PDA

View Full Version : Ev yapımı karides gübresi




birnefestoprak
20-09-2012, 04:50
Eger yasadiginiz yerde bu urunlere erisiminiz varsa mutlaka denemenizi oneririm. Yengec besini temelde yengecin kabuklari cok kucuk parcalara ayrilarak elde edilmektedir. Icinde bulunan oldukca tatmin edici N ve P degerlerinin yanisira bol miktardaki Ca ve Mg topragi mineralize etmek ve ozellikle de domates yetistirmek icin birebir. Ben yengec gubresini domates fidesini ektigim saksiya ya da yukseltilmis yataga bolca yediriyorum. Bu urun o kadar dogal ki mikroorganizmalar araciligiyla deli gibi bozunuyor. Domates, ciceklerini olusturma asamasina geldiginde de bitkinin kokleriyle alip tuketebilecegi bir forma donusuyor. Bu urunu uzun zamandir kullaniyorum ve hicbir domateste meyve alti curumesi (blossom end rot) tecrube etmedim.

Karides besini de N ve P oranlari oldukca yuksek bir besin. Benim kullandigim hali toz seklinde ve topraga karistirmasi daha kolay. Karides besininin de Ca ve Mg oranlari oldukca yuksek.

Her iki besinin cok onemli bir ozelligi ise yengec ve karidesin kabugunda yer alan kitini topraga aktarmaniza olanak saglamasi. Kitin topraga karisinca, kitin seven bakterilerin sayisinda artis meydana geliyor ve bu bakteriler kitinle birlikte bitkide hastaliga neden olan bakterilere de saldiriyor. Bu anlamda hastaliklara karsi dogal bir mucadele yolu olmasi bakimindan da cok onemli buluyorum.




birnefestoprak
25-09-2012, 20:32
Haslamak icin aldigimiz karidesleri ayiklarken bir kenara ayirdigim kabuklari firinlayip kuruttum. Kuruyan karides kabuklarini ogutucuden gecirip toz haline getirdim. Domatesler icin kullanacagim. 1. resim kabuklarin firinlanmadan onceki, ikinci resim firinlandiktan sonraki, 3. resim de toz haline getirilip paketlenmis halini gosteriyor.

YeniBON
25-09-2012, 21:36
Haslamak icin aldigimiz karidesleri ayiklarken bir kenara ayirdigim kabuklari firinlayip kuruttum. Kuruyan karides kabuklarini ogutucuden gecirip toz haline getirdim. Domatesler icin kullanacagim. 1. resim kabuklarin firinlanmadan onceki, ikinci resim firinlandiktan sonraki, 3. resim de toz haline getirilip paketlenmis halini gosteriyor.

Sonra sı nasıl oluyor? Ben sizin yazdığınızın bırakın kabuğunu içiyle yapma imkanım var.

Gübre olarak yaptığınızı söylediğiniz malzemenin bitkilere uygulaması ve faydası nedir? Onları da açıklayın.

birnefestoprak
25-09-2012, 22:21
Aslinda sanirim bu konuyu gubre basligina acsam daha iyi olacakti cunku eger sadece kabuklari kullanilacaksa 800-900 gr. karidesten 60-70 gr besin ancak elde edilir. Yani ev yapimi olani ancak kucuk bir bahcede birkac bitkiye yeterli olacaktir. Icini kurutmayi hic denemedim, oyle de olabilir. Karides besininin icinde yuksek oranda N ve P ile bol miktarda kalsiyum ve magnesyum var. Domates ve biberler icin muthis bir besin kaynagi. Surda bu konuda daha detayli yazmistim: http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/28490.htm.

birnefestoprak
25-09-2012, 22:25
Uygulama icin de fidanlari 20 litrelik saksilara almadan once topraga karistirarak, domatesler tomurcuklanmadan once de bitkinin dibine bir avuc kadar birakarak kullaniyorum. Cabuk bozunarak bitkinin kullanabilecegi hale gelebilen bir yapisi var.

cenk.12
29-09-2012, 11:28
ilginç denemek lazım

torunugur
30-09-2012, 10:52
Kesinlikle deneyecegim. Cok faydali ve pratik bir gubre tarifi, tesekkurler ..

scarabeo
02-10-2012, 23:17
Akvaryumcularda satılan kurutulmuş karides yemleri var onlarda aynı şeyi görur gibi geldi

miralay
23-02-2013, 16:04
Kullanacağınız materyallerin tam dezenfekte edemeyeceğiniz kadar havasız kilitli poşetlerde saklanması da uygun değil.

birnefestoprak
26-02-2013, 16:18
Kabuklar firinlandigi icin herhangi bir sorun teskil etmiyor. Hangi acidan uygun olmadigini dusunuyorsunuz?

Kullanacağınız materyallerin tam dezenfekte edemeyeceğiniz kadar havasız kilitli poşetlerde saklanması da uygun değil.

miralay
26-02-2013, 18:12
Kabuklar firinlandigi icin herhangi bir sorun teskil etmiyor. Hangi acidan uygun olmadigini dusunuyorsunuz?

Sn. birnefestoprak kilitli poşetler içerisinde kalan nem kesinlikle içerisinde organik barındıracak ve sakladığınız materyallerin içinde çoğalacaklar bunun önüne geçemezsiniz. Yeryüzünde elde edilebilecek organik en güçlü zehir nemi havasız ortamda hapsedilerek elde edilir.

birnefestoprak
26-02-2013, 18:17
Sn miralay,
"Sn. birnefestoprak kilitli poşetler içerisinde kalan nem kesinlikle içerisinde organik barındıracak..." derken organikten sonra gelen sozcugu eksik yazdiginiz icin anlasilmiyor. Icerisinde organik ne barindiracak?

