PDA

View Full Version : Ali H. ALI / Kurtbagrı (Ligustrum lucidum) Yaprak budama, Şekil verme




Ali H. ALI
22-12-2006, 10:41
Bonsaiye gonul vermis arkadaslarim, selamlar.
Bundan boyle, agaclarim uzerinde yapacagim calismalari resimlerle elimden geldigince, sizlerle paylasacagim ve bu paylasimin sizlere bonsai ogrenmede yarari olacagini dusunuyorum. Budamalar, sekil vermeler, kok budamasi ve saksi deyisme ve diger tum agaclar uzerindeki calismalarimi buradan izleyebilirsiniz. Yalniz izlemekle kalmayin, sirasi gelince uygulayin da. Hepinize kolay gelsin.

Bu gun yaptigim calisma, uzun bir zamandir ilgilenemedigim, kurtbagri [Ligustrum lucidum] 21 agactan olusan orman tarzimi tekrar budayip sekillendirmek, bu arada yaprak budamasida yaparak, agaclarimin daha kucuk ve daha saglikli yapraklanmasini sagliyacagim. 3-4 hafta sonra bir baska resim ekleyip agaclarimin yeni yaprakli durumunu gormenizi sagliyacagim.

Turkiyede bilmem, ama burada kurtbagrina zararli istenmiyen agac gozuyle bakiliyor ve goruldugu yerde sokulup atiliyor. Orman tarzindaki agaclar bahcemde kendiliginden sagda solda bitmis fidanciklardi. 17 ve 5 yasindaki fidanlardan olusan bir orman tarzi. Duz tas uzerine 4yil kadar once dikildiler
ve kimse tarafindan istenmiyen bu agaclara bakarken ben kendimi bir ormanda gezinirken buluyorum. Sizlerde cevrenizde istenmiyen agac ve bitkilerden cok seyler yapabilirsiniz, aklinizda olsun.

Kurtbagri zeytinle ayni aileden, daha yasli agaclarim var govdeleri zeytin govdesi gibi gelisiyor[saksida deyil de uzun zaman yerde buyuyenler] zeytinle ayni aileden oldugunu goz onune alip kucuk bir kurtbagri fidanina zeytin asiladim tutu bir yil var asi yeni surgunler acti, ne kadar yasaycak izliyorum.

6187
calismamdan onceki kurtbagri ormani

6188
Yapraklarin yakindan gorunusu

6189
Iki saat kadar yapilan bir calismadan sonraki kurtbagri ormani

6190
Dallarin yakindan gorunusu.

Bir diger calismama kadar saglicakla kaliniz.




Ali H. ALI
22-12-2006, 10:44
Sanirim bir sorun var resimler eklenmedi daha sonra deneyip eklemeye calisacagim.

sukranayalp
22-12-2006, 10:46
ben anlayamadım Sn. Ali.
Zeytinle aşılandıktan sonra kış geldiği için yaprakları dökülmüş hali mi? Yoksa siz özel olarak mı yaprakları temizleyip bu hale getirdiniz ve hala aşılama yapmadınız mı?

Ali H. ALI
22-12-2006, 10:55
Iyi gunler sayin Sukranayalp,
Resimleri gorebiliyormusun? ben ekledigim resimleri goremiyorum.
Bahsettigim zeytin asilanmis kurtbagri bu gonderdigim resimlerde yok. Daha sonra resim cekip gonderirim.

sukranayalp
22-12-2006, 11:00
Güldürdünüz beni. Ben de göremediğim için anlayamamıştım zaten.
Ama yine de yukarda gördüğüm toplam 4 resimden son ikisinde yeşil yaprak kalmamış. Normalde hem ligustrum hem de zeytin yaprak dökmeyen ağaçlarımızdır.
Burda herhangi bir açıklama yapmamışsınız. Siz mi yapraklarını temizlediniz? Şayet siz temizlediyseniz niye temizlediniz?

