View Full Version : Kekik üretimi
Mine Hanım 'ın tavsiyesi ile, yeni konu açarak kekiklerimin yaşam evrelerini burada sizlerle paylaşmak istiyorum..
Şu an için tohumları 6 Ekim tarihinde toprağa ektim. Yaklaşık 3 haftalık bir çimlenme süreci olacaktır. Fide kabımda bu nedenle şu an için sadece toprağı görmektesiniz. Bakalım bende ne kadar zamanda çimlenecek.
Çimlenme ile birlikte ilk fotoğrafları burada hemen sizlerle paylaşacağım. Bu arada bir süre bu topik sessiz kalabilir...
Ben tohumları suda bekletmedim. Doğrudan ektim. Bekletsem daha iyiydi ama açıkçası ektikten sonra aklıma geldi. Ekerken unutmuşum...
Toprağım killi toprak ve çok az torf var. Killi toprak suyu iyi tuttuğu ve tohumları tam olarak sardığı için, çimlenme anında çok olumlu sonuçlar alıyorum. Tek sorun sulamada. Toprak asla kırumamalı. Kuruduğu zaman beton gibi oluyor. Çok sularsam tohumlar çüreyecektir. Çok yavaş ve fısfısla sulama yapıyorum. Tohumlar çok minik. Sularken toprağın yüzeyini zedelemek, çimlenmeye olumsuz etki yapacaktır. Bu nedenle elimden geldiğince dikkatli olmaya gayret ediyorum...
Bu arada kekik, killi toprakları sevdiği için, bence çimlendirme aşamasında daha olumlu bir sonuç elde edeceğim...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-09-10-2006-2.gif
6 Ekim tarihinde ektiğim kekik tohumlarım, dün akşam baktığımda filizlenmeye başlamıştı. İlk filizleri sizlerle paylaşmak istedim. Şimdilik 3 tane görünüyor ama 1-2 gün içinde sayının artmasını bekliyorum.
3 Haftalık tahmin ettiğim süre, 1 hafta gibi kısa bir zamanda gerçekleşti. Çimlendirme işinde başarı sağladığım için çok mutluyum...
Aşağıda fotoğrafları veriyorum...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-2.gif
Bunlar da filizlerin yakın plan görüntüsü...
Çok net çıkmamış ama idare eder...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-3.gif http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-4.gif http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-5.gif
berayatalay
25-10-2006, 17:30
kekik tohumu nasıl oluyo acaba ????
berayatalay
25-10-2006, 17:31
Bizzat kekiği mi ekiyoruz?
HomeWork
06-01-2007, 10:06
6 adet tohumdan 4 adetini çürüterek 2 adet çimlendirmeyi başardım.:o
Bende geçen hafta bir paket kekik tohumu almıştım bu günler ekmek uygun mu? Şubatı mı beklemeliyim?
uzun süredir ankara'da bakmadığım yer kalmadı. kekik tohumunu hiç bir yerde bulamıyorum. satılan bir yeri bilen varsa yazabilirmi lütfen.
metro markette ben geçenlerde görmüştüm. oraya bakmaya çalışın derim.
Hasan Lalezar
08-05-2007, 22:58
Ben ufak bir gezi esnasında söktüğüm kekikleri bahçeye dikmiştim. Pek üretime girmiyor ama büyütüp çoğaltırsam amacına ulaşır sanırım. Zira söküp bahçeye diktiğim parça hemen tuttu ve büyümeye devam ediyor.
uzun süredir ankara'da bakmadığım yer kalmadı. kekik tohumunu hiç bir yerde bulamıyorum. satılan bir yeri bilen varsa yazabilirmi lütfen.
Ben Koçtaş'tan almıştım. Hemde 3-4 çeşidi vardı.
tolga uğuş
14-05-2007, 16:53
Ulus'ta Yimpaş'ın girişindeki dükkanda var (Anadolu tohum markalı) 2-3 YTL fiyatı vardı galiba. Ben oradan aldığım maydanoz, dereotu, tereotu, roka tohumlarını filizlendirmiştim. Şimdi salatalarda kullanıyoruz.
Hem tohum sayısı fazla, hem verimli, hem de ucuz.
Derya Özen
14-05-2007, 17:36
Kekik mevzu olmuş. Arkadaşlar bir hafta sonu hep beraber toplanıp bizim köye gidelim. Her yer alabildiğine kekik, hem toplarız hemde kökünden söker bahçelerimize de dikeriz.
