View Full Version : Evde Şarap Yapımı
şarap yapmanın kırk yolu var..
arkadaşımın evde yaptığı şarabı tattım berbattı.. alkollü bulanık su olmuştu...
acaba arkadaşınız bu kırk yoldan hangisini denemiş.Diğer otuz dokuz yol nedir? Bence emek verilen herşey güzeldir;sonuçta denemiş başarısız da olsa kafaya takarsa zamanla başarır.Ben şarabı içmek için yapmak istemiyorum.Sigara ve içkiden nefret ederim ama şarap yapmak istiyorum:)
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 20:16
Sevgili ZerrinUslu memet in izni ile şarap konusunda minik bir önerim olacak gerçekten evde şarap yapmak istiyorsan Bekilli yi araştır.Orası denizlinin bir beldesi her yıl Şarap konusunda etkinlikler yaparlar inanıyorumki oradan epey bilgi edineceksin. Ev şarapları, Vişne şarabı ve diğerleri hele hele küp şarapları konusunda inanılmaz bilgilere ve dostluklara ulaşabilirsin.Bekilli de Hasan amca yı araştır küp şaraplarının kurucusu ve yapımcısı inanılmaz hikayeler anlatacak sana hele birde keyifli zamanına rastlarsan inanılmaz olur.
Sevgiler
Üyelerimizden birinin, bir yerlere yazdığı yazıları buldum:)
Nostaljik bir yazı oldu. Aradaki konuşmaları atladım...
şarap yapımına giriştim evde
siyah üzümden kırmızı
iki kilo üzümden bir bardak şarap çıkacak gibi duruyor
üstelik bin ay beklemem lazım
birileri yapmış be kadın
onları tüketsen işte
ah malina hep senin yüzünden bunlar
organikti, el yapımıydı derken...
ilk sızma işlemi tamam
şimdilik masum bir üzüm suyu gibi
hem alt tarafı üzüm suyu, anason, maya
istemeyen içmez kardeşim
üzümlerin kokusu şaraba döndü gibi
üstü küf bağladı ama
tortular altta
arada kalan kırmızının rengi çok güzel
bu işi becerebilirsem ya üzüm bağı alacam
ya da bağı olan birini
durun bakalım
e napacam ya
a ciğerim söyle neyleyeyim
içmeyeyim de taşa mı döneyim
al kaynattım içiyorum
şarap işte ben yaptım oldu
yok üzüm kalitesi yok oda ısısı boku püsürü
ne farkeder
şato bilmemne ne anlarım ben
kimseyle de bi yere gidip içmiyorum
ne haliniz varsa görün
yalnız biraz sert olmuş
yahu şarap
en az bildiğin şaraplar kadar şarap
katkı maddesiz
tertemiz
ben ürettim
allah allah ya
malina ya
hasta bunlar ya
:D :D :D ay ilahi akşam akşam ne güzel yazdınız Allah da sizi güldürsün.Yeni bir başlık mı açsak ne yapsak.İyi akşamlar.
Arkadaşlar! Evde şarap yapma tecrübeniz var mı? Varsa, deneyimlerinizi paylaşır mısınız? ;)
ben yapanı gördüm.. ilk madde
evde şarap mı yapacaksın, evi şarap mı yapacaksın
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 21:36
:))))))
ben yapanı gördüm.. ilk madde
evde şarap mı yapacaksın, evi şarap mı yapacaksın
şunu sırasıyla hiç bilmeyenler için de açıkça anlatsan tam süper olacak.:) :)
malesef yapımıyla ilgili bir bildiğim yok.. heryeri üzüm içinde bıraktığını gördüm ben yanlızca..
bilen birinin alnlattıkları var aklımda .Taşıma suyla ne kadar değirmen dönerse artık..
üzüm "yıkanmadan sıkılacak", çekirdekleriyle ilgili bir ayrıntı var aklımda kalmamış.
bekleyecek açıkta, köpürmesi gerekiyor..kaynar gibi köpürüyormuş..sonra hava almayacak kaplarda saklanacak..
işlemi garantiye alamk için kalaysız bakır kaplarda bekletiyorlar sanki ama iyi bir şey olduğu için değil..işi garantili hallettiği için..
bu tarifle şarap yapımını denemek isteyenlere uyarı... denemeyin...
Evde Şarap Yapımı
Bülent Akgezer
Şarap nedir?
"Yalnız taze üzüm ve şırasının fermantasyonu ile elde edilen alkollü içkidir". Bu tarife göre şarap nasıl yapılır? Taze üzümün suyu sıkılır ve bekletilir. Doğal fermantasyonun sonucunda şarap elde edilir. Yöntem böylesine basit ama bilinmesi gereken bazı bilgiler, izlenmesi gereken bazı yöntemler var. Bunların ışığında ve tabii ki çokça edinilen deneyimler sonucunda şarap, hatta "iyi şarap" yapmak mümkündür.
1. ÜZÜM:
Şarap taze üzümden yapılır ve "iyi şarap iyi üzümden yapılır."
Bu en önemli kural, başlangıç kuralıdır. Üzümden başka meyvaların fermantasyonu ile elma, vişne vb. bazı meyve şarapları yapılmaktadır. Fakat bu içkilerin "Şarap" olarak isimlendirilip isimlendirilmeyeceği bile henüz tartışmalıdır. Ben, yukarıda verdiğim ve TSE. Standardında da yer alan tarife uyarak yalnızca taze üzümden yapılan içeceğe "şarap" denilmesinin uygun olacağını savunuyorum.
Hangi üzümden iyi şarap yapılacağı konusu profesyonellerin belki de kafa yordukları en önemli sorudur. Artık bu konuda o kadar yol alınmıştır ki üreticiler şaraplarını üzüm cinsleriyle adlandırmaktadır. Amatörler ise bu konuda tad alma duygularının önderliğinde seçimlerini yapacaklardır.
Pazardan rasgele alınan üzümlerle yapılacak şarabın niteliği artık ulu tanrının lütfuna kalmıştır. Şarap yapmak isteyen kişi en önemli unsur olan üzümün nasıl üretildiğini, yani bağcılığı tanıması gerekmektedir. Bunun için çeşitli bağlar gezilmeli,üzüm çeşitleri tanınmalı, üzüm yetiştiricilerle konuşmalı, tanıdıkları üzüm cinsleriyle yapılmış şaraplar tadılarak literatür bilgileri pekiştirilmelidir. Bu konuda daha da ileri giderek her amatör şarap üreticisinin ufak da olsa bir bağ sahibi olması, kendi şaraplık üzümünün yetişmesine emek vermesi gerektiği kanısındayım. Yurdumuzun birçok üzüm yetiştirmeye uygun bölgesinde bu olanak mevcuttur.
Şarap yapılacak üzümler gerekli olgunluğa erişmiş, temiz diri, canlı olmalıdır. Ezilmiş, hırpalanmış, çürümüş üzümlerden şarap yapmaya çalışmak baştan kabullenilmiş bir yenilgi ile sonuçlanacaktır.
2. ŞARABIN RENGİ:
Kırmızı üzümden her zaman kırmızı şarap yapılmayabilir, beyaz şarap da yapılabilir. Çünkü üzüm tanelerine rengini veren renk hücreleri üzümün kabuğunda bulunur. Eğer kırmızı bir üzüm tanesinin kabuklarını soyup sonra suyunu sıkarsanız, akan şıranın beyaz olduğunu görürsünüz. Dolayısı ile kırmızı şarap yapmak için üzümün suyunu yani şırasını kırmızı kabuklarla bekletip renk hücrelerinin şıraya geçmesini sağlamak gerekmektedir. Bu bekletme ne kadar uzun olursa şarabın rengi o kadar koyu olacaktır. (Tabii üzüm kabuğunda yeterli renk hücresi var ise.) Böylece açık sarıdan başlayarak pembe ve neredeyse bordoya kadar renk elde etmek mümkündür. Yapılan araştırmalarda kabukları ile 2 gün bekletilen şıraya renk hücrelerinin %40’ının, 4 gün bekletilen şıraya %70’inin geçtiği belirlenmiştir. Hatta şarabın renginin koyulaşması için yani renk hücrelerinin çoğunun şıraya geçmesini sağlamak amacıyla eskiden beri yapılagelen bir usul de cibrenin (üzümün kabuklarıyla beraber hali) karıştırılarak ısıtılmasıdır. Kısa süreli ve fazla buharlaşmaya yol açmadan yapılan bu ısıtma sırasında çok sayıda boyar madde şıraya geçer.
Çürümüş, küflenmiş, çok sık salkımlarda iyi gelişmemiş taneler de şarap rengini bozacak faktörlerdir. Böyle taneleri ayıklamak gerekir.
Elbette kabukları ve çekirdekleriyle bekletilen şıraya sadece renk hücreleri geçmez, başta tanen olmak üzere üzümün kabuğunda, çekirdeğinde, saplarında bulunan azotlu maddeler, fosfat asidi gibi bir çok madde de geçer. Bu yüzden kırmızı şaraplar daha tanenli, asitli dolgun, gövdeli olurlar. Ezildikten sonra kabuklarından ve çekirdeklerinden ayrılarak fermantasyona bırakılan şıradan elde edilen beyaz şaraplar daha hafif, ince, meyva aromaları daha güçlü olurlar.
Şarap kalitesinin tahmin edilebilmesi için, üzüm tanesinde çekirdek arttıkça üzümde şeker miktarının azaldığını ve asiditenin arttığını göz önünde bulundurmakta yarar vardır.
3. EZME, SIKMA
Şarap yapmak üzere toplanmış üzümler en kısa zamanda ezilerek fermantasyon kaplarına konulmalıdır. Bunun için mümkünse işlem bağın uygun bir yerinde yapılmalıdır. Buna imkan bulunamazsa üzümler, bu iş için yapılmış üzüm taşıma kasalarında şarap yapılacak yere nakledilir. Bu da özenli bir şekilde yapılmalıdır, araba bagajında ve mevsim gereği genellikle aşırı sıcakta saatlerce yol gelmiş üzümler için ancak iyi bir sirke yapma olasılığından söz edilebilir.
Ezme işlemi üzümün şırasını çıkartmak için yapılır. Profesyoneller büyük hidrolik preslerde hemen hemen hiç su bırakmamacasına sıkım yapmaktadırlar Ev çapında bir imalat için elle sıkma yapılabilir veya daha geleneksel olarak ayakla çiğneme yoluyla ezme işlemi mümkündür. Elbette hijyen kurallarına uymak koşuluyla. Sıkım işlemi küçük el presleriyle de yapılabilir ama burada dikkat edilmesi gereken kural, üzümün veya şırasının presin demir, alüminyum veya bakır gibi metal aksamı ile temas etmemesidir. Bu tür metaller her zaman şarapta kötü tadlar bırakma tehlikesini taşımaktadırlar. Yalnızca inox-paslanmaz malzemeler böyle bir tehlike taşımazlar.
Sıkım sırasında dikkat edilmesi gereken başka bir önemli nokta çekirdeklerin parçalanmamasıdır. Çünkü üzüm çekirdekleri Tanen ve azotlu maddeler yanında oldukça yüksek oranda yağ (%13-20) taşırlar Kırmızı şarapların yapımı sırasında çekirdeklerde bulunan tanen, azotlu maddeler ve fosfat asidi gibi maddeler eriyerek şıraya karışırlar ama yağ gibi şarap kalitesini bozacak maddeler çekirdek içinde kalırlar. Eğer bu çekirdekler parçalanacak olursa yağlar şıraya karışır ve şarabı bozar.
Eskiden beri şarap yapan Rum ailelerinde gördüğüm bir şekil de kırmızı şarap imalatında sıkım işleminin ve hatta fermantasyon işleminin üzüm sapları ile birlikte yapılmasıdır. Ben bunu uygun bulmuyorum, çünkü saplarda bulunan yüksek oranlı tanen bu yolla şıraya geçmekte ve şarapta fazlaca tanen tadının hissedilmesine yol açmaktadır. Bu yöntemin diğer bir sakıncası da sapların boyar maddeleri fazlaca emmesi ve renklenmenin gücünü kaybetmesidir. Benim önerim, kırmızı ve beyaz üzümlerin tanelerini saplarından ayırdıktan sonra, beyaz şarapta sıkım işleminden hemen sonra şırayı süzmek yani kabuk ve çekirdeklerden şırayı ayırmak ve fermantasyon kabına almak, kırmızı şarapta ise ezilmiş şıra ve kabukları birlikte fermantasyon kabına almak ve uygun bir süre bekledikten sonra şırayı süzmektir.
Sıkma işlemi aynı cins üzümlerle yapılabileceği gibi farklı (ama birbirleri ile uyumlu) üzümlerle birlikte de yapılabilir ve birlikte fermantasyona bırakılabilir. Ama bu deneyim gerektiren bir işlemdir ve şaşırtıcı sonuçlara ulaştırabilecek bir serüvendir.
4. FERMANTASYON (MAYALANMA, KAYNAMA)
Fermantasyon, üzüm salkımının yapraklarında, kabuklarında, saplarında bulunan ve ezme, sıkma işlemi sırasında cibreye ve şıraya geçen bakterilerin faaliyeti ile meydana gelir. Bu faaliyet, şırada bulunan şekerin alkole dönüşmesi ve karbondioksit (CO²) gazının açığa çıkması sonucunu doğurur. Fermantasyon sırasında cibre kabarır, fokurdama başlar ve karbondioksit gazı neredeyse gözle görülebilecek şekilde kabarcıklar halinde çıkar. Gaz çıkışı o kadar kuvvetlidir ki serbestçe çıkış olanağı bulamazsa içinde bulunduğu kabı patlatabilir.
Fermantasyon kapları ve ortam çok temiz ve kokusuz olmalı, kuvvetli kokular, küf, rutubet kokuları asla olmamalıdır. Önemli not. Şarap üretiminin hiçbir aşamasında tıraş losyonu, parfüm gibi kuvvetli kokuları kullanmayın aksi halde şarabınız sevdiğiniz parfümün kokusunu taşıyabilir.
