View Full Version : Ağaç Yardım Hattı
backyard
29-03-2005, 15:56
emrecan adlı üyemiz sormuş
Bu ağacı nasıl kurtarabilirz?
istanbul acıbademde ptt'nin karşısındaki işbankasının olduğu binada çam ağacının altına beton dökülmüştür.Bu ağacı nasıl kurtarabilirz?başka nereye şikayet edilmeli?
Orman Mühendisi
30-03-2005, 13:46
Büyük şehirlerde park bahçe ve kaldırımdaki ağaçlarla ilgili ilçe belediyeleri veya büykşehir belediyeleri ilgilenir. Onlara konu hakkında bilgi verebilirsiniz.
hah işte benim sorularımı da bu arkadaş yanıtlıyordu ;)
Orman Mühendisi
30-03-2005, 17:51
Sevgili aybala,
Sorulara bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışıyorum. Ben bu tür bilgi alışverişinin daha fazla olmasından yanayım. sanırım herkes de bunu ister. Fakat nedense yeteri kadar katılım olmuyor.
Vardır bir nedeni sanırım ..ben de anlamadım..
Cevapları olmasa bile soruları olmalı di mi?
Biz soruları buraya aktarırsak, siz de yanıtlarsanız belki katılım artar..:rolleyes:
Mesela beni aklıma takılan bir şey var, internette araştıracaktım ama vaktim olmadı,
"ağaçların dallarının oluşumlarını merak ediyorum, yani bazı ağaçlar birbirinin kopyası gibi aynı, aynı mesafelerden mesela gövdenin 1m. yukarısından dalları çıkıyor, aynı mesafeden tekrar dallara ayrılıyor .
Ağacın yapısındaki bunu sağlayan şey nedir ?
Bu işin bir matematiği var mı?
Çocuk sorusu gibi oldu ama dedim ya, konuya hem yabancıyım hem de araştıramadım. :cool:
Orman Mühendisi
31-03-2005, 09:07
Ağaçların dallarının gövdeye dizilişi genetik bir olay. Bir yıl oluşan dalların hepsi aynı düzlemde olabileceği gibi, sarmal yapı dediğimiz helezon şeklinde de sıralanmış olabilirler. Bunlar ağaç türlerinin genetiği ile ilgili bir olay.
Dalların ağacın gövdesiyle yaptığı açı da öyle. Her ağaç türünde değişiktir. (Buraya kadar anlattıklarımı aslında şekillerle anlatsam daha anlaşılır olurdu.)
Şimdi gelelim aralarındaki mesafelere. Bu da toprağın besleme gücü verimliliği(bonitet), ağacın sık veya serbest halde büyümesi, ışık gibi etkilere bağlıdır. Her ne kadar dallar araındaki mesafeler eşit gibi görünse de yıllara göre değişir.
Yeterli oldumu bilmiyorum. Bu konuda yazacak birkaç şey daha var ama çok uzun olur düşüncesiyle yazmak istemedim yeteri kadar anlatamamışsam ilaveler yaparım.
Eksik veya yanlış olduğum yerlerde Orman Mühendisi arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Teşekkürler, şimdilik yeterli..
Zaman içinde devamını da tamamlarız umarım. :cool:
550 yıllık ağaç kuruyunca kesildi
Ankara'nın Beypazarı İlçesi Eyriova Yaylası'nda bulunan 550 yıllık Karaçam Ağacı, Ankara Kent Ormanı'nda sergilenmek üzere kesildi.
Eyriçam Yaylası'nda bulunan ve 550 yaşında olduğu belirlenen Karaçam Ağacı'nın yaş haddini doldurmasından dolayı bir süre önce kuruduğu tespit edildi. Bunun üzerine Ankara Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Eyriçam Yaylası'na gelerek Orman Mühendisi Ayhan Deligöz nezaretinde Karaçam Ağacı'nı kestiler. Yetkililer, söz konusu ağacın Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kurduğu Ankara Kent Ormanı'nda sergileneceğini kaydettiler.
Haberler kısmına yukarıdaki haber eklerken aklıma takıldı..
