PDA

View Full Version : Petri kabında mantar miseli üretmek




Playmakers
24-08-2010, 22:10
Petri kabında buğday agar ortamında mantar miseli üretmek konusunda yardımcı olabilecek bi arkadaş varsa çok sevinirim




drum_x
07-09-2010, 02:17
abicm misel üremez onda sadece doku üretirsin yani miseli oluşturucak dokuyu o da laboratuar ortamı ister... küflendirirsin.. miseli direk buğdayda ya da mısırda üret... ama en basit hızlı ve kolay yol da temiz çim tohumu kullan... saygılar

nrş
03-12-2012, 20:16
abicm misel üremez onda sadece doku üretirsin yani miseli oluşturucak dokuyu o da laboratuar ortamı ister... küflendirirsin.. miseli direk buğdayda ya da mısırda üret... ama en basit hızlı ve kolay yol da temiz çim tohumu kullan... saygılar

Biraz daha bilgi verebilir misiniz?

murer
04-12-2012, 05:30
Petri kabında misel üretmek zordur ama imkansız değil.Steril ortam gerektirir.Ben ürettim daha önce.Alkolle temizlenmiş bir masa ve sterilizasyon için alev kaynağı gerekiyor.

Ellerinizi de alkolle temizlemenizi ve maske takmanızı tavsiye ederim.

Bundan sonra misel alacağınız mantarı tam ortadan ikiye bölün.Elinizle bölmeniz uygun olur mantarı ya da alevde sterilize edilmiş bir bıçak olabilir.

Daha sonda bölünen mantarın şapkaya yakın orta kısmından çok küçük bir parça alıp petri kabına koymanız yeterli. Bunu yaparken petri kabını aleve yakın tutup kapağını tam açmamaya, aralayıp koymaya dikkat edin. Şansınız da yaver giderse pamukçuk halinde misel oluşumunu kısa zamanda görürsünüz.

Misel yayılmaya başlarsa bunu buzdolabına alıp uzun süre canlı tutabilirsiniz.Bu yönteme klonlama deniyor.Bir de spordan üretim var ama o daha zor.

Komposta ekim yapmak istiyorsanız buğday, mısır, çim tohumu, darı ve ağaçta yetişen bir mantarsa kavelayı kaynatarak siterilize etmeniz gerek.

Daha sonra petri kabında yetiştirdiğiniz miselden bir parça alarak bu malzemelere ekim yaparsınız.Zamanla tüm malzemeyi sarar misel.Bunları da komposta veya ağaç kütüğüne ekim yapabilirsiniz.

örnek bir video:
cloning a mushroom - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=cs6dvZG-2u8)

nrş
04-12-2012, 13:13
Nazik cevabınız için çok teşekkürler...
Peki ben bir şeyi daha merak ediyorum olgunluğa erişmiş bir mantarı (yeterli spor oluşturması bakımından) direk komposta gömsek ne olur? Sonuçta besi yeri kompostun kendisi ve sporlar direk kompostun içerisinde misel oluşturup yayılacaklar gibi bir mantık nasıl olur?

murer
08-12-2012, 05:57
Evet bu yontemi kullananlar da var.Ama mantarı bütün olarak komposta gömmek yerine küçük parçalar halinde komposta yaymanız daha uygun olacaktır.Büyük mantar çürüme eğilimi gösterip zararlı baktari oluşumu yapabilir.Kompostun steril olması önemli burada da.Hangi türü yetiştirmeyi planlıyorsunuz?

nrş
10-12-2012, 14:29
Ben özellikle istirdye mantarı üzerinde yoğunlaşıyorum . Hem evde üretimi görece daha kolay hem de burada Bolu'da terminolojik olarak yanlış söyleyebilirim ama anaç bulma konusunda doğa çok cömert. :)
Sormak istediğim bir başka konu da petri kabı hangi besiyeri olmalı? Agar. kanlı agar , çikulata besiyeri ...gibi pekçok altrenatif mevcut. Bu konuda öneriniz ne olur?

murer
11-12-2012, 09:46
PDA (patates dekstroz agar) ve CYM (maya ekstraktlı ) Besiyerleri en uygunu bildiğim kadarıyla.Bana bir arkadaşım yollamıştı irtibata geçersem sorarım gene.Bolu mantar bakımından cennettir.Ben de düzceliyim aslen ama şu an yurtdışındayım.Kuzu göbeği mantarına rastlarsanız mı hiç o civarda?

nrş
11-12-2012, 12:56
Evet buralar Bolu,Düzce , Kastamonu tam mantar cenneti. Benim bilmediğim bir sürü mantar toplanıyor:rolleyes:
Bu sene kuzu göbeği almadım. Ama pazarda bir kaç sefer gördüm. Eğer buralardan birşey lazım olursa haber verin.:p

murer
11-12-2012, 14:22
Yetiştirdiğiniz mantarların resimlerini görmek bizi ziyadesiyle mutlu eder :)
''Eğer buralardan birşey lazım olursa haber verin.''
Teşekkür ederim düşünceniz için..Kuzu göbeğine rastlarsanız doğada koordinat vermenizi rica edicem :))

ekizilaslan
06-01-2013, 13:22
abicm misel üremez onda sadece doku üretirsin yani miseli oluşturucak dokuyu o da laboratuar ortamı ister... küflendirirsin.. miseli direk buğdayda ya da mısırda üret... ama en basit hızlı ve kolay yol da temiz çim tohumu kullan... saygılar

ben bir acemi ve meraklı olarak şunu sorayım. misel küflenirse ne olur mantar zehirli mi olur. ya da soruyu toparlayayım. misel üretince zehirli mantar oluşma ihtimali var mı. kusuruma bakmayın çok acemiyim :D

murer
07-01-2013, 12:26
Miselin küflenirse miselin bozulur mantar elde edemezsin.Küf mantarları ayrı bir grup.Miseli hangi mantardan aldıysan o mantar çıkar karışma ihtimali olmaz.Sayın durum_x petri kabında misel yetişmez doku yetişir demiş ama yanlış.Petri kabında da misel yetişir farklı birşey değil.Hatta petri kabından mantar çıktığını gördüm.Şu şekil çok küçük bir ihtimal vardır.Sporla misel üretimi yapıyorsanız spor aldığınız mantara doğada başka bir mantarın sporu bulaşmış olabilir.O da spor izi alırken sizin mantar sporlarınız yanında çok az bir sayı oluşturur ve petri kabında da baskın gelmesi gerekir ki bunun olma ihtimali milyonda 1 ancak.Klonlama yönteminde bu risk de yoktur.

ekizilaslan
07-01-2013, 15:44
yani küflenirse miselim bozulur ama zehirli başka mantar çıkmaz küflenmezse klonlanan mantarım çıkar. doğru mu anlamışım

murer
08-01-2013, 03:49
Evet başka zehirli bir mantar çıkmaz.

ekizilaslan
08-01-2013, 10:11
çok sağol murer bey şimdi amatörce uğraşabilirim. malum mantarda bir korku oluşturuldu, o yüzden temkinliydim. tekrar sağol

suplilumas
08-01-2013, 14:07
@ekizilaslan
Başka bir tür üretmemek için sterilizasyona dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca üretmeye çalıştığınız mantarı iyi bilmeniz gerekiyor. Sayın murerin dediği gibi her hangi bir hatadan dolayı başka bir mantarın sporunu ya da miselini oluşturursanız zehirli mantar elde etme ihtimaliniz zayıf da olsa vardır. Adım adım ve dikkatli öğrenirseniz sorun yaşamazsınız.

ekizilaslan
08-01-2013, 14:43
teşekkür ederim

Asel Öztekin
24-10-2013, 18:08
Sporun alındığı enjektörün içindeki sıvı distile sudur. Agar kullanmak isteyen arkadaşlar için mantar için en uygun olduğunu düşündüğüm agar PDA Patates Dekstroz Agardır. Mantarın şapkasını ikiye ayırıp lamellerin üstünden bir doku parçası alıp petri kabının içinde bulunan agara koyarak 4-5 gün içinde hızlı bir sarım oluştuğunu göreceksiniz. Bu sarılmış agarı buğday, arpa, mısır, çavdar gibi maddelere sardırabilirsiniz fakat önce düdüklü tencerede sterilize etmenizi öneririm. Kavanozlara ekim yapıyor iseniz kavanoz kapağına bir delik açıp deliğe polyester pamuk sıkıştırmanız önemlidir. Polyester olması şart çünkü polyester kavanoz içerisindeki nemin kaçmasına izin vermez.

