PDA

View Full Version : arıfy / bonsai adaylarım




arıfy
01-10-2012, 22:55
Sn sakakı ve sn memet ustalarım
Bu gün bir fidanlığa girdim.Beğendiğim yedi tane fidan aldım bunları sizinle paylaşmak istedim. Neler yapabilirim nasıl bi yol izlemeliyim yardımcı olacağınıza eminim o yüzden şimdiden teşekkür ederim.




arıfy
01-10-2012, 23:00
İlk iki resimdeki papatya diye aldım.Yanılmıyorsam sakakı ustamın papatya çalışması vardı o klıma geldi öyle aldım.
Üçüncü ve dördüncü resimdekinin adını unuttum.Gövdedeki doğal kıvrım hoşuma gitti dal sayısıda fazla olunca üstünde çalışa bilirim diye düşndüm.

arıfy
01-10-2012, 23:10
Bunlar biliyorum cok küçük bunlardan orman yapmayı düşünüyorum.
Bunları aldığım yerden bana yanılmıyorsam mil diye bi toprak verdiler.Bana sorarsanız daha cok kuma benziyor.Bunları torfa mı yoksa verdiği mile mi ekiyim.Hemen budayıp bonzaı saksısına mı alıyım(bı sorun daha var kı o da hala saksı bulamadım hıc birine) yoksa sıradan büyük bir saksıya mı aktarıyım.
Bunlar balkonda mı dursun yoksa yarı gölge bi yere mı alıyım.
İnşallah cok soru sorup başınızı ağrıtmamısımdır.Şimdilik sorularım bu kadar ama bitti sanmayın. Ben daha çok başınızı şişiririm.
SAYGILARIMLA

arıfy
01-10-2012, 23:15
Ustam dört tane nar buldum ama sizinki gibi dallı budaklı degildi.Düz uzun bi gövde bir cm az kalınlık ve ucunda bir kac dal vardı.İsterseniz resimlerini cekip göndere bilirim.İşe yarayıp yaramıyacagına siz karar verin.

Sakaki
02-10-2012, 09:48
Sn arıfy,

Size göre biraz daha deneyimli olduğum doğru ancak özellikle ve öncelikle belirtmek isterim ki ben bonsai ustası değilim. Gerçek bir bonsai ustasının çırağı bile olamam sanırım :)

Bunun altını çizdikten sonra diğer sorularınıza şöyle cevap vermeye çalışayım:

- Adaylarınızın bonsai için uygun olduğunu pek söyleyemem, yani şu aşamada gelişmelerini sağlamak daha iyi bir fikir olacaktır. Bunlar, üzerinde çalışmak için bayağı beklemeniz gerekecek olan adaylar.

- Eğer sabrınız varsa bunları büyük saksılara veya varsa bahçenize ekin ve gelişmelerinin hızlanmasını sağlayın bu şekilde. Sabrınız yoksa (ki bonsai için pek iyi bir özellik değildir), ilk fırsatta yeni adaylar bakın.

- İlk resimdeki adayınız papatya değil. Adını şu an unuttum ama yaprakları hoş kokulu bir çiçekti yanlış hatırlamıyorsam. Bonsai için uygun bir aday değil zira gövdesinin daha fazla kalınlaşacağını sanmıyorum ve yaprakları da sizi epey zorlar.

- İkinci resimdeki taflan. Güzel bonsai örnekleri var ama sizinkinin biraz gelişmesi şart üzerinde çalışmaya başlamadan önce.

- En alttaki resimdekiler ise mazı. Dediğiniz gibi bunlardan yapılmış güzel orman tarzı örnekler var ama maalesef bu adaylarınız da henüz çok küçükler. Yukarıda bahsettiğim gibi bunları da büyük saksılara veya bahçeye ekip birkaç sene unutmanız lazım.

Toprak olarak; ağacınızın türü ne olursa olsun toprağın geçirgen yapıda yani drenajı iyi olması şart. Bunu dere kumu, pomza taşı gibi değişik malzemeleri karışımınızda kullanarak sağlayabilirsiniz. Nem tutma yüzdesini ise ağacınızın nemi sevip sevmemesine göre yine perlit, torf, ağaç kabuğu gibi değişik malzemelerle artırabilirsiniz.

