PDA

View Full Version : Sebzelerin Dondurularak Saklanması




Sebahattin Sargın
23-12-2006, 13:03
KUŞKONMAZIN DONDURULMASI:
Kuskonmazlar 15 cm uzunluğunda parçalara kesilir. Sap kısımları kesilerek uzaklaştırılır.Sonra kuşkonmazlar iyice yıkanır.Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır.Kuşkonmazlar haşlandıktan sonra içlerinden kırılmış, rengi bozuk olanlar ayrılır.Kuşkonmaz haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır.

YEŞİL FASULYE:
Fasulyeler sap,çöp ve yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra yıkanırlar.Daha sonra fasulyelerin uçları kesilir.Bu işlemden sonra fasulyeleri isteğinize göre dilimleyerek veya bütün halde 2-3 dakika haşlanır.Dilimlenecek fasulyeler önce haşlanıp sonra kesilebilir.Bu şekilde tat maddeleri kaybı azalır.Haşlanan fasulyeler çabucak paketlenir ve soğutulur.

HAVUÇ:
Havuçlar iyice yıkanır.Yıkanan havuçların kök ucu ve yaprak dipleri kesilir.Havuçların kabukları soyulur.Büyük havuçlar dilimlenir.Dilimler küçük parçalardan temizlenir ve haşlanır.Havuçlar genellikle olgunluk,irilik ve yapılarına göre değişmek üzere 2-8 dakika arasında haşlanır.Kaynar su içerisinde de haşlanabilir.Haşlanmış havuçlar paketlenir ve hemen dondurulur.

KARNABAHAR:
Büyük beyaz başlı, düzgün yüzeyli ve çiçek salkımı çok kalın olmayan karnabaharlar dondurma için uygundur.Karnabaharlar daha sonra kesilerek saplarından ayrılır, iç gövde çıkarılarak çiçek salkımları birbirinden ayrılır.

Salkımlar 5 cm den daha büyük olan parçalar halinde kesilerek küçültülür.Bu parçalar temizlenir ve yabancı maddelerden ayrılır.Karnabaharlar yıkandıktan sonra 4-5 dakika haşlanır.Sonra soğuk su içerisinde soğutulur.Soğutulmuş parçalar süzülerek suyundan ayrılır,seçilir paketlenir ve soğutulur.

SOĞAN:
Soğanlar bütün veya doğranmış olarak dondurabilir.Dondurulacak soğanların kök ve tepe kısımları kabuklarının soyulmasından önce veya sonra uzaklaştırılabilir.Daha sonra soğanlar iyice yıkanır.Yıkama sırasında soğan kabuklarının büyük bir kısmı uzaklaşmış olur.Yıkanan soğanlar 3-6 mm boyutunda kesilerek paketlenir ve dondurulur.

YEŞİL BİBER:
Biberlerin sap kısmı ve çekirdekleri kesilerek çıkartılır.Uzunlamasına ikiye ayrılan biberler basınçlı su ile yıkanarak kalan çekirdekler de uzaklaştırılır.Biberler isteğe göre ikiye bölünüp veya dilimlenerek haşlanarak veya haşlanmaksızın dondurulabilinir.Haşlanmış biberler 6 ay kadar iyi bir şekilde muhafaza edilir.Ancak bu süreden sonra sonra tat değişmeleri meydana gelebilir.Biberlerin bakteri ve küf sayısının düşük olması isteniyorsa 2 dakika haşlamak gereklidir.Bu işlemlerden sonra biberler paketlenir ve dondurulur.

ISPANAK:
Ispanaklar önce bir yüzey üzerinde seçilir, yabancı madde ve istenmeyen kısımlar uzaklaştırılır.Sonra ıspanaklar su dolu bir kabın içerisinde çok iyi bir biçimde yıkanarak kum, böcek, kir ve parçalanmış yapraklar ayıklanır.Bu yıkama işlemi bir kaç kez tekrar edilmelidir.(Ağaclar. net üyeleri bu yıkamayı çok iyi yapmalısınız.)Ispanakların kum ve kirlerden tamamen arındığı anlaşılınca yıkamaya son verilir.

Yıkanmış ıspanaklar kaynar suda 2 dakika haşlanır ve soğuk su ile hemen soğutulur.Haşlamadan sonra sararmış yapraklar daha kolay görülür.Bu nedenle son bir seçme işlemi daha yapılır.Haşlanmış ve soğutulmuş ıspanaklar suyu süzülür.Ispanaklar isteğe göre bütün yapraklar halinde veya doğranmış olarak paketlenir ve dondurulur.

KAYNAK:Gıda biyoteknolojisi ders notları.




malina
23-12-2006, 13:11
Haşlanmadan dondurulmaz mı?

Sebahattin Sargın
23-12-2006, 14:18
Sevgili malina yeşil biberler haşlanmadan dondurulabiliniyor.Fakat haşlamak ve ondan sonra soğuk suya tutmak bakterileri,küfleri ve çeşitli mikroorganizmaları gıda maddesinden uzak tutuyor.Bu sizin için daha yararlı.

Sebahattin Sargın
28-12-2006, 21:07
Dondurulmuş ürünler buzdolabında (4 C'de) 24 saat, buzlukta 7 gün, derin dondurucuda ise son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Paketi açılan ürünler çözülmeden dondurucuya koyulduğunda aynı şartları koruyabilir. Çözülen ürün tekrar dondurucuya konulmadan kullanılmalıdır.

Dondurulmuş Ürün Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1- Paketi açılan dondurulmuş ürünler, çözülmeden tekrar derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
2- Çözülmüş olan ürün tekrar dondurulmamalıdır. Çözülmüş olan ürün, bünyesindeki suyun bir miktarını bırakır. Eğer bu şekilde ürün bekletilirse, dondurma işlemi ile inaktif edilen mikroorganizmalar tekrar faaliyete geçer. Ürün hem besin değerini yitirir, hem de bozulmalar gerçekleşebilir.
3- Dondurulmuş sebze-meyveler, unlu mamuller (milföy hariç) ve diğer ürünler dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözülmesi beklenmeden kullanılır.
4- Milföy kullanılmadan önce oda sıcaklığında bekletilmelidir.

Dondurulmuş Ürünlerin Avantajları:

1- Katkı maddesi içermez.
2- Sağlık ve lezzetten ödün vermeksizin zaman kazandırır.
3- İhtiyaç kadar kullanılır. Fire yoktur.
4- Pratik ve ekonomiktir.
5- Modern mutfaklara yenilik ve çözümler sunar.

Mine Pakkaner
28-12-2006, 21:26
Dondurulmuş enginar

Her sene mevsimi geçmeden enginar dondururum. Yöntemim de şu.

