PDA

View Full Version : Patlıcan ağacı




copur 09
20-11-2006, 19:13
Herkese selam. Yazın 2 kök yabani patlıcan ağacı fidesini köklendirebildim. Yalnız normal patlıcan fidesini nasıl ve ne zaman aşılayabileceğimi bilemiyorum. İki kere kalem aşısı yaptım ancak tutturamadım. Bilgi veren olursa sevinirim.




kürşad
24-12-2006, 20:05
resimleri var mı?
patlıcanı biliyorum da ağacı nasıl oluyor?

sukranayalp
28-12-2006, 08:28
Sn Çopur patlıcan ağacını gerçekten çok merak ediyoruz...

Todor
28-12-2006, 08:41
Antalya'da bir bitki severin balkonunda yabani bir patlıcangillerden bir bitki türü bulunmuştu bundan seneler önce. Özelliği çok yıllık olması idi. Daha sonra bu bitkiye yemeklerde tükketiğimiz patlıcan aşılandı ve sonuç alındı. Sera şartlarında 12 ay meyve vern bu bitki, dış koşullarda sadece sezon boyunca meyve vermekte. Sezon sonunda yaprakları dökmekte. Bahar gelince yeniden uyanıp meyve vermeye başlamakta. Tekrar aşılama yapmaya gerek kalmamakta. Bir kere kurulan bahçeden bir kaç yıl verim almak mümkün. Ayrıca bu bitkiye biber de aşılayabiliyorlarmış.
Benim bildiklerim bunlar. Bu Toprağın Sesi programında dinlemiştim.

copur 09
02-01-2007, 19:36
Arkadaşlar kusura bakmayın 2 teknik nedenden dolayı ağaçlar net. den uzak kaldım. İnşallah tekrar olmaz. 2 adet Patlıcan ağacı fidesini Antalya - Finike - sahilkent beldesinden getirtmiştim. Bir tanesini normal kalem aşısı yapabilmek için fazlaca zorladığımdan sanırım kurudu! Diğer fideyi Aydın-Nazilli ilçesinde ev içerisinde tutuyorum.
Öğrendiğim kadarıyla normal patlıcan fidesi aşılanan bu yabani patlıcan; 8 yıl boyunca yılın 12 ayı sera ortamında çok lezzetli patlıcanlar verebiliyormuş. Tabii benim gibi aşılama sistemini anlamadan aşılamaya kalkan birisi tarafından kolayca öldürülebiliyor.
Eğer başarırsam elimdeki son örnek fotoğrafı bu (elime ulaştığında o kadar kötüydükü Ağustos'tan bu yana anca bu kadar oldu)
6356

sukranayalp
02-01-2007, 19:51
Fotoğraf için çok teşekkürler.

karaman76
17-01-2007, 23:17
selamun aleyküm arkadaşlar,
bende 2 yıldır bu ağacın peşindeyim ve geçen yıl antalyadan fidanını almıştım. ve geçen yıl aşılamaya geç kalsam da meyvenin oluşumunu gördüm ama soğuklar başladı ve patlıcan tam büyeyemeden kurumuştu, fidanın üzerine sera yaptım ama yaşatamadım. çünkü bu fidan -1 dereceyi gördüğü zaman kuruyormuş.

ben birkaç kalem aşı almıştım fidandan ve onları evde saklamıştım geçen kış ve baharda dikmiştim. bu sene aşı yapmaya pek vaktim olmadı ve bu sefer daha da geç aşıladım. ince bir fidanda tuttu. onuda tenekenin içine alarak evime aldım.

bu hali 5 ocak 2007 ye ait, şu anki halini daha sonra göndereyim, şu anki halinde fotoğraftaki yaprak kurudu, ve başka filizler verdi. bu fidanla uğraşmama çok kişi alay geçiyor ama olsun varsın. ben mutluyum. yine yazarım arkadaşlar.

hatta aşı tutmayan fidanlarında resimlerini koyacağım. herkese çok selam. bakalım ne kadar ilginizi çekecek fotoğrafım.

6664

turunç
17-01-2007, 23:45
Umarım istediğiniz gibi geliştirmeyi başarırsınız. Amma zor bir bitkiymiş bu? Resimleri merakla bekliyor olacağız:) Paylaşım için teşekkürler. Sizi buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) da alalım.

Oğuzhan
18-01-2007, 17:32
Aleyküm Selam Karaman
İnşallah başarılı olursun.
Daha önce TRT 1 sebze ağaçlarını tanıtan bir tanıtım programı izlemiştim.Biber ve domates Vardı.Çok ilginç bi görüntüydü.

copur 09
19-01-2007, 22:28
Sayın Karaman 76 patlıcan ağacına göz aşısı yapmışsınız galiba hangi ayda kabuk verdiğini öğrenebilirmiyim. Ben ağustos ve eylül aylarında kalem aşısı yapmaya çalıştım ancak en kuvvetli bitkiyi kuruttum. Ötekini kaybetmek istemiyorum da

karaman76
19-01-2007, 22:57
yanlış hatırlamıyorsam bende ağustos ayı gibi veya eylül gibi aşılamıştım. çok da geç kaldığımı biliyorum. benimde daha kalın anaçlarım vardı. ama hiçbirisi tutmadı. bu tutan zayıf olduğu içinmi tuttu bilmiyorum.
bugünlerde nedense yaprağı kurudu ve yeni sürgünler veriyor.
ben makina öğretmeniyim ve görev alamadığım için kasabada değirmencilik yapıyorum. ziraat bilgim çok fazla yok. bu yüzden konuyla alakalı cevap verebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum. aşağıda bugün çektiğim fotoğrafları veriyorum. ilk foto aşı tutanla ilgili, ikincisi ise aşı tutturamadığım, kalın bir anaçla aşı tutturduğum ince anacın yan yana görünttüsü ile ilgili.

copur 09
21-01-2007, 15:20
Sizin yabani patlıcanlarınız bayağı büyükmüş bir tanesini olduğu gibi bırakın tohumlarını kullanırsınız.

karaman76
21-01-2007, 21:02
tohuma hiç gerek yok, yaz boyu aşı yapmaya fırsatım olmamıştı ve her dalında tohumları da oldu. işin kolay yolu dalları kesip toprağa dikmek hemen tutuyor, çok arsız bir bitki. buna çelikleme mi deniyor tam bilmiyorum.

evimde kalorifer var ve şu an bu ağaçlarım sürekli 22-23 derecede duruyorlar, bundanmıdır nedir, üstteki fotoğraftaki, aşının yaprağı kurudu, yeni yapraklar fışkırıyor, neden kahverengi noktalar oluşuyor, bilemiyorum. klorlu şebeke suyundamıdır, sıcaklıktanmıdır, güneş görmediğindenmidir bilmiyorum.

bu konuda yorumda bulunabilecek arkadaşlar varsa tavsiyelerini alabilirim.

kürşad
13-02-2007, 22:00
son durum nedir?

Harun Parlak
14-02-2007, 00:29
Selamlar arkadaşlar bu patlıcan ağcına sbze patlıcan aşılama işi baya ilginc geldi bana. Kabak üzerine salatalık dometes üzerine patlıcan aşılarını denedim ama bunuda denememişdim. Bir mermerci dükkanı öğnünde mermer aralarında bile çıkmış bir sürü var onlardan biraz daha alayım ben teşekkürle bu güzelim fikirler için.

karaman76
16-02-2007, 20:36
fidanlarım kaloriferli bir odada bulunuyor. yani don veya aşırı soğuğu hiç görmedi ama her gün havalandıramıyorum. haftada 1-2 defa ancak. aşının sürgünü kurudu. ama aşı hala yaşıyor. hava nın nemimi sulamada hatamı yapıyorum bilemiyorum.

avcı 07
16-03-2007, 13:32
sevgili arkadaşlar patlıcan ağacının anacının patent ve tescili bende aşı işine kendiniz uğraşamayın o 8 yaşında ki ağaçların o hale getirmek için biz tam 4 sene uğraştık.aşısı çok zordur ayrıca aşısından ziyade bitkinin aşıya gelme süresi farklıdır erken olursa tutmaz geç kalırsanda tutmaz aşı.size yardımcı olabilirim.aşılı fideyi temin ederim size.bedeli mukabilinde tabi

Mine Pakkaner
16-03-2007, 13:48
Avcı07 hoşgeldiniz. Öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtınız.Yeni üyeler için kullanım kılavuzuna da bakınız. İmzamın altına adresleri bulabilirsiniz. Ziraat Mühendisleri (ve öğrenciler) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=964) başlığında meslektaşlar buluşuyor.

Alım satım için kendinizi bize tanıttıktan sonra http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=12 başlığını kullanınız.

karaman76
16-03-2007, 14:29
sevgili arkadaşlar patlıcan ağacının anacının patent ve tescili bende aşı işine kendiniz uğraşamayın o 8 yaşında ki ağaçların o hale getirmek için biz tam 4 sene uğraştık.aşısı çok zordur ayrıca aşısından ziyade bitkinin aşıya gelme süresi farklıdır erken olursa tutmaz geç kalırsanda tutmaz aşı.size yardımcı olabilirim.aşılı fideyi temin ederim size.bedeli mukabilinde tabi

Sayın Avcı 07 isminiz musa mı? öyleyse sizinle tanışıyoruz. isminiz farklı olsa da farketmez. sizin gibi bilgili insanlardan birşeyler öğrenebilirsek ne mutlu bize. ben makina öğretmeniyim ama henüz görev almadım, kasabada yaşıyorum. yukarıda gördüğünüz aşılanmış patlıcan fidesi benim.

dediğiniz gibi aşının tutması baya güç bu fidanlarda. zamanlamamı önemli yoksa sıcaklık veya başka şartlarda uygun dönem ne zamandır. aşıda neye dikkat etmek gerekir.

yaptığım aşının yöntem ve şekli şekilden belli oluyor. başka türlü aşı yapmak mı daha kesin sonuç verir. birde bu fidanlar 0 C'de donuyor ve ölüyor bildiğim kadarıyla. birkaç yıllık olduklarında da aynı durum oluyordur galiba öyle değilmi?

belki de benim patlıcan ağacı fidanım sizinkinden farklıdır, sizinkininde donup ölme durumu varmı?

ben bu işi ticaret için yapmıyorum. amacım kışın patlıcanın yetişip yetişmediğini görmek. kaloriferli evde oturuyorum ve fidanları oda içinde bulunduruyorum. ama bazen sürgünler kuruyor nedense.

bakımı hakkında ve aşılanması hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.

size şimdiden teşekkür ederim.

karaman76
26-03-2007, 22:15
forumun bu sayfasına pek yazılmaz oldu

Ali H. ALI
23-04-2007, 12:46
Hepinize iyi gunler, 5-6 yidir uzerine patlican asiladigim benim de bir Patlican asilanan agacim var. Bu bitkinin ne oldugunu Latince ismini bir turlu bulamadim. Sydneyden bir akrabam verdi ona da baskasi vermis ne oldugunu kimse bilmiyor. Ne oldugunu ogrenirseniz, burada paylasmayi unutmazsiniz sanirim.
Patlicanla ayni ailaden olmali ki, patlican asisi tutup meyve veriyor. Benim yaptigim asi, kucuk bir saksi icerisindeki 5-6 yaprak olup buyumus bir patlican fidanini, saksi ile birlikte, asilaycagim agacin yanina getirip, ikisinin de govdelerini yarip, biri birinin icerisin egecirip asiyi bagliyorum. Patlican fidanini dikili oldugu saksiyi da asi yaptigim agacin uzerine baglayip sabitliyorum. Bir ay kadar bir zaman icerisinde, yarip bir biri icerisine gecirdigim govdeler bir birlrine baglanip asi tutuyor. Bu asamadan sonra saksidaki patlicani asinin altindan budayip oradan aliyorum ve asilanan surgun asi yapilan agactan beslenip buyumeye basliyor.[bu arada asi yapilan yerin ustundeki yabani agaci da budayip asinin daha iyi gelismesini sagliyorum] Bu asinin ingilizce adi APROACH GRAFTING turkcede isminin ne oldugunu bilmiyorum yanastirarak asilama diyebiliriz.

Kimi arkadaslarim patlican fidaelerini govdelerinden kesip agaca kalem asisi yapiyorlar o asinin tutugunu da gordum.

Asi yapilan yabani agacin guclu bir kok sistemi var ve uzun yillar yasayabiliyor.
uzerine asi yapi;lan patlicanlar kis da korunursa 3-4 yil tekrar acilip meyve veriyor[ Sydney de 4 yil ayni asidan meyve alan tanidiklar var] Ben ise bakamadigimdan asilar her kis kuruyor. belki bu yil ortup korumaya alirim.

9726
uzerine asi yapilan agac

9727
agactaki patlican asi yeri

9728
ve toplanmaya hazir patlicanlar

nihatdurgut03
19-05-2007, 21:54
arkadaşlar patlıcan agacı benim çok ilgimi cekti ama tohumunu nereden temin edecegiz onu bilmiyorum eyer elinde patlıcan agacı tohumu olan varsa bana göndere bilirmi acaba parası ne olursa olsun lütfen yollayın saygılar

ARC07
30-05-2007, 20:16
arkadaşlar buağacı şu anda ticari olarak satışa sunduk kumluca bölgesin ve tüm kıyı şeridinde satışa başlandı

mahmut007
31-05-2007, 03:17
Sn.ARC07
Bu ağac hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz.(ne koşullarda büyür,kaç sene meyve verir)Bide hazırladığınız fidelerden bi resim alabilirsek menmun olurum.

ARC07
02-06-2007, 09:51
sn.mahmut007:bölgemizde fide dikim tarihi en yakın 15 ağustos siparişleride dikim tarihinden 60 gün önce alıyoruz.daha fazla bilgi için. tera gurup uaramalısınız.fotoğraflarda nasıl ikinci yıla bırakıldığını göröyorsunuz.

karaman76
03-06-2007, 22:32
sayın arco7,
ben ıspartadan yazıyorum. ve bu işi ticari olarak yapmıyorum. 2-3 tane fidanım vardı şu anda 1 tane kaldı. bu ağaç hakkında biraz bilgi verirmisiniz? bana göre bu bitki ağaç değil. çünkü dondan ölüyor. aşıyı hangi yolla yapıyorsunuz söylermisiniz? ikinci yıl için budamayı ne zaman yapıyorsunuz? her yıl aşılamayı yenilemek gerekiyormu? ilginç bir bitki. bunu üretim satmanız bence Türiye için bir kazanç. çünkü öğrendiğim kadarıyla bu bitki, sebzelere nazaran, hastalıklara karşı daha dirençliymiş. bağcılıktaki amerikan asma gibi galiba. hani normal çeşitleri amerikan asmaya aşılayıp daha dirençli ve dayanıklı bir asma oluşturuluyorya onun gibi galiba. çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.

ARC07
06-06-2007, 19:12
sn karaman 76: çok yıllık olduğu için ağaç diyoruz.0 derecenin altında yapraklı iked donar.biz sera koşullarında yetiştirdiğimiz için bizim için sorun değil.budamayı resimde gösterdim aşı üzeri dallarda 3-4 göz bırakıp küt kesilir. heryıl aşı yapılmaz. ilkyıl aşıyı tepe aşısı olarak yapıyoruz. öcelikle büyük bir saksı alın bu aylarda bitkınizi dışarı çıkarın. don sorununuz varsa ısparta da budamayı eylül sonu yapın böylece dondanda korunur.mayıs gibi tekrar uyanır.

karaman76
06-06-2007, 22:48
sn karaman 76: çok yıllık olduğu için ağaç diyoruz.0 derecenin altında yapraklı iked donar.biz sera koşullarında yetiştirdiğimiz için bizim için sorun değil.budamayı resimde gösterdim aşı üzeri dallarda 3-4 göz bırakıp küt kesilir. heryıl aşı yapılmaz. ilkyıl aşıyı tepe aşısı olarak yapıyoruz. öcelikle büyük bir saksı alın bu aylarda bitkınizi dışarı çıkarın. don sorununuz varsa ısparta da budamayı eylül sonu yapın böylece dondanda korunur.mayıs gibi tekrar uyanır.

sayın arc07
herşeyden önce cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. bu ağacın üzerine eğildiğim için ailem benimle dalga geçiyor :) olsun. ben bu ağaç fidanını 2 yıl önce antalyadan almıştım. yazın geç dönemde göz aşısı yapmıştım, tam nohut kadar patlıcan olmuşken soğuklar başlamıştı ve meyve olamadan donmuştu. dallarından birkaç tanesini çelikleme olarak torbalara almıştım. bunları kışın evin içinde tutarak geçen sene bahçeye dikmiştim. geçen yılda aşı işiyle uğraşamadım. yukarıdaki fotoğraflarda görmüşsünüzdür. eylül-ekim gibi aşı yapıp evin içine almıştım boya tenekeleri içinde 2 tane fidanı. sonra 1 fidanı kaybettim. halbuki kalorifer dibinde tuttum. sıcaktanmı öldü bilemiyorum. tutup biraz süyen aşıda öldü. nisanda bahçeye diktim. neredeyse o da ölmüştüki, cılız bir sürgün verdi ve o sürgün iyi şu an.
siz aşıyı toprak seviyesinden yaklaşık 8-10cm den yapmışsınız galiba. ben ağaç çatallandıktan sonra her dalına aşı yapmaya çalışmıştım. göz aşısı yapıp tutarmı diye bakıyordum.
ve yanlışmı anladım; dipten aşı yapıp, birkaç göz üzerinden sert budarsam, don olsa bile açık alanda kurumaz mı diyorsunuz?
yoksa sert budamayı yaptıktan sonra büyük saksı içinde eylülde evin içine mi alayım. ama evin içine alırsam sıcak olacağı için soğuk görmeden gözler yine uyanır galiba.
birde tepe aşısı dediniz. bu yaprak aşısı değilde, omega aşısı deniliyor galiba, ona benzer bir aşımı yapıyorsunuz.
bu yazın fidanımda artık bir patlıcan yetiştirmek istiyorum. merakım neeniyle sorduğum sorular için beni mazur görün. ilginize ve cevabınıza tekrar teşekkür ederim.

