PDA

View Full Version : merlict / Tohumdan Limon Bonsai (Fusion, Kaynatma Yöntemiyle)




merlict
24-07-2011, 21:22
Merhaba arkadaşlar, üstadlar.

Uzun zamandır siteyi ve özellikle bonsai bölümünü takip etmekteyim.Bitkilerle aram iyidir.Tohumdan ağaç sahibi olmanın verdiği haz tartışılmaz.O sebeple küçüklüğümden beri tohumlardan bitki üretmeye hayranlığım vardır.Son yıllarda artan limon sevdam bonsai ile birleşebilir mi diye kendimce sorarken buralara kadar geldim.Amacım çekirdekten önce fide/ler yetiştirmek, ardından istediğim formata getirene kadar sizden destek almak.İlk gelecek yanıtları tahmin edebiliyorum; :o
- beklemeye vaktiniz varsa niye olmasın...
- süreç çok uzun, sıkılırsınız...
- tecrübeniz yoksa zorlanacaksınız ve bir süre sonra... bu şekilde uzayacak sanırım.

Yapım gereği biraz inatçıyım ve kafama koyduğumu yapana kadar yılmam.O sebeple ki normalden farklı bir tarz düşünüyorum. Geçen bir sitede karşılaştım istediğim tam ona benzemese de yakın tarafları mevcut.Şimdi sırasıyla yapmak istediklerim.

- Öncelikle çekirdekten fideler oluşturmak. Yeniyıl akşamından bu yana farklı günlerde ektiğim 25 civarında çekirdekten 23 adet fidem mevcut.Çok bereketliyim.Boyları 10-15 cm. arasına ulaştılar.Hepsini farklı ve derin saksılara aldım.Amacım daha sonraki aşamalarda gövde kalınlaşmaları esnasında köklerinin güçlü olup enerjinin bölünmemesi.20 fide kullanıma hazır gibi.

- Boylarını kısmi uzatmak.Bütün fidelerimi güneşten biraz uzakta ve birbirine yakın bekletiyorum.Hepsi güneşe ben ulaşayım diye yukarı doğru çıkıyorlar :)

- Boyları 20cm. ve üzerine çıktığında hepsini bir anda bir araya getirmek. Amacım fidelerin birbirine ağaç kabuğu ile bağlanmasını ve kaynaşmasını sağlamak.20 adet fideden tek ağaç oluşturmak.Ayrıca fideleri birbirine kaynaştırırken eski bir ağaç dalını sarmal olarak kullanmakta istiyorum.Bağlamaları yaparken katmanlar oluşturup, arada bir bazı fideleri boşta bırakarak bunların ileriki zamanlarda küçük dallar olmasını sağlamak.

...uçtum dimi:dilli:

İlk başta bakınca uçuk göründüğünün bende farkındayım ama ben bu yola baş koydum, yapacağım.Şimdi sıradaki işlem olarak uygun dal parçası arıyorum.Yaklaşık 2-3 hafta içinde bağlama işlemini yapmam lazım.Haa arada mutlaka sorunlar çıkacaktır.İşte orada sizden destek bekliyorum.Uygun zamanda fotoğraflar ekleyerek konuyu genişletirim.

Mehmet




memet
25-07-2011, 04:12
Bir de, narenciyede yapak küçültme sorunu var.

merlict
25-07-2011, 10:01
Bir de, narenciyede yapak küçültme sorunu var.

memet sana katılıyorum ve destek bekliyorum :D


Mehmet

memet
25-07-2011, 13:13
Tüh yazım işyerinde netin yavaşlığına kurban gitti. Yazdım yollayamadım.

Fidanları kaynaştırıp kalın bir gövde elde eden bir bonsaici var. Akşam linkini evde ekleyeyim.

Yaprak küçülütmeye direniyor bu ağaç, ama yapmam da demiyor bir kaç sene uğraştırıyor.
İzmir'desiniz, görüşür birlikte fikir üretiriz.

bonsaisan
25-07-2011, 20:44
http://fichas.infojardin.com/foto-bonsais/citrus-bonsai-1.jpg
http://images.onset.freedom.com/ocregister/gallery/l097vp-b78624697z.120100402074851000gudnfpie.1.jpg

Kumkat adını yanlış yazmış olabilirim.
Ve aşılı ufak mandalina gibi türleri bonsai için seçer iseniz.

İstediğinzi tür ve tarzda bir çalışma yapma şansınız var.

Eylül ayı geldiğine bir çok markette bu tür fianlar satışı sunulaçaktır.
Ozaman bunlardan birini edinerek çalışmaya başlaya bilirsiniz.

Saygılar

merlict
26-07-2011, 10:14
Teşekkürler arkadaşlar.

Mehmet bende hatırlıyorum o bonsaiciyi ama sendeki farklı olabilir, eğer bulur linki paylaşırsan sevinirim.Evet İzmirdeyim, hatta birkaç kez sizin atölye çalışmalarına katılmak için hazırlık yaptım ama işlerin yoğunluğundan katılamamıştım.Umarım bundan sonrası beraber çalışma fırsatımız olur.

Bonsaisan, ilgin için teşekkür ederim.Aslında amacım aşılı değilde delice olarak fideleri kullanmak.Deliceler her zaman aşılılardan daha dirençli ve dayanıklı oluyorlar.Belki meyvesini limon görmek güzeldir ama ben turunç olarak görmeyi de çok özlem duyuyorum. Daha önce de belirttiğim üzere satın almak yerine çekirdekten yetiştirmek istiyorum, fideler 10-15 cm. oldular bile.

Kusura bakmayın işler ve bazı sorunlardan dolayı eve fazla zaman kalmıyor, o sebeple resim yükleyemedim, ilk fırsatta yüklerim.

Mehmet

memet
26-07-2011, 11:55
http://www.dugzbonsai.com/
işyerinden linki açamadım ama, dugz bonsai olacaktı.

izzeterisen
26-07-2011, 16:02
Ben, turunç üzerine çin turuncu aşıladım. Şimdi 3 yaşında, büyütüyorum. Yaprakları küçük. Ayrıca tohumdan da üretiyorum.
Bu bitkinin parklarda ve saksılarda gördüğüm görüntüsü adeta bonsai.

kalambaklı
26-07-2011, 17:25
Değerli dostum izzeterisen, ilginç bir çalışma, oldukça meraklandım, fotoğraflarını görmek isterim.
Kolay gelsin ve sağlıcakla kalın.

merlict
30-07-2011, 12:23
http://www.dugzbonsai.com/
işyerinden linki açamadım ama, dugz bonsai olacaktı.

Evet sevgili Mehmet bu liinkti, daha önce incelemiştim, aynısıymış.Benim düşündüklerimin hemen hemen aynı.Ben farklı olarak limon fideleri kullanmak istiyorum.Fideler büyürken bende destek amaçlı kullanacağım ağaç dalını araştırıyorum.Linkteki kişi köpükten kendisine alt yapı oluşturuyor ve üzerine dalları sarma yaparak şekillendiriyor.Ben ise köpük yerine ağaç dalı veya şekillendirebileceğim kütük arıyorum.Bu ağaç veya kütük sulama evresinde çürümeye karşı da dayanıklı olması lazım ki beni yarı yolda bırakmasın. Geçenlerde eski bitkili akvaryumumda kullandığım mangrow kökünü buldum.Onu güzelce işleyebilirsem işimi fazlasıyla görür diyorum.Sonuçta sürekli su içinde yaşayan bir kök benim desteğim olmayı kabul eder heralde :D

Mehmet

memet
30-07-2011, 14:49
Ağacı mum ile izole edebiliriz. limesülfür de bir süre için korur.
Ama mumu ısıtp dokusuna işlemesini sağlayacağımız için garantili.

merlict
31-07-2011, 08:14
Sevgili Mehmet mum banada mantıklı geldi.Ayrıca dediğim gibi mangrow kökü sürekli suda yaşadığı için çürüme sıkıntısı olmayan bir ağaç türü, benim için avantajlı.

