PDA

View Full Version : Akhisarlı / Manisa (Akhisar)




Sayfalar : [1] 2

Akhisarlı
15-05-2011, 19:19
Öncemiz çiftçiydi.

Tütün,pamuk,kavun ,karpuz, ne varsa eker biçerken rahat şehir hayatı daha güzel göründü, şehre göç ettim .Yazı ,kışı baharı, karıştırınca , köy hayatına geri dönmek istedim.Hem köy hem şehir olan zeytin başkenti Akhisar ovasında beklentilerime yakın 18 dönüm toprağım oldu.
Aldığımda altı dönümü zeytinlik ,iki tütün damı ,100 Kw trafo 80 m. sondaj ve dörtlük milli su pampası hazırdı.

260296

Altı dönümünde; 197 ağaç Edremit ve Trilye , iki ağaç Karga burun zeytin.

boş olan yerin altı dönümüne sekiz metre aralıkla 110 kök Chandler ceviz,Aralarına ,cevizler büyüyünceye kadar françoise cinsi şeftali .

Kalan altı dönüme de her biri beş kök olmak üzere;

Erikler; Can, erkenci Papaz ve geççi papaz Aynalı, üryani.,Friar ,Angeleno,Formosa, Santa rosa,Black diamond,Black amber,Fortuna ,İtalyan

Şeftaliler; Dixired ,Richmay Sprig crest ve nektarın Venüs.

Kirazlar; 0900 ziraat,Lambert,Stargold ve Kütahya vişne.

Armutlar; Deveci,Santa maria,Williams, Akça,

Badem ;Nonpareil ,ferragnes.

Kayısılar; Şekerpare,Roxana,Iğdır,Proyma

Ekşi kara,tatlı kara ve beyaz dut. hünnap.Hicaz ve deve dişi nar.limon ,portakal Mandalina,Defne, ıhlamur.kestane, Mor güz, Bursa siyahı ve Aydın sarı lop incir. Muşmula, Trabzon hurması, 60 kök ayva(limon ve ege 22)

Üzümler;10 kök olmak üzere Alphonse lavellla Ata sarısı,Hambug misketi,Crimson seedles,Red globe,Royal,Yuvarlak cekirdeksiz,Trakya ilkeren,İtalia,Gülnihal,Kokulu Karadeniz (izabella) .İkişer kök Bektaşi üzümü, böğürtlen, ahududu,


260299

260300




acemi_caylak
15-05-2011, 20:09
Sayın Akhisarlı hoşgeldiniz.

Kimyasal zehir ve gübre kullanmadan üretim yapan herkese kapımız açık.

Buradaki arkadaşların hepside kendi çabalarınca, geleneksel üretim tekniklerini bırakıp tarıma yeni bir kapı açmaya çalışan, daha doğrusu doğaya yeniden dönüş yolunda olan üreticiler.

Sizde bu yolun yolcusuysanız hoşgeldiniz.

Hepmiz bildiklerimizi size öğretmeye ve sizden öğrenmeye hazırız.

Halil Önen
16-05-2011, 01:26
.....Egede. Toprak çekmesi bu olsa gerek....

Evet toprak çekmesidir bu, aslında toprak çağırmadan önce gelmişiniz, yüreğinizin sesini dinlemişsiniz; bu iyi haber...;)

Gerçekten önemli olan şeye hoş geldiniz Sn. Akhisarlı.

epsody
16-05-2011, 07:59
Öncemiz çiftçiydi.Bu arada ne tarla kaldı na takka kendime ait.yerim olmadığını farkadince içinde dikili ağaçlarımın olacağı üç beş dönüm yer aramaya başladım .Egede. Toprak çekmesi bu olsa gerek.yine kendi memleketimi beğendim.İstemeden 18 dönüm oldu .Başlangıçta büyük gelmişti nasıl başederim diye .Buradaki bahçedaşlardan öğrenipte edinemediklerimi inşallah bahçelerini ziyaret ederek.edinmeyi umuyorum.

Arkadaşım, İlk mesajından alıntıladığım satırlar içinden söze başlıyarak, başlangınızın toprakla ilginize değinerek, toprağınızı terk sebeblerini ortaya koymuşsunuz. Başlangıç için güzel bir itiraf olmuş.

Gençliğiniz ve dinçliğinizin güzel yıllarında toprağınıza küserek terk ederek, şehirlerin cazibesi içinde yıllarınızı tüketmişsiniz, sizin tabirinizle toprak çekmesi olarak nitelendirdiğiniz bu durum, toprağınıza dönüş benim yorumumla topraklar adına olarak bir vefa borcunun iadesi olarak değerlendirmekteyim.

Şehir hayatın da, doğadan kopmanın huzursuzluğu içinde geçen uzun yıllar sizin kişiliğinizi olgunlaştırıp toprak yolunda erdemi görmenizi sağlarken, fiziksel gücünüzde tahamülsüzleri de gündeme getirmiş olduğunu görmekteyim.

Bu zaten hep böyle olmaktadır, nasıl insan çalıştığı işten eve dönüşte yorgunluğunu atma telaşı yaşıyarak eve atıyorsak kendimizi, sizinki böyle değerlendirmek gerekir, bu sözlerimle sizi üzmek kırmak düşüncesinde olmadığımı anlamalısınız, beni bu konuda sorgulama hakkınız açık.

Gelelim sizin mesajınızdaki sözlerin yorumunza, Aldığınız 18 dönüm toprağınızın baştan büyük geldiğini belirterek, bir gerçeğe vurgulama yapmanız "türk gibi başla" sözünü ortaya koymakta olduğundan, size soruyorum gerçekten ilk heves ve heyecanınız geçtikten sonra bu topraklar üzerinde oluşturduğunuz etkinliklerin devamını sağlamada diktiğiniz ağaçların ve bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamada ne kadar yeterlilik içinde olacaksınız.

Arkadaşım Akhisar'lı benim uslubum samimiyet ve iyi niyet tamelleri üzerinde gerçek ilişkilere dayanmaktadır, bunu anlamanız zaman içinde ortaya çıkacaktır, topraklar adına size söz veriyorumki en yerinde paylaşımlarla size ortaya koyacağımdan emin olabilirsiniz, sevgilerimle başarılarınzın devamını dilerim.

Saygılarımla.

Zeytinlibahçe
16-05-2011, 15:07
İyi ki toprak çekmiş de aramıza katılmışsınız. Hoş geldiniz.

Sizinle daha da güçlenmiş olduk. Aramızda fazla mesafede yok sayılır, kuş uçumu 45 dk. artık siz nasıl gelirsiniz onu bilmem. :)

epsody
20-05-2011, 04:57
topraklar nemli olduğundan pirinçten dolayı solucan çoktur oralarda korkarak andım adını bu canlıya saygı duymaya başladım.

Sayın Akhisarlı; solucan çoktur oralarda korkarak andım adını Bu sözünüzü açarmısınız solucandan ancak fobisi olanlar korkmaktadır, sizde böyle bir fobiniz mi var ?

Ayrıca bu canlıya ne zamandan beri saygı duymaya başladınız, merak etttim bu sorularımla sizi inşallah sıkmamışımdır, ilgileriniz solucanlar konusuna paylaşım sağlıyacaktır, sevgilerimle tarımsal çalışmalarınızda başarılarınız daim olsun.

epsody
24-05-2011, 07:42
Merhaba Akhisarlı, Mesajınızı geliboludaki etkinliklerimde yorumluyarak etkinliklerimi takip eden arkadaşlarımla paylaştım buyurun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=807547&postcount=113) sizde faydalanın, sevgilerimle.

ayazkentli
07-07-2011, 10:24
Her şey yolunda ve harika gözüküyor sevgili Akhisarlı.

İlk hasat yapılmış bile. Harika bir duygu değil'mi?

Akhisarlı
17-11-2011, 20:18
255907


Kasım ayının ikinci haftasında kararıp olgunlaşmasını beklediğimiz trilye zeytinleri aniden buruşmaya başladılar.Hormon olabilir korkusuyla yaprak gübresi kullanmadım .Kışın soğuktan koruyan ilaç atttı millet kulak asmadım .Binlerce yıl kendini soğuktan koruyan zeytine ayıp olmazmıydı,erken olgunlaştıran, karartan ilaçlar atıldığını duydum komşulardan ilgilenmedim.Şimdi horoz yumurtası buyüklüğündeki zeytinlerini kasa kasa en yüksek fiyattan satan komşuların yanında benim umutsuzca bir kasa toplayıp satmaya götürdüğüm zeytine yerden toplanan yağlık zeytin fiyatı verdiler.500 Kuruşşş.Neden böyle oldu ilaçsız olmazmı bu zeytinler.Doğal yollardan erken olgunlaşması için yapılabilecek bir şey varmı gelecek yıl için.Sulamak için harcadığım elektrik parasını çıkarmayacak.

TaşevliBahçe
17-11-2011, 20:53
255906

Hormon olabilir korkusuyla yaprak gübresi kullanmadım .Kışın soğuktan koruyan ilaç atttı millet kulak asmadım ,erken olgunlaştıran, karartan ilaçlar atıldığını duydum komşulardan ilgilenmedim..Neden böyle oldu ilaçsız olmazmı bu zeytinler.Doğal yollardan erken olgunlaşması için yapılabilecek bir şey varmı gelecek yıl için.




Sn Akhisarlı ,

Öncelikle kötü geçen hasat dönemi için çok üzüldüm .

Hasat dönemine kadar neler yapıp , neleri yapmadığını tam olarak sıralarsanız , hem önerisi olacak arkadaşlar bilgilerini sunmuş olur , hemde sakınılması gerekenleri öğrenip , aynı hatalara bir başkası düşmemiş olur..


saygılarımla,

serkanhoca
17-11-2011, 21:46
Geçmiş olsun, umarım sorunun çözüm yolu bulunur. Bu sene zeytinleri karartamadık gitti, daha toplayamıyoruz. Bilmem nasıl olacak.

Halil Önen
18-11-2011, 18:06
255908[/ATTACH]
Soldakiler Edremit sağdakiler trilye

Bir yağmur yağdı bir daha yağmadı, halbuki zeytine yağ yürüyordu ve suya çok ihtiyacı vardı.

Topraktaki su yetmedi zeytinlere buruşma sebebi ondandır.

Akhisarlı
18-11-2011, 20:41
256039

Yer altı damlama yaptıracağım yer üstündekileri götürdükleri için şimdilik böyle

Sayın Rafet Uzunok

Yanmış keçi gübresi dışında gübre atmadım.Onu da bir yıl önce atmıştım. Çok yoğun atamamıştım. Malum altın değerinde .Suni gübre atmadım.Yaz boyunca salma su ile suladım haftada bir ortalama.Ekim ayının ortalarında komşular gobli denen sistemle zeytinliklerini sürmeye başlayınca bende çapa ve arkasında çit dedikleri sistemle sürdüm. Zaten Kan yaşı denen ot sarmıştı zeytinliğimi .Yine Ekim ayında dört-beş gün süren yağmur yağınca sulamayı bıraktım .Komsulardan biri bundan sonra sulama dedi .Zeytinci olduğundan ve ben tecrübesiz olduğumdan sulamadım.Kasımın ilk haftası önce bir ağacın zeytinlerinin hafif buruştuğunu gördüm .Özellikle bu ağacın etrafını havuz gibi çevirerek bol su alsın diye suladım .Ancak buruşukluklarda değişiklik olmadı.Bu ara komşular ilk el dedikleri Trilye zeytinlerini seçerek satmaya başlamışlardı.Benim zeytinler iri güzel ama daha yeşil, satın alanların deyişi ile kızıl durumdaydılar.Kasımın ikinci haftasında,yarış halinde ağaçlardaki zeytinler buruşmaya başladılar .Şimdi toplamaya çalışıyorum yağ için ancak o kadar kurudular ki.Ben bu zeytin çekirdeklerini niye topluyorum ki diye kendime soruyorum .Kayın pederim yağ çıkar onlardan diyor .Zeytin sıyırma tarağı ile merdiven tepesinde sert esen kuzey rüzgarı altında kocaman bir kelle gibi duran trilye ağacının her telini tarayarak kurudukları için kopmakta direnen zeytinleri yerdeki serginin üzerine düşürdükçe,zeytin yağının değerini bir kez daha anladım.(daha doğrusu değersizliğini) Kolay gele

Halil Önen
18-11-2011, 21:28
Sayın Halil Önen Susuzluktan oluğunu düşündüm bende suladım değişiklik olmadı. ağaç suyu kabul etmedi geç kaldım galiba.Birde öğrenmek istediğim; Buralarda tavuk gübresi atıyorlar zeytinlere.ucuz nispeten.ancak berbat kokuyor aylarca etrafı kara sinekler kaplıyor adeta insanın kanını emecek türden.Bunlarda bir yerde önemli değil.Tavukların çabuk büyümesi için kullanılan antibiyotikler. vs toprağımı kirletirmi uzun vadede sonradan pişman olmak istemiyorum teşekkürler.

Evet sulamada geç kalınmış yoksa buruşmanın başka sebebi olamaz. Ya da yeterli suyu almamıştır.

Sizin o tarafta var.

Fermente tavuk gübresini bir defa kullanılabilir. İçine klino da karıştırılırsa toprağın su tutma kapasitesini arttırır ve çatlamayı önler.

Saygılar

Akhisarlı
21-11-2011, 20:13
Tavuk gübresi kullanacağım zeytinler toplandıktan sonra.

256478

Zeytinler böyle genel olarak ,yağlık olarak sıradan topluyorum.Yoldan geçen bir komşu trilyeleri toplamamamız gerektiğini yağmur yağarsa zeytinlerin şişeceğini söyledi.Bir ağacı suladığımızı söyledik .topraktan almaz yağmurdan alır dedi.Toplama işi nerede ise bitti.Ya şişerse zeytinler ! Yine kaybeden tarafta olacağım.

256479

Bir haftadır değişmeyen öğle yemeği menüsü.Çalışmaya ara verdiğimiz zaman olduğundanmıdır ? Ziyafet gibi geliyor.

MeyveliTepe
21-11-2011, 20:40
Trilyeler için biraz bekleseydiniz iyi olurdu.

Sizdeki problem sadece size ait değil kanımca. Bu yıl zeytin genel olarak başka bir problem yaşıyor. İzlediğim kadarıyla, gübre veren vermeyen, sulayan sulamayan ayrımı olmaksızın marmara ve egenin bazı yörelerinde problem var. Zeytin yeterince olgunlaşmadan birden bire su kaybetmeye başladı. Daha uzun süre güneş alan ve nisbeten az rüzgar tutan bahçelerde durum daha iyi.

Bugün itibarıyla İznik ve Gemlikte açık ve faal durumda yağhane yok henüz. İki günde bir telefon ediyorum, hazırlanmışlar ama zeytin gelmediği için açmıyorlar.

Gördüğüm kadarıyla durum tamamen iklimsel. Hiç bakılmamış, bir kez bile sulanmamış bazı bahçelerde zeytin güzel iken, mükemmel bakılmış, düzenli sulanmış bahçelerde problemli olabiliyor.

Bana kalırsa baharda hava çok geç ısındı, sonbaharda ise erken soğudu. Ağaçlar mevsimsel ılık, sıcak ve güneşlenme sürelerini tamamlayamadılar. Takribi olarak mevsimden kayıp yaklaşık 30-40 güneşli gün var. Her yıl Ekim ayının ikinci yarısında iki hafta süreyle aldığımız lodos yerine bir aydır buz gibi poyraz altındayız. Son 2-3 gündür biraz güneş alıyoruz. Bu bile ağaçtaki tanelerde gözle görünür fark yaratıyor.

serkanhoca
21-11-2011, 22:02
Yemek molası süper oluyor. Tarlada çalışırken yenen yemeğin tadı başka oluyor. Yorgunluktan mıdır nedir, evde yediğimin iki katı kadarını rahat yerim tarlada çalışırıken. İnsan hangisinden yiyeceğini bilemiyor, zeytin, pekmez, peynir....

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Keyf Bahçesi
21-11-2011, 22:28
Tavuk gübresi kullanacağım zeytinler toplandıktan sonra.

256478

Zeytinler böyle genel olarak ,yağlık olarak sıradan topluyorum.Yoldan geçen bir komşu trilyeleri toplamamamız gerektiğini yağmur yağarsa zeytinlerin şişeceğini söyledi.Bir ağacı suladığımızı söyledik .topraktan almaz yağmurdan alır dedi.Toplama işi nerede ise bitti.Ya şişerse zeytinler ! Yine kaybeden tarafta olacağım.

256479

Bir haftadır değişmeyen öğle yemeği menüsü.Çalışmaya ara verdiğimiz zaman olduğundanmıdır ? Ziyafet gibi geliyor.


taze ekmekle helva da olursa yanında bütün ekmek vız geliyor insana.bereketli ve afiyet olsun.

savagegarden
22-11-2011, 16:41
akhisarlı neden keçi gübresi kullanmayı düşünmüyon ki?yerınız akhisarda nerede?

hosseda
22-11-2011, 17:15
Bahçede 10 kadar zeytin fidanı var. Bunların toprağa dikilmeleri üzerinden yaklaşık 2 sene geçti. Bir adet zeytini de evin önüne bu yıl içinde diktik. O fidan neredeyse ağaç olmuş durumda. Tüm fidanlarda azda olsa zeytin meyvesi var. Bu son dikilen ağaçtaki zeytinler eylül başında sizin trilyeler gibi buruştu.

Bir yanlış anlaşılma sebebi ile çok sıcak zamanda 2 hafta kadar tüm bahçe susuz kaldı ancak önce dikilenlerin meyvelerinde buruşma olmadı sadece son dikilende oldu. Zeytini bilen bir köylü dibine büyük bir bidon su koy altını del bidonun çiviyle, fidan toparlar kendini dedi.

Nitekim şu anda meyveler diğerleri durumuna geldi. En iyi düzelmeyide geçen ay olan yağışlar sonrası gösterdi. Halil beyin dediği gibi sorun susuz kalmak.Yerini bulmuş olan durumu kurtarıyor yeni dikilen etkileniyor demekki.

Akhisarlı
22-11-2011, 20:29
Çok teşekkür ederim Serkanhocam,Zeytin toplamak çok zormuş, merdiven tepesinde zeytin taraması yaparken yapılan sohbetler dedikodular vs vaktin nasıl geçtiğini anlamıyor insan ancak akşam evde yemekten sonra uzanılan kanepeden kalkarken kendimi en az beş yüz kilo hissediyorum.

Akhisarlı
22-11-2011, 21:42
Sayın Hosseda Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum.İlk anda bende susuz kaldığını düşünerek bir ağacın çevresini havuz biçiminde yükselttim. Adeta dibinde göl oluşturdum .Her gün kontrol ettim .Bir hafta sürede buruşmada değişiklik olmadığını gördükten ve buruşma bütün trilye zeytinlerinde dahada arttığından en azından yağ çıkarmak için Trilyeleri topladım. Edremit cinsi, Akhisarın endemik türü Yağ köy uslusu domat ve diğer zeytinlerde sorun yok.

Akhisarlı
22-11-2011, 22:38
Sayın hasangultepeli
Sizinde, yerli buğday unundan ekşi maya ile yapılma ,fırından yeni çıkmış köy somun ekmeğinin arasına ev salçası sürerek ve üzerine zeytin yağı dökülmüş halinin mükemmmel tadını bildiğinizi düşünüyorum.Bazen beş taze ekmek yarım kilo halva, on arkadaş ile yeter adama. Ancaaak helvadan daha güzel olanı helvayı yedikten yarım saat sonra helvanın hararetini yarım testi buz gibi suyu kafaya dikerek gidermek bir başka
güzellik çok kişinin yaşamadığı.

MEMLEKET HASRETİ

Bir de gitsem tezem beni görseydi
İçi çokelikli dürüm dürseydi
Hele azıcık da sızgıt verseydi
O an pirzolayı yermek istiyom.

Bağ bozumu üzüm haftına batsak
Bekmez kazanına hayvalar atsak
Boranıynan damla şiresi datsak
Arı soksa, çamır sürmek istiyom.


Bir hağbe kemeyi yüklesem sırta
Çıksam bir alamaç yapacak sırta
Beş gö suvan, üç kaynamış yımırta
Bazlama içine sarmak istiyom.

Semsi Yastıman

Keyf Bahçesi
23-11-2011, 00:10
Sayın hasangultepeli
Sizinde, yerli buğday unundan ekşi maya ile yapılma ,fırından yeni çıkmış köy somun ekmeğinin arasına ev salçası sürerek ve üzerine zeytin yağı dökülmüş halinin mükemmmel tadını bildiğinizi düşünüyorum.Bazen beş taze ekmek yarım kilo halva, on arkadaş ile yeter adama. Ancaaak helvadan daha güzel olanı helvayı yedikten yarım saat sonra helvanın hararetini yarım testi buz gibi suyu kafaya dikerek gidermek bir başka
güzellik çok kişinin yaşamadığı.

MEMLEKET HASRETİ

Bir de gitsem tezem beni görseydi
İçi çokelikli dürüm dürseydi
Hele azıcık da sızgıt verseydi
O an pirzolayı yermek istiyom.

Bağ bozumu üzüm haftına batsak
Bekmez kazanına hayvalar atsak
Boranıynan damla şiresi datsak
Arı soksa, çamır sürmek istiyom.


Bir hağbe kemeyi yüklesem sırta
Çıksam bir alamaç yapacak sırta
Beş gö suvan, üç kaynamış yımırta
Bazlama içine sarmak istiyom.

Semsi Yastıman

unumuz tarlamızdan suyumuz kuyudan mayamız geçen haftadan salçamız kendi domat kökenimizden yav dersen ıhıcık yeni geldi fabrikadan (24 saat geçmedi üstünden geleli)halvayı da çaşıdan alıyoz fırını mı soruyon kendi el emeğim pek güzel yaptım 6 dene hamır atabiliyom.daha ne istiyem Sizin gibi kıymet bile misafirlerimiz oluvese ne güzel olu hadi geliverin gari .selamlar saygılar (inşallah yapabilirsem sizin gibi olmasa da fotoğrafları yüklemeye çalışacağım)

savagegarden
23-11-2011, 11:43
akhisarlı,akhisarda dediğin şekilde köylerdede buruşma,zeytinlerde bayagı yumuşama var için rahat olsun sana has bişey değil.geçen seneki urunlerin nasıldı ki?

Halil Önen
23-11-2011, 11:56
...fırını mı soruyon kendi el emeğim pek güzel yaptım

İşte fırın bu, apartıman gibi... ekmeğinin tadını anlatır da daha ben yimedim daha.;)

256688

Keyf Bahçesi
23-11-2011, 21:06
İşte fırın bu, apartıman gibi... ekmeğinin tadını anlatır da daha ben yimedim daha.;)

256688

+halil kardeşime teşekkürü bir borç bilirim.Her zaman imdadıma yetişmiştir.mesela benim fırının resmini bile leb demeden yerine oturtuvermiş.yağ için zeytinleri de zahmet edip götürmüştü.bütün yüklerimizi o çekiyor sağ ol emi halil.

