PDA

View Full Version : Kakina




Baki Berk Kayalar
21-03-2011, 19:45
Japonya' ya özgü, kakina adında bir sebze varmış. Bu sebze hakkında bilgisi olan var mı?




limon_sever
21-03-2011, 20:22
Yaprağı yenilen bir sebze sanırım.

kakina = かき菜


http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=%E3%81%8B%E3%81%8D%E8%8F%9C&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=610

Baki Berk Kayalar
21-03-2011, 20:31
Ispanak ayarında, hem salatada, hemde sıcak yemeklerde kullanılan bir sebzeye benziyor. Teşekkür ederim.

limon_sever
21-03-2011, 20:54
Rica ederim. Türkçe karşılığı "istiridye sebzesi" olarak geçiyor. İstiridye sebzesi çok tatlı, güzel, gevrek sulu yapılı bir mezeymiş. Haşlama yapılarak yenilmesi tavsiye ediliyor. Sonbaharın sonlarına doğru ekimi yapılıp nisan sonu taze olarak raflarda bulunuyormuş. Hardal otu çeşidiymiş sanırım. Şimdilik bu kadar çeviri :)

Kirmit
21-03-2011, 21:12
Ben karadenizin meşhur kara lahanasına çok benzettim. Belki de yanılıyorum ya da aynı familyadan bir bitkidir.

Baki Berk Kayalar
21-03-2011, 21:26
Ben karadenizin meşhur kara lahanasına çok benzettim. Belki de yanılıyorum ya da aynı familyadan bir bitkidir.

Rize mandalinası ilk olarak Japonya' dan getirildiğine göre..........................

limon_sever
21-03-2011, 22:12
Brassicaceae Brassica familyasından yani turpgiller ailesindenmiş.
Protein ve lif, kalsiyum, karoten ve demir içeriyormuş.
Ispanaktaki kalsiyumdan 3 kat daha fazlası varmış.
Derimizi dirençlendiriyor ve yaşlanmayı geciktiriyormuş.
Soğuk algınlığı ve kabızlığı önleme de yardımcı oluyormuş.
Yemeklerde soya sosu ve hardal yerine kullanılıyormuş.
Kendine özgü benzersiz bir tadı varmış.
Sıra üzeri ekim mesafesi 40 cm ve sıra arası 30 cm olacak şekilde ekim veya dikim yapılabiliyormuş. Tohumların üstüne çok hafifçe toprak koyup nemlendiriliyormuş. 25 ℃ de en ideal çimlenme meydana geliyormuş.

Baki Berk Kayalar
21-03-2011, 22:14
Japonya fazla radyasyonlanmadan tohumlarını edinmek lazım.

Araştırmanız için teşekkürler.

limon_sever
21-03-2011, 22:23
Ben karadenizin meşhur kara lahanasına çok benzettim. Belki de yanılıyorum ya da aynı familyadan bir bitkidir.

Karadenizin meşhur kara lahanası değil malesef...

Kara lahana = 紫キャベツ

http://www.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&biw=1280&bih=610&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%E7%B4%AB%E3%82%AD%E3%83%A3%E3%83%99%E3%83%84&aq=f&aqi=g2&aql=&oq=

limon_sever
21-03-2011, 22:27
Japonya fazla radyasyonlanmadan tohumlarını edinmek lazım.

Araştırmanız için teşekkürler.

Tohum edinmek şu sıralar güç olabilir. Türkiye de yaşayan japonlardan temin edilebilir. Muhtemelen yetiştiriyorlardır.

Baki Berk Kayalar
21-03-2011, 22:30
Kakina' nın İngilizcesi' nin ne olduğunu öğrenebildiniz mi?

limon_sever
21-03-2011, 23:20
Epey bakındım. Ama bulamadım. Tahminim kakina olarak geçiyor. Diğer bir ismi de かき菜の収穫 imiş. Ama daha çok ilk ismi kullanılıyormuş. Çin lahanası olarak bir kaç sitede gördüm ama tam ingilizce karşılığını bulamadım.

seyma30
21-03-2011, 23:24
Japonya fazla radyasyonlanmadan tohumlarını edinmek lazım.

Araştırmanız için teşekkürler.

Demi ama:D

emin yılmaz
21-03-2011, 23:46
lanhananın değişik bir çeşidi

Kirmit
22-03-2011, 11:03
Karadenizin meşhur kara lahanası değil malesef...

Kara lahana = 紫キャベツ

http://www.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&biw=1280&bih=610&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%E7%B4%AB%E3%82%AD%E3%83%A3%E3%83%99%E3%83%84&aq=f&aqi=g2&aql=&oq=

Benim kastettiğim şuydu sn limon sever. Buna da kara lahana deniyor diye biliyorum.

http://intfarming.com/intfa-karadeniz-kara-lahana-tohumu-satisi

limon_sever
22-03-2011, 11:13
Ürünün özellikleri ile karşılaştırabiliriz. Belki dediğiniz kara lahana olabilir. Pek vaktim yok. Eğer müsaitseniz kara lahanın özelliklerine bakabilir misiniz?

malbman
22-03-2011, 11:23
Bu ot bizim turpotunun neredeyse aynısı. Sarı çiçekleri bile aynı.

