PDA

View Full Version : Bahçemdeki bu otu yiyebilir miyim?




Ateş Öztan
20-04-2005, 09:40
Bahçemde bulduğum bu ot sanki salata poşetlerinin içinde kullanılan daha miniklerine benzetiyorum. Yesem olur mu?




memet
05-11-2006, 17:26
Biz Egede her otu yeriz ama bunu görmedim hiç..
Mine hanım bir baksın...

Ateş Öztan
05-11-2006, 17:44
Bir tanesini yedim. Tadı acı değil,

bahcıvan
05-11-2006, 20:07
Bir tanesini yedim. Tadı acı değil,

Ateş bey mesajınızı okurken hem güldüm, hemde kendimi gördüm. Bende bu yenen otlara meraklı biri olarak, kızlarımın değimiyle ne bulsam yiyen biriyim.
Bazen bir ota rastlarım hemen küçük bir parçayı ağzıma atarım kızlarım hemen elime saldırır. Anne ölücen her bulduğun otu yeme :D :D

Not : Beetlejuice (kızım) diyorki çok güldüm Allahta sizi güldürsün.

Ateş Öztan
05-11-2006, 21:44
Sebze bölümüne bir hareket gelsin diye yazdım. Merakta var tabii.
Bir de cemada 'yı test edelim dedim. :)

Şimdi, detaylarını tam hatırlayamıyorum; Eskiden, Karadenizde, biz kral bulduğu bütün zehirli otlardan azar azar yermiş. Bu onda zehirlere karşı dayanıklılık yapmış.
Fakat, bir savaşta oğluna(?) yenilince zehir içip intihar etmek istemiş, bir türlü kendini zehirleyipte ölememiş. :)))

Mine Pakkaner
05-11-2006, 22:53
Bu otu tanımıyorum, ama botanik adını bilen bir arkadaşımız varsa yenilip yenilmediğini araştırabilirim.

bahcıvan
06-11-2006, 02:23
Ateş bey, yaprak larkokulu menekşe (viola odorata) ya benziyor. Elimdeki şifalı otlar kitabında yazdığına göre, çiçekleri şekerlemelerde kullanılıyor ve salatalarada konup çiğ olarak yeniyor. Bu menekşeden bendede var. Baharda minik mor çiçekler açıyor. Ben yapraklarının yendiğini sanmıyorum. Fakat bir yerde okuduğum bir bilgiye göre kalp şeklinde yaprağı olan bitkiler, kalbe yararlı oluyormuş, zehirli bitkilerinde tadı kötü olurmuş. Siz latince isminden bir araştırın bakalım sizin çiçek bumudur.
Ayrıca dediğiniz gibi belki bu otları denerken bir yandan bağışıklık kazanırız :)

Ateş Öztan
06-11-2006, 09:19
Hayır, viola odorata değil. Yapraklar çok neredeyse tam yuvarlak şekilde.
Bahçeden bir fotoğraf çekeceğim.

kürekçi
06-11-2006, 12:32
Bu bitki Ranunculaceae (düğünçiçeğigiller) familyasından çok büyük ihtimalle ama kesin birşey söylemek için çiçeklerini de görmek gerekiyor. Ben yendiklerini hiç duymadım, bence yemeyin derim. Yarın okulda hocama sorup ayrıntılı cevap vermeye çalışırım size.

Mine Pakkaner
06-11-2006, 13:55
...yaprak larkokulu menekşe (viola odorata) ya benziyor...

Bahçıvan,Ateş Bey haklı, bu kesinlikle mor menekşe değil.

Mine Pakkaner
06-11-2006, 14:16
Ateş Bey, Rower haklı. Ranunculaceae dediği anda kafamda şimşekler çaktı. Bu bir düğün çiçeği. RAnunculus ficaria. Galeride de resimleri var. Ancak çiçeğe kendimi öyle şartlamışım ki, bu şekilde tek tek yaprak görünce hiç anlamadım.

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3808
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=4124
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=779

İlkbahardaki taze yaprakları salatalarda kullanılabiliyormuş ve ıspanak gibiymiş. Ancak tecrübe gerekiyor çünkü çiçek tohuma kalkmaya başladığı zaman yapraklar toksik oluyormuş. Hemeroid ve ülserde kullanımı da varmış. Ancak yapraklarının sebze olarak kullanımı da hangi anda toksik dönüşüme başlayacağı bilinmediğinden çok dikkat gerektirir.

Mine Pakkaner
06-11-2006, 14:18
Rower, kutlarım, dikkatli bir botanikçiye her zaman çok ihtiyacımız var. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

kürekçi
06-11-2006, 15:55
Yardımcı olabildiğime ve bilgilerimi kullanabildiğime ben de mutlu oldum :)
Hatta koltuklarım kabardı diyebilirim :o

İltifatınız için de ayrıca teşekkür ederim Mine Hocam.

Saygılar.

Ateş Öztan
06-11-2006, 21:46
Teşekkürler,
bir paket hazır salata alıp içindeki yapraklar ile karşılaştıracağım. İçindekilerden birisine benzetiyorum. Alınanlar hemen yendiği için yeni alınca bakabileceğim.

Çiçek ne zaman açar bilmiyorum. sanki, yaprakları şimdi taze gibi geliyor. İlkbaharda taze yaprak veriyorsa çiçekleri yazın açması gerkir. Şu sıralarda da kartlaşması gerekmez mi?Verdiğiniz isimden incelemeye çalışacağım.

Mine Pakkaner
06-11-2006, 21:56
İlkbaharda çiçek açıyor aman yanılmayın.

Ateş Öztan
06-11-2006, 22:28
Merak etmeyin yemiyorum.
Duyanda, koyun gibi bahçedeki otları yediğimizi zannedecek. :D :D
Hoş bahçeden bazı şeyleri (yabani) yediğimiz de olmuyor değil. Biraz incelemeye başlayınca, her şeyi de ağzına götürmemek gerektiğini anlıyorsun. Bilen birileri varsa artık herşeyi sormaya başlıyorsun.
Hoş, her merakına cevap veren birinin olması da büyük zevk. Eksik olmayın.

kürekçi
08-11-2006, 09:17
Afiyet olsun size.

Ben de ne zaman çimleri biçilmiş bir yerden geçsem o kokuyu aldığımda yere çöküp kırt kırt otları kemirmek isterim :D

Reankarnasyona inanan biri olsam önceki hayatımda ben bir inektim diyeceğim neredeyse eheheh;)

memet
08-11-2006, 13:38
her yerde ot vaaar...lay lay lay ...
pazarlar ot dolmaya başladı.. kütür kütürdü turp otları üçkuyular pazarında..
Yol kenarında da çeşit çeşit otlar satan kadınlar vardı...

Ateş Öztan
08-11-2006, 14:55
İzmir Bölgesi ile kimse yarışamaz.

memet
08-11-2006, 15:15
ooo ...çok güzel Rezene vardı almayı unutmuşum...

Ateş Öztan
08-11-2006, 20:10
Rezene taze olarakta yenir mi?
Genelikle tohum olarak biliyoruz. Bitki çaylarına atıyoruz.
Akşamları rahatlattığını biliyorum.

bahcıvan
08-11-2006, 21:28
Evet taze olarak yeniyor rezene. Bazı otlarla karıştırılarakta pişiriliyor. Çokta hoş bir tadı var :)
Memet bey eminim güzel bir rezene tarifi verir bize :)

memet
08-11-2006, 21:44
rezene bildiğin, sıra... burda seferisar tarafında sıra deniyor.. arapsaçı..
en güzeli kuzu etli..
soğan, kuşbaşı kuzu eti kavrulur, düdüklü tencerede, sonra üstüne rezene doğranıp eklenir, üzerine salça, biraz (gerçekten biraz, suyu az olmalı) su.
Tencere kapatılır kuzu eti pişecek kadar bir süre pişirilir. açtıktan sonra karıştırılır.. .tamam.
diğer otlar gibi haşlanıp da yenebiliyor.
bazı yemeklere lezzet katması içinde ekliyordum ben onları unutmuşum bir iki alayım pazardan kışın nasılsa dolu heryer, o zaman hatırlarım.

memet
08-11-2006, 21:55
ısırgan otu... tohumu ayrı kendisi ayrı...
trabzonlu uy da dedi, bizim orada bir ot var koyunlar bile yemez bu izmirliler yiyor da..
en güzel börekte olur..

Ateş Öztan
08-11-2006, 22:16
Isırganlı böreği bilirim. Kayınvalidem mükemmel yapar.
O yetmez, pazılısı, akciğerlisi, lahana turşulusu ne istersen,
İki yufkalı deniyor. Yufkası az, içi bol,

Mine Pakkaner
09-11-2006, 19:33
Ben size arap saçı ile ilgili bir başka tarif vereyim (rezene)

Soğan kavrulur kuşbaşı kuzu eti ve üzerine doğranmış arapsaçı eklenerek pişirilir. Salça konmaz. Piştikten sonra yumurta sarısı ve limonla meyane hazırlanarak terbiye edilir. Yoğun anason kokusundan dolayı her damak lezzetine uygun olmayabilir bu arapsaçı ama sevenler mevsimini hasretle bekler. (Biz bu yemeği etli olmasına rağmen sızma zeytinyağı kullanarak pişiririz)

malina
09-11-2006, 21:54
Yemek tariflerini burada neden yapıyorsunuz? cık cık cıııkkk :)

Mine Pakkaner
09-11-2006, 22:00
Arapsaçı nasıl birşeydir diyenler için.

http://www.herbalremediesinfo.com/images/fennel.jpg

memet
09-11-2006, 22:05
kokusu bile duyuluyor fotoğrafa bakınca

bahcıvan
09-11-2006, 23:00
Canım çekti yahu :) O mine hanımın tarif ettiğinin etsizide çok lezzetli oluyor.
Offf off belediye pazarımızı kaldırdı, ben şimdi nerden bulacağım, rezene, labada, ebe gümeci, radika. En iyi Maltepe grubu arkadaşlarımla toparlanıp ot toplamaya mı gitsek ne :)

memet
09-11-2006, 23:11
Erenköy'e taşınan arkadaşım şaşkın şaşkın pazarı gezdikten sonra, burda ot yemiyorlar ben öleceğim acele biraz oradan yollayın.. diye telefon etmişti..

Narlıdere'de ot yemeyi iyice abartırlar.. Yemeğe başlamadan önce koca bir tepsi ot, yanında hurma zeytin, sonra yemeğe geçilir..
Çokuz, çoban kavalı, tilkimen, sarmaşık. gelincik, hardal,turp otu,stifne, tere......

Ateş Öztan
11-11-2006, 21:40
Arapsacı -Rezene resmine göre bizim buraları onlarla dolu demektir.
Mevsimi ilkbahardır değil mi? Sanırım, şu sıralar, tohum verdi, bitiyor..

Boyu yaklaşık 1-1.5mt civarına kadar çıkıyor değil mi? Arapsaçına benzer olupta zararlı olanı var mı?
Karadenizde tarhanaya da koydukları arapsaçı mıdır?

memet
12-11-2006, 00:49
burda tazesi çıktı orda halen tohumda mı duruyor..
Anasonlu kokusu varsa rezenedir. Tohuma dönerken o boya kadar uzuyor burlarda da ama körpe zate sürgülerini yiyoruz.

Ateş Öztan
12-11-2006, 17:34
Tohumdan öte, hepsi neredeyse kurudular. Tazeleri görülmüyor. Baharda çıkması gerekmiyor mu? Çok dikkat etmemişim.

memet
12-11-2006, 17:40
belki sizin orda daha mevsimi gelmedi.. kartlaşan sapları kessenize eğer bahçenizdeyse...burda yağmurlar yağınca ot mevsimi başlar...

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:22
Bahçede değiller.
Bahçenin bir kısmı zaten tam bir ot cenneti.
Kartlaşan sapları, yemek için mi? temizlik için mi? kesmeliyim, anlayamadım.

Başka otlardan sıra ile birkaç resim koyuyorum. Bildiğim, fakat emin olamadıklarım var.
Temizlik yapıldığı için bir kısmı şimdilik yok.

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:23
Ot no:01
Hindiba mı?

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:24
Ot no:02
Yendiğini zannetmiyorum fakat, bolca var.

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:26
Ot no:03

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:27
Ot no:04
Bu otu haşlayıp yiyoruz. Sakın yenmez demeyin :D

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:30
ot no:05

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:31
ot no:06

Ateş Öztan
12-11-2006, 18:36
Maalesef bugün toplantıya gidemedim. Onun yerine geç bir saate çevrede yürüyerek bol bol koca yemiş yedim. Bol miktarda dağ muşmulası ve yabani elma buldum. Rezenelerin kurumuşlarına bakarak bir daha ki sefer yemek üzere vedalaştım. Fotoğraf makinam olmadığı için resim çekemedim.
Koca yemişin tam zamanı. Her taraf kaynıyor. :) Fırsatı olanların bu tarafları ziyaret etmesini tavsiye ederim.

memet
12-11-2006, 19:04
Otlar. 1-Ye.. bizde yiyoruz..
2-tanımıyorum
3-ekşi mi tadı onun
4- bizde yeriz
5-6- tanımıyorum..

malina
12-11-2006, 20:13
Hindiba salatası

5071

Ateş Öztan
12-11-2006, 21:24
Yapan kim?
Alıntı mı? ev yapımı mı?

Ateş Öztan
12-11-2006, 21:24
Ot 01 ve ot 04'ü bizde yapıyoruz. Yalnız, hinba nın iki tipi var. Birinin tadı sanki kötü gibi. Kısa saplı sarı içiçek açan daha iyi.
Burada Uskumru köyde ot 04'e kaz ayağı diyorlar duoğru mu bilmiyorum.
Ot 02 'nin yendiğini sanmıyorum ama birisi ye derse yaşadık bolca var.
Ot 06 2nın yendiğini bir yerde okumuştum. Arayacağım.

bilgekaan
13-11-2006, 08:17
no 3 ü biliyorum ismine "labada" diyorlar ve yeniyor

bahcıvan
13-11-2006, 11:58
Evet no 03 labada ve ebe gümeciyle birlikte ıspanak gibi prinçli pişirilince çok lezzetli oluyor.
Ateş bey haftayada sizin oralara ot toplamayamı gelsek ne :)
Pazarımızı kaldırdılar, ot yok siz burdan nispet yapar gibi durmadan ot resimleri, kabak çiçiği dolmaları, ısırganlı börekler offf olmazki yaa canım çekti valla :)

Excellium
13-11-2006, 17:30
Sn. bahçıvan siz isteyin biz buradan bol bol ot yollarız o taraflara..:))

memet
13-11-2006, 20:35
ooo yarın pazarın yarısı turp otu kaplı olur şimdi.. biraz da hardal bulursak keyfe bak...

bahcıvan
13-11-2006, 21:55
Sn Excellium valla isterim, zaten bu siteye üye olalı istemenin sınırlarını zorluyorum. Babam ve oğlum filminde bir diyalog vardı. Diyorki : İstemezmi insan, ister tabii. Aynen onun gibi istemem mi hiç isterim tabi :)

memet
13-11-2006, 22:00
arada Mine hanımın imzasını da hatırlayın.. sadece sormakla kalmayın bildiklerinizi de aktarın...