Akhisarlı
23-11-2011, 23:04
Fırın güzel görünüyor ,Pek kirlenmemiş.Bacaya giden yer kapkara olur inşallah .Ekmek pişer ,oğlak pişer, belki kuzu bile pişer .Kemiğinden tutunce bütün etler düşer inşallahhh .

Bende fırın yapmak istiyorum, cesaret edemiyorum biraz daha zaman geçmesi gerek.Bir arkadaşın bahçesine çamur taş tuğla ne bulduysam fırın yapmıştım.Ağız kısmını biraz abartarak uzatmıştım.Bittiğinde eskimo evi igloya ne kadar da benziyo diyede düşünmüştüm.Uyanıkım ya, ısı kaybını azaltarak bir leylek yuvası büyüklüğünde çalı çırpıyla işi bitirecek ,beraber ne kuzular yiyecektik .Olmadı. Mamak çöplüğünün patlamasından sonra olurmu ya demiştim .Büyük konuşmuşum ilk denemede benim fırında patladı.Arkadaşa demiştimki bilir kişi edasıyla bir hafta kurusun,sonra içine çalı çırpıyı bol koy ilk yakış kuvvetli olsun çamurlar tuğlalaşsın.Arkadaş hazır olduğunu bildirdi Gittim .İlk çakmağı çakma şerefini bana bıraktı.Çalı çırpı çok içerde kaldığından fırının içine doğru adeta uzandım.içerde yoğun benzin kokusu .Niye benzin döktün diye sordum ve çakmağı çaktım. bir daha bir daha her zaman tek çakışta yanan çakmak yanamadı .dışarı çıktım .taşın çarkı ıslanmış üfleyerek kurutmaya çalışırken ,arkadaş fırına daldı onunda çakmağı elinde ve yakmaya benden daha istekliymiş,ve tek çakışta yandı ve fırın patladı.koyu kırmızı bir alevle beraber çaputlar, gazete parçaları ve bizim arkadaş fırından püskürdü yere düştü.Ayağa kalktı bana sarıldı vura vura kafasına saçlarını söndürdüm.Ne onda ne bende kaş kirpik kalmadı .Onun birazda saç kaybı oldu .Bir de nar gibi kızarmış kuzu, somun ekmek hayalleri.

Keyf Bahçesi
23-11-2011, 23:17
fırın yine yapılır ama bu sohbetbulunmaz iyiki kazasız belâsız atlaşmışsınız geçmiş olsun bizim fırına gelince bütün yaz kuzu dahil ekmek ve tepsi böreği,otlu vs hepsi yapıldı ama sezon sonunda tekrar badanalandı eee bir de fotoğraf çekecez ya yakışıklı olsun dedik onun için kapağını bile yere koydukiçi görünsün diye (bu da işin havası) selamlar.

Akhisarlı
23-11-2011, 23:31
Bu gün kendimize fazla buruşmamış birkaç ağaçtan üç beş seçerek iki yarım kasa toplayabildim.Salamura yapmayı denemek istiyorum.oldu ,oldu .Olmadı

Kayın validemin yuvarlama yöntemiyle hazırladığı zeytinler var.Çok güzel oluyorlar.salamur sele arası bir şey. Merakla yöntemini sormuştum.Anlattı. Pet şişeye dolduruyorsun tuzunu koyuyorsun.Sonra? ,sonra yuvarlıyorsun bu kadar basit.

256763


256764

Akhisarlı
24-11-2011, 00:27
Fazla iş kalmadığından zeytinlikte , komşu zeytincileri ziyarete gittim.Aramızda kuş uçuşu bir iki kilometre var yok Mustafa beyin zeytinleri hiç zarar görmemiş .Kolay gelsin dedikten sonra ,senin zeytinlerde buruşma olmamış niye? diye sordum.Bereket versin bu senede güzel zeytinim oldu Sebebini bilmiyorum sinek ilacı dışında ilaçta atmadım ancak geçen yıla göre bir lira ucuza alıyorlar diye cevap verdi.
Daha sonra tarlasında dev gibi zeytin ağacını gördüm.Yanına gittik. Cinsini sordum bayağı dedi. yağ köy uslusuna benziyor ama aynı değil dedi .Yaklaşık beş yüz kilo zeytin veriyormuş.yağıda lezzetliymiş beş yüz yaşından fazladır diye ilave etti.Ticari olarak Edremit ve Trilye daha çok tutulduğundan bir iki dalına Edremit aşılamış .Ağacını seviyor.Ot yangını olmuş tarlasında koşarak gelmişler köyden.Bir dalının bir kısmı biraz yandıktan sonra söndürmüşler.

256766

256767

256768

256769

İnşallah birileri asırlara meydan okuyan bu tür ağaçları odun veya cevizlerde olduğu gibi mobilya olarak görmezde yüzlerce yıl yaşamaya devam ederler.

Halil Önen
24-11-2011, 00:29
....Çalı çırpı çok içerde kaldığından fırının içine doğru adeta uzandım.içerde yoğun benzin kokusu .


Niye benzin döktün diye sordum ve çakmağı çaktım. bir daha bir daha her zaman tek çakışta yanan çakmak yanamadı .dışarı çıktım .taşın çarkı ıslanmış üfleyerek kurutmaya çalışırken ,arkadaş fırına daldı onunda çakmağı elinde ve yakmaya benden daha istekliymiş,

ve tek çakışta yandı

ve fırın patladı.

koyu kırmızı bir alevle beraber çaputlar, gazete parçaları ve bizim arkadaş fırından püskürdü yere düştü.

Ayağa kalktı bana sarıldı vura vura kafasına saçlarını söndürdüm.

Ne onda ne bende kaş kirpik kalmadı .Onun birazda saç kaybı oldu .Bir de nar gibi kızarmış kuzu, ....



Paçalar da tutuşmuş...:)
Ben tandır bekliyordum ama gülmektan kelle paça yemiş kadar oldum.:D

MeyveliTepe
24-11-2011, 00:39
Daha sonra tarlasında dev gibi zeytin ağacını gördüm.Yanına gittik. Cinsini sordum bayağı dedi. yağ köy uslusuna benziyor ama aynı değil dedi .Yaklaşık beş yüz kilo zeytin veriyormuş.yağıda lezzetliymiş beş yüz yaşından fazladır diye ilave etti.


Muhteşem bir ağaç. Tek başına neredeyse bizim bahçenin tamamı gibi.

Ozi'nin Bahçesi
24-11-2011, 08:33
Fırın güzel görünüyor ,Pek kirlenmemiş.Bacaya giden yer kapkara olur inşallah .Ekmek pişer ,oğlak pişer, belki kuzu bile pişer .Kemiğinden tutunce bütün etler düşer inşallahhh .

Bende fırın yapmak istiyorum, cesaret edemiyorum biraz daha zaman geçmesi gerek.Bir arkadaşın bahçesine çamur taş tuğla ne bulduysam fırın yapmıştım.Ağız kısmını biraz abartarak uzatmıştım.Bittiğinde eskimo evi igloya ne kadar da benziyo diyede düşünmüştüm.Uyanıkım ya, ısı kaybını azaltarak bir leylek yuvası büyüklüğünde çalı çırpıyla işi bitirecek ,beraber ne kuzular yiyecektik .Olmadı. Mamak çöplüğünün patlamasından sonra olurmu ya demiştim .Büyük konuşmuşum ilk denemede benim fırında patladı.Arkadaşa demiştimki bilir kişi edasıyla bir hafta kurusun,sonra içine çalı çırpıyı bol koy ilk yakış kuvvetli olsun çamurlar tuğlalaşsın.Arkadaş hazır olduğunu bildirdi Gittim .İlk çakmağı çakma şerefini bana bıraktı.Çalı çırpı çok içerde kaldığından fırının içine doğru adeta uzandım.içerde yoğun benzin kokusu .Niye benzin döktün diye sordum ve çakmağı çaktım. bir daha bir daha her zaman tek çakışta yanan çakmak yanamadı .dışarı çıktım .taşın çarkı ıslanmış üfleyerek kurutmaya çalışırken ,arkadaş fırına daldı onunda çakmağı elinde ve yakmaya benden daha istekliymiş,ve tek çakışta yandı ve fırın patladı.koyu kırmızı bir alevle beraber çaputlar, gazete parçaları ve bizim arkadaş fırından püskürdü yere düştü.Ayağa kalktı bana sarıldı vura vura kafasına saçlarını söndürdüm.Ne onda ne bende kaş kirpik kalmadı .Onun birazda saç kaybı oldu .Bir de nar gibi kızarmış kuzu, somun ekmek hayalleri.


Günaydın Sayın Akhisarlı,
Sabah sabah gülmekten kırıldım. O an gözümde canlandı da, koptum. Siz beni güldürdünüz Allah ta sizleri güldürsün.
Hasatınız bereketli olsun.

Kolay gelsin.

Keyf Bahçesi
24-11-2011, 20:12
sayın akhisarlı nereden çıkardık şu fırın işini.sayende kaç kişi tüm arkadaşlara kilolarca pirzola bal börek yedirmiş ve neşelendirmiş olduk.(bazıları kelle paça yedi ama onlar da bizden onlara zarar gelmez)ama işin doğrusu bende çok güldüm de söyleyemedim.belki benim de başıma gelir korkusundan.saygılar.o muhteşem zeytin ağacının bulunduğu mıntıka neresi yolumuz düşerse görelim derim.zeytinin yanındaki kim mal sahibi mi acaba tekrar kolay gelsin

Akhisarlı
25-11-2011, 11:45
Günaydın Sayın Akhisarlı,
Sabah sabah gülmekten kırıldım. O an gözümde canlandı da, koptum. Siz beni güldürdünüz Allah ta sizleri güldürsün.
Hasatınız bereketli olsun.

Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim.Ozi'nin Yüzü her daim güler inşallah.

Akhisarlı
25-11-2011, 12:57
Muhteşem bir ağaç. Tek başına neredeyse bizim bahçenin tamamı gibi.

Sayın MeyveliTepe Bu ağacın yerinde görülmesini isterim.Makineye tamamını aldırmak için epey uzaklaşmak zorunda kaldım.Sahibi ağacın bir iki dalına Edremit aşılamış ,aşı dalları büyüyünce aşıdan sonrasının kesilerek budanması kuvvetle muhtemel. Umarım olmaz.

mrduran
25-11-2011, 14:01
Sayın Akhisarlı;

Hayırlı bir dönüş, sonunu mevlâm hayreyler, kalender yapınız ile muhakkak ki sonuç ta güzel olacak inşallah. Dostlarınız, dostluklarınız, çevreniz güzel, bir kuru simide de tavsınız, zeytin de sizden, yeter bana göre, sizin amacınızı bilemem ama:))

Halil bey' den şakulü kaymış fırın resmi de ufkunuza katkı yapacak inşallah:))

Su var, çay var, demlemesi siz ve dostlardan gelecek hayırlısı ile.

Sağlıklı güzel, başarılı gelecekler dilerim, kolay gelsin.

Saygılarımla lütfen.

Akhisarlı
26-11-2011, 00:23
Kendine özgü rengiyle , kokusuyla zeytin yağı 0.3 asit olarak ortaya çıkıyor.

257055

ayhan219
27-12-2011, 09:54
o zeytinyağı na bayıldım ne güzel renk Akhisarlı 0.3 asit tabii
afiyet olsun

Akhisarlı
27-12-2011, 22:57
Edremit zeytinlerinin bir kısmını toplayamamıştım.

Yevmiye ci tutsam topladığı kendi yevmiyesini çıkarmıyor.Eş dost desen kendi işinde gelmiyor. Tarlada bırakmaya gönlüm razı değil.Tek tek zeytin toplamak ,posteki saymakla eşdeğer.

Bir hafta Lodos yağmur fırtına derken zeytinlerin büyük çoğunluğu yerde.


261464


Bahara kadar zeytin toplamamak için olurmu acaba? Dedim. Kullanmadığımız süpürgenin tasını torbasını söktüm,denedim.


261465


Zeytin toplamak için tarlamın yanından geçer ken beni elektrik süpürgesiyle ağaçların altını süpürürken gören köylüler aile boyu kahkahalar atsalarda ,


261466


Üç kişinin yaptığı işi yapıyorum tek başına çok şükür.

Ozi'nin Bahçesi
28-12-2011, 10:25
Sn.Akhisarlı,
Yöntem süper, çok hoşumuza gitti, gerçekten dışarıdan bakan için gülünmeyecek gibi değil ama işe yarıyorsa sorun yok.
Kolay gelsin..

TaşevliBahçe
28-12-2011, 13:52
Zeytin toplamak için tarlamın yanından geçer ken beni elektrik süpürgesiyle ağaçların altını süpürürken gören köylüler aile boyu kahkahalar atsalarda ,




Üç kişinin yaptığı işi yapıyorum tek başına çok şükür.


Sn. Akhisarlı , bende yazınızı okuduğumda kendimi gülmekten alamadım.

Bu yıl bende yerlere dökülen zeytin hem az olduğundan , hemde toplayacak imkan olmadığından yerde bıraktım.

Kullanmış olduğunuz yöntem bence mükemmel , bu yıl geçti fakat seneye yönteminizi kullanmayı düşünüyorum.

Hem süpürgenin sesini hemde çevreden geçerken atılan kocaman kahkahaları duymamak için kulaklık kullanmayı düşünüyorum..:D:D:D:D

mrduran
28-12-2011, 17:27
Sayın Akhisarlı;

Maşallah efendim. çok güzel icraat. Acaba çifte tabancalı kovboy rolü, iki elde iki süpürge diyesim geldi.

Hem 6 kişilik iş, hemde çok gürültü neticesi, kahkahaları duyamama:)))

Ciddi kısmı ise; gerçekten seyredenleri, gülenleri utandırır inşallah. Arkadaşım, geçen sene pamuğu tarlada bıraktı. İşçi parasını karşılamaz diye. Ailecek çalışmaya alışıksın, 2-3 döşeklik toplasana dedim, ııhh dedi. Sizin güzel faaliyetinizi aktaracam ona, utanır belkim:))

Sağ olun, sağlıcakla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Akhisarlı
28-12-2011, 18:12
Sayın Ozi'nin Bahçesi.
Çok teşekkür ederim.
İşe yarıyor .Araç süpürür gibi çabucak bitiriyorum. Ara sıra tıkandığından , zaman kaybetsemde elle tek tek toplamaktan çok daha iyi .Akşama doğru içindeki taş ve yaprakları, su içine dökerek ayrıştırıyorum.Biraz ıslak iş.

serkanhoca
28-12-2011, 20:21
Abi fikir süper :)
Ama işi biraz büyütmen gerek, sanayi tipi olan süpürgelerle daha kolay olur bence.
Kolaylıklar gelsin, iyi çalışmalar dilerim.

MeyveliTepe
28-12-2011, 21:07
Süpürgeye çok fazla toprak, çakıl, toz vb. gelmiyor mu?

serkanhoca
28-12-2011, 23:01
Bu sene yağ fiyatları çok düştü, 4,5-5 liradan satmaya gönüllü bir çok üretici var buralarda.

Sabah okula giderken arabamın camında neredeyse bir parmak kalınlığında kırağı, çözmek için birkaç dakika oyalanıyorum.

O soğuklarda zeytin toplamaya giden insanlar. Elleri, ayakları donmasın diye yakılan ateşler, güneş azıcık yüzünü gösterse de biraz içimiz ısınsa diyenler........ zahmetli.

Yaşamayan bilmez, 1 liraya da olsa alma taraftarıdır. Ama bir kere zeytin toplamaya gitse, topladığı zeytinleri, yağını kaç liraya satmak ister acaba?

Geçen sene zeytinlerde buruşukluk olayı bu seneki kadar yoktu, çoğunluk zeytin olarak sattı. Fiyatlar 4-5 liraya kadar çıktı, zeytin bolluğunda.

Bu sene zeytinler satılmadığı için çoğunluk yağ çıkarttırdı yağın kilosu anında düştü. Bunu anlayabiliyorum, piyasada yağ fazla. Ama geçen sene zeytin fiyatı yüksek iken bu sene zeytin azlığında fiyat geçen seneye göre neden düştü????

MeyveliTepe
29-12-2011, 00:22
Evet, epey uğraşıyorsunuz. Yine de eğil-kalk'dan iyidir herhalde. Doğru, toprak donmuş haldeyken ıvır zıvır gelmemeli pek.

Geçmiş senelerde dökülenleri toplamaya çalışırdık, çok zoruma giderdi :) Bu sene pek dökülmedi, döküleni de ellemedik, öyle kaldı.

savagegarden
29-12-2011, 10:36
Akhisarlı süpersin ya:::: Beş lirayı kasmak isteyen.O kişiye 40 kilo zeytini voleybol sahasına saçıp "Tek tek topla ,Size beş litre yağ bedava demeyi çok isterdim.".. bende katılıyorum size..ilk kez bu sene zeytin topladım ve zeytinyağının,zeytinin değerini ilkkez anladım.düne kadar farkında değildim kendi adıma utandım...

Akhisarlı
29-12-2011, 19:05
Selamlar, sayın savagegarden.

Sağlıklı olan ,hatta tedavi edici özelliği olduğu konuşulan zeytin yağını uzun yıllar sağlıkla yemenizi dilerim.

Egedeki ovalar için "Dağlarından yağ ovalarından bal akar "diye söylemiş,birileri.Güzel söylemişler Doğru söylemişler,ama öyle kendiliğinden akmıyor.

Bir emek gerekiyor ,emeğin karşılığını vermek gerekiyor,ki akmaya devam etsin.Zeytinciler de mutlu olsun, onların ürettiklerini tüketenler mutlu .

Akhisarlı
29-12-2011, 22:21
Elektriğe kavuşan ,sevinçlerini paylaştığımız ,dostların üzüntü yaşamamaları için birkaç fotoğraf eklemek istedim.

Sağlam bir çözüm varmı? bilmiyoruz.

Dört yılda trafo iki kez çalındı.Şu an çalışan üçüncü trafo.

Trafo direğin dibinde duruyor. kaldırmıyorum,belki gelenler durumumuza üzülür üçünçü kez almazlar.

Beş ortaktan biriside trafoya bir ilan yapıştırmış "Bu trafo kamera ile gözetleniyor "diye .Ovanın ortasında

Merak ediyorum, üçüncü kez trafoya gelecekler , durumumuza üzülüp belkide almayacaklar.Ya da ilana çok gülüp bu sefer direkle beraber mi ? götürecekler.
Bekleyecez görecez.

261810

261811

Bulduğumuz ? çözümlerden birisi direği ve trafoyu sarabildiğimiz kadar çok dikenli telle sarmak.

261812

261813

Diğer çözümse, içinde daha az çalınacak yağ ve bakır tele oranla daha kıymetsiz olan aliminyum tel olan yeni tip trafo kullanmak.
Belki kar zarar mukayesesi yaparlar vaz geçerler.

261814

mrduran
29-12-2011, 22:45
Elektriğe kavuşan ,sevinçlerini paylaştığımız ,dostların üzüntü yaşamamaları için birkaç fotoğraf eklemek istedim.

Sağlam bir çözüm varmı? bilmiyoruz.

Dört yılda trafo iki kez çalındı.Şu an çalışan üçüncü trafo.

Trafo direğin dibinde duruyor. kaldırmıyorum,belki gelenler durumumuza üzülür üçünçü kez almazlar.

Beş ortaktan biriside trafoya bir ilan yapıştırmış "Bu trafo kamera ile gözetleniyor "diye .Ovanın ortasında

Merak ediyorum, üçüncü kez trafoya gelecekler , durumumuza üzülüp belkide almayacaklar.Ya da ilana çok gülüp bu sefer direkle beraber mi ? götürecekler.
Bekleyecez görecez.

261810

261811

Bulduğumuz ? çözümlerden birisi direği ve trafoyu sarabildiğimiz kadar çok dikenli telle sarmak.

261812

261813

Diğer çözümse, içinde daha az çalınacak yağ ve bakır tele oranla daha kıymetsiz olan aliminyum tel olan yeni tip trafo kullanmak.
Belki kar zarar mukayesesi yaparlar vaz geçerler.

261814

Merhaba efendim,

Bu suçtan yakalananların kan tahlilini yaptırmak lazım.

''Acaba kanları var mı?''

Başka diyecek laf yok bence efendim. Belki de sizin bahçeden su bile içmişlerdir bu nankörler.

Saygılarımla lütfen.

ncp1963
07-01-2012, 17:32
sayın akhisarlı elektrik supürgesinin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız mutlaka filreli kullanın **** motor tarafındaki ızgaraların üstüne iri parçaların motora geçişini engeleyecek ince sünger falan gibi birşeyler koyun sık sık temizlemeniz gerekecek ama uzun ömürlü makinanız olacak.

ncp1963
08-01-2012, 16:15
sayın akhisarlı
elektrik süpürgelerinin fanı bildiğimiz su pompa fanları ile neredeyse aynı mantığa sahiptir. nasıl su pompası pislik emince fanı tıkanır kapasitesi düşerse aynı şey elektrik süpürgeniz içinde gerekli birde eletrik süpürgeleri emdikleri havayı motor sargısının üstünden geçirerek sargıyı soğutur bu esnada gelip sagılara çarpacak parçacıklar izolasyona zarar vererek sargının yanmasına sebebiyet verebilir. kadın çorabı da olabilir ama en ideali süngerdir bulabilirseniz 1 cm kalınlığında bir sünger tabakası ile resimdeki tel eleğin üzerini kaplarsanız hem geri temizlemeniz çok kolay olur hem daha uzun ömürlü olur.

Akhisarlı
08-01-2012, 18:23
sayın akhisarlı
en ideali süngerdir 1 cm kalınlığında bir sünger tabakası ile resimdeki tel eleğin üzerini kaplarsanız hem geri temizlemeniz çok kolay olur hem daha uzun ömürlü olur.


Teşekkürler ;Süngerle kaplamak en iyi seçenek , hem daha sağlam olur .

Akhisarlı
03-02-2012, 22:56
Akar zararlısından çok daha fazla bahçelere zarar veren ve hiç bir doğal düşmanı olmayan çalar zararlısından kurtulmak ,olursa yeni bir bahçeyle yeniden başlayabilmek amacıyla yolumu Aliağa taraflarına düşürdüm.Hayallerin kabusa dönmediğini gördüm .Bu sevindirici .Sayın Rafet UZUNOK ve değerli eşi ,bir saat önce teslim aldıkları araçlarıyla bizi bahçelerine götürdüler.Bahçeyi ve bölgeyi tanıttılar .Bu ara sayın müdürün bahçesinede uğradık. Buz gibi esip donduran kuzey rüzgarına rağmen samimi sıcak sohbetleriyle ortamı ısıttılar.
Bahçemi seçerken tabii güzellikleri ön planda tutmuştum .Komşu faktörünü dikkate almamıştım. Bir kez daha ortaya çıkti ki bahçe alma komşu al..