Benim birde merak ettiğim fideleri sarma işlemine ne zaman başlamalıyım.Herhangi bir mevsimsel dönemi varmıdır yoksa uygun boylara ulaştıklarında başlayabilir miyim ?

Mehmet

memet
31-07-2011, 10:57
Ağaçların köklerini çıkarmak gerekeceği için bu işlemi kışın yapmak bance daha uygun olur. Uyuklama döneminde sarsıntı yaşamazlar. Şimdi yapılacak işlem kılcal köklere zarar verebilir.

merlict
01-08-2011, 18:21
Tamam. O zaman kışa kadar boylanmalarına devam edecekler.

Mehmet

merlict
25-04-2012, 03:59
Arkadaşlar buraya uzun zamandır yazamadım ama benim çalışmalarım devam ediyor.Bu kış içerisinde bütün fideleri söküp tek saksıda toplama fikri saygı duyduğum yaşlı bir amcamın tavsiyesi üzerine gelecek yıllara kaldı.Ama özenle fidelerime ve arkadan gelen yenileri eklemeye devam ediyorum.Eğerki turuncun dalı serçe parmağım kalınlığını geçerse kökü daha sağlam olur, dalı daha ince iken yapacağın her kök işlemi fideleri öldürmeye kadar gider, demişti.Sanırım gelecek kış bütün fideler tek saksıda toplanacak.O sebeple büyümeye devam ediyoruz...

merlict
14-10-2012, 22:19
Merhabalar

Uzun zamandır uğraştığım limons bonsaim için ilk oluşuma başladım.Aslında ilk oluşum çekirdekleri biriktirmek ve toprakla buluşturmaktı.Bu aşamayı tamamladıktan sonra diğer aşama fidelerin olgunlaşmasını beklemekti.Şimdi onlarda gerçekleşti.Farklı zamanlarda diktiğim çekirdeklerden fideler oluştu.
338807

338808

338809

338810

338811

merlict
14-10-2012, 22:24
Şimdi ise bu gelişen fidelerimi tek bir yerde toplama aşamasına geçtim.
İlk yaptığım tüm fideleri mevcut yerlerinden çıkarttım ve birarada topladım.
338812

Kökleri bayaa uzamıştı, fazla uzunları kısalttım.
338813

338814

338815

Biraraya topladığım fideleri bağlayarak toplu kalmalarını sağladım.
338816

merlict
14-10-2012, 22:42
Bağladığım fideleri tek saksıda olacak şekilde hazırladığım toprak harcına aldım.
338817

Bağladığım nokta hemen yüzeyde kalacak şekilde tüm kökleri zedelemeden gömdüm.
338818

İlk suyunu verdim, gölge bi alana dinlenmeye aldım.Burada yaklaşık 4-6 hafta geçirecekler, haftada bi sulama yapılacaklar.
338819

Toprak harcı olarak;
- %40 elenmiş bahçe toprağı
- %20 elenmiş yanmış küçükbaş hayvan gübresi (yaklaşık 7 yıllık koyun-keçi)
- %10 elenmiş çam dibi toprağı, püskülü
- %10 elenmiş kurutulmuş çayposası
- %10 elenmiş dere kumu
- %10 elenmiş fosfat-toz kükürt karışımlı kum şeklinde.Bu karışımı uzun zamandır yaptığım denemeler sonunda kesinleştirdim.Bazı durumlarda dere kumu oranını artırıyorum.

Ayrıca saksı ve toprak değişimi için erken olduğunun farkındayım.İlk çekirdekleri diktiğim andan sonra şaşırtma yapmadım.O sebeble bazı kayıplarım ve zayıflamalar oldu.Hem kayıpları artırmamak, hem zayıflıkları gidermek hemde geç kalan şaşırtmayı yaparak mevcut kaybı yoketmek istedim.Bunun yanında fidelerimin sürekli bulunduğu balkon mevcut havalarda zaten kış yaşamına geçmişti, neredeyse hiç güneş görmüyor, öğle saatlerinde bile serin oluyor.
Bazı yapraklar gelişimini durdurup kış uykusuna başlamışlardı.O sebeple diğer deneme için ilkini yapmalıydım.(yedekte bekleyen 15-20 fidem daha var, 2. deneme olarak onları hazırlayacağım)

Yapmaya çalıştığım onlarca fidelerden oluşan tek bir limon bonsai oluşturmak.(2 ayrı deneme) Yukarıdaki Dugz Bonsai (http://www.dugzbonsai.com/) denemesi gibi bi çalışma.Benimki limonlarla olacak.Süreç çok uzun olacak ama ben bunda kararlıyım.

Bonsai olarak bu limon denemelerimin yanında hazır fidanlar, havai köklendirmelerim, çelikle köklendirmelerim, orman çalışmalarım diğer yandan devam ediyor.Bunun aşaması uzun olduğu için arşiv amacıyla buraya aktarıyorum.

Sakaki
14-10-2012, 22:43
Sn merlict,

Umarım bu farklı çalışmanızdan başarılı bir sonuç alırsınız.
Yurtdışında "Fusion" veya "Fusing" adı altında yapılmış benzer örnekleri var ama bir turunçgil ile ilk deneyen siz olacaksınız sanırım.

NOT: Geliştirmek istediğiniz yeni kaynaşmış kambiyum yapının (kaynaşmış gövde diyelim en iyisi) şeklini ve kaynayacak olan gövdelerin düzenini büyüme aşaması boyunca kontrol altında tutabilmek için, gövdelerin ortasında kalan kısıma bir iç çerçeve yerleştiriliyor genelde. Siz bunu yapmamışsınız ama bakalım nasıl bir gelişim gösterecek.

Merakla takip edeceğim.

Bol şans.

merlict
15-10-2012, 20:17
Sn merlict,

Umarım bu farklı çalışmanızdan başarılı bir sonuç alırsınız.
Yurtdışında "Fusion" veya "Fusing" adı altında yapılmış benzer örnekleri var ama bir turunçgil ile ilk deneyen siz olacaksınız sanırım.

NOT: Geliştirmek istediğiniz yeni kaynaşmış kambiyum yapının (kaynaşmış gövde diyelim en iyisi) şeklini ve kaynayacak olan gövdelerin düzenini büyüme aşaması boyunca kontrol altında tutabilmek için, gövdelerin ortasında kalan kısıma bir iç çerçeve yerleştiriliyor genelde. Siz bunu yapmamışsınız ama bakalım nasıl bir gelişim gösterecek.

Merakla takip edeceğim.

Bol şans.

İyi dilekleriniz ve bilgilendirmeniz için özellikle teşekkür ederim sayın Sakaki, dediğiniz o bol şansa ihtiyacım olduğu kesin.:D

Bahsini ettiğiniz yönlendirme ve kontrol altında tutma aparatının yapısı konusunda daha önce sayın memet hocamla konuşmuştuk.Hatta ben bazı çalışmalarda yaptım ama beklemeye aldım.Onları 2. denemem için bekleyen fidanlarımda öncelikli olarak kullanacağım.Bu yaptıklarımda özellikle beklemeye aldım.Bu denememde ilk amacım fidanları bağladığım noktanın hemen altında birbirine kaynaşma sağlayabilmek.Eğer bunu başarırsam aparatı o zaman kullanacağım.Kaynaşmanın hemen üzerinde ara aparat olacak, alt tarafı kaynayan fidelerin üst kısmı çiçek açılımı gibi olacak.Üstte boylanan her dalı yapraksızlaştırarak uzatıp, apartın üst bölgesinde yine kaynaştırma yapmayı düşünüyorum.Bu şekilde mevcuttan daha kalın ve yıpranmış görünümlü gövdem olacak.Belki bunun için 5-7 yıla ihtiyacım olacak ama bu süre sonunda yaklaşık 20-30 yıl görünümlü gövdeye sahip ağacım olacak.

