View Full Version : seracılar
durustsahtekar
07-12-2006, 21:18
bu başlık altında da seracıları bi araya alalım.
kendimi tanıtarak başlıyabilirim. alaşehirde kurulmuş bir serada görev almaktayım. işimi de sevmekteyim ki, işini severek yapan kişilerden olduğum içinde kendimi şanslı hissediyorum. ismim sercan.
seracılığı yapan ya da merak eden arkadaşlarla bir arada olmak güzel olacaktır.
ellerindeki resimlerle ve bilgileriyle sohbet etmekte ayrıca güzel olacaktır diye düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
07-12-2006, 21:39
Türkiyenin ilk serası ve dolayısıyla modern seraların en eskisinin temizliğini, bakımını yapan ve içinde bir şeyler yetşiştirmeye çalışanı da benim.
Mine Pakkaner
07-12-2006, 21:48
Eski bir seracı ister misiniz yanınıza? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Bir de kim ne yetiştirdi onu öğrenelim ?
Ben özellikle mevsimlik çiçek , iç ve dış mekan bitkisi yetiştirdim.
Selahattin Yılmaz
08-12-2006, 08:36
Serada Mart 15-Haziran 15 arası hazır sebze fidesi yetiştiriyorum. Diğer zamanlarda çelik parselinde köklendirdiğim bitkileri yetiştirmeye çalışıyorum. Zaman zaman öğrenmek amaçlı iç mekan süs bitkileri üretimlerim oluyor ama ısıtma yapamadığımdan sadece öğrenmenin öününe geçemiyor...
durustsahtekar
10-12-2006, 22:11
su an ıcın benımde kendime ait bir seranın olması tek hayalim.ki yaparsamda gene su kültürü üzerine çalısırdım.topraktan daha kazanclı olması cazip kılıyor açıkcası.
Mine Pakkaner
10-12-2006, 22:23
Toprak kaynaklı hastalıkları uzak tutması büyük avantaj sağlıyor. Azilaç kullanılıyor, hatta kontrollü koşullarda hemen hiç ilaç kullanmaya gerek kalmıyor. Ancak yatırım büyük...
(Bir de kapalı sistemse sorun değil de, açık sistemler zaman içinde doğa açısından sorun yaratıyor. Yetiştirme ortamı olarak kullanılan besinli su dışarıya deşarj ediliyorsa kirlilik yaratıyor.)
ayhan coruk
14-01-2007, 18:14
merhaba bende 5 yıldır dış mekan süs bıtkılerı uretıyorum dürüst sahtekar belkı hatırlar ödemişe geldi bırseylerı paylaşmak guzel ben paylasmaya hazırım herkese ıyı calısmalar msn nahyasembol@hotmail.com
durustsahtekar
06-02-2007, 20:32
evet kekrardan tesekkürler.ödevimi bitirmemde yardımcı olmuştunuz.
saim ergin
03-04-2007, 21:56
orkideseverler amatör olarak 50 senedir cam serada orkide yetiştirıyorum meraklı olanlara ve yeni sera kurmak istiyenlere gerekli bilgiler verebilirim biraz masraflı bır uğraş ama değiyor iyi günler
merhaba
bende yeni seramda tohumdan fıstık çamı , şimşir yetiştiriyorum. ilgilenenler varsa bilgi paylaşımına hazırım
ali yüksel
17-05-2007, 12:37
tüm arkadaşlara selamlar! bende bir seracı sayılırım ama geniş anlamda değil fidan üreticiliği yapıyorum.seracılık konusunda öğrenecek çok şeyim olduğunu düşünüyorum
ali yüksel
18-05-2007, 19:32
nasıl çam yetiştirdiğini merak ediyorum paylaşırsan sevinirim
durustsahtekar
20-05-2007, 01:47
merabalar ali yuksel.bu sorunuza dogru cevabı ayhan coruk size verebileceğini düşünüyum.onunla irtibata geçtiğiniz zaman siza yardımcı olabilir.kendisine ait serada bir çok bitkinin yetiştiriciliğini yapıyor.bırkaçyıl öncesinde banada çok destek olmuştur kendisi.
elma-ağacı
20-05-2007, 15:29
Merhaba,
Bende bir seracı sayılırım:)
Bitkileri ve doğayı çok sevdiğim için seracılık okuyorum.
Kendime ait bi seram olmasını çok istiyorum.