Fermantasyon kabı olarak en uygun malzeme paslanmaz çeliktir. Bunun yanı sıra cam damacanalar ve gıda maddeleri muhafazasına uygun polikarbonat gibi malzemelerden yapılmış damacanalar kullanılabilir. Plastik bidonlar kullanılmamalıdır.
Ahşap fıçılar bir efsanedir. Ama ben kullanılmaması taraftarıyım. Çünkü iyi kalitede bir meşeden veya şarabı bozmayacak başka bir ağaçtan yapılmış bir fıçı temini çok zordur. Ahşap fıçı ne kadar doğru yapılmış olursa olsun sızdırmazlığı sağlamak da çok zordur içten ve dıştan uygun sızdırmazlık sağlayan malzemelerle kaplanması zorunludur ve bir fıçıyı üç veya beş kullanımdan sonra ne kadar temizlerseniz temizleyin artık şarap yapımına uygun değildir. Artık o bir dekorasyon objesidir.
Başka bir önemli not. Şarabın düşmanı oksijendir, yani havadır. Şarabınızı ne kadar az hava ile temas ettirirseniz o kadar başarı şansınız artar. Bu yüzden fermantasyon kaplarında cibrenin veya şıranın hava ile temas yüzeyi az olmalıdır. Amatör şarap yapımcılarında fermantasyon sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazının şarabı koruduğu düşüncesi hakimdir. Bu kısmen doğrudur. Karbondioksit gazı fermantasyon kabını doldurur hem havadan ağır olduğu için hem de gaz çıkışı sürekli olduğu için şıranın hava ile teması kesilmiş olur. Ama riske girmemek için fermantasyon başlığı veya sifonu kullanılması doğrudur. Fermantasyon başlığı kabın ağzına takılan ve bükülerek ucu su dolu bir kaba daldırılan bir borudan ibarettir. Böylelikle CO² basınçla çıktığı için tahliye olur ama havanın geçmesine (borunun ucu suyun içinde olduğu için) izin vermez.
Marmara ve Ege bölgelerinde bağ bozumu genellikle sıcak havalara denk gelmektedir. .Bu yüzden de fermantasyon, ister istemez ortam ısısının yüksek olduğu bir zamanda olacaktır.
İyi bir şarap yapımı için ısının belli bir sınırı aşmaması gerekmektedir.
Fermantasyonun sadece kimyasal bir olay olmayıp biyolojik bir faaliyet olduğu da unutulmamalıdır. Mayalanmayı sağlayan bakteriler canlıdırlar. Isının aşırı yükselmesi bu bakterilerin işlerini görmelerini zorlaştırır. Bazı bakterilerin 40 C° de zorlandıkları 70C° de ise tamamen öldükleri bilinmektedir. Ayrıca ortamda artan alkol miktarı da bakterilerin işini zorlaştırmaktadır. Bu bakımdan fermantasyon sırasında çok dikkatli olmalıdır.
Mayalanma ısı yaratan bir faaliyettir. Bir molekül şekerin değişiminden iki molekül etil alkol, iki molekül CO² ve 33 kalori ortaya çıkar. Litresinde 180 gram şeker bulunan şıranın tam fermantasyonu ile ısı yükselişi 15 derecedir. Eğer ortam 20C° ise ilave 15 C° ile ısı 35C° ye yükselecektir. Tabii pratikte buharlaşma ve dış ortam ısısının daha düşük olması nedeniyle şıradaki ısı yükselmesi daha az olur. Ama sınır 35C° olarak bilinmelidir. Eğer şıra bu noktaya kadar ısınırsa bakterilerin faaliyetlerini durdurması tehlikesi vardır. Fermantasyonun durmasıyla şekerli kalan şarap, kalan şekerin asit ve laktik aside dönüşmesiyle bozulur.
Eğer fermantasyon sırasında ısının yükseldiği ve tehlike oluşabileceği tahmin edilirse pratik bir çözüm olarak fermantasyon kaplarını su emen bir bezle sarmalamalı ve bu bezi ıslatmalıdır. Böylece bezden buharlaşan su ortamdan ısı alacak ve şırayı soğutacaktır. Böylece sağlıklı bir fermantasyon gerçekleşebilir.
Eğer çok sıcak bir mevsimde şarap yapıyorsanız karşılaşacağınız durum genellikle şöyle olacaktır.
· Mahsul erken olgunlaşacak, üzüm tanelerindeki şeker oranı yüksek olacaktır.
· Asidite zayıf olacaktır.
· Fermantasyonda yüksek ısı ile karşılaşılacak ve önce hızla ilerleyecek fermantasyon ısı nedeniyle yavaşlayacak ve durma noktasına gelecektir.
· Şarabınız şekerli kalacak ve bir süre sonra bozulma riski taşıyacaktır.
Eğer ısı yükselmesinden dolayı fermantasyon yavaşlamışsa soğutulma ile faaliyet tekrar başlar. (Profesyoneller bu aşamada maya ilavesi gibi önlemler alırlar ama bu işlem amatörler için uygun değildir.)
Fermantasyon yavaşlamasının ve hatta durmasının başka nedenleri de vardır. Başta ortam alkolünün artmasıdır. Alkol miktarı %11-15’e vardığı zaman artık bakteriler ölür ve fermantasyon durur.
İyi bir fermantasyonun amacı şırada bulunan şekerin tamamının dönüşüme uğramasıdır. Kalan şeker şarabın bozulmasına yol açar.
Mayalanmayı sağlayan bakteriler küçük canlılardır ve her canlı gibi onların da havaya gereksinimleri vardır. Eğer havasız kalırlarsa ölürler ve görevlerini yapamazlar. Eğer diğer koşullarda bir olumsuzluk olmadığı halde fermantasyon yavaşlarsa cibreyi karıştırarak havalandırmak gerekmektedir. Elbette bu işlem kısa sürede ve dikkatli yapılmalıdır. Unutulmamalı ki hava ile teması fazla olan cibre bozulma tehlikesi de taşır.
5. ŞİŞELEME-SAKLAMA
Fermantasyon işlemi tamamen biten ve artık şarap olama yolunda hızla ilerleyen şarap fermantasyon kabından alınmalı ve çamur adı verilen tortusundan ayrılmalıdır. (Tortu ile uzun süre kalacak olan şarap bozulma tehlikesi taşır, en azından hoş olmayan tadlar kazanır.) Fabrikalarda filtrason yöntemi ile yapılan bu ayırma işlemi amatörler için ince bir boru aracılığı ile sifonlama ile dipte biriken tortuyu bulandırmadan şişelere aktarma yolu ile yapılabilir. Tabii bu yöntemle çok berrak bir şarap elde etmek pek mümkün olmayabilir ama yöntem dikkatli uygulanırsa sonuç amatörler için sevindiricidir.
Saklama kaplarının en uygun olanı şişelerdir. Şişeler çok temiz olmalıdır. Kuvvetli aromalı sıvıların saklandığı şişeler çok iyi temizlenmediği halde şarabınız bu kokuları da taşır. Örnek olarak kullanılmış rakı şişelerinin saklama kabı olarak uygun değildir. Çünkü anason güçlü bir aromadır ve yok edilmesi çok zordur.
Şarap saklanacak şişelerin hava almayacak şekilde sıkıca kapanması gerekmektedir. Bunun için en uygun yöntem mantarlamaktır. Amatör şarap yapımcılarının basit bir mantar presi temin etmeleri gerekmektedir.
Kullanılacak mantarlar ise muhakkak yeni olmalıdır. Kullanılmış bir mantar tekrar kullanılamaz.
Ağzı sıkı sıkıya mantarlanmış şişeler, güneş ışığından uzak rutubetsiz ve kokusuz, serin bir ortamda yatık olarak saklanmalıdır ki uzun süre bozulmadan kalabilsin. Ama ben yine de koleksiyon amacı ile saklanacak birkaç şişe dışında şarabınızı 1-2 sene içinde tüketmenizi öneririm.
hayyam.com (http://www.hayyam.com/konuklar/evde-sarap-yapimi.php) Sohbet Mahzeni, 23 Ocak 2002
amatör şarap yapan bir arkadaşım var heralde benim onu bulmaya çalışayım
Bu iş beni aşar gibi görünüyor.Bu kadar zor olduğunu bilmiyordum.Yine de bu tariflerle hafta sonu bir uğraşayım.
denizakvaryumu
16-11-2006, 09:16
Piyasada satılan her şarabın içine SO2 katılır ve insan sağlığına zararı olmadığı söylenir.......Ve insanlar bu SO2 yi de şarapla birlikte içmek zorunda bırakılır......
SO2 siz şarap içmek isterseniz, ev şarabından başka alternatifiniz yoktur:D
kati meyve sikacaginda uzumsuyu sikabilirsiniz. hem kolay, hem cok tatli
kati meyve sikacaginda uzumsuyu sikabilirsiniz. hem kolay, hem cok tatli
Bütün günüm gitti diyebilirim.Önce üzümleri sapından tek tek ayırdım sonra da çekirdiklerini aman yarabbim!Başladığım işi yarım bırakmak adetim değildir o yüzden bırakamadım da .Neyse sonunda becerdim bir daha mı tövbe.
tourkana
29-11-2006, 21:23
evde şarap yapmayın,evde şarap için...yeni ürünlerimiz 1-2 ay sonra raflarda olacak...
bu siteye takıldıktan sonra dışarda gördüğüm her ağacı bundan olur mu olmaz mı diye bi süzgeçten geçirmeye başladım,ama şu ana kadar en beğendiğim kalın gövdeli akasyalar oldu..bir de bizim bağda güzel asma çubukları var,cabernet sauvignon,cabernet franlar,merlolar var bonsai adayı ,,şarağlık bonsai üzümü diye yeni bir tür çıkarmı bilmiyorum ama haftaya gidince Çeşme'ye iyice bakınıcam bağda .....
tourkana
29-11-2006, 21:26
hep demişimdir evde yapmayın için diye....çok yakında raflarda olucaz...üzüm suyuyla beraber...toptan almak isteyen olursa üzüm suyunu pastörize edilmiş 10lt lik poşet ambalajlarda 7ytl /lt den satabiliyoruz.İzmir ve İstanbul'da teslimat yapabiliriz.
Madem ticari sır deyip, şarap yapmayı anlatmayacaksınız, o zaman şaraplık ve sofralık üzümleri tanıtın bize. Mesela ben geçen hafta merlot, cardinal ve italy diktim bahçeme. Bize bu türleri tanıtsanız, bakımlarını anlatsanız biz sizin bilgilerinizden faydalansak, siz diğer arkadaşlarımızın bildiklerinden faydalansanız. Tabi bunları yaparken türkçemizi düzgün kullanmaya ve yazmaya özen (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)göstersek hep beraber :)
Bundan takribi bir 30 yıl önce gitiğim italyada ilk kez gördüğüm manzarayı hiç unutamam korkarım halende böyledir.;)
bizim eski su istasyonları gibi benzin pompasından herkesler damacanalarla şarap doldurup evine su gibi şarap alıp götürüyordu.:rolleyes: :p
SO2 eskiden kullanılan bir buzdolabı soğutma gazı idi bilinen ilk "NŞA" "ideal gaza yakın özelikleri olan bir gazdı bu gaz eski tahta fıçıların dezenfektasyonunda kullanılırdı yakın geçmişilerde şarap tatlı kalsın diye bazen fermantasyonu erkenden kesip az alkölü tatlı bir şarap eldesinde kullanılırdı çok kötü bir baş ağrısı aktivatörüdür. şimdilerde kullanımını bilemem büyük çapta imalatdan kaldırıldı sanıyordum ama şarabı içeyim ertesine söylerim size analiz sonuçlarımı...
tourkana
29-11-2006, 22:01
yok abi hala kullanıyoruz...herkes kullanıyo...
Neden ne için eski tahta fıçılar yok sanıyordum olanlarda nostalji takılanlar. fermantasyonu kesmekde mi yoksa şarap sterilizasyon amaçlı mı kullanılıyor?
tourkana
29-11-2006, 22:25
sn todor, elimden geldiğince dikkat etmeye çalışırım.. egelilik varsa serde işte.
cabernet sauvignon:
küçük ve bol taneli, su sevmeyen, şeker oranı yüksek şaraplık üzümdür. Biz de su verilmiyor ama tekirdağ bölgesindeki yetişen cabernet sauvignon lar bu yüzden büyük taneli ve sulu, şeker oranı düşük olduğu için verimi düşük olur. şarapta bu bölgeyi tercih etmemenizi tavsiye ederim...
genelde merlot ile kupaj yapılırlar, tek cabernet s. kırmızı etler ile iyi gider...
ve en güzel bulduğum şaraplık üzüm ,
Pinot Noir:
Fransa'nın Bourgogne bölgesinde üretimi tescillenmiş Aoc (Apellation Origine Controlee) şarapları 12-30 Euro arasında değişmektedir. Rize 'de tutar gibi olmuş ama desteklenmemiştir. Üzümünü görmediğimden şarabın tadını anlatmak isterim. kadifemsi ve yalnız içilmeyecek kadar güzel bir şaraptır. Bulursanız mutlaka çift şişe alın.
Daha fazla bilgi vermek isterdim ama ben daha çok şirketin finans bölümüne baktığım için teknik konularda pek bilgi sahibi değilim.
bu site çok güzelmiş gerçekten.
Sitemizi hep beraber güzelleştirmeye çalışıyoruz. Teşekkür ederiz :)
backyard
30-11-2006, 13:16
ben evde yaptım
durun bakayım bir yerlerde tarifini yazmıştım bulayım
backyard
30-11-2006, 13:32
neyse aradım taradım bulamadım
olay şu
2 kilo siyah üzüm aldım (iyi üzüm=iyi şarap , ortalama= üzüm ortalama şarap oluyor)
üzümleri saplarından ayırıp blendırdan geçirdim
şişeye koydum
ağzını bir tülbentle kapattım
15 günde bir süzdüm
ben 2 ay sabredebildim
bir bardak şarap ortaya çıktı
üzüm çok kaliteli olmadığı için şarap sert oldu
bende sıcak şarap yaptım yani elma+karanfil+şeker ile birlikte kaynattım
sonra da afiyetle içtim :)
Sayfa başına baksana backyard. Dedikodular sirke bölümündeydi, buraya taşıdım :)
backyard
30-11-2006, 20:12
hay allah kim yazmış onları acaba :)
Ben 3 yıldır evde şarap yapıyor ve şişeleyip etiketliyorum. Sorulara cevap verebilirim.
