PDA

View Full Version : Eski, ekmek yapma ekipmanları




hk50
02-06-2012, 22:15
Yufka ekmek yapma tahtası
Un eleği




hk50
02-06-2012, 22:25
Adına ne dersek diyelim.Geçmişde bu alet ve edeavat vardı.Anneannelerimiz,Ninelerimiz bu işin ustası idiler.
Kaybolanlar arasına katılmadan,bulabildiklerimi beğenilerinize sunmak istedim.
Saygılar.

selis
02-06-2012, 23:10
Hk50 buna ekmek sacı diyorlardı değil mi? Başka bir adı daha olabilir..
Annem halâ kullanır ..

sigortacihasim
02-06-2012, 23:30
Antalya da gözlemeciler olsun,bazı bahçelievlerde ve köylerde,beldelerde hala kullanılır bunlar.
Unlar önce elenir.Sonra hamur tutulur,ahşap teknelerde dinlendirilir.Bazende geniş tepsilerde.sonra bezelere ayrılıp o duvarda asılı resmi görülen ekmek tahtası üzerine un serpilerek oklava ile daire şeklinde yufka açılır.Yanında dört taşın üzerine koyulmuş o kara saç vardır.Saçın altında genelde hizar talaşı (çam talaşı),çalı çırpı veya kesilmiş kuru dallar yakılır.Saç iyice kızdırılır.Yufka saça yatırılır,oklava ile alt üst çevrilir.Bu şekilde yufka ekmeği yapılır.Yapıldığı zaman 300-400-500 tane yapılır .Bir iki ev paylaşır.Bunlar üst üste konur,çarşaflara sarılarak evin bir köşesinde saklanır.Yemek ihtiyacında gereği kadar adet yufka alınır.Sofraya geldiğinde,üstüne su serpilirek yumuşatılır ve ekmek yerine aşa katık edilir.Başka türlüsü de yapınan yufkanın içine peynir,ıspanak,pazı veya kıyma harcı konarak yufka ikiye katlanır,kızgın saç üstüne konur.Üzerine fırça ile yağ sürülür ve bir tarafı pişince oklava ile çevrilerek diğer tarafı pişirilir.Buna da malum gözleme denir.

kelebek çalısı
03-06-2012, 02:16
Aslında cittaslow-yavaş şehir dendiğinde nedense aklıma gelen hep böyle geleneksel yeme ve içme alışkanlıklarını sürdüren, belki de bir mahallenin toplanıp bütün bir günü sadece bazlama yapımına ayırmaları, hamuru hazırlayıp, oklava ile açmaları, ateşi yakıp da sacın üzerinde yüzlerce bazlama pişirilişini, zamanın unutulduğu, paylaşımın, el vermenin, işbirliği-imecenin ön planda tutulduğu, tamamen doğal, samimi ve mutlu bir tablonun parçası olan sahneler geliyor.

Böyle bir ortamı yaşamak mümkün olduğunda yenilen bir tek bazlamanın tadı bir ömür akıldan çıkmaz bence.

O kadar telaş ve stres içinde yaşıyoruz ki ne zamanı verimli değerlendirebiliyoruz, ne de yaptığımız işten keyif alabiliyoruz. Geleneksel yaşantının rutinini düşünmek bile insanı rahatlatıyor.

Yukarıda fotoğraflanan ekipmanları bulmak, kullanmak neyse ki hala mümkün.

hk50
03-06-2012, 21:48
Hk50 buna ekmek sacı diyorlardı değil mi? Başka bir adı daha olabilir..
Annem halâ kullanır ..

Doğru,ekmek saçı deniyor.Bir kaç çeşit olabiliyor.Küçükleri ters çevrilip içinde saç kavurma yapılıyor.
Şimdi Tüplüsü ve katı yakıtlılarıda mevcut var.

hk50
03-06-2012, 22:46
Bir zamanlar yufka etmek yapılaçak un bu aletle (Şinik) ölçülür,ölçü sayısına göre yapılaçak ekmek sayısıda bilinirmiş.
Birde özel şinikçiler varmış.

hk50
03-06-2012, 22:51
Un değirmeni sohbetleri geride kaldı.

kelebek çalısı
03-06-2012, 22:58
Şinik: 8 kiloluk tahıl ölçeği olarak geçiyor sorgulama yaptığımızda. Bir çeşit standartmış demek ki ölçü konusunda. Bilmiyordum. Yeni bir bilgi oldu. Teşekkürler.

mandalinci
04-06-2012, 06:29
Şinik, nedir, ne kadarlık bir ölçüdür, merak ederdim. Teşekkürler bilgi için:)

hk50
04-06-2012, 19:54
Dogalgaz saçı

hk50
05-06-2012, 22:20
Bir zamanlar bu köhne viraneye dönmüş tandırın karşısında üç dört kişi yufka ekmek yapar.Bir kişide tandırın üzerinde saç.Yakaçak olarak genelde saman kavak talaşı.Saçın üzerinde yufkayı pişirirken.İçlerinden sesi güzel olan bayan bir türkü tutturur.(Hiç bir düzenlemesi yok.olduğu gibi.Otantik)
Ahşap evin penceresinden dışarı yayılır.


Ekmek ettim terledim,
Dama çıktım parladım.
Nazlı yar görsün diye,
Beyaz mendil salladım

hk50
16-06-2012, 21:58
Yufka ekmek (Bazlama) pişiyor tandırda.

s.toprak
18-06-2012, 10:01
O ölçüye bizde "ayar" denirdi. 8 kg oldugunu şimdi öğrenmiş oldum.
Bir kez silme doldurunca "yarım ayar" derlerdi. Onunla bugday dağıtılırdı.

hk50
18-06-2012, 14:22
Ekmek yapma elamanları.

ehicran
18-06-2012, 16:33
Ekmek yapan teyzelerden duyduğum bir söz;
"Ateş düzeldi, hamur tükendi,
Geçim düzeldi ömür tükendi"

gastroplants
30-11-2020, 13:10
Maalesef artık bu malzemelerin değerini bilen yok. Köylere gelen hurdacılara satıyorlar. Köyler bilinçsiz maalesef.