Ali H. ALI
22-12-2006, 11:34
Tamam sorun bendeymis computeri kapatip tekrar actim simdi gonderdigim resimleri ben de goruyorum.
Sayin sukranayalp bonsai dunyasina hos geldiniz, guzel bir ugrasin icerisine adim atiyorsunuz. Bitkilere yabanci olmadiginizdan, bonsaiyi daha cabuk ve daha kolay ogreneceginizi dusunuyorum. Simdi bu forumlrda bonsai icin yazilanlari yavas, yavas icinize sindire, sindire okumaya baslamalisiniz. Yalniz sordugunuz sorunun cevabini su an ben vereyim. Bonsaide yaprak budamasi diye bir islem var, agaclarimin yapraklarini ben budadim, sebeblerin en onemlisini soyleyim yapraklari kucultmek icin. Geriye kalanlari da sen forumlari okuyarak ogrenebilirsin. Tekrar aramiza hos geldin ve unutma bonsai bir yasam bicimidir.

aybala
22-12-2006, 11:40
Ali bey, yaprakların küçük ve sağlıklı olması için, bu ağaç üzerinde yaptığınız yaprak budamasını fotoğrafla da göstermeniz mümkün mü?
Yani yaprakları nereden, tamamen mi yoksa bir kısmını mı budadınız?

Ali H. ALI
22-12-2006, 11:48
Iyi gunler Aybala, yaprak budamasinda yapraklarin tumunu budadim, yapraklari dalin uzerinde kucuk bir dal sapcigi kalacak sekilde budadim[su an burada 9:47 gece yarin baska bir agac uzerinden yaprak kesip resim gondermeye calisirim]

aybala
22-12-2006, 11:53
Çok teşekkürler, kolay gelsin.

murare
22-12-2006, 16:05
Hocam yapraklardan birini saklayın, tekrar yaprak çıktığında karşılaştıralım. :)

Ali H. ALI
24-12-2006, 13:17
Herkese selamlar, Aybala yapraklari nasil budadigimi gosteren iki resim gonderiyorum, umarim yardimci olur.

Yaprak budamasi yaparken zamanlama cok onemlidir, yapraklarin iyice yetilmis olmasi gerekir ilkbaharin son ayı ile yazin ilk 2 ayı en uygun zaman dilimi diye dusunuyorum .

6203
Yapragin kesikldigi yer

6204
Yaprak kesildikten sonra dal uzerinde kalan yaprak sapcigi.

Ali H. ALI
24-12-2006, 13:21
Murare selamlar, istedigin yapraklari sakladim.

murare
25-12-2006, 07:56
Sağolun Ali Hocam, her istediğimizi yapıyorsunuz. İnşallah çabalarınızı boşa çıkartmayacağız.

aybala
25-12-2006, 08:31
Ali Bey elinize sağlık, teşekkürler.

Yaprak budamasi yaparken zamanlama cok onemlidir, yapraklarin iyice yetilmis olmasi gerekir ilkbaharin son ayı ile yazin ilk 2 ayı en uygun zaman dilimi diye dusunuyorum .

Avusturalya ile aramızdaki mevsim farkını hatırlatmakta fayda var. Biz şu günlerde kışı yaşadığımıza göre "Ali Bey yaptı ben de yapayım." demeyelim :) Ali Bey'in yukarıda bahsettiği "yaprak budama dönemi" bu yüzden de önemli.

Avusturalya'da eylülden kasıma kadar ilkbahar, aralıktan şubata kadar yaz, marttan mayısa kadar sonbahar, hazirandan ağustos sonuna kadar da kışmış. :)

turunç
25-12-2006, 10:10
Benim de kurtbağım var. Artık yaprak budama işine sıra gelince, nasıl yapılacağını öğrenmiş oldum.:) Çok teşekkür ederim Ali Hocam. Mevsim ve yaprakların yeterli olgunluğa gelmesini de unutmadan tabii ki:)

Ali H. ALI
22-01-2007, 12:46
Herkese iyi gunler, Yaprak budamasi yatigim kurtbagri aradan sadece 4 hafta gectikten sonra tekrar baharmis gibi yapraklandi resimleri sizlerle paylasiyorum.

6786
Kurtbagri agaclari yeni yapraklari ile.

6787
Yeni yapraklarin, yakindan gorunusu.

6788
Murarenin istedigi, yaprak budamasinda sonra sakladigim iki yaprak ve iki tane yeni yaprak[yeni yapraklar tam yetilmedigi icin belki biraz daha buyuyebilir]

turunç
22-01-2007, 12:57
Çok teşekkürler Ali Hocam. Yapraklar 1/4 oranında küçülmüşler.

