PDA

View Full Version : Kefirli Ekmek




Müjgan
25-04-2011, 12:55
Ben de durmaksızın ekmek yapıyorum. Haftada en az bir kere ekşi mayalı ekmek, iki kez de EYM' de kefirli ekmek yapıyorum. Ekşi mayalı ekmeğe ben bayılıyorum, çocuklar az yiyor; kefirli ekmeğe çocuklar bayılıyor, ben az yiyorum.. :)




livadi
26-04-2011, 07:19
Eveeettt, herşey yolunda demek ki :) Kefirli ekmek benim de aklımdaydı ama denemek kısmet olmadı. Eh madem ki yapan var derhal denemeli.

Miss gibi ekşi maya kokusuna nazır, kitap çeviren akademisyen Emine Beder sentezi Müjgan Hanım, çok hoşsunuz :)

Yanlıııız bu ekmeklere sınır koymak epeyce bir irade gerektiriyor, aman dikkat sevgili Kiraz :)

Müjgan
26-04-2011, 09:47
Eveeettt, herşey yolunda demek ki :) Kefirli ekmek benim de aklımdaydı ama denemek kısmet olmadı. Eh madem ki yapan var derhal denemeli.

Miss gibi ekşi maya kokusuna nazır, kitap çeviren akademisyen Emine Beder sentezi Müjgan Hanım, çok hoşsunuz :)

Yanlıııız bu ekmeklere sınır koymak epeyce bir irade gerektiriyor, aman dikkat sevgili Kiraz :)
Eve hamur mayasından sonra, kefir mayası da girince, malzeme bollaştı. Ziraat fakültesinden aldığım kefir mayası "azgın" çıkınca sürekli bir kefir imalatı oluyor mecburen. Sütünü yenilemezsem yoğurda dönüşesi var kâfirin.:))) Bu nedenle ekmek makinesinde ekmek yaparken kefir kullanıyorum. İnanılmaz hoş bir koku veriyor ekmeğe ve ekmek elastiki oluyor, parçalanmıyor keserken. Tek sorun ekmek yaparken ılık su kullanılır ya, kefirin de ılık olması gerekiyor. Eğer dolaptan çıkardımsa benmari yönemiyle ısıtıyorum hafiften. Sonuç mükemmel. Onca kefiri içmektense yararlı bir yerde kullanmak da cabası oluyor.:)

livadi
27-04-2011, 08:26
Kefiri ekşi mayalı ekmekte mi kullanıyorsunuz?

Ben kefir mayamı, kullanmadığım zamanlarda, sütün içinde ağzı kapalı bir kavanozda dolapta bekletiyorum.Hatta uzun süre kullanılmayacaksa, ya da gereğinden fazla maya oluşmuşsa dondurucuda da saklanabiliyor.

Müjgan
27-04-2011, 16:06
Ekşi mayalı ekmek yaparken kefiri kullanmıyorum. Ama çok ender de olsa makinada ekmek yaparken, kefirin yanısıra çok az (bir çorba kaşığı kadar) ekşi maya eklediğim ekmeğim çok nefis olmuştu. Her seferinde farklı lezzet ve koku oluyor sanki. Ya da bana öyle geliyor :))

Kefir konusu burada açıldığına göre, en kısa zamanda kefirli bir ekmek yapmam lazım. Aslında aklımda bir de çilekli ekmek var. Hazır çilek mevsimiyken... :) İçine şekeri ve çileği bolca koymalı, yumurta ve az vanilya da ekledik mi sanki şahane olacakmış gibi bir his var içimde:p

Müjgan
27-04-2011, 16:18
Kefiri ekşi mayalı ekmekte mi kullanıyorsunuz?

Ben kefir mayamı, kullanmadığım zamanlarda, sütün içinde ağzı kapalı bir kavanozda dolapta bekletiyorum.Hatta uzun süre kullanılmayacaksa, ya da gereğinden fazla maya oluşmuşsa dondurucuda da saklanabiliyor.

