View Full Version : Drasena (Dracaena marginata)
toprak ve genel bakımı hakkında acil bilgiye ihtiyacım var yoksa bitki ölecek acele edin çaresizim!!! şimdiden teşekkürler...
Mine Pakkaner
23-04-2006, 20:33
Acaba maginaa dediğiniz bir dracena mı? lütfen bir resmini yollayın ki, acil olarak sizin küçükle ilgili bakım bilgisi verelim. :)
dediiniz dogru bide resmini yollm dedim saolun simdiden.
Mine Pakkaner
24-04-2006, 00:03
Evet bu bir dracena marginata.
Organik madde bakımından zengin toprakları severler. Bu yüzden sadece torfta yetiştirilmeleri uygun değildir. En kısa zamanda saksısını değiştirip yeni saksıya güzel bir harç koyun.Kireçsiz suları sever. Doğrudan güneş ışığına koymayın, ancak aydınlık yerde durmalı.Ortalama 15-30 derece sıcaklık sever.Kışın verilen su miktarı azaltılır. Baharla birlikte gübrelenir.Salon bitkileri için hazır bir gübreyi veriniz.Etiket bilgilerine uyunuz. Aşırı sulama yaparsanız çürümeye sebep olursunuz. Fazla hava akımına maruz kalmasın, gelip geçerken çarpmayın, yaprak uçları kurur. Umarım uzun süre sağlıklı olarak evinizi süsler.
Bu arada, sevgilli yöneticimiz Malina hep şöyle söyler.;
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=131
Siz den de aynı şeyi rica edebilir miyiz?
wonderlands
07-10-2006, 14:39
evet dracaena'mın yaprak uçlarında sararıp kurumalar var bunun için ne yapabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.biraz araştırdım ama yeterli cevap bulamadım... :( ve bakımını nasıl yapmam gerekiyor?
Mine Pakkaner
07-10-2006, 17:46
Yaprak uçları suyun fazlalığı veya eksikliğinden, tabakta birikmesinden, hava akımına maruz kalmaktan, çok ışık ve güneşten, besleme problemlerinden kaynaklanır. Tabii bu fizyolojik bir problemse geçerli.(Genelde drasenada problem fizyolojiktir). Bitkinizin yaşam şartlarını iyileştirin. :)
wonderlands
10-10-2006, 16:58
evet konu açmak için zorlandım açıkcası.çok teşekkür ederim.hoş bir görüntü vermiyor yaprak uçları. bi sorum daha olacak draceana çok ışık sevmez mi? ve yapraklarına su püskürtmeli miyim?
Mine Pakkaner
10-10-2006, 17:22
Kışın kalorifer veya soba gibi ısıtıcılar yoğun çalıştığında ortamı kurutmakta. O zaman su püskürtebilirsiniz. Bu su kireçsiz olmalı.Püskürtme öncesi yaprakların tozları silinmeli. Dracena yoğun ve doğrudan güneş ışığı sevmez. Az ışıklı ortama tahammül eder.
wonderlands
10-10-2006, 17:26
Kışın kalorifer veya soba gibi ısıtıcılar yoğun çalıştığında ortamı kurutmakta. O zaman su püskürtebilirsiniz. Bu su kireçsiz olmalı.Püskürtme öncesi yaprakların tozları silinmeli. Dracena yoğun ve doğrudan güneş ışığı sevmez. Az ışıklı ortama tahammül eder.
teşekkür ederim yardımlarınız için...
hanaltay
02-11-2006, 13:04
merhaba dracena bitkisinin budama zamanı nezaman yapılır ve ne şekilde onu öğrenmek istiyorum bilgileriniz için teşekkürler
loransay
04-12-2006, 12:52
merhaba ben lale oransay
arkadaşlar acilen yardıma ihtiyacım var
benim dracena bitkimin yapraklarında beyazlıklar oluşmaya ve rengi açılmaya başladı acaba nedeni nedir bilen varsa bana yardım edebilir mi?
ne tür beyazlıklar acaba, suyun kireçli olmasından mı, başka bir sorun mu, daha ayrıntılı anlatabilir, resim ekleyebilirseniz yardımcı olan arkadaşlar çıkacaktır.
