PDA

View Full Version : Ballı karides




Güler
10-07-2010, 23:31
Ballı karides ve midye köftesi yaptım.

Fotoğraflarını yüklüyorum. Beğenirseniz tarifini vereceğim.

159471

159472




Sebahattin Sargın
10-07-2010, 23:36
Ben midye köftesinin tarifini isterim :)

katmer
10-07-2010, 23:37
Ellerinize sağlık Güler hanım:) Balık köftesi ve midye dolması yaparım ama midye köftesini ilk defa duyuyorum. BAllı karidesin methini sitedeki arkadaşlardan duyduk:) Diğerlerini bilmem ama ben tarifi istiyorum. Tabii size zahmet olmazsa:)

gulşen
10-07-2010, 23:40
valla hiç karides ve midye pişirmemiş biri olarak yapması çok zor değilse bende ıkısının tarıfınıde denemeyi isterim bayılıyorum deniz ürünlerine :)

bu arada muhteşem görünüyolar karnım mı acıktı ne ?:))

Güler
10-07-2010, 23:41
Pazartesi günü midye köftesi yiyebilecekler arkadaşlar. Beğenirlerse tarifi veririm.

Sevgili katmer, tamam her iki tarifi de yazarım.

katmer
11-07-2010, 00:08
Derin dondurucuda bir kap midyem var. Tarifi alır almaz yapacağım:)

Cumhur Tonba
11-07-2010, 00:11
Ben de midye köftesinin tarifini değilde, kendisini isterim.
Siz sebo'ya tarifini verin, köfteleri de bana verin.

missmenas
11-07-2010, 04:01
Denizden Babam çıksa yerim diyenlerden birisi olarak Sabahın köründe bile canım çekti:D Lütfen bende istiyorum hem Midye dolmasının hemde Ballı Karidesin tarifini.
Güler hanım bu saatte de yutkunmakla yetindim inanınki.
Teşekkürler sabırsızlıkla bekliyorum tarifleri

Güler
12-07-2010, 22:41
BALLI KARİDES (Çin usulü karides)

Seçeceğiniz karides normal büyüklükte olmalı Jumbo karidesler güzel olmuyor.
Temizlenen karidesler çok azaldığı için ben genelde 2kg. alıyorum.

Bol suda yıkanmış karidesleri çiğ halde temizleyeceksiniz.
Çiğ durumda temizlemesi biraz el alıyor ama yapacak başka bir şey yok. Temizleme sırasında dikkat edilecek husus; karidesin kuyruğu ve son eklemi kabuklu kalacak (buradan tutarak yediğimiz için) diğer bölümleri iyice temizlenecek.

2 kg. karides için 5 adet iri beyaz (sulu) soğan, piyazlık doğranacak.
5-6 diş sarımsak, ince ince kıyılacak.
Tencereye yarım çay bardağı veya biraz daha az sıvı koyarak, piyazlık soğanlar ve sarımsaklar kavrulacak. Pişsin ama iyice ölmesin. (Tuz yok)

İçine biraz kırmızı pul biber ve karabiber ilave edin.

Soyulmuş karidesleri ilave edin, bir iki çevirin. Sonra 1.5 limonun suyunu, 4 çorba kaşığı soya sosu, 3 çorba kaşığı da süzme bal ilave edin.
Yine bir iki çevirdikten sonra tencerenin kapağını kapatarak, karidesler beyazlaşana dek, yani 10-15 dakika pişirin.

İndirmenize yakın, irice doğranmış bol maydanozu da ilave ederek hemen ateşi söndürün.

Afiyet olsun.

(Tabağınıza aldığınız karidesleri, kuyruk kısmından tutarak eme eme yemek en doğrusu, sosunu çatalınızla da yiyebilirsiniz veya ekmeğinizi bandırarak da. Ama karideslerin kuyrukları olduğundan buradan tutarak yemek gerekir)

Çiğ karides.
Siyah çizginin üst kısmı yemizlenecek.
Temizlenmiş, kuyruğu ve son eklemi kalan karides.

159905

159906

159907

Delimus
12-07-2010, 23:14
Karadesin bağırsağı sırtındadır yani üstünde orayı ince ip gibi koyu renkte bir çizgi misali orayı iyi temizleyin.
Elinize sağlık Güler hanım , deniyecem ilk fırsatta, Ananas ve kaşar peyniride karidese çok kaşıyor çin usulü .

katmer
12-07-2010, 23:25
Allahım, bir böcek bu kadar mı lezzetli olur:)

Güler
12-07-2010, 23:33
Bana göre öyle ama sen gel de onu Lilium ve kasap94 ün eşine anlat.

katmer
12-07-2010, 23:36
Deniz mahsulleri en sevdiğim şeylerdir. Ahtapot, midye, pavurya, karides... Hepsine bayılırım.
Dün balıkçıda pavuryaları görünce çakıldım kaldım. Malum annemin evi bu aralar müsait değil o tür ziyafetlere. Boynu bükük ayrılmak zorunda kaldım:(

Güler
12-07-2010, 23:41
Deniz mahsüllerini ben de çok severim. Zevkle de yerim ama içlerinden yiyemediğim tarak. Acaba biraz canlı canlıyken, limon sıkıldığında oynaması mı yoksa ağzımın içinde hareket etmesi mi midemi zorluyor diye düşünüyorum.
Iııhh, ben tarağı sevmiyorum.

katmer
12-07-2010, 23:44
Ona katılıyorum. Bir canlıyı yutmak gerçekten zor.

Nariel
12-07-2010, 23:45
Böceklerin eti olmaz ki, karidesin eti var :p Gece gece karnım acıktığından olsa gerek mutfak sayfalarından çıkamıyorum. Hayatımda hiç karides yemedim, karidesi sadece oltaya takmak için kullandım. Yemek istiyorum ama ev halkı pek sıcak bakmıyor. Bir yolunu bulup denemem lazım. Ellerinize sağlık Güler Hanım;)

(Bu arada tarak nedir:()

Güler
12-07-2010, 23:48
Buyrun gelin ben size her türlü karides pişiririm.

Tarak... hani, Shell benzin istasyonlarının amblemi var ya o.

Nariel
12-07-2010, 23:52
Sağolun ;) Yok yok hazır Silifke'de bu ara taze karides bolken azıcık pişirip deneyeyim bari.

Tarağı tanıdım şimdi, kabuğundan ayırınca bile sanki refleks gibi dokununca kımıldıyor.

Delimus
13-07-2010, 01:21
Bende pavuryayı ilk defa duydum araştırcam neymiş acaba ?
Tadı güzel mi neye benziyor tadı ?

Güler
13-07-2010, 09:45
Pavurya=Yengeç. (Burada köylüler yan yan gittiğinden yankıç diyorlar)

Çok da lezzetlidir. Bembeyaz etli. Yemesi biraz zordur, lokantada yerken kıracağı aleti ve özel çatalını da getirirler.

Nariel
13-07-2010, 10:43
Güler Hanım güzel başlığınızı işgal ediyoruz ama şunu da belirtmek istedim, pavuryalar canlı canlı kaynar suya atılıyor ve haşlanarak ölüyorlar. Bana etik değilmiş gibi geliyor.

Bir alternatifi var bu yöntemin, canlı pavuryaların en iri kıskacı koparılıyor sadece yemek için ve pavurya geri salınıyor. Kıskaç bir süre sonra yeniden çıkıyormuş ama bu yöntem de hoş değil; çünkü o kıskaç bu hayvanların korunma mekanizması. Koparılınca hayvanı düşmanlarına karşı savunmasız olarak yeniden sulara göndermiş oluyoruz.

Güler
13-07-2010, 10:46
Sevgili Nariel çok haklısın ama.....
Allahtan ben evde pişirmiyorum, hep lokantada yiyoruz. Bu sefer de arz ve talep meselesi diyeceksin ama onda da haklısın.

Lilium
13-07-2010, 11:51
Allahım, bir böcek bu kadar mı lezzetli olur:)

Bana göre öyle ama sen gel de onu Lilium ve kasap94 ün eşine anlat.
İyi ki anlatmamışız yoksa biz aç kalırdık:D:D

Temizlemesinin dışında, Gerçekten çok leziz harika bir tat, mideme düşkün olmayan biri olarak ben çok beğendim, bilhassa deniz ürünlerini sevenlerin yemesini tavsiye ederim.