Evet, fazla kefir mayasını buzluğa kaldırmak mümkün, hatta iyice yıkayıp serince bir yerde kurutup saklamak da mümkün, lakin ben kefirin mayasını değil, içimlik halini napacağımı şaşırıyorum. Evde kefir bulunsun istiyorum sürekli. Yaz aylarında iyi bir serinletici... hem günlük kalsiyum ihtiyacına takviye, hem barsak florası düzenleyici. Daha binbir türlü yararı var, bilenler bilir :)
Her akşam mayalanan kefiri süzüp ayırıyor, mayasına yeni süt ekleyip ertesi akşama hazır ediyorum. Bu sürekli böylece tekrarlandığında evde bol miktarda kefir oluyor. Bu bollukta ne yazık ki ekmeğe verdiği süngerimsi doku ve hoş koku yüzünden besin değerinin çoğunu piştiğinde kaybettiğini bilsem de, bir kısmı ekmek yoluna "heba" oluyor :)

Kiraz
27-04-2011, 18:24
Seneler önce, bir arkadaşımın verdiği kefirli hamurdan kek gibi bir şey yapmıştım, tadını da çok beğenmiştim. Bende de sürekli kefir mayalanıyor, keke yoğurt ya da süt yerine koyup denemek lazım. Metal kap ve alet kullanmamak gerekiyormuş.

Müjgan
03-05-2011, 23:15
Dün gece pişirip fotoğrafını çektiğim kefirli ekmeği, buraya yüklemeye nihayet zaman bulabildim.

Ekmek yapma makinem bozuldu. Hamuru kabartıyor ama pişirmiyor, bu yüzden normal fırında pişirdim, tipi biraz ekşi mayalı ekmeğe benzese de, aslında kefirli ekmek. :))
Kefir mayası ile süt buluştuğunda bir süre sonra mayalanma başlıyor ve bu ilişkiden açığa bir miktar alkol ve karbondioksit çıkıyor. İşte bu karbondioksitten yararlanıp, ekmeğin sadece kefirle kabarmasını beklemek mümkünken henüz bunu deneyemedim. Su yerine kefirle yoğurduğum ekmeğe normal instant maya ekledim her seferinde. Sonuçtan memnunum ama... :)
Boş bir zamanımda sadece kefirin mayalanması ile yoğurulan hamurda ortaya çıkan karbondioksitin, ekmeği kabartmasını bekleyeceğim.:p


208745


208746

Kiraz
04-05-2011, 09:28
Süper olmuş, elinize sağlık.Sadece kefirle mayalarken nasıl yapacaksınız? İçindeki kefir mayasını hangi aşamada çıkaracaksınız?

CEBECİ
04-05-2011, 09:38
Ellerinize sağlık enfes görünüyor, kefir mayası nerede satılıyor acaba, ben de edinmek istiyorum

Didem
04-05-2011, 10:40
Neredeyse 20 yıldır evde kefir mayalayan, son 5 yıldır da evde ekmek yapan biri olarak nasıl atlamışım bu kefirli ekmeği, bir türlü akıl erdiremiyorum. Son dönemde aynen Müjgan hanımın bahsettiği gibi hergün yaptığım ve tüketilemeyen kefiri dökerek heba ediyordum. Yeni bir kullanım alanı bulduğuma çok sevindim.
Ancak bir püf noktası sorabilir miyim sizlere; ekmek makinasına koyduğum suyun tamamını kefir olarak mı değiştireyim, yoksa ikisini karıştırıyor musunuz? Ekmeğimin dağılmasından çok şikayetçiydim, bu yolla ufalanmasını da önlemiş olacağım galiba..
Ellerinize sağlık arkadaşlar..

Müjgan
04-05-2011, 10:54
Didem hanım kefiri keşfetmek güzel :) Ekmeğin dokusunu değiştiriyor resmen.
İlk kullanımda yarı kefir yarı su kullanın, kefire torpil de yapabilirsiniz azıcık. Daha sonra kefir miktarını artırmanızı öneririm. İşin püf noktasına gelince makinede yaparken ilk 15 dk da hamur yoğrulduktan sonra, makinenizi kapatın ve 10-15 dk kadar bekleyin. Daha sonra programı en baştan başlatın. Bu bekletme sürelerini kendiniz de deneye yanıla değiştirebilirsiniz.