Sn. birnefestoprak kilitli poşetler içerisinde kalan nem kesinlikle içerisinde organik barındıracak ve sakladığınız materyallerin içinde çoğalacaklar bunun önüne geçemezsiniz. Yeryüzünde elde edilebilecek organik en güçlü zehir nemi havasız ortamda hapsedilerek elde edilir.

miralay
26-02-2013, 19:08
Sn miralay,
"Sn. birnefestoprak kilitli poşetler içerisinde kalan nem kesinlikle içerisinde organik barındıracak..." derken organikten sonra gelen sozcugu eksik yazdiginiz icin anlasilmiyor. Icerisinde organik ne barindiracak?
Paketleme esnasında bulunduğunuz yerin atmosferinde mevcut hava kütlesi ne taşıyor ise bakteri, küf, mantar, akar barındıracak ev ortamında bunun önüne geçemezsiniz. Gıda konservesi gibi düşünün, ambalaj açılana kadar raf ömrü bir yıl iken ambalajı açıldığında 24 saate tüketilmeli yazarlar aksi halde bozulur bu bozulmanın nedeni ile sizin ürününüze benim itirazım aynı sebeptendir.

birnefestoprak
26-02-2013, 19:18
Aslinda organik gubrenin eger islanmamissa bozulmasi cok zor. Plastik zarfin icindeki sizin bahsettiginiz nem miktari gubrenin kuflenmesine neden olacak kadar cok degil. Bazi sivi organik gubreleri sicakta tutmamak lazim, bozulabiliyorlar. Eger organik toz gubre Mycorrhizae ile birlestirilmisse, genelde iki yildan sonra bu mikroorganizmalar etkinligini yitirebiliyor. Boyle olsa bile gubre, azot, fosfor ve potasyum acisindan etkisini kaybetmez.

Paketleme esnasında bulunduğunuz yerin atmosferinde mevcut hava kütlesi ne taşıyor ise bakteri, küf, mantar, akar barındıracak ev ortamında bunun önüne geçemezsiniz. Gıda konservesi gibi düşünün, ambalaj açılana kadar raf ömrü bir yıl iken ambalajı açıldığında 24 saate tüketilmeli yazarlar aksi halde bozulur bu bozulmanın nedeni ile sizin ürününüze benim itirazım aynı sebeptendir.

miralay
26-02-2013, 19:44
Aslinda organik gubrenin eger islanmamissa bozulmasi cok zor. Plastik zarfin icindeki sizin bahsettiginiz nem miktari gubrenin kuflenmesine neden olacak kadar cok degil. Bazi sivi organik gubreleri sicakta tutmamak lazim, bozulabiliyorlar. Eger organik toz gubre Mycorrhizae ile birlestirilmisse, genelde iki yildan sonra bu mikroorganizmalar etkinligini yitirebiliyor. Boyle olsa bile gubre, azot, fosfor ve potasyum acisindan etkisini kaybetmez.

Aslında organik gübreler kolay bozulurlar zor değil. Bozulmaktan kasıt muhtemel fayda azalmasıdır. Nemin miktarı değil varlığı önemlidir, yeterlidir zira söz konusu materyalin miktarı da ortada. Mesele etki kaybetmek değil etki azalması meselesidir.

birnefestoprak
26-02-2013, 20:58
Eger sizin gubrenizde bozulma oluyorsa, asiri sicak ve nemli biryerde tutuyor olabilirsiniz. Oda sicakliginda biryere alirsaniz, sorun olacagini zannetmiyorum. Azot, fosfor ve potasyum yuzdelerinde azalmaya neden olacak bir reaksiyon soz konusu degil. Kisisel tecrubeme dayanarak gordugum kadariyla, benim hazirladigim karides gubresi de disardan aldigim diger kapali gubreler de acildiktan oldukca uzun sure sonra da cok etkili sonuclar vermeye devam ediyor. Bir etki azalmasi olsa dahi, benim bahce uygulamalarimda yani pratikte bu etki azalmasini gozlemleyecek bir sonuc ortada yok. Eger bir degisim varsa, bu degisimin laboratuvar sartlarinda olculmesi bir akademik arastirma icin yararli olabilir.

Aslında organik gübreler kolay bozulurlar zor değil. Bozulmaktan kasıt muhtemel fayda azalmasıdır. Nemin miktarı değil varlığı önemlidir, yeterlidir zira söz konusu materyalin miktarı da ortada. Mesele etki kaybetmek değil etki azalması meselesidir.

miralay
26-02-2013, 21:38
Eger sizin gubrenizde bozulma oluyorsa, asiri sicak ve nemli biryerde tutuyor olabilirsiniz. Oda sicakliginda biryere alirsaniz, sorun olacagini zannetmiyorum. Azot, fosfor ve potasyum yuzdelerinde azalmaya neden olacak bir reaksiyon soz konusu degil. Kisisel tecrubeme dayanarak gordugum kadariyla, benim hazirladigim karides gubresi de disardan aldigim diger kapali gubreler de acildiktan oldukca uzun sure sonra da cok etkili sonuclar vermeye devam ediyor. Bir etki azalmasi olsa dahi, benim bahce uygulamalarimda yani pratikte bu etki azalmasini gozlemleyecek bir sonuc ortada yok. Eger bir degisim varsa, bu degisimin laboratuvar sartlarinda olculmesi bir akademik arastirma icin yararli olabilir.

Gözlemlerinizle vardığınız kanaatlerin hatalı olduğunu idda ediyorum.
Verdiğiniz organiğin bitkilere fayda edebilmesi için nem verilmesi gerekir,
Nem gübreyi bozmaz faydalı hale gelebilmesi için uygun ortam oluşturur,
Kaidesi gereği materyal doğru noktada nem ile buluşturulmalıdır saklama esnasında değil uygulama esnasında!
Nem ile oluşan bakteriler toprağa ilave ettiğiniz materyalleri ayrıştırırlar
Gübrelemedeki maksadımız bu ayrıştırma esnasında yararlı olanların miktarını arttırmaktan ibarerttir.
Azot zaten havadan elde edilir.
Fosfor için ise çürüme esastır çürüme için nem.
Potasyum zaten memlekette sıkıntısı çekilen bir şey değildir
Kısacası yanlış referanslar.
Kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel araştırma talep etmek bence fazla iddalı bir tarzınız var benim için fark etmez siz gübrenizi nasıl istiyorsanız öyle muhafaza edin ben bildiğimi söyliyim biri çıkarda bu tezi çürütür ise bende öğrenmiş olurum ayrıca hevesiniz kırılmasın diye daha evvelden belirtmedim kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel referanslar talep ettiğinizden hareketle bilim diyor ki;
Gübre çürümeli fırında pişirilip karbon oranı azaltılmamalı ki faydalı bakteriler daha çoğalsın daha uzun bolluk bereket içinde yaşayıp bize/bitkimize hizmet etsinler