ARC07
08-06-2007, 20:35
sn :karaman76:sizin ağaç artık tepe aşısı olmaz siz yıne göz asısı yapın yapmadıysanız yarın hemen yapın.ancak yenı surgünleri koklendirip.tepe asısı yapabilirsiniz. tepe asısı ikıgövde (anaç-çesit)yanyana getırılıp bellı açı ile aynı anda kesilir,kesik bölge birleştirilereksarılır.omega asmalarda yapılır asmalarla baya uğrasıyorsunuz galiba:)))açık alanda hiç deneyimimiz olmadı yanı don riski çok olan bölgelerde ama denemek lazım. şöyle;eylül gibi budayıp toprak veya saman balye gibi şeylerle kapayıp ilkbahar geç donları geçince ör.mayıs5-10 gibi açıp su ve gübre vererek uyandırıp meyve alınabilir.eğer başarırsan bizimde haberımız olsun

mahmut007
10-06-2007, 07:53
@ARC07
Bu bitkiye domates,biber aşılanabiliyormuş. Acaba sizin böyle bir çalışmanız oldu mu?

ARC07
10-06-2007, 11:43
@ARC07
Bu bitkiye domates,biber aşılanabiliyormuş. Acaba sizin böyle bir çalışmanız oldu mu?

evet oldu su anda dodomes anacımıza aşılı domatesı satıyoruz.biber çalışmalarımız devam ediyor.

ARC07
10-06-2007, 20:49
resimler

kapitano
20-06-2007, 18:31
Herkese Merhaba arkadaslar.Bende araniza katildim.

mahmut007
21-06-2007, 12:18
@Kapitano
Yeni gelen üyelerden kendilerini tanıtmaları isteniyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
@ARC07
Verdiğiniz resimden pek birşey anlamadım,acaba daha ayrıntılı resim koyabilirmisiniz.:confused:

kapitano
22-06-2007, 08:49
[QUOTE=mahmut007;120512]@Kapitano
Yeni gelen üyelerden kendilerini tanıtmaları isteniyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

Tesekkür ederim.
Kusura bakmayin genelde denizde oldugum icin her zaman nete baglanamiyorum.

karaman76
28-09-2007, 11:34
patlıcan aşılı ağaçları nasıl temin edebiliriz?

karaman76
02-10-2007, 13:11
konuya yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı?

abk
02-10-2007, 14:22
Patlıcan ağacı bana da çok ilginç geldi.Bunu ilk kez duyuyorum.Nasıl temin edileceğini ben de öğrenmek isterdim.

kaju
02-10-2007, 15:32
Ben de
ben de. :)

karaman76
04-10-2007, 14:45
Ben de
ben de. :)

bu işle uğraşan arkadaşlar cevap yazarsa memnun olacağız.

ataman
09-10-2007, 09:15
Önceki mesajlarda gönderilen resimlerden tahmin ettiğim kadarıyla bahsi geçen patlıcan ağacı "datura" bitkisi (İngilizce "Angel's Trumpet" diye de adlandırılıyor, çiçeklerinin şekli nedeniyle tahminen). 2005 yazında Patara'da kaldığımız otelin bahçesindeki daturanın fotoğraflarını ekliyorum. Bildiğim kadarıyla oldukça zehirli bir bitki!

Ali H. ALI
09-10-2007, 13:00
Uzerine patlican asilanan bitki bu degildir. Uzerine asi yapilan agac gul dikenleri gibi dikenleri olan bir agac ve kucuk mor cicekleri vardir.

Sayin Atamanin ekledigi resimdeki, "Angel's Trumpet" bitkisi guzelligi yani sira zehirli bir bitkidir.

bilgekaan
09-10-2007, 14:29
Uzerine patlican asilanan bitki bu degildir. Uzerine asi yapilan agac gul dikenleri gibi dikenleri olan bir agac ve kucuk mor cicekleri vardir.

Sayin Atamanin ekledigi resimdeki, "Angel's Trumpet" bitkisi guzelligi yani sira zehirli bir bitkidir.

Saniyorum bu bitkinin ne olduğunu buldum.Aşı yapılan iki tür buldum internette.

Solanum capsicoides (Cockroach Berry)

Solanum torvum (turkey berry)

Ali Bey,
Google grafiklerden bakabilirmisiniz sizinkinlere benziyormu?

ataman
09-10-2007, 14:36
Pataradaki otel işletmecisinin eşi bu bitkiden (datura) patlıcan ağacı diye bahsetmişti ve buna patlıcan aşılandığını duyduğunu belirtmişti. Webde arama yapınca bir de "Solanum capsicoides" bitkisine ulaştım, eggplant tree diye bahsediliyor ama daha ufak tefek çalı formunda gibi. http://davesgarden.com/guides/pf/go/38381/ adresindeki bilgiye göre ise çiçekleri beyaz :(

Aynı sayfaya yorum yazanlardan biri ise bitkiden şu şekilde bahsetmiş "the cockroach berry ( Solanum capsicoides ) is used as a rootstock to graft eggplants on in the colder regiions of Australia - it forms an eggplant tree"

Ali H. ALI
09-10-2007, 15:37
Sayin Ataman beyin verdigi linkteki salonum capiccoides uzerine de patlican asilandigi belirtiliyor.

Bende olan salonum torvum'a benziyor(ben ciceklerini beyazdan fazla morumsu olarak hatiliyorum, yanlis hatiralmis olabilirim, bu yil cicek actiginda tekrar bakacagim).

Ikinize de tesekurler, ogrenmek istedigim bir bitki ismini ogrenmeme yardimci oldunuz.

Asagida verdigim linkte bu bitki hakkinda bilgiler var.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solanum_torvum

karaman76
10-10-2007, 01:19
sayın ataman,
bendeki ağaç sizin fotoğraftakinden değil. diğer arkadaşların dediği gibi gövdesi dikenli. ama benim problemim asi yapmak, o yüzden aşılı da almak istiyorum. kendimde aşı denemeye devam edeceğim

bilgekaan
10-10-2007, 07:15
sayın ataman,
bendeki ağaç sizin fotoğraftakinden değil. diğer arkadaşların dediği gibi gövdesi dikenli. ama benim problemim asi yapmak, o yüzden aşılı da almak istiyorum. kendimde aşı denemeye devam edeceğim

Aşağıdaki linkte aşı ile ilgili bilgi ve çizimlerler var.Belki işinize yarar.

http://www2.dpi.qld.gov.au/horticulture/5273.html

karaman76
10-10-2007, 18:44
Aşağıdaki linkte aşı ile ilgili bilgi ve çizimlerler var.Belki işinize yarar.

http://www2.dpi.qld.gov.au/horticulture/5273.html

sayın bilgekaan,
link için teşekkür ederim. Fotoğraflar sanki patlıcan ağacına ait gibi. ingilizcem olmadığı için henüz sayfayı okumadım. fotoğraftakiler patlıcan ağacımı?

karaman76
14-10-2007, 11:56
arkadaşlar bayramınız kutlu olsun. bayram nedeniyle forum biraz sessiz kaldı galiba, bayram sonrası bilgisi olan arkadaçları yine bekleriz.

karaman76
17-10-2007, 22:01
Sayın arc07 forumu yakın zamanda takip etmiyor galiba?

karaman76
08-11-2007, 19:06
patlıcan ağacına karşı ilgi azaldı galiba arkadaşlar. bunun nedeni, yeterli bilgiye ulaşamamamız olabilir mi?

bilgekaan
09-11-2007, 07:22
patlıcan ağacına karşı ilgi azaldı galiba arkadaşlar. bunun nedeni, yeterli bilgiye ulaşamamamız olabilir mi?

Aslında yeterli bilgi var ama aşı yapacak patlıcan ağacı yok.

copur 09
09-11-2007, 16:53
Evet yabani cinsinin tohumlarını bulabilirsem bu defa aşısını tam yapabileceğim.

berduray
03-08-2008, 13:57
Önceki mesajlarda gönderilen resimlerden tahmin ettiğim kadarıyla bahsi geçen patlıcan ağacı "datura" bitkisi (İngilizce "Angel's Trumpet" diye de adlandırılıyor, çiçeklerinin şekli nedeniyle tahminen). 2005 yazında Patara'da kaldığımız otelin bahçesindeki daturanın fotoğraflarını ekliyorum. Bildiğim kadarıyla oldukça zehirli bir bitki!



Anlamadım "datura ile melek borazanı aynı bitki mi?"

yahya07
19-01-2009, 20:18
arkadaşalar aşılı patlıcan fidesini antalyada araştırıyorum.seralarda sıklıkla aşılı fide kullanılıyor fakat fidecilerden üç beş tane fide istiyemiyorsunuz.bildiğim kadarıylada baya pahalı.aşılı fide buldukça burdan duyuracağım.baharı bekleyin.

Lonicera
19-01-2009, 20:23
Sn yahya07, bulabilirseniz aşılı haricinde anaç bitkiyi de araştırın lütfen. Bulabilirseniz talep olacaktır ..Şimdiden teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
19-01-2009, 21:14
Kumlucada bulabilirsiniz. Şu an Antalya fuardan getirdiğim 4 adet aşılı patlıcan ağacım odamda baharı bekliyorlar. Çoğlatmaya çalışacağım eğer başarabilirsem buradan ücretsiz dağıtırım sanırım.

tolgahann
19-01-2009, 22:10
Gerçekten çok garip, ağaçta patlıcan biber yetişitirmek hayal gibi geliyor insana:-)

deep78
19-01-2009, 22:31
Patlıcan anacı olarak kullanılan bitki solanum tovrum ve çeşitli ırkları. Ama hepsinin farklı özellikleri var ve hepsinin kalem-anaç uyumu iyi değil.Zaten çok yıllık kullanılan anacın çok bir avantajı yok. 12 ay bakım yapmanız gerekiyor.Genelde kullanılan tek yıllık anaç, onuda tek bir firma satıyor. Bazı firmalar domates üzerine patlıcan aşılayıp satıyorlar fakat kökler çok kuvvetli olunca bitki gelişimi dengesiz oluyor.

kaju
19-01-2009, 22:40
Patlıcan ağacına çilek aşılanır mı?

yahya07
22-01-2009, 08:49
arkadaşlar patlıcan ağacının fidesi 3 ytl imiş ama fideciler 3 tane 5 tane satmıyotlar ****** 500 adet almayada bizim gcümüz yetmez.bir çiftçiden rica ettim artan fidelerin bana verdi şu anda 22 tane patlıcan ağacı fidem var. serama diktim.üretmeye çalışacağımgelişmeleri burdan bildireceğim.

izzeterisen
22-01-2009, 10:42
arkadaşlar patlıcan ağacının fidesi 3 ytl imiş ama fideciler 3 tane 5 tane satmıyotlar ****** 500 adet almayada bizim gcümüz yetmez.bir çiftçiden rica ettim artan fidelerin bana verdi şu anda 22 tane patlıcan ağacı fidem var. serama diktim.üretmeye çalışacağımgelişmeleri burdan bildireceğim.

Patlıcanın anacından bulabiliyor musunuz. Ben de bu yıl bahçeme aşılı patlıcan diktim. Açıkta olduğu için gelecek yıla sağ kalmayacak. Bir de şöyle bir sorun var. Verim çok güzel, ama buraların insanları üzerine aşılanan çeşitten olsa gerek meyvelerinin lezzetini sevemedi. Önceki patlıcalarına geri dönmeye başladılar yavaş yavaş. Meyvenin kebabı güzel olmadı. Yemeklik olarak iyi ama kebabı böyle. Bu nedenle anacından biraz tohumelde edebilsem bahçemde istediğim çeşidi aşılayarak yetiştirirdim.
Siz sebzeciliğin merkezindesiniz. Anaç bulabilirseniz benim için çok sevinirdim.

yahya07
22-01-2009, 13:44
zaten ağaç büyümeye başlayınca aşının alt bölgesinden sürgün vermeye başlıyor.sanırım bu sürgünler vejetatif üretmeye uygun.veya sürgünleri koparmazsınız büyümye devam derler meyvesini alırsınız.dikim zamanına daha çok var.ben araştırmaya devam edicem.belki bir sipariş listesi oluşturcaz yeterli sayıya ulaşırsak ben fidecilerle konuşcam.sonrada burdan paylaşırız.

deep78
22-01-2009, 15:48
Aşının alt kısmından çıkan sürgünleri büyütmeye çalışırsanız sadece anacı büyütmüş olursunuzki buda normal patlıcan elde etme şansınızı ortadan kaldırır. Çünkü bu anaçlar yabani formda oaln çeşitlerdir.
Aşısını kendisi yapmak isteyen arkadaşlar içinde başarı oranı çok düşük olacaktır. Çünkü bu fideler fideliklerde aşılandığı zaman 7-10 gün boyunca sabit sıcaklık ve nemde bekliyorlar. Aşıların tutması açısından. Bunu başarabilirseniz şansınız artar.
İsteyen olursa domates ve patlıcan anacı tohumu bulma şansım vardır. Ama öncelikle satışlar sayfasına konu açmam gerekiyor. Yeterli talep olursa açabiliriz.

yahya07
22-01-2009, 17:53
******, aşı gerekiyor.sitede aşıyı tutturmuş arkadaşlar var sanırım.

izzeterisen
23-01-2009, 09:07
Daha önce patlıcana patates aşıladım, tutturdum. biraz daha incelersem yapabileceğimi sanıyorum. Benim bu yıl diktiğim aşılı patlıcanların hiç birinde aşı altından filiz çıkmadı. Anacın tohumunu alabilirdim. Ama dediğim gibi oldu.

cagatayyucel
23-01-2009, 09:20
patlıcana patates aşılayınca patates oldu mu?:p

izzeterisen
23-01-2009, 09:58
Olmaz ki zaten. Ben tohum verecek mi bakalım diye aşıladım.

Michiganensis
02-02-2009, 19:45
Konu ile ilgli Tera grub'un 2008 Growtech / ANTALYA Fuarında stantlarında bitkileri inceleme fırsatına eriştim. Pek ilgincti ve çok hoşluma gitti.. Konuda dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı çıkmış yöreden yöreye talep değişebilir... Tera'nın pazarlamacıları fark eder umarım...

NevzatDemir
03-02-2009, 19:12
Arkadaşlar ben iskenderunda oturuyorum bu patlıcan ağacına nasıl sahip olabilirim yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden teşekkürler

serazad
14-03-2009, 11:29
Arkadaşlar merhaba,
Deneme amaçlı aşılı patlıcan agacına ihtiyacım var, sipariş organizasyonu yaparsanız ben de katılırım...

ashtead
02-04-2009, 13:57
su kabagına karpuz aşısı yapiliyormus. Nasil yapildigini bilenler varmi??

eylems
05-06-2009, 04:31
Patlıcan ağacım şuan çiçekte kırmızı örümcek yüzünden en az 5 çiçeği heba oldu.Arkadaşlar, patlıcan ağacında kırmızı örümceğe çok dikkat edin. Bu haşereye dayanıklı değil.

agozce
06-06-2009, 01:53
su kabagına karpuz aşısı yapiliyormus. Nasil yapildigini bilenler varmi??