2. deneme içinse şuan fidanları birarada tutup ara ara yapraklarını alarak boylandırıyorum.O boylanan fidanları sanırım gelecek yıl biraraya getireceğim, tabii gelişimleri de zaman tercihimi değiştirebilir.

(Aslında bütün bunları resim çizerek anlatmak isterdim ama imkanım olmadı.)

O kadar emin ilerliyorum ki sanki daha önce bunları denedim.Kesinlikle hayır, sonu hüsranla da bitebilir ama en azından içimdeki sesi susturmuş olurum.:o Bunun yanında turunçgillerin zorluğu ise cabası.

Bonsai bana hergün bişeyler öğrenmeyi öğretti, bunu yaşıyorum...

memet
15-10-2012, 20:20
Benim bu konuda tek düşündüğüm ayrıntı ağacın cinsi. Aynı tekniği benjamin gibi bir cinsle ayrıca denemekte yarar olur diyorum. Daha hızlı sonuç vereceği için faydalı olur.

merlict
15-10-2012, 21:29
Benim bu konuda tek düşündüğüm ayrıntı ağacın cinsi. Aynı tekniği benjamin gibi bir cinsle ayrıca denemekte yarar olur diyorum. Daha hızlı sonuç vereceği için faydalı olur.

Eğer farklı bi uygulama yapan olur ve burada paylaşırsa seve seve her ikisini de takip ederiz.Tür olarak başka öneriler çıkarmı acaba ?

Ayrıca merak ettiğim aklımdaki bi soru var, fikri olan varsa yanıtlarsa sevinirim. Uzun boylanmış fideleri düz boru veya spiral sarmal boru içinde yaşatırsak kaynaşma daha hızlımı olur yoksa sorunlar mı baş gösterir ? Limon veya başka tür olabilir.

Mehmet

Adem Keskin
16-10-2012, 06:58
Sayın merlict
Çalışmanızda başarılar dilerim. Kaynama ağacın gelişme süresinde olacaktır, bu da ağacın bağladığınız yerinin gelişemeyeceği durumunu ortaya çıkaracaktır veya derin bir iz kalacaktır. ( zamansız yapılan telleme gibi ) Bu sorun diye düşünüyorum.

Oğuz
16-10-2012, 07:12
Sayın Merlict,
Bonsai yapmanın temel, geçerli, etkili ve basit yolları varken neden böyle fantaziler peşindesiniz. O fidancıklardan birini saksıya tek başına dikseniz, yanyana dikilmiş yirmi ağaçtan daha hızlı gövde yetiştirebilirsiniz. Gövde birleştirmenin temel felsefesini kavramalısınız.

Güzin Çakar
16-10-2012, 08:29
Sayın Oğuz Köylü sayfada verilen linki incelemişmiydiniz. Sayın Merlict'in amacı bildiğiniz Bonsailerden yapmak değil. Öğrendiğim ilk andan beri tüm kalbimle destekliyor ve çok uzun bir süre sonra da olsa başardığını görmek istiyorum. Bu sırada neler görüp öğreneceğiz kimbilebilir? Böyle bir uygulamanın takipçisi olmak bile beni onurlandırıyor.

Sayın Merlict, heyecanlanıp sizden önce ortaya atladığım için bana kırılmayacağınızı umarım.

Sakaki
16-10-2012, 09:27
Sayın Merlict,
Bonsai yapmanın temel, geçerli, etkili ve basit yolları varken neden böyle fantaziler peşindesiniz. O fidancıklardan birini saksıya tek başına dikseniz, yanyana dikilmiş yirmi ağaçtan daha hızlı gövde yetiştirebilirsiniz. Gövde birleştirmenin temel felsefesini kavramalısınız.

Sn merlict'in denediği yol etkili ve basit yollardan birisi zaten (seçtiği türün zorluğunu saymazsak); fantazi de denilemez zira somut ve başarılı örnekleri var.

Sizin önerdiğiniz yolu takip ederse aynı gövde boyutlarına sahip bir ağacı elde etmesi daha uzun sürecektir emin olun.

Ancak hataları yok mu? Elbette var ve olacaktır da. Bence eksiklikleri olan bir uygulama AMA hangimiz hata yapmadık ve yapmıyoruz?


Ben sn merlict'in bu sevdadan vazgeçmemesi halinde, sonunda başarılı olacağına inanıyorum.

merlict
16-10-2012, 21:16
Sayın merlict
Çalışmanızda başarılar dilerim. Kaynama ağacın gelişme süresinde olacaktır, bu da ağacın bağladığınız yerinin gelişemeyeceği durumunu ortaya çıkaracaktır veya derin bir iz kalacaktır. ( zamansız yapılan telleme gibi ) Bu sorun diye düşünüyorum.

Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederim sayın Keskin
O alanda iz kalması öngördüğüm bi konu ve ileriki aşamalarda bu alan çok işime yarayacak, özellikle istiyorum.Bağladığım yerin gelişmeme problemi olacağını düşünmüyorum, aksine bonsai gövde kalınlaştırma tekniklerinde öğrendiğim şey topraktan çıkan bölümü ne kadar sıkarsanız ağaç size orayı daha kalınlaştırarak gösterir detayı ki doğada defalarca şahit oldum.Yapmak istediklerimden biri de bu aslında.Kayalara sıkışmış çamlarda gördüğüm sıkışan yüzeyin daha kalın olması gibi. Haa bu büyük bi sorunmudur bana göre değil ama ileriki dönemlerde dediğiniz gibi sorun çıkartırmı yaşamadan bilemeyiz.

Sayın Merlict,
Bonsai yapmanın temel, geçerli, etkili ve basit yolları varken neden böyle fantaziler peşindesiniz. O fidancıklardan birini saksıya tek başına dikseniz, yanyana dikilmiş yirmi ağaçtan daha hızlı gövde yetiştirebilirsiniz. Gövde birleştirmenin temel felsefesini kavramalısınız.

Düşüncelerine saygı gösteriyorum sayın Köylü ama fantazi ifadenize katılmıyorum.Yaşayıp öğrenmeyi ben seçtim.Bunun adı fantazi değil.Bahsini ettiğiniz yan yana fidancıklar dikerek daha hızlı gövde oluşturma fikrinize de katılmıyorum, o kadar çok sayıda ve çeşitte çekirdekten ağaç yetiştirdim ki verdiği hazzı ve tecrübeyi bilemezsiniz. (tabii sizde yaptıysanız anlamışsınızdır) Yanyana dikme ile hızlı gelişim ve boylanma söz konusu bile olamaz ki bu benim yaptığım gerçekleşmiş örnekleri olan bi deneme.Eğer benim yapmak istediğimle sizin bahsettiğiniz Gövde birleştirmenin temel felsefesi arasında fark var ise bunu açıklamanızı ve içtenlikle söylüyorum, bildiğim yanlışsa doğrusunu öğrenmeye hazırım.Eğer o benim bildiğimden farklı ise bundan sonraki denemelerimde onu denerim.Sizde benim gibi düşünenlere doğruyu öğretmiş olursunuz.Yinede açık yürekliliğiniz için teşekkür ederim.

Sayın Oğuz Köylü sayfada verilen linki incelemişmiydiniz. Sayın Merlict'in amacı bildiğiniz Bonsailerden yapmak değil. Öğrendiğim ilk andan beri tüm kalbimle destekliyor ve çok uzun bir süre sonra da olsa başardığını görmek istiyorum. Bu sırada neler görüp öğreneceğiz kimbilebilir? Böyle bir uygulamanın takipçisi olmak bile beni onurlandırıyor.

Sayın Merlict, heyecanlanıp sizden önce ortaya atladığım için bana kırılmayacağınızı umarım.

Güzin hanım size ne diyebilirim ki :) Kırılmak ne kelime, aksine yokluğumu aratmadığınız için minnettarım bile.:) O desteğinizi görmek bile beni biraz daha gayretlendirdi.Umarım uzun yıllar sürecek derin bi araştırma ve denemenin içinde oluruz.Bu süreçte öğreneceklerimiz ise cabası.Desteğinize daha çok ihtiyacım olacak.Varlığınız için tekrar teşekkür ederim.

Sn merlict'in denediği yol etkili ve basit yollardan birisi zaten (seçtiği türün zorluğunu saymazsak); fantazi de denilemez zira somut ve başarılı örnekleri var.

Sizin önerdiğiniz yolu takip ederse aynı gövde boyutlarına sahip bir ağacı elde etmesi daha uzun sürecektir emin olun.

Ancak hataları yok mu? Elbette var ve olacaktır da. Bence eksiklikleri olan bir uygulama AMA hangimiz hata yapmadık ve yapmıyoruz?

Ben sn merlict'in bu sevdadan vazgeçmemesi halinde, sonunda başarılı olacağına inanıyorum.

Merhaba sayın Sakaki

Bitkilerle uğraştıkça öğrendiğim en büyük yeti ne biliyormusunuz? sabır...
Bonsaiden kazandığım ise 2 kere sabır.Eğer ben gidip hazır bi bonsai alıp onu bir yıl baktıktan sonra benim bonsaim dersem bana büyük bir haz vermediği gibi gerçekte olmaz.Bonsai için daha önce bahsettiğim gibi başka fidanlarım var, o yol herkesin yapmaya çalıştığı yöntem.Ama bu denemem ise çok sık görülmeyen ama bana çok şeyler öğretecek sonuçta bana kaybettirmeyecek bir yöntem.Sizinde söylediğiniz gibi başarılı sonuçlananları var niye bunlara benim denememde eklenmesin.Tamam katılıyorum, mevcut denenmiş yolu takip etmiyorum, tamam zor bir türü kullanıyorum, tamam bonsai konusunda çok bilgili değilim ama öğreniyorum...

Kişiliğim gereği inatçıyım ve başladığımı kolay kolay bitirmeden bırakmam.Bonsainin bitme gibi bi sonu olmadığı için ömrümüz yeter hâlâ buralarda olursak onlarca yıl sonra bu denemenin öğretilerini paylaşıyor oluruz bellimi olur (büyük temenni)

Mehmet

memet
16-10-2012, 21:40
Gövde yanaştırma ile çok başarılı örnekler üretilebiliyor. Hatta zamanla o kadar başarılı oluyorki sonuç, böyle bir işlem yapıldığını anlaması zor oluyor.

Aklımda olan bir uygulama bu fırsatım olursa birkaç deneme yapmak istiyorum.
Belki bir ara Muradiye fidanlığına gider oradan fidan seçer çalışırız.

Ayşe Yıldız
16-10-2012, 21:45
Çok enteresan olacağa benziyor. Ne kadar sürede kaynaşır bilinmez ama sonuç gönlünüzee göre olur inşallah Sayın Merlict.

merlict
16-10-2012, 22:08
Gövde yanaştırma ile çok başarılı örnekler üretilebiliyor. Hatta zamanla o kadar başarılı oluyorki sonuç, böyle bir işlem yapıldığını anlaması zor oluyor.

Aklımda olan bir uygulama bu fırsatım olursa birkaç deneme yapmak istiyorum.
Belki bir ara Muradiye fidanlığına gider oradan fidan seçer çalışırız.

memet hocam fidanlığa gitme fırsatını 4 gözle bekler olacağım.

Çok enteresan olacağa benziyor. Ne kadar sürede kaynaşır bilinmez ama sonuç gönlünüzee göre olur inşallah Sayın Merlict.

Teşekkür ederim Ayşe hanım.Eğer geçmiş ve denenmiş örneklerine bakarsak tam kaynayıp tekbir ağaç konumunu alması 4 ile7 yıl arasında değişiyor.Ama daha önceleri bilmeden yaptığım birbirine sıkı sıkı temas eden dalların 2-4 yıl arasında kaynaştığını ama kaynaşma noktasının belirgin olduğuna şahidim. (limon, portakal ağaçlarında.)Ayrıca iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, umarım gönlümdeki ve aklımdaki gibi gelişirler.

Mehmet

Oğuz
17-10-2012, 20:08
Arkadaşlar, bu tip forumların en güzel yanlarından biri bilgi paylaşımı olması. En önemli sınırlılığı ise yaşanılan deneyimlerin aktarılamaması.Eğer insanlar deneyimlerini nesilden nesile aktarabilseydi sanıyorum hiç kimse hata yapmıyor olacaktı. Bu nedenle sizin de bunu yaşayıp görmeniz gerekiyor sanırım.Gövde birleştirirken amacımız hızlı gövde geliştirmektir.Sizin tüm fideciklerinizin çapı yarım santim bile etmiyor. Eğer gövde birleştirecekseniz biraz daha kalın fidecikler kullanmalısınız.Unutmayın Bonsai yapılırken insanı ençok yıldıran konu tohumla işe başlamaktır. Yıllardır bu forumu bonsaibaşlığı altında takip ediyorum henüz biraz bonsaiye benziyor diyebileceğim bir ağaca rastlamadım. İki ustamızın birkaç yıl emek verilmiş birkaç ağacı dışında. Bonsai yapımı tekniklerini iyi bilip kolaycılığa kaçmadan yani gövde geliştirmeden ancak satın alma yoluyla bonsai sahibi olabiliriz ki Türkiye'ye gelecek vaadeden hazır bonsailer gelmiyor. Üslubum biraz sert gibi gelebilir ama inanın öyle değil. Başarılar diliyorum.

merlict
17-10-2012, 20:56
Arkadaşlar, bu tip forumların en güzel yanlarından biri bilgi paylaşımı olması. En önemli sınırlılığı ise yaşanılan deneyimlerin aktarılamaması.Eğer insanlar deneyimlerini nesilden nesile aktarabilseydi sanıyorum hiç kimse hata yapmıyor olacaktı. Bu nedenle sizin de bunu yaşayıp görmeniz gerekiyor sanırım.Gövde birleştirirken amacımız hızlı gövde geliştirmektir.Sizin tüm fideciklerinizin çapı yarım santim bile etmiyor. Eğer gövde birleştirecekseniz biraz daha kalın fidecikler kullanmalısınız.Unutmayın Bonsai yapılırken insanı ençok yıldıran konu tohumla işe başlamaktır. Yıllardır bu forumu bonsaibaşlığı altında takip ediyorum henüz biraz bonsaiye benziyor diyebileceğim bir ağaca rastlamadım. İki ustamızın birkaç yıl emek verilmiş birkaç ağacı dışında. Bonsai yapımı tekniklerini iyi bilip kolaycılığa kaçmadan yani gövde geliştirmeden ancak satın alma yoluyla bonsai sahibi olabiliriz ki Türkiye'ye gelecek vaadeden hazır bonsailer gelmiyor. Üslubum biraz sert gibi gelebilir ama inanın öyle değil. Başarılar diliyorum.

Merhabalar Oğuz bey.

Rica ederim, benim takıldığım kesinlikle üslubunuz değil aksine benim bilmediğimi bilmiş olmanızdı.dı diyorum benim bilmediğim değilmiş.Size bi noktada katılıyorum, gövde birleştirmek için fidelerin belirli bi kalınlıkta olması lazım, bunda hemfikirim.Ben burada iddia etmiyorumki bugün bağladım, haftaya tek gövde halinde bonsai ağacım olacak.Diyorum ki limon tür olarak zor bi ağaçtır.Kaynaşması ve yetiştirmesi diğer ağaçlara göre zor ve uzundur.O sebeple 1. deneme olarak yapıldı, diğer deneme için fideler büyümesi bekleniyor.Bu denemede görmek istediğim kaynaşma için fidelerin gelişmiş olması mı yoksa gelişmemiş olması mı uygundur.Normal ağaçta turunçgil dal kaynaması (kaynama noktası belirsizleşene kadar) 7-10 yıl arasını buluyor.Eğer bunu çok genç fide iken yapınca süre kısalır mı ? bunu bilen varmı veya deneyen, bu konuda fikri olan ? ben uzun araştırmalarıma rağmen bulamadım. Bulmak için sizin deyiminizle "Bu nedenle sizin de bunu yaşayıp görmeniz gerekiyor sanırım." gerekiyor.İşte ben bunu yapıyorum.Yaşayıp, görüp, öğreneceğim ve bi yerlere yazıp ihtiyacı olanlara ileteceğim.İşte onlar benim yolumdan tekrar gitmesinler.Burda 2. aşamam ise hazır bunu denemişken bu gövde birleştirme işleminde elde ettiğim ağacı bonsai olarak değerlendirmek ve diğer adaylarımın yanına entegre etmek.Buraya kadar anlaşıldım mı ?

Diğer konu ise tohumdan bonsaiye ulaşmak evresi.Zor hemde çok zor, hayatıma mal olabilir ve belki ben o bonsaiyi (sizinde dediğiniz gibi tam formunu bulmuş şekli ile) göremem bile.Sonucunu göremeyeceksem niye uğraşayım o zaman, şimdi hemen diktiğimiz fideleri, ağaçları kaldıralım atalım.Niye o zaman ağaç dikme edasıyla onlarca kampanya yapıyoruz.Bonsainin öğretilerinden biride önceki mesajlarımda yazdığım konu SABIR.Ben sonucunu göremesem bile o yolda emek harcamak bile bana haz verecek.Bunun için uğraşıyorum.Burada atlanmaması gereken nokta ise sabırı gösteremeyecek kişilerin heyecanla bazı işlere kalkışmaları ve kısa sürede durumdan soğuyup ortamı ve ona inananları hüsrana bırakmaları.Kişi kendini iyi bilir, ona göre hareket etmelidir.Sadece 3-4 ay bu yapmaya çalıştıklarımı düşünüp tasarladım.Ardından birkaç ay çekirdek biriktirdim.Çekirdekleri ölü güneşte kurutup oksijenli suda beklettim, temizledim.Kurutup saklama kablarında topladım.Kışa doğru özel çimlendirme harcı hazırlayıp saksılara ektim.Hepsinin gelişimlerini, ne kadar sürede ne kadar boylanma gösterdiler, ekme ve yüzeye çıkma süresinde hava sıcaklığı kaç dereceydi, uygun ortam sağlanırsa kaç günde çıkıyorlar, ortam sıcaklığı değişkenlik gösterirse gelişim nasıl oluyor not aldım.Kendi bildiklerim yanında çevreden bilgiler topladım.Çekirdek- fide döneminde de denemeler yaptım.Bu denemeler devam ederken foruma yazarak konuyu sizlere açtım.Konuyu açtığımda bile zaten başlayalı 8-10 ay olmuştu.İlk mesajımdan bu yana aynı takibi ve kayıtları belirli aralıklarla tuttum, şuan başlangıçtan bu yana neredeyse 2 yıl geçti.Bu geçen 2 yıla karşın yukarıdaki son fotoğrafa bakıpta "2 yılda geldiğin nokta burasıysa gerisini sen hesap et" diyenlerde olacaktır.Ama onu diyenler bunca zaman geçmesine rağmen benim bitmeyen heyecanımı görmeyenlerdir.Dedimya bonsai=sabır Eğer siz buna kolaycılığa kaçmak olarak isimlendiriyorsanız üzerine yorum bile yapamam.Bellimi olur belki yarın son fotoğraftaki saksım benim ufaklığın oynadığı top darbesine maruz kalıp hayata yenik düşebilir.Benim 2 yılı geçen emeğim 10 saniyede biter... Bilinmez... Ama ben tekrar başlarım orası kesin.

Umarım beni yanlış anlamazsınız.

Mehmet

Oğuz
18-10-2012, 16:11
Bu konuda çok tutkulu olduğunuzu görüyorum. Ağaçları sadece yaşatabilmek bile önemli bir aşamadır. Daha kolay ve temel tekniklerle daha hızlı yol alabilirsiniz. Unutmayın ne kadar hızlı terene binerseniz binin doğru yöne giden trene binmemişseniz gitmek istediğiniz istasyona varamazsınız.
Doğru fide seçimi,
Doğru budama,
Doğru toprak karışımı,
Doğru sulama,
Gübreleme,
Size birkaç anahtar kelime

Sakaki
18-10-2012, 16:53
Bu konuda çok tutkulu olduğunuzu görüyorum. Ağaçları sadece yaşatabilmek bile önemli bir aşamadır. Daha kolay ve temel tekniklerle daha hızlı yol alabilirsiniz. Unutmayın ne kadar hızlı terene binerseniz binin doğru yöne giden trene binmemişseniz gitmek istediğiniz istasyona varamazsınız.
Doğru fide seçimi,
Doğru budama,
Doğru toprak karışımı,
Doğru sulama,
Gübreleme,
Size birkaç anahtar kelime

Sn Oğuz Köylü,

Cesaret edip böyle bir sabır ve sevgi işine girişmek bile önemli bir aşamadır.
Arkadaşımız bileti almış. Doğru istasyon da mı yoksa yanlış istasyonda mı iner bunu kendisi deneyimleyip görmeyi yeğlemiş. Eğer yanlış istasyonda inerse, bu kazandığı tecrübe ile bir sonraki denemesinde doğru istasyonda inecektir. Hiç bilet almamış olsaydı evinde oturuyor olacaktı.
Yeni her halükarda seyahat etmeye cesaret edemeyip evinde oturan birisinden daha ileride diyebiliriz.

Umarım en kısa zamanda sizi de biletinizi almış olarak aramızda görürüz :)

Saygılarımla

Oğuz
19-10-2012, 10:58
Sn Oğuz Köylü,

Cesaret edip böyle bir sabır ve sevgi işine girişmek bile önemli bir aşamadır.
Arkadaşımız bileti almış. Doğru istasyon da mı yoksa yanlış istasyonda mı iner bunu kendisi deneyimleyip görmeyi yeğlemiş. Eğer yanlış istasyonda inerse, bu kazandığı tecrübe ile bir sonraki denemesinde doğru istasyonda inecektir. Hiç bilet almamış olsaydı evinde oturuyor olacaktı.
Yeni her halükarda seyahat etmeye cesaret edemeyip evinde oturan birisinden daha ileride diyebiliriz.

Umarım en kısa zamanda sizi de biletinizi almış olarak aramızda görürüz :)

Saygılarımla

4 Yıl önce Ankara Üniversitesi'nde yapılan bir bonsai toplantısında bir moderatör ile tanışmıştım. Tam 3500 mesajı vardı fakat hiç bonsaisi yoktu ve yapmayı da düşünmüyordu. Bu nedenle forumlara olan güvenim sarsıldı. Elbette yıllardır uğraştığım bonsai adaylarım var. Zamanı gelince belki paylaşırım. İyi Çalışmalar.

memet
19-10-2012, 11:02
Bonsai yapmayı düşünmeyen moderatörün kim olduğunu merak ettim.

Sakaki
19-10-2012, 11:15
Sn Oğuz Köylü,

Sorumu mazur görün: Konunun foruma veya bir moderatöre güvenmek veya güvenmemekle ne alakası var, orasını pek çözemedim? :)

Bir üyenin 3500 mesajının olması belirli bir sayıda bonsaisi olmasını mı gerektirir?
Bence bir üyenin çok sayıda mesajının olması sadece onun soru sormayı veya iletişimi çok sevdiği anlamına gelir. Eğer bu bir moderatörse çok sayıda mesajının olması zaten başka sebeplerden ötürü gayet normal.

Bir forum üyesinin veya moderatörün bonsai konusunda başarısız olması veya hala başarıya ulaşamamış olması da sizi bağlayıcı olmamalı diye düşünüyorum.

Ben bonsaiye başlarken ne foruma, ne bir moderatöre ne de başka bir arkadaşıma güvenerek başladım. Zaten aksi bir düşünce de başarısızlığın temeli anlamına gelir.

Eğer kasdettiğiniz şeyi yanlış anlamışsam kusura bakmayın. Ancak doğru anlamışsam, bence başlangıç için gerekli olan sadece sabır, özgüven, araştırmacılık erdemlerine sahip olmak. Tabi biraz da dirençli (inatçı) bir kişilik lazım olsa gerek. Gerisi tamamen sizin yeteneklerinize ve öğrenme azminize kalmış :)

Başarılar dilerim.

memet
19-10-2012, 11:29
Oturup Ankara toplantısını taramam gerekti.
Sanırım mod olup bonsai yapmayı düşünmeyen arkadaşımız. Toplantıyı organize etmesi için rica ettiğim Nevsune.

Kendisi zaten bonsiaci değil ki bonsai düşünsün. Bir kibarlık gösterip ilgisi olmayan bu alanda toplantının organizasyonunu yapmıştı.

Algılarımızı yanılgılarımız biçimlendirir. Yanılgılarımız da önyargılarımız tarafından şekillendirilir..

Ali H. ALI
19-10-2012, 13:15
yukarida yazilan mesajlarda, herkes kendi acisindan hakli oldugu durumlar var.

Sayin Merlict, ince ve daha gelismemis fidanlari yan yana sarip birbirlerine kaynasmasinin nasil olusacagini gozlemlemek istemis ve bunu yapmis. sonuc olumlu ya da olumsuz olabilir ama burdaki onemli mesaj sonuc ne olursa olsun bir bilgi paylasimi olarak buralara geri doneceginin belirtilmesidir.

Sayin Oguz bey de birikimlerinden deneyimlerinden ogrendiklerini yansitmaya calisti ki dogrudur, iyi bir fidan secimi, bilincli bir budama, toprak karisimi sulama gibi konular, iyi bir bonsainin olusmasinda etkendir, bonsaide bunlar goz ardi edilemez.

Sayin Sakaki'nin verdigi mesaj da yabana atilacak gibi degildir. deneyip yanilmalar insanin ogrenmek istedigini iyi ogrenmesi icin en iyi yontemlerden biridir ki Turkiyede daha yeni yeni gelisen bir ustadan ogrenmek(Usta-Cirak iliskisi) pek yagin degilken deneyip ogrenmek en gecerli yontemdir desem, abartmis olmam.

Teori olarak elinzin altinda ulasabileceginiz bircok bilgi olabilir ve bunu hic bonsaisi olmayan, bonsai yapmiyan da cesitli iletisim yontemleri ile elde edebilir. Bu teorik bilgiler bonsaide mutlaka gereklidir ama bonsai icin yeterli degildir. Iyi bir bonsai sanatcisi mutlaka bonsai teorileri ile pratigi harmanlayabilendir.

Mehmet'in arastirip buldugu ve gercekten sozu gecen yonetici Nevsune hanimsa, bitkileri bonsai'yi seven ama hic bonsai calismasi olmiyan bir arkadasimizdi ve Mehmet'in dedigi gibi bir incelik gosterim oyle bir bonsai bulusmasinin olusmasi icin katkida bulundu..Nevsune'nin hic bonsaisi olmamasi, Oguz beyi hayal kirikligina ugratmissa da , belkide Oguz beyin bonsaiye daha fazla ilgi duymasini sagliyan bir kisidir diye dusunuyorum.

Bonsaide teorik olarak ogrendiklerinizi pratikte uygulamaktan cekinmeyiniz. Akliniza olabilir diye yatan bir uygulama gelirse agaclariniz uzerinde uygulamadan once iyice arastiriniz bilgi toplamaya calisiniz, topladiginiz bilgilerden de yararlanarak akliniza yatani uygulayiniz..(bu fantazi bile olsa!)

Hepinize guzel bonasiler vadeden calismalar diliyorum..

merlict
19-10-2012, 19:42
Herkes birşeyler yazmış, sevindim.
Sonuçta bugünde sayenizde bişeyler öğrendim.
Amaçta bu değilmi zaten...

Konu daha fazla dağılmadan eklemek istediğim, mutlaka gözlemlerimi buradan paylaşacağım.Konu ile alakası olmadığı için limon fidelerinin çekirdekten fide durumuna gelme aşamasının kayıtlarından hiç bahsetmedim, sonuçta burası bonsai bölümü.İhtiyaç durumunda o bilgileri de paylaşmaktan çekinmem.

Mehmet

sagol
05-11-2012, 19:37
Sayın Merlict,

Denemek istediğim bir yöntem, ilerde fırsat bullursam denemeyi düşünüyorum. Narenciye ile çalışmak kolay değil ama denemeye değer. Çin Karaağacı, mugo, karaçam, acer çeşitleri özellikle trident maple ve açelyanın uygun olduğunu söylüyorlar. Bu konuda internette rasladığım 2 çalışma fikir verebilir.

http://www.pfmbonsai.com/docs/BonsaiTypes/Blended_tree_close_up.pdf

fused - Fused-trunk Trident, Acer buergerianum (http://ibonsaiclub.forumotion.com/t33-fused-trunk-trident-acer-buergerianum?highlight=fused)

İyi çalışmalar dilerim

merlict
05-11-2012, 20:10
Sayın Merlict,

Denemek istediğim bir yöntem, ilerde fırsat bullursam denemeyi düşünüyorum. Narenciye ile çalışmak kolay değil ama denemeye değer. Çin Karaağacı, mugo, karaçam, acer çeşitleri özellikle trident maple ve açelyanın uygun olduğunu söylüyorlar. Bu konuda internette rasladığım 2 çalışma fikir verebilir.

http://www.pfmbonsai.com/docs/BonsaiTypes/Blended_tree_close_up.pdf

fused - Fused-trunk Trident, Acer buergerianum (http://ibonsaiclub.forumotion.com/t33-fused-trunk-trident-acer-buergerianum?highlight=fused)

İyi çalışmalar dilerim

Merhaba sayın sagol

Naranciye ile çalışmanın zorluğunun farkındayım ama naranciye ile uğraşmak hoşuma gittiği için bu kadar iç içeyim.Başka denemelerimde olacak ama şuan için zaman ve mekan sıkıntısı yaşıyorum.Önümüzdeki yaz için peşinde koşturduğum küçük bahçenin hayali ile planlarımı yapıyorum.Karaçam, çınar, zeytin ve dut düşüncelerim arasında.Verdiğiniz örnekleri inceledim, öğrenilecek daha çok detay var bunun farkındayım.Tavsiye ederim, benzer çalışma yapan biri ile sorunlar ve gelişmeler üzerinde tartışmak, yorumlar yapmak isterim.

Mehmet

trASB
28-02-2013, 15:08
Son durum ne oldu bu çalışmada

merlict
28-02-2013, 19:18
Merhaba sayın trASB.
Bu çalışma çok güzel devam ediyordu, elim bir vaka sonrası onlarla birlikte çoğu ağacımı kaybettim.

Evde balkonum harici yerim olmadığı için çoğu ağacımı işyerine götürüyordum.Farikanın arka bahçesinde uygun, gözden uzak bir yerde yaşıyorlardı.Bir hırsızlık vakası sonrası çoğu ağaçlarım gibi bu denemeyide kaybettim.Bilinçsizce yapılan bir hırsızlığa gittiler...
Şimdi aklıma gelince yine üzüldüm.Bonsai amacıyla uğraştığım onca ağaç kimbilir şimdilerde hangi bahçeye dikildi, gölgesinden/meyvesinden faydalanacaklar.Aksine ben onları oluşturmak için ne köklendirmeler, kısaltabilmek adına neler yapmıştım.
Garip, acı, haksız bir ızdırap yaşattılar bana.Onlara yakışan bir söz bulamıyorum...

Cymbelina
28-02-2013, 19:33
Geçmiş olsun. Üzülmemeye çalışın, demesi kolay ama.

Öldürmeyen şey güçlendirir derler, siz de gene yaparsınız.


Benim 2 yılı geçen emeğim 10 saniyede biter... Bilinmez... Ama ben tekrar başlarım orası kesin.

sagol
28-02-2013, 19:37
Geçmiş olsun. Bu sene yeterince ince fidan bulup deneyemedim ama seneye ilkbahara bir kaynaştırma(fusion) denemesi yapmayı planlıyorum.

İyi çalışmalar dilerim..

merlict
28-02-2013, 19:39
Vazgeçmiş değilim, şuan balkonumda saksılarda yaklaşık 100-150 kadar çimlenen turunç fidesi var, geleceğin kaynaşırma çalışması için kullanılacak.

merlict
28-02-2013, 19:40
Geçmiş olsun. Bu sene yeterince ince fidan bulup deneyemedim ama seneye ilkbahara bir kaynaştırma(fusion) denemesi yapmayı planlıyorum.

İyi çalışmalar dilerim..

Teşekkür ederim sayın sagol.

Kaynaştırma için hangi tür ağaç düşünüyorsunuz ?

sagol
28-02-2013, 20:13
Mehmet Bey,
Zeytin fidanlarını kaynaştırmayı planlıyorum ama hesabıma göre 50 den fazla ince fidan gerekiyor. Budadığım dalları köklendirmeye çalışıyorum bakalım 50-60 tane köklenecek mi? 100 olsa daha garanti olacak, kuruyanları da değiştirmek için biraz yedek de gerekiyor.
Yeterli sayıda elde edemezsem seneye çekirdekten köklendirmem gerekecek.

İyi çalışmalar dilerim...

Teşekkür ederim sayın sagol.

Kaynaştırma için hangi tür ağaç düşünüyorsunuz ?

merlict
28-02-2013, 20:51
Zeytin konusunda hiç tecrübem yok.Özellikle gelişiminin yavaş olması beni korkutuyor. Çelikten çoğaltırsanız kolayda çekirdekten çok zor olmazmı ?

sagol
28-02-2013, 21:12
Evet çekirdekten zor olur. Kalın çelikte işime yaramaz. Bonsai adaylarımdan budadığım yarım cm lik dallardan çelik deniyorum bakalım kaç tanesi başarılı olacak.

Japon ayvasıyla da güzel olacağını düşünüyorum aslında. Hem de çiçekli bir bonsai olur. Gerçi japon ayvası da çok yavaş gelişiyor. İnternette hiç deneyene rastlamadım ama en kolayı söğüt olabilir. Akçaağaçlar olabilir.

Zeytin olmazsa başka alternatiflere bakacağım.

İyi çalışmalar dilerim...


Zeytin konusunda hiç tecrübem yok.Özellikle gelişiminin yavaş olması beni korkutuyor. Çelikten çoğaltırsanız kolayda çekirdekten çok zor olmazmı ?

Manifesto
28-02-2013, 21:28
Vazgeçmiş değilim, şuan balkonumda saksılarda yaklaşık 100-150 kadar çimlenen turunç fidesi var, geleceğin kaynaşırma çalışması için kullanılacak.

Adayınızın çalındığına üzüldüm.
Şayet kaldığınız yerden devam etmek isterseniz 1 cm çapında 10-15 turunç fidanı göndereyim tekrar başlayın.

merlict
28-02-2013, 21:32
Evet çekirdekten zor olur. Kalın çelikte işime yaramaz. Bonsai adaylarımdan budadığım yarım cm lik dallardan çelik deniyorum bakalım kaç tanesi başarılı olacak.

Japon ayvasıyla da güzel olacağını düşünüyorum aslında. Hem de çiçekli bir bonsai olur. Gerçi japon ayvası da çok yavaş gelişiyor. İnternette hiç deneyene rastlamadım ama en kolayı söğüt olabilir. Akçaağaçlar olabilir.

Zeytin olmazsa başka alternatiflere bakacağım.

İyi çalışmalar dilerim...


Zeytin çeliği olarak yakınlarda zeytinlik ve zeytincilik yapan varsa, arazi sahibini bulup, budama yaptıklarında onlardan budanmış çokça dal alabilirsiniz.Bunları köklendirirseniz yanaştırma için bolca çeliğiniz olur.

Söğütle çalışmam var, kaynaştırmadan çok yeni sürgünlerin sıklığı ön plana çıkıyor.Yaklaşık 3 yıl önce yapmıştım 4-5 saksıda, dediğim gibi kaynaşmadan çok yeni sürgün bolluğu oluyor.

Geniş çalışma saham olsa kesinlikle denemek istediğim çok tür var.Söğüt, benjamin, taflan, ateş dikeni, dut gibi.Japon ayvasını düşünmemiştim, bol çiçekli güzel olur.

merlict
28-02-2013, 21:36
Adayınızın çalındığına üzüldüm.
Şayet kaldığınız yerden devam etmek isterseniz 1 cm çapında 10-15 turunç fidanı göndereyim tekrar başlayın.

Hocam çok teşekkür ederim, bu nazik ve ince teklifiniz için.

Şuan dediğim gibi çimlendirdiğim fideler var, onları bekliyorum.Gelecek yıl onlarla çalışmayı düşünüyorum.Bu teklifinizle aklımı çeldiniz...

sagol
28-02-2013, 21:49
Yeni sürgün çıkıp kaynaşma zorlaşıyorsa çıkacak sürgünleri azaltmak için aklıma bir yol geliyor. Bir bant veya rafya ile fidanlar helezon şeklinde dipten tepeye doğru arada sadece bazı yerlerde boşluk bırakarak sararsak fazla yeni sürgün çıkaramayacağından kaynaşmaya zorlayabiliriz.

Zeytindense yaprakları küçük olsun diye şimdilik ince çelikten delice filizlendirmeye çalışıyorum. Bakalım kaç tanesi filizlenecek.

İyi çalışmalar dilerim...

Zeytin çeliği olarak yakınlarda zeytinlik ve zeytincilik yapan varsa, arazi sahibini bulup, budama yaptıklarında onlardan budanmış çokça dal alabilirsiniz.Bunları köklendirirseniz yanaştırma için bolca çeliğiniz olur.

Söğütle çalışmam var, kaynaştırmadan çok yeni sürgünlerin sıklığı ön plana çıkıyor.Yaklaşık 3 yıl önce yapmıştım 4-5 saksıda, dediğim gibi kaynaşmadan çok yeni sürgün bolluğu oluyor.

Geniş çalışma saham olsa kesinlikle denemek istediğim çok tür var.Söğüt, benjamin, taflan, ateş dikeni, dut gibi.Japon ayvasını düşünmemiştim, bol çiçekli güzel olur.

Manifesto
28-02-2013, 22:01
Hocam çok teşekkür ederim, bu nazik ve ince teklifiniz için.

Şuan dediğim gibi çimlendirdiğim fideler var, onları bekliyorum.Gelecek yıl onlarla çalışmayı düşünüyorum.Bu teklifinizle aklımı çeldiniz...

Bu konunuzu bugün gördüm.Gözümden kaçmış demekki.

Aslında banada fikir vermiş oldunuz.Galiba yarın bir fırsatını bulup 10 köklü bir adayı atarım bir köşeye.

merlict
01-03-2013, 00:29
Yeni sürgün çıkıp kaynaşma zorlaşıyorsa çıkacak sürgünleri azaltmak için aklıma bir yol geliyor. Bir bant veya rafya ile fidanlar helezon şeklinde dipten tepeye doğru arada sadece bazı yerlerde boşluk bırakarak sararsak fazla yeni sürgün çıkaramayacağından kaynaşmaya zorlayabiliriz.

Zeytindense yaprakları küçük olsun diye şimdilik ince çelikten delice filizlendirmeye çalışıyorum. Bakalım kaç tanesi filizlenecek.

İyi çalışmalar dilerim...