Kekik tohumu satan yerler konusunda bilgilendiren herkese teşekkür ederim. Bugün nihayet kekik tohumlarımı aldım. Aldığım yerde zamanı mı diye sorduğumda her zaman ekebileceğim söylendi. Biraz sonra tohumlarımı ekeceğim. Yalnız killi toprak yerine kum, bahçe toprağı ve az da torf kullanacağım. Bakalım neler olacak? Tohumlar yeşerir yeşermez size yazacağım.
Sevgili deryaözen, umarım günün birinde sizin köy gibi bir yerde az biraz toprakla uğraşabileceğim bir evim olur. Artık balkon kesmez oldu.
Ben normal toprak ve torf karışımına ekmiştim gayet mutlular.
Benim kekikler çıkmadı ada. Umudu kesince kıvırcık maydanozlarımdan bir kaç kök geçirdim o saksıma.
Ben normal toprak ve torf karışımına ekmiştim gayet mutlular.
Sitenin bir yerinde okumuştum, kum tohumun tutunmasını sağlıyor diye. Bu yüzden az kum ilave ettim.
Sanırım siz kışın ekmiştiniz. Mutlu olduklarına göre çimlenmişler demekki (onlar mutlu olunca siz de olmuşsunuzdur). Ne kadar bekliyoruz çimlenmesi için? Ben de mutlu olmak istiyorum.
Tohumlar minicik bu yüzden çok dikkatli ektim ve üzerlerine biraz toprak koyup hafif elimle bastırdım. Çürütmemek için fısfısla su püskürttüm sonra da bol güneş alan bir pencerenin önüne koydum.
Şimdi işin en zor kısmı başlıyor: beklemek.
Yok kışın ekmedim. Çok nazlı değil. Sadece tohumları serpiştirip, suladım onun dışında pek birşey yapmadım 2 cm kadar boy yaptılar bile.
Asıl beklemek güzelleştiriyor bu işi. Beklerken nasıl heyecanlı oluyorum inanamazsınız. Balkona çıktığımda bitkilerimden birisi mutlaka süpriz yapıp beni mutlu ediyor.
Umarım en kısa zamanda sizinkiler de süpriz yaparlar.
Saygılar
nihatdurgut03
19-05-2007, 22:37
slm arkadaşlar elinde fazla kekik tohumu olan varsa banada gönderirse sevinirim saygılar
slm arkadaşlar elinde fazla kekik tohumu olan varsa banada gönderirse sevinirim saygılar
özelime adresinizi yazın ben size postayla gönderirim.
Derya Özen
29-05-2007, 14:52
Doğa da kendiliğin den yetişen kekik.
Resmin çekildiği tarih: 06.05.2007
Yer : Sarıkoz köyü / Çubuk / Ankara.
Resmi Çeken: DarkYES
Benim çocukluğumda kırlardan, dağlardan topladığım kekikler bunlar. Kokuları hala burnumda durur. 1 temmuzda Sarıkoz köyünde şenlik varmış galiba. Eh gider toplarız artık.
Derya Özen
25-06-2007, 16:40
Kokusunu hissedebildiniz mi.?
Resmi çeken: Derya Özen.
Çekildiği tarih: 24.06.2007
Çekildiği yer 1600 rakımlı Aktepe.
Bu dağın büyük bir bölümü bu şekilde kekik ile kaplı.
Derya hanım !
Şimdi farkettim buram buram tabiyat ve Sarıkoz kokuyorlar. Ben bir demet isterim haberiniz ola. Doğal antibiyotik olduğunu duymuştum biliyormusunuz. Yani tabiyattan insan oğluna yaralarını sarması için bir hediye.
DevrilgenKayik
25-06-2007, 19:24
Sevgili Derya, bu kekikler tohumdan ekildiginde hep verim veriyor mu ? Yoksa bitince gene tohum ekmek mi gerekiyor acaba? Bir de resim de hem cicek var, hem de govde. Kekik toplanirken sadece govde mi kullaniliyor?