Yapılır da kabak tadı verir. Geçen yıl piyasadaki karpuzlar kabak tadındaydı. Hiç önermem.

aydinsahin
01-12-2009, 12:57
arkadaşlar buağacı şu anda ticari olarak satışa sunduk kumluca bölgesin ve tüm kıyı şeridinde satışa başlandı

temmuz ayında antalya kumlucadan 10 adet patlıcan ağacı aldım.Bunların yabani formunu,tohum almak amacıyla büyümeye aldım.Yabani solanasealar çiçek aÇmsına rağmen çiçekler bir müddet sonra döküldü.Bunun sebebi konusunda bi fikriniz varmı ,yabani patlıcan ağaçlarının tohumu sizde mevcutmudur bunun temini konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

aydinsahin
02-12-2009, 10:58
değerli arkadaşlar ben tammuz ayında tera gruptan aldığım patlıcan ağaçlarının yabani formlarını eylül sonuna kadar büyüttüm ve ağaçlar çiçek açmasına ramen bir türlü meyveye dönüşmedi . benim amacım yabani solanaceae tohumu elde etmekti ancak çiçekler meyveye dönüşmeden hepsi birer birer döküldü acaba eylül sonu olmasından havalarında soğuması sebebi ile mi yoksa ağaçlarımın henüz genç olmasından mı meyve vermedi. bu konuda deneyimi olan arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.

aydinsahin
04-12-2009, 10:53
sayın copur 09 karaman 76 ya verdiğiniz yanıtta sizin yabani patlıcanlarınız bayağı büyükmüş bir tanesini olduğu gibi bırakırsanız tohumlarını kullanırsınız demişsiniz sizdeki yabani patlıcanlardan siz tohum alabildinizmi acaba çok merak ediyorum bende bir kaç yabani patlıcan ağacını tohum almak için besledim ancak çiçekler meyve vermeden teker teker döküldü acaba sizin elinizde yabani patlıcan tohumu varmı saygılarımla

ahmetshur
05-12-2009, 09:44
su kabagına karpuz aşısı yapiliyormus. Nasil yapildigini bilenler varmi??

evet kabağa karpuz aşısı yapılıyor. ben kendim üç yıl önce fidesinide sattım. hatta bende üretmek için bir kaç deneme yaptım. ve bu sürede bayağı bir araştırma da yapmış oldum. denemek isteyen arkadaşlar için söyleyeceğim bayağı zor bir iş. bir defa her kabak çekirdeğine aşı olmuyor. uygun anaç bulmak lazım. onun dışında aşının tutma oranı çok çok az. uğraşmaya değmez. kabağa aşılı karpuz fideleri çok iyi gelişme gösteriyor. çok sağlam kök yapısı nedeniyle. tad konusunun tamamiyle psikolojik olduğuna inanıyorum. meyvesini de yedim. ben şahsen hiç bir fark göremedim. ama bunu iddia eden çok oldu. bu konuda kesin bir şey söylemek istemiyorum. çünkü konunun uzmanı değilim. ben sadece tecrübelerimi aktarmak istedim.

ama ticari amaçlı karpuz ekecek arkadaşlara öneririm.

alper karaçoban
28-12-2009, 18:34
arkadaşlar buağacı şu anda ticari olarak satışa sunduk kumluca bölgesin ve tüm kıyı şeridinde satışa başlandı
merhaba arc07
sizinle nasıl iletişime geçebiliriz? Keza size soracağım bazı teknik sorular olacak.
iletişim adresinizi mail yoluyla ulastırırsanız sevinirim.
saygılarımla
zir müh alper karaçoban

bahtiyar02
28-04-2010, 10:50
Sevgili dostlar;
Patlıcan ağacı hakkında http://teragrup.com.tr/iletisim/ firmasından Sayın Mehmet Emin Bey ile telefonla görüşmem sonucunda Kendilerinin ürettiklerini söylediler. İlk fırsatta sitemize ayrıntılı bilgi vermeye çalışacaklar.Daha geniş bilgi ve iletişim için linkte belirttiğim adrese göz atabilirsiniz.
Ayrıca Domates ağacı da üretikleri sebzeler arasında.
Saygılar

bahtiyar02
24-05-2010, 22:06
Sevgili dostlar bir hafta önce "TERA GRUP A.Ş" den bana 10 adet patlıcan ağacı aşılı ve çiçekli olarak Sayın Mehmet Emin Bey gönderdi.Bu vesileyle kendilerine çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.Adıyamanda kış şartlarında denemek için gönderildi.Şimdilik gelişimleri çok güzel.Kargoda iki adet zedelenmesine rağmen kurumuş yaprakları kestim.Aşı ve gövde sağlıklı yeni filiz görünüyor.Bir fidanı Anneme hediye ettim.;)Merak ettiğim bu kadar küçük fidanların patlıcanı nasıl taşıyacakları.Acaba çiçeği koparsam mı diğe düşünüyorum.O zaman boyuna uzuyacağından daha sağlıklı ürün verebilir kanısındayım. Ama çiçekleri koparmaya da elim varmıyor;) Gelişmeleri hepbirlikte göreceğiz.
Saygılar

zafersu
01-10-2010, 17:40
Sevgili Bahtiyar
''Gelişmeleri hepbirlikte göreceğiz.''
Ne zaman???

Emre İlhan
03-01-2011, 19:51
;)Bahtiyar abicim, aman diyiym sakın çiçekleri kopartma. Bitki patlıcanı taşıyacak olgunluğa ulaşmadıysa henüz zaten kendisi çiçeğini döküyor. :)

Buda benim patlıcan ağacım. Geldiğinde baya hırpalanmış, zararlı istilasına uğramıştı. Ama Roa'yla hallettik şu anda çok sağlıklı ve gelişimide çok iyi. Sürekli tomurcuk vermeye devam ediyor. Galiba 1 tane meyve yolda. :)

zafersu
07-01-2011, 20:21
Sayın Emre İlhan Maaşallah,pek güzeller resimler yeni mi?

Emre İlhan
07-01-2011, 20:26
Teşekkür ederim sayın, zafersu. Evet fotoğraflar yeni, yaklaşık bir hafta önce çekmiştim. :)

bahtiyar02
17-01-2011, 20:56
Patlıcan ağacımın son görüntüleri.Sevgili Mutlu Kutlu beyden aldığım besin çok güzel etkiledi.Yaprak rengini ve yeni filizlerin çıkmasını olumlu yönden etkiledi.Patlıcan ağacını bahçe gibi dış mekana dikilmesi dahilinde çok verimli sebze alınabilir.

Saygılar

ocean07
02-02-2011, 13:11
Patlıcan ağacının tohumdan üretmeye çalışacak arkadaşlara nacizane tavsiyem, tohumlar çok geç çimlenir yaklaşık 20-25 günde. Onun için çimlenmedi diye bir kenara atmasınlar.Bu ürünler yabani formda olduğu için çimlenmeler düşük ve yavaştır.

the_mc
08-02-2011, 03:43
Patlıcan ağacının tohumdan üretmeye çalışacak arkadaşlara nacizane tavsiyem, tohumlar çok geç çimlenir yaklaşık 20-25 günde. Onun için çimlenmedi diye bir kenara atmasınlar.Bu ürünler yabani formda olduğu için çimlenmeler düşük ve yavaştır.

yabani patlıcan türünün asıl ismi nedir? tohumunu nasıl temin edebiliriz?

serkanhoca
19-02-2011, 20:24
ilk defa gördüm ve duydum, çok şaşırdım
insan sağlığı için zararlı değilse (gdo vb gibi)
kullanmayı düşünebilirim

alihan34
06-03-2011, 12:46
İlginç bir ürün olmuş. Ama GDO dediğimiz olay da işte böyle birşey. Genleriyle oynayarak farklı nitelikler ekleyerek verim ve dayanıklılığı artırılıyor. Sonuçta benim şahsi fikrim hiçbir zaman doğal haldeki sebzelerin tadını ve kokusunu bu tür ürünlerden alamayız. Ben geleneksel tohumculuktan yanayım. Sonuçta insanlarımız neden eski meyve ve sebzelerin lezzetini, aromasını ve kokusunu arar oldular? Biraz düşündüğümüzde cevap kendiliğinden geliyor.

ocean07
06-03-2011, 14:07
Sebzelerde GDO lu ürün girişi ülkemizde yasak. Bazı hastalıklara dayanıklılık eklemek de GDO lu demek anlamına gelmiyor zaten. Çok farklı şeyler ikisi.
Geleneksel tohumculuk ile ticari üretim yaparsanız bugünkü koşullarda hiç bir zaman verim alamazsınız, ancak hobi amaçlı yapılabilir.
Sitedeki resim normal domates resmi anacın resmi değil. Domates anacı o şekilde olmaz veya meyve vermez.

Doğayla Barış
06-03-2011, 18:52
Datura ve melek borazanı aynı şeymi diye sorulmuş ,patlıcan ağacının anacı bu bitkiler mi?

Doğayla Barış
06-03-2011, 18:54
Anlamadım "datura ile melek borazanı aynı bitki mi?"
Bunu bende merak ettim:confused:

ocean07
06-03-2011, 21:49
Bunu bende merak ettim:confused:

Datura ya da melekborazını bitkisinin patlıcan ağacı ile ilgisi yok.

Mrdp
13-03-2011, 17:53
Acaba bana bu patlican ağacından 3 kök kadar ücreti mukabili gönderebilecek kimse varmı. Yetiiştiren firmaya 8-10 sefer mail atmama rağmen bir cevap alamadım. Denemek istiyorum..

aydoner
25-09-2014, 08:47
Datura ve melek borazanı aynı şeymi diye sorulmuş ,patlıcan ağacının anacı bu bitkiler mi?
Tamamen aynı, datura ya da melek bilmem neyi, ama ona yaptığım aşı tutmasına rağmen çok iyi gelişme yapamadı. Bende İskenderunda dışarıda yetiştirilen dikenli bir tür var ve onun aşı tutumu, gelişim çok iyi. Patlıcanların üst sürgününü alıp yaprakları kesmek suretiyle yarma aşı yapıyorum ve çok sıcak değilse bir haftada gelişmeye başlıyor. Resimleri paylaşacağım da arkadaşlar anaçların resmini pek koymuyor. Normalde 3-5 çeşit anaç var ve bunu herkesin bilmesi lazım. Tera grup çok dipten aşılayıp yabani sürgünleri, dolayısıyla anacı başkasının elde etmesini engelliyor. Uyanıklık mı yoksa üreticinin bununla uğraşmasını engellemek için mi yapılıyor bilemiyorum.

aydoner
25-09-2014, 08:48
Datura ya da melekborazını bitkisinin patlıcan ağacı ile ilgisi yok.

İlgisi yok ama bu bitki de patlıcangillerden ve aşıyı kabul ediyor.

aydoner
25-09-2014, 08:50
Patlıcan ağacına çilek aşılanır mı?

Çilek değil ama altın çileği denen şey sanırım uyumlu, ben domates aşıladım aynı anaçlar bakalım olursa gelecek hafta patlıcan domates aynı bitkide paylaşacağım.

aydoner
26-09-2014, 08:31
Datura ya da melekborazını bitkisinin patlıcan ağacı ile ilgisi yok.

Patlıcan ağacının anaçlarını paylaşıyorum. Görüntüleri olabildiğince küçültmek zorunda kaldım. 70 KB çok küçük format. Belirli olabilecek mi bilmiyorum. Sondan bir önceki resim melek borazanı denen şey üzerine aşılı ama çok iyi beslemiyor.

Han&Nur
14-11-2015, 14:35
Mersin’in Erdemli ilçesinde meraklı aşıcı, arkadaşının gecesefası olarak da bilenen borazan çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/calilar/7697.htm) ağacına patlıcan aşıladı.

Fide aşıcılığı ile uğraşan bir çiftçi arkadaşının bahçesindeki borazan çiçeği ağacına patlıcan aşısı yaptı. Aşı tutunca ağacın dallarında patlıcan yetişti. Patlıcanın yemeğini de yaptıklarını söyleyen meraklı arkadaşlar bu yolla 12 ay patlıcan yetiştirebileceklerini belirtiyor.


ARTIK PATLICAN AĞACIMIZ VAR
Aşıcılık da yapan çiftçi Hasan İncir, “Bu çiçeğe halk arasında borazan çiçeği ya da gece sefası da derler. 15 yıl önce böyle bir ağaçta patlıcan aşılama deneyimi yaptım ve tuttu. Eksi 8 derecede dışarıda bıraktığım için meyve verdiği halde don vurdu. Sonra Vahti ağabey ile tanıştık. Bu çiçeğe daha önce patlıcan aşısı yaptığımı anlattım. Yeniden deneyebileceğimizi söyledim. Bir zamanlar tutturdum yeniden bir deneyeyim bir ‘patlıcan ağacımız’ olsun dedim. Ağacın yapraklarını kurtlar yediği için zehirli olmayacağını düşündük. Ağaca aşı yaptık, tuttu ve şimdi patlıcan ağacımız var” dedi.


"MİLLETİMİZE ARMAĞAN EDECEĞİM"
Çiftlik sahibi Vahti Erden ise “Doğayı çok seviyorum. Emekli olduktan sonra bu bahçeyi buldum. Borazan çiçeğinin kokusunu çok beğendiğim için bu ağacı diktim. Sonra aşı konusunda iyi olan Hasan İncir kardeşimle tanıştım ve ağaçları gösterdiğim zaman, ‘ben buna patlıcan aşısı yaptım tutmuştu’ dedi. Yeniden denedi ve aşı tutunca bir patlıcan ağacımız oldu” diye konuştu.


Kendilerinin asıl çalışmasının avakadoya yönelik olduğunu da ifade eden Erden, “Aslında biz daha verimli avakado yetiştirmek için uğraşıyoruz. İnşallah çalışmalarımız sonucunda 6-7 yıl içerisinde yüksek verimli ağaçlar yetiştirip milletimize armağan edeceğiz” dedi. Meraklı arkadaşlar bir patlıcan ağacından yıllık 500 kilo ile 1 ton aralığında hasat yapmayı öngördüklerini de belirtti.


Kaynak (http://www.ensonhaber.com/merakli-asici-agacta-patlican-yetistirdi-2015-11-13.html)

Lonicera
30-12-2015, 14:18
Bu arkadaş şimdi zehirlenme yüzünden hastanelik olmuş.'' Millete armağan edeceğim'' derken canından olacakmış çiftçimiz:))Allah' tan sağlık durumu şimdi iyiymiş. Hürriyet son dakikaka (http://www.hurriyet.com.tr/agacta-yetistirdikleri-patlican-zehirli-cikti-40033773)

hakanersoz
02-01-2016, 19:23
Bu tarz çalışmalardan elde edilen ürünler yenmeden önce;kimyasının araştırılması,testlere tabi tutulması gerekiyor aksi takdirde sonuç böyle oluyor...

Ozlem A
02-01-2016, 19:54
CNN Türk kanalı da haberlerde yer verdi bu olaya. Çiğ olarak yemişler, çok ciddi zehirlenmisler.

Nefin Nur
11-05-2016, 15:46
iyi günler, patlıcan ağacı tohumu ve domates ağacı tohumu aldım ama zehirlenme haberini okuyunca korktum açıkçası, tohumdan yetiştirdiğim zaman aşılama yapmaya gerek kalır mı ki?

bnymnblr
01-10-2017, 21:55
Arkadaşlar Patlıcan ağacı konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor.
Bazı türleri zehirlenme tehlikesine neden olabiliyor
Ancak bir tür var ki
Bu tür çok kıymetli
Bu türü kıymetli yapan şeyler
1. Çok yıllık olması
2. Üzerine Domates-Patlıcan aşılarının yapılabilir olması
3. Güvenilir olması
4. Derin kök yapısı sayesinde daha uzun vadede daha kaliteli sebzelerin yetiştirilebilmesi
5. Kök yapısının hastalıklara karşı dirençli olması

Aşağıdaki video da bu bahsettiğim konularla ilgili görseller mevcuttur.
Videoyu izleyenler beğen tuşuna bassın
Konuya ilgili olanları da bilmek isterim.
İyi Seyirler.
https://www.youtube.com/watch?v=NhTy8R2-URg

devrann
04-10-2017, 14:55
Şu anda bu tarz aşılar 2k isminde bir fidelikte; teranın devamı sanırım.

devrann
15-11-2017, 13:33
solonum torvum olan Turkey berry isminde geçen türmü ?

Solanum torvum - Seeds A-Z, Seeds S (http://www.sunshine-seeds.de/Solanum-torvum-34742p.html?language=en)
https://www.si-seeds.com/en/home/turkey-berry-pea-eggplant-seeds-solanum-torvum.html

bnymnblr
23-11-2017, 11:47
solonum torvum olan Turkey berry isminde geçen türmü ?

Solanum torvum - Seeds A-Z, Seeds S (http://www.sunshine-seeds.de/Solanum-torvum-34742p.html?language=en)
https://www.si-seeds.com/en/home/turkey-berry-pea-eggplant-seeds-solanum-torvum.html

Evet Solanum torvum Turkey Berry, Wild Eggplant, Devil Plant diye adlar ile de adlandırılıyor. Ben bunlardan farklı olarak da birkaç gün önce Antalya Düden Şelalesinde Brugmansia(Angel Trompet) bitkisini gördüm. İlk bakışta boyunu görüp çiçeğini görmeden dedim ki kendi kendime
Antalya'da galiba patlıcanlar kışın kurumuyor sandıydım. Ancak ağaca dikkatli bakınca çiçeğini görünce anladım. Bildiğiniz ağaç olmuş. Sonradan bu boyda bir patlıcan ağacını hayal etmek epey heyecanlı oldu.
Patlıcan fidesine göre devasa bir boyu ve rahatlıkla bir ağaç denebilecek kalınlıktaydı (gövdesi yetişkin erkek bileğinden kalın). Orada o kadar fotograf almama rağmen onun fotografını çekmeyi düşünmemişim.

Bir de şu tarz bir bitki var. Dikenlerini göremediğimden bu tür için birşey diyemiyorum Ama Solanacae ailesinden olduğu belirtiliyor.

Bir de bu videoyu izleyin.
Hayretleriniz daha da artsın. :D:D:D

https://www.youtube.com/watch?v=AMTQeiLxABg&t=1619s

devrann
25-11-2017, 06:27
Evet Solanum torvum Turkey Berry, Wild Eggplant, Devil Plant diye adlar ile de adlandırılıyor. Ben bunlardan farklı olarak da birkaç gün önce Antalya Düden Şelalesinde Brugmansia(Angel Trompet) bitkisini gördüm. İlk bakışta boyunu görüp çiçeğini görmeden dedim ki kendi kendime
Antalya'da galiba patlıcanlar kışın kurumuyor sandıydım. Ancak ağaca dikkatli bakınca çiçeğini görünce anladım. Bildiğiniz ağaç olmuş. Sonradan bu boyda bir patlıcan ağacını hayal etmek epey heyecanlı oldu.
Patlıcan fidesine göre devasa bir boyu ve rahatlıkla bir ağaç denebilecek kalınlıktaydı (gövdesi yetişkin erkek bileğinden kalın). Orada o kadar fotograf almama rağmen onun fotografını çekmeyi düşünmemişim.