Enginarları etli yemeklik, zeytinyağlı yemeklik veya dolmalık olarak ayıklar, doğrar ve yıkarım. Doğradığım enginarları kararmamaları için limonlu-unlu suya koyarım.

Tencerede haşlama suyu kaynatırken içine limon da sıkarım bu enginarlarımın hiç renginin bozulmamasını sağlar. Tuzlu ve limonlu suda 2 dakika tuttuğum enginarları, kevgirle tencereden alır ve hemen soğuk suya aktarırım. Daha sonra kağıt havluların üzerine enginarları çıkarırım ve kuruyunca da buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya atarım.

Sebahattin Sargın
29-12-2006, 10:00
Fritözün yağ çizgisine kadar doldurulan yağ, 180 C' ye kadar kızdırılmalıdır. Dondurucudan çıkartılan patates çözülmeden, kızartıcı sepetin yarısına kadar konur. Bu orandan fazla konulan ürün, dondurulmuş patatesin fazla yağ çekmesine ve geç pişmesine neden olur.

Kızartma işlemi başladıktan kısa bir süre sonra (10-15 sn) sepet yağdan çıkartılarak hafifçe sallanıp tekrar fritöz içine bırakılır ve 180 C'de toplam 3-4 dakika kızartma yapılır. Kızartma işlemi sona erdikten sonra yağın süzülmesi beklenir. Ayrıca dondurulmuş patatesler önceden 250 C'ye kadar ısıtılmış fırında ara ara çevrilerek kızartılabilir.

Sebahattin Sargın
12-02-2007, 17:51
Hafif tatlı lezzette,orta irilikte,koyu yeşil renkli ve ince kabuklu bezelyeler dondurulmaya elverişlidir.Bezelyeler haşlanır, haşlama süresi iriliklerine göre 2-4 dakikadır.Haşlanan bezelyeler % 9-10' luk salamuraya atılır.Salamurada yüzen bezelyeler taze, salamuranın dibine çökenlerde karttır. Kart bezelyeler yoğunlukları fazla olduğundan salamuranın dibine çökerler. Bu işlemlerden sonra bezelyeler paketlenip dondurulur.

Sebahattin Sargın
12-02-2007, 20:12
Besinlerin dondurulmasında soğutma ne kadar hızlı yapılıp, dondurulmaya geçilirse besin öğeleri kaybı o kadar az olmaktadır.

Besinler, bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalıdır. Ambalajlama 1 kilogramdan fazla yapılmamalıdır.

Dondurucuya hiç bir zaman sıcak veya ılık besin yerleştirilmemelidir.

Dondurucuya yerleştirmeden önce paket içindeki havanın olabildiğince çıkarıldığından emin olunmalıdır. Besinin hava ile teması, kurumaya ve mikroorganizmaların artmasına neden olabilir. Ev koşullarında yapılan dondurma işleminin en az eksi 18 derecede yapılması besin kalitesinin korunması yönünden önemlidir.

Dondurucuya ilk koyulan besin, daha sonra koyulanlardan önce tüketilmelidir. Dondurucudan çıkarılan tüm besinler hemen kullanılmalıdır.
Çözünmüş olanlar tekrar dondurulmamalıdır. Bu hem kaliteyi düşürür hem de sağlığa zararlı mikroorganizmaların sayısının artmasına neden olur. Özellikle uzun süreli oda sıcaklığında veya su içinde çözündürme işlemi yiyeceklerin mikroorganizma içeriğini arttırmaktadır. Bu nedenle, çözündürme işlemi kalorifer üstünde veya oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt bölmelerinde yapılmalıdır

Sebzeler, pişirme işlemi sırasında zaten çözüneceklerinden, dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce çözdürülmemelidir.

Kaynak: Gıda teknoljisi Ders Notları, Gıda Biyoteknolojisi Ders Kitabı

lahika
18-07-2007, 20:26
Soyulmuş Enginarı pazardan limonlu/limontuzlu su içerisinde alıyoruz(poşetlerin içine su ile birlikte konuluyor).

Bu şekilde eve getirdiğimiz enginarları poşetlerindeki sudan çıkartıp, buzdolabı poşetlerine bir pişirimlik miktarlar halinde koyduklan sonra, direkt olarak derin dondurucuya yerleştiriyoruz. Acaba bu şekilde yapılması sağlıklı mıdır?:(

Sebahattin Sargın
18-07-2007, 21:00
Sevgili lahika haşlanıp dondurulması daha sağlıklı olacaktır sizin için. Mine hanımın bu sayfadaki 5 numaralı mesajında yazdığı dondurulmuş enginar tarifini deniyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra Benim 8 numaralı mesajımda yazdığım "Dondurulmuş Ürünlerde Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç Nokta" konundaki kurallara uyarsanız, sizin için sağlıklı bir dondurma işlemni tamamlamış olacaksınızn ;). Sevgilerimle...

lahika
18-07-2007, 21:57
Sayın Sargın; çok teşekkür ederim.. Ancak ben bu şekilde dondurmuştum :(

Acaba onları yiyebilir miyiz?

Bir dahaki sefere sizin dediğiniz gibi yapayım inşaallah..

Sebahattin Sargın
19-07-2007, 00:29
Sevgili malina yeşil biberler haşlanmadan dondurulabiliniyor.Fakat haşlamak ve ondan sonra soğuk suya tutmak bakterileri,küfleri ve çeşitli mikroorganizmaları gıda maddesinden uzak tutuyor.Bu sizin için daha yararlı.


Haşlamanızı bu yüzden istedim sevgili lahika. Sizin yaptığınız usulde sağlınız açısından zarar teşkil edecek bir durum görmüyorum. Ancak bir daha ki sefere haşladıktan sonra dondurmanız gıdanın daha uzun süre dayanmasını sağlıyacak, hemde daha sağlıklı olacak. Sevgilerimle....

lahika
19-07-2007, 09:40
Teşekkür ederim ilginizden dolayı ;)

Artık haşlamadan dondurmak yok = )

habibe
19-07-2007, 10:34
Sebo bir yerde okudum ama nerde hatırlayamadım. Patatesler soyulduğu an kızartılmaları gerekirmiş. Bir süre bekletilen soyulmuş patates zehirimsi bir madde salgılıyormuş. Bundan yola çıkarak diyeceğim şu ki ; hazır dondurulmuş gıdalar arasında soyulmuş patateslerde var. Ve bu patateslerin tüketci sayısıda epey fazla. Seninde yukarıda sözünü ettiğin gibi fritözde anında kızarmış soyulmuş hazır patates cazip gelsede .. Bu konuya derslerinizde değinmişlermiydi merak ettim.

