PDA

View Full Version : Yoğurt mayalama (Karınca yumurtası ve toprağı ile)




Sarıcan
13-07-2010, 21:21
Karınca toprağı ile mayalama deneyimlerini paylaşacak arkadaşımız var mı? Süte nasıl ve hangi miktarda katılmalı?




denizakvaryumu
14-07-2010, 07:35
http://annemmutfakta.tv/video/hulya-erol/evde-gida/arastirma-karinca-yumurtasindan-yogurt-mayalamak/index.html

Türk kültürünün geleneksel yiyeceği olan yoğurt eskiden bu yana evlerde hazırlanarak günümüz nesillerine kadar yaşatılabilmiştir. Annelerimizin taze sağılmış olan sütü kaynattıktan sonra önceden hazırlamış oldukları yoğurttan bir kaşık içine karıştırarak mayalayıp hazırladıkları yoğurt içindeki prebiotiklerin zenginliği açısından sağlığa çok faydalıdır.

Ancak ne yazık ki kaynakları yurdumuzdaki kadar zengin olmayan kimi ülkeler özellikle savaşlarda askerleri için üretmiş oldukları süt tozunu, özellikle ikinci dünya savaşından sonra ellerinde kalan süt tozu fazlasını dünyaya ihraç ederek yoğurdun şu anki yozlaşmış haline gelmesinin de önünü açmıştır.

İşte o dönemde özellikle süt tozunun ülkemize girişi engellenmeli ve süt tozundan kutu sütü üretilmesine izin verilmemeli idi. Tarımla ve çiftçilik ile uğraşan insanımız şu anda köylerde dahi uzun süre dayandığı için marketlerden aldıkları hazır yoğurtları tercih etmektedir.

Ne yazık ki!!! Bir de bunlara , sözde profesör veya uzman olmuş kimi gıda uzmanlarının veya sanatcıların oynadıkları reklamlarda ,basındaki market sütleri ve yoğurtlarını hatta margarinleri övmesi eklenince, eğitimli olsun eğitimsiz olsun,iyi niyeti halk ve sözde bu yalanlara inanabilmekte ve tüketmeğe devam etmektedir.

Diğer bir yanda bir kaç ay önce yoğurt ile ilgili yasa değiştirilmiş ve yoğurdun olması gereken yoğunluk seviyesi serbest bırakılmıştır. Yani artık prebiotiklerinden arındırılmış sulu yoğurt satılacak olsa da yasal olarak bunun karşısında bir engel kalmamıştır. Sözde Avrupa uyum yasaları gereği diye bizim olan yoğurdun kıvamını bozmuş olduk.

Peki buna hataya nasıl engel olabiliriz? ****** marketlerde süt tozu katılarak yapılan sözde “annelerin tercihi” olduğu söylenen yoğurtları almayarak, yoğurdu eskiden olduğu gibi evimizde hazırlayarak ve toplumu, komşumuzu, arkadaşımızı bilinçlendirerek karşı çıkabiliriz..

Atalarımız hep göçer yaşamış hem de yerleşik düzene geçmişti. Yörük kültürünü hala devam ettiren Türk ninelerimizden dinlediğim ,Başöğretmen dedemin ananeme anlattığı, ananeminde bizimle paylaştığı bilgiler doğrultusunda yoğurt mayalama yöntemini nihayet sitemizde uyguladık.

Kültürümüze hizmet etmek adına çalışmaya başlamadan önce oldukça heyecanlı idik. Ninenin ve ananemin anlattıkları bire bire gerçekleşince çok mutlu olduk.

Videoda izlendiği gibi, öncelikle karıncaların yumurtalarının bulunması gerekiyor. Yumurtala larvaların içindeki bazı asidik maddeler süt içinde fermante olarak yoğurt mayasının oluşmasını sağlıyor. 3 gün sonra oluşan maya artık yoğurt mayalamaya hazır hale geliyor. 15 yumurta ile 1 kiloluk süt mayalanıyor. Daha sonra hazırlanan bu yoğurt 30 ayrı haneye dağıtılarak paylaşılabiliyor.

Lezzeti unutmuş olduğumuz yoğurt tadında ve dayanma süresi market yoğurtlarından çok daha uzun. Ve 4 aydır aynı maya ile yoğurt hazırlıyor olsam da maya hala ekşimedi, Kendine has lezzetini koruyor.

Sağlığınız için lütfen gıdalarınızı mümkün olduğunca kendiniz hazırlayın. Ve özellikle gıda yolu ile üzerimizde oynanan sağlık terörüne karşı bilinçlenin. Tüm sevdikleriniz için doğal beslenmeye özen gösterin.

http://annemmutfakta.tv/video/hulya-erol/evde-gida/arastirma-karinca-yumurtasindan-yogurt-mayalamak/index.html

dremre
14-07-2010, 09:45
Eğer elinizde bu mayadan fazla varsa bir miktar almak istiyorum.

denizakvaryumu
14-07-2010, 09:58
Malesef bende yok...

