PDA

View Full Version : Hava kökü oluşturma yöntemi

murare
01-11-2006, 15:08
http://www.bonsaifarm.tv/demo/twob12fig%20-1.wmv bu linkdeki amcam o ağacın kafasından birşey geçiriyor falan.. Biri bana anlatsın lütfen bu adam ne yapıyor.

bonsaireef
01-11-2006, 15:29
Ağacın o noktasından kök çıkmasını sağlamaya çalışıyor.

murare
01-11-2006, 16:01
Peki nasıl yapıyor onu ve neden orası ağacın gövdesi. Ve ağaca dürttüğü sonrada etrafını kapattığ ne, normal taşmı?

malina
01-11-2006, 16:25
Taşın ağacın gövdesinde kalmasını sağlamaya çalışıyor. Kabukta bir bölüm açıp taşı yerleştirdi. Orada kalmasını sağlamak için bağlamaktansa, (bağlamak, uzun sürerse iz bırakabilir) cevresini diğer taşlarla doldurma yolunu seçti... Bu yöntemle, ağaç büyürken taş parçası da orada kalmış olacak.

İngilizce bilmeden anlayabildiğim bu :)

murare
02-11-2006, 08:45
Taşı koyduğu yerden kökmü çıkacak ? Dal çıkmayacağı ne malum. Ya bu nasıl iş. Hakkaten enteresan.

Ali H. ALI
02-11-2006, 14:28
Herkese selamlar,
Amcanin orda yaptigi islem, Hindistan ve tropikal bolgelerdeki incirler [ficus] gibi hava kokleri elde etmek icin bir yontem anlatiyor.

Yontemde kullanilan agac Queensland kucuk yaprakli inciridir. Hava koklerinin cikmasini istedigi yerleri bicakla cizdikten sonra cizilip sut akan yere cizigin acik kalmasi icin kirik cakil tasi yerlestiriyor ve agacin o sekilde birkac yerden kesilip cakil tascigi yerlestirilmesini oneriyor.

Tuvalet kagitlarinin bitiminden sonra kalan, karton borulardan birini agacin yapraklarini toparlayip karton boruyu yapraklara zarar vermeden, agacin govdesine gecirip, karton borunun icini kirilmis cakil taslari ile dolduruyor.

bu islemi baharda yaparsaniz, olusan kokler, yaz aylarinda artik cakillarin arasindan asagiya dogru uzadigindan, bu arada sularken surekli islanan karton boru da curuyup dagilacagindan , agacin uzerindeki hava kokleri ortaya cikmis olacak.

Ikinci agacin govdesini, hava koklerinin cikmasini istedigi yerleri elleri ile zedeledikten sonra agacin govde boyuna uygun, karton boruyu da kisaltarak ayni islemi tekrarliyor.

Murare boylece Amcanin yaptigini ogrenmis olduk. Belki bir gun incirlerinizde[bizim meyve veren incirlerde ficus carica da hava kokleri olusmaz]
denemek istersiniz.
Hosca kaliniz.

murare
02-11-2006, 15:30
Ağacın kökü yetmemiş demekki :D Peki istediğim yerden dal çıkarmak içinde yapabileceğim bir şey var mı? Mesela kesik dal parçası saplasam ağaca aşı gibi birşey olabilir mi acaba?

bonsaisever
02-11-2006, 23:57
Yarma aşıdan mı bahsediyorsun? Yoksa...

Birde böyle bir teknik var.

Ağacın gövdesinde matakapla bir delik açıyorsun

4790

Uygun bir dalı delikten geçirip dalın ve gövdenin kaynamasını bekleyip

4791

aşılanan yerden dalı keserek dal oluşumunu sağlıyorsun

4792

Alıntı :http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATthreadgrafting.htm

murare
03-11-2006, 09:02
Çok güzel ya istediğim yerden dal çıkarabilirim o zaman. Peki bunu nasıl yapıyoruz dalı soymuyorlar sanırım. Bu dal ölü dal olmuyor değilmi ? Dalı ortadan geçirip kaynadıktan sonra bir tarafını alıyor sanırım. Doktorum bu konuda detaylı açıklamanı bekliyorum :D

malina
03-11-2006, 09:33
Sabah sabah çok güldüm, ancak benim yazdığım kadar atılır :)

murare
03-11-2006, 09:47
Ben böyle bir başlık açtığımı hatırlamıyorum :D
En azından elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışmışsın malina teşekkürler :) .