Biraz iç karartıcı oldu cevaplarım kusura bakmayın ama sanırım ne demek istediğimi anladınız :)
Sabırsızlığınızı anlıyorum, ben de ilk başladığımda sizden bile daha çok sabırsızdım belki.

Şu an yapacağınız en güzel şey şu olur:
- Bölgenize özgü ağaçları öğrenin ve bunların özelliklerini araştırın. Bölgenizde doğal olarak yetişen ağaçlar sizin için en uygun adaylar demektir.
- Önümüzdeki ilkbahara kadar bonsai ile ilgili bulabildiğiniz her konuyu okuyarak teorik bilgilerinizi geliştirin (Yaklaşık 4-5 ayınız var ki hiç de uzun bir süre değil)
- İlkbahar ile birlikte gezdiğiniz fidancılara da yeni ve güzel fidanlar gelecektir. Onları tekrar gezip daha uygun adaylar bakın veya daha iyi adayların nerelerde bulabileceğiniz konusunda araştırma yapın.
- Yeni adaylarınızla tekrar işe koyulun :)

Bonsai'de amacımız estetik bakımdan hoş görünümlü, kurallara olabildiğince uygun, oranları iyi ayarlanmış, yaprakları küçültülmüş, iyi bir dallanma sağlanmış küçük ağaçlar yapmak olduğu kadar ağacımızın yaşlı bir ağaç görüntüsü sunabilmesini de sağlamaktır. Bu bakımdan adaylarınızı seçerken mutlaka yaşlı bir gövde görünümü sunabilen veya bu potansiyele sahip adaylar seçmekte çok büyük fayda var. Aksi halde bir aday üzerinde 15-20 sene uğraşmanız gerekebilir ve işin daha kötüsü sabırsız biriyseniz hevesiniz de daha başlamadan geçebilir ki çoğu arkadaşımız bu şekilde bonsaiye erkenden veda ediyor maalesef.

Bu hobide kalıcı ve başarılı olmanız dileğimle...

arıfy
02-10-2012, 19:26
sn sakakı
Ne yalan soyleyım gercekten bıraz bozuldum.Bunun yanında bu ısın kolay olmadıgını bılerek basladım.Anlasan marketten aldıgım ıkı bonzaı ıle kısı gecırmek gerekecek.

arıfy
02-10-2012, 20:36
Fotoğrafın net olmadığını biliyorum. Bir fikre varırmısınız bilmiyorum ama zor olacağını tahmin ediyorum.
Akşam arkadaşın iş dönüşü beni götürdüğü yerde kayaların arasında gördüm bu bitkiyi.Maki cinsi bir çalı olsa gerek. Mekanı çok beğendiğim için hafta sonu çocukları alıp tekrar gidecem.
Sorum şu;bunu yerinden söksem bir bonzai olur mu yoksa bitkinin günahına mı girmiş olurum.
Sizin söylediniz gibi bu bitki buranın yerel bitkisi.Hafta sonu nasıl bir yerde asılı olduğuda gösteririm inşallah.

memet
02-10-2012, 21:25
Bulunduğu yerden bitki alıp bunu saksıya adapte etmek mümkündür. Ama dikkat edilmesi gereken bir çok ayrıntısı olur. Başlangıçta bu uygulamadan uzak durmak ağacın yaşamı bakımından önemlidir.
Başlangıçta en uygun yol, fidanlıklardan alacağınız uygun ağaçlardır. Yamadori için birkaç yıl bilgi birikimi sağlayana kadar sabretmeniz en iyisi.

arıfy
02-10-2012, 21:53
Bu kışı okuyarak geçirmem gerekecek anlaşılan. Allahtan sitenin içeriği fazla da canım pek sıkılmayacak.

memet
02-10-2012, 21:55
Yakındaki devlet orman fidanlıklarını keşfe çıkmada yarar var.

arıfy
03-10-2012, 01:22
Yerini öğrendim buyuk ıhtımalle yarın gıdecem. Tek korkum yine işe yaramaz ne varsa toplayıp gelmek.

