PDA

View Full Version : Roka yaprağını yiyen zararlı




superi80
25-09-2010, 16:14
:(Bahçeme biraz roka,tere vb ektim eylül ayında.Çok güzel çimlendiler.Fakat yapraklarında bir sürü delik var.Aynı şekilde balkonada saksı içinde ekim yaptım.Onlardada delikler oluştu.Yaprağı zar haline getirmiş hangi zararlı ise.Salyangozdan şüphelendim bahçedekiler için kükürt attım biraz.Balkonda salyangoz yokki.İMDAT biri yardım etsin.:( İlaç kullanmam gerekir mi?




MeyveliTepe
25-09-2010, 16:17
Yakın çekim net bir resim koyarsanız zarar konusunda bir fikrimiz olabilir.

Bir de, herhangi bir zararlı gördünüz mü? Bazı tırtıllar yaprakla aynı renklidir, elle kontrol etmeniz lazım.

Kiraz
04-10-2010, 11:32
Yaprakların kenarları yeniyorsa salyangoz ve tırtıl olma olasılığı yüksek, ortaları delik delikse çekirge olabilir. Benim sellukanın yaprakları delik ve zar haline gelen yerler var. Üzerinde gördüğüm çekirgeden şüpheleniyorum.

Doğayla Barış
10-10-2010, 01:54
Benim çiçeklerimde de yapraklarda delikler vardı,günlerce aradım ,zararlıyı bulmak için delik yaprakları koparıp bitkiyi büyütece aldım,sonunda yakaladım adeta yaprakla aynı renk tonunda incecik tırtıllar,yaprak damarı zannedip fark edememişim, sabunlu sarımsaklı karışımdan uyguladım,umarım yararlı olur.

meymun
10-10-2010, 11:19
Bahçenizde kurbağa barındırın. Geceleri hepsini siler süpürür, her birini yedikten sonra da gözlerini kapar ön ayağı ile ağzını siler.
Avlanması gerektiğini uyaran, yatay ve ileri doğru hareket eden canlılardır. Avın uzunluğu yüksekliğinin en az 4 katı olmalıdır. Kabuksuz salyangoz hareket ederken boyu değişir. Boy/yükseklik oranı küçüldüğünde kurbağa onu yemez. Zaralının hareket yönü de kurbağaya dik ise kurbağa korkup kaçar. Bu nedenle bahçenizdeki kurbağa sayısının fazla olmasında yarar var.

Ben ilkbaharda su birikintilerinden yüzlerce iribaş toplayıp eski bir küvette besleyip büyütmüştüm. Ayakları oluşunca onları bahçeye saldım. Lahana, marul, rokalarda tek bir yenik yaprak kalmadı.

İnsan becerisi ile değiştirilmiş bitkilerin kendilerini koruma özellikleri doğal olanlara göre çok zayıf. Gübreleme gereksinimleri dışında var olabilmek için insan tarafından korunmalıdırlar. İlk çare onları toprak ve çevreyi de kirleten zehirlere bulamaktır.

İkincisi ise onları zararlının düşmanı canlılara emanet etmek.
Son moda koruma GDO.

superi80
11-10-2010, 10:30
Merhaba,rokaların resmini çektim fakat bilgisayara yükleyemedim daha.Resim çekerken yeşil tırtıl ve salyangozları gördüm.Çekirge var bahçemizde.Ben organik tarımı bırakıp ilaçlama yaptım.Koruma yazan yaprak bitlerine tırtıllara karşı güllere verdiğim ilaçtan attım spreyle.5 gün bekledim (etiketinde 3 gün yazıyordu).Şimdi topladıklarımı yarım saat kadar suda bekletiyorum.Kurbağa hiç mantıklı gelmedi.Çekirge sesi yetiyor,bide kurbağa sesi dinleyemem sanırım.

superi80
11-10-2010, 10:34
Bitkileri sık ekmek zararlıların saklanmasını kolaylaştırıyor.Seneye tohumları daha seyrek ekeceğim.

MeyveliTepe
11-10-2010, 11:36
Yiyeceğiniz yaprağa zehir atmışsınız. Tırtıllarla baş etmenin çok etkili ve hiç zehirsiz bir çaresi var oysa.

meymun
11-10-2010, 12:01
Ya bu sebzeleri üretip satanlar!
Zehir kutularının üzerinde -sözüm ona bu herşeyi temizleyecekmiş gibi- kullanım sonrası 3 gün hasat yapmayın demesine rağmen ertesi gün toplayıp pazara sürenler.
Bu nedenle en azından satın aldığımız sebzeleri uzun süre ve birkaç kez suda bekleterek yuttuğumuz zehir oranını azaltmakta yarar var.
Ekmeğimizi yıkama olanağımız olmadığından evde ekmek yapanlar var. Bunlar da zehiri fırıncıların karıştırdığını düşünüyorlar sanırım. Ya da akıllarına, aldıkları unun da zehir bulamacı olduğu gelmiyor.

selenga
19-10-2010, 14:51
:(Bahçeme biraz roka,tere vb ektim eylül ayında.Çok güzel çimlendiler.Fakat yapraklarında bir sürü delik var.Aynı şekilde balkonada saksı içinde ekim yaptım.Onlardada delikler oluştu.Yaprağı zar haline getirmiş hangi zararlı ise.Salyangozdan şüphelendim bahçedekiler için kükürt attım biraz.Balkonda salyangoz yokki.İMDAT biri yardım etsin.:( İlaç kullanmam gerekir mi?

Herkese merhaba, superi80 arkadaşımızın yakındığı zararlı herneyse benim ektiğim rokalarda da var. Bu nedenle de yazboyu çıkan rokaların hiçbirini de yiyemedik, öylece tohuma döndüler. Daha sonra rokaları söküp attım. Ama dökülen tohumlardan yeniden aynı yerde çimlenmişler. Bakalım bunlar nasıl olacak bilmiyorum. Doğrusu bende çok merak ediyorum. Rokaları böyle elek gibi yapan şey ne acaba?

Bahçıvan
08-11-2010, 16:34
rokalarınızı yıyen sey toprak pıresıdır

nurguldk
19-03-2011, 22:37
Evet toprak piresi..
Geçen sene yaşadım bu sıkıntıyı.Ektiğimiz yeşilliklerin hiçbirini bu zararlı dolayısıyla yiyemedik :( Ben 3 senedir bahçe toprağımda hiç kimyasal bir malzeme kullanmadım

Konunun uzmanlarına şunu sormak istiyorum.
Bu zararlının ilaçları ne ölçüde toprağıma zarar verir?
Geçen sene bulunan pire tekrar ortaya çıkar mı?
Ekim yapmadan toprağı ilaçlamalımıyım?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler ;)

superi80
04-06-2011, 21:58
Kış ayında çektiğim fakat iş yoğumluğundan koyamadığım resimleri yeni yükleyebildim.Rokaların içindeki tırtıl cinsiniaraştırırken mühendis tırtıl olduğunu öğrendim.:o Bir heves tarım yapalım derken bilmediğim ne çok şey varmış.Sona ilaç atmayı bıraktım zaten.Tırtılların yiyemedikleri bize yetti.Sonra ıspanak ve marul ektim.Bunlardada salyangoz çok uğraştırdı.Mart ayından sonra baş edemez oldum ve salyangozid ile bahçeyi donattım.Meyveli tepenin blogunu okuyunca gözlerime inanamadım.O ne güzel bahçe öyle.Bende küçük çapta öğrenmeye çalışıyorum.Sanırım tarım alfabesinin A harfindeyim daha .

superi80
04-06-2011, 22:03
delinmiş yapraklar.:mad:

danışman_32
05-06-2011, 17:51
sayın superi80 mühendis tırtıl yeşil aksamı görünce roka ıspanak tere marul bunlara hücum eden tırtıl türüdür bende size ziraai tarımsal danışmanlık yapan birisi olarak bir önerim olacak proclaim isimli ilacı temin edin 100 litre suya 30 gr karıştırıp bitkilerinizin üzerine yapraktan uygulayın

danışman_32
05-06-2011, 17:53
Herkese merhaba, superi80 arkadaşımızın yakındığı zararlı herneyse benim ektiğim rokalarda da var. Bu nedenle de yazboyu çıkan rokaların hiçbirini de yiyemedik, öylece tohuma döndüler. Daha sonra rokaları söküp attım. Ama dökülen tohumlardan yeniden aynı yerde çimlenmişler. Bakalım bunlar nasıl olacak bilmiyorum. Doğrusu bende çok merak ediyorum. Rokaları böyle elek gibi yapan şey ne acaba?

mühendis tırtıl yeşil aksamı görünce roka ıspanak tere marul bunlara hücum eden tırtıl türüdür bende size ziraai tarımsal danışmanlık yapan birisi olarak bir önerim olacak proclaim isimli ilacı temin edin 100 litre suya 30 gr karıştırıp bitkilerinizin üzerine yapraktan uygulayın

selami2012
01-11-2012, 08:41
***.günaydın.çok yararlı bir site herkese teşekkürler.benimde rokalarım ve ayrıca başka bitkilerimde var.bir sürü parazitle uğraşıyorum.hemen hepsini anlıyorum ve bilebiliyorum ancak yapraklardakı beyaz kabarık lekelerin ne olduğunu çıkaramadım.küf olabilirmi yumurtaya benzemiyor bazen yanyana çoğalaıyorlar koparıp atıyorum ama çare değil ayrıca ilaçlanınca kaç gün yememek gerekir.ilaç ne olabilir.

mandalinci
01-11-2012, 10:36
Bir heves sera yaptık, içine sebze diktik.

Her ne çeşit bir haşaratsa yedi, delik deşik yaptı canım pazılarımı, pancar yapraklarını, marulları.

Yiyecek olduğu için ilaç da atamadım, bira koydum küçük kaplarda salyangozlar gelmedi,
3 salyangoz yakalayıp öldürdüm.

Sonra delik deşik yaprakları kestim, sarımsaklı, acı biberli, arap sabunlu ilacı hazırlayıp, 2-3 gündür sıkıyorum.

Galiba başardım, yapraklarda delik yok. Ama kokudan seraya giremiyorum, neyse buna da şükür.

Bakalım gözlüyorum ne olacak, sonucu sizlere de yazarım.

islam_joker
03-11-2012, 20:58
rokalarda benimde epey yapraklar yenip sadece sapları kalıyordu sonradan şansa bir gördüm tırtılı ve bugun tüm yaprakları kopardım küçükleride olmak üzere toplamda 4 tırtıl buldum hepsini ayırdım umarım başka yoktur diyeyim ama bunları araıp bulmak gerekiyor birde bunlar nasıl geliyor saksıda bunlar nasıl oluşuyor benim asıl merakım budur acaba bu konuda cevap alabilirmiyim evde yetiştirilmiş roka saksısında bulunuyor tırtıllar

dalya35
11-12-2012, 16:49
[QUOTE=MeyveliTepe;703650]Yiyeceğiniz yaprağa zehir atmışsınız. Tırtıllarla baş etmenin çok etkili ve hiç zehirsiz bir çaresi var oysa.[Sayın MeyveliTepe, tırtılla mücadelede kullanılacak ilaç nedir öğrenebilirmiyim acaba ?

Sevgi
11-12-2012, 17:37
Selam arkadaşlar bu yaz benim rokalarda delik delikti. Üzerinde siyah siyah toprak pireleri vardı. Bizden önce yediler rokalarımı.:(

Sayın bahçıvanın da belirttiği gibi yazın toprak piresi oluyor. Şimdi sanırım soğuktan kayboldular.

MeyveliTepe
11-12-2012, 17:59
Yiyeceğiniz yaprağa zehir atmışsınız. Tırtıllarla baş etmenin çok etkili ve hiç zehirsiz bir çaresi var oysa.Sayın MeyveliTepe, tırtılla mücadelede kullanılacak ilaç nedir öğrenebilirmiyim acaba ?

Tırtıllar için çok etkili biyolojik doğal düşman Bacillus Thuringiensis bakterisidir. Delfin WG ismiyle piyasada bulunabiliyor. Başka temas etkili organik preperatlar da var ama tırtıl söz konusu olduğunda en iyisidir.

handancakan
21-04-2014, 09:49
Organik yetiştiricilik yapmak istiyor ama tırtıl, kurt ve larvalarla başa çıkamıyorsanız tırtılları hastalandıran ve organik tarımda kullanılan biyolojik mücadelede yer alan Bacillus preparatlarını kullanabilirsiniz, bu bir bakteri olup tırtılları ve zararlı larvaları hastalandıracak ve öldürecektir.

mehmet21ali
29-12-2015, 19:34
Saksıda perlit ortamında roka yetiştirmekteyim. Rokalarım hem bi zararlı nedeniyle delik deşik durumda hemde yaprakları mor renge bürüyünüyor. Bu konuda sizlerden ACİLLL yardım talep etmekteyim. Lütfen biri bana hızlı bi şekilde cevap verebilirse çok memnun olurum.Şimdiden teşekür ediyorum.
ilgili fotoyu nasıl yükleyebilirim bilmiyom fakat url'si şudur.
file:///C:/Users/mehmet%20ali/Desktop/20151214_143441.jpg

carizma_009
01-01-2016, 17:44
Saksıda doğal bir şekilde roka yetiştiriyorsunuz bence ilaç hiç kullanmayın.Zarar küçükse bence gerek yok doğal şekilde yiyiniz.

ibrahimes
09-05-2017, 21:19
Toprak piresi sorunu geçen sene turplarda vardı bu senede rokalarda. Arap sabunu yağ sarımsak karışımı denedim ama fayda etmedi maalesef. Önerisi olan var mı acaba?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170509/467e52e22b32e7a39c082b38e86d41c6.jpg

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi