PDA

View Full Version : Orman Mühendisleri (ve öğrenciler)

Sayfalar : [1] 2

malina
10-04-2005, 20:06
Ağaç türleri için yardıma ihtiyacımız var.

http://www.agaclar.net/index.php?id=87
Burada sarıçam için bir örnek hazırladım. Ama bu yetersiz bir örnek...

Kagan'ın derlediği bir Huş örneği var..
http://www.agaclar.net/index.php?id=1178

Bizim yapmamız gereken bir standart oluşturmak ve öyle devam etmek...

Yardım eder misiniz ? :)

malina
10-04-2005, 20:08
Daha önce aklıma gelmeyen bir şeyi de danışayım.

Başlangıçta, her bölümde o türe ait ağaçların açıklamalarını yazacaktık. Ama o türün genel özelliklerini anlattığımız bir genel bilgi sayfası da iyi olur sanırım.

Ne dersiniz?

Kagan
10-04-2005, 21:21
Ben elimden geldiğince eklemeler yapabilirim. Ne de olsa köy öğretmeniyim, boş vaktim oluyor. Fakat konunun uzmanı olmadığım için yapacağım eklemeler kaynaklardan derlemeler biçiminde olacaktır.

Ayrıca bir önerim var. Site üyeleri gönderecekleri materyali önce site yöneticilerine iletseler, yöneticiler de düzenleme yapıp yayınlasalar kanımca daha uygun olur. Böylece sayfaların şekilsel benzerliği daha sağlıklı bir biçim alır.

Bu arada Huş ağacı ile ilgili bir derleme yaptım ama fotoğraf ekleyemedim.

backyard
10-04-2005, 21:32
Eklediğiniz bilgiler yayınlanmadan önce onaya düştüğü için, sayfalar arasında ki şekil benzerliğini elimizden geldiğince tamamlamaya çalışıyoruz.

malina'nın verdiği linkte sizin eklediğiniz huş ağacı bilgilerine ulaşabilirsiniz :)

backyard
12-04-2005, 09:51
orman mühendisleri ile bir toplantı düzenlenmesini talep ediyorum

malina
12-04-2005, 10:10
"Araziye çıkmıştım" deme özgürlüğü olan bir meslek grubuyla ortak çalışmak ne zor :)

Herkes yine arazi :)

backyard
12-04-2005, 10:19
hiç mi nöbetçi kalmaz geride?
güzel meslekmiş bak :)

malina
12-04-2005, 10:31
Arkalarından atıp tutuyoruz, yardım edecek olan da vazgeçecek bu gidişle ;)

backyard
12-04-2005, 10:44
ben hemen mesleki bir duyuru yapıp ilgilerini çekmeye çalışayım
bugün adana'da "erozyon ve keçi" adlı bir sempozyum var
çevre ve orman bakanı da buraya geliyormuş
işte olduğum için gidemiyorum ama buradan katılan bir arkadaş var
belki sempozyum notlarını alabilirim

erozyonun keçiler ile nasıl önleneceğini anlatacaklarmış??
nasıl oluyor bu?

aybala
12-04-2005, 11:03
Gezinirken toprağı ezip, sıkılaştırarak kaymasını mı önlüyorlar acaba?
Çok mu salladım .:o

Cihangir
12-04-2005, 14:43
:):):) Çok güldüm yaa... Hayır, bu konuda sempozyum düzenlenmiş, vardır elbet bir gerçeklik payı.. Keçiler, çalı - maki her neyse, daha çabuk araziye yayılmasını sağlıyordur belkide.. Tohumlamada katkıları vardır da... Benim aklıma komik şeyler geliyor.. Neler neler..

backyard
12-04-2005, 16:14
valla ben de merak ettim
en kısa zamanda notları ya da bilgileri ele geçirip haber vereceğim

backyard
12-04-2005, 21:03
Adana Büyükşehir Belediyesinin sayfasına girdiğimde sempozyumla ilgili şu resim vardı

http://www.adana-bld.gov.tr/images/haber/semp6.jpg

Ardıç, ? ve çamların dallarını dahi yiyen keçiler yerde yeşil örtü mü bırakır
Birisi bana sempozyumla ilgili bilgi verirken şaka yapmış olmalı :mad:

Cihangir
13-04-2005, 00:32
:o :o :o

Cihangir
16-04-2005, 00:35
Sempozyum hakkında..
http://www.sabah.com.tr/2005/04/14/yaz27-50-105.html

Bu ilginç
http://www.sabah.com.tr/yaz27-50-110.html

Bu süper !
http://www.sabah.com.tr/2005/04/14/yaz27-50-112.html

PS: Yavuz Donat'a mail atmıştım.. Fotoğraf - resim tartışmalarımızla ilgili..
Görüyorum ki hala fotoğraf makinasıyla resim çekiyor helikopterden :)
Takıldım bu mevzuya, elime gazete geçtikce hemen bu konuya bakıyorum.

backyard
16-04-2005, 01:03
iyiyimiş hakketten :)

bunları haberler bölümüne eklesene

bu arada sayın! aytaç durak'a, adana'da rant uğruna katlettiği bilmemkaçbinmilyon hektarlık portakal bahçelerinin (bu bahçelerin sahibi çuhandaroğlumu ne acayip zengin biriymiş, trilyonlarca vergi ödeyen, imar sorunu olmayan biri) yerine ağaç! sevgisini göstermek için yeni baştan yapmaya çalıştığı parkı da sormak lazım!!?

15 yıldır kendini seçtirmeyi becerebilmiş bir belediye başkanımız var helal olsun!

Cihangir
16-04-2005, 01:13
Bu goltuk eyiymiş, burada biraz durak gardaş ! :):)

DarkYES
04-05-2005, 20:03
http://www.agaclar.net/index.php?id=87

Bu sayfanın şekli bence gayet güzel. Eğer
http://www.agaclar.net/index.php?id=1178
bu sayfadaki metin buraya yedirilirse gayet güzel olur. Ayrıca bu sayfanını alt kısmına örneğin türle ilgili fotoğrafların bulunduğu galeri sayfasının da linki eklenirse -Örneğin Sarıçam Fotoğraları gibi- elimizde olan görsel malzemeyi daha verimli kullanmış oluruz.

Metinlerin tek ağızdan çıkması ve özgün olması için bir başkan eşliinde çalışan bir gruba ihtiyaç olduğu kesin ;)

DarkYES
05-05-2005, 15:27
Eğer bir terslik olmazsa gelecek haftadan sonra günde 1-2 satliğine internete erişim imkanım olacak. Eğer bana yardım edecek az çok ağaçlardan anlayan -örneğin Kagan gibi :) - bir yardımcım olursa belki forum dahilindeki bu konuda biligi sahibi üyeleri belirli bir plan dahilinde bir arada çalışmak için örgütleyebiliriz ;)

LaZKoPaT
11-05-2005, 00:21
Pinus Nigra(Karaçam)

Özellik:Ülkemizde 2.200000 ha orman kurarlar. Rüzgar perdesi olarak ilk akla gelen Karaçam'dır.

Boyu-Genişliği:30-50m boya ulaşabilirler

Türkiyede dağılımı : Kuzey Anadolu'nun içe bakan yamaçlarında , Batı Anadolu , Güney Anadolunun ( Torosların ) Kuzeye bakan yamaçlarında Kızılçam, Sedir, Ardıç, Meşe ile saf ve karışık ormanlar kurar.

Toprak: Anataşı kalker olan kireçce zengin topraklarda daha iyi gelişme gösterirler. Saf kumlu ağır balçıklı topraklarda da yetişirler.

LaZKoPaT
11-05-2005, 00:30
Pinus pinea (Fıstık çamı)

Türkiye dağılımı: En geniş yayılışını anadoluda yapar özellikle batı anadoluda bergama yakınında kozak'ta aydın muğla dolaylarında orman kurar antalya-manavgat sahilleri gemlik körfezi kıyıları, Trabzon'da (Kalenema) deresinde, Artvin'de Çorah vadisi ve Fıstıklı köyünde lokal olarak bulunur.

Boyu-Genişliği: 15-20 m boyunda diğer çamlardan kolayca ayırt edilebilecek şemsiye gibi dağınık bir tepeye sahiptir.

backyard
11-05-2005, 16:33
orman mühendisliğinde mi okuyorsunuz?
mühendis ve adaylarını bir araya getirmekte biz zorlanıyoruz
malum sürekli arazideler

LaZKoPaT
11-05-2005, 16:48
evet orman mühendisliğinde okuyorum
melesef ben araziye çıktım deyip kaçamak yapamıycam ama dersim vardı diyebilirim :p

LaZKoPaT
11-05-2005, 17:11
gördüğüm kadarıyla burda orman mühendislerinin bilgilerine ihtiyaç duyuluyor bende önce orman mühendislerinin burda kendilerini tanıtarak kimlerin orman mühendisi olduğunu öğrenebiliriz ve bir soru olduğunda kime sorabileceğimizi hemen bulabiliriz önce kendimle başlıyorum
Fatih YILMAZ
Z.K.Ü Bartın Orman Fakültesi (3.sınıf)
Trabzon'luyum(Çaykara) ve İstanbul'da(Şile) oturuyorum

CEDRUS
11-05-2005, 19:13
en sonunda bende üye oldum....
Bende Bartın Orm Fak 3. sınıf öğrencisiyim..
Hatay'lıyım
herkese selamlar....

backyard
12-05-2005, 00:24
galiba bu toparlama işini halledicez en sonunda
sınıflarınızı toparlamaktan mı başlasak :)
bu arada
bilgileriniz hazır taze iken
ana siteyi incelediniz mi?
neler yapabilirsiniz site için?
ağaç türleri, ağaç anahtarı oluşturmak gibi sizleri yakından ilgilendiren ce bizim bilgi eksikliğini hissettiğimiz konular var

yılmaz şu anda foruma en aktif katılan orman mühendislerinden biri
acaba onun yönlendirmesi ile bir yerlerden başlasak
ayrıca bülent boz pek sık uğrayamasa da buralarda
unuttuklarım varsa affola

Orman Mühendisi
12-05-2005, 09:25
Orman Mühendisleri çalıştıkları yöre ve birimlere göre bazı konularda daha fazla bilgi sahibi olabilirler.Örneğin ben Süs bitkileri, Kızılçam,Karaçam ve Meşe ağırlıklı çalıştım şimdiye kadar.Bir başka arkadaşım Sarıçam,Kayın ve göknarda çalışmış olabilir. Bir başkası planlamacıdır veya orman kadastrosu konusunda uzman olabilir. Bu sınıflandırma daha da genişletilebilir.

Özellikle Ormancılık Araştırma Enstitülerinde çalışan arkadaşların bize çok faydasının olacağını düşünüyorum. Bir kaç arkadaşım var enstitülerden onları da siteye üye yapacağım.

Her Orman Mühendisi kendi uzmanlık alanını veya faydalı olabileceği alanları yazarsa görev bölümünü daha kolay yapabiliriz.

Teklifim şudur; Orman Mühendislerinin buraya uzmanlık alanlarına giren konıları yazsınlar, biz görev bölümünü kendi aramızda yapalım. veya site yöneticileri -gerekirse bizdende yardım alarak- yapsın.