Ben bir hata yaptığımı düşünüyorum. Benim kurtbağını erkenden saksıya aldım. Aceleci davrandım. Şimdi filiz verdi. Henüz tomurcuklar tam açılmadı. Ama çok güzel olabilecek bir bonsainin gelişimini engelledim diye düşünüyorum. Gövdesi istediğim gibi zaten kalındı. Üzerinde bir dal bırakıp, geri kalanları budamıştım. O ince dalın kalınlaşması çok uzun sürecek. Ne yapmamı önerirsiniz? Saksısını değiştirmeli miyim? Ağaç çok sağlıklı görünüyor. Saksıya da adapte oldu. Yeni kılcal kök gelişimi mevcut. Teşekkürler şimdiden. Saygılar....

turunç
22-01-2007, 13:00
Bir sorum daha olacak, izninizle. Acaba sizizn yukarıdaki çalışmanıza nasıl bir gübreleme uyguluyorsunuz? Gübrenin içeriği, gübreleme süresi?

oktars
22-01-2007, 13:36
Ali hocam elinize sağlık

Bende de bir kurtbağrı mevcud fakat benim yerime tırtıl yaprak budaması yapmış en son baktığımda tomurcuklar vardı herhalde havaların iyi gitmesiyle yeniden yapraklanacak.

Ali H. ALI
23-01-2007, 12:41
Iyi gunler,
Turunc kurtbagri agacinin yeni kilcal kokler olusturdugunu dusunuyorsan hic elleme simdiki saksisinda dursun, yeni saksiya alacagin zaman, agacinin daha fazla kalinlasip gelismesini istiyorsan, budama yapma birak istedigi gibi buyusun, agacin kalinligi istedigin duruma gelince onu istedigin gibi budar sekillendirirsin. Kurtbagri budamaya olumlu cevap veren bir tur budadiktan sonra bircok yerlerinden yeni surgunler veriyor, bu surgunlerden istemediklerini budar, istediklerini birakabilirsin.

Benim kulandigim gubre organik ve kati gubredir.[bugday tanesinden daha buyuk parcaciklar halinde] karisimin icerisinde Hayvansal gubre, balik artiklarindan elde edilmis gubre, kan ve kemik artiklarindan elde edilmis gubre bir de deniz yosunu[Bu karisimi ben yapmiyorum gubre hazirdir ve bu karisimlari iceriyor]
N-3.2
P-2.6
K-1.6
Agaclarin buyume mevsimi sirasinda kullaniyorum. Kucuk bez torbaciklar icerisine koydugum gubre, bonsai saksisindan akmadan eriyip yok olana kadar duruyor. Kati gubre kullanmamin nedeni, suladik sonra yavas ,yavas cozulmesidendir. Sivi gubre pek kullanmiyorum.
Kurtbagrinin yapraklarini budadiktan bir hafta sonra gubre vermiye basladim.
Resim cekecegim zaman gubre torbaciklarini agaclar altinda almistim.

Hosca kaliniz.

Ali H. ALI
23-01-2007, 12:45
Selamlar Oktars, hic suphen olmasin, havalar biraz isindigi zaman, kurtbagri hemen yeserip sana bahari muzdeleycektir, Hosca kal.

turunç
23-01-2007, 13:19
Saolun hocam.. Gövdesinden memnunum. En iyisi; ellemeyeyim. Bonsai saksısında büyümeye devam etsin. Ben de granül gübre kullanıyorum. Bazen ayda 1 kez azot oranı fazla sıvı gübreyi yapraklara püskürtme şeklinde uyguluyorum. Benim adayların toprakları henüz yeni olduğundan şimdilik gübreleme yapmadım. Ama önümüzdeki ay granül gübre vereceğim. Aydınlattığınız için teşekkürler. Saygılar..

acerpalmatum
24-01-2007, 03:22
Sayın turunç önümüzdeki ayın gübreleme için uygun olmadığını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla baharı beklemelisin. Ben yaklaşık 4 ay önce 0-10-10 gübreyle adayları gübreledim ve havaların durumuna göre nisana kadar da gübrelemeyi düşünmüyorum. Bu konuda uzun süredir aramızda olmayan sevgili ade 1 in yazısını tekrar tekrar okumakta fayda var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1477

Resmini eklediğim ürünü geçtiğimiz yaz kullandım. Kesinlikle çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. İçeriğinide ekliyorum. Temin edebilen arkadaşlar mutlaka kullansınlar.
Major Elements
Nitrogen N 5.5% of total weight
Phosphorus: P 6% of total weight
Potassium K 3% of total weight
Minor Elements
Iron Fe .12%
Copper Cu 50mg/kg
Molybdenum Mo 27 mg/kg
Sulfur S .5%

turunç
24-01-2007, 12:17
Sayın acerpalmatum; uyarınız için teşekkürler... Birbirimize yardım ederek öğreniyoruz:) Sizin kullandığınız gübrenin içeriği süpermiş. Nereden temin edebiliriz acaba? Fiyat hakkında da bilgi sahibi olabilsek iyi olurdu. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

Ali H. ALI
01-06-2008, 12:40
Hepinize iyi gunler, bir yil once kafamda olusturdugum ama bir turlu firsat bulup da hayata geciremedigim bir calismami nihayet bu gun bitirdim ve sizlerle paylasiyorum.

