PDA

View Full Version : Sebze - meyve - tahıl tohum ekim zamanı




Uzaylı
18-09-2011, 22:28
AYÇİÇEĞİ : Mayıs

BAKLA: Ekim - Kasım - Aralık

BAMYA: Nisan - Mayıs

BARBUNYA: Haziran

BEZELYE: Mart - Kasım

BİBER: Mart

BÖRÜLCE: Nisan - Haziran

BROKOLİ: Mayıs

BRÜKSEL LAHANA: Mayıs

DEREOTU: Ocak - Nisan - Eylül

DOMATES: Mart

FASULYE: Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz

FESLEĞEN: Mart

HAVUÇ: Mart - Temmuz - Ağustos

ISPANAK: Mart - Temmuz - Ağustos - Eylül

JAPON TURPU: Nisan

KABAK: Mart - Nisan - Mayıs - Temmuz

KARA LAHANA: Mayıs

KARA TURP: Eylül

KARADENİZ LAHANASI: Mayıs

KARNABAHAR: Mart - Nisan - Mayıs

KARPUZ: Mart - Nisan

KAVUN: Mart - Nisan

KEREVİZ: Mart -Mayıs

KIRMIZI LAHANA: Mayıs

KIRMIZI TURP: Eylül

LAHANA: Mart - Nisan - Mayıs

MARUL: Mart - Nisan - Temmuz - Ağustos - Eylül

MAYDANOZ: Mart - Nisan

MERCİMEK: Mart - Ekim

MISIR: Nisan - Mayıs - Temmuz

NOHUT: Mart

PANCAR: Mart - Mayıs

PATATES: Mart - Nisan

PATLICAN: Mart

PAZI: Mart - Mayıs

PIRASA: Mart

REZENE: Mart

ROKA: Ocak - Şubat - Mart - Mayıs - Ağustos - Eylül - Ekim

SALATALIK: Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz

SARIMSAK: Şubat - Mart - Ekim - Aralık

SOĞAN: Şubat - Mart - Ekim - Aralık ( arpacık ekilir )

TERE: Ocak - Mart - Eylül - Ekim

YER ELMASI: Mart

YER FISTIĞI: Mart

YEŞİL SOĞAN: Nisan ( soğan tohumu ekilir )


BUĞDAY: Kasım - Aralık

YULAF: Kasım - Aralık

ÇAVDAR: Kasım - Aralık




Uzaylı
18-09-2011, 22:36
Fasulye, kabak, mısır, salatalık ve marul gibi kısa ömürlülerin devamlılığı için, bir kaç kerede dikmekte yarar var. Örneğin salatalığı martta ektiyseniz mayıs ve temmuzda birkaç tane daha ekmenizi öneririm. Böylece erkenci, orta erkenci ve geçci olarak sürekli tüketebilirsiniz.

ide
19-09-2011, 00:54
Sevgili Uzaylı, kışlık sebzelerin ekim tarihinde bir yanlışlık var gibi geliyor bana yanılıyor muyum?

Uzaylı
19-09-2011, 09:37
Sayın ide; Bir yanlışlık yok. Tohumdan olduğu için anca oluyorlar. Ziraatçilerin takvimlerinden yararlanıyorum. Şöyle söyleyeyim, sebzecilik yapan köylüler fideleri haziran sonu gibi ekti. Sanırım önümüzdeki ay olgunlaşmış olurlar. Kışlıklar tohumdan ekilince çoğu altı ay gibi zamanda olgunlaşıp hasada geliyorlar. Turp hariç Japon turbu ve fındık turbu 45 günde olgunlaşıyor. İklimi sıcak olan iller bir iki ay ekimi kaydırabilirler. Benim yararlandığım takvimler genel ziraatçi takvimleri. Kendime bir takvim hazırlamıştım, sizinle de paylaştım. Ben de kışlıkların ekimine geç kalmıştım. Kimini temmuz sonu, kimini ağustos ayında ektim. Ama çevre tarlalarda ürünler kocaman oldu, benimkiler daha yeni büyüyorlar. Hatta çoğu şaşırtılacak kadar bile büyümediler. Yine de tekrar incelerim takvimleri, ama bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum. Farkedersem düzeltirim. Merak etmeyin bazı nedenlerden dolayı geciksem de ben de bu takvimi 1,5 yıldır takip ediyorum. Benim kışlık ürünlerin çoğu bu sene geçci ürün olacak maalesef. Yani pazara çıktıktan epey sonra benimkiler olmuş olacak.

ide
19-09-2011, 11:02
Sevgili Uzaylı, hiç bir bilgim yok sadece bir ürünün büyüme aşamasının altı ay alabileceğini sanmıyordum. Bu konuda emekleme aşamasında olduğum için anlama ve sorma dönemindeyim:)
Saygılar