Bir de şu tarz bir bitki var. Dikenlerini göremediğimden bu tür için birşey diyemiyorum Ama Solanacae ailesinden olduğu belirtiliyor.

Bir de bu videoyu izleyin.
Hayretleriniz daha da artsın. :D:D:D

https://www.youtube.com/watch?v=AMTQeiLxABg&t=1619s
Melek borazanı bitkisi zehirli ağaç formunda bir bitki yakından bende gördüm.Bu İtalyanların kullandığı torvum bitkisi muhtemelen Akdeniz sahillerinde de doğal olarak yetişebilen bir tür ama ben daha rastlamadım.Tera nın kullandığı türde muhtemelen solanum torvum değil hangisi olduğunu bilmiyorum ama torvuma göre daha zayıf.
Bu videodaki tür solunum torvuma benzemiyor ama maşallah koca ağaç olmuş,birde şu mor renkli topan patlıcanı merak ettim İtalya’ya ait bir türmü acaba

bnymnblr
25-11-2017, 10:03
Melek borazanı bitkisine aşı yapıp yediği patlıcan'dan zehirlenenleri de okudum. Ancak her türü aşıya zehri bulaştırıyormu bilinmiyor. Gene de uzak durmak çok yerinde olacaktır.

Ancak Solanum Torvum bu açıdan mükemmel. Şu ana kadar olan tüm internet araştırmalarımda Solanum Torvum en iyisi gözüküyor. Zehirleme gibi bir durum da yok.
Topan Patlıcan'ın iri oluşu bana göre ağacın kök sistemiyle iyi besleme yapabilme yeteneğinden kaynaklandığını düşünüyorum

Ama Ebay da satıyorlar Ben alıp da denemedim.

https://www.ebay.com/itm/Turkey-berry-Pea-Eggplant-Seed-Solanum-Torvum-AKA-Jamaican-Susumber-Gully-bean-/263015585868

devrann
29-11-2017, 19:52
Melek borazanı bitkisine aşı yapıp yediği patlıcan'dan zehirlenenleri de okudum. Ancak her türü aşıya zehri bulaştırıyormu bilinmiyor. Gene de uzak durmak çok yerinde olacaktır.

Ancak Solanum Torvum bu açıdan mükemmel. Şu ana kadar olan tüm internet araştırmalarımda Solanum Torvum en iyisi gözüküyor. Zehirleme gibi bir durum da yok.
Topan Patlıcan'ın iri oluşu bana göre ağacın kök sistemiyle iyi besleme yapabilme yeteneğinden kaynaklandığını düşünüyorum

Ama Ebay da satıyorlar Ben alıp da denemedim.

https://www.ebay.com/itm/Turkey-berry-Pea-Eggplant-Seed-Solanum-Torvum-AKA-Jamaican-Susumber-Gully-bean-/263015585868
Patlıcanın iri olmasından bahsetmiyorum,o aşıladıkları mor renk patlıcanı soruyorum çeşiti biliyormusunuz.

bnymnblr
30-11-2017, 07:07
Patlıcanın iri olmasından bahsetmiyorum,o aşıladıkları mor renk patlıcanı soruyorum çeşiti biliyormusunuz.

Çeşidi hakkında bilgim yok.
Ama videodaki kişi
Francesco Mangano
Facebook sayfası aşağıdadır. İsterseniz iletişime geçebilirsiniz.
https://www.facebook.com/francesco.mangano.7169

devrann
05-12-2017, 12:04
Çeşidi hakkında bilgim yok.
Ama videodaki kişi
Francesco Mangano
Facebook sayfası aşağıdadır. İsterseniz iletişime geçebilirsiniz.
https://www.facebook.com/francesco.mangano.7169

Çok teşekkürler
Bu arkadaştan biraz patlıcan ağacı tohumu istesek yollarmı acaba:D
Bu tera fidenin yani şu anki 2k fidenin kullandıkları anaç solanum torvum değil sanırım,çünkü enişte bu fideliğe yakın bir yerde oturuyor anaçları videodaki gibi aşı yapılan büyük ağaçlardan aldıklarını söylediler ya da tohumu bu ağaçlardan alıyor olabilirler...Bende aşıdan aldığım anaç kısmını yetiştirmeye çalışıyorum üzerinde aşı olduğu için onu kopardım biraz daha hızlandı büyümesi.Fotoğrafı atamadım ama yaprağın hem alt kısmı hemde üst kısmı dikenli gövde de şu anda diken yok,bu iki ağacada benzemiyor.Farklı bir tür sanırım teranın kullandığı aşı.İlk videodaki ağaç daha bodur gövdesi dikenli yapraklar daha kısa ve dar yapraklar dikensiz ikinci videodaki ağaçta yapraklar daha geniş bende ki gibi ama bunlarda diken yok bendekinin hem altında hem üstünde dikenler var.

https://www.youtube.com/watch?v=j9mRgz3TFMU&t=483s
https://www.youtube.com/watch?v=ziMVYHbHcZw

bnymnblr
05-12-2017, 12:44
Buna mı benziyordu


http://3.bp.blogspot.com/-jFgEJ8fatb8/T5kmiIRQu4I/AAAAAAAADJc/WynezlwrY1Q/s1600/Solanum-surattense-kantakari-leaf.jpg

bnymnblr
05-12-2017, 12:50
Solanum quitoense

http://i0.wp.com/blog.chrisridley.co.uk/wp-content/uploads/2009/08/IMG_81901.jpg

https://toptropicals.com/pics/garden/09/h3/P4250565.jpg

devrann
05-12-2017, 18:16
Solanum quitoense

http://i0.wp.com/blog.chrisridley.co.uk/wp-content/uploads/2009/08/IMG_81901.jpg

https://toptropicals.com/pics/garden/09/h3/P4250565.jpg

Hayır ikisine de benzemiyor
Paylaştığım ikinci videodaki bitkinin dikenli hali gibi daha çok.ne İtalyanların kullandığı gibi gövdesi o kadar dikenli nede Hindistan’daki çeşit gibi dikensiz değil,ancak bizim eniştenin anlattığına göre teranın kullandığı anaç ikinci videodaki gibi yayvan değil ilk videodaki gibi daha ağaçsı bir tür.Hibritmidir nedir?Ancak terada bunu yapacak kabiliyet yok.
https://i.hizliresim.com/ZOPL1G.jpg (https://hizliresim.com/ZOPL1G)
https://i.hizliresim.com/lb6kzJ.jpg (https://hizliresim.com/lb6kzJ)

bnymnblr
06-12-2017, 07:13
2k ile yaptığım görüşmede bizim ülkemizde de yerel solanum türü çalı formunda bitki olduğunu söylediler. Onu anaç olarak kullanıyorlarmış. Ama bunların yanında Sicilya(İtalya) dan gelen o yukarda belirttiğimiz türleri de kullanıyorlarmış. Siz de dikenli tür var mı

devrann
06-12-2017, 07:25
2k ile yaptığım görüşmede bizim ülkemizde de yerel solanum türü çalı formunda bitki olduğunu söylediler. Onu anaç olarak kullanıyorlarmış. Ama bunların yanında Sicilya(İtalya) dan gelen o yukarda belirttiğimiz türleri de kullanıyorlarmış. Siz de dikenli tür var mı

Hayır sadece üstte fotosunu atmış olduğum dikenli tür var,2k bu anacı kullanıyor patlıcan için ben 2k'dan aldım bunu,2k'dan bir hayli fide siparişi veriyoruz bu dikenli tür dışında başka anaç denk gelmedi bana.

bnymnblr
06-12-2017, 09:02
Hayır sadece üstte fotosunu atmış olduğum dikenli tür var,2k bu anacı kullanıyor patlıcan için ben 2k'dan aldım bunu,2k'dan bir hayli fide siparişi veriyoruz bu dikenli tür dışında başka anaç denk gelmedi bana.

Eğer 2k fide Teranın devamıysa eski sitelerinde bunun beyanı vardı. O dikenli tür çok yıllık mı ?

devrann
06-12-2017, 09:53
Eğer 2k fide Teranın devamıysa eski sitelerinde bunun beyanı vardı. O dikenli tür çok yıllık mı ?

Normalde çok yıllık bir çeşit ama malum serada her yıl yeniden dikim yapıyorlar sadece anacın kökünün kuvvetinden faydalanıyorlar nematod ve herhangi bir kök hastalığı zarar veremiyor,başka fideliklerin hibrit çeşitleri var mesela hawk, agr bazı kök hastalıklarına dayanımları yok.Benim gördüğüm hawk olanda güçlü bir anaç ve teranınki gibi dikenli bir çeşit ama hibrit yani ayrı tohum alıyorlar üretmek için ama tera öyle değil tohumdan dalından zaten görenlerin yalancısıyım üzerine aşıladıkları çeşitide piçlerden aşılıyorlarmış mesela 1000 amedeo alıyor yapıyor 10000 aşılı fide;)

devrann
12-12-2017, 13:09
https://i.hizliresim.com/zJNZ4g.jpg (https://hizliresim.com/zJNZ4g)
https://i.hizliresim.com/jQdMBg.jpg[/[url=https://hizliresim.com/2EpdjO]https://i.hizliresim.com/2EpdjO.jpg (https://hizliresim.com/jQdMBg)
https://i.hizliresim.com/ZOl6Yz.jpg (https://hizliresim.com/ZOl6Yz)
https://i.hizliresim.com/lbAXEp.jpg (https://hizliresim.com/lbAXEp)

Bu fotoğrafları terk edilmiş bir yerden çektim,yazın ekilmiş hasat bitince de bu şekilde büyümüşler.Sanırım bunlar agr veya hawk ismiyle satılan anaçlar.Hibrit olabilirler tohumlardan çimlendirmeye çalışacağım sonuçta ortaya it üzümüde çıkabilir belki bilinen bir yabani türde.
Yine bugün ilk videodaki anaca çok benzeyen ama yine farklılıkları olan bir çeşit denk geldi,İtalyanların solanum torvum dedikleri çeşitle benziyor yapraklar dar ve bodur gibi bu seferde gövde de diken yok.yine bir tane daha var benim paylaştığım teranınkine çok benzeyen bir çeşit yapraklar dikenli gövde de diken yok.Bunlar hibritmi bilemiyorum bunuda Hishtill firması panaç ismiyle satıyor ancak dediğim gibi serada iki farklı tür var ve bir tanesi İtalyanların solanum torvumuna çok benziyor

bnymnblr
13-12-2017, 13:57
Fotograflarda gövdede dikenler var dikkatli bakılınca gözüküyor
Bu tür naranjilla(Solanum quitoense) ya da benziyor
Solanum Torvumun meyveleri az daha ufak oluyor gibi.
Ama bu anacı bulduysan kaçırma derim

devrann
16-12-2017, 22:54
Birde topa patlıcanın yabanisi sanırım muhtemelen amedeo çeşitinin ebeveynlerinden birisi.
https://i.hizliresim.com/rJn21N.jpg (https://hizliresim.com/rJn21N)

devrann
20-12-2017, 12:25
Fotograflarda gövdede dikenler var dikkatli bakılınca gözüküyor
Bu tür naranjilla(Solanum quitoense) ya da benziyor
Solanum Torvumun meyveleri az daha ufak oluyor gibi.
Ama bu anacı bulduysan kaçırma derim


Solanum capsicoides
Solanum quitoense


https://www.invasive.org/browse/detail.cfm?imgnum=5161067
solanum torvum olan bitkiye benzemiyor bu anaçların hiçbirisi,italyanların gövdesi tamamen dikenle kaplı daha ağaçsı türü kesinlikle solanum torvum değil,solanum torvum daha yanlara doğru yayılma eğiliminde daha çok çalılaşma gösteren bir çeşit,arazide benim denk geldiğim çeşit çok benziyor ama o da değil gibi en çok benzeyeni de o,italyanların türe denk geldim bir serada onun filizlerden aldım tutarsa yetiştireceğim.2k'nın çeşitte solanum torvum değil,bütün bu anaçları en az 2 yıllık olduğunda tanımlamak daha doğru olacak sanırım tabi hibritse bir kaç çeşit zor,mesela sizin kaçırmayın dediğiniz çeşit hawk diye satılan bilinen bir çeşit ve muhtemelen hibrit çünkü vilmorin ve genta satıyor ve öylece hibritlemeden satacaklarını düşünmüyorum.Tohumları deneyeceğim bakalım neyle karşılaşacağız.

İtalyanların tür Solanum chrysotrichum olan sanırım bu en güçlü tür anaçlar içinde.
http://www.westafricanplants.senckenberg.de/root/index.php?page_id=47&id=3014#image=10051
Bu bitkiyi ben doğal ortamında gördüm ama nerde gördüğümü hatırlayamıyorum

bnymnblr
20-12-2017, 14:02
https://www.youtube.com/watch?v=adFuUk-rMcs

devrann
20-12-2017, 14:22
https://www.youtube.com/watch?v=adFuUk-rMcs

evet bu bitki ama solanum torvum chrysotrichum olarak geçmiyor yani alt türü değil bu tür solanum chrysotrichum olarak geçiyor,bu bitkiden alanyada doğal ortamda yetişiyor ama dikenleri olduğunu tam anımsamıyorum sarı tüylü ve yine beyaz çiçekli üzerinde meyve olduğunu da anımsamıyorum birebir bu tür,o bölgede araziye çıktığımda fotoğrafını çekip atacağım buraya inşallah.

bnymnblr
22-01-2018, 09:34
evet bu bitki ama solanum torvum chrysotrichum olarak geçmiyor yani alt türü değil bu tür solanum chrysotrichum olarak geçiyor,bu bitkiden alanyada doğal ortamda yetişiyor ama dikenleri olduğunu tam anımsamıyorum sarı tüylü ve yine beyaz çiçekli üzerinde meyve olduğunu da anımsamıyorum birebir bu tür,o bölgede araziye çıktığımda fotoğrafını çekip atacağım buraya inşallah.

Gerçi topan patlıcanlar da var. Onların da gövdesi epey kalınlaşıyor.Onları ikinci seneye bırakabilecekmiyim merak ediyorum.

bnymnblr
12-03-2018, 12:39
Topan Patlıcan ikinci seneye kaldı filiz vermeye başlamış.
Topan patlıcan fidesi epey dayanıklı sanırım. Bu patlıcana uzun patlıcan aşılanabilir mi deneyeceğim.

bnymnblr
13-03-2018, 08:17
En sonunda türleri tam olarak öğrendim.
Birinci video Solanum chrysotrichum
https://www.youtube.com/watch?v=NhTy8R2-URg

bnymnblr
13-03-2018, 08:18
İkinci video Solanum Mauritianum

https://www.youtube.com/watch?v=AMTQeiLxABg

bnymnblr
13-03-2018, 15:26
Solanum Mauritianum(Dikensiz Solanum Türü)

https://www.youtube.com/watch?v=lRpUUeqVA4s

devrann
02-04-2018, 14:22
Topan Patlıcan ikinci seneye kaldı filiz vermeye başlamış.
Topan patlıcan fidesi epey dayanıklı sanırım. Bu patlıcana uzun patlıcan aşılanabilir mi deneyeceğim.
Dona dayanıklılık anacın güçlü olduğunu belli eden birşey değil,hızlı kök yapan yabani bir tür olmalı,patlıcanda kök hastalığı dayanımına bakılmıyor daha çok verim açısından bakılıyor çünkü kök su içinde çok kalmadığı sürece patlıcan kolay kolay hastalanan bir bitki değil ve verimde nematod dayanımından geçiyor kökler nematodla bulaşsa bile yeni kökleri çok hızlı atabiliyor böylece bitkide verim azalması olmuyor
İsterseniz size yabani topan patlıcan tohumu gönderebilirim bu patlıcandan daha dayanıklıdır nematoda.

http://i.hizliresim.com/MdAp92.jpg (http://hizliresim.com/MdAp92)
http://i.hizliresim.com/QVOB1G.jpg (http://hizliresim.com/QVOB1G)
Bu patlıcan anacının yan tarafında bir tane domates vardı kökünü sökünce nematodla kaplanmamış kök yoktu bu bitki ise yoluna devam ediyor en ufak bir nematod belirtisi yok,yapraklarda sararma vs.Bu bitkinin filizinden her yere aşılıyorum boş bulduğum yakında üzerine domates aşılayacağım hatta aşılayacağım domateslerde yabani domates üzerine aşılı,öyle bişey deneyeceğim mantıksızda olsa :)

bnymnblr
02-04-2018, 23:34
bu fide üzerinden patlıcan aldınmı
toksik olabilir mi
kışın soğuk havada rutubet artınca fusarıum oluyor mu

devrann
03-04-2018, 10:57
bu fide üzerinden patlıcan aldınmı
toksik olabilir mi
kışın soğuk havada rutubet artınca fusarıum oluyor mu

Hayır daha meyve bağlamadı çiçek açıyor ama çiçek kuruyor belki havalar biraz daha ısınınca meyve bağlar ama beklemeyeceğim gelecek yıl belki gövde biraz daha kalınlaşınca meyve tutar, bir kaç hafta sonra üzerine domates ve uzun patlıcan aşılamayı deneyeceğim,toksik değil çünkü ticari olarak bu anaç üzerine patlıcan aşılanıp satılıyor bir sorun yok.
Bu türün benim kontrol ettiğim seralarda daha fusarium olduğuna hiç şahit olmadım ki Alanya geleneksel olarak çok fazla hayvan gübresi kullanılan bir yer artı nem yaz kış yüksektir , nem,azot veya tuzun etkilerine hiç tepki vermiyor gayet stabil bir anaç.hem fusarium hem nematod dayanımı üst düzeyde,bu yıl külleme ve kurşuni küf çok sorun oldu halada olmakta birazda üzerine aşılanan çeşitle alakalı olsada fotoğrafını attığım anaç biraz daha toleranslı.

bnymnblr
03-04-2018, 12:55
Bu da farklı bir tür.
Diğer solanum türlerinden farklı
Solanum quitoense
Solanum Chrysotrichum
Solanum Torvum
Solanum Mauritianum

AkisSoftware
17-04-2018, 13:27
Arkadaşlar nasıl bir bitkiymiş bu. Yanlış görmediysem hem muşmula hem patlıcan aşılanmış.

Bu bitkinin tohumundan elinde olan varsa paylaşırsa ne mutlu olurum

AkisSoftware
26-05-2018, 15:28
Arkadaşlar nasıl bir bitkiymiş bu. Yanlış görmediysem hem muşmula hem patlıcan aşılanmış.

Bu bitkinin tohumundan elinde olan varsa paylaşırsa ne mutlu olurum

Aliexpressten sipariş verdim eğer çimlendirebilirsem gelen tohumların bir kısmını buradan isteyenlerle paylaşabilirim

bnymnblr
05-06-2018, 13:56
Benim bahçedeki topan patlıcanlar ikinci seneye çiçek açmaya başladı. ama çiçekler patlıcana dönmüyor. açıyor sonra bir kaç gün sonra kuruyor.

bnymnblr
05-06-2018, 13:58
Aliexpressten sipariş verdim eğer çimlendirebilirsem gelen tohumların bir kısmını buradan isteyenlerle paylaşabilirim


Solanum Chrysotrichum **** Solanum Mauritianum sipariş vermek lazım
Solanum Torvum o kadar kuvvetli bitki değil.

AkisSoftware
06-06-2018, 14:26
Solanum Chrysotrichum **** Solanum Mauritianum sipariş vermek lazım
Solanum Torvum o kadar kuvvetli bitki değil.

Söylediğiniz 2 türü de arama yaptım ama böyle bir tohum bulamadım. Nasıl arama yapıp sipariş verebiliriz?

bnymnblr
12-06-2018, 15:40
Söylediğiniz 2 türü de arama yaptım ama böyle bir tohum bulamadım. Nasıl arama yapıp sipariş verebiliriz?

bu tohumlar Türkiye'de yok
ama dışardan alabileceğin siteler

Solanum Mauritianum (Dikensiz)
Solanum mauritianum at B & T World Seeds (http://b-and-t-world-seeds.com/cartall.asp?species=Solanum%20mauritianum&sref=67327)

acemi ciftci
12-06-2018, 20:50
Bu konu ile ilgili bir gelisme var mi? Nasil yaygin hale getirebiliriz? Agaci asili halde sattigini soyleyen kullanicilar olmus ama satis sayfasinda bi sey bulamadim.

Tohumdan uygun olan turlerden birini cogaltip asi yaparak ilerlemek gerekiyor diye anliyorum. Tum sureci basariyla kaydeden ve meyve alan var mi?

AkisSoftware
17-06-2018, 10:07
Valla ben aliexpressten siparis verdim. Gelmedi daha. Sanirim seneye kalir ama tohumundan uretmeye calisacagim ilk hedefim bu...

Bu konu ile ilgili bir gelisme var mi? Nasil yaygin hale getirebiliriz? Agaci asili halde sattigini soyleyen kullanicilar olmus ama satis sayfasinda bi sey bulamadim.

Tohumdan uygun olan turlerden birini cogaltip asi yaparak ilerlemek gerekiyor diye anliyorum. Tum sureci basariyla kaydeden ve meyve alan var mi?

devrann
17-06-2018, 16:26
Bu konu ile ilgili bir gelisme var mi? Nasil yaygin hale getirebiliriz? Agaci asili halde sattigini soyleyen kullanicilar olmus ama satis sayfasinda bi sey bulamadim.

Tohumdan uygun olan turlerden birini cogaltip asi yaparak ilerlemek gerekiyor diye anliyorum. Tum sureci basariyla kaydeden ve meyve alan var mi?

Patlıcan ağacı anacı yapan firmalar mevcut bunlardan 2 tanesi hibrit 1 tanesi hibrit değil.Ben hibrit olmayanı aşılı fidenin kalemini kopararak yan taraftan çıkan anacın filizini büyütmek suretiyle geliştirdim,şu anda 3 metreyi geçmiş durumda epeyde kalınlaştı ancak birçok çiçek açmasına rağmen meyve bağlamadı belki ikinci yılında meyve bağlayacaktır üzerine aşı yapayım diye karar vermiştim ama bu fikrimden vazgeçtim tohum almak için.Tohumdan yetiştirmek epey zaman alacaktır çimlenme oranıda %65-70 arasında .Balkonumda kolon bir anacın üzerine biber patlıcan ve domates aşıladım 1 hafta önce patlıcanlar ve biber tutmadı domatesin 1 tanesi tuttu.Çeşit solanum torvum ,tabi çeşitli alt türleri bulunuyor domates ve patlıcan aşılanabiliyor.Anaç ticari olarak kullanılmasına rağmen ve zehirlenme belirtisi olmamasına rağmen bu bitkiyle ilgili..

turkey berry, sapogenin steroid klorogenin de dahil olmak üzere potansiyel olarak farmakolojik olarak aktif bir dizi kimyasal içerir.

Sulu özleri, kanlarında eritrosit, lökosit ve trombosit sayısının azalmasıyla farelere öldürücüdür (Tapia 1996). İlgili bir kimyasal, kolekalsiferol, bir dizi ticari rodentisidde aktif maddedir.

Bitkinin ekstraktlarının, hiperaktivite, soğuk algınlığı ve öksürük, sivilce, cilt hastalıkları ve cüzzam tedavisinde yararlı olduğu bildirilmiştir.

S. torvum meyvesinden ekstre edilen metil caffeate, streptozotosin ile indüklenen diyabetik sıçanlarda antidiyabetik etki gösterir.

Jamaika yemeklerinde hazırlanan Solanum torvum meyvelerinin tüketimi sonucu kolinerjik zehirlenme bildirilmiştir.

acemi ciftci
18-06-2018, 01:08
Patlıcan ağacı anacı yapan firmalar mevcut bunlardan 2 tanesi hibrit 1 tanesi hibrit değil.Ben hibrit olmayanı aşılı fidenin kalemini kopararak yan taraftan çıkan anacın filizini büyütmek suretiyle geliştirdim.

Bu firmalarin isimlerini paylasabilir misiniz? Tek gonderim yapiyorlar mi bilmiyorum ama sansimi denemek isterim.

...ama bu fikrimden vazgeçtim tohum almak için.

Dallardan biri tohum almak icin birakilamaz miydi? Sadece diger dallara asi yapilsaydi yani.

Jamaika yemeklerinde hazırlanan Solanum torvum meyvelerinin tüketimi sonucu kolinerjik zehirlenme bildirilmiştir.
Bu durumda bu bitki uzerinden elde edilecek sebzeler zararli midir? Yoksa meyve ile kastedilen bitkinin asisiz kendi meyvesi midir?


Turkey berry grows about 0.75 to 1.5 m in height per year. The species is not long-lived; most plants live about 2 years.

Son sorum ise bitkinin omru ile ilgili. Wikipedia Solanum Torvum icin 2 senelik bir bitki diyor. Omru bu kadar kisa ise yetistirmek pek mantikli durmuyor. Omru ile ilgili bilgisi olan var midir?

bnymnblr
18-06-2018, 12:53
İnternet araştırmalarımdan elde ettiğim bilgilere göre solanum torvum kalsinojenik bitkiler grubuna girmektedir.

Çiftlik hayvanlarında yumuşak doku kireçlenmesi, zayıflık, kanda kalsiyum ve fosfor düzeyinde yükselmelere neden olan, D vitamini benzeri etki gösteren glikozitler içeren bitki grubuna kalsinojenik bitkiler denir.
Başlıcaları;
Cestrum diurnum,
Trisetum flavescens,
Solanum torvum,
S. verbascifolium,
Dactylis glomerata,
Solanum malacoxylon ve
Medicago sativa’dur.

Bizim ülkemizde borazan çiçeğine patlıcan aşısı yaptıktan sonra elde ettiği ürünlerden zehirlenen kişiler olmuştur.
Ancak solanum torvum üzerine yapılan aşıların bu belirtilen muhtemel özellikleri patlıcan domates **** biber aşıları üzerine geçirdiğine dair bir bilgi bulamadım.

https://www.youtube.com/watch?v=bEpirwXKRzw

devrann
19-06-2018, 13:25
Bu firmalarin isimlerini paylasabilir misiniz? Tek gonderim yapiyorlar mi bilmiyorum ama sansimi denemek isterim.



Dallardan biri tohum almak icin birakilamaz miydi? Sadece diger dallara asi yapilsaydi yani.


Bu durumda bu bitki uzerinden elde edilecek sebzeler zararli midir? Yoksa meyve ile kastedilen bitkinin asisiz kendi meyvesi midir?




Son sorum ise bitkinin omru ile ilgili. Wikipedia Solanum Torvum icin 2 senelik bir bitki diyor. Omru bu kadar kisa ise yetistirmek pek mantikli durmuyor. Omru ile ilgili bilgisi olan var midir?

1-Hibrit olmayan ağaç anacını 2k isminde bir fidelik yapıyor sadece,hibrit olanı ise aşılı Fide yapan herhangi bir fidelikten temin edebilirsiniz.grow,hishtil,Yaşa vs.
2-Olabilrdi belki ama seranın içinde olduğu için çok sıcak olduğu içinde pek aşı denemesi yapmak istemedim,3 metre boy olsada çok fazla kalın değil gövde yukarda paylaştığım gövdenin 2 katı kalınlığında şu anda.
3-Muhtemelen bitkinin kendi meyveleri yenilirse zehirli olabiliyor ama YouTube ta bir sürü yemek tarifi var solanum torvumla yapılan,zehirliyse bile belli bir sınırın altında sanırım ki ben meyvelerini yemeyi hiç düşünmüyorum.Bir ikincisi bendeki çeşitin solanum torvum olduğuda tam kesin değil,Hindistan’da yetişen türe göre daha yukarı gidiyor orjinali daha yayvan.Yani bir karmaşa var türler arasında.
4-Bu bitkinin 2 yıldan fazla yaşayacağını düşünüyorum,belki 2 yıldan sonra zayıflıyordur.****** bu bitkiyi kullanmaktaki amaç bitkinin güçlü köklerinden faydalanmak ve üzerini başka türlerin aşılanıyor olması.Bu bitkiyi bahçenizde yetiştirdikten sonra istediğiniz kadar filizlerden üretebilirsiniz,suyun içine filizleri koyunca 10 gün gibi bir sürede bembeyaz saçak yapmakta.Yani 2 yıl sonra ölünce yeni bitkilerinde elde etmiş olursunuz.

acemi ciftci
19-06-2018, 15:09
Cevabiniz icin tesekkurler. 2k firmasi ile gorustum. Ellerinde fide kalmamis. Agustos ayinda ellerinde gonderime hazir olacakmis. Adedini 2,5-3 TL'den satiyorlarmis. Az sayida alima da olumsuz bakmadilar.

Agustos ayinda siparis verip buyutmeye calisacagim. Eger anac sacak verirse onu da koklendirip patlican disinda asilar da denemek istiyorum. Domates ve biber denenmis sanirim. Baska kim bilir hangileri oluyordur.

AkisSoftware
30-06-2018, 15:41
Merhaba. Ben aliexpressten tohum getirttim. Çimlendirmeye çalışıyorum yine bilgi veririm.
Aşı yapma olayına gelince bilemiyorum burdaki yazılanlar kafa karıştırıyor. Neden zehirli olsunki? 2K firması yapıyorsa onunki neden zehirli değil? Demekki labaratuvar ortamında bitkiyi kısırlaştırıp öyle satıyorlar. Tohumdan tekrar üretemeyeceğim hiç bir sebze işine girmek bana mantıklı gelmiyor..

devrann
30-06-2018, 22:05
Merhaba. Ben aliexpressten tohum getirttim. Çimlendirmeye çalışıyorum yine bilgi veririm.
Aşı yapma olayına gelince bilemiyorum burdaki yazılanlar kafa karıştırıyor. Neden zehirli olsunki? 2K firması yapıyorsa onunki neden zehirli değil? Demekki labaratuvar ortamında bitkiyi kısırlaştırıp öyle satıyorlar. Tohumdan tekrar üretemeyeceğim hiç bir sebze işine girmek bana mantıklı gelmiyor..

İyi akşamlar
Patlıcangiller familyasında birçok farklı tür var bunlardan bazıları zehirli,solanum torvum zehirli olmayan bir tür en azından kendi meyvelerini yemediğiniz sürece.Siz hangi türün tohumunu getirttiyseniz bu konuda araştırsanız iyi olur.2k’nın anaçlar hibrit değil tohumdan üretebilirsiniz tabi meyve bağlarsa benimkiler çiçek açtıysada meyveye hiçbiri dönüşmedi.Bunun dışında hibrit bile olsa çelik ve filizlerden devam ettirebilirsiniz.

bnymnblr
02-07-2018, 15:07
Bendeki 1 yaşını dolduran topan patlıcanlar uzun aradan beri çiçek açıyor ama meyve vermiyordu.
Yaklaşık 10 günden beridir meyve vermeye başladı maşallah
Bu sene çıkan filiz ve sürgünler epey kalın ve güçlü çıkıyor ve açan çiçekler ve yaprakları oldukça iri oluyor.
yeni fotograflarını da eklerim.

bnymnblr
03-07-2018, 20:41
Patlıcan agacim

bnymnblr
04-07-2018, 08:14
patlıcan ağacı

bnymnblr
04-07-2018, 08:16
topan patlıcan ağacı

AkisSoftware
05-07-2018, 06:57
Hocam merhaba. Tebrikler. Bende uretmek istiyorum. Aceba sizden tohum alsak tohumdan agac yetistirebilir miyiz? Siz nerden temin ettiniz. Hic yedinizmi patlicandan yani zehirli olma ihtimali varmi

bnymnblr
05-07-2018, 09:20
Hocam merhaba. Tebrikler. Bende uretmek istiyorum. Aceba sizden tohum alsak tohumdan agac yetistirebilir miyiz? Siz nerden temin ettiniz. Hic yedinizmi patlicandan yani zehirli olma ihtimali varmi

Merhabalar.
Bu tohumdan ekilmiş olan topan patlıcan cinsi.
İstanbul'da geçen kış (Türkiye'de de aynı şekilde) sıcak geçtiğinden dolayı patlıcanları da ısıtmasız serada sürgünleri gelişene kadar bekletince tekrar büyümeye başladılar.

Geçende allta resmi görülen patlıcanı közde yaptık. Millet tadına bayıldı.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/677522d1530536747-patlican.jpg

AkisSoftware
05-07-2018, 22:22
Peki tohum paylasma imkaniniz varmidir? Tesekkurler

AkisSoftware
14-09-2018, 17:26
Ek bilgi olarak vermek istiyorum bu ürünü aşılı olarak 2kfide isimli firmadan(Antalya) temin edebilirsiniz. Ben iş dolayısıyla gittiğimde 6 adet fide aldım(mevsim geçtiği için fazla almadım) alacak kişiler irtibata geçerse iletişim için yardımcı olabilirim.

bnymnblr
17-09-2018, 09:01
Ek bilgi olarak vermek istiyorum bu ürünü aşılı olarak 2kfide isimli firmadan(Antalya) temin edebilirsiniz. Ben iş dolayısıyla gittiğimde 6 adet fide aldım(mevsim geçtiği için fazla almadım) alacak kişiler irtibata geçerse iletişim için yardımcı olabilirim.

Bu ürün derken aşılı patlıcan fidelerini söylüyorsunuz sanırım.
2K firması anacın kendisini satmıyor bildiğim kadarıyla. Bendeki anaçlar delik olmayan saksıda günlerdir suyun içinde kalmasına rağmen en ufak bir mantarlaşma dahi göstermedi.

Birkaç tane fideye patlıcan ve domates çeşitleri aşıladım. şu an aşıların durumu iyi gözüküyor. Vaktim olduğu bir zaman fotograflarını paylaşırım.

AkisSoftware
22-09-2018, 08:11
Merhaba. Evet aşılı patlıcan fidanlarını söylüyorum... Kök üzerine aşı yapılmış olarak aldım. Anaç dediğinizden kastınız ney anlamadım...