Böyle bir görev bölümünü yapmayı şunun için öneriyorum: Örneğin kamuoyunda 2/B olarak bilinen orman arazileri konusunda her orman mühendisi bilgi sahibidir. Fakat bu konuyu en iyi orman kadastrosu yapan orman mühendisi arkadaşımız bilir.

backyard
12-05-2005, 11:17
konulara hakim olan sizler olduğunuz için, benim fikrim bu görev bölümünü aranızda sizin yapmanız, bu konuda malina zaten organize etmek ve toplamak açısından işin içinde

yine fikrim, iletişim kurduğumuz ortam sanal olduğu için bazı aksaklıkları önlemek amacıyla, belirli periyodlarla (mesela haftada bir) belirli bir günde bir araya gelerek yapılan/yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi

ihtiyaçları ortaya koyup bir an önce çalışmaya başlasak, günde 1-2 saat bile ayırsak baya ilerlem kaydedilmiş olur

benim yaşadığım sorun, bilgi eksikliğinden dolayı, nereden başlanacağı konusunda net olamamam :)

malina
12-05-2005, 12:01
Lütfen, infonuzda da bu bilgiler olsun. Site üyeleri birbirlerini daha kolay tanıyabilir.

İş bölümünü bence de sizlerin yapması daha uygun...

Orman Mühendisi
12-05-2005, 13:32
Hadi bakalım ormancılar. Bu bir başlangıç olsun burada tanıyalım birbirimizi.

malina
16-05-2005, 13:58
Ses gelmiyor:)

Orman Mühendisi
16-05-2005, 14:27
Orman mühendisleriiiiiiiiiiiii.
Bakın fırçayı yicez hadi gelin artık.

aybala
16-05-2005, 14:33
Türkü çığırarak arayalım..
Aman ormancııııııı
Canımm ormancııııııı...

Orman Mühendisi
16-05-2005, 14:43
yok aybala yok nereye kayboldu bunlar anlamadım gitti. Geliyorlar birkaç gün görünüp gidiyorlar.

malina
16-05-2005, 14:43
Hiç güleceğim yoktu.. :)

Bunları toparlayıncaya kadar gidip okusak da kendimiz orman mühendisi olsak daha kolay olacak :)

Orman Mühendisi
16-05-2005, 15:20
Rezil olduk millete. Hepsi 5-6 kişiyiz şurada neredesiniz.

Aybala sağol. ben başlayayım bari

Yılmaz BÜLBÜL- İ.Ü. Orman Fakültesi-Kütahya,Balıkesir-Silvikültür,Orman yangınları ve zararlıları,botanik

Orman Mühendisi
16-05-2005, 15:37
böylesi daha güzel tabii ki ama siz bayanlara bişeyleri beğendirmek neden bu kadar zor :)

Cihangir
16-05-2005, 15:57
böylesi daha güzel tabii ki ama siz bayanlara bişeyleri beğendirmek neden bu kadar zor :)

Zor olur mu abicim ya !!! Bayanlar çiçeğe ve takıya dayanamazlar.. Hele romantik bir kaç kelime ekle yanına.. Olay bitmiştir.. Tecrübeyle sabittir..
İnanmıyorsan dene, mesajlarına çiçek ekle..
:cool:

aybala
16-05-2005, 15:58
Siz beylerin arkasını da hep biz mi toplıcaz ..:)
Mis gibi oldu işte...

Cihangir
16-05-2005, 16:01
Bak işte o konuda haklısın.. Hele benim gibi bir ikizler burcuysa.. Bu da tecrübeyle sabittir.. :(

Orman Mühendisi
16-05-2005, 16:02
cihangir doğru söylüyorsun ama öyle olduğu halde kabul etmezler. Üstelik kızarlar. kızdırmaya da gelmez bak söyleyeyim. :)

Cihangir
16-05-2005, 16:05
Elleriniz dert görmesin.. Eee, Yaradanım Mevlam herşeyi ince ince hesaplamış.. Bakmış biz çok dağıtıyoruz ortalığı, aç perişan dolaşıp duruyoz buralarda.. Bayanları göndermiş çare olarak.. İnsan az buçuk ortalığı toplar, kırar iki yumurta di mi ama.. Hata işte !! :p

aybala
16-05-2005, 16:08
Konuyu dağıtmayın beyler,
ne diyorduk...
Orm.Müh. (ilgili diğer dallar )Listesi

Cihangir
16-05-2005, 16:12
http://psyche.uthct.edu/ous/gif/freeshia.gif http://psyche.uthct.edu/ous/gif/hibiscus.gif

Evet ya hata yaptık .. Kızmayın hemen.. Afedersiniz...

( Yılmaz işte böyle yapıcan abicim ya.. Okey ? :p )

Orman Mühendisi
16-05-2005, 16:13
"demedim mi ben sana" demeyi hiç sevmiyorum

Tamam dönelim konuya. Haydi ormancılar.

backyard
16-05-2005, 16:21
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=4235#post4235
lacrike de var sanırım :)

Divinity
18-05-2005, 19:15
Ergün GÜNDOĞAR, İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği 1.Sınıf öğrencisiyim, İstanbul Anadolu Yakası Maltepe'de oturuyorum. Daha 1.Sınıf olduğum için öğrencilik son hızla gidiyor, araştırmalara ve okuyup kendimi geliştirmekle vaktim geçiyor. Özellikle de latince ile başım dertte ama sorun değil, doğa ve doğa sevgisi en büyük dostum, yardımcım. Sitede çok etkin, aktif olamadım ama her zaman yardımcı olmaya hazırım..

aybala
18-05-2005, 20:25
Hem orman fakültesinde öğrenci, hem de maltepe'de...
Yardım konusunda müracaat edilecek bir mercii :)

İstanbul grubu genişliyor gibi ...

DarkYES
23-05-2005, 00:59
aybala divinity aynı zamanda çizgi roman sever bir insan :)
Geri dönmene sevindim divinity. Bir terslik olmazsa bu hafta sonu ben de fotoğraflarımla geri döneceğim ;)

Ayrıca listeleme konusundaki başarısı için aybala'yı herkesin huzurunda tebrik edesim geldi ediyorumda. Ver elini öpeyim abla :)

Orman Mühendisi
23-05-2005, 06:13
Eksik oldu bu arkadaşlar. Eksik tanıtmışsınız kendinizi. Görev bölümü yapmaktan bahsediyoruz. Branşlarınızı yazmamışsınız size hangi konularda danışabiliriz. sadece ben ve lacrike'de açıklama var. Kardelen yüksek lisans demiş ama hangi konuda olduğu önemli bizim için.

Aybala o kadar uğraştı şurda bizleri toplamak için bari mahçup olmayalım :)

SZT
23-05-2005, 16:15
Salih Zeki TOKER, Planlama( amenajman) konusunda yardım edebilirim. Bir de fotoğraf(lar) ekleme sözüm vardı ama şimdiye kadar yerine getiremedim. Umarım bundan sonra...

Selamlar...

aybala
23-05-2005, 16:43
Yılmaz, bazı üyelerin bilgilerini, önceki mesajlardan topladım.
O üyelerden bazıları şimdi ortada görünmüyor :)
Bilgilerin yanındaki soru işaretleri o yüzden..

İlerideki tarihlerde uğrayıp bilgilerini güncellerler belki
:(
Bu arada liste sizi mesgul etmesi, verdiğiniz bilgileri yenilerim ben,
siz bu sırada toplantı odasına geçip kaynaşın isterseniz
:)

Orman Mühendisi
23-05-2005, 19:55
Bunlardan hayır yok aybala. :) Ben yapabildiğim kadar sitede eksik bilgileri tamamlamaya çalışacağım.

aybala
23-05-2005, 20:25
Vardır vardır :)

İstersen ben yardım ederim sana..:(
nerden başlıcaz ?

Biz başlayalım onlar gelir ..

Hadi ilk işi söyle ..yapalım
Patron sensin ..
:)

Orman Mühendisi
23-05-2005, 20:29
Ağaç türleri başlığı altında Karaçam türüne bilgiler eklemek istiyorum

aybala
23-05-2005, 20:39
Özel mesajına cevap yazdım ..
Şu anda ekleyemiyoruz, haftaya :)

backyard
24-05-2005, 13:06
tembel mi çıktılar cık cık cık
ben derim ki bir sanal tıoplantı düzenleyelim
ne yapılabileceğini orada konuşalım
iş bölümü falan
bakalım ses çıkacak mı birilerinden?

Orman Mühendisi
24-05-2005, 14:26
sitede çok aktif olabilecek bir arkadaşımı daha üye yapacağım biz onunla hallederiz her şeyi :) Ne yapalım iş başa düştü

LaZKoPaT
26-05-2005, 23:58
adım Fatih hala orman mühendiskiğinde okuduğum için herhangibir branş söyleyemiyorum ama dendroloji en en çok ilgilendiğim bölüm ayrıca ne yapacağımızı yani görevimizi siz verirseniz daha iyi ollur diye düşünüyorum en azından bana söyleyin ne yapacağımı bende o konuda çalışayım

Orman Mühendisi
27-05-2005, 00:16
Fatih bana göre sen ağaç türlerinin odun yapıları, kullanıldığı alanlar, odun yapılarındaki sorunlar v.b konularda siteye bilgiler direbilirsin. diye düşünüyorum. Mustafa Arpacı ve ben ağaç türleri başlığı altında bulunan ve henüz özellikleri yazılmayan ağaçları teker teker gireceğiz

malina
27-05-2005, 01:48
Bilgi girmeye başlamadan önce, tüm ağaçların tanıtımı aynı mantıkta yapılması için bir prototip hazırlamak gerekir diye düşünüyorum. Onun çalışmasını forumda yapalım sonra ağaçlara uygularız... Böylece farklı kişilerin ekledikleri yazılar arasında aykırılıklar olmaz.

Sonuçta bunlar derleme yazılar olacak. Her yazan kendine göre bir sıralama ile yazmış. Benim gördüklerimde, farklı yazarlar arasında farklı şeylere öncelik verme gibi durumlar da var. Onlar kendilerince haklılar ama biz var olan bilgiyi, hazırlayacağımız şablon doğrultusunda farklı yerlerden bulup toplamalıyız.

Düşündüğümü tam olarak anlatabildim mi bilmiyorum.. :)

DarkYES
27-05-2005, 07:38
Ben de bu konuya uzun zamandır temas etmek istemekle birlikte, askerlik görevim dolayısıyla temas edemiyordum.

Aşağıda iki taslak sayfası var. Bir ara hangisi kullanılsın denmişti -malina tarafından- ama öyle kalmıştı. Öncelikle onları tekrardan sahneye çıkaralım :)

http://www.agaclar.net/index.php?id=87 (../index.php?id=87)

http://www.agaclar.net/index.php?id=1178 (../index.php?id=1178)

Bu iki örnekten sizce hangisi daha iyi ayrıca bu örnekler harici önerileriniz var mı? Başka sitelerde yer alan sayfaları örnek olarak burada sunabilirsiniz.

DarkYES
28-05-2005, 08:58
Okx diye bir üye bulamadım. Oysa listede var. Okx Oky mi? Yoksa kullanıcı adı mı değişti?

