PDA

View Full Version : Siklamen (Cyclamen) tohumu çimlendirme




turunç
18-11-2006, 12:42
http://www.nmessences.com/images/cyclamen_vi_pink_dopamine1.jpg (http://www.nmessences.com/healing/cyclamen_vi_pink_dopamine_h.html)

Bu güzell çiçeği ilk defa tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim. Çiçeklenme sonunda aldığım tohumları hemen toprağa serpmiştim. Bilin bakalım ne oldu?




turunç
18-11-2006, 12:46
Anaç olarak seçtiğim cyclamen 5 -6 yaşındaydı. Çiçekleri solduktan sonra tohum bağladı. Ellemedim ve sulamaya devam ettim. Kısmi olarak güneş alan bir balkonda açıkhavada duruyorlar. Yanında 2 adet daha cyclamen var. Tozlanmış olabilirler. Siyah küçük, topluiğne başından azcık büyük yamuk şekilli tohumları oluyor. İsteyen arkadaşlar deneyebilir. Şu anda sanırım 25-30 kadar çimlenen var. Zaiyat çok az oldu. Henüz tek yapraklılar ve minicik pirinç kadar yumru yaptılar. Büyütmeyi başarabilirsen isteyen arkadaşlara verebilirim. Saygılar..

bonsaireef
18-11-2006, 12:53
Cyclamenleri doğada çok görüyorum, çok seviyorum da. Bir tane saksıda yetiştirmek isterim. En doğru sökme zamanı ne zamandır bilen var mı? **** doğadan direk tohum alsam daha mı doğru olur?

Turunc senin cyclamenleri görünce canım çekti. Hele bir de tohumdan yetiştirdiğini görünce dayanamayacağım herhalde. ;)

Yumru köklü, soğanlı bitkileri çok seviyorum. Dün 3 çeşit soğanlı bir çeşit yumru köklü ( **** ne denir bilmiyorum patates gibi) bitkiyi saksıya ektim. Bakalım nasıl olacaklar. Bir tanesi sanırım arap sümbülü.

turunç
18-11-2006, 12:59
O kadar çok seviyorsan biraz bekle azcık büyüsünler koli yapar gönderirim Bonsaireef ne demek:))

bonsaireef
18-11-2006, 13:02
Çok teşekkür ederim. Bu teklife hayır demek ne mümkün.

Yumru çıkarmak uzmanlık alanım.:cool: Çok seviyorum, define aramak gibi bir şey. Bulunca aynı şekilde seviniyorsun hem de.:p

turunç
18-11-2006, 13:04
http://www.wildchicken.com/nature/garden/cyclamen_hederifolium.jpg

Doğadan bir cyclamen grubu...

turunç
18-11-2006, 13:10
http://www.botanik.uni-karlsruhe.de/garten/fotos-knoch/Cyclamen%20hederifolium%20Herbst-Alpenveilchen%20_1%20Aug.%203.jpg

Burda görülen doğada dev bir cyclamen.
Benimki ise henüz 10 cm çapında:)

praecox
18-11-2006, 15:54
Doğadan gerek orchis gerekse Cyclamen gerekse kardelen gibi şeylerin sökülmesine karşıyım. korkarım lale gibi türkiyedeki siklamanelerin de doğadan sökülmesi yasaklandı veya değilse de yasaklanmalı koruma altına alınmalı bunu yapsak dahi, ne olur alenen forumda yazmıyalım. marifet midir soğan sökme uzmanlığı.
özendirici olmak bu gibi durumlarda talana bir ilk adımdır.
olduğu yerde seyretsek hani diyorum. neden "olmak ile sahip olmak" (to be or to have" (Erich Fromm) arasında sahip olmayı yeğliyoruz...

turunç
18-11-2006, 16:17
Haklısın preacox; salep için orkideleri kuruttuk. Gerçi şahsen doğadan çiçek söken biri değilimdir. Diğer taraftan anadolunun çoğu çiçeği ve bitki çeşitleri tarla yapacağız diye doğal alanları tahrip etmek ve dümdüz etmek suretiyle kayboldu. Bir kısmı fabrikalara alan açmak için bizzat yetkili kurumlarca işgal edildi ve edilmeye devam ediyor. Bizim ise elimizden birşey gelemiyor maalesef. Bu konuda kanun çıksada kanunları uygulayacak birim olmuyor **** işlevini yitiriyor.. Ne yazıkki durum bu...
Senin de hatırlatmanla yukarıda yazdıklarımı kimsenin ciddiye almamasını ve doğaya saygılı olunmasını rica ediyorum.. Saygılar...

Oğuzhan
18-11-2006, 17:14
Haklısın preacox ******* doğadan sökülmemesi lazım.Herşey yerinde güzel.Bu güzellikleri korumak lazım..İnsanoğlunun hep sahip olmak arzusu yüzünden çoğu tür yok olmadımı...Sahip olmak yerine onları korumalıyız..

turunç
18-11-2006, 18:22
Cyclamen Agustos ayindan Eylul ayina kadar cicek acar.
Cicekleri beyaz, pembe, mor veya kirmizi renkdedir.
Bazi turlerin yaprak uclari duz olurken bazi turlerin ise kivircikdir.


Aydinlik ve serin olan ortamlari severler.
Diger ciceklerden biraz uzak bir yere yerlestirilmelidirler.
Çünkü temiz havaya ihtiyac duyarlar.

Topragi surekli nemli tutulmalidir.

Yapraklari kahverengiye donustugu zaman veya
soldugu zaman dip kisimlarindan tutulup koparilmalidir.

Cicekleri dokuldukten sonra su miktarini azaltin ve serin bir yere koyun.
Yaz gelene kadar hic su verilmeyin.
Yaz ortasinda cicegin soganini yeni toprak doldurulmus bir saksiya dikebilirsiniz.
Saksiyi serin ve iyi isik alan bir yere yerlestirip topragi da
surekli nemli tutarak tekrar cicek acmasini saglayabilirsiniz.

Cyclameni uretmenin yolu ise tohumlarini yaz bitiminde ekmek.
Fakat bitkinin cicek acmasi 15 ile 18 ay kadar surebiliyor.
Zoru basarmak isteyenler deneyebilirler...

Cyclamen bakimi biraz zor bir cicek olarak biliniyor.
Ev kosullarinda birkac ay yasadikdan sonra oluyorlar.
Uzmanlar sonbahar ayinda satilan cyclamenlerin alinmasini (kisin satilanlarin degil)
ve secerken tomurcuklari cok ve tamamen acmamis olanlarinin alinmasini tavsiye ediyorlar.
Eve getirdiktan sonrada direk gunes isigi almayan
ve serin olan bir yere yerlestirmek ise cicegin uzun sure yasamasi acisindan sart.


