View Full Version : Enver / Serissa Seroides
Selamlar. ben kıbrıslıyım fakat ıngılterede okuyorum. ben bu cicek agac islerine buyuk annemden merak saldım ve bır gun belgeselde bonsai gordum. cok hosuma gıtdı ve buyuk annem e gosterdım bakımı falan cok cok zordur bu bır sanatdır dedı fakat ben bu agacı o kadar cok beğenmıstım kı almak zorundaydıM :) ve gecen hafta gitdigim homebase magzasından bır tane SERISSA SEROIDES bonsai aldım agacın ustunde 8 yasında oldugu yazıyor.
ben bu agacı alacagımda magzadakı gorevlı bana haftada 1 kez su dolu bır kabın ıcıne saksıyı koymamı ve topraktan cıkan hava kabarcıkları bıttıgınde agacı su kabından almamı soyledı. ben bunu yaptım fakat agacın 3 gun sonra topragı kurudu adam bana kuru olmaması gerektıgını nemlı olması gerektıgını soyledı ben 4. gunun aksamı bır daha aynı yontemle suladım. fakat agacımda bır kac problem olduguna ınanıyorum. agacımın koku topragı tutmuyor bunu fotograflarda gorebılırsınız ve benım sormak ıstedıgım bu agaca nasıl bakmam gerektıgını bana bırı anlatırsa cok sevınırım.
4354
4355
4356
Enver aramıza hoş geldin. Ağacın hayırlı olsun.
Forumdaki tüm yazıları özellikle ilk etapta sulama ile ilgil olanları okumanı tavsiye ederim.
sorununu tam anlayamadım ağaç toprağıyla beraber saksıdan mı ayrırılyor yoksa ağaç toprağından mı ayrılıyor?.
Her iki haldede sorun sulama hatasından kaynaklanıyor gibi.( bence fazla sulanma) yanlız satıcının tavsiyelerini unut. ağcının ne kadar sulanması gerektiğine ağacın toprağının nem durumuna göre sen karar vereceksin.kurudukça sulamalısın. saksın küçük olduğu için 1 hafata bence cok uzun bir süre. sulama yöntemine gelince aslında bonsai üstten sulanır. ta ki alttaki delikten bolca su gelene kadar. yanlız bu kadar küçük saksılarda bu biraz zor olabiliyor. benim de serissam, ulmus ve zelkovalarım var bazen ben de suya daldırma yöntemini kullanabiliyorum. şu ana kadar bir zararını görmedim yanlız bu tavsiye edilen bir yöntem değildir unutma.
süpermarketten bonsai alırken nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgil konuyu da okumanı tavsiye ederim.forumları çok iyi oku aradığın birçok sorunun cevabını bulacaksın eminin. bulamadıkların olursa bizler buradayız
tekrar hoşgeldin
ben aldıgımda agac topragından ayrılabılıyordu yanı saksıdan toprakla beraber degıl sadece agac topraktan cıkıyordu.
bır arkadas ta 3 gunde bır yavas yavas saksıya su doktugunu ve devamlı ustten spreyle su attıgını soyledı bu guzel bır yontemmı pekı?
bonsaisever
13-10-2006, 00:10
Hoşgeldin Enver :)
Toprağını kendin incele sıcak havalarda günde bir iki kez sulaman gerekirken kış aylarında haftada bir kez de sulayabilirsin.
Tabii bulunduğun yerin koşulları bu dediklerim için çok önemli.
Onun için toprağı sık sık kontrol et ve sana söylenen haftada bir veya üç günde bir sulama olayını unut.
Toprağını sulayacağın zaman toprağın üzerinden her tarafını çok hafif bir sulama yap toprak suyu emsin fakat saksının altından akmasın.
2-3 dakika sonra yine toprağın her tarafını azar azar sulayarak saksının altından çok az su gelene kadar sulamaya devam et.
Zannedersem bir su bardağı sana bu iki sulama için yeterli gelecek.
Artık bekleme zamanı, ne zaman toprağın üstünün rengi değişip de kurumaya yüz tuttuğunu gösterirse o zaman tekrar aynı şekilde sulama yap.
Kısacası, sulamanın zamanını toprağa bakarak sen ayarlayacaksın.
Peki bu teller le nasıl sekıl verebılırım? ben cok korkuyorum budamak ve sekıl veermekten goruntusunun bozulacagını dusunuyorum.
Ağacın önce yeni yerine alışsın kendine gelsin. sen de bu arada doğru sulamayı öğrenmiş olursun.ve tabi forumda telleme ve budamayla ilgili konuları iyi oku cevapların hepsi orada mevcut. ve sürekli güncellenmeye yeni bilgiler eklenmeye devam ediyor.
bence eğer yerin müsaitse yeni ağaç fidanları alarak(bonsai değil) kendi bonsailerini( bonsai saksısına almadan) yapmaya başla. Bol Bol budama ve telleme alıştırmaları yap.
cok tessekkur edıyorum yardımlarınız ıcın.
Ali H. ALI
13-10-2006, 17:32
Iyi gunler Enver.
Bonsai dunyasina ve aramiza hos geldin.Gallusun dedigi gibi bu forumlarda bonsai hakkinda bir cok sey ogrenebilirsin.Yalniz senin onunde bonsai ogrenmek icin guzel bir olanagin var. Ingilterede yasadigin bolgede mutlaka bonsai kulubu vardir ,bu kulubun nerde oldugu ogrenip oraya kisa bir sure bile devam edip temel bilgileri gorerek ogrenmenin, hem sana, hem de ogrendiklerini burda paylasirsan bircok arkadasa yarari olacaktir.
Sevgi ile kal.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.