PDA

View Full Version : Demir Döküm Tencere Kullanımı




Müjgan
24-02-2011, 23:21
Hamuru, yoğurduğum kaptan büsbütün alamayacak kadar cıvık yoğurdum. Kekten biraz daha kıvamlıca idi, resmen, pişireceğim tencereye sıyırarak akıttım :)

Soğuk Hecha tencerenin dibine biraz un serpip, üzerine hamuru döktükten sonra, kapağını kapatıp radyatörün üzerine koydum.

Yaklaşık iki saat bekledim. Hamurun kabarmaya hevesli olduğunu görünce, 50 dereceye ayarladığım fırına, tencereyi kapağı ile birlikte koydum. Fırında 1 saat kadar beklediğinde, hamur tencerenin ağzına kadar kabardı.

194194




Kiraz
25-02-2011, 10:25
Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? Eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.

Müjgan
25-02-2011, 12:23
Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum, ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.

Sevgili Kiraz, akşam ekmeği tencereden çıkarmakta zorlanacağımı düşünmüştüm, ama öyle olmadı. Soğurken oluşan nem ile kolayca çıktı.

Sonuç olarak, soğuk tencerede de mayalanma işini becermiş olduk.

malina
25-02-2011, 12:43
Tencere kullanımıyla ilgili bilgileri bir arada bulundurmak iyi olacak, mesajlarınız burada da bulunsun :)

malina
25-02-2011, 12:54
194195

Sıvı oranı olması gerekenden fazla bir ekmek denemesi yaparken aklıma geldi. Wok tava, yapısı gereği ekmeği en kolay aktarabileceğimiz geniş bir ağıza sahip. Aktarma işlemini es geçip, son mayalanmayı burada yapsam soğuk olarak kullansam nasıl sonuç alırım denemesi yapmıştım :)

Tavayı sıvı yağla incecik yağladım, fazla birkaç damlayı da döktüm. Yağlama nedenim, tavayı biraz unlamak istememdi, yağ olunca un yapıştı ve tavanın dibinde toplanmadı. Mısır unu kullandım.

Hamur kabardı, pişirdim. En heyecanlı yer, ekmek kolay çıkacak mı?
Kesinlikle sorunsuz, hiç beklemeye, soğutmaya, ucundan kaldırmaya çalışmaya gerek kalmadı. Yan eğince ekmek kaydı :)

Fazla mısır unu da, peçete yardımıyla çok kolay döküldü.

Wok tavayı kullanmadaki esas nedenim başka, itiraf edeyim :)

Mekik biçimli ekmek yapmak istemiştim., yani sadece üstü kabarmış değil, altı da kabarmış...
Düşündüğüm gibi de oldu :)

Not: Tencere kapağım, tavaya da uyuyor...

Güler
25-02-2011, 18:42
Ben de İKEA'dan kapaklı vog almıştım, bunu çin tavuğu yaparken harlı ateşte kullanıyorum.
Ama döküm filan değil.
Sizin kullandığınız döküm mü?

malina
26-02-2011, 00:13
Evet benimki döküm...

malina
01-03-2011, 17:13
Fırın olmadan da kullanabilir miyim denemesi yaptım.
İşe yarıyormuş :)

194730

194731

194732

194733

194734

Güler
01-03-2011, 19:27
Ohh oh, ellerinize sağlık.
Şimdi o sıcacık ekmeğin yanında Ferda'nın (sizin) mis zeytinyağı ile zahter olacak ki .... sormayın sitsin.

Ben de bugün döküm ızgara aldım. İki elle zor taşıyor insan. Kullanım kılavuzunu okurken dikkatimi çekti; ilk kullanımda önce 25 cl. süt ile bir çorba kaşığı sıvı yağ koyarak kaynatın diyor.
Sıvı yağ olayını biliyordum da sütü hiç duymamıştım. Süt neden konur biliyor musunuz?

bettyycim
01-03-2011, 19:48
Bildiğim kadarı ile zehirlenme riskine karşı süt öneriliyor, teflon tencerelerde de önerilir genel de.

malbman
01-03-2011, 20:21
Sevgili Güler hanım, süt, metalin ya da dökümün işlenirken ısınmasını ya da deforme olmasını önlemek için üzerine yüklenen bir takım yağ ya da kimyasal madde artıklarının zararlı etkilerinin bertaraf edilmesi için kullanılır. Ayrıca protein bakımından zengin olduğu için ağır metallerin neden olduğu zehirlenmelerde panzehir olarak kullanılır.

Çocukluğumda alüminyum mutfak eşyalarının yeni yeni yaygınlaştığı zamanlar, evin kadınlarının yeni alınan alüminyum kapkacakta süt kaynattıklarını net olarak hatırlıyorum. Muhtemelen onlar da sütün bu etkisini biliyorlardı.

Müjgan
01-03-2011, 21:13
Malina'cım ekmeği ne ile yoğurduğunu yazmamışsın. Hamurun içinde yeşilimsi noktacıklar var sanki. Sağ alt köşede ekmeğe şekil vermek için kullandığın malzeme de çok akıllıca :)))
Fotoğraflar çok iyi de, tarifi yok ;)

malina
01-03-2011, 22:30
Bir defada sadece bir şey denenmez değil mi? Rezene ile nasıl olacak merak etmiştim :)

Müjgan
01-03-2011, 22:52
Peki sonuç nasıldı? Rezene ile...:)

malina
01-03-2011, 22:57
Su yerine, sulandırılmış rakı katılmış gibi :)

Müjgan
02-03-2011, 06:57
:)))

Kiraz
02-03-2011, 08:22
Demir döküm tencerelerin içi emaye ile kaplı olanlarını gördüm. Kullanan var mı? Normal döküm tencereye göre avantajları ve dezavantayları ne olabilir?

http://www.birmutfak.com/Demir-Dokum-Tencereler/135

Güler
02-03-2011, 09:06
Su yerine, sulandırılmış rakı katılmış gibi :)

Rakı fiyatları arttıkça, akşamcılar bu ekmeğe dönerler mi acaba? :p

Müjgan
02-03-2011, 12:20
Rakı fiyatları arttıkça, akşamcılar bu ekmeğe dönerler mi acaba? :p

Şakası bile "millet"i irrite edebilir :)))

elve
20-05-2012, 23:59
ben içi emaye olanından aldım içinde artan yemekler kalabiliyor çizilse bile zehirlemiyor
ama çok ağırrr