Cyclamende gorulebilecek bazi problemler ise sunlar:

Yaprak sararmasi: Sebebi sicak ve kuru hava. Cyclamen sicak ortami sevmez.
Cicegin bulundugu odanin isisi 15 dereceyi gecmemeli.
Eger odanin isisi ideal ise yaprak sararmasinin diger sebepleri;
cicegin direk gunes isigina maruz kalmasi ya da yeterince sulanmamasidir.
Cicek komple solarsa: Fazla sulanmasi akla gelen ilk nedendir.
Cicegin suyu alttan verilmelidir.
Kisa zamanda cicek acmasi sona ererse cicek cok fazla sicak bir odada tutuluyordur,
gereginden fazla ya da az sulaniyordur
ya da bulundugu odanin havasi kurudur.

turunç
18-11-2006, 18:25
Benimkilerin saksısı nerdeyse 5 yıldır değiştirilmesi. Ayrıca yumrusunu çıkarmıyorum. Yaz kış yeşil ve yapraklı. İçerde değil dışarıda bakıyorum. Sanırım yerlerini sevdiler. Tabii benim özel sevgi ve ilgimi de:)

Ateş Öztan
19-11-2006, 15:44
Bendeki siklamenin bugünkü durumu,
Bu yıl resimdeki gibi açtırdım. Esasında bir şey de yapmadım. Yerini uygun seçtim, suyuna dikkat ettim. o kadar. Tabii ki içeri almaya kalkmadım. Bir kere denemiştim. Sonuç kötü olmuştu.

turunç
19-11-2006, 23:14
Çok güzellermiş Ateş bey.. Yalnız olmayı sevmiyorlar, bence bir tane arkadaş getirin bu güzele:))
Ayrıca size bir konuda katılıyorum; İstanbulda ev içinde, özellikle ısıtıcılara yakın olmuyor. Kapalı balkon ve teras, **** açık balkon en iyisi.. Nede olsa doğada dağın başında yetişiyorlar:)
Dün benimkilere toprak ekledim biraz. Bir tanesinin köklerini karınca basmış. Mücadele etmem gerekiyor. Mine hanımın tariflerinden birini uygularım artık. Karıncadan bıktım, bıktıııım..

Ateş Öztan
20-11-2006, 20:10
Bahçeden topladığım muşmulalara dadanmışlardı. O an yakınımda olduğu için Üzerlerine karabiber değirmeni ile biber attım. Hepsi toz oldu. Acı sevmiyorlar mı nedir :)))

turunç
21-11-2006, 10:31
Harika bir fikir. Deneyelim bakalım. Çok ilginç nerden aklınıza geldi? :))

Ateş Öztan
21-11-2006, 13:37
Bildiğim kadarıyla karıncalar koku bırakarak kendilerine bir yol çiziyorlar bu (kokulu) yolu silerseniz, yollarını şaşırıyorlar. Keskin kokulara da hassaslar galiba. Karabiberi değirmenden taze taze çektim. İlk defa yaptım işe yaradı sanırım. Siz de deneyin, yararsa, "taze karabiber karınca kaçırır" deriz.

turunç
21-11-2006, 13:46
demez miyiz- derizzzz :)

Mahmut Leventoğlu
21-11-2006, 14:13
Ah o karıncalar neler yaptım veletlere. Çamlıcadaki ev 4.kat Sedir ağacının dalları balkona geliyor oradan gelip sanki yuvalanıyorlar. Bizdeki veletler öyle herşeye gelmiyorlar,bulaşık makinası deterjanı,sıvı bulaşık deterjanı onları yiyorlar artık bende koyverdim ne haliniz varsa görün diye. Karınca dediğin tatlı ekmek ufakları,toz şeker filan onları yer bizdekiler başkalaşım geçirmişler herhal :)))

Size coum cyklamen soğanları getirsem yetiştirebilirmisiniz doğadaki gibi?

turunç
21-11-2006, 14:18
Yetiştirmez olur muyuz;) Bayıla bayıla hemde... Bahsettiğiniz soğanları nerden buldunuz ( bu arada yumru diyecektim)?

papatyam
24-11-2006, 15:30
işyerinde masamda iki saksı sıklamen var (kırmızı ve beyaz) çiçekleri kuruyunca kesip atıyodum tohumlandığını bilmiyordum bende bugün kuruyan çiçekleri diplerinden kestim ve ufak bir saksıya diktim bakalım ne olacak

turunç
24-11-2006, 15:42
:)) İlahi papatyam...
Kuru çiçek içinde tohum olmayınca işe yaramıyor. Tohumlarını tarif etmeye çalışayım. Çiçekleri kurusa bile çiçek sapı sağlam kalıyor, kuruyan çiçeğin içinde dişi organ fındık boyutunda şişiyor. Top gibi yuvarlak ve yeşil. Zamanla tohumlar olgunlaşıyor ve tohum kapsülünün içinde siyah tohumlar oluşuyor. Kapsül patlamadan önce kararıyor. Kapsül patmaladan önce tohumlarınızı alabilirsiniz. Tohum oluşup gelişinceye kadar çiçeği sakın koparmayın. Ancak bitkinin üzerinde gelişimini tamamlayabilir. Çiçeği koparıp saksıya dikmeniz onun tohum bağlamayacağının garantisidir. Olur böyle şeyler. Daha sonra dikkat edin ve bitkiyi gözlemleyin. Her çiçek tohum bağlamaz. Tohum bağladığını düşündüklerinizi ellemeyin. Bu zevke inşallah siz de erişirsiniz:)) Saygılar...

papatyam
24-11-2006, 16:54
turunç bendeki çiçek kurumaya başlayınca sapıda çürüyo ama tepesi canlı gibi kalıyo ne biliyim bende bugün diktim aslında doğru ve bildiğim şeyler ama düşünemedim ya keşke menekşe gibi yapraktan çoğalsaydı
neyse turunç deniycem teşekkürler

çiçeksever
28-11-2006, 11:28
merhaba ben geçen hafta çiçekçiden bir siklamen aldım.çok güzeldi.soğuğu sevdiğini okuduğumdan soğuk odaya koydum.fakat ertesi gün bir baktım yapraklar ve çiçekler kafalarını eğmişler.soğuktan zarar görmüş çiçeklerini ve yapraklarını kopardım.soğanı sağlam gibi.bu zamandan sonra soğan çiçek açar mı?

turunç
28-11-2006, 12:19
Merhaba çiçeksever;
Öncelikle soğuk sevdiği doğrudur. Benimkiler yaz kış balkondalar. Çok soğuklarda bile içeri almıyorum. Yerinide pek sevdiler. Hava akımı olan yerlerde güzel gelişiyorlar. Öncelikle solma nedeni belkide sulamadır. Çok su verdiysen boyunlarını bükerler ve çürümeye başlarlar. Keşke hemen koparmasaydın. Eğer çok sulamadan boyun büktülerse bir süre sulamazdın ve tekrar dirilirlerdi. Neyse yapraklar haşlanmış gibmiydi? Kararma varmıydı? Bunları yazarsan daha fazla yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum. Bence sen onları balkona fazla güneş almayan bir köşeye koy..

çiçeksever
28-11-2006, 15:29
merhaba turunç burası Afyon gece ile gündüz ısı farkı 15-20 derece.onun için dışarıda olması uygun mu.yaprakların sapları haşlanmış gibi veya üşümüş gibiydi.soğan bu zamandan sonra yaprak ve çiçek verir mi?

turunç
28-11-2006, 16:49
Afyon baya bir soğuk bir yer.. İstersen içeri al ama ısıtıcı olan bir oda olmasın. İçeride soğuk bir odada pencere önüne koyabilirsin. Yumrusunu biraz elle bakalım yumuşamışmı? Yumuşamışsa yapacak bir şey yok:( ama öyle değilse korkma yeniden yaprak verecektir. Sulama konusuna çok dikkat. Fazla su çürütür, az su kurutur. Saksı dibinde sakın su bırakma.Toprağına bak; nemli olmalı ama ıslak değil. Eğer çürümemişse yaprakta verir çiçekte.... Kolay gelsin...

çiçeksever
30-11-2006, 11:31
çiçeğe alttan su verilmiyor mu saksı tabağında su kalır bu durumda ve yumru bu zamandan sonra çiçek açar mı?ben bu yumruya su vereyim mi yoksa bu sene dinlensin mi ?

turunç
30-11-2006, 12:14
Elledinmi yumruyu. Yumuşamış mı? Hala sertse bekle toparlanacaktır. Ben benimkileri alttan değil üstten suluyorum. Ama benimkiler balkonda bol hava alıyorlar. Hava akımı olmayan yerde bakmadım çünkü burda içerde olmuyor benimkiler ...