Ateş Öztan
14-11-2006, 12:37
Evet no 03 labada ve ebe gümeciyle birlikte ıspanak gibi prinçli pişirilince çok lezzetli oluyor.
Ateş bey haftayada sizin oralara ot toplamayamı gelsek ne :)
Pazarımızı kaldırdılar, ot yok siz burdan nispet yapar gibi durmadan ot resimleri, kabak çiçiği dolmaları, ısırganlı börekler offf olmazki yaa canım çekti valla :)

Ne zaman isterseniz beklerim,
Daha önce de teklif etmiştim. Bu pazar isteyenlerle buluşabiliriz.
Karadeniz kıyısında, Rumeli Kavağına doğru yürür, İstanbul'un bu kadar içinde olmasına rağmen bakir kalmış kıyıları seyredebiliriz. Bilenler ot, mantar toplar. Ben koca yemişi, muşmulayı ve yazdan kalan böğürtlenleri tercih ederim.
İstenirse orman içinde bir şeyler yenebilir, ya da köyümüzün şirin koyundaki Uzunya balık lokantasında nefis bir kahvaltı yapabiliriz.

Ulaşım arabalı, arabasız çok kolay. Sarıyerden sürekli Demirciköy'e otobüs var.

Google Earth adresi : "Demirciköy" lat=41.24, lon=29.06

bahcıvan
14-11-2006, 22:26
Ateş bey çok teşekkür ederiz teklifiniz için. Ben bir Maltepe grubu arkadaşlarımla görüşeyim, belki Maltepe grubu olarak ilk faaliyetimiz demirci köye olur :)
Sevgili Aybala ve turunç arkadaşımda pazar günü uygunsa, böreğimizi çöreğimizi yapar geliriz belki.
Görüşmek umuduyla :)

malina
15-11-2006, 00:20
Kendimi neden dışlanmış gibi hissettim acaba? :)

Mahmut Leventoğlu
15-11-2006, 09:47
memet bak turpotu falan deyip durma zaten rüyama giriyor. Kafayı bozarsam hafta sonu ver elini Ödemiş Garılar pazarı şimdi sonbaharın tüm otları vardır. Bozdağ yamaçlarından Kömeleri bozup kestaneleri de alırım kışlık. Sen o tarafları bilirmisin? Hem Ödemişte bugün yarın Çiçekçilerin etkinliği de var

Mahmut Leventoğlu
15-11-2006, 09:48
Sevgili Malina onların hevesleri boğazlarında kalacak hafta sonu yağmur var İstanbulda :)))

bahcıvan
15-11-2006, 10:36
Kendimi neden dışlanmış gibi hissettim acaba? :)

Aşkolsun yahu, gönül hep beraber olalım ister. Ben bilemedim sizler gelmek istermisiniz. O zaman hep birlikte gidelim.
Geçen pazar hobi bahçesine gidememiştik, kimse haftaya gidelim filan demiyince, bende ordan yola çıkarak gelmek istermisiniz bilemediğim için Maltepe grubu arkadaşlarımla gidebilirmiyiz acaba diye düşündüm.
Bu durumda istanbul grubu arkadaşlarım, ne dersiniz bu pazar günü, böreğimizi, kekimizi yapıp Demirci köye kahvaltı, yürüyüş, ot toplama, doğaya yakınlaşma gezisi yapalım mı?
Ateş beyin önderliğinde güzel bir gezi bizi bekliyor :)
Başlık : ATEŞ BEYİN BAHÇESİNDEKİ OTU YİYELİM Mİ? :)

Ateş Öztan
15-11-2006, 19:46
Herkesi bekliyorum. Kimseyi dışarda bırakmıyoruz. :)
Pazar günümü boş tutuyorum.
Kesin katılım kararından sonra, kim neden hoşlanıyorsa ona göre program yapabiliriz.

Mahmut Leventoğlu
16-11-2006, 08:09
Benimkisi bir latife idi Sevgili Bahçıvan ben gelemeyeceğim çünkü onun için muzurluk yapıyorum. (Düğünümüz var) Dünden itibaren Sütçüler ahalisi İstanbula gelmeye başladı. Bugün kına gecesi Pazar günü düğün var. Bugün Yöresel müzikleri için Dünya Otantik çalgılar Yarışmasında Birinci olan SİPSİ VİRTİÖZÜ Hüseyin ve ekibi gelecek Burdur yöresinden . Eh artık bize 3 gün uyku yok. Bol bol TEKE ZORTLATMASI oynarız artık :))) Buyrun sizleride bekleriz düğünümüze.

Sevgili Ateş Öztan ı tanımayı çok isterdim gerçi mutlaka yakında tanırım.Yolum Zekeriyaköy de ki Arı Sitesine sık sık düşüyor.

Ateş Öztan
16-11-2006, 08:43
Mutluluklar diliyorum.
Her zaman yeni bir organizasyon yapma imkanımız var.

Mahmut Leventoğlu
16-11-2006, 10:52
Teşekkürler Ateş Öztan

ada
17-11-2006, 12:46
Merhaba bu guruba yeni katıldım. Belki çok geç kaldım ama sakın bu otu yemeyin. Çünkü Fotoğraftan anlayabildiğim kadarı ile bu bitki Ranunculus ficaria ve son derece tahriş edici bazı maddeler taşıyor. Ancak bitkinin kendisini görebilirsem çok daha sağlıklı bilgiler verebilirim.

Mine Pakkaner
17-11-2006, 13:22
Ada hoşgeldiniz. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif

Kullanıcı bilgilerinizi doldurduğunuz için teşekkür ederiz. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzman birinin aramızda yer alması bizi çok mutlu eder. Üyelerimizin desteği ile güçleniyor ve gelişiyoruz. Kendinizi kısaca yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=322) bölümünde de tanıtır mıydınız?

Katılımınız bol olsun. Lütfen yetkin ve tecrübeli olduğunuz konularda katkıda bulunmaktan ve merak ettikleriniz sormaktan kaçınmayınız. El birliği ile soruları cevaplıyoruz, sorunları çözüyoruz .

Selamlar;)

Ateş Öztan
17-11-2006, 13:25
Teşekkürler,
Mesajları tamamen okuduysanız bu bitkinin Rower ve mine hanım tarafından tanımlandığını görüceksiniz.
Merak etmeyin. Yemiyoruz. Sadece merak olarak sordum. Yaprakları tam ye beni ! :) diyor. Resimde de öyle gözükmüyor mu?
MAdem öyle mesajın ilerlerinde bir kaç ot daha koydum. Onlara ne dersiniz?

Kendiniz, tanıttığınızı düşünüyorum. Doğru mu? Yoksa üyeler tanışıyor bölümünü kullanınız.

bahcıvan
17-11-2006, 14:22
ada hoş geldin aramıza :) O otu yemeyiz fakat Ateş beyin bahçesindeki yenebilen otları yemeye kararlıyız :)

bahcıvan
17-11-2006, 14:23
Mahmut bey sizin düğünde hayırlı olsun. Allah mesud etsin diyelim :) Artık kısmet olursa sizin kızın düğünününe geliriz :D

Mahmut Leventoğlu
17-11-2006, 14:30
:))) Ne sizinkilerin ne benimkilerin evleneceği falan yok. Biz en iyisi iç güveysi alalım :)))

Mahmut Leventoğlu
17-11-2006, 14:33
Sevgili ada hoşgeldin. Bir soru da benden Bizim toroslarda Muskari(Yerel adı Müşkürüm) adlı bir çiçek vardır İlkbaharda açar. Çok güzel kokar Eskiden insanlar mektupların içine koyup gönderirlerdi. Keçiler bu çiçeğiçok severler ve yediklerinde süt leri müşkürüm kokar. Bu bitki hakkında aydınlatabilirmisiniz? Fotografını yüklemeyi beceremedim.

ada
17-11-2006, 14:48
Tekrar merhaba, tekrar için özür dilrim. Birincisi yeniyim. İkincisi gerçektem tüm yazıları okumaya ne vaktim ne de takatım yetmez. Öne kısa olan cevap sayın Levent Bey'e evet Toroslar'da yetişen ve yumrusu güzel kokan Muscari var M. muscarimi ama emin olmak için bitkiyi görmek gerekir (fotoğraf yeterli değil). Sayın Ateş Bey için aslında çoğu cevaplanmış am be de kısaca katkılarımı yazabilirim.
1- Karahindiba (taraxacum) yenir. Hindibadan (Cichorum) biraz daha farklı bir bitki ama İstanbul'da hindiba olarak satılıyor.
2- Ballıbaba (Lamium)'un yapraklarına benziyor. Yenmez.
3- Labada (Rumex) çok lezzetli
4- Marmara bölgesinde kazayağı olarak biliniyor (Oenanthe pimpinelloides olabilir). Yenir. Ancak çok ilginçtir. yaklaşık yarım saat önce zehirli olabileceğine dair bir duyum aldım (bu resime bakmadan önce). Ancak bu familyadaki bitkiler (maydonoz dahil dikkatli kullanılması gerekir çünkü ışığa duyarlılık yapabilecek maddeler var)
5 ve 6 hakkında elimde bakmadan birşey söyleyemem.

bahcıvan
17-11-2006, 14:49
Sevgili ada hoşgeldin. Bir soru da benden Bizim toroslarda Muskari(Yerel adı Müşkürüm) adlı bir çiçek vardır İlkbaharda açar. Çok güzel kokar Eskiden insanlar mektupların içine koyup gönderirlerdi. Keçiler bu çiçeğiçok severler ve yediklerinde süt leri müşkürüm kokar. Bu bitki hakkında aydınlatabilirmisiniz? Fotografını yüklemeyi beceremedim.

