PDA

View Full Version : Su Mercimeği (Lemno Minor)




bekonic
20-12-2010, 16:08
Çoğu zaman zararlı-yaramaz bir bikti gibi görülen su mercimeği çok değerli bir bitkidir(Yıllar önce ısırganın zararsız ot diye yolunması gibi). Filtrasyon, balık yemi , protein değeri say say bitmez bu bitki ile yapılabilecekler..
Kısa bir bilgilendirmeyle başladım. Arkadaşlar elimde bir miktar bu bitkiden var fakat daha fazlasına ihtiyaç duyuyorum...

Acil olarak elinde su mercimeği bulunan arkadaşlar ; su mercimeği bulabileceğim bir yer bilenler bana yardımcı olabilir mi ? Çok fazla gerekiyor da bana ...
Yardımcı olursanız sevinirim...




mirsat
21-12-2010, 11:47
Su mercimeğinin çoğu değilde azı bile çoğaltmaya yeterli ve inanılmaz çoğalırlar. Sadece biraz durgun su ve iyi bir ışıklandırma ile biraz da gübre varsa dehşet olurlar koyacak yer bulamazsınız. Akvaryumlar en güzel yetişme ortamlarıdır. Dış mekan da da güzel büyürler.

Batuhan Yılmaz
26-01-2011, 15:44
Arkadaşlar bu bitki praktikerde salılırmı satılmazsa botanik bahçelerinde bulunurmu bulunursa anadolu y.sında nerede bulunur bildiğiniz bi toptancı **** pet shop balıkçı vs bilen varsa söyleyebilirmi lütfen.
Not : psp den yazdığımdan yazının kalitesi kötü.

yener.T
26-01-2011, 20:57
Sayın bat-uhan adı geçen su mercimeği-Lemno Minör-İstanbul Ünversitesi Botanik Bahçesi havuzlarında mevcuttur.Fakat satılmıyor.Bende bu bitkiden istekliyim bulabilirsem arzu ederim.Ellerinde bulunan arkadaşlara mesajdır.
Selamlar.

Batuhan Yılmaz
29-01-2011, 13:01
Bu bitkiyi bana bedavaya verebilicek dostlar varsa ve kadiköy kartal civarında oturan varsa bana özel mesaj atarsa sevinirim.

smarty17
14-07-2011, 19:40
Arayan arkadaşlar bir baksın : http://www.akvaryum.com/Forum/hediye_su_mercimegi_k489139.asp

daffodil
21-10-2011, 14:42
Su mercimeği Adana arıtma tesisi havuzunun (500 m2lik bir havuz) yuzeyini kaplamış durumda,kanalizasyon arıtma havuzu olduğu için evlere uygun olmayabilir ama farklı kullanım için dusunulebilir,bilginize..

infazure
14-11-2011, 22:27
Bu bitki bazı ülkelerde yasaklıdır, yüksek **** düşük ısı, temiz **** kirli su ayırt etmeksizin yaşayıp virüs gibi çoğalabilirler. Su yüzeyinde kaldıkları için, dip bitkileri ve canlılarının güneş almasını tamamen engelleyip, tüm su yüzeyini kapatacak şekilde çoğalırlar. Tuvalete atılmış olsalar dahi, muhakkak bir yerde tutunup orada yaşamlarına devam ederler.

dünyam1
17-05-2012, 10:21
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/27322.htm buradan isteyebilirsiniz..

ilksenozturk
18-07-2012, 08:59
Su mercimeği enteresan bir bitki. Yaklaşık 2 haftanönce dağıtımdan aldığım mercimeklerimi su sümbüllerimle birlikte bir fanusa yerleştirdim. Su sümbüllerim büyüdüğündeki görünümü harika olacaktı. Ama ne gezer...mercimekler, su sümbüllerinin büyümelerine engel olup kendileri inanılmaz çoğalmaya başladı. Ölmek üzere olan sümbülleri hemen ellerinden kurtardım, ayırdım. Şimdi ben bunlardan nasıl kurtulurum hesapları içine girdim. Atsan atılmaz,satsan satılmaz kanalizasyonu bile tıkar. Derelere bırakılmaz balıkları bitkileri havasız bırakır. Umduğum gibi olmadı..evde .ne işe yarar? nasıl faydalanırım pilavı da olmaz ki...;);)

sevgili gultar,
bir yazıda böyle bir konu okumuştum. çalışmayı yapan kişi, nilüfer, su sümbülü ve su mercimeğini birarada kullanmıştı (benim de hayalimdir bu).
ama kilit nokta; nilüfer ve su sümbülleri su mercimeklerinden önce hazuza konulmuş ve köklerinin sağlamlaştırılması sağlanmış
sonra su mercimekleri eklenmiş.
başlangıçta mücadelede su mercimekleri açıkara fark atıp diğerlerini boğmaya başlamış
ama sonrasında (tam süreden bahsedilmiyordu) su sümbülleri galip gelmiş ve hakimiyet ilan etmişler mercimeklere karşı.
araştırmacı şu şekilde açıklamıştı durumu; su mercimekleri besinini sadece sudan alır, ama nilüfer ve sümbüllerin toprağı da kullanabilme kabiliyetleri vardır. bu sebeple mercimekler ilk baştan taze suda besin yüklenmesi ile hızla çoğalmış olsa da, suyu besleme kabiliyetleri kendi nüfus artışına yetişemeyeceği için bir süre sonra popülasyonlarında duraklama ve gerileme yaşarlar. bu durumdan da topraktan da besin alabiler diğer üyeler yararlanır ve öne çıkarlar.