Ama eğer fide yollama imkanınız varsa (1 tane bile olsa olabilir) ben de size bu aldığımdan yollayabilirim takas etmiş oluruz. Gelişimleri iyi şuan. Havalar soğumaya başladığı için eve aldım. Durumlarıyla ilgili bilgilendirme yapacağım.

bnymnblr
22-09-2018, 10:33
Merhaba. Evet aşılı patlıcan fidanlarını söylüyorum... Kök üzerine aşı yapılmış olarak aldım. Anaç dediğinizden kastınız ney anlamadım...

Ama eğer fide yollama imkanınız varsa (1 tane bile olsa olabilir) ben de size bu aldığımdan yollayabilirim takas etmiş oluruz. Gelişimleri iyi şuan. Havalar soğumaya başladığı için eve aldım. Durumlarıyla ilgili bilgilendirme yapacağım.

Anaç: üzerine aşı yapılan bitki
Firmalardan aldığınız fidelerden anaç üretemezsiniz. Köke yakın bir kısımdan aşılanırlar. Bu yüzden anacı bulmalısınız.

Ancak Ankara iklimini dışarda tolere edebilir mi bilemiyorum. Kışın dışarda tutulursa gövde büyük ihtimalle donsa da kök kısmı bahar vakti sürgün verebilir mi diye denemekte fayda var.

bnymnblr
23-09-2018, 09:06
Deneme amaçlı olarak anaç bitkime aşıladığım patlıcan ve domatesler
Patlıcanların bir tanesi topan patlıcan diğeri de uzun patlıcan
aşılarımız görüldüğü gibi tutmuş vaziyette.

AkisSoftware
24-01-2019, 10:54
Bitkilerin son durumu nedir hocam? Paylaşabilir misiniz?

bnymnblr
01-02-2019, 14:40
Malesef aşı kısmından yukarıya kadar dondular. Ama alttaki anaçlar halen yeşil.

devrann
22-03-2019, 19:48
Anaç: üzerine aşı yapılan bitki
Firmalardan aldığınız fidelerden anaç üretemezsiniz. Köke yakın bir kısımdan aşılanırlar. Bu yüzden anacı bulmalısınız.

Ancak Ankara iklimini dışarda tolere edebilir mi bilemiyorum. Kışın dışarda tutulursa gövde büyük ihtimalle donsa da kök kısmı bahar vakti sürgün verebilir mi diye denemekte fayda var.
@bnymnblr
Bazen ne kadar dipten aşılasalarda aşı kalemiyle anaç arasından veya en dipten bitki sürgün verebiliyor,bu yüzden fideliklerin aşılı sattığı fidelerden anacın aynısını üretmek mümkün ki ben öyle elde ettim.Bu dediğim domateste olmuyor domates anacı alttan sürgün vermiyor ama fidelikler domates için tüp aşısı(tube grafting) tercih ettiği için bazen kalemle anaç arasında kalan kısımdan anaç sürebiliyor ama düşük bir ihtimal binde 1 gibi.Bana geçenlerde denk geldi 1 tane.Anacın ticari ismi armstrong .Şu anda 10 cm civarında çok hızlı büyüyor.Bu bitkinin filiz ve sürgünlerinden anacı elde etmeyi düşünüyorum.Aslında bu yasal değil tabi ki ama ben ticari yapmayacağım.
Birde bazı çiftçiler fide fiyatları pahalı olduğu için istedikleri çeşitten 50-100 tane temin edip bu çeşitin filizlerinden çeşiti elde etme yoluna gitmişlerdi firmada nunhems(bayer) bu çiftçileri tespit edip mahkemeye vermiş diye bir söylenti duymuştum ne kadar doğru bilmiyorum ama çiftçiler bunu halen yapıyor.

bnymnblr
29-03-2019, 19:49
Ben üniversiteden temin ettim. ama anaçları elde etmek imkansız değil ****** ama zor oluyor hele ki bilmeyenler için
ancak en kolay yolu tohum temini idi.

Ben de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden Sebahattin Çürük Hoca'dan istedim. O da bana kargo ile gönderdi

devrann
30-03-2019, 11:36
Ben üniversiteden temin ettim. ama anaçları elde etmek imkansız değil ****** ama zor oluyor hele ki bilmeyenler için
ancak en kolay yolu tohum temini idi.

Ben de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden Sebahattin Çürük Hoca'dan istedim. O da bana kargo ile gönderdi

Hangi anacı gönderdi size?

bnymnblr
30-03-2019, 20:57
solanum torvum
Domatesi Torvum a aşıladığımda mantari hastalıklara karşı mükemmel direnci oluyor. Ancak Torvumun domatesi beslemesi zayıftır. Çiçek (maça) araları kısa olması gibi olumlu yönü olmasına rağmen bitki boyu yavaş büyür.

bahtiyar02
31-03-2019, 02:52
patlıcan ağacı
Maşallah formları çok güzel. Emeğinize sağlık

devrann
11-05-2019, 17:14
http://i64.tinypic.com/l8nxy.jpg
http://i66.tinypic.com/33dv5z6.jpg

solanum chrysotrichum tohumlarından çimlendirdiğim fidelerden bir tanesi.İlk başlarda it üzümüne benziyordu ufaktan dikenler görünmeye başladı.Umarım farklı birşey çıkmaz.

bnymnblr
12-05-2019, 20:59
Yaprakların arkası dikenli oluyor
Sonradan yapraklar ayrık hale gelecek.

http://www.sown.com.au/_dbase_upl/IMGdev_6959.jpg

http://www.westafricanplants.senckenberg.de/images/pictures/sola_solanum_hispidum_p1150030_gbaumann_3013_352c5 a.jpg

bnymnblr
13-05-2019, 03:20
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Solanum_chrysotrichum_%2811397009334%29.jpg

https://www.zimbabweflora.co.zw/speciesdata/images/15/150620-2.jpg

https://i.hizliresim.com/y6BGAy.jpg

bnymnblr
13-05-2019, 21:41
Solanum torvum uzerine domates aşısı denemelerim
Hepsi tuttu buba

bnymnblr
15-05-2019, 11:55
Aşağıdaki videoda dikkatimi çeken husus anacın aşıyı beslemesi için en yukardan budama yapıp oraya aşılıyorlar.
Ancak alttaki yandallara da aşılama yapsalar Sizce de verim alınmazmı.



https://www.youtube.com/watch?v=FbVWivTATcU

İnnesto: Aşı
Corda: İp
Ramo: Dal

tropikalist
23-06-2019, 21:35
merhaba bu bitki doğada bulunuyor mu yoksa aşıylamı yapılıyor daha yeni katıldım cevap verirseniz sevinirim

devrann
23-06-2019, 22:04
merhaba bu bitki doğada bulunuyor mu yoksa aşıylamı yapılıyor daha yeni katıldım cevap verirseniz sevinirim
Evet doğada bulunuyor ancak avustralya ve Güney Amerika kıtasına özgü bir tür.Kışları çok sert geçmeyen Türkiye’deki bazı bölgelerde rahatlıkla gelişebilir ancak buraların endemik türü değil.Aynı familyadan olan domates,patlıcan gibi bitkiler üzerine rahatlıkla aşılanılıp bu türün üstün kök sisteminden faydalanılıyor.

bnymnblr
08-08-2019, 09:14
Solanum Torvum
Solanum Chrysotrichum
Solanum Mauritianum
bitkileri içinde en büyük boylara sahip olanı Francesco Manganonun dev Solanum Mauritianum ağaçlarıdır.

Yalnız Solanum Mauritianum'un daha ufak boylarda iken domates ve patlıcan aşılarını iyi besleyemediğini patlıcan yaprakları açık yeşil veya sarıya döndüğünü söyleyenler olmuştur.

Bu yüzden Solanum Mauritianum veyahut Chrysotrichum bitkisine en azından 2-3 metre boya getirmeden yapılacak aşılar yeterince beslenemeyeceğini düşünüyorum.

Bu yüzden bu bitkller, ufak bahçesi olup da, ondan birkaç sene sonra ilaç kullanmadan gübre vermeden uzun bir dönem boyunca güzel bir verim alabilmeleri açısından çok uygun olacaktır.

1. Ağaç Solanum Mauritianum
2. Ağaç Solanum Chrysotrichum

bnymnblr
10-09-2019, 14:29
Bendeki Solanum Torvum 2 yaşına geldi. ilk sene pek fazla büyüme göstermeyen bir bitki olmasına rağmen, sürgünleri ikinci yıl daha kuvvetli hale geldiğini gözlemledim. Ancak ufak olup gelişme göstermeyenler soğuktan donabiliyor. Bitkinin 2. yıla kalmasındaki en önemli etkilerden birisinin rutubete karşı dayanımının ve odunsu bitki yapısının bitkiyi çok yıllık bir bitki kategorisine soktuğunu düşünüyorum.
Ancak bitkiye ilk sene aşı yapmanın; bitkinin yapılan aşıyı iyi besleyemeyeceğini ve Solanum torvumun da iyi bir gelişim göstermeyeceğini düşünüyorum. O yüzden üçüncü veya dördüncü sene aşı yapılırsa daha verimli olabilir.
Bitkinin suya ve susuzluğa karşı direnci muhteşem.

devrann
01-04-2020, 15:12
Chrysotrichum'un çiçek ve mauritianum'un çiçek ve meyveleri...torvum'da çiçek açtı ancak nedense meyveye dönmedi geçen yıldan beri, bu yılda aynı şekilde açan çiçekleri kuruyor.Bu yıl tohumlardan paylaşmayı düşünüyorum her ikisinden de.

https://i.hizliresim.com/bJaGoM.jpg (https://hizliresim.com/bJaGoM)
https://i.hizliresim.com/31VWJW.jpg (https://hizliresim.com/31VWJW)
https://i.hizliresim.com/lDg8VW.jpg (https://hizliresim.com/lDg8VW)
https://i.hizliresim.com/veyp2s.jpg (https://hizliresim.com/veyp2s)
https://i.hizliresim.com/YgdQlN.jpg (https://hizliresim.com/YgdQlN)

devrann
01-04-2020, 15:12
https://i.hizliresim.com/cN9hL5.jpg (https://hizliresim.com/cN9hL5)
https://i.hizliresim.com/0zHmRC.jpg (https://hizliresim.com/0zHmRC)
https://i.hizliresim.com/E1ydUo.jpg (https://hizliresim.com/E1ydUo)

bnymnblr
07-06-2020, 18:38
patlıcan ağacı deneme aşısı

devrann
27-07-2020, 16:48
Solanum Chrysotrichum,Solanum Mauritanium ve Solanum Torvum üzerine bazı aşı denemeleri yaptım.Özellikle Torvum patlıcana çok iyi tepki veriyor birçok ülkede patlıcan aşı anacı olarak kullanılıyor bazen domates aşı anacı olarakta ticari olarak kullanıldığı oluyor.Verime çok büyük katkısı var.Nematod dayanımı ve toleransı çok iyi bunun yanında birçok kaynakta bakteri dayanımı olduğu belirtilsede bazı koşullarda dayanımı bana göre % 30'lara düşüyor bitki ölmüyor ancak verim dramatik şekilde düşüyor.
Benim yaptığım denemede kullandığım torvum bu yıl 3. yılında ve patlıcan ile çok iyi sonuç aldım üzerine atalık bir çeşit aşıladım ancak ismini öğrenemedim daha, bir fidelikten geldi daha doğrusu atalık bir tohum yapan bir grup göndermiş fidelikte tohumları fide yapıp çiftçilerde deneme yapmam istendi bende bir kaçını torvum üzerine aşılamak için aldım.Sonuç çok hoşuma gitti hatta Solanum Chrysotrichum üzerinede aşıladım ancak Chrysotrichum küçükken aşıları tam besleyemiyor sanıyorum daha büyük bir Chrysotrichum üzerine bu sefer Halep Karası patlıcan aşıladım o da pek olumlu değil gibi saksıdaydı toprağa aldım yine pek bir gelişme yok gibi açan bütün çiçekleri döküyor ve zayıf gelişiyor.Bu anaçların çapları 1-1,5 cm civarlarında.Eylül gibi seradaki
Chrysotrichum üzerine domates, mauritanium üzerine patlıcan aşılayacağım.Mauritanium patlıcan için daha uyumlu çünkü daha önce domates aşıladım çok zayıf gelişti ve tam besleyemedi gerçi Francesco Mangano'nun çok büyük ağaçlara yaptığı domates aşıları verimli olsada o domateslerin gövdesi çok fazla büyümüyor ve anaçlar çok büyük.Mauritanium'un domates yerine patlıcanda daha verimli olduğunu düşünüyorum.Yinede belli bir çapın altındaki mauritaniumlar patlıcanda da verimli olmayacaktır.
Domatesler ile Chrysotrichum denemesi yapacağım ,aşı yapacağım anaç 10 cm çapında ve bu çapta bir anaç domates ile iyi bir uyumluluk gösteriyor.Patlıcandaki uyumsuzluğun sebebi anacın çapının düşük olması diye düşünüyorum.
Bunun yanında ilginç birşey daha denedim torvum üzerine gojiberry aşıladım daha tutup tutmadığından emin değilim.Chrysotrichum üzerinede deneme yapacağım daha küçük bir anaca amacım aşı uyumu veya uyumsuzluğunu görmek verim için daha sonra daha büyük çapa sahip anaçlarada aşılama yapabilirim.Yinede şansım az olduğunu düşünüyorum gojiberry'nin bazı türleri arasında bile aşı tutma oranı düşük.
Bu arada Lycium anatolicum'un peşine düştüm Antalya şartlarında nasıl bir verim verecek meraktayım doğada yetiştiği yerlerde pek kaydadeğer bir verimi yok gibi.

devrann
15-08-2020, 18:16
Solanum torvum üzerine gojiberry aşılamıştım iki hafta önce bugün aşıları kontrol ettim hava çok sıcak olmasına rağmen aşılar tutmuş.Umarım gelişir çok ilginç olacak eğer meyve tutarsa,yabancı kaynaklarda bu tarzda bir deneme yok sadece gojiberry üstüne domates aşılanmış.

tropikalist
16-08-2020, 08:16
Arkadaşlar solanum tovrum tam olarak ne acaba Türkçemizin var mı

bnymnblr
16-08-2020, 20:48
Solanum torvum üzerine gojiberry aşılamıştım iki hafta önce bugün aşıları kontrol ettim hava çok sıcak olmasına rağmen aşılar tutmuş.Umarım gelişir çok ilginç olacak eğer meyve tutarsa,yabancı kaynaklarda bu tarzda bir deneme yok sadece gojiberry üstüne domates aşılanmış.

Gelişimi nasıl olacak gun gectikce yazarsınız.
Solanum torvum dışında Chrysotrichum ve Mauritianum bitkilerine de gojyberry aşılanıyor
Ancak aklıma başka bir yöntem olarak kademeli asi fikri geldi.

Chrysotrichum üzerine gojyberry,
Gojyberry üzerine biber asilanirsa
Ve asi gelişimi iyice olursa
Biber ağacı fikri gelişebilir mi denemek lazım.

devrann
17-08-2020, 11:29
Gelişimi nasıl olacak gun gectikce yazarsınız.
Solanum torvum dışında Chrysotrichum ve Mauritianum bitkilerine de gojyberry aşılanıyor
Ancak aklıma başka bir yöntem olarak kademeli asi fikri geldi.

Chrysotrichum üzerine gojyberry,
Gojyberry üzerine biber asilanirsa
Ve asi gelişimi iyice olursa
Biber ağacı fikri gelişebilir mi denemek lazım.

Okuduğum bazı kaynaklarda gojiberry'nin suya dayanıksız olduğu ve suyu sevmediği konusunda bilgiler var.
Tohum paylaşımından gelen tohumlardan yaptığım gojiberry fidelerim vardı bir çoğu kurudu hele siyah gojiberryler iki defadır uğraşıyorum suyunu istediği gibi veremediğim için öldükleri anlaşıldı.
Bu da istenilen verimi düşürüyor olabilir.Verimden kastım meyve büyüklüğü ve şeker oranı yoksa gördüğüm kadarıyla uzunca bir süre çiçek açıp meyve verebilen bir bitki.Solanum torvum diğer anaçlar gibi uzun süre yaşayabilen bir anaç değil bendeki 3 yaşında ama artık bitkinin kalınlığı artmıyor durgunlaştı bu da demek oluyor ki bitki artık zayıflıyor.Oysa Chrysotrichum hem suya dayanıklı hemde çok güçlü bir kök sistemine sahip, gojiberry için mükemmel bir anaç olabilir.Böylelikle sulama ve gübreleme yapılarak şeker oranı ve büyüklüğü ve gramajı arttırılabilir diye düşünüyorum :p

kiziltan
17-08-2020, 12:44
Patlican agaclarinda urun zehirli cikti diye hatirliyorum.

bnymnblr
17-08-2020, 12:58
Patlican agaclarinda urun zehirli cikti diye hatirliyorum.

o dediğiniz brugmansia(angel trompet) Melek borazanı bitkisine yapılan aşıydı. Borazan çiçeği bitkisine patlıcan ve domates aşılanabiliyor.
ANCAK MEYVE VEREN PATLICAN VE DOMATESLER

ÖLÜMCÜL TEHLİKE

İÇERMEKTEDİR.

Bizim bahsettiğimiz anaçlar
Solanum Torvum
Solanum Chrysotrichum
Solanum Mauritianum dur.
Bunlar üzerine aşı yapıldığında meyvelerine zehir bulaştırmayan anaçlardır.
Bu 3 anaç dışındaki anaçları bilmeden kullanmayın.