DarkYES
28-05-2005, 09:37
Ağaç türleri sayfaları ile ilgili henüz bir yorum gelmedi?
Umarım yakında gelir. Sitenini açılışından bu yana aslında ilk ele alınması gereken bölümün burası olduğunu düşündüm hep. Ama personel eksikliği dolayısıyla hep eksik kaldı :)

Umarım yakında Ağaç Türlerini tanımaya başlarız ;)

forester34
29-05-2005, 04:21
Bende Orman Mühendisiyim arkadaşlar her konuda danışabilirsiniz.

forester34
29-05-2005, 23:44
cemil bartın orman fakültesi istanbul-yalova ağaçlandırma tekniği+genel konular

backyard
30-05-2005, 05:24
dark linklerden "1178" olanı ana sayfa çıkıyor
diğeri de şu anda var olan ağaç türleri şablonuna
karşılaştıramadım
bir kontrol eder misin?

Ben de bu konuya uzun zamandır temas etmek istemekle birlikte, askerlik görevim dolayısıyla temas edemiyordum.

Aşağıda iki taslak sayfası var. Bir ara hangisi kullanılsın denmişti -malina tarafından- ama öyle kalmıştı. Öncelikle onları tekrardan sahneye çıkaralım :)

http://www.agaclar.net/index.php?id=87 (http://../index.php?id=87)

http://www.agaclar.net/index.php?id=1178 (http://../index.php?id=1178)

Bu iki örnekten sizce hangisi daha iyi ayrıca bu örnekler harici önerileriniz var mı? Başka sitelerde yer alan sayfaları örnek olarak burada sunabilirsiniz.

malina
30-05-2005, 05:30
Evet o sayfa görünmüyor, ben de deneyip görememiştim. Yazmayı unuttum:)

hasanulas
30-05-2005, 06:49
Ağaç türleri sayfaları ile ilgili henüz bir yorum gelmedi?
Umarım yakında gelir. Sitenini açılışından bu yana aslında ilk ele alınması gereken bölümün burası olduğunu düşündüm hep. Ama personel eksikliği dolayısıyla hep eksik kaldı :)

Umarım yakında Ağaç Türlerini tanımaya başlarız ;)

Dönüşünüzü dörtgözle bekliyorum..O bölüm bu sitenin kalbi bence.

aybala
30-05-2005, 15:47
İş bölümü yapılması düşünülen konuları ve bu konunun ilgililerini de listelememiz kolaylık sağlayabilir.
msn ya da ikili görüşmelerle yapılan iş bölümlerini de bu topiğe (yaşil ve bold) yazarsanız bir yandan toparlanmış olur.

DarkYES
31-05-2005, 07:58
Dönüşünüzü dörtgözle bekliyorum..O bölüm bu sitenin kalbi bence.
Ben bu cümleye cevap veremeden hasanuslu'un ayrıldığını öğredim. En azından yazdıklarından bu sonucu çıkarttım.

Keşke daha fazla vaktim olsa ve elimde daha fazla imkan olsa ve bu iş ile ilgili daha iyi bir çalışma yapabilsem.

backyard
01-06-2005, 21:28
galeride "geniş yapraklılar" ve "iğne yapraklılar" altındaki "diğerleri" bölümünde bulunan, "adını bilmiyorum" sınıfına eklenen ağaç türlerine bakıp, hangi ağaç olduğunu bulmamızda yardımcı olur musunuz?
en azından tahmin edebiliriz belki.

cedrus libani
03-06-2005, 15:44
Arkadaşlar.... Barış ben... Aksaray' dan katılıyorum. Burada İl Müdürlüğünde Erozyon Kontrolü ve Ağaçlandırma Şefi olarak çalışıyorum...
Yalnız şunu söyliyeyim.. Ormancı arkadaşlar genelde arazide çalıştıklarından her zaman burada olmaları mümkün olmayabilir.. O yüzden nerede bunlar diye fırçalamaylım :)) Hele bir de yaz mevsimi geliyor... Yangın mevsimi.. Bütün ormancılar teyakkuzda...
Görüşmek üzere...

Orman Mühendisi
03-06-2005, 15:53
C.libani hoşgeldin. Doğru söylüyorsun da bizim ormanvılar da hiç uğramıyor ama buralara.
Hem sen aybala'ya kaydını yaptırdın mı yukarıdaki listeye :)

backyard
03-06-2005, 16:13
arazi de olup yangınlara zamanında müdahale etmenizi, burada olmanıza kesinlikle tercih ederim

şaka bir yana, işiniz zor gerçekten

cedrus libani
06-06-2005, 10:58
Aybala kardeş;
Barış ben. Aksaray' dan katılıyorum. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi mezunuyum. Bölgemle ilgili katkıda bulunabilirim. Aksaray' da Erozyon Kontrolü ve Ağaçlandırma İle ilgileniyorum. Ayrıca ORKÖY ( Orman Köy İlişkileri) bölümü de var. Genel konularda da katkıda bulunabilirim..

cedrus libani
06-06-2005, 10:59
Tüm dostlara selammmmm...
Hoşbulduk...dostlar..
Kolay gele... :p

Orman Mühendisi
06-06-2005, 11:39
aybala hala eklemeseydin görevini ihmal ettiğini düşünecektim :)

cedrus libani
06-06-2005, 11:39
Aybala kardeş..İstanbul/Aksaray değil.. İç Anadoluda ki Aksaray ( 68 )

aybala
06-06-2005, 11:55
Bu aybala kardeş seslenişi de "karga kardeş sesin güzelmiş...bir şarkı söylesen de dinlesek" masalındaki gibi oldu :)

KARDELEN
06-06-2005, 12:37
herkese merhabalar...
orman mühendisi olarak burda size yardımcı olmayı çok siterim...

Ebru Ebcin
İ.Ü Orman Fak. Silvikültür A.B.D Yüksek Lisans Öğrencisi
İstanbulluyum :))

Orman Mühendisi
06-06-2005, 12:46
Aramıza hoşgeldiniz :)

aybala
06-06-2005, 12:59
Kardelen listemizde zaten varmış :)
Hoşgeldin tekrar

DarkYES
19-06-2005, 03:31
Kiraz'ın latince adı nedir?

malina
19-06-2005, 13:16
Kiraz (Prunus avium L.)

sana liste yazdım ya :)

DarkYES
20-06-2005, 01:15
Kirazın başka bir Latince adı olma ihtimali var mıdır?

Orman Mühendisi
20-06-2005, 08:03
Mümkündür. Bir ziraatçiye sormak lazım. kirazın türüne göre başka bir ismi de vardır

cedrus libani
20-06-2005, 09:55
Kiraz rosacea familyasındandır. Kirazın aynı familyadan akrabaları şunlardır. Prunus avium bildiğimiz kirazdır. Prunus laurocerasus karayemiş, laz kirazı olarak da bilinir. Prunus mahaleb bildiğimiz mahlep ağacı. Yöresel olarak idris ağacı diye de bilinir. Ayrıca prunus spinosa, çakaleriği - dağ eriği olarak bilinir. Her ne kadar kirazın türüne göre başka bir ismi var mı sorusuna cevap olmadı ama bilgi cihetinden bunları söylemek istedim.
Yılmaz beyin sorusundan sonra baktım ben de...

DarkYES
21-06-2005, 00:08
Sorun şu ki Tuğrul MATARACI'nını AĞAÇLAR isimli kitabında kiraz için verilen Latince isim şu "Cerasus avium"

forester34
22-06-2005, 15:40
orman ağaçlarından bahsetsek

DarkYES
23-06-2005, 00:02
Tamam siz bahsedin biz dinleyelim :)
Şimdi ben bahsedeceğim ama "bilgi sahibi olmadan laf söyleyen" konumunda olmak istemediğim için soru soruyorum :)
Bu bölüm esas olarak "bilgi" sahibi olanlar için.

malina
23-06-2005, 08:48
Ağaçları bilenler yazmaya başlar diye bekliyoruz ama onlar da bizi bekliyor :)

Orman Mühendisi
23-06-2005, 09:04
ben yazmaya devam edeceğim ama bir sorunum var. Site kullanma klavuzunda bahsettim. Sağolsun uzaytek çözmeye çalışıyor. Sorunu çözünce devam edeceğim

malina
27-06-2005, 08:31
Ağaç Bakımı
Ağaç Formları
Ağaç Islahı
Ağaç Nedir?
Ağaç Tarımı
Ağaç ve Düşmanları
Ağaç ve Toprak
Ağaç ve İklim
Ağaç ve İnsan
Ağaç Üretimi
Ağacın Bölümleri
Ağacın Doğumu
Ağacın Ölümü
Bitki Sistematiği
Boyunu Ölçme
Fotosentez
Gövde ve Kabuk
Temel Bilgiler
Tomurcuk
Uyum ve Dayanıklılık
Yaprak, Meyve, Tohum
Yaşını Saptama

Bunların başlıklarını hazırlamış ama içeriğini girmemiştik yardım edecek olanlar var mı?

Sevelim
27-06-2005, 13:02
Hastalanan ağaçların tedavi yöntemleri yer almayacak mı?

malina
27-06-2005, 14:36
olacak tabii...

forester34
01-07-2005, 18:16
Ağaç Bakımı
Ağaç Formları
Ağaç Islahı
Ağaç Nedir?
Ağaç Tarımı
Ağaç ve Düşmanları
Ağaç ve Toprak
Ağaç ve İklim
Ağaç ve İnsan
Ağaç Üretimi
Ağacın Bölümleri
Ağacın Doğumu
Ağacın Ölümü
Bitki Sistematiği
Boyunu Ölçme
Fotosentez
Gövde ve Kabuk
Temel Bilgiler
Tomurcuk
Uyum ve Dayanıklılık
Yaprak, Meyve, Tohum
Yaşını Saptama

Bunların başlıklarını hazırlamış ama içeriğini girmemiştik yardım edecek olanlar var mı?
Güzel yazmışsınızda bu çok geniş bi konu. Ağaç bakımı yazmışsınız. Gençlik bakımı var sıklık bakımı vs vs var. Tam olarak öğrenmek istediğiniz konuyu yazarsanızdaha kolay olur. Bu arada ben bişey sormak istiyorum bu bilgilerin neden topluyoruz amaç nedir?

Erguvan Muhibbi
01-07-2005, 18:33
Ormancıların işilerini ellerinden almak değil tabiki.
Öğrenmek istiyoruz. Ağaçları tanımak bilmek istiyoruz.

backyard
01-07-2005, 21:06
ve ağaçları tanımak, bilmek isteyenlere kaynak sunmak istiyoruz

DarkYES
01-07-2005, 21:14
Bu arada ben bişey sormak istiyorum bu bilgilerin neden topluyoruz amaç nedir?