Hazeyn
03-10-2012, 08:10
Fotoğrafın net olmadığını biliyorum. Bir fikre varırmısınız bilmiyorum ama zor olacağını tahmin ediyorum.
Akşam arkadaşın iş dönüşü beni götürdüğü yerde kayaların arasında gördüm bu bitkiyi.Maki cinsi bir çalı olsa gerek. Mekanı çok beğendiğim için hafta sonu çocukları alıp tekrar gidecem.
Sorum şu;bunu yerinden söksem bir bonzai olur mu yoksa bitkinin günahına mı girmiş olurum.
Sizin söylediniz gibi bu bitki buranın yerel bitkisi.Hafta sonu nasıl bir yerde asılı olduğuda gösteririm inşallah.

Sayın arıfy; Bu yabani dağ kirazı sanırım,üzerinde küçük küçük kiraz türü meyveleri olur. Ancak bunu yerden alıp saksıya adapte etmek çok zor da olsa imkansız değil ******. Ancak şimdi zamanı değil, ayrıca yeterli tecrübeye kavuşmadan denemek yanlış olur.

Ben bir tane zorla tutturdum, yerden alırken toprağı ile almak lazım yoksa sonuç hüsran olur. Bence siz bu türlere ve yamadori ile değil de zeytin, incir, akasya, kauçuk, fırça çalısı mine, begonvil, alıç vs. türlerle başlasanız daha iyi olur. Kolay gelsin

Hazeyn
03-10-2012, 08:12
yerini öğrendim buyuk ıhtımalle yarın gıdecem. Tek korkum yine işe yaramaz ne varsa toplayıp gelmek.

sayın arıfy; işe yarar bitki alamak istiyorsan çiçekçilerin arka bahçelerine bir bak, genelde onların işine yaramayan şeyler bonsai olmaya daha yatkındır. Birde kalın gövdeli ve yaşlı havası olan şeyler şeçmelisin.

Hazeyn
03-10-2012, 08:17
bu kışı okuyarak geçirmem gerekecek anlaşılan. Allahtan sitenin içeriği fazla da canım pek sıkılmayacak.

sadece okumak yeterli değildir.izlemekte lazım, yotube de çok bonsai videosu var, birde uygulama yapmalısın, o yüzden dayanıklı türleri şeçemeni tavsiye ederim, uygulama yaparken hataları kolay kapatan ağaçlar olabilir.ben öyle yaptım.bol bol budama yapmak lazım, yoksa yerinde sayar durursun.kolay gelsin.

arıfy
03-10-2012, 20:35
Pes etmiş değilim bugün gidemedim orman fidanlığına ama her an gitmek için fırsat kolluyorum.Bu arada boş durmadım yol üzerinde denk geldiğim kurumuş kökleri eve getirdim(hanım bunları görünce tuhaf tuhaf yüzüme baktı)bari onları sizinle paylaşayım.

arıfy
03-10-2012, 20:38
Üçüncü resimdekini oyup saksı olarak kullanmayı düşünüyorum. Meslek mobilya olunca bu benim için zor olmayacak. Yanlız böyle bir deneme var mı bilmiyorum.Dikeceğim ağaca köküne zara verir mi?

memet
03-10-2012, 21:04
Ahşap ağaca zarar vermez ama, ileride çürümelere engel olmak için, içindeki ağaca zarar vermeyecek biçimde emprenye edilmesi gerekir.

arıfy
03-10-2012, 21:40
Yine geldik en büyük soruna hala bir bonzaı adayı hatta aday adayı bile bulamadım. benimki galiba araba almadan lastik almaya benzedi.

memet
03-10-2012, 21:57
Aramak da gittiğimiz yolun bir parçası.
Sadece bulmak için yola çıkmamıza gerek yok. Yolun kendisi de bulduğumuz şey.

Fidanlara bakarken bir çok ayrıntı dikkatini çekecek, bunlar ileride fayda sağlayacak.
Sonuçta onlarca fidan içinde sadece birini bulmak istiyoruz.

arıfy
03-10-2012, 23:55
Dayanayıp evdeki hazır bonsaiyi bir şekillere sokmaya çalıştım.

Sakaki
04-10-2012, 10:15
Sn arıfy, Memet beye katılıyorum; bu yola girmek bile bir ilerlemedir.
Gayet istekli ve azimli olduğunuzu mesajlarınızdan hissedebiliyorum, bu da bana yakında başarılı olacağınız hissi veriyor.