Mayalanma arı yumurtasından da olabilir mi araştırmak lazım...

Sarıcan
14-07-2010, 10:12
Sn. denizakvaryumu,

Karınca toprağı ile bir deneme yaptım ama oluşan maya çok ağır bir koku yaydı. Belki uygulama hatasından oldu. Tekrar denemeye çalışacağım. Olmazsada karınca yumurtası toplamaya çıkacağım.

denizakvaryumu
14-07-2010, 10:23
Karınca yumurtasından yoğurt yapanların söylediklerine göre bu yoğurt muhteşem bir tatda oluyormuş.

Ben denemedim.

Sarıcan
17-07-2010, 10:24
İkinci denemede her şey tamam. Fakat birinci denemedeki fiyaskodan olsa gerek yapım aşamalarını resimlemek içimden gelmedi ama sonuçlar o kadar çarpıcı olduki pişman oldum. Yoğurt mayalandıktan sonraki halini resimledim. Yapım aşamasını da dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım.

Sokakta satılan açık süt bulamadığım için Sütaş' ın plastik şişede satılan günlük sütleri ile deneme yaptım. Biri 1 litrelik diğeri ise daha küçük iki adet kavanozla başladım. Bir cezvede kaynama noktasına kadar ısıttığım sütü küçük kavanoza aldım ve soğumaya bıraktım.

Bu arada karınca toprağını koyabilmek için bayanların tül çorabından düğümleme metodu ile iki tatlı kaşığı karınca toprağı koyarak küçük bir yuvarlak top yaptım. Parmak yapmayacak kadar soğuyan küçük kavanozdaki sütün içine bu topu atarak kavanozu kalınca bir örtü ile sararak merak içinde beklemeye başladım.

Karınca toprağı ile mayalanma işinin 3 gün süreceği söyleniyordu ama ben nerede ise iki saatte bir kontrol ettim. İkinci günde kavanozun üst kısmına bir miktar serum şeklinde sıvı toplanmıştı ama ben yinede ümitsizdim. Kavanozu elime aldım, hafif yan çevirdim. Üsteki sıvı yana doğru aktığı halde beyaz peltenin akmadığını görünce nasıl sevindim bilemezsiniz.

Üçüncü günü bekleyemedim, hemen 1 litrelik kavanoz için aldığım sütü kaynattım ve soğuması için kavanoza boşalttım. Süt soğurken maya kavanozundan iki tatlı kaşığı kadar mucize mayadan alıp başka küçük bir kavanozda bir miktar ılık süt ile iyice sıvı hale getirdim. Bu arada kavanozdaki sütün çabuk soğuması içinde içi soğuk su dolu başka bir kabın içine koydum.

Parmak yakmayacak seviyeye gelen sütün içine hazırladığım mayayı boşalttım. Bu arada başka bir şey daha yaptım. Sn. denizakvaryumu' nun verdiği linkte yoğurt yapan bayan maya kattığı kavanozu başka bir kavanoza boşaltıyordu. Bende süte kattığım mayanın daha iyi karışması için mayaladığım sütü başka bir 1 litrelik kavanoza boşalttım ve işlem tatmam diyerek kavanozu yine kalın örtü ile sararak bu sefer 4 saat beklemeye başladım.

Allahtan evden çıkmam gerekiyordu da zavallı kavanoz bu 4 saati rahat geçirdi. Eve döner dönmez ilk işim kavanozun başına gitmek oldu. Kavanozun üzeri köpük köpük duruyordu. Tamam yine başarısız olduk diye düşündüm ama kavanozu elime alınca içinin hiç kımıldamadığını gördüm. Bir damlada su oluşmamıştı. Hemen buzdolabına kaldırdım ve ertesi günü beklemeye başladım.

Bu sabahta uyanır uyanmaz ilk işim buzdolabının başına geçmek oldu. Kavanozda hiç sulanma yok. Kalıp gibi duruyordu. Resimlerini çekmek aklıma geldi ve sizler için resimlerini çektim. Tadına bakmak istiyor fakat görüntüsünü bozmak istemiyordum. Birde kıvamı merak ediyordum tabii ki. Dışardan görünüm sanki bıkaçla kesilecek gibi duruyordu.

Pek bıçakla kesilecek gibi sert olmasada yinede şekli bozulmadan kaşıkta duracak kıvamda bir yoğurt olmuş. Tadı sanki tatlı gibi. Hep biraz ekşimsi tada alışkın olduğumuz için fazla tatlı geldi. Belki biraz daha beklerse daha iyi olacak. İşte resimler... Küçük kavanozdaki karınca toprağı ile oluşan maya. Hala toprak kesesi içinde. Henüz çıkarmadım.

sındırgılı
17-07-2010, 10:57
Yine, aklimizi celdin.... Bakalim, deneyelim.
Oncelikle bahcede karinca cok, yumurta avina cikalim :)
Bulamaz isek, ince topragini kullaniriz.

