View Full Version : aybala / Limoni Servi
Az sonra acemi bir bonsaicinin hafta sonunda 2 limoni serviye yaptıklarını okuyacaksınız :)
Öncelikle malzemeleri masanın üzerine topladım ve bu yaklaşık 20 dakikamı aldı. Buradan alınacak ders; bir bonsaicinin malzeme ve mekanı hazır olmalıdır.
5778
ve limoni serviler
5779
Saksının dibine delik açıp telleri geçirdim.
(teknik malzeme olmadığından delikler tornavida ucu, keski ucu gibi malzemelerle açıldı...)
5781
Bu sırada servilerin topraklarını silkeleyip, kökleri ve dalları budadım.
Servilerden biri, zayıftı. Bunu daha önce görüştüğüm fidancının dediği gibi yarıdan kestim. Bu şekilde gövdesinin kalınlaşıp, yana doğru hacim kazanmasını umuyorum. Bu arada budadıklarımı da çelik yapıp suya koydum. 3-4 saat sonra bunları bir sandığa sıra sıra ektim. Minik bir ormanım da oldu :)
Sonra da telleme yaptım.
(Ellerim topraklı olduğundan buraları fotoğraflayamadım.)
Sonrasında saksıya yerleştirme denemeleri yaptım...
5784
Sonra biraz toprak, bir iki kaya ve servileri yerleştirerek, saksının dibindeki deliklerden geçirdiğim teller ile kökleri bağladım ve toprak ilave ettim...
5790
Sonra iki palyaço gelip ağaçların altındaki salıncakta sallandı :)
(Henüz toprak üzerine koymak için yosun bulamadım )
5794
5797
Bu çalışmayı Ali Bey'in Arduvaz üzerine ağaç dikme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1464) çalışmasından esinlendim ama kimbilir ne hatalar yaptım...
bonsaisever
03-12-2006, 20:48
Aybala, ellerine sağlık ne güzel olmuş bunlar :)
Tellerken ellerin nasıl titremiştir kim bilir :))
acerpalmatum
03-12-2006, 22:15
Eline sağlık Aybala ben beğendim. Biraz daha gelişsin yeni yerine alışsın çok daha güzel görüneceğinden eminim.
Teşekkür ederim. Biriniz çıkıp "sen ne yaptın!, bu mevsimde bu yapılır mı !, bu öyle budanır mı!, bu böyle tellenir mi!" diyeceksiniz diye çekiniyordum ama bunları yazdığınıza göre demek ki hayati bir yanlış yok. Şimdi iş ağaçların yaşamasına kaldı. :)
Aybala sen ne yaptın, nasıl yaparsın böyle bir şeyi, çok güzel olmuş ellerine sağlık. :D
Saksının derinliğini öğrenebilirmiyim bu arada.
Aybala öncelikle eline sağlık gerçekten güzel bir iş çıkarmışsın
Ağaçların uykuya girdiği bu dönemde yaptığın işlerin sorun çıkaracağını düşünmüyorum
Aybala seni tebrik ederim. Ellerine sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş. O sallanan biblo harika bir fikir. Çok yakışmış. Ağaçlarının şekli de çok güzelmiş. Özellikle soldakine şekil vermeye bile gerek kalmamış. Yaza kadar çok daha güzel görünecekler. Saksı altını da koçtaş tan mı aldın. :) bendekine çok benziyor da:))
Ali H. ALI
05-12-2006, 08:25
Iyi gunler Aybala, Guzel bir calisma olmus kutlarim,[ bu senin, bu sekildeki ilk calismandir kucuk hatalar varsa bile ilk kez bonsai yapanlar icin olagandir, simdi sen agaclarini her gun seyrediyorsundur, mutlaka icine sinmiyen gorunumleri, ogrendigin bilgiler dogrultusunda duzelteceksin, ben yorum yapmayip senin ugrasip, icinden geldigi gibi agaclarinin uzerinde calismani izliyecegim, soracagin her soruyu mutlaka cevapliyacagim da, bu baska bu da bir cesit ogrenme yontemi, yine kutlarim guzel bir bonsai denemesi]
Yapacagin her bonsai gonlundeki gibi olsun.
