PDA

View Full Version : Sebze yemekleriyle ilgili püf noktaları

memet
02-11-2006, 10:01
Börülceyi haşlamak için, kaynar suya atın. Suya biraz karbonat ve biraz şeker katarsanız hem rengi canlı kalır hem çabuk pişecektir. Lezzeti daha iyi olur.

malina
02-11-2006, 10:04
Bu yöntem haşlanan diğer benzer sebzeler için de geçerli mi?

Renginin canlı kalması önemli bir ayrıntı.. :)

memet
02-11-2006, 10:12
Nohut ve kuru fasulyeyi de böyle pişiriyorum.. Tabi taze fasulyeyi de..
nohut ve kuru fasulyeyi ıslattığım suya karbonat ekliyorum. Hem çabuk yumuşuyor, hem çabuk pişiyor. Tadı daha iyi oluyor.
Geç pişen sebzelerde karbonat etkili, şeker rengin canlı kalmasına yarıyor.

şükran ünal
20-11-2007, 16:23
Aklıma gelen bir iki püf noktası da ben ekleyeyim.
Karnabaharı haşlarken veya pişirirken tencerenin bir kenarına el kadar ekmek kabuğu koyarsanız kokuyu büyük çapta önlersiniz. Daha sonra çıkartırsınız. Birde içine bir fincan kadar süt ilave ederek pişirirseniz bembeyaz karnabahar olacaktır.

Zeytinyağlı sebze yemeklerinize sarımsak ve toz şekeri eliniz korkmadan bolca ilave ederek pişiriniz lezzeti göreceksiniz.

Ispanak yemeğine yine pişerken azıcık şeker ilave ederseniz kendine has toğpraksı kokudan eser kalmayacak ve son derce lezzetli olacak.

patates yemeği ve ıspanak yemeği pişirilince tüketmek gerektiğini unutmayalım.

aşurelik buğday,nohut ve yeşil mercimek soğuk suyla,kuru fasulye kuru bamya ve kuru dolmalık palıcan ve biber ısuyla ıslatılır.Bunların suyu süzülür.

Yarmayı (aşurelik buğday) bir gün önceden ıslatıp biraz haşlayarak, haşladığınız suyu dökmeden az daha su ilave ederek bir gün daha bekletirseniz tam kıvamında çorbalık olur.ben boş zamanlarımda böyle bir miktar hazırlarım ve kapaklı saklama kaplarımda birer çorbalık olacak porsiyonlar halinde derin dondurucumda muhafaza ederim.ani misafirim geldiğinde çorbayı hazırlamam çok pratik olur.

M.Sema
21-11-2007, 16:48
Ben de brokoli, karnıbahar vs.sebzeleri olabildiğince az suda ve kapağı kapalı iken hafif diri kalacak şekilde haşlıyorum.Haşlama suyundan süzerek çıkarıp içinde buzlar yüzen soğuk suya atıyorum.Daha sonra yapacağım salata da kullanıyorum.Kullanmış olduğum haşlama suyu ile şok amaçlı buzlu suyu birleştirip çiçeklerime veriyorum.
Yarmayı (aşurelik buğday) ise bir gün önceden örneğin 1 bardak yarmayı 5 bardak suya koyup 5 dakika haşlıyorum.Sonra ağzı kapalı olarak balkonda sabaha kadar bekletip şişmesini sağlıyorum.Sabah su ilavesi gerekirse su ilave edip kullanıyorum.Burada dikkat edilecek konu yarma ile suyu birleştirdikten sonra kesinlikle karıştırmıyorum ve asla dibi tutmuyor.

M.Sema
21-11-2007, 16:50
Bir de tüm yemeklerime 2-3 diş sarmısak mutlaka atıyorum.

Güler
06-12-2008, 09:41
Ben de genelde sebze yemekleri pişirdiğimde inmesine yakın bir adet kesme şeker atarım, sebzenin mayhoşluğunu alır.
Semiz otu ve ıspanağa atılan bir adet kesme şeker, toprak kokusunu alır.
Bezelye, kabak haşlanırken de içine ilave edilen bir çay kaşığı karbonat, ürünün yeşil kalmasını sağlıyor.
Kestane haşlanırken(azıcık çizilmiş) içine toz şeker atarsanız daha tatlı olur. Haşlama suyuna sıkılan 4-5 damla limon, kestane iç kabuklarının daha iyi ve kolay soyulmasını sağlar.
Ortadan kesilmiş ve yarısı kullanılmamış limonu saklamak istiyorsanız; bir çay tabağına biraz tozşeker serpin ve limonun kesik kısmını yatırarak buzdolabına koyun 15-20 gün hiç bozulup küflenme yapmaz.
Kefal, libsos gibi dip balıklarında olan kokuyu gidermek için, balığı temizledikten sonra biraz maden sodası veya bira içinde dinlendirirseniz o koku kalmaz.
Omlet yaparken, çırpılan yumurta içine ilave edilen bir çorba kaşığı su, omletinizin kabarmasını ve tıkız olmamasını sağlar.

Nurbahar
06-12-2008, 10:10
Kereviz ayıkladığımda parmaklarımda oluşan sarı lekeleri çamaşır suyu dahi çıkaramıyordu, zamanla bu lekeler çatlak yerlerde siyahlaşıyordu. Eldiven de kullanamıyorum.