sındırgılı
17-07-2010, 11:07
Karinca yumurtasi buldum. Fakat, cimbizla onlari toplamak gerekiyor; Evde bir de cimbiz bulmali.

sındırgılı
17-07-2010, 11:11
Telefonla çektiğim resimi:

Sarıcan
17-07-2010, 11:43
Videoda 30 Adet kadar topluyordu. Kaşık ucuylada toplarsın, cımbızla belki kırılır.

sındırgılı
17-07-2010, 11:59
Haklisin, Ben de kasik ucuyla toplamaya calisiyorum.Fakat karincalar bir turlu birakmiyorlar.insallah gunaha girmiyoruzdur; :)

Sarıcan
23-07-2010, 17:05
Sn madre,

Denemesem bende sizin gibi düşünürdüm. Bir kaç dakiaka önce bir hafta önce mayaladığım yoğurdun sonunu yedim. Hala şeker gibi. Ben karınca yumurtasından yapmadım. Karınca yuvasından aldığım toprakla yaptım. Toprak süte karışıp çamur olmasın diye toprağı bayan çorabından yaptığım bir keseciğin içine koyup kavanoza öyle bıraktım. En küçük bir toprak karışımı olmadı.

Maya oluştuktan sonra normal yoğurdunuzu mayalaıyorsunuz, ondan sonra maya olarak yaptığınız yoğurdu maya olarak kullanarak devam ediyorsunuz. Şiddetle tavsiye ediyorum. Uzun süre ekşimeden ve tam yoğurt tadıyla yoğurt yemek istiyorsanız bir deneyin. En fazla bir litre sütü boşa harcamış olursunuz. Ama garanti ederim tadına doyamayacaksınız.

madre
03-08-2010, 22:11
Merhaba,
dedigim gibi süt kremasini süte ekleyip yogurt yaptim. dün yaptim, bugün de yedik. Üstünde bir parmak kalinliginda kaymak vardi harika oldu.Köy yogurdu gibi oldu bir dahaki sefere yaptigimda fotografini cekip eklerim buraya:)

madre
03-08-2010, 22:17
Delimus, sizede ayrica tesekkür ederim, kafamda bir ampul yaktigin icin:))

Merdag
13-08-2010, 08:56
Merhaba; Arkadaşlar
oruç oruç internette gezinirken tesadüfen yoğurt mayalama yöntemi konunuzu buldum gerçektende çok ilginç
Bizi bu konuda bilgilendiren ve emeği geçenlerede ayrıca teşekkürler...

Benim bir sorum olacak şimdi burada karınca toprağından mayaladığımız yoğurtta yeniyormu yoksa sadece mayalama işlemindemi kullanılıyor.
Bilgilendirirseniz sevinirim...

kalambaklı
13-08-2010, 09:58
Sayın Merdag, karınca toprağından mayaladığınız yoğurttan bir seferlik maya olarak alıyorsunuz, kalanı ise ya eşinizee dostunuza maya olarak verebilir ya da atabilirsiniz.

osalke
24-01-2011, 17:44
ilginçmiş teknikler doğrusu

bahtiyar02
24-01-2011, 17:52
Yavaş yavaş atalarımıza dönüşüyoruz;)

Hatice Tarhan
25-01-2011, 07:50
Seviyorum Ağaçlar.net i işte güzel ve faydalı bir bilgi daha öğrenmiş oldum.En kısa zamanda deneyeceğim.

furkan yıldız
25-01-2011, 08:23
Hay Allah yeni bir merak alanı oluşturdunuz şimdi. Yaza kadar bekleyecek miyim karınca yumurtası bulmak için :)

metintekin143
25-01-2011, 10:08
gerçekten muhteşem, bende denesem mi acaba

memet
26-03-2011, 12:06
Vİdeoyu önceden izlemiştim şimdi silinmiş. Karınca yumurtası kaç günde mayalanıyor unutmuşum. Bilen var mı?
Üçüncü günü oldu bugün, bir kesilme görmüyorum.

bsevencan
26-03-2011, 18:33
Daha önce bir yerden okumuştum, karınca yumurtası ile yoğurt mayalandığını ama arkadaşlar karınca toprağı diyor, karıncanın yuvadan çıkardığı topraktan mı bahsediliyor? Denemek istiyorum, deneyenlere de başarılar diliyorum...

memet
08-04-2011, 18:48
İki kere yumurta denedim. İlkinde yumurta olmadı. İkincide maya işi oldu bu sefer yoğurt mayalanmadı.
Bir terslik var anlayamadım.

üzüm
24-04-2011, 10:23
Karınca yumurtasından ya da toprağından (http://annemmutfakta.tv/index.php?option=com_seyret&task=videodirectlink&id=965) yoğurt yapımını denemedim ama konu merakımı çektiği için yörük komşumla kısa bir sohbet yapmıştık, karınca toprağından bahsetmişti; zaten Sayın Sarıcan'da (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=673463&postcount=7) karınca toprağıyla mayalamış yoğurdu.

Sarıcan
24-04-2011, 10:56
Yaptığım maya ile uzun süre çok lezzetli yoğurt yedik ama bir seferinde hatalı bir mayalama sonucu yoğurt ekşi oldu ve mayayı kaybettim. Yeniden maya yapmayı denediğimde de elimde beklettiğim toprakla beceremedim. Yaz tatilinde tekrar denemeyi düşünüyorum. Çok lezzetli bir yoğurt oluyor. Tavsiye ederim.

Jezebel
24-04-2011, 11:25
İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?


Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurtur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir.
Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır.
Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.
Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız?
Ya da ilk yoğurdun mayası nedir?
Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.

Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı,
ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.



Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların,
sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi.
Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı.
Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurt fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik.
Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.
Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli.
Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor.
Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız."

BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006

memet
24-04-2011, 16:56
Bu yazıyı internette çokça buldum ama, ayrıntılar konusunda bir bilgi içermediği için işime yaramadı.

Jezebel
24-04-2011, 19:42
Bir kase yoğurt elde etmek için hakikaten bu kadar emek veren başka kimseler var mıdır diye
şöyle bir gezindim ve bu yazıtları buldum.
2006 tarihli bu yazı heryerde aynı kopyalanıp farklı yorumlar ve çıkarımlar yapılmış.
Bu Oktay İnce kimdir, eğitimi, titri nedir?
Muğlak?!
Ben bu isimde bir gazeteci biliyorum sadece.
Kişisel olarak bunu misvakla diş fırçalamaya benzetebilirim;)
Saygılar ve kolay gelsin.

denizakvaryumu
24-04-2011, 22:13
Yoğurtla kefirle karşılaştırırsak kefirin çok bariz şekide yoğurdu katladığı açık.

Yoğurtta 2 probiyotik varken kefirde 40 a yaklaşıyor.

Bu nedenle kefir üzerinde yoğunlaşmak en iyisi.

canannuman
15-07-2011, 10:17
Çok enteresan

Ömer Durmaz
15-07-2011, 10:58
Çok ilginç dedem bugday sapından maya yaptıklarını anlatırdı,ilk defa duydum ilk fırsatta bende deneyecegim :)

Yakup
15-07-2011, 10:59
Haklisin, Ben de kasik ucuyla toplamaya calisiyorum.Fakat karincalar bir turlu birakmiyorlar.insallah gunaha girmiyoruzdur; :)

Bu mesajdan arı sahibi olmadığınız anlaşılıyor :)
Duman karıncaları kaçırır. Körüğünüzz yoksa saman dumanı, sigara dumanı vs. deneyiniz.

Azelia Kara
15-07-2011, 13:32
Çok ilginç bilgiler, paylaşımlar, teşekkürler.

Tenar11
30-07-2011, 08:28
Her konuda yeni bir şey öğrendiğim en güzel site, düşününlere, paylaşanlara herkese çok teşekkürler.

Sarıcan
14-08-2011, 10:02
Yaptığım maya ile uzun süre çok lezzetli yoğurt yedik ama bir seferinde hatalı bir mayalama sonucu yoğurt ekşi oldu ve mayayı kaybettim. Yeniden maya yapmayı denediğimde de elimde beklettiğim toprakla beceremedim. Yaz tatilinde tekrar denemeyi düşünüyorum. Çok lezzetli bir yoğurt oluyor. Tavsiye ederim.

Onbeş gün önce aynı işlemi tekrar yaptım. Geçen seferki tecrübeden ve merakımı yenmiş olmaktan olacak hiç özenmeden evden aldığım yarım çay bardağı kaynatılıp soğumaya yüz tutan inek sütünü elime alıp evin karşısındaki büyük zeytinliğin içine daldım ve kısa bir incelemeden sonra uzak bir köşede iki adet karınca yuvası buldum ama bir taraftanda elinde yarım bardak süt ile zeytinlikte bu adam ne arıyor diye komşuların yadırgamasından da çekinerek iki veya üç tutam karınca toprağını bardağın içine özensiz şekilde bıraktım.

Toprağın bir kısmı sütün üstünde kaldı, artanı dibe çöktü. Amacım sadece deney yapmaktı. Bu yüzden hiç özenmemiş ve resim çekmemiştim. Bardağı mutfak dolabında sakin bir köşeye bıraktım ve iki gün unuttum. İkinci günün sonunda beni yine sürpriz bekliyordu. Bardaktaki süt kaskatı olmuştu. Bir çay kaşığı yardımı ile üst kısımdaki toprak kalıntılarını temizledim. Toprağın bir kısmıda çay bardağının dibinde görünüyordu. Orta kısım tertemiz bir yoğurt halini almıştı. Kaşık yardımı ile tabandaki çamurlu bölgeye dokunmadan bana yetecek kadar mayayı başka bir kaba aldım ve kalan çamurlu kısmı döktüm.