birnefestoprak
26-02-2013, 22:24
Havadaki azotla konunun direk olarak bir ilgisi yok ki. Gubrenin icinde gubrenin alindigi anda, yani kullanima hazir halde bulunan azot onemli olan. Potasyumun memlekette bol bulunmasinin da konuyla alakasi yok. Disardan aldigimiz gubreden bahsediyorum; bu gubreler zaten paketin ustunde yazan miktarlarla belirtilmis NPK'ya sahip. Ben diyorum ki, ben bu gubreyi alip hemen kullanmakla satin alma tarihinin ustunden bir seneden fazla gectikten sonra kullanmak arasinda kendi yetistirdigim sebzeler acisindan bir fark gormuyorum; fark varsa bile o fark benim sonuctan tatmin olmami engelleyecek bir fark degil, cunku pratik anlamda benim icin ortaya cikan sonuc ayni. Siz bunun yanlis oldugunu dusunuyorsaniz, kendi yonteminizi uygulayabilirsiniz. Bir tez filan da ileri surmuyorum; niyetim o olsa, bilimsel bir yontem kullanarak arastirmasini yapar sonuclara bakarim. Karides gubresinin icindeki karbon miktarindaki bir degisiklik de benim icin onemli degil, karbonu zaten baska yollarla topraga veriyorum. Benim icin onemli olan, hizli ve etkili sekilde hazirlanabilen bir maddeyi toprakta kullanabiliyor olmak, cope gitmeden geri donusturmek.

Gözlemlerinizle vardığınız kanaatlerin hatalı olduğunu idda ediyorum.
Verdiğiniz organiğin bitkilere fayda edebilmesi için nem verilmesi gerekir,
Nem gübreyi bozmaz faydalı hale gelebilmesi için uygun ortam oluşturur,
Kaidesi gereği materyal doğru noktada nem ile buluşturulmalıdır saklama esnasında değil uygulama esnasında!
Nem ile oluşan bakteriler toprağa ilave ettiğiniz materyalleri ayrıştırırlar
Gübrelemedeki maksadımız bu ayrıştırma esnasında yararlı olanların miktarını arttırmaktan ibarerttir.
Azot zaten havadan elde edilir.
Fosfor için ise çürüme esastır çürüme için nem.
Potasyum zaten memlekette sıkıntısı çekilen bir şey değildir
Kısacası yanlış referanslar.
Kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel araştırma talep etmek bence fazla iddalı bir tarzınız var benim için fark etmez siz gübrenizi nasıl istiyorsanız öyle muhafaza edin ben bildiğimi söyliyim biri çıkarda bu tezi çürütür ise bende öğrenmiş olurum ayrıca hevesiniz kırılmasın diye daha evvelden belirtmedim kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel referanslar talep ettiğinizden hareketle bilim diyor ki;
Gübre çürümeli fırında pişirilip karbon oranı azaltılmamalı ki faydalı bakteriler daha çoğalsın daha uzun bolluk bereket içinde yaşayıp bize/bitkimize hizmet etsinler

birnefestoprak
26-02-2013, 22:29
Yukarda "Aslinda organik gubrenin eger islanmamissa bozulmasi cok zor." demisim. Yanlis bir anlam cikmasin. Gubrenin kullanilamaz hale gelmesini (siz yukarda "zehir"den bahsetmissiniz, sizin soylediginiz anlamda) kastediyorum ; topraga karisip yararli hale gelmesini ifade etmek isteseydim "bozunma" derdim.

Bakin bu basligin ilk mesajinda ne demisim: "Bu urun o kadar dogal ki mikroorganizmalar araciligiyla deli gibi bozunuyor."

miralay
26-02-2013, 22:50
Havadaki azotla konunun direk olarak bir ilgisi yok ki. Gubrenin icinde gubrenin alindigi anda, yani kullanima hazir halde bulunan azot onemli olan. Potasyumun memlekette bol bulunmasinin da konuyla alakasi yok. Disardan aldigimiz gubreden bahsediyorum; bu gubreler zaten paketin ustunde yazan miktarlarla belirtilmis NPK'ya sahip. Ben diyorum ki, ben bu gubreyi alip hemen kullanmakla satin alma tarihinin ustunden bir seneden fazla gectikten sonra kullanmak arasinda kendi yetistirdigim sebzeler acisindan bir fark gormuyorum; fark varsa bile o fark benim sonuctan tatmin olmami engelleyecek bir fark degil, cunku pratik anlamda benim icin ortaya cikan sonuc ayni. Siz bunun yanlis oldugunu dusunuyorsaniz, kendi yonteminizi uygulayabilirsiniz. Bir tez filan da ileri surmuyorum; niyetim o olsa, bilimsel bir yontem kullanarak arastirmasini yapar sonuclara bakarim. Karides gubresinin icindeki karbon miktarindaki bir degisiklik de benim icin onemli degil, karbonu zaten baska yollarla topraga veriyorum. Benim icin onemli olan, hizli ve etkili sekilde hazirlanabilen bir maddeyi toprakta kullanabiliyor olmak, cope gitmeden geri donusturmek.
Azot potasyum fosfor oranlarını örnek verdiniz bende muhtemelleri çeşitlendirmek için adlarını andım, alakası yok ise sizin mesajınızda yer alıyor neden?

Azot kullanıldığı anda önemli aynı söylediğiniz gibi ama siz havada ve topraktakini yok saymanız gözlemlerinizi kattığınız ürüne paye vermeniz hata.

Mesele dışarıdan aldığınız standartlara göre üretilip paketlenmiş ürünler değil sizin evde ürettiğiniz organiğin saklanma koşulları.

Karbon miktarındaki değişiklik karides artığının yararlı olabilmesi için önemli ürününüze sadece çöpe gitmeyen faydalanamadığınız bir kütle olarak bakmayın kullandığınız maksat için en doğru şekli ile kullanmazsanız çöpe atmak ile faydalandığını sanmak arasında ne fark var

Sonuç; Doğru işleme ve muhafaza edelim maksimum verimi alalım

birnefestoprak
26-02-2013, 22:54
Tamam siz hazirladiginiz gubreyi paketlemeden hemen kullanin. Bir de bakin bu forumda Organik Tarim basligi var. Siz oraya hangi gubreyi nasil kullandiginizi yazarsaniz, verdiginiz degerli bilgiler arada farkedilmeden kaybolmaz; tum uyeler faydalanmis olur.