Derya Özen
27-06-2007, 17:26
Sevgili arkadaşlar, üzerinde çiçeklerinin olması toplanmasına mani değil. Fakat genelde insanlar çiçeklenme zamanından sonra toplayıp kurutuyorlar. Ayrıca her yıl dikilmiyor, kışın yaprakları tamammen ölüyor odunsu dokusu kalıyor, ama ilk baharla birlikte hemen taze yapraklar çıkarıyor. Eğer bu yıl toplama gibi bir şansım olursa, tabiki sizin gibi dostlarımla da paylaşmak beni mutlu eder.
Yücel Özlem
15-07-2007, 21:59
Tohumlar minicik bu yüzden çok dikkatli ektim ve üzerlerine biraz toprak koyup hafif elimle bastırdım. Çürütmemek için fısfısla su püskürttüm sonra da bol güneş alan bir pencerenin önüne koydum.
Fısfısla püskürttüğünüz su Bol güneş alan pencerenin önünde anında kurumaz mı? çimlenmekte olan tohumun kuruması ise sonu olur.
Halen ekmeye devam ediyor musunuz bilmem. saksıyı hazırladıktan sonra tohumları ekip üzerini çok ince bir toprak tabakası ile kaplamanızı, korkmadan saksıdaki tüm toprağı ıslatmanızı, mutlaka ve çimleninceye kadar gölge bir yerde tutmanızı öneririm. Hatta kuruma tehlikesini bertaraf etmek için saksının üzerini mutfakta kullandığınız film tabakası, kesilmiş pet şişe vb. şeylerle kapatmayı bile düşünebilirsiniz.
İsterseniz önce iki üç tane tohumu bir test edin. Kağıt mendil veya pamuk içinde (Bunları sürekli ıslak tutmak daha kolaydır.) çimlendirmeye çalışın. Hani çocukluğumuzda fasulye mercimek çimlendirdiğimiz gibi. Bakalım tohumlar sağlam mı?
denizakvaryumu
15-07-2007, 22:58
Kokusunu hissedebildiniz mi.?
Resmi çeken: Derya Özen.
Çekildiği tarih: 24.06.2007
Çekildiği yer 1600 rakımlı Aktepe.
Bu dağın büyük bir bölümü bu şekilde kekik ile kaplı.
Kekiği hep ege ve akdeniz bölgesinin bitkisi diye bilirdim...çok şaşırdım...kekik ılıman iklimlerin bitkisi değil mi?
[QUOTE=yücel özlem;130780]
Halen ekmeye devam ediyor musunuz bilmem. saksıyı hazırladıktan sonra tohumları ekip üzerini çok ince bir toprak tabakası ile kaplamanızı, korkmadan saksıdaki tüm toprağı ıslatmanızı, mutlaka ve çimleninceye kadar gölge bir yerde tutmanızı öneririm. Hatta kuruma tehlikesini bertaraf etmek için saksının üzerini mutfakta kullandığınız fim tabakası, kesilmiş pet şişe vb. şeylerle kapatmayı bile düşünebilirsiniz.
Tutturana kadar pes etmemeye niyetliyim. Bu artık kekikle benim aramda bir yarışa dönüştü, bakalım kim kazanacak:)
Dediklerinizi aynen yapıyorum. Sadece sabahları çok az olmak üzere erken saatte güneş gösteriyorum.
Teşekkürler.
Derya Özen
16-07-2007, 13:04
Denizakvaryumu: Kekeğin, hangi bölgenin bitkisi olduğu konusunda çok bilgili değilim. Ama bizim buralarda, yani Ankara ve ilçelerinde, inanılmaz derecede çok kekik var. Bizim köyümüzde hemen hemen her yerde yetişiyor! O resmi çektiğim dağ, bizim köye 5 km kadar uzaklıkta ve dağın tamamı kekik ile kaplı. Sadece orası değil köyün etrafında pek çok yer öyle.
Bir ara bizim köye yakın bir köyde meraklı bir arkadaş madımak tarlası oluşturmuş diye duymuştum. Bu işten para kazandımı bilmiyorum doğrusu. Bu sene gidince bir görüşeyim bakalım dönünce burdan yazarım.
Saygıyla.
Buradaki bir markette ilk defa konservesini gördüm madımağın. Belki de o arkadaşın üretimidir kimbilir! :)
fahrikucuktas
24-12-2008, 21:35
Erzincan da madımak her yerde var.
tigerX bu başlığı açmış resim likleride çıkmıyor site engellenmiş. Ne olacak! Bu konuyu bilen arkadaşlardan bu konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz. Yada kapatılsın.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.