Ertesi gün kendi ineğinin sütünü satan komşudan süt sipariş ettim ve gelen sütten bir litrelik kavanoza elimdeki maya ile yoğurt mayaladım. Sonuç yine mükemmeldi. Bu kavanozu sadece tadımlık olarak sakladım. Yan komşuma iki kaşık mayalık olarak verdim. Olayı anlattım, yoğurt mayalayıp tadını bana söylemelerini rica ettim. İki gün sonra gelen tepki mükemmeldi.

Bunun üzerine elimde kalan maya fazlasını süt getiren inek sahibi komşuya verdim ve onada maya yapımını tarif ettim. İki gün sonra o da mayaladığı yoğurdu gösterdi ve tadını diğret yoğurtlara nazaran sanki biraz tatlı olduğunu söyledi. Gerçekten de diğer yoğurtlardan lezzet ve tat olarak biraz farklı. Lezzetini seveceğinizden eminim.

gulbirsen
15-08-2011, 15:04
merhaba arkadaşlar,
ben de kendi yoğurdunu kendi yapanlardanım. ama karınca toprağı ile doğal yoğurt mayasını yeni duydum ve sizlerin deneyimlerinizi görmesem inanmazdım. ellerinize sağlık. ilk fırsatta deneyeceğim.

garlangufa
16-08-2011, 16:12
Verdiğiniz linkte video bulunamıyor. Eğer video elinizde ise daha rahat ulaşabileceğimiz bir ortama (facebook,youtube...v.b) koyarmısınız.

maggellan
26-04-2012, 14:21
Bu yazıyı internette çokça buldum ama, ayrıntılar konusunda bir bilgi içermediği için işime yaramadı.

Sevgili üstad;
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü?

maggellan
26-04-2012, 17:17
Yoğurtla kefirle karşılaştırırsak kefirin çok bariz şekide yoğurdu katladığı açık.

Yoğurtta 2 probiyotik varken kefirde 40 a yaklaşıyor.

Bu nedenle kefir üzerinde yoğunlaşmak en iyisi.

Sevgili üstad;
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü?

ssengoren
30-04-2012, 20:27
Nihayet karınca toprağı ile yoğurt elde etmeyi başarabildim.Karınca toprağını küçük bir tülbent parçasına koyup bir bardak sütün içine üzerini örtmeden mutfak dolabına(karanlık ortam) bıraktım.24 saat sonra sütün mayalanmış olduğunu gördüm.Artık sütü mayalayacak olan karınca toprağından elde edilmiş 2 kaşık yoğurdum hazır...Yarında 1 kg süt ile ikinci aşamayı gerçekleştireceğim.

agozce
30-04-2012, 21:00
Tadını çok merak ediyorum....

attar
01-05-2012, 12:17
çok enteresan, güzel bir deneme olmuş, tebrikler

Garuda
01-05-2012, 18:23
Buyuleyici bir paylasim, ve deneyim....
Yasadigim ulkede sade yogurt bulmak cok zor, genelde ithal meyve aromali ya da meyve parcacikli yogurtlar satilmakta.
Aylar once bu konuda arastirma yapmistim, karinca topragi, yumurtasi hakkinda benzer bilgiler edindim ve simdi.....
Bende farkli bir bilgi ile katkida bulunmak isterim, madem agaclar.net uyesiyiz !
O zaman bir agacin yani cam agacinin kozalagi ile sutu mayalayabileceginizi hatirlatmak isterim...
Saygilar

ssengoren
06-05-2012, 14:52
Dün aynı süt ile iki ayrı yoğurt mayaladık.Karınca toprağı ile mayalanmış yoğurt tatlımsı diğeri ise bildiğimiz hafif ekşi ev yoğurdu.Denemeyi başarı ile neticelendirmenin ötesinde tercihim damak tadıma daha yatkın olan hafif ekşimsi ev yoğurdunda...Fayda açısından birbirlerine üstünlükleri varmı bilemiyorum.

MOKAY
24-08-2012, 16:07
Burada okumuş olduğum karınca yumurtası ve toprağı ile yapılan yoğurtla ilgili olarak deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.İlk mayayı karınca yumurtasından yaptım.Çok az bir maya elde ettim.o,5 kg lık cam kavanozun dibinde yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar yoğurt oldu.Kavanozun üst kısmında da pütürlü biraz da sert yoğurt gibi birşey vardı.Ben her ikisi ile ayrı ayrı kavanozlarda tekrar sütü mayaladım.İlk kavanozun altında bulunan üç kaşık kadar mayayla yapmış olduğum yoğurt güzel oldu.Biraz sulu oldu ve 24 saatde mayalandı.Sonra bahçeden aldığım karınca toprağı ile mayaladığım yoğurt daha lezzetli geldi Ondan sonra yaptığım yoğurdu manda sütü ile yaptım.Bekleme süresi 24 saat olunca hafif bir ekşilik oldu.Ekşiliğini yoğurt üzerine koyduğum bezle suyu alınca geçti.Ondan sonra mayalanma süresini 6 saate indirdim.Yoğurdun mayalanma süresi dolduğunda kapağını açtığımda bir koku oluyor ama yoğurdun kapağı açık yarım saat bekledikten sonra koku kalmıyor.Ben buzdolabına koyduğum yoğurdun üstüne mutlaka bez örterim her kullanmak için açtığımda da bezi sıkar tekrar koyarım.İnanın ilk kavanozda bulunan puturlu olan maya 1 aydır buzdolabında ve tadında hiç bir bozulma olmadı.Artık komşularıma bu yoğurttan mayalık veriyorum onlarda çok güzel olduğunu söylüyor.Bu yoğurdu öğrendiğim için mutluyum burada deneyimlerini paylaşan herkeze teşekkür ediyorum.Bende deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