Mahmut bey bu muskariden birkaç soğan bende de var. doğadan toplayıp getirmiştim yazları çiçekleniyor. Fakat doğadaki kadar büyümüyor, daha küçük oluyor. Kokusunu fark etmemiştim. Önümüzdeki sene koklıyayım bakalım merak ettim kokusunu :)
Eee kızlar içinde daha erken, hele bir okullarını okusunlar. N e yapalım olmazsa iç güvey filan alırız yeterki mutlu olsunlar :)

Mahmut Leventoğlu
17-11-2006, 14:56
Muskarinin fotografı var fakat beceriksiz ben bir türlü yükleyemedim.

memet
17-11-2006, 15:53
boyutlarına ve jpg formatında olup olmadığına dikkat edin.

Ateş Öztan
17-11-2006, 18:36
Bu mudur?
Bizim buralarda bolca var.

memet
17-11-2006, 19:19
Benim saksıda var hiç koklamadım bu ilkbahar açarsa bir bakayım..
Burda dağda da saksıda da ufak bunlar.

Ateş Öztan
17-11-2006, 19:28
Keçiler, çiçeğini mi, yapraklarını mı yer?

Yemek için sormuyorum :))))

ada
17-11-2006, 20:28
evet bu muscari ama genellikle Muscari türleri kokmaz ancak Toroslarda yetişen türü Muscari muscarimi (latincesi doğru olmayabilir) güzel kokar ancak şu anda düşünüyorum da sanırım çiçekleri kokuyordu. Emin olmak için bir yerlere bakmam lazım

ada
17-11-2006, 20:30
ancak keçilerin yediği yiyecekleri yemek aslında bir ön eleme bu yolla birçok ilaç maddesi ve gıda bulunmuştur.

Mahmut Leventoğlu
18-11-2006, 11:33
Ateş Öztan evet onlar Muskari. Fakat Toroslardakiler inanılmaz kokuyor. www.sutculer.bel.tr de fotografı varfakat oradan alıp buraya yüklemek olmayacağı için Belediye başkanından istedim yollayacak fotograflarını.
Keçi sütü konusunda Bedrettin Dalan ın çalışmaları var Genetik bilimi konusunda bakalım ne olacak. Anne sütüne en yakın süt tür. Hele ilk yavruladığında çıkardığı AĞIZ sütü inanılmaz güçlü ve hücre yenileyicidir.

Ateş Öztan
18-11-2006, 11:54
Çok küçük olduğu için yere yatıp koklamayı düşünmedim. Açmışken, kopartmakta istemediğim için, kokup kokmadığını bilemiyorum.
Açınca kontrol edeceğim.

Ateş Öztan
19-11-2006, 16:01
Neyse bahçemize dönelim. (çevreye de denebilir)
Bu otu hep görürdüm. yendiğini yeni öğrendim. Doğru mu? :rolleyes:

Adı: Gengel- Silybum marianum olarak buldum.

*sirius*
04-02-2007, 00:47
Mahmut Bey sipsiyi ve teke zortlatmasını görünce dayanamadım yazıyorum. Ben Burdurluyum ama Ankara'da yaşamak mecburiyetindeyiz işte. Sipsi sesi yürekten dinleyene çok hoş gelir, çok şey anlatır. Saygılarımla...

memet
04-02-2007, 10:51
Ateş öztan, yendiğini biliyorum ama, nasıl yeniyor bilgim yok.

Balıkcı
04-02-2007, 11:35
Ot 01 ve ot 04'ü bizde yapıyoruz. Yalnız, hinba nın iki tipi var. Birinin tadı sanki kötü gibi. Kısa saplı sarı içiçek açan daha iyi.
Burada Uskumru köyde ot 04'e kaz ayağı diyorlar duoğru mu bilmiyorum.
Ot 02 'nin yendiğini sanmıyorum ama birisi ye derse yaşadık bolca var.
Ot 06 2nın yendiğini bir yerde okumuştum. Arayacağım.

Ot:1
Sarı çiçek açıyorsa, Kara Hindiba. Yenir, çiçekleri de çiçek sapları da şifalıdır denir.
Uzun bir sap çıkarıp mavi çiçek açıyorsa Hindiba. Yenir. Tadı acımsıdır,kanı sulandırır, temizler, derler. Kökünden kesildiği zaman tek, bütün bir kesit görülür.Asıl hindiba budur. Salatasını çok severim.
Kara hindibada kök kesiti, çok katlıdır.

Ot:2
Bilmiyorum.Yenmez sanırım.
Ot:3
Labada, yenir, yaprak dipleri, köke yakın kırmızı olanı daha makbul,

Ot:4
Kazayağı. Yenir


Ot:5
Buna benzer bir otu bir yerde gördüm , yenir yazıyordu, hatırlayamadım.

Ot:6
Kuzukulağı'na benziyor.
Sapını çiğneyince ekşi bir tad veriyorsa kuzukulağıdır.Çocukken toplayıp çiğnerdik.