Biizim ne kadar bildiğimiz yukarıdaki bilgilerden anlaşılıyordur.
Malum bilmeyen soru da soramaz :) Siz bilgilendirseniz olur mu?
Öncelikle 15.11.2006 tarihli malina 'nın verdiği bilgiyi izleyerek mükemmel şarap yapılabilir. Bu kapsamlı bilgi için kendisine teşekkür ederim, Malina'nın o yazısındaki tek hatalı kelime şarabın fermentasyonudur. Şöyle yazmış:
''4. FERMANTASYON (MAYALANMA, KAYNAMA)
Fermantasyon, üzüm salkımının yapraklarında, kabuklarında, saplarında bulunan ve ezme, sıkma işlemi sırasında cibreye ve şıraya geçen bakterilerin faaliyeti ile meydana gelir. Bu faaliyet, şırada bulunan şekerin alkole dönüşmesi ve karbondioksit (CO²) gazının açığa çıkması sonucunu doğurur. '' Şaraptaki bu olaya MASERASYON denir. Yani üzüm suyu içindeki doğal şekerin alkole çevrilme sürecine maserasyon denir.
Evde şarap yapımı demek, evin bir bölümünü iki üç gün kapatmak demektir. Çünkü şekerli bir meyvanın artıkları ister istemez hijyen koşullarını da peşinden getirecektir. Şarabın da aynı zamanda kendi bakterisi dışında başka bakterilere bulaştırılmaması gerekmektedir. Yoksa tüm emekleriniz ve beklentileriniz boşa çıkar. Şarap yapacakların öncelikle ÖZEL HİJYENİK ORTAMLARININ OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU ORTAMI YILDA HİÇ OLMAZSA ÜÇ GÜN SAĞLAYAMAYAN ŞARAP YAPAMAZ.
Buraya kadar anlattıklarımla ilgili sorulara cevap verebilirim.
Sizin yaptığınız şaraplar içilmeye uygun hale gelmiştir sanırım. Sonuç nasıl?
Sebahattin Sargın
27-12-2006, 19:01
Şarapla ilgilenen arkadaşlara şarap hastalıklarını yazayım dedim belki lazım olur...
SİRKELEŞME:
Şaraplarda görülen en tehlikeli hastalıktır.Sirkeleşme, sirke bakterilerinin şarabın alkolünü sirke asidine çevrilmesiyle oluşur.Bu bakterilerin çalışabilmesi için bol oksijine ve yüksek ısıya ihtiyaç vardır.Sirkeleşme şarapta koku ve tad değişikliği yaratır.Şarap koklandığı zaman sirke kokusu ve tadına bakılınca da fazla ekşilik duyulur.
Sirke bakterileri hava ile çalıştıklarından daima şarabın üst kısmında yaşarlar, çalışmaları devam ederse yüzeyde ince bir zar meydana gelir.Buna sirke anası denir.Sirke asidi bakterileri her şarapta az miktarda vardır.Fakat bunlar ancak uygun ortam bulunca çoğalırlar.Çalışmalarına engel olmak için yaşama ortaklarını yok etmek gerekir.
Sirkeleşme şarap için korkunç bir hastalıktır. Sirkeleşen bir şarap hiçbir zaman iyileştirilemez. Üstelik çok bulaşıcı olduğundan diğer şaraplara da çabucak geçer. Sirkeleşmiş şarapların içki olarak satılmasına izin verilmez. Ancak sirke yapılarak değerlendirilmesi mümkündür.
Şarapları sirkeleşmeden kurtarmak için şu tedbirler alınır:
1- Çürük ve bozuk ürünler şaraba işlenmez.
2- Temizliğe her bakımdan önem verilmelidir.
3- Fermantasyon veya dinlendirme sırasında ısı yükselmesine engel olmalı, şarabın hava ile teması kesilmeli.
4- Dinlendirme sırasında kaplar tamamen dolu bulundurulmalıdır.
ÇİÇEKLENME:
Ülkemiz şaraplarında ençok görülen hastalıklardan biridir.Çiçeklenmeyi şarabın üst yüzünde çalışan çiçek mayaları yapar. Önceleri ince fakat gittikçe kalınlaşan beyaz sarımsı ve kırışık bir zar meydana getirirler. Zar kalınlaşınca dibe çökerek şarabın bulanmasına sebep olur.Çiçek mayaları az havalı ortamda çalışırlar.Bunlar şarabın alkolünü parçalayarak şarabı su haline getirirler.Böylece şarap içilmez bir hal alır.
Şaraplarda çiçeklenme görülünce, başında tedbir alınırsa bozulmanın önüne geçilmiş olur. Hafif çiçeklenen şarap üstteki zar parçalanmadan şarabın yüzeyinden biraz aşağıya doğru şarap verilerek taşırılır. Böylece çiçek mayaları şaraba karışmadan kolayca ayrışmış olur.
ACILAŞMA:
Bu hastalığa daha çok kırmızı şaraplarda rastlanır. Şarabın rengi solar. Tadında anormal bir tatlılık ve yavanlaşma olur. Hastalığın ilerlemesiyle şarap tamamen acılaşır. Bu arada renk esmerleşir ve nihayet esmer bir tortu oluşur.
Bu hastalığın olmaması için çürük ve küflenmiş üzümler şaraba işlenmemeli, şaraplar erken aktıralarak bol bol kükürtlenmeli.
ŞARABIN ŞİŞELERDE BULANMASI:
Şişelenmiş şaraplarda bazen bulanma ve tortulanma görülür. Bunlar mikroorganizma faaliyeti veya fiziksel, kimyasal sebeplerden ileri gelir. Şarap şişelendikten sonra çok soğukta bırakılır ve hava alırsa tortu meydana gelir.
Özellikle şarap taşı ve proteinli maddeler çökerek böyle tortulanmaları yaparlar. Bir de fermantasyonu tamamlanmamış , içinde az miktarda şeker olan şaraplarda mayaların tekrar çalışması sonucu bulanıklık görülebilir.
Şişelenmiş şarapların bulanmasını gidermek için şu çarelere baş vurulur. Şarap şişeleri boşaltılır, filitrelerden süzülür, tekrar şişelenir.
Bu bulanmaları önlemek epeyce masraflı olur. Bunun için önceden tedbir alarak şaraplar soğuk yerlerde bırakılmamalıdır.
KAYNAK: Gıda teknolojisi ders notları.
Teşekkürler Sebo benim şarabım sirkeleşti ilk ve son denememdi.
Sebahattin Sargın
27-12-2006, 19:24
Sevgili zerrin uslu acemi olarak yaptığınız için, sirkeleşme olması normal. Bence bir daha deneyin boza yapa, şarap yapmayı öğrenirsiniz. İlk şarabınız muhtemelen hava almıştır. Bol şans...