murer
31-10-2013, 01:29
Hocam ilginiz için çok teşekkürler. yaklaşık beş aydır misel üretimi ile ilgili çalışmalar yapıyorum. sizin gibi yardımsever arkadaşlar sayesinde epey bir yol katettim. kendi imkanlarım ölçüsünde bir laboratuvar kurdum. PDA besi ortamında doku üretmeyi başardım. bu dokuyu tahıla aşıladım. daha sonra aşıladığım 4 kavanozdan iki tanesini üç dört defa çalkaladım. böylece taneler birbirinden ayrıldı. fakat tanelerin üzeri daha sonra eskisi gibi sarmamaya başladı. hepsi ayrı ve üzerlerindeki doku az gibi. otoklavda da biraz fazla tutmuştum. kepeği alınmamış buğdaydı. Diğer iki kavanozu ise otoklavda diğerlerine nispeten daha az tuttum. aşurelik buğday (kepeği alınmış buğday) ile doldurmuştum kavanozları. taneler daha çok su aldı. ve sarım sırasında sadece bir defa çalkaladım kavanozları. şimdi kavanozlar bembeyaz. köpük gibi. taneler birbirinden ayrılmıyor. öbür iki kavanozdaki taneler ayrı ama üzerlerinde fazla misel yok;
1-bu kavanozlardaki miselleri ekersem mantar çıkar mı? üzerinde az misel olan buğday tanesi kompost üzerinde çimlenecek mi?
2-doku kültürü ile çıkma olasılığı spora göre daha fazla mıdır?
3-misel üretiminde tohum ıslahı diye bişey var mıdır? varsa nasıldır?
4-petri kabına geçenlerde beyaz şapkalı mantar dokusu attım 8 gün oldu çok az bir bölgede doku oluştu. şimdi ne yapmalıyım?
5-mikroskop doku kültüründe ne işime yarar? (inceledim sadece ipcikler halinde bir doku gördüm) ne yapmalıyım? ( biri mikroskop kullanmamın şart olduğunu söylemişti.)
teşekkürler...
1- Buğdaylar üzerinde çok misel oluşumu olsada komposta yayılım sağlar.Miselin canlı olması önemli.
2-Bence daha fazla.
3-Misel üretümünde tohum ıslahı var.Misel alınacak mantarın düzgun şekilli en sağlıklı gorünen örnekler kullanılır.Petri kabına alınan doku kültüründe en hızlı yayılım gozteren misel uzantısından başka bir petri kabına ornek alınır.Bundan aynı şekilde hızlı yayılım gosteren misel başka petri kabına alınarak işlem birkaçkez tekrarlanır.En son ornekler en kalitelileri olur.
4-Petri kabında misel gelişiminde sıcaklık önemli faktör.Az bölgede bile oluşsa misel aşılama için kullanılabilir.
5-Microskop doku kültüründe ne işe yara bilmiyorum ama gereksiz bence.Mantar tanımlamada sporları gormek için kullanılabilir.Birçok mantarda kesin sonuç verir spor şekilleri.

murer
31-10-2013, 17:32
1- Temiz noktlardan ornek aldıysanız misel oluşur.Petri kabına ekim yaparken steril ortam yoksa herzaman risk vardır.Ekim yaparken petri kabı kapağını fazla açık tutmamaya özen gosterin.Ortamı alkolle sterilize edin ve maske takmanız da uygun olur.Gerisi şansa kalmış.
2-Steril hava ortamı yoksa risk herzaman vardır ama bu yontem şansınızı artırır.
3-
a-petri kabındaki miseli buzdolabında +4 derecede uzun süre saklayabilirsin.Kavanozu da aynı şekilde saklarsın ama kavanozun bozulma riski daha fazla.Genede riski azlatmak için 2 ay sonra petri kabına tekrar bir ekim yapmanızda fayda var.
b-Bu yontem hakkında pek bilgim yok.Bence petri kabında saklamak daha uygun.
c-uzun sure saklamalarda en iyi yontem spor saklamak.İstediğin zaman aşılarsın.

murer
05-11-2013, 22:46
PDA hiç hazırlamadım.Sanırım bu konuda sen benden daha bilgilisin.Yanlız internetten bir formüle gore.Bir litre suda 200 gr küçük küpler halinde patatesi yarım saat kaynatıyorsun.Karışımın suyunu bir tulbent veya ince elekten süzüp 20 gr dekstroz, 20 gr agar katarak karıştırıyorsun.Sonra kaplara doldurup sterilize ediyorsun.PH değeri hakkında bilgim yok.düşük ph istiyorsan suyu reçine filtresinden geçirisen ph 3.5 -4 civarına düşüyor.Daha düşük ph için uygun asit katman gerek.Normal içme sularında ph değeri yazar genelde.6.5 -7 civarı ph oluyor.Yağmur suyunun da ph değeri oldukça düşüktür.
Toz besiyeri MS hakkında yardımcı olamıcam.

murer
07-11-2013, 17:43
malt extract agarda bakteri ve küf oluşumu daha kolay olur.Çok steril ortam gerektirir.PDA daha uygun olur bence.PDA da komposta gerek kalmadan direk besiyer ortamında meyva alımı da yapılıyor.Reishi üretimi uzakdoğuda genelde bu yontemle yapılıyor.En hızlı misel yayılımı da PDA besiyerinde olduğunu okumuştum.

suplilumas
08-11-2013, 10:57
@alpay_23
PDA en kolay oluşturacağın besi yeri olduğundan PDA ile uygulamanı öneririm. Murerin yazdığı gibi hazırlarsan sorun olmaz. Tek sorunu kullandığın agar agar türünden yaşabilirsin. Bazılarını çok az bazılarını biraz daha fazla katmak gerekiyor elindeki agarı hazırlarken kendi formülünü bulman gerekiyor. Petride çok kuruyorsa fazla sulanıyorsa az katmışsın demektir.
Murer sorularını yanıtlamış ama ben de denemelerimden elde ettiğim bilgilerle ekleme yapayım.

1 - ve 2 - Bakteri oluşabilir yeşil küf oluşabilir hatta garip garip şeyler oluşabilir. Steril bir ortamda olmadığınızdan işinizi şansa bırakmamanız gerekiyor. Ben bu gibi durumlarda şöyle yapıyorum. Her petri kabına üç ayrı örnek bırakıyorum ve 10 petri kabı kullanıyorum. Bu şekilde 30 misel örneği olmuş oluyor. 3 bölmeli kaplar var bulabilirseniz onları kullanmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bir iki gün sonra misel yıldızlarını gördüğünüz ve kesit alabileceğiniz zaman aynı işlemi bir daha yapın. Tekrar tekrar işlemi uygulamanız elinizde ıslah edilmiş en temiz miselin kalmasını sağlayacaktır.
3 -
a) Bahara kadar bozulur.
b) Sporları bu yöntem ile bir süre saklayabilirsiniz ama miseli saklayamazsınız.
c) Vidali kapağı olan deney tüpleri alın. Bu tüplere PDA agarı tüpün büyüklüğüne göre 3 te bir oranında doldurup içine doktorların kullandığı steril boğaz kontrolü için kullanılan çubuklardan uygun büyüklükte kırıp atın. Tüpü hafif eğik yatırıp agar yüzeyinin biraz daha genişlemesini sağlayın. Katılaştıktan sonra içine misel örneğinizi atın. Bu şekilde 2 - 3 yıl saklayabilirsiniz ama her yıl işlemi yenilemeniz daha garanti olur.

sirikci46
10-11-2013, 22:27
Çok güzel bilgiler arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. Ben ziraat Mühendisiyim. Mantar yetiştiriciliğiyle ilgili bir kurs vermem gerekti ve başladım teorik bilgileri veriyorum daha çok başındayız (ben onlardan çok çalışıyorum mantar yetiştiriciliğiyle ilgili çok bilgim yok :) şimdi ben uygulama olması açısından mantarda yetiştirmek istiyorum fakat beyaz şapkalıların miselini bulamıyorum, yukarıda bir arkadaş mantarı komposta koymaktan bahsetmiş bir arkadaşımızda parçalara ayırıp koymasını söylemiş doğrumudur? Bu şekilde yapabilirmiyim? Şimdiden Teşekkürler.

murer
11-11-2013, 02:28
Çok güzel bilgiler arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. Ben ziraat Mühendisiyim. Mantar yetiştiriciliğiyle ilgili bir kurs vermem gerekti ve başladım teorik bilgileri veriyorum daha çok başındayız (ben onlardan çok çalışıyorum mantar yetiştiriciliğiyle ilgili çok bilgim yok :) şimdi ben uygulama olması açısından mantarda yetiştirmek istiyorum fakat beyaz şapkalıların miselini bulamıyorum, yukarıda bir arkadaş mantarı komposta koymaktan bahsetmiş bir arkadaşımızda parçalara ayırıp koymasını söylemiş doğrumudur? Bu şekilde yapabilirmiyim? Şimdiden Teşekkürler.

Mantarı komposta küçük parçalara bölüp ekim yaparsanız çıkma ihtimali yüksektir.Mantarın her yeri kendini klonlamaya müsaittir.Yanlız sterilazsyon zayıf olacağından küflenme riski de yüksek.Bunun yerine kavanazdo buğday sterilize edip bunun içine sterilizasyona dikkat ederek mantardan çok küçük bir iki parça atarak misel oluşumu da sağlayabilirsiniz.Bu buğdayları da komposta ekersiniz.En azından misel oluşumunun sağlıklı olup olmadığı gözükür.

sirikci46
11-11-2013, 18:02
Mantarı komposta küçük parçalara bölüp ekim yaparsanız çıkma ihtimali yüksektir.Mantarın her yeri kendini klonlamaya müsaittir.Yanlız sterilazsyon zayıf olacağından küflenme riski de yüksek.Bunun yerine kavanazdo buğday sterilize edip bunun içine sterilizasyona dikkat ederek mantardan çok küçük bir iki parça atarak misel oluşumu da sağlayabilirsiniz.Bu buğdayları da komposta ekersiniz.En azından misel oluşumunun sağlıklı olup olmadığı gözükür.

Teşekkürler, bakalım nasıl yapabilirsek. Zaman fazla olsaydı bir şekilde temin ederdim fakat zaman dar.

murer
12-11-2013, 00:15
Otoklavda sterilazasyon 121 C de 15 dakikadır.134 C de 3 dakikadır.Düdüklü tencerede de yaklaşık ısı 120-130 C dir.90 dakika çok fazla.Bence düdüklü tencerede kaynama başladıktan sonra 20 dakika yeterli olur.

murer
14-11-2013, 05:13
[QUOTE=suplilumas;1216186]@alpay_23
PDA en kolay oluşturacağın besi yeri olduğundan PDA ile uygulamanı öneririm. Murerin yazdığı gibi hazırlarsan sorun olmaz. Tek sorunu kullandığın agar agar türünden yaşabilirsin. Bazılarını çok az bazılarını biraz daha fazla katmak gerekiyor elindeki agarı hazırlarken kendi formülünü bulman gerekiyor. Petride çok kuruyorsa fazla sulanıyorsa az katmışsın demektir.
Murer sorularını yanıtlamış ama ben de denemelerimden elde ettiğim bilgilerle ekleme yapayım.