Kereviz için kullandığım limon kabuklarını hemen atmıyorum, işim biter bitmez ellerime sürüyorum, hiç leke kalmıyor.

Güler
06-12-2008, 10:30
Aynı şeyi yaprak sarmasında da yapabilirsiniz, işe yarıyor.
Taze cevizi ayıkladığınızda ellerinizde oluşan siyahlığa çare olmadı, buna çare bilen var mı? Eldiven kullanmanın dışında. Sakın incir yaprağı veya sütüyle ovun demeyin, felaket ızdırap veriyor.

Nurbahar
06-12-2008, 11:13
Limon başka lekelerde de işe yarıyor, ceviz için denediniz mi?

Güler
06-12-2008, 11:54
Evet ama hemen cevizi soyar soymaz denemedim, belki de bu yüzden cevap alamamış olabilirim. Aradan bir iki saat geçmişti. Yani ellerim iyice kınalanmıştı.

Güler
11-12-2008, 22:09
Başlık, nernekadar sebze yemekleri ile ilgili püf noktaları ise de, aklıma gelen bazı püf noktalarını sizlerle paylaşmak istedim.
Balıkçıdan fileto olarak aldığınız, temizlettiğiniz balığın, kafasını, derilerini de isteyiniz. Bunları ayrı bir yerde, bir iki adet defne yaprağı ve az tuzlu suda haşlayarak elde ettiğiniz balık suyundan çok lezzetli bir balık çorbası yapabilirsiniz. Çünkü, deri altı yağları çok vitaminlidir ve lezzet verir.

Marketlerden alacağınız konserve yiyeceklerin, alt veya üst kapaklarında şişkinlik, bombe varsa almayınız, bozuktur.

Et pişirirken, eti soğuk suya koyarsanız, etin vitamini suya geçer, eğer sıcak suya koyarsanız, etin etrafında oluşan tabaka, vitamininin ette kalmasını sağlar.

Makarna haşlarken, tuzlu suya koyacağınız biraz sıvı yağ, makarnaların birbirine yapışmasını önler.

Bahçenizde portakal ağacı varsa ve siz kan portakalı elde etmek istiyorsanız, vişneyi portakala aşılayınız.

Domateslerin kabuklarını kolayca soymak istiyorsanız birkaç saniye kadar sıcak suda bekletin.

Aklarını kullandığınız yumurtanın sarısını daha sonra kullanmak için su dolu birkasede bir iki gün bekletebilirsiniz.

Sürahinizin dibi kirlenmiş ise, tuz ve sirke ile çalkalayın temizlenir.

Kuru meyveleri kek hamuruna koyarken unlayın, dibe çökmesini önlersiniz.

Salata ve lahana gibi sebzeleri yıkadığınız suya biraz tuz atar veya limon sıkarsanız içindeki böcekler hemen yüzeye çıkar.

Krem şantiyenin hem daha çok hem de daha hafif olması için, içine bir yumurta akı ilave edin.

Şinitzel yapacağınız zaman, şinitzeli önce una, daha sonra çırpılmış yumurtaya batırın ve bir yüzüne dövülmüş tuzlu sarımsak sürdükten sonra hafifçe her iki yanını da galeta ununa buluyarak kızgın yağda pişirin, çok lezzetli olduğunu farkedeceksiniz.

Nurbahar
11-12-2008, 22:22
Sebze ve meyvelerde bıçak, rende kullanmak vitamin kaybına neden oluyor. Her sebzede mümkün değil ama uygun olanlarında (ıspanak, marul,taze fasulye...) bıçak kullanmadan elle parçalamak tercih edilmeli. Kesme, ayıklama işleminden sonra sebze fazla bekletilmemeli.

SBAKKAL
24-12-2008, 13:51
Nohut ve kuru fasulyeyi de böyle pişiriyorum.. Tabi taze fasulyeyi de..
nohut ve kuru fasulyeyi ıslattığım suya karbonat ekliyorum. Hem çabuk yumuşuyor, hem çabuk pişiyor. Tadı daha iyi oluyor.
Geç pişen sebzelerde karbonat etkili, şeker rengin canlı kalmasına yarıyor.

Merhaba,
Haklısınız karnonat hem daha fazla şişmelerini hem de daha çabuk pişmelerini sağlıyor. Ancak, birçok vitamininde ölmesine neden oluyormuş diye okumuştum.:confused:

İyi günler :rolleyes:

Ali H. ALI
24-12-2008, 15:04
Bahçenizde portakal ağacı varsa ve siz kan portakalı elde etmek istiyorsanız, vişneyi portakala aşılayınız.

Guler hanim iyi gunler, yukardaki alintida yazdiklariniz, visneyi portakala asilamak, Portakal ve visne degisik bitki cinsleri oldugu icin(baska ailelerden akraba olmiyan bitkiler) bu asi tutarmi?

Güler
06-01-2009, 18:34
Sevgili Ali H.ALI, özür dilerim, yukarıdaki mesajınızı şimdi farkettim.
''Kan portakalının vişneyi portakala aşılamakla yetiştiğini'' aşağıdaki kitapta okumuştum.

Gönül Candaş- Aile ekonomisi ve Beslenme öğretmeni- BEREKETLİ OLSUN; sf.221.