View Full Version : Tohumdan EB yetiştirebilir miyim?
avukatkemal
28-11-2006, 01:18
merhabalar..yaklaşık 2 gün önce elime venus fly trapların tohumları geçti..merakım ve hevesim de olduğumdan (ne de olsa belgesel çocuğuyuz :) ) bu tohumları çiçek haline getirebilirmiyim sorusu aklıma..yalnız elimde sadece tohumları ve evde duran ve saksı niyetine kullanabileceğim bi fanus var..yaptığım araştırmalarda sphagnum torfunu kullanmam gerektiği belirtiliyor.. yalnız bunu ankarada bulmak çok zor..en azından ben bulamadım..bu işte deneyimli arkadaşlar acaba bana yol gösterebilirlermi tecrübelerine dayanarak..öncelikle nası bi saksı önerirler..ne kadar toprak..bu toprağı ankdan nerden bulabilirim..su için saf suymuş eczaneelrde bulunur herhalde..ne zaman ekmeliyim tohumları..nası sulamalıyım..en azından ilk aşamda neler yapmalıyım..bu aşamayı yardımlarınızla aşmayı isterim..şimdiden teşekkürler herkese..
Mine Pakkaner
28-11-2006, 01:43
Kemal Bey hoşgeldiniz.
Öncelikle kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) başlığında bize kısaca tanıtmanız cevap almanızı kolaylaştıracaktır. Etobur ve orkide üzerinde uzman olan üyemiz Praecox konu ile ilgili çok bilgi yazdı. Önce forumdaki etobur bitkiler başlıklarını okumanızı öneririm. Çünkü sorulmuş veya hakkında daha önce çok bilgi verilmiş konular tekrar tekrar konuşulamayabiliyor.
Yeni üyeler için kullanma kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001)nu da okursanız sorularınıza nasıl cevap alabileceğiniz ile ilgili bilgiler var.
Hoşgeldiniz, selamlar :)
denizakvaryumu
28-11-2006, 02:24
Ankara da yaşayan bir etobur sever olarak öncelikle hoş geldiniz....
Etobur bitkiler için kısaca şunu söyleyebilirim;
Bu bitkileri hobi derecesinde sevmiyorsanız gerçekten zor bitkiler...ancak 3-4 kuralı uygularsanız bu zorluklar da aşılıyor.
Öncelikle etoburlarla ilgili yazıları bir okuyun, ancak tohum işi gerçekten zor
"tohumdan üretim ise tüm idaaların aksine hem zor hem uzun vadeli bir iş. bir vft.nin olgun bir bitki haline gelmesi en az 3 yıl sürebilmekte bir de tohumların tazeliği çok önemli ilk hasatın ilk haftasında ekilen tohumların çimlenme oranı zaten çok düşük iken bir iki hafta içinde exponential bir hızla azalarak % 10 lara varbilmekde... bilmem sorunu anlatabildim mi?"
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1366
Yeni başlayanlara asla tohum önermem...hele venüs sinek kapan tohumunu hiç önermem......
http://rareseedsource.com/carnivorous.php
avukatkemal
28-11-2006, 22:35
haklısınız kabul ediyorum zor bir iş tohumdan üretebilmek..ve tekrar kabul ediyorum forumun çeşitli yerlerinde bahsedilmiş bakım ve üretim..anca yeni başlayanlara kolaylık olamsı açısından derli toplu olarak tohumun alınmasından olgun hale gelmesine kadar yapılmasını sistematik bir biçimde anlatılması isabetli olur diye düşünüyorum..çok kolay birşey olmadığını biliyorum ama bir kere böle bi konu düzenlendikten sonra üst konu yapılarak benzer birçok sorunun önü kesilebilir gibi geliyor bana..
ikinci olarak da ankarada olmak istanbulda olmaktan daha dezavntajlı bu konuda..torfu bile bulamadım aramam rağmen..ankaralı arkadaşalr bu konuda(gerekli malzemelerin tedariki bakımında) kaynakalrını belirtirlerse çok faydalı olacak..
teşekkürler şimdiden..
denizakvaryumu
28-11-2006, 23:45
1.kısım sorunuz için, yani vft tohumdan nasıl çıkarılır konusu
bu işin uzmanı --praecox --- tarafından cevaplandırılabilecek bir konu
torf konusunda ise ;Ankara da etobur bitki torfu bulamazsınız....Bu konuda da
praecox la bağlantıya geçin derim....
avukatkemal
02-12-2006, 15:26
bugun biras dolaştım torf için..neticede 5 phın altında torf bulamadım..bunlar yaramaz herhalde değilmi?kendim için değil VFT tohumları için üzülüyorum :) daha bebeler ümitle büyümeyi bekliyolar ama daha topraklarını bile bulamadım koca ankarada :D
denizakvaryumu
02-12-2006, 15:58
bugun biras dolaştım torf için..neticede 5 phın altında torf bulamadım..bunlar yaramaz herhalde değilmi?kendim için değil VFT tohumları için üzülüyorum :) daha bebeler ümitle büyümeyi bekliyolar ama daha topraklarını bile bulamadım koca ankarada :D
Mümkün değil Ankara da bulamazsınız..Boşuna aramayın... imzamın altındaki blog da nerede bulacağınız yazılı..:D .kolay gelsin...
kupresus
13-12-2006, 20:36
Tam olarak ph değeri kaç olmalı bu toprağın belki ben yardımcı olabilirim yalova da yaşıyorum bilmiyenler için hatırlatayım yalova saksılı süs bitkisi yetiştiriciliği bakımından türkiye de başı çeker isteğiniz doğrultusunda materyal karşılayabilirim. Tabi elimden geldiğince :) saygılar
denizakvaryumu
13-12-2006, 21:15
Tam olarak ph değeri kaç olmalı bu toprağın belki ben yardımcı olabilirim yalova da yaşıyorum bilmiyenler için hatırlatayım yalova saksılı süs bitkisi yetiştiriciliği bakımından türkiye de başı çeker isteğiniz doğrultusunda materyal karşılayabilirim. Tabi elimden geldiğince :) saygılar
bu konuda Erkan hocamın açıklaması şöyle:
SORU: H2H4 torf Ankara da yok, ancak H2H5 torf Ankara da mevcut ,bu
H2H5 torf carnivorlar için uygunmudur?
CEVAP:Elbette uygundur,
ancak bundan evvel de yazdığım gibi bu sadece ayrışma skalasındaki bir birimdir. Önemli olan torfun tanımıdır...
Bolu daki gibi, saz kalıntılarından ayrışım sonucu oluşan torf olmaması ve pH ın 3-4 cıvarı bir değerde olması gerekir.
Saz çürüğünden torf diye satılan substratın pHı 6 gibidir, bu da sphagnumdan olmadığının en iyi kriteridir.
Bize uyan torfun tanımı;
Peat moos hatta sarışın torf veya beyaz torf diye de nitelenen bataklıklardaki sphagnum torfunun üst katmanı, sarışın olarak tanımlanır... az degrade olduğundan açık renkte olmasından kaynaklanır bu tanım ,alt katmanlarına inildikçe su tutma kapasitesi çok büyük farklılık göstermemekle, beraber renki kararır pH ı yükselir ki bu da cp lerin ölümü demek olur. bu alt katman torflarına esmer torf da denir ki bunun bir alt katmanı artık kapkara kömürleşmiş torfdur bataklık kömürü de denir.
Cattleya var mı cattleya bana orda Akın çiçekçiliği bulun sizle bir anlaşmaya girelim.:D
bir de 15cm çapında saydam saksı vede 10-12cmlik kare saksıları da ben arıyorum...:D
siz satın alabileceğim yerleri belirtin yeter...
buyrun size bilgi paylaşımı...:rolleyes:
Ha bu arada forumu yeterince okumadığınız da ortada cp lerde torf sorunsalı tradeini okusaydınız orda bahsi geçen şirketi de tanır elinizin altındaki torfu da görmüş olurdunuz.
oraya da bu tarz torf çok miktar yollandığı haberini aldım. özelikle anthuryum üreticilerine....
denizakvaryumu
14-12-2006, 08:35
Hocam bu kare saksıların özelliği nedir?
.
Çok basit.
geometrik açıdan simetrik oluşu....
saksıları dizilince bulunduğumuz kare evlerimize yer kaybı en az olan birimin kare oluşundan türetmedir....:D
kupresus
14-12-2006, 13:42
Cattleya bitkisini yalovada tropikal çiçekçilik te bulabilirsiniz üretime daha yeni geçtiler ama ellerinde baya değişik türler var.dün gezdim saksıyıda o seranın çevresinde bulunan yerlede bolca var öz VSB de çeşit çeşit sanırımetebur bitkide üretiyorlar eğer yolunuz bir gün yalovaya düşerse SizeTavsiye Edeceğim Seralar VSB Ve Tropikal Bunları bi gezin
denizakvaryumu
14-12-2006, 14:42
Cattleya bitkisini yalovada tropikal çiçekçilik te bulabilirsiniz üretime daha yeni geçtiler ama ellerinde baya değişik türler var.dün gezdim saksıyıda o seranın çevresinde bulunan yerlede bolca var öz VSB de çeşit çeşit sanırımetebur bitkide üretiyorlar eğer yolunuz bir gün yalovaya düşerse SizeTavsiye Edeceğim Seralar VSB Ve Tropikal Bunları bi gezin
Akın çiçekçilikte sanırım torf ve etobur bitkiiler var.Erkan Hocamın mesajından bu anlaşılıyor.
Sizin gezdiğiniz yerlerde Etobur bitkilerden hangi türler var?Fotoğraf eklemeniz mümkün mü?Torf sordunuz mu?
kupresus
14-12-2006, 14:49
Valla Tam Bitkilerin Tam İsmini Hatırlayamıyacam Ama Üzerlerinde Etobur Bitki Diye Yazıyordu Birkaç çeşit Vardı Sanırım Torf da var Çünki bu büyük işletmelerdeher tür torfu bulabilmek çok basit ama gelgelelim ki bunlar yalova nın biraz dışında kalıyor insan biraz üşeniyo gitmeye. ama sanırım yarın gitmem gerek çünki bugün V.FlyTrap tohumum gelicek toprağını almam gerek.olmadı bi bakarım nevar ne yok
denizakvaryumu
14-12-2006, 15:04
Mümkünse fotolarınıda ekleyin lütfen,hem etobur bitkilerin hem de torfun plastik ambalajının..
Torf ph 3-4 aralığında sphagnum-peat moss yani beyaz torf tabir edilen cinsi olacak..içinde asla NPK olmayacak..
kupresus
14-12-2006, 17:41
Al kardeş Sana Venus FlyTrap Yetştirme Talimatı
Venüs FlyTrap Bitkisinin Genel Bakımı Ve Yetiştiriciliğ Hakkında Yüzeysel Ama İşe Yarayan Formulü.
1) İlk olarak Ph sı 4-5 arasında bir torf almalısınızrengi nedeni bitkimiz asitik ortamları seviyor
2)Tohumlar eğer sıkı korunmuş poşetindeyse çıkarıldığı gibi ekilmesinde önemle vurgularım çünkü bekletilirse çıkma şansı düşer.
3)Tohumları Yüzeysel Atalım
4)Daha Sonra Üzerine Hafifçe Bir baskı uygulayalım bunun nedeni tohumların torfla temasını sağlamak için.
5) elimzde bulunan saf su veya bulabilirseniz yağmur suyu'nu bir el pülvarizatörü ile toprağı ıslatalım
6)ortamın ısı olayı ise 20-25 arasında olması yeterli olur
7)tohum yatağının gündüzleri Işık alması önemli.Kışın 12 Saat
8)fazla sulamadan kaçının ortamın hafif nemli olması yeterli
9)Geriye Bu işlemleri düzgün olarak uygulamak kalıyor.
10)gerisi sabır işi
Not:Tohumlar 4-5 Haftada filizlenir bazı durumlarda bu süre 8 haftaya kadar dauzaya bilir şunu unutmayın saksınızın genişliği 7-8 cm olmalı mutlaka saksı altlığında 3cm kadar saf su olmalı bu hep olmalı ama toprak sürekli nemli kalmalı ilk aşamada saksının üstünübir cam parçasıyla kapayalım amaalttan hafif bir boşluk olacak şekilde çünkü tohum aşamasında bitkimiz yüksek nem ister.unutmadan hatırlatayım hazırladığımız toprağa %30 civarında perlit te eklemeyi unutmayın.
denizakvaryumu
14-12-2006, 21:12
10-12cmlik kare saksıları da ben arıyorum...:D
....
http://www.mineflora.com/product.asp?pid=2042&associate=
Erkan hocam bu saksılar olabilirmi?
.
denizakvaryumu
20-12-2006, 17:10
http://www.serinova.com.tr/?gclid=CPzy9aGpoYkCFQ4cZwodNCi8OQ
ya da bu saksılar..
Serinovaya bunu çoktandır sormuşdum kare saksıları çok büyük saydamları ise benim ihtiyacım için çok küçük geçen aylarda gelen cevabı aynen yapıştırıyorum. beni şaşırtan böyle bir saksıya başkalarının ihtiyacı olmaması.
sonuçta 15 cm çapında normal saksı kalıpları mevcut saydam bir masterbatch karışımdan tek şarj ellibin üretip de hepsini bana maletmekde sanırım doğru değil kaldı ki bin tane d üretilir üreteni var. ancak sanırım bu arkadaşların şarj boyu, kapasitesi benim ihtiyacımın çok üzerinde vede piyasanın talebinden bir haberler veya piyasada üretici de ne istediğini hem bilmiyor vede ne bulduğuna göre çalışıyor.
tualet kağıdı yok zımpara kağıdı ile idare edicez artık.
serinovadan merhabalar.