1 - ve 2 - Bakteri oluşabilir yeşil küf oluşabilir hatta garip garip şeyler oluşabilir. Steril bir ortamda olmadığınızdan işinizi şansa bırakmamanız gerekiyor. Ben bu gibi durumlarda şöyle yapıyorum. Her petri kabına üç ayrı örnek bırakıyorum ve 10 petri kabı kullanıyorum. Bu şekilde 30 misel örneği olmuş oluyor. 3 bölmeli kaplar var bulabilirseniz onları kullanmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bir iki gün sonra misel yıldızlarını gördüğünüz ve kesit alabileceğiniz zaman aynı işlemi bir daha yapın. Tekrar tekrar işlemi uygulamanız elinizde ıslah edilmiş en temiz miselin kalmasını sağlayacaktır.
3 -
a) Bahara kadar bozulur.
b) Sporları bu yöntem ile bir süre saklayabilirsiniz ama miseli saklayamazsınız.
c) Vidali kapağı olan deney tüpleri alın. Bu tüplere PDA agarı tüpün büyüklüğüne göre 3 te bir oranında doldurup içine doktorların kullandığı steril boğaz kontrolü için kullanılan çubuklardan uygun büyüklükte kırıp atın. Tüpü hafif eğik yatırıp agar yüzeyinin biraz daha genişlemesini sağlayın. Katılaştıktan sonra içine misel örneğinizi atın. Bu şekilde 2 - 3 yıl saklayabilirsiniz ama her yıl işlemi yenilemeniz daha garanti olur.[/QUOT


İstiridye mantarının miselini ürettim. ıslah olduğunu düşünüyorum; çünkü sarımlar hem kısa sürede gerçekleşiyor, hem de kalın ipcikler halinde oluyor. fakat şimdi de kompost hazırlamada sorunum var. elimde saman, buğday kepeği ve talaştan başka birşey yok. fakat oranlarını bilmiyorum. binbir türlü şeyler yazıyor internette. denediğiniz bir oran var mı lütfen yardımcı olun.

Araştırma sonuçlarına gore en yuksek verim %60 saman, %40 mısır koçanından elde edilmiş.Bunu takip eden en yuksek verim.%95 saman, %5 kepek.Ağaç talaşında ağacın türü de onemli olur.Değişik oranlarda birkaç kompost torbası hazırlayıp deneme yapabilirsin.Tavsiye edeceğim oran %70 saman, %25 talaş, %5 kepek.

suplilumas
14-11-2013, 11:25
@alpay_23
Ben de düdüklü kullanıyorum. Düdüğü ötene yani iyice kaynayana kadar bekle. Kaynayınca altını kapat kapağı açmadan o şekilde kendi halinde soğumasını bekle.

Ludisa Excellence
29-11-2013, 18:42
457822
Bunlarda petri kabında gelişen Morchella esculenta (Kuzu göbeği mantarı) miselleri. Sclerotia aşamasını da tamamladılar. Bahara kalmadan yersek süper olacak. :))

murer
03-12-2013, 02:13
Isıya bağlı olarak süre değişir.Bozulma yoksa çıkar muhakkak.

HuseyinBarut
13-12-2013, 21:43
Tebrikler alpay_23 başarılarınız devamını dilerim. Daha önce hiç yabani mantardan misel almayı denediniz mi. örn: Kırmızı çıntar, Kulak mantarı gibi...

alpay_23
14-12-2013, 20:44
Tebrikler alpay_23 başarılarınız devamını dilerim. Daha önce hiç yabani mantardan misel almayı denediniz mi. örn: Kırmızı çıntar, Kulak mantarı gibi...

Evet. Pleurotus ferulae mantarının miselini spordan ürettim. Bahsettiğiniz mantarları bilmiyorum, denemedim. Kırmızı çıntar dediğiniz Reishi Mantarı 'mı?

alpay_23
10-01-2014, 22:39
mikroskop altında misellerimiz

alpay_23
10-01-2014, 22:44
Kavanozdaki Agaricus Bisporus (Beyaz şapkalı kültür mantarı) miseli ve poşettekiler Pleurotus oyster mantarlarımız

biomzk
14-01-2014, 13:52
merhabalar bu kullandığı petri adı ne yani içeriği ve işlem bittikten sonra nemli ortamda mı bekteceğiz bu petriyi

biomzk
14-01-2014, 13:54
selam hocam ben üretmek istiyorumda ve işlemlerimin hepsini burda sizlere sunacam

namli_03
14-01-2014, 22:13
arkadaşlar hepinize kolay gelsin bende büyük merakımı gidermek icin bir kac gündür araştırma yapıyorum mantar yetiştirmek icin ve acılan konuyu baştan sona inceledim vede başka kaynaklardanda biraz bilgi edindim sizin acmış oldugunuz konuyu özetlemek gerekirse anladıgımı ve yapacagımı sizlerle paylaşmak istedim egerki yanlış anlamışsam lütfen düzeltirmisiniz
mantarı kendimiz üretmek icin üretecegimiz mantarı ortadan kesiyoruz ve icinden parcalar alıyoruz (bu olay o kadar kolay degil ama anladıgımı yazıyorum) aldıgımız parcaları kaynatılmış bugday ile birleştirerek mantarın cıkmasındaki ortamı sıcaklıgı vs .. yaratarak beklemedeyiz egerki yaptıgımız işlemler başarılı olursa mantarın cıkma olasılıgı vardır
benim ögrendigim bu kadar lütfen yapacagım işlem yanlışsa düzeltirmisiniz bizim anlayacagmız dille
hepinize teşekkürler en kısa zamanda mantar üretmek istiyorum yardımlarınızı bekliyorum

suplilumas
19-01-2014, 11:47
@namli_03
Özetini açarak özetleyelim detayları eski yazılarımda var.
1 mantarı kendimiz üretmek icin üretecegimiz mantarı ortadan kesiyoruz ve icinden parcalar alıyoruz
Doğru
2 (bu olay o kadar kolay degil ama anladıgımı yazıyorum)
Yanlış Bu olay anladığınız kadar basit ve kolay.
3 aldıgımız parcaları kaynatılmış bugday ile birleştirerek
Yanlış Doğrusu steril edilmiş nemli buğday olacak kaynatırsanız bozulur. Buğdayı nemlendirip sonra kavanoza susuz dolduracaksınız sadece buğday olacak sonra kavanozu kaynatacaksınız.
4 mantarın cıkmasındaki ortamı sıcaklıgı vs .. yaratarak beklemedeyiz
Yanlış. Doğrusu eğer petride yapamıyorsak bu şekilde yapıyoruz olacak. Petri kabınız varsa petride kesip aldığınız parçaları geliştirmeniz sonra da buğdaya aşılamanız daha uygun bir yol.
5 egerki yaptıgımız işlemler başarılı olursa mantarın cıkma olasılıgı vardır
Yanlış Doğrusu şu Buraya kadar misel aşılamış olduğunuz buğday tanelerini elde ettiniz. Bu buğdayı komposta aşılamanız gerekiyor. Yoksa kavanozda mantar çıkmaz. Umarım bu şekilde özeti daha anlaşılır olmuştur. Bu aşamadaki üretimi baştan sona detayları ile eski yazılarda bulabilirsiniz.
Ayrıca kompost üretimi ile ilgili bir çok yazıda forumda var. Ayırca hiç çekinmeden denemelere başlarsanız deneme yanılma yolu ile de bir çok aşamayı daha rahat öğrenmiş olursunuz. Hepsini bir anda okumak kafanızı karıştırır. :) Aşama aşama uygulayın sonuca geldiğinizde çok basit olduğunu göreceksiniz.

namli_03
19-01-2014, 17:17
şu an yapmış oldugum mantar sporlarını aldıgım şekli yazayım sana mantarları cam **** porselen kabda bir gün beklettim şapkası yukarı gelecek şekilde ertesi gün bugdayı kaynattım biraz saf su ile mantar sporlarını karıştırarak cam kavonaza aşıladımaşılamadan önce düdüklü tencerede cam kavonozları bugday doldurarak tekrar kaynattım bu olayı elimden geldigi kadar steril bir ortamda ne gerekiyorsa yaptım su an beklemekteyim egerki yapılan işlemde yanlış yoksa başarılı olacam kac gün icinde belli eder eger mantar misili olursa

alpay_23
20-01-2014, 11:59
şu an yapmış oldugum mantar sporlarını aldıgım şekli yazayım sana mantarları cam **** porselen kabda bir gün beklettim şapkası yukarı gelecek şekilde ertesi gün bugdayı kaynattım biraz saf su ile mantar sporlarını karıştırarak cam kavonaza aşıladımaşılamadan önce düdüklü tencerede cam kavonozları bugday doldurarak tekrar kaynattım bu olayı elimden geldigi kadar steril bir ortamda ne gerekiyorsa yaptım su an beklemekteyim egerki yapılan işlemde yanlış yoksa başarılı olacam kac gün icinde belli eder eger mantar misili olursa

bir iki hafta içinde ilk beyazlanmaları görürsün.