SAKSIDAKI PEYZAJ (Penjing)
6 yil yerde iki yil da saksida duran ve iyice gelisen bir kurtbagri ile yaptigim bu calismada kullandigim taslar denizden toplanmis gercek taslardir(kopukten yapilmis dogal gibi gorunen taslar degildirler)

Ucuz satisa konan asagidaki saksi altligini alip ayni sekilde kontraplaktan kestigim ve altina 3 tana ayacik yapistirip, saksi altligina bir altlik yaptim.

39210
39214

Saksi altliginin altligi hazirdi, asagida saksi altligi icerisinde gordugunuz denizden toplanmis taslarin altlarini bir tas kesici ile tek tek kessip kesik taraflari saksi icerisine gelecek sekilde, "sivi civi" denen bir yapistirici ile, istedigim gibi dizip hepsini saksiya yapistirdim.

39215
39216

Taslari saksiya yapistirmadan once dizip en iyi hangi sekilde durdugunna karar verdikten sonra yapistirma yaptim. iki gunluk bir beklemeden sonra taslar yerlerine iyice yapismisti(Ayrica agaci tellerle baglamak icin de onu dikecegim yere tellerle birlikte kasilmis kucuk bir tasi yapistirdim)

39217

Kurtbagrini dikmek icin saksim ve icindeki taslar artik yerli yerindeydi.

Ali H. ALI
01-06-2008, 13:17
Saksiya dikecegim kurtbagrinin yapraklari oldukca buyuk ama bu sorun degildir agac dikildigi yere uyum sagladiktan hemen sonra, onumuzdeki baharin ilk yarisindan sonra yaprak kucultme islemi yapabilirim.

39223

kurtbagrini saksisindan cikarip, yeni yerine dikebilmem icin de, kok budamasi yapiyorum

39224
39225

Saksinin en altina dere kumu koyup onun uzerine de taprak ekleyip agaci yerine dikiyor ve tellerle iyice bagliyorum. gereken yerlere daha fazla toprak ekliyorum ve bir cubukla iyice bastirip topragin yerlesmesini sagliyorum.(taslar arasina gerekli olan yerlere topragin akmamasi icin kil ve gubreden yaptigim camur karisimi koyuyorum.)

39226

Artik yosunlari ve bazi cayirlari da saksiya dikip, dere kenarinda balik avliyan bir de adam, adamin yanina da su kuslari ekleyip peyzaj'i tamaliyorum.

39227
Sadece su an ki calisma bitiyor. agac uzerinde calismalar hic bitmiyecek.

Ali H. ALI
01-06-2008, 13:20
39228

39229
Agac ve balikcinin yakindan gorunusu.

msgurkan
01-06-2008, 13:46
Ali Bey, Çalışmanızı hayranlıkla izledik. Benzer uygulama yapacağımız zaman bu çalışmanız bize klavuzluk edecek. Teşekkürler, elinize sağlık.

Lymyt
01-06-2008, 13:48
Çok güzel bir peyzaj çalışması olmuş Ali Bey, saksının mavi olması da dereyi renklendirme sorununuzu çözmüş.
Ayrıca kurtbağrının kök ve gövde kısmı da çok etkileyici.
Zamanla yapraklarının küçültülmesiyle muhteşem bi görüntü oluşacağını hayal edebiliyorum.

cüce nar
01-06-2008, 15:03
Doğanın büyük bir kesiti,küçük bir saksıya ancak bu kadar güzel aktarılabilir.Tebrikler

Penelophe
01-06-2008, 16:49
Ali bey, ellerinize sağlık harika olmuş, bu şekilde doğal taşlarla ben de bir çalışma yapmayı planlıyordum, örnek oldunuz.:)

Koçtaş'ta bir silikon gördüm, ahşap yüzeye yapıştırdıkları bir mermer parçasını su dolu bir cam içinde sergiliyorlardı. 19.50 ytl idi fiyatı. Normal silikonlardan farkı, çok güçlü yapıştırması ve sürekli suya dayanıklı olması imiş. Bir de, sadece beyaz olarak üretilip, şeffaflarının olmamasıymış. Yaptığınız çalışma bunun gibi bir yapıştırıcıyla yapılabilir mi?