loransay
09-12-2006, 12:07
merhaba, fotografı çektim ama buraya yükleyemiyorum. Ne hata yaptığımı da çözemiyorum. Çünkü istenen format ve kb'a getirdim. Hala "upload of file failed" diyor. Bitkimdeki beyazlıklara gelince yeni çıkan yapraklar beyaz. yeşil ya da açık yeşil bile değil. :( Eski yapraklarda da benek benek gruplar halinde beyazlıklar oluşmaya başladı. Bu arada bitkilerimi kireçli su ile değil, hazır içme suyu ile suluyorum.(Sanırım bu sularda fazla kireç yoktur.) Besinsizlikten olabilir mi? Gerçi çiçek coşturan kullanıyorum ama çok sık değil.
sukranayalp
10-12-2006, 12:01
benim tahminim böcek veya mantar zararı . Footoğrafa gerek var.
fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487)yüklemek için buraya bir göz atın..
sorun devam ederse tekrar bakalım..
Mine hanıma sorarız sorunu ..ya da fmt79 bir cevap verebilir
loransay
11-12-2006, 00:44
ilginiz için teşekkürler sayın memet. Verdiğiniz linkteki herşeyi uyguladım ama aynı sorun devam ediyor. tekrar tekrar denedim ama sonuç aynı. yeni üye oldum. Acaba yapmayı unuttuğum birşey mi var? Anlayamadım. Bilgisayardan kaynaklanıyor diyemiyorum çünkü iki farklı bilgisayardan fotoğraf yüklemeyi denedim. Umarım Mine hanım bir çare bulur. Çünkü yurt dışı bir gezimde çektiğim çok güzel tropik bitkiler var onları da bu sitede sizlerle paylaşmak istiyorum.
merhaba dracena bitkisinin budama zamanı nezaman yapılır ve ne şekilde onu öğrenmek istiyorum bilgileriniz için teşekkürler
Burada sorulmuş bir soru var ama cevap yok:)
Ben de aynı soruyu soracaktım. Annemin yetiştirdiği dracena bir metreyi geçti ve gövde yaklaşık 1-2 cm çapında ama sadece ana gövde var. Gövdeyi nereden budamak gerekir ki yan sürgünler patlak versin? Ayrıca bunu ne zaman yapmak gerekir? Ben gövdeyi inceledim fakat herhangi bir tomurcuk göremedim. Acaba lateral tomurcuklar gövde herhangi bir hasara maruz kalırsa mı oluşmaya başlıyor?
Not: Annem bu bitkiye içi seramik kaplı toprak bir küp içinde bakıyor. Sakıncası olabilir mi acaba? Aslında ben kendimi bildim bileli o bitki, o küpün içinde :) olsa herhalde olurdu şimdiye dek.
Mine Pakkaner
16-02-2007, 18:36
Dracenayı yazın sıcakta budarsanız, gövdenin sürgün patlatma şansı daha yüksek olur. Tepe çeliği ise her mevsim suda kolaylıkla köklenir.
Kendini bildin bileli o küpteyse, budamayacaksan bir ara saksı da değiştir Kürekçi :)
Ben değil, annem bakıyor ona. Yalnız şöyle birşey var. Dracena evimize ilk geldiğinde 20-30 cm kadardı. Toprağı da sürekli değiştiriyor annem :)
Peki budama noktası neresi olmalı? Kuruyup dökülmüş yapraklar ile canlı yaprakların sınırından mı yoksa köke yakın biryerlerden mi budamak gerekir?
antienflamatuar
03-04-2007, 15:16
Ben de annemden artık evinde istemediği bir "Dracena Marginata"ya aldım (evlat edindim). 4 saat süren bitki için sarsıntılı bir yoluculukla evimize ulaştık.
Sağlıklı bir gelişimi var. Saksı değişimi yapalı 2 yıl kadar olmuş. Henüz kökleri saksı dibinden çıkmıyor.
Toprak kalitesini arttırmak için ben toprak değişimi yapmak istiyorum.
Çiçek büyüme devresinde.Toprak değişimi için geç mi kalmış sayılırım?
Aynı saksıyı kullanmamı tavsiye eder misiniz? Yoksa daha iyi gelişmesi için bir numara da olsa büyüteyim mi?