suplilumas
21-01-2014, 11:23
@namli_03
Büyük ihtimalle bu denemen kontamine olacak ama sonrakiler için tecrübe olur. Yani sorun yok. Neden kontamine olacağını düşünüyorsun dersen? Cevap şu; Porselen kabı steril ettin sanırım? Sonra mantarın şapkasını kestin kaba koydun işte bu noktada kontamine oldu. Çünkü mantarı steril etme imkanın yok. Kaba koyduğunda üzerindeki bakteri, diğer mantar sporları vb.. hepsini birlikte koyuyorsun. Bu aşamadan sonra yapman gereken tohuma aşılamak değil sporlardan misel oluşturmak ve onları kaba bıraktığın diğer şeylerden arındırmak. Onu da şöyle yapacaksın. Detaylar eski yazılarımda var ama sporları on ayrı petride geliştireceksin. Bakteri ve diğer nesneler de birlikte gelişecek sen bunlardan en az bulaşık olandan en iyi gelişenlerden parçalar alıp yine aynı işlemi 10 ayrı petri kabına yapacaksın ta ki eline saf arınık misel geçene kadar. Sonra yukarıda yapmış olduğun işlemi yapabilirsin. Bunları yapmaya imkanın yoksa daha önce yazdığın özetteki klonlamayı yap. Mantarı bıçak değil elinle dikine ikiye bölersen iç kısmı sterildir ve oradan parçaları alman kontamine olma ihtimalini çok daha düşürür.

nano
01-02-2014, 14:06
457822
Bunlarda petri kabında gelişen Morchella esculenta (Kuzu göbeği mantarı) miselleri. Sclerotia aşamasını da tamamladılar. Bahara kalmadan yersek süper olacak. :))

Hocam Morchella Esculenta miellerini dokudan mı yoksa spordan mı ürettiniz. Daha önce ekme denemeniz oldu mu? En önemlisi; bu miselleri ektiyseniz ürün alabildiniz mi? Kusura bakmayın bu mantarı daha önce kültüre alabilen kimseyi duymadım. Miselini üretenleri çok duydum ama ürün alınabileceğini pek zannetmiyorum. İnternette dolaşan resimlerin fake olduğu söyleniyor. İnşallah siz başarılı olmuşsunuzdur.

sinbelaplim
07-02-2014, 19:10
Bu bölümde yazılanları baştan sona okudum. Anladığım kadarıyla pazardan aldığımız ya da doğadan topladığımız bir mantarı alıp spordan ya da video da olduğu gibi mantardan bir parça alarak misel üretiyoruz ve bunu tahıllara sardırıyoruz. Peki bu ürettiğimiz misellerin profesyonel misel üreticilerinin ürettiklerinden bir farkı var mıdır? Yani; ben kendi mantarımı dışarıya bağımlı kalmadan kendim üretmek istersem bu yöntemle ürün alma durumum hazır misellere göre ne olur?

suplilumas
08-02-2014, 02:33
@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin.
Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur.

fozada
08-02-2014, 12:08
@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin.
Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur.

Sayın Suplilumas,
Bu patent olayı benim de merak ettiğim bir konuydu. Bu konuda bir iki şey daha sormak istiyorum size. Mantarda patent nasıl anlaşılıyor? Yani üretilen mantara ait "Bu bizim patentli mantarımız" diyen şirket, bunu neye dayanarak söylüyor?

İkinci sorum da, beyaz şapkalı bildiğimiz kültür mantarını doğada bulabilme şansı var mı? Yani bu tür mantar ülkemiz coğrafyasında doğal olarak yetişiyor mu?

sinbelaplim
08-02-2014, 18:42
@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin.
Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur.

Miseli ıslah etmek derken nasıl bir işlem uygulanıyor sayın suplilumas?

suplilumas
11-02-2014, 12:51
@fozada
Size ait olup olmadığının anlaşılması basittir DNAsına bakılır diğer lisanslı mantarların DNAsı ile karşılaştırılır. Ayrıca nasıl ıslah ettiğinizi ilk kopyayı nerden aldığınızı falan hepsini başvuruda detayları ile yazıyorsunuz.
Bütün mantarlar aslen doğadan alınmadır. Hepsini doğada bulmak mümkün. Aslında kültür mantarı isimli bir mantar yoktur. Doğadan toplanmayan ve insan eli ile üretilen bütün mantar türleri kültür mantarıdır. Türkiyede kültür mantarı olarak bilinen türün gerçek adı agaricus bisporus. Halk arasında çayır mantarı olarak biliniyor. Sanırım siz de bu mantarı kastediyorsunuz. Doğada bulmak mümkün ama uzmanı olmadan sakın toplayıp yemeye kalkışmayın.

@sinbelaplim
Eski yazılarda bolca bilgi var onları inceleyin sorularınızın cevapları detayları ile var.

sinbelaplim
15-02-2014, 14:58
Arkadaşlar az önce Mantar sporu hakkında forum bölümünde bir arkadaşın mantardan spor alamadığını okudum. arkadaş mantarın Hibrit olduğunu yazmış. Miseli hibrit hale nasıl getiriyorlar. Nasıl bir yöntemleri var. Bu durum mantarın tat, besin değeri ve verimlilik gibi özelliklerini etkilemiyor mu? Bu durumun sağlık açısından olumsuz bir etkisi olabilir mi?

birgaripyolcu
12-04-2014, 19:58
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum.Misel oluşumunda ortam maddesi olarak PDA denilen madde tam olarak nedir.O maddenin içine mantarların şapkasının ortasından aldığımız küçük parçaları mı koyacağız.Misel uygun sıcaklıkta ne kadar zamanda olur ve onu ıslatılmış,dezenfekte göce ile ne kadar zaman bulunduracağız.Konuyu basamak basamak ve basit bir dille anlatan arkadaş olaursa sevineceğiz.Bildiği kadarı ile..

fozada
05-05-2014, 22:12
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum.Misel oluşumunda ortam maddesi olarak PDA denilen madde tam olarak nedir.O maddenin içine mantarların şapkasının ortasından aldığımız küçük parçaları mı koyacağız.Misel uygun sıcaklıkta ne kadar zamanda olur ve onu ıslatılmış,dezenfekte göce ile ne kadar zaman bulunduracağız.Konuyu basamak basamak ve basit bir dille anlatan arkadaş olaursa sevineceğiz.Bildiği kadarı ile..

PDA bir besiyeri türüdür. Patates/Dekstroz/Agar maddelerinin baş harflerinden türemiş bir sözcük. İçinde de bu maddeler, yani patates, dekstroz ve agar agar bulunur.

İçerisine küçük parça da koyabilirsiniz, spor da.

suplilumas
07-05-2014, 03:16
PDA'ya Patates dekstrozlu agar demek daha doğru olur. Yapılışı çok basittir.
Patatesleri 1 saat kadar haşlayın sonra 5 - 10 dakika dinlendirin. Daha sonra bir tülbentten haşlama suyunu geçirin. Biriken tülbentten geçirdiğiniz su patates dekstrozudur. Tülbentte kalanları kullanmayacaksınız. Oluşturduğunuz dekstroza agar katıp besi ortamını oluşturabilirsiniz.

htmyo70
07-05-2014, 08:40
çalışma sonucunu paylaşırsanız seviniriz

sinbelaplim
08-05-2014, 18:50
PDA'ya Patates dekstrozlu agar demek daha doğru olur. Yapılışı çok basittir.
Patatesleri 1 saat kadar haşlayın sonra 5 - 10 dakika dinlendirin. Daha sonra bir tülbentten haşlama suyunu geçirin. Biriken tülbentten geçirdiğiniz su patates dekstrozudur. Tülbentte kalanları kullanmayacaksınız. Oluşturduğunuz dekstroza agar katıp besi ortamını oluşturabilirsiniz.


yani PDA hazırlarken ayrıca deksroz kullanmamıza gerek yok. yanlış anlamadım umarım hocam.

suplilumas
09-05-2014, 10:51
@sinbelaplim
Doğru anlamışsınız. Patates ayrı dekstroz ayrı değil, patatesleri haşladığınız suyun patates tortularından arındırılmış hali patates dekstrozudur. Bu suya agar katıp soğutursanız jöle halinde PDA oluşturmuş olursunuz yani Patates Dekstrozlu Agar.

fozada
16-05-2014, 12:30
Yalnız hocam, teknik tariflerde ilave dekstrozdan bahsedilir.

Dekstroz dediğimiz nedir? Glikozun diğer adıdır. Yani dekstroz demek glikoz demektir.

Tam bir yapılış tarifi verecek olursak; 200-300 gr. patatesi soyup dilimleyerek 1 litre suyun içinde 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz. Kaynattığımız suyu süzerek 20 gr. agar ve 2 gr. dekstroz ilave ediyoruz. Karışım soğuduktan sonra kullanıma hazır demektir.

suplilumas
19-05-2014, 13:06
@fozada
Dekstroz senin de dediğin gibi glikoz türevi şeker. Yani patatesten yapıldığında patates şekerinin nişasta ve diğer maddelerden arındırılmış hali. Patatesleri kaynattığınızda bu şekeri zaten patates suyuna karıştırmış oluyorsunuz ayrıca bir şey eklemeye gerek kalmıyor. Elde ettiğiniz patates suyu patates dekstrozunun kendisidir. Bazıları hazırlarken bir miktar şeker (Bildiğimiz toz şeker ya da pudra şekeri) ilave ediyorlar ama ben sadece patatesten yapıyorum. Sonuç çok fazla değişmiyor. Fazla şeker bakterilerin de hızlı üremelerine neden oluyor.

Teknik tarifler genelde haşlanmış patatesten değil infusion patatesten yapılan tarifleri verir. Laboratuar ortamında tencerede patates haşlamak pek hoş görünmüyor. :D Tozlaştırılmış patateste şeker fazla olmadığından ayrıca şeker katılıp ortamın besin değeri zenginleştiriliyor.

fozada
22-05-2014, 10:35
@suplilumas

Valla ben de Prof. Erkel'in yalancısıyım. Yani yukarıda yazdığım tarif onun.

Senin de belirttiğin gibi laboratuar ortamında hazırlanan besiyerinde infusion formunu kullanıyorlar. Zaten onda da yukarıdaki gibi 2 gr. değil 1 litre distile suya 20 gr. dekstroz ekliyorlar genellikle.

necatK
14-06-2014, 15:52
selamlar,
bende uzaktan meraklı oldugum mantar klonlama işini, bir kavak kökünde buldugum mantar sayesinde uygulamaya döktüm. çevremdekilerin yıllardır yedigi lezzetli bir mantar. kesilip toprakta kalan kavakların gövdesindeki oyuklarda çıkıyor. internetten baktım tam türünü bulamadım ama zehirli bir soyun zehirsiz bir türü sanırım. şapkasının altı ve üstü sütlü kahve rengi. şapka altındaki örümcek ağı benzeri yerler kahve ve eflatun arasındaki bikaç ton renkten oluşuyor. sapının kökü kalın şapkaya dogru ince, sap ağaç oyugundan çıkacak kadar uzun (20cm den uzun)ve beyaz. son olarak çok güçlü bir aromaya sahip bu mantarı resimlemek aklıma gelseydi belki tanıyanınız çıkardı.

neyse ilk olarak haşladığım bugdaylara misel sarılı ağaç parçalarını ekleyip poşetledim. ağaç parçaları steril olmadıgından hemen bozulacagını sanıyordum ama 3-4 günde miseller baya arttı. sadece ğaç parçalarının uçlarında hafif renk koyulaşmaları oldu, ilaveten hafif kokuda başlayınca bunları bahçemdeki diger kalıntıların arasına gömdüm..
2. olarak daha steril bir ortamda mantarı yarıp şapkasına yakın yerden aldıgım parçaları karton parçalar arasına koyup bir plastik kapta beklemeye aldım. birkaç günde mantar parçaları erimeye başladı ama 1 hafta olmasına ragmen henüz misel oluşumu göremedim. halen karanlık ortamda bekletiyorum.
3. olarak ilk 2 işlemden kalan parçaları bahçeme hafifçe gömdüm, üstüne naylan örtüp nemi tutmasını sagladım ve naylonun üstüne de gölgeleme yaptım.

bakalım ilk deneyimim nasıl olacak:) ilk mesajım vesilesiyle herkese kolaylıklar dilerim..

edit: misellere spel yazmışım hehe 10 günde geldigim nokta baya ileriymiş. bu arada o hafif kokudan attıgım örnekler bugdayın kendi kokusuymuş, neyse artık tecrübe:)

rasheedsky
11-07-2014, 09:53
Herkese merhaba benim merak ettiğim bir konu var cevaplarsaniz sevinirim baska bi yerden aldigimiz miseli petri kabinda cogaltma imkanimiz varmi cevaplarinizi sabirsizlikla bekliyorum

suplilumas
12-07-2014, 11:31
@rasheedsky
Her miseli çoğaltabilirsin. Nerden aldığın fark etmez ama eğer lisanslı misel ise çoğaltıp ürününü satamazsın. Türkiyede bunun bi kontrolü yok ama yurtdışında üreticiye her ürettiği ürünü nerden buldun diye sorar sonra alırlar. Türkiyede ise yapılmasını ben şahsen etik bulmuyorum. Üretici eğer saf ve kendine has bir ürünün miselini üretmiş ise yılların emeğini vermiştir. Kopyalayıp çoğaltırsa herkes üretici aç kalır daha iyi ürün üretemez batar ama eğer miseli rasgele bir mantardan yine rastgele üretmiş ise sizin yapacağınız ile onun yaptığı işlem ve emek arasında bir fark olmadığından dilediğinizi yapabilirsiniz.

suplilumas
12-07-2014, 11:51
@necatK
Birinci miselinde bakteri ve küf oluşmuş. Gömdüğün ağaç parçalarını bunlar yiyip bitirecek bitiremediklerini de doğadaki diğer bakteriler böcekler ... bitirecek. Ne yazık ki sonuç alma şansınız çok düşük.
İkinci işlemde başta doğru gitmişsiniz ama sonra miseli tutacağınız ortamı bozmuşmusunuz. Kartona misel ekmeden steril etmeniz gerekir. Ayrıca plastik kapları steril olarak almadıysanız steril edemezsiniz. İki ya da üç gün içinde misel görmediyseniz o misel ölmüş demektir boşuna uğraşmayıp yeniden denemeye başlamanız zaman kaybı açısından faydalı olur.
Üçüncü işlemde birinci işlemden kalan mantar parçalarını sanırım gömdünüz. Bu da yine yanlış bir uygulama mantar toprağa spor bırakıp misel oluşturacaktır belki ama bu işlem oluşana kadar böcekler bakteriler diğer mantarlar parçalayıp bitirecektir. Yani üçüncü işlemde de sonuç alma şansınız çok düşük.
Bahçenizde çıkmasını istediğiniz bir mantar var ise önce o mantarın ne olduğunu kesinlikle öğrenin. Bu gereksiminin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Her mantar belli koşullarda üretilir o koşullar yerine gelmezse sonuç almak imkansızdır. Bazıları ise henüz ne gereksiminin olduğu bilinmediği için üretilemeyen mantarlardır. Bu türlerden de yine sonuç almamazsınız. Bir diğer grup belirli şartlarda yarı kültürü yapılan mantarlar ve kültürü yapılabilen mantarlardır ki bunların koşullarını yerine getirirseniz bol bol mantar yersiniz.
Başarılar.

rasheedsky
12-07-2014, 23:33
Cevabiniz icin tesekkurler bir seyi daha merak ettim steril hale getirilmis bugday tanelerini herhangi bir miselle karistirarak cogalmasini saglayabilirmiyiz yani urettigimiz miseli duduklude pisirdigimiz bugdayla karistirarak cogalmasini saglayabilirmiyiz birde eger oluyosa bunun bir olcusu varmi yani verim dusuklugu yasanirmi simdiden cevabiniz icin tesekkurler

suplilumas
13-07-2014, 05:28
@rasheedsky
Herhangi bir miseli buğdaya aşılayarak çoğaltabilirsiniz. Verimle misel üretiminin bir alakası yok miselin kalitesinin verimle alakası var. Miseli seçerek üretmeniz lazım onu nasıl yapacağınızı daha önceki yazılardan bulabilirsiniz. Buğdayı pişirmiyorsunuz nemlendirdiğiniz buğdayı kavanozlara koyup düdüklüde steril ediyorsunuz. Pişirme ayrı bir şey karıştırmayın sakın.

necatK
14-07-2014, 23:09
@necatK
Birinci miselinde bakteri ve küf oluşmuş. Gömdüğün ağaç parçalarını bunlar yiyip bitirecek bitiremediklerini de doğadaki diğer bakteriler böcekler ... bitirecek. Ne yazık ki sonuç alma şansınız çok düşük.
İkinci işlemde başta doğru gitmişsiniz ama sonra miseli tutacağınız ortamı bozmuşmusunuz. Kartona misel ekmeden steril etmeniz gerekir. Ayrıca plastik kapları steril olarak almadıysanız steril edemezsiniz. İki ya da üç gün içinde misel görmediyseniz o misel ölmüş demektir boşuna uğraşmayıp yeniden denemeye başlamanız zaman kaybı açısından faydalı olur.
Üçüncü işlemde birinci işlemden kalan mantar parçalarını sanırım gömdünüz. Bu da yine yanlış bir uygulama mantar toprağa spor bırakıp misel oluşturacaktır belki ama bu işlem oluşana kadar böcekler bakteriler diğer mantarlar parçalayıp bitirecektir. Yani üçüncü işlemde de sonuç alma şansınız çok düşük.
Bahçenizde çıkmasını istediğiniz bir mantar var ise önce o mantarın ne olduğunu kesinlikle öğrenin. Bu gereksiminin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Her mantar belli koşullarda üretilir o koşullar yerine gelmezse sonuç almak imkansızdır. Bazıları ise henüz ne gereksiminin olduğu bilinmediği için üretilemeyen mantarlardır. Bu türlerden de yine sonuç almamazsınız. Bir diğer grup belirli şartlarda yarı kültürü yapılan mantarlar ve kültürü yapılabilen mantarlardır ki bunların koşullarını yerine getirirseniz bol bol mantar yersiniz.
Başarılar.

teşekkürler üstad, evet kartonlarla boşyere uğraşmışım. 3. aşama toprağa gömdüklerimi sonradan çıkarıp doğal ortamına kavaklara bıraktım ve ordan mantarlar oluştu, bu bile bayağı keyif verdi bana:) resimlerini de mantar türleri başlığına ekledim. türünü öğrenebilsem harika olacak ama şimdilik mini seramdan ayrı yerde misel almaya çalışıyorum. istiridye mantarından daha nazlı bir mantar olduğu kesin, kısmet artık.. enazından misel çoğaltmayı öğrenmiş oldum.
ayrıca bildiklerimin çoğunu sizin yazılarınızdan öğrendim. emeğiniz ve ilginiz için çok teşekkürler..

sinbelaplim
30-07-2014, 21:48
@rasheedsky
Her miseli çoğaltabilirsin. Nerden aldığın fark etmez ama eğer lisanslı misel ise çoğaltıp ürününü satamazsın. Türkiyede bunun bi kontrolü yok ama yurtdışında üreticiye her ürettiği ürünü nerden buldun diye sorar sonra alırlar. Türkiyede ise yapılmasını ben şahsen etik bulmuyorum. Üretici eğer saf ve kendine has bir ürünün miselini üretmiş ise yılların emeğini vermiştir. Kopyalayıp çoğaltırsa herkes üretici aç kalır daha iyi ürün üretemez batar ama eğer miseli rasgele bir mantardan yine rastgele üretmiş ise sizin yapacağınız ile onun yaptığı işlem ve emek arasında bir fark olmadığından dilediğinizi yapabilirsiniz.

Hocam sitede yazılan tüm yorumları okudum. p. nebrodensis mantarının miselini arkadaşımın laminar flow kabininde oluşturdum. ekimini de yaptım. hatta örtü toprağı da serdim. okuduğum makalelere göre bu mantarın kuluçka süresi yaklaşık 40 günmüş. 40. günde toprak serdim. şimdi 55. gün oldu. ortam ısısı 18 - 20 derece arasında. ama mantar falan çıkmadı. herhangi bir bulaşıklık da olmadı. bir sorun mu var mantarlar çıkacak mı? çıkmama ihtimali var mı? daha iyi anlaşılması için deneme poşetlerimin fotoğraflarını da gönderiyorum. teşekkürler.

suplilumas
31-07-2014, 11:33
@sinbelaplim
Bir sorun görünmüyor bazıları yüzeyi sarmaya başlamış bir süre sonra çıkması gerek.

sinbelaplim
01-08-2014, 09:50
@sinbelaplim
Bir sorun görünmüyor bazıları yüzeyi sarmaya başlamış bir süre sonra çıkması gerek.

teşekkür ederim :)

Ludisa Excellence
22-01-2015, 19:36
Hocam Morchella Esculenta miellerini dokudan mı yoksa spordan mı ürettiniz. Daha önce ekme denemeniz oldu mu? En önemlisi; bu miselleri ektiyseniz ürün alabildiniz mi? Kusura bakmayın bu mantarı daha önce kültüre alabilen kimseyi duymadım. Miselini üretenleri çok duydum ama ürün alınabileceğini pek zannetmiyorum. İnternette dolaşan resimlerin fake olduğu söyleniyor. İnşallah siz başarılı olmuşsunuzdur.

Kusura bakmayın mesajınızı çok geç gördüm.
Açıkçası derslerimin yoğunluğundan ve asıl ilgi alanım olan orkide ve et oburlardan pek zaman ayıramadım morchella lara, miseller dokudan alınmıştı ve daha sonra Sclerotia yı tamamlayanlar hala soğuk katlamada duruyor :))

mTekniker
22-01-2015, 22:58
Öncelikle merhaba arkadaşlar İsmim Burak,bu aralar maddi açılarını da göze alarak mantarlarla ilgilenmeye başladım.İnternet ortaminda tr olarak mantar yönünde bilgi çok fazla fakat bi o kadar da kirlilik bulunmakta.Yabanci forumlarda ve sitelerdeki bilgilere bakarak en temiz ve saf hali ağaçlar.net de gözüküyor.Sizlere bu bilgiler için teşekkürlerimi sunuyorum.Yakin zamanda bir çalışma yaparak burada yerimi almak istiyorum.Kolay gelsin iyi forumlar

Unutma; iyiler giderek daha iyilere yer açarlar

fatih_ond
13-05-2015, 05:08
arkadaşlar ben kültür mantarı yetiştireceğim bunu doku alma yöntemi ile yapacağım yalnız dokuyu aldıktan sonra bu oetri kabını bekleteceğimiz ortam karanlık mı yoksa aydınlık mı olmalı bide çok fazla yöntem var ondan kafam karıştı petri kabuna buğdaş tanesi konularak mı aşılama yapılıyor veya daha sonra mı yapılıyor **** misel oluştuktuktan sonra direk komposta mı yerleştiriliyor bide son olarak misel ekimi yapıldıktan sonra nasıl bir ortam saplanmalı

suplilumas
13-05-2015, 13:28
@fatih_ond
Karanlık serin bir ortam olursa iyi olur. Petri kabına mantardan kestiğin doku örneğini bırakıyorsun. Sonra gelişen miselden örnek alıp işlemi misel kalitesi yükselene kadar tekrar ediyorsun. Sonra bu miseli ister arşive alır saklar gerektiğinde kullanırsın ister direk buğdayın içine atıp buğdayları aşılarsın keyfine kalmış. Forumdaki eski mesajları okursan sorularının cevaplarını daha detaylı bulabilirsin.

fatih_ond
27-05-2015, 14:07
http://i.hizliresim.com/PqDor6.jpg

fatih_ond
27-05-2015, 14:09
IMG_1990[1].JPG - directupload.net (http://www.directupload.net/file/d/4000/eutp7veg_jpg.htm)

fatih_ond
27-05-2015, 14:21
Fotoğrafı yükledim bilen arkadaşlar bir ilgilenirse çok sevinirim

suplilumas
27-05-2015, 14:34
@fatih_ond
Yüklediğiniz fotoğraftan bir şey anlaşılmıyor. Eğer petri kabında misel çekmişseniz daha uzak ve net çekmeyi deneyin. Ayrıca üstten değil alttan bakın daha net görünür.

fatih_ond
27-05-2015, 14:47
image.jpg - directupload.net (http://www.directupload.net/file/d/4000/hvruf4w9_jpg.htm) Bu ikinci link bidaha bakar mısınız

efruz
31-05-2015, 14:58
Bilen birisi fatih_ond'un sorusunu yanıtlarsa, benim sorunumu da yanıtlamış olacak.Bekliyorum cevabı :)

By-merakli
05-06-2015, 10:28
Selamlar...
Agar nedir? nasıl hazırlanır? kısacası agar hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

fatih_ond
06-06-2015, 10:31
arkadaşım ben yaptım sanırım oldu dorğru düzgün anlatmıyorlar ilk denildiği gibi petri kabına doku örneklerini alıyorsun aradan bir süre geçtikten sonra mantar parçalarının üzerinde pamuklanmalar olmaya başlıyor sonra bu parçaları alıp 10-15 dk kaynar suda bekletilmiş aşurelik buğday tanelerinin olduğu ortama koyuyorsun 1 haftaya kadar buğday tanelerinin üzerini sarıyor miseller en kolayı bu ;)

suplilumas
08-06-2015, 12:35
@fatih_ond
Petri kabına agar bırakmamışsın gibi görünüyor. Agar hazırladın mı?
Ayrıca örnek aldığınız parçalar çok büyük görünüyor. Buğday tanesi büyüklüğünde örenek alırsanız bir nebze kontaminenin önüne geçmiş olursunuz. Ne kadar büyük parça o kadar çok istenmeyen canlı demek.

sporr
14-02-2016, 19:50
misel kompostun kaç.cm altına ekiliyor bilen varmı?

Doku_Kültürcü
15-02-2016, 18:16
misel kompostun kaç.cm altına ekiliyor bilen varmı?

Misel, komposta karıştırılır, torbanın veya kasanın tabanından en üstüne kadar ekilir. Tabaka tabaka ekim de yapılabilir. Bir tabaka kompost üzerine misel, tekrar bir tabaka kompost...Hatta, en üste de bir miktar misel serpilir.

verdoque
22-03-2016, 12:01
Merhaba,

Ben de bir süredir evde kendi çapımda mantarlarla uğraşıyorum. Mart başında doğadan toplanmış 3 adet Pleurotus Eryngii mantarı ile ilk agar denemelerimi yapmaya başladım. İlk denemem tabii ki başarısız oldu :rolleyes: Hatta ekte örnek olması açısından resimlerini ekliyorum.

Agar hazırlamak, petri kabı almak vs daha önce hiç yapmadığım için gözümde büyümüştü. İnternette bayağı bir aradım, taradım en son Oksilab (http://www.oksilab.com/)'dan 20li hazırlanmış PDA petri kabından sipariş verdim. Birkaç gün tedarik etmeleri gerektiğini söyleyerek beklettiler. Sonunda içinde 10'lu 2 jelatin paket olan bir kutu geldi. Jelatinin birinde tek bir petri kabında kontaminasyon vardı ama artık mantarlar bozulmasın diye geri gönderemedim, kullanmak durumunda kaldım. Kontamine olanı attım, diğer kaplarda gözle görünür bir kirlenme yoktu.

7 Mart tarihinde izopropil alkolle masa ve aletlerimi temizledim, bir de mum yaktım. Cımbız ve bıçağı ateşe tutup alkolde söndürdüm. Elimle ikiye böldüğüm mantarın orta kısmından küçük parçalar alıp petrilere koydum. 6 petri kabına 5er parça aktardım. Kenarlarını bantlayıp alkolle temizlediğim bir kabın içinde buzdolabına koydum. Birkaç gün bekledim baktım hiç gelişme yok, bir tanesini denemelik dışarı çıkarıp karanlık bir yere kaldırdım. 2-3 gün sonra miseller gelişmeye başlayınca diğerlerini de çıkardım. Ekte koyduğum resimdeki büyük yuvarlak kısımdaki miseller ilk günlerde çok temizdi sonra renk dalgalanmaları ve kirlenme görünür hale geldi. O ilk yayılma anında hemen yeni petri kabına parça aktarmam gerekiyormuş, onu kaçırdığım başarısız oldum. (Ekteki fotoğrafların tarihi 16 Mart.)

Sonra sterilizasyonla ilgili başka ne yapabilirim diye araştırdım. www.shroomery.org'da aşağıdaki bağlantıyı gördüm:

https://www.shroomery.org/8513/Agar-sandwich-isolation-TEK

Hidrojen peroksitin bakteriyel kontaminasyonu engelleyici şekilde kullanılabileceği, bakteri ve sporlara etkili olduğu misele zarar vermediği ile ilgili bilgiler de okuyunca yeni 3 petri kabına öncekilerden kurtarabildiğim temiz parçalardan ve kartona aşıladığım 3. mantarın büyümeye başlayan misellerinden aktarmaya karar verdim. Bu sefer önüme bir küçük kap izopropil alkol bir küçük kap %3lük hidrojen peroksit solüsyonu koydum. (Ancak şimdi fark ettim ki bağlantıdaki tarifte %0.3lük hidrojen peroksit demişler ben %3lüğü seyreltmeden kullandım:confused: ) Cımbızı önce ateşte ısıtıp alkolde söndürdüm, sonra mantar örneğini alıp hidrojen peroksite daldırıp çıkarıp petri kabına öyle koydum. Bu sandviç yöntemini de denemek için bir kısmını agarı steril bıçakla dikdörtgen kesip üzerine kapatarak yaptım. 3 X 5'er örnekten 15 parça var. Şu anda bazıları hafif pamuklaşmaya başladı. Merakla bekliyorum ;)

Evde besiyeri hazırlamakla ilgili de şöyle bir şey geldi aklıma. PDA'yı hazırladıktan sonra petri kaplarına döküp mikrodalgada çevirsek dökerken yapacağımız kirliliği bertaraf etmiş olabiliriz. Petri kaplarını da cam alıp tekrar tekrar kullanmakta fayda var, kontamine olunca ne yapacağımı bilemedim çöpe attım şimdiye kadarkileri :(

alparslan046
06-04-2016, 14:40
Ben habi amaçlı 0 dan başlayıp herşeyiyle mantar üretmek istiyorum. Ancak sayenizde bilgileneceğim sıfır denecek kadar az bilgiye sahibim bu konuda bana yardımcı olabilecekbirisi olursa çok memnun olurum.
1- Misel Üretimi
2- Pamuk kompostu hazırlama
3- Üretim ile ilgili apartmanın zemin katı uygun mudur?
ve bilmem gereken başka konularda varsa yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkürler.

verdoque
07-04-2016, 13:17
Hidrojen peroksit yöntemi tutmadı, biraz daha araştırma yaptım ve tekniğimi biraz daha geliştirdim. Aşağıdaki kanalın videoları çok faydalı oldu:

https://www.youtube.com/user/Livingwithnatute/videos?nohtml5=False

Öncelikle çalışacağım odanın yerlerini ve tüm yüzeylerini çamaşır suyuyla temizledim. Alet edevatımı, petri kaplarımı masaya getirip onları da izopropil alkolle sildim. Hepa filtreli hava temizleyici cihazımı çalıştırıp odayı bir saat süreyle terk ettim.

Daha sonra üzerime yeni yıkanmış kıyafetlerimi giydim, varsa saçlara bone geçirmekte fayda var. Odaya gelip ellerimi dezenfekte etmekle işe başladım. Bu aşamada hava temizleyiciyi kapatmak lazım, hava akımı yaratmamak için. İşi biraz daha ilerletenler bu iş için bir hepa filtreli "laminar flow hood" kurulumu yaparak veya direk filtre önünde transferleri gerçekleştiriyorlar. Bu sayede işlemleri yaparken sürekli temiz hava geliyor ve havadan kontaminasyon riski en aza indiriliyor.

Daha sonra transferi yapacağım doku kültürünü içeren kabı (foto aşağıda, tarihi 2 Nisan) alıp yanına yeni PDA içeren bir petri kabı çıkardım. Transferi yapacağım kültürü arkalı önlü güzelce inceledim, ufak 1-2 yerde bakteriyel kontaminasyondan şüphelendiğim için onlardan mümkün olduğunca uzak noktalardan ve misellerin ışınsal şekilde hızlı büyüdüğü bölgelerden birkaç tanesini gözüme kestirdim. Alkolle temizlenmiş ince uçlu bıçağımı mum ateşinde uzunca tuttum, transferi yapacağım temiz petriyi çok kısa açıp bıçağın iki tarafını da agarın kenarında söndürdüm. Böylece hem bıçağın sıcaklığı düşüyor hem de temiz agarla bıçağın yüzeyini kaplamış oluyorsunuz, yapışma yüzeyi oluyor.

Daha sonra hızlı bir şekilde dokuyu alacağım petride gözüme kestirdiğim noktaya gelip mümkün olduğunca az açarak küçük bir kare parça kesip bıçağın üzerine aldım. Hemen temiz petrinin göbeğine üst yüzeyi aşağı gelecek şekilde oturttum, petriyi kapatıp kenara kaldırdım. Bundan sonra işlem kendini tekrar ediyor. Önemli nokta her transfer sonrasında bıçağı alkolle silip üzerine yapışan agar ve miselleri temizlemek ve tekrar ateşte ısıtmak.

Petrileri üst kapakta yoğuşabilecek sudan korumak için baş aşağı muhafaza etmek tavsiye ediliyor. Ancak yeni transfer yaptığınız petrileri ters çevirmeyin, parça tam yapışmadıysa çevirdiğinizde kapağa düşüyor :rolleyes:

elif parlak
18-04-2016, 00:26
PDA (patates dekstroz agar) ve CYM (maya ekstraktlı ) Besiyerleri en uygunu bildiğim kadarıyla.Bana bir arkadaşım yollamıştı irtibata geçersem sorarım gene.Bolu mantar bakımından cennettir.Ben de düzceliyim aslen ama şu an yurtdışındayım.Kuzu göbeği mantarına rastlarsanız mı hiç o civarda?
bende Düzceliyim ve kuzu göbeği mantarını araştırıyorum düzcede bildiğiniz üzere fındıktan geçim sağlayan var ve kuzu göbeği mantarına denk geldik diğer mantarlar da çok var elbette

elif parlak
18-04-2016, 00:29
agar alglerden üretilen üretim amaçlı hazırlanan besiyerleridir üretim yapmak istediğimiz organizmaya göre nütrient, potato, milk, endo, kanlı vb gibi birçok çeşitleri vardır

santrafor_38
27-05-2016, 13:46
Hidrojen peroksit yöntemi tutmadı, biraz daha araştırma yaptım ve tekniğimi biraz daha geliştirdim. Aşağıdaki kanalın videoları çok faydalı oldu:

https://www.youtube.com/user/Livingwithnatute/videos?nohtml5=False

Öncelikle çalışacağım odanın yerlerini ve tüm yüzeylerini çamaşır suyuyla temizledim. Alet edevatımı, petri kaplarımı masaya getirip onları da izopropil alkolle sildim. Hepa filtreli hava temizleyici cihazımı çalıştırıp odayı bir saat süreyle terk ettim.

Daha sonra üzerime yeni yıkanmış kıyafetlerimi giydim, varsa saçlara bone geçirmekte fayda var. Odaya gelip ellerimi dezenfekte etmekle işe başladım. Bu aşamada hava temizleyiciyi kapatmak lazım, hava akımı yaratmamak için. İşi biraz daha ilerletenler bu iş için bir hepa filtreli "laminar flow hood" kurulumu yaparak veya direk filtre önünde transferleri gerçekleştiriyorlar. Bu sayede işlemleri yaparken sürekli temiz hava geliyor ve havadan kontaminasyon riski en aza indiriliyor.

Daha sonra transferi yapacağım doku kültürünü içeren kabı (foto aşağıda, tarihi 2 Nisan) alıp yanına yeni PDA içeren bir petri kabı çıkardım. Transferi yapacağım kültürü arkalı önlü güzelce inceledim, ufak 1-2 yerde bakteriyel kontaminasyondan şüphelendiğim için onlardan mümkün olduğunca uzak noktalardan ve misellerin ışınsal şekilde hızlı büyüdüğü bölgelerden birkaç tanesini gözüme kestirdim. Alkolle temizlenmiş ince uçlu bıçağımı mum ateşinde uzunca tuttum, transferi yapacağım temiz petriyi çok kısa açıp bıçağın iki tarafını da agarın kenarında söndürdüm. Böylece hem bıçağın sıcaklığı düşüyor hem de temiz agarla bıçağın yüzeyini kaplamış oluyorsunuz, yapışma yüzeyi oluyor.

Daha sonra hızlı bir şekilde dokuyu alacağım petride gözüme kestirdiğim noktaya gelip mümkün olduğunca az açarak küçük bir kare parça kesip bıçağın üzerine aldım. Hemen temiz petrinin göbeğine üst yüzeyi aşağı gelecek şekilde oturttum, petriyi kapatıp kenara kaldırdım. Bundan sonra işlem kendini tekrar ediyor. Önemli nokta her transfer sonrasında bıçağı alkolle silip üzerine yapışan agar ve miselleri temizlemek ve tekrar ateşte ısıtmak.

Petrileri üst kapakta yoğuşabilecek sudan korumak için baş aşağı muhafaza etmek tavsiye ediliyor. Ancak yeni transfer yaptığınız petrileri ters çevirmeyin, parça tam yapışmadıysa çevirdiğinizde kapağa düşüyor :rolleyes:

Hocam tebrikler. Çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Keşke bunları bir video çekerek youtube da yayınlasanız.

asduskun
09-06-2016, 13:36
merhaba arkadaslar iki sorum var amatorce biliyorum ama merak ediyorum

1. bu mantrlar doğada yetişirken bu kadar alkol vs steril bir ortamda mı oluyolar ki yetişiyorlar? yani bu sterilizasyonu yapma amacımız ne?

2. hangi agar türünü kullanıyoruz potato milk nutrient....?

verdoque
09-06-2016, 14:00
1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.

2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi.


merhaba arkadaslar iki sorum var amatorce biliyorum ama merak ediyorum

1. bu mantrlar doğada yetişirken bu kadar alkol vs steril bir ortamda mı oluyolar ki yetişiyorlar? yani bu sterilizasyonu yapma amacımız ne?

2. hangi agar türünü kullanıyoruz potato milk nutrient....?

asduskun
09-06-2016, 14:05
1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.

2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi.



Cok tesekkur ederim simdi anladim


Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun
09-06-2016, 15:42
ben de böyle bişey buldum burdaki bayanın yöntemi nedir ? daha kolay gözüküyo

https://www.youtube.com/watch?v=OIiQ5iLXuzE

https://www.youtube.com/watch?v=7gpv2XHAKrI

https://www.youtube.com/watch?v=XbA3DDvCmcg

verdoque
09-06-2016, 16:34
Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.

Doku_Kültürcü
09-06-2016, 18:09
Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.
Spor aldığı mantar Agaricus bisporus. Bu mantar türü selülozu sindirebilen enzimler üretmez. Mantar türü Pleurotus cinsinde (kavak mantarı) bir tür olsaydı bu mümkündü.

asduskun
09-06-2016, 18:50
bunu mu almam gerekiyor agar olarak arkadaslar? Potato Dextrose Agar 50g | eBay (http://www.ebay.com/itm/Potato-Dextrose-Agar-50g-/271432376643?hash=item3f32a16143:g:Wc4AAOxyTMdTLf1 p)

bunu aldıktan sonra direk petri kabının icine koyup sonra mantar orneklerini icine mi koyuyoruz yani kabaca yoksa bu aldıgımız agarı baska islemlerden geciriyor muyuz?

Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun
10-06-2016, 20:11
Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Doku_Kültürcü
11-06-2016, 11:15
Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Daha önce hiç hazır besi yeri kullanmadım. Yüksek lisans yaparken patates dekstroz agar ortamını kendimiz eldeki ham malzemeden yapardık. İşlem sırası:
1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır.
2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür.
3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir.
4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır.
5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! (http://magaza.hammaddeler.com/Kivam-Arttiricilar,LA_5869-2.html#labels=5870-2) Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin...

asduskun
11-06-2016, 11:32
Daha önce hiç hazır besi yeri kullanmadım. Yüksek lisans yaparken patates dekstroz agar ortamını kendimiz eldeki ham malzemeden yapardık. İşlem sırası:

1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır.

2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür.

3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir.

4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır.

5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! (http://magaza.hammaddeler.com/Kivam-Arttiricilar,LA_5869-2.html#labels=5870-2) Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin...


Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk

Doku_Kültürcü
11-06-2016, 14:21
Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk

Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.
%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.
HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/37576-5.htm bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...

asduskun
11-06-2016, 17:43
Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.

%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.

HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/37576-5.htm bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...



Teşekkürler bu arada ben de şöyle bir bilgi buldum meb kitaplarında belki işinize yarayabilir
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160611/9fdf68f0c690ee6aff6f37ce51b91822.jpg
bir de youtube videosu

https://youtu.be/V6ddcTGdAJw

Sent from my iPhone using Tapatalk

delta4579
04-11-2016, 21:25
Pda yapmak istiyorum. Ama dekstroz bulamadım .

dekstroz yerine normal şeker kullansam olmaz mı?

Amanita
05-11-2016, 05:26
normal sekerde buyuyen mantar misellerinin mutasyona ve yaslanmaya daha yatkin oldugunu belirtmis stamets in mantar yetistirme kitaplarindan birisi. dekstrozu buradan alabilirsiniz

Tito Dekstroz (Toz Glikoz) (AB Menşeili) - 1 kg sadece 17,99 TL! Kapıda ödeme ve stoktan teslim... (http://magaza.hammaddeler.com/Tito-Dekstroz-Toz-Glikoz-AB-Menseili-1-kg,PR-12434.html)

ayrica malt extract agar da ayni sekilde kullanilabilir. sivi malt ozu de hammaddelerde mevcut.

kenan11
10-11-2016, 08:46
size esneklik,kesip biçme ve rahat görmek için agar agar lazım, bu besin değildir, yukarıdaki ürün toz şeker ,
misellerin agar içerisinde uzamaları için az miktarda bir besin lazım, bu az miktarda pekmez olur , patatesin kaynama suyu olur , malt extract olur
besiyeri dediğiniz petri kabı heralde , bunu asla düdüklü tencereye koymayın erir,
agar agar ve yukarıda anlatılan patates suyunu ağzı açık bir cam kavanozla düdüklü tencere içine koyun (karışım kavanoz içinde yarıyı geçmesin , kaynar ve taşar bazen , düdüklüdeki su seviyesi kavanozdaki su seviyesiyle aynı olsun.ağzını kapatmak gereksiz adım ,su oranının biraz artması çok sorun değil genelde ) 1 saat basınç altında durduktan sonra kendi kendine soğuyup kilidin açılmasını bekleyin(soğuk su duşuyla falan açarsanız ani basınç düşüşünde kaynar ve taşar). bundan sonra hala ılıkken varsa flow hood onun önünde yoksa temiz içinde yiyecek tutulmayan hava akımının olmadığı bir ortamda yerden 1-2 m yüksekte petri kaplarına dökün . bundan sonra petri kaplarını poşet içinde buzdolabına kaldırıp ihtiyacınız oldukça kültürü ekleyerek kullanma imkanınız var. ilk kullanımdan önce 1-2 gün beklerseniz kirlenme olup olmadığı gözle görünecek halde olur.
bunlar amatör hobici için genel adımlar , üniversitede araştırmacısınızdır elinizde otoklav vardır yüzlerce bakteri kültürü üretmişliğiniz vardır izole odalarınız vardır ona karışmam.
agar hazırlamada en kritik aşama sterilize edilmiş agarın petri kaplarına döküldüğü nokta , 20-25 petri hazırlasanız 2 gün sonra 1-2 tanesinde kontaminasyon görülse de çok sorun değil. besini az koyarsanız miseller yavaş gelişir , çok koyarsanız kültür dağılmaz bir noktada kalır , duruma göre sürecinizi ayrlayıp tekrar edersiniz.

sagoselen
01-03-2017, 18:23
Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

Doku_Kültürcü
01-03-2017, 21:02
Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim
Kanlıca mantarı (Lactarius salmonicolor) dış mikoriza mantar türüdür. Türkçesi, bu mantarı yetiştirmek için çam ağacı köklerine bulaştırmanız gerekiyor. Ağaç kökleriyle ortaklık kuruyor ve zamanı geldiğinde şapka veriyor. Bir başka deyişle, ürün almak için bir orman alanı tesis etmeniz gerekiyor.

akbaba41
21-12-2017, 11:47
Merhabalar foruma yeni üye oldum. Fakat konuyu takip ediyordum. Hiç bilgim olmamasına rağmen sayenizde doğada yetişen bizim buralarda malkadın bazı yörelerde etçik **** et mantarı denen mantardan doku alarak petri kabında 10 denemeden birinde başarılı oldum sanırım. Fakat bu petri kabındaki miselin gelişimi ne kadar olmalı hangi aşamada buğdaya aşılamalıyım. Bu konuyu da ayrıntılı anlatırsanız sevinirim.

akbaba41
21-12-2017, 11:51
http://4.bp.blogspot.com/_WMEN2_ckao0/SV6IqZs6dmI/AAAAAAAABUc/xNZMlg5KY0M/s400/etcik+mantari.jpg

kleo
05-09-2018, 13:44
iyi günler. Konu aktif mi bilmiyorum ama benim sormak istediğim bir kaç şey var. Ben doku kültürü tekniği ile istiridye mantarı ve kültür mantarı miselleri üretip buğdaya sardırıyorum. Şu anda yaptığım miseller kullanım aşamasındalar. İl çevresindeki mantar üreticilerine bu ürünü denemeleri için önerdim bir deneyecekler. Benim sormak istediğim ürettiğim miseller kavanoz içerisindeler. bunları direkt kavanozdan çıkartıp komposta serpmeyi düşünüyorum ama dikkat etmem gereken birşey var mı? İnternet'te gördüğüm kadarı ile torbalarda satılıyor miseller bunlar torbaya aktarırken nasıl bir yol izlenebilir? otoklavlanabilir torbalar alıp buğdayı ya da sardıracağım diğer malzemeleri torbalarda steril etsem ağızlarını nasıl kapatabilirim? bu pek mantıklı gelmedi çünkü nemlenme yapabilir hava almadığı için. kavanozlarda açıklık bırakıyoruz malum. ya da kavanozlarda bekletip daha sonra torbalara alsam gene steril torba kullanmam gerekir mi? Ağızlarını bu sefer poşet ağzı kapatma makinesi ile kapatabilirim sanırım.
birde başka hangi türler kültüre alınabilir? sizce satışı yapılabilecek türler hangisi? Reishi, shiitake ve çaşır (P.eryngii) nin de kültüre alındığını biliyorum ama pazar açısından hangisi daha mantıklı sizce?

suplilumas
31-01-2019, 16:21
Görüntülü olarak anlattım buradan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/8VCkr7lBIO4

1626ESİBO
08-03-2019, 23:08
En sağlıklı sıvı misel nasıl elde edbiliriz..Distile veya steril edilmiş saf suya mantar sporunu nasıl sağlıklı bir şekilde aktara biliriz ve nasıl kullanabiliriz ....bilgilerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var teşekkür edrm.

Polisbulent
12-06-2020, 09:31
Görüntülü olarak anlattım buradan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/8VCkr7lBIO4
Supli Abi, seni Youtube kanalından da takip ediyorum. Morel mushroom misel çalışmalarımın sonuçları bu şekilde. Tahıla aşılayalı 1 hafta geçti, bugün kavanozu çalkaladım. 2 hafta kadar daha bekleyip komposta aşılama aşamasına geçeceğim ama sıcaklık mevsim şartları açısından zamanı uygun değil herhalde. Strafor 50x50x30 cm. boyutunda kutu aldım, onun içinde otoklav poşetinde yapsam uygun olur mu? Yoksa kış aylarını falan mı beklemeliyim komposta aşılamak için? Bana tavsiyede bulunursan çok memnun olurum.