Patlıcangillerin büyük çoğunluğu zehirlidir.

bnymnblr
17-08-2020, 13:17
Okuduğum bazı kaynaklarda gojiberry'nin suya dayanıksız olduğu ve suyu sevmediği konusunda bilgiler var.
Tohum paylaşımından gelen tohumlardan yaptığım gojiberry fidelerim vardı bir çoğu kurudu hele siyah gojiberryler iki defadır uğraşıyorum suyunu istediği gibi veremediğim için öldükleri anlaşıldı.
Bu da istenilen verimi düşürüyor olabilir.Verimden kastım meyve büyüklüğü ve şeker oranı yoksa gördüğüm kadarıyla uzunca bir süre çiçek açıp meyve verebilen bir bitki.Solanum torvum diğer anaçlar gibi uzun süre yaşayabilen bir anaç değil bendeki 3 yaşında ama artık bitkinin kalınlığı artmıyor durgunlaştı bu da demek oluyor ki bitki artık zayıflıyor.Oysa Chrysotrichum hem suya dayanıklı hemde çok güçlü bir kök sistemine sahip, gojiberry için mükemmel bir anaç olabilir.Böylelikle sulama ve gübreleme yapılarak şeker oranı ve büyüklüğü ve gramajı arttırılabilir diye düşünüyorum :p

Solanum Chrysotrichum a yurtdışında biber aşısı yapıp da tutturanlar var. Ancak Chrysotrichum biberi fazla geliştirmiyor. En fazla 1 **** 2 ufak biber veriyor. Kuvvetli Biber anacı bulabilmek şuan için pek mümkün gibi gözükmüyor.

Ancak çok yıllık biberler de var Onlarda da zehirli türleri bilmek ve onlardan kaçınmak gerekiyor.

bnymnblr
12-09-2020, 22:32
https://m.youtube.com/watch?v=zFGdruMDZfs

devrann
20-12-2020, 20:03
https://i.hizliresim.com/p4hCs2.jpg (https://hizliresim.com/p4hCs2)
https://i.hizliresim.com/eyFzCm.jpg (https://hizliresim.com/eyFzCm)
https://i.hizliresim.com/1dGSZu.jpg (https://hizliresim.com/1dGSZu)
https://i.hizliresim.com/eGrmRk.jpg (https://hizliresim.com/eGrmRk)

Daha önceki yapraklardaki sarılık azalmış ancak aşı yerinde aşağıya doğru kuruma var.Aşı macunu kullandım ve aşı yaptığım bıçağı dezenfekte ettiğim halde bu şekilde.
Mauritianum'da gözlemlediğim bitkiyi geliştirmeden meyveye yönelme var.Bu da verimi arttırır ancak biraz gelişse iyiydi :) Aynı patlıcan aşısız olarakta meyve bağladı boyu 50 cm sanırım çeşitte az gelişen bir çeşit.Mor renkte yuvarlak patlıcan çeşiti.
En alttaki biraz daha küçük chrysotrichum ona da aynı patlıcandan aşıladım tutumuş gözüküyor.

bnymnblr
21-12-2020, 13:56
Benim patlıcan aşılarım.

bnymnblr
21-12-2020, 14:00
Patlıcan aşı devam

devrann
21-12-2020, 17:58
Bu patlıcanlar hangi anaca aşılı ?

bnymnblr
21-12-2020, 21:37
Bu patlıcanlar hangi anaca aşılı ?

Solanum Torvuma aşılandı.

bnymnblr
22-12-2020, 09:07
https://i.hizliresim.com/p4hCs2.jpg (https://hizliresim.com/p4hCs2)
https://i.hizliresim.com/eyFzCm.jpg (https://hizliresim.com/eyFzCm)
https://i.hizliresim.com/1dGSZu.jpg (https://hizliresim.com/1dGSZu)
https://i.hizliresim.com/eGrmRk.jpg (https://hizliresim.com/eGrmRk)

Daha önceki yapraklardaki sarılık azalmış ancak aşı yerinde aşağıya doğru kuruma var.Aşı macunu kullandım ve aşı yaptığım bıçağı dezenfekte ettiğim halde bu şekilde.
Mauritianum'da gözlemlediğim bitkiyi geliştirmeden meyveye yönelme var.Bu da verimi arttırır ancak biraz gelişse iyiydi :) Aynı patlıcan aşısız olarakta meyve bağladı boyu 50 cm sanırım çeşitte az gelişen bir çeşit.Mor renkte yuvarlak patlıcan çeşiti.
En alttaki biraz daha küçük chrysotrichum ona da aynı patlıcandan aşıladım tutumuş gözüküyor.

Chrysotrichumda da yaptığım aşı denemelerinde bu oluyor.
Torvum da aşı yerine yakın bölgelerde kurumaya denk gelmedim.
Benim bu anaçlarda dikkatimi çeken husus, soğuk havalarda bakteriyel ve mantari hastalıklara karşı direncinin çok daha fazla oluşu nedeniyle düşük sıcaklıklarda bile randımanlı çalışıyor. Aslında daha yüksek sıcaklıklar patlıcan bitkisine olumlu etki etmesine karşılık bu anaçlarda büyüme hızının azalmasına neden olabiliyor. Özellikle Chrysotrihum için
Bu yüksek sıcaklıklarda anaçlardaki gerileme ile patlıcandaki büyüme hızının artışı uyumsuzluk gösterek özellikle Mauritianumdaki aşılarda patlıcanın yaprak ve meyvedeki renk bozulmasının nedeni olabilir gibi geliyor.
Ancak anacın susuzluğa dayanabilen bir tür olduğunu bilmek belki bunu yanlışlayabilir gibi görülecek olsa bile patlıcan yüksek sıcaklıklarda su ile beraber gelişme göstermesine karşılık Mauritianum büyümeyi kilitliyor olabilir.

bnymnblr
22-12-2020, 16:03
Resimler devam

devrann
22-12-2020, 20:10
Chrysotrichumda da yaptığım aşı denemelerinde bu oluyor.
Torvum da aşı yerine yakın bölgelerde kurumaya denk gelmedim.
Benim bu anaçlarda dikkatimi çeken husus, soğuk havalarda bakteriyel ve mantari hastalıklara karşı direncinin çok daha fazla oluşu nedeniyle düşük sıcaklıklarda bile randımanlı çalışıyor. Aslında daha yüksek sıcaklıklar patlıcan bitkisine olumlu etki etmesine karşılık bu anaçlarda büyüme hızının azalmasına neden olabiliyor. Özellikle Chrysotrihum için
Bu yüksek sıcaklıklarda anaçlardaki gerileme ile patlıcandaki büyüme hızının artışı uyumsuzluk gösterek özellikle Mauritianumdaki aşılarda patlıcanın yaprak ve meyvedeki renk bozulmasının nedeni olabilir gibi geliyor.
Ancak anacın susuzluğa dayanabilen bir tür olduğunu bilmek belki bunu yanlışlayabilir gibi görülecek olsa bile patlıcan yüksek sıcaklıklarda su ile beraber gelişme göstermesine karşılık Mauritianum büyümeyi kilitliyor olabilir.

Yüksek sıcaklığın bu anaçların büyüme hızını azalttığını düşünmüyorum aksine sıcak havalarda çok hızlı büyüyorlar özelliklede chrysotrichum.Ancak üzerine bir patlıcan aşılandığı zaman aynı performansta büyütemiyor aşılar çok daha yavaş gelişiyor bunun sıcaklıkla ilgili bir durumdan ziyade bence aşı şekli.En alttaki paylaştığım resimdeki gibi kabuk altına yapılan aşı bu anacın bütün potansiyelini gösteremiyor bence.Ancak diğer aşılama türleride uygun değil.Fideyken diğer aşı türlerini büyütebilseydi zaten ticari bir potasiyeli olurdu şu an sadece gen kaynağı olarak kullanılıyor.Onun dışında bu ağaçları o büyüklüğe getirip üzerine domates patlıcan aşılanmasının pek bir artısı yok ne verim olarak ne de dayanım olarak.Evet bitki çok güçlü çok dayanımlı ama bu potansiyeli kullanamadıktan sonra bir şey ifade etmiyor.
Bizim yönelmemiz gereken anaç kesinlikle solanum torvum,fide iken aşı yapılabiliyor,çok iyi besliyor ve geliştiriyor daha sonra ise verimi çok iyi bir duruma getiriyor.ralstonia solanacearum ve nematod dayanımı diğer anaçlara göre biraz düşük olsada ,fusarium dayanımı çok iyi.Solanum torvum'un dikensiz olanı daha verimliymiş sanırım şu italyan abilerin Solanum torvum Swartz. dedikleri bitki.Bu tohumlarada ulaşmak üzereyiz,çoğaltıp paylaşırım umarım.

bnymnblr
22-12-2020, 23:30
Torvum da yandal üzerine yarma asi denedim
Resimde de görüldüğü gibi epey guzel gelişti



Bu anaclarin avantaj ve dezavantajları
Avantajları
-Sulama imkanlarinin yetersiz olduğu veya olmadığı taşlık arazilerde patlican ve domates tarımına imkan sağlayabilir.
Hastalıklara karşı oldukca direnclidir.
Şel baskinlarina karşı Torvum ve Chrysotrichum uzun süre dayanabilir.
Soğuk stresine karşı dayanıklıdır.


Dezavantajları
Bu anaçlarin belirli bir yaşa kadar büyümesi istenir. Bu da zaman kaybıdır.
Asi yapilan yerden meyve tutumuna kadar olan yukseklik (Torvum hariç) normal patlican ve domates e gore daha yukaridadir. Bu da yetiştirilecek bitkiler için verim kaybı anlamına gelir.
Anaclar, aşılanan bitkiye daha yavaş bir gelişme sağlar.

bnymnblr
23-12-2020, 23:04
Önümüzdeki sene yaza tohum verecek olan Solanum Torvum

https://imgyukle.com/i/aJ1dxj
https://imgyukle.com/i/aJKPDo
https://imgyukle.com/i/aJKkZU
https://imgyukle.com/i/aJKRcA
https://imgyukle.com/i/aJ10Kn
https://imgyukle.com/i/aJKSxb

bnymnblr
25-12-2020, 16:43
Solanum torvumun yan dalını yararak yapılan yarma aşısı, aşılanmış patlıcan dokusu yan dalı kuşattığı gibi resimde görüldüğu uzere ana gövdeye kadar dokusu kök salmis

devrann
26-12-2020, 15:55
https://i.hizliresim.com/lCtWm3.jpg (https://hizliresim.com/lCtWm3)
https://i.hizliresim.com/YI1bc7.jpg (https://hizliresim.com/YI1bc7)
https://i.hizliresim.com/sGgnQB.jpg (https://hizliresim.com/sGgnQB)

Solanum torvum üzerine alakır etlisi ve kimden talep ettiğimi şu anda hatırlayamadığım hala domates isminde bir domates aşıladım.Bir kaç gün sonra başka domateslerde aşılayacağım.
Ortadaki fotoğrafta birşeyi merak edip bir deneme yaptım.Fide haldeki solanum chrystrichum'a torvum aşıladım.Acaba fide haldeki chrystrichum torvumu besleyecek mi ? Eğer beslerse torvum tohumlarını bu aşılı fideden alacağım :)

bnymnblr
26-12-2020, 19:03
https://i.hizliresim.com/lCtWm3.jpg (https://hizliresim.com/lCtWm3)
https://i.hizliresim.com/YI1bc7.jpg (https://hizliresim.com/YI1bc7)
https://i.hizliresim.com/sGgnQB.jpg (https://hizliresim.com/sGgnQB)

Solanum torvum üzerine alakır etlisi ve kimden talep ettiğimi şu anda hatırlayamadığım hala domates isminde bir domates aşıladım.Bir kaç gün sonra başka domateslerde aşılayacağım.
Ortadaki fotoğrafta birşeyi merak edip bir deneme yaptım.Fide haldeki solanum chrystrichum'a torvum aşıladım.Acaba fide haldeki chrystrichum torvumu besleyecek mi ? Eğer beslerse torvum tohumlarını bu aşılı fideden alacağım :)

Doku olarak Chrysotrichum ve Torvum çok farklı
Dokulara sahip
Torvum ufak yapida olmasina rağmen odunsu,
Chrysotrichum daha ağaçsı gibi büyümesine rağmen daha otsu gibi
Ama buna rağmen aşının nasıl bir sonuç verecegini
Görmek de faydalı olacaktır.
Aslında şöyle bir şey de denenebilir.
Torvum çiçeğinin erkek organıyla
Chrysotrichum çiçeğinin dışı organıyla tozlastirilmasi da iyi bir seçenek olabilir.

devrann
26-12-2020, 19:38
Doku olarak Chrysotrichum ve Torvum çok farklı
Dokulara sahip
Torvum ufak yapida olmasina rağmen odunsu,
Chrysotrichum daha ağaçsı gibi büyümesine rağmen daha otsu gibi
Ama buna rağmen aşının nasıl bir sonuç verecegini
Görmek de faydalı olacaktır.
Aslında şöyle bir şey de denenebilir.
Torvum çiçeğinin erkek organıyla
Chrysotrichum çiçeğinin dışı organıyla tozlastirilmasi da iyi bir seçenek olabilir.

Anladığım kadarıyla bu bahsettiğiniz şeyi yapıyorlar,şu anda piyasada satılan hawk ismindeki aşı anacı chrysotrichum'a çok benziyor.Bazen çiftçi tarlayı bozuyor ama aşı anaçları güçlü olduğu için topraktan sürebiliyor böyle bir tarladan sökmüştüm köküyle inceleme fırsatıda buldum.Yaprakları torvumdan daha büyüktü ve chrysotrichum gibi büyük dikenleri vardı ama torvum gibi dışı mordu.Yani ikisini hibritlemişler zaten ama daha çok torvumun özellikleri hakim kök sistemi torvum gibi.Sürekli aşılı patlıcan yapan çiftçiler torvumu tercih ediyor hawk yerine.Çok benziyorlar ama torvum daha verimli.

bnymnblr
26-12-2020, 22:15
Anladığım kadarıyla bu bahsettiğiniz şeyi yapıyorlar,şu anda piyasada satılan hawk ismindeki aşı anacı chrysotrichum'a çok benziyor.Bazen çiftçi tarlayı bozuyor ama aşı anaçları güçlü olduğu için topraktan sürebiliyor böyle bir tarladan sökmüştüm köküyle inceleme fırsatıda buldum.Yaprakları torvumdan daha büyüktü ve chrysotrichum gibi büyük dikenleri vardı ama torvum gibi dışı mordu.Yani ikisini hibritlemişler zaten ama daha çok torvumun özellikleri hakim kök sistemi torvum gibi.Sürekli aşılı patlıcan yapan çiftçiler torvumu tercih ediyor hawk yerine.Çok benziyorlar ama torvum daha verimli.

Torvum ilk yil pek bir gelişme gostermiyor.
Bu yüzden bol sulamak ve gübre vermek ilk sene önemli
Gübre verilmezse, 30-40 cm gibi bir boya kavuşuyor.
Eğer hayvan gübresi verilirse Akdeniz ikliminde 1,5 m boya kavusabilir.
İkinci yıl asi yapilabilir.
Ama ilk yıl asilanmissa kök gelişimi ve aşıyı beslemesi için hayvan gübresi ve su verilmelidir
Ağır ama istikrarlı gelişimi olan bir bitkidir.

bnymnblr
07-01-2021, 11:26
Solanum Torvum da çiçek maçaları oluşmaya başlamış.
Ancak önümüzdeki hafta hava epey soğuyacagini söylüyorlar.
Bu yüzden belki de hiç çiçek açmadan çiçekler kuruyabilir.

devrann
07-01-2021, 14:14
Torvum çiçekleri tutmakta problem yaşıyor bende, aşı anacından geliştirdiğim torvum çok güçlü bir şekilde büyüyüp çiçek açmasına rağmen sera koşularında çiçek tutma sorunu yaşadı.Sanırım dışarda daha iyi bir sonuç alınır.Birde arılarla ve rüzgarla daha çok döllenen bir çeşit olabilir .Crystrichum arılar sayesinde açıkta maşallah tek bir çiçek zayi etmeden tuttu.
Bu arada italyan abi tohumları gönderdi dikensiz torvum( solanum torvum schwarz) bakalım tohumları çimlendirebileceğiz mi ? Vidyolarından izlediğime göre dikenli olana göre biraz daha çalımsı bir çeşit çok dik gelişmiyor gibi ancak üzerinde daha çok meyve salkımı görünüyor ve salkım araları çok sık.Dikenli olandan daha verimli olabilir.Her ikisini sera dışında deneyeceğim bakalım çiçek ve meyve tutum farklılıklarını buradan paylaşabilirim umarım.

bnymnblr
08-01-2021, 17:51
Patlıcanlar Ocak ayında bile ürün veriyor

obabilgesi
11-01-2021, 14:14
Merhaba; merak ettim, don örtüsü vs ile bu anaçları uzun yıllar yaşatmak mümkün olur mu?Mesela bu sera nerede ve seranın içi kışın kaç derecelere kadar düşüyor?

bnymnblr
12-01-2021, 08:49
Merhaba; merak ettim, don örtüsü vs ile bu anaçları uzun yıllar yaşatmak mümkün olur mu?Mesela bu sera nerede ve seranın içi kışın kaç derecelere kadar düşüyor?