Üzerinde uygulama yapıp başlangıç aşamasında öğrenmenizi hızlandıracak bir iki adayı hafta sonu hazır edeceğim inşallah. Çok güzel adaylar değiller ama başlangıç için ve Antalya için uygun olduğunu düşündüğüm birkaç başlangıç seviyesi adayını size inşallah pazartesi kargolayacağım.
Bunlar üzerinde biraz çalıştıktan sonra ileride daha güzel adaylarınız olacağına eminim.

Bir de (son resimle ilgili olarak); ağaçlara şekil verirken derinlik hissi uyandırmak yani üç boyut algısı için ağacın arka kısmında her zaman bir dal olması iyidir ve gereklidir.

NOT: Bahçeniz varsa mazılarınızı bahçeye dikin. Çok daha hızlı gelişececeklerini göreceksiniz.

Başarılar dilerim.

badrobot
04-10-2012, 13:53
sayın arıfy. öncelikle saygılarımı sunarım. bonsai konusunda bende sizin gibi çok meraklı ve heyecanlı fakat daha yolun başında olan biriyim. bonsai, doğayla iç içe olmanın yanı sıra felsefeside olan derin,çok güzel, eşsiz bir hobi.
ağaçlarınızı tellemişsiniz. bu çok güzel. ağaçlarınıza verdiğiniz şekiller çok doğru. Sakakinin dediği gibi ağaca 3D hissi verebilmek için arkada ve hatta ağacın yukarılarına doğru ön taraftada bir dal olması iyidir. fakat yoksa yapılacak bir şey yok, dua edip oralardanda sürgün vermesinden başka.
benim bu mesajda asıl değineceğim konu :TELLEME. yukarıdada dediğim gibi verdiğniz şekiller doğru. o iki dalı aşağıya doğru açmanız ağaca yeni bir form vermiş ve güzelleştirmiş. ama tellemeniz bence teknik olarak yanlış. çünki üst üste binen teller olduğu gibi gövdeyi tellemek bu saatten sonra ağacınıza bir şey kazandırmaz. gövde zaten güzel bir eğrilikte. gövdeyi tellemek sizin hatanızın başlangıç noktası olmuş. ben olsam gövdeyi tellemeden dallar üzerinde çalışır ve 1 tel iki dal yöntemini uygulardım. sizin ağacınızın resimi üzerinde gösterdiğim gibi sarı renk bir teli, kırmızı renk bir teli gösteriyor.
ayrıca linkteki videoyu çok iyi incelerseniz üstadımızda ayı şeyleri söyleyecek.
Kaizen Bonsai-Bonsai Mart, Bonsai Trees-Bonsai Tools-Bonsai Pots-Bonsai Gifts-order bonsai supplies online (http://www.kaizenbonsai.com/shop/bonsai_videos.php?videoid=6)

arıfy
05-10-2012, 00:37
Önde ve arkada dalları vardı.Ön tarafta dal bulunmaması lazım,ön yüz açık olmalı dıye okumustum . Bu yüzden ön dalı kestim. Bonzaınin bir yüzü yani ön tarafı oluru duyunca ben arkadaki dallar kesilir anladım.Derinlik hiç aklıma gelmedi.
Tellemeye gövdeden başlanırı okuyunca ben nereyi tellersen telle mutlaka gövdeden başlanmalı anladım. Hem sizin çiziminiz de hem de gönderdiğiniz linkte ki videoyu izleyince sadece gerektiğini anladım. Ben gövde kıvrılsın diye değil dallara destek olacak sanmıştım.
Şimdi sorum şu;telleri söküp tekrar mı deneyim, yoksa dokunmayım mı.

memet
05-10-2012, 07:41
Budama ve telleme ağaçta bir stres yaratır telleri tekrar söküp bir kez daha tellerseniz, bu stresi arttırmaya yarar şimdilik kenine gelmesi için bekleyin.

badrobot
05-10-2012, 15:10
sayın arıfy. size bonsai konusunda çok okumanızı ve özelliklede çççookk video izleminizi şiddetle tavsiye ediyorum. internette, bonsai konusunda binlece video var. bu videolarda bonsai konusunda herşeyi bulabilirsiniz. hele ingilizce'nizde varsa bir çok bilgiyi anlayabilirsiniz. eğer ingilizceniz yoksada görüntülerden de bir çok şeyi anlamak, öğrenmek mümkün. ben bu videoları bir ders niteliğinde bilgisayarıma olabildiğince yüksek çözünürlükte indirdim. (toplam 55GB buldu) bu videoları kimi zaman esin kaynağı olarak, kimi zamanda ders niteliğinde izliyorum ve çok faydalı olduklarını düşünüyorum. 29 bölümlük bu seriyi izlemekle işe başlayabilirsiniz. bazı bölümler 720p bazı bölümlerde 1080p dir.