Quardi
13-02-2007, 09:27
merhaba :)
ben sitede 1 haftalığım daha. evimdeki bitkilerle ilgili öğreneceğim ne çok şey varmış. bir hediye geldi: siklamen. açık pembe çiçekli. daha önce hiç bakmadım. okuduğum kadarıyla evde yaşamıyormuş, fakat biz bir yamaçta oturuyoruz yani fazlaca rüzgarlı balkonda sağ kalan olmuyor :( tecrübeledim. o nedenle küçük odayı siklamen'e ayırayım diyorum. oranın penceresini hep yarı açık bıraksam acaba etkili olur mu?
haftada ortalama bir bardakla hesap ederseniz ne kadar su veriyorsunuz (saksıda bakılan) Siklamen'e?

EnquiRe
18-02-2007, 13:33
Tohumlarını tarif etmeye çalışayım. Çiçekleri kurusa bile çiçek sapı sağlam kalıyor, kuruyan çiçeğin içinde dişi organ fındık boyutunda şişiyor. Top gibi yuvarlak ve yeşil. Zamanla tohumlar olgunlaşıyor ve tohum kapsülünün içinde siyah tohumlar oluşuyor. Kapsül patlamadan önce kararıyor. Kapsül patmaladan önce tohumlarınızı alabilirsiniz. Tohum oluşup gelişinceye kadar çiçeği sakın koparmayın. Ancak bitkinin üzerinde gelişimini tamamlayabilir. Çiçeği koparıp saksıya dikmeniz onun tohum bağlamayacağının garantisidir. Olur böyle şeyler. Daha sonra dikkat edin ve bitkiyi gözlemleyin. Her çiçek tohum bağlamaz. Tohum bağladığını düşündüklerinizi ellemeyin. Bu zevke inşallah siz de erişirsiniz:)) Saygılar...

demişsiniz ama ben bu siyah tohumları bir türlü bulamadım. :) Tohumlar kuruyup düşen renkli çiçeğin içinde mi oluyor yoksa sap olarak kalan ucun içindemi oluşuyor. Eğer saksıda kalan sapın ucunda oluşuyorsa (ki açıklamanızdan bu çıkıyor) bu tohum kapsülünün boyutları ne kadar oluyor ve renkli çiçek kendiliğinden düştükten ne kadar sonra üzerinden almalıyız. Bilgilendirirseniz belki tohumla üretim yapabilirim..
Kendi çiçeğiminde bir resmini ekledim :p

http://img11.yukle.tc/images/333318022007056-kucuk.jpg (http://www.yukle.tc)

Tohum oluşacak kısmın ucundaki sivri şey nedir? Kusura bakmayın cahilliğimden soruyorum.. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

Sebahattin Sargın
18-02-2007, 13:56
Sevgili EnquiRe çok güzeller gerçekten.

EnquiRe
18-02-2007, 15:31
Teşekkürler ben bu çiçeği anneme almıştım 24 Kasım'da..
Çiçekleri açmamıştı yeni tomurcukluydu aldığımda, halen çiçek veriyor maşallah aman nazar değmesin.. :p

Cahide Kartal
17-09-2007, 12:43
Arkadaşlar siklamenler için kullandığınız özel bir toprak karışımı ve bitki besinleri var mı yazın tüplerde aldığım siklamenlerde hiç bir ilerleme yok sadece ikişer yaprak çıkardılar ve öylece duruyorlar

can_dst
24-09-2007, 21:23
merhaba ben sıklamenlerim için torf,çam toprağı,pomza karışımı topragı kullanıyorum ve sonbaharda da NPK(18-18-18) gübresini suda çözerek 15 gün boyunca 3 gün ara ile veriyorum ve şuan tohumdan yetiştirdiğim bitkilerim çok iyi durumda ve hızlı bir gelişim gösteriyorlar.

Cahide Kartal
25-09-2007, 11:44
Karışım için teşekkürler toprak değişimi yapsam bu dönem uygun mudur?

can_dst
25-09-2007, 23:31
Rica ederim.Bitkinin toprağını dağıtman hiç iyi olmaz bitkini kaybedebilirsin.En iyisi bitkinin saksınını değiştirmen eğer şuan çok küçük saksıdaysa değiştirip söylediğim karışm toprağı eklersin eğer bitkin saksı değiştirecek durumda değil ise kendini güçlendirmesi için gübreleme yapabilirsin.

can_dst
26-09-2007, 21:50
Rica ederim.Bitkinin toprağını dağıtman hiç iyi olmaz bitkini kaybedebilirsin.En iyisi bitkinin saksınını değiştirmen eğer şuan çok küçük saksıdaysa değiştirip söylediğim karışm toprağı eklersin eğer bitkin saksı değiştirecek durumda değil ise kendini güçlendirmesi için gübreleme yapabilirsin.

Cahide Kartal
27-09-2007, 10:29
Bitki saksıya göre çok küçük (soğanı fındıktan biraz daha büyükçe) bir de kimyasal gübre çiçek soğanına zarar verir mi?

can_dst
27-09-2007, 21:57
bitkin eğer tohum kabında ise onu saksıya alacağın zaman o toprağı uygularsın.. biraz daha geişmesi için beklemen gerekiyor o zaman,saksıya girdiği zaman gelişimi hızlanır.

can_dst
27-09-2007, 22:00
fotodakiler kadar mı sıklamenlerin

esinim
05-11-2007, 00:44
Selam, bahçemde çimlerin kenarına dikmek istiyorum.izmirde oturuyorum.çimler sulandıkça zarar görür mü?

sudakidalga
01-12-2007, 21:20
kış aylarında çimlerinizi fazla sulamazsınız doğası gereğii kışın sorun olmaz ama yazın çok fazla sulama yaparsanız zarar görür diye düşünüyorum..

nalan dayıoğlu
22-01-2008, 02:06
Arkadaşlar uzun süre buraya uğranmamış ama yararı olursa ben de tecrübe edilmiş bir bilgimi aktarmak istiyorum. sıklemenlerin çiçeklerini birbiriyle üpüştürürseniz yani herbirini diğerine sürterseniz .çiçeklenme bittiğinde bazılarının top halinde baş bğladığını göreceksiniz benim bu yolla ürettiğim çiçeklerim şu anda 4 cm boyunda oldular başarılar.

can_dst
22-01-2008, 18:17
Bilgi için teşekkürler deneyeceğim...

nalan dayıoğlu
24-01-2008, 00:53
Bilgi için teşekkürler deneyeceğim...

arkadaşım ziraat teknikeri olduğun için bitkiler hususunda benden çok bilgi sahibi olduğun muhakkak ben birçok sıklemen yitirip tohum elde edememiştim bu tekniği 80 yaşındaki komşumdan öğrendim ve başarılı oldum tohumları 4 ay önce ekmiştim eksiksiz çıktılar ,4 ayda yeterince büyümediklerini düşünüyorum nedeni çok sık çıkmış olmaları olabilirmi birtanesini çekip baktım yumrusu nohut kadar şu anda ayırıp saksılara diksemmi zarar veririm diye korkuyorum.

nalan dayıoğlu
24-01-2008, 00:59
bir sorudaha bu tohum elde etme tekniğini başka renkteki sıklamenlerle yapsam ebruli renkler elde edebilirmiyim .

can_dst
24-01-2008, 19:54
merhaba ne şekilde olduklarını gözümün önüne getiremedim şuan.Fotografı varsa gönderebilirmisiniz.Denediğiniz renkte başarılı olduysanız diğerlerindede olabilirsiniz.

