View Full Version : Damlama sulama sistemi kurmak
tamerkarakan
11-06-2012, 10:23
Hazır damlama sulama için hortumlar satılıyor. Bu hortumların saatte 4lt ve 2lt olanları var. Acaba 5lt su bidonlarında yetiştirdiğim domates salatalık patlıcan v.s. için hangisi uygundur.
civanmukti
11-06-2012, 10:44
anladığım kadarıyla sadece hortum alacaksınız. sistemi nasıl kurmayı planlıyorsunuz, yine damla sulamadaki gibi motorlu mu olacak yoksa yer çekiminden mi faydalanacaksınız?
saksıda yetiştirdiğiniz sebzeler için motorlu sistem (ne kadar sebzeniz var bilmiyorum) gereksiz olabilir.
ben şahsen akvaryum hortumu, serum damlama ayarlayıcısı ve 0,5 lt lik su şişelerini kullanarak kendi sistemimi yaptım. sizin bahsettiğiniz hortumların damlama hacimleri çok fazla bence. saatte 2 lt su bitkiye gerekli değildir sanırsam.
tamerkarakan
11-06-2012, 11:01
valla bana da çok geldi. Bahçede toprak miktarı çok fazla olduğu için bahçeye uygun olabilir belki. Şu anda ben de serum sistemine bakıyorum. tek sorun şişeleri sabitlemek. Sonuçta fizik kurallasına göre denge noktasından çıkan yer çekimi vektörü saksının tabanının çapının dışına çıkarsa saksı devrilir. Yer çekiminden yararlanmak için şişeyi yukarı doğru yerleştirirsek en ufak rüzgarda saksı devrilebilir. Bu durumda debisi ayarlanabilir sistemleri denemek lazım gibi.
civanmukti
11-06-2012, 12:58
sevgili tamerkarakan,
yine anladığım kadarıyla su şişesini saksıya monte etmek gibi bir düşünceniz var benim evimde fransız balkonun önünde saksılar duruyor, şişeleri de çamaşır ipiyle (aslında marketlerde satılan plastik ip) balkon demirlerine bağlıyorum.
pet şişe kapağını yıldız tornavida ile delip 5 cm kadar kestiğim akvaryum hortumunu delikten sokuyorum. sonra medikal malzemecilerden bulabildiğim flowmetreyi (damlama ayar cihazı-çok pahalı değil gözünüz korkmasın ankarada 2 TL) takıyorum ve flowmetrenin devamına da yine yeteri kadar akvaryum hortum ilave edip dorudan saksıda bitkinin dibine uzatıyorum. çok basit bir sistem. ben şimdilik yarım litrelik şişeler kullanıyorum ama delikli şişe kapağı 1 ve 1,5 lt şişelere de olur ilerde bitkiler büyüdükçe şişe büyütülebilir. burda püf noktası bir durum var. sistemi kurup şişeleri ters astıktan sonra tabanda iğneyle minik bir hava deliği açıyorum ki vakum yapıp su gitmemezlik yapmasın.
size özel mesaj olarak 2 fotoğraf linki yolluyorum şimdi. işinize yarayabilir.
tamerkarakan
11-06-2012, 14:31
Aynı şeyler geçmiş aklımdan. Ben zaten hastanede çalışıyorum. Bunları elde etmek zor değil benim için. 500ml pet şişeler kullanmayı düşünmüştüm. Hatta bitkileri önce sulayıp damla sulamayı kayıp suyu tamamlamak için kullanmak daha mantıklı olabilir. Damlama sulamanın ayarlı ekipmanı bana 20tl ye maal oluyor aslında. Hortum ise 400m toptan satılıyor. Oda 60TL. Eğer sizin sistem işe yaramazsa diğer sistemi deniyeceğim. Resimde beyaz olan yuvarlak cisim de akış kontrolu yapıyor galiba onu nerden buldunuz.
civanmukti
11-06-2012, 16:51
şöyle söyleyeyim. aldığım 5 domates fidesinden 1 tanesine deneme amaçlı damla sulama yaptım. size yolladığım resimdeki en canlı duran domates damla sulama ile sulanan. yarım litre su 4 gün veya az fazla gidiyor. öyle ayarlandı. zaten fazla olması durumunda da altı delik akıp gidiyor. köklerin çürümemesi için bu önemli.
Resimde beyaz olan yuvarlak cisim de akış kontrolu yapıyor galiba onu nerden buldunuz.
Burayı okuyanlar, resmi hayal mi edecek? :)
Eklemeyi düşünüyor musunuz?
tamerkarakan
11-06-2012, 21:45
Sayın malina resimler bana özel mesajla geldi. Arkadaşa kızmanıza gerek yok. civanmukti 400mt olan ürün burda 16 ap 1.0 mm Et Kalnlnda Dz Damla Sulama Borusu Kalitek Damla Sulama Sistemleri (http://www.kalitekdamlasulama.com/Urun/16-cap-10-mm-Et-Kalinliginda-Duz-Damla-Sulama-Borusu-pmu387.html) yani yanlış yok.
civanmukti
12-06-2012, 10:36
fotoğraf ekleme kurallarını çiğnemiş olabilirim ama boyut olarak çok küçük oluyordu fotoğraf kısıtına ulaşabilmek için.
bu yüzden linki ekledim. bu benim evde kurduğum basit sistem. sistem yer çekiminden faydalandığı için bütün saksılara ayrı ayrı uygulandı.
http://e1206.hizliresim.com/y/c/7s5mm.jpg
http://e1206.hizliresim.com/y/c/7s5pr.jpg
civanmukti
12-06-2012, 13:54
Sayın malina resimler bana özel mesajla geldi. Arkadaşa kızmanıza gerek yok. civanmukti 400mt olan ürün burda 16 ap 1.0 mm Et Kalnlnda Dz Damla Sulama Borusu Kalitek Damla Sulama Sistemleri (http://www.kalitekdamlasulama.com/Urun/16-cap-10-mm-Et-Kalinliginda-Duz-Damla-Sulama-Borusu-pmu387.html) yani yanlış yok.