Ormandaki kurumuş 550 yıllık ağacı, sergilemek amacı ile mi kesmişler yoksa, ormanda, zaman içinde yıkılarak etrafı zarar verir kaygısı ile mi ?
Sergileme amaçlı ise bu ne kadar doğru?
Orman Mühendisi
15-04-2005, 17:24
2003 yılından itibaren her ilde bir kent ormanı kurulmaya başlandı. Hemen hepsi de tamamlandı. Kent ormanlarının amacı kent insanlarının spor, dinlenme, temiz hava gibi ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu arada orman ve orman ağaçları hakkında bilgiler vererek halkı bilgilendirmek. Bir kent ormanı gezdiyseniz oradaki ağaçlarda o ağaçla ilgili bilgilere rastlarsınız. Herkes ormana gitme fırsatı bulamadığı için ormanı onlara yaklaştırmak amaç edinilmiştir. Bunun için ormanda kurumuş bir ağacın sergilenmek amacıyla kesilmesi bana göre doğrudur.
Aşağıdaki linkte kent ormanlarla ilgili bazı bilgiler var..
http://www.ogm.gov.tr/kentorman.htm (http://www.ogm.gov.tr/kentorman.htm)
Hangi illerde olduğuna dair bir liste bakıyorum şimdi de ..
belki gideriz. :)
-------------------------------------------------------
Kent ormanlarına gelen vatandaşların istediği gibi ateş yakıp, piknik yapamayacağına dikkati çeken Bakan Pepe, sözlerini şöyle tamamladı:
''Kent orman park alanlarını tüm illerde gerçekleştireceğiz ve Antalya pilot uygulamanın yapıldığı iller arasında. Kent orman parklarına gelen herkes istediği gibi ateş yakıp, şiş kebap yapamayacak. Vatandaşlarımız burayı öyle düşünmesinler. Kent orman park alanları kebap meydanı değildir. Buraları kebap alanları yapmıyoruz. Bir rekreasyon alanları olarak değerlendiriyoruz. Kent orman park alanlarının işletmesini, büyükşehir belediyelerine ve yerel yöneticilere vereceğiz.''
23.03.2004
http://www.byegm.gov.tr/yayinlarimiz/anadoluyahaberler-yeni/2004/mart/ah_23_03-04.htm
Orman Mühendisi
16-04-2005, 11:49
http://www.ogm.gov.tr/yukle/kentorman1.pdf
Burada kent ormanlarının bir listesini bulabilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Listede adı bulunanların tamamını görememekle birlikte gerçekten güzel bir proje.
Bahçemizdeki kayısı ağacı önce çiçek açtı, sonra çiçekleri meyveye dönüştü herşey olması gerektiği gibi gelişirken birden yaprakları soldu, meyveleri pörsüdü ve dün akşam eve gittiğimde budama meraklısı babam neredeyse tüm dallarını kesmişti :(
Acaba ne olmuş olabilir, kesmeseydik kurtarabilir miydi, ilerde yine yeşerir mi?
backyard
24-05-2005, 13:17
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Meyveyt/kayisi.html
burada kayısı ağacıyla ilgili hastalık ve zararlılarla savaşa dair bilgiler var
belki yardımcı olur
Artık biraz geç oldu ama kavga aşamasında elimde belgeler olsun di mi ..teşekkür ederim backyard :)
4.3.2 Sulama
Meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Sulama imkanlarının bulunduğu yerlerde toprağın geçirgenliği, sıcaklık ve buharlaşma şiddeti dikkate alınarak sulama aralıkları tayin edilmelidir.
Sulama sırasında suyun 1,50-1,80 m. yani köklerin en çok bulunduğu toprak bölgesine ulaşması istenir. Sık sık yüzlek yapılan sulamalar fayda yerine zarar verir.
Sanırım bu aşamada sorun çıktı..:(
backyard
24-05-2005, 13:46
aa ne demek
hoş şu bahçenin meyvelerinden yiyemiyoruz ama ne yapalım
hep vaat hep vaat :cool:
Tamam, akşam senin için 2 tane fazla malta eriği yerim.
Çok ekşi gerçi ama katlanırım artıkım :)
Malta eriği de bozulmuştu..Meyveleri çok tutarsız..Kimi büyük, kimi küçük..