Bitkileri seven kişilerle birlikte olmak güzel:)
ali yüksel
22-05-2007, 14:17
teşekür ederim dürüst sahtekar.tavsiyene uyacağım.siz ne üzerine bilgi almıştınız
merhaba..bende yeni bir sera üzerinde proje hazırlığındayım.2,5 dönüm cam sera,otomasyonlu,ısıtmayı biyogazla düşünüyom,problemlerim olacak şüphesiz ama sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum...tecrübelerinizden faydalanabilirim...ama bizim yöneticiler bedava bilgi edinmek olarak algılamazsa...
cetecakal
25-05-2007, 21:09
Sevgili agola hibe programlarından mı yararlanmayı düşünüyorsunuz? Öyle ise yaptığınız çalışma ve projeler hakkında burada bizimle paylaşımda bulunursanız seviniriz...
bahcevan0618
06-06-2007, 18:11
selam arkadaşlar. ben Ankaradan ismim orhan bahçevan olarak çalışmaktayım.işyerinde 75 metrekare seram var.ayrıca bahçemiz 12 dönüm kadar var.sebze ,kesme çiçekleri, serada içmekan bitkileri yetiştirmeye çalışıyorum. Tabi Ankara iklim şartları çerçevesinde.
durustsahtekar
11-06-2007, 14:53
Ben de seracılık üzerine eğitim aldım. Yaklasık bir senedir de çalışıyorum. Şu an ki çalıştığım yer ise fide uzerıne. Ayrıca önceki deneyimim su kültürü üzerineydi. Baya fantastik yetistiricilikti.
Michiganensis
15-06-2007, 01:26
Sercan Merhabalar
Seninle agaclar.net' de karşılaşmak ne kadar güzel hatırladın mı beni ? E.Ü. Bergama Meslek yüksek okulun'dan Mehmet Ali ben geçen yaz beraber çalışmıştık Kampüsteki seralarda stajyer olarak. Sen benim üstümdün Özlem, Hale hocaların öğrencisydin Bayındırdan ne kadar verimli bir staj dönemi geçirdik hatırladıkca yüzüm gülüyor. Duyduguma göre Manisa'dasın işlerin yolunda gidiyordur umarım sevgili dostum verdiğin pratik bilgiler kulağımda hala ;)
Su kültürnde yetiştiricilik riskli olmasına rahmen baya ilğinç bir yöntem. Sebze yetiştiriciliği derslerınde öğrendiklerime göre elektrik kesintisine tahammülü yok bitkilerin... Eski dostumu görüp kendimden bahsetmeyı unutuyordum... :p
Ben de Seracılık programı mezunu oldum gectıgımız hafta sorunsuz bir şekilde eğitimimi tamamladım. Şimdi torbalı civarında olmayı hedefliyorum sebze fideleri üzerine kendimi geliştiriyorum. Kültür sebzeleri yetiştiriciliği üzerinde çalışmak hırsımı ve heycanımı işime yansıtarak kısa zamanda başarımı ıspatlamayı hedeflemekteyim..
durustsahtekar
01-07-2007, 00:57
Ben de yeni okudum ve burada karşılaşmak beni çok mutlu etti. Artık Manisa'da değilim :( Dikili de çalışıyorum. fidasfide.com.tr Hem de fide serası. Sanırım bu konuda fikir alışverişinde bulunabiliriz. :)
yavrukartal_1986
26-08-2007, 23:05
bende ziraat mühendisiyim kahramanmaraş ziraat fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim eğer okuldan araştırılacak bişey olursa yardım etmek isterim hem belki sizin işinize yararım kendimi geliştirmeye açık bir insanım siz bana bu konuda fırsatlar sunabilirsiniz
merhaba bende antalyadan seracı bir arkadaşınızım. dış mekan süs bitkileri üretip toptan ve perakende satıyoruz. işimi çok seviyorum. bir sürü sorun çıksa da bitki yetiştirmek güzel şey.
işin zor kısmı insanlarla uğraşmak. gelir gelmez şikayet gibi olmasın ama çiçeklerle bitkilerle uğraşmak insanlarla uğraşmaktan çok daha kolay ve zevkli. bu yüzden gitgide asosyalleşiyorum ben isteyerek.
Merhaba,
Seracilarin kullandiklari poset torbalar var fideleri onun icinde veriyorlar.
O posetlerden nerde bulabilirim Ankara'da? Bauhaus/Praktiker? Ne diye aramak lazim bir de? Bu posetler korkarim cevreye de cok zararli (siyah posetler), bunun ekonomik ve daha az zararli bir alternatifi var midir?
Arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba Ben Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Bartın M.y.o Seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği öğrencisiyim. İstanbul da yaşıyorum. İç mekan, Dış mekan bitkileri,üretimleri kesme çiçekçilik ve seracılık konularında sizinle bilgi paylaşımı yapabiliriz.
zekeriya1948
14-01-2008, 08:24
merhaba arkadaşlar bende seracı aday adayıyım :-) yeni bi poroje üzerinde çalışıyoruz kısametse şubat mart gibi seramızı kurucaz yanlız ufak defek sorunlar var topraksız sera yapmayı planlıyorum ve kaya yünü kulanıcam bu mataryali nerden bula bilirim yardımcı olursanız sevinirim bide 1000 metrekare cam sera için bi maliyet raporu olan varsa bona gönderirse sevinirim zekeriyacoban@windowslive.com lütfen bilgi sahibi arkadaşları bekliyorum
freckled
15-01-2008, 21:34
merhaba bende uludağ üniversitesi yalova meslek yüksek okulu seracılık bölümünden bu yıl mezun oldum en yakın zaman da işimle uğraşmayı ümid ediyorum::)
yusuf akyıldız
22-01-2008, 23:41
marhabalar
zekerya bey oncelıkle esas mesleyınız ne..neden seracılık..elınızde bu ısle ılgılı neler var. (zıraat muh yatırımcımı pazarlamacımı yoksa emeklımı )bu konulara acıklık getırırsenız bende sızlere yasadıklarımı anlatırım..
yusuf akyıldız
zekeriya1948
25-01-2008, 12:14
sevgili yusuf arkadaşım mesleğim veteriner teknikeriyim meslegimi aktif olarak yapmaktayım bunun yanında ziraatle ilgileniyorum bu merakımda daha önce çalıştım çifliklerde tarımla ugraşmama baglıyorum yani konu hakında yapancılanacak biri deyilim yapıccamız proje içanadoluda bellike ilk yada ikinci poroje içeri hakında bişey söylemesem umarım kızmasınız
fakat inşallah tarım bakanlıgı yada ab kaynakıl hibe projelerden yaralana bilirsem her türlü acıklıyla anlatırım projemi şuanda kagıt üzerine dökmeye çalışıyorum neden seracılık derseniz iç adadoluda büyük bi sera iyi bir gecim kayna oluca kanısındayım bilgilerinize ihtiyacım ilgilenirseiz sevinirim
yusuf akyıldız
28-01-2008, 18:58
ıyı aksamlar
zekerya bey anladıgım kadarıyla kayserı cıvarında dusunuyorsunuz.bence bu ıs ıcın muhendıs falan olmayada gerek yok..ama ıyı bır arastırmacı iyi etüt eden iyi gozlemci olmanız yeterlı.
ben kısa olarak kendımden bahsedeyım sonra yasa dıklarım sıze referans olur.
baslarken cevremdekı kısılerde bu ıse basladıgı ıcın cevre arastırması yapmadım.10 yıldır ılkbahar erkencı fasulye sonbahar domates yetıstırıcısıyım.3 dekar plastık ortü seram var.bızlerın burdakı eksıyı kısın sogukla mucadele edemıyoruz. kendım mes okullu teknık elamanım seralarda ısıtıcı kullanmıyoruz.sebebı sattıgımız urun malıyetını kurtarmıyor.bu yıl harıc gecen yıllarda hep oyle olmustu..3.4 gun once 7.8 ton cıvarında domates dondurdum....sımdı vıyolle fasulye tohumu dıktık bahara hazırlık.
sızlere soylemek ıstedıyım sera kuracagın yerde sıcak su varmı ...derecesı ne tahlıye yerı varmı kıreclenme oranı ne cevre mud ızın alma sansınız nasıl bunun harıcınde dusuncenıze pek katılmam cunku malıyetı artırısınız..eyer erkencılık dusunuyorsanız oda tek urun olacagı ıcın genel gıderın hesapladıgınızda ekonomık olmaz..
eyer ısıtma sıtemıne bır dusuncenız varsa acıklarsanız ne yetıstırmeyı dusunursunuz anlatırsanız devamını fazlasıyla yonlendırırım...
sızlere sımdıden kolay gelsın....
Serdar ÇAKIR
29-01-2008, 09:22
slm arkadaşlar.ben uludağ üni.seracılık mezunuyum.bı işi seviyorum ama bulunduğum yer bu işle uğraşmama bi engel.onun için bu işi seven ve bu işle uğraşan herkese bol kazanç ve bereketli ürünler...
slm arkadaşlar.ben uludağ üni.seracılık mezunuyum.bı işi seviyorum ama bulunduğum yer bu işle uğraşmama bi engel.onun için bu işi seven ve bu işle uğraşan herkese bol kazanç ve bereketli ürünler...