400 metre baya bi çok olur benim için ama fiyat süpermiş. 16 çap sanırım 16 mm oluyor değil mi? eğer öyleyse damla kontrol cihazının borusu denk gelmeyebilir.
tamerkarakan
12-06-2012, 14:05
Evet ama piyasada 20mm olanlarıda var. Aslında deliksiz olanlardan alıp direkt ayarlı sulama aparatlarını isteğiniz yerden boruları delerek takabiliyorsunuz. Damlama başlıkları çok ucuz o sitede 50 uçlu bir sistem sabitleme kazığı delme ucu v.s. 100TL ye yakın tutuyor. Bedava kargo için de bizi arayın demiş. Kalan hortum elbet lazım olur. **** parça parça internetten satabilirsiniz. Ben ilk önce sizin sistemi deneyeceğim. Olmazsa bu sisteme geçeceğim.
civanmukti
12-06-2012, 14:56
sistem iyi çalışıyor ama her saksıya 1 tane şişe olunca biraz şişe kalabalığı oldu buna çare de maalesef yok. akvaryumculardaki dağıtıcılardan kullandım ama su ilk bulduğu yoldan ilerlediği için eşit dağılmıyor. ben de görüntü kirliliğini önleyecek bir çözüm peşindeyim ama şimdilik aklıma birşey gelmiyor.
ozgurbilgin
12-06-2012, 21:45
Merhaba,
400 m hortum ucuz görünüyor. Hortum ile beraber delici ve damla sulama memesi mi almak gerekiyor? Normal şebeke suyunu kullanacağım. Başka aparat falan gerekir mi?
Teşekkürler...
tamerkarakan
13-06-2012, 13:57
Damlatıcıları saksılara sabitlemek için kazık lazım. Hortumu sonlandırmak için kör tapa. Eğer sistem tek bir sırada ise sorun yok ama bir kaç sıra varsa sıra oluşturmak için L veya T bağlantı. Birde filtre lazım ama hangisi uyumlu bilmiyorum. Telefon açılıp sorulabilir. Filtre hariç 50 şer damlama 50 şer kazık 10 tane T bağlantı v.s 20-30 TL tutuyor.
civanmukti
14-06-2012, 13:33
yarım litrelik plastik şişelerden faydalanmak yerine balkon demirine monte edebileceğim 2 ucu kapalı pvc boru kullanmaya karar verdim. 75 mm kalınlıkta 1,5 metrelik pvc boru 66 lt su alıyor. 2 metre yaparsam da 88 lt alacak. bu borudan doğrudan saksılara akvaryum borusundan suyu göndericem. borudaki su 50 gün yeter diye hesaplıyorum kabaca. (saksı başına günde 100 ml damlama hesabına göre)
hem görüntü kirliliğini azaltmış olurum hem de yarımlık şişeleri doldurma derdi ortadan kalkar.
islam_joker
14-06-2012, 15:13
bir şey söylemek istiyorum ben 2,5 lt kola şişesi kullandım vede tam dolu ve yarım dolu iken aynı sıklıkta suyu akıtmıyor sebebide basınç durumu yani basınçları farklı oldugundan bugunkü ayar 3 gün sonraki ile aynı olmuyor, bir diğeride ben akvaryum hortum vanası kullandım vede vananın boru girişi değilde ayar mandalının o kısmından su sızıntısı yaratıyor buda gene sıkıntı hatta basınç çok oluras bu sefer vana kapalı iken dahi su damlatıyor acaba kalite farkımı var sizce bunu sormak istiyorum, bir diğeri damla sulama saksı için olunca damla usulu topraga fazla geldi bana heralde bu kısımda motorlu yapıp zaman ayarı koyarsak tam düzgün bir sulama alıcam sanırım diyorum ne dersiniz
civanmukti
14-06-2012, 16:32
sevgili islam_joker,
1) bu sayfadaki 4. mesaja bakarsanız ilk probleminize çözüm olacaktır. altı çizili bölümde şişenin arka tarafına küçük bir hava deliği açmanız gerekiyor aksi halde şişe vakum yaparak akışı engelleyecek.
2) ikinci sorunuza cevap olarak da akvaryum vanalarından ben de aldım ama kullanmıyorum şu an. sizdeki sızıntı sebebi ise vananın içinde conta olmaması sanırım. bende iki ayrı tip vana vardı birisi minik esnek plastik contalıydı diğeri contasızdı. contasız olan vana ayar bölümünden su sızdırıyor. vananın vidasını tamamen çıkarıp teflon sarabilirsiniz ama tam çözüm olmuyor. ayrıca sızdırmayan vana bile düzenli aynı miktarda damlama yapmıyor. gün geçtikçe yavaşlıyor. ben medikalcilerde satılan serum damlama ayar cihazı kullanıyorum. 9. mesajdaki 1. resimdeki mavi ayarlı cihaz. 2 TL civarı bulabilirsiniz.
3) sulama miktarını etkileyen çokca sebep var-sıcaklık, bitki büyüklüğü, toprak miktarı, rüzgar vb. benim sistemde yarım litre 4 gün kadar gidiyor. havalar iyice ısınmadan önce toprak sürekli nemliydi ama bu aralar toprağın üzeri kuru olabiliyor. ne olursa olsun saksının altında mutlaka delik olmalı yoksa kökler çürüyebilir. delik varsa ve su akabiliyorsa problem olmayacaktır.
bu kadar uzun yazdım ama umarım faydalı olur...
tamerkarakan
14-06-2012, 21:27
Akvaryum vanası yerine damlama sulama başlığı var benim önerdiğim sitede 0,08 kuruş tanesi bir de magicplant var orada ise şu ürün var. 8'li Damlatıcı Set - MagicPlant (http://www.magicplant.net/otomatik-damla-sulama-sistemleri/1004-8-li-damlatici-set-.html) ancak burdaki ahtapot gibi olan ürünü başka yerde pek bulamadım. Aslında ordaki ayarlı damlatıcı için alternatif ararken diğer siteyi buldum. Bu arada size bir tüyo: eğer bir ürünün alternatifini arıyorsanız ilk önce ürünün fotoğrafını masaüstüne kopyalayın. Sonra googlelın resim aratma bölümüne fotoğrafı sürükleyin. Böylece aynı fotoğrafa sahip ürünü barındıran diğer siteleri de bulursunuz. Neyse velhasıl burada bildiğim tek ziraai ürünler satan yere gidince o 16mm lik borudan ve damlama başlıklarından gördüm. 50 mt lik boruyu 20TL sayarım dedi. başlıkların her 7 tanesini 1TL sayarım değince internetten alışveriş yapmaktan vaz geçtim. Bence sizde bir ziraai ürün satan bir yer bulup yoklayın. Bana toplamda bu iş 40TL ye 75 tane saksının sürekli sulanmasına maal olacak.
