View Full Version : demir sülfat (saçı kıbrıs )
Geçen hafta yaprakları sararan Aeschynanthus radicans bitkim için bitki bakım ürünleri satan bir yerden mavi birşey kum gibi suya yarım çay kaşığı ekleniyor Eridikten sonra yapraklara spreyle püskürterek kullanılacakmış.Aceleyle ne olduğunu sormayı unuttum bilen varmı? Nedir?
Selahattin Yılmaz
25-12-2006, 18:03
Halk arasında saçı kıbrıs dedikleri demir sülfattır kendileri. Demir noksanlığı olduğunda toprağa demir takviyesi ve yapraklarda klorofil teşekkülünü artırıcı etkisiyle başlı başına bir gübredir.
Mine Pakkaner
25-12-2006, 20:13
1 lt suya bir tepeleme çay kaşığı hesabı ile kullanılır. Püskürtme işlemi sırasında bitkinizi balkona bir gazete üzerine alınız. Sulama ile verirken de taşırmayınız. Lekesi çıkmaz. Özellikle asidik ortam seven bitkiler zaman içerisinde topraktaki fazla kireç demirin alınmasına engel olduğu için kloroza uğrararlar. Genç yapraklarda sararmalar başlar. Gardenya ve ortancada bu çok tipik olarak izlenir. Çimlerinizde de yazın hiç olmazsa 2 kez uygulamanızı öneririm.
Merhaba
Mavi Şeker gibi bir toz mu ?
Bende çiçek satan bir yerden almıştım.Menekşe için verdiler ..Adını bilmiyorlar.
Acaba bu aynı şey mi?
Mavi toz olarak yaprak gübreside var. :)
İş şansa kaldı ozaman satan kişi ne olduğunu bilmiyor.
Mavi şeker gibi nemli ...Artık hepsine verelim .Sonuç ne olacak
Dur hemen verme! Belki ayırt edebilmek için yolları vardır. Uzmanlarımızın yorumunu bekliyelim:)
Selahattin Yılmaz
26-12-2006, 11:44
Resim resim resim...
arodopman
26-12-2006, 13:12
Sayın Adabayrakoğlu’ nun satın aldığını söylediği Saçı Kıbrıs (Demir II Sülfat Heptahydrate (FeSO4 7 H2O) kimyasal ismiyle bilinen bir ürün olması gerekiyor.
Ancak bu kristalize toz mavi değil yeşilimsi sarı renkte. Bitkilerde sayın Mine Pakkaner’ in yazdığı şekilde kullanıldığını biliyorum.
Yalnız benim dikkatimi çeken; Göztaşı olarak bilinen Bakır Sülfat’ ın mavi kristaller halinde olduğu. Bakır Sülfat’ ın sudaki çözeltilerinin de bitki(özellikle de yaprak) hastalıklarında kullanıldığını düşünerek bu iki maddenin bir biriyle karıştırılıp karıştırılmadığı noktası.
Daha ayrıntılı bilgileri sanırım bir kimyacı arkadaşımız yazabilir.
sukranayalp
26-12-2006, 13:29
Sanırım Sn Ada bayrakoğlu'na verilen bakır sülfat değil. Çünkü bakır sülfat un gibi bir tozdur.
Ada Bayrakoğlu'na verilen ise mavi renkli kum gibi bir şeymiş.
Demir içeriği olması yüksek bir olasılık.
Mine Pakkaner
26-12-2006, 14:52
Son zamanlarda açık olarak satılan yaprak gübreleri de mevcut. Bunlar mavi, mavimsi-yeşil kristalize gübreler.
Bu durumda satın aldığımız malzemenin ne olduğunu,içeriğini tam olarak bilmemiz gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor.Yanlış bir uygulamadan dolayı bitkilerimizin zarar görme riski herzaman var.
Herkese Teşekkür ederim ..
Ben kullanmaktan vazgeçtim.Hocalarımın ve büyük lerimin sözünü dinlerim.
Elfogi bendekide sizin tarifinizdekinin aynısı galiba. içinde perlite benzeyen beyaz tanecikler var. Tam olarak turkuaz mavi diyebiliriz. Suda eriyince de aynı rengin azıcık koyulaştığı görülüyor.
Sayın Adabayrakoğlu’ nun satın aldığını söylediği Saçı Kıbrıs (Demir II Sülfat Heptahydrate (FeSO4 7 H2O) kimyasal ismiyle bilinen bir ürün olması gerekiyor.