can_dst
24-01-2008, 20:06
iki farklı rengi birleştirerek yapamazsınız sanırım...

nalan dayıoğlu
27-01-2008, 23:17
Benim minişlerin fotoğraflarını gönderiyorum 5 ayda bu kadar geliştiler

can_dst
28-01-2008, 22:20
merhaba çok iyi durumdalar bir sorunları yok gibi görünüyor,biraz daha büyüsünler sonra ayrı ayrı küçük saksılara ayırabilirsiniz..

can_dst
28-01-2008, 22:28
Sevgili Nalan; kaçırdığım bir nokta oldu 5 ayda dediğiniz gibi çok yavaş gelişmişler. Nedeni kullandığınız toprak, ortam ısısı olabilir.

nalan dayıoğlu
30-01-2008, 14:48
ben tohum aldıgım bitkinin bulunduğu yerde bu minişleri tutuyorum yani balkonda. toprak olarakta süs bitkileri için satılan torftan kullandım biraz suni gübre versemmi acaba ne dersin can dst

can_dst
30-01-2008, 22:32
Nalan hanım; balkon sanırım bitkinin gelişimi için yeteri kadar sıcak değil, bence ilk olarak onları biraz daha sıcak bir yere alın.

nalan dayıoğlu
31-01-2008, 11:30
teşekkürler onları biraz daha ısıttıktan sonra gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

can_dst
31-01-2008, 17:48
rica ederim umarım çok güzel olurlar..

Bilal
09-04-2008, 10:44
Ben Siklamen tohumularını 2 gün suda bekletip torfa ektim. Üzerini nemi korumak için streç filmle kapattım ve toprağı nemli tuttum. İşleme başlayalı 7-8 gün oldu. Tohumlardan çimlenen olmadı ve bir tanesinde sanorom küflenme var.
Bu konuda ne söyleyebilirsiniz. Yanlış olan birşey mi var acaba.

Not: Marka hatırlamıyorum ama tohumlar ingiliz malı, iyi bir marka ve elimde aynı tohumlardan var.

Teşekkürler.

Buket Aknar
09-04-2008, 13:56
Siklamen tohunmlarını ekim ayında ekmiştim. Yaklaşık Şubat ayı gibi çimlendiler. Şu anda oldukça küçük ve tek yaprak şeklindedirler ve siklamen başlığında da belirtiğim gibi önümüzdeki 2 yıl süresince onlardan çiçek beklememem gerektiğini öğrendim.

Buket Aknar
09-04-2008, 13:58
Bu arada belirtmeyi unutmuşum ben tohumları geçen yılki siklamenlerimden toplamıştım, ekerken de suda falan bekletmedim.

Bilal
10-04-2008, 11:38
Sn Buket Aknar, yardımınız için teşekkürler.

Bu konuda başka arkadaşlardan da yardım rica edriyorum.
Şu an tohumları ekip toprağı nemli tutarak beklemeli miyim?

tugrulS
14-04-2008, 18:19
Bende siklamenımın fotosunu eklemek ıstedım :p

burcind
17-04-2008, 10:27
Tohum gönderebilecek biri varmı?

chaenomeles
17-04-2008, 10:59
Gönderilen resimlere bakıyorumda herkesin sıklameni çok güzel.
Ben yaklaşık 1 ay önce almıştım üzerinde bir sürü çiçeği ve sağlıklı yaprakları vardı şimdi ise 1-2 tane yaprak kaldı hepsi boynunu eğdi kurudu, bende kopardım attım hepsini.
Soğuk ortam sevdiğini biraz geç öğrendim hemen balkona çıkarıcam belki 1-2 yaprakla da olsa kurtulur ve çoğalır.

chaenomeles
21-05-2008, 10:16
Artık sıklamenimin 8-10 tane sağlıklı yaprağı var :) 1 tane de tohumu var umarım çiçek açar, balkondaki yerini sevdi galiba.

Çiçeğimi son anda kurtardım, yazık evin içinde ölmek üzereydi bilgisizlik yüzünden.

Forumun çok faydasını gördüm, emeği geçen herkese teşekkürler...:)

ar_da
21-05-2008, 22:11
Çiçeğim tohumlandı, tohumunun kendi kendine düşmesini mi beklemeliyim. Çiçekleri bir bir soldular, bu dönemde tekrar çiçek açar mı yoksa dinlenmeye mi çekilir?

Buket Aknar
21-05-2008, 22:18
Bence tekrar çiçek açmayacaklar, oluşan tohum bir bilye şeklindedir ve bir süre sonra kendiliğinden çatlayarak içerisindeki daha minik tohumları bulunduğu yere dökecek eğer o dökülmeden toplayabilirseniz başka bir yerde Ağustos ayında ekerek yeniden çimlendirebilirsiniz. Kolay gelsin...

chaenomeles
28-05-2008, 08:32
Benim sıklamenimin yaprakları sağlıklı görünüyor ama bir türlü çiçek açmadı. Şu anda balkonda duruyor, aydınlık ama direk güneş ışığı görmüyor, gölgede kalıyor biraz. Acaba direk gün ışığı almadığından mı çiçek açmıyor?

Geçenlerde "çiçek açtırma besini" diye bişey aldım koçtaştan onun da etkisi olmadı, hiç gübre vermedim (ne vereceğimi bilmediğimden)

Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

laledevri
17-06-2008, 09:50
merhaba sayın çiçek severler hafta sonu bende çiçeklerine dayanamayıp bir sıklamen aldım içeri aydınlık bir köşeye koymuştum ama neyseki iş işten geçmeden içeride yaşamasının zor olacağını sizler sayesinde öğrendim, balkona çıkartacağım.
sayın chaenomeles' in sorusuna cvp yazılmamış. Sıklamen yetiştirmede başarılı ve tecrubeli arkadaşlar yardımcı olursa bizde bu bilgilerden faydalanacağız.
herkese iyi günler, bol çiçekler.

chaenomeles
17-06-2008, 12:49
Sevgili laledevri,
Cyclamen sonbahar-kış aylarında çiçek açarmış ve kesinlikle soğuk havayı severmiş.
Yaz dönemi çiçeğini,yaprağını döküp dinlenmeye geçermiş yani çiçek açmasını beklemiycem artık.
Bu bilgileri öğrenmeden önce çiçek açsın diye cyclamenimi sürekli güneş gören camın önüne koymuştum, birkaç gün önce gölgeye aldım, bilgisizlik işte ama deneye deneye öğreneceğiz .
Önümüzdeki sonbaharı merakla bekliyorum, bakalım soğanı çürümeden kışı görebilecek miyim.
Sende çiçeğini balkonda tut mutlaka, umarım uzun süre çiçekli kalır, sevgiler...

laledevri
17-06-2008, 13:28
Çok teşekkür ederim sayın chaenomeles
eve gider gitmez balkona çıkartacağım. İnşallah başına birşey gelmeden uzun süre bakabilirim.

çiçeksever
17-06-2008, 15:07
Hafta sonu 2 tane fide aldım.Daha önce yaşatamamıştım.Bu sefer daha dikkat edeceğim.

laledevri
18-06-2008, 12:43
buda benimki
akşam cep telefonuyla çektim tam net çıkmamış ama şeker pembe iki çiçeği var 4 tane de tomurcuk.

laledevri
16-01-2009, 14:13
Geçen sene tohumdan üretime başlayan arkadaşlar bitkileriniz nasıl. 6 aydır kimse girmemmiş bu başlığa bu güzel çiçeği sevenler bu kadar az mı???