Uzaylı
19-09-2011, 13:12
Rica ederim. Biz de sürekli öğreniyoruz. Tecrübe edindiklerimizi de paylaşıyoruz. Bazı sebzeler, özellikle de kışlık sebzeler tohumdan yetiştirildiğinde uzun zaman alıyor. Sebzecilik yapanlar tarladan yılda bir kaç defa ürün alabilmek için fide satın almayı tercih ediyorlar. Biz kendimiz için ürettiğimizden yerlerine ekilmiş olan yazlık sebze fideleri biraz büyüyüp gelişirken aralarına ekebiliriz. Ben denedim sonuç başarılı. Ama biberlerin arasına ektiğim için biberleri çapalayamıyorum. Böyle bir sıkıntısı var. Kışlıkları şaşırtmaya az kaldı, yerlerini aldıklarında biberleri de rahatça çapalayabileceğim.

ide
19-09-2011, 23:27
Allah, sevdiklerimizle huzurla sağlıkla yemeği nasip etsin...

pedeliza87
06-01-2013, 11:39
Merhaba

Meyve ve sebzelerin genel olarak ekim zamanlarını gösteren (mevsimsel ya da ay bazında) bir yer var mı? Veya şu mevsimde şu şu dikiliebilir tarzında bir genel tablo var mı? Foruma üye olduktan sonra belli bi süre aradım fakat bulamadım.

Teşekkür ederim.

antihistaminik
03-02-2013, 17:29
ben onumuzdeki gunlerde istanbulda bakla ekecegim.

ayvacı
29-03-2013, 21:24
Bu liste çok işime yarayacak, teşekkürler.

karamanliali
30-07-2013, 20:46
Arkadaslar ben belcikada aldigim siyah turp ambalajinda bahar aylarinda ekilmesini yaziyor. Burda ise eylulde ekilmesi tavsiye edilmis ne dersiniz? Bi yanlislikmi var?

floperx
25-06-2014, 14:09
Merhabalar

Balkon yetiştiriciliğinde aranıza yeni ve hevesli biri daha katıldı. Ama bu konuda deneyimsizim aslında daha önce hiç bitki yetiştirmedim bakmadım çok istedim ama kısmet bu zamanaymış. Şimdi tohum alıp balkonda saksılara ekmek istiyorum.
Bir kaç gündür araştırmalarımı yaptım. Çimlenme ile ilgili bilgi edindim. Şimdi sıra seçim yapmakta. Evimde 2 tane balkon var ikiside boş duruyor. Biri sürekli güneş alıyor biri sadece akşam güneşi alıyor. Ve istanbul'da yaşıyorum. Bu mevsimde en ekilebilir bitki türü nedir acaba ? Jalapeno biber denemek istiyorum ama mevsim olarak uygun mu bilemedim. Ayrıca çok güzel kokulu ve kolayca büyüyen bunu görebileceğim o duyguyu yaşayabileceğim çiçeklerde ekmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir an önce tohumlarımı almak istiyorum saksı ve torf evimin karşısında satılmakta. Çok yakınımda bahause ta var.

siskebap
25-06-2014, 17:29
Selamlar,
Geç kaldığınız türler için fide alıp dikebilirsiniz,
bauhaus da fideler vardı ancak bitti mi bilmiyorum.

floperx
25-06-2014, 18:40
Teşekkür ederim. Jalapeno ve karayip (jamaika diye de geçiyor) biberi ve selluka çiçeği tohumları aldım deneyeceğim başarılı olabilecekmiyim göreceğiz.

Milla
25-06-2014, 19:37
Sellukaları suya ıslamadan önce bir tarafından törpülemenizi tavsiye ederim. Ben bu şekilde 48 saatte çimlendirdim.

yağmur
26-06-2014, 09:04
Amacınız sebze yetiştirmekse, tohumdan yetiştirme için vakit geçti ama hala pazarlarda ya da koçtaş'ta fide satılıyor. Alıp yetiştirebilirsiniz. Seneye de Mart ayında tohum çimlendirmeye başlarsınız.

floperx
29-06-2014, 12:29
Merhabalar kayinpederim 6-7 tane biber fidesi verdi ufacik ufacik 5-6 tane yapragi var. Simdi bardagin dibine biraz su koyup bardaga koydum. Ne saksim var ne topragim. Simdi nasil bir saksi almaliyim? Boyle uzunlamasina saksilar var ondan alıp yanyana diksem olur mu acaba? Toprakta bahaus ta 20 lt lik torflar var o uygun mu? Yardimci olursanız cok sevinirim

floperx
29-06-2014, 13:09
Ek istanbulda evimin balkonunda bakicam. Iki tane balkonum var biri aksama kadar gunes goruyor biri sadece aksam güneşi görüyor

born35
06-02-2016, 14:58
bunlar hangi bölge için acaba

born35
06-02-2016, 15:07
bu ekim işi için hangi bölge bu aylarda ekmeli. yani bu sitede kars ığdır mersin üyeleride var. bu tobloya bakıp kars ikameti olan şahış martta ne ekerse eksin fiyasko.. o yüzden profili özenle bölgesel hale getirelim. aksi halde afaki bir çalışma olur.

Resulgur
18-02-2022, 21:15
Kendi tohum ekim takviminizi oluşturmanız için faydalı bir video,
tohumlarınızın ekim zamanını kendiniz belirleyin.

https://www.youtube.com/watch?v=JjSoe3m46d0