Müjgan
10-02-2007, 09:30
Mahmut Bey sipsiyi ve teke zortlatmasını görünce dayanamadım yazıyorum. Ben Burdurluyum ama Ankara'da yaşamak mecburiyetindeyiz işte. Sipsi sesi yürekten dinleyene çok hoş gelir, çok şey anlatır. Saygılarımla...

Sipsi için böyle mütevazı olmaya gerek yok. Kendisi küçük ama sesi büyük, muhteşem bir enstrüman bence. Teke zotlaması ve yürek hoplatması için birebir. :)

Balıkcı
10-02-2007, 23:04
Bu Olabilir mi?

http://img443.imageshack.us/img443/6783/devedikenihv1.jpg (http://imageshack.us)

lerdemir
11-02-2007, 23:26
Sayın Excellium,

Bu mesajınızı görünce aklıma öğrencilik yıllarımda İzmir'de mevsiminde yediğim taptaze, leziz mi leziz zeytinyağlı enginarlar geldi.

Ne pazardan ne de marketten aldıklarımızdan o kadar farklı bir lezzetti ki o aklımda kalan, mesajınızı görünce "acaba" demekten kendimi alamadım. ;)

Hele o Narlıdere kavşağından İnciraltı istikametine giderken sol tarafta kalan tarlalardaki enginarlar... mhhhh.... Tazecik, ilik gibi... mmhhh...

mhhh...
Sn. bahçıvan siz isteyin biz buradan bol bol ot yollarız o taraflara..:))

ada
12-02-2007, 10:53
Sayın Mahir Bey, Şevketi bostan (Cnicus benedictus) sizin resmini gösterdiğiniz değil. Çok emin olmamakla birlikte sizin örneğiniz Cirsium (köygöçüren) veya Onopordum (Eşek dikeni) olabilir.

sukranayalp
12-02-2007, 11:16
Cirsium doğru.

Mine Pakkaner
12-02-2007, 13:48
Bence Balıkçı'nın çektiği resimden görüldüğü kadarıyla bitkinin bir Onopordum olması şansı daha yüksek. Cirsium'un çiçekleri en fazla 2, haydi bilemediniz 2,5 cm büyüklüğünde olur(Yabancı otlar ve savaşım notlarım). Ancak bitkiyi tam tanımlayan bir resim olmadığı için yanılma payımı saklı tutuyorum.

Cirsium
http://www.esc.nsw.gov.au/Weeds/Images/herbs/Cirsium%20vulgare2.jpg, http://ucce.ucdavis.edu/files/filelibrary/5319/5906.jpg

Onopordum
http://www.esc.nsw.gov.au/Weeds/Images/herbs/Onopordum%20acanthium2.jpg, http://weeds.hotmeal.net/weeds/Taurian_Thistle.jpg

Açelya
12-02-2007, 14:02
sizin onopodrum ve cirsium diye bahsettiginiz bitkilerinde taze filizleri yenir buralarda

Mine Pakkaner
12-02-2007, 14:35
Cnicus benedictus veya diğer adıyla Scolymus hispanicus şevketibostan. ( Tohumlu bitkiler sistematiği kitabında da Scolymus hispanicus diye geçiyor )Niye iki adı var derseniz ve 60 yıllık bir Türk bitkisel ilacını tanımak isterseniz işte size enteresan bir bilgi, buyrun :

http://www.khcbaser.com/turkish/kisisel/makale/lityazol.htm

cihan_as
24-11-2008, 19:54
Bahcemdeki bu otu yiyebilirmiyim?
İsimlerini biliyormusunuz?

tolgahann
26-12-2008, 21:54
Sn.cihan_as sizin sorunuzun yanıtını bilmiyorum.

Sn. Ateş Öztan'ın 2 nolu resmindeki bitkiye biz burda oğulotu (melissa) diyoruz ve çok güzel çayı oluyor.Limoni bir kokusu var.

berduray
26-12-2008, 22:57
Sayın Cihan as ben 2. resmi Ege'de "tarla turpu" denilen bitkiye benzettim. Uç yapraklar atılarak köke yakın kalın kısımlar birkaç cm. uzunluğunda kesilip haşlanır, z.yağı, limonsuyu eşliğinde yenir.


İlk resimdeki bitkinin yaprağı zımpara gibi pürüzlü ve minik mor çiçekler açıyorsa uzak durun derim.

3. resimdeki minik sarı çiçekler açıp, tüy gibi uçuşan tohumlar üretiyorsa yenilmiyor.Ben de de çok çıkıyor, söküp söküp atıyorum, ama onlar yine de bir yolunu buluyor.

cihan_as
27-12-2008, 17:26
Sayın berduray, semt pazarında ve bahcelerde ot toplayanlara sordum 1, 2 resimlerdeki otlar yenilebilir ot oldugunu ögrendim.
3, 4 nolu resimdekilerin yenilmmedğini söylediler.
1 nolu resimdeki ot zımpara gibi pürüzlü içtarafında kırmızı ince cizgiler var ben onu 5,6 sefer kavurmasını yedim şimdiye kadar zararı olmadı.

