açmak için sökmek zorunda kalmıştım. Bu sene onlardan topladığım tohumları ektim ama geç kalmışım. Toprağa geçirirken yazın da kalacağını düşünerek size engel olmayacak bir yere dikin. Deneyimlerim böyle diyor :)

Koyu yeşil
19-11-2007, 14:45
Teşekkür ederim. Ben de epey geç kaldığımı bile bile denemek istedim. Bahçenin ücra bir köşesine yerleştiririm :)

Oyaman
19-11-2007, 18:11
Teşekkür ederim. Ben de epey geç kaldığımı bile bile denemek istedim. Bahçenin ücra bir köşesine yerleştiririm :)

Sevgili Koyuyeşil , Nisan 'a kadar daha 4.5 ay var nerdeyse büyütüp çiçeğini
yiyebileceğinizi sanırım .
Sayın Limonun bahsettiği teyze erken dikim yapmıştır . Çimlendirme
için geç kalındı ancak bahar gelmeden sonucu alırsınız.
Bahçenizde ücra bir köşeye değil, güneş alan bir yere dikin.Kolay gelsin.

nevsune
19-11-2007, 19:42
Sn deportivo, benimkilerin tohumlarını ekeli 3,5 ayı geçmiş ama öyle brokoli veya brüksel lahanası verecek gibi halleri yok.

Oyaman
19-11-2007, 22:33
Ben bölgemizin hava şartlarına göre Ağustos ayında çimlendiriyorum , yanlız bahçemdeki yazlık sebzelerim meyvede olduğu için yaklaşık 2 ay tüpte bakıyorum
sonra bahçeme aktarıyorum.Aralık- Ocak ayından Nisan - Mayıs ayına kadar toprakta kalıyor.
Amatör olarak size söyleyebileceğim şey , Ankaradaki hava şartlarının bu bölgeye göre daha erken soğuması olabilir , bu durumda sizin daha erken ekim yapmanız gerekebilir. Birde bir an evvel bahçeye dikip gübrelemeniz lazım . Selamlar.

nevsune
19-11-2007, 23:38
Onların bahçesi orası olacak. Büyüyemezler mi?

Yarın gübreleme işini yapayım o zaman. Gübre verme bir kerelik mi, yoksa belli aralıklarla mı yapılacak?

Oyaman
21-11-2007, 12:09
Brokolinin 500 gr .ile 1000 gr. arası çiçek yaptığını düşünürsek , orada büyümeleri çok zor Nevsune Hanım.

Koyu yeşil
21-11-2007, 16:48
Teşekkürler Deportivo, güneşli bir köşeye aktaracağım zamanı gelince. Çiçeğini yeme şansımızın olacağına çok sevindim. Bu benim yetiştirdiğim ilk sebze olacak :)

nevsune
15-12-2007, 13:19
48 numaralı mesajda soldan ikinci brokolim, yaprakların içinde oluşmaya başlamış.
O yazıyı yazdıktan sonra koyun gübresi vermiştim. Yalnız şu anda dışarda değil, sera ortamındalar(gübre kokusu bir iki gün dayanılmaz oluyor ama havalar iyi gittiği için havalandırmayla ortadan kalkıyor koku sorunu da). O günden bu yana bir hayli gelişme gözlemledim

Çiçek biraz daha görünür hale gelince fotoğrafını yükleyeceğim.

nevsune
30-12-2007, 12:57
Brokolim ortaya çıkıp büyümeye başladı.

Başka brokoli tohumu eken yok mu?

Penelophe
30-12-2007, 19:27
Benimkiler de bahçede. En kısa zamanda fotoğraf eklerim ama seninkiler kadar değiller hala çok yavaş gelişiyorlar..

limon
30-12-2007, 21:11
Nevsune Hanım ben de tam hiç brokolisi sebze veren yok mu diye yazmayı düşünerek açmıştım sayfayı. Geç ektiniz, şu, bu derken gördük kü gayet güzel olabiliyormuş. Ellerinize sağlık.

Bu arada bir ekleme yapmak isterim. Benim geçen sene geç ektiğim brokoli, karnıbahar ve beyaz lahanalarım sebze vermemişti ama kocaman yapraklanmıştı.
Ben de o yaprakları tıpkı karalahana, pazı yaprakları gibi toplayıp zeytinyağlı sarma yapmıştım. Tabii her zamanki gibi eşle dotla paylaştık. Şimdi herkes o dolmadan istiyor benden. Muazzam lezzetli oluyor. Bahçesinde veya balkonunda olanlar muhakkak denesinler pişman olmayacaklar :)

nevsune
30-12-2007, 21:26
Ben de, sanki bir yerlerde yapraklarından dolma yapıldığını okumuştum diye düşünürken, siz yazdınız. Biraz daha büyüsün yapraklar deneyelim.

Yalnız ben erken ekmiştim, bu yüzden sizlerden öndeyim. Notlarıma baktım, Temmuz ayında ekmişim, bu ilk gruptan olan.

Sonra Kürşad'dan gelen diğer cinsleri Temmuz sonunda ekmişim, onlardan da bir tanesi gelişiyor, yakında sanırım ondan da bir haber verebileceğim.

bahcevan0618
01-01-2008, 21:21
Merhabalar Sayın Nevsune;
Ellerinize sağlık, brokoli'lerinizi afiyetle yersiniz inşallah.Birşey merak ettim brokoliler cam balkonda galiba, malum Ankara soğuk.Sizinkiler soğuktan etkilenmemiş görünüyor.

nevsune
01-01-2008, 21:29
Evet naylonla kapatılmış bir balkonda. Özellikle iki saksıyı da pencerenin dışına bıraktım, gelişmelerini kıyaslayabilmek açısından. Dediğiniz gibi, içerdekiler fazla güneş alamasa bile hızlı gelişiyorlar.

Sanki bir süre sonunda yenecek duruma gelecekler gibi. Elbette toprakta olduğu kadar büyümelerini beklemiyorum. Bunlar 5 lt. pet bidonlarda. Ama gelişmelerini izlemek bile çok keyifli.

Penelophe
03-01-2008, 00:01
İşte benim brokoliler, pek brokoli verecekmiş gibi durmuyorlar..

27386

27387

MSaygin
09-01-2008, 21:00
Sizlerin brokoliler de yavaş yavaş hareketlenmiş :)

Benimkiler büyük boy kovadalar.Her kovada 2 tane var, karnabaharlarla bir aradalar.Toprakları aynı olmasına rağmen bir kovadakiler diğerlerinin 2 katından bile büyük oldular.Açıkhavada, hepsi aynı sıradaydı, bu kova bir sıra öndeydi, güneşle, ışıkla ilgili olsa gerek bu fark, bilemiyorum.

28064

Bu büyük olanlar sebze de tutmaya başladı.

28065

nevsune
13-01-2008, 11:17
Deneme amaçlı pencere dışında bıraktığım bir brokkoli ve bir brüksel lahanası soğuğa dayanamayıp dondular. Kapalı yere aldım, eğer kurtulurlarsa hava sıcaklığının biraz artmasıyla yine dışarıya çıkaracağım. İçerdekiler gelişmelerine devam ediyorlar. İlk brokkolim büyümesini sürdürüyor. Başka bir sürpriz (Romanesco İtalia) var, onu görüntülemek için biraz daha ele avuca gelmesini bekliyorum:)

Sonuç olarak Ankara brokkoli ve brüksel lahanası yetiştirmeye uygun bir bölge değilmiş.

MSaygın'ın yazdığı gibi benim de aynı zamanda ektiğim ve aynı koşullarda yetiştirdiğim tohumlar çok farklı sonuçlar verdi. Bir kaçı daha hala incecik saplarıyla duruyorlar. Demek genlerindeki bir şey gelişmelerinde daha etkili. Yani biz ne yaparsak yapalım, sonunda doğa kararını kendisi veriyor.

limon
13-01-2008, 16:17
Nevsune Hanım saksıda olduğu için belki donda zarar görebilir bilemem ama bahçede ekili olanlar donsalar da zarar görmüyorlar. Kıvırcıklarım dahil tüm sebzelerim her gece donuyorlar, hiç müdahale etmiyorum, saat 10'a doğru kendi kendilerine çözülüyorlar ve hiç bir sorun yaşamıyorlar.

nevsune
13-01-2008, 16:43
Sevgili Limon, bizim buralarda hava oldukça soğudu, hele geceleri tam bir ayaz hakim. Geçen gece sanırım -10'un bile altına düşmüştü. Benim oturduğum yer ise şehir dışı ve Ankara ile arada en az(-) 3-4 derece fark oluyor.

Bu hafta ısı biraz artacakmış, bir iki gün sonra tekrar dışarı çıkartacağım. Zaten onlar işin biraz deneme kısmıydı, bu yetişenler bile bana büyük sürpriz oldu. (Yenisini görünce bayılacaksınız:), büyür de tohum alırsam size göndereceğim.)

limon
13-01-2008, 18:48
Bu sene erkenden ekelim tohumları. Unutturmayalım birbirimize :)

Penelophe
13-01-2008, 18:50
Bir takvim gerekli bize, aylara bakarak ekmek istediğimiz tohumu hangi ay(lar)da ekeceğimizi, hangi ayda ekersek hangi ayda sebze alacağımızı gösteren, basit bir takvim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=193816#post193816)..

MSaygin
21-01-2008, 10:42
merhaba,

Bunlar da bahçenin kenarına ektiğimiz brokoliler. Dün 7 baş kestim, sanki tam zamanında hasat ettim gibi ama yine de fikrinizi alayım, erken mi kesmişim yoksa?

28702
28701

şükran ünal
21-01-2008, 15:01
Şimdi bu brokolileri görünce iyice umutsuzlandım. Bizim brokoliler daha leblebi kadarlar. Onlar olacakta bizde görecek miyiz dersin sevgili Nevsune. Sevgili M. Saygın bunlar bence tam zamanında hasat edilmişler gibi görünüyor. Afiyetle tüketin..

