PDA

View Full Version : Solanaceae Familyası Kültür bitkilerinde Stolbur Hastalığı




Cumhur Tonba
07-07-2010, 16:14
SOLANECEA FAMİLYASI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE STOLBUR HASTALIĞI
(Stolbur)

Genelde uç yapraklardaki renk değişim ve külah şeklinde kıvrılma ile internodiumlarda kısalma, nodiumlarda kalınlaşma ve koltuk sürgünlerinin kalınlaşmasıyla başlar. İleri safhalarda koltuk yumruları görülür. Sonra solma görülür. Kök boğazında hava yumruları da teşekkül eder. Solma ile birlikte kökler tamamen çöker. Olgunlaşmış yumrularda pörsüme meydana gelir. Depodaki belirtisi iplik şeklinde çimlenmedir.

BİBERDE:
Yapraklarda renk açılması, renkte donuklukla başlar. Sarı, yeşil renkte damarlar belirgenleşir. Yapraklar aşağı doğru kıvrılır. Bunu yaprak dökümü takip eder. Kök sisteminde mantarlaşma ve ölüm görülür. Bitkide tedrici solma ve neticede ölüm olur. Erken bulaşmalarda meyve teşekkül etmez. Etmiş olanlar küçük ve deforme olmuştur. Geç infeksiyonlarda meyvelerde kızarma görülür.




filiz akca
10-04-2011, 19:30
domates bıber patlıcanın üzümsü meyve yapısındadır. bunlar neden üzümsüdür. neden üzümsü meyve denmiş?

danışman_32
11-04-2011, 19:02
sayın filiz akça domates biber ve patlıcan bitkileri fiziki görünüm ürünün salkımda dağılım özelliği ürünlerin özellikle etsi yapıda olması (yumuşak olması) ve ürünü toplama özellileri bakımından üzümsü meyva yaplılılar diye tabir edilirler