Sakaki
26-02-2013, 23:07
Sn birnefestoprak,

Size birşey sormak isterim: Evde karides güveç pişirmek için ayıklarken kafasını da kabuklarıyla beraber ayırıyorum ve o şekilde kurutuyorum ve kullanıyorum. Ancak sizin kurutulmuş karides kabuklarınızın içinde sanırım kafaları yok. Kafa kısımlarını atıyor musunuz?

Bir de bazen baıkçılarda yem amaçlı satılan bozulmuş veya bozulmaya yüz tutmuş karidesler gördümmü ben onları da alıp kurutuyorum ve kullanıyorum. Şu ana kadar olumsuz bir durum olmadı (her ne kadar uzun süre kullanmıyor olsam da). Siz bu şekil denediniz mi hiç veya mahsur görüyor musunuz bunda?

Saygılarımla

birnefestoprak
26-02-2013, 23:17
Aslinda kafalari ayiklanmis olarak satiliyordu. Haslamadan once ben geri kalan kisminin kabuklarini ayirmistim. Yasadigimiz evin yakininda balik urunleri satan bir yer var. Orda kilolarca balik kafasi cope gidiyor. Aslinda o kafalari sene sonu gibi gidip toptan ucretsiz olarak almak, sonra onlari topraga gommek ve bahar olana kadar bozunmasini saglamak istiyorum ama bir turlu firsat olmadi. Bu, Amerikan yerlilerinin kullandigi cok eski bir yontem. Bunu uygulayabiliyorsaniz, bence paket gubreye de ek olarak ihtiyaciniz yok. Siz bu tip bir uygulamadan nasil sonuc aldiniz?
Saygilar benden.


Sn birnefestoprak,

Size birşey sormak isterim: Evde karides güveç pişirmek için ayıklarken kafasını da kabuklarıyla beraber ayırıyorum ve o şekilde kurutuyorum ve kullanıyorum. Ancak sizin kurutulmuş karides kabuklarınızın içinde sanırım kafaları yok. Kafa kısımlarını atıyor musunuz?

Bir de bazen baıkçılarda yem amaçlı satılan bozulmuş veya bozulmaya yüz tutmuş karidesler gördümmü ben onları da alıp kurutuyorum ve kullanıyorum. Şu ana kadar olumsuz bir durum olmadı (her ne kadar uzun süre kullanmıyor olsam da). Siz bu şekil denediniz mi hiç veya mahsur görüyor musunuz bunda?

Saygılarımla

Sakaki
26-02-2013, 23:27
Bu toprağa balık artıklarını gömerek bozunmasını sağlama ve sonra da kullanma hakkında ben de birşeyler okumuştum ancak bunu deneyecek bir bahçem olmadığından maalesef yapamadım.

Bahsettiğim yem amaçlı satılan karidesler (burada cimcime deniliyor) zaten çok küçükler ve onları kuruttuğumda sanki geriye kabuk kalmış gibi oluyor ve sonra sizin gibi toz haline getirip kullanıyorum. Ağaçlarımın hepsine azar azar verdiğimden açıkcası şöyle bir farklılık gördüm şu ağacımda (bonsaimde) diyemem ama deneme amaçlı olarak elimdeki adeniumlarımın sadece birisinde kullandım bu karides tozlarını ve diğerlerine vermedim. Kullandığım adenium diğerlerine göre (çok aşırı olmasa da ) daha uzun boylu ve büyük yapraklı :)

birnefestoprak
26-02-2013, 23:39
Aslinda sizin yaptiginiz deney cok iyiymis. Ben bunun bir benzerini yengec besiniyle gecen sene domateslerde uyguladim. Daha once yazdim mi hatirlamiyorum, yengec besini diger besinlere gore gec bozunuyor ama domates ciceklenmeden once kismen bitkinin alabilecegi sekilde hazir hale geliyor. Verim cok iyi oldu. Bu sene hazir aldigim toz halindeki karides besinini deniyorum, bakalim ne sonuc verecek.

Bu toprağa balık artıklarını gömerek bozunmasını sağlama ve sonra da kullanma hakkında ben de birşeyler okumuştum ancak bunu deneyecek bir bahçem olmadığından maalesef yapamadım.

Bahsettiğim yem amaçlı satılan karidesler (burada cimcime deniliyor) zaten çok küçükler ve onları kuruttuğumda sanki geriye kabuk kalmış gibi oluyor ve sonra sizin gibi toz haline getirip kullanıyorum. Ağaçlarımın hepsine azar azar verdiğimden açıkcası şöyle bir farklılık gördüm şu ağacımda (bonsaimde) diyemem ama deneme amaçlı olarak elimdeki adeniumlarımın sadece birisinde kullandım bu karides tozlarını ve diğerlerine vermedim. Kullandığım adenium diğerlerine göre (çok aşırı olmasa da ) daha uzun boylu ve büyük yapraklı :)

Sakaki
26-02-2013, 23:50
Yengece bir kere cesaret ettim ama kokusu dayanılacak gibi değildi veya güzel temizleyemedim sanırım, o yüzden bir daha yaklaşamıyorum açıkcası :)
Karides kabukları şimdilik benim için en ideali.

Bazı bonsai ustalarının genelde erik, alıç, elma, yabani kiraz gibi çiçek açan bonsai ağaçları için karides tozunu kullandığını öğrendiğimden beri kendimce denemeye çalışıyorum. Net bilgiler vermek ve kesin yargılarda bulunmak için yeteri kadar uzun süredir kullanmadım (doğrusu bu sene ikinci senem olacak), o yüzden bilimsel konuşmak veya kesin yargılarda bulunmak haddime değil şu an.

Şimdilik sizin bilgilerinizi takip ediyor ve faydalanıyor olacağım izninizle :)

birnefestoprak
27-02-2013, 00:06
Benim de kesin konusmam soz konusu degil, mumkun oldugu kadar cok urunu degisik sekillerde kullanip deniyorum. Aslinda bunlar isin hep merakla ilgili kismi. Bakla/alfalfa gibi bitkiler yetistirilip topraga katilirsa, arada bir de bitki yapraklarindan deniz yosunu besini verilirse ek gubre almaya da gerek kalmayacak diye dusunuyorum.