Saksı - toprak değişimi önermezseniz gübreleme yapmayı düşünüyorum.
Cevap bekliyorum.
Çocuğunuzu güle güle büyütün Can Bey :),benim de aynı çiçekten var, yapraklarının yıkanmasını çok sever.Ben mart ayında gübre verdim.
Bu cevapla benim de arkadaşlara bir sorum olacak, acaba nisan ayında da gübre vermeli miyim?
Marginata bol aydınlık ve sıcağı çok sever.Böyle bir ortamda nem seviyeside iyi ise yeni filizlerde elde edbilirsin.
acelyakan
01-05-2007, 16:50
Merhaba.Belcika'dan yaziyorum.Evde esimin 15 yildir baktigi Dracena marginata var.Bes aydir burdayim ve ne yapmam gerektigine karar veremedim.Üc kök ama yaslanmis dallar ve yaprak döküyor.Dallari sirayla kesip cogaltmayi düsünüyorum.Bana fikir verebilir misiniz?Bu arada klavyem Türkce karakter icermedigi icin sorun yasiyorum.Simdiden tesekkür:rolleyes:
Dracaena'ya "Kardeş kanı " dendiği daha önce duymamıştım. Tuylerim diken diken oldu. Ben dracaena demeyi tercih ederim.
Asıl derdim bizdeki dracaena toprak yüzeyi altında minik dal üzerinde yapraklanma yaptı. Baktığımda oradan köklenmediğini gördüm. Onu ne zaman ve nasıl başka bir saksıya alabilirim?
Önceki mesajları okudum ama gövdeden çok sürgün versin diye yapılacak budamanın nasıl olacağını anlayamadım? Tam tepeyi kesmeyi mi kastediyorsunuz?
Dracenayı yazın sıcakta budarsanız, gövdenin sürgün patlatma şansı daha yüksek olur. Tepe çeliği ise her mevsim suda kolaylıkla köklenir.
Ben de alttan çıkan dalı tepe çeliğidir diyerek kesip suya koydum, bekliyorum.
Budama ile ilgili sorumuza henüz bir cevap alamadık, işler azalınca soruyu tekrarlarım :-)
*Bitki adıyla ilgili itirazım da sürüyor.
yase_erdo
27-05-2007, 13:32
Merhabalar,
Benim de bir Dracaena Marginata çiçeğim var. Rengi tamamen yeşil değil, yaprakların kenarları şerit halinde açık renk. Arkaları da hafif bordomsu. Son günlerde hızlı biçimde yaprak döküyor. Yaprakları önce uçtan itibaren kızıllaşıyor, sonra sararıyor ve ertesi gün gidiyor..:( İlk başlarda direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir cam kenarına koymuştum. (diğer çiçeklerimin yanına) Ancak hava akımı konusunda hassas olduğunu öğrenince daha az akım olan bir yere taşıdım. Sanırım yerini sevmedi. Yaprak uçları da yanık yanık. Suyuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Toprağının nemli olmasına özen gösteriyorum. Düzenli olarak su püskürtüyorum. 15 günde bir sıvı bitki besini veriyorum. Hatta geçen gün belki kendine gelir diye yıkadım da... Banyonun ardından sanki biraz canlandı ama yaprak dökmeye devam ediyor. Sizce nerede hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Bir de ev içinde sigara içiliyor olması genel olarak çiçekleri etkiler mi?
