PDA

View Full Version : Çilek tohumu çimlendirme




C@nSuyu
11-04-2008, 15:05
Arkadaşlar merhaba, ben bu siteye yeni üye oldum. Çilekle ilgili bir sorum olacaktı. Eğer yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Sorum şu: Elimde çilek tohumu var. Doğu Anadolu Bölgesindeyim.
Amatör olarak bu tohumu yetiştirmek istiyorum.
Bu tohumu nasıl ekmeliyim, ne kadar sürede çimlenir, tohum miktarını nasıl ayarlamalıyım?




Selahattin Yılmaz
14-04-2008, 15:45
Arkadaşlar merhaba, ben bu siteye yeni üye oldum. Çilekle ilgili bir sorum olacaktı. Eğer yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Sorum şu: Elimde çilek tohumu var. Doğu Anadolu Bölgesindeyim.
Amatör olarak bu tohumu yetiştirmek istiyorum.
Bu tohumu nasıl ekmeliyim, ne kadar sürede çimlenir, tohum miktarını nasıl ayarlamalıyım?

Sevgili C@nSuyu, tohumları genişçe bir kasaya seyrek olarak ek. Üzerine yarım cm den az bir kapak toprağı ile ört ve devamlı püskürtme usülü ile sula nemli kalsın sularken oyarak tohumlar açığa çıkmasın. 10-15 Günde çimlenecek 1-2 ayda da fide haline geleceklerdir.

C@nSuyu
16-04-2008, 11:33
Sevgili Selahattin Yılmaz, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :)

mavifatihguler
21-04-2008, 16:38
ne yalan söyleyim ben de gidip tohum aldım, ektim ama onlar büyüyene kadar baya bir süre geçecek gibi, çilek tohumu sanırım zor çimleniyor ve büyüyor , genelde kasım ayında filan ekmeyi tavsiye ediyorlar ki bahara kadar kendine gelsin diye, o nedenle fide aldım bu daha kolay geldi, ayriyeten çok su istiyor sanırım fideler çiçek açıyor ama birtürlü hızlı gelişim gözükmedi, bir de etrafda nekadar değişik böcek türü uçan arı benzeri varsa çiçeklere saldırıya geçmişler acil onlara da önlem almam gerekiyor

damacana ile damlatma sistemi işyerinde sorunsuz çalışırken nedense bahçede çalışmadı , herşey aynı ama damlatma olayı sorun oldu, çarşamba günü yerden 40 cm daha yükseltilerek deneme yapacağım bu konuda tavsiyeleri olan varsa sevinirim.

mithatkaraca
27-12-2009, 20:01
arkadaşlar merhaba ben çilek yetiştirmek istiyorum birkaç yerden fide aldım fakat fideden ziyade çilek tohumuda ektim (torf) kullandım bu tohumlar ne zaman çimlenir merakım bu yardımcı olursanız sevinirim saygılar

bari
27-12-2009, 20:06
SEvgili mithatkaraca,

Tohumdan beyaz çilek yetiştirdim geçen sene. Yalnız bayağı zorlu bir süreç oldu. Minicik tohumları, önce nemli bez içerisinde köklenince cımbızla torfa aldım. Uğraşması bayağı zor oldu.

botanik2009
13-01-2010, 21:06
Tohumdan ekdiğimiz çilek, aynı cins mi olur, yoksa bazı tohumlarda olduğu gibi ataya dönüş mü? olur.

ayselug
01-04-2010, 00:02
Çilek çelikle ürer mı?

Romantik
01-04-2010, 01:18
Sayın ayselug,

Çilek türlerinin çoğu kök sürgünleriyle çok rahatlıkla ürerler. 1 Fidandan, bakmışsınız 1 kaç yıl içinde yüzlerce fidan üretmişsiniz.



Çilek çelikle ürer mı?

Pendo
07-04-2010, 18:00
Tohumdan yetişen çilekmi daha verimli olur?
yoksa çelikle yetişen mi daha verimli olur?

maviay_27
24-05-2010, 15:02
Merhaba arkadaşlar,
Elimde 2 paket çilek tohumu vardı, bundan 1 ay önce plastik armut kasasının tabanına streç film, ve üzerine kumlu toprağı serdim, sprey sulamayla toprağı ıslattım, sonra tohumları ektim, çok az miktarda toprakla kapadım ama çok az miktar öleki kimisi hala görünüyor idi, sonra ışıksız bir odaya aldım, her gün sprey suyla nemlendirdim 1 ay oldu çıkmadı bende kaldırdım bodruma koydum olmadı yani çimlenme yok, googledede araştırdım kaç gündür doğru dürüst bir bilgi yok, şimdi kalan son paket tohumu nasıl çimlendireceğimi bilgili ve tecrübeli arkadaşlar bana yardım ederse açıklarsa çok memnun kalırım kalın sağlıcakla.:confused:

eda123
24-05-2010, 15:46
bende 1 paket çilek tohumu ekmiştim ama mağlesef paketin üzerindeki tüm bilgileri yapmama rağmen olmadılar iki aydan fazla zaman oldu. belki çıkar :)

maviay_27
24-05-2010, 16:07
Bence bir püf noktası vardır, hiç bir yerde yok bu bilgi 1 haftadır araştırıyorum yok yani,
Eminim vardır çilekten bitki alan arkadaşlar öyle değilmi?

bari
24-05-2010, 19:19
Oldukça zahmetli bir yolu var, ben öyle yaptım en azından.. Bez içinde çimlendirip, cımbızla torfa aldım.. Bu yöntemle beyaz çilek çimlendirmiştim..

maviay_27
25-05-2010, 08:42
Bari kardeşim biraz daha açarmısınız şu bez olayını,
1-)Ortam sıcaklığı ne olmalı,
2-)Nasıl bir bez kullanayım, tohumları bir aile gibi bir aradamı durucak yoksa her biri ayrı ayrımı duracak,
3-)Şu günlerde kaç günde çimlenir en önemlisi, ne kadar bekleyeceğim,
4-)Çimlendikten sonra saksıya toprağa nasıl yerleştireceğim, toprağın ne kadar derine koyacağım,
Bir zahmet şunlarıda cevaplarsan çok makbule geçer, neden dersen, bu pakin içinde çok tohum var baya var yani, hem teresa hemde bahçeye ekmek istiyorum bir zahmet kardeş makbule geçer.
Diğer arkadaşlarında fikrini belirtirse daha iyi olur, bu benim için önemli.

bari
25-05-2010, 10:08
SEvgili Yusuf Ustaoğlunun yöntemiyle çimlendirmiştim.. İnce dere kumu üzerine tülbent bezinin içine yaydığım tohumların üzerine nemi muhafaza etmesi için naylon örtmüştüm.. Ev içinde ortalama 20 derece sıcaklıkta 15 günde çimlenmişti.. Kökleri çıkınca cımbızla hemen torfun üzerine şaşırttım, yüzeye, fısfıslayınca zaten hafif gömüldü, kendilerini kurtardılar.. Bu yolla 5 kadar çilek fidesi elde etmiştim.. Yaklaşık 10 tohum vardı sanırım...

TAbi fideler daha bu yıl mevye verecek büyüklüğe eriştiler.. Ben değerli olduğu için beyaz çilek fidelerinde bu yöntemi denemiştim..

Çok özel bir çilek türü değilse tohumdan yetiştirmek pek mantıklı değil. Hazır fide edinmek daha kolay...

maviay_27
25-05-2010, 10:54
Size zahmet veriyorum kusuruma bakmıyorsunuzdur umarım,
Bende çok tohum bir arkadaş göndermişti orjinal bir ambalajda almanyadan geldi, çok kaliteli dedi bana, bu tohumda çok var bende o yüzden bilgi istiyorum,
Sırasıyla sölermisiniz yapacağım işlemi,
1-tülbent
2-dere kumu, siyah olan demi bu?
3-tohumlar ve son olarak naylon poşet.

Tülbenti sürekli nemli tutuyorum birde öyle değilmi.?

bari
25-05-2010, 11:09
Burdaki adımları izlerseniz, ben öyle yapmıştım..

http://site.mynet.com/yusufustaoglu/

maviay_27
25-05-2010, 11:20
Çok teşekkür ederim, bu sistem kafama yattı uygulucam bugün.
Her türlü sebze tohumu ve web sitemde yayımlanan bitkilerin tohumlarının (sert çekirdekliler hariç)
Çimlenmesini sağlamak için kullandığım yöntem ziyaretçilerimce sıkça sorulmaktadır.
Bunun için:
1) bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir.
3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5) Üzerine su serpilir.
6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak
Havalandırılır ve çimlenme kontrol yapılır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir.