MeyveliTepe
27-02-2013, 00:43
Yavaş yarayışlı fosfor ve kalsium kaynağı olarak fazladan kitin de içermesi sebebiyle kurutulmuş karides kabukları çok güzel bir organik malzeme. Keşke burada da bol bulsak da kurutup, öğütüp saklasak. Bu malzemenin mineral değerleri 6-6-0 + Ca + Chitin olarak veriliyor. Kurutulmuşu hala 6 N değerini muhafaza ediyor mu bilmiyorum.

Buralarda yok ama 50 lbs paketlerle Shrimp Shell Meal (http://www.groworganic.com/shrimp-shell-meal-50-lb.html) olarak satıyorlar.

birnefestoprak
27-02-2013, 00:59
Ben karides besinini burdan ediniyorum:
Shrimp Meal 6-6-0, 20 LB Bag [01933] : Organic Farm & Garden Products | Everwood Farm, Organic Farm and Garden Products (http://www.everwoodfarm.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_95&products_id=5081)

Dediginiz gibi NPK oranlari 6-6-0 ama, aslinda siz daha iyi bilirsiniz, zaten bunun tamami bitkinin tek hamlede hemen alabilecegi bir miktar degil. Yavas yavas topraktaki mikroorganizmalar sayesinde bozunarak koklere iletiliyor.

Yengec besini olarak da Neptune's Harvest kullaniyorum; icindeki Ca ve Mg yuzdeleri %23 ve %1.3 olarak veriliyor:
Neptune's Harvest Organic Crab Shell Fertilizer (http://www.neptunesharvest.com/cs-612.html)

MeyveliTepe
27-02-2013, 01:07
National Geographic Green Living (http://greenliving.nationalgeographic.com/can-shrimp-peelings-composted-20042.html), öğütülmüş karides kabuklarını aynı sizin yaptığınız gibi tarif etmiş. Fazladan sıcak ve soğuk kompostta nasıl yapılacağını da yazmış. İçerdiği kitin sebebiyle nematodlar ve bazı funguslar için de kuvvetle tavsiye ediliyor.

birnefestoprak
27-02-2013, 01:19
Guzel bir yaziymis, tesekkurler. Kitinin yarari kitin seven mikroorganizmalarin nufusunu arttirmasindan kaynaklaniyor. Bu mikroorganizmalar hastalik yapan populasyonlarin bastirilmasinda etkin deniyor.

Sakaki
27-02-2013, 12:20
National Geographic Green Living (http://greenliving.nationalgeographic.com/can-shrimp-peelings-composted-20042.html), öğütülmüş karides kabuklarını aynı sizin yaptığınız gibi tarif etmiş. Fazladan sıcak ve soğuk kompostta nasıl yapılacağını da yazmış. İçerdiği kitin sebebiyle nematodlar ve bazı funguslar için de kuvvetle tavsiye ediliyor.

Şimdi yanlış mı hatırlıyorum bilemiyorum ama geçen sene araştırırken rastladığım bilgilerden: Bitki kökleri ile mikorizal ilişki içinde olan faydalı mantarların hücre duvarları yapımında, mantar kitine ihtiyaç duyuyor.
Dolayısıyla karides kabuğunun besleyici değerinin yanı sıra toprağın kitin ile desteklenmesini sağlaması, bitki kökleri için faydalı mantarların daha hızlı üremesini sağlıyor ki bu ayrıca olumlu bir durum.

birnefestoprak
27-02-2013, 17:30
Bu deniz urunlerinin bugune kadar tek bir zarari oldu. Ilk fide sasirtmasi yapildiginda bu urunlerden birisi kullaniliyorsa, fidenin etrafina bir bariyer cekmekte fayda var. Dun diktigim cok saglikli iki Ayas domatesi ile denemesini yaptigim baska bir yerli domates fidesi buyuk ihtimalle bir rakun ya da armadillo tarafindan yerinden sokulmus. Normalde etraflarina domates kafesi koyarim ama bu sefer tedbir almadim. Ziyaretcimiz kokuya gelip topragi eselemis.

ciroz
01-03-2013, 15:49
Buralarda ( İstanbul ), Rakun ve Armadillo' ya rastlamak pek mümkün değil ama etrafta cirit atan kediler için çok ilgi çekici olacağını düşünüyorum :)

Gerçi, pakize ( köpeğimiz ) doğal bariyer olarak her daim bahçede ...


Kitinin yarari kitin seven mikroorganizmalarin nufusunu arttirmasindan kaynaklaniyor. Bu mikroorganizmalar hastalik yapan populasyonlarin bastirilmasinda etkin deniyor.


Bu özellik bile denemek için yeterli geldi bana.. teşekkürler.

birnefestoprak
01-03-2013, 16:36
Aslinda burda da sokakta yasayan bircok kedi var; onlar da bu isi yapiyor olabilir. Bahcenin etrafinin cevrili oldugu kisma kendi kedilerimizin erisme imkani var. Yeni saksilari hemen kullanmaya basliyorlar :) Onlemini almak ek zahmet gerektirdigi icin orayi zorda kalmadikca kullanmiyorum.

Buralarda ( İstanbul ), Rakun ve Armadillo' ya rastlamak pek mümkün değil ama etrafta cirit atan kediler için çok ilgi çekici olacağını düşünüyorum :)

Gerçi, pakize ( köpeğimiz ) doğal bariyer olarak her daim bahçede ...



Bu özellik bile denemek için yeterli geldi bana.. teşekkürler.

birnefestoprak
01-03-2013, 16:49
Bu arada Sn Meyvelitepe'nin yukarda verdigi Can Shrimp Peelings Be Composted? | National Geographic (http://greenliving.nationalgeographic.com/can-shrimp-peelings-composted-20042.html) adresindeki makalede bizim burda konustuklarimiza ek olarak karidesin sicak kompost yapiminda kullanim yolu da anlatilmis. Bu yontemde karidesler firinlanip toz haline getirildikten sonra kompost malzemesine katiliyor ve bozunmasi saglaniyor.

ciroz
01-03-2013, 17:10
Bu arada Sn Meyvelitepe'nin yukarda verdigi Can Shrimp Peelings Be Composted? | National Geographic (http://greenliving.nationalgeographic.com/can-shrimp-peelings-composted-20042.html) adresindeki makalede bizim burda konustuklarimiza ek olarak karidesin sicak kompost yapiminda kullanim yolu da anlatilmis. Bu yontem de karidesler firinlanip toz haline getirildikten sonra kompost malzemesine katiliyor ve bozunmasi saglaniyor.