17x17x25 ebadındaki saksıdan istediğiniz kadar yapabiliriz
ancak diğeri yani 15 cm ebatlı saksı veya daha küçükleri
için bize sizden veya başka birinden en az 50000 gibi sipariş gelirse
veya bu ebat saksı gelecekte üreticilerin ihtiyacı olacaksa imal edebiliriz.
celil aşci
avukatkemal
03-01-2007, 23:08
yarın buyuk gun..biraz geç de olsa ekecem bakalım tohumları :D pek ümidim yok epey bekledi tohumlar ama en azından tecrübe olur.. ekimle ilgili son tavsiyeleriniz varmı.. daha sonra keşke deseydim de vft tohumları zayi olmasaydı kemalin elinde demeyin :D
denizakvaryumu
03-01-2007, 23:28
yarın buyuk gun..biraz geç de olsa ekecem bakalım tohumları :D pek ümidim yok epey bekledi tohumlar ama en azından tecrübe olur.. ekimle ilgili son tavsiyeleriniz varmı.. daha sonra keşke deseydim de vft tohumları zayi olmasaydı kemalin elinde demeyin :D
.. Erkan hocam, Dr.Dionaea sıfatını boşuna kullanmıyor sana yol gösterir mutlaka... çıkarırsın ama 3 sene nasıl sabredeceksin bilemem...:D
Bak ben 1 sene olmadan roridula dentata peşine düştüm :p vft de neymiş ...vft nin bir yılda yakaladığı sinek böceği RD bir günde yakalıyor üstelik yakaladığını da gösteriyor..:eek:
Gel yol yakınken bir Ankaralı olarak RD talepçileri arasına katıl..Ankarada ne kadar böcek-sinek-sarı ceketli varsa yakalayalım:p
kupresus
03-01-2007, 23:44
arkadaşlar benim ektiğim vft tohumlarında hafif bir şişme var vede gözle gördüğüm bazı tohumların sivri olan uclarında kepeğe benzer bir beyaz bişiler var acaba bu ne olabilir gerçi erkan hocaya sordum tohumlarda hareket mi başladı diye oda olabilir belirtiler onu gösteriyor olabilir dedi tohumları 15 aralıkta ekmiştim merak ediyorum bi zararlı da olabilir mi diye.
kupresus
03-01-2007, 23:46
he birde torfun üst kısmında bulunan perlitler yemyeşil oldu nemden olsa gerek bunun bir zararı var mı.
Perlitin yeşermesi alg ve diğer zararlı sayılabilecek yosunların üremesi demek, ki bu da tohum gelişiminde zararlı bir hal demek. bunun için son katmanın 0,5 cm kadar saf torf koymanızı salık vermişdim.
beyaz bir uç VFT'ler için normal sayılmaz onlar yeşil bir yaprak gibi bir şeyle aşağı substrata girip toyum yarılmadan şişmeden bir filizlenmemiş tohum gibi kabuğu yaprak ucunda kalır. bu bir tür mantar olayına benziyor resimleri de eklerseniz...
kupresus
04-01-2007, 16:59
ya hocam resmini çekiyorum ama tohumlar gözükmüyor ondan resim koyamıyorum.bence tam sonucu görmek için birkaç gün daha bekliyelim ondan sonra neler olucak ben yine haber veririm.ilginize teşekkür ederim.
denizakvaryumu
04-01-2007, 17:07
Tohumlardan birini saksıdan alıp beyaz kağıt üstüne koyup çekebilirsin...
avukatkemal
04-01-2007, 18:58
perliti nası karıştırcaz torfa..harmanmı yapcaz yoksa akrıştırmadan belirli yerlerinemi serpecez?
denizakvaryumu
04-01-2007, 20:01
Harmanlama olacak..
avukatkemal
04-01-2007, 22:22
ektik bakalım hayırlısı :)
kupresus
07-01-2007, 20:34
arkadaşlar ben biraz önce şöle bişi yaptım tohum ektiğim saksıda dediğim gibi yosunlaşma vardı gittim bende başk bir torf aldım ve thumları ona aktardım baktım henüz bir çatlama patlama yok tohumlarda aynı ektiğim şekil duruyorlar bende iğnenin ucuyla hepsini diğer saksıya aldım bilmem nekadar doğru ama ben bu olayı daha önce küstüm otunda da yapmıştım.kaza eseri ektiğim saksı devrilmişti tohumlar orayaburaya saçılmıştı bende alıp ekmiştim bir hafta sonrada tohumlar sorunsuz çıkmıştı. sizin bu konuda yorumlarınız nedir arkadaşlar
http://img289.imageshack.us/img289/6976/etoburbitki7727qo6rrw06ug8.gif (http://imageshack.us)
avukatkemal
07-01-2007, 23:34
benim daha 2 gun oldu ekeli :) çok tecrübem yok.. benim de sitreçten bişi görünmüyor..buhar oluyo nemden.. acaba zararlımı bu??hem ışığı engellemesin hem de çürütmesin küflendirip??
kupresus
08-01-2007, 00:27
kemal bey size gönderdiğim dökümanda üretim hakkında herşey yazıyor ordakileri uygularsnız sonuç alırsınız zannediyorum.bende o bilgiler doğrultusunda çimlendirmeye çalışıyorum.
Arkadaşlar yanlışlık olmasın diye yazıyorum bazı kişilere değişik tohumlar vft diye satılmış. VFT'nin tohumları çörek otu gibidir, minik, siyah ve üzeri parlak. Şekli minicik bir damla tanesi gibidir.
Bunun dışında bezelye tanesi gibi tohumlar vs VFT değildir. bu tohumları ektikden sonra nasıl torfun içinde bulabildiniz hayretler içindeyim. Ama sanırım bu benim göz sorunum...
VFT'yi canlı sphagnuma veya kurutulmuş (ama iyice ıslatılıp kulanılması kaydı ile) sphagnum yüzeyine ekimi en iyi sonuç veren bir metod. hatta çürüme ve mantar oluşumu malum sebeplerden bastırılmış olur.
kupresus
08-01-2007, 12:01
evet hocam tohumlar dediğiniz gibi bende sivri parlak damla şeklinde çörek otu gibi.
avukatkemal
08-01-2007, 18:42
bende de sorun yok :)
avukatkemal
08-01-2007, 18:51
bu arada gittigidiyora baktım..bu tohumları satan 2-3 kişi var..ve o kadar çok tohum satmışlarki.. insanlar gerçekten hevesli.. tabi bu ürünlerin orjinalliği kesinlikle satıcının iyi niyetine kalmış ve anladığım kadarıyla kimse nasıl yetiştirileceğini de bilmiyor.. keşke erkan bey bu işe de el atsa :) ben sanmıyorum bu kadar kişinin sarı torf veya saf su olayını bildiğini :) gerçek ürün satılıp en azından detaylı bilgi verilebilir satış için ilanda da erkan bey sayesinde :) tabi başka gönüllü biri de olabilir yeterki istensin
Gerçi o GG.com'da tohum satmak sorun değil. de o tohumları alanların EB deneyimsiliklerini de hesaplarsak bence olgun bitki satmak daha mantıklı.
sonuçda para kazanmak değil amacım veya tutturduğuma satayım ne yaparlarsa yapsınlar mantığı ile EB leri ordda heder edemem. tohum dan eldesi sizin de görüldüğü gibi deneyimleriniz sonucu... hem zor hem bezdirici hemde EB hobisini baltalıyan bir başlangıç olur.
avukatkemal
09-01-2007, 00:57
eh biraz zor :) ama maksadım tohum satıyorum diyip hiç bir bilgi vermeyenlere alternatif bulunması idi.. yoksa tabiki ordan gelecek para para değil :)
kupresus
09-01-2007, 01:11
evet doğru söylüyorsunuz tohum işi gerçektenbezdirici. artık erkan hoca bize uyanan vft lerinden gg yoluyla bize özel satar umarım
denizakvaryumu
09-01-2007, 08:26
"evet doğru söylüyorsunuz tohum işi gerçektenbezdirici. artık erkan hoca bize uyanan vft lerinden gg yoluyla bize özel satar umarım"
Arkadaşlar EB severler olarak yılda bir kere Eylül ayında İstanbulda toplanırsak bu toplantıda yüzyüze EB alış-satış-takas ve bilgi alışverişi yapabiliriz gibime geliyor...Hadi hayırlısı bakalım...
.
kupresus
11-01-2007, 21:54
ya arkadaşlar tohumları ekeli 27 gün oldu hala görünürde bişi yok.yoksa ben biraz sabırsısız mı davranıyorum tohumların bozulup bozulmadığını anlamamız mümkünmü.:( :( :(
net bir fotoğraf gönderebilir misin?
denizakvaryumu
11-01-2007, 22:35
ya arkadaşlar tohumları ekeli 27 gün oldu hala görünürde bişi yok.yoksa ben biraz sabırsısız mı davranıyorum tohumların bozulup bozulmadığını anlamamız mümkünmü.:( :( :(
tohumları nereden aldın sendeki de çörek otu tohumu olmasın:mad: :confused:
.
kupresus
11-01-2007, 22:43
yok tohumlar gerçek te. bi gelişme göremiyorum 27 gün sizce yeterli bir süre mi yoksa biraz daha beklemeli mi.fotoya gelince çektim ama torftan başka bişi gözükmüyor
Taze tohumun bir haftada çimlenebildiğini düşünürsek 27 gün bana biraz fazla gibi geldi. Yine de umut kesmeyin, herhangi bir küflenme ya da beyazlaşma yoksa hala ümit var.
kupresus
12-01-2007, 17:26
arkadaşlar bugün merakımdan tohumun birini incelemeye aldım ve birde ne göreyim sivri olan uc kısmından ufak ta olsa görünen beyaz renkte bir uç çıkmış sizce bu filizlenmeye geçmiş bir tohummu acaba.valla benim kanımca öle ama sizin yorumlarınızı bekliyorum. hee tohumuda incitmeden gerisin geriye koydum. bişi olmaz işallah:p :p
avukatkemal
12-01-2007, 19:17
ya arkadaşlar ben tohumları göremiyorum siz nası görüyosunuz :) ufacık şeyler.. 1 hafta oldu yaklaşık.. ne zaman bişiler belli olur acaba? yoksa saksıya düşmediler de uçup yere mi düştüler :))
denizakvaryumu
12-01-2007, 21:54
ya arkadaşlar ben tohumları göremiyorum siz nası görüyosunuz :) ufacık şeyler.. 1 hafta oldu yaklaşık.. ne zaman bişiler belli olur acaba? yoksa saksıya düşmediler de uçup yere mi düştüler :))
kupresus arkadaşın da 28 gün oldu ...acele etmeyin tohumlar taze ise çıkacaklardır..:)
kupresus
12-01-2007, 23:47
:p evet kemal bey bu işlerde biraz sabır önemli ben size şöle kafadan bi 35 gün veriyorum eğer koşullar uygunsa mutlaka filizlenir zaten gönderilen kitapçıkta uygun koşullarda 4-8 hafta arasında çimlenme garantisi verilmiş.benimkiler 28 gün oldu tohumlarda sadece çatlama söz konusu heralde bir hafta içersinde de ilk yaprak çiftini görüceğime inanıyorum.darısı sizin evlatların başına:p :p :p
http://img289.imageshack.us/img289/6976/etoburbitki7727qo6rrw06ug8.gif (http://imageshack.us)
denizakvaryumu
13-01-2007, 12:29
:p evet kemal bey bu işlerde biraz sabır önemli ben size şöle kafadan bi 35 gün veriyorum eğer koşullar uygunsa mutlaka filizlenir zaten gönderilen kitapçıkta uygun koşullarda 4-8 hafta arasında çimlenme garantisi verilmiş.benimkiler 28 gün oldu tohumlarda sadece çatlama söz konusu heralde bir hafta içersinde de ilk yaprak çiftini görüceğime inanıyorum.darısı sizin evlatların başına:p :p :p
kupresus arkadaş,
hadi hayırlısı..ilk yaprak görününce EB kahvesinde herkese bir çay söylersin artık:D
ilk yapraktan 2-3 sene sonra kadar senin sinek kapanlar aktif olarak böcek yakalamaya başlayacak:( :(
Fazla bir zaman değil...28 gün sabırla bekleyen kişi için 3 sene nedir ki:p
.
kupresus
13-01-2007, 13:44
:p valla salacam çayıra otlasınlar:p
kupresus
13-01-2007, 14:26
birde şöyle bişi dicem öğrendiğim ve araştırmalarım sonucu tohumdan yetişen bir bitki 6 ay içersinde sinek yeme sürecine griyormuş.senin dediğin bu üç sene de yetişkin bir bitki elde etmek için gereken süre.üç yaşındaki bitkiler kurbağ kertenkele bile yiğiyo.
denizakvaryumu
13-01-2007, 14:55
birde şöyle bişi dicem öğrendiğim ve araştırmalarım sonucu tohumdan yetişen bir bitki 6 ay içersinde sinek yeme sürecine griyormuş.senin dediğin bu üç sene de yetişkin bir bitki elde etmek için gereken süre.üç yaşındaki bitkiler kurbağ kertenkele bile yiğiyo.
Hımmm...iyi haber.
6 aylık olsun 3 yıllık olsun,sinek kapanı kendi başına sinek yakalarken görmen bir mucize...Bu da kötü haber:p
Bu olayı görmek için sineği-böceği kendi elinle vermek zorunda kalacaksın :)
Bu nedenle drosera türlerini beslemek daha keyifli,yazın balkona bırakıyorsun akşamdan sabaha yapışan böcek-sinekleri üzerinde görüyorsun..ancak büyük olanlar kaçıyor..
Bu nedenle ben roridula dentata almak istiyorum ya...
Tabi bu dediklerim etobur bitkileri sinek-böcek yakaladıklarını görmek isteyip bu nedenle alanlar için (örneğin ben)
.
kupresus
14-01-2007, 02:53
valla işte bende denicem bakalım şimdi vft ile başladık ilerde değişik bitkiler de alırım belki ama şimdilik elimdekini bi yetiştireyim de gerisi allahkerim demi.bide zaten kısmetse 6aya kadar askerim heba olmasın veletler.:p :p ;)
avukatkemal
03-02-2007, 21:17
benim tohumlarda tık yok hala :(
benim tohumlarda tık yok hala :(
Resim çekip eklerseniz daha kesin bir şeyler söylemek mümkün. Şu sorulara cevap verirseniz bir fikir yürütebiliriz.