Öyle sanıyorum ki ağaçlara ilişkin olan bu bilgilerin toplu halde bir yerde bulunmasını sağlamak için.

forester34
04-07-2005, 21:10
konular daha net olursa cevap vermekte daha kolay olur bence.

rukiyesakar
08-07-2005, 02:18
merhaba ormancı arkadaşlarım.sayımızı artıralım.bende geldim.süleyman demirel üniversitesi orman fakültesi 2003 mezunuyum.henüz çalışmıyorum.

rukiyesakar
08-07-2005, 02:27
ağaç tanıtımları çok güzel olmuş.sizin istediğiniz türler için daha geniş bilgimi yoksa yeni türlermi.

backyard
08-07-2005, 09:02
neredeyse bayanlardan orman mühendisi olmuyor izlenimine kapılacaktım :)

malina
08-07-2005, 10:35
Merhaba

Olabildiği kadar çok tür hakkında bilgi toplamak niyetindeyiz.

http://www.agaclar.net/index.php?id=81

Ağaç türleri kısmında eksik de olsa bir liste oluşturduk.
Şablonu bu biçimde belirledik..

http://www.agaclar.net/malina/agacbilgi.htm

Sizin de yorumunuzu alalım... Bilgi olarak doğru olup olmadığına bakmayın, bir ağacı tanıtırken, bu başlıklar altında yazılar yazılmalı ve bu ayrıntıların fotoğrafları kullanılmalı anlamında inceleyin.

Bir terslik olmazsa uzaytek tarafından, bu hafta sonu şablon, içerik girilebilecek biçimde hazırlanacak...

forester34
08-07-2005, 15:06
Güzel bir çalışma.

forester34
08-07-2005, 15:11
Çok fazla bayan orman mühendisi yok aslında ama bi oranlama yapmak gerekirse ortalama %12 diyebiliriz. Bayanların pek rağbet ettiği bi meslek değil açıkçası.

DarkYES
09-07-2005, 02:53
Listeyi tekrar görünce içimden "yi de nerde bu Orman Mühendisleri" demek geldi ve dedim :)

DarkYES
09-07-2005, 04:32
Aşağıdakiler meyvelere ilişkin galeri bölümündeki cins isimleri. Öncelikle buradaki cins isimlerine karşılık yazdığım Türkçe isimlerde yanlış olan var mı?
Ayrıca bu yanında Türkçe isim bulunmayan cins isimlerinin Türkçe karşılkları var mı?

Armutlar (Pyrus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=405)
Cydonia L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=411)
Dutlar (Morus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=147)
Elmalar (Malus spp.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=408)
Eriobotrya L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=415)
Hurma (Diospyros L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=407)
Kızılcıklar(Cornus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=410)
Prunus spp. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=409)
Punica L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=413)
Rubus L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=414)
Turunçgiller (Citrus spp.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=406)
İncirler (Ficus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=149)

KARDELEN
10-07-2005, 20:18
bence de kaynak olarak çok güzel olmuş...süper..

Orman Mühendisi
11-07-2005, 00:42
Listeyi tekrar görünce içimden "yi de nerde bu Orman Mühendisleri" demek geldi ve dedim :)

Darki, gelen kaçıyor. Nasıl yapsak da sitede tutsak bilemiyorum. Cihangirin hamağı işimize yarayabilir. Bağlarız :rolleyes:

DarkYES
11-07-2005, 02:25
Yaramaz bence :P
Cihangir kahvehaneyi kurtarsın önce. Sonra hamakta dinlenir, hamak icat eder, hamak satr, vs. vs. :)

Bu arada bu cins isimlerle - yani cins isimleriyle ilgili yok mu bir fikir beyanında bulunacak Orman Mühendisi buralarda :)

Orman Mühendisi
11-07-2005, 04:06
Valla ben yardımcı olayım dicem ama. Bilmiyorum ki. :) Sadece Prunus'un erik olduğunu biliyorum. Diğerleri hakkında fikrim yok. Çünkü bonlar orman mühendislerinin konusu değil. Ama yine de araştırıp bulabilirsem yazayım

Erguvan Muhibbi
11-07-2005, 10:54
Aziz Dostlar,

Sanırım siteyi benim gibi amatör ağaç sevdalıları dışında
profesyoneller, uzmanlar, belki de akadamisyenler de
izliyordur. Temennim bu.

Türkiye'deki Orman, Ziraat ve Peyzaj fakültelerinde
veya okullarında şöyle bir ders var mıdır?

Edebiyatı ile plastik sanatları ile estetik açıdan ağaçlar.
Ağaçlar için şairler yazarlar neler yazmış.
Heykeltraşlar veya ağaç işçiliği ustaları ağaçları
tarihte nasıl yontmuşlar?
Ressamlar ağaçları nasıl resmetmiş,
Fotoğraf sanatçıları ağaçları nasıl kaydetmişler
Sinema sanatında ağaçları bir oyuncu gibi veya
arka plan olarak ustalar nasıl kullanmışlar.
Aşık veysel ağacı ve toprağı nasıl anlatmış?
Güftelerde ve bestelerde ağaçlar nasıl terennüm edilmiş.
Başka başlıklar da siz ekleyebirsiniz.
Bu sorulara cevap bulan bu sanatların güzel örneklerini
araştırıp bulan ve öğrencilere aktaran bir ders.

Araştırdığım kadarı ile böyle bir ders yok.
Öğrenciler bu yüzden ağaca büyük çoğunlukla
bir madde olarak bakıyorlar.
Ağaçların tabiatın ruhuna estetiğine nüfus edemiyorlar.

İşte böyle bir dersin konacağı ilk orman fakültesi
tarihe geçecek.
Siz ne dersiniz dostlar, bana katılır mısınız?
Bu dersin adı ne olmalı?

malina
11-07-2005, 10:59
Hala adına karar veremedim:)

aybala
11-07-2005, 11:09
"Ağacın ilham verdiği eserler" (ders adına dönüştürdüm biraz, buzlukta soğuttum :))

Aslında "Ağaçtaki ilham"

Orman Mühendisi
11-07-2005, 12:02
Arkadaşlar gözümüz aydın. Tuttum mustafa arpacının kulağından :D getiriyorum şimdi

aybala
11-07-2005, 12:10
Gelsin tabii, taaa nerelerden kulağını çınlattık. :)

http://latis.ex.ac.uk/cfarchive/tn_claphand_jpg.jpg

alkış bile yaparız :)

Orman Mühendisi
11-07-2005, 12:57
Peyzaj mimarlığı bölümünde Babil'in asma bahçelerinden başlayıp günümüza kadar insanların bahçelerine verdikleri önem ve yaptıkları tasarımların konu edildiği bir ders olduğunu biliyorum. Bunu bir peyzaj mimarından öğrenmek daha doğru olur.

Ne yazık ki orman fakültelerinde böyle bir ders yok.

marpacı
11-07-2005, 13:23
evet arkadaşlar biraz aradan sonra geldim. yüksek lisans tez savunmam için 1 aydır izinliydim nihayet mezun oldum. bundan sonra üzerimize düşeni yapmaya hazırım. yoksa yılmaz kulağımı koparacak ...

backyard
11-07-2005, 13:29
:) hayırlı olsun
yılmaz sizin kulağınızı koparmadan önce, onun kulaklarını koparacaklar vardı
ben duyduklarımın yalancısıyım :)

Orman Mühendisi
11-07-2005, 13:30
Kardeş hoşgeldin. Beni mahçup etmeyeceğini, bu kurtlara yem etmeyeceğini biliyordum :)

Orman Mühendisi
11-07-2005, 13:31

Ben kime ne yaptım backy. Kim koparacak kulağımı :)

backyard
11-07-2005, 13:42
bak yoksa kuzu postuna bürünmüş kurtlardan mı bahsediyorsun? ;)

şaka bir yana, sayıca çoğalmanız valla iyiye işaret

Orman Mühendisi
11-07-2005, 13:45
Bir kişi daha buldukmu tamamdır bu iş

cedrus libani
11-07-2005, 14:15
Yılmaz kardeş.. Her konuda yardımcı olmaya hazırım... Malumunuz düğün yaptık ama Ankaradan rutin teftiş vardı. İzinler iptal oldu. Bu yüzden ağustos ayının başına kadar buralarda olamıyacağım ayın 15 inden sonra... Her zaman buralardayım. Muhabbetle...

cedrus libani
11-07-2005, 14:32
Aşağıdakiler meyvelere ilişkin galeri bölümündeki cins isimleri. Öncelikle buradaki cins isimlerine karşılık yazdığım Türkçe isimlerde yanlış olan var mı?
Ayrıca bu yanında Türkçe isim bulunmayan cins isimlerinin Türkçe karşılkları var mı?

Armutlar (Pyrus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=405)
Cydonia L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=411)
Dutlar (Morus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=147)
Elmalar (Malus spp.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=408)
Eriobotrya L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=415)
Hurma (Diospyros L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=407)
Kızılcıklar(Cornus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=410)
Prunus spp. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=409)
Punica L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=413)
Rubus L. (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=414)
Turunçgiller (Citrus spp.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=406)
İncirler (Ficus L.) (http://../gallery/kategori.php?blm_id=363&ktg_id=149)

Darkyes bazı kitapları karıştırdım, bilgileri tazeledim… Bulduğum bilgileri aşağıda sunacağım. Senin yazdıkların doğru… Karşılıklarını bulduklarımı renkli olarak yazdım. Sadece eriobotyra L. Hakkında bilgi edinemedim. Umarım olmuştur..

Armutlar (Pyrus L.) --
Cydonia L. --ayva
Dutlar (Morus L.) --
Elmalar (Malus spp.) --
Eriobotrya L. –
Hurma (Diospyros L.)
Kızılcıklar(Cornus L.) -
Prunus spp.
Punica L. --nar
Rubus L. --böğürtlen
Turunçgiller (Citrus spp.) --
İncirler (Ficus L.)--

Orman Mühendisi
11-07-2005, 14:33
Aynı dert bizde de var şu sıralarda. Sen döndükten sonra da görevleri paylaşırız

cedrus libani
11-07-2005, 14:34
Darkyes cins isimlerine karşılık yazdığın Türkçe isimler doğru..

cedrus libani
11-07-2005, 15:08
Eriobotrya L. = Yeni Dünya dediğimiz meyve var ya... O olması lazım. Bizim Mersin ' de çok vardır. Amcamla olan bir sohbetimizde geçmişti sanki. Kendisi de Orman Mühendisi' dir.

cedrus libani
11-07-2005, 15:19
Tamam size de kolay gelsin... Görüşmek üzere...

marpacı
11-07-2005, 16:20

teşekkürler backyard
bende yılmaza yazık olmasın diye uğraşıyorum zaten yoksa yılmazı kulaksız bırakırsam vicdan azabı olur bana

marpacı
11-07-2005, 16:22
yılmaz madem sen ağaç türleri sorumlususun organizasyonu yaparsın sen söyle biz yapalım kardeş. ferman padişahın dile benden ne dilersen ...

backyard
11-07-2005, 16:30
hah hadi bakalım

yılmaz sen bu işten yakanı kurtaramayacaksın :cool:

aybala
11-07-2005, 16:36
ferman padişahın dile benden ne dilersen ...
Kitaptaki bilgileri yazdırmaya kalkışırsa, nazlanın :)

Orman Mühendisi
11-07-2005, 17:34
Dediklerimin bir kelimesi bile yerine gelmezse ben size o zaman sorarım :mad:

DarkYES
12-07-2005, 01:54
Cedrus verdiğin bilgiler ve yaptığın araştırma için sağol.
Yılmaz yaptığın araştırma için sağol ;)

Bu arada ağaç türleri bölümüne şöyle bir göz attım ve yeşermekte olan filizler gördüm. Yazanların ellerine sağlık :)

Şimdi bu durumda cydonia (http://www.botany.com/cydonia.html) için ayvalar, punica için narlar diyebiliceğim.