Çiçekçiler bakımının çok zor olmadığını hatta zamanla yumrularının kardeş yumru oluşturduklarını ve buradan da çoğaltılabildiğini söylüyorlar.İnşallah öyledir.
En son 6 ay önce resmini gönderdiğim çiçeğim yaz boyunca yapraklıydı balkoonda duruyordu evin içine aldım yaşlı yapraklar sararmaya başladı hepsini kestim sadece yumrusu kaldı. Şimdi ise yine yapraklanmaya başladı (7-8 yaprağı var daha da oluşuyor).
Sabırsızlıkla çiçeklerini açmasını bekleyeceğim. Yumrusunun üzerine gelmeyecek şekilde kenarlarından yumurta suyu veriyorum, çiçekçilerden yeni aldığım sıvı besinle beslemeye başladım, çiçeklerini de görürüm inşallah.
Bu arada çiçekçiler suyu alttan verin diyorlar.
Sevgiyle kalın.
Bu arada da eşimin bu gün işyerime gönderdiği çiçeğimi göstermek istiyorum.

saynur öztürk
27-08-2009, 11:03
Ben de kaç yıldır bir orman gibi yaprak verip bir türlü çiçek açmayan siklamenlerimin zayıflamış ve sayıları azalmış yapraklarını 2-3 ay kadar önce kopartıp, saksılarımı serin ve gölge sayılacak kilerime kaldırmıştım. (Yaptığım internet araştırmalarından yanlış sonuç çıkarmadıysam eğer.) Şimdi önümüzdeki hafta toprağını yenileyerek sulayıp, ışık alan bir ortama çıkarmayı düşünüyorum. Sanırım benimkilerin sürekli yapraklanması sıcak ve bol güneşli ev ortamından kaynaklandı. (Aksaray ikliminde kışın dışarıda çiçek açtırmayı düşünemiyorum zaten). Havalar soğuyunca da evin en soğuk bölümüne yerleştireyim bari. Aklıma da başka ihtimal gelmiyor. İlla ki de yetiştirip çiçek açtırmaya azimliyim. Hayırlısı... Çiçek açtırabilirsem de resimleyip göndereceğim inşallah...

yesim ozgun
28-08-2009, 04:39
siklamen soğanımdan ilk yaprak göründü.

minik cins bendeki...

senelerdir toprakta ama ilk kez bu sene yaprak verdi soğanı. 2 haftadır da bu halde bekliyor.
100000

yalnızağaç
24-12-2009, 14:26
yeni aldım daha koçtaş'tan saksısınıda ordan aldım..
çiçekleri de çok güzel ank anlaşılan biraz nazlı bir çiçek..
soldurmadan koruyabiliriz inşallah

nil
27-12-2010, 15:59
Geçen sene Şubatta aldığım siklamen dosdoğru güneye bakan açık balkonumda güneşin altında bütün yaz ayları dahil, çiçeklenmeyi hiç kesmedi, tabi şimdi en sevdiği havalar gelince iyice coştu:) Siklamen sıcaklık-nem konusunda fazla kaprisli değil sanırım...

bettyycim
27-12-2010, 16:10
yeni aldım daha koçtaş'tan saksısınıda ordan aldım..
çiçekleri de çok güzel ank anlaşılan biraz nazlı bir çiçek..
soldurmadan koruyabiliriz inşallah

Sayın yalnızağaç, anladığım kadarıyla Sıklameniniz içeride duruyor, bu çiçek sıcağı sevmez dışarı çıkarın onu **** ısı kaynağı olmayan kapalı bir balkona, yoksa bitkiniz kaybedersiniz :(

mikaeri
15-01-2011, 11:18
Herkese merhaba,

Benim de sıklamenlerim tohum verdi ama ben ne zaman ve nasıl toplamak gerektiğini bilemiyorum. Toplandıktan hemen sonra ekmek gerekiyor mu yoksa bekletmekte bir sakınca yok mudur? Fotoğraflarını da çektim linklerini ekliyorum.

http://img88.imageshack.us/i/dscf0889x.jpg/
http://img340.imageshack.us/i/dscf0892d.jpg/
http://img84.imageshack.us/i/dscf0893j.jpg/

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

aygün
15-01-2011, 11:35
Sayın mikari aramıza hoş geldiniz.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=5 buraya da uğrar mısınız.

Sorunuza gelince bir süre kurumaların bekleyin. Daha sonra toplayıp da saklayabilirsiniz.
Toplanmayanlar da zaten döküldükleri yerde zamanı geldiğinde çimleneceklerdir. Anlayacağınz saklamayp direk toprakta da bekleyebilirler.

Şu an tohumları başka bir saksıya dökülüp yeşeren sıklamenlerim mevcut. Sürpriz yaptılar.

Başarılar...

gossip
07-08-2011, 14:34
239097

hevesli meraklı
07-11-2011, 18:11
merhaba geçen mayısda aldığım Sıklemenime sanırım bakamadık ailecek :(( ve kendisini kaybettiğimizi düşünüyordukki....

saksıda minik kuskus büyüklüğünde soğancıklar fark ettik kendi kendilerine çimlendiler. kendi kendilerine büyüdüler. hemde bir sürü işte rsimler

http://img856.imageshack.us/img856/2803/img0020qu.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/4146/img0021nm.jpg

http://img59.imageshack.us/img59/1098/img0022rj.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/8391/img0023sx.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/4163/img0024dni.jpg

ama şimdi bunları nasıl büyütüceğim konusunda hiçbir fikrim yok. kaldırıp atmakta olmaz. bana yardım edebilecek bilgiler verirseniz çok sevinirim. ne yapmalıyım?

eb_ru
21-11-2011, 18:59
hevesli meraklı sanırsam bu fidecikler yeterli güneşi alamadıklarından uzun boylu olmuşlar, suyu azaltın ve aydınlık bir yere koyun ve asıl yapraklarını çıkarmasını bekleyin. Daha sonra şaşırtma yaparsınız.

hevesli meraklı
23-11-2011, 20:21
hım peki teşekkür ederim. evet boyları dahada uzadı bide öle deneyelim.

sabırsız0606
04-01-2012, 17:42
:( ankaradayım bugün biraz güneş vardı cam önüne koydum. serin bir odadalar ve çiçekleri aldığım gibi duruyor solmadı(iki hafta oluyor alalı ikinci kez su verişim) dediğim gibi bugün biraz güneş vardı cam önüne koydum babamın tavsiyesi ile hava kararınca yerine almak için geldiğimde çiçekleri kendini salmış sağa sola yatmışlar toparlaması için ne yapmalıyım biraz suladım ankara da hava çok soğuk balkon açık koysam şok olup ölmezlermi yardımlarınıza ihtiyacım var:confused::(

sabırsız0606
04-01-2012, 17:44
beyaz olanda bir problem olmadı ancak pembe olanın üzerine bişey düşmüş gibi görünüyor salmış kendini :( acill yardımlarınızı bekliyorum

sabırsız0606
04-01-2012, 18:26
kimse yok mu
:(

sabırsız0606
05-01-2012, 01:42
nihayet kendilerine gelmişler güneşten mayışmışlar meğer:) düşe kalka öğreneceğiz bakımı:D güneşe koymuyoruz sakınacsı yoktur az dursun da demiyoruz demekki.

dağçiçeği
09-01-2012, 20:11
ilk defa tohumdan yetiştirdiğim sıklemenlerim.

hevesli meraklı
14-01-2012, 10:42
nihayet kendilerine gelmişler güneşten mayışmışlar meğer:) düşe kalka öğreneceğiz bakımı:D güneşe koymuyoruz sakınacsı yoktur az dursun da demiyoruz demekki.

valla bu çiçekler serin yer seviyor ve direk güneş sevmiyorlarmış. forumdaki konulardan araştırmıştım. biz öğleden sonra güneş alan salonumuza aydınlık bir yere koyduk. salonda sıcak değil pek serin kışın. şuan yeni çıkan filizlerim fena değiller.


ilk defa tohumdan yetiştirdiğim sıklemenlerim.

ya benimkiler neden sırık gibi küçük yapraklıda, seninkiler budur ve yaprakları kocaman???

az su ver dediler neredeyse damla damla saksının altındaki kaptan suluyoruz. bir çok filizim öldü. ama 2 tane daha yeni çıkanlar var bende seninkiler gibi yapmak istiyorum ne yapmalıyım.

Manolya_
14-01-2012, 11:31
Sayın hevesli meraklı,
Bu bitkinin yeri balkon. Yani soğuk sever içeriye almayın sakın.
Bakın az önce çektiğim resim. Burada kar yağıyor şu anda.
Ve syclamen'im balkonda.
Saygılar

hevesli meraklı
14-01-2012, 12:32
Sayın hevesli meraklı,
Bu bitkinin yeri balkon. Yani soğuk sever içeriye almayın sakın.
Bakın az önce çektiğim resim. Burada kar yağıyor şu anda.
Ve syclamen'im balkonda.
Saygılar

anlıyorum. siz istanbuldasınız belki oranın iklimi balkon için çok sert olmayabilir bilemiyorum. ama inanın bizim balkon :))) çok soğuk ankaradayım balkonumuz cam balkon ve evimiz öğle vaktinde güneş almaya başlıyor kuzey batı cephede çoğunluklada kuzey cephe tek batı cephe olan serin salonda aydınlıkta duruyor. cam balkonumuzda kuzey batı cephede aşırı soğuk ve camlarda oluşan buharlar geceleri donacak kadar soğuk yani. belki -5,+5 sıcakları arasında genede filizleri balkona mı koymalıyım sizce???

şimdi resimlerini çektim
http://img576.imageshack.us/img576/1654/img2012011400068.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/576/img2012011400068.jpg/)

http://img706.imageshack.us/img706/949/img2012011400069.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/706/img2012011400069.jpg/)

Manolya_
14-01-2012, 17:25
Haklısınız ankaranın soğuğunu bilirim.
Bence filizleri sakın koymayın. Onlar bebek daha. Gelişimlerini tamamlamamışlar, ölürler soguktan.
Çok sıcak olmayan ılık bir odada kalsınlar derim.
Yinede konu hakkında bilgi sahibi olan bir arkadaşımızın tavsiyesi daha ıygundur.

dağçiçeği
14-01-2012, 17:58
ya benimkiler neden sırık gibi küçük yapraklıda, seninkiler budur ve yaprakları kocaman???

az su ver dediler neredeyse damla damla saksının altındaki kaptan suluyoruz. bir çok filizim öldü. ama 2 tane daha yeni çıkanlar var bende seninkiler gibi yapmak istiyorum ne yapmalıyım.[/QUOTE]

Benim saksım şu anda bile dışarıda duruyor.Yazın saçmıştım tohumları.Saksım güneş görmeyen bir yerde susuz geçirdi tüm yazı.Sonbaharda sulamaya başladım yavaş yavaş, balkona hafif güneş gören biryere aldımilk önceleri.Bu hale geldiler.
Sizinkiler gölgede ve sıcakta büyüdükleri için bukadar uzun olmuşlar.Eğer birden bire dışarı koyarsanız kaybedersiniz yavruları...
Size nacizane tavsiyem bol güneş gören bir yere soğuğa koyun .Ama alıştıra alıştıra yapın bunu .Birden bire değil .Birde yağmur suyu biriktirebilirseniz vitamin olur kanısındayım.
Ankara havası ve ereğli havası arasında ki farkı gözönünde bulnudurmak gerekiyor tabii.Ama deneme yanılma yoluyla öğreniyoruz herşeyi.Umarım yardımcı olabilmişimdir.Kolay gelsin.Bol çiçekli günler...;)

arzu_
15-01-2012, 03:21
arkadaşlar forumda yeniyim konu ile ilgili bütün yorumları okudum ama benim sorunumla ilgili bir yorumda yok soruda öğrenmek istediğim şu yaklaşık 2 ay önce bir cyclamen aldım eve gelir gelmez araştırmaya başladım bakımıyla ilgili ne yapmam gerektiğini her şey çok iyiydi sonrasında ne yazık ki saksıyı düşürdüm:((( o günden sonra çiçeğim soldu ve sadece yumrusu kaldı hiç ellemedim saksıda balkonda saklıyorum bir yorumda okudum ve hemen saksıya koştum yumrusu hala sert ne yapmalıyım hala bir umut saklamayı düşünüyorum seneye belki düzelir diye yardımcı olursanız çok sevinirim

dağçiçeği
15-01-2012, 11:58
Arzu Hanım;
çiçeğinizin yumrusunun hala sert olduğunu belirtmişsiniz.Eğer darbeden etkilenmemiş ise bakımına aynen devam etmenizi öneririm.Ben bu konuda uzman değilim ama yaza kadar çiçek açmasa da yapraklanıp biraz kendine geleceğini düşünüyorum.Yazında yaprakları kuruyup dökülmeye başladığında da suyunu yavaş yavaş azaltıp tamamen kesersiniz.Serin bir yerde su vermeden saklarsınız .Seneye daha çok canlanıp bol bol çiçek verecektir diye düşünüyorum.
Bunlar benim bu forum sayesinde edindiğim bilgiler .Umarım işinize yarar.;)

arzu_
15-01-2012, 15:07
DAĞ ÇİÇEĞİ yorumun için teşekkür ederim. Daha öncede belirttiğim gibi hala balkonda tutuyorum inşallah eski haline döner.

Sûz-i Dilârâ
05-02-2012, 14:10
Elimdeki siklamen tohumlarını çimlendirmek istiyorum.
Aslında Eylül ayıydı sanırım, balkondaki saksıma tohumları serpmiş, sulamaya devam etmiştim, bir ay sonra da tohumlar çimlenmişti ama işte deprem olup da biz Van'dan gidince yavrucaklar susuz kalıp ölmüşler.

Şimdi kalan diğer kısım tohumu çimlendirmek istiyorum. Bu başlıkta çimlendirme ile ilgili bilgi bulacağımı sanmıştım ama birkaç mesaj hariç herkes siklamenin genel özelliklerinden ve satın aldıkları çiçeklerden bahsetmiş.

Şimdi ben bu mevsimde çimlendirme torfu doldurduğum bir saksıya tohumları attım, üzerlerine de hafifçe tekrar torftan koydum, spreyle nemlendirdim. Saksının üzerine de 5 lt.lik plastik su şişesini kesip sera gibi yaptım. Tohumları ektiğim oda penceredeki kırıktan dolayı serin bir oda, kalorifer sıcağından çiçekler olumsuz etkilenmesin diye kırığa müdahele etmedim. Dışarda da hava soğuk mu soğuk (-14, -15 akşamları, gündüz -3, -4) balkonu zaten düşünmedim.