Sayın Rafet UZUNOK ve arkadaşlarına çok teşekkür aderim.




267354

serkanhoca
03-02-2012, 23:32
Hayırlı olsun diyelim mi?

Keyf Bahçesi
04-02-2012, 00:08
Dün sayın akhisarlı ile rafet bey sayesinde tanışma fırsatını buldum.İki ayaklı ve canlı yürütücülerden canıçok yanmış .Haksızda değil hani.Allah gönlüne göre yeni bir bahçe verir inşallah.Bu arada Rafet beyin de yeni arabasını(gıcır gıcır)kutladık.Tanrıdan kazasız ve belâsız sağlıkla kullanmalarını dilerim.(tarlayı elektrik süpürgesiyle süpüren ve ürün toplayan bir mucitle tanışmak da ayrı bir zevkti).saygılar sevgiler.kıdemli müdür

mrduran
04-02-2012, 01:34
Merhaba efendim,

Hayırlısı olsun. İnşallah güzelliklere, iyiliklere, dostluklara vesile olacak. Çevre güzel, aldığınız bahçe de güzelleşmek mecburiyetinde sizin keşif icatlar ile:)).

Hasan bey abimiz de yanında ise yaşadınız, o havalinin muhtarıdır, muridleri çok sağolsun.

İnsanlık olan yer gülistan imiş, çöl bayır olsa da. Demişler mi bilmiyorum...))).

Sağlık ve mutluluk siz ve çevrenizde daim olsun inşallah.

Çok sevindim üzüntülü dönemlerin bittiğine, hayırlısı.

Saygılarımla lütfen.

TaşevliBahçe
04-02-2012, 15:57
Bu arada Rafet beyin de yeni arabasını(gıcır gıcır)kutladık.Tanrıdan kazasız ve belâsız sağlıkla kullanmalarını dilerim.



Teşekkür ederim . Allah razı olsun , cümlemize sağlıklı kazasız belasız kullanmayı nasip etsin.


Aynı gün iki güzel sürpriz yaşadık. Manisa'dan yeni araç satın aldık , aradan bir saat geçiyor yine manisa'dan Sn.Akhisarlı değerli eşi ile bize tanışmaya geliyor.Planlayıp , proğram yapsanız mutlaka aksilik çıkar.


Sn.Akhisarlı yapmış olduğunuz sürprizden ve samimi dostluğunuzdan ben ve eşim ziyadesiyle memnun kaldık . Arayı uzatmadan tekrar görüşmek dileğiyle ,
saygılarımla , hoşçakalın ...

ahmet salih
04-02-2012, 22:46
Bahçeniz, hayırlı olsun sn;akhisarlı . Emeklerinizin bereketli sonuçlarını hep birlikte görmek dileğiye.

Akhisarlı
07-02-2012, 19:45
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Zeytinlibahçe
07-02-2012, 22:47
Sn Akhisarlı Hoş geldiniz. Geldiğinizden haberimiz olmadı, aynı tarihlerde bahçede çalışıyordum. Gelecek sefer lütfen önceden haberleşelim.

Akhisarlı
11-02-2012, 23:35
Sayın Zeytinlibahçe;
Bu arkadaşların metal aksama düşkünlükleri sebebiyle bahçemden soğudum. Yollara düştüm.
Bir işim nedeniyle İzmire gelmiştim .İşim erken bitince dönüş yolunu uzattım,bölgenizi merak ediyordum. Rafet bey sayesinde fikir edindim. Zamanın kısıtlı olmasından ve havanın çok soğuk olmasından ,erken ayrılmak durumunda kaldık .Uygun bir zamanda önceden haberleşerek sizi ,halil beyi ve bahçelerinizi görmek, mümkün olursa meşe ,pırnar çalısıyla pişmiş bir bardak çayınızı içmek isterim.



268760

Bu ara gezmeye devam ediyorum .Hem kendimi metal zararlısından kurtarmak , hemde sayın mrduran'ın aradıgı medeniyet canavarının uğramadığı yerleri bulmak .
Birkaç yer buldum.

268761
yolüstü köyü .
268762

Akhisar Gördes arasında bir köy
Akhisar Gördes yolundan 12 km içerde .Bu bile bir saat . her virajda köyle karşılaşıyorsun, sonra kayboluyor.döne döne aşıyorsun dereleri tepeleri .bıkkınlık geliyor,geri dönme fikri oluşuyor.uçurumlara bakarsan ürpertir.Köy halkı misafirperver.Tek kahvehanesinde gündüzde çay var.ilk çayı köylü ısmarlıyor.
268763

Keyf Bahçesi
12-02-2012, 01:16
Sayın Zeytinlibahçe;
Bu arkadaşların metal aksama düşkünlükleri sebebiyle bahçemden soğudum. Yollara düştüm.
Bir işim nedeniyle İzmire gelmiştim .İşim erken bitince dönüş yolunu uzattım,bölgenizi merak ediyordum. Rafet bey sayesinde fikir edindim. Zamanın kısıtlı olmasından ve havanın çok soğuk olmasından ,erken ayrılmak durumunda kaldık .Uygun bir zamanda önceden haberleşerek sizi ,halil beyi ve bahçelerinizi görmek, mümkün olursa meşe ,pırnar çalısıyla pişmiş bir bardak çayınızı içmek isterim.



268760

Bu ara gezmeye devam ediyorum .Hem kendimi metal zararlısından kurtarmak , hemde sayın mrduran'ın aradıgı medeniyet canavarının uğramadığı yerleri bulmak .
Birkaç yer buldum.

268761

Dingiller köyü .
268762

Akhisarın en uzak köyü.Hanpaşa
Akhisar Gördes yolundan 12 km içerde .Bu bile bir saat . her virajda köyle karşılaşıyorsun, sonra kayboluyor.döne döne aşıyorsun dereleri tepeleri .bıkkınlık geliyor,geri dönme fikri oluşuyor.uçurumlara bakarsan ürpertir.Köy halkı misafirperver.Tek kahvehanesinde gündüzde çay var.ilk çayı köylü ısmarlıyor.
268763

sayın akhisarlı
selamlar.Rafet bey'e geldiğiniz gün benim bile beş dakikalığına haberim olduda öyle tanıştık.Çok da mutlu olduk.İyi ki yolunuzu uzatmışsınız.Ancak zeytinli bahçenin orada olduğunu ben bile bilmiyordum.haber vermediler.sonra da bana biraz sitem ettiler.ben de alındım tabi.Ben kaptanı seyirde biliyorum.Sayın arkadaşım halil bey de aldı başını gitti.Ben ne yapabilirim.Onun için( Allah sana yardım etsinde) bize yakın bir yer nasip olsun.selpamlar,saygılar

zafersu
12-02-2012, 11:13
sayın akhisarlı
selamlar.Rafet bey'e geldiğiniz gün benim bile beş dakikalığına haberim olduda öyle tanıştık.Çok da mutlu olduk.İyi ki yolunuzu uzatmışsınız.Ancak zeytinli bahçenin orada olduğunu ben bile bilmiyordum.haber vermediler.sonra da bana biraz sitem ettiler.ben de alındım tabi.Ben kaptanı seyirde biliyorum.Sayın arkadaşım halil bey de aldı başını gitti.Ben ne yapabilirim.Onun için( Allah sana yardım etsinde) bize yakın bir yer nasip olsun.selpamlar,saygılar

Onun için( Allah sana yardım etsinde) bize yakın bir yer nasip olsun
Sanki ''Şunların elinden biraz da sen çek, ben de kurtulayım'' gibi geldi:D:D:D
Kalın sağlıcakla.

Keyf Bahçesi
12-02-2012, 13:56
Onun için( Allah sana yardım etsinde) bize yakın bir yer nasip olsun
Sanki ''Şunların elinden biraz da sen çek, ben de kurtulayım'' gibi geldi:D:D:D
Kalın sağlıcakla.

sayın zafersu
kişi kendinden bilir işi demişler ya gaye etrafımızı genişletip bölgede holdingleşmek.yenilen,içilen(bedavadır haaa)bizden sorulmalı mühim olan gönüller bir olsun,selamlar SİZLERE dolsun.saygılar

Zeytinlibahçe
12-02-2012, 21:23
Sn Akhisarlı tekrar geldiğinizde görüşmek üzere. Umarım yakınlarda bir yer alırsınız da komşu oluruz :)

Hırsızlarla başınız dertte, bu duyguyu iyi bilirim.

Sanırım yaklaşık sekiz yıl önceydi, bahçeye geldiğimizde soyulduğumuzu anladık, epey eşya, malzemeyi alıp götürmüşler. İnceledikçe aldıklarının kırsalda kullanılabilecek olanlar olduğunu farkettik, işlerine yaramayacak bazı değerli eşyaları bırakmışlardı.

Çevrede yakınlardaki çobanlardan ve dışardan gelen bahçe çalışanlarından şüphelendim. Hemen jandarmaya giderek durumu anlattım. Oldukça yardımcı oldular. Yanıma iki jandarma alıp dağ, tepe çiftlikleri soruşturmaya başladık. Epey çiftlik gezdikten sonra çobanlardan biri fazla aramayın buraların hırsızı filança köyden şudur deyip adını verdi. Son çaremiz buraya bakmak oldu. Yanılmamış, adam evdeydi ve bizi görünce şüpheli hareketler yapmaya başladı, telaşlandı. Evin içini arayamazdık arama izni gerekiyordu, biz de bahçenin arka taraflarına ve kullanılmayan yakın bir ahıra baktık.

Evet, bizim kayıp eşyaların çoğu oradaydı. Niye çaldın diye sorduğumuzda, çalmadım çöplüğe atılmışladı, taşıdım getirdim dedi. Gülermisin, ağlarmısın. Karakol, savcılık derken bir akşam nezarette yattı, ertesi gün hep beraber mahkemeye çıktık. Aynı ifadeyi verdi ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Adliyeden dışarı beraber çıktık. Karnım çok aç abi deyince bir de yemek ısmarladım. Peşini bırakmıyacağım, verdiğin hasar ne olacak deyince, abi bende para yok ama koyunlarım var istersen akşam üstü arabanla köyün girişinde çeşmenin yanına gel sana üç koyun vereyim dedi. Peki dedim, anlaştık.

Akşam yanıma bir arkadaş alıp sözleştiğimiz saatte gittik. Sözünde durdu, tam sözleştiğimiz saatte bize üç koyunu teslim etti. Verirkende abi sakın bunları kesmeyin, hamile bunlar galiba diye de tembihledi. Tamam deyip arabanın bagajına koyup döndük.

Yaklaşık 20 km. yolu geri dönüp koyunları ihtiyaç sahiplerine dağıttım. Ertesi gün tekrar bahçeye giderken yolda jandarmaları görünce tekrar teşekkür etmek için durdum. Sohbet ederken jardarma, abi bugünlerde buralarda hırsızlık çok arttı, senin bahçeden sonra daha dün güpe gündüz bir köylünün üç koyununu çalmışlar deyip bizim koyunları aldığımız köyün adını vermez mi. Bir anda başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ne diyeyim :)))

Neyse, hırsızımız bir başka vesileyle uzun zamandır içerde yatıyor da içimiz rahat. Buralarda başka bir hırsızlığa da şahit olmadım.

mrduran
13-02-2012, 10:32
Sn Akhisarlı tekrar geldiğinizde görüşmek üzere. Umarım yakınlarda bir yer alırsınız da komşu oluruz :)

Hırsızlarla başınız dertte, bu duyguyu iyi bilirim.

Sanırım yaklaşık sekiz yıl önceydi, bahçeye geldiğimizde soyulduğumuzu anladık, epey eşya, malzemeyi alıp götürmüşler. İnceledikçe aldıklarının kırsalda kullanılabilecek olanlar olduğunu farkettik, işlerine yaramayacak bazı değerli eşyaları bırakmışlardı.

Çevrede yakınlardaki çobanlardan ve dışardan gelen bahçe çalışanlarından şüphelendim. Hemen jandarmaya giderek durumu anlattım. Oldukça yardımcı oldular. Yanıma iki jandarma alıp dağ, tepe çiftlikleri soruşturmaya başladık. Epey çiftlik gezdikten sonra çobanlardan biri fazla aramayın buraların hırsızı filança köyden şudur deyip adını verdi. Son çaremiz buraya bakmak oldu. Yanılmamış, adam evdeydi ve bizi görünce şüpheli hareketler yapmaya başladı, telaşlandı. Evin içini arayamazdık arama izni gerekiyordu, biz de bahçenin arka taraflarına ve kullanılmayan yakın bir ahıra baktık.

Evet, bizim kayıp eşyaların çoğu oradaydı. Niye çaldın diye sorduğumuzda, çalmadım çöplüğe atılmışladı, taşıdım getirdim dedi. Gülermisin, ağlarmısın. Karakol, savcılık derken bir akşam nezarette yattı, ertesi gün hep beraber mahkemeye çıktık. Aynı ifadeyi verdi ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Adliyeden dışarı beraber çıktık. Karnım çok aç abi deyince bir de yemek ısmarladım. Peşini bırakmıyacağım, verdiğin hasar ne olacak deyince, abi bende para yok ama koyunlarım var istersen akşam üstü arabanla köyün girişinde çeşmenin yanına gel sana üç koyun vereyim dedi. Peki dedim, anlaştık.

Akşam yanıma bir arkadaş alıp sözleştiğimiz saatte gittik. Sözünde durdu, tam sözleştiğimiz saatte bize üç koyunu teslim etti. Verirkende abi sakın bunları kesmeyin, hamile bunlar galiba diye de tembihledi. Tamam deyip arabanın bagajına koyup döndük.

Yaklaşık 20 km. yolu geri dönüp koyunları ihtiyaç sahiplerine dağıttım. Ertesi gün tekrar bahçeye giderken yolda jandarmaları görünce tekrar teşekkür etmek için durdum. Sohbet ederken jardarma, abi bugünlerde buralarda hırsızlık çok arttı, senin bahçeden sonra daha dün güpe gündüz bir köylünün üç koyununu çalmışlar deyip bizim koyunları aldığımız köyün adını vermez mi. Bir anda başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ne diyeyim :)))

Neyse, hırsızımız bir başka vesileyle uzun zamandır içerde yatıyor da içimiz rahat. Buralarda başka bir hırsızlığa da şahit olmadım.

Merhaba efendim,

Sanırım siz köşeden dönmüşsünüz. Daha beteri olabilirdi. O dışarda siz içerde....

''Suç ortağım, ben çalarım o gemisi ile kaçırır'' diye sizi işaret etmediğine şükredin:))).

Ağlamalı/gülmeli..netmeli?

Tercihim gülmek, ya da gülecek bir şeyler yakalamak:

...''Sözünde durdu''...

UBYİ' nin algıladığım felsefesi gereği olsa gerek: iyi şeyler sergilemek her şartta.
Geçmiş olsun herkese, sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

akifbingöl
15-02-2012, 13:02
Merhaba ''Akhisarlı'',, sayfanızı uzun zamandan beri takip ediyorum. Her duruma farklı ve gülümseme ile bakışınız çok hoş. Cümlelerinizi zevkle okuyorum. Benzetmeleriniz çok güzel...Yeni yer arayışınızı ilgi ile takip ediyorum. Biraz daha bilgi lütfen..Ben Gaziantep'te oturuyor ve Diyarbakır'da çalışıyorum. Ben de hep harita üzerinden bakarak bir Ege köyünü hayal ediyorum... İzmir'de öğrenci iken (1980) Manisa'da, Gördes'in bir köyünde, Akhisar'da, Bayındır'da ve Çırpı'da kaldım. Hepsi de bende hep oralara geri dönüş isteği uyandırıyor...Yani senin yeni yer arayışında kendimi buluyorum. Onun için biraz daha bilgi dedim..
Benim de Gaziantep'e 10 km bir köyde 3 dönüm meyve bahçem ve basit bir bağ evim var. Sıkıntım aynı...''metal aksam meraklı arkadaşlar'' . Bunlar hırsız da değil. Başka bir şey. İnanır mısın demir kapımı menteşeden söküp götürdüler. Kazma kürek ne bulurlarsa götürüyorlar..Metal muslukları kırıp alıyorlar. Sulama hortumlarını daha çok seviyorlar. Yani sadece sizin oralarda değil; her yerde bu ''arkadaşlar'' mevcut.

Selamlar...

NOT: ''Zeytinlibahçe'' nin anlattığı olay tam bir mizah olmuş....

Akhisarlı
17-02-2012, 17:18
Sizede geçmiş olsun sayın akifbingöl ;
Uzun uzun kımıl, akar zararlılarını konuşmak isterdim. Başkaca problem istemezdim .Börtü böcekler yüzünden en fazla ürün kaybederdim. şimdi ise bahçeyi kaybediyorum. Tavayı mangalı çaydanlığı çapa tırmık vs.Getir götür olmuyor .Bunları dahi çalınma korkusuyla yanımızda taşıyacaksak ,tadı tuzu kaçıyor.
Kalın sağlıcakla.

SAHIRE
17-02-2012, 18:53
Ankara'dan Merhaba,

Umarım her şey yolundadır ve mesajımı okuyacak fırsatı bulabilirsiniz. Ben 33 yaşında,evli, Ankara'da kamuda çalışan bir mimarım. Aynı zamanda resim de yapıyorum. Eşim 45 yaşında,yeni emekli oldu ama serbest çalışmaya devam ediyor, meslektaşız. Her zaman şehirden kaçmak istedik ve doğal bir yaşamın hayatını kurduk. Özellikle ben, hayvanları, bitkileri kısacası doğayı çok seviyorum ve şehirde yaşadıkça,her ne kadar kuşlarım ve bitkilerim de olsa sanki bir yanım eksikmiş gibi hissediyorum. Doğada çalışmak ve üretmek istiyorum. Köy hayatının hayaliyle yaşıyoruz ve bunun içinde iyice yaşlanmayı beklemek istemiyoruz Henüz gençken ve dinamikken hayatımızı değiştirip, yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Artık bu hayalimiz için bir adım atmamız gerektiğini düşünüyoruz, biraz birikmiş paramız ve bir arabamız var, bir arazi alıp içine küçücük bir bağ evi yapıp köy hayatına başlamak istiyoruz. 900 TL gibi çok cüzi emekli maaşının yanında zeytin ve keçi yetiştirerek ek gelir sağiayabilirsek bu işi kıvırabiliriz gibi geliyor. Yoksa çok mu hayalciyiz?* Ben her boş vaktimde zeytin, keçi yetiştiriciliği ve organik bahçecilikle ilgili araştırıyor ve okuyorum. Ama, takdir edersiniz ki, sadece okumak ve teorik bir şeyler öğrenmek, görmeden, yaşamadan, o havayı solumadan pek fazla bir şey ifade etmiyor ve çok eksik kalıyor. Ayrıca kafamızda bundan başka pek çok soru(n)lar var; örneğin, araziyi nasıl bulacağız, bize ustalık edebilecek, deneyimlerini paylaşacak birilerini bulabilir miyiz,yanımızda bizim gibi tutkulu komşular olsa , dayanışma içinde olabileceğimiz arkadaşlarımız olabilir mi gibi...
Çünkü çok acemiyiz
Tabii sorulacak çok sorularımız var Belki bize bir yol gösterebilirsiniz diye umut ederek bu mesajı yazmayı düşündüm. Umarım başınızı ağrıtmadım. Selamlarımla,

SAHIRE
19-02-2012, 19:03
Tekrar merhaba:)
Benim de gözlemlediğim kadarıyla köy hayatında dayanışma çok önemli: Eğer kalabalık bir aileniz varsa ve sürekli arazinizdeyseniz; bir nebze daha güvenli ya da yaz-kış oturulan bir köyse, dediğiniz gibi köye yakın bir yer de iyi olabilir. Eskiden köylerde hiç güvenlik sorunu olmazmış , herkes herkesi tanırmış ama şimdi bu hırsızlık olaylarını çok duyar olduk malesef:(
Bahsettiğim gibi biz de bir çekirdek aile olduğumuz için bizim gibi köy hayatını yaşamak isteyen bir ve ya bir kaç aileyle kaynaşmak istiyoruz. Bu aslında hem masrafları azaltır, hem sıkıntıları azaltır. Güvenliği ve dayanışmayı ise arttırır. Aslında ben bununla ilgili bir başlık mı açsam:)?

miyawy
22-02-2012, 10:02
Geçmiş olsun sayın Akhisarlı,
Umarım yaşadıklarınızı size unutturan , gönlünüze göre bir yer bulursunuz.

Saygılar

Safranlı
22-02-2012, 11:05
Tekrar merhaba:)
Benim de gözlemlediğim kadarıyla köy hayatında dayanışma çok önemli: Eğer kalabalık bir aileniz varsa ve sürekli arazinizdeyseniz; bir nebze daha güvenli ya da yaz-kış oturulan bir köyse, dediğiniz gibi köye yakın bir yer de iyi olabilir. Eskiden köylerde hiç güvenlik sorunu olmazmış , herkes herkesi tanırmış ama şimdi bu hırsızlık olaylarını çok duyar olduk malesef:(
Bahsettiğim gibi biz de bir çekirdek aile olduğumuz için bizim gibi köy hayatını yaşamak isteyen bir ve ya bir kaç aileyle kaynaşmak istiyoruz. Bu aslında hem masrafları azaltır, hem sıkıntıları azaltır. Güvenliği ve dayanışmayı ise arttırır. Aslında ben bununla ilgili bir başlık mı açsam:)?

Köy hayatına atılacaksanız acizane bir seyler söylemek istiyorum
öncelıkle dışa açık çalışkan ve huzurlu bir köy olmalı
binlerce köy vardır ancak bazı köylerın ortamı farklııdr
dışa kapalı kendı içinde okuma oranı düşük üretımı düşük köyler hayal kırıklıgı yapabılır
aslında kendımızı çok sıkıyoruz
sizin hayal dünyanızda canlandırdıgınız köy hayatı kaldımı bılmıyorum
bence uyumlu ve çok katı kuralları olmayan köyler olmalı
tercıhen sızden önce oraya yerleşmiş yabancıları kabul etmiş köy olmalı
birde bahçe içinde köyün dışında yer bakmak çok sıkıntılar oluyor
bence köyün tam içinde bir arsa alınmalııdr
ve köyün merkezınde insanlarla kaynasılmalıdır
bahce özleminiz tıpkı köylüler gibi ayrı bir bahce alarak olmalıdır
daha önce yapmadıysanız yorucudur
çoka buyuk arazılerde gözünüz olmnasın
2-3 dönüm idealdır
kısaca köylü gibi normal bir arsası ve yakınında şirin bir bahçe olmalıdır
köyün dışında yerlesenler hiç bir zamn köylü ile kaynaşamıyor
bakkalı çakkalı ulasımı sorun oluyor
güvenlık sorunu oluyor
köy merkzınde kibar bir ev sosyal cevreyıde beraberınde getırır
bu açıdan özellıkledegerlendırme yapmanızı önerırırım...

mrduran
23-02-2012, 08:07
İnşallah efendim.

Tümü şahane ve kokularını buradan aldım.

Sağlıkla kalın, Filden de uzun yaşayın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

akifbingöl
23-02-2012, 11:01
Selamlar,, resimlerle anlatım harika,,,,

SAHIRE
23-02-2012, 21:19
Çok istemiyorsun ,çok istesen valizi alır arkana bakmadan köyün birinin kenarına tutunursun .denebilir.Böyle yapıp köyden de ayrılıp ormanın derinliklerinde yaşayan birkaç evden oluşan mahalle var.Sebebini söylemediler ama,Köylünün bu mahalleye verdiği isim DELİLER.Mah.

Böyle şehirde yaşamaktansa.

Yaşanacak yeri seçmek bence de öyle kolay değil:) Gezmek, görmek ve dediğiniz gibi oranın insanıyla kaynaşmak lazım:) İçinize sinmesi lazım...
Artık bu devirde kim deli kim akıllı biraz karıştı galiba;) Biz de o delilerin yanına mı yerleşsek?

Akhisarlı
08-03-2012, 21:37
Bahçeye gittim.Kaldığım yerden devam etmeye karar verdim .Ellerimle diktiğim fidanlarıma bakmaya devam edeceğim.

Dikildiklerinden beri budanmamışlardı.


Gerekli aletleri aldım.İnternetten Terbiye budamasını öğrenmeye çalıştım.
lider sistemli budama modelini kirazlarda uygulamakla işe başladım.

Fazla hata yapmadan bu işi başarırım.inşallah??


273007

Sayın lilyumun yaptığı gibi cevizlere fidanlara her fırsatta yanmış keçi gübresi atacağım.

Umarım işe yarar.üç yıldır tüplü chandler cevizlerim fazla gelişmedi .Kimisi yeni dikilmiş gibi duruyor.
273008

TaşevliBahçe
09-03-2012, 10:00
Bahçeye gittim.Kaldığım yerden devam etmeye karar verdim .Ellerimle diktiğim fidanlarıma bakmaya devam edeceğim.

Dikildiklerinden beri budanmamışlardı.


Gerekli aletleri aldım.İnternetten Terbiye budamasını öğrenmeye çalıştım.
lider sistemli budama modelini kirazlarda uygulamakla işe başladım.

Fazla hata yapmadan bu işi başarırım.inşallah??







Sn. Akhisarlı merhaba ,

kollarınızı sıvamışsınız , kolay gelsin.

Budama öncesi ve sonrası resimlerle anlatım yapabilseydik , hem sizin işleminizin doğrulu eleştirilir , hemde bizim gibi bu işleri yeni başlayanlar için eğitim maksatlı olurdu diye düşünüyorum.




Sayın lilyumun yaptığı gibi cevizlere fidanlara her fırsatta yanmış keçi gübresi atacağım.

Umarım işe yarar.üç yıldır tüplü chandler cevizlerim fazla gelişmedi .Kimisi yeni dikilmiş gibi duruyor.


Yanmış keçi gübresinden ziyade , keçi gübresi ile sıcak kompost yapmayı düşündünüz mü hiç ?


kolay gelsin ,

görüşmek dileğiyle hoşçakalın...

gtatas
04-07-2012, 20:01
Bahçenize dört aydır kimseler uğramamış siz de paylaşımlar yapmamışınız umarım kötü birşeyler yoktur. Hayırlı uğurlu olsun bahçeniz, fırın maceranız süperdi çok güldüm. Allahta sizi güldürsün inşallah.

Elektrikli süpürge ile zeytin toplama fikri ise çok iyi bir fikir.Çalışmalarınız da kolaylıklar diliyor bu senenin emeklerinizin karşılığını almanızı istiyorum.

Akhisarlı
08-07-2012, 00:07
Sayın gtatas;

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.Bahçeye yakın bir köyde küçük bir ev yaptırıyorum.
Bitti sayılır.
Bahçeyle hiç ilgilenemedim.Kanyaşı, ayrık, sarmaşık sardı bahçeyi.Bıldırcın ve üveyklerin yavrulama alanı oldu.

Meyve ağaçları büyüdü sayılır fazla zararı olmaz diye düşünüyoyum. Seneye daha çok zamanım olacak .kanyaşılarla mücadele edecem????.


316483

316484

Yavru kuşlar, iki günlük halleri.Tıkırtı duyunca ağzını kafasından büyük açıyor

316485


Yeni bir fırın macerası için eski tip tuğlalar hazır.

316482

mrduran
08-07-2012, 02:29
Sayın gtatas;

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.Bahçeye yakın bir köyde küçük bir ev yaptırıyorum.
Bitti sayılır.
Bahçeyle hiç ilgilenemedim.Kanyaşı, ayrık, sarmaşık sardı bahçeyi.Bıldırcın ve üveyklerin yavrulama alanı oldu.

Meyve ağaçları büyüdü sayılır fazla zararı olmaz diye düşünüyoyum. Seneye daha çok zamanım olacak .kanyaşılarla mücadele edecem????.


316483

316484

Yavru kuşlar, iki günlük halleri.Tıkırtı duyunca ağzını kafasından büyük açıyor

316485


Yeni bir fırın macerası için eski tip tuğlalar hazır.

316482


Hadi hayırlısı inşallah. Pes etmek, yılmak yok abi. Can sıkıntısı hiç yok. Var mı sağlıktan öte?.

Kolay gelsin, sağlıkla kalın.

Saygılarımla lütfen.

MeyveliTepe
08-07-2012, 04:41
Yeni bir fırın macerası için eski tip tuğlalar hazır.

316482

Fırın Kardeşliğine (http://blog.meyvelitepe.org/koy-firini/) bekleriz :)

TaşevliBahçe
08-07-2012, 10:26
Fırın Kardeşliğine (http://blog.meyvelitepe.org/koy-firini/) bekleriz :)



Fırın kardeşliği süper bir çalışma olmuş. Fırın yapmak isteyenler için mükemmel bir döküman olmuş. insanın tekrar fırın yapası geliyor.;)

Sn.Akhisarlı , Çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz .

saygılar.....

Halil Önen
08-07-2012, 12:13
...Bahçeye yakın bir köyde küçük bir ev yaptırıyorum.
Bitti sayılır.
Bahçeyle hiç ilgilenemedim.Kanyaşı, ayrık, sarmaşık sardı bahçeyi.Bıldırcın ve üveyklerin yavrulama alanı oldu.

Al benden de bu kadar...:)

Akhisarlı
08-07-2012, 23:10
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Bu yazı Horozköyden ,Manisaya giderken ,Yol üstünde bulunan eski bir çeşmenin,kitabesinde yazılıydı.

Lise yıllarında .Horozköyden Manisaya tabanvayla gidenler için tamda susanılacak yerde hayırseverlerce yapılmış bu çeşmenin kitabesini, su içerken ister istemez okurdumda anlamını pek çıkaramazdım.


Sağlıklı günler...

Akhisarlı
09-07-2012, 00:03
Sayn MeyveliTepe;

Köyümüzün fırını bu.

316715

Ortaklaşa kullanılıyor.

Fırın kardeşlerinin paylaşımlarından'da yararlanarak,işlevsel bir fırın yapmak için yeterli motivasyonu aldım.köylümden .

Ozi'nin Bahçesi
09-07-2012, 09:49
Sayın gtatas;

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.Bahçeye yakın bir köyde küçük bir ev yaptırıyorum.
Bitti sayılır.
Bahçeyle hiç ilgilenemedim.Kanyaşı, ayrık, sarmaşık sardı bahçeyi.Bıldırcın ve üveyklerin yavrulama alanı oldu.

Meyve ağaçları büyüdü sayılır fazla zararı olmaz diye düşünüyoyum. Seneye daha çok zamanım olacak .kanyaşılarla mücadele edecem????.


316483

316484

Yavru kuşlar, iki günlük halleri.Tıkırtı duyunca ağzını kafasından büyük açıyor

316485


Yeni bir fırın macerası için eski tip tuğlalar hazır.

316482


Aynı durumdayız Sn. Akhisarlı. Yeni diktiğim fidanlara su vereyim dedim otların arasından fidanları bulamadım. 4 fidanı kova ile ancak sulayabildim.
Gerisini bıraktım. Yaşarlarsa ne ala yaşamazlarsa , yeniden dikeceğiz demektir.
Selamlar, kolay gelsin diyorum.

Akhisarlı
05-08-2012, 01:44
Dün meyve bahçesine gittim. Ağaçlar yazı atlatabilecekler mi diye. Çünki ne sulayabildim nede sürebildim.

Derler ya bakabileceğin kadar bahçe diye, Yeni bahçe ve evle ilgilenip eskisini ihmal edersen fırsatçı kanyaşılar hemen devreye girer.

Hayatta kalma ve çoğalma yeteneklerine saygı duysam da çok şerefsiz bir ot.

Tarlayı ele geçirmek üzere. Elle tek tek toplayıp mücadele durumu çoktan geçmiş. Kaldı ki sürdükçe yayılıyor. Ot kurutucu kimyasalların zararını biliyorum. Biliyorum amma başka pratik çözüm yok gibi.



323427


Bu sarı ot bir başka çeşit bela .

Yaz başında yüzlerce kök salçalık biber, yerli domat, kavun, karpuz vb ekmiştim. Güya ilaçsız hormonsuz ve de arıtmadan elde edilen gübresiz, doğal güneşte kurutulmuş salça yapacaktım.

Sen misin hayal kuran.Bir anda bütün sebzelerin bu sarı ot tarafından sarılıp sarmalandığını gördüm.Domat biber fidelerini misinayla boğar gibi boğmuşlar.

Elle, tırnakla temizlemeye çalıştım, hangi birini temizleyeceksin Git eşeğin tüylerini say daha iyi dedim vazgeçtim. Sulamadımda, sulasaydım sarı otun işine gelecekti.

Böylelikle domat. biber ve de kavun bonzaisini ilk ben elde ettim. Neredeyse kışa gireceğiz hala ilk dikildikleri fide gibiler.




323428

Sarı elma, elmalarını üstünde tutarak can çekişiyor gitti gidecek.

323429



Bu chandler ceviz fidanlarını ,rica minnet ve de oldukça pahalı almıştım.Şimdi kurumanın zamanı değil.

Bu sıcaklarda sabah erken ve akşam dışında, gölgeden dışarı kafayı çıkarmak çok zor. Bir kısmını kurtarmaya çalışacağım.


323430

323431

Akhisarlı
05-08-2012, 22:52
Bugün kanyaşı çayırını temizlemek için ,traktöre çapa makinasını taktım .Kanyaşılara saldırdım

323595


Gerçakten çayır olmuş ,daha birtur atmadan ,çapalara dolaşan otlar yüzünden traktör patinaja geçiyor Temizlemek çok zor ve zaman alıyor .Aslında içinde çoban zıplatan dikenleri olmasa biraz daha kolay olacak .

Zor da olsa otları temizlemek gerekiyor yoksa ağaçları sulayamıyacağım ve çoğu kuruyacak zamanla yarışıyorum .


323596

Tarlaya ilk diktiğim fidan Trabzon hurmasıydı .Tek götürdüğümden, koca tarlada dikecek yeri bir türlü beğenemeyip tütün damının önüne dikmiştim .Üçüncü yılı meyve beklemiyordum .Üçtane meyvesi var benim için ödül oldu.

323597

323598

Akhisarlı
06-08-2012, 22:42
Çağunlukla kurumaya yüz tutmuş ağaçların olduğu bölümü çapayla sürdükten sonra ,karık makınasıyla karık açmaya çalıştım .Toprak sanki taşlaşmış, bir türlü toprağa batmıyordu karık makinesi .Butün ayarları denedikten sonra çuvallara toprak doldurup ağırlık yapmaya çalıştım.



323764



Olmayınca cıvarda ne kadar sınır belli eden taş bulduysam üstüne yığdım.Başka çaresi kalmadı, karık açmara başladı .





Rüzgar sağa sola uçursada, naylan hortumu serdim.



323766


Naylon hortum patlamasaydı , şaşardım.


323767


Toprakta geniş çatlaklar oluşmuş. Dörlük su çıksada pompadan, karınca hızıyla ilerledi.


323768

Akhisarlı
06-08-2012, 23:00
Yavaş da ilerlese ,


323773

Nihayet can çekişen elma ağacına suyu getirdim .Tekrar yaprakları yeşillenirse daha mutlu olacağım.


323774

Tarlanın diğer bölümünde sarı otlar armut ağacını sarmış, halen bütün güzelliklerini sergilemekte.


323775

Bu armutta üçüncü yılında üç armut yapmış.


323776

Güzel görünüyor ama henüz taş gibi sert.


323777

serkanhoca
07-08-2012, 07:56
Sen tam çiftçi olmaya başlıyorsun, traktördü, çapaydı, pullukdu falan.Çalışmalarında Kolaylıklar Dilerim abicim.

Keyf Bahçesi
07-08-2012, 12:23
Yavaş da ilerlese ,


323773

Nihayet can çekişen elma ağacına suyu getirdim .Tekrar yaprakları yeşillenirse daha mutlu olacağım.


323774

Tarlanın diğer bölümünde sarı otlar armut ağacını sarmış, halen bütün güzelliklerini sergilemekte.


323775

Bu armutta üçüncü yılında üç armut yapmış.


323776

Güzel görünüyor ama henüz taş gibi sert.


323777
sayın akhisarlı
o sarı ot dediklerin domates, biber,ve diğer ağaçların kanını emer ve öldürür diye biliyorum ben.Yine de bir araştır.YOKSA ÖNÜNE GEÇEMEZSİN.SELAMLAR.:(

Keyf Bahçesi
08-08-2012, 11:50
Sayın Keyf Bahçesi;
Çok haklısınız ,Sadece bu ot olsa iyi ce mi cümle asalak otlar benim tarlada .Kabahat bende fazla ilgilenemedim.Onlarda sardı tarlayı.Ama en çok zararı sırayla kanyaşı ,ayrık ,sarmaşık ve bu sarı ot yaptı .

sayın akhisarlı,
demekki hepsi senden geçinmek istiyorlar da ondan orada toplanmışlar.Ama istersen Rafet bey'i alıp geleyim,onların canlarına ot tıkayalım.Rafet bey'de çay içmiştik ya bir de sizde içeriz.Gerçi Rafet bey sahur ve iftar'dan başka yemek daveti kabul etmiyor ama belki gelir.Saygılar.;)

TaşevliBahçe
08-08-2012, 12:11
sayın akhisarlı,
demekki hepsi senden geçinmek istiyorlar da ondan orada toplanmışlar.Ama istersen Rafet bey'i alıp geleyim,onların canlarına ot tıkayalım.Rafet bey'de çay içmiştik ya bir de sizde içeriz.Gerçi Rafet bey sahur ve iftar'dan başka yemek daveti kabul etmiyor ama belki gelir.Saygılar.;)

Biri benden mi bahsetti?

Kulaklarım iyidir aslında , fısıltıyı bile anlarım. bazıları her ne kadar duyma güçlüğü yaşada..:D

Bizim davetiyelerde tarih ve zaman kavramı bulunmaz . Davetiye sahibi dilediği gibi doldurur. Bunu Cümle alem duydu...:D


Şaka bir yana sayın kd.müdürümle bir gün çat kapı yapabiliriz.;)


kolay gelsin , saygılar...

gtatas
08-08-2012, 14:22
Bahçe ile uğraşmanın en zor tarafıda bu biraz ucunu kaçırdınız mı, ilgi alaka bahçe ile kesildimi bahçenin hiç affı yok valla. Alıyor başını gidiyor. Kolay gelsin allahtan traktör ve bilumum alet edevat var da işinizi bu sıcaklar da kolaylaştırıyor.

Ama şimdi çok güzel olmuş bahçe, inşallah ağaç kaybetmeden atlatırsınız.Tekrar kolay gelsin.

Akhisarlı
08-08-2012, 22:48
Başım gözüm üstüne.

324354


Bizim köyde davetiye de yoktur .Sadece bahçe çitinden seslenirler biz geldik diye.

Akhisarlı
08-08-2012, 23:36
Sayın gtatas;

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.


Otları temizledikten sonra cevizlerin durumunun daha kötü olduğunu gördüm.
inanıyorum canlanacaklar ve kışı atlatacak kadar güç toplayacaklar.

324357

Bazı ağaçlar susuzluktan fazla etkilenmemişler güzel gelişiyorlar hatta üçer beşer meyve de verdiler.


324358


324359


324360


324361

Keyf Bahçesi
09-08-2012, 13:19
Başım gözüm üstüne.

324354


Bizim köyde davetiye de yoktur .Sadece bahçe çitinden seslenirler biz geldik diye.
sayın akhisarlı
o alevler mangal'dan mı çıkıyor yoksa semaver'den Mİ?Gözlüklerimi takmamışım da.misafir umduğunu değil bulduğunu yermiş:Tarla temizlenince güzel olmuş.Su da gelince herşey düzelir inşallah.Kolay gelsin,selamlar.:D

Akhisarlı
12-08-2012, 18:20
Bu bamyaları seneye çiçek niyetine ekeceğim.

324993

324994


Çünki bir gun toplamayı unutsan böyle oluyor.

324995



Ayçiçeklerini de aynı amaçla


324996

Başı yere dönmüş olana olmuştur diye bakınca tek çekirdek kalmamış.

Başka yerlerde görmüştüm günebakanların kafaları sarılıydı.Bir an aklımdan geçirdim.sonra vazgeçtim.Günebakanlarını küçücük serçelerden kıskandı demesinler diye.


324997

Akhisarlı
12-08-2012, 18:33
Yaz başında piyasada satılan karpuzların dışında yerli karpuz çeşitlerini ekip çekirdeklerini saklayacaktım.
Ancak ballık hastalığı yapraklarını kuruttu, buna rağmen küçük te olsa karpuz yaptılar .Yenilen pehlivan güreşe doymaz .Seneye diyorum.


324998



324999



325000



325001

mrduran
12-08-2012, 22:49
Merhaba sayın Akhisarlı.

Gayretinize maşallah efendim. Geç olsun güç olmasın misali...

Umudunuzun seneye kalsa da sürüyor olması çok güzel, başaracaksınız ve size derman olacak bu gayretiniz inşallah.

Sağlık ve huzurla yaşayın, sizi yıkamaz hiç bir şey. Ağaçlarınız için ümitvarım bende. Sebzeler bu senelik pazardan olsada:))).


Saygılarımla lütfen.

smnunal
13-08-2012, 15:20
Sayın Akhisarlı,

Toprakla uğraşmak devamlı takip isteyen bir iş olduğundan yapılacak bir işin zamanını geçirdiğinizde o yılın tüm emekleri boşa gidebilir nitekim sizin sebzeleriniz verdiğiniz emeğe karşılık sonuç hüsran. Sebze bahçesindeki ot küsküt otu asalak bir bitki tohumla çoğalaır ve hızla yayılır mücadelesi güçtür, Kanyaşa gelince bizde bir söz vardır eğer bir kimseye kötütlük yapmak istiyorsan tarlasına 1 avuç kanyaş tohumu serpiver o ölünceye kadar ona yeter derler. Suyunuzda bolmuş keşke meyve ağaçlarınızı çok daha erkenden sulamaya başlasaydınız kurumasalar bile ilerde gelişme ve verimleri muhakkak etkileneceklerdir.

Sizlere işlerinizde kolaylıklar diler içinizdeki toprak ve bitki sevdanızın daimi olmasını temenni ederim.

Muğladan selamlarımla.

Akhisarlı
13-08-2012, 21:22
Sayın Akhisarlı,

Kanyaşa gelince bizde bir söz vardır eğer bir kimseye kötütlük yapmak istiyorsan tarlasına 1 avuç kanyaş tohumu serpiver o ölünceye kadar ona yeter derler.


İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Tarlayı sürerken kanyaşının ,kök kısmına baktım .Boğum boğum, her boğumda kölenmeye hazır damarlar uzamış bir an kırkayağa benzettim.
hemende boğum yerlerinden kolayca kırılıyor .bu yeni bir kanyaşı demek.

Sürdükten sonra toprak yüzeyinde bu köklerden çoksayıda vardı .Dediğiniz gibi ömür yetmez toplamaya.

Çaresizce bedduğa ettim .inşallah birileri yemeyi denerde, güzel bir kanyaşı kökü kebabı icat eder .Dünya çapında talep görür.

Akhisarlı
13-08-2012, 22:54
Bu bitkiyi Antepli komşum ;"Sen meraklısın al ek bahçene dedi "Bir avuç tohum verdi .Adını söyledi ama anlamadım soramadımda ,ne işe yarar diyebildim.Yemeklere konur Antepte çok tutulur ve kilosuda çok pahalıdır deyince ,dünyadan bi haber olduğuma hayıflandım.

Kayınpederime gösterdim .Komşuya fazla güvenmediğinden olacak "Sakın ekme bilmediğin ot başını ağrıtır dedi"Korka korka ektim .Büyüdüler fakat yemeklere konacak bir tarafını göremedim. Sonra bir dal kopardım bu bitkinin neresini yenir diye sordum komşuya.Meğer geç kalmışım çiçeklerinin kırmızı kısımları yenirmiş.Adı Aspir miş .
Sonuçta yüksek yağ oranına sahip bu bitkiyi komsum sayesinde öğrenmiş oldum.


325245


Bunlarda bir başka komşunun hediyesi altın çilek On kök kadar hediye etti .

Doğrusu ilk çıktığında çok pahalı olarak alıp eve getirmiştim bir kutu .Altın çilekya evdekiler üşüştü başına bende gururla ikram ettim.İkinci kez isteyen olmadı, bütün ısrarlarıma rağmen o kadar para vermişim çöpe gitsin istemezdim.

Tatlımı tuzlumu ekşimi anlamadım.Sanırım çok para etsin diye herzaman yapıldığı gibi gök toplamışlardır herhalde.

Benim çilekler bu gidişle Kasım Aralıkta meyve verirlerse gerçek tadını öğrenmiş olacağım.

325246


Bu domatesin adı pç domates veya erik domatesiydi .Pamuk sıralarında ekmediğimiz halde çok sayıda çıkar inadına kıpkırmızı kesilir , bizde yabani ot muamelesi yapar söker atardık.
Nerden bilebilirdik sonradan çok meşhur olacağını, sosyetik bir isimle büyük marketlerin en aranılan domatesi olacağını .Pişmanlığımı göstermek için biraz diktim.Bahçede yine en iyi durumda olan domates bu.Eski dost.


325247

Adını bilmediğim acı biberler bende süs niyetine Tadlarına bakılıp onaylanmak üzere Aliağa grubunu bekliyorlar.

325248


325249

rise_com
14-08-2012, 13:51
O antepli komşunun verdiği otun buradaki adı HASPİR, kilosu 80-90 TL ye satılıyor. Yoğurtlu yemeklere bambaşka tadlar katar.

serkanhoca
14-08-2012, 16:05
Başım gözüm üstüne.

324354


Bizim köyde davetiye de yoktur .Sadece bahçe çitinden seslenirler biz geldik diye.

Çay içmeye gelebilirim, :D

tturt
14-08-2012, 20:21
Sayın Akhisarlı,

Bahçenizi gezmek bu güne kısmetmiş. Mizahı yaklaşımınız çok hoşuma gitti. Gayretlerinizi ise ayrıca takdir ettim.

Sağlık içinde, bahçenizin keyfini sürmenizi temenni ederim.

Akhisarlı
03-09-2012, 22:00
Dev karpuz hayalleri ile ektiğim karpuzlar ,portakaldan biraz daha iri oldular .Bende onları güneşte bıraktım.

Seneye kısmetse deyip çekirdeklerini almak için kestiğimde içi çok güzel çıktı.


Çok tatlı değil ,ama yerli karpuz tadında.

329354

329355

329356

ayazkentli
04-09-2012, 10:50
Eskiden böyle küçük küçük yetişen karpuzlara EBCAL adı veriliyordu. Kendiliğinden çıkan, kıyıda-köşede yetişmiş karpuzlara verilen bir isimdi.

Siz dev karpuzlarda onlara benzemiş.

(Aynı bu şekilde, kıyıda-köşede yetişen domateslerde, minik minik oluyor ve DELİ DOMAT ya da ÇERİ deniyordu).

Akhisarlı
04-09-2012, 13:50
Eskiden böyle küçük küçük yetişen karpuzlara EBCAL adı veriliyordu. Kendiliğinden çıkan, kıyıda-köşede yetişmiş karpuzlara verilen bir isimdi.

Siz dev karpuzlarda onlara benzemiş.

(Aynı bu şekilde, kıyıda-köşede yetişen domateslerde, minik minik oluyor ve DELİ DOMAT ya da ÇERİ deniyordu).

Ben fazla ilgilenemeyince ,belkide aslına döndü karpuz.

Akhisarlı
04-09-2012, 14:35
329495


329496


329497


329498


329499

Akhisarlı
04-09-2012, 14:50
Tarlada benden önceki sahipleri tarafından dikilen ,ilgilenemediğimden , damın kiremitliğini ve yanındaki dut ağacına sarmış olan biri beyaz diğeri kara olmak üzere iki kök üzümden dört sepet üzüm oldu.

Uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş.Dört sepet üzümle akşamı ettim. tek tek salkımları yıka sonra üzüm kurutma ilacına batır, ser vs.

Bağı olupta bu işten geçimini sağlamaya çalışanlara kolaylıklar dilliyorum .


329516

329517

350376

smnunal
04-09-2012, 15:17
Sayın Akhisarlı,
üzüm kurutmak için kullandığınız ilaç nedir öğrenebilirmiyim birde yıkamadan sonra ne gibi işlemler uyguladınız. Bizde fazla olan çekirdeksiz üzümlerimizi kurutmak istediğimizden sizden bilgi rica ediyorum. Size şimdiden sağlıkla tüketmenizi temenni ediyorum.

gtatas
04-09-2012, 15:18
Zaten abi tam ilgi göstersen daha süper olacak bahçen ama olmuyor.

Akhisarlı
04-09-2012, 18:47
Sayın smnunal;
Çok teşekkür ederim.
İlaca potas diyorlar.Tarım ilacı üzüm sepeti vs. satan dükkandan aldım .Miktarını bende bilmediğimden bir kilo istemiştim .Satıcıya iki kök üzüm olduğunu söyleyince yarım kilo verdi.Yarım kilosunu on litre suyla iyice karıştır .Sonra içine dört yemek kaşığı zeytin yağı dök .üzümün tozunu temiz suyla aldıktan sonra potaslı suya bandır kurutmak için beton veya düzgün yüzeyli toprağa ser dedi

Ben zeytinleri toplarken ağacın altına serdiğimiz bezin üstüne serdim .

Bende ilk defa yapıyorum.Olacakmı, olursa rengi tadı güzel olacakmı?Bir hafta içinde göreceğiz.

smnunal
05-09-2012, 07:37
Sayın Akhisarlı verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Akhisarlı
11-09-2012, 21:52
330972

330973

330974

330975

Akhisarlı
11-09-2012, 21:54
330976

330977

330978

330979

331151

Akhisarlı
12-09-2012, 15:33
Bir hafta içinde üzümler kurudu .ilk sefer için oldukça güzel oldu.

331152
Tarla sınırlarında birbirlerine geçiş olmasın diye benden önceki sahipleri sınırlara badem dikmişler.Bize de kısmet oldu.

331153

Bunlarda komşu bahçeden,Hünnapları oldukça iri.

331154

Akhisarlı
19-09-2012, 17:02
Pazardan aldığım salçalık biberin içinde yeniden biber oluşmuş.


Kayın pederin söylediği gibi "Hormun mudur ?"


332730

332731

Halil Önen
19-09-2012, 19:54
Pazardan aldığım salçalık biberin içinde yeniden biber oluşmuş.


Kayın pederin söylediği gibi "Hormun mudur ?"


332730

332731

Değildir, bazen öyle olur...;)

Akhisarlı
20-09-2012, 10:22
Dört yılda trafo iki kez çalındı.Şu an çalışan üçüncü trafo.

Trafo direğin dibinde duruyor. kaldırmıyorum,belki gelenler durumumuza üzülür üçünçü kez almazlar.
261814[/QUOTE]



Demiştim .

Üçüncü defa trafo çalındı.Hemde daha önce içini almışlardı dış kabını bırakmışlardı.Şimdi o dış kabı ile beraber trafo yok .


332865

332866


Her şeyde bir hayır var derler. bunda da bir hayır var

Susuz, toprak işlemesiz,ve hatta topraksız tarım diye birşey var.


Elimde bol su var diye bunlara geçmeye nazlanıyordum .Trafo hırsızları sayesinde geçmiş oldum.

Susuz, toprak işlemesiz altı dönüm zeytinliğin yağını hergün zeytin yağlı güreş yapsam bitiremem .Diğer ortaklarım düşünsün.

TaşevliBahçe
20-09-2012, 10:40
Sn. Akhisarlı ,

Yaşadığınız tatsız olayı hem şaşkınlık hemde üzülerek okudum. Allah cezasını versin bu insanların , çalmak için çıktıkları direkten düşsünlerde ömür boyu sakat kalsınlar inşallah .
Beddua okumak hiç iyi değildir diye öğrendim atalarımdan ama böyle olaylar karşısındada sinirlenmemek elde değil.

Efendim dediğiniz gibi inşallah bundada vardır bir hayır .Çok ama çok üzüldüm . Geçmiş olsun , Allah sağlık sıhhat versin ....

smnunal
20-09-2012, 11:47
Sayın Akhisarlı,

Çok geçmiş olsun. Trafonuz kaç kw'lık bilmiyorum ama 160 kw'lık bir trafo yaklaşık olarak 900 kg gelmektedir. Sizin trafo direğinde yukarı çıkılmasın diye direk gövdesinde gördüğüm kadarıyla gerekli tedbirler alınmış.

O trafoyu oradan indirmek için vinç lazım sizin çevrenizde hiçmi gören duyan olmuyor ki hırsızlar ellerini kollarını sallayarak koskoca trafoyu çalabiliyorlar. Birde yeni aboneliklerde kullanılacak trafolarda fatura ve deney raporu olmadan işlem yapılmıyor.

Umarım bir daha böyle tadsız olaylarla karşılaşmazsınız. Canınız sağ olsun demekten başka elimizden ne gelirki.

Lilium
21-09-2012, 00:47
Sayın Akhisarlı, ne desem ki, geçmiş olsun demekten başka söyleyecek söz bulamıyorum, aslında söyleyecek çok sözüm varda size söyleyecek başka bir cümle bulamıyorum.

Bu toplumu bu durumlara getirenlerin, bu toplumun ahlaki değerlerini bu seviyelere getirenlerin allah belalarını versin.

Biz ne idik ne olduk bir düşünüyorum da biz çok değiştik, toplum ve gençlikte büyük değişiklikler var bananeci umursamaz utanmaz arlanmaz bir toplum olduk, toplumun birbirini denetleme makanizması kayboldu, toplumun verdiği ceza en ağır cezadan üstündü onuda kaybettik nereye gidiyoruz bilemiyorum.

Bir kaç oldu benimde bahçedeki külübeme giriyorlar işlerine yarayacak üç kuruş edecek bir şeyler alıp gidiyorlar, en son bir hafta önce ocağın tüpünü alıp gitmişler , Asıl beni üzen 10liralık 50 liralık bir şeyden hırsız damgası yemekten çekinmeyen kişiler aramızda yaşıyor belkide bizlerden itibar görüyor.

Akhisarlı
23-09-2012, 21:24
Sayın TaşevliBahçe, smnunal, Lilium.

Çok sağ olun.

İzmirden yeni trafo geldi .Yerine takıldı .Halen damlama yapanlar var.

Çare olurmu bilmiyorum ama .Yaz sonunda sökülecek baharla beraber yerine monte edilecek .öyle karar alındı.


Bu her yıl altı yüz demek. inşallah dördüncü kez çalınmaz diyorum.

Sayın lilium'un ifade ettiği;

" belkide bizlerden itibar görüyor"

Çok muhtemel.

Bu ihtimal çok üzücü.

mrduran
24-09-2012, 10:55
[B]



....Her şeyde bir hayır var derler. bunda da bir hayır var

Susuz, toprak işlemesiz,ve hatta topraksız tarım diye birşey var.


Elimde bol su var diye bunlara geçmeye nazlanıyordum .Trafo hırsızları sayesinde geçmiş oldum.

Susuz, toprak işlemesiz altı dönüm zeytinliğin yağını hergün zeytin yağlı güreş yapsam bitiremem .Diğer ortaklarım düşünsün.

Geçmiş olsun efendim.

Beddua okuduğumda rahmetli babaannem uyarırdı, onun dediği gibi tamamlayayım.

''ALLAH layığını versin''

İyisine de kötüsünü de bunu söyle derdi.

Belkide sizde layığınızı bulup ''Cımbaşlı (http://www.agaclar.net/forum/members/116097-akhisarli.htm)'' başpehlivanı olursunuz. Hem de organik zeytinyağlı başpehlivan.

Kaz yetiştirmeyi de bırakmamanızı öneririm, hırsızlara karşı:))).

Sağlık en başta efendim. Gayret ve irade de sizde mevcut, yıkamazlar öyle 5-10 trafo ile.

Merhabanız olan birileri/şerefsizler olduğuna, hatta ekmek ve su paylaştığınız kişiler olduğuna bende eminim. Açığa çıksalar bile gene de sakin olmak evlâ.

Yemiş tüccarı rahmetli bir arkadaşım vardı, arabasında cırcırlı tabir edilen, 3-4 mt. minik zincirli bir palanga vardı. Köylerde mal alırken bazen kullanmak üzre... ağırlığı 1 kg. anca aşan...

Direkte parmak izi araştırması....?

Trafo takıldıktan sonra direği tamamen silin, eski parmak izleri kalmasın.

Sağlık ile inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Akhisarlı
07-10-2012, 12:41
Komşu Mehmet dayı.

Eşiyle beraber yaz boyu bu bamya tarlasında çalıştılar.

Pek para kazandırmasada "Ne yapacan vakıt geçiriyoruz " diyorlar.


Şipariş üzerine sattılar bamyalarını .Talep sıkıntısı yaşamadılar.

On yıldır aynı tohumları alıp ekiyorlar .Susuzluğa alışmışlar.

Bamya ya kadife diyorlar.


336807

336808


Bende biraz tohum aldım .Bamya gerçekten güzel.


336809

Herkesin memleketi kendine güzel.


336810


336811

Benim memleketim bir başka güzel .

Çok şükür.

Akhisarlı
10-10-2012, 20:20
Ekersin, olsunlar diye özen gösterirsin ,bir hastalık gelir bütün yaprakları kuruyuverir,geriye karpuz diye bir şey kalmaz.


Serinlesin diye inşaat ustasına karpuz alırsın Temmuzun sonunda.

Yerken karpuzu, çekirdeklerini sağa sola püskürtür ağzından.

Kendiliğinden çıkar duvarın dibinde.

Bakmazsın, sulamazsın,hatta bu saaten sonra karpuz olmaz diye yapraklarını çiğnersin.


O da sana inat," biraz geç kalmasaydım dev karpuz olurdum" der gibi.

Böyle olur.


337959

gtatas
11-10-2012, 16:28
Abi ilk önce trafo için çok üzüldüm onu söyliyeyim , inşallah şerefsizler bulunur.Sonra karpuz hakketten entresan çekirdeklerinden ayır bence çok dirayetli bir karpuzmuş.İşlerin de kolaylıklar dilerim.

rise_com
12-10-2012, 08:46
çok güzel

Akhisarlı
01-11-2012, 21:29
Önümüzdeki yaz karpuzları Temmuz sonu ve alakasız yerlere ekeceğim .


Piyasadan karpuzlar çoktan çekildi .Olanlarda çok pahalandı.


Emek harcamadan bu gün itibarı ile böyle çıktı.



342934

Halil Önen
01-11-2012, 21:36
Afiyet olsun...

Şimdi yanında bir beyaz peynir bir beyaz üzümden enzim olacaktı ki...:)

Evet havalar serinlediği ve hastalıklar mevsimi geçtiği için karpuz bu sıralar daha iyi oluyor...

Akhisarlı
01-11-2012, 21:50
Afiyet olsun...

Şimdi yanında bir beyaz peynir bir beyaz üzümden enzim olacaktı ki...:)

Evet havalar serinlediği ve hastalıklar mevsimi geçtiği için karpuz bu sıralar daha iyi oluyor...

Peynir ;Hemde Yunt dağı Düzlen den ama;

Karpuz,bu defa üçlüyü oluşturamadı.

smnunal
01-11-2012, 21:57
Önümüzdeki yaz karpuzları Temmuz sonu ve alakasız yerlere ekeceğim .


Piyasadan karpuzlar çoktan çekildi .Olanlarda çok pahalandı.


Emek harcamadan bu gün itibarı ile böyle çıktı.



342934


Sayın Akhisarlı,

Temmuz ayını beklemeden bahar döneminde erkenden nisan ayı gibi sürülmeyecek yerlere serpiştirin ve biten karpuzlara kesinlikle çapa ve sulama uygulamayın bakın ne güzel verim alacaksınız hemde nasıl tatlı noluyorlar.

Akhisarlı
01-11-2012, 22:53
Sayın smnunal ;


Çok teşekkür ederim.

Yapraklarının altında gizlenmiş bir kara karpuz görüntüsü büyüler beni.Çok isterim bahsettiğiniz gibi olmasını.

Ancak ,O kadar çok çeşit asalak ot çıkıyor ki ;Boğuyorlar bitkiyi.

Kaç sefer niyetlendim yabancı ot kurutma ilacı almaya .Her seferinde vaz geçmiştim.

Köyden tanıdıklarım bana "Orman gurudan al çal gitsin çok rahat edersin".çok söylediler.

Orman kurutan değil ama sadece kanyaşı ve ayrık için bir kutu aldım.

Ayrıklar yağmurlardan hemen sonra çayır gibi oldular.


Bu gün atıp atmama konusunda kararsız kaldım ,Yarın atacağım ne olursa olsun.


İzabella üzümleri ya iklimi sevmediler,Ya da köylülerin ebem kuşağı dedikleri sarmaşıkları.Fazla gelişemediler.


342944


Duvarın dibine diktiğim parmak üzümlerini belalısı ise ayrıklar.

Sonuçta ben kazanacağım ve parmak üzümleri, Çardakta salkımlarını sarkıtacaklar.

Kısa boylular eğilerek dolaşacaklar çardak altında.

Uzun boyluların kafalarına çarpacaklar.Kafa kadar parmak üzüm salkımları.


İnşallah

342945

Akhisarlı
01-11-2012, 23:07
Bu erik domatları ,Akhisar'ın bir köyünde değilde İzmir de bir semte daha yakın olsalardı, böyle Manisa lalesi gibi kıpkırmızı kalırlarmıydı dalında .

Komşuya toplasın diye ,çok söyledim.


O da sadece Menemen de güzel oluyor diye Menemen yapacağı zaman topladı.

Hergün de Menemen yenmezki.


Bitmedi.Kaldı böyle







342949

Akhisarlı
02-11-2012, 23:40
Bu domatesi ağaçlar netten bir üye göndermişti.


Yeşil zebra domatı.

343147


Erik domatesleri arasında tek kök olarak yaz boyu tekrar tekrar yaptı dalında kurudu.
Ve ben bir kere bile koparıp tadına bakmamıştım.

Yemelik değilde süs domatesi gözüyle baktım ona .

Yinede yok olmasın, seneyede ekerim diye son anda kalanları toplayıp tohumlarını aldım .

Tohumunu çıkarmak için birini ezip tohumunu aldıktan sonra tadına baktım .

Tadı oldukça guzeldi yanlız fazla büyük olmuyorlar.


Tohumları çürütmeden saklayabilrsem seneye daha çok ekeceğim.


343148

TaşevliBahçe
03-11-2012, 09:18
Ancak ,O kadar çok çeşit asalak ot çıkıyor ki ;Boğuyorlar bitkiyi.

Kaç sefer niyetlendim yabancı ot kurutma ilacı almaya .Her seferinde vaz geçmiştim.

Köyden tanıdıklarım bana "Orman gurudan al çal gitsin çok rahat edersin".çok söylediler.

Orman kurutan değil ama sadece kanyaşı ve ayrık için bir kutu aldım.

Ayrıklar yağmurlardan hemen sonra çayır gibi oldular.


Bu gün atıp atmama konusunda kararsız kaldım ,Yarın atacağım ne olursa olsun.


İzabella üzümleri ya iklimi sevmediler,Ya da köylülerin ebem kuşağı dedikleri sarmaşıkları.Fazla gelişemediler.





Sn. Akhisarlı ,

Yabani otla mücadele bendede oldukça sıkıntı yaratıyor , Sizinle aynı fikirdeyim . Bahçeye şimdiye kadar kesinlikle zehir vb. kullanmadım.

Tel çitin bir tarafına sizin gibi boydan boya asma yaptım. geriye kalan üç tarafına herhangibir işlem uygulamadım . Dolayısıyle ; Bu üç bölümün kıyısını yabani otlardan temizlemek oldukça sıkıntı yaratıyor.

Bana bıkkınlık gelmeye başladı , bende sizin gibi orman kurutan değilde , Daha hafif etkili ( yanlışlıkla bile olsa diğer canlılara zarar vermeyecek) zehirden kullanmayı düşünüyordum .

Bahsi geçen ilacın markası hakkında bilgi sahibi olabilirmiyiz.?

Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum ,;)

Saygılarımla....

Akhisarlı
04-11-2012, 22:17
Büyükçekmecede ,Güzel vakit geçirmek mümkünse biraz da balık tutmak için iskelede balık tutan birinin yanına yanaştım.

aynı yem, aynı olta aynı yem takma şekli vs .

Sadece bir metre sağında. Adam her mırmır çıkarışında kısmet işte dedikçe.

benim misinalar dolaşmaya başlamıştı ona kıskançlıkla bakmaya çalışırken


Sekizinci balıktan sonra başka bir yerde tutarım diyerek oradan uzaklaşmıştım daha çok ızdırap çekmemek için.


Tarlalar komşu.toprak aynı, zeytinler aynı yaşta .Komşu hiç sulamıyor üstelik.Suya alıştırmadım diyor

Sadece ipini koparmış deli dana gibi dolaşarak zeytinlikte dızgara çekiyor sıksık.

343572

343573

İşte böyle yüzü gülüyor ,zeytin toplarken. Çünkü zeytini satılıyor ve para ediyor.

Benim zeytinlerin bir kısmı böyle buruş buruş.



343577

Bir kısmı böyle daha bir yaz geçirseler kararmayacaklar.


343578


Çok şükür ki bir kısmı da böyle toplanabilecek durum da


343579

Halil beyin verdiği bilgiye göre on yıl kurak olacaksa şimdiden alışsınlar, sulamayacağım.

Suya nasıl alışmışlarsa susuzluğada alışırlar.

Her ne kadar alışkanlıklardan kurtulmak zor olsada

Keyf Bahçesi
04-11-2012, 23:19
Büyükçekmecede ,Güzel vakit geçirmek mümkünse biraz da balık tutmak için iskelede balık tutan birinin yanına yanaştım.

aynı yem, aynı olta aynı yem takma şekli vs .

Sadece bir metre sağında. Adam her mırmır çıkarışında kısmet işte dedikçe.

benim misinalar dolaşmaya başlamıştı ona kıskançlıkla bakmaya çalışırken


Sekizinci balıktan sonra başka bir yerde tutarım diyerek oradan uzaklaşmıştım daha çok ızdırap çekmemek için.


Tarlalar komşu.toprak aynı, zeytinler aynı yaşta .Komşu hiç sulamıyor üstelik.Suya alıştırmadım diyor

Sadece ipini koparmış deli dana gibi dolaşarak zeytinlikte dızgara çekiyor sıksık.

343572

343573

İşte böyle yüzü gülüyor ,zeytin toplarken. Çünkü zeytini satılıyor ve para ediyor.

Benim zeytinlerin bir kısmı böyle buruş buruş.



343577

Bir kısmı böyle daha bir yaz geçirseler kararmayacaklar.


343578


Çok şükür ki bir kısmı da böyle toplanabilecek durum da


343579

Halil beyin verdiği bilgiye göre on yıl kurak olacaksa şimdiden alışsınlar, sulamayacağım.

Suya nasıl alışmışlarsa susuzluğada alışırlar.

Her ne kadar alışkanlıklardan kurtulmak zor olsada
sayın akhisarlı
bazıları sakın otları sürmeyin der,bazıları aman ha ot bırakmayın.Bazıları sakın sulamayın der bazıları da (zeytin dermiş ki) suyu sevmem amma ayağımın da serin yerde olmasını isterim' Bende de iki ağaç var buruşmaya başladımı veriyorum suyu üç gün sonra zeytinler hemen doluyor ve tombak tombak pembe yanaklı oluveriyorlar.Sen en iyisi mi atalarımızın dediği gibi (onlar bu işi bizden iyi biliyorlar)yapmanı tavsiye ederim.Ben o öyle demiş bu böyle demişleri geçtim artık.saygılar,kolay gelsin.

Akhisarlı
05-11-2012, 08:44
böyle Manisa lalesi (http://www.agaclar.net/forum/1040831-post143.htm)gibi kıpkırmızı kalırlarmıydı dalında .

Demiştim.
Kul sıkışmadan hızır yetişmezmiş.