civanmukti
15-06-2012, 09:05
hocam 400 mt. hortumu 69 TL e alıp 50 metresini 20 TL saydırmak oldukça karlı olmuş :)
yalnız birkaç konu var belirtmek istediğim:
75 saksıdan bahsetmişsiniz. bu kadar saksı yer çekimli damla sulama ile kolay olmaz diye düşünüyorum. zira benim 12 şişem var zulüm gibi. sistemden ayır doldur geri tak zor valla. ama 15. mesajda bahsettiğim pvc boru olayına girmek üzereyim. sistemi kurunca resimleri yollarım. bir de 75 saksıyla bence artık akvaryum motorlu bir sistem zamanı gelmiş demektir. öteki türlü zorlanırsınız. dağıtıcılı sistem kursanız yukarıda da bahsettiğim gibi su ilk bulduğu yerden akıp gidiyor. ben denedim olmadı.
tamerkarakan
15-06-2012, 09:26
hocam 400 mt. hortumu 69 TL e alıp 50 metresini 20 TL saydırmak oldukça karlı olmuş :)
Bu kısmı yanlış anladınız. Ben 400mt hortum almaktan vaz geçtim. Direkt 50 mt 20 TL ye ziraai malzeme satan yerden alacağım. Aslında 400mt alıp 50 şer metre kesip gitt..yor dan 10TL den satayım dedim. Ama buna yerim ve vaktim yok.
bahçehobi
15-06-2012, 22:54
Bahausta saksı sulamaya yönelik 4.6mm çapında damlama sistemleri (mikrodrip) hazır set halinde ve ayrı parçalar halinde satılıyor. Oldukça pratik ve fiyatı uygun.
civanmukti
25-06-2012, 16:56
herkese merhaba,
balkonumda besleyip büyüttüğüm ve ilk olarak yarım litrelik pet su şişeleriyle damla sulama yaptığım bitkilerime basit ama güzel (bence) bir sistem kurdum sonunda ve bunu paylaşmak istedim. aşağıdaki fotoğraflardan ilki pet şişeli sulama sistemim. bunlarla uğraşmak çok zor oluyordu. boşaldığında ipini çöz tekrar doldur bağla. zor işti. sonra diğer resimlerdeki sistemi kurdum.
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4wn.jpg
bunlar da yeni sistem resimleri
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4rd.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4s3.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4sj.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4sz.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4tp.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/t/8q4u7.jpg
civanmukti
25-06-2012, 17:12
resimler hayli yer kapladığı için tanıtımını buraya sakladım. benim kullandığım malzemeler:
3 metre 50'lik PVC boru (yaklaşık hacmi 5,9 litre = 2,5 X 2,5 X pi sayısı X 300 / 1.000)
2 adet dirsek (gerekli olmayabilir sonradan anladım)
2 tarafını kapatmak için tıpa
22 adet damla ayar cihazı
20 metreye yakın akvaryum hortumu
800L/H akvaryum motoru
sonradan kullanılacak delikleri tıkamak için akvaryum vanası (8 adet)
zaman saati
boruyu demire bağlamak için tel veya benzeri şey
19 lt su bidonu
3 metrelik boruya akvaryum hortumu sığacak kadar matkapla 30 tane delik açtım. borunun iki tarafına dirsekleri yerleştirdim. dirsekleri de tapa ile kapattım. aslında direkt tapa ile kapatabilirdim ama ilk plan farklıydı ve akvaryum motoru yoktu planımda.
deliklere akvaryum hortumlarını ve damlama ayar cihazlarını taktım ve balkon demirine boruyu bağladım. son resimde görülen ve sol tarafa giden iki adet boru görülüyor. bitkilerin durduğu balkon fransız balkon olduğu için depo olarak kullanacağım su bidonuna yer yoktu. bidonu da yan balkona masa üzerine yerleştirdim. zira bu şekilde akvaryum motoru çok zorlanmıyor. yine son resimde görülen boyalı su (hümik asitli su) boruya alttan giriyor. gri besleme için de üstteki boruyu kullandım o da su bidonuna geri gidiyor. üstteki boru hem PVC doldukça borudaki havayı dışarı atıyor hem de motorun fazla bastığı suyu bidona geri götürüyor. aksi halde PVC dolmayacak ve motor zorlanacaktı.
zaman saatini prize takıp motoru da ona bağladım ve günde yarım saat çalışmak üzere ayarladım. aslında suyun çekim gücüyle de bir miktar dolma işlemi gerçekleşiyor ama motor illa ki faydalı olacaktır.
son olarak da damlama ayarlarını yaparak 24 saat damlama yapan ve kendini besleyen bir sulama sistemi yapmış oldum.
pet şişelerin görüntü kirliliğinden ve hantallığından da kurtulmuş oldum böylelikle.
herkese iyi günler.
çiftçi5234
03-09-2012, 18:52
Bende bahçeye camellia sinensis dikip damlama sulama ayarlayacaktım, buradaki yazılar güzel fikirler verdi Allah razı olsun
Merhaba efendim,
Acı bir tecrübem;
Sizinki gibi fazla sayıda olmamakla birlikte, sizinkine benzer 2 pet şişelik sistem yapmıştım.
Rüzgarda salınma/sürtünme neticesinde ip kopunca aşağı düşen şişe fidanı kırmıştı.
Şişelerin üstüne açtığım 3 delikten geçirdiğim iplerle ve aşağıdan gelen ipi ters şemsiye gibi bağlayıp bu sürtünme sorunundan kurtuldum.
Güzel bir uygulama yapmışsınız, kolay gelsin sağlıkla yaşayın efendim, inşallah.
