PDA

View Full Version : Cemaleddin / Gladiçya (Gleditsia Triacanthos)-Tohumdan




Cemaleddin
12-06-2012, 13:52
2006 yılında ağaçtan tohum alındı ve aynı yıl yeşertildi... Mart ve Nisan 2012 görüntüleri...




Tanuki
25-06-2012, 22:07
Çok hoş ve doğal duruyor Güzel bakıldığı belli Dikenlerini koparsan daha hoş görüntü olmaz mı
Üstad? ( Bu arada İlk defa bir fikrimi paylaştım :D )

Cemaleddin
29-06-2012, 12:10
Sayın Tanuki, öneriniz; ''kedinin kuyruğunu keserseniz daha hoş görünür'' önerisiyle aynı anlamdadır... Umarım şaka yapmışsınızdır ve ben anlamamışımdır bu şakayı... Gladiçya'nın dikenlerini kesmeyi düşünmek, özelde bu ağacı genelde doğayı anlamamış olduğumuzu gösterir... Saygılar

badrobot
29-06-2012, 13:27
öncelikle bilmediğimden sorduğuma emin olun. dikenlerini kesmek ne gibi sonuçlar doğurur? bende akasya bonsaileri var. dikenlerini kesmeyi kafamdan geçirmedim değil hani... ağaca herhangi bir zarırı olurmu. strese girermi? bilgi verirseniz memnun olurum.

Cemaleddin
29-06-2012, 21:53
Bonsai ile uğraşan bizler aslında doğada extrem koşullarda yaşamış ve bu zor çevre koşullarına uyum sağlamak zorunda kalarak, hayattta kalmayı minyatürleşerek başarmış, her ne pahasına olursa olsun yaşama tutunmuş ağaçcıkları taklit ediyoruz.

Bonsai'nin genel anlamı; ağaca ve doğaya saygıdır. Bizler bundan kişsel olarak ne anladıysak, aslında kendi yaşam ritmimizi (veya özlediğimiz biçimini) bilincimiz ve farkında olmasak da bilinç dışımız ile bunu şekillendirdiğimiz ağaçcıklarımız ile dışa vuruyoruz. Sanırım işte o zaman Bonsai ''Sanat'' oluyor.

Bizler bu sanatı yapmaya çalışırken ağaçlarla yoldaşız. Ağaçcığın izin verdiği kadarıyla ona müdahale edebiliriz. Örneğin; yağsız bir ağaca helezon şekil vermeye kalktığımızda, ağaç helezonun başlangıç noktasından yukarısını kurutur ve yeni dik sürgün verir. Ağaç kendini ifade etmiştir.

Her canlı hücre milyonlarca yılda kendi çevre koşullarına uyarak değişime uğramış ve şimdiki hayran kalınacak bir yaşam çeşitliliğine ulaşmıştır. Gladiçya da bu çeşitlilikte kendini onluk çivi kadar büyük dikenleriyle varetmiş ve ifade etmiş bir yaşam formudur. Belki Botanikçiler deneysel olarak dikensiz bir Gladiçya'nın nasıl tepki vereceğini merak edip çalışma yapabilirler, ama bizl Bonsai dostları bu yaşam formlarını olduğu gibi kabul edip, onu anlayarak, saygı göstererek onlarla yoldaşlık yapabiliriz.

YAŞAM; kostümlü bir balo ve muhteşem bir şölen aslında...

Tanuki
02-07-2012, 21:24
Önerim acemice bir öneri sadece benim bakış açım.Sanırım ağaçları pek tanımadığımdan dolayı Zamanla bunları düzeltecem siz üstadlarım sayesinde ama inanın şaka yapmadım

selis
02-07-2012, 21:52
Ozellikle de yaprak dökünce dikenleri muhteşem görünüyor. Bu bitki dikenleri ile var ;)

Sakaki
03-07-2012, 00:03
Her ne kadar dikenleri kesme taraftarı olmasam da söz konusu bonsai olduğunda ve oran ile estetik hususlarını dikkate aldığımızda, minyatür bir ağaçta büyük boyuttaki dikenler, özellikle de ağaç yapraklarını dökmüş olduğunda bence çok da hoş görünmeyebilir.

Dolayısıyla diken ve dikenleri kesme konusunun:
- Ağacın ve dalların boyutuna
- Dikenlerin boyutuna
- Bonsainin gelişim ve estetik durumuna
göre değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Diken kesme veya kısaltma işlemi, bonsaide değişik amaçlar doğrultusunda uygulanan bir yöntem.