Bjorvala Bonsai Studio Channel - YouTube (http://www.youtube.com/user/bjorvalabonsai?blend=1&ob=5)

arıfy
07-10-2012, 17:23
Bu gün çocuklarla doğa gezisi yaptık. Bir çok ustamın dediğine birzat gözlerimle şahit oldum.

En güzel dersi doğa birzat kendisi veriyor.Yeter ki görmek iste.Bu gün kadar sadece güzelmiş diyerek yüzeysel bekerken bu gün her birine bonzai olur mu olsa nasıl olur bir bonzai yaparsam şunun gibi yapmalıyım dedim.

Çok çok özel bonzai adayları buldum. Söz dinleyen bir öğrenci olarak onları sökmek yerine sadece inceledim. Bir gün inşallah onları sizin gibi sökp birer bonzai yapmayı çok istiyorum.

bir kaç resim paylaşmak istiyorum.

arıfy
07-10-2012, 17:27
Bu da doğal bonzai saksısı. Eminim sizde görseniz o koca kayayı alıp olduğu gibi evin ortasına koymak istersiniz.

arıfy
07-10-2012, 17:29
Taşların içinden çıkan doğa harikası.

arıfy
07-10-2012, 17:33
Şelale stilinin nasıl doğduna güzel bir örnek(çok yüksekte olduğu için ancak bu kadar yakınlaşa bildim)

arıfy
07-10-2012, 17:36
Sonuç olarak bu gün farklı bir gözle baktım doğaya.Çok fazla bilgi edindiğimi sanıyorum.İlerki zamanlarda bana çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

Bana böyle bakmayı öğütleyen siz bütün ustalarımı saygıyla selamlıyorum.

Bu arada fidan arama çalışmalarım aralıksız sürüyor.

arıfy
08-10-2012, 18:59
Ustalarımın dediği gibi yapıp mazıları iş yerimin bahçesine ektim.

arıfy
12-10-2012, 20:31
Bu gün bir tane ateş dikeni aldım.Söylediğiniz gibi bol dallı fakat gövde 1,5 cm biraz ince.Bunu bilerek seçtim daha rahat eyer bükerim diye düşündüm.
Önce bir saksıya alıp şekil mi vereyim yoksa direk olarak bonsai saksısına alıp orda mı uğrasayım. Telleme ,kök budama ,geri budama gibi bütün çalışmalırı bunun üstünde denicem.Acemiliği mi çıkaracam. Anlıyacağınız bunun elimden çekeceği var.

memet
12-10-2012, 21:43
Bonsai saksısına almak için acele etmeyin. Bu ve diğer ağaçlarını da büyük saksılarda geliştirip biçimlendirdikten sonra, son aşama olarak bonsai saksısına alırsınız.
Ağaçları sığ seramik saksılara dikmek için kök budaması gerekir. Bu da genç ağaçların büyümsini kısıtlar.
Toprağını bozmadan bir boy büyük bir saksıya dikmek en iyisi, daha sonra, kış içinde toprak da değiştirirsiniz.

arıfy
27-11-2012, 21:00
Sonunda orman fidanlığına gidebildim. Orda gözüme kestirdidiğim fideleri aldım. Bazılarını ne yapacağımı bilerek aldım ama bazıları hakkında hiç bir fikrim yok. Sizden görüşlerinizi önerilerinizi tavsiyelerinizi bekliyorum. Biliyorumkiherkes yardımcı olmaya çalışacak. Herkese şimdiden teşekkür ederim.

arıfy
27-11-2012, 21:04
Bu en büğüyü arıç en azından onlar öyle söyledi. Çapı 4 cm boyu 110cm bunu ne yapabilirim? Bu ordaki tek ardıçdı.

arıfy
27-11-2012, 21:14
Buda yayılıcı ardıç(mış)Çapı 4 cm bir ucundan taaa öbür ucu 145 cm bununla ne yapacam. Sabaha kdar resim bakıp inceleme yapacagım. önerilerinizi yine bekliyorum.