Saygılarımla lütfen.
ercanuyar
03-03-2013, 09:42
Arkadaslar resimdeki alanda damla sulama sistemi kullanmak istiyorum buraya gelen su yaklasik 50 metre uzakta kuyudan geliyor ve motoru guclu oldugundan su cok tazikli geliyor ben plastik 120 litrelik varillerden kullansam motora ihtiyac duymadan bu sistemi kullanabilirmiyim veya baska onerileriniz
http://i1274.photobucket.com/albums/y433/ercanuyar/E2FB17E8-0E4E-488E-BF8C-A2C0A2C62947-551-0000010C8DCA4A70_zps4249b6a5.jpg
Fagus Sylvatica
03-03-2013, 10:26
Biraz yüksekçe bir yerde olursa deponuz olur tabii. Bizim bahçede de öyle. Bir de 120 litreden biraz fazla olursa size kolaylık sağlayacaktır.
ercanuyar
06-03-2013, 08:54
Arkadaslar baumaxta 65 liraya dalgic pompalardan gormustum bunlar kucuk alanda damlama sulama icin uygunmudur alan kucuk oldugu icin motoru yanma falan yapar mi?
damla sulama için araştırtığım neticeye göre bu şekilde bir plan ortaya çıktı
382739
Merhabalar,
Evimin bahçesine damla sulama sistemi kurmak istiyorum.Çok büyük bir bahçe değil.Ne almam gerekiyor hiçbir bilgim yok, yardım rica ederim.Teşekkürler
s.serdar
23-07-2013, 01:07
Sisteminizin projesini gönderir veya açıklar iseniz, mutlaka yardımcı olanlar çıkabilecektir.
Saygılarımla.
herkese merhabalar izmirde istenilen metre bazında damlama boruları (delikli ve deliksiz) nerden bulabilirim acaba? herkes 100mtere veya 400m olarak satıyor :( bna sadece tıplamda 30mtre civarı lazım :)
arkadaşlar öncelikle hepinize kolay gelsin uzun zamandır bu siteyi takip ediyorum yeni uye oldum çok bilgili arkadaşlar var onların tecrübelerinden yararlanmak istedim aşağıda basitce planını çizdiğim bahçeme damlama sulama sistemi kurmak istiyorum elimde 2 tonluk dik depom ve SM 220/2 SUMAK (2,2 HP) Santrifüj Pompam var bunlardan nasıl yararlanabilirim arazimin birazı eğimli şimdiden yardımlarınız için ****** hepinize kolay gelsin
Küçük maliyetle, büyük tasarruf
Sizlere musluk suyu ile hobi bahçesi damlatma sulama sisteminin kurulumunu anlatacağız. Bahçemiz küçük hobi olduğu için biz 16 çap 1.0 mm Damla Sulama Borusu kullandık. İhtiyaca göre boru kullanılabilinir, kurulum sistemi aynıdır.
faydalanmak üzre aşağıdaki lindeki videoyu izleyebilirsiniz
https://www.youtube.com/watch?v=w-Uiq22Ls_k
arkadaşlar öncelikle hepinize kolay gelsin uzun zamandır bu siteyi takip ediyorum yeni uye oldum çok bilgili arkadaşlar var onların tecrübelerinden yararlanmak istedim aşağıda basitce planını çizdiğim bahçeme damlama sulama sistemi kurmak istiyorum elimde 2 tonluk dik depom ve SM 220/2 SUMAK (2,2 HP) Santrifüj Pompam var bunlardan nasıl yararlanabilirim arazimin birazı eğimli şimdiden yardımlarınız için ****** hepinize kolay gelsin
Bu sorulara cevap verebilmek için, arazide ne yetiştiriyorsunuz? Su kaynağı nedir ve ne mesafededir? Filtre gerektirir mi? Damlamdan gübreleme yapacakmısınız? gibi bilgilere ihtiyaç vardır.
Eğilmli arazilerde özellikle suyun ve gübrenin eşit verilebilmesi için biraz pahalı olsalar da mutlaka basınç ayarlı damlatıcılar kullanılmalıdır.
400 metre delikli damlama sulama borusu almak istiyorum. Netafim markasından 400 metre için 250 TL fiyat aldım. Asbsulama diye bir firma var internette sitesinde 155 TL gözüküyor. Acaba ürünler arasında bir fark var mıdır? Ucuz olsun diye yarın öbürgün sorun yaşar mıyım? Bu konuda tecrübesi olan bir arkadaş varsa yardımını rica ediyorum.
AkisSoftware
13-03-2019, 14:05
https://urun.n11.com/hortum-ve-toplama/400-mt-damla-sulama-seti-ve-tum-ek-parcalari-deliksiz-borudur-P54322814?gclid=CjwKCAjw1KLkBRBZEiwARzyE7yDo1w529u ps8NPHmt3vvw545nTqHc5ecUZzRBZ13hKnpT7HLo304hoCJq0Q AvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Bu adresteki 160TL ve 24 yorumla 5 yıldız almış. Ayrıca firma puanı %100. Bence bunu değerlendirin. 7 gün içerisinde ürüne zarar vermezseniz geri iade edip paranızı alabiliyorsunuz yanılmıyorsam.(Kargo ücretsiz)
Ben bu tür ürünleri büyük siteler vasıtasıyla alıyorum ve problem yaşamıyorum.
400 metre delikli damlama sulama borusu almak istiyorum. Netafim markasından 400 metre için 250 TL fiyat aldım. Asbsulama diye bir firma var internette sitesinde 155 TL gözüküyor. Acaba ürünler arasında bir fark var mıdır? Ucuz olsun diye yarın öbürgün sorun yaşar mıyım? Bu konuda tecrübesi olan bir arkadaş varsa yardımını rica ediyorum.
Netafim en kaliteli borudur. Verdiğin parayı hak eder. Aradaki fark çok değil, hiç düşünmeden netafim al rahat et...
https://urun.n11.com/hortum-ve-toplama/400-mt-damla-sulama-seti-ve-tum-ek-parcalari-deliksiz-borudur-P54322814?gclid=CjwKCAjw1KLkBRBZEiwARzyE7yDo1w529u ps8NPHmt3vvw545nTqHc5ecUZzRBZ13hKnpT7HLo304hoCJq0Q AvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Bu adresteki 160TL ve 24 yorumla 5 yıldız almış. Ayrıca firma puanı %100. Bence bunu değerlendirin. 7 gün içerisinde ürüne zarar vermezseniz geri iade edip paranızı alabiliyorsunuz yanılmıyorsam.(Kargo ücretsiz)
Ben bu tür ürünleri büyük siteler vasıtasıyla alıyorum ve problem yaşamıyorum.