Evet, makaleyi okudum. Makaledeki referansları da gözden geçirdim. 3. referans kitin ile ilgili detayları (http://www.nzpps.org/journal/53/nzpp_530440.pdf), 4. referans ise talaş ve balık ile yapılan bir kompost (http://www.gov.pe.ca/photos/original/af_fact_fish.pdf) uygulamasını anlatmış. Onlara bakmakta faydalı olabilir.

birnefestoprak
01-03-2013, 17:49
Sicak komposta Karbon eklemek icin kuruyan yapraklari kullaniyordum fakat toplamasi bir noktadan sonra zor oluyor. Artik talas kullaniyorum. Balik hic denemedim.

ciroz
03-03-2013, 12:43
Bugün, semt pazarındaki balıkçıdan alışveriş yaparken, karides ayıkladıklarının farkına vardık. Kabukları ayırmasını rica ettik, pazar dönüşünde bir koca torba ( 2 kg' ya yakın) karides kabuğumuz oldu.

Tarif ettiğiniz şekilde fırında kurutup, öğütmeyi planlıyoruz.
Daha sonra da yeni yaptığımız sebze yataklarının toprağına karıştırıp, fideler ekilene kadar bozunmasını ve faydalı mikroorganizmaları şenlendirmelerini bekleyeceğiz.

Sonuçları burada paylaşırız.

ciroz
03-03-2013, 21:31
Selamlar,

Yaptığımız karides gübresinin yapım aşamaları şu şekilde ilerledi...

374626
Yaklaşık 2 Kg karides artığını ( artık diyoruz çünkü içinde kafaları bacakları ve kabukları, hatta bir kaç tane gözden kaçmış tam karides içeriyordu ) fırın tepsisine yaydık.

374627
Karidesler kuruyuncaya kadar fırında beklettik.
Üstleri iyice beyazlaşınca çıtır çıtır oluyorlar.

374628
Doğal el blender' ından geçirdik :)
Aslında çıtır çıtır oldukları için, bez torbayı elinizle sıkıştırdığınız zaman bile parçalanıyorlar.
Ama Dikkat ! bizim karışımda bacaklar ve bıyıklarda olduğu için bunlar iğne etkisi yaratabiliyor. O yüzden elle fazla kurcalamamaya karar verdik.


374629
374630
Yaklaşık 700-800 gr ürün elde ettik. Tartımız bozuk olduğu için tam değer veremiyoruz.
Sonuç görüntü olarak gayet tatmin ediciydi.

Bundan sonraki aşama, geç kaldığımız sebze yatakları toprağını hazırlarken içine karıştırmak.

O aşamayı da http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm konusunda paylaşır, buradan da linkini veririz.


Kişisel Deneyim Notları:
Mutfak fırınında 200 derece ısıda ikişerli tepsiler halinde 6 tepsi dönüşümlü olarak kurutuldu. Tüm proses yaklaşık 2.30 saat sürdü.

Tavsiyeler:

Mümkünse etli parçaları ayıklayarak sadece kabuk kısımlarını kullanın.
Tepsiye yayarken olabildiğince ince/tek sıra halinde üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Daha hızlı kuruyor
Bunu evde denemeyin :)
Kokuya hassasiyetiniz var ise ve bizimki gibi karışımda kafalar, gözler, bacaklar, etler var ise karidesler soğuyunca azalsa da süreçte çıkan koku anlatılmaz yaşanır :) Fırın ve tepsiler için doğal temizlik/koku giderici çözümler var. Karbonat, sirke (http://pratikanne.com/2012/04/karbonat-ile-dogal-pratik-temizlik.html) ve limon. Burun içinse taze nane yaprağı tıkacı tavsiye ediyorum :)
Eğer bizim gibi etli kısımları ayıklamamayı tercih ederseniz.
Bahçenizde fırınınız var ise orada yapmanızı tavsiye ederim.

birnefestoprak
04-03-2013, 00:20
Cok guzel olmus. Domatesler bayilacak :)

YeniGine
04-03-2013, 00:29
Sayın ciroz; tebrikler ne kadar güzel olmuşlar. Ellerinize sağlık. O halde salı günü pazara gitmek şart oldu...

Revnak
17-03-2013, 11:25
Merhaba sormak istediğim bir şey var. Karides kabuklarını nane tıkacı ile, ne yazıkki evdeki fırında fırınlayıp kurutacağım:p
Ben sanıyordumki gübre dikim yapılırken toprak ile karıştırılacak ya da fidenin dibine serpilecek.

Tarif ettiğiniz şekilde fırında kurutup, öğütmeyi planlıyoruz.
Daha sonra da yeni yaptığımız sebze yataklarının toprağına karıştırıp, fideler ekilene kadar bozunmasını ve faydalı mikroorganizmaları şenlendirmelerini bekleyeceğiz.
Bahsi geçen bozunma için fideleri dikmeden önce gübre ve toprağı karıştırmamız mı gerekiyor?
Öyle ise bu süre fide dikiminden ne kadar önce olmalıdır, bu süreçte toprak ve gübreyi karıştırmak yeterli midir, su ve güneş gibi istekleri var mıdır?

ciroz
17-03-2013, 12:55
Sn Revnak,

Kolaylıklar dilerim, yapım aşamalarını fotoğraflayıp paylaşırsanız biz de mutlu oluruz.
kokuyu en aza indirmek için kafaları ve etli kısımları mümkün olduğunca az kullanmanızı tavsiye edebilirim :)

Karides gübresini bizde ilk defa deneyeceğiz.

Sn birnefestoprak bu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/1023465-post5.htm) kendi uygulamasından bahsetmişti.

Biz tohumları çimlendirmeye başladığımız zaman ( bu hafta ) sebze adalarının toprağına karıştırıp, fideler dikilinceye kadar ( bitki çeşidine göre 6-8 hafta ) çözünmenin/bozunmanın başlayıp, fideler ekildikten sonra da bozunmaya devam ederek ek fayda sağlayacağını öngördük.

Gübre için özellikle bir sulama uygulaması yapmayı düşünmüyoruz.

Bizim için de kendi etüd alanımızda bir deneme olacak. Gübreyi daha önce kullanan Sn. birnefestoprak, daha detaylı bilgi verecektir diye düşünüyorum.