Sebahattin Sargın
19-07-2007, 11:44
Habibe hanımcığım, patatesin bir süre bekletilmesi sonucunda zehirimsi bir madde salgılaması konusunda bir bilgim yok, ama bu konuyu araştıracağım. Dondurulmuş ürünlerde dikkat edilecek nokta, örneğin dondurulmuş patates çözülmeden kullanılmalı. Çünkü bu ürünler çözüldüğünde ve bir süre bu halde bekletildiğinde bazı mikroorganizmalar faaliyete geçiyor. Buda sağlık açısından zarar teşkil ediyor. Fabrikalarda dondurulmuş patatesi üretimi yapılırken patatesler çok hızlı işlemlerden geçirilip donduruluyor. Bu yüzden bir kararma meydana gelmiyor. Umarım sorunuzu sizi memnun edecek şekilde cevaplamışımdır? Başka sorularada her zaman açığım ;)

şükran ünal
14-08-2007, 14:47
Sayın Sebahattin Bey çok güzel anlatmış .Sebzeleri mevsimine göre bende derin dondurucuda her sene saklayanlardanım.Dört çekmeceli derin dondurucum benim elim ayağım oluyor,hele çalışan bir anne olarak daha da önem kazanıyor.bende bezelyeyi,barbunyayı yeşil fasulyeyi 2-4 dakika arası haşlayıp delikli kepçe ile alıp buzlu soğuk suya aktarıyorum orada bir dakika kadar tutup bez serilmiş tepsilere süzerek alıyorum kurulayıp köpük kaplara veya buzdolabı poşetlerine koyup havasını mümkün olduğu kadar çıkartarak dolaba kaldırıyorum. derin dondurucunun kitapçığında böyle tarif edilmiş bende ona uyuyorum.Taze bamyalarıda tepesinden külah şeklinde ayıklayıp bol limon suyuyla hepsini harmanlıyorum ve yine paketleyip kaldırıyorum kışın pişireceğim zaman hiç buzunu çözdürmeden yemeğe ilave yaparak pişiririm.ben aynı zamanda barbunyaya veya bamyaya katacağım havuçlarıda küp doğrar aynı yöntemle kaldırırım sadece dolmalık biberi ve patlıcanı aynı lezzette yakalayamadım patlıcanın konulmadığını çok yerde okumuştum.patatesli hiç bir şey de koymadım.

M.Sema
17-08-2007, 06:14
Bende yıllardır Şükran Hn gibi (hatta daha fazla derin dondurucusuna verdiği parayı hak ettirecek şekilde) ve tıpkı Selahattin Bey'in anlattığı gibi sebze ve meyveleri donduruyorum.Bu yıl da yavaş yavaş başlayacağım.Ben buzdolabı poşetine sebzeyi koyduğumda örneğin fasulyeyi pişirirken kullanacağım domates ve biberi de ekliyorum.Böylece kışın fasulye yapacağım zaman tüm malzeme bir poşette hazır oluyor.
Bir de derin dondurucuda yer kaldıysa eğer boş zamanlarımda yufka böreklerinden yapıp koyuyorum.Her zaman elinimn altında oluyor.

hakanomi
01-10-2007, 11:21
iyi gunler ben patates dondurmak istiyorum ama bir turlu yapamadım.bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim..

ilker_eroglu
11-11-2007, 23:31
Merhaba;

Domatesleri dondurmadan kutulardaki dogranmış domatesler gibi yapmamız mümkünmüdür. Yazın kesip dograsak kışında kullanmak için dondurmak harici tavsiyeleriniz varmı ?

İlker

Gülgün
13-11-2007, 19:02
Merhaba;

Domatesleri dondurmadan kutulardaki dogranmış domatesler gibi yapmamız mümkünmüdür. Yazın kesip dograsak kışında kullanmak için dondurmak harici tavsiyeleriniz varmı ?

İlker

Sayın İlker Eroğlu,
Domatesleri (etli domates olursa çok daha iyi olur) derin bir leğene alın,üzerlerine bolca kaynar su dökün,5 dakika kadar bekledikden sonra kolayca soyun.Soyulmuş domatesleri kuşbaşı doğrayıp,içine hiç birşey eklemeden bir taşım kaynatın ve cam kavanozlara doldurun.Yeni aldığınız kapaklarla kavanozları sıkıca kapatıp,ters çevirin.Soğuyuncaya kadar ellemeyin.Soğuduktan sonra mümkünse karanlık ve serince,değilse uygun gördüğünüz bir ortamda saklayabilirsiniz.Enaz 1 yıl dayanırlar.Hiç bir katkı maddesi içermeden.Ben her sene 15 kavanoz yaparım.Afiyet olsun.

ilker_eroglu
14-11-2007, 01:40
Merhaba;

Sizin tarif ettiginiz sekilde domatesler şişelerde yarı sıvı yarı katı haldemi duruyorlar.

Annemlerde yaparlar ama içine aspirin atarlar diye hatırlıyorum.

Benim istedigim kutudaki dogranmiş domatesler gibi dogal oalrak katkı maddesi olmadan.

Saygılarımla

İlker

Gülgün
14-11-2007, 21:14
Evet İlker Bey,Bazen aspirin atanlar olur ama ben hiçbirşey koymuyorum.Yarı sıvı yarı katı oluyor ve kışın aynen taze domates yemeğe koyar gibi açıp kullanıyorsunuz.Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında tutulmalı ve en fazla 1 haftada tüketilmeli.

Sebahattin Sargın
20-11-2007, 18:13
Benim istedigim kutudaki dogranmiş domatesler gibi dogal oalrak katkı maddesi olmadan.



İlker bey bu dediğinizin ev koşullarında yapılması imkansız. Fabrikada özel işlemlerden geçirildikten sonra o hali alıyor. Bence siz hazırını alsanız daha iyi olacak ;)

tener
22-04-2008, 15:34
Besinlerin dondurularak saklanması konusunu burda gündeme getirmiş olan arkadaşımıza sonsuz teşekkür ediyorum.Bilinçsiz yapılan dondurma ve saklama usullerinin sağlıksız olduğundan emindim.Bayanlar ,bu konuda kendi aralarında bilgi alışverişinde bulunuyorlar.
Uzman kişilerden bu konuda görüş almak son derece keyifli.Tekrar teşekkürler.:p

tener
22-04-2008, 15:36
Sebzeleri haşlarken nelere dikkat etmeliyiz acaba?