Teşekkürler Sebo ama bir daha denemem ,önce çok ilgimi çekmişti ,hevesimi aldım ,en azından denedim, içimde kalmadı ama bana göre olmadığına kesin karar verdim.,
Sebahattin Sargın
27-12-2006, 19:35
Tamam siz bilirsiniz zerrin hanım. Zerrin hanım yaptığınız şarabı daha sonra sirke olarak kullandınızmı peki?
Henüz yarısını kullandım ama bence sirkesi de kötü:(
Sebahattin Sargın
27-12-2006, 19:46
Tamam, neyse geçmiş olsun ne diyelim.....
zerrin hanım 2006 hasatı kendi bahçemizin mahsüllerinden,urla topraklarında yetişmiş şarabım şişelenmeye,hazır 15-20 gün gibi bir zamanı var size tattırmak gurur duyarım .bence vazgeçmeyin bidaha deneyin
Sebahattin Sargın
10-02-2007, 22:07
Bence de zerrin hanım sevgili açelya doğru söylüyor elinde sonunda istediğiniz tadı elde edersiniz.Bir daha denemekten zarar gelmez.
Henüz yarısını kullandım ama bence sirkesi de kötü:(
Okurken gülümsedim, kusura bakmayın :)
Aslında bu cümledeki hüznü de hissedebiliyorum. Hüzünlü ama çok içten ve çok sevimli bir cevap...
zerrin hanım 2006 hasatı kendi bahçemizin mahsüllerinden,urla topraklarında yetişmiş şarabım şişelenmeye,hazır 15-20 gün gibi bir zamanı var size tattırmak gurur duyarım .bence vazgeçmeyin bidaha deneyin
Nazik teklifinize teşekkür ederim.Benim de üzüm bağım olsaydı bir daha denerdim.;) .
Okurken gülümsedim, kusura bakmayın :)
Aslında bu cümledeki hüznü de hissedebiliyorum. Hüzünlü ama çok içten ve çok sevimli bir cevap...
Hisleriniz çok kuvvetli:D
üzüm bağım olmadanda bunu yapıyordum
lerdemir
12-02-2007, 01:00
hep demişimdir evde yapmayın için diye....çok yakında raflarda olucaz...üzüm suyuyla beraber...toptan almak isteyen olursa üzüm suyunu pastörize edilmiş 10lt lik poşet ambalajlarda 7ytl /lt den satabiliyoruz.İzmir ve İstanbul'da teslimat yapabiliriz.
Başladı mı İstanbul'da satışlarınız?
Bir de, ürün gerçekten %100 doğal üzüm suyu mu, yoksa konsantreden mi?
flyingimam
19-03-2007, 03:53
evde kısa sürede şarap(aslında hapishane şarabı) yapımıyla ilgili 2 ingilizce link, bi ara vaktim olursa çeviririm bile.
http://www.thesneeze.com/mt-archives/000373.php
http://www.survivalarts.com/archives/000586.html
ilk linkten özenerek denemiştim bir keresinde, ve evet çorap ve küflü ekmek kullandım, peki şaraba benzedimi? sayılır.. alkol mevcuttu ama tadı köpeköldürene bile yaklaşmıyordu, ve toprak gibi kokuyordu, bende birazını içtikten sonra avanos vadisinin(çok güzel şaraptır ve ucuzdur) daha az vakit alacağını düşünüp dökmüştüm.
ahh ah güzel günlerdi..
denizakvaryumu
28-07-2007, 22:54
EVDE KOLAY ŞARAP YAPILMASI
Taze üzümün pahalı olması, sıkılması işleminin zahmetli olması nedeniyle biz supermarketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz üzerinde "No prezervatives added, %100 pure" (Koruyucu madde kullanılmamıştır %100 saf ) yazan üzüm sularını kullanıyoruz.
ŞERBET HAZIRLANMASI:
20 litre üzüm suyuna iki litre elma suyu ve beyaz üzüm suyuna 1250g kırmızı üzüm suyuna ise 1500 g toz şeker ekleyip şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırın.
MAYANIN HAZIRLANMASI:
Bir fincan içerisine iki tatlı kaşığı toz şeker, iki çay kaşığı kuru ekmek pasta yapımında kullanılan mayadan koyup üzerine yarım çay bardağı ılık su ekleyin (asla sıcak su koymayın maya ölür). Bunları şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra fincanın üzerini mendil peçete benzeri birşeyle örtüp karanlık, ılık bir yerde iki saat kadar bekletin. İki saat sonra mayanın harekete geçtiğini fincanın içindeki karışımın köpürdüğünü göreceksiniz.
MAYA İLE ŞERBETİN KARIŞTIRILMASI VE KAP SEÇİMİ:
Aşağıda özellikleri belirtilen yer ve şartlarda üzüm şerbetinin üzerine fincan içerisinde iki saat bekletilen maya dökülür. Kabın ağzı hava çıkışını sağlayıp dışarıdan hava girmesini engelleyecek şekilde kapatılır. Aşağıda özellikleri belirtilen uygun bir yerde bırakılır. 24 saat içinde permantasyon ve gaz çıkışı başlar ilk beş gün gaz çıkışı sürekli artar. Beşinci günden sonra yavaş yavaş gaz çıkışı azalır. 20. güne kadar kaba hiç dokunulmaz.
Kullanacağımız kapta bulunması gereken özelliklerden birincisi içerisindeki şerbeti çevredeki ısı değişikliklerinden korumalı. Bunu kabı battaniye benzeri bir örtü ile sararak sağlayabilirsiniz bu sekilde çevre sıcaklığından karışımın etkilenmesini sağlamış olursunuz. Eğer iklim yaz ise ve sıcaklığın 20 derecenin altına 30 derecenın üstüne çıkmayacagı bir dolap veya oda varsa battaniye benzeri örtüye de hiç gerek yok. Yazın mutfak dolapları gerekli şartları genellikle Türkiye'nin heryerinde sağlayabilmekte.
Kullanacağınız kap çevredeki ışıktan şerbeti korumalı. Birkaç dakikalık ışık etkisi pek önemli olmamakla birlikte kabın kaltığı yerin karanlık olması, kabın ışık almayacak özellikte olması ya da siyah bir kumaşla iyice örtülerek ışıkla temasının engellenmesi gerekir.
Kullanılan kabın ağız kısmı dışarıdaki havanın şerbete temasını engelleyecek ancak permantasyon süresince oluşan karbondioksit ve hidrojen gazlarının çıkışına misade etmeli. Size biraz karışık gelmiş olabilir ama çok basit eğer kabınız bir su bidonu ise kapağını tam sıkmayıp çok az gevşek bırakarak gaz çıkışına müsade etmiş dışarıdan havanın girmesini engellemiş olursunuz. Bidonun kapağı yok ise bu işlemi havlu benzeri bir bez parçasını ağız kısmında açıklık kalmayacak şekilde bidonun üzerine kapatarak da yapabilirsiniz. Biz burada daha eğlenceli olması nedeniyle bidonun kapağına bir delik açarak ince akvaryum hortumu takmakta hortumun ucunu da içerisinde 1 cm yüksekliğinde su bulunan bardağa koyarak hem hava kabarcıklarını izlemekte hem de dışarı ile teması kesmekteyiz.
DİKKAT KULLANACAĞINIZ KABIN AĞZINI TAM OLARK KAPATIRSNIZ İÇERİDE BİRİKEN GAZ KABIN PARÇALANMASINA NEDEN OLUR. KULLANILAN KABIN AĞZI MUTLAKA GAZ ÇIKIŞINA MÜSADE ETMELİDİR.
Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı gibi eskiden beri şarapların karanlık mahsenlerde yapılma nedeni çevre ısısının sabit olması ve güneş ışığı almamasıdır. Eskiden beri evlerde yapılan şaraplarde sıcaklığı sabit odalar ve toprak küpler seçilme nedeni de aynıdır.
20. GÜNDEN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER:
AKTARMA İŞLEMİ Aktarma işlemi şaraba berraklık kazandırmak, maya kokusunu atmasını sağlamak içime hazırlamak için yapılan bir işlemdir. 20 gün bekleyen karışım mümkünse hiç yerinden oynatılmadan bir hortum kullanılarak üst kısmından başlanarak ikinci bir kaba aktarılır. Bu aktarma işlemi esnasında karışım eksildikçe hortum daha aşşağıya indirilir. Bidonun dip kısmına gelindiğinde dipteki ölü bakteri ve besin artıklarının oluşturduğu katmana dokunmadan sıvı kısım tamamen aktarılır. Bidon itinayla yıkandıktan sonra aktarılan karışım tekrar aynı bidonun içerisine doldurulur. Her üç günde bir defa bu aktarma işlemi yapılır. Aktarma işlemleri esnasında tabanda oluşan tortu hiç hareket ettirilmeden sadece üst kısımdaki sıvı aktarılır. Yaklaşık üç dört defa bu işlemi yaptıktan sonra içilmeye hazır sarap elde etmiş berraklığı sağlamış maya kokusundan kurtulmuş olursunuz. Ben size üç ayı dolmamış şarabı şişelememenizi öneririm. Çünkü permantosyon gaz çıkışı az da olsa devam ettiğinden şişe içerisinde tortu bırakacaktır. Bidonun üst kısmından içeceğiniz kadar almanız en doğru yöntem.
Öncelikle size bu 20 gün içerisinde neler olduğunu anlatayım; Bakteri kendisi için ideal yaşama ve çoğalma ortamını buldu. Isı ve besinler hepsi onun için hazırlanmıştı. Bakteri sürekli yedi ve çoğaldı bol miktarda karbondioksit (Cola ve birada tüm gazlı içeceklerde bulunur zehirli değildir) hidrojen (Zehirli değildir) gazı çıkarttı, alkol üretti. Üretilen alkol saf etil alkoldür. Bu süre içerisinde bakterilerden bir kısmı da ölerek ağır olmaları nedeniyle bidonun dibinde çökelti oluşturdular. 20.gün normal şartlar altında (istisnaları aşağıda açıklayacağım) bulanık alkol kokusu veren ama maya kokusu da olan şekeri kalmamış şarap tadına yaklaşmış bir sıvı elde edeceksiniz.
Yukarıda normal şartlar altında denme nedeni üzüm sularının ve üzümlerin değişik miktarda şeker içermeleri nedeniyle 20. gün sonunda karışımın hala şekerli kalması söz konusu olabilmekte. Böyle birşeyle karşılaşıldığında yapılması gereken işlem de aktarma işlemi sonrası her 20 litreye iki litre su katılması.
http://www.showtvnet.com/hobby/bilelim/sarap/nasil.shtml
deniz boro
23-09-2007, 23:37
Daha önce iki sene boyunca deneme yaptım. Aslında yöntem çok basit. Juiserda üzümleri sıkıp (bulduğum en ucuz tür) içine bir dilim bayat ekmek atıp arada bir alt üst edip üstüne üzüm suyu eklediğim ışık geçirmez bir kapta bekletmek.
Ancak bu sene parama kıyıp hem daha kaliteli bir üzüm kullanmak hem de değişik bir meyvanın şarabını denemek istiyorum.
Önerilerinize açığım.
Mesajınızı uygun başlığa taşıdım. Yeni başlık açmadan önce, aynı konuda açılmış bir başlık olup olmadığını araştırınız.
İki ev ilerideki komşum bahçede şarap yapıyor. Fakat rüzgar o yönden esince feci kokuyor.
Şu anda bile açık olan penceremden buram buram koku geliyor. Kalbini kırmak istemediğimden sabırla bekliyorum :)
Koku şaraptan gelmiyormuş. Komşum sıktığı üzümlerin posalarını bahçesine sermiş. Gübre niyetine sanırım. Kokuyu yapan buymuş.
deniz boro
24-09-2007, 20:37
Evde şarap yapmak eğer bu işi bir ev endüstrisine çevirmeyecekseniz o kadar da detaylı değil.
Öncelikle bir şekilde üzüm tanelerinin suyunu çıkarmanız gerek. B en mutfak meyve presini kullanıyorum. Eğer kızrmızı şarap yapacaksanız kabukları ve çekirdekleri ile birlikte ışık geçirmez bir bidona koyun ve üstüne bir dilim bayat ekmek ilave edin. Fermantasyon için gereken bakteri ekmekte vardır. Daha sonra günde 1-2 defa alt üst edin ve fermantasyon sonucu azalan üzüm suyunu üstüne ilave edin. Şarap mevsim sıcaklığına göre 30 gün civarında şişelenme kıvamına gelir. Tülbent v.s. ile süzün ve içine zzararlı bakterileri öldürmesi için bakır tel atıp 3-4 gün bekleyin. Daha sonra şişeleyip tıpaların üzerine de mum dökün.
Kabaca böyle yapılıyor.
Ancak kıvamını tutturmak bikaç sene deneme gerektirebilir.
lerdemir
25-09-2007, 11:24
Bakır tel herhangi bir zehirlenme etkisi yapmaz mı peki?
tourkana
26-09-2007, 21:03
Başladı mı İstanbul'da satışlarınız?
Bir de, ürün gerçekten %100 doğal üzüm suyu mu, yoksa konsantreden mi?
Levent kusura bakma sorun havada kalmış gibi olmuş ama daha yeni gördüm, evet abi Üzüm Suyu Yaş üzümden sıkılarak ,aseptik pastörizasyonu yapılıp şişeleniyor. Migros-Metro-Real marketlerde var,içersen 2-3 ytl lik üzüm sularından nasıl farklı olduğunu bir anda anlayıveriyorsun.
Kullanılan üzümler şaraplık Cabernet Sauvignon-Merlot üzümleri ....Bir nevi alkölsüz şarap yani.
Afiyet olsun.
erhanciftci
18-05-2008, 08:11
Merhaba arkadaşlar. Babam her yıl şarap yapmak için bağdan birkaç asma ayırır. Ve sonunda şarap yaptığını sanarak sevinir. Üzüm suyuyla bi kaç hafta oyalanır. Üzüm suyu bi türlü babamın yüzüne gülmez. Sevinen taraf hep annem olur turşuları için bir sürü sirkesi olmuştur artık. bakalım Bu yıl da sirkemiz olacak mı???