Revnak
17-03-2013, 13:07
Peki 2 kg.dan 700gr. kadar gübre elde ettiğinizi yazmıştınız, bu 700gr. gübre ne kadar toprak ile karıştırılacak. Yani kendim yaparken kaç litrelik saksıya kaç avuç koymalıyım onu merak ediyorum.
Tohumlarımla birlikte Emek gübre de almıştım. İkisini birlikte kullanmamda bir sakınca olur mu?
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24342.htm

ciroz
17-03-2013, 14:48
Sn Revnak,

Biz toplam 4 adaya eşit olarak bölüştürmeyi planlıyoruz.
Ada başına yaklaşık 1 m3 karışımımız var.
Bu karışımları organik malzeme bakımından elimizden geldiğince yüksek tutmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile sizin de organik sıvı gübreyi, üreticinin tavsiye ettiği oranlarda kullanmanızda bir sakınca görmüyorum.

Herkesin farklı uygulamaları olmasına karşın, ana prensip;
Organik maddece zengin, gerekli iz elementlerinin bulunduğu, drenajı yüksek, köklerin yayılımına engel olmayacak gevşek yapıda, su tutumu yüksek bir karışım elde etmek.

Konu sahibi Sn. birnefestoprak olduğu için onun sebze adası (yükseltilmiş sebze yatakları/raised bed) uygulamasını, açtığı şu konuda (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28619.htm) görebilirsiniz.

Biz karides gübresini bu uygulama (http://www.agaclar.net/forum/1027261-post5.htm) ya benzer biçimde yapacağız.

Belki sebze bahçesi hazırlama konusunu görmüşsünüzdür ama yine de hatırlatmakta fayda var. Orada daha farklı uygulamaları da görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm

Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileğiyle...

Revnak
17-03-2013, 15:27
Çok güzeller içim giderek inceledim hepsini, ancak bahçem küçük dolayısıyla sebzeleri bahçede yapamam. Terasta derin saksılarda yetiştirmek niyetindeyim. Siz 4 m3 karışıma 700 gr. koyacaksanız bana 500gr. kabuk yeter de artar bile;)

ciroz
17-03-2013, 15:30
Saksı başına bir avuç ilk karışıma atıp, daha sonra fide gelişip tomurcuklanmadan önce de bir avuç kullanmanız sanırım yeterli bir uygulama olur.

Balkonda domates yetiştirmek için, bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832.htm) da göz atmanızı tavsiye ederim :)

Revnak
17-03-2013, 15:53
Bir süredir yatıp kalkıp o başlığa bakıyorum zaten, hatta tohumlarımı ekmek için soruma cevap gelmesini bekliyorum:rolleyes:

birnefestoprak
17-03-2013, 21:50
Ben, kendi uygulamamda herhangi bir net olcu kullanmiyorum, siklikla kullanmaktan artik goz karari uygulamaya basladim ama size ticari karides besininin kutusunda yazan tavsiye edilen uygulama miktarlarini vereyim:

"Yaklasik 10 m^2'lik alana 900-1800 gr araliginda, topraga iyice karistiracak sekilde. Daha sonra fideleri ayni alanda her sasirtacaginiz zaman fide cukuruna 1-2 corba kasigi kadar. Bitkinin buyume evreleri boyunca ilerleyen zamanlarda bitki dibine toplamda 2 uygulamayi gecmeyecek sekilde 1/2-1 kg kadar." Ben, yukseltilmis yataklarda bu son iki uygulamayi yapmiyorum. Yani, sezon basinda karides besinini topraga iyice karistirip birakiyorum cunku zaten topraga ekledigim baska organik malzemeler de var.

Saksida yetistiriyorsam, 20 lt'lik saksilarda, fideyi saksiya sasirtmadan hemen once 1 buyuk cay bardagi kadar topraga karistirip iyice yediriyorum. Daha sonra bitkinin buyume evrelerindeyse, yukseltilmis yatakta (sebze yastiklarinda) yapmadigim uygulamayi saksida yapiyorum. En az 2 defa, bitki meyve verene kadar ve vermeye basladiktan sonra yine goz karari (bir avuc kadar) bitki dibine ekleyip iyice suluyorum. Dipten beslemeyle ilgili hicbir sorun yasamadim, ne kadar iyi ve kolay bozundugunu anlatamam.

Not: Bizim uygulamalarimizda topragin ph degerlerini bozmak (karides besininin icindeki gorece yuksek Ca miktarlarinin ph'le dolayli da olsa iliskisi var), karides besini bakimindan da topraga eklenen baska malzemeler bakimindan da asiriya kacan birsey yapilmadigi takdirde cok kolay degil. Topraktaki mikroorganizmalar, dengenin saglanmasinda bize cok yardimci oluyorlar.
Bitki dibi derken topragin ustunu, yani bitki govdesinin toprakla bulustugu yeri kastediyorum. Ne gubresi olursa olsun saksiya eklerken govdeye degdirmeden her ihtimale karsilik bir yanmaya neden olmamak icin yuzeye yaymanizda yarar var.

Peki 2 kg.dan 700gr. kadar gübre elde ettiğinizi yazmıştınız, bu 700gr. gübre ne kadar toprak ile karıştırılacak. Yani kendim yaparken kaç litrelik saksıya kaç avuç koymalıyım onu merak ediyorum.
Tohumlarımla birlikte Emek gübre de almıştım. İkisini birlikte kullanmamda bir sakınca olur mu?
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24342.htm

birnefestoprak
17-03-2013, 21:55
Yukarda bahsettigim 10 m^2'lik alanin yuksekligini 10-15 cm olarak (standart bir sebze yatagi yuksekliginde) dusunun. Bu arada benim uygulamam, gubre kutusunda tavsiye edilen miktarlarin genelde alt sinirlarinda gezinir. Genel olarak 800-900 gr.'i gectigimi sanmiyorum.

Revnak
22-03-2013, 11:03
Cevap için teşekkür ederim, 20 lt. için bir çay bardağı ölçüsü güzel oldu benim için.
Sıra bir ara balıkçıya gidip kabuk biriktirmesini istemeye kaldı;)

birnefestoprak
14-08-2013, 07:10
Sn ciroz,

Karides gubresi, domatesleriniz icin umdugunuz sonucu verdi mi?