şükran ünal
24-04-2008, 13:41
Sevgili Ergunmeister, yukarıdaki mesajları okursanız hepsi ile ilgili bilgileri ben ve arkadaşlar yazdık. Siz başka hangi sabzeyi öğrenmek istiyorsunuz?

agachobim
13-05-2008, 07:31
Merhaba,

Benim hanım patlıcanı önce kozluyor, ardından soyup buzluga atıyor.
Bir deneyin isterseniz.

Selamlar

tener
27-05-2008, 14:53
Teşekkür ederim.Bezelyeleri aynen ,anlatılan usulde yapıp,dondurucuma yerleştirdim.

Bu topiği geri dönüp tekrar dikkatlice okudum ve ihtiyacım olan tüm bilgilerin var bulunduğunu gördüm .
Domates saklama usulune gelince ,bu usül bizim ortaokullarda öğrendiğimiz konserve yapma usulü ile aynı değilmi?Konserve yapımı bu kadar basite indirgenebilir mi ?

Kiraz
27-05-2008, 15:41
Ben de yazın hazırladığım sebzeleri dondurup kışın tüketiyorum, özellikle domatesi. Yalnız ambalaj konusunda içim pek rahat değil. Bu konudaki fikirlerinizi, bilgilerinizi almak isterim.

Genelde yiyeceklerde plastikten, naylondan uzak durup, cam kullanmayı tercih ederim ama dondurucuda cam çok pratik olmuyor, yer kaplıyor, donmuş haldeyken boşaltmak sorun oluyor,...

Dondurucu ortamında yiyecek saklamak için, sağlığa zararlı olmayan ambalajlar nelerdir?

Sebahattin Sargın
31-05-2008, 17:45
Domates saklama usulune gelince ,bu usül bizim ortaokullarda öğrendiğimiz konserve yapma usulü ile aynı değilmi?Konserve yapımı bu kadar basite indirgenebilir mi ?

Bir süredir bu bölüme bakamadım, soruları cevaplayamadım o yüzden. Şimdi elimden geldiği kadar eksikleri tamamlamaya çalışacağım.

Şükran Hanım bunu bu kadar basite indirgemiş gördüğünüz gibi ;) Tekrar söylüyorum sebzelerin dondurulması için fabrikada uygulanan işlemleri evde uygulamak imkansız. Domates içinde aynı şey geçerli. İşlemler sırasında sağlıklı, ezik çürük olmayan meyveleri kullandığınız ve steril olduğunuz sürece hiç bir tehlike teşkil etmiyor.


Bu yöntemi gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz yani.

Annem bir de şöyle bir yöntem deniyor, paylaşmak istedim. Domatesleri rendeliyor, biraz yağ katıyor içine. Sonra onları kaynamaya bırakıyor, bu işlem kaynama başladıktan sonra 20-30 dakika sürüyor. Kaynama işlemi domateslerin miktarına göre değişiyor. Sonra soğumaya bırakıyor, soğuduktan sonra uygun kapların içine yerleştirilip buzluğa yerleştiriliyor. Bir nevi sos gibi oluyor, çok güzel deneyin bence...

Sevgiler ;)

radem63
31-05-2008, 19:04
Brokoliyi nasıl dondurmalıyız?

Sebahattin Sargın
01-06-2008, 00:02
Sevgili Demir demir;

Brokolinin dondurulması ile ilgili elimdeki kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Fakat hafta içi bu konuda bilgilere ulaşabilirsem burada yayınlıyacağım...

Sevgiler ;)

berduray
21-06-2008, 00:39
Ben de fasulye konusunda kendi yöntemimi aktarmak isterim.

Yıkayıp kılçıklarını ayıkladığım diyelim 1 kg. fasulye üzerine kabuklarını soyup küp küp doğradığım 4-5 domates ilave edip tencerenin kapağını kapatıp orta hararetli ateşte suyunu çekmesini bekliyorum, tepsiye yayıp soğutup kilitli buzdolabı poşetlerine havasını aldırarak koyup hemen difrizin şok bölümünde donduruyorum.
Kışın sadece soğanını, kıymasını kavurup, poşeti açıp buzlu fasulyeyi tencereye ekleyip bir bardak kaynar suyla kısık ateşte pişmesi kalıyor.

hulya10
26-06-2008, 15:01
Selam,
Arkadaşlar bende domatesi rendeleyip sıvı yağda sos şeklinde hazırlıyorum.
Soğuyunca minik buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyorum.Böylece tek kullanımlık hazırladığım soslar kışın çok işime yarıyor.Aynı yöntemi biberle uyguladım.Domates sosunun içine ince inve sivri biberler atıp kavurdum ve minik poşetlere koydum.Kışın yemek yaparken hazır soslarım oldu.Çok kullanışlı tavsiye ederim.

zaya61
30-06-2008, 16:11
sarımsak saklama konusunda bilgisi olan varmı arkadaşlar? bu konuda birşeyler okudum ama bazı tehlikeler içerdiği için henüz bir girişimde bulunmadım.

imgelem
10-07-2008, 14:13
Sarmısağı soyup üzerinden çıkana kadar zeytinyağı doldurduğunuz bir kavanozda,ya da doğrudan bir poşete koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Nurcan Özgür
18-08-2008, 21:17
Sevgili arkadaşlar bu gece elime çok miktarda patlıcan geçti. Bunları hangi değişik biçimlerde dondurucuda saklaya bilirim değişik ve güzel tecrübesi olan varsa benle paylaşa bilirmi? Ben kızartmasını ,karnı yarık olarak kızartmasını daha sonra iç malzemesini hazırlayarak kulanmak üzere ve közleyerek saklanmasını denedim. Peki başka bir çeşidi varmı saklanacak.

berduray
18-08-2008, 23:58
Kışın kuru patlıcan dolması nefis olur, bir kısmını da oyup, ipe dizip kurutabilrsiniz.

Nurcan Özgür
20-08-2008, 00:08
Teşekür ederim berduray bunu daha önce hiç yapmadım denemek lazım. Kuruturken acaba bir püf noktası varmı (güneşte gölgede tuzlama gibi) .

Lalezar78
20-08-2008, 13:04
Sn Zfkg patlıcanı kızartıpta mı koydunuz dondurucuya? Ben de patlıcan koymak istiyordum ama nasıl koymak gerekir diye düşünüyordum kızartıp koymanın bir sakıncası var mıdır acaba?

berduray
20-08-2008, 16:04
Teşekür ederim berduray bunu daha önce hiç yapmadım denemek lazım. Kuruturken acaba bir püf noktası varmı (güneşte gölgede tuzlama gibi) .