Karşıyakadan gelen misafirlerimiz kıpkırmızı olan , onlara göre çeri domatlarını toplayabilirmiyiz dediler .

Canıma minnet ziyan oluyor diye üzülüyordum zaten .

Çok şükür tamamını topladılar.

343619

343620

Zehir atmadan ,söke söke bitiremediğim ve canımı sıkan ayrıkları da köküyle sökebilirmiyiz dediklerinde iyice şaşırdım.

İzmirlilerin ot sevdiklerini biliyordum da bu derece olduğunu tahmin edemiyordum .

Yinede napacaksınız ayrık köklerini diye sormaktan kendimi alamadım.

Şimdi hatırlamadığım bir sürü hastalığa iyi geliyormuş ,ayrık kökü çayı .

Ciddi olduklarını görünce, nefret ettiğim ayrıklarımın ne hünerleri varmış diye düşündüm ve içim çok olmasa da ısındı biraz ayrıklara.

Benim ayrıkların da maşallahı var hani .Herbirinin bir metre dalı var en azından.



343625


İzmirden taaaa buralara kadar gelmişken .Ayrık ve erik domatıyla göndermek olmazdı.

Biraz kırmalık Edremit toplandı.Acılı acılı güzel olur.



343626


Biraz bol sulu ege 22 ayva ve çokça da temiz hava .


343627

Akhisarlı
05-11-2012, 10:21
Zamanında tarlaya çeşit çeşit meyve dikmek için Salihlideki fidancıya;


Ayva çeşitlerinden 30 kök kadar ,O zaman meşhur olan Limon ayvası da sök getir demiştim fidanlıktan.

Fidanları getirdiğinde limon cinsi ayvaların yanında 30 kök kadar başka ayva da getirdiğini görünce bunlar ne demiştim.

Fidancı "Ege 22 abi ,,sen çeşit meyve istediğinden bunları da söktüm pişman olmazsın " dediğinde ne yalan söyleyim inanmamıştım .

Fidancı bana satılmayan adını hiç duymadığım ayva fidanlarını satmaya çalışıyor diye düşünmüş ama yine de dağa taşa dikerim diye almıştım.





Şimdi Tarlaya gittiğimde hemen Ege 22 cinsi ayvalara gidiyorum.

343634



Şöyle en sarısından birtane koparıp, Alışkanlık gereği pantolana birkaç yüzeyini sürttükten sonra ,

en sarı yerinden bıçak kullanmadan bir parça ısırıp koparıyorum.


Sanki elma yumusaklığında .bol sulu ve anlatılması zor bir aroması var.

Tarlanın öbür ucuna gelmeden çoktan çekirdeklerine geliyorsun zaten.



Limon cinsi ayva ise bol sulu, çok daha iri ama hemen koparıp yeme isteği uyandırmıyor bende .



343635



Sanki alıp saman içine gömüp, kış çıkısında daha güzel oluyorlar.


Gördes ayvası ,çok iri mayhoş kendine özgü aromalı çokkk sulu.


Açıkçası hiç biri boğucu değil.




343636


Geçen bahar tarlaya giderken, bir kaç farklı komşu bahçede toprağa saplanmış ayva çubukları görünce komşuya hangi cins olduklarını sordum .Meraktan

Komşu" Senin tarladan göz hakkı bir tane koparmıştım .Çok hoşumuza gitti bu bahar bir fışkın koparıp bende diktim hakkını helal et deyince "


Ayvaların komşular tarafından beğenildiğine de memnun olmuştum.

smnunal
05-11-2012, 10:39
Sayın Akhisarlı,

Ayva suyu çok sever eğerki yaz döneminde düzenli sularsanız çok daha güzel meyveler elde edersiniz.

Akhisarlı
05-11-2012, 10:48
Aslında tam da buna benzer bir durum hayal etmiştim .Bahçemde her dönem farklı farklı meyveler olsun istemiştim.

Kasım ayı havalar soğudu.Dalında bir kaç erik ne kadar güzel bir görüntü.


343639

Üç beş taneydi anceleno cinsi erikler.

343640

Akhisarlı
05-11-2012, 11:17
Tarlaya ilk diktiğim fidan Trabzon hurmasıydı (http://www.agaclar.net/forum/1006326-post93.htm).Tek götürdüğümden, koca tarlada dikecek yeri bir türlü beğenemeyip tütün damının önüne dikmiştim .Üçüncü yılı meyve beklemiyordum .Üçtane meyvesi var benim için ödül oldu.



Demiştim .

Şimdi sarardılar .biraz sıktım daha sertler

İlk defa dalından koparacağım. ne kadar beklenilecek bilmiyorum .

343647

343648

Akhisarlı
05-11-2012, 19:18
Bilin bu bitki nedir diye sormuştu Sayın sarin.

Bende biraz birazda sansa güvenerek şevketi bostan demiştim.

Tutturmuştuk.

Şimdi her yerde bu bitkiyi görüyorum .fakat emin değilim kengermi bostanmı diye

Şevketi bostan ise yaşadık.


343765

343766

Akhisarlı
05-11-2012, 22:58
Elbasan tavayı yapmak için çok et ziyan etmiştim.

Olmamış ahlatları olmuş gibi yapıp pazarda satan yaşlı köylü teyzeden aslında almıştım tarifini "gaynadıyog satıyog"

Deneme 1


Dağdan topladım.

343874


Yıkadım

343875


Kaynattım


343876


Ziyan ettim.


343877

Halil Önen
05-11-2012, 23:06
Turşuşu yapılacaktı siz yemeğini mi yaptınız...:)

Halil Önen
05-11-2012, 23:08
...
Şevketi bostan sa yaşadık.


343765

343766

Şevket(i) ama bostanı değil...;)

Akhisarlı
05-11-2012, 23:21
Turşuşu yapılacaktı siz yemeğini mi yaptınız...:)

Şimdi öğrendim ,tursusunun yapılığını,Yemeğinin yapılmadığını,

Sade ahlat olarak ,Hani avda dolaşırken dere tepe ,ağacın altında kendiliğinden kahverengi olur.

Yerken de bir avuç çakıltaşı yiyormuşsun hissi verir. öyle bir şey.

Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp derdi .öğretmenimiz.

İlgili bölüme tarifini yaparsanız .denemek isterim.

Halil Önen
05-11-2012, 23:33
...

Sade ahlat olarak ,Hani avda dolaşırken dere tepe ,ağacın altında kendiliğinden kahverengi olur..

Avda dolaşırken iki tane yedim_yanımda su olasaydı_ ağız burukluğundan yutkunamadım, boğuluyorum sandım...:)

Akhisarlı
06-11-2012, 00:00
ağız burukluğundan yutkunamadım, boğuluyorum sandım...:)



Tamam işte .yeşil renkte yenirse lor peyniri yemiş ördek yavrusuna çeviriyor insanı .

Boynunu uzatıp duruyorsun ileri yutkunacağım diye.

En azından yeşıl olanın tadını biliyorsunuz.Kaç kişi yaşadığınız tecrübeyi yaşamıştır ki?


Kahve renk olanları ise ,ben çok aramasamda çok sevenleri var .


Burada bu mevsimde pazarda satıyorlar .

Sonradan öğrendim ki kaynatarak albenili hale getiriyorlarmış.

ykaya194
06-11-2012, 09:11
sn. akhisarlı
Çocukluğumda bizim evde kışın temel içecek maddesi ahlat turşusu suyu idi ve iştahla ne güzel kaşıkla içer idik,şimdi olsada tadına bir bakabilsem! rahmetli annemden tarifini almayı düşünmemişim.hatırladığım kadarı ile fıçıya kurardı alt kısmındaki tıpaçı gevşetir kablara öyle doldururduk.

eko_
06-11-2012, 12:59
Arkadaşlar,gerçekten bir bilen tarifini verse ne kadar iyi olacak.Bende bir misafirlikte suyunu içmiştim fakat,nasıl yapıldığını soramamıştım.

Akhisarlı
07-11-2012, 19:49
Çizme, salamura veya sele veya yuvarlama.Bir yana .


Kırma zeytinin tadı başka .Yerlerken çerez gibi yedim derler.


Yamur başlayıp bitene kadar, kalan birkaç dal Edremit zeytin de kararır, kırma yapamayız diye kararan gökyüzüne rağmen tarlaya gittim.



344504



344505



344506


Olabildiğince topladım zevkle .Ama kırması fazla zevkli değil .Hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor.

Taşın üstüne fazla fazla koyup çekiçleyice sağdan soldan zeytin topluyorsun.




344507


Bu çalı turünü de bilmiyordum.

Zeytinlik boyunca dere kenarında yer yer bubularla beraber duvar gibi olmuş nasıl temizleyeceğimi düşünüyordum.

Bahçeyi ziyarete gelen arkadaş, önce sordu bunlar ne diye sonra söyledi.

Meğer meşhur Manisa odun köftesinin baharatı sumakmış .

zafersu
07-11-2012, 20:34
Şevket(i) ama bostanı değil...;)

Şevketi Bostanı ararken nette bunu (http://www.egeninsesi.com/82791-sifali_sevketi_bostan_artik_tarladan) buldum. Tohum eken aynı Halil Önen Ağabey sanki.:D:D:D
Saygı ve sevgilerimle.

TaşevliBahçe
08-11-2012, 08:10
Şevketi Bostanı ararken nette bunu (http://www.egeninsesi.com/82791-sifali_sevketi_bostan_artik_tarladan) buldum. Tohum eken aynı Halil Önen Ağabey sanki.:D:D:D
Saygı ve sevgilerimle.

Gözlükler olmasa kesinlikle o derdim..:D

cemal.S
08-11-2012, 09:23
Merhabalar...!

Desdursuzda olsa bağınızı bahçenizi dolaştım sabah sabah. Hırsızlık olayı hariç her şey o kadar güzel ve doğalki söyleyecek söz bulamıyorum. Komşularınız dahil hepinizin yüreğine sağlık. İşte bir şeyi üretmenin bir lokma ekmeğimizi paylaşmanın verdiği mutluluk bu.

Allah yüzünüzde gülücüğü bahçenizde ürününüzü bol eylesin. İnadına üretim bu olsa gerek.

Saygıyla.

eko_
08-11-2012, 09:28
Sumak'ların tam toplanma zamanı..Makasla keserek bir kenarda kurutursanız ister toz halinde ister suya ıslatarak kullanabilirsiniz...

YeniGine
09-11-2012, 00:13
sayın akhisarlı,
demekki hepsi senden geçinmek istiyorlar da ondan orada toplanmışlar.Ama istersen Rafet bey'i alıp geleyim,onların canlarına ot tıkayalım.Rafet bey'de çay içmiştik ya bir de sizde içeriz.Gerçi Rafet bey sahur ve iftar'dan başka yemek daveti kabul etmiyor ama belki gelir.Saygılar.;)

Bence gelir!.. Nerede ise ben bile gelecektim.

YeniGine
09-11-2012, 00:39
Sayın Akhisarlı gezdim, gördüm, geldim. Ben daha çok çiçekli bahçeleri seviyorum özellikle de mevsimlik çiçekler. Fakat o kadar güzel anlatmışsınız ki büyük bir zevkle takip ettim tarla ve ürünlerinizi. Ne kadar güzel anlatmışsınız herşeyi; mizahen, mütevazi, gani gönüllü, kabullenerek... Çok güzel anlatmışsınız. Tebrikler, inşallah seneye daha güzellikleri ile Allah ım gönlünüze göre versin.

Akhisarlı
09-11-2012, 08:45
Sayın Akhisarlı gezdim, gördüm, geldim. Ben daha çok çiçekli bahçeleri seviyorum özellikle de mevsimlik çiçekler. Fakat o kadar güzel anlatmışsınız ki büyük bir zevkle takip ettim tarla ve ürünlerinizi. Ne kadar güzel anlatmışsınız herşeyi; mizahen, mütevazi, gani gönüllü, kabullenerek... Çok güzel anlatmışsınız. Tebrikler, inşallah seneye daha güzellikleri ile Allah ım gönlünüze göre versin.



Bahçeyi ziyaretinizden çok memnun oldum.Güzel söz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.


Çiçekli bahçeleri bende çok seviyorum.

Biraz daha zaman lazım.Şimdilik çok hoşuma giden kendime ornek alabileceğim farklı uygulamaları olan bahçeleri ziyaret ederek idare ediyorum.

TaşevliBahçe
09-11-2012, 08:54
Bence gelir!.. Nerede ise ben bile gelecektim.

Çok doğru tespit , bu yaz çok istiyordum ziyaret edeyim ama iş güç müsade etmedi malesef . Gerçi bu işin yazı kışı yok . Hatta kendisi bizleri kışın en sert soğuk zamanında , samimi sıcak yaklaşımıyla gönüllerimizi ısıtıvermişti sağolsun..;)

Her an çat kapı yapabiliriz....;)

Akhisarlı
09-11-2012, 19:55
Çok doğru tespit , bu yaz çok istiyordum ziyaret edeyim ama iş güç müsade etmedi malesef . Gerçi bu işin yazı kışı yok . Hatta kendisi bizleri kışın en sert soğuk zamanında , samimi sıcak yaklaşımıyla gönüllerimizi ısıtıvermişti sağolsun..;)

Her an çat kapı yapabiliriz....;)




Bekleriz.. (http://www.google.com.tr/imgres?q=paskalya+adas%C4%B1&hl=tr&sa=X&rlz=1W1ADFA_trTR491&biw=1280&bih=556&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=j1ZsUtLVeK1IfM:&imgrefurl=http://www.bulmacabul.com/2010/05/paskalya-adas-nda-bulunan-volkanik.html&docid=vhsbYP81NWduKM&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/_OFeWE073BJY/S-bl2j1A0WI/AAAAAAAAHak/MAKpdCXcZ6w/s1600/03042008212311.jpg&w=600&h=388&ei=kFCdUKPkOsje4QTL-YG4CA&zoom=1&iact=hc&vpx=110&vpy=257&dur=1077&hovh=180&hovw=279&tx=182&ty=125&sig=110583278831469644020&page=2&tbnh=167&tbnw=223&start=10&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:10,i:119)

mavi eylul
10-11-2012, 20:51
Tarlaya ilk diktiğim fidan Trabzon hurmasıydı (http://www.agaclar.net/forum/1006326-post93.htm).Tek götürdüğümden, koca tarlada dikecek yeri bir türlü beğenemeyip tütün damının önüne dikmiştim .Üçüncü yılı meyve beklemiyordum .Üçtane meyvesi var benim için ödül oldu.



Demiştim .

Şimdi sarardılar .biraz sıktım daha sertler

İlk defa dalından koparacağım. ne kadar beklenilecek bilmiyorum .

343647

343648

sevgili Akhisarlı çeşit çeşit oluyorlar hangisi bilemedim bu hurmanın ama toplayıp kenarda yumuşayıncaya kadar bekledikten sonra yiyeceksiniz
birde dalından koparılıp yenen var çatır çutur eğer ağzınızı burmaz ve boğazına takılmaz ise yani tatlı ise bekletmeden yiyebilirsiniz

Akhisarlı
10-11-2012, 21:57
sevgili Akhisarlı çeşit çeşit oluyorlar hangisi bilemedim bu hurmanın ama toplayıp kenarda yumuşayıncaya kadar bekledikten sonra yiyeceksiniz
birde dalından koparılıp yenen var çatır çutur eğer ağzınızı burmaz ve boğazına takılmaz ise yani tatlı ise bekletmeden yiyebilirsiniz

Fidanları salihliden almıştım .Trabzon hurması istediğimde satıcı bana birde çukulatalısı var dediğinde ,ondan da ver deyip ikişer kök almıştım .

Sanırım hemen yenen çeşit değil.


Bulabilirsem hemen yenen çeşidini de dikmek istiyorum bir iki kök .


Çok güzel bir meyve keşke daha çok dikseymişim.


Çok teşekkür ederim.

selis
19-11-2012, 23:11
Sn. Akhisarlı merhaba ;)
Ben artık inanıyorum ki, bu sitede kim kimle ne zaman-nerede karşılaşır, bilinmez.. Dünyanın 4 bir yanında üyemiz var, nereye gitsek birbirimizi buluruz ;)
Pazar günü beni misafir ettiniz, çok teşekkür ederim.. Yine söylemek istiyorum, bahçeniz gerçekten çok büyük ve o kadar da güzel.. Ağaç çeşitleri akılda tutulamayacak kadar çoktu zaten.. Siz bu işe gönül vermişsiniz, çok uğraşıyorsunuz belli ki.. Eski bahçe sahibine karşı vefakârlığınız beni çok şaşırttı.. Başkası olsa işe yaramayacağı her şeyi atardı.. İnanın harika birisiniz.. Anlattıklarınız, sizin nasıl vicdan sahibi biri olduğunuzun göstergesi.. Duygularınızın size geri dönüşü mutlaka olacaktır.. Her şeyin en güzelleri sizin ve aileniz için olsun.. Allah'ım bol bol ürün versin, ağız tadıyla yemek nasip etsin inşallah..
"Ege 22''
Sanki elma yumuşaklığında .bol sulu ve anlatılması zor bir aroması var.

Ayva meselesine gelirsek ;)
Genelde ayva yerken yutma sorunu olur.. O nedir öyle? Sizden ayrılıp geri döndüğümde bir tanesini dilimledim, herkes bayıldı.. Diğerlerini zor sakladım.. Tam tarif ettiğiniz gibi, çok yumuşak.
Şimdi sayfanızda dolaşırken o ayva hangi cins olabilir diye de baktım.. Umarım doğru tahmindir.. Hiç ayva dikesim yokken, fidan bulursam kaçırmam ;)
Kokulu üzümünüz, kütür kütür erik, hele o rokalar.. Keşke daha fazla koparsaymışım.. :) Hepsi çok güzeldi.. Elinize sağlık..

Eşinize, annenize ve babanıza selamlar.. :)

Göstermelik zeytin de topladım.. Onu unutmayayım :p
347446

Lilium
20-11-2012, 00:18
Kıskandım şimdi :)

Ceviz toplamayada bekleriz :)

Halil Önen
20-11-2012, 00:37
Kıskandım şimdi :)

Ceviz toplamayada bekleriz :)

Cevizler (http://vadidekicennet.blogspot.com/2011/09/ceviz-soyma-makinesi.html)toplandı soyuldu bile bizi kandıramazsın...:)

Tura
20-11-2012, 09:46
Misafir kısmetiyle gelir, ayvaları alıp gider.

Zeytin toplarken yorulmuş mu?

Sofranız bereketli olsun.

Akhisarlı
21-11-2012, 21:52
Şevketi bostan (http://www.agaclar.net/forum/1042754-post152.htm)sa yaşadık demiştim.

Bostanı da değildi, şevketi de değilmiş.


Amcasının oğlu deve dikeniymiş.İkizi olsa bu kadar benzerdi.


Bostanı burası.
348006



Kenger veya deve dikeni Üzerindeki beyazlıklar yuvarlak değil çizgili.

348007




Bu da kuruduktan sonraki durumu



348008




Gerçek şevketi bostan'ı nihayet öğrendim.Bostanın çobanından.Üzerindeki beyazlıklar ,Yuvarlağa yakın ve biraz seyrek.


348009


Bu da kuruduktan sonrası.


348010

Halil Önen
21-11-2012, 22:17
Şevketi bostan (http://www.agaclar.net/forum/1042754-post152.htm)sa yaşadık demiştim.

Bostanı da değildi, şevketi de değilmiş...


Şevket(i) ama bostanı değil...;)

İkisi de değildi ama temelli moral bozmak istemedim; hani umut dünyası...:p

Halil Önen
21-11-2012, 22:20
[B]....
Göstermelik zeytin de topladım.. Onu unutmayayım :p
347446

Daha tam göremedik zeytin toplama işi bitti mi?..;)

sarin
21-11-2012, 23:26
Bilin bu bitki nedir (http://www.agaclar.net/forum/988329-post362.htm)?


Diye sormuştu Sayın sarin.

Bende biraz birazda sansa güvenerek şevketi bostan demiştim.

Tutturmuştuk.

Şimdi her yerde bu bitkiyi görüyorum .fakat emin değilim kengermi bostanmı diye

Şevketi bostan sa yaşadık.


343765

343766

Sayın Akhisarlı,

Benim sorduğum bitkinin şevketi bostan olmadığını öğrendim. Şevketi bostan tohumu bulup ekince karşılaştırdım, benzemiyorlar, ayrıca mahallindeki insanlarda şevketi bostan değil demişlerdi.

selamlar

Akhisarlı
21-11-2012, 23:57
Sayın Akhisarlı,

Benim sorduğum bitkinin şevketi bostan olmadığını öğrendim. Şevketi bostan tohumu bulup ekince karşılaştırdım, benzemiyorlar, ayrıca mahallindeki insanlarda şevketi bostan değil demişlerdi.

selamlar

Hay Allah .Oysa o zaman sevinmiştim bildim diye ama zararı yok.

Dün nihayet bölgemizde ki geniş bir alanın kenarında bulunan koyun çiftliğine gittim.

Çobana bilip bilmediğini sordum . Ben bilmem ama ablam bilir dedi ablası geldi sağ olsun .

Akkızı soruyon sen deyip bulundukları bölgeye götürdü.


Ovada yenen yenmeyen ne varsa öğretmeye çalıştı .


Sadece ben değilmişim bu otun peşinde, Almanyalardan gelip söküp götürüyorlar dedi .


Şevketi bostan kenger deve dikeni ve daha birçoklarını öğrenmek ve arazide gördüğümde hatasız tanımak istiyorum.

Bostan işini hallettim .

Şimdi sıra mantar çeşitlerinde .

selis
22-11-2012, 19:08
Şevketi bostan, kenger, deve dikeni ve daha birçoklarını öğrenmek ve arazide gördüğümde hatasız tanımak istiyorum.

Ben de düşünüyordum, ''aldıklarınız da çöpe gitti, madem yenmiyor, bu merak niye'' Maksat tanımakmış.. :rolleyes:
Ne kadar çok şey bilsek de, hep öğrenmek istiyoruz değil mi? ;)

Bu arada, verdiğiniz tütün iğnelerini zımparaladım.. Parladılar ama şimdiki halleri o kadar boş ki.. Üzerindeki hatıralar, silindi gitti..

Keyf Bahçesi
24-11-2012, 19:48
Tarlaya ilk diktiğim fidan Trabzon hurmasıydı (http://www.agaclar.net/forum/1006326-post93.htm).Tek götürdüğümden, koca tarlada dikecek yeri bir türlü beğenemeyip tütün damının önüne dikmiştim .Üçüncü yılı meyve beklemiyordum .Üçtane meyvesi var benim için ödül oldu.



Demiştim .

Şimdi sarardılar .biraz sıktım daha sertler

İlk defa dalından koparacağım. ne kadar beklenilecek bilmiyorum .

343647

343648

Bizim cennet elmalarımız da bunlar.

Akhisarlı
27-11-2012, 11:03
Bu yıl zeytinlerin tamamının kararmasını beklemedik.

Yarı yarıya yeşilli topladık ve ilk parti yağı çıkarttık.



349443

Yıkandılar.


349444


Hamur halinde bir saat karıştırıldı


349445


Yağın bu biraz daha yeşil halini daha çok beğeniyoruz .

Bu yeşil renkte ve 07 asit çıktı.

Kedine özgü zeytin kokusu bu haliyle daha yoğun hissediliyor.

349446

rise_com
27-11-2012, 13:38
Kokusu taa buraya kadar geldi. Elinize sağlık

FKY100
27-11-2012, 14:52
Bu yıl zeytinlerin tamamının kararmasını beklemedik.

Yarı yarıya yeşilli topladık ve ilk parti yağı çıkarttık.



349443

Yıkandılar.


349444


Hamur halinde bir saat karıştırıldı


349445


Yağın bu biraz daha yeşil halini daha çok beğeniyoruz .

Bu yeşil renkte ve 07 asit çıktı.

Kedine özgü zeytin kokusu bu haliyle daha yoğun hissediliyor.

349446




Şu rengin güzelliğine bakın....

Akhisarlı
27-11-2012, 15:40
Teşekkürler Sayın FKY100 ve rise_com.

Eminim biliyorsunuzdur . Daha yağhaneden çıkar çıkmaz ekşi mayalı ekmeği şöyle bolca bandırıldığında zeytin yağına, sanki tadı bir başka güzel.

Sonradan, bu ilk sıkıldığında alınan meyve kokusu biraz azalıyor sanırım.

Tura
27-11-2012, 15:53
....

Eminim biliyorsunuzdur . Daha yağhaneden çıkar çıkmaz ekşi mayalı ekmeği şöyle bolca bandırıldığında zeytin yağına..

Üzerine kırmızı toz biber ekmelisiniz...kendi kurutup öğüttüğünüzden.

Akhisarlı
27-11-2012, 15:56
Sayın rise_com,

Sizle konuştuktan sonra bahçeye gittim kazma kürekle.

Ağustos ayında birden kuruyan elma ağacının kökünü açtım .Ağacın toprakla birleştiği yere kadar çakı ile kazıdım yaşlık varmı diye .

Toptak altındaki kısmın yaş olduğunu fark ettim .

Fazla zarar vermeden damarlarda bahsettiğiniz kurdu veya çürük bir yer aradım yoktu.

Bahara kadar beklemeye karar verdim kazdığım bölümü gömdüm.

Bu ölü numarası yapan böceği seftaliler de açtıkları delikler de şeftaliye yumulurken gördüğümde .Yesinler birkaç seftali onların da hakkı diye düşünmüştüm saf saf .

Ağacı yok ettiklerini bilseydim daha o zaman şapkaları değişirdik Şimdi baharı bekleyeceğim mecburen.


349502

349503

349504

349505

Akhisarlı
27-11-2012, 19:24
Üzerine kırmızı toz biber ekmelisiniz...kendi kurutup öğüttüğünüzden.

Kayın valide kurutup öğütüyor .En acılısından çitil biberleri .


Kavanozun kapağını açılması bile hapşırık krizine tutulmama yetiyor.

Bunun yerine ekşi mayalı somun ekmeğinden kocaman bir dilim kızartılıp, yağın içine bandırılıp çekmesi için biraz bekletilir.

Sonra yazın yapılıp güneşte kurutulan biber domat karışımı salça sürülür üzerine bolca .

Usulüne uygun yenir .Usulu ,Üst dudakta kırmızı renkte ince rahmetli Ayhan IŞIK tarzı bir bıyık oluşturulur .bilerek farkına varılmaz biri gene salçamı yedin dendiğinde bıyıklar yıkanır.

rise_com
27-11-2012, 20:49
Abi ben son iki resimde gövdedeki yaralanmayı anlamadım. Eşerken mi oldu?

Ben de tarlama bir daha ki gittiğimde eğer capnodisli ağaç bulursam eşeleme ve çıkarma sürece ilişkin görüntüleri sizinle paylaşırım.

Tekrar kolay gelsin

rise_com
27-11-2012, 20:51
Kayın valide kurutup öğütüyor .En acılısından çitil biberleri .


Kavanozun kapağını açılması bile hapşırık krizine tutulmama yetiyor.

Bunun yerine ekşi mayalı somun ekmeğinden kocaman bir dilim kızartılıp, yağın içine bandırılıp çekmesi için biraz bekletilir.

Sonra yazın yapılıp güneşte kurutulan biber domat karışımı salça sürülür üzerine bolca .

Usulüne uygun yenir .Usulu ,Üst dudakta kırmızı renkte ince rahmetli Ayhan IŞIK tarzı bir bıyık oluşturulur .bilerek farkına varılmaz biri gene salçamı yedin dendiğinde bıyıklar yıkanır.

Abi bizim hanım biber salçasına baharat, cevizi yağda kızartır. O da güzel oluyor

rise_com
28-11-2012, 09:11
Abi, kuruyan ağaçlarımdan bir kaç resim daha. Sizin kuru ağacınızla benzerlik gösteriyor diye düşünüyorum.

Eğer ağaçlarınızın kuruma nedenini de tespit ederseniz merakla cevabı bekliyorum.

smnunal
28-11-2012, 14:14
Sayın rise_com,

Sizle konuştuktan sonra bahçeye gittim kazma kürekle.

Ağustos ayında birden kuruyan elma ağacının kökünü açtım .Ağacın toprakla birleştiği yere kadar çakı ile kazıdım yaşlık varmı diye .

Toptak altındaki kısmın yaş olduğunu fark ettim .

Fazla zarar vermeden damarlarda bahsettiğiniz kurdu veya çürük bir yer aradım yoktu.

Bahara kadar beklemeye karar verdim kazdığım bölümü gömdüm.

Bu ölü numarası yapan böceği seftaliler de açtıkları delikler de şeftaliye yumulurken gördüğümde .Yesinler birkaç seftali onların da hakkı diye düşünmüştüm saf saf .

Ağacı yok ettiklerini bilseydim daha o zaman şapkaları değişirdik Şimdi baharı bekleyeceğim mecburen.


349502

349503

349504

349505

Sayın Akhisarlı,

Bu ağaç bundan sonra düzelmez, Baharda yeşersede aşı yerinin altından patlama yapacağından size tavsiyem sağlam gördüğünüz yerden kesmeniz ve kestiğiniz yeri mantari hastalıklara karşı ilaçlamanız.

Baharda tekrar sürgün verirse aynı meyve olmayıp anaç kısmı ne ise o çöğürden meydana gelecektir. Yeni sürgün aşılanacak seviyeye geldiğinde aşılama yapmanızı tavsiye ediyorum.

Muğladan selamlarımla.

rise_com
28-11-2012, 18:45
Vakit kaybetmemek açısından, kuruları söküp, sökülen yere biraz kireç koyarak baharda tekrar dikim yapmanızdır.

Baharda da aşılı ağacınızı dikersiniz ve gönül rahatlığı ile büyümesini beklersiniz

Maviş
28-11-2012, 21:29
Bahçeniz çok güzel. Trafo işine üzüldüm. Bizim burda Yeşil Sahil Sulama Birliği var. Abim burda çalışıyor. Büyük su pompalarına bakıyor. Hırsızlar trafo ve kalın bakır kablolarını çalarlar şimdi alarm taktılar. Alarm çaldığında telefon çalıyor. Abim hemen pompaya gidiyor. Benimde bu sene salatalık seramdan salatalıklarımı çaldılar. Babam alarm aldı. Harekete duyarlı hareket edildiğimde dotttttt. diye etrafı inletiyor. :D:D:):):D:D

rise_com
28-11-2012, 21:35
Bu da capnodisli ağacımın kök görüntüsü

Akhisarlı
28-11-2012, 22:01
Çok teşekkür ederim sayın rise Com.

Davul çalsalar uyanmayacaktım.

Sayın lilium sizin yazınızdan sonra foroğraflarını koymuş bu sebeple kuruyan ağaçların bu sebeple kuruyacağı geldi aklıma .

Hiç şüphe yok bu böcekler yüzünden kurudu ağaçlar.

Sonra internetten böceğin resimlerini gördüm .Boy boy.

Ne kadar safmışım hiç dokunmadım onlara .Şimdilik dört ağacım kurudu sanırım baharla beraber binlerce kurt çıkacak bahçede.

Komşumuzun kiraz bahçesi vardı. emekli öğretmen .Emekli parasını yatırmıştı bu işe bahsediyordu kurttan tam dinlememişim onu ,

Şimdi sermayayi kediye yüklemiş vaziyette .Kocaman kirazı tek elle kökünden söküyorum diyordu kurt yüzünden.

Akhisarlı
28-11-2012, 22:32
Bahçeniz çok güzel. Trafo işine üzüldüm. Bizim burda Yeşil Sahil Sulama Birliği var. Abim burda çalışıyor. Büyük su pompalarına bakıyor. Hırsızlar trafo ve kalın bakır kablolarını çalarlar şimdi alarm taktılar. Alarm çaldığında telefon çalıyor. Abim hemen pompaya gidiyor. Benimde bu sene salatalık seramdan salatalıklarımı çaldılar. Babam alarm aldı. Harekete duyarlı hareket edildiğimde dotttttt. diye etrafı inletiyor. :D:D:):):D:D

Çok teşekkür ederim .Bahçeyi beğenmenizden ayrıca memnun oldum .

selis
06-12-2012, 12:03
Sn. Akhisarlı hafta sonu şevket-i bostan tohumlarını parkurun yanındaki tarlaya saçtım.. Yağmurlar başlayınca umarım çıkarlar.. Bir kısmını da pamuk tohumlarını alırken size veririm diye ayırmıştım..
Ama siz geldiniz, sağ olun ;)
351872

Tarlada zeytin toplayanlar vardı yanlarına gittim, Minik minik ağaçlar meyveden yıkılıyor.. Sahibi ''3 yaşında Tirilye'' dedi.. Bu kadar küçük ağaç kısa sürede meyve verir mi gerçekten.. Olumlu yanıt verirseniz, tekrar Akhisar'a geldiğimde alacağım bir tane..
351873

Akhisarlı
06-12-2012, 23:30
Fidanlıkta üzerinde meyve olan fidanlar var.
Şartlar uygunsa meyve veriyor.

Akhisarlı
23-12-2012, 12:41
Binlerce dönüm merada doğal halinde şevketi bostan bulunur.


356754


Kazma yardımı ile yan tarafından 30 cm kadar kazılır .Kök kısmı mümkün olduğu kadar uzun çıkarılabilmesi için.


356755


Kökün atına gelecek şekilde kazma saplanır.


356756


Kazma, kaldıraç gibi kullanılarak şevketi bostan çıkarılır.


356757


Fazlasına gerek yok yeterince toplanmıştır.


356758

Akhisarlı
23-12-2012, 13:12
Şevketi bostanı (http://ekonomi.milliyet.com.tr/oynayan-taslara-lityazol-cemil/ekonomi/ekonomiyazardetay/27.03.2011/1369469/default.htm)temizleme işi tam bir sabır sınama olayıdır. Yemeğini ilk defa yaptığımdan sabırla temizledim.



Bıçakla topraklı dış kısmı beyaz bölümü çıkacak kadar kazınır .Fazla değil Çünkü yenen kısmı sıyrılmış yeşil yaprakları ve kökün içinden çıkarılan odunsu yapıdan arta kalan kabuk bölümüdür.


356764




200 -300 gr kuzu eti bol zeytin yağı ve soganla kavrulması tamamlanmaya yakın 500 gr şevketi bostan biraz su ile yumuşayana kadar pişirilir
kıvam arttırmak istenirse bir limon suyu bir kaşık unla en sonda ilave edilir.



356765



Kuzu etiyle şevketi bostanlı (http://www.khcbaser.com/turkish/kisisel/makale/lityazol.htm)yemek oldukça lezzetli.



356766

badembaba
23-12-2012, 15:23
Sayfanızı beğeniyle baştan sona okudum. Meyveleriniz çok güzel, ege22 hiç aklımda olmayan bir ayva cinsiydi, ayvayı pek sevmem sadece altın ayva dikecektim. Şimdi ege22 dikmekte farz oldu.

Yavaş yavaş dikeceğim fidanları kafamda netleştiriyorum, bu yüzden komşu ubyicilerin (sanal) bahçelerine ziyaretlerimi sıklaştırdım.

Zeytinleriniz inşallah ileriki yıllarda daha da verimli olur. Trafo meselesine ise hiç girmeyeyim, Allahlarından bulsunlar.

rise_com
23-12-2012, 19:49
Eline sağlık harika görünüyor. Afiyet olsun

sarin
23-12-2012, 20:05
Binlerce dönüm merada doğal halinde şevketi bostan bulunur.


356754


Kazma yardımı ile yan tarafından 30 cm kadar kazılır .Kök kısmı mümkün olduğu kadar uzun çıkarılabilmesi için.


356755


Kökün atına gelecek şekilde kazma saplanır.


356756


Kazma, kaldıraç gibi kullanılarak şevketi bostan çıkarılır.


356757


Fazlasına gerek yok yeterince toplanmıştır.


356758


Sayın Akhisarlı,

Kazdığınız şevketler sanıyorum çok yıllık. Bu sonbaharda çimlenenler değil, daha önceki yıllardan kalma. Aynı yerde bu sonbaharda çimlenenler vardır mutlaka. Şubat-mart ayında onlardan kazıp yemenizi öneririm. Onların kök kısımları daha tazedir, daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Selamlar, saygılar

Akhisarlı
23-12-2012, 20:16
Aynı yerde bu sonbaharda çimlenenler vardır mutlaka. Şubat-mart ayında onlardan kazıp yemenizi öneririm. Onların kök kısımları daha tazedir, daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.



Minik şevketlerde vardı çok miktarda .Bir tanesini çıkardım . Bu minik hali ile ne kadar kök yapmış diye .İnanılmaz şekilde kendisi bir lira büyüklüğünde kök kısmı on cm kadar.


Kendi bahçeme taşımayı düşündüm ama binlerce dönüm merada kendiliğinden çıkıyorlar .


Teşekkürler ..

Akhisarlı
24-12-2012, 19:09
Yavaş yavaş dikeceğim fidanları kafamda netleştiriyorum, bu yüzden komşu ubyicilerin (sanal) bahçelerine ziyaretlerimi sıklaştırdım.

Ben meyve veren ne tür ağaç varsa bahçemde olsun istemiştim.2009 yılında .
diktiğim fidanların bir kısmının meyvesini tatma imkanım oldu.

Bunlardan tadı hoşuma gidenlerden biri ege 22 ayva ve erik cinslerinden black diamond cinsi eriktir.

Black diamond Ağustos ayında oluyor nispeten dalında uzun süre bozulmadan duruyor .sonunda yere dökülüyor.Bu eriğin tadına bakanlar çok beğendi .Ben black diamond desemde çok kişinin aklında adı ancelik kalmış pazarcı esnafından duydukları tek isim bu olduğundan sanırım.


Anceleno cinsi erikleri yaz aylarında yemeyi unut. Bir yakınım ağustos ayında anceleno eriği yeşil erik gibi yemeye kalktı yüzünün şekli değişti .

Ama çok güzel bir özelliği var bu eriğin.Aralık ayının onbeşinde bahçeye gittiğimde ,erik ağaçlarının yaprakları tamamen döküldüğünden anceleno cinsi erik meyvelerinden kalan bir miktar eriği görebildim.Koparıp ,zeytin toplayan komşuma verdim. bir tanesininde tadına baktım .

Bu erik tam Kasım Aralık eriği çok güzel tatlanmış . ne çürüme ne bozulma aromasıda güzeldi.

badembaba
24-12-2012, 22:35
Bu japon eriklerinin bir cinsinden (tipi black diamonda benziyor) İznik Mecidiyedeki köylü arkadaşlardan birisinin bahçesinde vardı. Satamamış dalında kalmış erikler, ayılar yiyor bari siz toplayın götürün şehirde hem dağıtırsınız hem yersiniz dedi. Onlarca kilo topladık, hem yedik hem dağıttık. Çok sulu ve lezzetliydi. Fakat yedikten sonra ağızda acılık gibi değişik bir tad bırakıyordu, sizdeki black diamondlarda böyle birşey var mı? Black diamond zaten listemde var.. Tam olarak oradan alacağımı kesinleştirmedim fakat seçtiğim çeşitleri unutmayayım diye bu sitede reklamı olan bir fidancıdan şöyle bir liste çıkardım:
Sepetinizdeki Ürünler
Ürün Adı Miktar Fiyat Toplam Fiyat


Deveci Armut Fidanı (BA29 Anaçlı) Tam Bodur { A021 }
• ANACLI :

ad. 23,78 TL + %1 KDV 24,02 TL


Deveci Armut Fidanı (OHF333 Anaçlı) Yarı Bodur { A021-1 }

ad. 14,75 TL + %1 KDV 14,90 TL


Chandler Ceviz Fidanı { A039 }

ad. 19,70 TL + %1 KDV 19,90 TL


Granny Smith Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A008 }

ad. 9,80 TL + %1 KDV 9,90 TL


Iğdır Şalağı Kayısı Fidanı (Zerdali Anaç) { A053 }

ad. 7,82 TL + %1 KDV 7,90 TL


Vista Kiraz Fidanı (MAXMA14 Anaç) Yarı Bodur { A101 }

ad. 13,76 TL + %1 KDV 13,90 TL


Starks Gold (Beyaz Kiraz) Kiraz Fidanı (MAXMA14 Anaç) Yarı Bodur { A066 }

ad. 13,76 TL + %1 KDV 13,90 TL


0900 Ziraat Kiraz Fidanı (CAP6P Anaç) Yarı Bodur { A060 }

ad. 13,76 TL + %1 KDV 13,90 TL


Caldevi 2000 Nektarin Fidanı { A069 }

ad. 8,81 TL + %1 KDV 8,90 TL


Vista Rich Şeftali Fidanı { A078 }
• ANAC :

ad. 13,91 TL + %1 KDV 14,05 TL


Fuyu Trabzon Hurması Fidanı { A079 }

ad. 9,75 TL + %1 KDV 9,85 TL


Aydın Sarı İncir Fidanı 80-100 cm { A109 }

ad. 11,94 TL + %8 KDV 12,90 TL


Bursa Siyahı İncir Fidanı 40-50 cm { A107 }

ad. 11,94 TL + %8 KDV 12,90 TL


Teksas Badem Fidanı { A037 }

ad. 12,75 TL + %1 KDV 12,88 TL


Avustralya Dut Fidanı { A02-DUT }

ad. 13,05 TL + %1 KDV 13,18 TL


Amasya Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A016 }

ad. 9,80 TL + %1 KDV 9,90 TL


Fuji Zheen Aztec Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A003 }

ad. 9,80 TL + %1 KDV 9,90 TL


Granny Smith Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A008 }

ad. 9,80 TL + %1 KDV 9,90 TL


Black Diamond Erik Fidanı (MYROBOLAN 29C Anaclı) Yarı Bodur { A045 }

ad. 12,77 TL + %1 KDV 12,90 TL


Santa Rosa Erik Fidanı (Klasik) { A052 }

ad. 7,82 TL + %1 KDV 7,90 TL


Roxana Kayısı Fidanı (Zerdali Anaç) { A056 }

ad. 7,82 TL + %1 KDV 7,90 TL


Kütahya Vişne Fidanı { A081 }

ad. 7,82 TL + %1 KDV 7,90 TL

Sepet Toplamı : 264,91 TL
Toplam KDV : 4,32 TL
Genel Toplam : 269,23 TL

Ayrıca tropikmeyveciden şahdut ve birkaç değişik ağaç daha eklemeyi düşünüyorum...

Akhisarlı
25-12-2012, 09:07
Bu japon eriklerinin bir cinsinden (tipi black diamonda benziyor)

İznik Mecidiyedeki köylü arkadaşlardan birisinin bahçesinde vardı. Satamamış dalında kalmış erikler, ayılar yiyor bari siz toplayın götürün şehirde hem dağıtırsınız hem yersiniz dedi.

Onlarca kilo topladık, hem yedik hem dağıttık. Çok sulu ve lezzetliydi. Fakat yedikten sonra ağızda acılık gibi değişik bir tad bırakıyordu, sizdeki black diamondlarda böyle birşey var mı? Black diamond zaten listemde var.. Tam olarak oradan alacağımı kesinleştirmedim


357035



Kesinlikle acılık yok. Hafif kırmızı içli bol sulu ve güzel aromalı tatlı bir erik

Tanıdık biri üç yaşındaki oğluna vermiş, sizin erikten başkasını yemiyor demişti.

Çocuk hoşuna gitmezse hemen atar.


357036


Bende black amber de var. Çok az daha iri oluyorlar sarı sert etli nispeten.

Yani farklı bir tat ama çok hoşuma gitmemişti.

Bu japon erik gurubundaki erikler henüz halk arasında yaygınlaşmadı.

Büyük marketler aşerenler için kış boyunca beklettikleri erikler angeleno. Piyasaya çoğunlukla bunlar çıktı .Buzhanede çok bekletildiklerinden tatları bozuldu. Görüntü kaldı.

Bu kocaman siyah erikleri denemek için alanlar memnun kalmadı . Anakarada büyük marketten aldıklarımı evde atmıştım.

Tozlayıcı niyetine aldığım santa roza ve formoza eriklerinin tadını beğenmiştim ambere göre.

Fiyat listesindeki fiyatlar pahalı göründü bana. Ama ismine doğru fidan veriyorsa es geçilebilir.

Ceviz chandler için mutlaka tozlayıcısını (http://www.ekizfidancilik.com/?islem=icerik&id=92&dil=1)da bir köşeye dikilirse iyi olur.


Avustralya dutu.(bu ise)

Tadı güzel değil yol kenarlarında sulak yerlerde yayıldı gitti kendi kendine Yüzüne bakan yok .
Kışın dahi yapmaya çalışıyor çok güzel süs bitkisi olurdu ama etrafı kirlendiriyor. Yenmezmi ? yenir, tatlı değil.

Üstündeki meyveden anlaşılıyor.

357037

badembaba
25-12-2012, 11:36
O zaman avustralya dutunu çıkarayım, zaten aklımda başka dutlar da var kimisini elemeyi düşünüyordum...

Black diamond kesin kalıyor, bir de tozlayıcı olsa yeter. Zaten bahçede yabani erikler var, onlara aşılamak için birisinden söz aldım kalem alacağım. Beyaz (açık sarı) ve iri yanda bir erik içi de beyaz ve yumuşak, daha önce yemediğim kadar sulu bir meyve... Eriği pek sevmem bu kadarı bana yeter, belki lazım olur diye bir de papaz eriği dikebilirim, tuzlayıp kütür kütür yemelik...

Akhisarlı
04-03-2013, 21:03
Geçen yıl büyük bir hata yaparak ağaçların dibine yanmış gübre diye bu gübrelerden serdim.

