View Full Version : Ev Yapımı Domates salçası
Domatesi kışa hazırlama yolları :)
Hafta onu domates konservesi yaptım. Malum kabukları soyulur...
Az miktarda olsa, çıkan bu kabuklardan salça yapabilirsiniz.
Kaynatın, tuz ekleyin ve kevgirden geçirin.
168626
Güneşte kıvama gelmesini sağlayın...
Kaç yemeğin salçası, atacağınız malzemeden çıktı bile :)
168627
Mine Pakkaner
20-07-2006, 12:48
Eline sağlık malina, renge bak , harika :)
denizakvaryumu
20-07-2006, 14:40
Keşke bu salçayı kaynatmadan,elde sıkım güneşte pişen tarafından yapsaydın
atılacak domates kabuklarından yapılan bu kadar oluyor :)
erkolgencer
27-07-2006, 12:14
Belkide malina'nın o kabukları salça yapmaya ihtiyacı yok ama bu sitenin baş aktörüde herhalde öyle davranmalıydı, doğaya ve bitkilere saygı hiç ihtyacı olmayan birisinin bişeyleri değerlendirme kaygısında gizli...
Penelophe
03-08-2007, 22:24
Evde Domates Salçası Yapımı
Malzemeler
(1 kg salça için)
-10 kg domates
-5 tepeleme yemek kaşığı iri taneli tuz
-1 çaybardağı zeytinyağı
Yapılışı
Domatesler yıkanır ve her biri 5-6 parçaya bölünür. Bütün domatesler bölündükten sonra büyükçe bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Kabukları domateslerden ayrılıncaya kadar haşlanır ve ocaktan alınıp soğuması için bekletilir.
Soğuyan domatesler, her bir gözü domates çekirdeklerinden büyük olmayacak bir süzgeçten geçirilirler. Amaç domates kabukları ve çekirdeklerinin domatesten ayrılmasıdır.
Tamamı süzgeçten geçirilen domatesler, büyükçe ve tercihen kalaylı bakır bir tencereye alınır ve ocağa konulur.Arada karıştırılarak kaynatılır. Suyunu çekmeye başlayınca, (kıvama da gelecektir aynı zamanda) ocaktan almaya yakın, 5 yemek kaşığı tuz ilave edilir ve karıştırılarak 5-10 dakika kaynatılır.(ben ocaktan almaya yakın ilave ediyorum tuzu çünkü, tuz kaynayan salçada sıçramalara neden oluyor, bu da berbat bir mutfağa)
Son olarak ocaktan almadan bir çay bardağı zeytinyağı da eklenir ve 1-2 dakika daha kaynatılıp, ocaktan alınır. Soğuyunca cam kavanozlara konulur. 1-2 yıl bozulmadan tüketilir. Afiyet olsun.
Penelophe
03-08-2007, 22:26
Yukarda tarifini verdiğim salça çok lezzetli ve kırmızı oluyor.;)
Bazı yerlerde salçayı, plastik bidonlara doğrayıp, 10-15 gün güneşte bekleterek ve kaynatmadan yapıyorlar. (bana hiç hoş görünmüyor bu yol)
Bu salçalar ne kadar sağlıklı oluyor ve dayanımı ve tadı konusunda bilgisi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
Sercanoral
04-08-2007, 15:06
Sevgili arkadaşlar biz Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı en iyi şey salçadır. Babaannem genelllikle kahvaltılık salça yapar ve çok harika olur. Yapılışıda basittir. Gramajlarını tam olarak bilmiyorum ama kırmızı biber, patlıcan ve domates üçlüsünden yapıyor. İlk önce domatesleri ince ince doğrayıp kaynatmaya koyuyor, sonra biber ve patlıcanları pörpülüyor. Daha sonra kabuklarını soyup kıyma makinesinden geçiriyor ve fokurdamaya başlamış olan domatesin içine karıştırıyor ve iyice kaynatıyor... Salçamız hazır bakkala gidip ekmek alın ve bandıra bandıra mideye indirin:)
Sebahattin Sargın
04-08-2007, 15:22
Sercanın tarifini verdiği salça harika oluyor gerçekten, tarafımdan denenmiştir ;). Evde mutlaka yapmanız gereken bir salça çeşididir. Tarif için teşekkür ederiz Sercan kardeşim.
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.
Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.
Billur Hanım, Coyote nereye kayboldunuz?
Bugün baktım ki geçen pazardan, kurutmak için aldığım domateslerden artanların sağı solu bozuluyor, hemen icaplarına bakayım dedim. Bahçeden su taşıyıp!!, domatesleri yıkadım, birkaç pişirimlik salça için robottan geçirdim. Fotografını gördüğünüz tepsi, küçük fırın tepsisi.(Malina duymasın ama gözüm yemedi bir 5 dk. fırında tutuverdim.) Tuzladım, şimdi güneşte duruyorlar.
Renkleri değişince yine gösteririm.
Bu fotografları küçültmenin, teknoloji özürlüsü benim gibi birinin anlayacağı kolaylıkta bir anlatımı var mı?
Salçaları bende Nevsune Hanım'ın yaptığı gibi yapıyordum.Ancak fırın yerine azıcık kaynatıyordum.Bu sene bu tarifi denemek istiyorum çünkü kaynatmak çok zahmetli(tencereye boşalt/tepsiye boşalt-tencereyi yıka-duvarları sil..).Ancak sormak istediğim bir konu var ben 10 kg domates/bibere 7 ya da 8 tepeleme dolu turşu tuzu atıyorum yeterli olur değil mi?
Nevsune'ciğim yapacağım salçayı ama güneşi yakalayamıyorum ki. Malum burası çok rutubetli bugün pazar vardı onu bekledim hava kapalı ve yağmurlu diye tekrar vazgeçmek zorunda kaldım. Kesin rutubet olurdu yoksa. :(
Herşeyi ölçüyle yaparım da bir salçayı el kararı.
Önce tuzunu az koyarsınız, ağzınıza tuzlu gelene dek ilave edersiniz:) Ne güzel tarif değil mi.
Eeee tabi insanlar ustalaştıkça ölçmekten çok el kararı / göz kararı demeye başlıyor.Ben de dediğiniz gibi tadına bakıp dil kararı vereyim bari.:)
Aslında tuzun üzerinde bu kadar durmamın sebebi salçanın üzerinde beyaz küf oluşumu ; suyunun yeterince çektirilmemesinden (fırında-ocakta-güneşte...) ve/veya hava almasından ve/veya tuzunun azlığından kaynaklanıyor diye biliyorum.Hepimize kolay gelsin.
Teşekkürler Sercan'cığım. Babaannene saygılarımı ilet lütfen. İlginç başka tarifleri de bekleriz.
Billur Hanım siz oralarda güneş bulamazken, biz yanıyoruz. Salçam 2. günün sonunda kurudu biliyor musunuz, öylesine sıcak. Su da yok, mutfak girilmez halde ama olsun, küçük bir kavanoz salçam var;)
Düğününüz hayırlı olsun. Olsun, salça her zaman yapılır.
Billur Korkmaz
09-08-2007, 20:36
Teşekkürler Nevsune Hanımcım..
Bir kaç yıl önce salça yapmaya üşenip, domatesleri yıkayıp doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmıştım.. Güneşi yakalayamazsak son çare öyle olacak sanırım.. :D
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.
Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.
Nevsune Hanım,
Tarifinizi dün denedim, şimdi kuruma aşamasında.
İlk defa salça yapıyorum.
Paylaşımınız için teşekkürler
Elinize sağlık:) Ne iyi etmişsiniz. Umarım memnun kalırsınız.
Geçen yıl yaptığım domates ve biber salçalarını bütün bir kış kullandım. Dün, domatesin sonuncu kavanozunu açtım.
Bu yıl yapma olanağı bulabilecek miyim bilemiyorum ama zamanı olanlar lütfen bir deneyin. Öyle fazla bir eziyeti yok. Tek sorun, arada bir karıştırmak için evde olmak:) Son derece dayanıklı. Kapaklarını iyi vakumlamışım ki hiç fire vermedim. Aynı zamanda çok sağlıklı, içinde katkı maddesi yok. Ne yediğinizi biliyorsunuz.
berduray
04-08-2008, 17:49
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.
***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.
Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.
(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)
***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.
***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.
***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.
3 sene bozulmadan salçam durur.
Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.
***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.
Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,
sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...
berduray
05-08-2008, 21:34
Bodrum sıcağında öyle yapılır tabi buralar serin diye düşünenler olabilir ancak ben Ankara'da yaşadığım yıllarda da bu yöntemle yaptım, dediğim gibi salça gündüz güneşten, gece ayazdan kıvamını bulur, az bir kısmı da bu yöntemle deneyin, olmazsa bildiğinizden şaşmazsınız.
Sevgiyle kalın, "AĞAÇLAR"la kalın.
Güneşte salça yapmayı bir kere denemiştim; başarısız olmuştum. (Üst yüzeyi küflenmişti) Sayın berduray sizinki gibi yapmayı deneyeceğim. Umarım bu sefer yapabilirim.
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.
***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.
Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.
(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)
***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.
***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.
***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.
3 sene bozulmadan salçam durur.
Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.
***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.
Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekemeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,
sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...
berduray
06-08-2008, 23:52
Küflenme ; suyunu yeterince çekmediğinden ya da tuzunun azlığından kaynaklanır, bu sizi yıldırmasın arkadaşlar,
ben dayanmasını istediğim salçaya tuzu biraz fazla koyunca yemeğe pişerken hiç tuz koymuyorum böylece dengeliyorum,
denemelerinizde başarılar, hemen pes etmeyin.
öğretmen
08-08-2008, 23:48
Salçanın küflenmemesi için benden bir kopya size:Kullanmadığınız salçanın üzerini düzleyin ve sıvı yağ (zeytinyağı tercih) dökün.Hava ile teması kestiğiniz için küflenmez..
Küçüklüğümde anneanneme yardım ederdim.Büyüdüm evin salçasını ben yaptım.Evlendim mecburen ben yapıyorum:D
Güneş salçası yapma denememde ikinci kez başarısızlığa uğradım. Bir şeyi yanlış veya eksik yapıyorum.
Akşamdan domatesleri ikiye böldüm. Ertesi gün dipte biriken suyu dökerek (annem acı su dediği bu suyu salçada kullanmaz, bende onun gibi yapıyorum) domatesi rendeledim. İlk iki gün bir problem olmadı, sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.
- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?
- Veya ... ?
Acaba nerede hata yapıyorum?
Önceki denememde domatesi rondodan geçirmiştim; çok sulanmıştı. Üzerine tül örtmüştüm (tek kat örtecektim, tül büyük olunca düşünmeden dörde katlayıp kullanmıştım). Ondaki küflenme daha farklıydı.
Sn uzum
Domatesleri ikiye veya üçe kesince üzerine iri tuz ekleyin.
berduray
16-08-2008, 15:41
Sayın Üzüm demişsiniz ki; [QUOTE=uzum;268906] sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.
- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?
;);)
Ben detaylı anlatmıştım,demiştim ki salça gündüz güneşten, gece ayazdan olur.