Şimdiden teşekkürler
Merhabalar,
Benim de bir Dracaena Marginata çiçeğim var. Rengi tamamen yeşil değil, yaprakların kenarları şerit halinde açık renk. Arkaları da hafif bordomsu. Son günlerde hızlı biçimde yaprak döküyor. Yaprakları önce uçtan itibaren kızıllaşıyor, sonra sararıyor ve ertesi gün gidiyor..:( İlk başlarda direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir cam kenarına koymuştum. (diğer çiçeklerimin yanına) Ancak hava akımı konusunda hassas olduğunu öğrenince daha az akım olan bir yere taşıdım. Sanırım yerini sevmedi. Yaprak uçları da yanık yanık. Suyuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Toprağının nemli olmasına özen gösteriyorum. Düzenli olarak su püskürtüyorum. 15 günde bir sıvı bitki besini veriyorum. Hatta geçen gün belki kendine gelir diye yıkadım da... Banyonun ardından sanki biraz canlandı ama yaprak dökmeye devam ediyor. Sizce nerede hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler
Sorun tam olarak bu mu bilemem ama toprağın nemli olması konusuna takıldım ben. Çünkü sanırım bu türlerin suyla çok arası yok. Ben kışın 3 haftada bir suluyordum nerdeyse, şu sıralarda da bir hafta-10 günde bir falan suluyorum. Toprağın üst kısmı ciddi ciddi kurumuş oluyor. Bunu da sevdiğini düşünüyorum çünkü aldığımda hafif sarımsıydı, yine de en iyisi bu diye almıştım. Ama şimdi yemyeşil.
İlk başlarda direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir cam kenarına koymuştum. (diğer çiçeklerimin yanına) Ancak hava akımı konusunda hassas olduğunu öğrenince daha az akım olan bir yere taşıdım. Sanırım yerini sevmedi. Yaprak uçları da yanık yanık. Suyuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Toprağının nemli olmasına özen gösteriyorum. Düzenli olarak su püskürtüyorum. 15 günde bir sıvı bitki besini veriyorum. Hatta geçen gün belki kendine gelir diye yıkadım da... Banyonun ardından sanki biraz canlandı ama yaprak dökmeye devam ediyor. Sizce nerede hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Benim de aynı çiçekten var ve çok sağlıklı benim ki gölge de duruyor.4 günde bir az su veririm fakat yapraklarını sık sık yıkıyorum.15 günde bir sıvı gübre veriyorum.Çiçeklerimin yanında sigara içilmiyor.Yanından geçenlerin çarpamayacağı bir yerde duruyor.
yase_erdo
27-05-2007, 22:51
öncelikle yanıt veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. ortamın loş göründüğü doğru, çünkü akşam saatlerinde ve cep telefonuyla çekmiştim, ancak bu kadar becerebildim..:) aslında gündüz daha aydınlıktır. ama sanırım asıl sorun toprağını fazla nemli bırakmam. şu andan itibaren sulama işini azaltıyorum. 15 günde bir sıvı besin ve su püskürtme işine devam edeyim. bakalım, inşallah bir an önce kendine gelir ve sağlıklı fotoğraflarını yollarım...
öncelikle yanıt veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. ortamın loş göründüğü doğru, çünkü akşam saatlerinde ve cep telefonuyla çekmiştim, ancak bu kadar becerebildim..:) aslında gündüz daha aydınlıktır. ama sanırım asıl sorun toprağını fazla nemli bırakmam. şu andan itibaren sulama işini azaltıyorum. 15 günde bir sıvı besin ve su püskürtme işine devam edeyim. bakalım, inşallah bir an önce kendine gelir ve sağlıklı fotoğraflarını yollarım...
İnşallah :)
gokhan aydinli
29-05-2007, 15:11
Bu çiçek uygun ortam sağlanırsa bir hayli hızlı büyüyen ve dayanıklı bir yapıya sahip.
Yaprak uçları sadece hava akımı yada aşırı sulama veya susuzluktan değil çarpma ve sürtünmeler sonucu sararma kuruma yapabilmekte, az ışık alan karanlık olmayan yerlere iyi adapte olduğunu söyleyebilrim..
Toprağın üst kısmı özellikle yazın nemli olmalı, çok su sevmiyor yarakları ise suya bayılıyor yapraklarını haftada bir yıkamak kışın ise kapalı mekanlarda ihtiyacı olan nem için su püskürtmek gayet yerinde olacaktır...
Plumbago
01-06-2007, 19:08
Dracaena'ya "Kardeş kanı " dendiği daha önce duymamıştım. Tuylerim diken diken oldu. Ben dracaena demeyi tercih ederim.
Asıl derdim bizdeki dracaena toprak yüzeyi altında minik dal üzerinde yapraklanma yaptı. Baktığımda oradan köklenmediğini gördüm. Onu ne zaman ve nasıl başka bir saksıya alabilirim?