Tohumlar torf yüzeyinde bakınca görülüyor mu?
Üzeri nylon veya cam ile kapalı mı?
Saksı substratı yeterince nemli mi?
Bulunduğu yer oda sıcaklığında mı?
Bol ışık alıyor mu?
sulamayı alttan yapıp üsten sularken tohumların yerlerinden oynamamasına özen gösteriyor-musunuz?
tüm bu soruların yanıtı evet ise tohumlar bayatlamış olabilir. deneyimlerim sonucu en geç bir ay içinde 10 taneden en azından iki üç tanesinin filizlenmesi gerekirdi.
avukatkemal
04-02-2007, 02:40
tohumları göremiyorum maalesef.. üzeri kapalı naylon ile..ara sıra da havalandırıyorum..toprağı nemli..sürekli altından suluyorum..üstten koymadım zarar görmesin diye..oda sıcaklığı uygun sürekli kalorifer yanıyo bazen kısık da olsa..evin en ışık alan yeri..hatta bi ara güneş bile aldı ankda kış vakti :) biraz saksı derin acaba ondan olabilirmii..küçük saksı bulamamıştım..orta boy bi saksı..bi ara resmini çekip koyayım..kısmet artık :(
avukatkemal
08-02-2007, 22:36
ya galiba ufacık bir yeşil nokta gördüm..serap mı acaba :D makineyi bi bulsam zoomlayıp çekecem de epey bi zoom lazım :D
denizakvaryumu
08-02-2007, 22:49
ya galiba ufacık bir yeşil nokta gördüm..serap mı acaba :D makineyi bi bulsam zoomlayıp çekecem de epey bi zoom lazım :D
şampanyalar gelsin :eek:
.
Mine Pakkaner
08-02-2007, 23:42
ya galiba ufacık bir yeşil nokta gördüm..serap mı acaba :D makineyi bir bulsam zoomlayıp çekeceğim de epey bir zoom lazım :D
Kemal Bey, biz de sevincinize katılıyoruz. Hatta epey bir zamandır bu konunun heyecanından olsa gerek, klavyenizin bazı tuşlarına basmayı unuttuğunuzun da farkındayız http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif Ben unuttuklarınızı bu seferlik yerine koydum. :rolleyes:
barracuda
08-02-2007, 23:56
Hayırlı olsun Kemal bey, darısı benim vft lerin başına.
Gözünüz aydın Kemal bey, tohumların bu çimlenmiş hallerinin resmini macro zoom ile çekip foruma yapıştırırsanız sevincinize daha çok ortak olabilirdik.
Evet darısı diğer arkadaşların VFT tohumlarının başına diyorum.
Saygılar
Mine Pakkaner
09-02-2007, 01:09
Sayın Parlak,
Mesajınız http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31 başlığına taşındı. Takdir edersiniz ki etobur başlığında hünnap sorusunu cevaplayacak bir üye çıkmaz. Siz okuyunca bu mesaj da kaldırılacak.
denizakvaryumu
09-02-2007, 08:34
kupresus tohumlar çıkmayınca erkenden askere gitti galiba :D
.
avukatkemal
09-02-2007, 23:48
Kemal Bey, biz de sevincinize katılıyoruz. Hatta epey bir zamandır bu konunun heyecanından olsa gerek, klavyenizin bazı tuşlarına basmayı unuttuğunuzun da farkındayız http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif Ben unuttuklarınızı bu seferlik yerine koydum. :rolleyes:
homur homurr :D neyse mini mikron yeşillikler hatırına susuyorum hatta teşekkür ediyorum düzeltmeler için.. makineyi buldum gündüz çekeyim gece zor görülüyorlar :D ..umarım vft yerine toprağa karışmış ot görüp sevinmemişizdir :p
avukatkemal
11-02-2007, 02:47
valla bir tane buldum :) umarım vft dir :D nasıl olmuş amcaları teyzeleri
avukatkemal
11-02-2007, 02:52
çok net değil resimler ama olsun :D drosera scorpiodes
Ach Kemal bey ach...,
resimlere bozuk gözlerim daha da beter olana dek baktım ancak, kesin bir şekilde evet bu bir vft filizi diyecek bir yeşil nokta dahi, ben kendimce secemedim.
siz ama yakından seçebiliyorsanız başında da siyah tohumu görülebiliyorsa kesin bir vft yaprağıdır.
denizakvaryumu
11-02-2007, 16:29
drosera scorpiodes
hem yetişmiş halde hem tohumdan çıkmışlar...işi ilerletmişsiniz:D :D
.
avukatkemal
11-02-2007, 17:11
drosera scorpiodes
hem yetişmiş halde hem tohumdan çıkmışlar...işi ilerletmişsiniz:D :D
.
burak ve erkan beyler saolsun :) ehh sizin de payınız var.. bu arada erkan beye de teessüfler kocaman vftyi göremedi :D hata benden net çekemedim resimleri makineyi çok bilmediğimden.. biraz kurcalayıp daha netleri koyayım.. scorpiodeslerin durumu umarım iyidir.. resimden anlaşılıyormu?
avukatkemal
11-02-2007, 19:12
tekrar denedim resmi ama net çıksa da buraya koymak için resize ettiğimde netliği bozuluyor :( iyice kurcalamam lazım makineyi :) bende 3 saksı var..sırasıyla koydum resimlerini..
avukatkemal
11-02-2007, 19:13
bir de saksılardan anlaşıldığı kadar ekim dikim bakımda bir sorun gözüküyormu?varsa düzelteyim..üzerlerinde folyo var resim için kaldırdım..
denizakvaryumu
11-02-2007, 20:34
Anlaşılan bu yaz Ankara'da sinek nufusu bayağı azalacak...Roridulam gelirse Ankara'da sinek falan kalmayacak..:D
avukatkemal
11-02-2007, 20:39
valla resimleri tam çekerken koca bir karasinek uçmaya başladı tepemde..normalde olmaz bizim burda pek karasinek hele bu mevsimde..daha yavrular ya korkmuyorlar pek bitkilerimden ama az kaldı :D
Kemal Bey, Drosera Spathulata onlar, scorpiodes değil ;)
avukatkemal
12-02-2007, 22:38
Kemal Bey, Drosera Spathulata onlar, scorpiodes değil ;)
kesinlikle haklısınız :) spathulata diye biliyorum ama kopyalarken bir yerden nedense orayı kopyalamışım :D tüm etobur familyasından özür diliyorum :rolleyes:
avukatkemal
25-02-2007, 15:20
vft filizleri 2 oldu :) biraz daha görünür oldular yakında koyacağım herhalde biraz daha net olur resimlerde :D Drosera Spathulatanın ise biri gelişmedi pek..onun da resmini koyayım ne yapabilirim bir sorun var galiba :( diğeri daha gürbüz bir hata mı yaptım acaba
denizakvaryumu
25-02-2007, 18:49
vft filizleri 2 oldu :)
şampanyalar iki oldu :D
bendeki vft yi Antalyadaki kardeşime gönderdiğimden ,Ankarada vft si olan tek kişi sizsiniz...
avukatkemal
26-02-2007, 00:46
şimdi stres oldum bir yükümlülük hissettim omuzlarımda :D
şampanyalar iki oldu :D
bendeki vft yi Antalyadaki kardeşime gönderdiğimden ,Ankarada vft si olan tek kişi sizsiniz...
Ya yok öle kıvırmak avukat bey, Ankara'da ilk vft yetiştiren vede iki tane birden sahip olmanın yükümlülüğünü stres oldum gibilerden kıvırmayın bizde suçluluk duygusu uyandırmazasınız:D
sanırım ondan buraya resim de eklenmiyor.:rolleyes: :D
bazı sanatçıların bebeklerini sakınır gibi medaydan kaçırır oldunuz ufaklıkları...
resim resim resim isteriz.....;)
denizakvaryumu
26-02-2007, 11:40
Erkan hocam
avukatkemal "nazar değer" diye resim eklemiyor...
vft lerin 40 ı çıksın ekleyecek :p :D
avukatkemal
27-02-2007, 23:30
yok eklicem de işten çok geç geliyorum bu aralar..kolay mı vft resimleri çekip eklemek..ama pes etmezsem birazdan eklicem..yoksa yarın en geç..
Erkan hocam
avukatkemal "nazar değer" diye resim eklemiyor...
vft lerin 40 ı çıksın ekleyecek :p :D
avukatkemal
28-02-2007, 00:49
vft ve Drosera Spathulatalarım.. umarım iyi görünüyorlardır..bir de spathulatalarımdan biri yetişmedi nedense :(
avukatkemal
01-03-2007, 22:13
ee yorum yokmuuu :(
denizakvaryumu
01-03-2007, 22:22
seni de kazıklamışlar kardeş ,bunlar darı tohumu...
:D :D :D kıh kıh
.
avukatkemal
02-03-2007, 01:31
hoöur homur kıskanmayalım lütfen vft filizlerimi.. hem ben darıyı da çok sverim :D seni de kazıklamışlar kardeş ,bunlar darı tohumu...
:D :D :D kıh kıh
.
bu görüntülere ne yazmak gerek bilemedim. pek ach pek güzeler gibi elinize sağlık vs. şakşakçılık yapmasını sevmediğimden olsa gerek. (yoksa bende mi kıskandım :D )
no command... yorumsuz yazmanız lazımdı altına.
yoruma "gerenk" yok...:D
olay ortada iki tane nur topu gibi canavarı doğurtmuşunuz
asıl şimdi sinek böcek "kurbağa" belseyenler korksun...:rolleyes:
avukatkemal
02-03-2007, 22:46
herkesin kıskandığını anlamıştım zaten :D ama gayet doğal bu vft filizlerini kıskanmak (görmemişliğin kitabını yazdım değilmi) ilk oldukları için sağlıklı görünüp görünmedikleri toprakta bakımda bir yanlışlık yapıp yapmadığım anlaşılıyorsa desteklerinize sevinirim bu vft filizleri etobur dunyası için çok küçük benim İçin büyük bir adımdır ;)
BİR DE Drosera Spathulata lardan biri gelişmedi öldümü acaba söksem diğeri için dahamı iyi olur yoksa diriltme imkanım varmıdır..
bu görüntülere ne yazmak gerek bilemedim. pek ach pek güzeler gibi elinize sağlık vs. şakşakçılık yapmasını sevmediğimden olsa gerek. (yoksa bende mi kıskandım :D )
no command... yorumsuz yazmanız lazımdı altına.
yoruma "gerenk" yok...:D
olay ortada iki tane nur topu gibi canavarı doğurtmuşunuz
asıl şimdi sinek böcek "kurbağa" belseyenler korksun...:rolleyes:
herkesin kıskandığını anlamıştım zaten :D ama gayet doğal bu vft filizlerini kıskanmak (görmemişliğin kitabını yazdım değilmi) ilk oldukları için sağlıklı görünüp görünmedikleri toprakta bakımda bir yanlışlık yapıp yapmadığım anlaşılıyorsa desteklerinize sevinirim bu vft filizleri etobur dunyası için çok küçük benim İçin büyük bir adımdır ;)
BİR DE Drosera Spathulata lardan biri gelişmedi öldümü acaba söksem diğeri için dahamı iyi olur yoksa diriltme imkanım varmıdır..
Ben şahsen "bu vft filizleri etobur dunyası için çok küçük benim İçin büyük bir adımdır" cümlesinde takıldım günümüze değin hiçbir ademin ay yüzeyinde adım atmadığının bilincinde olan biri olarak acep bu vft'ler de mi fotomontaj diye düşünüp fotoğrafları daha iyi bir incelemeye aldım... yok yok bu kez o dev adımı atmışsınız. toprak da arizona çölü yerine ay toprağı değil saf sphagnum perlite karışımı... :)
bazılarımız ne anlatmaya çalıştığımı düşünüp spakülasyonlara sebep olmadan kısaca bir sorun yok diyivereyim. spatulata konusunda ise fungicide le destek verin derim kökleri tam oturmamış olabilir. bir kaç kez üsten sulama ile torfun düzelmesini oturmasını sağlayın...
saygılar
avukatkemal
03-03-2007, 16:08
spatulutayı biraz üstten suladım.. sürekli üzerinde gözlerim vft ve spatulataların.. erkan bey bunlar biraz büyüsün sizin adınızı koyacam bir vft filizime :) az yardımınız olmadı..
denizakvaryumu
04-03-2007, 00:02
spatulutayı biraz üstten suladım.. sürekli üzerinde gözlerim vft ve spatulataların.. erkan bey bunlar biraz büyüsün sizin adınızı koyacam bir vft filizime :) az yardımınız olmadı..
diğer vft filizine benim nik konursa sevinirim (yoksa susuzluktan ölürlerdi) :D :D :D kıh kıh kıh
.
avukatkemal
04-03-2007, 03:05
siz de haklısınız ;) isimler hazır demek artık..bi büyümeleri kaldı
diğer vft filizine benim nik konursa sevinirim (yoksa susuzluktan ölürlerdi) :D :D :D kıh kıh kıh
.
bende denizakvaryumunda tuzlu su vardır sanıyordum. peki bu su CP.lere fazla tuzlu gelmez mi? :)))))
avukatkemal
04-03-2007, 15:53
artık idare edeceğiz erkan bey :D okyanus suyu olsa da koyacaz adını :p
bende denizakvaryumunda tuzlu su vardır sanıyordum. peki bu su CP.lere fazla tuzlu gelmez mi? :)))))
avukatkemal
16-03-2007, 21:56
ceple çektim çok net değil ama belki tanırsınız :D
Desenize yakında DS tohumu hasadı olacak....:)
avukatkemal
17-03-2007, 00:41
inş :D ama yanındaki arkadaşını kurtaramadım galiba..gelişmedi o :( çıkarsammı acaba
Olabiliyor bazı droseralar saksı değişimlerinde yeni dikimlerde bu tür bir hassasiyet sergiliyebiliyorlar. aynı tür aynı olgunlukda sizin de gördüğünüz gibi biri çürüme gösteriyor...
hiç çürümeye karşı bir fungicide (mantar ilacı) tatbik ettiniz mi?
avukatkemal
18-03-2007, 22:48
hayır..hemen halledeyim yarın o zaman :(
Olabiliyor bazı droseralar saksı değişimlerinde yeni dikimlerde bu tür bir hassasiyet sergiliyebiliyorlar. aynı tür aynı olgunlukda sizin de gördüğünüz gibi biri çürüme gösteriyor...
hiç çürümeye karşı bir fungicide (mantar ilacı) tatbik ettiniz mi?
avukatkemal
20-03-2007, 23:37
bu aralar pek sessiz buralar hayırdır inşallah :)
Ya fırtınadan önceki durgunluk olabilir. veyahut da her işde olduğu gibi burda da iş biraz sıkıya girince çok kolay vaz geçiyoruz.
ancak sanırım bazı gereksiz laf dalaşının neye yol açtığını en azından buraya girenlerin bir kısmı farkına vardı.
tekrardan hatırlatayım elimde bir miktar satılık vft var hala ilgi duyanınız varsa...
denizakvaryumu
21-03-2007, 14:39
bu aralar pek sessiz buralar hayırdır inşallah :)
zaman zaman ilgi duyulan konular pik yapar...bu durumda mesajlar çoğalır vs.
zaman zaman da bu pik seviyesinden düşüşler görülür...aynen denizlerin devamlı dalgalı olmaması gibi..elbet durgun zamanlar da olacaktır..