arıfy
27-11-2012, 21:18
Fıstık çamlarım. Tekin abinin taş içine yaptığını deneyeceğim. Başka fikirlere de her zaman olduğu gibi açığım.

arıfy
27-11-2012, 21:27
En çok bunları sevdim fakat isimlerini unuttum. Bunlara değişik bir planım var. İnşallah becere bilirsem harika olacak.
En uzunu 90cm en kısası 30 cm. Bunların boyunu kesmemın veya kırmamın bir zararı olur mu? Tekin abinin orman denemesinde kırık, aynı cins mi bilmiyorum.
Tüm dostlara ustalara arkadaşlara sevgi ve saygılarımla.

Hazeyn
28-11-2012, 08:08
Bu tür ince fidanlarla zaman kaybetmemenizi söylemek isterim.Ayrıca bu fidanları yere dikerseniz daha çabuk kalınlaşırlar. Daha kalın gövdeli ve yaşlı ağaç havası verebileceğiniz adaylarla uğraşmanızı acı tercübelerime dayanarak şiddetle tavsiye ederim. Bunların gerçek bonsai olabilmesi için tahmini söylüyorum en az 10 yıla belkide 20 yıla ihtiyacınız var. Yok ben bir iki senede bunları şekle sokarım derseniz de, bir bonsainiz olmuş olmaz, sadece küçük mini bir fidanınız olmuş olur.Lütfen fidanlarla zaman kaybetmeyelim. Yerimizde sayıyoruz. Kolay gelsin.

Sakaki
28-11-2012, 10:41
Sn arıfy,

- Adaylarınızın bonsai için uygun olduğunu pek söyleyemem, yani şu aşamada gelişmelerini sağlamak daha iyi bir fikir olacaktır. Bunlar, üzerinde çalışmak için bayağı beklemeniz gerekecek olan adaylar.

- Eğer sabrınız varsa bunları büyük saksılara veya varsa bahçenize ekin ve gelişmelerinin hızlanmasını sağlayın bu şekilde. Sabrınız yoksa (ki bonsai için pek iyi bir özellik değildir), ilk fırsatta yeni adaylar bakın.

- İlk resimdeki adayınız papatya değil. Adını şu an unuttum ama yaprakları hoş kokulu bir çiçekti yanlış hatırlamıyorsam. Bonsai için uygun bir aday değil zira gövdesinin daha fazla kalınlaşacağını sanmıyorum ve yaprakları da sizi epey zorlar.

- İkinci resimdeki taflan. Güzel bonsai örnekleri var ama sizinkinin biraz gelişmesi şart üzerinde çalışmaya başlamadan önce.

- En alttaki resimdekiler ise mazı. Dediğiniz gibi bunlardan yapılmış güzel orman tarzı örnekler var ama maalesef bu adaylarınız da henüz çok küçükler. Yukarıda bahsettiğim gibi bunları da büyük saksılara veya bahçeye ekip birkaç sene unutmanız lazım.

Biraz iç karartıcı oldu cevaplarım kusura bakmayın ama sanırım ne demek istediğimi anladınız :)
Sabırsızlığınızı anlıyorum, ben de ilk başladığımda sizden bile daha çok sabırsızdım belki.

Şu an yapacağınız en güzel şey şu olur:
- Bölgenize özgü ağaçları öğrenin ve bunların özelliklerini araştırın. Bölgenizde doğal olarak yetişen ağaçlar sizin için en uygun adaylar demektir.
- Önümüzdeki ilkbahara kadar bonsai ile ilgili bulabildiğiniz her konuyu okuyarak teorik bilgilerinizi geliştirin (Yaklaşık 4-5 ayınız var ki hiç de uzun bir süre değil)
- İlkbahar ile birlikte gezdiğiniz fidancılara da yeni ve güzel fidanlar gelecektir. Onları tekrar gezip daha uygun adaylar bakın veya daha iyi adayların nerelerde bulabileceğiniz konusunda araştırma yapın.
- Yeni adaylarınızla tekrar işe koyulun :)