Önceki mesajları okudum ama gövdeden çok sürgün versin diye yapılacak budamanın nasıl olacağını anlayamadım? Tam tepeyi kesmeyi mi kastediyorsunuz?
Aslında bu soruya bir de resim ekleseydiniz daha anlaşılır olurdu :)
Anladığım kadarıyla iki sorunun cevabı birbirinde gizli ;) Dracaena bitkisi gövdesinden gelişme gösterebilen bir bitkidir. Dolayısıyla tepeden kesilen bir dalın köklenmesi ve kalan kökün dallanması mümkündür. Sizin toprak yüzeyindeki dalı ilkbahar başında kesip başka saksıya almanız durumunda büyük ihtimalle yeni bir dracaena sahibi olmanız olasıdır.
Yalnız kestiğiniz yeri fazla zedelememeye dikkat edin ve kestikten hemen sonra toprakta kalan dalın üzerini aşı macunu ile kapatarak yaranın hava almamasına özen göstermeniz başarı oranınızı arttıracaktır.
Aslında bu soruya bir de resim ekleseydiniz daha anlaşılır olurdu :)
Anladığım kadarıyla iki sorunun cevabı birbirinde gizli ;) Dracaena bitkisi gövdesinden gelişme gösterebilen bir bitkidir. Dolayısıyla tepeden kesilen bir dalın köklenmesi ve kalan kökün dallanması mümkündür. Sizin toprak yüzeyindeki dalı ilkbahar başında kesip başka saksıya almanız durumunda büyük ihtimalle yeni bir dracaena sahibi olmanız olasıdır.
Yalnız kestiğiniz yeri fazla zedelememeye dikkat edin ve kestikten hemen sonra toprakta kalan dalın üzerini aşı macunu ile kapatarak yaranın hava almamasına özen göstermeniz başarı oranınızı arttıracaktır.
Cevabınız için teşekkürler.
İzleyen mesajda açıkladığım gibi ben sürgünü kesmiş bulundum ve aşı macununu maalesef bilmediğimden yapmamıştım. Sürgün suda köklenmeye başladı.
Elimdeki biçimsiz ana gövde de tek tepeçeliği var. Anladığım tepe sürgününü de alsam ve üzerinde hiç yaprak olmasa da drasena dallanabilir. Doğru mu?
BENBEN1967
05-06-2007, 11:27
Dallanabiliyor.Ben kök yapmak için birini kırmıştım yeniden dal çıkarttı,ama çelik köklenememişti:(
Daha öncede belirttiğim gibi Dracaenaya kardeş kanı dendiğini duymadım, çiçekçi katalogları, kitaplar ve internette de karşılaşmadım.
Sınırlı kullanımı mı var yoksa sadece bir öneri mi anlamadım.
İnternette kırmızı reçinesinden dolayı yalnızca Dracaena draco L.'ye ejder kanı dendiğini buldum.
Eğer dracaena'ya başka türkçe ad bulunamıyorsa ve türkçe bir ad ile yazılmak isteniyorsa birçok yerde yapıldığı gibi Drasena olarak yazılmasını daha doğru buluyorum.
BENBEN1967
05-06-2007, 11:39
Geçekten bunun adını değiştirelim ,tüylerim ürperiyor inanın buraya bakmak bile istemiyorum çoğunlukla.Kardeş kolları diyelim bence ,kol gibi uzuyor zaten ;)
Merabalar,
Bende de bu bitkiden var,geldiğinde küçüktü 5 senede epey yol aldı.Yalnız 1 senedir falan bu en büyük sürgünün yaprakları aşağı doğru inmeye başladı.Acaba ışıkla ilgili mi diye düşünüyorum.Pencereye yakın bir yerde güneş görebiliyor.Eskiden top gibiydi şimdi biraz şekli değişti,neden olabilir acaba?Bir de ne yapabilirim eski haline dönmesi için?
bernay35
26-10-2007, 23:32
Selamlar..ben de 4gün önce yapraklarına filan dikkat etmeden Dracaena aldım ama daha dün farkettim ki yapraklarının altında ve üstünde beyaz pamuğa benzer şeyler var ve elimle onları sıyırdığımda o beyaz şeyin olduğu yer açık yeşil bir renk almış oluyor.inşallah anlatabilmişimdir:) bit olduğunu sanmıyorum çünkü ahreket etmiyorlar.Acaba bu nedir ve bitkiye bir zararı var mıdır?nasıl yok edebilirim?