Yorumlarınıza çok teşekkürler :)
Ali Bey haklısınız içime sinmeyen şeyler var. Yapılanları seyretmek ile uygulamak çok farklı. Sizin çalışmanızı okurken "a kolay bu, hemen yaparım" dedim ama 3 saatten fazla uğraştım. Ama bir başlangıç... bu çalışma üzerinde denemeler yaparak öneri ve yardımlarınızla bunu geliştirmeyi düşünüyorum. Tüm arkadaşlara ve size vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgili Aybala, Calisman gercekten guzel, tebrikler.
Buradaki tecrubeli arkadaslara da bir sey danismak istiyorum.
Seninde kullandigin gibi bende kaktuslerimde bu tur, ici sirli kaplar kullaniyordum ama tecrubeyle gordumki pek iyi sonuclar vermiyor bu ici sirli kaplar, su sizdirmama ozelliginden dolayi bitkinin ihtiyacindan fazla nemi koklerin etrafinda tutuyor ve kok curumelerine sebep oluyordu. Ayni sekilde sirsiz olan toprak kaplar, aksine fazla nemi icine cekip bitkiye sanki uygun dozla geri veriyor ve kok curumelerini onledigi gibi kilcal kok gelismesini sagliyor. Bonsai kaplarinin pahali olmasi insani bir alternatif olarak bu tur kaplara itiyor tabiki.
Acaba bu tur ici sirli kaplarin sirlarini yok etmenin bir yolu varmidir?
Hepinize saygi ve sevgiler,
uyar11.
bahcıvan
05-12-2006, 13:46
Aybalam çok şirin olmuş, bende daha once yazmıştım ben bonsaimde salıncak kurucam diye senin çalışmanı görünce çok hoşuma gitti. Böyle bir sevinç doldu içime ellerine sağlık :)
bonsaisever
05-12-2006, 23:06
Aybala uygulamalara geçtin ya, gerisi gelir :)
Bunun için arkadaşların da bolca fidan alıp çalışmaları şart ;)
Özellikle iğne yapraklılarda kök budaması yapılıp saksıya alınırken ;
1-Fidana bırakacağınız köklerin toprağını ellemeden bırakmak
2-Saksıya oturturken köklerinin katlanıp su kanallarını tıkaması için fidanı bastırıp toprağı fazla sıkılaştırmamak
Bunların ikisine dikkat edildiği zaman fidanız sorun çıkartmayacaktır :)
Turunç'un orman tarzı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2467&page=3) konusundaki yazışmaları buraya kopyaladım.
aybala:
limoni servilerden birinin alt yaprakları sararmaya başladı. Hafta sonu biraz konuştum onunla. "Akıllı bonsai ol sakın kuruma, sana o kadar emek verdim" dedim. Bakalım düzelecek mi? :)
Ali H. ALI:
Iyi gunler Aybala, limon selvine gacmis olsun, susuz birakmiyorsun ya da cok su vermiyorsun değil mi? cunku cok suda cok susuzlukda agaci olumsuz etkiliyor.
Senin agacin mutlaka laf dinleyenlerdendir, seni uzmeycegini biliyorum.
her sey diledigin gibi olsun.
turunç:
Aybalam; senin servilerin toprağına baktım da sanki fazla ağır bir toprak gibi göründü bana. Yoksa perlit yada kedi veya dere kumu kullanmadın mı?
Eğer kullanmadıysan toprak çok ağır ve geçirimsiz oluyor. İlk denemem de bende çok ince kum kullanmıştım ve miktarıda oldukça azdı. Suyu veriyorum ve üstten akıp gidiyor. Toprak suyu gerektiği kadar emmiyor ve alttan su nedense çıkmıyordu. Çarli marka kedi kumunu kullanınca gözlerime inanamadım. Harika bir karışım oluyor.
Mutlaka çalışmalarınızda toprağın gözenekli yapıda olması için perlit, dere kumu yada kedi kumu kullanın. Ayrıca okuduğum uyarılarda bu tür ağaçların havalı toprakta kök gelişiminin çok daha iyi olduğunu, köklerinin fazla sudan hoşlanmadığını ve bu tür ağır toprakta yaşama şansının düşük olduğunu yazıyordu.
aybala:
Yoksa perlit ya da kedi veya dere kumu kullanmadın mı?
Hayır, ben kendi toprağını kullandım.
Kendi toprağını kullanmak oldukça mantıklı gelmişti.