Sn Revnak,

Kolaylıklar dilerim, yapım aşamalarını fotoğraflayıp paylaşırsanız biz de mutlu oluruz.
kokuyu en aza indirmek için kafaları ve etli kısımları mümkün olduğunca az kullanmanızı tavsiye edebilirim :)

Karides gübresini bizde ilk defa deneyeceğiz.

Sn birnefestoprak bu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/1023465-post5.htm) kendi uygulamasından bahsetmişti.

Biz tohumları çimlendirmeye başladığımız zaman ( bu hafta ) sebze adalarının toprağına karıştırıp, fideler ekilinceye kadar ( bitki çeşidine göre 6-8 hafta ) çözünmenin/bozunmanın başlayıp, fideler ekildikten sonra da bozunmaya devam ederek ek fayda sağlayacağını öngördük.

Gübre için özellikle bir sulama uygulaması yapmayı düşünmüyoruz.

Bizim için de kendi etüd alanımızda bir deneme olacak. Gübreyi daha önce kullanan Sn. birnefestoprak, daha detaylı bilgi verecektir diye düşünüyorum.

ciroz
14-08-2013, 08:49
Sn birnefestoprak,

Karides gübresini, fideleri dikerken her fide çukuruna yaklaşık bir avuç kullanmıştık.
Bizim hatalarımız ( sulama zamanı ve periyodu ) yüzünden bir iki kök haricinde kaybımız olmadı.

Açıkcası test yapacak yeterli alanımız olmadığı için her kök çukuruna kullanmıştık dolayısı ile doğrudan faydalı bir etkisini gözlemleme şansımız olamadı.

Daha doğrusu iki alanımız var. Birisi adalardan oluşan alan, buradaki her köke karides gübresi kullandık.
İkinci alanımız, mini tarla dediğimiz alan. Burada 2 sıra domates 1 sıra patlıcan var. Bu alandaki domates sıralarından birine yetmemişti.
Yetmeyen sırada "Black Prince" var. Şu ana kadar gelişimleri iyi.

Dolayısı ile koşullar ve çeşitler farklı olduğu için doğrudan bir etkisini gözlemleme şansımız olmadı.
Ama bir zararını görmediğimiz kesin.:)

flying dragon
24-06-2015, 15:11
Sayin birnefestoprak, sayin miralay sanirim dogru sozcugu animsayamamis. Kilitli posetlerde sakladiginiz organik gubreler, muhakkak patojenik icerecek ve patojenik ortamda yasama sansi bulan zararli bakteriler, faydali bakterilerin yoklugundan faydalanip cogalarak gubrenin etkisini baya bir azaltacagi gibi, toprakta olusacak viral, bakteriyel ve mantarsi hastaliklara da sebep olabilir. Elde edilen kuru organik gubrenin (sizin durumunuzda bu firinladiginiz karides kabuklari) gunes almayan, havadar ve genel bakteriyel yasamdan izole edilmemis bir ortamda saklanmasi, organik tarimda bilinen ve kabul edilen bir yontemdir. Konservelenmis veya mayali urunlerden gubre yapilamamasinin sebebi, dogal bakteriyel yasamdan izole edilmis bir ortamdan gelmesidir.

Naçizane fikrim, deniz urunlerinin steril edilmesine gerek yoktur. Marin ortamdan gelen hicbir parazit, mantar, asalak yasama sansi bulamayacagindan bitkilerinize musallat olamaz. Bunun yanisira firinlamanin kalsiyum ve magnezyum basta olmak uzere, bazi iz elementlerini karbona cevirecegi de asikar. Belki cay yapsaniz daha verimli olurdu. Sonuclari merakla takip ediyoruz.

devrann
16-09-2017, 13:59
Karides gübresinin bu şekilde bir etki sağlayabileceğini düşünmüyorum daha doğrusu sizin kullandığınız şekliyle.
Karides kabuklarının asıl değeri kalsiyum içermesi değil bir kitin türevi olan kitosin içermesidir,bitki köklerine toz haline getirip vermek kabukların deminerilize olması için yeterli değildir veya bu çok uzun süre alır
Kitin bir hayvansal proteindir bu yüzden deproteinize olması gerekmektedir.
kabuklar toz haline getirilip hcl ile muamele edildikten sonra naoh ile muamele edilmelidir veya daha çeşitli elde etme yöntemleri vardır.Ancak bitkide esas etkili kısım kitosindir daha doğrusu karides kabuklarının esas kullanılma sebebi bu maddenin kullanılmak istenmesidir.

birnefestoprak
09-04-2018, 15:15
Evet, burdaki mesajlarda gübre-besin arasında gidip gelmişim ama aslında başlığı açtığım haliyle "karides besini" ifadesini kullanmamın nedeni, gübre sınıfına girmemesi. Bu ürün aslında bir toprak düzenleyici.

Karides besini, içeriğindeki kitin nedeniyle, yararlı mikroorganizmaların bitki kökü etrafında (besini kök bölgesine verdiğim için) çoğalmalarını sağladığı için bizim burdaki toprağımızda bulunan nematodları baskılamakta kullandığım, benim için çok önemli bir ürün.

Özellikle domateslerde, fide şaşırtmadan çiçeklenme evresine kadar 2-3 ay süre geçiyor. Bu sürede bitkinin alıp yararlanabileceği miktarda Ca ve Mg da bitkiye elverişli hale geliyor. Bütün içeriğin bu kadar sürede bozunması mümkün değil tabii ama un gibi toz halindeki hali bu bakımdan en ideal olanı.

Karides gübresinin bu şekilde bir etki sağlayabileceğini düşünmüyorum daha doğrusu sizin kullandığınız şekliyle.
Karides kabuklarının asıl değeri kalsiyum içermesi değil bir kitin türevi olan kitosin içermesidir,bitki köklerine toz haline getirip vermek kabukların deminerilize olması için yeterli değildir veya bu çok uzun süre alır
Kitin bir hayvansal proteindir bu yüzden deproteinize olması gerekmektedir.
kabuklar toz haline getirilip hcl ile muamele edildikten sonra naoh ile muamele edilmelidir veya daha çeşitli elde etme yöntemleri vardır.Ancak bitkide esas etkili kısım kitosindir daha doğrusu karides kabuklarının esas kullanılma sebebi bu maddenin kullanılmak istenmesidir.

Yeşilhayat
22-11-2018, 15:59
Çok ilginçmiş. Denemek lazım. Teşekkürler.