şurada bu konudan bahsetmiştik. 9 nolu mesaj. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7980)

Nurcan Özgür
23-08-2008, 01:44
Sn Zfkg patlıcanı kızartıpta mı koydunuz dondurucuya? Ben de patlıcan koymak istiyordum ama nasıl koymak gerekir diye düşünüyordum kızartıp koymanın bir sakıncası var mıdır acaba?


Sevgili Lalezar78 evet kızartıpta koydum. Bildiğimiz kızartma şeklinde azar azar bir kerede tüketebileceğimiz kadar sonra sarımsaklı yoğurtla yiyoruz. karnıyarıklıklarıda aynen kızartıp sadece içi eksik pişireceğim zaman içini( kıymalı, tavuklu, kuşbaşılı,vb.) hazırlayıp doldurup tekrar fırınlıyorum anlıyacağınız bildiğimiz yöntem.

Sakıncası varmı onu bilmiyorum ama yıllardır ailem ve çevremdeki insanlar böyle hazır yemek şeklinde tüketiyor.

Mesela menemen hazırlayıp yumurtası hariç dolaba koyup yeneceği vakit çözdürüp yumurtasını ilave ediyoruz. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Nurcan Özgür
23-08-2008, 01:49
teşekür ederim berduray oldukça güzel bilgiler var şöyle bir baktım. Baştan sona okumalıyım çevremde kurutma pek kulanılmıyor genelde meyva ve sebzeler ,etler konserve şeklinde saklanıyor.

imgelem
23-08-2008, 23:57
Sebo bir yerde okudum ama nerde hatırlayamadım. Patatesler soyulduğu an kızartılmaları gerekirmiş. Bir süre bekletilen soyulmuş patates zehirimsi bir madde salgılıyormuş. Bundan yola çıkarak diyeceğim şu ki ; hazır dondurulmuş gıdalar arasında soyulmuş patateslerde var. Ve bu patateslerin tüketci sayısıda epey fazla. Seninde yukarıda sözünü ettiğin gibi fritözde anında kızarmış soyulmuş hazır patates cazip gelsede .. Bu konuya derslerinizde değinmişlermiydi merak ettim.


Habibe Hanım;
Dondurulmuş hazır satılan patatesler ön kızartma işlemi uygulandıktan sonra dondurulur.Bu nedenle herhangi bir kararma olmaz.

osmann
04-09-2008, 02:52
Birşey sormak istiyorum.Fasulyeyi haşlayarak dondurun diyorsunuz ama ben geçenlerde yemek için ayıklanıp ortadan kesilmiş fasulyeleri hiçbir işlem yapmadan direkt dondurucuya kaldırdım.Sanırım çok yanlış birşey yaptım.Peki şimdi onları atmalı mıyım? Yoksa yemek için ileride kullanılabilir mi?

Sebahattin Sargın
09-09-2008, 17:58
Sevgili Osmann;

Sağlık açısından bir sorun teşkil etmez ama tad açısından garanti veremem. Bir daha ki denemede haşlamanız çok daha iyi olacaktır...

Bugün elime küçük bir bilgi geçti onu paylaşayım dedim.

Patatesin Dondurulması;

Patatesler soyulup yıkandıktan ve parmak şeklinde kesildikten sonra enzimlerin tahribi için sıcak su ya da buharla haşlanırlar. Daha sonra hafif sarartma derecesinde ön kızartma işlemine tabi tutularak dondurulurlar...

Kaynak: Gıda Teknolojisi Ders Notları

Sevgiler ;)

papatyam
18-09-2008, 14:00
Ben yıllarca berdurayın tarif ettiği gibi buzlukta sakladım taze fasulyeleri lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor fakat sizin yaptığınız gibi olursa yemek hem geç pişiyor hem de çiğ bir kokusu oluyor.



Birşey sormak istiyorum.Fasulyeyi haşlayarak dondurun diyorsunuz ama ben geçenlerde yemek için ayıklanıp ortadan kesilmiş fasulyeleri hiçbir işlem yapmadan direkt dondurucuya kaldırdım.Sanırım çok yanlış birşey yaptım.Peki şimdi onları atmalı mıyım? Yoksa yemek için ileride kullanılabilir mi?

ebrub
30-09-2008, 14:49
Birşey sormak istiyorum,ben yukarıdaki mesajlarda anlatılan ''domates konservesini'' yapmıştım yaklaşık 1 ay kadar önce (fazla domates gelmişti, hem değerlendirmek hem de kışa hazırlık amacıyla). Biraz tuzla tencerede bir taşım kaynatıp, cam kavanoza doldurup, ters çevirip soğumasını bekledim. Ancak Adana.da hava çok sıcak oldugu için buzdolabına kaldırdım, bu sorun yaratmaz değil mi?

susam
03-12-2008, 11:13
Karalahana, pazı, üzüm yaprağı veya ıspanak gibi yaprakları kullanılan sebzelerde kendi kullandığım yöntemi yazayım. Suyu kaynattıktan sonra bütün halindeki yapraklar hafif rengini atacak şekilde haşlanıp soğuk sudan geçirilir. İyice süzdürülüp elle yapraklar zarar verilmeyecek şekilde sıkıldıktan sonra soğutulup tek kullanımlık miktarlarda poşetlenir. Buzluğa konulur.

susam
03-12-2008, 11:20
Maydanoz **** nane dondurulmadan önce yıkanır, suyu tamamen süzdürülür, mümkünse kurulanır. Kıyılarak **** yapraklar halinde poşetlenip buzluğa kaldırılır. Tek kullanımlık hazırlamaya gerek yoktur. Tek bir poşeti doldurup, lazım oldukça gerekli miktarda alarak kullanabilirsiniz.

kandaz
26-03-2009, 20:45
Arkadaşlar ben yıllardır Bursa domateslerini yıkayıp küp küp doğruyorum ve birer yemeklik olarak poşetleyip donduruyorum. Çok da güzel oluyor. Arkadaşların sebzeleri yağda kızartrak **** kavurarak ondurduğunu okudum. Yiyeceklerin sadece haslama metoduyla dondurulmasını yağ ile kızatılarak **** kavrularak dondurulduğunda bakteri oluşacağını duymuştum.

tener
13-05-2009, 02:34
Yeni bir yıl ,yeni bir mevsim ,işlere tekrar koyulmanın zamanıdır. Hepinize şimdiden kolay gelsin.

radem63
01-06-2009, 22:43
Çilek nasıl dondurulur?
Çilek mevsimi bitmeden buzluğa koymayı düşünüyorum...

imgelem
01-06-2009, 22:46
Yıkayın,kurutun ve dondurun.Ama dondurulan çilek, yemek için uygun değildir.Reçel,pasta v.b. şekilde kullanabilirsiniz.Çünkü çözüldüğünde sulanır ve pelteleşir.

radem63
02-06-2009, 18:54
İmgelem cevabın için teşekkür ederim.Bende pastalarda kullanmak için sordum:)

cukurovalı
05-10-2009, 14:10
Kabak dondurulurmu .
Pazar da çiçeği üstündeydi dayanamadım çok almışım.

iko10
31-10-2009, 18:20
Buzdolabı poşetlerinin, buzlukta bir süre durduktan sonra hafif ama pek de hoş olmayan bir koku verdiğini fafk ettim. Farklı markaları kullandıysam da bunun önünü alamadım. Şimdi elimden geldiğince kilitli poşet kullanmaya çalışıyorum. Bu konuda bir fikri olan var mı?