Sayın sagol merhaba

Söğüt için derseniz rafya konusunda aynı düşüncede gidiyoruz sizinle :) Rafyayı kullandım.Daha doğrusu ilerleme yolum şu şekilde oldu;
Önce köklendirmek istediğim çelikleri toparladım ve bir kovaya doldurdum.Kısa süre sonra kılcal kökler çıkmaya başladı. (suyu çok kötü kokuyor) Önce tüm kaynaştırmak istediğim çelikleri rafya ile sardım (nerede okudum hatırlamıyorum tarif edilmişti).Sarma işleminde kaynaştırma yapacağım noktalar boş kaldı.Kaynaştırma sonrasını yine rafya ile bağladım.Çeliklerin sadece kaynaşma ve kök kısımları boş kaldı.(çeliklerim 1-1,5-2,5 cm. kalınlığında olduğundan birleştirme yerlerinde boşluk kalmaması için köklendirme öncesi düzeltme yapmıştım.) Denemelerimde 3 veya 4 çeliği birbirine bağladım.Söğütün suda köklenmesi çok fazla ve kolay olduğundan çokça kök vardı.Saksılama işlemi sonrası dinlenmeye aldım.İlk başlarda herşey yolunda giderken bazı çeliklerde üst kısımda kabuk kurumaları, filizlerin kurumasını gördüm.Rafya sarmadığım çeliklerde ise bu çürüme çok önce olmuştu, rafya bir süre daha korudu.İlerleyen sürelerde ne kaynaşma oldu nede çeliklerin üst gövdesinde iyileşme.Yaklaşık 10 ayrı çalışmamda hepsi aynı yolu seçtiler.Çeliklerin üst kısımlarını kuru dal uygulaması yaparım diye bekletiyordum.Sonrasında yer sıkıntımdan dolayı biri haricindekileri elden çıkarttım.Onda da alttan gelen yeni, taze sürgünler ise istediğim yönde olmadığından şuan atıl durumda bekliyor.

Zeytin konusunda merakla bekliyor olacağım.

İyi çalışmalar...

Mehmet

merlict
01-03-2013, 00:30
Bu konunuzu bugün gördüm.Gözümden kaçmış demekki.

Aslında banada fikir vermiş oldunuz.Galiba yarın bir fırsatını bulup 10 köklü bir adayı atarım bir köşeye.

Alâ, size fikir verebildiysem ne mutlu bana.

sagol
01-03-2013, 07:58
Sayın Manifesto,

Alt kısmın dar bir huni şeklinde strafor(veya ağaçtan oyulan bir parça) gibi birşey koyarak altta geniş üstte dar bir şekil vermeniz daha gösterişli olabilir. Çeliklerinizde çatallanma olduysa dallardan birini keserek üst tarafı ince tutmayı denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca çelikleriniz 1 cm kalınlığında olduğundan rafya ile ikişer ikişer birkaç yerden birbirine bağlamak kaynaşmayı kolaylaştırabilir.

Kolay gelsin, İyi çalışmalar dilerim...

Bu konunuzu bugün gördüm.Gözümden kaçmış demekki.

Aslında banada fikir vermiş oldunuz.Galiba yarın bir fırsatını bulup 10 köklü bir adayı atarım bir köşeye.

Manifesto
01-03-2013, 09:07
Sayın Manifesto,

Alt kısmın dar bir huni şeklinde strafor(veya ağaçtan oyulan bir parça) gibi birşey koyarak altta geniş üstte dar bir şekil vermeniz daha gösterişli olabilir. Çeliklerinizde çatallanma olduysa dallardan birini keserek üst tarafı ince tutmayı denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca çelikleriniz 1 cm kalınlığında olduğundan rafya ile ikişer ikişer birkaç yerden birbirine bağlamak kaynaşmayı kolaylaştırabilir.

Kolay gelsin, İyi çalışmalar dilerim...

Turunçgilllerde kaynaşma temas eden yerlerde kabuk sıyrılmadığı sürece çok zor belki imkansız.Dalları bir birine geçmiş 30-40 yıllık ağaçlar bilirim yinede kaynaşmıyorlar ve hastalık ve zararlılara davetiye çıkarıyorlar.

sagol
01-03-2013, 09:40
Kumkat, limon ve rize mandalinam var ama fazla tecrübem yok turunçgillerle. Benzer denemeyi ginkgolar ile yaptım kaynaşmakta çok zorlanıyorlar. Daha uygun cinslerle denersiniz belki.

İyi çalışmalar dilerim...
Turunçgilllerde kaynaşma temas eden yerlerde kabuk sıyrılmadığı sürece çok zor belki imkansız.Dalları bir birine geçmiş 30-40 yıllık ağaçlar bilirim yinede kaynaşmıyorlar ve hastalık ve zararlılara davetiye çıkarıyorlar.

bin453
20-12-2014, 18:07
Güzel fidanlar.

remus2
20-12-2014, 18:44
konu bugun dirilmiş yeniden :D @merlict arkadaşımız bonzai çalışması nasıl oldu çok merak ettim limon bonzai oluştumu başarabildiğseniz bi resmini atmanızı bekliyorum teşekkürler.

merlict
21-12-2014, 20:38
Merhaba arkadaşlar.

Daha önceki mesajlarda anlattığım üzere bu çalışmam ve bazı ağaçlarım çalınmıştı, o sebeple son halini bilmiyorum.

Fakat bu teknikten vazgeçmiş değilim.Şuan halihazırda ayrı ayrı yetiştirdiğim 15-20 kadar fidanım var, uygun zamanda tekrar deneyip devam edeceğim.O zaman ekleyebilirim ancak fotoğraflarını.

remus2
21-12-2014, 20:41
Merhaba arkadaşlar.

Daha önceki mesajlarda anlattığım üzere bu çalışmam ve bazı ağaçlarım çalınmıştı, o sebeple son halini bilmiyorum.

Fakat bu teknikten vazgeçmiş değilim.Şuan halihazırda ayrı ayrı yetiştirdiğim 15-20 kadar fidanım var, uygun zamanda tekrar deneyip devam edeceğim.O zaman ekleyebilirim ancak fotoğraflarını.

sizin için bu duruma üzgünüm....
ileriki zamanda çalışma aşamalarınızı bekliyorum...

hicran ankara
26-05-2017, 02:45
Merhabalar arkadaslar bitkiler hakkinda arastirma yaparken bu siteyi buldum ve bu gun uye oldum.tohumdan yetistirme hevesine kapildim. Meğerse bazi agaclar cok zormus(akcagac cimlendirmeyi hala basaramadim). Bir siteden limon bonsai tohumu aldim. Minyatur limon olarak geciyor. Resimde limonlarin boyutu normalden cok daha kucuktu. Bir sitede minyatur meyve olamayacagini okudum ve cok uzuldum. Sonuc olarak meyvesi buyuk te olsa limon bonsai yapmaya kara verdim ama bu konuda pekte bilgim yok. Su an ektigim tohumlar 20 cm kadar oldu. 1 tanesinin govdesini telleyip yan buyumesini istedim. Dogrumu yaptim yanlismi bilmiyorum bu konuda beni aydi latirsaniz cok sevnirim. Birde budama kök terbiyesi gibi seyler yapilmasi gerekiyormus. Bu islemler ne zaman yapiliyor. Bir cok yerde hazir baya buyumus govdesi kalinlasmis fidanlar kullanara anlatmislar. Fakat cekirdekten yetistirirken daha farkli yontemler kullaniyordur diye dusunuyorum. Bu konuda yardim ve desteklerinizi bekliyorum. Herkese kolay gelsin ☺

reguler
26-05-2017, 10:07
Hocam yanlış başlamışsınız kalın bir aday edinip onu kesip öyle şekillendirme yapıyoruz. Limon bonsai için çok uygun değil. Tohumdan başlamak ise en uzun yok rahat 10 yılı bulur. Tavsiyem kalın bir aday alıp onunla başlamanız.