Kirmit
22-03-2011, 11:29
Kara lahana : İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara lahana C vitamini açısından zengindir. Ayrıca A B E vitaminleri ile kalsiyum potasyum kükürt magnezyum bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir.

Kara Lahananın Faydaları: Çok besleyici bir sebze olan kara lahana cilt diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım romatizma siyatik sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.

Kara Lahana nasıl kullanılır? Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir.

Kara Lahananın Zararları: Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.


http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/14827-kara-lahananin-faydalari.html


http://akkoyden.blogcu.com/yoremizden-%5Bkara-lahananin-faydalari/5398853

Mutfaklarımızın vazgeçilmez damak tatlarından olan kara lahana sağlığımız açısından da hatırı sayılır öneme sahiptir. C vitamini açısından çok zengin olan kara lahana, aynı zamanda Karoten, A, B, E, U vitaminlerini de barındırmaktadır.

Mineral açısından da sakın boş zannetmeyin. Mineral olarak kalsiyum, potasyum, kükürt, selenyum, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içermektedir. Gerek vitaminleri bulundurması, gerekse mineralleri içermesi nedeni ile sağlığımıza gayet derecede hizmet etmektedir.

FAYDALARI NELERDİR?
* Cilt, diş ve kemik dokularını sağlamlaştırır.
* Kaynatılmış suyu balla içilirse anne sütünü artırır.
* Sigara, alkol, duman ve besinlerle vücuda alınan zehirli maddeleri dışarı atar. ( antoksidan )
* Göğüs ucu çatlaklarını gidermeye yardımcı olur.
* Kalp krizine karşı korur.
* U vitamini sayesinde mide ve barsak iç yüzeyindeki yaralara iyi gelir.
* Gözün görme gücünü artırır.
* Vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Kansere karşı koruyucudur. (Meme kanseri, rahim kanseri ve bağırsak kanseri)
* Kan şekerini düşürür.
* Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
* Kabızlığı giderir. İştah açar.
* İdrar söktürür.
* Yaşlanmayı önler.
* Katarakta karşı koruyucudur.
* Kansızlığa iyi gelir.
* Öksürük ve balgama iyi gelir.
* Kara lahana suyu bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihaplarına iyi gelir.
* Ses kısıklığını giderir.

LÜTFEN DİKKAT: Kara Lahana, tüm Turpgiller gibi vücudun iyot emilimini azalttığı için haftada 2–3 defadan fazla tüketilmemesi önerilir. Yoksa ‘Dayanamıyorum’, ‘Çok seviyorum’ diyorsanız mutlaka
iyotlu tuz kullanmaya özen gösterin.

http://www.zayiflamaninsirri.com/kara-lahana.html

Benim de çıkmam lazım, şimdilik bulabildiklerim bunlar sn limon sever.

*(Aynı şey ya da değil emin değilim ama sayenizde araştırırken kara lahananın faydalarını da öğrenmiş oldum. Gerçekten bilmiyordum. Şimdi aklıma şu geldi, belki de kara lahananın karadenizde bu kadar sevilen yaygın bir bitki olması, Çernobilin etkisini de azaltmış olabilir. Kimbilir ? )

limon_sever
22-03-2011, 21:49
Sayın Kirmit,

Gerçekten de kara lahanın epey faydaları varmış. Ben bu türünü hiç bilmiyordum. Hep o kara yumru gibi olanını biliyorduk. Ama yine de kakina ile aynı değil sanırım. Biraz farklılıkları var gibi. Neyse bir bilen çıkar muhakkak. Araştırmanız için teşekkürler...

Kirmit
22-03-2011, 22:52
Sayın Kirmit,

Gerçekten de kara lahanın epey faydaları varmış. Ben bu türünü hiç bilmiyordum. Hep o kara yumru gibi olanını biliyorduk. Ama yine de kakina ile aynı değil sanırım. Biraz farklılıkları var gibi. Neyse bir bilen çıkar muhakkak. Araştırmanız için teşekkürler...

Sayın limon sever, sayenizde ben de öğreniyorum, ben teşekkür ederim. Umarım kakinayla ilgili daha çok bilgiye ulaşırız. Ama gerçekten muamma gibi, benzetme dışında hangi dilde arasak bulamadık. Çıkar belki bir bilen.

limon_sever
23-03-2011, 08:58
Yeni bilgi.

Kakina yeni bir sebze olduğu için ingilizce karşılığı yokmuş.

Baki Berk Kayalar
23-03-2011, 08:59
Verilen bilgiler için teşekkürler.

münevver
12-03-2012, 12:17
Japoncada Kaki: yaz mevsimi, trabzon hurması, istridye ateş gibi anlamlara geliyor.Tam anlamı için kanjisine ihtiyaç var.

Kelimenin sonu da kusa: ot diye bitiyor.

Meyve değil, tek yıllık bir ot. Egede bilinen turp otu. Turp yapraklarına benzeyen doğal yetişen bir ot. Kavrulup yemeği yapılıyor.
Biraz acımtrak tadı var.

agozce
12-03-2012, 13:49
Evet bu turp otu. Çiçekleri de aynı.

Akdenizde de turpcuk veya yabani turp denir. Kökü olmaz. Yaprakları hafif haşlanarak sarımsak-limon ve zeytinyağı ile soslanarak yenir. Çok lezzetlidir.

Ayrıca kavrularak ve yumurta kırılır.