Rubus için nasıl bir TÜrkçe karşılık kullanmama uygun olur. Bögürtlenleri kullanmayı düşünüyorum ama acaba daha doğru bir Türkçe isimlendirme yapılabilir mi?

Bir de bu yeni dünya için botany.com sitesinde sadece 1 varyasyon var.
VARIETIES: E. japonica.

Bu durumda Yeni dünyalar gibi bir şey saçma olur mu? :)

Bu arada aşağıdaki listede geriye sadece Prunus'lar kaldı gibi. Galiba onlar için de meyve isimlerinden gelen bir isim bulamayacağız. Yumuşak çekirdekligiller gibi bir şey olabilir belki :D

Armutlar (Pyrus L.) --
Cydonia L. --ayva
Dutlar (Morus L.) --
Elmalar (Malus spp.) --
Eriobotrya L. –
Hurma (Diospyros L.)
Kızılcıklar(Cornus L.) -
Prunus spp.
Punica L. --nar
Rubus L. --böğürtlen
İncirler (Ficus L.)--

Orman Mühendisi
12-07-2005, 07:50
Armutlar (Pyrus L.) --
Cydonia L. --ayva
Dutlar (Morus L.) --
Elmalar (Malus spp.) --
Eriobotrya L. –
Hurma (Diospyros L.)
Kızılcıklar(Cornus L.) -
Prunus spp. -- Erik
Punica L. --nar
Rubus L. --böğürtlen
İncirler (Ficus L.)--

DarkYES
16-07-2005, 02:08
Purunus için erik dememiz durumunda ben albümün adını erikler yapacağım ama ya içerisindeki Kiraz, karayemiş ve şeftali ne olacak?
Aslında bilmediğimden sormazsam çatlayacağım yoksa bunlar bir erik türü :)
Yani purunus için Erik yeter bir karşılık mı?

Orman Mühendisi
16-07-2005, 02:19
Ben süs eriğinden (Prunus cerasifera) yola çıkarak erik yazmıştım oraya. Ama şimdi baktım. Karayemiş'de (Prunus laureserassus) aynı cinsin bitkisi

DarkYES
19-07-2005, 00:37
Eriobotrya L.
Bunun için sizce Malta Eriği'ni kullansam yoksa Yeni Dünya'yı.
Her ikisi de oldukça yaygın olarak kullanılmakta.

icewolf
26-07-2005, 15:49
Selam,
Tamamen tesadüfi olarak nette gezinirken buldum siteyi.
Baktım ormancılar koyu muhabbette.
Takılayım dedim.
Benden bir istek size.
Coğrafi bilgi sistemlerinin ormancılıkta kullanımı hakkında bilgi.
Kullanılandığım program Mapinfo
Saygılar.
Unutmadan site harika ve 10 üzerinden 10

Orman Mühendisi
26-07-2005, 16:03
netcad mapinfo'dan daha kullanışlı bir programdır. Tavsiye ederim

aybala
26-07-2005, 16:30
Biz anlamıyoruz, siz keyfinize bakın..
Bi de Autocad var ama onun konumuzla alakası yok..

regolas
02-08-2005, 09:24
herkeze slm bende izzet baysal orm üh 3. sınıf öğrencisiyim Ankara da oturuyorum.özellikle orm müh okuyan arkadaşlara çok faydalı olabilecek bi site olabilir.
tabi arkadaşların katkıları ile :)

aybala
02-08-2005, 09:44
Merhaba hoşgeldiniz, sizi de listemize ekleyelim mi?

aybala
02-08-2005, 09:46
http://latis.ex.ac.uk/cfarchive/tn_tree15_jpg.jpg (http://latis.ex.ac.uk/cfarchive/tree15.jpg)
ORMAN MÜHENDİSLERİ LİSTESİ
iSiM - OKUL - İLGİLENEBİLECEĞİ BÖLGE - BRANŞ

Yılmaz- İ.Ü. Orman Fakültesi-Kütahya,Balıkesir-Silvikültür, Orman yangınları ve zararlıları, botanik

LaZKoPaT - Z.K.Ü Bartın Orman Fakültesi-İstanbul/Şile,Trabzon/Çaykara-Dendrolojİ (ilgi alanı)

CEDRUS - Z.K.Ü Bartın Orman Fakültesi-Hatay, Bartın-.........?

Kardelen - 2004 Orman Fakültesi Mezunu-İstanbul-Göztepe-Silvikültür A.B.D yüksek lisans yapıyor

Divinity - i.Ü Orman Fakültesi 1. SINIF-istanbul-Maltepe-.......?

Oky-Peyzaj Mimarlığı öğrenci -........?-.........?

Cemkar - Peyzaj Mimarı - Kıbrıs (?)-.........?

Forester - 2000 İ.Ü. Orman Fakültesi-Mudurnu (?)-.........?

SZT - ? Orman Fakültesi (Mersin Orman Amenajman Başmühendisi)-Mersin-Amenajman

Mustafa ARPACI - KTÜ Orman Fakültesi-Balıkesir- Silvikültür, Ağaçlandırma vd. Ormancılık

Forester34- Bartın orman fakültesi -İstanbul/Yalova-Ağaçlandırma tekniği+genel konular

İzzet 37- ? Orman Fakültesi -Kütahya-........?

cedrus libani- İ.Ü. orman fakültesi -Aksaray(68)-Erozyon Kontrolü ve ağaçlandırma+genel konular

rukiye sakar- Süleyman Demirel Üni. Orman Fakültesi 2003 -Uşak-........?

ÖNEMLİ NOT:

Kendinizi tanıtırken aşağıdaki bilgileri verirseniz
iş bölümü yapmamız kolaylaşacaktır.

iSiM
OKUL
İLGİLENEBİLECEĞİ BÖLGE
BRANŞ
Şimdiden teşekkürler.

aybala
17-08-2005, 14:57

Yılmaz

Orman Mühendisi
17-08-2005, 15:21
ne oldu suratına hayırdır

Cihangir
17-08-2005, 20:06

Yılmaz

Çok güzel bir anlatım... Aklıma bir askerlik hatıram geldi..
" Ne alakası var askerlikle orman mühendisleri listesinin ? " demeyin...

İstanbul-Selimiye kışlasında, biz beş kafadar bir halt ettik ve komutanla bu konuyu görüşüp halletmemiz lazım.. Lazım da, komutan küplere binecek, neler olacak bilmiyoruz ? Kimse konuşmaya cesaret edemiyor.. Ben kabul ettim konuşmayı ama bir şartla.. Komutanın odasına hep birlikte gideceğiz !!
Gittik komutanın odasına, kapıyı vurup girdik, selam tekmil v.s.
Ben başladım konuşmaya....

Arkamdaki arkadaşları işaret ederek, "Komutanım, ben ve arkadaşlarım..."
Komutan gülmeye başladı ve dedi ki ; " sen ve hangi arkadaşların ? "

:p :p

aybala
17-08-2005, 21:57
Bu nasrettin hoca değil miydi..?
Neyse topiği bozmayalım...kaveye kaveye...

Cihangir
17-08-2005, 23:12
Bu nasrettin hoca değil miydi..?
Neyse topiği bozmayalım...kaveye kaveye...

Valla fıkra gibi ama aynen başıma geldi işte.. :)

Aman aman, topiğiniz kadar konuşun..

Ben kaveden bile karıştırırım bu topiği.. :cool:

Orman Mühendisi
18-08-2005, 14:10
Cihangir rahat dur bak. :mad:
Malina seni bir eline alırsa karışmayız da :o

Cihangir
18-08-2005, 17:17
Sen kendine bak meendiz bey.. İşin gücün yok mu senin ?

Bu topic resmiyet kokuyor.. Her yerde 657 mi yazıyor ne ?? :D

Ben şööyle çınarın altına kurulayım da, bir çay getiren olur belki.. :p

Orman Mühendisi
18-08-2005, 17:32
Koydum masanı üstüne bir bardak çay git iç hadi :mad:

ormanbotanigi
03-09-2005, 23:58
Ormanbotanigi-Bartın Orman Fak.-D.karadeniz-Rize-Dendroloji-zooloji-Taksonomi-Fidan yet. tek.-süs bitkileri

DarkYES
04-09-2005, 02:53
Hoşgeldiniz.

İlk üye olduğunuzda -uzun bir zaman geçti- kullanıcı bilgilerinizden Rize/Çayeli'nden olduğunuz görüp sevinmiştim ama uzun bir süre sesiniz soluğunuz çıkmamayınca acaba bir bakıp gidenlerden misiniz diye düşünmüştüm :)

"Dendroloji-zooloji-Taksonomi-Fidan yet. tek.-süs bitkileri" bu yazdıklarınız siteye katkıda bulunabileceğiniz bilgi alanları mı? Taksonomi (sınıflama oluyordu galiba) konusu çok işimize yarayabilir :D

Ormanbotanigi-Bartın Orman Fak.-D.karadeniz-Rize-Dendroloji-zooloji-Taksonomi-Fidan yet. tek.-süs bitkileri

ormanbotanigi
05-09-2005, 00:36
burada çalışmaların nasıl yürütüldüğünü bilmiyorum genelde uğradığımda pek kimse olmuyor.

DarkYES
05-09-2005, 02:23
Aynı anda "online" olan üye sayısı pek fazla değil bu doğru :)
Fakat yapabilecekleriniz için forumu karıştırmanız yeterli olacaktır ki Ağaç Türleri ile ilgili bilgiler eklemek suretiyle bir şeyler yapıyorsunuz zaten.

İlk olarak
http://www.agaclar.net/index.php?id=1908&first_item=0
bu adreste nasıl ağaç tanıtımı yapabiliceğinizi inceleyebilirsiniz. Daha sonra
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=16
bu adreste yer alan konuları inceleyip daha önce biri tarafından tanıtılmayan bir ağacı tanıtmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bir de elinizde fotoğraf makineniz varsa ve tanıttığınız ağacın fotoğraflarını çekme imkanınız varsa ne mutlu "agaclar.net" e ;)

...

Orman Mühendisi
05-09-2005, 11:15
burada çalışmaların nasıl yürütüldüğünü bilmiyorum genelde uğradığımda pek kimse olmuyor.

Ağaç türleri bölümünü oluşturmada yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Bu bölümü inceleyin, neler yapacağımızı konuşalım.

ormanbotanigi
05-09-2005, 12:31
bu konularda duyarlı insanları görmek beni çok mutlu etti. Genelde insanlar ağaçlar konusunda ön yargılı düşünüyorlar. Böyle bir siteyi oluşturdukları için emeği olan herkese çok teşekkür ederim.