Sıvı çivi dediğiniz şeyi biz burada ne adla aramalıyız?

Teşekkürler..

Harun Parlak
01-06-2008, 19:09
Elinize Fikrinize sağlık Sayın ALİ bey çok güzel bir düzenleme ve yerleştirme ayrıca çokda güzel resimlemişsiniz bu çalışmanız bizler için çok öğretici ve fikir verici oldu iyiki vaesınız.
Tekrar teşekkürler uğraşlarınız ve Bonsai sevdasını aşılama gayretleriniz için.

Ali H. ALI
02-06-2008, 11:30
Iyi gunler arkadaslar, calismami begenmeniz bana yetmiyor:). yalniz benim yaptiklarimi degil, tum Begendiklarinizi, yapmiya calistiginiz, uyguladiginiz zaman, tamam diyecegim emegim hic bosa gitmemis.

Penelope oralarda sivi civi gorevi yapan yapistiriciya ne dendigini bilmiyorum. Bahsettiginiz yapistirici olur diye dusunuyorum. Yalniz cok pahali, benim kullandigim $3(bir Australia $ = bir YTL) Tekin bey belki yardimci olur, insaatla ugrasiyor oldugu icin bildigi iyi yapistiricilar vardir sanirim.
Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.

Eaglion
02-06-2008, 12:15
Elinize sağlık Ali Bey.

red
02-06-2008, 12:17
Sayın Ali bey merhabalar;Sizin ve sayın Bonsaisan'ın çalışmalarını çok yakından takip ediyoruz.Şuan fidan edinme onlarla uğraşma aşamasındayız sanırım 1-2 yıl içinde sitede bir bonsai patlaması olur çünkü bizim fidanlar ancak kendini toplar.Çeşitli formlar alırlar.Sizleri izlemeye devam ediyorum.Sağlıcakla kalın.

bonsaisan
02-06-2008, 12:56
Ali hocam elinize sağlık güzel ve hoş bir penjin olmuş.

Daha bir çok güzel çalışmanızı sergilemenzi dileğiyle saygılar.

şenol dalkıran
07-06-2008, 11:01
Ali bey çalışmanız süper olmuş,tebrikler.Benim de aklımda bazı düzenlemeler var bakalım ne zaman gerçekleştirebilirim.

Gülşen
07-06-2008, 13:14
Ali Hocam ellerinize sağlık; yaratıcı fikirleriniz bize de yol gösteriyor. Her ayrıntı çok özenli ve güzel. Darısı benim gibi acemi bosaiseverlerin başına :p

Ali H. ALI
07-06-2008, 15:04
Bu calismamdaki amac, sizleri bonsainin icerisine daha fazla cekmekti ki bunu da basarip basarmadigimi, Ornek alacaginizi soylediginiz calismamdaki gibi calismalar yapip paylastiginiz zaman gorecegiz.

Hepinizin gonlu yesil ve bir omur boyu, yesil gonlunuzde, dilediginiz renklerde, cicekler acsin.

neconeco
02-09-2008, 17:50
selamlar. tek kelimeyle (harika ) avcıda olabilir.)))) üstad

Ali H. ALI
09-09-2008, 12:45
Balikci yerine avci olmus olsa, su kuslari balikcinin yakininda oldugu gibi olmaz, hemen Ucup giderlerdi:)

kirangokhan
15-06-2010, 16:47
Merhabalar,

Çalışmalarınızı büyük bir hayranlıkla izliyorum, siz ve sizin gibi kişiler olmasa sanırım hala bonsai çalışmaları çok atıl bir yerde olurdur. Bayağ bir zaman geçmiş ama sormak istediğim ağacın altı kısmına denk gelen yere saksıya delik açığ açmadığınız ve sulamasını nasıl yaptığınızdır.

Teşekkürler.

Latif
16-06-2010, 12:52
Orman tarzını sevdigim halde cesaret edemedim.Çalışmanız beni cesaretlendirdi.
Mor salkım fidem toprakta bekliyor. düşüncem kaya üstü sizin bu çalışmanız gibi yapmak ancak topragın çevresini dagılmaması için ne gibi bir önlem almam gerektigi sorunu.
saygı dolu sevgiler

Ali H. ALI
16-06-2010, 13:34
Iyi gunler kirangokhan.