Dansel
21-07-2012, 14:22
Benim su mercimekleri Japon şemsiyesiyle beraber yaşıyor. Bol su içinde. Su buharlaşıp azaldığı zaman kenarda kalan su mercimekleri saksının yanına yapışıp susuz kalıyor ve sararıyorlar. Sanırım onlardan kurtulmak isteyen susuz bırakırlarsa kurtulurlar. Tabi ben üzülür hemen su ekliyorum saksıya. Önceden sn. Gultarın gönderdiği su sümbülüyle beraberdi. Su sümbülüm bu yüzden mı öldü yoksa?

C.Anıl
08-02-2013, 23:08
zone 5a ya kadar yolu var.-28 derece.:)

Batuhan Yılmaz
17-04-2013, 18:56
bu bitkiyi hocbir akvaryumcu satmiyor veya cicekci bereden bulcam bu guzel su temizleyiciyi ?

HakanG
23-04-2013, 00:10
Merhaba bat-uhan,
Ben de var, bugün üniversitedeki ufak bir havuzdan, evimdeki akvaryum için bir miktar aldım... Balığım(japon) yemeye çalıştı, küçükleri yedi de; zararsızmış...
Bu bitkiyi bilinçsiz şekilde sağa sola(sulara) bırakmak, atmak tehlikeli görünüyor.. Ben akvaryum için aldım, isteyene verebilirim.(kargo götürür ama kökleri uzun ve birbirine dolanıyor, sonrada çürüme olabiliyor; elden vermek daha uygun ama yakın olmak lazım tabii ki :)...)

Batuhan Yılmaz
26-04-2013, 16:06
Bahsettiginiz galiba su marulu o bitki cok buyuk gercekten.

kartal124
26-04-2013, 21:23
bu bitkiyi hocbir akvaryumcu satmiyor veya cicekci bereden bulcam bu guzel su temizleyiciyi ?
Akvaryum için tavsiye etmem.Birkez bulaştımı temizlemek imkansız gibi birşey.Yüzeyi kaplıyor, suyun havalanmasını engelliyor, ışığı kesiyor, filtreleri tıkıyor.Özel akvaryumlar dışında akvaryumlara konulmamalı.Ben 5 ltlik pet su şişelerini kesip onlara koydum.Tüm yüzeyi kapladı.Arada sırada sıvı bitki besini takviyesi yetiyor.

Batuhan Yılmaz
03-05-2013, 23:09
Bu su mercimeginin taprak xapi kac cm bebdekikerim capi 1 cm ike 5 mm arasinda degisiyod eger su mercimegi degilse bunun turu nedir malesef fotosu yok cunku bitkiler okdu.

HakanG
12-05-2013, 01:39
Bendekiler bildiğimiz turuncu mercimek tanesi kadar diyebilirim... Suya dik bir kök bırakıyorlar, bir bitkide üç yaprak var ve yapraklar bölünerek çoğalıyorlar...

eddieg
05-08-2013, 20:39
Merhaba su mercimeği suyu temizliyo zannediliyor sanırım,bu yanlış,sadece mercimeklerle döngü oluşmaz.Yardımcı olsada yeterli aydınlatma olmadımı çoğalmazlar,yok olur giderler.Yeterli aydınlatmada kök salar,kütleler halinde oluşur, yavaş yavaş kopan parçaları çoğalır.Sıvı gübre kullandığım ve aydınlatmanın olduğu tankımda bir kaç günde bir tomarla atıyorum ancak bitki ve aydınlatmanın az olduğu tankımda tecrubelerime göre hiç çoğalmıyor aksine yok olmaya başlıyo beyazlamalar oluşuyo o etli yapısı olmuyor.

Benim su mercimeyi alıcak arkadaşlara tavsiyem sakın para vermeyin para edicek birşey değil bu bitki satan akvaryumcularda su mercimeğinin olduğu tanktan uygun güzel bir bitki alın zaten mercimekler bedavaya gelicektir.Eğer su temizlemedeki sorununuz döngüyse akvaryum filtre ekipmanlarını yazarsanız yardımcı olabilirim.Basit bir substrat ve ince gözenekli süngerlerle çok daha iyisini yapabilirsiniz saygılar.

Crocus-Crocus
19-12-2013, 21:16
su mercimeğini ben de istiyorum nereden bulurum

Crocus-Crocus
10-06-2014, 12:52
Bulmasına buldum ancak kıştan mıdır nedir yetişmesi.Kendi haline bıraktım.Bu gün hepsinin keyfi yerinde yemyesil duruyorlar.