Selamlar..ben de 4gün önce yapraklarına filan dikkat etmeden Dracaena aldım ama daha dün farkettim ki yapraklarının altında ve üstünde beyaz pamuğa benzer şeyler var ve elimle onları sıyırdığımda o beyaz şeyin olduğu yer açık yeşil bir renk almış oluyor.inşallah anlatabilmişimdir:) bit olduğunu sanmıyorum çünkü ahreket etmiyorlar.Acaba bu nedir ve bitkiye bir zararı var mıdır?nasıl yok edebilirim?
Zararlılar bölümüne bakmanız sizin için daha aydınlatıcı olur.
artkadaslar bende spati var yaklasık 1 yıldır onun buyumesı ıcın herseyı yaptım tum odaları gezdı ama nedense cıcek acmıyor ve hep yaprakları asagıya bakıyor ne yapmam lazım bılgı verırsenız sevınırım
durakkan
20-01-2008, 12:54
Merhabalar,
Marginata'nın köklendirmesi ve çoğaltılması ile ilgili bilgi verecilecek ve deneyimini aktarabilecek bir arkadaşımız var mı?Teşekkürler...
seherkor
08-02-2008, 01:56
merhaba
ben de dracena indivisa için bilgi istiyorum
lütfen yardım edermisiniz
Süleyman KOÇAK
18-02-2008, 14:52
Merhaba dostlar.
Ben de bir margarita (veya marginata) bitkisi satın aldım. Ancak uygun yaşama ortamları hakkında bilgim yok. Nasıl bir ortam ister? Su ve nem ihtiyacı nedir? Bakımında nelere dikkat etmek icabeder? Hangi toprak çeşidinden hoşlanır? Çiçekçiden getirdikten sonra yapılaması gerekenler nedir?
Ayrıca fotoğrafta da görüldüğü gibi uçlardaki sararmalar normal midir?
Bilgi verirseniz memnun olurum.
Sağa sola dokunmayı, sürtmeyi sevmeyen bir bitki. Uçtaki kurumalar genelde bundan olur. Çiçekçiden alındıysa ilk iş spreyle su sıkmak olmalı. Yaprakları parlatması için bazı çiçekçiler kimyasallar sıkarlar üstlerine. Doğrudan güneş almasın. Düzenli olarak da çevirirsiniz. Bunun dışında özel bir bakım istemez. Ben dipten suluyorum. Daha geçen ay verdiği filizi ayırıp hediye gönderdim. Soğuğu sevmez.
Buket Aknar
18-02-2008, 21:26
Merhaba dostlar.
Ben de bir margarita (veya marginata) bitkisi satın aldım. Ancak uygun yaşama ortamları hakkında bilgim yok. Nasıl bir ortam ister? Su ve nem ihtiyacı nedir? Bakımında nelere dikkat etmek icabeder? Hangi toprak çeşidinden hoşlanır? Çiçekçiden getirdikten sonra yapılaması gerekenler nedir?
Ayrıca fotoğrafta da görüldüğü gibi uçlardaki sararmalar normal midir?
Bilgi verirseniz memnun olurum.
Başından itibaren bu bölümü okursanız sanırım Dracaena margarita hakkında gereken bilgileri bulacaksınız.
Süleyman KOÇAK
22-02-2008, 11:51
Merhaba dostlar.
Bu bitkinin gerçek adını bilen varsa lütfen buraya yazsın. Çiçekçim margarita demişti. Forumu incelediğimde görüyorum ki marginata da deniliyor. Kafam karıştı doğrusu. Bu meseleyi aydınlığa kavuşturalım.
Selametle..
berduray
04-03-2008, 12:33
Ben çeliği direkt diktim, suda çimlendirmem mutlaka şart mı?, direkt dikince tutma şansı nedir?
Bilgisi olanlar paylaşabilir mi?Lütfen.
