PDA

View Full Version : endivyen




dermana
22-12-2010, 01:17
antalya da bir otelin menüsünde gördüğümde ilgimi çok çekmişti. tadına baktığımda [marul sevmeyen biri olarak] marulun alternatifini bulmuştum.kolayca bulunmadığından kendim yetiştirmeye karar verdim. menemen deki tarlama aynen marul dıker gibi diktim. acaba doğru mu yaptım.




dragro
02-01-2011, 18:48
endivyen hakkında biraz bilgi ,,,,,

the_mc
02-01-2011, 20:00
ENDİVYEN (Hindiba)

Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
(Papatyagiller)
Alt familya: Cichorioideae
Oymak: Cichorieae
Cins: Cichorium
Tür: C. endivia

İng: Endive
Alm: Endivie
Fra: Endive
İsp: endibia

Saçaklı yaprakları olan bir marul'u andıran Endivyen aslında bir hindiba çeşididir. Endivye’nin fırfırlı, ince uzun dış yaprakları koyu yeşil, ortalarda kalan ve daha saçaklı, kıvır kıvır olan iç yaprakları ise açık yeşil ve beyazdır. Özellikle beyaz iç yaprakları salata ve süslemelerde tercih edilen endivyen narin ancak acımtırak bir lezzeti vardır.

Salatalarda, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. İştah açıcı özelliği, mineral ve vitamin zenginliği açısından çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Vitamin Özelliği A - B1 - B2 - C
Yıl içinde bulunduğu mevsim / ay 12 ay
Saklama koşulları +3 +5 °C

Hindiba (Cichorium endivia), papatyagiller (http://tr.wikipedia.org/wiki/Papatyagiller) (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bitki) türü (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCr).
Mısır (http://tr.wikipedia.org/wiki/M%C4%B1s%C4%B1r) ve Endonezya (http://tr.wikipedia.org/wiki/Endonezya) kökenli olduğu sanılan bitkinin, 16. yüzyıldan bu yana Avrupa (http://tr.wikipedia.org/wiki/Avrupa)'da tarımı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Tar%C4%B1m) yapılmaktadır. Yüksekliği 50-100 cm arasında değişir; parçalı yaprakları ve açık mavi renkli çiçekleri vardir. Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır.
Hindiba cinsinden bir diğer bitki türü olan beyaz hindiba (http://tr.wikipedia.org/wiki/Beyaz_hindiba) (Cichorium intybus) ile yakın akrabadır.
Ülkemizde yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Bu yapraklar ülkemizde “Hindiba” ve “Radika” olarak bilinir.
Alt türler

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Andijvie_bloei.jpg/175px-Andijvie_bloei.jpg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Andijvie_bloei.jpg)
(http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Andijvie_bloei.jpg)
Hindiba ve çiçekleri




Cichorium endiva subsp. endivia
Cichorium endiva subsp. pumilum

the_mc
02-01-2011, 20:16
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7086 burda da biraz konuşulmuş ve ayrıca..




Beyaz hindiba

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Cichorium_intybus-alvesgaspar1.jpg/260px-Cichorium_intybus-alvesgaspar1.jpg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Cichorium_intybus-alvesgaspar1.jpg)

Bilimsel sınıflandırma (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_s%C4%B1n%C4%B1fland%C4%B1rma) Alem: Plantae (http://tr.wikipedia.org/wiki/Plantae) (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (http://tr.wikipedia.org/wiki/Magnoliophyta)
Sınıf: Magnoliopsida (http://tr.wikipedia.org/wiki/Magnoliopsida)
Takım: Asterales (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Asterales&action=edit&redlink=1)
Familya: Asteraceae (http://tr.wikipedia.org/wiki/Asteraceae)
Alt familya: Cichorioideae (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Cichorioideae&action=edit&redlink=1)
Oymak: Cichorieae (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Cichorieae&action=edit&redlink=1)
Cins: Cichorium (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Cichorium&action=edit&redlink=1)
Tür: C. intybus
Binominal adı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Binominal_nomenklat%C3%BCr) Cichorium intybus

(http://tr.wikipedia.org/wiki/Linnaeus)



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/Witlof_en_wortel.jpg/260px-Witlof_en_wortel.jpg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Witlof_en_wortel.jpg)

(http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Witlof_en_wortel.jpg)



Beyaz hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (http://tr.wikipedia.org/wiki/Papatyagiller) (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk (http://tr.wikipedia.org/wiki/Tomurcuk) şeklinde hindiba (http://tr.wikipedia.org/wiki/Hindiba) cinsinden bir sebze türü (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCr). İlk olarak Belçika (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bel%C3%A7ika)'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir. Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir.
"Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Tarihçe

Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında Brüksel (http://tr.wikipedia.org/wiki/Br%C3%BCksel) civarında Hollanda (http://tr.wikipedia.org/wiki/Hollanda) ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı. I. Dünya Savaşı (http://tr.wikipedia.org/wiki/I._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1) sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür.

Beyaz hindiba besin değerleri (100gr)



Vitamin A 2167,0 IU
Beta Karoten 1300,00mcg
Vitamin B5 0,90mg
Vitamin K 231mcg
Vitamin C 6,5mg
Protein 1,3g
Enerji 17kcal
Karbonhidrat 3,4g
Yağ 0,2g
Potasyum 314mg
Demir 0,8mg
Fosfor 28mg
Bakır 0,10mg
Manganez 0,42mg
Su 93,8g

Faydaları

Beyaz hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilebilir.

dermana
03-01-2011, 12:58
sayın the mc. benim dikimini yaptığım endivyen resimlerdeki cinslere hiç benzemiyor. radikanın tatlı olanı.. ileride gelişimleriyle ilgili resim ve bilgileri paylaşırım...

şehnaz
03-01-2011, 17:56
Umarim faydasi olur .

dermana
03-01-2011, 20:09
187229 bunlar 3ay önce deneme amaçlı diktiğim endivyanler

dermana
03-01-2011, 20:14
187231 bunlar da 20 gün önce dikilenler

dermana
16-01-2011, 09:27
endivenlerin ilk çapası dün yapıldı

Mine Pakkaner
16-01-2011, 11:27
Cichorium intybus adi endivdir. Kültür varyetesi ise Cichorium endivia L. var. crispum),kıvırcık endivdir ve ticari yetiştiriciliği yapılan kültür varyetesidir. Bir alt varyetesi de düz yapraklı endiv. O da Cichorium endivia L. var. latifolium

Bir de yabanisi var ki o da Cichorium pumilus.

Sn. Dermana' nın tarlasında kültür varyetesi olan kıvırcık endiv yetiştiriciliği yapıldığı görülmekte.
(Bu arada alıntı yaptığınız internet sayfalarının kaynaklarını belirtmenizi rica ederim.)

dermana
03-04-2011, 19:44
bugün itibariyle endivyenlerin son hali.. haftaya hasat zamanı.

Mine Pakkaner
03-04-2011, 19:48
Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bereketi bol olsun.

dermana
03-04-2011, 19:50
Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bereketi bol olsun.

yolunuz menemen´e düşerse bekleriz

trilye
03-04-2011, 21:40
Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim?

dermana
04-04-2011, 21:03
Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim?

benim yetiştirdiğim çeşit tüm yıl boyunca ekilebilir. aldığınız tohumların hangi çeşit olduğunu belirtirseniz yardımcı olabiliriz.

trilye
06-04-2011, 21:58
Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor.

malbman
07-04-2011, 07:36
Sayın dermana, tarihlerden yanlış anlamadıysam 11 nolu mesajdaki endivyenler yaklaşık olarak 120 günde mi hasata geldi?

Todor
07-04-2011, 07:57
80 - 90 günde satışa geliyor. 4 ve 5 numaralı mesajlarda gözükenler endivyen değil, chicori, hindiba veya pollo rosso isimleri ile satılan bitkiler.
Genel olarak mantari hastalıklara, tripse dayanıklı, salyangoz, tırtıl problemi yaşamadığım, yüksek mağnezyum ve demir isteyen bir bitki.

Aşağıda fotoğrafını yüklediklerim benim yetiştirdiklerim. Şu ara kesip satışa yolluyorum.

201443

201444

malbman
07-04-2011, 12:55
Sevgili Todor yine muhteşem bir tablo çizmişsin. Emeğine sağlık. Bilgi için de ayrıca teşekkür ederim.

dermana
07-04-2011, 21:02
Sayın dermana, tarihlerden yanlış anlamadıysam 11 nolu mesajdaki endivyenler yaklaşık olarak 120 günde mi hasata geldi?

evet yaklaşık 120 gün. extra hiçbir işlem [gübreleme-ilaçlama] yapılmadan.

malbman
07-04-2011, 21:15
Teşekkür ederim sayın dermana. Sizinkilerin de maşallahı var. Bol kazançlar dilerim.

dermana
07-04-2011, 21:18
Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor.

vilmorin´in endivyen tohumunu türkiye`de sattığını zannetmiyorum. buna benzer hindiba tohumu var. eğer hindibaysa verilen ekim tarihleri doğrudur.

trilye
07-04-2011, 21:50
Benim aldığım paketin üzerindeki resim sayın Todorun yüklediği ikinci resime daha çok benziyor.Sanırım ben hindiba tohumunu endivyen tohumu diye düşünerek aldım.İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

fatmadundar
12-04-2011, 13:15
Sqayın Dermana, sn. Todor, her ikinizin de endivyen tarlaları muhteşem. Uzaylı da arkanızdan geliyor. Ben bunu şimdiye kadar radika olarak biliyordum. Ve çiğ olarak da yendiğini bilmiyordum. Hafif haşlayıp salatasını yapıyordum.

Güler
12-04-2011, 15:31
Ben, bunları çiğ olarak yeşil karışık salatada kullanıyorum. Kendim yetiştirmedim, marketlerden satın alıyorum.

Todor
12-04-2011, 17:02
Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor.

Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta.

Güler
12-04-2011, 18:16
Evet, sevgili Todor haklısınız.
Acımsı bir tadı var ama karışık yeşil salata (yağlı kafa, akdeniz salatası-kırmızı yapraklı-, kırmızı lahana, roka, havuç rende, edivyen, reyhan ve iri yapraklı fesleğen), bir iki diş dövülmüş sarımsak, bir çorba kaşığı çam fıstığı, sızma zeytinyağı, bir adet kesme şeker, ve bol nar ekşisi ve biraz tuz ile yaptığınız soslu karışımlı salatada çok güzel oluyor. Acılığını hiç hissetmiyorsunuz bile.

dermana
08-06-2011, 14:15
endivyenlerin çiçeklenmiş hali

bensahin
26-07-2011, 20:37
Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor.

Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta.

Sevgili Todor,
mesajında bahsettiğin " yağlı kafa" bitkisi nedir? başka bilinen adları veya latincesi var mı? aramalar sonucsuz kaldı

Todor
15-08-2011, 22:42
Özür dilerim, geç cevap verebildim.
Yağlı kafanın İngilizcesi butterhead. Türkçede tereyağlı marul, yağlı baş gibi isimlerde kullanılabiliyor.

kürşad
20-11-2011, 12:25
201443

201444

Hayırdır strafor?

Todor
20-11-2011, 14:37
Straforun sebebi gereği aşağıdaki linkerde;

http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/23168.htm

http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/23130.htm

sarin
25-11-2011, 19:00
endivyen tohumu konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?

limon_sever
14-02-2012, 21:45
Sayın Todor,

Endivyenlere salyangozun gelmediğini söylemişsiniz. Peki sümüklü böcek yaklaşıyor mu? Bahçede marullarım 1-2 yaprak olduğunda istila ediyorlar. En büyük zararı sümüklü böcekler veriyor. Eğer endivyene gelmiyorlarsa iyi sonuç alacağım anlaşılan.

Todor
15-02-2012, 04:21
Ben sümüklü böcekle ilgili bir problem yaşamadım.

erhan62
15-02-2012, 13:30
Aslinda sizlere yurtdisindan bunlarla ilgili tohum yollamak isterim ama bunu seneye kismetse yapacagim. Özellikle Almanyada ekimini yaptiginiz salatalarin cok fazla cesit ve modeli var, mesela o dikimi yapilan Chioree nin günes görmemis yapraklari yenilmekte ve mümkün ise kömürlük gibi karanlik bir ortamda yetistirilmektedir

limon_sever
28-06-2013, 09:18
Bahçeye bu bahar ekilmeyen ama geçen seneden tohumları saçılan endivyenler çiçek açmış. Tohumları toplamayı unutmamalıyım.

421467

421468

limon_sever
01-03-2014, 18:03
Bahçe toprağını saksıya doldurup bir şeyler ekmiştim. Bir adet endivyende nemden istifade edip çimlenmiş.

473190

limon_sever
03-04-2014, 12:13
37. (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/22839-2.htm#post1174591) mesajda söylemiş olduğum tohumları toplamayı unutunca, tohumlar oldukları yerlere dökülmüşler. Sonra da aşağıdaki çimlenme gerçekleşmiş.

480441

05.05.2014

489658

bay tömürcek
03-04-2014, 13:06
Denizli'de pazarda satılıyor. Marul alırken teyze ısrar etmişti almam için ama daha önce hiç görmediğim için almamıştım, çok lezzetli olduğunu söylemişti. Salatalarda kullanımı nasıl aynı marul gibi mi? Teyzenin dediği gibi gerçekten lezzetli bi bitki mi almamı tavsiye eder misiniz?

limon_sever
03-04-2014, 13:33
Evet, lezzetli. Tadımlık alın. Sonra hoşunuza giderse zaten sürekli almak isteyeceksiniz. Salata değilde yemeklerin yanında yeşillik şeklinde tüketiyoruz.

bay tömürcek
03-04-2014, 19:55
Evet, lezzetli. Tadımlık alın. Sonra hoşunuza giderse zaten sürekli almak isteyeceksiniz. Salata değilde yemeklerin yanında yeşillik şeklinde tüketiyoruz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ben marul gibi salataya doğranıyor sanmıştım tadımlık kadar alıp dediğiniz gibi kullanıcam ilk pazara gidişimde :)

limon_sever
24-04-2014, 16:56
Bir çok yerde kendiliğinden çimlenen endivyenler yeme kıvamına geldiler...

485972

Lonicera
17-07-2014, 13:40
3 çeşit endivye içinden en çok kıvırcık olan hoşumuza gidiyor. Diğerleri biraz daha fazla acımsı. Bu hem daha iri oluyor hem müthiş aromalı. Acılığı ise oldukça az. Biraz susuz kalmış kıvırcık marul gibi.:p

Çiçeklenmesi bitmek üzere, tohumlar yere dökülmeden toplarım inşallah.

Lonicera
06-12-2014, 14:07
Karanlık ve ılık ortamda 2.kez ürün alınabilen Belçika endive' sini deneyen ya da tohumun ulaşan var mı? Endive, hindiba, radika bizim için tam bir tutku halinde yıllardır. Eve hiç marul girmiyor dersem abartmış olmam:)))

Lonicera
21-05-2015, 16:47
Hem düz hem kıvırcık endiveler tohum için ayrıldı.

Lonicera
18-01-2016, 11:40
Bu mevsimde mükemmel lezzette. Kesinlikle serin iklim bitkisi. Yazın sıcaklarda o kadar acılaşıyor ki alışkın olmayan yiyemez. 15-20 kök kaldı, keşke daha fazla tohum ekseymişiz.

Lonicera
18-01-2016, 14:34
Göbek kısmından filiz şeklinde uç veren bu yeni türün(cicoria catalogna) tohumunu aldım, sezona yakın ekip test edeceğiz artık:)

Lonicera
23-02-2016, 13:56
Yana yakıla aradığım beyaz belçika hindibasına Sn birnefestoprak ve bahcedenn sayesinde kavuştum. Hemen toprakla buluşturdum, 3.gününde bu halde:) Kendilerine yeniden teşekkür ederim.

Lonicera
02-04-2016, 13:31
Beyaz belçika ve catalan endiveler hızla gelişiyorlar.

dongyul
02-04-2016, 18:36
Sayın Lonicera; tohum paylaşım etkinliğinde sizden gelen tohumlarda çimlendi büyüdüler gerçekten düzenli ve devamlı takip halinde olmanız beni mutlu ediyor.