Ancak bu kristalize toz mavi değil yeşilimsi sarı renkte. Bitkilerde sayın Mine Pakkaner’ in yazdığı şekilde kullanıldığını biliyorum.
Yalnız benim dikkatimi çeken; Göztaşı olarak bilinen Bakır Sülfat’ ın mavi kristaller halinde olduğu. Bakır Sülfat’ ın sudaki çözeltilerinin de bitki(özellikle de yaprak) hastalıklarında kullanıldığını düşünerek bu iki maddenin bir biriyle karıştırılıp karıştırılmadığı noktası.
Daha ayrıntılı bilgileri sanırım bir kimyacı arkadaşımız yazabilir.
İki değerlikli demir özeliklede ince kraistal hali yafif açık renk soluk bir yeşildir. saf hali ile açıkta havada kaldı mı demir 3 değerliğe geçip kristal kenarlarından yer yer paslanmaya başlar sararıp kahverengileşir...
EDTA ile bir chelat komplex halinde değilse bu asla saf FeSO4 7 H2O olamaz. ancak bir dizi mavileşmesini sağlıyan komplex oluşumlar varsa da bakır veya nikel tuz içerebilir.
bakır sulfat ınsusuz hali un gibi ise de bir mavilik sergiler ve hafif hygroskopik ve çevreden amonyak kapma özeliğinden mavileşir.
özeliklede su ile oluşan hydrat formu veya amonyaklı su katılması ile oluşan koyu lacivert komplexinin renginden anlaşılabilir.
Biraz geç oldu ama size tarif etmeye çalıştığım şeyin fotoğrafını ekliyorum.
Sevigili Ada,
Benim aldığım saçı kıbrıs böyle değil. Limon küfü gibi açık bir yeşil ve daha ince taneli. Suya karıştırdığına pas rengi olur. Yani kahverengiye dönen bir sarı. Aktar ortancalar için bunu veriyoruz dedi.
Saçıkıbrıs zenfree'nin aynen tarif ettiği gibi,suya karıştığında pas rengi oluyor ve toz şeker gibi kiristalleri var.Aşağıda fotoğrafını çekmeye çalıştım,fotoğraf kalitesi düşük biraz ama fikir verir umarım.
Saçıkıbrıs yapraklara püskürtüldüğünde pas izi bırakıyor. Yapraklara uygulayacak olanları uyarmak istiyorum.:(
Demir sülfatı aktarlarda aradım ama bulamadım.Sakarya caddesinde birkaç çiçekçiye sordum ama varlığından bile habersizler.Ankara'da nerede satılıyor? Bugün veya yarın almayı istiyorum.Gardenya ve ortancalarıma uygulayacağım. Mum çiçeğininde demir sülfata ihtiyacı olduğunu okumuştum.Ayrıca asidik toprağı seven bütün bitkilerde kullanmalı mıyız ?diye bir soru aklıma takıldı.
Mine Pakkaner
20-05-2007, 13:21
Suda ve toprakta bulunan fazla kireç demir alımını etkiler. Özellikle asit ortam isteyen bitkilerde buna bağlı olarak demir eksikliği görülür. Demir eksikliği bitkilerde, genç yapraklarda damarlar arası sararı sararma ile ortaya çıkar. Damarlar yeşildir. Bu belirti görülmeye başlandığında mutlaka demir verilmelidir. İlla demirsülfat şart değil. Ziraatçilerden demir gübresi de alabilirsiniz. Ancak diğerine göre çok daha pahalıya mal olur.
Mine Hanım,teşekkür ederim.Yarın demir gübresini de araştıracağım.Söylediğiniz belirtiler mevcut.
Sorum komik gelebilir ama, Ada'nın kullanmadığı ve kullanması gerekmeyeceği demir damlası var bitkilerde kullanılabilir mi? (aspirin ve bazı vitamin ilaçlarının kullanıldığını okumuştum)
BENBEN1967
21-05-2007, 00:36
Adacığım demin benimde aklıma demir ilaçları gelmişti .Gerçekten evde demir hapları ve damlaları var denesek mi acaba?Mine hanım ne der bu hususta;)
Demir sülfatı aktarlarda aradım ama bulamadım.Sakarya caddesinde birkaç çiçekçiye sordum ama varlığından bile habersizler.Ankara'da nerede satılıyor? Bugün veya yarın almayı istiyorum.Gardenya ve ortancalarıma uygulayacağım. Mum çiçeğininde demir sülfata ihtiyacı olduğunu okumuştum.Ayrıca asidik toprağı seven bütün bitkilerde kullanmalı mıyız ?diye bir soru aklıma takıldı.