*Akşamları içeri almışsınız, bırakın olduğu yerde kalsın, kendinizi yormayın.
*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.
Bu oluşumlar genelde salçanın ağzı sıkıca kapatılınca,buharlaşma yapılmayan durumda olur, tepsi ya da kapak filan kapattıysanız üzerine sebep budur.
En ideali ince bir tül, eski bir tülbenttir, tozun, böceğin giremeyeceği engeldir ama buharlaşmayı engellemez.
*Rendeleyip bir sürü uğraşmışsınız hiç gerek yok, güneş altında 2 gün kabuklarından ayrılması için yeterli,yapmanız gereken tek şey süzgeç, iliştir neyse ondan geçirmek.
*Tuzlama aşaması salçanın artık tamamen koyulaşıp, kıvam almasından sonra.Kıvam tamam olunca irituzla tuzlayıp 1-2 gün daha güneşte bekletince saklama kaplarına doldurup, afiyetle yemek kalıyor geriye.
....
*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.
....
Bilmeyince yapalır böyle şeyler...:o Demek beyaz oluşumlar zararlı değil.
Şimdi tekrar deneyeceğim.
Sayın berduray, Sayın çilek_2 verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.
Güneş salçasını (domates) üçüncü denememde başardım. Oldukça sık karıştırdım, üst yüzeyin kurumasına izin vermedim; istediğim kıvama gelince steril edilmiş kavonozlara doldurdum.
Domates, biber karışık salçayı kaynatarak yapardım, bu sene ilk defa biber salçasını güneşte yaptım sayılır. Kapya biberi (üçgen kırmızı biber) ikiye bölüp tohumunu çıkardım , kırmızı küçük acı biberlerin sap ve kapak kısımların kopardım. Biberleri büyükçe bir tencereye koyarak, bir çay bardağına yakın suyla kapya biberlerinin kabukları soyulacak duruma gelinceye kadar tencerede haşladım. Kapya biberlerin kabuklarını ayıkladım, rondodan geçirdim, tuz koydum, 3 gün güneşde bıraktım (domatesdeki gibi üst yüzeyin kurumasına izin vermedim, sık karıştırdım.) Steril edilmiş kavonozlara doldurdum.
berduray
30-08-2008, 11:43
Kapyayı yıkar, ayıklar, robottan geçiririm.
Leğenlere koyar, dama atarım.
Kendi kendine kıvama gelir, tuzlar, saklama kaplarına doldurur, tezgah altı dolabıma koyarım.
Ne haşlarım, ne kabukla uğraşırım.
Güneşte eriyen domatesler (salçalık) ve kübik kurumuş domatesler.. Yapacak olanlara Allah kolaylık versin çok yorucu çünkü :(
Yapacak olanlara Allah kolaylık versin çok yorucu çünkü :(
Altına imzamı atıyorum :) Tekin Bey'den aldığım iki kasa domatesin doğrama pişirme kavanozlama işini bitirdiğimde saat gece 2.00'ı gösteriyordu. Ocak batmıştı.
Domates soyup doğramaktan kol kaslarım tutuldu. İki kasada 40 kg olduğunu varsayarsak toplam 14 kavanoz (1 litreliklerden) kışlık domatesim oldu. Tüm kış yeter mi bilmiyorum ama bir daha aynı işlemleri yapmayı göze alamam :) Salça yapmayı ise hiç gözüme kestiremiyorum.
berduray
01-09-2008, 11:35
Hadi canım hemen pes etmeyin...Ayağımın altında 2 küçük çocukla, 4 kasa domatesi salçaya çevirdim ben, EMEKSİZ YEMEK OLMAZ...
ilksenozturk
03-08-2009, 15:03
sıklıkla yaptığımız domates salçası tarifi vermek istiyorum,
nisbeten kolay bir tarif. bakmayın öyle uzun göründüğüne :)
etli, olgun domatesleri (örneğin çanakkale domatesi ) güzelce yıkayıp 4e böleriz. yoğurt süzdürdüğünüz gibi bir bez poşete böldüğümüz domatesleri atar, her sırada üzerlerine 1 çay kaşıpı tuz ekleriz. normal tuz değil de kaya tuzu kullanırsak bu ölçü biraz daha az olmalıdır.
domatesin tuzda erimesi ve kendini salması için 3-4 gün yeterlidir. bu 3-4 gün içinde domatesler bez poşette ağzı kapalı ve suyunu dışarıya süzdürdükçe etrafı kirletmemezi için bir leğen ya da kap içerisine oturtulmuş olmalıdır.
bu günler içerisinde domates hacminin hemen hemen yarısını kaybeder. 3-4 gün sonra domatesin iyice kendini salmasının ardından poşetten alınarak kevgirden geçirilir ve tuzu kontrol edilir. salçanın tuzu biraz kendini hissettirmelidir. az gelmişse bu aşamada tuz eklenebilir.
çok sulu bir karışım meydana gelmişse yeniden bez poşet içerisine konularak süzme yoğurt yapımında olduğu gibi süzülür(genellikle biz bu aşamada suyunu süzdirmek için kaynatma işlemi yapmayız) bu son hali de kullanabilecek kıvama gelmiştir. fakat yine de güneşte bekletme işleminin salçaya ayrı bir tat kattığına inananlardansanız, suyu süzüldükten sonra tepsiye serilerek güneşlendirilebilir.
alideryacengel
05-09-2009, 22:12
sabah bir tarladan 3 kasa domates satın aldım aldım(3kasası 10 liraya).bahçede ateş yaktık.hanım salça kaynattı. içinde sadece domates olan , ne olduğunu bilmediğimiz her hangi bir madde olmayan bir salça yaptık.maliyeti de 10 lira.
alideryacengel
05-09-2009, 22:24
sağolsun hanım türk kahvesini sevdiğimi bilir.salçayı kaynatırken közde kızımın hediyesi olan bakır cezveyle kahvemi de yaptı.
alideryacengel
02-10-2009, 17:41
kış için sakladıklarımız:
kışlık dediğimiz doğranarak şişelere doldurulmuş domateslerimiz.şişelerken az da kekik koyuyoruz içlerine.kışın salata olarak sofraya çıkartıyoruz.
alt resimdekiler de erişte , tarhana , salamura yaprak , salça ve turşu.yandakilerde kabaklarımız.
bunları odaların tavan tahtaları ile çatının arasında saklıyoruz.
yine imrendirdiniz beni oralara ali bey:)
ayrıca köylü hanım teyzeyle ilgili tespitiniz çok dogru ,yeni evinde çok mutlu gözüküyordu:) güle güle otursun...
Zamanı geçti ama yazayım.
Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için.
Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum...
Sevgi Durul
20-08-2010, 00:35
Zamanı geçti ama yazayım.
Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için.
Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum...
Biz domates salçasını hiç kaynatmadan, güneşten yaralanarak yapıyoruz.
bahtiyar02
01-09-2010, 13:28
Merhaba dostlar.Kendi yetiştirdiğimiz deşti domateslerden ev yapımı salça yaptım.Resimlerle anlatmaya çalışayım.Belki bazı dostlara faydası olur.
1- Toplanan domatesler yıkanıp sapları ayıklandıktan sonra 2 veya 4'e bölünüp plastik bidonlara konur. Bidon ağzına kadar dolduktan sonra hiç bir katkı maddesi katmadan kapağı kapatılıp güneş gören bir yere alınır.
2- Üç gün sonunda yumuşayan domadesler bidon içerisinde elle sıkılır iyice ezilir.
3- beşinci veya altıncı günde tam yumuşayan domatesler küçük gözenekli metal süzgeçlere belli oranda alınıp el yordamıyla iyice sıkılır.Süzgeçin altına metal bir kap(kazan-tencere gibi)konulursa daha rahat domatesler sıkılır.Süzgeçteki domatesler iyice sıkılıp pafları kalana kadar sıkılıp tüm domatesler bu yöntemle sıkılır.
4- Sıkma işlemi bittikten sonra elde edilen sıvı ocağa alınır.Müstakil evlerde odun ateşinde ocaklarda daha güzel olur.Tüpte yüksek ateşte sıvı kaynayana kadar karıştırılır.Kaynama esnasında oluşan köpük bir kaşık yardımıyla alınıp atılır.Karıştırma kaşığı tahta kaşık olması tercih edilmeli.
5- kaynama başlayınca orta hararette bir ısıyla devam edilmeli.Köpük bittikten sonra yaklaşık elde ettiğiniz sıvının 3'te biri uçacaktır.
bahtiyar02
01-09-2010, 13:33
6- Hafif katılaşmış sıvıyı ocaktan alıp geniş sini dediğimiz tepsilere güneş gören bir yere alınıp siniye dökülür.Bu sıvıya istediğiniz tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayıp turşu yapımında kullanılan iri tuz ilave edilip Hergün belli aralıklarla karıştırılır. Bu karışım gün geçtikçe katılaşır.Katılaşma oranını göz kararıyla hesaplaya bilirsiniz.Tam katı olmaması makbüldür.Tuz oranı bizde orta düzeydedir.Ne az tuzlu nede çok tuzlu olması lazım.
Yaklaşık bir hafta sonunda salçanız hazır.
Afiyet olsun.
Saygılar
denizakvaryumu
01-09-2010, 13:49
Teşekkürler, güzel bir anlatım olmuş.
ilksenozturk
01-09-2010, 14:20
çok güzel bir anlatım olmuş, elinize sağlık Sn Bahtiyar02
ben de birkaç bişey eklemek isterim izniniz olursa.
biz yukarıda belittiğiniz bidonlara ekleme aşamasını biraz değişik yaparız. 4e böldüğümüz domatesleri tuzu bu aşamada ekleyip bez poşetlere doldurur, yavaş yavaş suyunu da süzmesini bekleriz. 3-4 gün sonra hali hazırda suyu da nispeten süzülmüş olarak elde ettiğimiz domatesleri süzgeçten geçirir ve güneşe koyarız. eğer tuzda bekletme aşamasında suyu yeterince süzülmemiş ise o zaman önce kaynatır sonra tepside güneşe alırız.
bahtiyar02
01-09-2010, 18:39
çok güzel bir anlatım olmuş, elinize sağlık Sn Bahtiyar02
ben de birkaç bişey eklemek isterim izniniz olursa.
biz yukarıda belittiğiniz bidonlara ekleme aşamasını biraz değişik yaparız. 4e böldüğümüz domatesleri tuzu bu aşamada ekleyip bez poşetlere doldurur, yavaş yavaş suyunu da süzmesini bekleriz. 3-4 gün sonra hali hazırda suyu da nispeten süzülmüş olarak elde ettiğimiz domatesleri süzgeçten geçirir ve güneşe koyarız. eğer tuzda bekletme aşamasında suyu yeterince süzülmemiş ise o zaman önce kaynatır sonra tepside güneşe alırız.
Sevgili ilksenozturk;
Çok teşekkür ederim.Sevgili malina'ın dediği gibi tamamen güneşten yararlanarakta salçalar yapılıyor.Bizde özellikle acı biber salçası halen bu yöntemle yapılır.
Saygılar
Salça yapımı her evin bugünlerdeki telaşı, köyümüzde küçükte bir salça makinesi var, kim salça çıkartacaksa telefon edip ayağına geliyor, bazen eşten dosttan siparişlerde oluyor, ev hanımları harçlıklarını da çıkarıyorlar, iki gün önce komşumuz sipariş üzerine üç yüz şişe salça yapmış.
Yardıma gittiği için ben de hanımdan öğreniyorum, yarın ben de yaparken onlarda bana yardıma gelecekler diyor, güzel bir telaş hafifte açılı olursa tadına doyum olmuyor.
bahtiyar02
01-09-2010, 22:12
Kıyma makinelerinde domates ve biber çok çektik.Özellikle kırmızı acı biberler tohum ve saplarından temizlenirdi.İş bitiminde ellerimizdeki acının etkisi bir kaç gün hissedilirdi.
Halen biber salçası aynı yöntemle yapılmakta.
Saygılar
Sevgili arkadaşlar biz Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı en iyi şey salçadır. Babaannem genelllikle kahvaltılık salça yapar ve çok harika olur. Yapılışıda basittir. Gramajlarını tam olarak bilmiyorum ama kırmızı biber, patlıcan ve domates üçlüsünden yapıyor. İlk önce domatesleri ince ince doğrayıp kaynatmaya koyuyor, sonra biber ve patlıcanları pörpülüyor. Daha sonra kabuklarını soyup kıyma makinesinden geçiriyor ve fokurdamaya başlamış olan domatesin içine karıştırıyor ve iyice kaynatıyor... Salçamız hazır bakkala gidip ekmek alın ve bandıra bandıra mideye indirin:)
Tadını cidden merak ettim...
Merhaba sevgili arkadaşlar
çoktandır ilgilenen olmamış ama malum salça zamanı:)
Biz salçayı güneşte kurutarak yaparız aşamalarını birde ben yazayım dedim.
domatesleri yıkayıp ikiye böleriz bir bidonun içine koyarız üzerine bir dolu avuç kaya tuzu atarız 2-3 gün güneşte bekletiriz.
püfffff noktası;
eğer ekşi olmasını istemiyorsanız 2-3 gün bekledikten sonra bidonun dibinde bir su birikir domatesler suyun üstüne çıkar. işte bu suyu bidonun kapağını gevşetip yan çevirip dökünce bu salçanın tadına doyum olmaz ekmeğine sür ye:)
daha sonra elle güzelce ezilir süzgeçten geçirilir.
kalınca bir naylondan bir küçük havuz hazırlanır etrafına tahtalarla hazırlanır.
içine dökülür süzülen domates. arasıra karıştırılır kıvama gelince kavanoza doldurulur.
afiyet olsun
...nokta
22-08-2012, 22:41
Arkadaşlar foruma şöyle bir göz attım da genelde kaynatarak yapmış arkadaşlar…biz güneşte bekleterek yapıyoruz ve sizinle paylaşmak istedim…
Öncelikle salçalık domateslerimizi yıkayıp doğruyoruz ve bidonlara dolduruyoruz(bidonda daha çobuk oluyor)…daha sonra her bidonun üzerine bir avuç iri tuz serpiyoruz ve havanın sıaklığına göre 1 hafta veya 10 gün bidonların kapaklarını kapatmadan erimeye bırakıyoruz…bu süre içerisinde hergün 1 ya da 2 defa karıştırıyoruz…
326752
Domateslerin etleri kabuğundan ayrılacak hale gelince ilistir,süzgeç ya da kevgir(her yörede farklı söylendiği için) ile süzüp kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırıyoruz…
326753
Daha sonra domates sularını çinko veya paslanmaz tepsilere döküp koyulaşıncaya kadar güneşte bekletiyoruz…yine bu süre zarfında sabah ve akşam olmak üzere 2 defa karıştırıyoruz(yalnız üzerinde yaprak vs. olabiliyor onları temizleyip karıştırırsak daha iyi :) )çok fazla da bekletmeyelim arkadaşlar sonra salça kararıyor ve hoş olmuyor…
326754
Koyulaşınca da kavanozlarımıza dolduruyoruz…ve sonuç olarak doğal salçalarımız…
326755
326756
Afiyet olsun :)
alimallah
23-08-2012, 09:45
Salçanın her bölgede ayrı bir yapım şekli var anlaşılan.
- Tamamen güneşte.
- Kaynatma + güneş.
- Kaynatarak.
Benim çocukluğumun geçtiği yerlerde de kaynatarak yapılır salça.
Güneşte enerji tasarrufu var ama iş çook uzun.
Pekmez yapılacak, tarhana yapılacak, erişte yapılacak, bulgur yapılacak, keşkek (gendime) yapılacak, un yapılacak, kak (dilimlenerek kurutulmuş meyva) yapılacak, sebzeler kurutulacak.....
Zaman kısa işler çok.
Salça yapımına sabah erkenden başlanır. Arkadaşların anlattığu gibi devam edilir. Ancak bizde kaynatma işi neredeyse tüm gün sürer. Akşam, kocaman bakır leğenin dibinde en fazla 2 parmak kalınlığında bir salça kalır. Çok konsantredir salçalarımız. Çok lezzetlidir. Bir tadan, bir daha başka bir salça kullanmaz. Mantının üzerine bu salçadan bir sos yapın, amanın tadından damağınız çatlar:)
Tamek salçada, kuru madde % si 28-30 bx'tir.
Piyasanın iyi salçaları bu % bx'tir ve tatmin edici bir seviyedir.
Bir yemekte bu salçadan bir kaşık koyup sonuca ulaşırken, bizim salçamızdan, şöyle kaşığın ucu ile azıcık koysan aynı sonucu alırsın.
berduray'ın dediği gibi: EMEKSİZ YEMEK OLMAZ.
Saygılarımla
...nokta
23-08-2012, 11:41
Tamamen güneşte salça yapımı biraz zahmetli fakat bu zahmete değer arkadaşlar :)
Güneşte sürekli üzeri açıkmı bekletiliyor? İçine toz, sinek, böcek düşmüyormu?
Veya içine birşeylerin düşmesi sorun değilmi? Salça yaparken içine birşeyler düşmesi normal normal dert değil onları toplayıp alır atarsın demekmi gerekiyor?
Yıllardır bu işleri yapan dostlar beni hoş görsünler. Ben daha önce hiç salça yapmadım. İlk defa niyet ediyorum. Güneşte bekletmek yoksa kaynatmakmı
aslında karar veremedim?
Halil Önen
10-09-2012, 20:40
...
biber ve domates karışımından salça...
330083 ( salçalık biberler ile beraber salçalık domates aynı kapta kaynatılmadan hazırlanır; harikadır... anlatacağım)...
demişim...:)
Domatesli biber salçasını yaptık... bir yerlerde yazıyor mu bulamadım ama 'annem bunu pek bilmezler' demişti...
330754
en son hailye üzeine zeytin yağı dökerek kaplama yapıldı; hani hava ile temasta yüzü beyazlamasın_ bozulmasın diye...
330756
30 kg. kadar salçalık biberler_ burada resmini çekmeyi unutmuşum:)) _ saplarından ve çekirdeklerin temizlenir ve dört parcaya ayrılarak kesilir...
330758
buradaki gibi ateşte kaynatılmaz...
salçalık biberlerin üzerine; domatesler suda yıkanır, ayıklanır ve dökülür... 15 kg. kadardır...
330759
Buradaki amaç domatesin kendi suyu ile salçalık biberlerin _ ateşdeki gibi_ erimesini kabuklarından ayrılmasını sağlamaktır...
330760
Erimiş, kabuklarından ayrılmıştır biberler ve daomatesler_ validenin ellerinde ve kontrolünde :) _ 3 gün güneş de kalmıştır; ama kabuklarından ayrılıyormu diye kontrol edilmişti...
( sevgili dostum Yakup, annemi ikna edipbir dahaya plastik kap yerinde metal bir kap kullanacağım... söz..)
Not;
burada en önemli durum, salcalık biber ve domates karıştırılmadan önce dipte biriken suyunun tamamen süzülmesidir. Yoksa salça ekşi olur...
devam...:)
Halil Önen
10-09-2012, 21:14
Aynı kapta salçalık biber ve salçalık domates karıştırılır...
330762
süzgeçten _ ovularak_ geçirilir...
330763
(pek)toz almayacak bir yer bulunur ve serilir...
330765
üzerine toz ya da bir şey gelmişse - genelde küçük kelebek düşer bir iki tane_ bunlar özenle uzaklaştırılır ve saban akşam olmak üzere iki defa karıştırılır; böylece güneşin üst tabakayı yakmasına ve salcanın kararmasına engel olunur...
330766
hem yemeklerde kullanılır hem sabah kalvaltısında _ benim için pek fark etmez açlığı yatıştırmada her zaman bir veya kaç dilim ekmeğin üzerine sürülerek yenir...:)
330767
Aslında her şey ustanın kontrolünde gelişir; beni oğlu _ oğlan :)) _ olduğumu unutur ve 'bu kız beni çekmiş hamaratlıkta' der... ;) ne yapsak bir eksik bulur ustalığını kaptırmak istemez; hele bir de annesi _ anne anne_ varsa yanında elinde değnekle biz kalfa bile değilizdir.....;)
Teşekkürler dostlar...
yesilyaprak
11-09-2012, 00:48
Salçalar güzel görünüyor elinize saglık afiyetle yeyin hııım
hevesli meraklı
17-09-2012, 13:41
Güneşte sürekli üzeri açıkmı bekletiliyor? İçine toz, sinek, böcek düşmüyormu?
Veya içine birşeylerin düşmesi sorun değilmi? Salça yaparken içine birşeyler düşmesi normal normal dert değil onları toplayıp alır atarsın demekmi gerekiyor?
Yıllardır bu işleri yapan dostlar beni hoş görsünler. Ben daha önce hiç salça yapmadım. İlk defa niyet ediyorum. Güneşte bekletmek yoksa kaynatmakmı
aslında karar veremedim?
İlahi hepgül, içine sinek böcek düşmezse lezzetli olur mu? Azcık protein almamız da lazım di mi:D
Tabii bu şakaydı, üstü açık olunca elbette düşer. Düşmeyi bırakın biraz esinti olsa o bile bişeyler getiriyor sağdan soldan. Bunun için ince tülbentlik kumaşlar var. Hani ninelerimizin başlarından hiç eksik olmayan beyaz örtüler var ya, işte onlardan tepsilerinizin ölçüsünde kesip kenarlarını dikin, sonra gergin bir şekilde tepsilerin üstüne örtüp kenarlarını tepsinin altına sokun ki uçmasın.
Bir sitede görmüştüm, ince sineklik torlar var (camlara da takılır ya) onları ince çıtalarla kare tepsinin üstüne geçecek şekilde gerdirmişler. Üstünde de tutmak için bir yer yapmışlar. Kocaman bir tencere kapağı gibi olmuş:D
Yine başka bir yerde gördüğüm ise keklerin üstüne konan bildiğimiz tül perde kumaşından yapılan bir koruyucu idi, ama salçayı yapan kişi onu salça tepsisinin üstünde kullanmış.
Ben bu sene salçayı güneşte yaptım. Domatesleri yıkayıp, söğüş gibi doğradım. Sap kısmını kompost için sakladım;) Kaya tuzunu robottan geçirip ufalttım, ama toz yapmadım. Büyük bir kabın içinde domatesleri tuzladım, ölçülü değil ama galiba göz alışkanlığı işe yaradı:p bir gece bekledi. Ertesi gün(daha sonra kızım resim ekliyecek) bir çeşit el mikseri ile sulanmış olan domatesi püremsi hale getirdim. Bu püreyi elimle ezerek tel süzgeçten geçirdim. Süzgeçte kalan posayı bir kenara koydum. Süzülmüş domates püresini tepsilere koyup güneşe çıkardım. Gerçi sabahları arka terasa, öğleden sonra ön terasa taşımak yorucu oldu ama yine de zevkli bir uğraştı.
Ayırdığım posayı 2-3 domates daha ezerek sulandırdım. 2 kaşık unu yağda kavurup üstüne ekledim. Tuz eklememe gerek kalmadı. Kaynadıktan sonra biraz büyük delikli süzgeçten geçirdim. Çıkan posayı komposta ayırdım. Üstüne ufalttığım ekmekleri kızımın ayarladığı sosa bulayıp fırın tepsisinde kızarttım. Rendelediğim kaşarı da serpip afiyetle yedik. Böylece çöpe giden hiçbir şey olmadı:D
Ankara'nın sıcağında 4 günde tüm suyunu kaybedip kavanozlara konuldu. Üstlerine zeytinyağı konularak kilerde ki yerlerini aldılar;)
Ayşe Yıldız
17-09-2012, 13:52
Güneşte sürekli üzeri açıkmı bekletiliyor? İçine toz, sinek, böcek düşmüyormu?
Veya içine birşeylerin düşmesi sorun değilmi? Salça yaparken içine birşeyler düşmesi normal normal dert değil onları toplayıp alır atarsın demekmi gerekiyor?
Yıllardır bu işleri yapan dostlar beni hoş görsünler. Ben daha önce hiç salça yapmadım. İlk defa niyet ediyorum. Güneşte bekletmek yoksa kaynatmakmı
aslında karar veremedim?
İkiside zahmetli oluyor. Ateşte pişirmek çok fazla yapıyorsanız bir gününüzü alıyor. Ve temiz bir şekilde kavonozunuza koyuyorsnuz. Tabi bunun öncesinde domateslerinizi püre haline getirmeniz gerekiyor. Çorumda dururken püre olmuş malzemeyi kalınca bir bez çuvala koyup suyunun süzülmesini bekliyorlar bir gün. Böylece hem daha çabuk kaynıyor hem de ateşten tasarruf ediyorsunuz.
Güneşte pişirmek içinde aynı yöntemi uygulayabiliriz suyu akmış domatesleri geniş bir tepsiye koyup güneşe koymak yeterli olur sanırım. Börtü böceğe gelince de bu salçanın olmazsa olmazı. Alıp atarsınız ama suyu alınmamış salçaya çok düşer sinek bunu iyice tespit ettim.
Tam salça zamanı. Pek çok detaylı ve fotoğraflı tarif var. Bu vesileyle kileri ziyaretçilere açmak iyi olacak.
Çok fazla zahmeti olduğunu gayet iyi bildiğim için yapanların şimdiden ellerine sağlık demek istiyorum. Gerçek ev salçasının tadını hiç bir salçada bulamıyor olmak ta en büyük ödülü bu meşekkatli işin sanırım.
Not:
Avanos salçası başlığı koymamın nedeni de hayatımda yediğim açık ara farkla en güzel salça Avanos'ta kendi bahçesinde yetiştirdiği domateslerle ve biberlerle salça yapan bir hanım tarafından yapılmıştı. Domatesleri mi lezzetliydi, usulü mü farklıydı bilemiyorum. Ama yaptığı tüm salçaları almıştım :)
O zaman tarifini almak yazmak aklıma gelmedi. Bir daha da bu salçadan bulmak kısmet olmadı.
Eğer buraya uğrayan okuyuculardan bilen var ise Avanos usulü salçanın nasıl yapıldığını çok merak ediyorum.
Sayfamda bir kaç gün önce bahsettiğim salça tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz sıvı salçayı ise kaya tuzu ile karıştırarak geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.
Mücevher Çalısı
05-09-2015, 18:20
Hımm nasıl sorsam ki salça konusunda pek bilgim yok...
Salça yapılırken kaynatma işlemi niçin gerekli?
...Salça yapılırken kaynatma işlemi niçin gerekli?
Niçinini tam bilmiyorum ama belki kıvam açısından uygulanıyordur, dediğiniz dibi sadece güneşletmek kıvam konusunda yeterli gelmediği için olabilir...
Mücevher Çalısı
05-09-2015, 19:18
Konuyu baştan sona okudum, son sayfaya geldim ki 3 sayfada salça tarifinden çok kaynatma konusu geçmiş:)
Özetle birkaç sebepten kaynatma işlemi yapılıyormuş;
1. Güneşin az görülmesi ve nemli hava şartları (Karadeniz bölgesi),
2. Malzemenin ilk gök suyu denilen suyunun bir şekilde atılmaması sonucu kurutulacak salça harcının çok sulu olması ve kurutmanın çok uzun sürecek olması,
3. Ne olursa olsun (ister gök suyu süzülsün ister süzülmesin, ister güneş yaksın ister yakmasın) bir an önce salçanın kurumasının istenmesi:)...
mavi eylul
12-10-2015, 21:42
Bu sene ilkkez bende yaptım salça resimlemeyi un uttum.annem kaynatarak yapardı hava koşullarından dolayı ama egede olunca güneşte birkaç günde oluyor..benimki kayınvalide usulü 3 kilo kadar salçalık biberi temizleyip ayıkladım sonra bir kelter domateside temizleyip doğradıktan sonra kovanın içine önce biberleri sonrada domatesleri koydum üzerine biraz tuz koyup güneşe bıraktım erimesi için sarı suyu bitene kadar arada bir karıştırarak döktüm normalde bir hafta devam ettim işimi garantiye alım dedim sonra süzgeçten geçirdim ve tepsiye koydum yige güneş gören bir yerde üç dört sefer karıştırılacak benimkisi üç günde olmuş görümcem yapmış gerusini sağolsun üzerine kendisindende ekleme yapmış üç kilo sakçam var..küçük oğlumun rahatsızlından dolayı hastanede olduğumdan oldurma aşamasında yoktum...
handeakn
29-10-2016, 10:41
Fotoğrafları gördükçe ben de yapmak istedim burdaki tarifleri bir araya getirerek ama nedense olmadı bir türlü sanırım aldığım domateslerden kaynaklı. annemden de çok yardım almama rağmen domateslerin doğal olmayışından dolayı çok sorun yaşadım. birkaç hafta önce arkadaşım önerdiği bu siteden (http://www.yoreselantep.com.tr/EV-YAPIMI-SALCA,LA_1-2.html) alıyomuş salçaları ben de ilk defa dün sipariş verdim bakalım güzel olursa yorumları yazacağım :)
Ayazkızı
30-07-2018, 16:20
Geçen yıl ablamla birlikte heveslendik tarhana yaptık. Neyi doğru yaptığımızı bilmiyorum ama bizim yaptığımız tarhana bu yaşıma ( yaş 60) kadar yediğimiz tarhanaların en güzeli ve lezzetlisiydi. Belkide elimizin balı tarhanaya geçmiştir. :p
Eh madem elimizin balı yaptığımız yiyeceklere geçiyor seneye salça da yapalım diye niyet ettik. Ben sebzelerin ucuzlamasını pek umursamam. Şehrin göbeğinde en fazla ucuzlasa ne kadar ucuzlayacak ki. Ama ablam kendi deyimiyle "mezarcıdır" ölü fiyatına almaya çalışır istisnasız her şeyi. :D
Evvelsi gün her gün sokağımızdan geçen ve sebzelerini köylülerden aldığını iddia eden manavımızdan 18 kilo domates aldım. Sıcak suda kabuklarının kolay ayrılmasını sağladım. Güzelce rondodan çektim. Elekten geçirip çekirdeklerini ayırdım. Kabuklarını çekirdeklerini tarttım +- 14 kilo domates sosu çıktı. İçine tuzunu ekleyip güneşe koydum. Günde 1-2 kere karıştırdık.
Aneeey bu sabah bir baktım domatesin üzeri beeembeyaz olmuş. Gitti bizim salçalar deyip bilgisayarın başına koştum. Ağaçlar net üyeleri sağ olsunlar sorunun, aslında sorun olmadığının cevabını vermişler. Üzerini börtü böcek ve de toz girmesin diye iyiiiice kapatmıştık 2 katlı tülbentle. Tülbent sayısı bire düşürüldü. "Aman bi şey olmaz canııım herkes böyle yapıyor henüz salçadan mikrop kapıp ölen olmadı diyerek kendiciğimizi rahatlattık.
Ve tabii başka cevaplarda buldum ağaçlar net üyelerinin sayesinde galiba benim salçam "ekşi suyunu çıkarmadığım için ekşi bir salça" olacak. Şimdilik güneşleniyor nazlı nazlı. Bir kaç gün sonra tadına bakıp sonucu yazarım.
Belki elimizin balı salçamıza da akmıştır Kim bilir. :p Saygılar.
chnarmagan
10-12-2018, 16:08
Atılan kabuklardan o kadar salça çıkması çok iyi değil mi ya :D Bilmediğim şeyler bak gene. Teşekkürler hocam, emeğinize sağlık.
obabilgesi
04-01-2019, 19:51
6- Hafif katılaşmış sıvıyı ocaktan alıp geniş sini dediğimiz tepsilere güneş gören bir yere alınıp siniye dökülür.Bu sıvıya istediğiniz tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayıp turşu yapımında kullanılan iri tuz ilave edilip Hergün belli aralıklarla karıştırılır. Bu karışım gün geçtikçe katılaşır.Katılaşma oranını göz kararıyla hesaplaya bilirsiniz.Tam katı olmaması makbüldür.Tuz oranı bizde orta düzeydedir.Ne az tuzlu nede çok tuzlu olması lazım.
Yaklaşık bir hafta sonunda salçanız hazır.
Afiyet olsun.
Saygılar
Bahtiyar bey merhabalar;
Düzenli sulama sıkıntım olduğu için, salça yapmak üzere deşti domates yetiştirmeye karar verdim. Deşti domates biraz ekşi olur derler, salçası nasıldır? Çok ekşi olur mu? Malum fazla ekşi olunca içerisine konulan yemeğin tadını da bozuyor diye düşünüyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim...
GuvBul06
05-01-2019, 06:48
Çok güzel bilgiler mevcut. Teşekkürler
Kendi bahçemde ilaçsız doğal yetiştirdiğim domateslerden salça yapmıştım.Elimde fazla var.Almak isteyene yardımcı olabilirim.
Güzel bir derleme olmuş bu konu, emeğinize sağlık.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.