Saksiya suyun suzulmesi icin delik acmadim. Agaci sabitlemek icin kucuk bir tasla teli yapistirdim. Agaci dikecegim yere 3cm kadar kalin dere kumu dosedim sonra toprak ve agaci telle sabitledim.

Suladigim zaman suzulen su dere yatagina iniyor. Oradan su kaybolana kadar sulama yapmiyorum. Aradan 2 yil gecmesine ragmen agac daha saglikli ve sorunsuz yasiyor.(kurtbagri suya dayanikli suyu seven bir tur)

Ali H. ALI
16-06-2010, 13:51
Latif bey sorunuzu pek anliyamadim. Bu sayfadaki 16 mesajdaki gibi bir calisma yapacaksaniz, topragin akmamasi yerinde durmasi icin asagidaki link size yardimci olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1464

Sorunuz bu degil de kaya uzerine agac dikecekseniz, kaya zaten saksi icerisinde olacagindan topragin akip gitmesi olmiyacaktir.

Kolay gelsin.

Emre Kuzu
16-06-2010, 16:04
Ali hocam orman tarzında hep bir şey aklıma takılır; kısıtlı toprakta köklerin birbirine dolaşması gibi bir ihtimal var bu nasıl önleniyor her yıl kök budamasıyla mı ki bu durumda da şu soru aklıma geliyor. o bir yıl içinde köklerin birbirine dolaşma ihtimali yok mudur? yoksa başka bir yöntemi mi var

Harun Parlak
16-06-2010, 17:33
Kökler bir brine dolşsa ne olacak.Bir birilireine sarılıp yatarlar ne olacak.:)
Yapışık ikizler bir birine bağmlı ve uyum içinde yaşıyorlar. Ağaçların köklerinin sarılmasının bir zararı olmayacağını düşünüyorum.

Emre Kuzu
16-06-2010, 19:13
Ha! Zararı yok diyorsunuz tamam.

Ali H. ALI
17-06-2010, 11:20
Orman tarzinda agaclar birbirlerine yakin dikildikleri icin koklerinin de birbiri icine girmesi normaldir.

Orman tarzi bir duz kaya uzerine duzenlenmisse, uzun bir zaman(belkide hic) kok budamasi gerekmiyor( agaclar duz kaya uzerine dikilmeden once orulen duvarciktan disariya cikmak istiyen kokler, disariya cikip isik gorunce kok uclari kuruyor ve dogal bir kok budamasi olusuyor) Saksi icerisine dikilmis bir orman tarzinda kok budamasi yapilmalidir. agaclar saksidan hep birlikte cikarilip, birbirine karismis kokler, tek bir agacin kokleri budanir gibi budanip tekrar hep birlikte saksiya alinir.

Orman tarzinda genelde tek cins agac kullanilmasi, kullanilacak karisik cinslerin, birinin digerine ustun gelip diger cinsi olumsuz etkilememesi icindir.

Emre Kuzu
17-06-2010, 11:58
Anladım hocam teşekkürler.

jeomeo
17-06-2010, 12:27
Orman tarzi bir duz kaya uzerine duzenlenmisse, uzun bir zaman(belkide hic) kok budamasi gerekmiyor( agaclar duz kaya uzerine dikilmeden once orulen duvarciktan disariya cikmak istiyen kokler, disariya cikip isik gorunce kok uclari kuruyor ve dogal bir kok budamasi olusuyor)

Peki kaya üstü çalışmalarda toprak yenilemesi yapılmıyor mu? Nasıl ki saksı değişiminde budanan köklerle beraber uzaklaşan toprağın yerine yenisini ekliyoruz, ben hep kaya üstü için de aynısının geçerli olduğunu düşünürdüm.

Emre Kuzu
17-06-2010, 12:39
Bence toprak değişimi yapılıyordur çünkü belirli bir süre sonra o toprak özelliğini kaybedecektir böyle düşünüyorum.
Ancak doğal kök budama olduğu için kök budaması olmuyordur.

Denizz22
21-05-2021, 23:37
Merhabalar formda yeniyim bi sorum olacaktı annem iki sene önce ektiğimiz ligustrülerimi dipten üç parmak olacak şekilde gür çıkmaları için budama yapmış ben gördüğümde çok üzüldüm ama iş işten geçmişti tekrar eski haline gelirler mi **** gelişimlerini hızlandırmak için bi tavsiyede bulunabilir misiniz?