PDA

View Full Version : Kompostların Sınıflandırılması




malina
11-04-2011, 13:59
Forumda kompostu genel üretim yöntemine göre olarak üç başlıkta inceliyoruz.

Sıcak kompost; bitkisel ve hayvansal atıkların bir yerde belli oranda karıştırılıp olgunlaştırılmasından elde edilir. Reaksiyon sırasında kendiliğinden oluşan ısı sayesinde kompostun içerisindeki yabancı ot tohumları, zararlı patojenler ölür. Tabiatta kendiliğinden süreç içinde olan bir olayın insan eliyle hızlandırılarak uygulanmasıdır.

Soğuk kompost; bitkisel veya hayvansal atık malzeme üzerine mikroorganizmalar aşılanarak fermente edilmeleri yoluyla kompostlaştırılmasıdır. Proses esnasında ısı yükselmez.

Solucan kompostu; bitki atıklarının ve hayvansal gübrelerin solucanın sindirim sisteminden geçirilmesiyle üretilen doğal bir gübredir.




Savaş
27-04-2011, 15:00
Solucan kompostu olarak belirtilen, namı diğer vermikompost, içerik itibariyle organik atıkların tam olarak ayrışmamış haline denir. Solucanlar her zaman atıkların tamamını tüketemeyebiliyorlar. Eğer tamamen tüketirlerse, ki aslında istenen budur, elde edilen ürüne vermikompost değil casting denir. Casting saf solucan gübresidir.

epsody
16-05-2011, 09:23
Kompost'un sınıflandırılarak tarifinin başlıklarla belirlenmesi ile, kompost başlıkları artık daha aktif olarak paylaşımlarla üyelerin ilgisini çekerek kompst konusundaki çalışmaların, bundan böyle bilgi sürecide hız kazanacaktır.

Sevgilii yöneticimiz Malina'ya şükranlarımı sunarım, Saygılarımla.

acemi_caylak
24-06-2011, 18:31
Sevgili Malina,

Kompost konusunu takip eden birisi olarak, hiç farketmemiştim. Yeni gördüm. Aşağıdaki cümlede yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Soğuk kompost için mikroorganizma aşılanması yöntemini kullananlarda var. Ancak mikroorganizma aşılanmasına gerek kalmadan da soğuk kompost yapılabilir.



Soğuk kompost; bitkisel veya hayvansal atık malzeme üzerine mikroorganizmalar aşılanarak fermente edilmeleri yoluyla kompostlaştırılmasıdır. Proses esnasında ısı yükselmez.