Bunuda herkes görsün bu arada, eminim çok yararlanan olacaktır. saygılar

Batuhan Yılmaz
16-07-2010, 08:57
Ben fielerin 3 tohumunu topraga firlattim hepside cikti.

the_mc
16-12-2010, 01:32
Tohumdan yetişen çilekmi daha verimli olur?
yoksa çelikle yetişen mi daha verimli olur?

ikisi de duruma bağlı. tohum iyi vasılar taşıyan atalardansa verimli. çelik klon alınan birey üstün vasıflıysa verimli olur.

Andora
28-02-2011, 12:52
İlk kez tohumdan çilek yetiştirmeyi deniyorum. 26 Şubat 'ta nemlendirdiğim özel çinlendirme torfu ve vermikülit karışımını 2 ayrı şeffaf plastik kutuya doldurdum. Bu kutulardan birinde tohumları sadece torfun üzerine bıraktım, kutuyu yine şeffaf bir saklama kabının içine koyup, kapağını da kapatıp buzdolabına koydum. Nisan ayının ortasına ya da sonuna kadar orada kalacaklar. Süre sonunda buzdolabından çıkıp ortam ısısında çimlendirilip saksılarına taşınacaklar. Bu işlemler benim tohumlarla birlikte gelen ekim kılavuzunda okuyup uyguladıklarım. Bir de başka bir yerden gelen tohumlarım vardı. Onlarıda 2. kutuya serptikten sonra üzerlerine ince bir kapak toprak örtüp doğrudan camekanlı balkonuma çıkardım. Bu sıralar hava sıcaklığı İstanbul 'da 3-5 derecelerde ve onlar gece-gündüz balkonda. Balkonun bir camı sadece hava almaları için biraz aralık o kadar. İleriki günlerde ne olup biteceğini şimdi merakla bekliyorum. Sonuçları almaya başladıkça paylaşacağım.

Andora
25-04-2011, 13:09
Tohumdan çilek yetiştirme maceramız hüsrana uğramış gibi :( Kapalı balkonda duranları kızım küçük parmaklarıyla karıştırıp toparğı alt üst edince onlar da bize veda ettiler. Buzdolabında soğuk katlamaya tabi tuttuklarım ise Nisan ortası dolaptan çıktı. Çıktıklarından torfun üzerinde yer yer beyaz pamuğa benzer oluşumlar vardı. Sanırım fazla nem oluştu, bu da mantara neden oldu. Bu tamamen benim amatör fikrim. Şu anda kapalı balkondalar ama tık yok... Neyseki Mart ayında hazır fide sipariş etmiş idim ne olur ne olmaz diyerek.

Şahsi kanaatim odur ki tohumdan çilek yetiştirmek benim kadar acemi olanların harcı değil, en garantilisi hazır fide almak...

agonpusula
07-05-2011, 13:38
Ben aldığım tohumların ekim talimatını uyguladım.

İlginç ve farklı olan tek şey:
çilek tohumları kapalı bir poşet içerisinde 4 hafta buzdolabının yumurtalık bölümünde bekledi. Daha sonra torfa ekimi yapılıp, düzenli olarak fıs fısla sulandı. Yalnız özel bir tür değilse çilek tohumuyla uğraşmanızı tavsiye etmiyorum. Onun yerine direk fide alıp ekmeniz daha mantıklı. Çünkü çıkan filizler çok küçük ve bu sene çilek verecekmiş gibi durmuyor.

bozo.0606
07-05-2011, 13:57
*çilek tohumlarını ektiğiniz kasayı güneşe koyun ve normal sulamaya devam edin
*tohumları daima taze olmasına dikkat edin çeşide göre tohumlar çok bayatsa çimlenme kabiliyetleri az olur.
*tohumları müşterisi çok olan yerlerden almaya çalışın (kuruyemişçi misali :) )
*bende tohum aldım bahçenin bir kenarına ektim ve üzerlerini ince torfla kapladım. havalar soğuk gitmesine rağmen ( ki hala soğuk) hepsi çıktı.
*başarılar dilerim.. ***. bitkileriniz istediğiniz gibi olur

sebnem34
07-05-2011, 15:51
Bende tohumdan çilek yetiştirme deneyimimi paylaşayım. Eski klasik kokulu sarkan çilek tohumu aldım. 10 gün kadar buzdolabının yumurtalık bölümünde poşet içinde soğukta beklettim. Ektim bir şey olmadı yağmurlar yağdı İstanbul soğudu mevsim de Nisan sonu Mayıs Başı :( Sonra ümidi kestim ve beykozdaki kırlık alanlar aklıma geldi neyse burdan dağ çileği buldum kökleri ve toprağı ile avrupa yakasına taşıdım :) Şu an çiçek içindeler, beni üzmediler ama çilekleri çok çok küçük belki zamanla büyürler. Bu sırada hergün su verdiğim tohumlarda çok cılız olsada Mayıs 1 haftada hareketlenmeye başladı ama nasıl çilek verir bilmiyorum belki de toprak içinde geçen sene çıkmaz diye attığım topraklardaki diğer tohumlardır :) Pratik yol : Dağdan organik çileklerden bir iki dal alınız ....

arzu_peri
11-05-2011, 21:05
Offf bende başaramadım , geçen sene çimlenmedi. Bu sene farklı teknik deniyorum 1 hafta oldu bakalım pek kıpırdama gözükmüyor ama :D

arzu_peri
11-05-2011, 21:13
Ben buzdolabında beklemetmedim ya keşke bekletseymişiş :(

adonis-
28-04-2012, 22:55
İnternetten aldığım 50 adet tohumu ıkı farklı saksıya ektim bende. tohumla birlikte gönderilen talimatta 4 hafta buzdolabında bekletilmesi yazıyordu fakat uygulamadım oldukça geç kalıcaktım ekim içim :) şuan tohumların bir kısmı yüzeyde hergün spreyli sulama ile nemini koruyorum fakat yuzeydekılerden anlaşıldığı kadarıyla hiçbir kıpırdama yok sanırım ilk deneme hüsranla sonuçlanacak :)

Sûz-i Dilârâ
04-05-2012, 12:20
Çilek tohumlarının çimlenmesi için soğuklama gerekiyor. Üretim torfuna ekip 6-8 hafta arası buzdolabında tuttuğum 21 tohumdan 6 tanesi çimlendi. İki gözdeki toplam 6 tohumu saksıyı devirdiğim için kaybettim. :(

adonis-
04-05-2012, 18:13
Ben 50 tohum almıştım dağ çileği (küçük meyveli uzun dalları olan cins) soğuklamaya tabi tutmadım ekim talimatlarında 4 hafta buzdolabında bekletilmesi gerekir deniyordu. uygulamama rağmen 10 tohumu suda bekletip digerlerini direk olarak ekmeme rağmen suda beklettiklerim başta olmak üzere akabinde diyerleride çimlendi şuan için toplamda 10 küçük çilek çimlenmiş durumda insallah diyerleride çimlenir gerçek yaprakları çıktıktan sonra şaşırtılması gerekiyor sanırım bu konuda fikri olan varsa çok yardımcı olmuş olur nezaman seyreltme yapılmalı.

doruk_13
04-02-2013, 20:03
bende internetten spariş ettiğim beyaz ve sarı çilek tohumlarını pet bardakların içine doldurmuş olduğum nemli
hazır çiçek toprağına serptikten sonra soğuklama için dondurma kabına koyduğum bardakları buzdolabının alt kısmına kış uykusu için kaldırdım... ben bu uygulamada acemi olmama rağmen başarılı olacağımı düşünüyorum;-) gelişmelerden sizleride haberdar edeceğim..

doruk_13
27-03-2013, 21:23
Yaklaşık 10 gün önce buzdolabından çıkartıp pencerenin önüne bıraktığım yavrularda küçük çaplı hareketlenmeler seziyorum ne dersiniz oluyormu yoksa :-)

eylülbelde
30-04-2013, 16:30
Elimdeki osmanlı çileği tohumlarını ne zaman ekmeliyim acaba,bu aralar uygun zaman mıdır? Çilekte şaşırtma oluyor mu? Tohumları direkt yetiştirmeyi planladığım torf+toprak+gübre karışımlı saksıya ekebilir miyim?

birnefestoprak
30-04-2013, 19:51
Tohumlari yilin basinda ekerseniz daha iyi olur. Elinizdeki cesit nadir bulundugu icin riske atmamak bakimindan ektiginiz malzemede toprak kullanmayin ve butun tohumlari ayni anda ekmeyin derim. Sasirtmayi yaptiginiz ortamin drenajinin da iyi olmasi gerek. Sasirtmayi yaparken, kok bogazini toprak seviyesinin ustunde tutmalisiniz.

Ben olsam ilk yil buyukce bir saksiya meyveleri yemek icin degil, tohumunu cogaltmak icin ekerdim; tohumlari aldiktan sonra da, bitkiyi yere ekerdim. Zaten kol atacagi icin, kendiliginden cogalacaktir.

