PDA

View Full Version : banzay / Ardıç, Elwodi, Şimşir

banzay
22-11-2006, 01:03
Merhaba,
Aşağıda geçtiğimiz yazın başında aldığım bazı fidan ların fotoğraflarını ekledim. Umarım forumun bu bölümünü yanlışlıkla işgal etmem. Bu fidanlardan bonsai olur mu ve olursa nasıl olabilir fikirlerinizi benimle paylaşırmısınız?

İlk fidan ehrami çam (satıcı böyle söylemişti). Toprağa dikerken kökte biraz budama yapmıştım. Bu sebepten olsa gerek biraz yapraklarda sararma oluştu. Bir kısmı da kurudu.

5463

İkincisi elvudi çam (Bunun ismini de satıcıdan bu şekilde duyduğumu hatırlıyorum). Hiç bir işlem yapmadım, sadece saksıya aldım. Bir kaç tanesi birlikte saksıda duruyorlar.

5466

Üçüncüsü şimşir ve oldukçaküçük. Sizlerin memleketinde nasıl bilmiyorum, fakat Eskişehir'de fidan ve çiçek satan yerlerde fidan fiyatları oldukça pahalı. Özellikle fidan büyükse daha dapahalı satıyorlar tabii. Satıcı çabuk gelişeceğini saksısını büyütünce şimşirin de hızla serpileceğini söyledi. Oldukça dayanıklı bir tür.

5468

5469

5470

Dördüncüsü ardıç. Aklımca literati stili yapacaktım. Hala bir şansım varmı bilemiyorum. Fakat zavallıyı çırılçıplak bıraktım gibi geliyor bana.

banzay
22-11-2006, 01:09
Ardıç,

5472

Bu ağaççıklar bonsai adayı mıdır sizce?

Öenerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

bonsaireef
22-11-2006, 08:50
Banzay artık seninde bonsailerini bizimle paylaşacağın bir başılığın var. :)

bonsaireef
22-11-2006, 09:04
Şimşiri elleme büyüsün.
Ardıçı çelebi tarzında yapabilirsin.
5475

murare
22-11-2006, 09:33
Eee bizim yazı diğer başlıkta kaldı sileyim bari.
Banzay sana "bu ağaççıklar bonsai adayımıdır sizce" sorusu için şöyle diyebilirim. Her ağaç, her fidan, her tohum, bir bonsai adayıdır.

banzay
22-11-2006, 09:37
Çok sağol bonsaireef. Ben açıkçası çalışmalarımın daha çok başlangıç aşamasında olduğunu düşünmüş ve hangi bölüme yazabileceğime karar verememiştim. Tabiki bonsai olsunlar diye uğraşıyorum, fakat görülebileceği gibi bir kısmı hiç dokunulmamış. Bundan sonra çalışmalarımı arkadaşlarla paylaşabileceğim bir başlığım var. Mutluyum, sevinçliyim ve gururluyum.:D

albiza
22-11-2006, 10:16
Banzay ,çalışmalarında öncelikle başarılar dilerim.
İlk fidanın ehrami karaçam değil kesin olarak.İbrelerin rengi ve tekstürü çok net değil ama görebildiğim kadar Juniperus communis'Compressa' - İrlanda Sütun ardıcına benziyor.Stil olrak da Gelin-Kaynana ya uygun bir şekli var.Bu stili düşenebilirsin.Sitede buna örnekler mevcut.Zorlanırsan bizde yardımcı olabiliriz.Benimde aynı tür ve stilde bir çalışmam var sana belki yardımcı olabilir.Ama unutma o da henüz yolun başında.(İbreleri buna benziyor mu)
5477

turunç
22-11-2006, 11:32
Banzay konu başlığın hayırlı olsun. Tüm çalışmalarının mutlu sonla bitmesini dilerim. Bu fidanlar ilk fidanların. Bir süre sonra kendini tutamayıp fidanlıklara atacaksın.:) Sana da bonsai dünyasına hoşgeldin diyorum. Ne mutlu ki çoğalıyoruz. Böylece paylaşımlar ve deneyimlerimiz artacak. Birbirimize destek olarak güçleneceğiz. Umarım sergiye katılacak bir kaç bonsain olur ve onları gururla sergilersin.. İyi çalışmalar dilerim.

banzay
22-11-2006, 14:55
Teşekkür ederim Albiza ve Turunc. Güzel dilekleriniz için sağolun varolun. Sizlerin tecrübelerinden yararlanmak gerçekten çok güzel. Özellikle bonsainin gelişmesine, tanıtılmasına ve yayılmasına katkıda bulunan sizlerle birlikte çalışmalar yapabilmek benim için çok önemli.
Albiza, olmazsa daha yakın plan çekim yaparım. İbreler benziyor ancak daha doğru sonuca ulaşmak için bir fotoğraf daha şart olacak galiba. Ayrıca bu bitkide sararma sorunu yaşıyorum. Köklerde biraz budama yapmıştım ve torbasından alıp saksıya dikmiştim. Çok örselemedim, suyunu da istediği zaman verdim. Yine de sararmanın önünü alamadım. Sen böyle bir problem yaşamış mıydın? Ben nerede hata yaptım?