Merhaba,
Gövde yüksekliği yerden 1.5 m, çapı 9 cm ve yaklaşık 15 yıllık marginatayı, gövdesini keserek kısaltmak istiyorum. Gövdenin daha önceden kesildiği yerde 4 ayrı uzun ve artık çelimsizleşmiş rozet dalı var. Eğer gövdeyi budarsam bitki gövdesi odunsulaştığı için ölür mü? Ölmez ise budayacağım yerden sürgün verir mi? Sürgünlerin bir tane değilde 3-5 tane olması için ne yapılabilir? Budanan üst kısımdaki kalın gövdeyi tekrar toprağa diksem tutar mı?
berduray
19-03-2008, 17:32
Ben direkt toprağa diktim onbeş gün oluyor, hala bir hareket yok, ne oldu ne öldü anlıyacağınız, umarım kendini toparlamaya ve kök yapmaya çalışıyordur.
Gelişmeleri yine bildiririm.
Benim 2 senelik dracaenam vardı.geçtiğimiz kış üşüdüğü için bahara kadar zor dayandı,heryeri erimeye başladı ve eridi.Yalnız tepe çeliği vardı,üzerinde 2-3 yapraklı,onu kestim suya koydum,acaba köklenirmi.Tahmin edeniniz varmı arkadaşlar.yada bu şekilde köklendiren oldumu aranızda.sevgiler...
Hiç süphen olmasın köklenir. Yalnız suyunu fazla bulanmadan sıkça değiştirki çürümesin.
Merhaba,
Gövde yüksekliği yerden 1.5 m, çapı 9 cm ve yaklaşık 15 yıllık marginatayı, gövdesini keserek kısaltmak istiyorum. Gövdenin daha önceden kesildiği yerde 4 ayrı uzun ve artık çelimsizleşmiş rozet dalı var. Eğer gövdeyi budarsam bitki gövdesi odunsulaştığı için ölür mü? Ölmez ise budayacağım yerden sürgün verir mi? Sürgünlerin bir tane değilde 3-5 tane olması için ne yapılabilir? Budanan üst kısımdaki kalın gövdeyi tekrar toprağa diksem tutar mı?
Cesaretimi topladım, nisan ayında gövdeyi çelimsiz rozet dalların çıktığı yerin biraz altından dümdüz budadım. Geriye 1.5 m çubuk gövde kaldı. Budadığım yerin üzerine çürüme olmasın diye erimiş mum damlattım. Bir buçuk ay sonra kesilen yerin etrafında tomurcuklar oluşmaya başladı yani sürgün veriyor..
Demekki kalın gövdesi tomurcuk çıkarmaya engel değilmiş. rozet dallar büyüyüp çelimsizleştikte aynı şeyi yapmaya devam edeceğim buda sanırım gövdenin ağacımsı şekilde kalınlaşarak belkide bitkiyi daha değerli hale getirecektir.
Budamayı çok aşağıdan yapıp, kalın gövdeden çelik yapmaya cesaret edemedim. Tutacağından emin olmadığım için... ama sanırım Sitede Ali M. ALI nın tarif ettiği " air layering" havai köklendirme metodu başarılı ile uygulanabilir..
Çiçekçim margarita demişti. Forumu incelediğimde görüyorum ki marginata da deniliyor.
Konu başlığında olduğu gibi doğrusu marginata, bazen olur böyle şeyler, terimlere yabancı olduğumuzdan aklımızda kolay olanı yada çağrıştıranı ne ise o şekilde de kalabiliyor yada adlandırabiliyoruz.
bölümü komple okudum, ancak kafam karıştı! bir arkadaş bol güneşi sever derken diğer arkadaş fazla ışığı sevmez diyor. Kısa bir süre önce Dracaena Marginata mın toprağını değiştirdim. değişim yaparken saksının altında birikmiş kökleride kestim ve havalar ısındığı için odadan balkona aldım. fakat ölüyor gibi :( yapraklarının çoğu döküldü. ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar,
Marginata'nın köklendirmesi ve çoğaltılması ile ilgili bilgi verecilecek ve deneyimini aktarabilecek bir arkadaşımız var mı?Teşekkürler...
