PDA

View Full Version : 1 - 1.5 günde sanayi tipi maya kullanmadan ekşi maya yapımı özel tarifi




soberman
24-02-2011, 22:35
Tarifi, İspir'li bir ustadan (çok kolay olmadı) alınmış ve bizzat uygulanmıştır. Ekşi Maya ekmek üretiminde kullanılan bu tarif, ekşi maya anası bozulunca Ustanın mayasını en kısa zamanda ekmek yapım periyoduna yetiştirilebilmesi açısından çok önemlidir.

24 saati geçince mayalama özelliği kazandığı görülmüş olmasına rağmen 36 saat sonrasında kullanılmıştır.

Ekşi Maya: Sarıkız'ın Detaylı Anlatımı (http://ekmeksanati.com/documents/sarfdkfdz.html)

http://ekmeksanati.com/documents/DSCF1616.jpg
Kullanılan malzemeler

http://ekmeksanati.com/documents/sarikiz.gif
... Veeee, ekşi mayamız hazır




Müjgan
24-02-2011, 22:54
Vışşşş!!! Sakin sakin malzemelerin fotoğraflarına bakarken, sayfayı aşağıya kaydırınca gördüğüm kıpırtı ile tırstım. :)

Kolaymış kolay olmasına da meşe külü suyu bulmak zor olur bizim için.

Bu çok özel tarif için teşekkürler soberman. "yakası açılmadık" başka tarifleriniz olduğunda da paylaşmanızı dileriz :)

omer.tuncer
25-02-2011, 00:21
kullandığınız ekşi maya üretimindeki bal eğer gerçek balsa sorun vardır çünki bal antibakteriyaldir. ve üremeyi geciktiri zannediyorum onun yerine pekmez kullana bilirsiniz. ama bu benim görüşüm. enzim konusunda mayalanmada bal kullanılmaması için uyarılar vardı.

soberman
25-02-2011, 04:08
kullandığınız ekşi maya üretimindeki bal eğer gerçek balsa sorun vardır çünki bal antibakteriyaldir. ve üremeyi geciktiri zannediyorum onun yerine pekmez kullana bilirsiniz. ama bu benim görüşüm. enzim konusunda mayalanmada bal kullanılmaması için uyarılar vardı.

Bal konusunda biraz hassasım, gerçek bal olması ihtimalinin yüksek olduğunu söylemeliyim.

Meşe külü suyunun özellikleri de çok ilginç.

Bizzat uygulayıp görmemiş olsam inanın size hak verirdim.

Bu güne kadar ekşi maya denince en az 4 günlük bir periyot göze alındığından (akkız, karakız, cankız gibi (http://ekmeksanati.com/documents/ekfei_maya_yapfdmfd.html)) sarıkız'ın bir rekor olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.

Bal yerine pekmez kullanılınca (denemediğim için bir şey diyemiyorum) sürenin kısalıp kısalmadığını bilmiyorum. Belki deneyen arkadaşlarımız olursa onlardan geri dönüş alabiliriz.

@Müjgan,

amacım sadece renk katmak, herhangi bir iddiam yok ve olamazda.

Sizler de takip ettiğim kadarıyla çok iyi gidiyorsunuz, memnuniyetle izlemekteyim.

Gerçek olan şu ki, artık evlerimizde kıtır kabuk ve çiğnemlik dokulu ekmekler de rahatlıkla yapılabiliyor, zevkle tüketilebiliyor.

Müjgan
25-02-2011, 12:33
@Müjgan,

amacım sadece renk katmak, herhangi bir iddiam yok ve olamazda.

Sizler de takip ettiğim kadarıyla çok iyi gidiyorsunuz, memnuniyetle izlemekteyim.

Gerçek olan şu ki, artık evlerimizde kıtır kabuk ve çiğnemlik dokulu ekmekler de rahatlıkla yapılabiliyor, zevkle tüketilebiliyor.

Hem tarifleriniz, hem de kattığınız renkler hoşumuza gidiyor. :p
Ekmek yapmayı angarya olarak gören onca insan varken, buradaki paylaşımlarımız ne kadar değerli bilemezsiniz.

soberman
25-02-2011, 13:31
Evet! Meşe külü suyu bulmak zor..!
Paylaştığınız için teşekkürler..!

Köyde ya da taşrada yakınınız veya bir tanıdığınız varsa istirham edersiniz, meşe odunlarını yakınca küllerini (onlar nasıl olacağını bilirler) ayırıp size gönderebilirler. Nitekim ben de böyle temin etmiştim.

üzüm
28-02-2011, 10:59
Sayın soberman, acaba meşe külü suyu hangi ölçülerde hazırlanıyor?

Tura
28-02-2011, 11:10
Köyde ya da taşrada yakınınız veya bir tanıdığınız varsa istirham edersiniz, meşe odunlarını yakınca küllerini (onlar nasıl olacağını bilirler) ayırıp size gönderebilirler. Nitekim ben de böyle temin etmiştim.

Meşe külü suyu bulmak gayet kolay. Meşe den yapılmış mangal kömürü işinizi görür.
Rahmetli annem suyu süzerken kül ayrımı yapamazdı.Dışarda ocağın altındaki sönmüş kor parçalarının arsaından suyu süzerdi. O su ile yaptığı baklavaları şimdi hiç bir yerde yiyemiyoruz.
O suyu mutlaka kullanın.
Sağ olun soberman

malina
28-02-2011, 12:10
Her medeniyetin kendine has şartları vardır. Sohbetin medeniyeti nargilenin şartları da bunlardır
işte : Köşe, Meşe, Şişe ve Ayşe...

Köşe; nargile keyfinin ortalık yerde yapılamayacağını,
Meşe; meşe ağacının “pırnav” denilen türünden elde edilen kömürü,
Şişe; iyi bir nargileyi
Ayşe ise servis yapan garsonları ve servisin kalitesini anlatır.

Yolunuzun üstünde nargile kahvesi var mı? :)

üzüm
28-02-2011, 13:52
Pırnal meşesi mi bilmiyorum ama %100 meşe külü isterseniz gönderebilirim. (Bizdeki kuzine külü)

soberman
01-03-2011, 22:23
Sayın soberman, acaba meşe külü suyu hangi ölçülerde hazırlanıyor?

Bildiğim standart bir ölçüsü yok. Kavanozun 1/3'ünü pudra kül doldurup üzerine damacana suyu koyup önce iyice çalkalıyoruz, arkasından da üstte berrak su oluşana kadar çökmesini bekliyoruz. Bu aşamada ne olur ne olmaz diye küllü suyu (ne kadar kıymetliymiş) buz dolabında tutmuştum.

üzüm
02-03-2011, 19:55
Teşekkürler.

Meşe külü neredeyse her derde deva gibi; çamaşır yıkanmasında, toprağın beslenmesinde, tohum saklanmasında, hamur işlerinde ...

soberman
02-03-2011, 20:37
Teşekkürler.

Meşe külü neredeyse her derde deva gibi; çamaşır yıkanmasında, toprağın beslenmesinde, tohum saklanmasında, hamur işlerinde ...

Bir yerlerde maymunların evlerden meşe külü çalıp yediklerini, sindirim sıkıntılarını bu yolla da giderdiklerini okumuştum. Ama kaynağı hatırlayamıyorum.

Mangal ya da meşe kömürü satıcısı filan da olabilir, bilemiyorum :p.