DarkYES
06-09-2005, 02:08
Bir de fotoğrafını çektiğimiz ama adını(türünü) bilemediğimiz ağaçlar var. Mesela galerideki bu tür ağaç fotoğraflarını inceleyerek belki bize bu konuda da yardım edebilirsiniz :)

DarkYES
07-09-2005, 04:36
Pistacia L. cinsi için Türkçe ne gibi bir isim kullanabiliriz. :)
Yani Pistacia için şöyle bir tanım var:
Genus of nine species of small trees of the cashew nut family Anacardiaceae.

Ayrıce şöyle türler var:

Pistacia chinensis Bunge
Pistacia formosana Matsum. -> Pistacia chinensis Bunge
Pistacia lentiscus L.
Pistacia nigricans Crantz -> Pistacia vera L. A
Pistacia officinarum Ait. -> Pistacia vera L. A
Pistacia reticulata Willd. -> Pistacia vera L. A
Pistacia terebinthus L. A
Pistacia terebinthus Mill., non L. -> Pistacia vera L. A
Pistacia vera L. A
Pistacia vera Mill. -> Pistacia terebinthus L. A
Bunlardan P. vera bizim antep fıstığı dediğimiz çerez :)

http://www.coplfr.org/articles7a12/art10pg5.jpg

Bir de sakız ağacı, menengiç ve atlantik fıstığı var bunlar arasında.

Sorun şu ki galeride bunlar için bir bölüm oluştururken Pistacia cinsi için ne tür bir tükçe karşılık kullanacağıma karara veremedim. :)

Orman Mühendisi
07-09-2005, 08:27
Pistacia cinsini pek tanımıyorum. Bunun için cevap veremeyeceğim. Önce benim de biraz araştırma yapıp öğrenmem gerek. Sadece şunu söyleyebilirim. Bazı cinsler türleriyle birlikte söyle daha doğru olur

ormanbotanigi
07-09-2005, 12:21
Pistacia cins için genel olarak "Sakızağaçları" kullanılabilir.
Pistacia atlantica- Atlas sakızağacı
Pistacia chinensis - Çin Sakızağacı
Pistacia lentiscus - Adi (Yaygın)Sakızağacı
Pistacia terebinthus - Menengiç
Pistacia texana - Teksas Sakızağacı
Pistacia vera - Antep Fıstığı
Pistacia afghanistania - Afganistan Sakızağacı
Pistacia mexicana - Meksika sakızağacı
Pistacia wienmannifolia

DarkYES
07-09-2005, 21:34
Teşekkürler. Beni büyük bir dertten kurtardın(ız) :)

DarkYES
09-09-2005, 03:22
En sonunda sakız ağaçları için bir galeri oluşturabildim :)

Fakat bir sorun var ki bir dönem site logosu olan ki şu an malina'nını avatarı olan ve farklı mevsimlerdeki görünüşünü galeride görebiliceğimiz
(bkz. http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=313) sakız ağacı acaba hangi tür bir sakız ağacı?

Bu bilmeceyi bir kenara bırakıp ağaç anahtarını oluşturmaya ne zaman başlayacağımızı konuşalım.

Olayı nasıl da benimsiyorum. okuyan sanki ben de yapım aşamasında işin zor tarafını üstleneceklerden biriyim sanacak. =)

ratatatatatata
18-09-2005, 21:46
İstanbul Orman Mühendisliği son sınıf öğrencisi Cihat'tan...
Okulumu Vejetasyon dönemi başlarken bitirmek umudum.. :)
Forumu daha yakından takip edeceğim...

malina
19-09-2005, 09:20
Merhaba, neden böyle bir nick seçtiniz?

ratatatatatata
19-09-2005, 23:42
Merhaba, neden böyle bir nick seçtiniz?

Sanal alemdeki ben....
.... bu nikimin çıkış nedeninin bir parçası da ; Sakarya Maşukiye'de Milli Park'ta kamp yaparken bir Ağaçkakan'ın azmiydi...

DarkYES
21-09-2005, 04:48
Öncelikle hoşgeldiniz.
Peki kaç tane tatatata olacağına nasıl karar verdiniz? :)

Mesela niye ratatatata veya ratatatatata değil de ratatatatatata?

backyard
21-09-2005, 11:00
ağaçkakanı dinlemiş ya dark ;)

spooky_spook
21-09-2005, 15:35
hımmmm... güzel bi hikaye bi nick için.. :)

ormanbotanigi
21-09-2005, 20:38
lazkopat nerdesin çık ortaya

ratatatatatata
21-09-2005, 21:55
Öncelikle hoşgeldiniz.
Peki kaç tane tatatata olacağına nasıl karar verdiniz? :)

Mesela niye ratatatata veya ratatatatata değil de ratatatatatata?

Hoşbuldum...
...elbette 'ta' ların 6 adet olmasıyla ağaçkakanın ilgisi yok..
Bu nike olan tatminim bu toplamda gerçekleşti.. daha kısalarını da denedim ancak tatmin olamadım.. :)

spooky_spook
23-09-2005, 12:38
...elbette 'ta' ların 6 adet olmasıyla ağaçkakanın ilgisi yok..
daha kısalarını da denedim ancak tatmin olamadım.. :)

hımmmmmmmmmm... deneme yanılma yöntemiymiş.. :) o zaman ara sıra biz de 'ta'ların sayısında yanılırsak hoş karşılarsınız, di mi? ;)

DarkYES
24-09-2005, 03:24
Onca tatata muhabbeti sonrası biraz da iş konuşalım :D

İnsanın yapacak işi çok olunca zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Uyku vakti gelmiş de geçiyor.

gubse
16-10-2005, 00:45
merhaba arkadaşlar! yazdıklarınızı okudum. benimde yapabileceğim bir şey olursa haber vermeniz yeter elimden geleni yaparım. bu arada bende orman mühendisiyim. sevgiler, saygılar...hepinize iyi çalışmalar dilerim. :)

malina
16-10-2005, 09:53
Bu sıralamayla tanıtımını yapacağınız ağaçları belirtirseniz seviniriz. Şablonun hazırlanmasını bekliyoruz diye yılmazın yazdıklarını da ekleyemedim.

örnek : Karaçam (http://www.agaclar.net/index.php?id=2655)
Familya
Cins
Tür
(Türkçe adı
Yerel adı
Latince adı
İngilizce adı)
Endemik, Egzotik
Alt Türleri
Genel Görünüm, Ağaç Formu, Genel özellikleri
Ortalama ömrü, Ortalama boy ve çapı (çevresi)
Yaprak
Gövde
Sürgün
Meyva/Tohum
Kök yapısı
Büyüme hızı ve bakım isteği
Işık/gölge durumu
Toprak ve su isteği
Hava kirliliğine dayanıklılığı
Hastalıkları ve tedavisi
Türünden ayrılan belirgin özellikleri
Türkiye'de doğal yaşam alanları
Türkiye'de orman olarak kapladığı alan, orman özelliği
Dünyada doğal yayılış alanları
Ekonomik değeri ve gereken zaman
Kullanım alanları ve peyzaj değeri
Diğer ek bilgiler
Albümü varsa linki

Orman Mühendisi
16-10-2005, 20:24
Bence tanıtımını yapacağımız ağaçları yazmamıza gerek yok. Şablon hazırlandıktan sonra biz orman mühendisi arkadaşlarla ağaçları paylaşıp bilgileri girebiliriz.

rukiyesakar
16-10-2005, 23:43
bu konuda bende yardımcı olabilirim.elimden geleni yapmak istiyorum.

Orman Mühendisi
17-10-2005, 09:31
bu konuda bende yardımcı olabilirim.elimden geleni yapmak istiyorum.

O zaman hemen başlayalım. :)
Ben ibrelilerden başladım. Sen de istersen yapraklılardan başla. Siteye gireceğimiz bilgileri hazırla şablonun hazırlanması bitince onları teker teker gireriz.

aybala
17-10-2005, 09:48
böyle ol canımı ye işte...:cool:

rukiyesakar
17-10-2005, 14:54
tamam bende yapraklıları hazırlayayım.

malina
18-10-2005, 13:26
Ağaç türleri bölümü doldurulduktan sonra, gelişmiş aramada bunların olmasını düşünüyoruz.

http://www.agaclar.net/malina/agacturleri-arama/gelismis-siralama.htm

Fikirlerinizi en kısa sürede belirtirseniz seviniriz.

rukiyesakar
18-10-2005, 23:35
ağaçları daha ayrıntılı tanımak için bence çok güzel olur böyle bir sıralama.yapılabilirse çok iyi olur bence.oldukça ayrıntılı alınmış çünkü liste.bilgi konusunda sıkıntı yaşamayız.

Orman Mühendisi
19-10-2005, 08:55
rukiyesakar eksiği fazlası yok mu sana göre de tamam mı liste?

rukiyesakar
19-10-2005, 12:50
bana göre yeterince bilgi var.tamamdır yani.size göre nasıl.eklenmesi gereken bişeyler varmı.

Orman Mühendisi
19-10-2005, 13:51
ben yorumumu yapmıştım zaten ona göre biraz değişiklik yapıldı.

Arkadaşlar sağolsunlar lafımın üstüne laf koymazlar :D

rukiyesakar
19-10-2005, 23:34
tamamdır o zaman.sorun yok

DarkYES
04-12-2005, 07:31
Şu günlerden artan Orman Mühendisi olan üye sayımızı göz önünde bulundurarak konuyu yukarılara taşımakta fayda gördüm ;)

izzet_37
05-12-2005, 15:04
merhaba uzun süreden buyana iş yoğunluğum siteye girmeme engel oldu kusura bakmayın. orman işletmeciliği yoğun bir tempo gerektiriyor ve zaman alıyor kendime ve aileme zaman ayırmakta zorlanıyorum zaman zaman kusuruma bakmayın.Bundan dlayı hepinizden özür diliyorum.
siteye girdiğim zaman rahatlıyorum teşekkürler arkadaşlar.

Orman Mühendisi
06-12-2005, 08:40
İşte Sitedeki ormancıların en tecrübelisi tekrar geldi.
Hoşgeldi.:)

aybala
06-12-2005, 09:34
:) yılmaz ....çay kap

E®TY
06-12-2005, 10:15
hey hey hey bı sorum olacak tecrubelı deılız dıe bıze cay yokmu accaba??....
hımm??..

Orman Mühendisi
06-12-2005, 10:58
http://www.geocities.com/kuiir/ydf/cayincebellisekerli.gifhttp://www.geocities.com/kuiir/ydf/cayincebellisekerli.gifhttp://www.geocities.com/kuiir/ydf/cayincebellisekerli.gif

Buyrun çaylarınız:)

izzet_37
06-12-2005, 18:04
çayları içtim tşk ederim

backyard
06-12-2005, 18:14
orman mühendislerini ağaç türlerine doğru alalım artık yahu
çaylarınızı kahvede içersiniz :)

BayMineral
07-12-2005, 10:33
Ben Bahçe Ziraati okuyorum. Bu başlığa kabul olabilme şansım var mı:D

malina
07-12-2005, 11:12
yılmaz meyva ağaçları konusunda yardımcı eleman arıyordu, onunla iletişim kursana

Orman Mühendisi
07-12-2005, 11:22
Baymineral, Meyve ağaçlarından başla sen o zaman.
İstersen başlamadan önce msn'de ayrıntıları görüşelim

BayMineral
07-12-2005, 16:22
Rastlaştığımızda konuşuruzzz;)

BayMineral
07-12-2005, 16:23
Pardon:D ne konuşması ya, yazışırız diyecektim;)

malina
19-01-2006, 13:37
Yeni gelen arkadaşlardan orman mühendisi olanlar buraya yazacak değil mi? :)

Orman Mühendisi
19-01-2006, 17:00
kılıc1303 senden başlayalım.:)

Muhammet AKKAYA
19-01-2006, 17:17
ben de orman mühendisiyim ama galiba konuya yabancı kaldım ne istendiğini anlayamadım. 1989 mezunuyum. Yıllardır ağaçlandırmada çalışıyorum.