Hani yanlış bir yöntem uygulamışsam vakit erkenken değiştireyim, bir bilenden tavsiyeler almak iyi olur. Şimdiden teşekkürler.

eb_ru
05-02-2012, 15:57
Merhabalar
ben de sıklamen tohumu çimlendireceğim ve internette araştırdığımda 15-18 C'de çimlendiklerini öğrendim
Bence soğuktan korunmalı, daha canları yok ki, çimlensin 5-6 yaprak yapsın sonra serine koyarız
Mart sonu gibi ekmeyi düşünüyorum tohumların bir kısmını
Bakalım ne kadarını yaşatabileceğiz

günebakan
05-02-2012, 16:56
Ocak ayının ortaların da ektiğim tohumlar yavaş yavaş canlanmaya başladılar:)

267711

eb_ru
06-02-2012, 19:21
Gözünüz aydın Sayın günebakan

günebakan
06-02-2012, 21:04
Teşekkürler:)

dağçiçeği
13-02-2012, 22:10
Gözünüz aydın Sayın Günebakan,bol bol çiçeklerini görün inşallah :))

demircool
14-02-2012, 16:08
benim sıklamenim tamamen öldü alalı 2 hafta olmuştu.Yaprakları teker teker soluyordu e birgün hepsi yumuşadı ve hepsi öldü.Bende bütün yapraklarını temizledim tekrar yumrusunu ektim toprağa ve saksıyı balkona koydum.bakalım bana yaprak verecek mi ?

dağçiçeği
14-02-2012, 18:27
Çok üzüldüm.Acaba çok sulamış olabilirmisiniz Sayın Demircool ? :((

ruveyda a
14-02-2012, 19:34
benim de iki adet sıklamenim vardı. Eşim sanırım Koçtaş ya da benzeri bir yerden almıştı. Eve geldiler ama biri yapraklarını tamamen sararttı ve onu söktüm. Diğeri de bayaca toparlanmış yeni yaprakklar açmıştı ama bir ay öncesine kadar tek tek yaprak dökmeye başladı ve o da yapraksız kaldı. Toprakktan çıkardım ve yumrunun biri duruyor. Acaba diksem büyür mü?
ne zaman dikim yapmam daha faydalı olur?

ruveyda a
14-02-2012, 19:35
Bir de ben çiçeğimi mutfakta çok az güneş alan bir yerde tutuyorum. Güneş almadığından solmuş olabilir mi?

Sûz-i Dilârâ
20-02-2012, 11:13
Arkadaşlar, siklamenlerinizle ilgili sorularınızın cevaplarını şu başlıkta bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744.htm

Burası tohum çimlendirme bölümü. Çiçeklerin bakımı ile ilgili bilgilerin verildiği bir başlık değil.

Sûz-i Dilârâ
20-02-2012, 11:19
5 Şubat'ta ektiğim tohumlarım çimlendi. Uzun bir deneme-yanılma-hüsran döneminden sonra ben de tohumdan yetiştirme işini kıvırmaya başladım.

Bu tohumlar daha önce masanın üzerinde ışık alan yerde duruyordu hiçbir hareket görmeyince forumu iyice bir araştırdım, bir yerde tohum ektiğimiz saksıyı kalorifer üzerine koyarak (tabii saksının altına köpük tabaklardan koydum) çimlendirme gerçekleştirildiği yazıyordu. Toprağın kurumasına izin vermeden fısfıs yaptım. Sonuç: Bir hafta içinde tohumlarım çimlendi.

Minicik soğanları ve minyatür siklamen yaprakları çok tatlı.

Sevgili gossip'e çok teşekkür ederim gönderdiği tohumlar için. :)

Sûz-i Dilârâ
05-03-2012, 10:26
Minik siklamenlerin son durumları, bakalım seneye de yaşayabilecekler mi?

dağçiçeği
08-03-2012, 20:00
Bende ilk kez bu yıl ektim tohumdan siklemeni. Bu yıl eski anaç köklerim yeşermedi.Kayboldular saksıda.Yavrularda ilk ekildiği yıl çiçek açmazmış (doğru):( bu yıl güzel çiçeklerini göremedim.Gelecek yıl ne olacak bakalım.

Sûz-i Dilârâ
09-03-2012, 21:21
Siklamen başlığında sayın Buket Aknar tohumdan yetiştirilen siklamenlerin 2-3 senede çiçekleneceğini yazıyordu.

hülyaaylüh
11-03-2012, 13:00
siklemenleri çok severim çok güzeller

meh12
11-03-2012, 13:39
Bende ilk kez bu yıl ektim tohumdan siklemeni. Bu yıl eski anaç köklerim yeşermedi.Kayboldular saksıda.Yavrularda ilk ekildiği yıl çiçek açmazmış (doğru):( bu yıl güzel çiçeklerini göremedim.Gelecek yıl ne olacak bakalım.

Yaprağının güzelliği bile yeter.

arzu_
15-03-2012, 21:32
Merhaba arkadaşlar,
İşinize yarayacağını düşündüm, bende yeni öğrendim bunları :)
Eylül ayında ekilen tohumlar 15 ay, ocak – şubat ayında ekilen tohumlar ise 12 ay sonra çiçeklenirler.

Saksı Değiştirme

Saksı değiştirme işlemi, bitkinin sonbahar ve kışın çiçeklenmesi isteniyorsa temmuz ayı başında; kış sonu ve ilkbaharda çiçeklenmesi isteniyorsa eylül ayı başında yapılır.
Yumru yeni saksı toprağı ile daha büyük saksıya gömülür. Serin bir yerde tutulurlar. Ağustos ayında tekrar gelişme başlar.

mir
08-05-2012, 20:59
merhaba , bende yeni düştüm siklamen sevdasına cıvıl cıvıl çiçekleri vardı şimdi tohuma durdular.Çoğaltmak istiyorum ,her türlü bilgiye ihtiyacım var .Bu arada sevgili turunç okudum yazdıklarını çok faydalı oldu bin teşekkür ..

mir
08-05-2012, 21:01
merhaba , bende yeni düştüm siklamen sevdasına cıvıl cıvıl çiç durdular.Çoğaltmak istiyorum ,her türlü bilgiye ihtiyacım var .Bu arada sevgili turunç okudum yazdıklarını çok faydalı oldu bin teşekkür ekleri vardı şimdi tohuma..

mir
08-05-2012, 21:03
noldu ise yazı parçalanmış:))
merhaba , bende yeni düştüm siklamen sevdasına cıvıl cıvıl çiçek açtılar şimdilerde tohuma durdular.Çoğaltmak istiyorum ,her türlü bilgiye ihtiyacım var .Bu arada sevgili turunç okudum yazdıklarını çok faydalı oldu bin teşekkür ..işte böyle olacaktı :)

sabırsız0606
11-05-2012, 19:23
benimkilerde yavaş yavaş inzivaya çekiliyorlar. Suyu azalttım ,şuan havalar serin olduğu için evdeler.Apartmana çıkmalrı için sıcakları bekliyorlar güzellerim;)

laydogmus
02-06-2012, 19:02
Merhaba .

Bugün siklamenleri sularken birçok fındık büyüklüğünde yuvarlak şeyler farkettim. Tohum olabileceğini düşünüp forumda araştırıken bu konu başlığını gördüm.
Yukarıda yazılı mesajlardan birçok güzel bilgi aldım. Herkese teşekkürler.
Resmini paylaşıyorum .

hevesli meraklı
31-08-2012, 11:30
Benim sıklamanleri tam öldüler diyorum hop yeni filizler çıkıyor ama asla bitki formuna girmeyi başaramıyorlar sürekli boya gidiyorlar ve zayıf gövdeleri bunu kaldıramayıp yere yığılıyor ki annemin damla damla sulamasına rağmen resimlerdeki filizleri çimlendirme kaplarına taşıdık. Saksıyı boşalttık.

İçinden 2 tanede tohum bulduk çimlenmemiş ama heran çimlenebilecek, onlarıda çimlendirme kaplarına taşıdık. Kalan toprağı tohum varmı diye araştırdıktan sonra diğer topraklarla karıştırıp başka bitkiler için kullanacağız.

gokcegokce
31-08-2012, 12:13
Benim sıklamanleri tam öldüler diyorum hop yeni filizler çıkıyor ama asla bitki formuna girmeyi başaramıyorlar sürekli boya gidiyorlar ve zayıf gövdeleri bunu kaldıramayıp yere yığılıyor ki annemin damla damla sulamasına rağmen resimlerdeki filizleri çimlendirme kaplarına taşıdık. Saksıyı boşalttık.

İçinden 2 tanede tohum bulduk çimlenmemiş ama heran çimlenebilecek, onlarıda çimlendirme kaplarına taşıdık. Kalan toprağı tohum varmı diye araştırdıktan sonra diğer topraklarla karıştırıp başka bitkiler için kullanacağız.

Benimkiler neredeyse 1 ay oldu çıkmadılar. Siz ne zaman ekmiştiniz acaba?

hevesli meraklı
31-08-2012, 12:34
Benimkiler neredeyse 1 ay oldu çıkmadılar. Siz ne zaman ekmiştiniz acaba?

Hiç ekmedik ki biz:D

Sanırım iki sene önceydi saksıda almıştık bişi oldu hastalandı vs. derken soğanı çürüdü. Sonra bir zaman sonra baktık ki saksısından bişiler çıkıyor. Yapraklarına bakınca aynı bitki olduğunu fark ettik. büyütmeye çalıştık olmadı. Bu ikisi 3. parti nesil :D

2.nesiller için tıklayınız (http://www.agaclar.net/forum/877140-post82.htm) ve bunu da tıklayınız (http://www.agaclar.net/forum/899379-post92.htm)

söğütsalkım
29-01-2014, 13:09
şey acaba sıklamen tohumları nezaman yani hangi ayda ekiliyor saygılar.

Aysis
29-01-2014, 21:06
Ben Aralık 10 gibi diktim. Geçen hafta şaşırttım. Gayet iyi gidiyor. Aşağıda (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744-17.htm#482)
burada (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744-18.htm#535)
burada (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744-19.htm#547)

irme
29-10-2014, 09:03
Arkadaşlar merhaba!
Sizinle kendi tohumlarımı nasıl çimlendirdiğim husunda ediğim tecrubemi paylaşmak istiyorum.

-1 Eylül 2014 tarihinde ektiğim tohumlar, 12 ekim 2014 tarihinde toprağın üstünde küçük yumrularını oluşturdular. Yani 42 gün içerisinde çıktılar.

-29 Ekim 2014 tarihinde, yani 17 gün sonra da yeşil aksamlarını oluşturdular.

Bu süre sarfındaki yetiştirme şartları;

-Tüm tohumları plastik bardaklara ektim. Aslında önce bauhaustan aldığım organik kartonsu fideliklere ekmiştim ancak bu malzeme organik olduğundan bende ara sıra küflendi. Ben de tohumları kaybetmemek için plastik bardaklara geçtim.

-22 Eylül 2014 tarihinde tohumları suladığım suya (musluk suyu) iki damla Genta genel kullanım sıvı gübresinden verdim. Yani her bardak fideye, iki damla gibi düşünebilirsiniz.

-Fideler İkea' dan aldığım serada yetiştiler. Kapakları akşam kapatıp sabah açtım.

Son olarak şunu da eklemek istiyorum. Bu tohumların çıkacağından zerre ümidim yoktu. Çünkü 1 aydan fazla beklemek ümidi bitiriyor. Artık çıkacak birşey beklemeden onları balkonda bırakmıştım. Bir gün seranın kapağını açıp bir baktım ki pembe pembe yumrucuklar. Bence eğer sizde deniyorsanız işi mevsime, doğa şartlarına bırakın. Herkese başarılar diliyorum (:

A_NOMAD
30-01-2015, 14:01
Hayatımda hiç siklamenim olmadı, tohumunu da hiç edinmedim ama kalanchoe çeliğimi daldırdığım pet bardakta (bugün fark ettim) bir siklamen çimlenmiş :D

535202

Mr.Prankton
22-02-2015, 18:24
Arkadaşlar bizim evin salonunda bir sıklemen var,benim odamda da olmasını istiyorum ama sıklemen in nasıl coğaltılır bilmediğim için coğaltamıyorum, nasıl çogaltıldığını bilmiyorum, nasıl çogaltıldığını yazar mısınız?

horanlı.66
22-02-2015, 19:38
siklamen rizomlarla ve tohumla çoğalan orman bitkisidir. En kolay yolu rizoma bölme işlemi uygulamadir, şimdi erken, çiçeklerin yapraklarin azaldığı vakit olması gerek, bunun için yazı bekleyin derim haziran temmuz ayı uygundur. Rizom kısmı kaldığı senelere göre çoğalmış gelişmiştir, yaz aylarında uygun büyüklükte kesme işlemi uygularsiniz, fazlada parçalamayin tavsiye ederim. Gelisim durumuna göre uygulularsiniz... Fotoğraf paylaşırsaniz daha iyi yardımcı oluruz...

gonulbahcem
26-02-2015, 18:54
Harika bir siklameni 3 ay once arkadasim hediye etti. cicege benzemeyen seyler ortaya cikinca netten arastirdim ki, meger tohum yapmis. cok sevindim ve bunlari sizinle de paylasiyorum. yine buradan edindigim bilgiye gore, tohumun kararmasini bekleyip sonra alip ekicem. cok heyecanliyim, bakalim ne olacak...

gonulbahcem
26-02-2015, 19:02
kendi tohumlarimi ektim demissiniz. Acaba tohumlari ne zaman nasil aldiniz cicekten? hemen mi ektiniz topraga? topragin ustu karanlik olsun diye mi kapattiniz? kafamda deli sorular......lutfen cevap veriniz.

burcind
27-02-2015, 07:41
Anaç olarak seçtiğim cyclamen 5 -6 yaşındaydı. Çiçekleri solduktan sonra tohum bağladı. Ellemedim ve sulamaya devam ettim. Kısmi olarak güneş alan bir balkonda açıkhavada duruyorlar. Yanında 2 adet daha cyclamen var. Tozlanmış olabilirler. Siyah küçük, topluiğne başından azcık büyük yamuk şekilli tohumları oluyor. İsteyen arkadaşlar deneyebilir. Şu anda sanırım 25-30 kadar çimlenen var. Zaiyat çok az oldu. Henüz tek yapraklılar ve minicik pirinç kadar yumru yaptılar. Büyütmeyi başarabilirsen isteyen arkadaşlara verebilirim. Saygılar..

Sayın arkadaşım umarım büyürler eğer başarılı olursanız özelden msj bırakırsanız adres verebilirim.

Mabel56
27-03-2015, 13:25
Merhaba, ben siteye dün gece üye oldum. Uzun zamandır çok bakmak istediğim bir bitkiydi sıklemen. Kasım ayında bol çiçekli ve tomurcuklu olanından bir tane edindim. Ve kuzey cepheye bakan balkonuma koydum. Çok güzel açmıştı. Ancak şimdilerde çiçekleri aniden azaldı(sanırım dönemi bitiyor). Bir de fotoğrafta da göreceğiniz gibi üzerinde yumru gibi bir şey var onun ne olduğunu anlayamadım. Çiçeklenmesi bittikten sonra mevcut yumruyu yeniden ekip çoğaltabilir miyim? Yoksa saksıyı hiç ellemeyip sadece sulamaya mı devam etmeliyim. Kısacası yardımınızı ve görüşlerinizi rica ediyorum. İyi günler.

ligustrum
27-03-2015, 14:28
Sayın Mabel56;
http://www.agaclar.net/forum/52698-post11.htm