Müjgan
04-05-2011, 10:56
Süper olmuş, elinize sağlık.Sadece kefirle mayalarken nasıl yapacaksınız? İçindeki kefir mayasını hangi aşamada çıkaracaksınız?

Sevgili Kiraz beni güldürdünüz. :p
Kefir mayalanma işi bitince süzeceksiniz, kefir tanelerini yeni bir işlem için ayıracaksınız zaten.
Hamuru direkt kefir taneleri ile yoğurup, kabarma işi bitince içinden kefir tanelerinin ayıklanması işi gözümün önüne geldi de... :)))

Müjgan
04-05-2011, 10:59
Ellerinize sağlık enfes görünüyor, kefir mayası nerede satılıyor acaba, ben de edinmek istiyorum
Ankara'da Ziraat fakültesinin satış bürosunda var. Sanırım şişesi 20 Tl. Ama isterseniz ben size benim üreme yeteneği oldukça hızlı olan kefirlerimden göndereyim. Dün gece yine bir miktar ayırıp, sütün içinde buzdolabına koydum.

Didem
04-05-2011, 11:07
Üreme kapasitesi bu kadar yüksek olan birşeyi niye bu kadar pahalı satarlar anlayamıyorum. Ben çöpe attıklarımı düşündükçe fena oldum şimdi. İsteyene ben de yollayabilirim, bolca var elimde..

Müjgan
04-05-2011, 11:11
Hehheee...kefir kardeşliği mi başlıyor ne? :p

Kiraz
04-05-2011, 11:15
Sevgili Kiraz beni güldürdünüz. :p
Kefir mayalanma işi bitince süzeceksiniz, kefir tanelerini yeni bir işlem için ayıracaksınız zaten.


Ben de öyle düşünmüştüm :)

"...sadece kefirin mayalanması ile yoğurulan hamurda...." yazınızı okuyunca; ama dedim, var mı bir bilmediğim (belki bir şeyin içinde koruyup sonra çıkarmak gibi :)))

Didem
04-05-2011, 11:18
Neden olmasın ?? :)
Hem, ekmeğe konduğunu duyunca zaten korkmaya başladım. Biri de çıkıp ben yüzüme sürüyorum filan derse şaşırmayacağım..

Müjgan
04-05-2011, 11:43
Neden olmasın ?? :)
Hem, ekmeğe konduğunu duyunca zaten korkmaya başladım. Biri de çıkıp ben yüzüme sürüyorum filan derse şaşırmayacağım..

Ciltteki etkisini de okumuştum, lakin hiç denemedim.

Kefirle ilgili geçmiş yıllarda gördüğüm bir rüya yüzünden zaten tırsıyorum. Şimdilerde yüzüme süreceğimi hiç sanmıyorum :)))

malina
04-05-2011, 12:21
Kefir hakkında daha fazla yazışmak isteyenleri buraya alalım :)
Konu karışmasın...

Kefir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3651&highlight=kefir)

Müjgan
04-05-2011, 13:14
Haklısınn.. :))
Ama bu kadarcık kaynatmaları hoş gör, daha öteye gitmeyiz burada:)

Didem
04-05-2011, 14:01
Valla, yakalandık gene...!!!
:o

Müjgan
04-05-2011, 14:35
Ekmek konusu genişlediğinde aradan bu mesajları siliveririz biz de:))

CEBECİ
05-05-2011, 20:40
Ankara'da Ziraat fakültesinin satış bürosunda var. Sanırım şişesi 20 Tl. Ama isterseniz ben size benim üreme yeteneği oldukça hızlı olan kefirlerimden göndereyim. Dün gece yine bir miktar ayırıp, sütün içinde buzdolabına koydum.