Bu ürün deliksiz ben delikli damlama borusu arıyorum.Biraz hobi amaçlı duruyor. Ben bildiğiniz tarlada kullanacağım :)
Netafim en kaliteli borudur. Verdiğin parayı hak eder. Aradaki fark çok değil, hiç düşünmeden netafim al rahat et...
Asb nin ürününü hiç kullanmadığım için emin olamadım. Sonradan keşke demek istemiyorum bende netafim' e yakınım şu aşamada ama biraz daha araştırıyorum vaktim var.
AkisSoftware
14-03-2019, 12:31
Bu ürün deliksiz ben delikli damlama borusu arıyorum.Biraz hobi amaçlı duruyor. Ben bildiğiniz tarlada kullanacağım :)
Evet delikli değil ama delmek için aleti yanında veriyorlar(resimde öyle gösteriyordu) sanırım delikleri kendiniz belirleyip damlama tıpalarını siz monte ediyorsunuz.
Bu konuda çok bilgili değilim. Tecrübeli arkadaşların fikir vermesi iyi olur. Sonuçta çok yüksek bir meblağ değil...
Asb nin ürününü hiç kullanmadığım için emin olamadım. Sonradan keşke demek istemiyorum bende netafim' e yakınım şu aşamada ama biraz daha araştırıyorum vaktim var.
Merhaba, ben kalitek'in hem delikli hem deliksiz 20 mm çap 1,3 kalınlıkta damlamalarını kullandım. Tavsiye ederim. Hem kendi siteleri üzerinden hemde n11 üzerinden satışları mevcut.
İsmail Kuzucu
14-03-2019, 20:01
Asb firmasını tavsiye ederim, bayağıdan beri oradan ürün alıyorum.
Asb firmasını tavsiye ederim, bayağıdan beri oradan ürün alıyorum.
Damlamalarda tıkanma sorunu yaşadınız mı? Kaç yıldır kullanıyorsunuz?
Asb firmasını tavsiye ederim, bayağıdan beri oradan ürün alıyorum.
Merhaba, ben kalitek'in hem delikli hem deliksiz 20 mm çap 1,3 kalınlıkta damlamalarını kullandım. Tavsiye ederim. Hem kendi siteleri üzerinden hemde n11 üzerinden satışları mevcut.
Bu firma hepsinden uygun fiyatlıymış. Ne kadar zamandır kullanıyorsunuz ? Siz hiç tıkanma veya kırılma çatlama sorunu yaşadınız mı?
Asb firmasını tavsiye ederim,
Sayın İsmail Kuzucu,
Üretiminizi takip ettiğim için tecrübelerinizden yararlanmak isteriz. Damlamalı sulama çalışmalarınız da çok iyi görünüyor. Bu konuda bazı soracaklarım olacak. Cevaplandırırsanız memnun oluruz.
Ben de küçük bahçemde yaklaşık 9 yıldır damlatmalı sulama kullanıyorum ancak bakımı ve kullanım süresi vs hakkında tavsiyelerini almaktan memnun olurum.
-Kış aylarında ağaç altlarındaki hortumlar dahil yerlerinden çıkarıp bazı işlemlerden geçiriyor musunuz? Örneğin bazı forum ve yazılarda yerlerinden söküp veya sökmeden yosun ve birikintilerden kurtarmak amacı ile içlerine sülfat veya nitrat asidi çözeltisi ile işlem yapıldığını okudum. Siz de yapıyor musunuz? Bu yöntemin bilinçsiz ve tedbirsiz yapıldığında tehlikeli ve zor bir işlem olduğunu sanıyorum.
-Tavsiye ettiğiniz firmanın borularını ne kadar süre kullanıyorsunuz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Bu yıl damlama sulamaya geçmek istiyorum. Sebep; - Traktör bahçenin kenarlarındaki çiçekler ağaçlardan dolayı dibe kadar gidemediği için tek yöne sürebiliyor. Dolayısıyla bahçenin güney tarafında toprak azalınca su göllenir oldu. Damlama sulamayla göllenmenin önüne geçilmiş olunacak. - Traktör aparatları bölgede patates ekimine göre olduğu için sıra araları dar, damlamaya geçince istediğimiz gibi mesafe kontrolünü sağlayabileceğiz. - Çapa makinası aldım, damlamayla toprak seviyesi düz olacağı için otları el ile değil çapa makinası ve/veya ot biçme makinasıyla temizleyebileceğiz. - Çapa makinasıyla artık traktöre de hiç ihtiyaç kalmayacak, veya çok az olacak. - Şekilde de çizerek gösterdiğim gibi bahçenin eve yakın kenarlarında çiçekler var; yeşiller dahliya-ortanca bölgeleri, bahçenin evden uzak komple çevresine (kırmızı alanlar) mısır ve ayçiçeği ekmek istiyorum. Orta alan da kuzeyden güneye ekilip dikilen sarı alanlar da damlama sistemi olacak ve bu sayede elde hortum koş bakalım çiçekleri sula, çiçekler bitince arıkların başında sebzelerin sularını takip et bakalımın önüne geçmeyi düşünüyorum. - Şu an su sorunumuz olmasa da ne kadar az su kullanırsak o kadar iyi etmiş olacağız..
688976
Karıklarla dolu bahçede, suyun akıp geçmesini önlemek için aralara en az dört tane engel koymamız gerekiyor.
688977
Ancak planladığımız şekilde olursa eski engebeleri ortadan kaldırmış olacağız.
688978
Bahçenin uzak köşesindeki su çıkışı ise sanırım ikilik aşağıda fazla büyük olmayan evden elektrikle kablo çekerek çalıştırdığımız dalgıç pompa mevcut.
688979
Kafamdaki sorular;
1- Bahçe düz olup ekim ve dikimler toprak yüzeyine olacak. Bu durumda özellikel fidelerin veya tohumların ilk ekim dikiminde görülebilecek şiidetli ve uzun süreli yağmurlar zarar vermez mi? Bunu önlemek veya riski azaltmak için biraz tümsek oluşturup tepeye ekim dikim yapsak daha uygun olmaz mı?