375055

Şu anda istisnasız tüm şeftalilerin (80 kök) toprak yüzeyinden 30 cm derinliğe kadar yoğun jöle kıvamında akıntı var. Çoğu kurudu, kalanıda çok büyük ihtimal bir ay içinde kuruyacak.

375056

375057

375058

375059

Akhisarlı
04-03-2013, 22:01
Bu kurt yüzünden.



375073

375074

Şeftali elma ve badem ağaçlarını,Kuruttular.


375075

375076

Bu zeytinin çok kısa sürede kurudu. Ama yeni fışkın verdi dipten.

375077



Kendim ettim kendim buldum.



Tek bir fidan bile dikilse ,önlemi baştan almakta büyük (http://www.agaclar.net/forum/445067-post53.htm) yarar var.

feyziuslu
05-03-2013, 06:37
Sayın Akhisarlı;ben hiç yanmış hayvan gübresi vermediğim halde iki şeftali ağacım ,bu kurt yüzünden gitti.Bir adet kayısı ağacım can çekişiyor.

Akhisarlı
05-03-2013, 17:17
Sayın feyziuslu ;


Sizede geçmiş olsun.Eskiden ağaçları kireçle boyarlardı,bizim köyün yaşlıları.

Demekki fazla üstünde durmamışım.Çok basit önlemlerle engelleyebilirmişim.

Akhisarlı
07-03-2013, 20:55
Kapnodis kurtları ağaçların köklerinde mutlu mutlu ağaçları kurutmaya devam ederlerken ,kimyasal mücadele için Haziran ayını bekleyemedim.

Birkaç yerde mücadele için kurtun girdiği yerden tel sokarak kurtu öldürmekten bahsediyorlardı.

Kevgir gibi olmasa deneyebilirdim .

Aynı anda humik fulvik asit diye bir gübre karıştırdım .Damar yaptırsın ağaç kuvvetlensin diye belki başarılı oluruz. En azından beş on ağaç şeftali kurtarmak adına.


376055


Ağacımı kurutanları pas geçemezdim.Ağacı ot yolar gibi,yerinden çıkardığımda dört beş kurt inci tanesi gibi çukurun içine dağıldılar.

Yıkadım onları.


376056

Akhisarlı
07-03-2013, 21:39
Yirmi gün önce altı tavuk ve iki horoz alıp ,köydeki evin bahçesindeki yeni kümeslerine kapatmıştım.

İki horozun birbiriyle dövüşmeleri kesilmedi uzun süre .Sonunda alıştılar birbirlerine .
Biri galip geldi .beş tavuğun sahibi oldu .

Diğeri yanlızları oynarken kıyıda köşede ezik ezik ,sadece bu kara tavuk kaybedenle bereber eşeleniyordu.Diğer horozun tehditlerine aldırmadan.

Nedense sevmiştim bu kara tavuğu.

Dün durgundu.Özelikle önüne yem döktüm .yermiş gibi yabıp gagasını boşluğa sallıyordu yem yiyemiyordu.

Bu sabah aldığım ilaçla hemen kümese gittim .Bu haldeydi. Sabaha çıkamamış.

376062

Akhisarlı
07-03-2013, 22:04
Geçen yıl özenle şeçtiğim ve bu yıl büyük umutlarla yetiştirmeyi düşündüğüm kara karpuz ,sarı içli kışlık karpuz ve çeşitli kavun tohumlarının hali.

Kendimce en uygun yere ,serin ve havadar depoya koydum.

Fareyi hesap edemedim.Torbaları delmiş .Hepsini çitlemiş.


376069

Akhisarlı
08-03-2013, 07:19
Nihayet yağmurlar dört beşgün ara verdi.Bademler çiçeklendi .Biraz iş yapabildik.

376134


Soğan sarımsağın dayanacak durumu kalmadı .cücüklenmeye başladı.


376135

Geçen yıl Sayın Taşevlibahçeye özendiğimden almıştım.Bu patpatı.



376136

İşe yaradı .Toprak tam kurumasada, bu çapa sayesinde soğan ,sarımsak ekilecek hale geldi ve biraz ekebildik

376137

TaşevliBahçe
08-03-2013, 08:39
Yirmi gün önce altı tavuk ve iki horoz alıp ,köydeki evin bahçesindeki yeni kümeslerine kapatmıştım.

İki horozun birbiriyle dövüşmeleri kesilmedi uzun süre .Sonunda alıştılar birbirlerine .
Biri galip geldi .beş tavuğun sahibi oldu .

Diğeri yanlızları oynarken kıyıda köşede ezik ezik ,sadece bu kara tavuk kaybedenle bereber eşeleniyordu.Diğer horozun tehditlerine aldırmadan.

Nedense sevmiştim bu kara tavuğu.

Dün durgundu.Özelikle önüne yem döktüm .yermiş gibi yabıp gagasını boşluğa sallıyordu yem yiyemiyordu.

Bu sabah aldığım ilaçla hemen kümese gittim .Bu haldeydi. Sabaha çıkamamış.

376062


Sn.Akhisarlı , Kara tavuğun ölümüne üzüldüm. Çok yakında kümes kuracak ve bu konularda bilgi toplayan biri olarak merak ettim kara tavuğun ölüm sebebini , yani bulaşıcı bir hastalıkmıdır ? , böyle durum karşısında diğer tavuklara uygulanması gereken acil eylem planı varmıdır?

gtatas
08-03-2013, 15:07
Geçen yıl özenle şeçtiğim ve bu yıl büyük umutlarla yetiştirmeyi düşündüğüm kara karpuz ,sarı içli kışlık karpuz ve çeşitli kavun tohumlarının hali.

Kendimce en uygun yere ,serin ve havadar depoya koydum.

Fareyi hesap edemedim.Torbaları delmiş .Hepsini çitlemiş.


376069

Çok üzüldüm sayın akhisarlı bu tohumlar lezzetli karpuzlar yapıcak gibiydi, kalanlar belki iş görür işlerinizde kolaylıklar dilerim.

TaşevliBahçe
08-03-2013, 15:54
Nihayet yağmurlar dört beşgün ara verdi.Bademler çiçeklendi .Biraz iş yapabildik.

Soğan sarımsağın dayanacak durumu kalmadı .cücüklenmeye başladı

Geçen yıl Sayın Taşevlibahçeye özendiğimden almıştım.Bu patpatı.

İşe yaradı .Toprak tam kurumasada, bu çapa sayesinde soğan ,sarımsak ekilecek hale geldi ve biraz ekebildik





Alet ebat olarak küçük olmasına rağmen mükemmel iş görüyor bence , sizin resimlerinizde de ne kadar iş başardığı çok açık . Toprağı çok güzel karıştırıyor. Küçük araziler için ideal bir yardımcı . Ben iyiki almışım diyorum.

Akhisarlı
08-03-2013, 20:16
Çok teşekkür ederim Sayın gtatas;

Bakacağım çaresine artık.




Çok yakında kümes kuracak ve bu konularda bilgi toplayan biri olarak merak ettim kara tavuğun ölüm sebebini , yani bulaşıcı bir hastalıkmıdır ? , böyle durum karşısında diğer tavuklara uygulanması gereken acil eylem planı varmıdır?

Ölüm sebebini bilmiyorum. Tavukları aldığım yere gittim .Sordum sebebi nedir diye ,İmkansız bizim tavuklar aşılı ilaçlı dedi .

Kurtarmak istediğimi söylediğimde küçük bir bir şişe ilaç verdi. Sularına on damla damlatılması gerekirmiş. Ayrıca hasta tavuğun ağzından üç damla damlatmamı istemişti.

Kümes içine ve çevresine toz kireç serptim.Bu kireçte tavuklar için mikrop kırıcı özelliği olan bir kireçmiş.

Diğer tavuklar sağlıklı görünüyorlar şimdilik.

Artık kapatmıyorum,gece kümeslerine köyün diğer tavukları gibi akşam olunca kendileri girip sabah kendileri çıkıp çimleniyorlar.

Bir sabah geldğimde tilki ya da köpeklerce katliama uğramazlar umarım.

Sizin bahçede güzel olur .Güzel görünüşlü güzel öten tek horoz alırsınız.


Kolay gelsin.

Akhisarlı
08-03-2013, 22:28
Zeytinlerin dip kısmına traktör çapası fazla yanaşmadığından,her yıl zeytin dibinde otlar ve dikenli çalılar çıkar zeytin toplarken rahatsız ederdi.

Zararlı böceklerin de bu otlu kısımlarda üremelerini önlemek için temizleme işine giriştim.

Çapa makinasıyla çalışmak ,çalışıken zevkli ama ,aksam kolları kaldıracak derman bırakmıyor .


376418

376419

376420


Bu parmak üzümleri çok güzel üzüm yapsada ottan çöpten üzüm toplayamazdım .Ayrıca çok sayıda eşek arısının yuvası olurdu.


Bu yıl takrar bağ yapmaya çalıştım.

376421

TaşevliBahçe
09-03-2013, 13:22
Ölüm sebebini bilmiyorum. Tavukları aldığım yere gittim .Sordum sebebi nedir diye ,İmkansız bizim tavuklar aşılı ilaçlı dedi .

Kurtarmak istediğimi söylediğimde küçük bir bir şişe ilaç verdi. Sularına on damla damlatılması gerekirmiş. Ayrıca hasta tavuğun ağzından üç damla damlatmamı istemişti.

Kümes içine ve çevresine toz kireç serptim.Bu kireçte tavuklar için mikrop kırıcı özelliği olan bir kireçmiş.

Diğer tavuklar sağlıklı görünüyorlar şimdilik.

Artık kapatmıyorum,gece kümeslerine köyün diğer tavukları gibi akşam olunca kendileri girip sabah kendileri çıkıp çimleniyorlar.

Bir sabah geldğimde tilki ya da köpeklerce katliama uğramazlar umarım.

Sizin bahçede güzel olur .Güzel görünüşlü güzel öten tek horoz alırsınız.


Kolay gelsin.

Bahçede sürekli durmadığımızdan dolayı Benimde hep endişe ettiğim durum bu.

Bir gece gelincik veya tilki , köpek tarafından katliama uğraması.

Bahçeye köpek al diyorlar ama bu sefer her gün gidip gelmem lazım .

Bir büyüğümden 2-3 tane kaz al önerisi gelince şaşırdım . Bekçi olarak kaz ne yapacak diye ..

Meğer kaz köpekten daha iyi bekçilik yapıyormuş , ne insan girebilir ne de tilki girebilir deyince bana çok mantıklı geldi .

Hem aynı cins (kanatlı)olması da ayrı bir avantaj diye düşünüyorum..

Akhisarlı
09-03-2013, 20:06
Galip horoz ve beş tavuğu .Bu horozun bir huyu var.Akşam tavukları kümesin içine soktuktan sonra kendisi kümesin dışına, kümesin üstüne çıkıp geceliyor.

Kaybeden horoz herzaman beş on metre uzakta.

376606

Akhisarlı
12-03-2013, 21:15
Black diamond erikleri çiçeklendi .
Bu erik çeşidini tozlasın diye aldığım santaroza ve formoza çeşitleri bu eriklere göre biraz geç çiçeklenecekler.

377648


Birkaç foto
377649
377650
377651
377652

Akhisarlı
12-03-2013, 21:23
Her sene incir ağacının dibinde çıkarlar .


377663

Yapraklarının kokusu sarımsağı andırıyor.


377664

Tarlada kendiliğinden çıkan rokalar .


377665

YeniGine
12-03-2013, 23:12
Sayın Akhisarlı, hasarlarınıza üzüldüm, bunlarla kalın inşallah geçmiş olsun.
Ama neyse; güzel olaylar da gelişmiş, bunlara da sizin adınıza ben de sevindim. Sevinçler, güzellikler daim olsun inşallah. Rastgele.

Tohumcu Nılgun
13-03-2013, 01:59
Geçen yıl özenle şeçtiğim ve bu yıl büyük umutlarla yetiştirmeyi düşündüğüm kara karpuz ,sarı içli kışlık karpuz ve çeşitli kavun tohumlarının hali.

Kendimce en uygun yere ,serin ve havadar depoya koydum.

Fareyi hesap edemedim.Torbaları delmiş .Hepsini çitlemiş.


376069

Fareyede bak...vay zalim vay...:(

Akhisarlı
13-03-2013, 20:23
Fareyede bak...vay zalim vay...:(

Fare yapması gerekeni yaptı .Asıl hata bende . Uzun şehir hayatından sonra unutmuşum tek katlı köy evlerine farelerin girdiğini .bu sebeple evlerde hala kedi beslendiğini.

Neyseki diğer köylüler eski tip tohumları alıp ,her yıl sadece kendileri için ekiyorlar. Bulmam zor olmayacak.

serkanhoca
14-03-2013, 18:45
Abi zeytnileri sen mi budadın?

İşin yoksa buralara da beklerim. :D

Akhisarlı
14-03-2013, 19:08
Abi zeytnileri sen mi budadın?

İşin yoksa buralara da beklerim. :D

Budamaya çalışıyorum .Benim budadıklarımı görseniz ağaca acırsınız .

Yirmi dakika ağacın etrafında döndüm .Düşüne düşüne kestim dalları ama şöyle uzaktan ağaca bir baktım kırkılmış çepişe benzetmişim ağacı.

Oturup ağlayasım geldi .Bu iş internetten sağdan soldan okumakla olmuyor.Ustalık kesinlikle gerekiyor.

Bu ağaçları böyle güzel budayanlar Hanpaşa köyünden.


Bir ağaç zeytini yoktur bu köylerin . Ama minibüslerle Akhisar ovasına inerler ve budama yaparlar.


Dalları hiç düşünmeden tıkır tıkır keserler ama sonunda güzel budarlar.

Budama önemli değil bana odun lazım dersen hemen gelirim.

serkanhoca
14-03-2013, 20:09
Bizim budaacı arkadaşlardan bir tanesi; budamaya başlamadan önce zeytnilik sahibine sorarım: ''evde zeytin var mı? yağ mı? odun lazım mı?'' diye.

Aldığım cevaba göre budaaya başlarım, der.

Zeytin sahibi kendi zeytinleri budarken çekinirmiş, eli kesmeye gitmezmiş.

Geçen hafta bende senin gibi ağacın etafında döne döne, düşüne düşüne budamıştım.

Akhisarlı
18-03-2013, 19:14
Sayın smnunal'ın göndermiş olduğu sebze tohumlarını çimlerdirmek için ocak hazırlamaya başladım.

Toprak tam tava gelmedi ama geç kalmakta istemedim.
Toprağı biraz yükselttim.

379576

Kenarlarına çökme yapmaması için çıta koydum sabitledim.Tahta yardımıyla düzledim ,birazda sıkıştırdım.

379577


Mil döktüm.


379578


Bir cm kalınlığında olacak şekilde yaydım .

379579

Keyf Bahçesi
18-03-2013, 22:25
Sayın smnunal'ın göndermiş olduğu sebze tohumlarını çimlerdirmek için ocak hazırlamaya başladım.

Toprak tam tava gelmedi ama geç kalmakta istemedim.
Toprağı biraz yükselttim.

379576

Kenarlarına çökme yapmaması için çıta koydum sabitledim.Tahta yardımıyla düzledim ,birazda sıkıştırdım.

379577


Mil döktüm.


379578


Bir cm kalınlığında olacak şekilde yaydım .

379579
SAYIN AKHİSARLI
böyle ocakta ben bile çimlenirim:selamlar.:D

Akhisarlı
18-03-2013, 22:43
Selamlar Sayın Keyf Bahçesi ;

Geçen yıl da yapmıştım ama biraz sık tohum serdiğimden fideler küçük kaldı ve kartladı.

Bu yıl tohumlar birazda emenet özenerek yapacağım, beraber göreceğiz.

Keyf Bahçesi
19-03-2013, 00:08
Selamlar Sayın Keyf Bahçesi ;

Geçen yıl da yapmıştım ama biraz sık tohum serdiğimden fideler küçük kaldı ve kartladı.

Bu yıl tohumlar birazda emenet özenerek yapacağım, beraber göreceğiz.

SAYIN AKHİSARLI
elini çabuk tut da bu sene fideleri senden alalım:Daha verimli olur gibi geliyor bana:Kolay gelsin:

badembaba
19-03-2013, 17:30
Sayın Akhisarlı Çapa motorunuzun marka ve modeli nedir? Memnun musunuz, ben de bir tane alacağım da...

Akhisarlı
19-03-2013, 18:13
Çapa motorunuzun marka ve modeli nedir? Memnun musunuz,

Pubert marka ,eko denen modeli, en ucuzu, 1250 Tl geçen yıl almıştım.
Motor Honda ,benzinli .Çok az yakıyor. motor çok güzel ipi çeker çekmez çalışıyor 72 kilo .Minibüse bindirebilmem için hafif aldım.

Ben çok memnunum .

Geçen yıl aldığımda yazın sonuna doğru çok sert ve kuru bir toprakta ilk defa denemiştim .Yabani beygir gibi zıplayıp durdu .çapa felan yapmadı .Bu yıl tav uygunken kullandım.Çok güzel şu çapa makinesi olayı .Çok iş kaçırıyor..Ağaçların dibine kadar zarar vermeden çapalayabiliyorum.

Akhisarlı
19-03-2013, 19:41
bu sene fideleri senden alalım

Benim domat fideleri olana kadar sizde domat çıkar. .Ama ikinci dikim için, turşu amaçlı fideleriniz benden.


2004 ten beri yanmadıysa yanmasın artık. Arkaelojik kazı yapar gibi toprağın altından çıkardım gübreyi.

379833


Eledim.



379834



Milin üstüne yaydım.bir iki cm.


379835


Tahta yardımıyla sıkıştırıldı.


379836


Düzlendi.


379837

Akhisarlı
19-03-2013, 19:46
Ektim.


379842


Suladım.


379843


Naylonla kapattım .Çimlenene kadar kapalı kalacaklar.


379844

gtatas
20-03-2013, 18:07
Çok büyük emek var inşallah firesiz alırsınız. Bu arada benim koz üzümü çeliklerinden istiyormusunuz?

Akhisarlı
21-03-2013, 20:45
Çok büyük emek var inşallah firesiz alırsınız.


Emek var ,ama tavuk ta var.

Bu gün biraz gezinsinler diye tavukları salmıştım.Fidanların da üstünü açıp çay demlemek için içeri girmiştim.

Bir ara bahçeye baktım tavuklar o kadar güzel keyifle eşiniyorlardı ki kısa bir süre eşindikleri yerin benim ocağın gübreleri olduğunu algılayamadım.

Neyse, henüz yeni fazla zarar görmemiştir.



Koz üzümü konusunda ilginize çok teşekkür ederim.

Bir arkadaşın bahçesine ziyarete gitmiştim .Budama yapıyordu. Var olan üzüm çeşitlerini sorduğumda ,bende olmayanı almak için, koz üzümünü sayınca gerektiği kalar çelik almış ve bahçe çitlerinin kenarlarına dikmiştim.

Akhisarlı
21-03-2013, 20:59
Ara yapıldıktan sonra ,dal parçalarını toplamak ve zeytinliği bu dallardan temizlemek gerekir.

Kalan ince dalları yakarak yok etmeye çalıştım. Bol duman çıkararak bir kupa yakabildim.

380317

garlangufa
21-03-2013, 21:19
Yakılanları görünce içim yandı, öğütme makinası olsa ve bu dallar öğütülüp bir kenarda yığılsa bir süre sonra alın size en basit ve ucuz doğal gübre, en kalitelisinden.

gtatas
22-03-2013, 14:53
Aslında tüm çiftliklerde dönüşüm çok önemli dışkıdan gaz üreten çiftlikler var enerji bedava ah bir de ekonomik durumlar müsaade etse.

Akhisarlı
01-04-2013, 23:35
Dalları ağaçların arasında yakarak ,zeytinliği temizlemeye çalıştım .Ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle yakındaki ağaçların yaprakları ateşten kavladı.

Boş bir yere taşımak gerekti dalları.Ama iki yılda bir lazım olacak römork almak istemedim .





Zeytinleri toplamak için kullandığımız yaygıyı traktörün arkasına bağladım.


384522


Yere sürtünüp çabuk parçalanmasın diye yere sürten bölümün altına kümes teli bağladım.



Yeterince dal yükledikten sonra yaygının diğer uçlarını traktörün arkasına birleştirip bağladım .Bohça şeklini aldı .Dalları böyle taşımak ve yakılacak yerde boşaltmak oldukça çabuk ve kolay oldu.




384523




Bu şekilde temizlemek istemezdim. Ama bazı ağaçlar dal kanseri olduğundan hepsini yaktım.


384524




Bu tarla ne sürülüyor ne ilaçlanıyor .Zeytinler de oldukça sağlıklı. Yeni fidanları da sahibi tarlayı sürmeden dikmiş.

Zaman zaman son birkez zeytinlerin altını düzleyip olduğu gibi bırakmayı ,ne verirse versin ağaçlara dokunmamayı düşünüyorum.



384525

Akhisarlı
11-04-2013, 20:27
Bu sarımsak tarlanın işlenmeyen bölümlerinde bol miktarda çıkıyor.
Tarla komşusu ismini (gavur) sarımsağı olduğunu söyledi.


389362

389363



Bu sarımsak da bir misafir tarafından hediye edildi.Tunceli sarımsağı.Çoğaltmak için soğanların içine ektim.

389364


Ekerken az ektim diye düşünüp toplarken çok gelen soğan ve sarımsaklar.


389365


Bunlar da geçen yıl ekip toplamadığımdan bu yıl çok miktarda çıkan sarımsaklar. Tarlayı süreceğimden buraya taşıdım .Pırasa gibi belki tutarlar.

389366

Akhisarlı
11-04-2013, 20:39
Geçen yıl toplamayı unutup da kartlaşan ve yerinde çürüyen acurlar bu yıl kendiliğinden çıktılar .


389375



Vişne yeni çiçeklendi.


389376


Çağla zamanı


389377

Bu da bahçenin koruyucusu.



389378

Akhisarlı
14-04-2013, 20:24
Zeytinler de dal kanseri ve halkalı leke hastalığı yayıldı .Bordo bulamacı ikinci kez atıyorum .

390294


Bordo bulamacı traktörü maviye boyadı.


390295




Yağmurlar iki üç günde bir yağdığından tarla tava gelmiyor ve süremiyoruz .

Hardal otları bahçeyi sarı renge çevirdi.



390296


Dört yıldır Napolyon kirazlarında çiçek olmuyordu .Bölgeye uyum gösteremiyecekler diye endişeleniyordum.

Bu yl az da olsa iri Napolyon kirazı olacak umarım.


390297


Ankara da yaşarken, konu komşu bu ısırgan otlarını ilaç niyetine benden isterlerdi .Kayınpeder çuvalla bana yollar bende dağıtırdım.

Fakat dokunmaya gelmiyor.Çok kaşındırıyor .


390298