Ali Bey sulama konusuna dikkat ediyordum ama toprak konusunda kuşkularım vardı. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bunları telafi etmeye çalışayım...
Teşekkürler.
Toprak karışımı için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=58163&postcount=51) bakılacak!
Aybala; aslına bakarsan senin fidanlar kök ve dal budamasından dolayı bayaa bir strese girmiştir. Acaba diyorum sen bunları bahara kadar bekleyip baharda toprak değişimi mi yapsan. Bence seninkiler bu toprağa katlanırlar ama ne zamana kadar onu bilemiyeceğim. Bak şimdi üzüldüm. İnşallah servilerine birşey olmaz. Biraz bekle ve sulamayı kes. Toprağın biraz kurumasına izin ver. Zaten toprak kurumaya üstten başlar. Altta toprak hala ıslaktır. Bakalım durumları ne olacak. Merak etme susuzluktan ölmezler hemen. Dün tuzla da gezmeye gittik aile dostlarımızla. Onları ikna ettim ve bir iki fidanlık gezdik. Sadece bakıyordum modundaydım. Bir de ne göreyim 50 cm boyunda bir servi. Saksısı devrilmiş, bir kenara atılmış, toprak o kadar kurumuşki saksıdan kurtulmuş. Biri gelip saksıyı dik koymuş ama fidanı yatık bırakmış. Tüm bunlara rağmen hala canlı ve yeşildi. Toprağını elledim 1 damla bile suyu yoktu. Burdan çıkan sonuç; susuzluğa dayanırlar:)) Sevgiler...
Bir de çalışmana tekrar baktım ve delikleri tıkanmadan koruyacak tel örgü kullanmamışsın sanki. Belki bir taş parçası deliğini tıkamıştır. Altına bir bak saksının. Olmazsa çöp gibi bir şeyle delikleri dürtükle. Belki tıkanmıştır ve açılır.
Bir de çalışmana tekrar baktım ve delikleri tıkanmadan koruyacak tel örgü kullanmamışsın sanki.
Evet bunu da yapmadım :(
ama ben suyu ölçülü vermeye çalışıyorum...tıkanmaz...umarım
Akşam kendisi ile yine konuşurum :)
Su verme artık. Bırak toprak biraz kurusun. Merak etme birşey olmaz. Hem üzülme artık. Bundan sonra bu fidanlara ne yaparım da rahat ettiririm diye düşün:) Hem konuşmaya da devam et. Seni duyduklarından eminim. Daha önce bu konu konuşulmuştu. Bitkiler yanına yaklaşan kişinin ruh halinden etkilenirler..
bonsaisever
11-12-2006, 20:08
Aybala
Saksın ve elinin oranlarına bakarak; açmış olduğun su kanalları çok ufak.
O saksıya göre yaklaşık bir parmak çapında 3-4 delik açman gerekiyordu.
Fidanlarını çok fazla budanmış.
Kazık kökü 5-6 cm kalacak kadar kesebilirsin.
Ağaca yetecek kadar (yaklaşık bir karış) kılcal kökü etrafındaki toprağıyla bırakarak ekmeliydin.
Ve toprak;
Toprağın Turuncun dediği gibi ağır görünüyor.
Geçirgen kumlu bir toprak kullanırsan daha iyi olur.
Sakın hevesini kırma.
Bu ders daha fazla özen göstermene bir vesile
Denemelerini çoğaltırsan daha iyi öğreneceğinden eminim :)
Bilgiler için teşekkürler bonsaisever
Emimin bunlar forumlarda defalarca konuşuldu ama ben kaçırdım
Bu durumda bunları da öğrenmiş oldum.
Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile durum aslında çok kötü değil.
Durun bakalım, kurumamış ağaçtan ümit kesilmez :)
Bak turunç görmüş, kurumuş yıkılmış selviler hala yemyeşilmiş.
Bu işin matematiği olmaz...ağaç olmak, doğaya direnmeyi bilmektir ;)
bonsaisever
13-12-2006, 20:36
Tabii ki ümit var.
İlk başladığımda, yazın kök budaması ve toprak değişimi yapılmaması gerektiğini bilmiyordum ve bu uygulamaları yaptığım ağaçlar olmuştu.
Yarısı kurusada diğerleri halen yaşıyorlar :)
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.