Ali H. ALI
22-11-2006, 15:11
Banzay, agaclarinla birlikte hos geldin, yasam boyu agaclarinla uyumlu calismalar dilerim. Agaclarina uyum saglaman icin bizler buradayiz. Mutlaka sordugun sorulara[yalniz sen deyil bonsai yapmak isteyen tum arkadaslara] mutlaka cevap verilir. Belki yalniz, is yogunlugundan biraz gecikme olabilir.

Bonsaireef'in dedigi gibi o agaca cok guzel celebi tarzi gider.
Kurmus gibi gorunen agacini golge bir yere alip, topraginin kurumamasina dikkat edersen belki onu yasatabilirsin, bence mutlaka o agaclar uzerinde calismak istiyorsan selvi gibi gorunen agaclari simdilik bir kenara birak[daha sonra Albizanin dedigi gibi gelin kaynana tarzi uzerinde calisirsin] ve simsirin uzerinde calis[ gerci Bonsaireef daha buyuk bir bonsai yapacagini dusunup onu buyumeye birakmani soyledi, yalniz selviler ve simsir arasinda bir secim yapacaksan sanirim o da simsir uzerinde calismandan yanadir] yinede sen ise celebi tarzi ile basla, ellerindeki o korkaklik ucup gitsin ,sonra sirasi ile agaclarini daha kolay sekillendirirsin.
Hosca kal ve kolay gelsin.

albiza
22-11-2006, 17:48
Banzay her iki ağacının da daha yakından fotoğraflarını çekip yüklersen sorunun konusun da yardımcı olmaya çalışırız.Zira türü tanırsak daha spesifik yaklaşım sağlayabiliriz.Zira çelebi tarzı düşünülen ağaç bana mavi servi nin yerli bir türü olan kırtık(genelde böyle isimlendiriliyor) mavi servi gibi geliyor.Şayet oysa ümitsizlik için söylemiyorum ama o seni zorlayacaktır.Çünkü mavi serviler kök kesimine çok hassas türlerden bir tanesi.Büyük ihtimalle bu yüzden bonsai de çok tercih edilmiyor.Yakın çekim resimlerden sonra karar vermek daha kolay olacak.

hasancihad
24-11-2006, 18:14
Banzay, öncelikle aramızda olmandan mutlu olduğumu söylemek isterim.
Ben bonsai ve bitkiler konusunda pek bir yeni olduğumdan sana bir bilgi ve öneri sunamam ama elwodii sahibi olmana sevindim.
Bu ağaçların görüntüsü benim çok hoşuma gidiyor. Benim de iki tane elwodiim var, Ankara soğuk olduğu için ben oları içeri aldım. Tavsiyeler doğrultusunda da kış sonrasına kadar hiç dokunmayacağım. Elwodiilerden de güzel bonsailer yapabilmen dileğimle...

banzay
24-11-2006, 19:01
Birinci fotoğraftaki ağacın yaprak ve dalını yakından çektim. Tür belirleme konusuna katkıda bulunur diye ümit ediyorum.

5564

5565

Ali H.ALI ve Hasancihad teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi dikkatle uygulayacağım. Şimşir hakikaten küçük. Bu haliyle ona nasıl bir stil vermeye başlayabilirim. İki dala ayrılıyor,birini feda etsem mi? Yoksa bonsaireef inde dediği gibi büyümesini mi beklesem. Aklıma koydum bir dahaki sene büyük bir şimşir alacağım. Geçen gün fidancıları dolaşmaya niyetlendim. Baktımki in cin top oynuyor. Satış yok, yine de adamlar bahardaki fiyatları söylüyorlar. Hayret bir şey.
Hasancihad Elwodii lerde hangi stili uygulamayı düşünüyorsun. Üstatlarımız ne dersiniz böyle dikine büyüyüp giden ağaçları ne zaman ve ne şekilde eğelim ve bükelim ve dahi traşlayalım.

hasancihad
24-11-2006, 23:10
Ben bu konuda araştırmaya devam ediyorum. Tamamlayınca bir başlık açacağım.

Bana albiza ve bonsaireef bir kaç resim göndermişti. Bonsaireefin gönderdiği elwoodiinin resmini ekliyorum.

Elwodiye bir örnek de ben vereyim:
5330
http://www.parlonsbonsai.com/Interview-Oscar-RONCARI.html

Hasancihad o kadar araştırdım, albizada araştırmış bir iki tane elwodi bonsaisine rastlanıyor. Bonsaide çok kullanılan bir tür değil. Bu demek değil ki bonsaisi yapılmaz ama yine de bir şey varki bonsaisini yapmıyorlar. Neyse sen yaparsın ve internette senin fotoların dolanır. :)
Googleden foto aramak iyi oluyor. Ağacınla ilgili ne tür çalışmalar yapılmış, bonsaiye uygunmu anlayabiliyorsun.