PDA

View Full Version : Kompost aktifleyici yapmak.




epsody
15-07-2011, 20:40
Arkadaşlar organik atıkları kompost veya sıvı gübre yapmak istediğimiz de aktivatör kullanırsanız, hem işlem süreci kısalır hem de enzim özelliğine ulaşırsınız.




smarty17
15-07-2011, 21:26
-EM
-Melas
-Pekmez
-Kuru Maya
Örnekler olarak verilebilir.

epsody
15-07-2011, 22:30
-EM
-Melas
-Pekmez
-Kuru Maya
Örnekler olarak verilebilir.

Sn. smarty17 benim bu başlıkta ortaya koyacağım paylaşımlar sayesinde. elde ettiğimiz etkin olan bakterileri her an kullanıma hazır hale getirmek için, sizin açıklamanızdaki malzemelerle elde edilen aktifleyici preparatın kullanımında ekonomik uygalama yapmak için bu preparatı bir organik maddeye emdirerek neminin kurutulması ile kullanımında zaman sınırlamasını kaldırmak bize daha esneklik sağlıyacaktır.

Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum.

Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim.

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.

smarty17
16-07-2011, 08:00
Sn. smarty17 benim bu başlıkta ortaya koyacağım paylaşımlar sayesinde. elde ettiğimiz etkin olan bakterileri her an kullanıma hazır hale getirmek için, sizin açıklamanızdaki malzemelerle elde edilen aktifleyici preparatın kullanımında ekonomik uygalama yapmak için bu preparatı bir organik maddeye emdirerek neminin kurutulması ile kullanımında zaman sınırlamasını kaldırmak bize daha esneklik sağlıyacaktır.

Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum.

Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim.

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.

Kompost için salatalık ve patates kabuğu biriktiriyordum.Bunlar kurumuştu.Çöpe dökecektim.Fakat bir işe yarar diye atmadım.Bunu toz haline getirince aktifleyici mi olur ?

ligustrum
16-07-2011, 09:35
Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.
Sayın epsody; Düz yazı ile anlatılanları kavramam güç olduğundan, resim paylaşımlarınızı bekliyoruz.

epsody
16-07-2011, 21:16
Kompost için salatalık ve patates kabuğu biriktiriyordum.Bunlar kurumuştu.Çöpe dökecektim.Fakat bir işe yarar diye atmadım.Bunu toz haline getirince aktifleyici mi olur ?

Arkadaşım smarty17, kuru mayayı melasla aktifleştirince bu preparatı kısa zamanda kullanmak zorundasın, fakat yapılan bu sıvı prepratı kuru bir organik madde üstüne ekleyebilirsen o zaman kullanımında esneklik sağlamış olacaksın.

Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın.

smarty17
18-07-2011, 08:12
Arkadaşım smarty17, kuru mayayı melasla aktifleştirince bu preparatı kısa zamanda kullanmak zorundasın, fakat yapılan bu sıvı prepratı kuru bir organik madde üstüne ekleyebilirsen o zaman kullanımında esneklik sağlamış olacaksın.

Melası nereden temin ederim ?

Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın.

Fıstık kabuğunuda biriktirmiştim.İçine döktüm.Fakat kuruma olmadı.

Halil Balaban
15-01-2013, 21:03
Ben sitede henüz yaklaşık 6 aylık olduğum için konuları geriden takip ediyorum.
Bu konuyu okumaya yeni başlayabildim. Ancak devam etmediğinizi gördüm. Bu çok değerli bilginin işlenmesinin durdurulmasının forum için kayıp olduğu düşüncesindeyim.
Gerçi ana fikrini birkaç cümle ile özetlemişsiniz ama yinede açıklayıcı bilgilere ihtiyaç var. Örneğin benim aklıma şu takıldı. Ayçekirdeği kabuklarını kullanmışsınız. Bu ürün enzimde
tuzlu olduğundan dolayı kullanılmıyor. Bu kompostu enzim
yapımında kullanırsak tuz toprağa zararlı olmaz mı? Kompostun içinde ayçekirdeğinin az olması durumu kurtarıyor mu, yoksa bu
konu tuzsuz çekirdekle mi aşılıyor?
Enzim demişken de bir sorum var.
Enzimde kullanılan maya, hamur işlerinde kullanılan küp şeklinde olan maya mı? Şunun için sordum,
ona yaş maya deniyor. Ancak
mesajlarda kuru maya deniliyor. Acaba iki tür maya mı var?
Sevgiyle kalın.

Çamtepe
16-01-2013, 01:18
Halil Bey bildiğim kadarı ile bu forumda bahsedilen ayçekirdeği kabuğu kuruyemiş artığı olan değil. Yağ tesislerinden çıkan artık olabilir. (Sn. ensar kullanmıştı sanırım).

Marketlerde bulunan kuru maya ve yaş maya aynı şeydir. Saccharomyces cerevisiae - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_cerevisiae)

Enzim için illaki Sacc. Cerevisiae kullanmanız bence şart değil. Sacc. familyasının farklı üyeleri kullanılabilir, Lactobacillus kullanılabilir. Enzimde hiç bir şey de kullanmayabilirsiniz,

Halil Balaban
27-01-2013, 02:01
Sayın Çamtepe,
Siz yazalı 11 gün olmuş. Ben bu gün gördüm ve okudum. Cevabınız için teşekkür ederim. Teşekküde geç kalmamı, lütfen İhmal veye ilgisizlik olarak yorumlamayın. Saygılarımla.

yeşilyol74
20-05-2013, 22:25
sayın epsody em,nin içeriği 80 kadar bakteriymiş ya.mesela bir tanesi lactobasillus ben pirinç ıslattım.onda bildiğim kadarı ile var.sonrada içine buğday kepeği ,yulaf kepeği ekleyeceğim.daha sonrada doğal köy yoğurdundan.birde en son maya ekleyip bahçeden topladığım solucan kutusunun içine dökmeyi planlıyorum.sizce olurmu?

Seyrani
22-08-2016, 18:40
Yaptigimiz kompost cayini 1 **** 2 hafta saklama sansimiz var mi **** saklamamamiz icin ne yapabiliriz