Harun Parlak
31-10-2009, 18:30
Bence en iyisi mevsim yiyeceklerini yemek. Ya da kurutulmuş yiyecekler. Dondurulmuş yiyeceklerden sadece Balık yiyebiliyorum diğerleri aynı sizin anlatdığınız gibi kokuyor.

iko10
01-11-2009, 11:21
Eskiden çok fazla besini dondurarak saklardım. Şimdi ise dediğiniz gibi kurutarak veya konserve yaparak saklıyorum. Bu sene büyük dondurucumu çalıştırmadım bile. Böylece enerji tasarrufu da yapıyorum :))

Harun Parlak
01-11-2009, 12:55
Her türlü kardasınız hem enerji tasarufu hemde mevsim yiyeceklerinin nimetlerinden faydalanma.
En güzeli mevsim Yiyecekleri. Arada kurutulmuş da olursa onlar da değişiklik oluyor.

ide
10-04-2010, 01:40
Sevgili arkadaşlarım, dondurucu kullanmaya yeni başladığım için aklıma takılan bir soru var; marketlerde, dondurucuların içindeki sebze poşetlerinde minik buz ya da kar tanecikleri görünmüyor oysa evdekinde bunlar görülüyor nedenini merak ediyorum.
Bir diğer konu ise; brokoli ve karnıbaharları mikrodalgada şoklayıp (kendimce haşlamakla zaman yitirmeyecektim) dondurucuya atmıştım ancak çıkardığımda pişme süresinin çok çok uzadığını ve lastikimsi bir sertleşme olduğunu gördüm. Benim düştüğüm hataya düşülmesini önlemek için uyarayım istedim:rolleyes:

(Bu başlık altında sormakla umarım doğru bir şey yapıyorumdur)

rana58
21-04-2010, 15:10
Buzdolabı poşetlerinin, buzlukta bir süre durduktan sonra hafif ama pek de hoş olmayan bir koku verdiğini fafk ettim. Farklı markaları kullandıysam da bunun önünü alamadım. Şimdi elimden geldiğince kilitli poşet kullanmaya çalışıyorum. Bu konuda bir fikri olan var mı?

Ben de benzer endişeleri taşıyorum. Yıllardır dondurduğum sebzeleri buzdolabı saklama poşetlerinde dondurucuya koyuyorum, hazır dondurulmuş ürünleri de plastik kaplarda görüyorum, ama birçok yerde plastiğin dondurulmuş özellikle svı gıdaların yapısına geçebileceğini okuyorum.
Dondurulmuş gıdalar için en sağlıklı -aynı zamanda kullanışlı- saklama kapları açısından bizi bilgilendirebilecek biri varsa sevinirim.:confused:

iko10
27-04-2010, 17:37
Bana öyle geliyor ki; buzdolabı poşetleri bu iş için çok da uygun değiller. Her ne kadar ismi buzdolabı poşeti olsa da:) Doğru bir malzeme olsa koku vermez.

canikomm
03-06-2010, 02:53
kalın poşetlerin daha sağlıklı olduğunu duydum hemde koku yapmıyorlar mış

verdoque
13-06-2010, 22:53
Sebzeler için bez torba olabilir (mi?) (Tokat'ta sucuğu bez torbalarda yapıyorlarmış, aklıma ordan geldi)

Domates için aklıma birşey gelmiyor. Onu da konserve yaparız :)

canikomm
14-06-2010, 00:14
acaba mantar dondurulabilir mi arkadaşlar

tener
15-06-2010, 19:46
Plastik kapların , soğuk ve sıcaktan (ısı değişimlerinden) etkilendiğini medyadan bende dinlemiştim.Şu aralar saklama kabı olarak pazarlanan plastik kaplar var ve bunlar yüksek fiyatlardan satılıyor. Yoksa plastik kaplarında organik olanı mı çıktı? Bu konuda ne dersiniz?

verdoque
15-06-2010, 21:54
Dediğiniz ürün tahmin ettiğimse çok uzun zamandır (1946'dan beri) pazarlanıyor ve Alman malı olduğu için biraz güvenip denemiştim. Saklanan ürünlerin uzun süre bozulmadığını tecrübe ettim ama plastiğinin ne derece sağlıklı olduğu konusunda şüphelerim var. Sürahisinde bir süre bekleyen suda plastik kokusu ve tadını fark ettik ondan sonra kullanmayı bıraktık.

Çok uzun süredir (belki 20 yıldan beri) yoğun biçimde bu ürünleri kullanan bir yakınım kansere yakalandı. Belki tesadüf ama insan yine de günlük hayatta kullandığı herşeyi sorgulamaya başlıyor.

canikomm
23-06-2010, 23:23
acaba mantar dondurulabilir mi arkadaşlar

sultanvesuat
28-07-2010, 18:54
Arkadaşlar bezelyeyi haşlamadan dondurucuya koymayın; çünkü kullanırken bir türlü pişmiyor ve ot gibi kokusu ve tadı oluyor.

sultanvesuat
28-07-2010, 18:57
Şişe domatesi yapmayı bir de şöyle denemenizi öneririm.
Domatesleri rendeleyip tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra 10 dk. daha kaynatın. Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip sabaha kadar bekletin. Daha sonra karanlık ve serin bir yerde saklayın. Kullanmak için açtığınızda buzdolabında saklayın ve bir hafta içinde tüketin. Çok güzel oluyor. Hiç bozulmuyor. Katkı maddesi de yok.

sultanvesuat
28-07-2010, 19:07
Yeşil biberi haşlayarak dondurursak tadı değişmez mi?

sultanvesuat
28-07-2010, 19:08
Domatesin kabuğunu soyup küp doğrasam ve başka bir şey yapmadan poşetleyip dondursam nasıl olur?

Sebahattin Sargın
05-08-2010, 09:28
Sevgili Sultanvesuat;

Sebzeleri dondurmak için uygulanan haşlama işlemi çok kısa süreli olmalıdır. Maksimum 2-4 dakika sınırını geçmemelidir. Uzun süreli haşlamalarda renk bozuklukları ve tadında değişiklikler meydana gelir.

Yeşil biberin dondurulması konusunda herhangi bir bilgim yok, anca çok kısa süreli bir haşlamadan geçirilip buzluğa atılabilir.

Domatesleri dediğiniz şeklinde içinde birazcıkta yağ ekleyerek buzdolabınızın buzluğuna atabilirsiniz. Herhangi bir bozulma ya da tadında bir değişiklik olmayacaktır...

Sevgiler ;)

Sebahattin Sargın
05-08-2010, 09:43
Bana öyle geliyor ki; buzdolabı poşetleri bu iş için çok da uygun değiller. Her ne kadar ismi buzdolabı poşeti olsa da:) Doğru bir malzeme olsa koku vermez.

Buzdolabı poşetleri koku vermezler, poşetin ağzı açık kalmış olabilir. Buzdolabından kaynaklan bir sorunda olabilir. Bakın burada (http://tarifdefteri.com/forum/archive/index.php/t-2043.html) koku sorunu yaşayan insanların paylaşımları var.

Bazen buzdolablarından "Poliüretan" adı verdiğimiz bir kimyasal sızıntı olabiliyor. Buzdolabınızı servisinize baktırsanız iyi olur sanırım...

Sevgiler ;)

berduray
05-08-2010, 13:14
Domatesin kabuğunu soyup küp doğrasam ve başka bir şey yapmadan poşetleyip dondursam nasıl olur?

Ben kışın menemen yapmak için bu yöntemi kullanıyorum.

Yeşil biberi yıkayıp ince ince doğrayıp tek kullanımlık buzdolabı poşetinde saklıyorum, çözdürmeden direkt tavaya atıyorum.

Kızarınca domatesi ilave ediyorum.

Kışın da yaz tadında menemen yiyebiliyorum.

Bazı arkadaşlarım kalın etli biberleri ve patlıcanı közleyip, buzluğa atıyor.

acemifüsun
05-08-2010, 23:03
Ben de domatesi kabuklarını soyup, doğrayıp saklıyorum. Ayrıca bezelyeyi ayıklayıp, haşlamadan, çiğden, barbunyayı, enginarı(limonlu suda) çok az haşlayıp, taze fasulyeyi az zeytinyağı ile kavurup, sarartarak derin dondurucuya kaldırıyorum. Patlıcanları, kırmızı salçalık biberleri közleyip, kabuklarını soyup, börülceyi de haşlayıp kaldırıyorum.( haşlama süreleri 2-4 dakika arası)

sultanvesuat
22-08-2010, 18:12
Karnıyarık yapmak için patlıcanı nasıl donduruyorsunuz?

verdoque
09-10-2010, 15:35
Elimde bolca kimyasalsız yetişmiş acı kıl biber vardı, acı olduğu için hızlı tüketemedik. Ziyan olmasın diye ince yemeklik doğrayıp yağda kavurdum, cam kavanoza koyup derin dondurucuya attım.

Aynı şekilde bahçeden toplanmış minik patlıcanlar da vardı. Pijamalı soyup tuzlayıp beklettim. Suyunu verince yıkayıp küp küp doğradım, rengi değişene kadar kavurup soğuduktan sonra poşetleyip derin dondurucuya kaldırdım.

Bu yöntemin bir sakıncası var mıdır?

acemifüsun
09-10-2010, 16:00
Bence yok sevgili verdoque. Taze fasulyeyi de hafif kavurup ,öyle kaldırıyorum, bu şekilde yemeği daha lezzetli oluyor. Patlıcan nikotin ürettiği için, pişirildiği gün tüketilmesi gerekiyor deniyor, fakat ben de patlıcanı közleyip, buzluğa kaldırıyorum. Yemekli misafirlerim gelince patlıcan salatası hem değişik, hem de hazır olmuş oluyor. Oturup, kalkıp buzluktan patlıcan yemediğimiz için, çok sorun etmiyorum:)

s.eren
20-06-2011, 00:11
Patlıcanları alacalı soyup yağda kızartıp (karnıyarık için) poşetleyip deepfreze de saklamayı önermişlerdi.Geçen yıl yaptım 2 yemeklik kadar..
İğğğğreenç ötesi!!Ço tuhaf ağır bir patlıcan ortaya çıktı..Ben közleyerek koymaktan yanayım pek bir sakıncası yok gibi..

Birde çok yakında bir tv'de bir dr.den dinledim; bilindiğinin aksine patlıcanda nikotin yokmuş!Sakinleştirici madde varmış..
Bundan dolayı nikotin-keyif verici madde benzetmesi yapılıyormuş???

berkayseray
11-07-2011, 22:55
Kabak dondurulur mu arkadaslar?Deneyen varsa tecrubelerini paylasabilir mi?

Uzaylı
05-08-2011, 00:23
Sayın berkay seray; Ben de merak edince, küçük bir araştırmayla kabağın, dondurulmuş ürün satan firmaların okey zarı kadar yemeklik ve ayrıca dolması olmak üzere iki çeşit ürünü piyasada sattığını buldum. Ancak evde dondurma ile ilgili bir şey bulamadım. Evde daha çok kurutma ve konserve yöntemleri kullanılıyormuş.

Firmalar dondurulmuş ürünlerini -40 derecede şokluyormuş.


Ayrıca bir firmanın hediyesi uzun uzun dilimlerin ızgarada yağsız pişmiş ve kavanoza döşenerek yerleştirilip, üzeri yağ doldurulmuş bir ürününü denemiştim. O da oldukça güzeldi.

idris şenol
05-08-2011, 09:00
sayın epsody bana bir ara bahçedeki biberleri nasıl deyerlendiriyorsun diye sormuştu
bende konserve şeklinde diye bahsetmiştim
Epsody nin tarifi:
bahçedeki biberleri toplayıp çekirdeklerini çıkarıp
yakayıp kurutup bütün olarak bir tepsiye dizip ,bir fırça yardımıyla az yağlamk suretiyle fırında hafif pürsüdükten sonra buzdolabı poşetleriyle derindondurcuda ailenin sayısına göre hazırlanabilir demişti
daha geniş bilgiye epsody den ulaşılabilir:))

Viji
19-08-2011, 07:21
Ben de sivri biberleri yıkayıp temizledikten sonra teflon tavada bir kaşık zeytinyağ ekleyerek hafif kavuruyorum soğuduktan sonra poşetleyip dondurucuya koyuyorum.Kullanacağım zaman çıkarıp ılınmasını bekleyip servis tabağına alıyorum üzerine domates sos yapıyorum ilk gün ki gibi taze oluyorlar.