- Sizden ricam endivyenlerden bol bol tohum almanız etkinlikte paylaşım yaparsanız ilk talep edecekler arasındayım ^^

Lonicera
02-04-2016, 18:42
Sayın dongyul, inanın benim de isteğim bu yönde. Nasipse endivyenlerin başka çeşitleri ve bu ikisini de paylaşım etkinliğine dahil etmeyi hedefliyorum. İnşallah başlarına bir şey gelmez de hep beraber yetiştirip tüketiriz. İlginize ben de teşekkür ederim.

Lonicera
20-04-2016, 15:13
Karakafes otu çayı ile bir dolu bir boş sulanan Belçika beyaz endivyenlerin bugünkü hali. Gelişim inanılmaz hızlı. Yarım litrelik pet şişeyi ölçü olarak koydum. Endivyenlerin saksı değil de toprakta olduğunu hayal ediyorum da, herhalde labada gibi boyumuza kadar çıkacaktı:)))

Lonicera
15-06-2016, 14:30
Yine tohum paylaşımı amacıyla Sn birnefestoprak' ın göndermiş olduğu belçike beyaz endivye tohum sapına kalktı şükür. İnşallah tohum elde edip paylaşıma açabilirim.

dongyul
15-06-2016, 22:21
Yine tohum paylaşımı amacıyla Sn birnefestoprak' ın göndermiş olduğu belçike beyaz endivye tohum sapına kalktı şükür. İnşallah tohum elde edip paylaşıma açabilirim.

Sayın Lonicera; bende endivyenin bir kaç çeşidini yetiştirdim maalesef sulamasını da uygun şekilde yapmama rağmen tadı acıydı, acaba tohuma kalkacak o yüzden mi acıma oldu diye düşündüm tekrar tohumunu ekip gençken tüketmek istedim tadı gene aynı şekilde çok fazla acıydı... daha önce marketten aldığım endivyenin tadında acıma yoktu. Gayet tadı tüketilebilir düzeydeydi.

Sizin endivyelerin tadı nasıldı?

Lonicera
16-06-2016, 06:32
Sn dongyul, ben şimdiye kadar hiç tatlı endivye' ye rastlamadım. Biz bu bitkiyle tanıştığımızdan beri tadı hep acımsıdır. Yerel pazarlara doğal hindiba gelir onlar da acıdır. Hatta bazı pazarcılar düz yapraklı olanı acı marul olarak satarlar. Acılık sıcaklıkla beraber giderek fazlalaşır. O sebeple hep kışa denk gelecek şekilde ekilmesi önerilir. Ama o da tam tatlı değildir. Marketten aldığınız büyük olasılıkla kültüre alınmış çeşididir. Ya da çok benzerlik olduğu için radika ile karıştırılabiliyor. Radikanın hem acısı hem tatlısı var.

Örneğin son resimlediğim endivyenin yapraklarını bu zamanda gerek çiğ gerek pişmiş olarak tüketmek her babayiğidin harcı değildir, en azından bizim harcımız değil:))

dongyul
16-06-2016, 21:03
Sayın Lonicera; bilgi için çok teşekkür ederim evet sizin dediğiniz gibi her durumda tadı acımsı ancak migrosda endivye diye satılıyordu tadında acımsı tat yoktu, benimde aklıma ya kültüre alındığı için ya da farklı bir çeşidi olabilir diye düşünmüştüm. Sıkı takipçinizim emeğinize sağlık ^^

tarla kuşu
17-06-2016, 09:00
Bahçeye bu bahar ekilmeyen ama geçen seneden tohumları saçılan endivyenler çiçek açmış. Tohumları toplamayı unutmamalıyım.

421467

421468

Endivyenin çiçeği doğada ki beyaz hindibanın çiçeğiyle aynı. Yabanisi mi acaba?
Ben doğada ki karahindiba ve beyaz hindibayı gelincik vb. diğer otlarla ıspanak gibi yemeğini yapıyorum.

Lonicera
17-06-2016, 11:57
Yine paylaşımda yer vermek istediğim catalan endivye de çiçek sapı oluşturmaya başladı.

asdafas
03-10-2020, 09:51
bende belçika endivisi **** bizdeki adıyla beyaz hindiba yetiştimek istedim fakat tarladan söküp köklerinden yetiştirildiğini görince vazgeçtim kökler için toprak hazırlığı ve sulama hakkında bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim
https://www.youtube.com/watch?v=5eDH3fWG41A&ab_channel=NoalFarm