meadowsons
24-08-2012, 19:21
Sayın Sarıcan öyle güzel anlatmışsınız ki ben de denemek istiyorum. Aradan 2 sene geçmiş ama hala aynı mayayı mı kullaniyorsunuz merak ettim doğrusu.

meadowsons
24-08-2012, 20:05
Buyuleyici bir paylasim, ve deneyim....
Yasadigim ulkede sade yogurt bulmak cok zor, genelde ithal meyve aromali ya da meyve parcacikli yogurtlar satilmakta.
Aylar once bu konuda arastirma yapmistim, karinca topragi, yumurtasi hakkinda benzer bilgiler edindim ve simdi.....
Bende farkli bir bilgi ile katkida bulunmak isterim, madem agaclar.net uyesiyiz !
O zaman bir agacin yani cam agacinin kozalagi ile sutu mayalayabileceginizi hatirlatmak isterim...
Saygilar

Sayın Garuda çam kozalağıyla nasıl yapacağımızı yazabilir misiniz?

sarıtekeli
04-01-2013, 12:35
bi belgeselde seyretmiştim,yeri tam hatırlayamıyorum ama anadoluda biyer.baharda nisan aylarında sabahın erken saatlerinde buğday tarlalarıdan çiy damlaları toplayıp mayalamada kullanıyorlardı.heryıl yinelenen bir ritüel....

dr.arif
05-01-2013, 11:11
bildiğim kadarı ile her yıl 6 mayıs hdırellez günü sabahı erkenden çimenlerin üzerinde çiğ taneleri toplanarak süt öğütülüyor ve bir daha ki 6 mayısa kadar bu maya devam ettiriliyor. karınca toprağını deneyeceğim:

mumunal
05-05-2013, 22:56
Bazı yemeklerin yanında olmazsa olmaz, hem lezzet katar hem de yemeğin boğazdan aşağıya kolay inmesini sağlar ev yoğurdu. Ya faydaları...
Peki ya hazır yoğurtlar... yanında bir içeceğe ihtiyaç duyarsınız, adamın ağzına dolanır inmez bir türlü aşağıya yapışır adeta boğaza.


Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak
Karınca yumurtası
Olgunlaşmamış keçiboynuzu (harnup)

kullanarak uzun zaman önce başladığım yoğurt mayalama çalışmalarını nihayet tamamladım.

Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla ilk deneme olmasına rağmen sonuç oldukça başarılıydı. Ama resimleri maalesef yok. Karıncaların yuvalarından çıkardığı bir çorba kaşığı kadar taze toprağı bir su bardağı ılık süt içine bıraktım. Mayalanma oda sıcaklığında 3 gün sürdü. Henüz tadına bakmadan toprak bulaşmamış taraflarından bir miktar mayalık almak suretiyle tekrar mayaladım bu yaklaşık 6 saat kadar sürdü.

400081
Karınca yumurtası bulmak kadar, onları karıncalardan almak da uğraştırıcı.


400082
Bulduğum yumurtalar arasında içerisinde karınca oluşumu başlamamış olanları kullandım.

400083
Yumurtaları bir bardak ılık süt içerisine bıraktım. Sütün yumurtalara tamamen temas etmesini sağlamak için bir kürdan yardımıyla hafifçe karıştırdım.

400084
Sıcaklığını mayalanma sıcaklığında tutmaya yardımcı olmak için içinde takriben aynı ısıda su bulunan bir başka kaba koydum. Üzerini kapattım.

400085
Bu kabı bir ısı kaynağına yakın yerde muhafaza ettim. ikinci günün sonunda kontrol ettiğimde mayalanmanın tamamlandığı gördüm.

mumunal
05-05-2013, 23:02
400088
Kokusu, görünümü gerçekten heyecan verici. Yumurtaları ezmeden içinden mayalık alıp bir sonraki aşamaya geçtim.

400089
Resimdeki maya miktarı cam kasedeki sütü mayalamak için yeterli geldi. Yoğurdun tutma süresi sanırım 4-5 saat olabilir.


400090
Evet, tadının neye benzediğini anlamak için birçok kaşık almak zorunda kaldım. Görünümü, kıvamı resimde göründüğü gibi…

mumunal
05-05-2013, 23:18
.

400098
Aşağıdaki resimler başarısızlıkla sonuçlanan çalışmalardan.

400099
Yumurta, yumurta ve toprak kullanarak denedim. Mayalık almak uğraştırdığı için sallama çayın malzemesini kullandım bu defa.

400100
Oldu mu? olmadı mı? deme şansınız yok. Daha ikinci gün bu koku nereden geliyor dediğimde benim çalışmanın bozulduğu hiç aklıma gelmemişti. Her şey ortada, maalesef çok kötü kokuyor.

400101
Sonuç; sanırım bu başlık altında konu ile ilgili bir çalışmanın sonucu aktarılmıştı. Bu sonuca ben de katılıyorum; karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla yapılan yoğurt en lezizi. Sonraki sıra, karınca yumurtasıyla yapılan yoğurtta. Daha sonra harnup ile yapılan yoğurt sıralamada yerini aldı. İlk ikisi ile yapılan yoğurdu tadanlar beğendi. Harnup ile mayalanan ikinci yoğurtta bile yoğurtta olmaması gereken aromalar mevcuttu, eşim dışında kimseye tattırmadım, ikimizde beğenmedik. En lezzetli olmasına rağmen zorluk derecesi en yüksek toprakla olan yoğurt; 3-4 defa denedim, yukarıdaki sonuncusuydu. Hepsi bozuldu.
Yukarıdaki iştah kapatıcı resimleri özellikle aktardım, bu başlığı okuyupta denemek isteyenlerin nelerle karşılaşabileceklerini bilmelerini istedim. Denemek isteyenlere başarılar.

fatitoo
06-05-2013, 08:17
Sayın mumunal,
Hayret ve ilgi ile okudum. İlk defa böyle birşey görüyorum. gerçekten çok ilginç. tadını da çok merak ettim açıkçası. Ama ben sanırım karınca yumurtası ile olan yoğurdu yiyemem gibi:) Diğerini deneyeceğim...Elinize sağlık...

hikmetizmir
01-10-2013, 17:08
bende yaptım olduuuuu :) saat 16:00 civarı bahçeden aldığım karınca toprağını tülbent kesenin içine koyup 2 su bardağı kadar ılık günlük sütle bi kavanozda buluşturdum. üzerini örtüp ılık biyerde tuttum. şimdi saat 18:00 kontor ettiğimde yoğurt kıvamına geldiğini gördüm ve çok mutlu oldum. acaba yarına kadar beklemeye devam etmeli miyim? bilen arkadaşlar fikir verirse çok sevinirim.

hikmetizmir
01-10-2013, 17:09
afedersiniz eksik yazmışım. dün 16:00 da mayaladım bugün 18:00 da tutmuş. hemen yoğurt yapımına geçmeli miyim?

sındırgılı
01-10-2013, 21:28
Bence gecin ve de tadi konusunda fikirlerinizi belirtirmisiniz ?
Simdiden tesekkurler

hikmetizmir
02-10-2013, 09:59
Merhaba Sındırgılı,
dün akşam 18:30 gibi mayalama yaptım ve gece kontrol ettiğimde tutmamıştı. sabah uyanır uyanmaz büyük heyecanla baktığımda hüsrana uğradım :( yoğurttan çökeleğe dönük bi tortuyla karşılaştım. üst kısım öyleydi ve altında da ( kavanozun yarısından çoğu) hafif yeşilimtırak su olmuş. tadına bile bakasım gelmedi. uzun zamandır karınca toprağından yoğurt tüketen varsa lütfen fikirlerini yazsınlar. araştırırken birkaç olumsuz yazıylada karşılaştım. karınca toprağıyla mayalananın yoğurt değilde süt peltesi olduğuna değinmişler. tecrübelerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim.

sleepundertree
12-07-2015, 18:25
arkadaşlar hala daha yapan var mı karınca yumurtası /toprağından yapıyorlarsa yumurta nasıl olmalı saydam mı opak mı?

mumunal
06-09-2015, 14:57
Sayın mumunal,
Hayret ve ilgi ile okudum. İlk defa böyle birşey görüyorum. gerçekten çok ilginç. tadını da çok merak ettim açıkçası. Ama ben sanırım karınca yumurtası ile olan yoğurdu yiyemem gibi:) Diğerini deneyeceğim...Elinize sağlık...

Sorunuz üzerine epey zaman geçmiş...
Harnup ile mayalama (http://www.agaclar.net/forum/kiler/31538.htm) başlığı altında lezzetleri konusunda tecrübemi açıklamıştım. Karınca yumurtası ve olgunlaşmamış Harnup ile uğraşmayın derim. İmkanınız varsa karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak ile deneyin olmadı tekrar deneyin. Eğer tutarsa sonuçtan memnun kalacağınızı zannediyorum.

Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak ile yaptığımız yoğurdun hiç bir yoğurda benzemeyen kendine has, çok özel bir lezzeti vardı; ilk aklıma gelen şey bir bebeğin bile severek yiyebileceği aroma ve lezzette olmasıydı.

doğa07
26-11-2016, 03:51
http://annemmutfakta.tv/video/hulya-erol/evde-gida/arastirma-karinca-yumurtasindan-yogurt-mayalamak/index.html

Türk kültürünün geleneksel yiyeceği olan yoğurt eskiden bu yana evlerde hazırlanarak günümüz nesillerine kadar yaşatılabilmiştir. Annelerimizin taze sağılmış olan sütü kaynattıktan sonra önceden hazırlamış oldukları yoğurttan bir kaşık içine karıştırarak mayalayıp hazırladıkları yoğurt içindeki prebiotiklerin zenginliği açısından sağlığa çok faydalıdır.

Ancak ne yazık ki kaynakları yurdumuzdaki kadar zengin olmayan kimi ülkeler özellikle savaşlarda askerleri için üretmiş oldukları süt tozunu, özellikle ikinci dünya savaşından sonra ellerinde kalan süt tozu fazlasını dünyaya ihraç ederek yoğurdun şu anki yozlaşmış haline gelmesinin de önünü açmıştır.

İşte o dönemde özellikle süt tozunun ülkemize girişi engellenmeli ve süt tozundan kutu sütü üretilmesine izin verilmemeli idi. Tarımla ve çiftçilik ile uğraşan insanımız şu anda köylerde dahi uzun süre dayandığı için marketlerden aldıkları hazır yoğurtları tercih etmektedir.

Ne yazık ki!!! Bir de bunlara , sözde profesör veya uzman olmuş kimi gıda uzmanlarının veya sanatcıların oynadıkları reklamlarda ,basındaki market sütleri ve yoğurtlarını hatta margarinleri övmesi eklenince, eğitimli olsun eğitimsiz olsun,iyi niyeti halk ve sözde bu yalanlara inanabilmekte ve tüketmeğe devam etmektedir.

Diğer bir yanda bir kaç ay önce yoğurt ile ilgili yasa değiştirilmiş ve yoğurdun olması gereken yoğunluk seviyesi serbest bırakılmıştır. Yani artık prebiotiklerinden arındırılmış sulu yoğurt satılacak olsa da yasal olarak bunun karşısında bir engel kalmamıştır. Sözde Avrupa uyum yasaları gereği diye bizim olan yoğurdun kıvamını bozmuş olduk.

Peki buna hataya nasıl engel olabiliriz? ****** marketlerde süt tozu katılarak yapılan sözde “annelerin tercihi” olduğu söylenen yoğurtları almayarak, yoğurdu eskiden olduğu gibi evimizde hazırlayarak ve toplumu, komşumuzu, arkadaşımızı bilinçlendirerek karşı çıkabiliriz..

Atalarımız hep göçer yaşamış hem de yerleşik düzene geçmişti. Yörük kültürünü hala devam ettiren Türk ninelerimizden dinlediğim ,Başöğretmen dedemin ananeme anlattığı, ananeminde bizimle paylaştığı bilgiler doğrultusunda yoğurt mayalama yöntemini nihayet sitemizde uyguladık.

Kültürümüze hizmet etmek adına çalışmaya başlamadan önce oldukça heyecanlı idik. Ninenin ve ananemin anlattıkları bire bire gerçekleşince çok mutlu olduk.

Videoda izlendiği gibi, öncelikle karıncaların yumurtalarının bulunması gerekiyor. Yumurtala larvaların içindeki bazı asidik maddeler süt içinde fermante olarak yoğurt mayasının oluşmasını sağlıyor. 3 gün sonra oluşan maya artık yoğurt mayalamaya hazır hale geliyor. 15 yumurta ile 1 kiloluk süt mayalanıyor. Daha sonra hazırlanan bu yoğurt 30 ayrı haneye dağıtılarak paylaşılabiliyor.

Lezzeti unutmuş olduğumuz yoğurt tadında ve dayanma süresi market yoğurtlarından çok daha uzun. Ve 4 aydır aynı maya ile yoğurt hazırlıyor olsam da maya hala ekşimedi, Kendine has lezzetini koruyor.

Sağlığınız için lütfen gıdalarınızı mümkün olduğunca kendiniz hazırlayın. Ve özellikle gıda yolu ile üzerimizde oynanan sağlık terörüne karşı bilinçlenin. Tüm sevdikleriniz için doğal beslenmeye özen gösterin.

http://annemmutfakta.tv/video/hulya-erol/evde-gida/arastirma-karinca-yumurtasindan-yogurt-mayalamak/index.html video silinmiş acaba videoyu kaydeden varmı

yalper
26-11-2016, 07:28
Karınca yumurtasından yoğurt mayası üretimi - Annem Mutfakta (http://www.annemmutfakta.tv/karinca-yumurtasindan-yogurt-mayasi-uretimi) Video burada var. Gerek yumurtaların toplanması, gerek mayalama işlemleri (sütün etrafa saçılması vb) ise bana özensizce, amatörce geldi