Bende aradım. Bulamadım.Aktarlar o ne diye sordular.:)
ceviz ağacı
21-05-2007, 10:03
Sevgili Elfogi ,
İsterseniz ben size yollarım . Hatta bugün iş çıkışı gidip kendime alacağım . Sizin içinde alabilirim .
Ben bugün buldum:D :D Hal'de buldum.Yanlış yerlerde aramışım.
Halde kim satıyor.Aktar mı yoksa başka br yer mi?
Halin karşısında da var.Halin içindeki aktarda da var.
1 lt suya bir tepeleme çay kaşığı hesabı ile kullanılır. Çimlerinizde de yazın hiç olmazsa 2 kez uygulamanızı öneririm.
Saçı kıbrısı çimlere toz olarak serpip sonra sulamalı mı yoksa bir lt suya bir çay kaşığı hesabıyla sulandırıp püskürtmeli sonra sulamalı mı?
Tuz gibi toprağa serpilse homojen dağılır mı acaba?
Ben saksı için öyle yapmayı planlamıştım ama vazgeçtim.
Tuz gibi toprağa serpilse homojen dağılır mı acaba?
Ben saksı için öyle yapmayı planlamıştım ama vazgeçtim.
Dağılmayacağından eminim.
Zaten ıslak bir şey, elimize yapışacak savururken.
O yüzden hemen sularsak belki kolayca erir ve erimiş olarak dağılır (mı) diyorum.:confused:
Ben gardenya için bir pet şişede eritip toprağına verdim. Ama çim olunca iş biraz karışıyor.:(
Teyzem toprakta olan böcekleri yüzeye çıkarmak için saçıkıbrıs kullandığını söyledi. O da annesinden öğrenmiş. Hatta anneannem danaburunları için kullanırmış. Teyzem en son büyük yapraklı fesleğenlerine dadanan gündüz uyuyan gece çıkan böcekler için kullanmış ve fesleğeni kurtarmış. Burada gübre olarak kullanıldığını öğrendim. Çok işlevli bir şey demek.
Agartha hergün yeni birşey öğreniyoruz.Teşekkür ederiz.Hemen uygulamaya geçelim.Böceklere ölüm...Tabi zararlı olanlara..
lerdemir
30-07-2007, 16:50
Şu bağlantıda
http://www.milliyet.com.tr/2004/03/13/yazar/uras.html
zeytinlerin piyasaya sürülmesi aşamalarından bahsederken, konu başlığımız ile ilgili bir detay dikkatimi çekti.
Alıntılıyor ve görüşlerinize sunuyorum:
"...Kötü niyetli üretici, önce yaralısına, berelisine, rengine bakmadan tüm zeytinleri topluyor. Kocaman beton havuzlara dolduruyor. Halkımız zeytinin alacalısını beğenmediğinden, kapkara parlak zeytin aradığından, zeytinin kararması için havuzun içine zehirli tekstil boyası oksidation tetroamin veya demir sülfat atıyor. Şimdilerde "Saçı Kıbrıs" diye adlandırılan ne olduğunu anlayamadığım bir boyadan bahsedilmeye başlanmış. Bu katkı maddeleri hem kanserojen hem de alzheimer hastalığına sebep olan maddeler, tam anlamıyla hepsi birer zehirli bomba..."
Buna ne diyorsunuz ???
Özellikle uzman üyelerimizden teknik görüş alabilmek mümkün olursa kafalarımız daha net olabilir umarım...
Benim garibime giden ne olduğunu anlamadığı maddeler için kanserojen diyebilmesi. Yani çamur atılıp izi kalabilme taktiği. Evet illaki tekstil boyası vs. gibi maddelerin katılmasını takdir edemem, ancak ne katıldığının analiz raporları ile ispatı gerekir ki, sanırım bunu sağlık bakanlığımız tespit edebilir.
Demir sulfatı katmak insan sağlığı açısından bir zararı yok gibi ise de bu maddenin teknik kalitede olanlarının ağır metaller içerebileceği gerçeğini de düşünüp araştırmak gerek.
Hal böyle ise de bunun zaten bitkilerde özelikle de yenen (yem veya beşeri gıda amaçlı) bitkilerde kullanımı da sorun yaratacaktır demektir.
Her katkı madesini veya boyayı insana zararlıdır diye damgalıyamayız. Bir dizi doğal veya sentetik boyaların da ilaç ve gıda sanayinde kullanılabileceği gibi, bazı boyar madelerin de bitki menşeili olmasından dolayı zararsızdır diyemiyeceğimiz gibi...
Sonradan o yazıyı okudum, beyfendi kostik konusunda da saçmalamış. Ben bu tür yazıları ciddiye alınca kimya bilgimden de şüphe eder olmam gerek...
Turşu suyu içince ülser olamıyorum da asidik bir salamurada kostik fazlası demek ağzıma zeytin yağından mamul sabun sokuyorum demek... Eh sanırım hepimiz sabunun tadını biliriz... Yok yahu ben ciddiye alamıyacağım bu yazıyı...
Özür dilerim.
lerdemir
31-07-2007, 10:10
Aynı kanaatteyim;
Uras gibi muteber bir gazetecinin böyle bir yazı kaleme almasını yadırgadım.
Her bilgi havada; hepsi mulak; biri demiş de o da aktarmış; teyid etme ve teknik danışma gereği duymadan üstelik...
yaw kaç gundur yasamıom onaylayamadım üyeliğimi kolayı yokmu bu işlerin.tesadufen girdim siteye hayranı oldum gitti.
Kaç gündür yazamıyorum, onaylayamadım üyeliğimi. Kolayı yok mu bu işlerin? Tesadüfen girdim siteye hayranı oldum gitti.
Sevgili Çete, hoşgeldiniz. Sanırım bu şekilde yazmaya dikkat etmezseniz, üyeliğinizin onaylanması uzun sürebilir.;) Lütfen yazmadan önce forum kurallarını inceleyiniz.
onur sinan
01-02-2008, 21:12
Fe(II)SO4 ün asıl rengi mavidir, suda çözündüğünde sarı pas rengin alır, esas itibariyle karanlıkta saklanması gerekmektedir. Saklanmadığı durumda demir değerlik değiştirerek sarı yeşil renk almaktadır. Kullanımı EDTA ile birlikte yapılması önerilmektedir. Demir ile kalsiyum birbirlerinin alınımı etkilemektedir 27,8/332.2 oranında kullanılmalıdır (http://www.sigmaaldrich.com/Area_of_Interest/Life_Science/Plant_Biotechnology/Tissue_Culture_Protocols/Murashige___Skoog.html). Bazı kaynaklarda demir tozunun ve inşaat çivisinin saksıya batırılmasıyla demir eksikliğinin giderilebileceği söylenmektedir ancak bunun kullanılabilir formda olup olmadığını bilmiyorum.
Saygılarımla
lerdemir
02-02-2008, 01:51
EDTA nedir onur sinan?
Bir de bende, bir fidanlıktan demir gübresi diye almış olduğum, yeşil renkli, toz şekerimsi bir gübre var.
<bu renkte olması bozuklu olduğunu mu gösterir?
Arkadaşlar, ben de saçı kıbrısı ortancalarda kullanıyorum. Ortancalarıma verdiğim yegane gübre o. Nedem mi onu da bilmiyorum? Öyle duymuştum. Ortancalarımı renklendirmek istediğimde mavileştirmek için alüminyum sülfat + saçı kıbrıs, pembeleştirmek istediğimde de, kireç tozu+ saçı kıbrıs. Senelerdir bunu yaparım, netice de alıyorum.
Sayın onur sinan, öğrendiğim iyi oldu, saçıkıbrıs bir kovanın içindeydi. Evvelce rengi maviydi, ağzı açık olduğundan demek ki sarı-beyaza döndü. Bunutükettikten sonra yeni aldığımı kapaklı bir kovada muhafaza edeyim. Teşekkürler.
Evet, EDTA nedir?
Arkadaşlar bu demir sülfatı doğal yoldan bitkilere vermemiz mümkün değilmi.Mesela ben menekşelerimde ve ortancamda asitli ortam oluşturmak için sirke yada limon tuzu kullanıyorum.Bu bahsi geçen ilaçlar pahalımı. Birde bizler için verilen demir ilaçları varya onlardan versek ne olur acaba...
Sergüzen
02-02-2008, 16:22
Evet, EDTA nedir?
Etilen diamin tetra asetikasit.
Demirin iki değerlikli sulfat tuzu açık yeşildir, suda kolay çözünür. Ancak havada oksijenin ve nemin etkisi ile çok kolay demirpası demiroxid oluşur. demir oxid suda zor çözünür. açık nemli ortamlarda kalmış demir iki sulfat tuzlarının sararması da bundanıdır. demirin EDTA ile yaptığı komplex molekül kısmen stabildir vede oksijen ile temasını engeleyip oksidlenmesini önler belli bir müddet sudaki çözeltisi demir pası gibi çökme yapmaz. EDTA çoğu çamaşır tazlarında detergentlerin işlemesi için gereken kalsyumsuz ortamı yaratmak yüzey geilimi düşüren olarak da eklenmektedir. sudaki kireci magnezyumu bu şekilde maskelemek yüzer hale getirmek mümkün olur. (Tabii poli-fosfatların yanı sıra)
Bu şekilde komplexlenmiş demir çözeltide kalacağından bitki köklerine ulaşımı sağlanmış olur. EDTA komplexlenmemiş demir kısa sürede toprakta büyük bölümü köklere ulaşmadan demir pası gibi çökme yapıp kalacaktır.
Belki işlemin detayını, sebebini ve/veya kimyasını merak eden arkadaşlar olur diye de bu ek bilgileri yazmak istedim burdan.
29456
Sergüzen
02-02-2008, 22:15
bu renkte olması bozuklu olduğunu mu gösterir?
Demirsülfat bozulmaz, zaman içinde demir(üç) sülfata dönüşür. Demirsülfatın orjinal rengi açık yeşile çalar. (Nil yeşili) Demirsülfat sıcaklıkla bünyesindeki kristal suyunu kaybederek beyazlaşır. 70 derecenin üzerinde ısıtıldığında da tamamen beyaz toz olur. Sudaki çözeltisi de açık yeşildir. Elinizdeki maddenin demir sülfat olduğunu anlamanız için, bir miktar maddeyi suda çözün ve bir mermer üzerine dökün, mermer üzerinde pas lekeleri oluşursa elinizdeki doğru maddedir.
Sakın hazırladığınız çözeltiyi balkon veya müştemilata dökmeyin, sonra da pas lekelerini çıkarmaya uğraşırsınız.
Arkadaşlar, bilimsel olarak açıklamalarınız çok güzel ama ben anlamıyorum, sizlerden ricam, ben ortancalarıma sulama suyuna veya kök diplerine (yakın) saçıkıbrısı vereyim mi yoksa yanına başka birşey daha mı ilave edeceğim?
Sevgili praecox - eyüp1
Yukarıdaki mesajı size yazarken aklıma ufak bir fıkra geldi, yazmadan geçemiyeceğim. Lütfen alınmayınız, sözüm meclisten dışarı.....
Osmanlının son zamanlarında milli mücadele yıllarında bir paşa varmış, Vehip paşa. Bu paşa değerli bir paşaymış ve ozamanlarda heryerde herşeyde kullanılan atlara, katırlara vs hayvanlara büyük değer verirmiş. Bir gün katırlardan biri ölmüş. Eyvah... almış herkesi bir telaş, paşaya ne söyleyeceğiz?, Nasıl söyleyeceğiz? Düşünmüşler taşınmışlar, en nihayet ''gidelim baytardan oturaklı bir rapor alalım'' demişler ve durumu baytara anlatmışlar. Baytar da bir yığın ilmî terimlerin bulunduğu bir rapor hazırlamış ve bunu paşaya sunmuşlar. Paşa bir okumuş anlayamamış, tekrar okumuş yine anlamamış ve raporun altına bir kenar not düşmüş: baytar, baytar ıstılah-ı fenniyen başında paralansın katır niye öldü.....
Ben saçıkıbrısı nasıl kullanayım?
Ben hernekadar fıkra diye başladıysam da bu bir anekdottur.
fatmadundar
03-02-2008, 11:01
Evet Güler Hanım,bu konuda benim de kafam çok karışık.Bu saçıkıbrızını vermeye ben de tereddüt ediyorum.Annem yıllardan beri saçıkıbrızı koyduğunu söyler .Ben koyduğum zaman hiçte öyle söyledikleri gibi gelişme göstermiyor.Hatta sararıp soluyor.Nerde yanlış yaptığımı bilemiyorum.Zar zor küçük de olsa çiçekleniyor,bu defa da tam açmadan çiçekler dökülmeye başlıyor.
Bazı yerlerde toprağının asidik olmadğı takdirde demiri alamayacağını okudum.Toprağının asidik olup olmadığını cihazsız nasıl anlayacağım?
Sergüzen
03-02-2008, 20:52
Sevgili Guler ve fatmadundar
1- Ben ortancalarımda demirsülfatı aşağıdaki gibi kullanıyorum. Üç saksı ortancam var. Saksıların her biri 20 litrelik. 500 gr demirsülfatı (Üç saksı için) iki defada, 15 gün ara ile bitkilerin diplerine döküyorum ve sonra da suluyorum. Verme zamanı: Ortancalar patladıkları zaman. Havaların durumuna göre Şubat sonuda olabilir, Mart ortası da olabilir. 15 gün sonra kalan demirsülfatı veriyorum. Demirsülfat yaprakların klorofil yapmasına yardımcı oluyor. Yani yeşillenmesine. Sizin yukarıdaki anekdotunuz üzerine, klorofilin oluşma mekanizmasını anlatmıyorum.
2- Toprağınızın pH-Değerini ölçmek için, piyasada satılan pH-Metreler ve pH-Kağıtları var. pH-Metreler kalite ve markalarına göre değişik fiatlarda. Ortalama 80-100 YTL. pH-Kağıtları daha ucuz. Şerit(strip) şeklinde tek tek olanların fiatı 100Ad./20-25 YTL. Kimyasal madde satan yerlerden alınabilir. Bursa için Tahtakalede Teknik Kimyada var. pH-Kağıtlarının bir de rulo şeklinde olanları var. Onlarla, sadece maddenin asitmi mi, baz mı olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Toprağınızın pH-Değerini kontrol etmek için; su bardağı içine bir miktar toprak koyun, üzerine su ilave ederek toprağınızı iyice çözün. Sonra pH-Kağıtlarından bir tane alın ve bardağa 10-15 saniye daldırın, sonra şeridi bardaktan çıkarın. Şeridin üzerindeki renklerin değiştiğini göreceksiniz. Renk değişimini şeritlerin kutusu üzerinde bulunan renk skalası ile karşılaştırın, renkler hangi değer ile uyum gösteriyorsa toprağınızın pH-Değeri odur. Veya bardağa pH-Metrenizi daldırın, dijital olarak ekranda pH-Değeriniz görünür.
3- Biliyorsunuz Demirsülfatın fazlası da zararlı.
İklimsiz
04-02-2008, 01:00
Saçıkıbrıs eriyiği diye çiçeklerime camsil püstürttüğüm gün aklıma geldi:)
İki şişe yanyana duruyorlardı. Aman ha benim gibi hata yapmayın:)
Sayın eyüp1, yazdığım anekdot, sizi üzmesin, o işin espri tarafıydı.
Ben de saçı kıbrısı bu şekilde kullanıyorum, teşekkürler. Ph hiç ölçmedim, bundan sonra yaparım.
fatmadundar
05-02-2008, 15:41
Sn Eyüp1,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Evet ,ortanca saksılarını hep dediğiniz boyutlarda tutuyorum.Ama ben üç saksıya 250 gr demir sulfatı bir defada vermeye cesaret edememiştim.Bir yemek kaşığı verdiğim zaman bile çok verdim galiba sararıp soldu diye üzülüyordum.Bu sene dedğiniz gibi yapacağım.
Bol ortancalı yıllar.
Özcan2007
20-02-2008, 15:39
Merhabalar
Demir sülfat toprağın ph düşürürmü.?
syıldıran
21-05-2008, 15:42
Sn. Arkadaşlar ,
Antalya Narenciye Araştırma Enstitüsü yayını Narenciye Hastalık ve Zararlıları adlı kitapta Bordo bulamacının yapraklara daha iyi yapışmasını ve yağmurla yıkanmaya karşı direnç kazanması için 250 gr./100 lt. dozajında Demir Sülfat karıştırılması önerilmektedir. Kitapta Demir Sülfat parantez içerisinde Kara boya - Zaçı kara olarak da adlandırılmıştır. Piyasada araştırdım ama kara boya diye bir madde bulamadım , piyasada bulunan demir sülfat sarımsı yeşil renkte . Yukarıdaki mesajlarda bahsedilen Zaçı Kıbrıs , Kara boya - Zaçı kara ile aynı değerlikteki demir sülfat mı ? Ve sarımsı yeşil renkli olan demir sülfat da yukarıda kitapta bahsedilen aynı amaçla kullanılabilirmi ? Selamlar . . .
quercuslover
21-06-2008, 23:55
Merhaba arkadaşlar forumda birkaç yerde okudum yine buradada yazıyor;acaba saksıya demir parçası-çivi koyarak toprağın demir açığını kapatabiliyormuyuz? Böyle birşey mümkünmü?
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.