MSaygin
21-01-2008, 19:42
Şükran Hanım,

Teşekkürler, bugün brokolili/tavuklu çorbada deneyip gördüğüm üzere gerçekten de tam zamanında hasat etmişim :)

Moralinizi bozmayın, bunlar saksıda değil yerde, hem de fotoğrafta görülen sıkaslar için hazırlanmış, bol organik gübreli bir toprakta yetiştiler.Evde saksıda olanlar sizin leblebiler kadar.

Oyaman
21-01-2008, 20:40
Değerli arkadaşım MSaygın normal boyutta ancak dahada büyütebilirdin .Orada ki hava şartları uygun, tepesini aldıktan sonra o aldığınız çiçeğin belki 3 -4 katıda yan sürgünlerden alacaksınız .Eğer tohum iyi cins ise yan dallardan da çiçek fışkıracak, gübre şerbeti verin kuvvetlensin.

Penelophe
21-01-2008, 22:08
Leblebi kadar bile değil benimkiler..:( Hiç yoklar..

şükran ünal
22-01-2008, 10:18
Sevgili Penelophe, olacak olacak enseyi karartmayalım.. Brokolilerin ilk yaprakları çıktığında o kadar cılızdılar ki anlatamam ,ama şimdi o yapraklar hem kalınlaştı hemde dimdik duruyorlar.bence acele etmeyelim. Hafta sonu resim yüklemeye çalışayım...

cihan_as
22-01-2008, 17:49
Penelophe, senin bana verdigin brokoli fidelerde cok yavaş gelişiyor. Gübre şerbeti verecegim bakalım gelişme olacakmı.

nevsune
22-01-2008, 19:49
MSaygın o yaprakları atmayı düşünmüyorsunuz değil mi?

Aynı ıspanak gibi soğanla kavurup, yumurtalı harika bir yemek oluyor (yeni denedim de:)), haberiniz olsun:)

limon
23-01-2008, 10:55
Ben zeytinyağlı sarma yapıyorum yapraklarıyla. Karalaha, karnıbahar,pazı,beyazlahananın yeşil yaprakları... kısaca bahçede ne varsa karışık sarıyorum.
Herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli oluyor.

Sebzelerin özellikle beyaz lahanın pazarlada satılırken atılan üst koyu yeşil yaprakları en faydalı bölümleriymiş. Çünkü güneşten en çok faydalanan kısımlar onlarmış. (Çok mantıklı geldi bana)

nevsune
23-01-2008, 12:25
Sarması oluyorsa neden kavurması da olmasın mantığıyla sizden esinlenip yaptım. Malum, benimkiler saksı koşullarında yetiştiklerinden sarma yapmaya değecek kadar çok değillerdi.

Ben de bunu bir denemenizi öneririm, ben sevdim:)

MSaygin
23-01-2008, 15:25
Sarmaya fırsatımız olmaz ama kavurma iyi fikir deneyelim bakalım :) Eniştem de çiğ olarak salataya doğruyormuş.

Oyaman
23-01-2008, 17:24
Eşimin yaptığı sütlü Brokoli çorbası en sevdiğim çorbadır.
Brokoli yetiştirmemdeki tek sebepte bu çorbadır !

Penelophe
23-01-2008, 19:34
Oyaman, bu sütlü çorbayı merak ettim doğrusu, eşiniz tarifi bizimle paylaşırsa sevinirim.;)

Oyaman
28-01-2008, 16:58
Kusura bakmayın yeni gördüm .


1 orta boy taze brokoli (500-750 gr.)
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
5 su bardağı sıcak su
2 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Brokoliyi ayıklayıp çiçeklerine ayırın ve iyice yumuşayana kadar haşlayıp süzün ve ezin . Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp unu ilave edip kavurmaya devam edin.
Sıcak suyu, ve sütü ilave edip karıştırın. Haşlayıp süzdüğünüz brokolileri de ilave edip kaynayana kadar arada karıştırarak pişirin gerekirse karıştırırkende ezin.
Kaynayınca ocağı kısın . Tuz, karabiberi . Daha sonra kapağını kapatıp 15 dk daha çok kısık ateşte pişirip dilerseniz üzerine kızarmış ekmeği küp küp ilave edip servis yapın.

MSaygin
01-02-2008, 09:56
Ana sebzesini kestiğim brokoliler, yan dallardan yeni sebzeleri üretmeye başladılar.Bir tanesinde 11 tane yan sebze var, inanılmaz.Saksıda bunların tümünü büyütebilirse harika olacak.

lerdemir
01-02-2008, 11:32
Yan dallardan yeni üreyen sürgünleri de görmek isteriz biz :)

estella
02-02-2008, 18:40
Merhaba arkadaşlar,brokoliyi ben de çok tüketmeye çalışırım,çok faydalıymış.Bir tarif de ben vermek istiyorum:
Bir baş brokoli
2,3 patetes
2,3 havuç
Biraz tane karabiber
Biraz kekik,tuz
Mayonez ile karıştırılmış yoğurt
Brokolinin çiçek kısmı,havuçlar ve patetesler(küp küp doğranmış),su,tuz,karabiber ve kekikle haşlanır,yumuşayıncaya kadar.Soğuduktan sonra tabağa alınır ve üzerine mayonez yoğurt karışımı dökülür.

MSaygin
04-02-2008, 11:53
Yan dallardan yeni üreyen sürgünleri de görmek isteriz biz :)
Derhal :D
29636

Tamamı görünmüyor, yapraklar izin vermedi tümünü kadraja almaya.

nevsune
04-02-2008, 12:55
Tohuma kaçmadan önce saksıdaki brokolinin, bu hafta tadına bakmak istiyorum. Tadı dedim çünkü boyutu ancak o kadar olabildi:) Bir daha saksıda brokoli yetiştirmeye kalkışır mıyım, bilmiyorum.

Romanescu İtaliana ise büyümeye çalışıyor. Bir tane de başka saksıda, yaprakların arasında misket kadar olan var.

MSaygin
04-02-2008, 15:54
Bence vazgeçmeyin nevsune, iki kök bile olsa seneye farklı bir konumda yine deneyin bence.

kürşad
05-02-2008, 08:19
Nihayet veronica resmi ekleyen birisi çıktı.
Sağol nevsune

nevsune
05-02-2008, 08:45
Ben size teşekkür ederim sevgili Kürşad. Marketlerde çok ender görebildiğim bir sebze, sizin gönderdiğiniz tohumlarla balkonumda yetişmeye çalışıyor.

Umarım biraz daha büyümeyi başarabilir:)

şükran ünal
08-02-2008, 15:50
Bunlar da benim iki saksı brokolilerim. Nasıllar? Bir tanesinin yapraklarında lekeler var, neden olabilir?

nevsune
08-02-2008, 16:08
Şükran'cığım kutluyorum. Bunlar bahçede mi, yoksa kapalı balkonda mı?

Bu arada ben benim miniği kesip yedim:p

şükran ünal
11-02-2008, 10:32
Merhaba Nevsun cuğum, bunlar camlı balkondalar. Bizim miniklerde fazla büyümezlerse akibeti seninkine benzeyecek. Afiyetler olsun.

MSaygin
28-02-2008, 14:10
Saksıdakilerin göbeklerini kestim, yanlardan çıkan çok miktardaki sebzeyi yiyemeyeceğiz gibi, çiçeklenmeye başladılar ne yazık ki :o
Zaten her tarafımız brokoli oldu, bahçeden gelenleri eşe dosta veriyorum bitmiyor,
çok verimliymiş bu tür.
31034

nevsune
29-02-2008, 08:29
Sn. MSaygın brokoli dağıtımınızı duyunca ben de Ankara raporu vereyim dedim:)

Ankara'da balkonda, saksıda yetiştirilmeye çalışılan brokolilerin durumu içler acısı oldu. 8 saksıda buluınan brokolilerin bir kısmı dışarda duruyordu onlar önce dondular, sonra çözüldüler ama hiç gelişemediler. Sera ortamında olanlar (fotoğrafta görülen Romanescu italiana örneğindeki gibi) ise mutasyona uğradılar:). Bu sonucun alınmasında; Ankara iklimi, yetersiz büyüklükteki saksılar vb. olumsuz etkenler oldu mutlaka.

Kış eğlencesi olmaktan öteye geçemediler. Sebzeleri olmadıysa da yaprakları boşa gitmedi hiç değilse, kavrulup yumurtayla yenildi.

MSaygin
29-02-2008, 12:26
merhaba,

Ne olursa olsun, buraların ikliminin avantajı yadsınamaz.Normalde Adana belki bu sebzeler için biraz sıcak olacakken, bu sene sert geçen kış da ideal bir ortam yarattı sanırım.
Burada, ticari amaçla ekilen lahanalr da dondu, Ankara'da sizin brokolilerin donması çok normal sanırım.Gelecek sene ekim zamanını değiştirebilirsiniz belki.Tohum paketlerinde çok geniş ekim aralıkları belirtiliyor.
Saksı olarak da ben en büyük boy çöp kovalarından kullanmıştım.
Yine de dediğiniz gibi, eğlencesi ve yumurtalı kavurması da yanınıza kar kalmış :)

Oyaman
29-02-2008, 20:07
Brokoli
Aşağıdaki makale yurtdışında çalışmış (Avusturya) bilim adamlarımızdan Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu 'nun Brokoli' nin prostat ve üriner sistem hastalıklarının tedavisinde kullanılması hakkında İngilizce ve Almanca olarak yayınlanan makalesinden Türkçe' ye uyarlanarak ve sadeleştirilerek tercüme edilmistir.