2- Dalgıcın bastığı suyun gücünün damlama borularda rahatlıkla ilerleyeceğini düşünüyorum ancak bunun bir sayısı var mı, yani damlamaların rahat çalışması için pompa gücünün şu olması gerekir mi?
3- Bahçenin uzun kenarı 40 kısa kenarı 25 m. gibi. Sanırım bahçenin uzun kenarı boyunca ana boru olacak, tali boruların uzunluğunun çok olması sıkıntı olur mu, belli bir mesafe var mı?
4- Su çıkışındaki metal ağzı gördünüz hangi boruyu nasıl bağlayabilirim, ilk çıkışa filtre vs. koymama gerek var mı, bir abimiz kafanı takma tıkanırsa tali boruların en dibini açıverirsin demişti, yeterli olur mu?
5- Çapa yapılıp boğaz doldurulduğunda bu delikler toprağın altında kalmış olmayacak mı?
6- Başka unuttuğum soru var mı? :)
Konu hakkımda hiç bir bilgim yok, bir kaç kişiye sordum, kimisi en kalitelisini al dedi, kimi kullan atlar var kullan ve at dedi, tabi bilgim olmadığı için her söylenen havada kaldı. Foruma baktım ayrıntılı bilgiler yok, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Veya buradan olmaz arkadaş git bölgendeki malzeme satıcısına derseniz ona da tamam...
Portakal Rengi
16-03-2019, 08:40
Kafamdaki sorular;
1- Bahçe düz olup ekim ve dikimler toprak yüzeyine olacak. Bu durumda özellikel fidelerin veya tohumların ilk ekim dikiminde görülebilecek şiidetli ve uzun süreli yağmurlar zarar vermez mi? Bunu önlemek veya riski azaltmak için biraz tümsek oluşturup tepeye ekim dikim yapsak daha uygun olmaz mı?
Bu konu beni aşar ancak internet incelemelerimden (özellikle sera yetiştiricileri) gördüğüm: Sağda ve solda yürüme yolu, yolların olduğu tarafta bitki olacak şekilde iki bitkilik düzlükler yapıyor. Sulama borularını boğazdan 10 cm açıktan ve yola ters taraftan geçiriyor. Böylece aynı damlama borusu bir kenardan gidip, öbür kenardan dönüyor. Körlenen uç ile vana aynı bölgede oluyor.
2- Dalgıcın bastığı suyun gücünün damlama borularda rahatlıkla ilerleyeceğini düşünüyorum ancak bunun bir sayısı var mı, yani damlamaların rahat çalışması için pompa gücünün şu olması gerekir mi?
Pompanın sınırı var. Basınç kaybına bağlı olarak verebileceği debi (saatte akan su miktarı) değeri var. Bunun için satıcıdan destek almanız gerekecek. Bu arada yapabilecekleriniz: Damlama delikleri 1 bar basınç için 2, 4 litre gibi su debileri verir. (Amatör tarımda 2 yeterli oluyor.) Satılan borular 20-40-60 cm göz aralıklarında oluyor. Hangi tipi seçerseniz Delik Sayısı x Delik debisi formülü ile bir damlatma borusundan geçecek su miktarını hesaplıyorsunuz.
Pompanın debisi kadar olacak şekilde damlama borularını guruplayarak besleme boruları oluşturuyorsunuz. (Sizin durumunuzda "sulama sıklığına göre ayrı guruplar oluşturmak" daha akıllıca olur.) Bu besleme guruplarını vana ile ana besleme borusuna bağlıyorsunuz.
İstediğiniz bölgenin vanasını açıp, pompayı çalıştırıyorsunuz. O bölgenin sulaması tamamlandığında diğer bölgeye geçiyorsunuz. Pompanız bu şekilde yeterli olur sanırım. Gece de sulama yapabilirsiniz. Önemli olan ne kadar süre sulayacağınızı kestirebilmek.
3- Bahçenin uzun kenarı 40 kısa kenarı 25 m. gibi. Sanırım bahçenin uzun kenarı boyunca ana boru olacak, tali boruların uzunluğunun çok olması sıkıntı olur mu, belli bir mesafe var mı?
200 m uzunluğunda damlama borusu çekilen tarlalar izledim. Yukarıda belirttiğim basınç kaybına göre küçük veya büyük çaplı borular seçerek başarılıyor. Sizin bahçede Gidiş-Dönüş 80 m olur ki sorun çıkarmaz.
4- Su çıkışındaki metal ağzı gördünüz hangi boruyu nasıl bağlayabilirim, ilk çıkışa filtre vs. koymama gerek var mı, bir abimiz kafanı takma tıkanırsa tali boruların en dibini açıverirsin demişti, yeterli olur mu?
Kuyunun suyu kumlu veya çamurlu ise filtre gerekli. Damlama delikleri çok ince (iğne ucu gibi). Damlama deliği tıkanırsa açılmaz.
Pompa çıkış borusuna, sert hortum ve kelepçe kullanarak bağlanıyor. Diğer ucu da ana boruya bağlanıyor. Seçenek : Hortum bağlama parçası pompadan sökülür. Buraya bir ucu dişli olan, sulama borusu bağlama rekorlu plastik parça takılır.
5- Çapa yapılıp boğaz doldurulduğunda bu delikler toprağın altında kalmış olmayacak mı?
Çapa yaparken boruyu kenara çekiyorsunuz. (Borular esnek) İşiniz bittiğinde yerine yerleştiriyorsunuz.
6- Başka unuttuğum soru var mı? :)
Konu hakkımda hiç bir bilgim yok, bir kaç kişiye sordum, kimisi en kalitelisini al dedi, kimi kullan atlar var kullan ve at dedi, tabi bilgim olmadığı için her söylenen havada kaldı. Foruma baktım ayrıntılı bilgiler yok, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Veya buradan olmaz arkadaş git bölgendeki malzeme satıcısına derseniz ona da tamam...
Damlama boruları için en kalitelisi ile başlamayalım derim. Her işin bir acemiliği var. Malzeme satıcısının önerileri önemli. Bölgeyi ve kullanım şekillerini görüyorlar. Peki dürüst mü ? Sonuç bu soruya bağlı bence. :D
İsmail Kuzucu
16-03-2019, 18:21
Bu firma hepsinden uygun fiyatlıymış. Ne kadar zamandır kullanıyorsunuz ? Siz hiç tıkanma veya kırılma çatlama sorunu yaşadınız mı?
2017 yılından beri oradan ürün alıyorum. Sadece damlama değil neredeyse tüm aparatlardan almışımdır. Tıkanma kullanıcı kaynaklı bir problem, ana hat borusu ve emiş borusu güneş geçirmeyen borulardan olması lazım. Gübre verirken humik asit gibi ürünlerin kalitelisi kullanmak gerekli.
Normalde tek yıllık denilen damlamaları kullanıyoruz ama onlarda en az 3-4 sene gidiyor.
İsmail Kuzucu
16-03-2019, 18:28
Sayın İsmail Kuzucu,
Üretiminizi takip ettiğim için tecrübelerinizden yararlanmak isteriz. Damlamalı sulama çalışmalarınız da çok iyi görünüyor. Bu konuda bazı soracaklarım olacak. Cevaplandırırsanız memnun oluruz.
Ben de küçük bahçemde yaklaşık 9 yıldır damlatmalı sulama kullanıyorum ancak bakımı ve kullanım süresi vs hakkında tavsiyelerini almaktan memnun olurum.
-Kış aylarında ağaç altlarındaki hortumlar dahil yerlerinden çıkarıp bazı işlemlerden geçiriyor musunuz? Örneğin bazı forum ve yazılarda yerlerinden söküp veya sökmeden yosun ve birikintilerden kurtarmak amacı ile içlerine sülfat veya nitrat asidi çözeltisi ile işlem yapıldığını okudum. Siz de yapıyor musunuz? Bu yöntemin bilinçsiz ve tedbirsiz yapıldığında tehlikeli ve zor bir işlem olduğunu sanıyorum.
-Tavsiye ettiğiniz firmanın borularını ne kadar süre kullanıyorsunuz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Sezon bitince hepsini tek tek topluyoruz bitmez ise bahara kadar toplamak gerekli, otların arasında kalınca çok zor toplanıyor.
Motorun emiş kısmı bina içinde ve ana hatta siyah olunca boru içindeki su güneş görmediği için yosunlaşma yapmıyor. Damlama açma için fosforik asit kullananlar var. Sezon sonu damlama sonlarını açıp 5-6 saat sistemi çalıştırınca neredeyse borularda bişey kalmıyor.
En az 4 firmanın ürünü şuan bahçede vardır, hiçbirince tıkanma veya çatlama gibi bir durum olmadı.
Damlamaları yayarken delikler üst kısıma gelirse deliklerde çok az daha tıkanma oluyor.
İsmail Kuzucu
16-03-2019, 18:47
Kafamdaki sorular;
1- Bahçe düz olup ekim ve dikimler toprak yüzeyine olacak. Bu durumda özellikel fidelerin veya tohumların ilk ekim dikiminde görülebilecek şiidetli ve uzun süreli yağmurlar zarar vermez mi? Bunu önlemek veya riski azaltmak için biraz tümsek oluşturup tepeye ekim dikim yapsak daha uygun olmaz mı?
2- Dalgıcın bastığı suyun gücünün damlama borularda rahatlıkla ilerleyeceğini düşünüyorum ancak bunun bir sayısı var mı, yani damlamaların rahat çalışması için pompa gücünün şu olması gerekir mi?
3- Bahçenin uzun kenarı 40 kısa kenarı 25 m. gibi. Sanırım bahçenin uzun kenarı boyunca ana boru olacak, tali boruların uzunluğunun çok olması sıkıntı olur mu, belli bir mesafe var mı?
4- Su çıkışındaki metal ağzı gördünüz hangi boruyu nasıl bağlayabilirim, ilk çıkışa filtre vs. koymama gerek var mı, bir abimiz kafanı takma tıkanırsa tali boruların en dibini açıverirsin demişti, yeterli olur mu?
5- Çapa yapılıp boğaz doldurulduğunda bu delikler toprağın altında kalmış olmayacak mı?
6- Başka unuttuğum soru var mı? :)
Konu hakkımda hiç bir bilgim yok, bir kaç kişiye sordum, kimisi en kalitelisini al dedi, kimi kullan atlar var kullan ve at dedi, tabi bilgim olmadığı için her söylenen havada kaldı. Foruma baktım ayrıntılı bilgiler yok, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Veya buradan olmaz arkadaş git bölgendeki malzeme satıcısına derseniz ona da tamam...
Bildiklerimi yazmaya çalışayım;
1. Sırta dikim her zaman çok avantajlı sadece işçiliği biraz daha fazla. Özellikle domateste çok faydası oluyor.
2. Pompanın gücü önemli çünkü eğer yetersiz su basarsa sıra sonları sulanmaz. Bunu hesaplamak içinde nasıl damlama kullanacağınız önemli. Mesela 20 cm aralıklı 2,2 litre damlama alırsanız 400 metrelik damlama hortumu saatte 880 litre en az su ister ve sizin motorunuzun en az saatte 1 ton su basması gerekli.
Kısaca motorun gücüne göre damlama hortumu veya hazırlayacağız hortumlara göre pompa almanız gerekli.
3. Boruların uzunluğu ve çapının çok etkisi var. Mesefa uzun ise 25lik veya 32lik ana hat çekip basıncı yükseltebilirsiniz. Çap büyüdükçe suyun basıncıda azalacaktır. Mesafe önemli çünkü bazı pompalar 35 metre ileriye fazla su basamıyor.
4. Metal parçayı çıkartıp o alana 32lik kangal bağlayabilirsiniz. Bunun için 32lik boru olacaksa 32mm kaplin erkek manşon almanız yeterli.
5. Damlama tıkanmadığı sürece toprak altında kalmasının zararı yok faydası var. Çünkü damlama toprak yüzüyinde olduğu daha çok su tüketimi oluyor. Bu yüzden kurak yerlerde mısır gibi suyu çok seven bitkilerde toprak altı damlama tercih ediliyor.
Sezon bitince hepsini tek tek topluyoruz bitmez ise bahara kadar toplamak gerekli, otların arasında kalınca çok zor toplanıyor.
Cevap için teşekkürler hemşehrim.(ben de Balıkesir ilindenim.)
Son yazılanlardan çok değerli bilgiler edindik. Ben de çatıdan düşen:) olarak bir konuyu irdelemek istiyorum. Bahçeli evimin sitesinin ilk yıllarında bahçe sulamasında kullanmak üzere ikinci ve üçüncü artezyenini açtıktan sonra büyük su deposunu 3 bölümlü olarak düzenledik. Her bölümün alt köşesine de temizleme amaçlı deşarj delik ve vanaları yerleştirdik. Her bölümün deşarj vanasını 15-20 günde bir açıp fazla miktardaki kum ve çökeltiyi dışarıya alırdık. O işlem hala devam ediyor.
Artezyenden çıkan su çoğunlukla mil ve kum ihtiva eder. Bu nedenle artezyen suyu salma, hortumlama için uygun olabilir. Ancak damlatmalı sulamanın boru deliklerinin tıkanmaması için dinlendirme veya filtreleme yapılması gerekebilir.
Her şey gönlümüzce olsun.
2. Pompanın gücü önemli çünkü eğer yetersiz su basarsa sıra sonları sulanmaz. Bunu hesaplamak içinde nasıl damlama kullanacağınız önemli. Mesela 20 cm aralıklı 2,2 litre damlama alırsanız 400 metrelik damlama hortumu saatte 880 litre en az su ister ve sizin motorunuzun en az saatte 1 ton su basması gerekli.
20 cm damlatma aralıklı borunun 1 metresinde 5 damlatıcı olacağından 400 metre de 2000 damlatıcı olur. Saatte 2,2 damlatma olursa 400 metrede saatte en az 2200 litre suya ihtiyaç olur.
Ufak bir düzeltme yapmak istedim...
2000 damlatıcı olur. Saatte 2,2 damlatma olursa 400 metrede saatte en az 2200 litre suya ihtiyaç olur.
Ufak bir düzeltme yapmak istedim...
Açık arttırmaya ben de katılayım:) Gerçi iki yil önce modern matematikten neredeyse çakıyordum:) ama yukarıdaki hesabın doğrusu 4400 litre/saat olmalı sanırım. (Doğrucu Davut:))
2,2 litre/saat x 2000 adet damlatıcı = 4400 litre/saat toplam damlatıcı.
Bu hesap da damlatmalı sulama sistemlerinde uygun basınçta mümkündür.
Her şey gönlümüzce olsun.
İsmail Kuzucu
17-03-2019, 08:02
Ben zaten sınamak istemiştim. :)
Net hatırlamıyorum ancak en az 10 sene geçti. Bahçeye damla sulama kurdurdum. Makinası pilli netafim marka. (Nazar değmesin ama) İki yılda bir pilini değiştiriyorum onu da kendi uyarıyor daha tık demedi. İlk sene taktığım yeşil memelerden hala kullandıklarım var ne tıkanma ne başka bir sorun ama sonra satın alarak kullandığım ilave memecikler her sene yenilenmezse sorun çıkarıyor (ilk memeciklerin markasını bilmiyorum ancak sistemi kuran ithal bu memeler dediydi).
Toplam masraf yüksek değilse bir katı dahi ödeseniz iyi markayı almakla karlı olunuyor.
Geçen hafta damlama malzemelerini aldım. Satıcı 'madem zevk için yapıyorsun filtre de al rahatın kaçmasın' deyince, 'hay hay' dedim, adam sigarayı bırakmakla bırakamamak arasında gidip geldiği ve nikotin sakızlarını çifter çifter ağzına attığı için zıddına gitmedim. Bir top 16 mm. 20 şer cm. aralıklı delikli boru verdi. Fide araları en az 40 ar cm. olur deliksiz ver ben kafama göre deleyim, aradaki çeşmeler boşa akmasın dediysem de 'aksın güzel olur, kendinden delikliler daha iyidir' deyip bi sigara yaktı.
Bu arada bir de Weima 1000 N 6,5 beygir benzinli çapa makinesi aldım, satıcı ilave arık açmak için tekli pulluk verdi. Çapalama genişliği 105 cm. ve 70 e indirilebiliyor.
Satıcı 20 cm. delikli boru vermekle haklı mı bilmiyorum ama netten bulduğum bilgilerle; damlama deliklerinin ağızları direk kök dibine denk gelmemeli. Aynı ağaçlarda olduğu gibi köklerin gittiği yerlere denk getirilmesi daha mantıklı ki o bölgeler de köklerin 10 ar cm. yanları. Dolayısıyla her sıranın yaklaşık 10 cm. önünden ve arkasından iki boru geçirerek sulamak kök gelişiminin daha iyi olması ve hastalık riskinin azalması için daha mantıklı gibi.
Damlamaları böyle yapınca sıraların arasını birer metre bırakmakta fayda olacak. Sağlı sollu 10 ar cm. boşluğa çıkınca iki boru arası 80 cm. kalacak ki çapa makinesinin 70 cm. i ile sıraların aralarını sağa sola zarar vermeden (sanırım) rahatlıkla çapalayabilirim. Dikimden sonra da tekli pulluk ile boğaz doldurmalarını yapabileceğimi sanıyorum.
Yanıldığım nokta var ise anlatırsanız sevinirim..
Cevap veren çıkmazsa doları 6.30 a kadar yükseltirim, sonra 'ne oldu' demeyin.
Musa Gündoğan
08-05-2019, 09:21
tcm
satıcı haklı kendiniz delmeye kalkarsanız bir dünya yükünüz olur demedi demeyin. öldüm bittim ben nerden girdim bu damlamaya dersiniz. birisi fazla akar birisi az akar bunalırdınız. esnaf iyi olanı vermiş.
damlama sulama zaten doğrudan dibinde durmuyor o nedenle 1 kaç cm öteden sulanıyor. hatta çapa yaptıkça ileri geri az buçuk esniyor ya da bitki meyilleniyor. bence endişe etmeyin hastalık bulaşacağını da düşünmüyorum.
filtre almanız mükemmel olmuş ben geçen sene hiç tıkanık boru faciası yaşamadım. filtre yosun pislik ne varsa alıyor. özellikle yosunlanma damla sulamanın kabusudur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.