Yer olarak İstanbul
Korumalı ve ısıtmalı bir sera değil
Bazı yerde açıklıkları da bulunmakta
Bu yuzden
Sera içi ile dis ortam en fazla bir derece farkediyor
Benim minik seram. Soğuktan degil de yağmur ve rüzgardan bitkiyi koruyor.
Ben deneme aşamasındayım
Çok soğuk olmayan bolgelerde sera ortamında birden fazla yıl ürün alinabilecegini düşünüyorum.
Antalya Toroslar da memlekete gidince ektim. Dondu tutmadi

obabilgesi
12-01-2021, 12:08
Yer olarak İstanbul
Korumalı ve ısıtmalı bir sera değil
Bazı yerde açıklıkları da bulunmakta
Bu yuzden
Sera içi ile dis ortam en fazla bir derece farkediyor
Benim minik seram. Soğuktan degil de yağmur ve rüzgardan bitkiyi koruyor.
Ben deneme aşamasındayım
Çok soğuk olmayan bolgelerde sera ortamında birden fazla yıl ürün alinabilecegini düşünüyorum.
Antalya Toroslar da memlekete gidince ektim. Dondu tutmadi

Cevabınız için teşekkür ederim acaba don örtüsü, saman vs ile korumaya çalışsak kışı atlatabilir miyiz? Veya atlatabilen var mı, bunu merak ettim... (marmara bölgesinde)

bnymnblr
12-01-2021, 12:24
Cevabınız için teşekkür ederim acaba don örtüsü, saman vs ile korumaya çalışsak kışı atlatabilir miyiz? Veya atlatabilen var mı, bunu merak ettim... (marmara bölgesinde)

Ben şahsen örtü altı ısıtmasiz seralarda -10 un altındaki bölgelerde pek mümkün görmüyorum. Ama denediniz mi derseniz bizim bulunduğumuz bölge -10 ları bulmadığı için test etme şansımız yok. Ancak Toroslar'da dış ortamda -15 lerde herhangi bir koruma olmadan korumak mümkün olmadı.

obabilgesi
12-01-2021, 16:09
Ben şahsen -10 un altıdaki bölgelerde pek mümkün görmüyorum. Ama denediniz mi derseniz bizim bulunduğumuz bölge -10 ları bulmadığı için test etme şansımız yok. Ancak Toroslar'da -15 lerde herhangi bir koruma olmadan korumak mümkün olmadı.

-5’e dayansa daha ne olsun :) Balıkesir/Gönen bu dereceleri zor görür, gördüğü de birkaç gündür. O halde saman-don örtüsü gibi tedbirlerle bahçede rahatlıkla yetiştirebilirim...

bnymnblr
13-01-2021, 00:17
-5’e dayansa daha ne olsun :) Balıkesir/Gönen bu dereceleri zor görür, gördüğü de birkaç gündür. O halde saman-don örtüsü gibi tedbirlerle bahçede rahatlıkla yetiştirebilirim...

Örtü altında ve malclama ile denenebilir.
İstanbul'da korumasız dış ortamda donmadi
İlk yıl saksıda yetiştirip kışın içerde tutup ikinci sene toprağa ekerseniz daha sağlam olur gibime geliyor

obabilgesi
13-01-2021, 01:10
Örtü altında ve malclama ile denenebilir.
İstanbul'da korumasız dış ortamda donmadi
İlk yıl saksıda yetiştirip kışın içerde tutup ikinci sene toprağa ekerseniz daha sağlam olur gibime geliyor

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, bu bahar etkinlikten gelen tohumlardan iki farklı varyete anaç yetiştireceğim. Bakalım, hayırlısı :)

bnymnblr
15-01-2021, 08:45
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, bu bahar etkinlikten gelen tohumlardan iki farklı varyete anaç yetiştireceğim. Bakalım, hayırlısı :)

Bugün İstanbul'da hava sıcaklığı sabah 0 dereceye kadar düşmesine rağmen dışarıda bulunan 2 yaşındaki solanum torvum fidanı hala canlılığını sürdürmekte Bu da önemli bir detay

obabilgesi
15-01-2021, 18:54
Takipdeyim:)

bnymnblr
18-01-2021, 09:03
Dışarıda bulunan Solanum Torvum fidesi üzerine kar yağınca yaprakları eğilmiş, sıcaklığın -4 dereceye kadar düşmesi sonucu kar ve soğuğun etkisiyle yapraklarında hafif donma belirtileri gözüküyor.
İlerleyen günlerdeki havanın ısınması durumunda yaprakların durumunu kontrol ederek yaprakların gerçek anlamda donup donmadığını anlayabiliriz.
daha ileriki süreçlerde de bahar gelince bitkiniln sapından filiz verip vermemesi durumuna göre de bitkinin donup donmadığını rahatlıkla anlayabiliriz.
Bu gece Hava -7 ye kadar düşecekmiş. sonuçları gene müsait olabilirsem paylaşırım.

bnymnblr
18-01-2021, 09:13
Fotoğrafların devamı geliyor

bnymnblr
18-01-2021, 09:24
Resimler devam
İlk iki resim dışarıda bulunan Solanum Torvum Fidesine ait
Isıtmasız Seranın içinde bulunan Solanum Torvuma aşılanmış patlıcanın durumu gayet iyi gözüküyor.
Solanum Chrysotrichum fidesine aşılanmış domatestede sıkıntı yok
Bu sıcaklıkta meyve vermiyor. Ancak yaprakları dondan etkilenmemiş.

bnymnblr
18-01-2021, 09:55
Resimler devam..
Seranın üstü karlı

bnymnblr
18-01-2021, 10:03
...

bnymnblr
18-01-2021, 10:06
Birinci ve ikinci resim serada bulunan aşısız ve tohumdan çıkan patlıcanlara ait
onlar da dondan herhangi bir şekilde etkilenmemiş.
3. resim soğuklara dayanıklı sibirya domatesi ufak halde ancak şimdilik pek büyüme göstermiyor.

obabilgesi
18-01-2021, 22:45
Isıtmasız sera içerisindekilere bakılırsa bitkinin soğukla değil, donla sıkıntısı var. Yani düşündüğümüz gibi dibine bol saman malçı, ve üstüne sağlam bir don örtüsüyle marmara bölgesinde rahatlıkla kışı bahçelerde geçirebilecektir.
Dışarıdakiler donmuş, tahmin ederim öleceklerdir (belki dipten veya sağdan soldan sürer, bitkiyi tanımadığım için fikir üretemiyorum). Umarım kurtulurlar....
Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum, sağolun...

bnymnblr
19-01-2021, 04:14
Tekrar merhabalar,
Bu gece hava sıcaklığı -6 ya kadar düştü.
Bu gün gidebilirsem fotoğraf alırım gidemezsem başka zaman da fotoğraf alabilirim
Benim özellikle merak ettiğim ısıtmasiz sera içindeki bitkilerin -6 daki durumu nasıl olacak?
Yarından itibaren hava sıcaklıkları biraz yükselecek.
Belki de -6 bu sezonun en düşük sıcaklık düzeyi olacak.
Daha aşağı derecede sıcaklıklari deneyimleme şansımız iklim itibariyle olmuyor.
Ancak burada oldukça doyurucu resimli veriler vermeye çalıştım.
Resimlerden de anlaşılacağı üzere buradan çıkarılabilecek sonuç -10a kadar olan sıcaklıklarda
Don örtüsü ve malclama ile büyük ihtimalle yaprakları bile donma olmadan rahatlıkla bitkiyi büyütebilirsiniz.
Dışarıdaki bitkiler konusunda ise bitkinin büyük ihtimalle yaprakları ve en uç sürgünlerine yakın bolgeler ölecek.
Bitki sapı büyük ihtimalle kişi atlatacak ve baharda tekrardan filiz verecektir.
Bunu geçen seneki kışta deneyimledim.
Bu görseller, birçok arkadasin yapacağı denemelerde fikir ve zaman kazandiracaktir.
Yapılan denemelerin bir daha yapılmasina gerek kalmadan
Gorusmek üzere
Sağlıcakla kalın

obabilgesi
19-01-2021, 04:56
Açık söylemek gerekirse ben ihtiyacım olan bilgiyi (sayenizde) fazlasıyla edindim. Hele ki ısıtmasız serada -6’yı kazasız atlatabilme ihtimali bile beni çok mutlu etti!
Tüm yeni gelişmeleri ve fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum...

bnymnblr
19-01-2021, 06:02
Yukarıdaki yazı -4 derece sıcaklıkta çekilmiş görüntüler
-6 nin sonuçlarını bugün göreceğiz kısmetse

bnymnblr
19-01-2021, 11:48
-6 dereceye maruz kalmış bitkiler
1. resim dışarıda bulunan Solanum Torvum'un tam boy görünümü
2. resim dışarıda bulunan Solanum Torvum'un aşağı gövde kısmının görünümü
3. resim sera içindeki aşılanmış patlıcan fidanı
4. resim sera içindeki aşılanmış patlıcan fidanının yaprak yakın çekimi.
5. resim sera içindeki aşılanmış patlıcanın tam boy görünümü

bnymnblr
19-01-2021, 11:50
Serada Chrysotrichuma aşılı olan domatesler don zararı görmeye başlamış bakalım sonları nasıl olacak
ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

bnymnblr
19-01-2021, 13:46
Açık söylemek gerekirse ben ihtiyacım olan bilgiyi (sayenizde) fazlasıyla edindim. Hele ki ısıtmasız serada -6’yı kazasız atlatabilme ihtimali bile beni çok mutlu etti!
Tüm yeni gelişmeleri ve fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum...

Aslında sera dışındaki ortamın bir kere -6 °C yi görüp, sera içindeki aşılı patlıcanın sağlam durması çok yeterli bir durum değildir. İsıtmasız da olsa sera ortamı dış ortamdan(-6) az da olsa biraz daha sıcak olacaktır.
Özellikle son resimde görülen domateste gözden kaçırılmaması gereken önemli bir nokta şudur. Dün dış ortamı -4 ü gördüğünde iyi durumda olan domates bugün büzüşmeye başlamış.
Hava değerlerinin 7 °C değerinin altında uzunca bir süre durması durumunda bitki aşılı bölgeyi eğer besleyemezse domateste görülen büzüşme daha da artacak belki de patlıcanda da böyle bir durumun oluşmasına neden olabilecek belki de aşılı bölge kuruyabilecektir.
Bu tabi ihtimal dahilinde bir durumdur.
Aşağı yukarı 15 Marta kadar olan zaman diliminde sıcaklıkların pek yüksek değerlerde seyretmediğini düşünecek olursak,
2 ay kadar bitkiler düşük sıcaklık stresine daha karşı koyabilmesi gerekmektedir.
Anaç bitkinin büyük ihtimalle kışı atlatabilme şansı olmasına karşılık aşının durumunun ne olabileceğini söylemek şu an için erkendir.
Eğer aşı soğuğa dayanıklı olamayacaksa bitkiyi her yıl aşılamak gerekecektir.

obabilgesi
19-01-2021, 19:57
Ben domatesten ziyade patlıcan için meraktayım.
Şöyle ki;
Kışın güzel bir budama sonrası amatör bir sera içerisine alıp, dip malçı ve çok soğuk günlerde gövdeyi/aşıyı uygun bişeyle sararak kışı hasarsız atlatırız gibime geliyor. Sonuçta hobi olarak yapacağımız için uğraşmaya değer :)

bnymnblr
20-01-2021, 09:31
Ben domatesten ziyade patlıcan için meraktayım.
Şöyle ki;
Kışın güzel bir budama sonrası amatör bir sera içerisine alıp, dip malçı ve çok soğuk günlerde gövdeyi/aşıyı uygun bişeyle sararak kışı hasarsız atlatırız gibime geliyor. Sonuçta hobi olarak yapacağımız için uğraşmaya değer :)

Aynen. Uğraşmaya değer.
Son 24 saatte hava sıcaklığı 1 ila -4 derece aralığındaydı.
Bu gece -4 e kadar düştü.


1. resim sera içindeki aşılanmış patlıcanın tam boy görünümü sağlıklı görünüyor.
2. resim dışarıda bulunan Solanum Torvum'un tam boy görünümü dondan dalları boynunu bükmüş.
3. resim sera içindeki aşılanmış patlıcan fidanının yaprak yakın çekimi.
4. resim aşılı domates yaprakları bükük halde dünkü gibi.

ar.ge 07
20-01-2021, 16:54
05511115373 ararmısın

ar.ge 07
20-01-2021, 16:56
Bu bitkiler için 05511115373 ararmısınız.

bnymnblr
21-01-2021, 16:40
Seradaki domatesler son bir haftadaki yoğun donlu günlerde etkilenmesine rağmen ısıtmasiz serada patlıcan hala sağlam duruyor.
Üretim durmasına rağmen, hayati fonksiyonları devam ediyor

bnymnblr
29-01-2021, 12:31
Son birkaç gündür İstanbul'da hava sıcaklığı 0 ila 4 derece aralığında iken bile aşılı patlıcan fidesinin filiz vermesi çok enteresan
Normal şartlar altında patlıcanlarin bu sıcaklıkta büyümeyi kesmeleri gerekirdi ama İstanbul şartlarında bu mevsimde hala filiz vermeye ve büyümeye devam ediyor yetişen filizleri de görmektesiniz resimlerde ancak aşılanmış olan domatesin soğuğa dayanamadığı görülmektedir.

bnymnblr
06-03-2021, 08:10
Patlıcan agacimizin son durumu ve dışardaki patlıcan anacinin son durumu
Patlıcan ağacı gelismeye devam diyor.
Anaç bitki -6 ya kadar belirli bir kısmı donmuş alttaki daha kalın kısımlarının donmadigi görülmektedir.
Bu da özellikle anaçların daha kalın fidanların daha düşük sıcaklık değerlerine karşı koyabildigini göstermektedir

bnymnblr
06-03-2021, 08:22
Resimler devam

bnymnblr
12-10-2021, 02:06
Bu sene dışarıya 50 adet kadar chrysotrichum ektim
Bu kış soğuk geçeceği söyleniyor
Torvum geçen kış dışarda (-6 da) dondu.
Ama isitmasiz serada patlıcan asılı torvum büyümeye devam ediyor
Bakalım chrysotrichum nasıl bir durum sergileyecek.

bnymnblr
06-11-2021, 16:08
Torvuma biber aşıladım. Birazcik da chrysotrichum ektim

bnymnblr
06-11-2021, 16:10
Devam

bnymnblr
06-11-2021, 16:13
Devam chrysotrichum asili domates
Torvuma aşılı patlıcan
Torvuma asılı biber
Chrysotrichum a asili pepino

bnymnblr
27-01-2022, 19:09
Karda anaçların durumları

bnymnblr
27-01-2022, 19:15
Devamı

bnymnblr
27-01-2022, 19:21
Devam
Fotoğrafları incelediğimde bir domates çeşidinin donmadigini gördüm.

devrann
27-01-2022, 20:42
Mauritianum soğuğa daha dayanıklı eksi dereceleri atlatabiliyor,ama chrysotrichum pek dayanıklı değil benim ağaçların üst aksamı tamamen kurumuş daha gidemedim köye ama sanırım gövde kısmen donmamıştır diye düşünüyorum.Yıllar sonra ilk defa soğuk bir kış geçirdi Antalya 30 yıl sonra ilk defa kar yağdı bizim köye hatta Alanya bile Isparta gibi soğuk bu aralar ki normalde Alanya Antalya'dan 5-6 derece daha sıcaktır.

bnymnblr
28-01-2022, 08:08
Chrysotrichumlar üst aksamı donsa bile kökten çıkma ihtimalleri büyük olasılıkla var. Onu da bu sene deneyimleyeceğim. Ama benimkiler daha donmamışlar. Soğuk stresine girmişler.

Mauritianum çok kuvvetli bir anaç ama büyüme periyodu ve aşıyı tüm yıl besleyebilme özelliği sorunlu
Mauritianum ilk verimde çok kaliteli ürün veriyor. Sonraki dönemlerde sanki ağacın aşıyı besleyememe gibi bir durumu var. (Benim videolardan edindiğim izlenim bu şekilde)
Mauritianumları 5-6 sene kadar büyük bir ağaç haline getirip sonrasında aşılamak daha verimli olabilir gibi geliyor. Belki bu şekilde anaç aşıyı tüm sezon boyunca besleyebilir.

Chrysotrichumların aşıyı besleme problemleri olmuyor. Ancak verimleri özellikle Mauritianumların ilk verimlerine göre daha düşük oluyor. Ama bitkiyi tüm sezon boyunca besleyebiliyorlar.

Ben deneme amaçlı bu anaçları riske attım. Bakalım riski göze almak fayda getirecek mi? zamanla göreceğiz.

Son gönderimde 3. resimdeki domates tam anlamıyla donmuş olmasına rağmen 4. ve 5. resimlerde görülen domates donmamış olarak gözüküyor. Bu da ilgimi çekti.

devrann
07-04-2022, 22:40
https://www.youtube.com/watch?v=nYcQ3hTkDMU

Ne olduğu yazılmamış ama chrysotrichum'e çok alttan aşılanmış gibi , patlıcanın dalları bu şekilde kalınlaması ancak bir çeşit büyüme düzenleyici ile büyüme baskılanarak yapılmış olabilir 2-3 yıl gibi bir sürede.Çok ilginç.