Bonsai'de amacımız estetik bakımdan hoş görünümlü, kurallara olabildiğince uygun, oranları iyi ayarlanmış, yaprakları küçültülmüş, iyi bir dallanma sağlanmış küçük ağaçlar yapmak olduğu kadar ağacımızın yaşlı bir ağaç görüntüsü sunabilmesini de sağlamaktır. Bu bakımdan adaylarınızı seçerken mutlaka yaşlı bir gövde görünümü sunabilen veya bu potansiyele sahip adaylar seçmekte çok büyük fayda var. Aksi halde bir aday üzerinde 15-20 sene uğraşmanız gerekebilir ve işin daha kötüsü sabırsız biriyseniz hevesiniz de daha başlamadan geçebilir ki çoğu arkadaşımız bu şekilde bonsaiye erkenden veda ediyor maalesef.

Bu hobide kalıcı ve başarılı olmanız dileğimle...

Maalesef...

malina
28-11-2012, 13:48
Sonunda orman fidanlığına gidebildim. Orda gözüme kestirdidiğim fideleri aldım. Bazılarını ne yapacağımı bilerek aldım ama bazıları hakkında hiç bir fikrim yok. Sizden görüşlerinizi önerilerinizi tavsiyelerinizi bekliyorum. Biliyorumkiherkes yardımcı olmaya çalışacak.



Bilerek aldıklarınız üzerinde çalışma yapar ve onları paylaşır mısınız? Bu arada diğerlerine ne yapacağınız kafanızda yavaş yavaş şekillenir.

Hiç fikriniz olmadan aldıklarınızı, birilerinden bonsaiye dönüştürmesin beklemek size bir şey katmaz, diğer arkadaşlara da eziyet olur. Eski yazıları takip etmelisiniz, aynı şeyleri tekrar tekrar yazmaya istekli olmayacaklardır.
Belli bir yol katedip yaptıklarınızı yorumlamalarını istemelisiniz.

arıfy
29-11-2012, 19:22
Anlaşılan bonsai yapalım derken kendime büyük bir bahçe yapacağım.
Her seferinde aldıklarımı bahçeye dikiyorum.
Denemeye devam, pes etmek yok...

arıfy
08-12-2012, 22:10
İlk denemem o yüzden göz zevkinizi bozduysam şimdiden özür dilerim. Tam istediğim şekli veremedim. Bizim hanımın tepsisi küçük geldi. Buda yerim dar gibi oldu. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Yarın diğerleri üzerinde çalışıp sizlerle paylaşacam.

badrobot
08-12-2012, 22:41
sn. arıfy.
Sakaki, Hazeyn ve Memet beye tamamen katılıyorum. onların size anlatmak istediği: "sizin fidanlarınızda bonsai olabilecek bir yapı şu an yok." Sevgili dostlarında dediği gibi daha çok inceler ve bonsai için bir anlam ifade etmiyorlar ve daha çok gelişime ihtiyaçları var. size fidan alırken EN AZ 2-3 parmak (3-4cm) kalınlığında ağaççıklar almanızı öneririm. bu sayede fidanın gelişimini yıllarca beklemek yerine bonsai disiplini vermekle uğraşırsınız.
bu ince fidanlar yerine neden yarın şöyle 5cm çapında bir ligüstrüm, çınar gibi bir ağaç almıyorsunuz. en fazla 20 tl gibi bir fiyata alabilir ve önümüzdeki bahara çıkan sürgünleri takip edip tellemeye, şekillendirmeye, budamaya başlayabilirsiniz.
saygılarımla.

arıfy
10-12-2012, 19:40
İlginizden dolayı bütün dostlara teşekkür ederim. Cevaplar beni üzsede söylediğim gibi denemelere devam ediyorum. Yayılıcı ardıç üzerinde biraz çalıştım ve sizinle paylaşmak istedim. Asıl niyetim şelale yapmak vardı ama cesaret edemedıim. Yine sizin önerinizle devam etmek üzere resimleri yüklüyorum.Kök şekil olarak tam istediğim gibi fkat ince kalınlaşması için toprağın içinde bıraktım. Umarım doğru yapmışımdır.

arıfy
10-12-2012, 19:44
Ateş dikenim.Bu istediğim gibi büyüyeceğe benziyor. Yanlız eğimi az oldu gibi siz ne dersiniz. Bu arada hanım koca agacı kesip küçücük bırakıyorsun diye sitem ediyor.