Elimdeki osmanlı çileği tohumlarını ne zaman ekmeliyim acaba,bu aralar uygun zaman mıdır? Çilekte şaşırtma oluyor mu? Tohumları direkt yetiştirmeyi planladığım torf+toprak+gübre karışımlı saksıya ekebilir miyim?

eylülbelde
02-05-2013, 23:32
Tohumlari yilin basinda ekerseniz daha iyi olur. Elinizdeki cesit nadir bulundugu icin riske atmamak bakimindan ektiginiz malzemede toprak kullanmayin ve butun tohumlari ayni anda ekmeyin derim. Sasirtmayi yaptiginiz ortamin drenajinin da iyi olmasi gerek. Sasirtmayi yaparken, kok bogazini toprak seviyesinin ustunde tutmalisiniz.

Ben olsam ilk yil buyukce bir saksiya meyveleri yemek icin degil, tohumunu cogaltmak icin ekerdim; tohumlari aldiktan sonra da, bitkiyi yere ekerdim. Zaten kol atacagi icin, kendiliginden cogalacaktir.

Öncelikle cevabınız için sağolun.

Kök boğazını toprak seviyesinin üstünde tutmak ile kastınızı tam anlayamadım,biraz daha açabilir misiniz..

birnefestoprak
06-05-2013, 06:45
Yerine sasirtirken, dipten yeni gelen surgunlerin toprakla ortulmemesine ozen gosterin. Sadece kok kismi toprak altinda kalsin.

Öncelikle cevabınız için sağolun.

Kök boğazını toprak seviyesinin üstünde tutmak ile kastınızı tam anlayamadım,biraz daha açabilir misiniz..

hira
10-07-2013, 23:25
martta ekip çimlendiremediğim çilek tohumlarını kasım ayında ekebilirmiyim acaba? arkadaş öyle söylemiş fakat çok mantıklı gelmedi bana:|

casperia
13-01-2014, 17:41
bende 2 hafta önce çilek tohumlarını şeffaf dondurma kaplarına dikip üzerini streç film ile kapladım. bekliyorum sabırla.

hcmc
28-01-2014, 08:08
Geçen sene pazardan aldığım çileklerin üzerindeki tohumları çıkartmıştım. Onları ıslanmış peçeteye sarıp kilitli poşet içerisinde buzdolabında 4 ay kadar sakladım. Bu zamana kadar çoğu poşet içinde çimlenmiş zaten. Şimdi hepsi torfta ekili ve çimlenmiş durumda.

In God We Trust
30-01-2014, 22:21
Yahu fide alsanız daha mantıklı değil mi 1 TL :)

hcmc
05-02-2014, 10:58
Maksat bitkilerle-toprakla ilgilenmek ve yetiştirilebileceğini görmek.

meymey
05-04-2014, 15:00
Merhaba,

Yeni üyeyim. Bir iletide yurt disindan gelen tohumlarin cimlenmedigini okudum.
Yurt disindan (Almanya'dan) ben de cok tohum getirdim, na yazik ki, hemen hemen hepsi cimlenmedi. Oranin iklimine uygun olarak elde edilen tohumlar Türkiye'de cogunlukla cimlenmiyor. Bildirmek istedim.
Basarilar!

mustafahakan
05-04-2014, 15:46
Merhaba,
Tohumdan yetiştirmeye vakit bulamayan arkadaşlar var ise 0,5 TL'den internette satış yapan firmalar mevcut.

sapinuva
09-05-2014, 22:41
Ben de 150 tohum ektim sonuç sıfır.Henüz çıkan yok.:(

sapinuva
24-05-2014, 20:34
Tekrar deneme yapmaya karar verdim dere kumu ve tülbent demişsiniz.Pamuk ile yapsam sonuç alabilir miyim acaba?

sapinuva
30-05-2014, 23:29
Daha önce denedim olmadı.Tekrar sipariş ettim gene denemeyi düşünüyorum.

sapinuva
06-06-2014, 21:10
Bir önceki mesajımda tohumdan çilek denememim hüsranla bittiğini yazmıştım.
Yıllardır kırmızı çilekle uğraşıyorum. Son zamanlarda siyah çilek, beyaz çilek derken heveslendim bir miktar tohum tedarik ettikten sonra mart ortalarında viyollere dikim işlemini gerçekleştirdim.Torf kullandım. Düzenli bakmama rağmen hiçbir şey bitmedi.Mayıs ortalarında artık bu viyollerden bir şey çıkmayacak heralde diye torfu dikkatlice viyolden alıp. Bahçe toprağı, orman toprağı ve hayvan gübresi karıştırıp saksıya domates ektim.Bugün sularken resimdeki minikleri fark ettim.2 taneler.Daha önce tohumdan çilek denemedim.Emin olmak için sizlere soruyorum.Resimdeki yavru çilek midir?

500156

esgül73
11-06-2014, 10:39
Geçen hafta arabasının arkasında çilek satan bir satıcıdan çilek aldım.Öyle güzeldi ki tadı yemeye doyamadım.Forumun etkisiyle elime bir peçete alıp üzerindeki tohumlardan ayırmaya başladım.Yoğun iş temposundan 1hafta peçeteyi buzdolabında beklettim.

501379

2 gün önce çimlendime torfuyla buluşturdum.Sabah güneşi alan mutfak camın koydum.Sonuçları merakla bekliyorum.

501380

Bu iki mini çilek zengarden dan aldığım vesca çilek tohumlarından çimlendirmeyi başardığım ikisi.Sanırım bunlar bana cesaret verdi.

Emir Özkan
11-06-2014, 10:56
çilek tohumdan çıkması zahmet ister ama kendi çeliğini kendi üretiyor. Çiçek açan çilek saksılarımın yarısından fazlasını toprağa gömdüm. Sürünen gövdem köklenmeden salyangozlar hüpletti. Neyse afiyet olsun.

Emir Özkan
11-06-2014, 10:59
Çileğinizin Türü nedir? yaprakları değişik geldi

Emir Özkan
11-06-2014, 11:06
Geçen hafta arabasının arkasında çilek satan bir satıcıdan çilek aldım.Öyle güzeldi ki tadı yemeye doyamadım.Forumun etkisiyle elime bir peçete alıp üzerindeki tohumlardan ayırmaya başladım.Yoğun iş temposundan 1hafta peçeteyi buzdolabında beklettim.



2 gün önce çimlendime torfuyla buluşturdum.Sabah güneşi alan mutfak camın koydum.Sonuçları merakla bekliyorum.


Bu iki mini çilek zengarden dan aldığım vesca çilek tohumlarından çimlendirmeyi başardığım ikisi.Sanırım bunlar bana cesaret verdi.

Geçen sefer çilekli milkshake yapmak amacıyla evdeki blender'ı kullandım. Çilekleri içinde bi süre doğrayınca blender'ın camlarında çileklerin tohumunun yapıştığını farkettim dikkatli bakınca dibindede aynılarının fazlasını farkettim. O kadar fazlaydı ki üç yemek kaşığını rahatça doldururdu. Yani cımbızla tektek ayıklamak adamı kanser eder. Ozaman ki aklım olsa o tohumları çıtır çıtır yemezdim :(

esgül73
11-06-2014, 12:39
Çileğinizin Türü nedir? yaprakları değişik geldi

Zengarden dan vesca çilek tohumu

Emir Özkan
11-06-2014, 13:03
Zengarden dan vesca çilek tohumu

bu çilekte yaprakların damarları daha kalın.

Güzel bi görüntü... Acaba yavru oldukları içinmi böyle bilemedim

esgül73
12-06-2014, 09:05
bu çilekte yaprakların damarları daha kalın.

Güzel bi görüntü... Acaba yavru oldukları içinmi böyle bilemedim

Gözüm gibi bakıyorum.3 günlük bir yere bile gitsem çileklerim benimle birlikte geliyorlar.Artık toprağa alsam mı diye düşünüyorum.

Emir Özkan
12-06-2014, 09:22
Bence daha çok taze. Yapraklarının renkleri koyulaştığında alın derim.

sapinuva
12-06-2014, 16:03
Çilek meyvesinden tohum elde etmek için çileği kurumaya bırakıyorlar.Kuruyunca tohumları kolayca çıkıyor. Siz baya uğraşmış olmalısınız.

Bende yukarıdaki resimde çıkan çilek mi diye sordum ama kimse yorum yapmamış. Ben de onlardan cesaret alıp renkli çilek tohumları edindim. Beklediğim cevabı alabilirsem denemeye devam etmeyi düşünüyorum.

Ozlem A
16-06-2014, 22:08
Geçen yıl yurtdışından aldığım tohumlardan çimlendirdiğim yabani çileklerimin üzerinde kuruyan meyvelerden sonbaharda gelişi güzel saksıların dibine atmıştım. 3-4 tanesi çimlendi ve ayırdım. Şimdilir minik 4-5 yapraktan ibaretler ama çok hızlı büyüyorlar.

vetman996
18-06-2014, 22:19
Bir önceki mesajımda tohumdan çilek denememim hüsranla bittiğini yazmıştım.
Yıllardır kırmızı çilekle uğraşıyorum. Son zamanlarda siyah çilek, beyaz çilek derken heveslendim bir miktar tohum tedarik ettikten sonra mart ortalarında viyollere dikim işlemini gerçekleştirdim.Torf kullandım. Düzenli bakmama rağmen hiçbir şey bitmedi.Mayıs ortalarında artık bu viyollerden bir şey çıkmayacak heralde diye torfu dikkatlice viyolden alıp. Bahçe toprağı, orman toprağı ve hayvan gübresi karıştırıp saksıya domates ektim.Bugün sularken resimdeki minikleri fark ettim.2 taneler.Daha önce tohumdan çilek denemedim.Emin olmak için sizlere soruyorum.Resimdeki yavru çilek midir?

500156
Sayın Sapinova merhaba.

Resimdeki minikler çilek. Gözünüz aydın diyelim :) Selamlar...

sapinuva
20-06-2014, 19:47
Valla kimseden cevap gelmeyince baya bir moralim bozulmuştu.Çünkü yaklaşık 150 tohumdan çıkan olmadı.Bende viyoldeki torfu toprakla karıştırıp içine domates ekmiştim.Tesadüfen gördüm.yine de iyice şekillenip çilek görünümüne girene kadar temkinliyim.ama yorumunuz beni biraz olsun sevindirdi.Çünkü bu tohumlar beyaz, siyah, yeşil ve sarı çilek tohumlarıydı.eğer çıkarsa farklı bir çilek çeşidim olmuş olacak.Bakalım...

sapinuva
20-06-2014, 19:56
Geçen yıl yurtdışından aldığım tohumlardan çimlendirdiğim yabani çileklerimin üzerinde kuruyan meyvelerden sonbaharda gelişi güzel saksıların dibine atmıştım. 3-4 tanesi çimlendi ve ayırdım. Şimdilir minik 4-5 yapraktan ibaretler ama çok hızlı büyüyorlar.


Resim paylaşırsanız seviniriz :)

sapinuva
25-06-2014, 21:46
Bugün bir tane daha tespit ettim.Toplam 3 oldular.Bakalım ilerde hangi renk çilek olacaklar?

kiziltilki
11-08-2014, 09:58
Bende tohumdan saksıya ektim. çiçek toprağının üzerine tohumları ektim. onun üzerine ince çakıl taşı serdim. püskürtme ile sulama yaptım. şuanda 7 tane tohumdan elde ettiğim çilek fidesi oldu. 2 tanesi önce ektiğim tohumlardan onlar bayağı büyüdü. diğerleride ikinci defa ekimden elde ettiklerim.
böğürtlende ektim tohumdan bakalım onlarda büyüyecekler mi.

Lonicera
21-11-2014, 18:03
Geçen yıl çimlendirip meyvelerinin de tadına baktığımız Alp çileği bulunduğu yeri işgal etmiş durumda. Meyveleri normal çileğe göre çok küçük ama koku ve lezzet mükemmel.

burakhena
01-04-2015, 01:47
geçen sene çinden beyaz çilek tohumu almıştım fakat kısmet şimdiyeymiş. 24 martta tohumları çimlendirmeye bıraktım bugun 1/4 u çimlenmişti. cımbızla teker teker alıp viyollere koydum yaklaşık 100luk viyol doldu. kalanları da çimlendikçe alabilirim fakat bana 10 tane bile fide yeterliydi vazgeçtim.
Nasıl çimlendirdiğimi anlatıcam çok basit.
*plastik kap buluyorsunuz dondurma kabı da olur
*kabın zeminini peçeteyle kapladım. tek yaprak peçete koyunca çok ince oldu 2 tane peçete koydum.
*tohumları serpiyorsunuz fakat dipdibe olmasınlar mumkunse aralarında azcık bi bosluk olsun çunku çimlenen tohumlarımın çoğu yapışmıştı birbirine
*ustu de peçeteyle kaplıyorsunuz bu da 2-3 kat olsun.
*bolca suluyorsunuz tum pecete ıpıslak olsun
*kabın ustune strech film çekiyorsunuz içerisi hava almasın
*dondurma kabını kapatıyosunuz
*kalorifer peteğinin ustune koyuyorsunuz(soba yanı da olur ya da sıcak bir yer. ne kadar sıcak olsa o kadar çabuk çimleniyor tohumlar)
*2 gunde bir strech filmi çıkarıp 5 dk havalandırın peçeteler kurumuşsa (ki kurumuyor 2 gunde) biraz su fısfıslayın ilk gunku gibi ıslak olsunlar sonra yine kapatın terletin tohumları)

cımbızla alıp viyollere koydum fakat buyuyecek mi daha bilemiyorum gelişmeleri yazarım:eek:

dağol
05-04-2015, 18:51
4 martta pazardan aldığımız 3 çileği suda iyice ezip tohumlarını süt süzgecinden süzdüm sonra saksıya hazır toprak koyup tohumları üzerine attım. 1 hafta streçle kapattım sonra açtım.ara ara ıslattım şimdi 20 tane çimlendi dahada büyüyen var ama ben merak ediyorum acaba aldığım çilek çok güzel kokuluydu aynısı büyüyecek mi?

Ozlem A
07-04-2015, 13:52
Resim paylaşırsanız seviniriz :)

Bir yıl geçtikten sonra görmüşüm mesajınızı kusura bakmayın. Sözünü ettiğim fidemin üzerine bir kumru yuva yaparak meyve verecekken maalesef öldürdü.

Ama geçen yılın meyvelerinden huyum olduğu üzere toprağa öylece attığım bir tanesi hem kışa girerken hem de kış bitiminde filizlendi. İşte fotoğraflar.

545487

Lemongrass gövdesinin hemen yanındaki minik yeşil öbek yeni çimlenenler. Meyveyi bütün attığım için bitişik durumdalar.

Ozlem A
07-04-2015, 13:54
Bu da anaç, 3 kök halinde ve çiçeklenme başladı.

Ozlem A
07-04-2015, 13:56
Meyveleri de ekleyeyim bari :) önceki yıldan..

adasare
11-04-2015, 20:04
4 martta pazardan aldığımız 3 çileği suda iyice ezip tohumlarını süt süzgecinden süzdüm sonra saksıya hazır toprak koyup tohumları üzerine attım. 1 hafta streçle kapattım sonra açtım.ara ara ıslattım şimdi 20 tane çimlendi dahada büyüyen var ama ben merak ediyorum acaba aldığım çilek çok güzel kokuluydu aynısı büyüyecek mi?
Maşallah çok güzeller bende iki farklı tohumdan ektim paket tohum olarak ama
8. Gün oldu herhangi bir belirti yok.. sabırsızlıkla bekliyorum..

nightowl
11-04-2015, 21:33
Mart başı ektiğim tohumlardan büyük oranda fide yaptım. Lakin Osmanlı çileği tohumlarından hiç birinden çimlenen olmadı. Yarın hazır fide alacağım. Çimlendiren arkadaşlar inşallah güzel çilekler yersiniz

dağol
19-04-2015, 20:24
çileklerim 80 den fazla oldular.

dağol
19-04-2015, 20:27
ayrıca çilek tohumları en az bir ayda çimleniyor. ara ara ıslatın ve bekleyin inşaallah çimlenirler.

ceida
23-04-2015, 10:27
yemek kaplarında çimlendirme çalışmaları birkaçı çimlendi viyol siparişi verdim onu bekliyorum :)

yeni sayılırım çilekte şaşırtma yapıyormuyuz

aek444455561
23-04-2015, 19:36
benim cimlendirme denemem

2 yil once pazrdan aldigim cieklerden sekil ve rengi guzel olan birkacini ezip saksiya serdim,

uzerini 1-2 cm toprakla orttum, uzunca bir sure hareket olmadi, sonra sonbaharda ilk cimlenmeler oldu,
onlardan kurtardiklarimi ayirdim 1 nolu resim,

gecen sene sonbaharda o cilekler kol atarak 100 kadar yavru verdi 2 nolu resim

yine gecen sene ayni yontemle ektigim tohumlar yaklasik 1 yil sonra subat ayi gibi cimlenmeye basladilar 3 nolu resim

not: saksilar surekli disarida durdu yagmur ve kar yediler hic bir koruma yapilmadi

Doğa-Sever
10-05-2015, 20:25
Arkadaşlar hüsranla sonuçlanıp sadece 1 tane oda nasıl yağtığımdan haberdar olmadığım çileğim oldu bugün sitede araştırmamı yaptım ve şöyle bi sonuç alarak şunları yaptım;
saksıdaki toprağı düzleştirdim sonra çilek tohumunu koydum üstüne kapak atma tarzında toprak serptim sonra nemlendirme yapacak şekilde fıs fısla suladım bu yöntemim doğru mudur yoksa boşa mı bekliyorum tahmini kaç haftada çimlenir?

mazda_ozan
13-05-2015, 09:32
Dün çilek tohumlarımızı toprak ve torfla karıştırdığımız saksımıza serptik üzerini çok ince toprakla örttük ve spreyle suladık. balkon çok soğuktu ve rüzgarlıydı. Balkonda üzerini streçle kapatmadan doğal hava şartlarına kendilerini bıraksam ne olur acaba ? Yine çimlenirler mi?

dağol
27-05-2015, 21:39
benim çileklerim kocaman oldular.şimdi onları ayrı kaplara dikeceğim

djtunc
08-07-2015, 22:42
arkadaşlar bende de 7veren çilek var. şu an çilekleri çıkıyor ve yiyoruz. tadıda çok güzel . bunlardan tohum elde etmek istiyorum googleda baya bi aradım ama istediğim cevaba ulaşamadım. yardımcı olursanız çok sevinicem.

1-çileklerimin üstündeki nokta gibi çekirdekçikler tohumu mudur ?
2-tohumsa eğer, bunları çıkartmak için iyice çileğin olgunlaşmasını bekleycekmiyim ?
3-tohumları topladıktan sonra kurutma veya ıslat gibi ne igib işlemler uygulayacağım ?
4-ekim yaparken nasıl bir yol izleyeceğim

yardımcı olursanız çok sevinirim
:)

modelci
09-07-2015, 07:30
564887
Bunlarda benim tohumdan buyuttuklerim


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

djtunc
09-07-2015, 14:17
564887
Bunlarda benim tohumdan buyuttuklerim


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

tohumları nasıl aldınız ?

modelci
09-07-2015, 14:18
Almanyadan aldim, 3 ayri marka aldim sadece birinden cimlendi


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

ayazkentli
09-07-2015, 17:20
Arkadaşlar bende de yediveren çilek var. şu an çilekleri çıkıyor ve yiyoruz. Tadı da çok güzel . Bunlardan tohum elde etmek istiyorum. Google'da baya bi aradım ama istediğim cevaba ulaşamadım. Yardımcı olursanız çok sevinicem.


Tohum almak ile hiç boşuna uğraşmayın. Ben çok denedim ama tohum ile üremeleri çok zor.

Attıkları kollar ile üretmek hem çok basit hem de daha garantili.

djtunc
10-07-2015, 16:13
Tohum almak ile hiç boşuna uğraşmayın. Ben çok denedim ama tohum ile üremeleri çok zor.

Attıkları kollar ile üretmek hem çok basit hem de daha garantili.

attıkları kollardan nasıl üretim yapariliriz ? biraz yardımcı olurmusunuz bu konuda bilgisizim :(

ayazkentli
10-07-2015, 17:42
Eğer saksıda ise;

Kolu uzattıktan sonra, bu kolun ortaları ile uç tarafı arasında ki bölgede saçak atmak için bir oluşum oluyor. Onu zaten hemen farkedersiniz.

O bölümün altına başka bir saksı getirip, o bölümü hafifçe toprak ile kapatın. Orada yeni filiz oluşur.

Yeni filiz kendi başına yetecek kadar gelişinceye kadar ana bitki ile o filizin arasında kalan kolu kesmeyin.

Filiz kendine yetecek kadar olunca ana gövdeden gelen kolu kesersiniz.

Her kol'da bunu uygulayın, bir sürü yeni çilek fideniz olacak.


Eğer bahçede yerde iseler çok kolay.

Hiç uğraşmasanız bile çilekler çok arsız olduğundan kendi kendilerine bu kollar ile çoğalırlar. Hatta öyle ki, bir kaç yılda çok geniş bir alanı kaplayıverirler.


İster saksıda isterse yerde olsunlar, bu sıcaklarda bol bol sulayın yeter. Bu ay (Temmuz içinde) kol atmaya başlarlar.

djtunc
12-07-2015, 23:43
Eğer saksıda ise;

Kolu uzattıktan sonra, bu kolun ortaları ile uç tarafı arasında ki bölgede saçak atmak için bir oluşum oluyor. Onu zaten hemen farkedersiniz.

O bölümün altına başka bir saksı getirip, o bölümü hafifçe toprak ile kapatın. Orada yeni filiz oluşur.

Yeni filiz kendi başına yetecek kadar gelişinceye kadar ana bitki ile o filizin arasında kalan kolu kesmeyin.

Filiz kendine yetecek kadar olunca ana gövdeden gelen kolu kesersiniz.

Her kol'da bunu uygulayın, bir sürü yeni çilek fideniz olacak.


Eğer bahçede yerde iseler çok kolay.

Hiç uğraşmasanız bile çilekler çok arsız olduğundan kendi kendilerine bu kollar ile çoğalırlar. Hatta öyle ki, bir kaç yılda çok geniş bir alanı kaplayıverirler.


İster saksıda isterse yerde olsunlar, bu sıcaklarda bol bol sulayın yeter. Bu ay (Temmuz içinde) kol atmaya başlarlar.

kardeş bu anlattıklarından hiç bişe anlamadım. inan çok zor :( gidip fide alsam daha hayırlı olcak sanırım :D ben bunları yapana kadar elimdeki ağacıda çürütürüm :D

Metin2000
18-02-2016, 14:11
Arkadaşlar n11.com sitesinden alman çileği tohumu aldım. Başka sitelerde bulamadım. 15 santigrat sıcaklıkta 1 gün suda beklettikten sonra torf toprağına saksı içine 1cm kadar üstünü torfla kapatarak ektim. Altta toprak kütlesi 10 cm kadar üstten 1 cm . ve oda sıcaklığında 1 ay beklettim hiç bir belirti yok. N11 sitesini aradım ve tohumların çimlenme özelliğinin gitmiş olmasından şüphelendiğimi söyledim bana gazel okur gibi mazeret belirttiler. Alman çileği tohumu başka nerede satılıyor bilen varmı **** satan varmı .....

Lonicera
02-04-2016, 13:17
Saksı içerisinde 4 yıldır tohumdan yetiştirdiğim 5 farklı çilek fideleri. Karakafes otu çayı ile sulaya sulaya böyle oldu:))) Her birinde dev gibi yapraklar var, çiçeklenme yeni yeni başladı.

idris şenol
13-04-2016, 22:09
Karakafes otu çayı
Karakafes Otundan Sıvı Gübre Yapımı | Bizimbahce Net (http://www.bizimbahce.net/balkon-bahceciligi/karakafes-otundan-sivi-gubre-yapimi.htm)

Gardenias
14-04-2016, 00:08
Yurtdışından sipariş ettiğim "Mavi Asma Çilek" tohumlarım geldi.Bir kısmını torfa ektim ama henüz çıkmadı.Soğuk katlama yapmak şart mı?
Önce kağıt havluya mı ekilmeli ve daha sonra mı şaşırtmalı?
Genelde kaç günde filizleniyor?
Ektiklerimizi güneşe mi koymalı yoksa hafif gölgede mi kalmalı?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Lonicera
14-04-2016, 06:21
Yurtdışından sipariş ettiğim "Mavi Asma Çilek" tohumlarım geldi.Bir kısmını torfa ektim ama henüz çıkmadı.Soğuk katlama yapmak şart mı?
Önce kağıt havluya mı ekilmeli ve daha sonra mı şaşırtmalı?
Genelde kaç günde filizleniyor?
Ektiklerimizi güneşe mi koymalı yoksa hafif gölgede mi kalmalı?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Ben çilek tohumlarını kış başında direkt saksıya ekip dışarıya bırakıyorum. Doğal olarak soğuklama ihtiyacı giderilmiş oluyor. Havalar ısınmaya başladığında çimlenme de başlıyor. Fideler 2 cm. kadar olduğunda gerçek yerlerine şaşırtıyorum.

Bu arada mavi renk çilek olduğunu sanmıyorum, satıcıların işgüzarlığı olsa gerek. Kolay gelsin.

Imay
22-04-2016, 17:14
Geçen yıl ocak ayında çilek almıştım. Tadını beğenince çilekleri yıkadıığm kabın içindeki suyu balkondaki saksılardan birine döktüm. Kabın dibinde çileklerin dökülen tohumları vardı. Baharda iki tane fide oluştu. Onları ayrı saksıya aldım. Çiçek açmalarını dört gözle bekliyorum. Onlar ise sürekli yavru filizi çıkarıyor. Tohumdan çimlendirdiğim için şu hibrit domatesler gibi benim çilekler de verimsiz mi olacak? Böyle bir durumla karşılaşan oldu mu daha önce?

Lonicera
22-04-2016, 19:09
Sn Imay, eğer bitkinizden yeni bitki üretmek istemiyorsanız öncelikle çıkmış olan stalonları dipten kesiniz ki bitki çiçeklenmeye ağırlık versin. Onlara öncelik verdiği için çiçeklenmesi gecikecektir. Verimsiz olmaz ama meyveleri çok küçük olacaktır. Beklentiniz tohumunu aldığınız meyve gibi olmasın, artık o bambaşka çilekler verecek size. Ama inanının hem ondan daha leziz hem de çok daha kokulu olacaklar:))

LEVENTK_
30-04-2016, 12:09
Arkadaşlar merhaba,

Geçen hafta (23.04.2016) pazardan, yeni çıkan yerli çilek aldım. Tadı harikaydı. :) Çileği alma amacım, tohumlarını elde edip çimlendirmek ve büyütmek. Nitekim güzellerinden seçip tohum kısımlarının hemen altından bıçakla kestim ve peçeteye yatırdım. Üzerinde çilek ile tohumlarının bulunduğu peçeteyi oda koşullarında 2 gün kuruttum. Kuruyan peçetede ki tohumları bıçak yardımı ile kazıdım. Tohumları çıkardığım gibi torf+organik toprak+perlit+volkanik türüf karışımlı toprağımın üzerine serdim. Tohumların üstünü ince bir (5 mm) kum ile kapattım. Sprey ile iyice suladım ve üstünü çabuk kurumayı engellemek için iki katlı peçete (direk toprağa değecek şekilde) ile kapattım. Bugün kontrol amaçlı baktığımda yüzlerce minik çilek çimlenmişti. Konuyu çok araştırdım, soğuklama işlemi bile yapacaktım ama uyguladığım yöntem başarı verdi. Düşünceme göre tohumların taze olması çimlenmelerine % 100 katkı sağlamış. İyi günler.

Lonicera
05-05-2016, 13:37
Tohumdan yetiştirdiğim çileklerin tamamı meyveye durdu. Comfrey ile besleyince yaprakları da iyice coştu.

Imay
05-05-2016, 23:59
Sn Imay, eğer bitkinizden yeni bitki üretmek istemiyorsanız öncelikle çıkmış olan stalonları dipten kesiniz ki bitki çiçeklenmeye ağırlık versin. Onlara öncelik verdiği için çiçeklenmesi gecikecektir. Verimsiz olmaz ama meyveleri çok küçük olacaktır. Beklentiniz tohumunu aldığınız meyve gibi olmasın, artık o bambaşka çilekler verecek size. Ama inanının hem ondan daha leziz hem de çok daha kokulu olacaklar:))

Sn Lonicera teşekkür ederim cevapladığınız için. Bu yıl yavruları büyütmeye karar verdim. Meyvelerini merak etsem de seneye kadar beklerim artık :)

vuslat40
02-06-2016, 16:57
Ben fide cilek almıştım saksısını degistirdim baktım deniz kumu gibi kotu bu toprak vardı onlarıda temizledim ektim cogu cicekleri yapeakları cilekleri soldu ne yapmalıyım ?:confused::(

Lonicera
02-06-2016, 18:08
Ben fide cilek almıştım saksısını degistirdim baktım deniz kumu gibi kotu bu toprak vardı onlarıda temizledim ektim cogu cicekleri yapeakları cilekleri soldu ne yapmalıyım ?:confused::(

Tabii toprağı dağıtıp kök bölgesini açığa çıkardığınız için yaprakların solması normal. Zamansız yapılmış bir işlem olmuş, genellikle serin veya soğuk havalarda, bitki uyku döneminde yapılmalı.

Ama yine de siz en fazla üç yaprak kalacak şekilde diğer yaprakları, çiçek sapını kesip ardından kök budamasını da yapıp( köklerin boyunu makas yardımıyla kısaltıp) bir ölçü dişli dere kumu, bir ölçü bahçe toprağı ve bir ölçü de yanmış ahır gübresi karışımına kök boğazı hizasında dikin. Gölge bir yerde bekletip üç gün boyunca her gün düzenli sulamasını yapın. İnşallah kurtulur. Kolay gelsin.

vuslat40
08-06-2016, 13:03
Lonicera *** ederim cevabınız icin cilekler öldü baktım kokleri siyah renk olmuş bende pet bardaklara tohumdan yeniden ektim

remus2
03-08-2016, 15:40
tohumdan çıkan çileklerim.. fakat 2.çıkan yapraklardaki sararmayı nasıl durdurabilirim.

fuaterkul
11-11-2016, 02:54
Bende tohumdan ektim fakat yurtdışından almıştım gerçek çilek tohumu mu bilmiyorum 😔

bergenia
22-07-2017, 15:02
Merhaba arkadaşlar,
Elimde 2 paket çilek tohumu vardı, bundan 1 ay önce plastik armut kasasının tabanına streç film, ve üzerine kumlu toprağı serdim, sprey sulamayla toprağı ıslattım, sonra tohumları ektim, çok az miktarda toprakla kapadım ama çok az miktar öleki kimisi hala görünüyor idi, sonra ışıksız bir odaya aldım, her gün sprey suyla nemlendirdim 1 ay oldu çıkmadı bende kaldırdım bodruma koydum olmadı yani çimlenme yok, googledede araştırdım kaç gündür doğru dürüst bir bilgi yok, şimdi kalan son paket tohumu nasıl çimlendireceğimi bilgili ve tecrübeli arkadaşlar bana yardım ederse açıklarsa çok memnun kalırım kalın sağlıcakla.:confused:

Bende haziran başında sarmaşık ve sarkan çilek ekmiştim 1,5 ay çimlenmeyince sinir oldum bozdum saksıyı zambak soğanları diktim:D Geçenlerde ne göreyim kenarlardan bozulmamış kısımlardan minnak minnak çilekler çıkmış. 3 tane minik fidem oldu. Yani ümidi kesmeyin:)

nazcal
04-01-2018, 13:33
Merhaba,

çilek tohumu çimlendirmesiyle ilgili bir kaç konu olmasına rağmen, gerek bilgi kirliliği gerekse anlatılan yöntemlerin çoğunu denemiş ve sonuç alamamış biri olarak son olarak denediğim ve işe yaradığını gördüğüm yöntemi anlatmak üzere yeni konu açmaya karar verdim.

Çileklere olan aşırı düşkünlüğüm nedeniyle çatıda bir şekilde çilek yetiştirmeye çalışıyordum. Bir kaç yıl boyunca iyi de verim alabilmiştim aslında. Ne var ki bir iş seyahatim esnasında damla sulama sisteminin basınç düşürücü aparatı patlayıp çatıyı su bastı. Çatıyla kalmayıp tavanı da rezil ettiğinde sürekli ertelediğimiz tadilatı yapmak kaçınılmaz oldu. Tadilat gereğinden uzun sürdüğü için o hengamede çileklerle yeterince ilgilenmedik. Zavallılar da kuruyup gittiler. Havaların iyi gitmesiyle biraz fide alıp dikmiş olsam da tohumdan çimlendirip yetiştirme fikri tekrar depreşti. Önceki denemelerim hep hüsran olduğu için tohumları alıp İngilizce sitelerde araştırmaya koyuldum. Tohum satanlarda standart bilgilere ilave olarak bir kaç değişik adımı da not ediyordum ki kullandığı yöntemle beş gün gibi kısa bir sürede çimlenme sağlandığını iddia eden birinin yazısını buldum. Elbette çok inandırıcı gelmemişti ama denemenin bir sakıncası da yoktu. Sonucu kısa sürede görecek olmak heyecan vericiydi. Elimde kırmızı, beyaz ve sarı dağ çileği tohumları vardı ve 29 Aralık günü akşam saatleri yöntemi uyguladım. Dün sabah kontrol ettiğimde bir başka başarısızlık diye düşünmeye başlamıştım. Ne de olsa beşinci güne girmiştik. Ne var ki bu sabah baktığımda toprağın arasında minik, yeşil bir şey gördüğümde gözlerime inanamadım. Demek ki olacak, bir kaç gün daha gerekiyor diye düşünerek bir fotoğraf çekeyim dedim. Bunu yapmak üzere yakından baktığımda da aslında diğer tohumların da uyanmaya başlamış olduğunu görmekle sevincim iyice katlandı. Başkalarına yardımcı olması umuduyla da adım adım yöntemi anlatmaya karar verdim. Çok uzattığımız farkındayım, kusura bakmayın. Nihayet sıra yöntemi anlatmaya geldi.

1. Tohumlar en az iki gün boyunca buz dolabında bekletilmeli. Uygulayan arkadaş iki gün, bir hafta, iki, üç ve dört hafta bekletme arasında bariz bir fark olmadığını gözlemlemiş. Burada önemli bir noktayı belirtmek istiyorum. Bekletme derin dondurucuda değil de buz dolabının normal kısmında olmalı. Derin dondurucudaki en az -18 derecelik ısının tohumları öldürebileceği bilgisini okuduğumda tohumlarımın neredeyse bir gündür derin dondurucuda beklediğini hatırlayınca eve gidene kadar kendime ettiğim hakaretelerin haddi hesabı yok. Neyse ki korkulanın olmadığını görmek içimi ferahlattı.

2. Buzlukta bekletilen tohumlar steril ekim toprağına serpiştiriliyor. Çilek tohumunun çimlenme için ışığa ihtiyacı varmış. Bu nedenle üzerleri kapatılmamalıymış. Kırmızı çilek tohumlarım daha fazla olduğu için bir kısmının üzerini kapattım. Bir kısmını da bir kaç yerde okuduğum için altı saat oda ısısında suda beklettim.

3. Fısfısla sulama yerine alttan sulamanın daha iyi sonuç verdiği bilgisi ışığında kutuların yan taraflarında altlara yakın birer delik deldim. Sonra da hepsini daha büyük bir kutuya koydum. Bu mevsimdeki ışığın yetersizliği nedeniyle balkonda ilave ışık olarak daha önce aldığım ve burada bahsettiğim tam dalga boyu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1605-17.htm#) bitki yetiştirme ışıklarını kullandım. Çilek tohumları +18 +24 derece arasında çimleniyormuş. Balkon camlarını kapatarak bir elektrik sobasıyla ısıtarak sıcaklığın +22 derece civarlarında olmasını sağladım.

nazcal
04-01-2018, 13:52
Sırasıyla beyaz, kırmızı, sarı, tohumların üzeri kapatılan kırmızı ve üzeri kapatılmayan ama ilave olarak altı saat oda ısısında suda bekletilen tohumlar. Fotoğraflar yeniden boyutlandırıldığı için çok belli olmayabilir ama beyaz ve kırmızı çilek tohumları çimlenmeye başlamışken sarı tohumlarında hiç bir hareket yok henüz. Sanırım kırmızı da beyaza oranla biraz daha hızlı gelişim var zira oluşan kotiledonlar da var. Üzeri kapatılan ve kapatılmayan tohumlar arasındaki fark henüz anlaşılacak boyutta değil. İkinci ve dördüncü fotoğraflarda görüldüğü gibi her ikisinde de kotiledon oluşumu var. Son fotoğrafa bakarak suda bekletmenin de negatif etkisi olduğu gibi bir çıkarım yapmak mümkün şu aşamada.

İlk mesajda bunu belirtmeyi unutmuştum. Çilek tohumlarının çimlenme için sürekli neme ihtiyaç duyduğu bilgisi ışığında büyük kutunun dibinde devamlı şekilde su var. Fotoğraflardaki cıvık cıvık görüntülerden de belli oluyor zaten. Bazen çok mu fazla diye düşünmüyorum değil hani. Şimdilik fazla gibi görünmüyor gerçi ama yine de bilemiyorum.

Hangi bitki tohumu çimlenmek için neme ihtiyaç duymaz ki :dilli:? Yukarıdaki sürekli neme ihtiyaç duyması bilgisini çok aptalca olsa da belirtme ihtiyacı hissettim. Dilediğinizce kafa bulabilirsiniz :p.

nazcal
28-01-2018, 21:23
Kırmızı ve beyaz çilekleri dün viyollere aldım. Sarı çilekler bu ikisine göre çok daha yavaş gelişiyorlar. Çimlenme oranı da gözle görülür şekilde daha düşük. Buzlukta bekletmeye ilave olarak altı saat oda sıcağında suda bekletme halinde çimlenme oranı yaklaşık %55, 33 tohumda 18 çimlenme. Üzeri örtülenler de durum biraz daha iyi, 55 tohumdan 32'si çimlenmiş durumda. Bu da yüzde 58'lik bir orana tekabül ediyor. Üzeri örtülmeyen kırmızı çilek tohumlarının çimlenme oranı yüzde 76, 110'da 84 çimlenme. Beyaz çileklerde çimlenme oranı da 133 tohumda 98 çimlenme ile yüzde 74 olarak gerçekleşti.

Özetlemek gerekirse:

- Üç çeşit dağ çileğinden sarının çimlenme oranı ve gelişimi kırmızı ve beyaza nazaran çok düşük (1. fotoğraf).

- Kırmızı ve beyazların çimlenme ve gelişme oranları hemen hemen aynı.

- Bazı kaynaklarda önerilen suda bekletmenin çimlenmeye pozitif etkisi bir tarafa, negatif etkisi var. Yüzde 55'e yüzde 76 gibi ciddi bir fark söz konusu (İkinci ve üçüncü fotoğraflar).

- Yüzde 58'e yüzde 76 oranıyla ışığın çilek tohumlarının çimlenmesini pozitif yönde etkilediği görülmekte (İkinci ve dördüncü fotoğraflar).

blick
29-01-2018, 08:52
Sn nazcal

Güzel bir çalışma olmuş değerli bilgiler paylaşmışsınız emeğinize sağlık.

nanemolla
29-01-2018, 12:19
665098Şimdi zamanı değil ama benim şu başa çıkamadığım merak ve sabırsızlıgım yüzünden çilek tohumlarımın bir kısmını ektim dün.Beklemedeyim

nanemolla
29-01-2018, 12:22
665099
Kutunun yarısını yükleyebildim küçülteyim derken ama olsun.:p

nazcal
29-01-2018, 20:54
Sn nazcal

Güzel bir çalışma olmuş değerli bilgiler paylaşmışsınız emeğinize sağlık.

Teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

kiziltan
29-01-2018, 21:49
Gercekten iyi arastirip itinayla calismissiniz, tesekkurler. Ileriki safhalari da bekleriz.

nazcal
04-02-2018, 19:31
Gercekten iyi arastirip itinayla calismissiniz, tesekkurler. Ileriki safhalari da bekleriz.

Teşekkür ederim. Bu forumu ilk keşfettiğimde sevinmiştim zira ülkemizde tarımla uğraşan insanlar gün geçtikçe azalmakta. Üstüne üstlük çoğunluğu bilimsel yöntemlerden bihaber, kulaktan dolma bilgilerle üretim yapmakta. Buna bir de yetersiz denetim ve geleneksel tohum kullandırmama gibi etkenler eklenince insanlar kendince bazı önlemler almaya yöneldi. Bu durumda da bunu yapmaya çalışanlar bilmediklerini öğrenmek için internete başvuruyorlar. İnternet ortamında bir şey bulmak ise samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Karşılarına çıkan onlarca kaynaktan bir kaçını okumaya çalışsalar da sonuçta bütün vakitlerini aramayla geçiremezler. Aynı zamanda okudukları bir çok şey gereksiz zaman kaybından ibaret olmakta. Bu konuda forumlar iyi birer kaynak olmakla birlikte konuların gereksiz içeriklerle şişirilmesi neticesinde konuyu baştan okumak insanı sıkmakta ve yormakta. Bu nedenle çilek tohumu çimlendirmesiyle ilgili bir konu olmasına rağmen yeni konu açmaya karar vermiştim. Girişte


çilek tohumu çimlendirmesiyle ilgili bir kaç konu olmasına rağmen, gerek bilgi kirliliği gerekse anlatılan yöntemlerin çoğunu denemiş ve sonuç alamamış biri olarak son olarak denediğim ve işe yaradığını gördüğüm yöntemi anlatmak üzere yeni konu açmaya karar verdim.

yazmamın sebebi de buydu. Denediğim, oldukça iyi sonuç veren bir yöntemin taşınmasının şık olmadığını belirtmek istiyorum. Şahsen ben konuyu dağıtan bir kaç gereksiz mesaj okuduktan sonra sinirlenir ve o sayfayı kapatırım. Halbuki devamında tam da aradığım bilgi olabilir. Ama düşüncesiz bir kaç insanın geyik muhabbeti nedeniyle ihtiyacım olan bilgiye erişememiş oluyorum. Sonuç olarak burası bir bilgi edinme platformu ve bir her şeyi bir konuda birleştirmek yerine kısa ve öz konuların olması daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Bu bilgilerin taşınması, silinmesi, değiştirilmesi bana bir şey kaybettirmedi. Fakat sabırsız ve aradığını kolayca bulabilmek isteyen insanlar çok şey kaybedecektir. Bu sadece bir örnek. Buna benzer başka örneklerin de olabileceği düşünülürse doğru bilgiye ulaşamayan insanların hayal kırıklıkları daha iyi anlaşılabilir.

acolkesen
27-03-2018, 15:59
Merhaba,
Forumda çilek tohumu çimlendirme konusuyla ilgili olarak , bir çok üye deneyimlerini paylaşmış. Kimi denemelerde hiç çimlenme olmazken kimi yöntemlerde %80 leri bulan çimlenme oranları yakalanmış. Çimlenme oranlarında uygulanan yöntemler elbete çok önemli ancak sonucu etkileyecek en önemli unsur kullanılan tohumların çimlenme yetenekleridir. Aynı anaçtan veya meyveden alınan tohumlardan eşit şartlarda çok farklı boyutlarda fideler elde edilmektedir. Bunda, doğru şekilde alınmış bile olsa, tohumların hangi şartlarda saklandığı ve kaç yıllık olduğu da ayrıca etkilidir. Ne yazık ki piyasada özellikle de web üzerinden ve paketten açılarak tane ile yapılan satışlarda çimlenme yeteneğini kaybetmiş tohumlarla karşılaşma ihtimali var ve bu ihtimalin yüksek olduğunu kendi deneyimlerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim. Bu yüzden başarısızlıkla moralleri bozulan arkadaşlar sadece uyguladıkları yöntemi değil, aldıkları tohumların canlılıklarını da sorgulamalılar. Aslında tohum çimlendirmek çok zor değil. Başarı için doğayı taklit etmek yeterli.
Esen kalın.

Papatyacı
02-04-2018, 17:02
Alttan sulama derken tam olarak anlayamadım ,

AkisSoftware
16-04-2018, 09:48
Arkadaşlar merhaba.

Elimde dev çilek tohumu mevcut. Bu tohumları saklama kabı içerisinde sera ortamı oluşturarak çimlendirebiliyorum. Ufak ufak oluyorlar fakat bu boydan daha fazla büyütemiyorum. Kaç seferdir deniyorum ama bir türlü başaramadım. Gölgede yapıyorum olmuyor güneşe koyuyorum olmuyor. Nerede hata yaptığımı bulamadım. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi?

AkisSoftware
17-04-2018, 07:29
Bu konuda yardım edecek kimse yokmu arkadaşlar

Lonicera
17-04-2018, 15:47
Arkadaşlar merhaba.

Elimde dev çilek tohumu mevcut. Bu tohumları saklama kabı içerisinde sera ortamı oluşturarak çimlendirebiliyorum. Ufak ufak oluyorlar fakat bu boydan daha fazla büyütemiyorum. Kaç seferdir deniyorum ama bir türlü başaramadım. Gölgede yapıyorum olmuyor güneşe koyuyorum olmuyor. Nerede hata yaptığımı bulamadım. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi?

Çilek tohumu çimlendikten sonra hızlı büyüme göstermez zaten. Bitkiden 4/5 yaprak çıktıktan sonra bulunduğu ortamdan çıkarıp bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi ve kum karışımının olduğu harca dikin. Yaprakların gövdeden çıkış hizasında olacak dikim derinliğiniz. Ne daha üstte ne daha derinde. Şaşırttıktan sonra ilk hafta gölgede tutup bolca sulayın.

AkisSoftware
20-04-2018, 15:46
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Ama benim problemim zaten bitki çimlendikten sonra 2 yaprakta kalıyor. 4-5 yaprak olana kadar gölgedemi bekletecem yoksa güneş gören bir yerdemi?

Mahmut Tebir
20-04-2018, 16:38
Bende de bir çilek var. Çiçekleri açtı ama bir türlü meyve olmuyor. Çiçeklerin taç yaprakları döküldü. Ortadaki kısım büyümüyor. Kahverengi bir hal alıyor. Galiba çilekleri olmayacak. Neden bu şekil oldu anlamadım. İnternet'te araştırdım böyle bir şeyle alakalı yazı bulamadım. Nedenini bilen var mı acaba?

Lonicera
20-04-2018, 16:59
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Ama benim problemim zaten bitki çimlendikten sonra 2 yaprakta kalıyor. 4-5 yaprak olana kadar gölgedemi bekletecem yoksa güneş gören bir yerdemi?

2 hafta kadar bol ışık alan bir yerde tutun. Direkt güneş altında kavrulmasınlar. Alıştırarak çıkarırsanız güneşe. Íki sulamada bir dengeli gübre suda eritip verin azar azar ki yakmasın.

Dört beş yapraktan sonra yukarıdaki mesajdakileri yaparsınız. Bitkinizi torf içinde çimlendirdiyseniz orada büyütüp meyve almanız çok zor.

Kolay gelsin.

demir06
11-08-2018, 22:26
Hepinize teşekkürler. Ben tohumdan çimlendirdim sonra küçücük kaktüs saksılarına ektim ve ekmekle hata ettim. Azıcık toprak hemen kurudu ve bitkilerim öldü. Öğrendiğim bilgilerle tekrar ekeceğim ve bu sefer 5-6 yaprak olmadan yerlerinden ayırmayacağım ve daha bol sulayacağım. Çok sularsam kökleri çürür diye fısfısla her gün yüzeysel suluyordum Allah bilir kökleri suyu göremiyordu ve yaz sıcağında bitkiler yanıyordu.

Sayenizde bu sefer çok farklı olacak. Tekrar teşekkürler.

AkisSoftware
30-03-2019, 07:03
Sayın nazcal arkadaşımızın anlattıkları gerçekten çok detaylı. Diğer arkadaşlara da teşekkürler. Bu sene, daha önceden yurtdışından getirttiğim tohumlardan karışık şekilde çimlendirdim. Biraz daha büyüsün ayrıştırma yapacağım...

Ayrıca 2 kök hollanda çileği satın aldım. Bakalım tadı ve huyu hoşumuza gidecekmi. Eğer beklediğim gibi olursa tamamen o türü yetiştiririm.

mustafaokur
16-04-2019, 19:54
Selamlar,
konuyu sonuna kadar okudum. çilek zor ve meşakkatli bir meyveymiş.
Heveslendim Ankara Ulus hali yanındaki aktarlardan 5 adet yediveren fidesi ve 1 Paket Osmanlı tohumu alarak işe koyuldum. içerisinde 20 adet tohum vardı. tohumlar çıkmazsa fidelerle oyalanırım diye düşündüm :)

bazıları buzdolabı demiş bazıları havasız bırak nemlendir demiş.

ben bir kap içerisine tohumları koyup üzerinide tohum boyu kadar toprakla hafif kapatacak şekilde ektim. fıs fıs ile nemlendirip süreç film ile kapattım.

https://i.hizliresim.com/ZX0oOA.jpg

31 MART 2019 da diktiğim tohumlar Nisan 11 de çimlendi. ama sadece 1 adet çimlendi... :(

https://i.hizliresim.com/oX1462.jpg

Bugün itibari ile son durum şu şekilde

https://i.hizliresim.com/V9bWQn.jpg

nerede hata yapıyorum gövdesi çok uzun mu oldu tohumun?

2 günde 1 fıs fıs yapıyorum nemlendiriyorum sadece

meminaydin
16-04-2019, 22:40
Streç örtmüşsün oda küflenmeye sebep olmuş resimdeki beyazlıklar küf tohumlarında küflenip çürümüş olabilirler.

Ayrıca çıkan domatese benziyor çilek değil maalesef. Aldıgın tohumlar saglamsa saksıya serp balkona at suyunu aksatmazsan çıkıyorlar kolayca ama çilek tohumdan çok geç büyüyor bilginiz olsun.

mustafaokur
18-04-2019, 11:33
Streç örtmüşsün oda küflenmeye sebep olmuş resimdeki beyazlıklar küf tohumlarında küflenip çürümüş olabilirler.

Ayrıca çıkan domatese benziyor çilek değil maalesef. Aldıgın tohumlar saglamsa saksıya serp balkona at suyunu aksatmazsan çıkıyorlar kolayca ama çilek tohumdan çok geç büyüyor bilginiz olsun.

2 sene önce bu toprakta domates ekmiştim çoğu çıkmamıştı. biraz torflu toprak ekleyerek havalandırdım. bu seferde 2 sene önceki domates çıktı olacak iş değil. bu toprağı atmayayım 2 sene sonra çilek verir belki :o

mehmet0791
22-06-2020, 19:31
https://www.youtube.com/watch?v=aLUt7_g0yEw

Ezgi_38
07-11-2020, 12:08
Bir dostumuzun çok lezzetli bulduğum cileklerinden tohum aldım. 19 Ekim itibarıyla ektim ama henüz çimlenme olmadı. Forumda yazılanları okuyunca sonuç hüsran mı diye düşünmüyor değilim. Bekleyelim bakalım olumlu bir netice alırsam resimleri buradan paylaşacağım.