malina
03-11-2006, 09:59
Konu aydınlanınca, başlığın da anlamlı olması gerekir, değil mi? :)

murare
03-11-2006, 10:15
O zaman ben bundan sonra biri bana bunu anlatsın diye açayım başlıkları, konu aydınlanınca başlığı değiştirelim bende kompozisyonlarına başlık arayana ilkokul çocukları gibi kıvranmam. :D

bonsaireef
03-11-2006, 10:30
Çok güzel ya istediğim yerden dal çıkarabilirim o zaman. Peki bunu nasıl yapıyoruz dalı soymuyorlar sanırım. Bu dal ölü dal olmuyor değilmi ? Dalı ortadan geçirip kaynadıktan sonra bir tarafını alıyor sanırım. Doktorum bu konuda detaylı açıklamanı bekliyorum :D
murare linki incelersen resimler çok güzel.
Dalı soymuyorlar. Bu dal ölü dal olmuyor. Ağacın kendi yaşayan dalının yer değiştirmesi olabilir. Dal tamamen kaynayıp beslenmesini (kırmızı çizgiler) kendisi gövdeden direk almaya başladığında diğer tarafını kesiyorlar.
Yaprak döken ağaçlarda uygulanması gerektiğini, yaprak döktükten sonra uygulanması gerektiğini söylemeye gerek yok.

malina
03-11-2006, 10:40
O zaman ben bundan sonra biri bana bunu anlatsın diye açayım başlıkları, konu aydınlanınca başlığı değiştirelim ben de kompozisyonlarına başlık arayan ilkokul çocukları gibi kıvranmam. :D

Bence aşağı yukarı konu hakkında fikrin vardır, onu yazarak açmalısın. Gerekirse değişitiririz nasıl olsa. Sınıftaki yaramaz öğrencilerin peşinde koşan öğretmen gibi peşinden koşuşturma beni :)

murare
03-11-2006, 12:46
Tamam, öyle olsun. Ben bulurum kendi başlığımı:)
Peki doktor ağaç kaynayıncamı bu iş tamam oluyor? Diğer taraftan beslenmeyi kestiğinin bir belirtisi varmı. Bir ikincisi. İki ağacı yanyana koysam bunu başka çeşit ağaçların dalıylada yapabilirmiyim. Bu soru aşılamaya girdi. Bunu mine hanıma sormuş oluyum yada kim biliyorsa.

bonsaireef
03-11-2006, 12:55
Murare ingilizcesini çözmeye uğraşmadım ama resimlerden anladığım kadarıyla giren kısım normal kalınlığını sürdürürken karşı taraf gövdeden beslenmeye başlayınca kalınlaşıyor. Anlamadım ama kademeli kesiyorlar sanırım dalı. Kolayı var sen dene ve deneyimlerini buradan aktar. :)

Murare dersine iyi çalışmıyorsun. :)
Orada sorunun resmi var. aynı tür ağaç olmak koşuluyla farklı ağaçtan dal kaynaştırma yapabiliyorsun.
4795
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATthreadgrafting.htm

murare
03-11-2006, 15:54
Soru farklı tür olurmu diye idi. Hatta bir de düzeltmesi vardı. Aşılamaya girdi diye. Düzgün anlatamadım hocam kusura bakmayın.
Acaba farklı tür olurmu. Gidelim Mine Pakkaner'e soralımi hadi bakıyım.

bonsaireef
03-11-2006, 16:00
İkimizde de var biraz :D
Murare ne yapacaksın başka ağaçları, bonsainin güzelliği, orjinalliği bozulur gibi geliyor bana. Yine de sen bilirsin tabiki. Yaparsan tarihe geçersin, büyük ağaçlarda yapıyorlar ama bonsaide yapıldığını duymadım, görmedim.

bonsaisever
03-11-2006, 20:47
Anlaşılan murare Limolu, Portakallı, Mandarinalı bir bonsai yapacak :)

Murare bunun gibi birbirine uyan türleri aşılama yapabiliyorsun fakat reef'in dediği gibi bonsaide biraz ilginç olacak.
Yinede iyi şanslar :)

Şule
04-11-2006, 18:51
İkimizde de var biraz :D
Yaparsan tarihe geçersin, büyük ağaçlarda yapıyorlar ama bonsaide yapıldığını duymadım, görmedim.

Bende bir italyan eriği var. Alırken farketmemiştim ama aşılanma yoluyla italyan eriğine çevrilmiş. Gerçi dalların çıkış yerlerinden aşı gibi geliyordu ama ağacın boyunu kısaltmak için üstten bir miktar kesip de alttan can eriği dalları çıkana kadar inanmak gelmemişti içimden. Şimdi üst taraflar italyan eriği altlar can eriği. Aşı dalları kesersem can eriği çıkacak anlaşılan. Şimdi ben tarihe mi geçtim yani? :rolleyes: (bonsai olmadan önce aşılandığını kimseye söylemezseniz bir şansım olur belki.:D )

kürekçi
08-11-2006, 10:28
Murare ingilizcesini çözmeye uğraşmadım ama resimlerden anladığım kadarıyla giren kısım normal kalınlığını sürdürürken karşı taraf gövdeden beslenmeye başlayınca kalınlaşıyor. Anlamadım ama kademeli kesiyorlar sanırım dalı. Kolayı var sen dene ve deneyimlerini buradan aktar. :)

Murare dersine iyi çalışmıyorsun. :)
Orada sorunun resmi var. aynı tür ağaç olmak koşuluyla farklı ağaçtan dal kaynaştırma yapabiliyorsun.
4795
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATthreadgrafting.htm

Çeviriler bölümünde ben bunları çevirmiştim diye hatırlıyorum bir bakın isterseniz ;)

57. mesaj