Aslında şarap yapmak çok ta zor değil.Az bir şey yapmak istiyorsanız 10-15 kg olgun(tatlı) üzüm .8 lt damacana tercihen cam ama yoksa plastik de olabilir(sterilize edilmeli).Üzümün mümkün oldukça çok ezilip suyu sıkılır(press altına koyulmalı) peynir yapar gibi.Sek olmasını istiyorsanız sapı ile beraber ezip sıkın.Şırayı damacanaya aktarın (posasız).Ağzını kapatın fakat çok sıkı olmasın ve karanlık,serin hava sirkülasyonu olan yere 10-15 günlüğüne koyun. Dokunmayın(oldu mu olmadı mı diye açmayin)Önce bulanık olacak.Tortusu oturunca damacananın ağzı iyice kapatılır ve berraklaşıncaya kadar 20 gün kadar beklenir.Damacananın bulunduğu yer mutlaka serin ve ışık almayan bir yer olmalı ki sirke olmasın.Afiyet olsun:)
Tamtutulma
07-09-2008, 21:13
Yıllardır evde yaparım; dostlar da çok beğenirlerde mübarek ramazan günü bunu anlatmak ne kadar doğru olur şimdi :D
Ben size işin inceliklerini anlatayım: İlk adım en doğru üzümü seçmektir. Şarap için doğru üzüm aroması yoğun olan, yerken içinizi kıyacak kadar tatlı- şerbetli üzümdür. En güzeli kıraç bir yörenin üzümünü seçmektir çünkü üzümdeki kıvam çok daha yoğundur. Kıvamı yoğun olan üzümün alkol oranı tam kıvamında olacaktır.
Erken hasat edilmiş üzümleri tercih etmeyin. Bırakın üzüm dalında kaldığı kadar kalsın. Böylece üzüm tanelerindeki fazla su azalacak ve üzümün kıvamı daha da artacak, şeker oranı yeterli düzeye gelecektir.
Asma üzümünden şarap yapmayın, çünkü şarap değil çocuk maması olacaktır :D
Şarabı mayalarken içine bir kaç tane elmayı dilimleyip atın. Hem elmanın aromasını alacak, hemde daha sert olacaktır. Bir kaşıkta süzme bal eklemeyi ihmal etmeyin.
Üzümleri saplarından ayırıp bir çuvala koyun. Bir leğende iyice yıkadığınız ayağınızla çiğneyin. Çizme kullanacaksanız sakın çizmeleri deterjanla yıkamayın.
Gerisini ramazan bitince anlatırım :D
Şarap yapımı konusunda en iyi Türkçe kitapları Kavaklıdere Şarapları eğitim yayınlarınan temin edebilirsiniz. Özellikle Şarap Teknolojisi ve Özel Şaraplar adlı iki kitap, profesyonel üreticilere yönelik olması nedeniyle, biraz sıkıcı olmakla birlikte, ilk okumadan sonra ikinci okumada bizim gibi amatörlere yararlı olabilecek özetler çıkarıldığında çok faydalı. Ben dört sene önce Fethiye Kaya Köyünde bu kitaplardan yararlanarak şarap yaptım. Özellikle rumların şarap yapımında kullandığı, cinsini anlayamadığım, özel bir üzümden yaptığım şarap çok güzel olmuştu. Daha sonraki senelerde şarap yapma olanağı bulamadım ama bu üzümlerden çelik alarak Faralyada 8 asma yetiştirdim. Bu asmalardan bu sene şarap yapmayı planlıyordum, fakat bu sene ilaç kullanmadan üretim yapmayı deneyince asmalarım rezil oldu. Üzümler buruşuk oluştu. Şaraptan vazgeçtim.
Ek bir bilgi olarak şarap yapımında, Keyif Dünyasından temin ettiğim, hava kilidi v.s gibi farklı aksesuarları kullandığımı belirteyim. Ayrıca şarap yapımında çok özet bilgileri internetten bulabileceğiniz gibi Kavaklıdere'nin Şarabın ABC'si adlı kitapçığı da çok yararlı olabilir. Bu kitapçığı, hala varsa, Kavaklıdere mağazalarından ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ben 2003 yılı Ağustos ayında almışım.
ayhan coruk
12-10-2008, 20:11
Merhaba arkadaslar ben bugun şarap yaptım sızlere kendı stılımı anlatmak ıstıyorum öncelıkle üzüm veya hazır satılan şıra elde edılır üzümlerı temız bır ortamdan elde ettıysenız yıkmaya gerek yok su şarab ın düşmanıdır bır damla dahı suyla temas olmayacak bıdonda sırada su kalmayacak. şıramız yanı üzüm suyu hazır bıdona sırayı koyarken sıranın suzulmesı gerekıyor . Benım kullandıgım bıdon hazır plastık musluklu bıdondur sırayı koyduktan sonra musluk kısmına bır hortum takıp onuda ıcı su dolu kola şişesının ıcıne koyacagız yanı bıdondakı malzemenın havayla temasını kesıp kaynama mayalanma fermantasyon ıslemının rahat olmasını saglayacagız.bu sure 20 ıla 30 gun .daha sonra kaynama bıtınce 40 gunde şarabın demlenmesını olusmasını bekleyecegız . Not 300kg yas uzumden 250 kg sıra elde ettım uzumlerı seffaf naylon torbada temız cızmemle ezerek sıktım sıktıgım posayı delıklı patates torbasında suzerek daha fazla sıktım .üzümleri neden yıkamamamı8z gerekıyor cunkı üzüm tanesınde şarabı sarap yapan maya var hıcbır katkı olmadan sıranın mayalanması yıkan mayan üzümle elde edılır kolay gelsın sızlere tel 05425514416 sorularınız olursa beklerım
sinaninci1
13-10-2008, 13:43
Bu gün taze üzümü sıkarak yaptığım şarabın fermantasyonu bitti, açtım alta biriken tortuyu (çamuru) aldım. Tadına baktım hakikaten çok güzel dry bir şarap olmuş hafiften alkol ve maya kokusu var, tabi daha dinnenmesi gerekiyor, tavsiye ederim. üzüm bitmeden beyaz şarapta yapacağım şimdi onda sıra.
Sn şarapseven dostlar artık bende aranızdayım.şarap 40yıllık hobimdir.ancak iki yıldır ona tam anlamıyla bağlandım.30 yıl işim başka idi artık ona bıktım.Kendimi emekli ettim ve şaraba balıklama daldım.Kendi bağım ve küçük bir şarap odam var.Forumda okuduklarımdan anladığım malina arkadaşımız konuyu iyi biliyor.Todor,Sebahattin Sargın, Sinanİnci1 sizinle tanışmak isterim.komşuyuz.
İlerde kendimi daha iyi tanıtmak ümidiyle.Saygılar.memet77
Sn İnci benim şarabım hazır tattırmak isterim.tanışalım.memet77
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.