View Full Version : Excellium / Benjamin
Excellium
02-11-2006, 08:37
Elimde yaklaşık 10-12 yaşında bir benjamin var. Çok kötü durumda olmamakla beraber iyi durumda olduğu da söylenemez. Ben de bunu ilk bonsai kurbanı.. pardon çalışmam yapayım diyorum. Her türlü öneriye şiddetle açığım.
4776
Herkes kendi başlığı altında kendi bonsaisi için bilgi alışverişinde bulunuyor. Konu karışmasın diye sizinkini ayırdım...
Bence ilk iş olarak boyunu kısaltma yollarını düşünmelisiniz.
budadığınız dallardan yeni benjaminleriniz de olur..benim fikrim kısaltmayı bir kerede değil, aşamalı olarak yapmak.. bakalım arkadaşlar ne düşünecekler.
bonsaireef
02-11-2006, 10:14
Teşekkürler malina tam ben konuyu ayırmayı yapacaktım elektriklerin azizliğine uğradım.
Memet çok haklı boyunu kısaltmak gerekiyor. Bunun içinde yapılacak yöntem havai daldırma. Bunun için size bir çizim yapmaya çalışayım.
Benjamin hakkında çok bilgim yok. fazla yorum yapmak istemiyorum ama bitkiniz ışıksız kalmış olabilir mi? Bir de en son ne zaman saksı değişimi yapıldı?
Benjaminden bir sürü çelik alabilirsiniz yada isterseniz keseceğiniz dalları dalda köklendirip öyle kesersiniz ve bir sürü benjamininiz olur. Bunlarla da bir orman yapabilirsiniz. En azından bir benjaminim olsa ben öyle yapmayı düşünüyorum.
bonsaireef
02-11-2006, 10:39
Benjamininizi çizimdeki yerlerden köklendirebilirsiniz. Çizdiğim gibi kap (1) kullanabileceğiniz gibi yeşil okla yan tarafta gösterdiğim şekilde moss sararak köklendirebilirsiniz.
Köklendireceğiniz yerin kabuğunu çepeçevre soymanız gerekiyor. Yalnız çepeçevre soyduğunuz yerin altında kırmızı okla gösterilen dallar varsa bunu yapın. Eğer soyduğunuz yerin altında dal yoksa kök beslenmesinin devamı için tam soyma yapmamanız yerinde olur. Arada ince şerit halinde bağlantı bırakmanız gerekir.
İsterseniz üstteki ince dalıda köklendirebilirsiniz(2). Böylece benjamin sayınız artar. Diğer dalarınıda çelik olarak kullanabilirsiniz. Orman yapmak için çok sayıda benjamine ihtiyacınız olacak. :)
4778
Excellium
02-11-2006, 19:11
Teşekkürler bonsaireef. Öncelikle moss nedir? Benjamin havada ne kadar sürede köklenir? Yani havada saksıya aldıktan ne kadar sonra kesmem gerekecek? Benjamin mutlaka havada mı köklenir? Yani kesip suya koysak olmaz mı? Çok soru sordum galiba. Merak işte :)
Bu arada benjamin ormanı fikri çok hoşuma gitti.
Excellium
02-11-2006, 19:13
Bu arada benjaminimin boyu yaklaşık 1.5m. Dİp kısmının çapı ise 2 cm civarı.
bonsaireef
02-11-2006, 19:21
Kusura bakmayın alışkanlık işte; moss yosun demek. Kurumuş yosun kullanabilirsiniz. Etrafına saracağınız naylon şeffaf olursa köklendiği zaman görebilirsiniz.Ali hocamızın yazısını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429)okumanızı tavsiye ederim.
Suda köklenme olacağını sanmıyorum.
Daha ince dalları kesip çelik olarak kullanabilirsiniz.
Excellium
02-11-2006, 19:53
Köklendirme için daha pratik etrafta kolayca bulunabilecek başka bir toz/sıvı yok mudur?
Excellium
02-11-2006, 19:55
Benjamin hakkında çok bilgim yok. fazla yorum yapmak istemiyorum ama bitkiniz ışıksız kalmış olabilir mi? Bir de en son ne zaman saksı değişimi yapıldı?
Benjamin ışıksız değil ama saksısı sanırım 2 yıldır değişmedi.:confused:
bonsaireef
02-11-2006, 20:02
Köklendirme hormonu kullanmadan da köklenme olacaktır. Bu konuda endişelenmeyin.
Kökler saksıyı doldurmuştur. Gübre veriyormusunuz?
bonsaireef
02-11-2006, 20:08
Benjaminin sağlığı konusuna pek girmesem iyi olacak. Uzmanlarına bırakmakta fayda var. :)
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.