Etobur bitkilerle ilgilen kişi sayısı da Türkiye de iki elin parmaklarını geçmediğinden foruma aktif olarak katılan biri, durgunlaşıp yazmadığı zamanlar "ne oluyor" sorusu gündeme gelir.
örneğin praecox un 5 gün hiç yazmadığını düşünsenize...:p
Etobur bitki bölümüne şöyle bir göz atın, 5-6 kişi şimdiye kadar yazmış...Ankara da bile vft sadece sizde var...
Bu durumda ölü zamanlar her zaman olur...olacaktır...
Tabi bu arada bu hobinin gelişmesi için adım atılması da şart.En son yahoo-grupda ve burda tüm etobur bitki severler için bir gün tayin edilsin toplanılsın dedim...Kimseden ses çıkmadı...İstanbul da ağaçlar netin hobi bahçesine etobur bitki bölümü yapılacaktı ne oldu bilmiyorum?vs.vs.
forumda atışmanın ,forumun sessiz kalması ile ne ilgisi var onu ise anlamadım...Bu tür karşılıklı yazışmalar elbet olacak, insanlar düşündüklerini saygı çerçevesi içinde söyleyecek ...Ama yanlış ama doğru..
Demek istediğim, biz bu kadarız ...iki elin parmakları kadarız...:D
avukatkemal
21-03-2007, 21:16
açıkçası kolay bir iş değil etobur yetiştirmek.. iş diyorum çünkü hobi olayını aşıyor biraz :) düşünüyorum da erkan bey ve diğer bazı arkadaşlar olmasa herhalde şu an neden vftler filizlenmedi diye hayıflanıyor olurdum (tahminimce bildiğimiz normal torfa eker en iyimser ihtimalle dinlenmiş suyla suladığımdan :) ) şimdi ise 1 cm olmayan vft filizimle övünüyorum hehehe.. en azından bu aşamayı da gördük .. darısı diğer aşamalara :D
denizakvaryumu
21-03-2007, 21:32
açıkçası kolay bir iş değil etobur yetiştirmek.. iş diyorum çünkü hobi olayını aşıyor biraz :) düşünüyorum da erkan bey ve diğer bazı arkadaşlar olmasa herhalde şu an neden vftler filizlenmedi diye hayıflanıyor olurdum (tahminimce bildiğimiz normal torfa eker en iyimser ihtimalle dinlenmiş suyla suladığımdan :) ) şimdi ise 1 cm olmayan vft filizimle övünüyorum hehehe.. en azından bu aşamayı da gördük .. darısı diğer aşamalara :D
en son resimleri de görmek isteriz bakalım vft ler ne alemde?
avukatkemal
22-03-2007, 00:31
2 adet filizim var.. sularına dikkat ediyorum.. nemi korumaya çalışıyorum.. resimler çok yakında :) dikkat etmem gereken başka bir husus varmı bu aşamada.. stres oldum :D
Evet özelikle de drosopyla melanogaster larvaları yani etrafda sirke sineği uçuşuyor ise... dikkat...!
bir de bu sıralar ev şartlarında torfun üzeri beyazımsı bir hav kaplı gibi görünüyor ise...!
avukatkemal
22-03-2007, 01:55
sinek görünmüyo etrafta korktular tabi vftlerimden yaklaşamazlar artık :D yakın resim çekip koyayaım yakında gözlerinizle görün son durumu yapılacak olan bişiler varsa hemen yapayım..daha doyamadım vftlerime :) spathulatalarıma da tabi :D
denizakvaryumu
22-03-2007, 08:57
sinek görünmüyo etrafta korktular tabi vftlerimden yaklaşamazlar artık :D yakın resim çekip koyayaım yakında gözlerinizle görün son durumu yapılacak olan bişiler varsa hemen yapayım..daha doyamadım vftlerime :) spathulatalarıma da tabi :D
5-10 gün sonra vft leri dışarı çıkardığında sirke sinekleri de görünecektir...malasef vft lerin bu sinekleri yakalayamayacak...
kurbağayı yakalayan vft sirke sineğine yem olacak...
http://www.metacafe.com/watch/306194/plant_eat/
vft ler için helva pişmeye başlayacak :D eğer zamanında ilaçlamazsan...
avukatkemal
22-03-2007, 22:43
sirke sineği ilacı alacağım da fırsat bulamıyorumki :(( nerde bulabilirim bunu ankarada diye sorsam çokmu abes olur
denizakvaryumu
23-03-2007, 08:59
sirke sineği ilacı alacağım da fırsat bulamıyorumki :(( nerde bulabilirim bunu ankarada diye sorsam çokmu abes olur
Ankara Koçtaş da ilaç bölümü açıldı..oradaki ziraat mühendisi seni aydınlatır ve ilgili ürünü verir...en ufak boyda olanı al derim..mantar ilaçları da var...
avukatkemal
23-03-2007, 22:00
çok sağol yarın alayım tatilden istifade..yedirmem ben vftlerimi sineklere..o sinekleri yiyecek büyüyünce :D
saydemir
24-03-2007, 18:08
Selamlar,
Sirke sineği ilacınden muhakkak edinmemiz gerekir mi? Yoksa avukatkemal bey in gibi genç vft ler için mi daha tehlikelidir bu drosophila lar. Yoksa bende alayım bir tane.
Sinek kapan adında bitkimiz var ama biz sinek ilacı alıyoruz. :D İlginç
Bildiğim kadarı ile sizin bir Drosera capensis'iniz var. bunu vft nizin yakınında bulundurursanız gerek kalmaz kaldı ki bu sirke sinekleri asıl körpe fidelere ciddi zararlar verirler olgunlara populasyon fazla değil ise ilaçlamasını gerektirecek kadar bir sorun teşkil etmezler.
avukatkemal
25-03-2007, 22:58
bir kötü bir de iyi haberim var.. kötü haber su ilacı alamadım bi türlü yolumu düşürüp koçtaşa bugun :( iyi haber 3. vft filizini gördümmmm.. 3 kardeş oldular.. :D
avukatkemal
31-03-2007, 20:40
bugun koçtaşa gidebildim nihayet..denildiği gibi ilaç bölümünü buldum..denildiği gibi görevliye sordum..ama denildiği gibi var demedi sirke sineğine karşı ilaç :( yaprak sinekelrine karşı varmış.. ama iş görmez dedim.. koçtaşta kalmamışmı acaba? yoksa sorduğum elemanmı tam bilmiyor ne var reyonda? sizler ne tavsiye edersiniz.. mantar ilacı vardı ama beraber alırım diye almadım hem de sizlere sorayım dedim.. olmadı buralarda bi yerde fidancı bulmam lazım :D teşekkürler
DDVP, Thiodan, Supracide, Mospilan böcek ilacı olarak uygundur.
Captan, Dithane, Previcur, da mantar ilacı olarak uygundur...
Bir zamanlar da Topaz fungicide Apollo insecticide olarak kullanmışdım pek cp lerde kullanmıyorum artık...
Evde kullanırken Azami DİKKAT. banyoda lavaboya değdirmeyin lütfen tek kullanımlık eldiven takın ve de derhal imha edin...
avukatkemal
31-03-2007, 21:28
çok teşekkür ederim isimler için erkan bey..bu arada Drosera Spathulatanın ölenini attım 4-5 gün önce mecburen.. çürüme yapmasın diye.. ama sağlam olanı gayet güzel gelişiyor.. uzantısı epey uzadı :) nasıl bi cümleyse.. onun için ayrı yapmam gereken birşey varmı acaba.. teşekkürler tekrar..
Uzantısı dediğiniz şeyi tam anlıyamadım. bu bir çiçek sapı mı yoksa spathulatada kısmen kıvrımlı uzayan köksapı gibi bir şey mi? Şayet sonuncu ise bu uzantılardan bitki vegetatif çoğalma sağlar sonradan bu uzantının ucunda oluşabilecek küçük bitkiyi kök kesmesi ile ayırıp dikmek mümkün. bu durum bazı drosera türlerinde evlerimizde bildiğimiz kordela çiçeği gibi bir durum.
yok ama yukarı doğru bir çiçek sapı "uzantı"sından kasıt sa... eh sevinin derim çiçek açıcak tohum verecek demektir.
sukranayalp
01-04-2007, 11:57
Sn Praecox 118 nolu mesajda banyoda kullanırken lavaboya değdirmeyin demişsiniz. İlacı değdirmeyin diye anlıyorum bunu. Niye? Bu soruyu sormamın nedeni arta kalan ilaçları banyo lavabosu veya klozete dökerek işi bitiririm. Merak ettim.
Ben bir bilen olarak (en azından kimyagerliğime dayanarak ve yıllarca laboraturda tüm emniyet tedbirleri ile çalışmış biri olarak) yapılabilecek hataları kendim dahi yaptığımdan uyarak istedim. örneğin lavaboya değdirir ve dökerseniz bu oraya buraya sıçrar sonrada benim gib orda lensleriniz varsa veya gözlüğünüzü koyarsanız... buyrun sze bir kontaminasyon...
bu özelikle yağ bazlı ziraai ilaçlar öyle pekde kolayca bol su yıkamakla temizlenecek türden de değil. özelikle küçük çocuklu evlerde... istenmedik sonuçlar açması işten dahi değil.
gerçi ben temizlik adına çamaşır suyu kullanımına da karşıyım. zira annem dahil nedense çok zehirli chlor kokusunuz temizlikle bire bir ilişkilendirip kolayca abartıyorlar.
sonuçta ilaç fazlanız varsa klosete dökmekde pek çevreci bir davranış değil se de, ben sadece benim gibi işin kolayına kaçıp kış aylarında banyo lavabosunda özelikle yanlarında tezgahları varsa buralarda ilaç çözeltilerini hazırlamanın tehlikeleri konusunda uyarmak amaçlı yazmak istedim.
sukranayalp
01-04-2007, 12:31
Sn Praecox , bu durumda elimizde arta kalmış insektisid, fungisid, herbisid gibi ilaçları nasıl imha edeceğiz. Ruhumuz çevreci, ama uygulama gereği bu ilaçları kullanmamız gerekiyorsa dolayısıyla uygulamalarımız doğaya bir müdehale ise var mı bunun başka çaresi?
Açıkçası pek yok. kullanacağınız kadar çözelti hazırlayın kalmış konsantreleri avrupada zehir merkezleri var toplıyan ancak yurdumuzda pil toplama konusu henüz oturmamış iken...
son zamanlar geliştiren ilaçlar açık tarlada güneş etkisi ile ayrışıp zararsın bileşenlere bölünüyorsa da...
etkisi olan her maddenin bir yan etkisi vardır bu özelikle küçük yaşamları imha edecek güçte olsa da... insanlara zararı dokunmadan olmıyacak gibi...
bu bir tartım meselesi iki kefeli bir terazidde sonuçlarını iyi tartmakdan geçer...
denizakvaryumu
01-04-2007, 13:40
NeemAzal®–T/S Organik Böcek İlacı
Doğal böcek ilacı
NEEMAZAL®–T/S, Trifolio–M GMBH tarafindan geliştirilmiş doğal bir böcek ilacıdır. NEEMAZAL®–T/S; tırtıllar, beyaz sinekler, yaprak zararlıları, yaprak bitleri ve peynir kurtlarına karşı değişik mahsüllerde mükemmel öldürücü özellikler göstermiştir. Dünyanın değişik yerlerinde yapılan biyo–etkinlik çalışmaları sayesinde bu ilaçla kontrol altına alınabilen haşere sayısı giderek artmaktadır.
Etkileme yolu
NEEMAZAL®–T/S ilacının böcek öldürme etkisi, esas olarak, ilacın uzaklaştırıcı, beslenme ve büyüme engelleyici etkisinden (IGR) kaynaklanmaktadır. Bu preparattan alan zararlıların beslenmeleri ve kabuk değiştirmeleri engellenir. Aynı zamanda üreme kabiliyetlerinde azalmaya ve kısırlığa neden olur. Etkilenen böcekler yaşam evrelerini tamamlayamaz ve metamorfozdan önce ölürler. İlacin böcekleri uzaklaştıran etkisi sayesinde de mahsullerdeki ani haşere kolonileşmelerinden ve buna bağlı zararlarından korur.
NEEMAZAL®–T/S'nin özel bir etki şekli vardır. Böceğin beslenmesini ve bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. İlaçlamayı takip eden birkaç saat içinde böcekler etkisiz hale gelir ve birkaç gün sonra böcek yoğunluğu daha fazla büyüyemez ve yok olur.
İlacın özellikleri
NEEMAZAL®–T/S, 10.000 ppm azadirachtin içerir. Yüksek azadirachtin içeriği güvenilir etkiyi garanti eder. İlacin Oil–free(yağsız) olması mahsüllerdeki pitozehirliligi önler. İlacın suyla karıştırılabilir ve püskürtülebilir niteligi ise yapraklara daha büyük oranda ulaşılabilinmesini sağlar. NEEMAZAL®–T/S, IPM programlarıyla, çeşitli mahsüllerde yeterliliğini, kârlı, güvenilir ve tam uyumlu olduğunu kanıtlamıştır. Trifolio–M GmbH'nin ham maddeler, kendine has üretim işlemi ve sıkı kalite kontrolleri sayesinde NEEMAZAL®–T/S'nin kesinlikle aflatoksin içermediği garanti edilmiştir.
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm
Bilinen sinek ilaçları yerine bu ilacı kullansak diyorum...sizler ne dersiniz?
Tüm tohumdan VFT yetiştirmek isteyen arkadaşlara müjde...!
4-5 haftada büyüyen çok özel VFT klonu tohumları satışta...:D
http://urun.gittigidiyor.com/SINEK-BOCEK-KAPAN-BITKI-VENUS-FLY-TRAP-TOHUM_W0QQidZZ4278457
dikkat...! satıcı izmirden:o
Bu tohumlar kolay çimlenir mi? Ne tür toprak istiyor? Malzemelerini bulmak kolay mı?
denizakvaryumu
03-04-2007, 16:59
Bendeki çok özel vft klonu 4 günde çimleniyor 35 gün içinde kurbağa yiyecek boyuta geliyor...kapan boyu 9 cm.
Hiçbir özel bakım istemiyor,düzenli olarak damacana suyu ve bol gübre verilmesi yeterli...
Tabi yılda bir kere kurbağa yakalayıp verirseniz çok daha iyi olur bu şekilde kapan boyu 14 cm ye kadar uzar...Elimde fazla miktarda olduğundan İsteyene ücretsiz olarak gönderilir. Dikkat tohum değil büyümüş bitki...:D
Sayın denizakvaryumuvft klonu kapan gibi olan venüs fly trap mı? Özür dilerim etobur bitkileri çok iyi tanımıyorum da!
denizakvaryumu
03-04-2007, 22:09
http://www.metacafe.com/watch/306194/plant_eat/
isteyene kurbağa da gönderilir,maksat vft niz hemen büyüsün...işte gg de bu hizmet yok ...
http://etoburbitki.blogcu.com/
elimde fare yiyen nepenthesler de var evinizdeki fare sorununa kesin çözüm...:D :D
denizakvaryumu
03-04-2007, 22:13
Bilgi herşeydir...reklam hiç birşey...lütfen forumdaki etobur bitkiler için yazılanları okuyunuz...reklama kanmayınız...dolandırılmayınız :)
avukatkemal
04-04-2007, 00:48
izmirlilerin adını çıkarcak bunlar :D bir izmirli olarak olaya el koycam yakında
denizakvaryumu
04-04-2007, 08:31
vft lerin resimlerini göremedik hâlâ...
Denizakvaryumu ilginiz için teşekkür ederim. Ciddi olduğunuzu sanmıştım.
denizakvaryumu
04-04-2007, 14:37
Denizakvaryumu ilginiz için teşekkür ederim. Ciddi olduğunuzu sanmıştım.
birşey değil...bu forum Türkiye de etobur bitkiler hakkında en kapsamlı bilgi birikimine sahip yer.
avukatkemal
04-04-2007, 23:05
vft lerin resimlerini göremedik hâlâ...
hergun saat 11de geliyorum bu aralar :( ama sorun yok gibi.. tüü tüü maşallah :D
Flash diye bir buluş var şimdilerde... hatta günümüzdeki her uygun fiyatlı makinede dahi bulunuyor...:D
ne o düğmesini mi bulamadınız:o :D
avukatkemal
05-04-2007, 00:29
valla gaza geldim işte resimler :D
avukatkemal
05-04-2007, 00:31
kıskandınız değilmi :P umarım sağlıklıdırlar.. nasıllar sizce arkadaşlar..
denizakvaryumu
05-04-2007, 08:50
nazar değmesin...Ankarada etobur bitki ler sizden sorulacak artık :)
avukatkemal
06-04-2007, 19:04
özellikle Drosera Spathulata için yapmam veya dikkat etmem gereken birşey varmı.. en yetişkini o :D gençlik çağı tehlikelidir .. diğerleri bebek daha altlarını suyu koyuyorum yetiyor şimdilik
özellikle Drosera Spathulata için yapmam veya dikkat etmem gereken birşey varmı.. en yetişkini o :D gençlik çağı tehlikelidir .. diğerleri bebek daha altlarını suyu koyuyorum yetiyor şimdilik
Hehehehe... siz öyle sanın... ;)
ufakları büyütüp olgunlaştırmak en zor evreleri. :o
Bitkiler de adeta çocuklar gibi... en ufak bir rahatsızlıkta çok çelimsiz olduklarından hemen kaybedebilirsiniz. rahatsızlıklarını da bu küçüklükde anlamak da zordur vede anlasanız dahi ziraai ilaçlarla müdahalesinin yaratığı strese dahi yenik düşebilirler. kısacası çok hassaslar ben size sadece tedbiri elden bırakmanızı salık veririm gözünüz hep üzerlerinde olsun... ne yaramazlık yapacaklar bilemezsiniz. belli bir evrede beslenme zorluğu da çekebilirler dişlerine uygun av bulamıyabilirler bulacakları sirke sineklerinin yaptıkları hasarlar düzeltilemez
müteakip kereler yazdım bunları. VFTlerinize droserayı başlarına dadı diye koyun. :)
avukatkemal
06-04-2007, 22:49
çok sağolun tavsiyeleriniz için erkan bey :D bunalara bir de benim kız arkadaşla annemi de ekleyin ellerinden zor kurtarıyorum.. annem en son verdiğiniz torflara göz dikmişti menekşeleri için, zor kurtardım elinden :D
avukatkemal
11-04-2007, 20:25
bugun mantar ilacı (captan) ile böcek ilacını (ddvp) aldım.. uygulaması kaldı.. püf noktası dikkat edilecek birşey varmı ilaçların uygulanması konusunda? tşk
Ben de bugün gittigidiyordan VFT tohumu ve toprağı aldım. Yarın elime geçecekler. Acaba orada satılanlar güvenilir mi? Burada yazılanları da okudum baya bir koşula dikkat etmek gerekiyormuş. Umarım tohumlarım çıkarlar ve bir an önce görürüm bitkiyi. Çok merak ediyorum. Umarım hayalkırıklığına uğramam.
pek yok ddvp'yi 2ml si bir litrede eritip üsten sulıyarak torfa emdirin ama bunu tofda bir larva saldırısı görürseniz. asıl captanı uygulamanız gerek. bunun için ise tkrb. 2 silme çay kaşığı 1 lt suya torf yüzeyine ve çürüme kördüğünüz göremediğiniz bitki kısımlarına püskürtün. sonraki bir iki sulamayı üsten yapın alttaki suyu dökün. altına temiz saf su koyun.
tabii ilaç çözeltilerini de saf su ile hazırlıyacağınıza belirtmem gerek değil artık sanırım...:)
avukatkemal
12-04-2007, 00:03
daha önce bazı tatsız olaylar yaşanmıştı ggde.. orjşinal tohum resimlerinin olması lazım bu forumda..bulursanız ona karşılştırın.. zencefili andırır..bu bölümü dikkalice okursanız epey zahmetli olduğunu göreceksiniz..umarım siz de pes etmezsiniz..
teşekkürler erkan bey.. ctesi onla ugrasacam..vft ve spathulatalara uygulayabilirim değilmi..ilaç yuzunden zarar verirsem çok üzülürüm gerçekten.. yakında yeni resimlerini koyayım amcaları.. kocamam aam oldular nerdeyse :D
Ben de bugün gittigidiyordan VFT tohumu ve toprağı aldım. Yarın elime geçecekler. Acaba orada satılanlar güvenilir mi? Burada yazılanları da okudum baya bir koşula dikkat etmek gerekiyormuş. Umarım tohumlarım çıkarlar ve bir an önce görürüm bitkiyi. Çok merak ediyorum. Umarım hayalkırıklığına uğramam.
denizakvaryumu
12-04-2007, 09:46
asıl captanı uygulamanız gerek. bunun için ise tkrb. 2 silme çay kaşığı 1 lt suya torf yüzeyine ve çürüme kördüğünüz göremediğiniz bitki kısımlarına püskürtün.
praecox hocam
bu captanlı su sadece püskürtülecekmi yoksa bu suyla torfu sulamanın da faydası varmı?
Küflenme sıklıkla torf yüzeyinden başlıyabilir ve bitkinin köklerini de sarıp sapında doğru ilerler çürütür. yani çökertir (sanırım hastalığın çökerten adı ordan geliyor) dolayısı ile...
avukatkemal
12-04-2007, 20:06
iki ilaç da vft ve spathulatalara uygulanabilir değilmi? ve de bitki yüzeyine değerse zarar vermez değilmi.. saf sularım hazır operasyon için :D
Küflenme sıklıkla torf yüzeyinden başlıyabilir ve bitkinin köklerini de sarıp sapında doğru ilerler çürütür. yani çökertir (sanırım hastalığın çökerten adı ordan geliyor) dolayısı ile...
iki ilaç da vft ve spathulatalara uygulanabilir değilmi?
Evet...ve de bitki yüzeyine değerse zarar vermez değilmi..
bitkiyi strese sokar onun için hangisi gerekiyorsa onu tatbik edin gereksiz yere özelikle de minicik VFT'lerinizi yormayın...
saf sularım hazır operasyon için :D
kolay gelsin...
avukatkemal
12-04-2007, 23:14
teşekkürler erkan bey.. bu arada minicik vftlerimden adı praecox olanı büyümeye başladı.. denizakvaryumu olan biraz güdük kaldı :) strese sokmam onları ben onlar beni strese sokuyor ama :D
denizakvaryumu
13-04-2007, 09:08
teşekkürler erkan bey.. bu arada minicik vftlerimden adı praecox olanı büyümeye başladı.. denizakvaryumu olan biraz güdük kaldı :) strese sokmam onları ben onlar beni strese sokuyor ama :D
:D :D :D
iyi bakamıyorsun...şimdi de captanla strese girdireceksin...benim captan bol sulu olsun :)
avukatkemal
14-04-2007, 01:44
http://search.ebay.com/Peat-Moss_W0QQfromZR40
ve
http://home.listings.ebay.com/Gardening-Plants_Fertilizer-Soil-Amendments_W0QQfclZ3QQfromZR11QQsacatZ20540QQsocmd ZListingItemList
sizce ebayden getirmeye değer birşey varmıdır bu linklerde?
Bana sorarsanız burda bulamadığımız, olmıyan, ama ihtiyacımız olan herşeyleri getirtmeye değer ancak fiyat ve gümrük, paket unsurlarını unutmıyalım... :)
avukatkemal
14-04-2007, 11:57
ben piyasayı veya burda ne var ne yok veya gerçekten getirmeye değer bişi varmı bilmiyorum.. yoksa tabi fiyat da önemli :D ama ebayden bi kaç şey aldım zamanında pazarlık mümkün olabiliyor bazen :)
sabah captan uyguladım bitkilerime.. ama ne kadar özensem de bitki yüzeylerine geldi :( sıkıntı olmaz değilmi biraz tedirgin oldum.. herşeyin ilki sıkıntılı oluyor, elimizin dengesi de yok :rolleyes:
denizakvaryumu
20-04-2007, 00:40
ben piyasayı veya burda ne var ne yok veya gerçekten getirmeye değer bişi varmı bilmiyorum.. yoksa tabi fiyat da önemli :D ama ebayden bi kaç şey aldım zamanında pazarlık mümkün olabiliyor bazen :)
sabah captan uyguladım bitkilerime.. ama ne kadar özensem de bitki yüzeylerine geldi :( sıkıntı olmaz değilmi biraz tedirgin oldum.. herşeyin ilki sıkıntılı oluyor, elimizin dengesi de yok :rolleyes:
helvaları pişirmeye başla derim :)
avukatkemal
20-04-2007, 19:22
mahvolurum ya bişi olursa onlara :(
helvaları pişirmeye başla derim :)
avukatkemal
06-05-2007, 19:49
saksıda dikili vft veya diğer etoburları daha küçük veya büyük bir saksıya aktarmak istersek neye dikkat etmeliyiz..saksı değişikliği düşünüyorum da..
Sanırım bu yeni tohumdan çıkanları kastediyorsanız...
sonbaharda dinlenme döneminde böyle bir şeye kalkışın derim.şimdi tam vegetasyon başlangıcı minik vft lere uygun olmaz. ama tabii ki kök yapısını zedelememeye azami dikkat. bunu yaparkende vft nin siyah fakat uçları beyaz kökleri vardır. bunlar sadece siyah henüz beyaz bir uc oluşturmamış ise de ölü kök sanıp kesmemeye özen gösterin. gerisi normal bir bitkide saksı değişimi gibi... ama parmaklarınıza dikkat edin kaptılar mı zor bırakır:) ... yara almıyasınız :)
denizakvaryumu
06-05-2007, 22:58
saksıda dikili vft veya diğer etoburları daha küçük veya büyük bir saksıya aktarmak istersek neye dikkat etmeliyiz..saksı değişikliği düşünüyorum da..
ne zaman büyüdüler ?
saksı değişikliğini dormanside yapın derim...bırakın şimdi sarı ceketlileri yakalasınlar :)
avukatkemal
07-05-2007, 01:00
ya açıkçasısaksı biraz buyuk de daha küçük bir saksıya aktarmayı düşünüyordum.. kocamans aksıda ufacık görünüyorlar moral bozuluyor :D hem de yer sorunumu azaltırım biraz diyordum..güneş alan yerdeki masam doldu da :)
denizakvaryumu
07-05-2007, 08:50
ya açıkçasısaksı biraz buyuk de daha küçük bir saksıya aktarmayı düşünüyordum.. kocamans aksıda ufacık görünüyorlar moral bozuluyor :D hem de yer sorunumu azaltırım biraz diyordum..güneş alan yerdeki masam doldu da :)
Koçtaş da 2 çeşit sarr. var...
İkisini de al...elindeki büyük saksıya dik..sorun çözülsün...derim :)
avukatkemal
07-05-2007, 22:32
valla bende bir saksı var koloni bile beslenir :D vft filizleri ufacık kalıyor.. beslenmeyle ilgili sorun yaşarlarmı diye tereddüt ediyorum.. sarr da alayım da kıskanmasınlar spathulata ile vftler :D
denizakvaryumu
07-05-2007, 22:38
kış uykusuna girenlerle girmeyenleri aynı yere dikme derim :)
avukatkemal
08-05-2007, 22:21
Koçtaş da 2 çeşit sarr. var...
İkisini de al...elindeki büyük saksıya dik..sorun çözülsün...derim :)
yaktınız beni.. dayanamadım bi sarr aldım.. ufak bir saksıya da aktardım demin... hayırlısı :D yalnız biraz canım sıkıldı 3-5 gundur spathulatam da renk solmaya başladı kuruyo gibi fotograf makinem de yok resim çekemiyorum.. ne olabilir acaba? tahmininiz varmı? :(
güneş almıyor mu? güzel havalarda dışarı güneşe çıkartın...
eh ne de olsa güneş gülü bunlar... :)
denizakvaryumu
08-05-2007, 22:34
captan bol buzlu olsun demiştim :)
anlaşılan dinlemedin, sek olarak verdin...neyse başın sağolsun,benim helva irmikli olsun... yeni sarr. ise hayırlı olsun...
olur böyle şeyler ...önemli olan etoburların babası, bu alemin ağır abisi ,roridula dentata gelene kadar tecrübe kazanmak :)
avukatkemal
08-05-2007, 23:09
guneş görüyor hem de ne görmek :D captandan ben de şüpheleniyorum dikkat ettik ama o kadar acemiliğimemi şanssızlığamı geldi bilemiyorum :( varmı kurtuluş yolu helva hazırlığı dışında..spathulata çok hoşuma gidiyordu gerçekten :(
captan bol buzlu olsun demiştim :)
anlaşılan dinlemedin, sek olarak verdin...neyse başın sağolsun,benim helva irmikli olsun... yeni sarr. ise hayırlı olsun...
olur böyle şeyler ...önemli olan etoburların babası, bu alemin ağır abisi ,roridula dentata gelene kadar tecrübe kazanmak :)
avukatkemal
11-05-2007, 00:29
arkadaşlar..yeni aldığım sarr ve hasta olduğuna inandığım spathulatam :( yorum ve teşhisleriniz nedir? sarr.ın çeşidi nedir ayrıca? teşekkürler..
Sayın Av.Kemal bey,
spathulatanızın güneşi yetersiz.
sarr.ınız ise bir Psitacina. papağan saraceniası da denir ing.de genelde darlingtoniaya benzer yaprakları olduğundan amatörlerce kolayca karıştırılır. diğer sarr.lara oranla dah sulak alanlarda bulunur....
neyse foruma yazmaktan yada laf yetiştirmekden bu ayki sarr. yazımı yetiştiremezsem malina bana kızacak... :)
saygılar
avukatkemal
11-05-2007, 20:15
öyle demeyin aldığınız hayır duaları (hem çiçeklerden hem bizden) size uzun süre yeter :D spathulatayı en gunes alan yerde tutuyorum evde.. özellikle sabah sürekli güneşte..acaba mantar ilacından olabilirmi böyle bir sorun..?
bir de Psitacina için farklı bir uygulama varmı diğer vftlerden? tşk
avukatkemal
20-05-2007, 11:12
arkadaşlar bugun önemli bir sorum olacak.. daha önceki resimlere baktıysanız dağ gibi bir spathulatam vardı ve çok guzel gelişiyordu.. ancak birdenbire solmaya başladı gözlerimin önünde.. deniz akvaryumu mantar ilacından erkan bey ayrıca guneşsizlikten de olabileceğini söylemişti.. ne yaptıysam engelleyemiyorum ölüyor.. gerçeketen çok canım sıkkın.. buna rağmen ortasından o uzun nesenlerden açılmaya a devam ediyor..son surum resimlerde.. özellikle erkan bey başta olmak üzere herkesten tavsiye bekliyorum.. kurtarabilirmiyim ne yapmam lazım.. bir de aşağıda yeni aldığım ve saksı değiştirdiğim sarrların resimlerini koyacam..onlarda sorun gözüküyormu..eksik bir husus varmı.. tavsiyelerinizi bekliyorum..teşekkürler..
avukatkemal
20-05-2007, 11:15
bunlar da sarr koçtaştan aldığım, saksı altlığına su koydum resimden hemen sonra 2 gune suyu bıtıyor meredin..şimdiden teşekkürler..:rolleyes:
Sayın Av.Kemal bey,
spatuhalatanız hastalığını atlatmış gibi vede bilakis kendini toparlar görünüyor. kış şartlarında güneşsizlikten veya ışıksızlıktan gelişimini yavaşlatması doğal ancak zisinkilerde bir de çürüme başlamışdı. hasta bir organizmaya fungicidle müdahale stress yaratır bu doğaldır. çürüyen dokular geri dönmez o yapraklarda kök boğazından başa doğru çürümeye devam eder zira boğazdan özsuları ile beslenmeleri nerde ise kesilmiş olur.
ünemli olan göbek çürümemiş vede yeni yapraklar veriyor altaki kararmış kurumuşları dikkatlice kesip uzaklaştırın diyeceğim anack çok dikkatlice yapmalısınız.
esasen her iki bitki de ekimi bakımından yanlış olmuş.
şöyle ki saksı kenarına kadar tepeleme substrat doldurup ortada bir göbek oluşturun. zaten genelde hiç üsten sulamadığımızdan saksı kenarına ihtiyaç olmaz.
bu sayede bitki daha havadarak nem ve hava saksı kenarının çevrelediği yerde stagnasyona kalıp çürümeyi kolaylaştırmamış olacak. bir de s.psittacinada yapraklar olgunlaştıkça kenarların üzerine yatmamalı yukarda tarif etiğim gibi tümsek üzerinde olup yanlara doğru yattıkça yapraklar torfun üzerine serilecektir. bu s.psittacinanın tabiatında var dikey huniler oluşturmaz nerde ise yatay bir konuma gelir.
saygılar.
Bitkilere vermek için saf su olarak buzdolabının buzluk kısmında zamanla oluşan "buzlanma"ları eriterek kullanabilir miyim?
avukatkemal
20-05-2007, 18:26
bence o su saf olmaz..ama yine de işin ehlilerinden cvp almak daha doğru olur
Bitkilere vermek için saf su olarak buzdolabının buzluk kısmında zamanla oluşan "buzlanma"ları eriterek kullanabilir miyim?
avukatkemal
20-05-2007, 18:30
çok sağolun erkan bey.. siz de olmasanız..kurumuşları kesmeye çalışcam en yakında.. dediğiniz gibi yeni göbek canlı gibi.. mantar ilacı dokunmuş olmalı.. iyiki vft filizlerinde bir sorun olmadı :( ekim konusunda ise şu an yapabileceğim bir şey varmı.. geç olmadan? bu arada umarım bu açıklamalar ve başımıza gelenler yeni başlayanlara tecrübe oluyordur :)
Sayın Av.Kemal bey,
spatuhalatanız hastalığını atlatmış gibi vede bilakis kendini toparlar görünüyor. kış şartlarında güneşsizlikten veya ışıksızlıktan gelişimini yavaşlatması doğal ancak zisinkilerde bir de çürüme başlamışdı. hasta bir organizmaya fungicidle müdahale stress yaratır bu doğaldır. çürüyen dokular geri dönmez o yapraklarda kök boğazından başa doğru çürümeye devam eder zira boğazdan özsuları ile beslenmeleri nerde ise kesilmiş olur.
ünemli olan göbek çürümemiş vede yeni yapraklar veriyor altaki kararmış kurumuşları dikkatlice kesip uzaklaştırın diyeceğim anack çok dikkatlice yapmalısınız.
esasen her iki bitki de ekimi bakımından yanlış olmuş.
şöyle ki saksı kenarına kadar tepeleme substrat doldurup ortada bir göbek oluşturun. zaten genelde hiç üsten sulamadığımızdan saksı kenarına ihtiyaç olmaz.
bu sayede bitki daha havadarak nem ve hava saksı kenarının çevrelediği yerde stagnasyona kalıp çürümeyi kolaylaştırmamış olacak. bir de s.psittacinada yapraklar olgunlaştıkça kenarların üzerine yatmamalı yukarda tarif etiğim gibi tümsek üzerinde olup yanlara doğru yattıkça yapraklar torfun üzerine serilecektir. bu s.psittacinanın tabiatında var dikey huniler oluşturmaz nerde ise yatay bir konuma gelir.
saygılar.
önümüzdeki susuz günleri düşünür isek bu yöntemleri tekrardan gözden geçirmekde fayda var. şöyle ki.
soğutma aletlerindeki evaparatörlerden alınacak su mineral bakımından EB'lere uygun görünüyor. ancak bir konuda dikkat etmek kaydı ile o da suyu kaynatıp soğuduktan sonra kullanmanın gerkliliği.
ben RO aletim olmadığı yıllarda uzun süreler bu suları kullandım. iş yerimden damacanalarla havalandırma suyunu EB.lerde sulama suyu olarak kullandım yazın bu suyun bir zararı olmadı. ancak suyun özeliklede sigara içilen ortamlarda bende de olduğu gibi kötü kokması bitkileri hiç rahatsız etmedi.
bu suyu aktif kömürden de filitrelemek iyi olur.
ben kullandım ne yalan söyliyeyim bazan kaynatmadan da kullandım hiç bir bitkim misyoner hastalığına tutulmadı.
saygılar.
Ben olayı şöyle düşünmüştüm, distile suyun elde edilişinde, saf olmayan su önce buharlaştırılıyor sonra bu buharın soğuk bir ortamla karşılaşması sağlanıp su haline dönmesi sağlanıyor. Böylece elde ettiim su "saf su (distile su)" olmuş oluyor.
Aynı mantıkla, buzdolabının buzluk kısmında, dolabı kullandığımız müddetçe hava sirkülasyonu oluyor ve bu dolaşan hava soğudukça içindeki su buharı (nemi) buzluğun iç kısımlarında yoğunlaşıyor. Daha sonra yoğunlaşan damlacıklar donarak buz haline geliyor ve uzun bir süre temizlemediğimizde çok büyük kitleler halinde buzlanma oluşturuyor. Düşündüğümüzde distile suyun elde edilişindeki gibi bir sistem var. Ben de böyle düşündüm ve bu suyu kullanmada bir sakınca olmadığını gördüm.
evet de dolaba koyduğunuz malzemeler vs bu buzun kirlenmesine sebep oluyor özelikle damlalıkta kalan suya da bir şekilde havadan gelen patojenler kirlilikler vs. hava soğutma sistemlerinde misyoner hastalığı dediğimiz bakterilerin hızla üremesi söz konusu..ki bunu sonradan iyi temizlenmiyen bir havalandırmada sorun olduğunu biliyoruz
O zaman sadece kaynatma yeterli olmayacaktır, sonuçta bu suda birçok mikroorganizma canlı kalabilir, termofil mikroorganizmalar kısa bir kaynatmadan etkilenmeyeceklerdir.
Konu iyice saptı ve derinleşiyor. ancak bu kafa karıştırıcak.
suyu destile ederken de thermophil organizmaları taşıyabilirsiniz. hatta destilasyonda silikatı da amonyağı da çok kolay ayıramazsanız. kabaca düşünmek gerekse cryomat bir sistemde thermophil organizmaların kontaminasyonu önemli değil. kaldı ki bu organizmaların pyrogen proteinleri dahi bitkilerde bir önem taşımaz biz burda çiçek sulıyacağız i.v. enjektabıl su yapmıyoruz.
bu kadar konuşulunca eşim buzdolabını temizlerken çıkan buzu bir kapta toplayıp ölçtüm 0.02 mS çıktı.
mikrobiyolojik kirliliği bilemem ama sonuç cp ler için kullanılabilir gözüküyor.
unalceleb
24-05-2007, 00:48
ümit ediyorum ki öyledir, bende cuma günü Sayın praecox üstatdan bir adet cp alıyorum ve tabiki tohumlarımda beklemedeler, bu durum kesinlik kazanırsa çok iyi olur.
sayın unalceleb
ne olursa olsun önce 3 lt lik saf su almakta fayda var. ben üstat praecox un tavsiyeleriyle başladım 1 ay olmadı ama abartılı bir şekilde davrandığımdan yaklaşık 10 lt ye yakın kullandım. ( 12 saksım var )
bilgi ve tecrübe arttıkça bu tür suları kullanmanızı öneririm.
unalceleb
24-05-2007, 01:20
Haklısınız sayın noreks, benim şu anda 1 adet saksım var içinde tohum olan ve benzin istasyonunun market kısmından temin ettiğim saf suyu kullanıyorum. Cuma günü üstat praecoz ile buluşup ondan bir adet vft ve birazda karışım torf alacağım.
unalceleb
24-05-2007, 01:21
bu arada saf suyun üstünde 10 - 20 siemens yazıyor zannedersem uygundur?
genelde saf su olarak tabir edilen su RO ( reverse osmos ) veya damıtık sudur.
etobur bitkiler için uygun olduğu kabul edilir.
aldığınız su da uygundur. ( çok çabuk ahkam kesmeye başladım ama üstat praceox affeder sanırım )
bu arada gecenin bu saatinde praecox yerine praceox yazdığım için üstat beni kulaklarımdan çivileyecek
avukatkemal
24-05-2007, 21:26
saf suyu kaça nerden alıyosunuz..masraf oluyo şaka maka :)
ben genellikle büyük yapı marketlerden alıyorum ayak alışkanlığından olsa gerek. 3 lt 7.50 ytl
benzincilerde daha ucuz olduğu söyleniyor..
unalceleb
24-05-2007, 21:54
ben benzin istasyonunun market bölümünden almıştım. litresi 50 ykr'tu yanlış hatırlamıyorsam.
bu kadar konuşulunca eşim buzdolabını temizlerken çıkan buzu bir kapta toplayıp ölçtüm 0.02 mS çıktı.
mikrobiyolojik kirliliği bilemem ama sonuç cp ler için kullanılabilir gözüküyor.
Nedense burda aklıma hep Nasreddin hocanın fıkrası gelir aklıma. hani komşusu gelir de o malum canlıyı borç ister ya...:D
ben yıllarca klima suyu kullandım hatta bakmayın burdan kaynatarak kullanınız veya aktif kömürden geçirilmeli gibi konularda ahkam kestiğime.
Evet doğrusu bu onun için söylüyorum hani haftada 5 lt felan lazım olursa sorun değil de günde 10 lt.yi EB sulamasında kullanmak zorunda kalınca insan... :D (eh biraz da ne de olsa adaaam sende bir şey olmaz zihniyeti de genetik olarak kodlanmışsa hücrelerimize....):D
haklısınız başta yeni bir konuda insanın hevesi kursağında kalmaması adına özelikle de insan bu işlerden hoşanıyor ise iyi olur. ama bir zaman sonra da su ile uğraşmaktan EB.lere ayıracak vaktiniz kalmıyacak gibi olur ise vede evde RO cihazı yoksa.... eh yanii.
siz yine de hocaya inanın... ama Almanca da iyi bir laf var "Vertreuen ist gut, kontrolle ist beser." yani güven iyidir ama kontrol etmek en iyisidir.
avukatkemal
24-05-2007, 23:39
aman erkan hocam gaza gelip musluktan basacam suyu şebeke suyu da damıtılmıştır belki biz farkında değilizdir :D
lütfen basın sonucunu çok merak ediyorum ???
lütfen basın sonucunu çok merak ediyorum ???
merak edilecek bir sonuç değil... acı bir sonuç olacaktır.
ölçün hele bir iletkenliğini de... görelim.
üstat,
uykusuzlar burada
merak ettiğim forumda devamlı olarak "saf su" kullanın ikazlarına rağmen hala ( a nın üzerinde inceltme var ) elimdeki suyu kullanayım ısrarı.
yav kullanın .... eğer bu kadar zamandır üstat bizi "kek" liyorsa bizde anlarız. yok değilse siz anlarsınız.
deneyin deneyimlerinizden faydalanalım. geyik ( geek ) çevirmek istemiyorsanız lütfen ısrar etmeyin. ( samimiyetinize inanıyorum )
avukatkemal
25-05-2007, 20:37
hakan bey dikkat ederseniz şaka yaptığımı anlayacaksınız.. kimsenin kimseye inanmadığı veya bu hususta ısrar ettiği yok.. gereksiz yere uslubu germeyelim.. yanlış anlamaları en aza indirmek için lütfen biraz daha dikkatli olalım.. bu konuyu başından okursanız son mesajınıza gerek olmadığını göreceksiniz..
bu arada spathulatamın solan yapraklarını temizledim mümkün olduğunca..sürekli gözümün önünde merakla izliyorum..elimdeki en yetişkin otobur :( umarım atlatırız bu badireyi.. denizakvaryumuna helva yedirmicem kararlıyım :D
sevgili avukat kemal ,
maksadım germek falan değil. zaten görünüşe göre devamlı takipçisi son derece az bir konuda yazışıyoruz. eh..yüz yüze gelemediğimizden şaka mı yoksa ciddi mi anlamak bazen mümkün olmuyor ( yada benim gerzekliğim olarak kabul edin lütfen )
artık yaşlı kabul edilebilecek tevellütte olduğumdan , kendi yazdığım mesajı bulamaz oldum. her yeni mesaj gördüğümde heyecanla konuyu açıp böyle içerikle karşılaşınca ne düşündüğümü sanırım tahmin edersiniz. maruzatım budur kalemi kırıp cezamı kesin razıyım.. ( yaşlılık durumundan ceza indirimi talep ediyorum ..)
spathulatanıza da geçmiş olsun umarım iyileşir ve hayırlı bir evlat olurda mürüvvetini görürsünüz. bizde resimlere bakar ,nemli gözlerle burnumuzu çekeriz.
biri spathulata hasreti mi çekiyor ne?
dayanamam... verelim hemen hakan bey... :)
bakmayın sayın avukatkemal bey biraz duygu sömürüsü yapıyor. spathulatası düzeldi görebildiğim kadarı ile iyiye gidiyor yeni yeşil yapraklar açıyor tropik bitkilerin bizim ev şartlarında kışı geçirebilmesi hep bir problem teşkil eder ama umarım mantar ilacı müdahalemiz erkenden olmuştur.
şimdilerde hastamızın bol güneş açık hava vede safsuya ihtiyacı var. ancak artık yapraklara su değmeden devamlı alttan sulama su hiç eksilmesin.
gerilmeden biz bize güzel EBli günler efendim
saygılar.
unalceleb
25-05-2007, 23:03
Arkadaşlar üstat praecox sayesinde ilk vft ma kavuştum, kendisine çok teşekkür ediyorum, aldığım canavar gerçekten harika, bu ilk eb bitkim ama kesinlikle son değil.
üstat,
konu carnivore plant olunca hepimizin içindeki carnivore human birden ortaya çıkıyor.
uzman sorusu ise şu ;
evli bir adamın cp a ihtiyacı var mıdır? diğer çeşitleri neden merak eder??
Merak doğaldır ancak babamın bugüne dek bendeki bitkileri başkalarına meth ederken "-bunların afrikada insan yiyeni de varmış" gibilerden sözlerindeki özelmlerinin hayali olduğunu söyliyemedim, bir şekilde hakkikatın farkına varmadan benden hala bu konuda büyük beklentileri var sanırım evlilerin neden başka çeşitlere ihtiyacı var konusunu doğrudan ona sorup cevabı buraya yazayım...
flytrap05
25-05-2007, 23:32
bu su konusunda bende birşeyler eklemek istiyorum arkadaşlar, EB bitkileri yetiştiren biri olarak bence su meselesini biraz abartıyorsunuz nedenmi bitkilere yağmur suyu vereyim diye 1000 lt su topladım ama hava kirliliğinden dolayı su çok kirli ve de bulanık bir haldeydi bitkilere zararlı olacağını düşünerek bu uygulamadan vazgeçtim bu kadar saf suyu da bulamayacağıma göre çeşme suyunu kömürlü banyo termosifonunda iyice kaynatıp her seferinde 80 lt su temin ettim 1-2 gün dinlendirdikden sonra bitkilere veriyorum 1 yıldır bunu uyguluyorum aksini tesir edecek birşeyle karşılaşmadım şimdiye kadar, hatta arkadaşımın birine geçen yıl vft vermiştim oda çeşme suyu vermiş sürekli olarak şimdi bitkisi, kışın sıcak bir ortamda geçirdiği için çiçek açmış tohum vermek üzere çeşme suyununda sertliği -9- iş yerinde ölçtürdüm karar sizlerin, tabiki temiz yağmur suyunun yerini hiçbir şey tutmaz ama önce havanın temiz olması gerekiyor oda çok zor.
saygılar
üstat,
babanızın amacının evde insan yiyen cinsinden bir tane bulundurmak ve eve bir süre uğramamak olduğunu sanıyorum. ama hangisinin diğerini yiyeceği konusunda ciddi şüphelerim var..
su konusunda da sayın üstad-ı hukuk 205 nolu mesajı okursanız ne demek istediğimi anlarsınız. sürç ü lisan ettiysem affola..
sayın flytrap05
yanılmıyorsam www.etoburbitki.com size ait yada ona benzer bir adı vardı. yaşıma verin aklımda tutamıyorum.
avukatkemal
26-05-2007, 01:19
sorun değil ne demek..burada herkes bişeyler kapmak için uğraşıyor etoburlar hakkında.. yanlış anlamalar her zaman olabilir önemli olan bunları düzeltmek :rolleyes:
spathulatam düzelirse gerçekten çok sevinecem.. kesin göz kaldı, bir annem laf eder bir kız arkadaş laf eder üstüne arkadaşlar laf eder.. saf suyu bile kıskanıyorlar :D ama gerçekten gelişimlerini görmek çok heyecan verici
sevgili avukat kemal ,
maksadım germek falan değil. zaten görünüşe göre devamlı takipçisi son derece az bir konuda yazışıyoruz. eh..yüz yüze gelemediğimizden şaka mı yoksa ciddi mi anlamak bazen mümkün olmuyor ( yada benim gerzekliğim olarak kabul edin lütfen )
artık yaşlı kabul edilebilecek tevellütte olduğumdan , kendi yazdığım mesajı bulamaz oldum. her yeni mesaj gördüğümde heyecanla konuyu açıp böyle içerikle karşılaşınca ne düşündüğümü sanırım tahmin edersiniz. maruzatım budur kalemi kırıp cezamı kesin razıyım.. ( yaşlılık durumundan ceza indirimi talep ediyorum ..)
spathulatanıza da geçmiş olsun umarım iyileşir ve hayırlı bir evlat olurda mürüvvetini görürsünüz. bizde resimlere bakar ,nemli gözlerle burnumuzu çekeriz.
sayın üstat-ı hukuk,
evli ve çocuklu psikozu ile ( al bundy o benim de çocuk kısmı yok ) bir hatadır yaptım. yinede mesaj 205 diyorum ve yorumlarınızı bekliyorum.
avukatkemal
26-05-2007, 10:01
ben de bekar psikozuyla geç gördüm 205i göz başka yerlerde tabi :D belki arkadaşın bulunduğu bölgede bulunan musluk suyunun saflık duzeyi yuksektır.. istda ankda zor ama aklıma böyle birşey geldi.. ben eczaneden alıyorum saf suyu.. akücülerde daha ucuza bulunuyormuş.. yakında araştıracam biraz katkısız akü süyu için
Ben (sanırım yinelememde fayda var) 30 yılldır etobur ve orkidelerle uğraşan biri olarak bu su konusuna daha da bir açıklık getireyim.
zira çok iyi anlamakla beraber bazı üyelerimizin saf su eldesi sorunları karşısında bir uzlaşma arayışı, bir pazarlık yapmaları doğal ancak bunu benle onla şunla değil bitkinizle yapmalısınız.
şöyle ki EB.lerin ekili olduğu torf bir tür ion değiştiricisi reçinesi gibi de görülebbilir (zaten bundan dolayı akvaryumcular bunu renginden çekinmelerine rağmen iyi bir filtre malzemesi olarak devamlı kullanırlar) ancak bu torf un da bu bağlamda bir kapasitesi var vede fazla kireçli ve tuzlu su ile sulamakla bu kapasiteyi doyurmakla kalmazsınız torfun efsafını da asiditesini de çok çabuk bozarsınız. bunun sonucu ise er yada geç bitki aşırı tuzlanma sonucu torfda başlıyacak çürümelerin hızlanması sonucu vede torfun artık asidik bir tepkime vermemesine karşın er yada geç ölecektir. ama bir şekilde öelecektir.
doğruyu söylemek gerekir ise bende bitkilerimle bu pazarlığa çok oturdum vede ilk yıllarımda verdiğim acı kayıplar sonucu EB.lerimle herhangi bir su konusunda pazarlık masasına oturamıyacağımı öğrendim.
bunlar sadece kendi deneyimlerim de değil. bu konu ile ilgilenen uzun yıllarını verenler de yanlış yazmıyor ya...
"9" alman sertliğinde bir su orta sertlikten de hallice bir sertlik. bu su konusunda artık benden gelecek bir cevap olmıyacak ancak şu an yazdığım torfun ion değiştiricisi gibi konularla ilgili sorular olursa seve seve.
ama artık su konusunda sadece EB.lerinizle pazarlık yapın. ama bu konuda asla taviz vermiyeceklerini, er geç görmek isteyip, istememek, bu deneyimi tekrar kendi adınıza kazanmak istiyorsanız da, bu sizin sorununuz olacağından emin olun.
saygılarımla
avukatkemal
26-05-2007, 13:22
bence etobur bitki işine giren kişi torf, güneş ışığı ve saf su olayından taviz vermemeli, bunları bilerek bu işe girmeli..herhalde yazın gelmesiyle su tüketimi artınca bu konu gundeme geldi.. bence yapılması gereken piyasada en ucuz saf suyu aramak..bende şu an 5 litre saf su 1 ay dayanmıyor 4 saksıya.. 5 litreside 13 lira civarında.. daha ucuza bulabilirim diye düşünüyorum suyu ancak biraz araştırmak lazım.. erkan beyin dediği gibi de su ve torf da .ok şansımız yok..
Ben (sanırım yinelememde fayda var) 30 yılldır etobur ve orkidelerle uğraşan biri olarak bu su konusuna daha da bir açıklık getireyim.
zira çok iyi anlamakla beraber bazı üyelerimizin saf su eldesi sorunları karşısında bir uzlaşma arayışı, bir pazarlık yapmaları doğal ancak bunu benle onla şunla değil bitkinizle yapmalısınız.