Kiraz
27-12-2008, 18:02
Mesaj 93'teki bitki hakkında:
Çocukken bir arkadaşımın tarifiyle, "Onopordum" olarak ismi verilen çiçeğin sapını koparır, dikenlerin olduğu kabuğu elimizle soyar ve içindeki körpe kısmı yerdik, tadı da çok güzeldi.

tolgahann
27-12-2008, 18:50
Sn.Nurbahar evet bende biliyorum dediğiniz bitkiyi.Gövde kısmı kalınlaşanlar çok lezzetli oluyor.Dikenlerini soyması çok zor ama olsun lezzetine değer.

izzeterisen
27-12-2008, 21:03
Bahcemdeki bu otu yiyebilirmiyim?
İsimlerini biliyormusunuz?

İkinci ot, hardal, turp otu gibi adlarla anılır, yenir, toplanır pazarda satılır.
3. ve 4. otlar yenmez, yendiğini görmedim.

tolgahann
27-12-2008, 21:46
Konunun açılmasının üzerinden 3.5 yıl geçsede Sn.Ateş Öztan umarım yazdıklarımızı okuyordur.:)

AgacSevdalisi
15-01-2009, 09:15
bizim oralarda bir laf vardır?çayırdan başka her ot yenir.hepsininde ayrı birer şifası vardır.ama hangisinden ne miktarda tüketeceğini bilmek kaydıyla.saygılar

tuan_a
11-10-2009, 18:43
Merhaba ben aranıza yeni katıldım tatlı patates Türkiye de varmı nasıl tüketiliyor ? Teşekkürler

mmenekşe
01-04-2010, 08:22
Ateş Bey, Rower haklı. Ranunculaceae dediği anda kafamda şimşekler çaktı. Bu bir düğün çiçeği. RAnunculus ficaria. Galeride de resimleri var. Ancak çiçeğe kendimi öyle şartlamışım ki, bu şekilde tek tek yaprak görünce hiç anlamadım.

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3808
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=4124
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=779

İlkbahardaki taze yaprakları salatalarda kullanılabiliyormuş ve ıspanak gibiymiş. Ancak tecrübe gerekiyor çünkü çiçek tohuma kalkmaya başladığı zaman yapraklar toksik oluyormuş. Hemeroid ve ülserde kullanımı da varmış. Ancak yapraklarının sebze olarak kullanımı da hangi anda toksik dönüşüme başlayacağı bilinmediğinden çok dikkat gerektirir.

Bu mayasıl otu değil mi?:confused:

mmenekşe
01-04-2010, 08:25
ısırgan otu... tohumu ayrı kendisi ayrı...
trabzonlu uy da dedi, bizim orada bir ot var koyunlar bile yemez bu izmirliler yiyor da..
en güzel börekte olur..

Ama karadenizliler ısırgandan mısır kırması ve mısır unuyla çok güzel bir yemek yapıyorlar..:rolleyes:

mmenekşe
01-04-2010, 08:28
Ot no:01
Hindiba mı?

Kara hindibaya benziyor

mmenekşe
01-04-2010, 08:41
Bu Olabilir mi?

http://img443.imageshack.us/img443/6783/devedikenihv1.jpg (http://imageshack.us)

Bu deve dikeni.. Milk thistle diye de bilinir.Karaciğer dostudur.Tohumları kırılarak içilir.

mmenekşe
01-04-2010, 08:46
Sn.cihan_as sizin sorunuzun yanıtını bilmiyorum.

Sn. Ateş Öztan'ın 2 nolu resmindeki bitkiye biz burda oğulotu (melissa) diyoruz ve çok güzel çayı oluyor.Limoni bir kokusu var.

o resimdeki oğulotuna benziyor ama büyük ihtimal kokusu kesinlikle kötüdür..Oğul otu limon gibi daha doğrusu selin kolonyası gibi kokar.Bu bitkinin sadece yaprakları ona benziyor.....

verdoque
02-04-2010, 11:36
Ot değil ama babam bana iğde ağaçlarının diplerinden ilkbaharda çıkan kalın sürgünleri koparıp soyup yemeyi öğretmişti. Gördüğüm zaman birkaç dal koparıp yerim mutlaka :)

canannuman
15-07-2011, 09:31
Bildiğimiz iğde ağacı sarı simli çiçekli ve sedefli dallı değilmi? Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez kimbilir nelere şifadır.

siflera12
03-02-2019, 09:58
Bahçemdeki yenilebilir yabani otlardan bazıları [emoji4]
Yabani Ispanak , Ballıbaba , Kara Lahana , Ebegümecihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190203/a27103969500d2222b30f9fc628af099.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190203/9d67b01c4fc8b590f66f8ee78d8afd37.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190203/009cb5326cc982e4fd3076ff40e42bcf.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190203/01386d5c7e91d732e96c35d715f1a8c0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190203/cfd02213539fa8f4a5317a6c05c71fca.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi