View Full Version : Hurma fidanları.
Bir kaç tane hurma çekirdeğinden büyütme fidan var fakat bunlarda kalınlaşma ve boylanma olmuyor. Ağaçları barındırdığım yer çatı altı. TAbi çatının bir kısmı şeffaf örtü , fidanlarda nasıl bir gelişme sağlarım. Geçen sene toprak ve saksılarında değişiklik yaptım biraz küstüler galiba bu sene öyle bir yaprak ve canlılık görmedim. Neler tavsiye edersiniz. Selamlar.
Ne kadar ışık aldığına ve sıcaklığa bağlı... eğer çok az veya çok fazla ışık alıyorsa gelişmesi yavaşlayabilir.
karaselvi
27-09-2007, 11:02
Hurma saten geç büyüyen bir ağaç belki 10 sene de anca gövde oluşturur. Bende de var 4-5 tane bol güneş gören bir yere koyun kışında içeri alın. hurma sicak memleketlerde olur arabistan gibi. Kışın soğuk vurmaması lazım. Bahçede olanlar kışın ölüyor kuytu biyerde ise bikaç sene dayanıyor.Bir ağacı yetiştirirken ana vatanının şartlarını düşünerek hareket edebilirsiniz.
Toprak değişiminide kışın sonlarında yapın.
canerkus
01-10-2007, 22:49
Merhablar
Malum, Ramazan ayı içersinde olduğumuz için elimde birçok hurma çekirdeği mevcut. Bu çekirdekleri direkt olarak eksek çimlenir mi ? Çimlenirse ekim yöntemleri nedir ve son olarak çekirdekler ne kadar zamanda çimlenir ? Cevaplarınınz için şimdiden teşekkür ederim.
karaselvi
02-10-2007, 02:27
Hımmm çekirdeklerinizin etli kısımlardan iyice ayıklayın. Bir sure suda bekletin. Sonra bir saksıya dikin. üzerini laylonla sıkıca kapatın. Toprak gereksinimleri için diğer tohumların çimlenme bölümüne bakin. Hurmalarınız tam bimiyorum ama biraz geç çimlenecek 3-4 hafta falan. Hurma çekirdeğinin kabuğu yoktur ve tek parçadan oluşur. Kökcük çekirdeğin sırtındaki gizli delikten çıkar. bu deliği iğneyle arayıp bulabilirsiniz. Tek parça sert çekirdeğın tek zayıf noktasıdır. Sonra bu kökcuk üzerinde bir göz belirir ve ilk yaprak cıkar. Sanırım fiziksel görünümü değişmeden çimlenen tek çekirdek bu olsa gerek. Su da çimlendiremezsin çünkü kökcük çıkar cıkmaz çürür. kolay gelsin sıradışı ve eğlencelidir hurma çimlendirmek. ama geç gelişiyorlar işte.
canerkus
02-10-2007, 13:06
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Her ne kadar hurma yetiştirmek için uygun bir bir coğrafya olmasada, elimde bulunan her tohumu ekmek ve onun yeşerdiğini görmek gibi bir hastalık oluştu bende. Bu yüzden inatla bulduğum her tohumu toprakla buluşturuyorum.Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
karaselvi
04-10-2007, 01:42
Bu mücizeyi hatırlattığınız için bende size teşekkür ederim. Umarım çimlenme safhalarını fotoğraflaya bilirsiniz.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.