Brokoli Gerçeği

BrokoliYaklaşık 30 yıldan beri yurt dışındaki ve yurt içindeki araştırmacı çalışmalarım; 11 yıldır üzerinde çalıştığım Brokoli gerçeğine beni bitkilerin şifalı gücüne inanmam ve Avrupada bu tür çalışmalara daha önem verilmesiyle başlamıştır. Tıpbın gücüne inanan ve bu gücün yeni buluşlarla güçlenip, insanlıga yeni hizmetlerle gelineceğini bilen bir düşünceyle Brokoli araştırmalarıma başladım. İyi huylu prostat büyümesi (BPH), prostatitis (prostat) ve kronik idrar yolları enfeksiyonu, bugün dünya insanlarının (1.350.000.000) büyük bir problemidir. Böylesine bir problemin kimyasal (ilaç) yöntemleriyle veya ameliyat yaklaşımıyla çözülemeyeceği inancında değilim.Bu yöntemlerin yetersiz veye etkisiz kaldığı durumlarda Brokoliyi mutfağımızdan sağlığımıza taşımayı amaçladım. Brokoli üzerine araştırmalarımı bazı televizyon kanallarında ve yazılı basında açıkladım. İnsanların bu konuya sahip çıkacağını ve pek çoğunun şifa bulacağını bilmekteyim. Görsel ve yazılı medya insanların hayatının bir parçası olmuştur. Ben 11 yıllık çalışmamı açıklarken bunun laboratuarlardan ve üniversitelerden insanlara ne kadar ulaşacağından endişeliyim. Bu düşüncelerime ve bilimsel görüşlerime sahip çıkan Almanya ve Amerika, Medikal Forumlarında Brokoli tedavisi üzerine Web sayfası açarak kendilerine yardımcı olmamı talep etmişlerdir. Bu taleplerini gerek bilim adına gerekse de insanlığa hizmet adına kabul ettim. Almanya Medikal Forumda ve Amerikada Prostatitis Foundation Forumda adıma WebSayfası açıldı. Dünyada, brokoliyi prostat tedavisinde ilk uygulayan bir bilim adamı olarak ülkem adına gurur duymaktayım.

Brokoli memleketimize son bir kaç yıldan beri girmiş bir sebzedir. Roma imparatorluğu döneminde esas yetiştirildiği bölgelerden bir tanesi de Akdeniz sahilleri idi. Özellikle Amerika ve Avrupada ençok tüketilen sebzeler arasındadır. Amerikada brokoli tabletleri satılmaktadır. Ancak, bu tabletler Prostat şikayetlerine karşı etkin değildir. Bu tabletler, 3-4 günlük brokoli tohumlarının filizlerinden elde edilmektedir. Brokoli sebzesinden elde edilmemektedir.

Brokoli her insanın mutfağından sağlığına taşıyabilecegi ve hazırlanması en kolay bir sebzedir.

Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır. Vitamin değerleri açısından; A, E ve C vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Antibiyotik özelliğe sahip olan brokoli, bu yönüyle prostatitis'e (prostat enfeksiyonu) karşı çok etkindir. Hiç bir antibiyotik yoktur ki bağışıklık sistemimizi zayıflatmasın. İşte brokolinin önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır; aynı zamanda hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte hemde antibiyotik vazifesi görmektedir. Bir noktayı hemen belirtmekte büyük fayda görüyorum. Genel olarak antibiyotikler, insan hayatı için hayati önem taşıyan, vazgeçilmez ilaçlardır. Brokoli, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur. Amerikada özellikle bu kanser türlerine karşı brokolinin içerdiği bazı maddeler (sulforafen vs) zenginleştirilerek kanser tedavisindede başarı ile kullanılmaktadır. Brokoli içerdiği bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir. Yine Amerikada bazı klinikler menopoz dönemindeki bayanlar için östrogen hormonunun düzenli çalışması için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanmaktadırlar. Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır. Brokolinin bu lifli yapısı dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığı önleyicidir. ugün dünyada üzerinde en çok araştırma yapılan sebzelerde; beyaz lahana, turp, domates, brokoli ve havuç en ön sırayı almaktadır.

Brokolinin Gücü

Brokoli, prostatitis, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve idrar yolları enfeksiyonuna karşı önleyici ve tedavi edici güce sahiptir. Brokolinin şifalı gücünden istifade edebilmek için mutlaka kullanma şekline uymak zorundayız. Kullanma şekli bir KÜR olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde haftada bir kaç defa tüketmenin sadece besin değerleri açısından faydası vardır.

Sebze olarak Brokoli; A, C, E ve Karotin vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Brokoli, klinik deneylerle (Almanca, İngilizce ) kanıtlanmış özellikle prostat ve meme kanserine karşı etkin 5 farklı koruyucu madde içermektedir. Bunlardan en güçlü olanı sulforafen dir. Prostat rahatsızlıklarının kansere dönüşmesinde brokoli güçlü bir önleyicidir. Bu görevini içerdiği myrosinaz enzimi yardımıyla sağlamaktadır. Brokoli indol bakımından oldukça zengindir. İndoller bitkisel hormonlardır. Brokolide bulunan bazı indollerin özelliği, hormon dengesini sağlamaktır. Meme kanserinin oluşumunda hormon dengesizliğinin rol oynadığı gerçeği klinik deneylerle kanıtlanmıştır. Brokoli bağışıklık sistemimizi güçlendiren 5 tane etkin madde içermektedir. Brokoli bununla da kalmayıp aynı zamanda antioksidan dır. Yani hücre zarlarına (membran) ve hücre DNA sına zarar veren serbest radikalleri nötralize (zararsız hale getirmek) etmektedir. Hücre DNA sını bozabilen serbest radikaller bu özelliklerinden dolayı kanserojendirler. Brokoliye antioksidan olma özelliğini kazandıran quercetin ve kaempherol maddelerini içermesidir. Quercetin, Prostatitis tedavisinde kullanılan ve bitkilerden elde edilen bir maddedir. Brokoli lifli bir yapıya sahip olduğundan, bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sünger gibi emerek oldukça hızlı bir biçimde dışarıya atılmasını sağlar. Brokoli, bu özelliğinden dolayı hem toksin atıcı hemde bağırsak sistemini düzenleyicidir.

Çimlenmiş Brokoli Tohumları: Çimlendirilmiş Brokoli tohumları sebze olarak kullanılan Brokoliye göre ; ortalama 50 kat daha fazla sulforafen içerirler ve Sulforafen Phase II enzimlerini aktive ederek kansere, mutasyona ve serbest radikallere karşı harekete geçirirler. Amerikada, çimlendirilmiş Brokoli filizlerinden (broccoli sprouts) tabletler yapılmakta ve satılmaktadır.

Prostatitis (Prostat Enfeksiyonu)

Prostat enfeksiyonunun iki şekli olduğu tıp otoriteleri tarafından savunulmaktadır. Bunlardan birincisi bakteriyel Prostatitis (bakteriyel prostat enfeksiyonu), ikincisi ise non-bakteriyel prostatitis (bakteriyel olmayan prostat enfeksiyonu) dur. 1998 yılında bir grup Amerikalı ve Kanadalı bilim adamı, 1 Aralık 1998 tarihinde Journal of infectious Urology dergisinde yayınladıkları makale de bakteriyel olmayan prostat enfeksiyonunun gerçekte bakteriyel prostat enfeksiyonu olduğunu kanıtlamışlardır. Bakteriyel-Biyofilm teorisi ile açıkladıkları bu prostat enfeksiyonunu tedavi etmek daha da zor görünmektedir. Genel olarak prostat enfeksiyonunu Antibiyotiklerle tedavi etmek çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Bunun nedeni de antibiyotiklerin, prostatın içine kadar girememesidir. Genel olarak bir enfeksiyonun başarı ile tedavi edilebilmesi için bağışıklık sistemininin de güçlü olması veya güçlendirilmesi gerekmektedir.

Prostatis de Brokolinin Fonksiyonu

Brokoli aynı anda iki özellik birden göstermektedir. Birincisi bağışıklık sistemini güçlendirmesi, ikincisi ise antibiyotik (anti-inflammatory effects of antibiotics) özelliğe sahip olmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı daha güçlü demektir. Halbuki antibiyotikler bağışıklık sistemimizi zayıflatırlar. Bu nedenle antibiyotik kullananlar beraberinde çoğu kez vitamin alarak veya sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemilerini güçlendirmeye çalışırlar. Ancak, alınan antibiyotiklerin çoğu bağırsak florasını etkilediklerinden, vitaminlerin, kofaktörlerin, minerallerin ve besinlerden gelen bazı etkin maddelerin emilmesine engel olabilmektedirler. Brokoli giriş kısmında bahsedildiği gibi bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve içerdiği pseudoantibiyotik özellikli etkin maddelerle prostatitis' e karşı etkin rol oynamaktadır.

İyi huylu Prostat büyümesi (Benigne ProstateHyperPlasie) = BPH

Genel olarak prostat, 40-50 yaşları arasındaki erkeklerin % 43 'ünde görülmekte, 50 yaş ve yukarısında %60 lara kadar çıkmaktadır. Dünya sağlık teşkilatının verilerine göre 185.000.000 erkek bu rahatsızlıktan şikayet etmektedir. Prostat büyümesin sebebi olarak bir çok teori öne sürülmektedir. Bunlardan en önemli iki tanesi beslenme ve hormonal düzenle ilgilidir. Beslenme her ne kadar önemli bir sav ise de, Testosteron hormonunun bu rahatsızlığa neden olduğu teorisi ağırlık kazanmaktadır. Erkeklerin testislerinde (haya) oluşan Testosteron hormonu (TH), belirli yaşlardan sonra prostat bezine (kestanecik) ulaşamamaktadır. Prostatı bezinin salgılama görevini yapabilmesi için TH 'na ihtiyacı vardır. TH 'nun prostat bezine ulaşamaması sonucunda prostat bezi büyümeye başlamaktadır. Bu büyüme sonucunda prostat bezi idrar kanallarına baskı oluşturarak belirli şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlar

*

sık sık idrara çıkma (geceleri dahil)
*

idrarını tutamama, idrar yaparken zorlanma
*

idrar yaparken çatallanma
*

idrar yaparken yanma
*

idrar torbasını tamamen boşaltamama (miksiyon)
*

idrar yaptıktan sonra damlama

gibi şikayetlerdir. Bu şikayetler doğrultusunda idrar kesesi her defasında tam boşalamadığından bakteriyel enfeksiyonlara da neden olabilmektedir. Bunun sonucunda da idrar yolları enfeksiyonunları bu rahatsızlığa paralel olarak gelişmektedir. Prostat büyümesinin neden olduğu olumsuz etkilerden bir tanesi de erkekte cinsel isteksizliğe ve iktidarsızlığa neden olmasıdır. Cinsel isteksizlik, Prostatitis hastalarında da ortak bir olgudur.

BPH de Brokolinin Fonksiyonu

Brokoli, içerdiği bazı indol derivatları ve mediyatörler vasıtasıyla biyosentez mekanizmasını harekete geçirerek Testosteron Hormonunun Prostata ulaşmasını sağlamaktadır. Böylece Prostat normal salgılama fonksiyonlarını yavaş yavaş yerine getirmeye başlamaktadır. 21 günlük Brokoli Kürü neticesinde BPH (İyi huylu prostat) hastaları daha 2-3 gün içerisinde idrara bağlı şikayetlerinin nasıl azaldığını görebilmektedirler. Brokoli Kürünü yapan erkeklerin hemen hemen hepsi cinsel isteksizliklerinin önemli ölçüde ortadan kalktığını söylemektedirler. ****** hastalığın seyrine göre 21 günlük başlangıç kürü yeterli olmayabilir. Uzun yıllardır iyi huylu prostat büyümesi rahatsızlığı olanlar ( 6-7 yıl) bir kaç ay sonra şikayetlerinin tekrar başladığını göreceklerdir. Bu durumda sadece bir haftalık Brokoli Kürü nün uygulanması yeterli olabilmektedir. Kısaca her BPH hastası kendisini bilir. İyi huylu Prostat büyümesine yeni yakalanmış olanlar 21 günlük Brokoli Kürü ile enaz 10 - 11 ay rahat edebilmektedirler. Daha sonra bir haftalık kür ile tekrar uzun zaman rahat edebilmektedirler.

Prostatitis ve BPH hastalarının, kür boyunca kesinlikle acı biber, alkol ve kahve tüketmemeye (nescafe ve türk kahvesi) ve de hayvansal yağlardan uzak durmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Beslenmede BPH ya neden olan etkenlerin başında hayvansal yağlar gelmektedir. BPH hastalarının genelde gün boyu bol su tüketmeleri hekimlerin önerileri arasındadır.

Brokolinin Kullanılış Şekli

Bu yardımcı tedavi şekline başlamadan önce mutlaka bir hekime gittiğinizi kabul ediyoruz. Kesinlikle bir hekime gitmeden prostat şikayetlerine iyi geliyormuş düşüncesiyle hareket ederek, brokoli kür tedavisini uygulamayınız. Mutlaka hekime gidiniz ve teşhisinizi koydurunuz. Eğer konulan teşhis; Prostatitis veya BPH ( iyi huylu Prostat büyümesi) veya idrar yolları enfeksiyonu ise bu taktirde brokoli kür tedavisini çekinmeden bir yardımcı tedavi olarak uygulayabilirsiniz. Brokoli'nin yan tesiri yoktur ve ilaçlarlada etkileşmesi söz konusu değildir. Ancak brokoliye karşı alerjisi olanların bu tedaviyi uygulamamaları gerekir. Genel bir kural olmamakla beraber, süte karşı alerjisi olanların % 25 oranındada brokoliye karşıda alerjileri olduğu gözlenmiştir. Hekiminizin size verdiği ilaçları alarak, Brokoli tedavisini de bir yardımcı ve önleyici tedavi olarak uygulayabilirsiniz.

En az 250 gram Brokoliyi 1 litre suda su kaynadıktan sonra ağzı kapalı olarak hafif ateşte 5-6 dakika pişiriniz. Suyunu ılttıktan veya soğuttuktan sonra, yarısını sabah diğer yarısını da akşam yemeğinden 20 dakika önce aç karına içiniz. Brokoli suyunu çtikten sonra 20 dakika su hariç hiç bir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. Pişirdiğiniz brokoliyi de öğleyin yemeğinizin yanında salata olarak yeyiniz. Bu işlem 21 defa uygulanacak ve Brokoli suyu hergün taze olarak hazırlanacaktır. Yani bu küre 21 gün devam edilecektir.

Brokoliyi pazarlarda, manavlarda ve bazı süpermarketlerde taze veya dondurulmuş olarak bulabilirsiniz. Brokoliyi alırken taze ve sararmamış olduğuna dikkat ediniz. Eğer Brokoloyi fazla miktarda aldıysanız, 250 gramlık porsiyonlar halinde yıkamadan mutlaka buzdolabınızın buzluk kısmında saklayınız. Günlük ihtiyacınızı hergün buzluktan alıp, yıkayıp hazırlayınız.



Hazırlanması ve Kullanılması :

Bitkinin hem odunsu saplarını hem de çiçekli bölümlerini kullanabilirsiniz. En az 250 gr, en fazla 500 gr brokoli 1 litre suyla agzı kapalı bir kapta 5 dakika kaynatılır. Süzülüp bir başka kaba alınan brokoli suyunun yarısı sabahları aç karnına diger yarısı da aksamları yine aç karnına içilmelidir (ılık veya soguk). Hazırlanan 1 lt su aynı gün tüketlimeli ve ertesi gün için yenisi hazırlanmalıdır.Brokoli suyu içildikten sonraki 20 dakika boyunca su hariç hiç bir sey yenilip içilmemelidir. Aynı zamanda ögle yemeklerinde de haşlanmış brokoli yenmesinin bir çok avantajları vardır. Bu uygulama 1 hafta boyunca her gün yapılmıs olacaktır. Her 7 günden (1 Hafta) sonra 3 günlük bir ara verilmelidir. Bu işleme 21 gün (3 hafta) devam edilmelidir (3 'er günlük aralar hariç)

NOT: 1 lt su için 250 gr'dan fazla kullanılan brokolinin etkisi artar fakat 500 gr'dan fazlası da gerekmez.

*

1-2 yıllık prostat hastaları için 21 günlük brokoli kürü yeterlidir. 21 günlük brokoli kürünü tamamlayan hastalar belki 5-6 ay sonra tekrar bir rahatsızlık hissedebilirler. Böyle bir durumda sadece 10 günlük bir brokoli kürü yeterli olacaktır.
*

Uzun bir süreden beri prostat rahatsızlıgı olan hastalar (4 yıldan fazla) için 21 günlük brokoli kürü rahatsızlıklarını geçici bir süre gidermek için yardımcı olacaktır. Bu durumdaki hastalar 45 gün brokoli kürü uygulamalıdırlar.(Yine aynı şekilde her 7 günden sonra 3 gün ara vererek)

Brokoli Kürü Esnasında Dikkat Edilmesi Gerken Hususlar:

Brokoli kürü (tedavisi) boyunca, baharat ve baharatlı yiyecekler kesinlikle yasaktır ve her çesit kahve ile hayvansal yaglardan da kaçınılması gerekir.

Brokoli Tedavisi Esnasında ve Sonrasında Beklenen Sonuçlar:

*

Sertleşme problemlerinin düzelmesi (Erectile dysfunctions)
*

İdrar yapma zorluklarında düzelme
*

Meni miktarının artması
*

Kısırlığın giderilmesi
*

Yaşam kalitesinin normallestirilmesi
*

Urogenital sistemden (Böbrek, prostat, mesane vs.) patojen mikropların temizlenmesi
*

PSA 'nın düşürülmesine katkı (Prostate Specific Antigen)
*

Genito-Urinary sistemdeki spazm ve kramplar için fayda



Brokoli, kür esnasında eş zamanlı olarak aşağıdaki faydaları da sağlar:

*

Kolesterol seviyesinin düşürülmesi
*

Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi
*

Kan basıncının ayarlanması
*

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi

Kaynatılmış Brokoli Kullanmamızın Sebebi Nedir?

Taze veya kaynatılmamış brokoli,harekete geçirilmemesi gereken (aktif hale gelmemesi gereken) bazı enzimler içerir. Bu enzimleri etkisiz hale getirmenin en basit yolu, brokoliyi 5 dakika su içinde kaynatmaktır. 5 dakikalık bir kaynatma sonucunda bu enzimler etkisiz hale geleceklerdir. Eğer bu enzimler etkisiz hale getirilmezlerse brokoli, BPH (Iyi huylu prostat büyümesi), prostat ve genel olarak idrar yolları enfeksiyonlarından müzdarip olanlara başarılı bir sekilde tedavi yapmayacaktır. Brokoli çok önemli bilesikler içerir. Bu bilesikler sadece sözkonusu enzimler etkisiz hale getirildikleri zaman, prostat, BPH ve idrar yolları enfeksiyonu hastalarını tedavi edebilirler. Eger bu yapılmazsa brokolinin içerdigi enzimler, brokolinin bu hastalar üzerindeki etkisini azaltıcı farklı reaksiyonlara başlarlar.

Sık Sorulan Sorular:

Soru 1: 21 günlük kür süresine 3 günlük dinlenme süresi dahil mi? Hayvansal yaglardan kaçınılmasını öneriyorsunuz, bu hiç balık, tavuk, et ve hatta peynir yenmemesi anlamına mı geliyor? Neler yiyebilecegimize örnekler verir misiniz?

Cevap 1: 21 günlük tedavi süresi 3 günlük dinlenme süresini kapsamamaktadır. Izgara ile pisirilmis tavuk ve balık yiyebilirsiniz fakat tereyagı, iç yagı ve bunlarla pisirilmis yiyecekleri yememelisiniz. Düsük yaglı diyet peynirleri de yiyebilirsiniz. Baharat ve baharatlı yemeklerden ve her ne çesit olursa olsun kahveden (kafeinsiz olsa bile) uzak durmalısınız. Bitkisel sıvı yagları tercih etmeli ve margarin kullanmamalısınız.

Soru 2: Brokoliyi günde 1 kez mi yoksa 2 kez mi kaynatıyoruz? 1 lt için günlük brokoli miktarı ne kadardır ?

Cevap2: Sadece 1 kez kaynatıyorsunuz. Sabahleyin 250 gr la 500 gr arası brokoliyi 1 lt suyla agzı kapalı bir tencerede kaynatıyorsunuz. Yarısını sabahleyin aç karnına diger yarısını da aksam yemeginden önce içiyorsunuz. Brokoli suyunu içtikten sonra 20 dakika boyunca su hariç hiç bir sey yemiyor ve içmiyorsunuz. 20 dakika sonra kahvaltınızı veya aksam yemeginizi yiyebilirsiniz. Brokoliyi 5 dakikadan fazla kaynatmamalısınız.

Soru 3: Kaynatacagımız brokoli odunsu saplardan mı yoksa bitkinin çiçekli bölümlerinden mi olusuyor ?

Cevap 4: 250-500 gr 'lık günlük kür için bitkinin her iki bölümünü de kullanabilirsiniz :

Soru 4: Brokoliden kaçınıyorum, çünkü doktorum onun prostatımı azdıracak bazı kristalizasyonlara sebep olabildigini söyledi. Doğru mu ?

Cevap 4: Tam tersine, brokoli tedavisi kristalizasyonu önlüyor. Brokoli tedavisi (kürü) kristalizasyona sebep olamaz. Brokoli kürünü binlerce hasta üzerinde test ettik. Bu kürü uygulayan hastalardan bazıları da özellikle prostat taşlarını yok etmek ve mesanedeki kristalleşmeyi gidermek amacıyla kullananlardı.

Soru 5: Diger seyleri de yememize izin veriliyor mu ? Yoksa 7 gün boyunca sadece brokoli yiyip brokoli suyu mu içecegiz ?

Cevap 6: Elbette normal olarak diger seyleri de yemenize izin veriliyor. Fakat kahve vs. gibi kısıtlamalar var

Sebze tarımını yeniden taçlandıran bitki : Brokoli

Brokoli; taç kısmındaki mor ya da yeşil çiçek tomurcukları ile kalın, etli çiçek saplarından ve yan taçlardan oluşan tek yıllık bir sebze türüdür. İtalyan göçmenlerin aracılığıyla Amerika kıtasının tanıdığı bu ürün, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve özellikle Güney Avrupa'da çokça tüketilmektedir. Günümüzde ABD'de, brokoli tohumlarının yeni filizlerinden elde edilmiş brokoli tabletleri üretilmektedir. Ülkemizde yetiştirilme tarihçesi çok eskilere gitmemekle birlikte brokolinin diğer sebze türlerine göre yüksek olan satış fiyatı, üreticileri diğer yetiştirilen türlere göre yüksek gelir sağlayabilme noktasına getirmektedir. Taze tüketimi yanında dondurularak da pazara sunulan brokolinin, yetiştirildiği alanların bir bölümü, dondurulmuş sebze sektörü için son yıllarda dış pazarın istekleri doğrultusunda sözleşmeli ekim uygulanan kesimlerden oluşmaktadır.

Değişik yörelerde yetiştirilme olanağı bulunan brokoli, üretildiği bölgelerin ürün çeşitliliğini arttırırken tarımsal ürün ticareti ve satış organizasyonlarının da gözbebeği konumundadır. Doğrudan tüketime konu olmayan brokoli üretimi, soğuk depolarda muhafaza edilmekte ve hasat sonrasından tüketiciye kadar uzanan taşıma ve pazarlama sürecinde soğuk muhafazası sürdürülmektedir.

Brokolinin yararları :
Brokoli, bugün üzerinde en çok araştırma yürütülen sebzelerden birisidir :


Kolesterol ve diabet kontrolüne yardımcı olur.
Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırır, pekliği giderir, bağırsaklarda oluşan ağır metal ve safra asidi fazlasının emilerek atılmasını sağlar.
Önemli oranda C, A ve E vitaminleri ve karoten içermektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren niteliktedir.
Hormon dengesini sağlamaya yardımcıdır. (Meme kanserinde hormonal dengesizliğin etkisinin önemi, klinik deneylerle kanıtlanmıştır.)
Zararlı maddelerin hücre zarlarındaki tahribatlarını etkisiz duruma getirir.
Çimlenmiş tohumlarının içerdiği enzimler; iyi huylu prostat büyümesi, prostat ve idrar enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar, hastalık etkeni mikropların temizlenmesinde yararlıdır.
Antibiyotik özelliği bulunmaktadır.
Kan basıncını düzenleyici etkisi sözkonusudur.
Brokoli filizlerinde kanser önleyici bileşiklerin bol miktarda bulunduğu, 1992 yılında Johns Hopkins Enstitüsü'nün bilimadamlarınca tanımlanmıştır. Sulforafen gibi kanser oluşumuna karşı tıpta zenginleştirilerek kullanılan maddenin, brokolide yoğun olarak bulunduğu saptanmış ve kanserle savaşarak yakalanma riskini azalttığı bildirilmiştir.

Yastıklara tohum ekimiyle başlatılan brokoli üretimi, iklim koşullarına göre yazın ya da kışın dikimi yapılabilen fidelerle gerçekleştirilir. Fidelerin düşük sıcaklıkta bekletilerek soğuklatılması sonrasında dikimi, ana taç iriliği üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Kalite ölçütleri: Brokolinin taç biçimi, rengi, taç iriliği, sıkılık ve yapraklılığı ile yetiştirme dönemindeki sıcaklık değerleridir. Dolayısıyla, iklim koşulları ve sıcaklık aralıkları, taç oluşumunda önemli etkiye sahiptir. Hasat döneminde önemli ölçütler ise; taç üzerinde henüz tomurcuklanma olmaması ve tacın belirli bir çap değerine ulaşmasıdır. Kalite açısından çok fazla farklılık göstermeyen erkenci ve geççi çeşitler arasında taç ağırlığı ve taç verimi, genellikle erkenci çeşitlerde daha düşüktür. Yapılan incelemeler, geççi çeşitlerde hektara daha fazla rekolte sağlandığını göstermektedir.

Brokoli, karnabahar gibi taç oluşturarak yetişen bir sebze olması nedeniyle karnabaharın yetiştirildiği yerlerde yetiştirilmesi uygun bir bitkidir.

Web 'ten alıntıdır .

cihan_as
21-03-2008, 13:01
Brokoli fidelerini penelophe'den almıştım çok geç çiçek açtılar ilkdafa topladım.
Çorbasını yapıp torunum melis(en küçük agaç)ilkdafa yiyecek umarım çorbayı sever.

Brokoli tohumlarını penelopheye göderen arkadaşa, yetiştirdigi fidelerden'de bana verdigi için çok teşekkürler.

Penelophe
21-03-2008, 13:54
Cihan abi, seninkiler bayağı serpilmiş, benim meyveler küçük ve çok dağınık. Sevgili Oyaman ,teşekkürler..;)

Oyaman
22-03-2008, 02:21
Geçen sene 20 kök Brokoli dikmiştim ve çok verimli olmuştu , ancak bu sene tohum gönderdiğim arkadaşlar gibi bende geç kaldım . Acil olarak 10 kök Brokoli ve Karnabaharı karışık diktim , büyüme dönemi Kış aylarına kaldığı için hemen alçak tünel hazırladım .Güzelde sonuç aldım .
İsmini hatırlayamadığım bir arkadaşın gönderdiği 2 adet İtalyan Brokkoli tohumundan birini yetiştirdim , çok istediğim halde tadına bakamadım . Neden mi ? şu an tohumda , Ağustos ayında bitki sevdalılarına dağılmak için bekliyor .İnşallah !yüzlerce tohumumuz olacak .

gorkicagi
04-08-2008, 14:44
arkadaşlar elimde brokoli tohumu var. ve anladığım kadarıyla bugünler ekim için uygun. tohuları çimlendirmek için ne önerirsiniz. doğrudan tüplere mi ekeyim ? yoksa bez içerisinde çatlatayım mı? (gazlı bez arasında nemlendirip öyle ekildiğini duymuştum.) bez içerisinde yapmam gerekiyorsa bu konuda da bana yardımcı olabilrmisiniz?

Sergüzen
04-08-2008, 14:57
Plastik bardaklara dikebilirsiniz. Her bir bardağa bir tohum. Bardakların üzerine bir çuval veya bez parçası atın ve bolca sulayın. Hergün sulamanızda yarar var. Tam gün güneş almayan bir alanda muhafaza edin. 3-5 gün sonra tohumlar çimlenecektir. Fideleri burada 30-35 gün büyümeğe bırakın sonra açık araziye dikin. Benim brokoli tohumlarım üç günde çimlendiler ve şu anda bardaklarda büyüyorlar. Toprağın kurumasına müsaade etmeyin.

kürşad
05-08-2008, 09:01
Ekiyormuyuz tohumları ses verin?

gorkicagi
05-08-2008, 09:07
evet dün akşam plastik bardaklara 32 adet tohum ektim. ayrıca ilkokulda bize gösterdikleri gibi (fasulye eker gibi) tabaklar içinde de çimlendirmek için 20 adet tohum ektim. sonucu erakla bekliyorum

Sergüzen
05-08-2008, 15:05
Cumartesi günü fidelerin çıktığını görürsünüz.

ozkanmaden33
23-09-2008, 21:07
Brokoli tohumlarını ekmekte geç kaldık bu sene. Bir ay önce köydeki fideci teyzeye gittiğimde brokolileri olmuştu da bir parti toplayıp pazara çıkarmıştı. İkinci parti de toplanmaya hazırdı. Fakat brokoli tek yıllık bir bitki olmadığı için bu yetiştirdiklermizden seneye sebze alırız inşallah. Ben geçen seneki brokolilerimi sebze bahçemde yazlık sebzelere yer açmak için sökmek zorunda kalmıştım. Bu sene onlardan topladığım tohumları ektim ama geç kalmışım. Toprağa geçirirken yazın da kalacağını düşünerek size engel olmayacak bir yere dikin. Deneyimlerim böyle diyor :)

merhabalar dikkatimi çekti de brokoli çok yıllık bir bitki midir. Bu sene ektiğimiz brokoliden ürünü aldıktan sonra kökünü kesmesek seneye de alabilirmiyiz. teşekkürler.

limon
23-09-2008, 21:59
Ben bunu internette mi okumuştum acaba, yoksa biri mi söylemişti hatırlayamadım? Kendim deneyip sonucunu görseydim unutmazdım da denemediğim için doğru mudur yanlış mıdır kararsız kaldım?

Brokoli ve Enginarın çok yıllık olduğu ve bahçeye bu düşünülerek dikilmesi gerektiği gibi bir yazıydı galiba?

limon
23-09-2008, 22:13
İnternette şöyle bir araştırdım da kimi yerde tek yıllık olduğu yazılırken kimi yerde iki yıllık olduğu yazılmış?

Harun Parlak
23-09-2008, 22:16
Yaşatabildiğin sürece yaşattğınkadar yıllık olur.

tolgahann
11-10-2008, 14:58
bende bu gün sn. oyaman ın gönderdiği tohumları nemli tülbent arasına koydum.yarın torf ve bahçe toprağı karışımı ile doldurulmuş saksılara ekicem.çimlendikten 30-35 gün sonra behçeme ekmeyi düşünüyorum ama malum o zaman hava bayağı bi soğumuş olucak sizce bahçeye ektiğim fidelerin üzerini naylon vb. ile örtmelimiyim?

kürşad
28-10-2008, 08:36
Romanesco Italia resmi çekebilen yok mu henüz?

berduray
28-10-2008, 08:48
Şu an maalesef resim yükleyemiyorum, yükleme cd'm kayıp,ama şu kadarını söyleyeyim, benim fidelerim yaklaşık 4 parmak boyundalar ve üzerinde etiket olmasa ayıramam, yaprak yapısı şimdilik aynı, büyüyünce farklar ortaya çıkar herhalde.

kürşad
28-10-2008, 10:54
Çiçek tablasını kastetmiştim.

tolgahann
28-10-2008, 11:59
Arkadaşlar benim brokoliler çimlendi ama Romanesco Italia brokolilerin ilk 2 yaprağı normal brokoliden daha farklı.Sanki dereotunu andırıyor.Bu normalmi acaba yoksa bunlar başka bir bitkimi?

berduray
28-10-2008, 12:01
Yaprak yapısı aynı, en azından benim çimlendirdiklerim öyle, araya başka tohum karışmış olabilirmi? Toprağı aldığınız yerden karışmış olabilir.

tolgahann
28-10-2008, 12:24
Tüh bende çimlendiler diye seviniyordum.Ben ekeli 15 gün oldu normal brokoliler 2 günde çimlendiler ama Romanesco Italia brokoliler hala çimlenmedi.inşallah çimlenirler.

berduray
29-10-2008, 22:03
Çimlenir, endişelenmeyin, ben de 2 gün önce brokolilerimi şaşırttım, tek fireyle hepsi tuttu.

Ama romanescolar daha geç çimlendiği için, pek cansızlar.

Biraz daha büyümelerini bekliyorum.

berduray
30-10-2008, 10:06
Fotoğraf yükleme sorununu çözdüm, bilgilendirmek adına yükleyeyim.

Büyük olanlar brokoliler

51286
Bunlar da romanescolar bazı hayvancıklara tatlı gelmiş olmalı, sabah böyle buldum, hemen korumaya aldım.



Yaprak yapısı aynı.

tolgahann
30-10-2008, 16:13
Çok teşekkürler sn.berduray.Gerçekten çok bilgilendirici oldu.Benim romanescolar hala çimlenmedi ama çimlenince soluğu bu konuda alıcam.

Oyaman
30-10-2008, 18:02
Romanesco Italia resmi çekebilen yok mu henüz?

Sevgili Kürşat Romanesco nun tohumunu siz göndermiştiniz bana , sizin mesajı görünce hatırladım .2 tohumun biri meyve verdi kocaman oldu , tohuma kalktı .
Tohumlar birçok üyeye dağıtıldı . Sanırım resimlerini benden veya diğer arkadaşlardan yakında görürsünüz .
Sizin kısıtlı olarak gönderdiğiniz , Passiflora incarnata ve Actinia artık bahçemde
yerini aldı .
Ben ve diğer tohumları paylaştığım diğer arkadaşlarım adına size binlerce teşekkür ederiz .

kürşad
10-11-2008, 08:31
Bizim tohumların olduğu leğenin içine su dökülmüş balkonda.
Romanesco ve brüksel tohumları kağıt zarftaydı su girmiş, yeni çıkardığım tohumlar kilitli poşetteydi kurtulmuşlar, romanesco ve brüksek tohumlarını kaseye koydum ve üstüne bir peçete kapattım, mutfakta günde 2 kez peçete üstüne biraz su dökerek nemli tuttum ve 3 gün sonunda 0,5 cm uzunluğunda filizlendiler ve kasanın içine bunları kırmadan serpiştirdim, sonra bastırmadan üstüne torf-toprak-yanmış keçi gübresi karıştırıp serptim ve biraz suladım. Şimdi yaklaşık 2-3 cm boydalar. Akşamları başka bir kasayla kapatıyorum soğuktan etkilenmesin diye. Kar yağdığında kendilerini kurtarabilecek hale gelirlerse tüplere alıp mart gibi bahçeye tüplü olarak dikeceğim. Su işi olmasaydı birazını daha dağıtacak kadar tohum vardı ancak mecburiyetten böyle oldu.

AgacSevdalisi
15-01-2009, 09:32
brokolinin soğuklara dayanıklılığı ne kadar acaba?

berduray
20-01-2009, 14:04
Benimkiler de küçücük, hiç pazardan aldıklarıma benzemiyor...


Rengi de sararmaya başladı, gece yine de soğuk oluyor ama gündüz 20 derece civarında sıcak.

Yani hem ceviz kadar, hem sarımtrak...

Acaba bunlar sıcağı bulunca hemen tohum atağına mı geçtiler ne dersiniz?

berduray
31-01-2009, 22:20
Brokoli tecrübesi olan arkadaşlar nerelerdesiniz?

Bilgilerinize ihtiyacım var...

sercan1969
01-02-2009, 09:05
sağlıklı bir brokoli yemek istiyorsanızgün uzunluğunun fazla olduğu haziran temmuz aylarında en geç ağustosun 15 ine kadar fide dikimini bitirin sıcaklarda ve yoğun ışık şiddetinde bitkileriniz boylansın ve yapraklansın. brokoli günler kısalmaya havalar soğumaya başladığında çiçeklenir ve brokoli yenilecek iriliğe ulaşır.bazı arkadaşlar tabiat kurallarının tersine hareket ediyor.kısa günlerde kışın fidelerinizi dikerseniz sonuç hüsran olur.

berduray
02-02-2009, 13:33
Tohumlar geç elime ulaştı, yoksa tabiat kurallarına bir itirazım yok.

Bu sene acemilik işte ilk denemem, seneye mevsiminde dikmeye çalışırım.

Bilginizi paylaştığınız için teşekkürler.

Bir da fazla yapraklanınca enerji, besin çeker diye bazılarını koparıp seyreltmeli mi? yoksa kendi haline mi bırakmalı?

MSaygin
12-02-2009, 18:37
Geçen yıl Ağustos sonunda tohumlarımı ekmiştim, bu yıl 1 ay kadar geç ektim.Geçen yıl yerde değil kovada olmasına rağmen kilo kilo sebze toplamıştım, bu yıl sebze oluyor diyene kadar hepsi çiçek açtı, sonuç sıfır :D Havalarda sıcak gitti belki onun da etkisi olmuştur .

AfyonluSedat
23-02-2009, 22:09
tavsiye edeceğiniz bir hibrit çeşiti varmı acaba?

ozlem_eylul
02-04-2009, 18:50
bunlarda benim brokolilerim,
ama sanırım sulanma sorunları var uzun ince boylu oldular. sulamayı kesmeli miyim?

kürşad
02-04-2009, 20:33
bunlarda benim brokolilerim,
ama sanırım sulanma sorunları var uzun ince boylu oldular. sulamayı kesmeli miyim?

Etiole olmuşlar.
Kısaca yetersiz güneş ışığı. Bir kerede direk güneş ışığına maruz kalmadan alıştıra alıştıra güneşe çıkarın. İlk hafta sabah ve akşam güneşi almalarını sağlayabilir, pişkinleştikçe süreyi arttırabilirsiniz.

meraklı
06-05-2009, 13:08
Eylül ayında diktiğim brokoliler, bütün kış brokoli yedik.

kelebek_3434
28-06-2009, 21:45
il afyon mayıs ta dikelen brokoliler çiçek açtı neden olabilir acaba

tolgahann
28-06-2009, 22:01
Arkadaşlar bende geçen sene Sevgili Oyaman'ın gönderdiği tohumların bir kısmını ayırmıştım.Bir iki gün önce tohumları ektim.Veronico italia cinsi olanlar hala çimlenmedi ancak diğerleri ertesi gün çimleniverdi.Çok hızlı çimleniyorlar.

kürşad
29-06-2009, 07:14
il afyon mayıs ta dikelen broliler çiçek açtı neden olabilir acaba

Sıcakta sebzeler baş oluşturmak yerine boya gidip çiçek açarlar.

kelebek_3434
29-06-2009, 23:36
tohum alsam bu tohumlardamı erken çiçeklenir

tolgahann
30-06-2009, 14:02
tohum alsam bu tohumlardamı erken çiçeklenir

Aldığınız tohumları zamanında ekerseniz baş oluştururlar.Ancak tohumlar hibritse (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7542&highlight=hibrit+nedir) verim düşük olabilir.

cukurovalı
30-09-2009, 12:24
Brokoli ve lahana yetiştirebilmek için ne kadarlık saksı uygun olur acaba.Elimde fideleri mevcut 6,7 yapraklı . Bunları son yerine dikip şaşırtma yapmamak lazım diye düşünüyorum. Saygılarımla

Sergüzen
30-09-2009, 20:19
Çapı 50 cm olan bir saksı veya eski bir varili ortadan ikiye kesebilirsiniz. Fideler için geç kalmadınız mı? Benim brokolilerin boyu 50 cm ye ulaştı. Yine de dikin derim.

cukurovalı
02-10-2009, 08:58
Çapı 50 cm olan bir saksı veya eski bir varili ortadan ikiye kesebilirsiniz. Fideler için geç kalmadınız mı? Benim brokolilerin boyu 50 cm ye ulaştı. Yine de dikin derim.

Sayın Sergüzen,

İlginiz için teşekkür ederim. Profosyenel bir firmadan arkadaşım verdi birkaç tane, fazlasını bilmiyorum.

Bende 38 cm çaplı bir saksıya dikdim. Hayırlısı bakalım.

Saygılarımla.

hekimc
28-10-2009, 09:43
merhaba verdiyiniz bilgiler için teşekkürler.ben bir şey soracaktım
2 ay önce brokoli fidelerini bahçeye diktim yaklaşık 30 cm oldular bu süreden sonra şaşırtma yapmam dogrumudur yoksa bu şekilde kalmaları daha mı dogrudur ? teşekürler şimdiden

Sergüzen
28-10-2009, 12:00
Bir hafta evvel 40 cm boyundaki brokolileri sera yapacağım yerden söküp başka bir yere diktim, sağlıkları gayet iyi. Söküm işlemine dikkat ederseniz yeni yerlerinde de olurlar. Çok sık ise ayırmada yarar var.

hekimc
23-11-2009, 13:15
sayın sergüzen brokolilerin in durumu nasıl ne zaman kısmet olursa sebzesini alırız bu arada dediyin gibi şaşırtma yaptım ve durumları gayet iyi hatta şaşırtma yaptıgım brokolilerin biri çiçek açmak üzere seninkiler nasıl ? saglıcakla

lewoli34
16-12-2009, 00:08
Bu romanesco dediğiniz bitki benim bildiğim minaret diye tabir edilen bitki ise brokoli çeşidi değildir, karnabahar çeşididir. O yuzden ekim dikim tarihlerine dikkat ediniz.

gambet
15-04-2010, 20:27
agustos ayında ekilen brokalilerde kelebek lavralarında oluşan kurtcukların saldırısına maruz kalıyor.bu arada baş yaptıkları içinde ilac kullanamıyorsunuz.elle kelebek kurtçuklarını toplamaktan gına geldim.saksıda evde bakonda kelebekleri brokolilerinizden uzak tutun.deneyenlere duyurulur.

ilk-yaz
02-12-2010, 22:59
Ben temmuz ayında bahçeye brokoli tohumlarını ekmiştim,yaz boyu sadece yaprakları gelişti.Tam brokoli yiyemiyeceğiz derken kasım ortalarında baş verdiğini gördüm.İnternette okuduğuma göre ortadaki başları büyümeden alırsam yandakilerin gelişmelerini sağlarmışım.Aynısını yaptım,yanlardan brokoliler fışkırıyor.Kopardığım başlarıda afiyetle yedim,çok lezizdiler.
Yapraklarını değerlendirmemiştim,sizlerden öğrendim yarın birazını salata yapacağım.

limon
03-12-2010, 13:03
Yapraklarını aynı karalahana gibi sarma olarak ta değerlendirmenizi tavsiye ederim.

marnalı61
03-01-2011, 20:46
15 ağustosta tohumlarını ektiğim brokolilerimi 1.1.2011 tarhinde hasat ettim yaklaşık 135 gün sonra hasada geldiler.her bir baş yaklaşık 400-500 gr civarında .busene deneme amaçlı 30 adet f1 tohum ekmiştim. seneye inşallah hedefim 100 adet brokoli . resimleride inşallah yakında atarım.

marnalı61
04-02-2011, 14:24
brokolilerim

akon
24-04-2011, 21:48
bu mevsimde brokoli ekilir mi

gambet
27-04-2011, 06:58
profesyonel anlamda hayır ekilmez

pelpel
18-05-2011, 09:13
Brokoli tohumlarımı ekebiliryim şimdi?
Bir sorum da tohumları önce bardaklara ekmek şart mı? direkt toprağa eksek ordan şaşırtsak olmaz mı?

marnalı61
20-05-2011, 07:41
brokoli olgunlaşma zamanında serinlik istiyor o yüzden tohum ekim temmuz-ağustos aylarında yapılmalı.en geç ağustos 15 ten önce ekim yapılmalı.

himone
07-06-2011, 15:04
Ankara için tohumları Ağustos ayında bahçeye atsak acaba kışın soğuktan korumak için sera yapmak zorunda mıyız? Yoksa tohumları ağustos ayında atıp toprağı sürekli nemli tutsak yeterli mi?

canannuman
27-06-2011, 11:32
Ağustos 15 te tohum ekersek acaba ilk sebzesini ne zaman verir. Uzun Süre sonra vermesini istiyorsak örneğin Ağustos 15 te ektiğim tohum marttan öncede çiçek vermese böyle bir türü varmı? veya bunun yerine bu şekilde ekilecek başka sebze varmı?
Yani en son Ağustos 15 te tohum ekeyim Marttan önce bakım veya sebze vermesin böyle bir kışlık sebze varmı?

nimtay
18-10-2011, 15:04
arkadaşlar geçen hafta yetiştirmek üzere brokoli tohumları ektim şuan ufak saksılarda evin içinde çimlenmesini bekliyorum daha sonra balkondaki saksılara şaşırtma yapacağım henüz çimlenmediler sizce çokmu geç kaldım tohuma kaçmadan yeme şansımız olabilirmi bilen arkadaşlar yardımcı olabillirseniz çok sevinirim

gambet
19-10-2011, 22:16
sayin nimtay
cok gec kalmissiniz.brokoliler agustos 15 gibi cimlendirilir bu aylardada hasata baslanir.siz fideleriniz donlardan korusaniz bile hasat zamani yaklasin 90-110 gun oldugunu kabul etsek
isinan havalarin etkisiyle uygun bas elde edemiyeceksiniz.ama ortu altina alirsaniz bir sansiniz olabilir.tatmin edici bir sonuc olmasada yine tadimlik bir iki kelle brokoli tadabilirsiniz.

gambet
19-10-2011, 22:19
Ağustos 15 te tohum ekersek acaba ilk sebzesini ne zaman verir. Uzun Süre sonra vermesini istiyorsak örneğin Ağustos 15 te ektiğim tohum marttan öncede çiçek vermese böyle bir türü varmı? veya bunun yerine bu şekilde ekilecek başka sebze varmı?
Yani en son Ağustos 15 te tohum ekeyim Marttan önce bakım veya sebze vermesin böyle bir kışlık sebze varmı?

sayin canannuman
brokoli yerine enginar ekerseniz sizin sartllariniza cok uygun bir sebze olarak tavsiye ederim.ayrica cok yillik oldugu icin bir ekin 10 yil toplayin enginarlari.

nimtay
20-10-2011, 16:52
sayın gambet açıklamalarırınız için çok teşekkürler enazından üzerine ıspanak tohumu ekip yerini o şekilde değerlendireyim ;)

gambet
20-10-2011, 22:48
sayın gambet açıklamalarırınız için çok teşekkürler enazından üzerine ıspanak tohumu ekip yerini o şekilde değerlendireyim ;)

ispanak yerine pazi ekmenizi oneririm

mirally
05-03-2012, 12:53
Arkadaşlar ben de Kayseri'de bulunan bahçemizde brokoli yetiştirmek istiyorum.

Kayseri'de Eylül sonu gibi ciddi sonlar başlıyor, benim bahçemin olduğu yerde Kasım - Aralık - Ocak gibi de ciddi kar oluyor.

Geçtiğimiz yıl baharda almış olduğum brokoli fidelerinin tamamı çok seyrek olarak çiçeklendi. Tohumdan çıkarttığımız da aynen çiçeklendi. Fakat biz standart domates yetiştirir gibi mayıs ayında bahçeye almıştık brokolileri. Temmuz - Ağustos aylarında gündüz sıcaklıkları 30 dereceyi geçebiliyor. Gece 10 - 15 derecelerde en fazla.

Kayseri'nin yüksekleri gibi (~2000m) soğuk iklimlerde ne zaman çimlendirip, bahçeye ne zaman almalıyız? Tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkür ederim.

polatuz
20-05-2012, 17:35
Mayıs ayında tohumdan çimlendirdim. Konuyu okuduktan sonra yanlış bir zamanda ektiğimi anladım. Ama benim amacım brokoli yemek değil. Bol miktarda tohum elde etmeyi amaçlıyorum. Tohumdan çimlendirdiğim fidelerin son durumu aşağıdaki gibi.
298083
Amacım 3-4 gün çimlendirilmiş brokoli tohumlarını tüketmek. Çimlendirilmiş brokoli tohumlarının olağanüstü bir antioksidan içeriği varmış. Bunun için de çok bol miktarda brokoli tohumuna ihtiyacım var. Acaba tohum elde etmek amacıyla brokoli yetiştirmek için zaman uygun mudur?
Çimlendirilmiş brokoli tohumları ile ilgili wikipedia konu başlığı (http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts)

hakansqr
31-05-2013, 21:15
aranıza yeni katıldım.resimdeki brokolimi yoksa torfun içinden çıkan bi bitkimi?teşekkürler.
http://l1305.hizliresim.com/19/z/nnvj4.jpg

cemas
01-06-2013, 08:45
Resimde görüntü brokoliye ait fakat biraz fazla sulu gözüküyor toprağı

Gazi Barış
01-06-2013, 09:05
Mayıs ayında tohumdan çimlendirdim. Konuyu okuduktan sonra yanlış bir zamanda ektiğimi anladım. Ama benim amacım brokoli yemek değil. Bol miktarda tohum elde etmeyi amaçlıyorum. Tohumdan çimlendirdiğim fidelerin son durumu aşağıdaki gibi.
298083
Amacım 3-4 gün çimlendirilmiş brokoli tohumlarını tüketmek. Çimlendirilmiş brokoli tohumlarının olağanüstü bir antioksidan içeriği varmış. Bunun için de çok bol miktarda brokoli tohumuna ihtiyacım var. Acaba tohum elde etmek amacıyla brokoli yetiştirmek için zaman uygun mudur?
Çimlendirilmiş brokoli tohumları ile ilgili wikipedia konu başlığı (http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts)

Bitki tohuma çabuk döner, fakat bitki tam gelişmeden hemen tohuma döneceği için miktar olarak sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Siz iyisimi yaz sonunda tekrar bir ekim yapmaya endeksleyin kendinizi.
Ayrıca tırtıllar başınızı ağrıtacaktır, bilginize.

hakansqr
02-06-2013, 10:14
Resimde görüntü brokoliye ait fakat biraz fazla sulu gözüküyor toprağı

her akşam spreyle suluyorum.her akşam çok mu?topragın üstü kurumuş oluyor

cemas
02-06-2013, 13:05
her akşam sulayın fakat azar azar

aigneis
07-07-2013, 09:07
Selamlar. Bunlar da benim bitkilerim. Mayıs ayında tohumlarını güneş almayan, serin bir yerde direk toprağa ekmiştim. Ama anladığım kadarıyla bu mevsimde ekilen tohumlardan ürün almak mümkün değil, doğru mu? Peki bu durumda bitkiler boşa mı gidecek, çok da güzel büyümüşlerdi :(


424067

ozlem39
05-08-2013, 18:56
merhaba ilk defa brokoli ekeceğim bakımı ile ilgili bilgisi olan paylaşabilir mi?

bahcedenn
24-09-2013, 15:31
Green Sprouting Calabrese cinsi brokolim.

444086

Early Purple Sprouting cinsi brokolim.

444087

bashak
30-09-2013, 21:31
merhaba,

yarın tohum siparişlerim gelecek. içlerinde brokoli de var. hiç daha önce denememiştim. ilk kez tohumdan bitki yetiştireceğim. nasıl yapmam gerekir. dikkat etmem gereken püf noktaları nelerdir? yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba?

bashak
25-10-2013, 21:10
merhaba,

brokolilerimi dikeli nerdeyse 1 ay olacak. çoğunu yumurta kartonlarında az toprak üstüne pamuk koyarak içinde çimlendirmeye çalıştım. bu benim için büyük hataymış. nerdeyse hepsi kök olarak zayıf ve cılız kaldılar. ayrıca toprağa alırken çoğunun kökü zedelendi. az bir kısmı da dondurma kutusuna direk dikip camın dışına güneş alan bir yere koydum. direk toprakta güneş alarak büyüyünler daha diri çıktılar. pamuk içnde çimlenenlerin bir kısmını kaybettim. şimdi iyice serpilip büyüdüler. bahçeye almayı düşünüyorum. ama bizim bahçe gölge kalıyor. limon ağacı ve muşmula toprağa gölge yapıyor. bir de sümüklü böceklerden ve salyangozlardan korkuyorum. saksıda yetilşen brokolilerde gördüğüm kadarıyla pek istenen performansı vermiyor. ne yapacağımı şaşırdım. ya havaların soğumasını bekleyeceğim böceklerden kurtulmak için. ya da terasa kasaların içine dikeceğim. ama çok fazla brokoli filizi olduğu için kasaya da sığdıramam gibi geliyor. izmir de havaların soğumasına 20 gün gibi bir süre var. (en iyi ihtimalle) 20 gün de acaba ne adar büyürler?? bana cevap verecek çok fazla üye kalmamaış olmasına rağmen en azında hem deneyimlerimi hem de merak ettiklerimi dile getirerek konunun güncel kalmasını umut ediyorum.

emeğiniz yağlı olsun..

birnefestoprak
26-10-2013, 06:16
Su anda cok kucuk olduklarina gore, 20 gunde meyve verecek kadar buyumezler sanirim. Bulundugunuz iklimde ilk don ne zaman vuruyor?

merhaba,

brokolilerimi dikeli nerdeyse 1 ay olacak. çoğunu yumurta kartonlarında az toprak üstüne pamuk koyarak içinde çimlendirmeye çalıştım. bu benim için büyük hataymış. nerdeyse hepsi kök olarak zayıf ve cılız kaldılar. ayrıca toprağa alırken çoğunun kökü zedelendi. az bir kısmı da dondurma kutusuna direk dikip camın dışına güneş alan bir yere koydum. direk toprakta güneş alarak büyüyünler daha diri çıktılar. pamuk içnde çimlenenlerin bir kısmını kaybettim. şimdi iyice serpilip büyüdüler. bahçeye almayı düşünüyorum. ama bizim bahçe gölge kalıyor. limon ağacı ve muşmula toprağa gölge yapıyor. bir de sümüklü böceklerden ve salyangozlardan korkuyorum. saksıda yetilşen brokolilerde gördüğüm kadarıyla pek istenen performansı vermiyor. ne yapacağımı şaşırdım. ya havaların soğumasını bekleyeceğim böceklerden kurtulmak için. ya da terasa kasaların içine dikeceğim. ama çok fazla brokoli filizi olduğu için kasaya da sığdıramam gibi geliyor. izmir de havaların soğumasına 20 gün gibi bir süre var. (en iyi ihtimalle) 20 gün de acaba ne adar büyürler?? bana cevap verecek çok fazla üye kalmamaış olmasına rağmen en azında hem deneyimlerimi hem de merak ettiklerimi dile getirerek konunun güncel kalmasını umut ediyorum.

emeğiniz yağlı olsun..

bashak
25-11-2013, 23:52
Merhaba birnefestoprak

brokolilerime bahçeye aktardım. 10 gün oluyor. üzerlerine bol bol yağmur yediler. ama nedense bana kökleri zayıf geliyor. yağmurlar geçince köklerine toprak takviyesi yapacağım gübteyle karışık perşembe cuma havalar 5-6 derece olacakmış izmirde 0 ın altrına pek inmaz ama gene de belli olmaz

bahcedenn
30-12-2013, 20:54
Karnabahar ve lahanalardan pek hayır gelcek gibi durmasa da Aralık başında brokoli hasadına başladık.

Bahcedenn gibisi yok. :)

Orhan Özbilgiç
30-12-2013, 21:03
Eveeeet! Bahçedenn gibisi yok.;)

bashak
10-01-2014, 21:13
Karnabahar ve lahanalardan pek hayır gelcek gibi durmasa da Aralık başında brokoli hasadına başladık.

Bahcedenn gibisi yok. :)


darısı benim başıma. ben de bahçeye ekeli bayağı oldu ama çok fazla gelişim göstermediler. ne kadar zamanda sulamak gerekir. ocak aynın başındayız. 2 günde 1 suluyorum. ama yaprakları hala çok küçük yaz bile gelse brokoli verecekmiş gibi görünmüyorlar.

bahcedenn
10-01-2014, 21:34
darısı benim başıma. ben de bahçeye ekeli bayağı oldu ama çok fazla gelişim göstermediler. ne kadar zamanda sulamak gerekir. ocak aynın başındayız. 2 günde 1 suluyorum. ama yaprakları hala çok küçük yaz bile gelse brokoli verecekmiş gibi görünmüyorlar.

Tohumları 1 Haziranda ekmiştim. 15-20 günde fide haline geldiler fakat bahçe hazır olmadığı için bahçeye çok geç alabildim. İlk hasadı da Aralık başında yapabilmiştim.

Umarım bahara kadar siz de hasat yapabilirsiniz.

nkutsay
21-03-2014, 14:09
Ciceklenen brokolimden nasil tohum alacagimi sormak uzere cektim fotoyu ama sonra bahceyi duzenlerken söktüm bitkiyi. Yine de meraktayim nasil alinir tohumlar.

bahcedenn
10-05-2014, 15:35
Geçen sezon bahçeye çok geç alınan tüm Brassica çeşitleri için bu sene daha erken davranılacak.

Hasat edebildiğim tek Early Purple Sprouting Brokolilerim.

Jakin
08-12-2015, 18:26
Brokoli alırken biraz da tohuma kaçmış olanlardan seçmiştim. Onları suda beklettim. Bir hafta içinde çiçek açtılar.

588179

Şimdi de tohum oluşturuyorlar sanırım.
Eğer tohum alabilirsem Ağustos sonu ekmeyi planlıyorum. :)

dongyul
08-12-2015, 20:08
Bunlarda benim brokolilerim;

Temmuzun ilk haftası tohumunu viyollere ektim.

2 hafta sonra daha büyük saksılara aldım.

Ağustosun 2. Haftası asıl yerlerine diktim.

Sonuç yemeğe hazırlar ^_^

dongyul
15-12-2015, 18:41
Brokolimiz toplandı ama yaprakları alınmadı ve kökünden sökülmedi kafası kesilerek toplandı.

3. Resimde görüldüğü gibi sökmememizin nedeni brokoli yapraklarının yanlarından tekrar dal vererek brokoli oluşturmaktadır ^_^

Jakin
18-12-2015, 14:41
Suya ısladığım brokolilerden biri epeyce kök salmış.


589379


Denemek için saksıya diktim.


589380

müge bilgen
01-08-2019, 14:08
Merhaba sevgili forum üyeleri,
Brokoli tohumu ekmek için şu an uygunmu?
Ve tohum nereden temin edebilirim.
Teşekkürler.

eozen81
04-09-2019, 13:04
Herkese merhaba, mikro yeşillik filizlendirme evde yeme anlamında normal brokolü tohumu kullanılır mı yoksa mikro yeşillik tohumları farklı mıdır? (Saçma bir soru olduysa affola :()

ekolojikmezra
08-12-2020, 11:41
Ben bu sene ancak Ekim sonunda ekebildim tohumları. Marmara bölgesinde bu dönemde büyüme gelişme şansı olur mu? Belki baharda yüzlerini gösterip beni sevindirirler :)

yavuz10
02-03-2023, 13:32
Merhaba bu bitki karnabahar mıdır, brokoli midir?

Bu ikisini nasıl ayırt edebilirim? Pek tükettiğim sebzeler olmadığı için tatlarına da çok aşina değilim

Tohum paketlerini sebzeler olduktan sonra karıştığını fark ettim. tohuma da bıraktım ama resmen bahçede ''yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan'' sorusuna yanıt arıyorum :D

Muda
03-03-2023, 11:02
Early Purple Sprouting Brokoli olabilir mi.

bahcedenn
Geçen sezon bahçeye çok geç alınan tüm Brassica çeşitleri için bu sene daha erken davranılacak.

Hasat edebildiğim tek Early Purple Sprouting Brokolilerim.


http://www.agaclar.net/forum/1282309-post170.htm

yavuz10
03-03-2023, 12:24
Evet olabilir,teşekkürler. Bana da brokoli gibi geliyor. yeşil brokolilide hiç baş yapmadı çok ufak bir taç ve sonrasında hemen çiçeğe durdular.

Çimlenesini serin soğuk havalarda yapınca daha büyük taç yapıyormuş brokoli ve karnabaharlar.