Zekoş
23-09-2011, 15:46
Bu konuyu baştan sona kadar okudum yazılanlar hemen hemen aynı teknikler.Bende zeytinyağında kızartıp **** kavurarak koymanın zararlı olduğunu duymuştum.Ne kadar doğruluk payı var bilemiyorum ******.Maydonoz v.b bitkileri kurutma da salata kurutucusu çok işe yarıyor kurturken de yeşil kurumasına yardımcı oluyor.Ayrıca kavonozda domates yaparken sarımsak ve acı biber katarak farklı bir sos elde ediyorum denemenizi tavsiye ederim bunları küçük kavanozlara koyun ve kızartmalarda kullanın.

rodoslu
30-01-2012, 14:12
Merhaba,

Yiyecekleri yazdan hazırlayıp buzlukta dondurarak tüm kış tüketme konusuna biraz takıldım, haliyle biraz araştırma yaptım. Son yıllarda korkunç boyutlara varan bu dondurma işlemi yüzünden neredeyse taze gıda yiyemiyoruz. Annem de dahil kadınlar herşeyi hazırlayıp buzluğa atıyorlar. Buzluktan çıkarıp pişirmesi pratik geliyor, işlerini kolaylaştırıyor. Bu bana çok yanlış geliyordu. Sağlıklı beslenme konusuna zaten çok düşkün olduğum için bu konuda biraz okuma yaptım.

Sizinle paylaşmak istiyorum.

Evdeki buzdolaplarımızla yöntemi ne olursa olsun başarılı (vitamini kaybolmadan) bir dondurma işlemi yapmak imkânsız. Marketlerde dondurulmuş olarak satılan ürünler şoklanarak dondurulduğu için üzerlerinde buzlanma ve karlanma olmaz. Ama evdeki buzluklarda karlanma ve buzlanma olur, bütün bunlarda bakterilere bayram yeri gibi gelir. Her çeşit gıdayı (et, köfte, sebze, dolma, kavurma vs. hatta kimileri böreği bile yapıp buzluğa koyuyor) aynı ortamda aylarca bekletmek hem bakteriler nedeniyle bozulmalarına hem de birbirlerine koku geçirmeleri nedeniyle orjinal tatlarını kaybetmelerine sebep oluyor.

Hatta çoğu kadının buzdolabımda bir koku var diye yakındığı şikayetlerin ana kaynağını gerek alt gözde gerekse buzlukta uygun saklama kurallarına uyulmaması oluşturur.

Unutmayalım buzdolaplarımız şoklama yapmıyor ve uzun süre donmuş gıda saklamak için uygun değil. Bu nedenle aynı tür olmayan yiyecekleri hem yanyana koymayalım hem de uzun süre saklamayalım, bu gıdalar posadan ileri gitmiyor ayrıca ürettiği bakterilerle buzdolabımıza ve diğer gıdalara da zarar veriyor.

Gıdaları mevsiminde taze taze tüketmek bana daha uygun geliyor. Buzluktaki etleri en fazla 7-10 gün arasında tüketmek gerekiyormuş.

Yazdan kilolarca alıp doğrayıp pişirerek veya çiğden kavanozlara doldurduğumuz domatesler tam bir kanserojen. Konserve mantığıyla hazırlanan gıdaların ısılarının hiç değişmemesi, ışıktan tam olarak korunmaları ve hava almamaları gerekir. Ev koşullarında saklanan bu yiyecekler ne olursa olsun ısı değişimine uğrarlar. Biz kapaklarını değişik yöntemlerle sızdırmaz yaptığımızı sansak da (açarken çok zorlansak da) konserve kapaklarının (ev koşullarında hazırlananlar) muhakkak hava aldığı söyleniyor (Taylan Kümeli). Kaldı ki domates içerdiği asit nedeniyle bekletilmeye pek de uygun bir besin değildir. Bekledikçe asit oranı artar, ısı-ışık-hava dengesi bozulursa da yarardan çok zarar verir. Bu durumda domatesi yazın yemek kışın salçaya geçmek bence daha hijyen ve sağlıklı bir davranış. Uygun koşullarda hazırlanmış hijyen bir salça, bol asitli kansorejen domatesten daha makbuldur.

Mutlu günler dilerim.

gulhanduran
12-05-2012, 17:16
dondurarak saklayabileceğimiz bazı sebzeleri ( özellikle yeşil fasulye, bezelye, enginar ) blanching yani ön haşlama yapmamızdaki amaç, renklerini muhafaza etmek, hem de besindeki soğuk zincir halkasını kırmak...haşlama yapmadan dondurduğumuz taktirde ; soğuk zincir halkası kırılmadığı için sebzelerimiz istediğimiz kadar pişirsek de sertliğini gideremeyiz.
patatesin nişasta miktarı yüksek olmasından dolayı ön haşlama yerine ön kızartma yaparak hem şeklini hem rengini koruyarak saklayabiliriz.zaten piyasada mevcut bulunan dondurulmuş patatesler de ( elma dilimi, parmak vs.) ön kızartma yapılarak hızlı bir şekilde dondurularak hazırlanıyor.Ancak fabrika ortamındaki dondurma işlemi ile evlerimizdeki derin dondurucu veya nofrost buzdolaplarındaki dondurma işleminde kullanılan ısı dereceleri aynı olmuyor maalesef... en sağlıklı olanı -32'de şoklayıp -18'de saklanması...Rodoslu arkadaşımın da söylediği üzre evlerimizde yaptığımız dondurma işlemleri sonucu sakladığımız besinleri daha kısa sürede tüketmek en mantıklısı.

onur1202
05-03-2015, 15:14
arkadaşlar bahsettiğiniz durumlar kullandığınız dondurucunun kalitesiyle de alakalı olabiliyor. klasik buzdolabı poşetiyle saklıyoruz sebzeleri de etleri de ama bizimkinde koku olmuyor, o da dondurma hızıyla alakalı bir durum, siz oda sıcaklığında ki bir sebzeyi dondurucunun içine koyduğunuzda ister istemez terleme yapıyor bunun nedeni de uzun sürede donmaya başlamasından kaynaklanıyor. biz evde uğur derin dondurucu kullanıyoruz ve ciddi bir hızda soğutuyor ne sebze de ne de etlerde bahsettiğiniz gibi poşet kokusu geçmiyor gıdaya bizim dondurucu udf 7 modeli dikine olup çekmeceli olanlardan, istediğiniz marka poşet kullanın donma süresi yeteri kadar hızlı değilse poşet kokusu geçecektir.