şöyle ki EB.lerin ekili olduğu torf bir tür ion değiştiricisi reçinesi gibi de görülebbilir (zaten bundan dolayı akvaryumcular bunu renginden çekinmelerine rağmen iyi bir filtre malzemesi olarak devamlı kullanırlar) ancak bu torf un da bu bağlamda bir kapasitesi var vede fazla kireçli ve tuzlu su ile sulamakla bu kapasiteyi doyurmakla kalmazsınız torfun efsafını da asiditesini de çok çabuk bozarsınız. bunun sonucu ise er yada geç bitki aşırı tuzlanma sonucu torfda başlıyacak çürümelerin hızlanması sonucu vede torfun artık asidik bir tepkime vermemesine karşın er yada geç ölecektir. ama bir şekilde öelecektir.
doğruyu söylemek gerekir ise bende bitkilerimle bu pazarlığa çok oturdum vede ilk yıllarımda verdiğim acı kayıplar sonucu su konusunda EB.lerimle herhangi bir su konusunda pazarlık masasına oturamıyacağımı öğrendim.
bunlar sadece kendi deneyimlerim de değil. bu konu ile ilgilenen uzun yıllarını verenler de yanlış yazmıyor ya... "9" alman sertliğinde bir su orta sertlikten de hallice bir sertlik. bu su konusunda artık benden gelecek bir cevap olmıyacak ancak şu an yazdığım torfun ion değiştiricisi gibi konularla ilgili sorular olursa seve seve.
ama artık su konusunda sadece EB.lerinizle pazarlık yapın. ama bu konuda asla taviz vermiyeceklerini er geç görmek isteyip istememek, bu deneyimi tekrar kendi adınıza kazanmak istiyorsanız da bu sizin sorununuz olacağından emin olun.
saygılarımla
avukatkemal
26-05-2007, 21:09
aşağıda etoburlardan yurtdışından getirtmeye değer olan varmı?
CARNIVOROUS RED INK SUNDEW (Drosera erythrorhiza)
CARNIVOROUS LEAFY SUNDEW (Drosera stolonifera)
CARNIVOROUS SCARLET SUNDEW (Drosera glanduligera) seeds
CARNIVOROUS GIANT SUNDEW (Drosera gigantea)
Carnivorous plant Drosera Burmannii Sundew
CARNIVOROUS TUBEROUS SUNDEW (Drosera peltata)
CARNIVOROUS TUBEROUS SUNDEW (Drosera auriculata)
Carnivorous D.filiformis (Cape Cod)
Tohum olarak mı? olgun bitkiler mi? (gerçi birinde seeds diye yazıyor ama)
drosera koleksyoncusu arkadaşlara sormalı.
avukatkemal
27-05-2007, 00:10
tohum olarak temin etme durumum var iknaya ugraşıyorum..
avukatkemal
27-05-2007, 10:46
yurt dışında netten bakıyorum.. ebayden..satıcılar genelde tr'ye göndermiyorlar veya combined etmiyorlar.. burada çok olmayan etobur çeşitleri için ugraşabilirim göndersinler diye..
www.plant-a-float.co.uk adresine bir baksanız. hem fiyatlar makul hem de tr ye problemsiz gönderiyorlar.
katatoniaer
28-05-2007, 00:01
Bendeki çok özel vft klonu 4 günde çimleniyor 35 gün içinde kurbağa yiyecek boyuta geliyor...kapan boyu 9 cm.
Hiçbir özel bakım istemiyor,düzenli olarak damacana suyu ve bol gübre verilmesi yeterli...
Tabi yılda bir kere kurbağa yakalayıp verirseniz çok daha iyi olur bu şekilde kapan boyu 14 cm ye kadar uzar...Elimde fazla miktarda olduğundan İsteyene ücretsiz olarak gönderilir. Dikkat tohum değil büyümüş bitki...:D
Sayın Denizakvaryumu foruma daha yeni katıldım.Katılma amacım VFT lerdi.GGden tohum ve torf almayı düşünüyodum.Ancak sizin mesajınızı gördüm gerçektende elinizde yetişmiş vft var mı bana verebileceğiniz?:(
katatoniaer
28-05-2007, 00:28
Merhaba.Almak istediğim tohumların havası alınıp kapatılmış pakette olduğunu öğrendim(vft).Bu şekilde paketliyken acaba tohumlar bayatlar mı?Elime bayat gelme ihtimali var mı?Teşekkürler.
avukatkemal
28-05-2007, 00:43
teşekkür ederim..maksat bulunamayan türleri getirebilmek sonuçta :) peki sizlerin tavsiye edebileceğiiz etoburlar hangileridir..hem listemden hem diğer yerlerden hem de sizlerden temin edilebilecek?
not:link çalışmıyor ama geçicimi?
www.plant-a-float.co.uk adresine bir baksanız. hem fiyatlar makul hem de tr ye problemsiz gönderiyorlar.
bir "s" eksik yazınca... hata bende
www.plants-a-float.co.uk
demans total başlangıcı mıdır nedir burada katatonier diye bir yeni üyenin mesajı yok muydu?
Demans mı katalepsi mi? :)
Vardı da sanırım o da dakka bir gol bir diye silindi üyeliği...
kendini tanıtmadan etmeden... "bende isterem" gibi mesajlar özelikle forumu okumdadan vft leri kurbağa ile beslemek için denizakvaryumunda vft var olduğunu sayanlar...
Kalemi kim kırdı bileme ama karar verilmiş... :(
Başka bir konuda yanlışlık yaptı mı bilemem ama bir ikaz yeterdi gibi geldi.
Heyecanlı / tez canlı herkes atılırsa polemik nasıl yaratacağız..:)
Aman ne şamın şekeri nede polemiğin yüzü... :)
beni yıpratıyor bu polemikler demagogie ler...
merak etmeyin siz oltayı koymadan sazanus lapinus'lar sandala dahi atlıyorlar. :))))
demans total başlangıcı mıdır nedir burada katatonier diye bir yeni üyenin mesajı yok muydu?
Evet vardı.
Eposta ile ilettiği talebi üzerine üyeliği iptal ettim. Üyeliği silenen birinin mesajlarının durması da gereksiz olacağı için mesajları sildim.
Yoksa üyeleri silmek gibi bir anlayışımız yok. Üstelik sadece bir kez rica etmekle de yetinmiyoruz. Gereksiz olduğunu farkettiğimiz anda bile, bir orta yol bulmaya çalışıyoruz.
Not: Sonradan bu yazışmaları okuyanların kafalarında soru işaretleri kalmasın diye mesajları tekrar görünür hale getirdim. Yani bir üyenin silinmesini gerektirecek mesajlaşmalar yok.
YILDIR-AY
28-05-2007, 18:32
Arkadaşlar, çok ilginç bi konu çok dikkatimi çekti. Daha yeni üye olmama rağmen kendimi kaptırdım valla.Bu bitki nasıl birşey bilmiyorum, sadece belgesellerde gördüğüm kadarıyla tanıyorum.Ama evimizde yetiştirebilmek çok güzel olurdu..En kısa sürede bunun hakkında daha fazla bilgi edinip, bu işe girişmeyi düşünüyorum.Sizlere teşekkür etmek istiyorum; gerçekten çok faydalı paylaşımlarınız var.Devamını dilerim.Artık ben de sizlerleyim inşallah:)
unalceleb
29-05-2007, 20:09
Arkadaşlar çok sevinçliyim, vft tohumlarımdan birtanesinde yeşillenme gördüm bu gün :)
Sevincinizi çok iyi anlıyorum ... :)
büyütmek de nasip olur umarım... :)
bol bol Drosera Spatulata tohumu yolda:
unalceleb
30-05-2007, 00:45
Dortyuzle bekliyoruz tohumları, pardon dörtgözle
10'ar adetten 4 ya da 5 paket çıkar sanıyorum, ilgilenenler FIFO yöntemi ile değerlendirilecektir, lütfen özel mesajla garantileyiniz
fiyat 15 ytl
eh genç olmanın da bu faydaları var...
yani drosera tohumunda 10' a kadar sayabilecek sağlıkta gözleriniz var demek :)
saydemir
30-05-2007, 17:46
Bunlar sevindirici haberler. Bol bol etobur tohumu artık türkiyede de kolayca temin edilebilecek demekki. :)
Sayın dortyuz, çiçek geçtikten ne kadar süre sonra tohumlar olgunlaşıyor. Benim capensis de çiçekte şu anda(gerçi açmadı daha ama). Yine de yerimde duramıyorum.
avukatkemal
30-05-2007, 19:15
benim spathulata kurudu gibi ama hala umitle bekliyorum :( sırf bu etoburlar için foto. mak. aldım bu arada yakında koyarım son durumlarını :(
Bunlar sevindirici haberler. Bol bol etobur tohumu artık türkiyede de kolayca temin edilebilecek demekki. :)
Sayın dortyuz, çiçek geçtikten ne kadar süre sonra tohumlar olgunlaşıyor. Benim capensis de çiçekte şu anda(gerçi açmadı daha ama). Yine de yerimde duramıyorum.
havanın sıcaklığına göre değişiyor, iyice kuruduktan sonra bir beyaz kağıdı çiçeklerin altına tutup çiçeği hafifçe silkelediğinizde tohumlar toz gibi düşecektir.
eğer görebiliseniz tohumlarınız olacak ama anahtar kelimeler " eğer görebilirseniz"
kim demişti gören gözler için boşluk bile çok şey ifade eder diye. ( kimse söylemediyse copyright bana aittir )
eh genç olmanın da bu faydaları var...
yani drosera tohumunda 10' a kadar sayabilecek sağlıkta gözleriniz var demek :)
paket başına 50 tohum olacak gibi en az :)
gözlerinizi kutlarım. nasıl "göz"se. genç olmanın avantajını sonuna kadar kulllanın. yurt dışından getirmektense sizden almak daha avantajlı. özelden mesaj beklemeyin ben ilk pakete talibim.
OK, kaldı 7 :)
hasat düşündüğümden de bereketli oldu ;)
avukatkemal
02-06-2007, 15:46
belli oluyordur umarım
ben göremedim zaten yeşil zayıflaması var gözlerimde seçemiyorum bare bir ok felan koysaydınız nerde neyi görmem gerek...:(
göremedim yaaaa :'(
avukatkemal
02-06-2007, 16:03
bu resim daha iyi galiba..bunlar ne zaman buyuyecek bu arada..yaklaşık 4 ay oldular cm olmadılar hala :D
Ben tohumdan olgun vft bitkisi elde etmenin en iyi şartlarda 3-4 sene, yıl sürer dediğimi sanırım kimse ciddiye almıyor... :)
eh görün bare...
bu kez bitkileri ben dahi görebildim sanırım saksı fazla büyük kaybolmuşlar içinde..
avukatkemal
02-06-2007, 17:36
sorun değil beklerim 4 yıl kendi çocuğu gibi sonuçta insanın :D evet haklısınız erkan bey saksı buyuk, mecburen ona ekmiştim..sonra da değiştirmek istedim ama iyi olmaz bu aşamada diye vazgeçtim..saksıda toplam 4 filiz var ayrı.. ne tavsiye edersiniz..ayırmamak böyle devam mı etmek daha uygun yoksa opeasyonla kucuk sakslılara mı alayım?
saydemir
02-06-2007, 17:42
Ayırırken bu yavrucakları elle tutmak bile çok zor olucak sanırım... :p
Dionaea'ları ayrı küçük bir saksıya almak sorun olmaz bu yaşlarda herdaim yapabilirsiniz. ama tercihan kışı bekleyin derim.
evet sayın saydemir haklısınız ele gelmez de zaten bu işlemi de elle yapmak olmaz. bunun için tatlı kaşığı gibi bir şey kullanmanız doğru olur. kaşıkla fazla köklere inmeden (zaten çok derine saldıklarını sanmam şu boylarında) fazlacada substrat kaşıklamadan yeni bir saksıya alınabilir.
cımbızla denemek istersenizde uçlarına pamuk gibi yumuşak bir şeyler sarın bitkiyi sökerken konsantre olup cımbızı fazla sıkmak işten değil...
nerden mi biliyorum... eh bende bir ikisini böyle boğmuştum da ordan.
zedelemek korkusundan ya çok gevşek tutuyor insan ki pıt pıt düşüyor ikide bir yada farkında olmadan sıkıveriyorsunuz bu kez de düşmesinler diye...
kolay gelsin ne diyelim.
avukatkemal
02-06-2007, 21:06
ne yalan söleyeyim kendime guvenemiyorum..zarar veririm diye çekiniyorum..yoksa küçük saksı da daha rahat olur buyumeleri..4 filiz var toplam..2 tanesi epey kenarda..daha az gelişmişler.. oyuzden onları mı alsam diyorum ilkin..zaten spathulatam uzuyo beni bi de vft üzerse...
ayrıca başka bir başlıkta yazmıştım ama ana başlığa da yazayım dedim..belki gözden kaçar orda:
aşağıda adını verdiğim etobur tohumları yola çıktı bana doğru, 2-3 haftaya bende olur .. arkadaş yurtdışından temin etti, açıkçası çok bilgim yok.. erkan ve burak bey başta olmak üzere bilgisi ve yorumu olan varmı bu etoburlar hakkında.. teşekkürler..
CARNIVOROUS TUBEROUS SUNDEW (Drosera peltata)
CARNIVOROUS TUBEROUS SUNDEW (Drosera auriculata)
CARNIVOROUS LEAFY SUNDEW (Drosera stolonifera)
CARNIVOROUS RED INK SUNDEW (Drosera erythrorhiza)
CARNIVOROUS PINK RAINBOW SUNDEW Drosera menziesii
CARNIVOROUS GIANT SUNDEW (Drosera gigantea)
CARNIVOROUS SCARLET SUNDEW (Drosera glanduligera)
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.