Onu napçez
:(
backyard
24-05-2005, 14:35
"bakamıyoruz şu ağaçlara" desene
meyvelerine gelince löpür lüpür yiyorsunuz ama
cık cık cık
Bekliyoz işte, ilgili arkadaşlar gelcek de, meyve ağaçları bölümü olcak da biz de meyve ağaçlarımızı kurtarıcaz..
Orman mühendisi, ziraat mühendisi ve konuyla alakalı arkadaşlar..:rolleyes:
soztekin
11-06-2006, 09:12
Merhabalar, bu soru bana İstanbul'daki kuzenimden geldi, ben de sizlere soruyorum...
Resimde gördüğünüz gibi cevizin yapraklarında yumrular oluşuyormuş, ne yapılması gerekirmiş... (apartmanın arka bahçesinde, kaderine terkedilmiş bir ağaç...)
kaptanogluayse
14-06-2006, 22:46
Merhabalar.Bizim apartmanın bahçesinde 55 yıllık defne ağacı vardı.Dedemlerden kalma.Yaklaşık bir ay önce sevgili işgüzar apartman sakinlerimiz dallarına basıp yan apartmana hırsız giriyor diye belediyeye haber verip kimsenin haberi olmadan ağacımızı kestirmişler.Defne ağacımız çok sağlıklı ve güzeldi.Şu anda sadece en kalın çatallaşan gövdesi duruyor.Ama yine de o haliyle oralarından filizlenmeye başlamış sanırım yaşıyacak.Ama yine kestirmeye çalışıcaklar.Çok üzülüyorum...Ne yapabilirim ??Ne olur yardım edin.!!!
Sevgiler...
Mine Pakkaner
14-06-2006, 23:07
Bu kadar kararlılarsa o boyutta ve yaşta bir ağaç için birşey yapamazsınız. Yapamazsınızdan kastım, söküp başka bir yere taşıyamazsınız. Ancak yeni süren dalların tekrar gelişip insan taşıyacak hale gelmesi zaman alacaktır. Siz de bu fırsattan faydalanıp yüksek dallanmasına izin vermeyin. Sürekli uç alıp boylanmamasını sağlayın. Maalesef asayiş gittikçe ciddileşen ve hayati bir sorun olmaya devam ettikçe bu tür ağaçlar buna uygun taçlandırılacakdır.
soztekin
15-06-2006, 09:28
daha önce sözünü ettiğim yapraklarında yumrular çıkan cevizin yaprak detayı da geldi, bilgilerinize sunar, tekrar yardım çağrısı yaparım efendim, saygılarımla ... :)
Mine Pakkaner
15-06-2006, 10:30
Bunu syilmaz a iletelim.Ceviz uzmanı o :)
Sebahattin
15-06-2006, 15:34
Sorun meşe ağaçlarının yapraklarında görülen (cevizlerde de görülür) Meşe yaprak kabarcıklığına benziyor.
Sebahattin
15-06-2006, 15:42
Bu hastalık bir mantar tarafından meydana getirilmektedir.Mantarın kontrolu çoğu durumda gerekmez. Çünkü bu hastalığın semptomları sadece ağacın genele görünüşünü etkiler. Herhangi bir başka probleme yol açmaz.
Sebahattin
15-06-2006, 15:51
Bu hastalığın semptomları sadece ağacın yapraklarında istenmeyen görüntüye yol açar dolayısı ile görünüşünü etkiler. Herhangi bir başka probleme yol açmaz. Ağacın genel gelişmesini de fazlaca etkilemez. Ama bahçesinde süs amaçlı yetiştiricilik yapanları özellikle rahatsız eder. Meraklı yetiştiriciler bunun sebebini sebebini özellikle merak eder ve öğrenmek isterlerler. Hastalık etmeni Taphrina caerulescens (fungus).
Sebahattin
15-06-2006, 15:59
Mantar özellikle şehir alanlarındaki ağaçlarda, çoğunlukla gölgelenen ve ağacın bulunduğu yer mantar gelişimine uygun özellikler taşıyan yerlerde (yüksek nem, düşük sıcaklıklar, düşük güneşlenme vs.) , yapraklarda bu zarara yol açar. Normal ceviz yetiştiriciliğinde (kapama bahçelerde) kış dönemi ve tomurcuklar kabarmadan önce uygulanan bordro bulamacı ile kontrol altına alınabilir. Ayrıca tomurcuklar açmadan önce uygulanacak bir fungusit ile kontrol edilebilir. Ama çoğu durumda buna gerek yoktur.
Sebahattin
15-06-2006, 16:09
Semptomların ağac üzerindeki yoğunluğu fazla ise ve görüntüden özellikle rahatsız olunuyorsa ilkbaharda tomurcuklar açmadan önce uygulanacak fungusitler çözüm olabilir.
Fungusit olarak mancozeb, maneb, captan kullanılabilir.
Tomurcuklar açtıktan sonra uygulanan fungusitlerin etkisi daha az olur.
Ayrıca mantarın konakladığı yere dökülen yapraklar sonbaharda bahçeden uzaklaştırılarak yakılmalıdır. Bana da sorarsanız ağaçta çok yoğun belirtiler yok ve çok fazla kötü görüntü yok (ben daha kötü durumdaki ağaçlara rastladım).
Ağacın havalanmasını sağlayacak tedbirler alın, ana dallarda seyreltmeler yapın, ve gölgelenmeyi engelleyecek tedbirler alın
Sonbaharda bahçenizi temizleyin. Eğer bahçenizde başka ağaçlarınızda var ise ağaçlar yapraklarını döktükten sonra (Kış dönemi için) bordo bulamacı uygulayın. Ağaçlar uyanmadan bir daha tekrarlayın (erken ilkbaharda) .
Bu bütün ağaçlarınız için koruyucu olacaktır ve çoğu mantari enfeksiyonun oluşmasını engelleyecektir. Hem de Bordo Bulamacı ekonomik, uygulaması ve hazırlaması kolay ve çevreye çok zararı olmayan bir uygulamadır.
soztekin
15-06-2006, 17:18
istanbulda yaşadığı yerdeki tek doğa parçası bu ağaççık olan kuzenim ve kendi adıma çok teşekkür ederim...
Mahmut Leventoğlu'nun bir sorusu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47971&postcount=632) var.
Orjinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Sevgili Dostlar
Bir sorunum var. Kardeşim Fethiyede otelin bahçesine benim için AHLAT fidanı dikmiş.Biraz önce telefonda söyledi. Fethiyede Seki yaylasından getirtmiş.Diktiği yer Fethiye Ovacık. Rakım 250 mt. Kışları iyi ayaz olur. Tek fidan nasıl olacak bilemiyorum. Ben onun için Mersin dikmiştim bu yıl meyvelerini aldık. Ahlat konusunda beni aydınlatırmısınız?
merhabalar benimde bir sorum olacak afyonda kiraz yetiştiriciliyi yapılmakta ama kiraz agacının yaprakları sararıp dökülmeye başlıyor ama zamanı gelmedenn daha sonra agaç kurumaya başlıyorr bu agaçların kurumaması için ne yapabilirim
ceratonia
18-12-2006, 01:16
Mahmut Bey endişelenecek birşey yok.Ahlat için normal bir rakım.1000m. rakıma kadar gördüm,muhtemel daha üst rakımlarada çıkıyor.Ben çok seviyorum bu ağacı ve açıkcası dekoratifte buluyorum.
...agaç kurumaya başlıyorr bu agaçların kurumaması için ne yapabilirim
jeteko, işe burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126)okumakla başlayabilirsiniz.
Mahmut Leventoğlu
18-12-2006, 11:08
Mahmut Bey endişelenecek birşey yok.Ahlat için normal bir rakım.1000m. rakıma kadar gördüm,muhtemel daha üst rakımlarada çıkıyor.Ben çok seviyorum bu ağacı ve açıkcası dekoratifte buluyorum.
Sevgili Ceratonia teşekkür ederim. :)
Oğuz Karsan
10-09-2008, 18:09
Merhaba,
Elektronik posta ile gelen mektubu aynen aktarıyorum,
BİN YILLIK ZEYTİN AĞACI ORTADA KALDI
Tarih: 03.09.2008 Saat: 04:48
Konu: ZEYTİN
İstanbul'da İki İnşaat Şirketinin Sahibi Olan ve Yaz Aylarında Datça'da Yaşayan İnşaat Mühendisi 32 Yaşındaki Timur Kabaklarlı,.....
Üç Ay Önce Muğla'nın Yeşilbağcılar Beldesi'nde Kömür Çıkarmak İçin Sökülecek Bin 500 Zeytin Ağacını Satın Almış ve Özel Saksılara Yerleştirmişti.
Kabaklarlı, 600 bin YTL harcayarak, satın aldığı ağaçlardan bir bölümünü Datça Billur Kent’teki özel arazine dikti, diğer bölümünü de özel yaptırdığı çelik kafesli saksılarda koruma altına aldı. Kabaklarlı son olarak da, Datça Kaymakamlığı’na hediye etmek üzere bölgedeki 10 asırlık bir zeytin ağacını 3 bin YTL ödeyerek sahibinden satın aldı, ağacı söktürmek için de 4 bin YTL harcadı.
Ancak, kömür çıkarılmadan önce aynı alanda kazı yapan Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan’ın talimatıyla arkeolog Adil Eker, bölgenin sit alanı olduğunu iddia ederek ağaca el koydu.
Kazı başkanı vermiyor İşadamı Kabaklarlı ve AKP’li Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Mesut Mavi, ağacın kendilerine iade edilmesi için Prof. Dr. Ahmet Tırpan’la görüşmeye gitti. Ancak Prof. Dr. Tırpan iddiaya göre, ağacı çok beğendiğini, Lagina Antik Kenti’ne dikeceğini, bu nedenle geri vermesinin söz konusu olmadığını söyledi. İşadamı Kabaklarlı, aldığı bu cevap üzerine şok yaşadığını belirterek, "Bürokrasinin altında ezildik. Madem burası sit alanı neden ağacı söktüğümüzü gördükleri halde uyarmadılar, anlamış değilim" dedi. Derhal dikilmesi lazım
Kabaklarlı’nın satın aldığı zeytin ağaçlarının sökümü ve taşınmasını üstlenen Ziraat Mühendisi Şanver Gür, "Dünyada buna benzeyen, bu yaştaki ağaç sayısı 7-8’i geçmez. Yunanistan, İtalya ve Hatay’da birer tane olduğunu biliyorum. Yaş itibariyle ilk 5 içine girmesi muhtemeldi. Bu ağacın acilen götürülüp dikilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Arkeolog Adil Eker, ağacın söküldüğü bölgenin 2003 yılında bu yana sit alanı olduğunu savunurken, Özel Çevre Koruma Kurumu yetkilileri ise Yeşilbağcılar Beldesi’nde sit alanı olmadığını savundular
Saygılar
Mahmut Leventoğlu
10-09-2008, 21:41
Komik olan durum ise SİT alanı olan bir bölge nasıl kömür çıkarmak için maden ocağı haline getirilebiliyor.
Bu konuyu basına taşımak lazım bence. O pek kıymetli Prof.Dr.Ahmet Tırpan bence sadece kendi keyfiyeti için böyle bir tasarrufta bulunmuş. Ağacı satan belli alan belli.
Yazık
Kurtarılan ağaçların bir kısmı bunlar
Arkadaşlar
forum da nereye yazacağımı bilemedim ama bir sorunum var İstanbul da oturuyorum ve evimin bahçe çiti için 2 sene önce çok iyi bir para karşılığı peyzaj mimarı birilerine danışarak ithal leylendi aldım .2 seneyi geçmesine rağmen hiç büyümediler ve kapanmasını istediğim bir bölge olduğu için çok kararsızım söksem mi? diye ama kıyamıyorum da hepsi canlı ama hala küçükler. birkaç kez çamlar için diye aldığım besinlerden verdim geçen kış köklerini çapaladım yapabileceğim birşeyler var mı? yardımcı olursanız sevinirim.(bana hemen büyür bakımı çok kolaydır demişlerdi )
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.