Orman Mühendisi
19-01-2006, 21:03
İşte bunun için orman mühendislerinin buraya yazmalarını istiyoruz.

Orman Mühendisi var sitemizde ama ağaçlandırmacı yoktu.
Fidan dikimi, bakımı, ağaçlandırmalar,fidan yetiştirilmesi konularında bilgilendirebilirsin siteyi.

Mesela ormancılar kentlerden uzak yerlerde çalıştıklarından yaptıkları çalışmalar görünmez. Oysa orman bakanlığının yaptığı ağaçlandırma çalışmalarının miktarlarını birçok kişi tahmin bile edemez.

Birisi gider bir yere 50 fidan diker haberlere konu olur. Ama orman bakanlığı birimlerinin her yıl on milyonlarca fidan diktiğini kimseler bilmez.

Bu konularda bilgiler verebilirsiniz siz de

Muhammet AKKAYA
04-02-2006, 21:39
Ben Muhammet AKKAYA, Orman mühendisiyim.

malina
04-02-2006, 23:30
Muhammet Bey, yeni bir şey söylememişsiniz:)

rf_taylan
07-02-2006, 13:54
Selam arkadaşlar ben Fatih.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi orman mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim aslında bu siteye Türkiye de yetişen doğal türlerin resimlerini ve ayırdım anahtarlarını bulmak için girmiştim tam olmasada yararlanabildim.-siteyi yapanlara teşekkür ediyorum-.Bu konuda daha orjinal resim ve bilgi verilirse 1.ve 2. sınıf öğrencileri daha iyi yararlanabilirler.

malina
07-02-2006, 15:49
Yapıcaz yapıcaz !

Uzaytek ve Rehayı yakalama yardım etmek ister misiniz? :)

purple
09-02-2006, 18:23
iyi gunler... bende yeni kayıt oldum... ;) Ankara Üniversitesi Çankırı Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim... çalışmalarınızda elimden gelen yardımı yapmaya hazırım... herkese iyi günler...

purple
09-02-2006, 18:38
bir de bir sey sormak istiyorum... ben su anda bitirme tezi hazırlıyorum ve tez konum Antalya Park Ve Bahçelerinde Yetiştirilen Peyzaj Bitkileri.... bu konu üzerinde araştırma yapıyorum... eğer bu konuda siteye yardımcı olabilirsem sevinirim ve bu konuyu kiminle gorüsmem lazım...

malina
09-02-2006, 19:33
Park Ve Bahçelerde Yetiştirilen Peyzaj Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=815) isimli yeni bir konu açıyorum.

Önce geneli hakkında biraz bilgi alışverişi yapılsın.

Gelişi böyle muhteşem olanları seviyorum :)
Hoşgeldiniz.

metince
16-02-2006, 19:32
Formu inceliyorum.Ağaç türlerinin latince atlarının tespitten öteye gitmiyor.Bu siteyle sadece ağaç türlerini mi tanıtmayı düşünüyorsunuz. Yoksa daha somut projeleride hayata geçirmeyi düşünüyormusunuz.Bence bu çalışmaların yanında ağaç doğa ve orman sevgisini topluma yerleştirecek çalışmalarıda gündeminize almalısınız.Önümüzde bir orman haftası var bununla ilgili site olarak ne gibi çalışmalar düşünüyorsunuz.Bence fotoğraf yarışmalarından birinide bu konuya ayırabilirsiniz ve türk ormancılığının görünmez kahramanları ormancıları konuı alan bir fotoğraf yarışması düzenlenebilir.
Ayrıca sitede bir download bölümümoluşturularak bu konuda hazırlanmış döküman ve belgeseller yayınlanabilir.
Bunlarda benim önerilerim eğer kabul ederseniz.

malina
16-02-2006, 19:38
Önümüzdeki ay ormancıları konu alan bir yarışma yapılabilir ama ne kadar katılım olur bilmiyorum. Ne de olsa onlar isimsiz kahramanlar...

Burada yer alan bilgiler, site üyelerince hazırlanıyor. Önerileriniz doğrultusunda katılmayı düşünür müsünüz? Bizim de yapmak istediğimiz çok şey var ama bu ancak daha çok kişinin katılımıyla mümkün...

metince
16-02-2006, 20:06
tabiki elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım .Ben öğretmenim ve kendi okulumda çevre koruma kulübünde çalışıyorum.Bu gün kulüp toplantımız vardı öğrencileirmede sitenizdenh bahsettim.Çalışmalarınızda yer almak bizi onurlandırır.
Bizim bir projemiz var anadoluda bir hatıra ormanı oluşturma gibi şu an bunun düşünce çalışmalarını yapıyoruz.Burdaki orman işletmesinden mühendis arkadaşlar ve diğer sivil toplum örgütleriye görüşüyoruz.Burdaki amacımız öğrencilee orman sevgisini aşılamak.
İç anadoluya gittiniz mi bilmiyorum.Gözünüzün alabildiğince bozkır kilometrelerce gidersiniz ve bir tek ağaca rastlamayabilirisniz.iste bu bozkıra yapabilirsek bir hatıra ormanı kurmayı düşünüyoruz.
Çalıştığım ilçe batı karadenizde (Ereğli/zonguldak) Burada ağaç kendiliğinden yetişiyor diye düşündük.oysa anadoluya dikeceğimiz ağaçlar gerçekten çok önemli.Bizim düşüncemiz ereğli'deki 22 okuluda çalışmamıza katarak 10.000 fidanı gönderebilmek böylelikle tüm öğrencilerimizin bu ormanda bir ağacı olacak ve fiili olarak bu olayın içinde yer alarak ormanlarımız konusunda duyarlı olacaklar ve ayrıca gerçekten ihtiyacı olan bir bölgede ağaçlandırma yapmış olacağız.
Ayrıca hangi konularda yardımcım olabileceğimizi belirtirseniz sevinirim

Cihangir
16-02-2006, 20:24
Çok güzel bir fikir, takdire değer..
Heyecanınızı anlıyorum ama bu konuda çok ayrıntılı bir ön çalışma yapmanız gerekiyor.. Bunun da farkındasınız umarım..
Bölge seçimi güzel, yer seçimi, fidanların türü, sonraki bakımları, korunması v.s.
İç Anadolu bozkırlarını bilen birisi olarak, çeşitli tereddütlerim var..
Yılmaz ne diyecek bakalım.. ;)

malina
16-02-2006, 20:33
Okullarda uygulanabilecek projeler nasıl olabilir konusunda örnek olsun diye sizi ve öğrencilerinizi tanıtmak isteriz. Yani bir tür günlük tutuyor gibi siz ve öğrencileriniz ayrı ayrı bu konuda yazabilir.

Böylece adım adım biz de bu projeye dahil oluruz. Sadece sonucu gözlemlemekle yetinmek zorunda kalmayız.

Projeniz hakkında konuşmaya bu başlık altında devam edelim... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=835) Konular karışmasın...

Orman Mühendisi
17-02-2006, 13:19
Sevgili Metince öğretmenim, Sevgili meslektaşım,
Yapmayı düşündüğünüz çalışmalar için sizi tebrik etmek isterim önce. Çocuklara orman ve doğayı sevdirmenin en iyi yolu sizin yaptığınız gibi onlara kendi ormanlarını kurdurmaktır.

Forumda bitkilerin sadece latince isimlerini vermiyoruz. Belki vaktiniz olmadığından siteyi tam olarak inceleyemediniz ama Ağaç türleri bölümünde İğne yapraklılar, geniş yapraklılar,meyve ağaçları v.b. topiklerde bazı ağaç türleri hakkında tanıtıcı bilgiler var. Biz bunları ve daha fazlalarını fotoğraflarla destekleyip ayrı bir bölüm açmak için çalışıyoruz. Fakat buradaki insanların hiçbiri tüm vaktini bu işe ayırıp ilgilenemiyor. Bu işi yapan 3-5 kişi ile de ancak bu kadar ilerletebiliyoruz. Siz şu anda göremiyorsunuz ama çalışmalarımısın yarısına geldik sayılır. Yakında siteye ekleyeceğiz bunları.

Sadece ağaç türleri hakkında bilgiler yüklemekle kalmıyoruz. Bonsai yapan ve bilen arkadaşlar Bonsai topiğinde bilgiler veriyor. Tecrübelerini aktarıyorlar bizlere. Hatta şu anda yaptıkları çalışmalar hakkında nerdeyse günlük bilgiler veriyorlar. Bu sayede Bonsai yaparken bitkinin ne gibi evrelerden geçtiğini, nasıl değişikliklere uğradığını takip edebiliyoruz. (Hiç bir internet sitesinde böyle canlı yayın yoktur herhalde :) )

Sitenin teknik kısımlarıyla ilgilenen arkadaşlar ayrı.

Daha fazla insana ulaşabilmek ve dikkay çekebilmek için ünlülerle röportajlar yapan arkadaşlarımız var.

Bir de siz katıldınız aramıza. Yazdığınız öneriler çok güzel ve arkadaşlardan hemen destek aldığı görülüyor. Sizin de yardımlarınızla bu önerileri olgunlaştırıp hayata geçirebiliriz.

Daha ne diyeyim. Buraya yazınca mesajın çok uzayacağını düşünüyorum. Biz çoğu birbirini tanımayan insanların bir araya gelerek oluşturduğu, sizin gibi ilgili ve bilgili (Profilinizde Orman Mühendisi olduğunuz yazıyor) arkadaşlarımızın katılımıyla sürekli büyüyecek olan bir aileyiz. (Malina çok uzun bir cümle oldu biliyorum sansür koyma sakın)

Yeteri kadar anlatabildim mi bilmiyorum. Sizde yeni ve güzel öneriler geleceğini de düşünüyorum.

Tamaaaaaam bitiriyorum. Ne çok konuştu bu adam demeyin. Selamlar.

fasulye_agaci
18-02-2006, 01:32
fasulye_ağacı
orman mühendisi değilim:) mobilya ve dekorasyon 2. sınıf terkim, elektronik bilgisayar üzerine eğitim alıyorum 4. sınıfım..

ee ben şimdi bunları niye yazdım?? e belki lazım olur diye:)
hani işe yararım falan, belli mi olur:)

moonlight
02-03-2006, 13:55
merhaba ben yeni üyeniz moonlight.Ankara Üniversiyesi Çankırı orman fakültesi 2001 yılı mezunuyum.Orman mühendisiyim.İstanbul'da oturuyorum.Sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım,bilgilerimizi paylaşalım.

arsakay
02-03-2006, 14:01
Hoşgeldiniz :))
Buraya da bulaştım

moonlight
02-03-2006, 14:09
hoşbulduk ağaç dostu :))

malina
02-03-2006, 15:08
İstanbul ekibinde, eeeen sonunda bir orman mühendisi mi oldu yani? :)

Orman Mühendisi
08-03-2006, 09:45
Arkadaşlar aramıza bir Orman Mühendisi daha katıldı. Şimdilik onu bir çayla oyalayalım görev konusuna daha sonra gireceğiz:D

Mavi kartal hoşgeldin

http://www.geocities.com/kuiir/ydf/cayincebellisekerli.gif

rukiyesakar
08-03-2006, 10:17
yeni gelen arkadaşlar.hepiniz hoşgeldiniz.

rukiyesakar
08-03-2006, 10:19
uzun zamandır aranızda yoktum.kusura bakmayın.işlerim çok yoğun.bu yüzden siyete uğramaya fırsat bulamıyorum.ama gördüğüm kadarıyla herkes burda.

teoman
08-03-2006, 11:10
purple şayet antalya park ve bahçelerindeki bitki türlerini araştırıyorsan ilk gideceğin yer belediye park ve bahçeler müdürlüğüdür. o bölümdeki arkadaşlarda her parka ait projenin mevcut olması gerekiyor. oralardan istediğin bilgileri toplayabilirsin

E®TY
08-03-2006, 13:45
bir de bir sey sormak istiyorum... ben su anda bitirme tezi hazırlıyorum ve tez konum Antalya Park Ve Bahçelerinde Yetiştirilen Peyzaj Bitkileri.... bu konu üzerinde araştırma yapıyorum... eğer bu konuda siteye yardımcı olabilirsem sevinirim ve bu konuyu kiminle gorüsmem lazım...

Purple.. Fakültenizde Nazan Kuter isminde bir hocanız olması gerekiyor. Selamlarımı iletirseniz bu konuda size yardımcı olabilir sanıyorum...:D
Sizleri aramızda görmek çok büyük lutuf :cool:
Sevgilerimle...

ofdukebay
09-03-2006, 17:38
Bende oflu kamacı, Orman endüstri Yüksek mühendisi muhammed BAYRAKTAR.sELAMLAR....

Tahsin_Durmus
18-03-2006, 03:42
sitede sabit "ziraat müh.-peyzaj mimarları" "orman müh" bölümleri var
biz orman end.müh. için (ben adayım şimdilik :D ) neden sabit bir konu yok?
bizim neyimiz eksik :( .ha sitede oem yok derseniz buluruz :D

aysun demir
19-03-2006, 23:53
selam ben ankara üniversitesi çankırı orman fakültesi son sınıf öğrencisiyim siteden yeni haberdar oldum artık bende varım

Tahsin_Durmus
22-03-2006, 17:41
Orman end.müh. ile orman müh. halkımızca aynı şeyler olarak görülmekte.Daha doğrusu malesef orm.end.müh. diye bir mühendislik dalının varlığının farkında değil.Bu konuya biraz açıklık getirmek için
Orman endüstrisi mühendisi nedir?Ne yapar?Ne işe yarar?
Orman endüstri mühendisi, ormandan ana ürün olarak elde edilen tomruk, reçine, sığla yağı, defne, palamut gibi ürünleri işleyerek parke, yonga levha, karton vb. ürünlere dönüştüren ve bu alanda fabrika ve atölyelerin kurulması, işletilmesi, işlenmiş orman ürünlerinin standardizasyonu, kalite kontrolü ve pazarlanması konularında hizmet veren kişidir.
Göreviyse Orman ürünlerini işleyecek tesislerin tasarımı, kurulması ve işletilmesi için gerekli çalışmaları yürütür, Orman ürünlerini işveren adına satın alır, İşlenecek orman ürünleri için standartlar saptar ve ürünlerin kalitesini denetler, Tomruğu keresteye dönüştürmede planlayıcı ve yürütücü olarak hizmet verir, Kesme ve soyma, kaplama üretiminde teknik hizmet verir, Levha üretiminde çalışmaları koordine eder.

gubse
03-04-2006, 23:31
Merhabalar; ben de Orman Mühendisiyim. Sütçü İmam Üniv. Orman Fakültesi 2004 mezunuyum. Eskişehir'de yaşıyorum. :) Ben de buradayım!

malina
04-04-2006, 00:08
Farklı şehirdekiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=2) birbiriyle buluşabilsin diye şehir isimleri açtık. Yaşadığınız şehirle ilgili yere de yazarsanız iyi olur :)

edeko
11-04-2006, 10:57
evet arkadaşlar bende fatih ksu orman müh. 2 sınıf

YeşilveBen
17-04-2006, 01:14
ben hemen mesleki bir duyuru yapıp ilgilerini çekmeye çalışayım
bugün adana'da "erozyon ve keçi" adlı bir sempozyum var
çevre ve orman bakanı da buraya geliyormuş
işte olduğum için gidemiyorum ama buradan katılan bir arkadaş var
belki sempozyum notlarını alabilirim

erozyonun keçiler ile nasıl önleneceğini anlatacaklarmış??
nasıl oluyor bu?

Toprağın durumuna göre keçilerin erozyonu önlemesi farklı olacaktır. Özetle bastıkları toprağı sıklaştırdıkları için erozyonu önlerler

YeşilveBen
17-04-2006, 01:23
Geceleride mi arazideler?

MUSKA
29-04-2006, 19:57
orman mühendisiyim 1998 KTÜ mezunuyum.

malina
29-04-2006, 20:04
Hmmm, İsmet Özel sever biri :)

Hoşgeldiniz:)

MUSKA
29-04-2006, 21:08
hoşbulduk. teşekkür ederim.

Orman Mühendisi
30-04-2006, 00:16
Hoşgeldiniz. Ben de Kütahya'dayım

MUSKA
30-04-2006, 00:31
hoş bulduk sayın yılmaz, belki tanışırız bir gün

ergu
30-04-2006, 21:09
Kaz daglari milli parkinda, keci ve koyun beslemek yasaklandiktan sonra; agac sayi ve sagliginda bir bozulma olmaya basladigi yonunde bir hikaye dinlemistim? Bu hikayeyi yoreyi gezdiren rehber anlatmis ve '' Bu hayvanlarin burada otlarken ki yararlarini, yasak gelince anlamaya basladilar'' demisti. Erozyon-keci iliskisini duyunca aklima bu oyku geldi. Kaz daglarindaki oyku gercekten dogru mu bilmiyorum? Orman muhendisi arkadaslar bu konuda aydinlatici birkac kelime yazabilirlerse cok sevinirim. Saygilar...

Orman Mühendisi
30-04-2006, 23:34
Yanlış. Keçinin ormanda, özellikle gençleştirme sahalarında başıboş dolaşması belki de ormana yangından sonra en büyük zararı verir.

Kim uyduruyor böyle şeyleri bilmiyorum ama ben işin içindeki biri olarak keçilerin ormanlar için zararlı olduğunu düşünüyorum. Hemen hergün de yaşıyorum.

Şöyle düşünün siz bir ürün elde etmeye çalışıyorsunuz. Teker teker imal ediyorsunuz. Bir başkası da gelip bunları teker teker yok ediyor.
Sonuçta ne kadar üretim yapabilirsiniz veya üratiminizi nasıl arttırabilirsiniz. Zararlıyı oradan uzaklaştırarak

MUSKA
01-05-2006, 00:36
Bazı gençleştirme sahalarında keçiler belki de yangından fazla zayiat vermektedir. Son yılın çıkan sürgünleri taze olduğu için bunları yiyerek ağacın boy büyümesini durdurmakta ve teknik olarak ölümüne sebebiyet vermektedir.

E®TY
01-05-2006, 14:49
Toprağın durumuna göre keçilerin erozyonu önlemesi farklı olacaktır. Özetle bastıkları toprağı sıklaştırdıkları için erozyonu önlerler

Gerçekten bu kanıtlanmış bir durum mu? yoksa tahminle mi hareket edilip bu sonuç doğmuş. Çünkü bana pek inandırıcı gelmedi. 100lerce keçinin yada benzeri hayvanın toprağı sıkıştırmasından ve erozyonu önlemesinden bahsediyorsunuz ama bu kadar ağır bir etkinin toprak yapısına yapacağı etkiyi unutmuş gibisiniz.

Şöyle ki; sıkışmalardan dolayı toprağın geçirgenliği azalacak ve yağışlar toprağın absorbe özelliğinden faydalanamayarak(emilimleri gerçekleşmeden) yüzeysel akış olarak harekete geçecektir. Bu durumda da bir süre sonra toprak üstü materyalin hızla akan sularla taşınma durumu yani erozyon meydana gelmiş olacaktır. Sıkışma anında toprak harekete geçmeyecek ama devamında suyun akışının hızlanmasına sebep olacaktır. Bu da başlı başına sorun teşkil etmektedir.

Konunun daha iyi incelenmesini rica ederim. Karşıt düşünce varsa alabilirim..
Saygılarımla....

E®TY
01-05-2006, 14:54
Yanlış. Keçinin ormanda, özellikle gençleştirme sahalarında başıboş dolaşması belki de ormana yangından sonra en büyük zararı verir.
Kim uyduruyor böyle şeyleri bilmiyorum ama ben işin içindeki biri olarak keçilerin ormanlar için zararlı olduğunu düşünüyorum.

Ewet yılmaz abi bu konuda haklısın.. Ama şöyle bir bilimsel çalışma yapılmış yurt dışında. Ağaçlandırma sahalarında fidanlar bellib ir yaşa geldiğinde yapılan "KONTROLLÜ OTLATMA" ile meşçerenin gelişimi doğal halde müdahalesiz sahalara oranla daha güçlü olduğu kaydedilmiştir. Ama tabiki sadece lokal bir çalışmanın sonucu bu. Fakat bu tip çalışmalar kanıtlandıktan sonra yurt duşında denemeye değer bulunmuş ve orman sahipleri bunu yapıyorlarmış. Orman içi ve dışı otlatma konusunda bayaaa geniş bir araştırma ve seminerim olmuştu o yüzden bilgilerimi paylaşmak istedi.
Ha tabi ülkemizdeki duruma bakacak olursak biz yeni oluşturulan bir ağaçlandırma sahasına bilinçsizce sokulan hayvanlardan sözediyorsak bu tek kelime ile "SUİKAST" olur. Bunda hemfikiriz ;)
Saygılarımla...

Orman Mühendisi
01-05-2006, 16:51
Ülkemizde erozyon genellikle su erozyonu şeklinde olur. Su erozyonunu önlemenin olu yağmur suyu toprakla buluştuğu anda yüzeysel akışa geçmesine engel olmaktır. Bu da sıkışmış toprakta ERTY'nin de söylediği gibi mümkün olmaz. Yağmur suyu toprağa düştüğünde hemen yüzeysel akışa geçer

Orman toprağı çürüntülerden dolayı süngerimsi yapıya sahp olduğundan düşen su hemen yüzeysel akışa geçmez. Dolayısıyla erozyon meydana gelmesi de zordur.