Çok memnun olurum.Adresimi size nasıl iletebilirim acaba

Müjgan
05-05-2011, 23:12
Çok memnun olurum.Adresimi size nasıl iletebilirim acaba

Bana forumdan özel mesajla bildirebilirsiniz :)

uyumsan
13-05-2011, 09:23
merhaba,
ben bir kac sene once internetten bir yer bulup siparis etmistim ama esim sag olsun bir gun buzdolabindaki kavanozu evirip cevirip bir seye benzetemeyip dokmus :( dun tekrar baktim ama satis yapan herhangi bir yer bulamadim. istanbul`da misir carsi`nda satildigini biliyorum ama ben bodrum`dayim :( muajgan hanim`in yazisindan esinlenerek acaba uremis kefirlerini benimle paylasmak isteyen olur mu diye sormak istedim.. (su anda isten yaziyorum ve klavyem yabanci klavye o yuzden turkce karakterler yok, yazimin kusuruna bakmayin)
herkese bodrum`dan sevgiler,
uyum.

s.toprak
03-07-2011, 09:48
[QUOTE=Müjgan;793277]Ekşi mayalı ekmek yaparken kefiri kullanmıyorum. Ama çok ender de olsa makinada ekmek yaparken, kefirin yanısıra çok az (bir çorba kaşığı kadar) ekşi maya eklediğim ekmeğim çok nefis olmuştu. Her seferinde farklı lezzet ve koku oluyor sanki. Ya da bana öyle geliyor :))

Kefir konusu burada açıldığına göre, en kısa zamanda kefirli bir ekmek yapmam lazım.
Sevgili Müjgan,
Makineye bir kaşık ekşi mayayı hangi aşama da yani, ne zaman ekliyorsunuz? Benim ekşi mayam hamur halinde buzdolabında bekliyor. Ondan bir kaşık alıp,
kefir kıvamında sulandırıp sıvılara mı eklemeliyim?

Müjgan
03-07-2011, 22:00
Sevgili Stoprak, buzdolabından çıkardığınız ekşi mayanızı, yeteri kadar şeker ile, ortamı homojenize edecek kadar ılık suda eritin. Ekmek yapmaya başlamadan birkaç saat önce bunu yaparsanız dolaptan çıkan soğuk mayayı aktifleştirmiş olursunuz. Kefir de ılık olsa çok iyi olur. Onu ekmek makinesine ılıştırıp ekleyebilirsiniz. İlk günlerde kefiri, kullanacağınız sıvı miktarının üçte biri oranında kullanın. Daha sonra yarı yarıya olabilir.
Ekmek makinesi programınızı uzun süreli seçin. Kefirli ekmekte ben üç buçuk saat süren programı kullanıyorum.
Kolay gelsin :)

s.toprak
04-07-2011, 15:21
Sevgili Stoprak, buzdolabından çıkardığınız ekşi mayanızı, yeteri kadar şeker ile, ortamı homojenize edecek kadar ılık suda eritin. Ekmek yapmaya başlamadan birkaç saat önce bunu yaparsanız dolaptan çıkan soğuk mayayı aktifleştirmiş olursunuz. Kefir de ılık olsa çok iyi olur. Onu ekmek makinesine ılıştırıp ekleyebilirsiniz. İlk günlerde kefiri, kullanacağınız sıvı miktarının üçte biri oranında kullanın. Daha sonra yarı yarıya olabilir.
Ekmek makinesi programınızı uzun süreli seçin. Kefirli ekmekte ben üç buçuk saat süren programı kullanıyorum.
Kolay gelsin :)

Teşekkür ederim , sevgiler :)

aycaoral
17-03-2014, 14:32
merhaba yazılarınızı internette dolaşırken okuma fırsatı buldum. Bir konuda yardımcı olmanızı rica edebilirim umarım:) Kefire ilgi duyanlardanım bende ve kefirli ekmeği ekşi maya ile karıştırıp yapmaya çalıştığımda ekmeklerim hiç kabarmadı acaba nerede hata yapmış olabilirim. Bir ekmek ustası olarak yardımcı olabilir misiniz lütfeeen...