Niye engel olsun Serdar kardeş sera sana gelemiyorsa sen seraya git,bizde antalyalı değiliz ama işimizi seviyoruz buradayız sizde mesleğinizi seviyorsanız mesleğinizi yapın.Biz öyle yapıyoruz.Haydi görüşmek dileğiyle,kendinize iyi bakın,iyi çalışmalar...envor...:)
Serdar ÇAKIR
07-02-2008, 14:26
Sevgili envor.Bulunduğum yer Sivas.Kışın yaklaşık 4-5 ay kar kalkmıyo.Sıcaklık ortalama -20 gibi.yani seracılık burda zor ama imkansız değil tabi.Sizin anladığım kadarıyla seralarınız var galiba inşallah yolum Antalyaya düşerse yerinizi gezmek isterim.
Sevgili Serdar benim seram ama sahibi değilim çalışıyorum.Antalyaya gelirsen beraber gezeriz seraları.Beklerim.:)
Saygılarımla...envor...
yusuf akyıldız
18-02-2008, 23:32
marhabalar .
zekerya bey yapmayı planladıgınız seranız ne durumda .kısa bılgı verırsenız menmun olurum.
istanbul şilede 750m2 y6üksel tünel olarak seracılıkla ilgileniyorum. mevsimlik çiçek ve sebze üzerine kendimde ziraat mühendisiyim. iç mekan çiçek ve organik seracılık yapmak istiyorum. bakalım inşallah olur
Sevgili envor.Bulunduğum yer Sivas.Kışın yaklaşık 4-5 ay kar kalkmıyo.Sıcaklık ortalama -20 gibi.yani seracılık burda zor ama imkansız değil tabi.Sizin anladığım kadarıyla seralarınız var galiba inşallah yolum Antalyaya düşerse yerinizi gezmek isterim.
Sevgili Serdar, Sivasın neresindesin? Sıcak Çermikteki seraları gördün mü bilmiyorum ama eğer denk gelmediyse muhakkak gidip görmelisin.
kolay gelsin.
Sn.Yusuf Akyıldız
Forum sitesine yeni üye oldum,seralarla ilgili bir araştırma yapıyordum ve sizin yazınızı gördüm.Isıtma sistemleri ile ilgili seracıların yaşadığı sorunları biliyorum.
Yakıt masrafları yüzünden kış aylarında üretim yapılamamakta.Firmamız Baytek Isı Teknolojileri AŞ. olarak ülkemiz tarımına katkı olması amacıyla patenti firmamıza aitolan bir ısı sistemi ürettik.Kış aylarında ortalama 700-800ytl civarında yakıt masrafı ile diğer sistemlere göre çok ekonomik olan bu sistemimiz Elektrik yada Tüp gazla çalışabilmekte.
Kurulum masrafıda 1 dönüm başına yaklaşık 15.000 ytl.
Benim merak ettiğim sizin gibi tecrübeli bir seracının bu konu hakkındaki yorumu.
Türkiyede 540.000 dönüm sera var.Benim ençok arzu ettiğim şey ticari kazançlardan çok bu 540.000 dönüm seranın bir kaç milyon dönüme çıkabilmesi.Türkiyenin her yerinde seracılığın yapılabilmesi.Bu konu hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek isterim.
Saygılarımla.
Sn.Selahattin bey
Forum sitesine yeni üye oldum,seralarla ilgili bir araştırma yapıyordum ve sizin yazınızı gördüm.Isıtma sistemleri ile ilgili seracıların yaşadığı sorunları biliyorum.
Yakıt masrafları yüzünden kış aylarında üretim yapılamamakta.Firmamız Baytek Isı Teknolojileri AŞ. olarak ülkemiz tarımına katkı olması amacıyla patenti firmamıza aitolan bir ısı sistemi ürettik.Kış aylarında ortalama 700-800ytl civarında yakıt masrafı ile diğer sistemlere göre çok ekonomik olan bu sistemimiz Elektrik yada Tüp gazla çalışabilmekte.
Kurulum masrafıda 1 dönüm başına yaklaşık 15.000 ytl.
Benim merak ettiğim sizin gibi tecrübeli bir seracının bu konu hakkındaki yorumu.
Türkiyede 540.000 dönüm sera var.Benim ençok arzu ettiğim şey ticari kazançlardan çok bu 540.000 dönüm seranın bir kaç milyon dönüme çıkabilmesi.Türkiyenin her yerinde seracılığın yapılabilmesi.Bu konu hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek isterim.
Saygılarımla.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.