Ben köklendirdim.Önce suya koymuştum.15 gün suda durdu.Çürüyecek korkusuyla torf+toprak karışımına diktim.10 gün üstünü şeffaf bir torbayla kapattım.Şimdi yeni yapraklar çıkartıyor.Bu dediğim işlemleri nisan ayında yaptım.Bu çiçekte ilk denememdi.Şans eseri tuttu.:)
hkn, Marginata çalı grubundan tropikal bir küçük ağaç çeşidi. En iyi aydınlık ortamlarda gelişiyor. Direkt kızgın güneş ışığını almadığı sürece güneş ışığınıda tolere ediyor,biraz daha gölge ortamıda tolere edebiliyor ama o zamanda yaprakları cılızlaşıyor bünyesi zayıflayıp iyi gelişmiyor. Fazla sulanmaktanda hoşlanmayan bir bitki.Bu bitkiyi de çok ıslatmadan,tabağında su biriktirmeden,nemli tutacak miktarda sulamak gerekiyor. Ancak böyle olursa yaprak dökmüyor, yada yaprak uçlarında sararmalar yapıp kuruyarak şekil bozukluğuna neden olmuyor.
saksı/toprak değiştirirken köklerindede budama yaptığın için bitki belki biraz afallamıştır ama çok kök kaybı olmamışsa veya köklerinde çürüme yoksa bu onu öldürmeyecektir. Hem kök budamanın hemde sulamanın etkisiyle bitki kendine gelene kadar yapraklarını dökmüş olabilir bu bana normal geliyor. Benimde başıma geldi. sıcak ama yarı aydınlık bir ortamda dinlendirmeye devam edersen, en geç 4-5 hafta içinde kendini toparlar..
hkn, Marginata çalı grubundan tropikal bir küçük ağaç çeşidi. En iyi aydınlık ortamlarda gelişiyor. Direkt kızgın güneş ışığını almadığı sürece güneş ışığınıda tolere ediyor,biraz daha gölge ortamıda tolere edebiliyor ama o zamanda yaprakları cılızlaşıyor bünyesi zayıflayıp iyi gelişmiyor. Fazla sulanmaktanda hoşlanmayan bir bitki.Bu bitkiyi de çok ıslatmadan,tabağında su biriktirmeden,nemli tutacak miktarda sulamak gerekiyor. Ancak böyle olursa yaprak dökmüyor, yada yaprak uçlarında sararmalar yapıp kuruyarak şekil bozukluğuna neden olmuyor.
saksı/toprak değiştirirken köklerindede budama yaptığın için bitki belki biraz afallamıştır ama çok kök kaybı olmamışsa veya köklerinde çürüme yoksa bu onu öldürmeyecektir. Hem kök budamanın hemde sulamanın etkisiyle bitki kendine gelene kadar yapraklarını dökmüş olabilir bu bana normal geliyor. Benimde başıma geldi. sıcak ama yarı aydınlık bir ortamda dinlendirmeye devam edersen, en geç 4-5 hafta içinde kendini toparlar..
yardımın için teşekkür ederim petulya. söylediğin gibi umarım kendini toparlar.
nuran berna
09-06-2008, 15:25
Bendeki dracenanın dallarından birini kestim.Kestiğim yerin az altında bir kabartı çıktı.Acaba bu yeni bir dal oluşumu mu?
Kestiğim dalıda suya koymuştum.Oda köklendi.Onu diğer saksının yanına diksem olur mu?Yoksa ayrı bir saksıya mı almalıyım?
hakan_şimşek
31-07-2008, 15:07
bendede bu çiçekten var. gerçekten çok hoş.
zeynep kübra
18-08-2008, 10:47
Herkese merhabalar. Benimde drecena çiçeğimin bulunduğu saksının altından kökleri çıkmaya başladı ancak saksı değişimi için uygun mevsim mi bilmiyorum bu nedenle tereddüt edip değiştiremiyorum. Ama saksı altından saçak saçak çıkmışlar zemine değip kuruyor bazıları. Ayrıca yaprak uçlarında çok sararma var onları nasıl yok edebilirim yeni sararmalar olmasın diye sürtünme olmamasına dikkat ediyorum ama eskileriyle yaşayacak mı yoksa aşırı sararmış olanları koparmalı mıyım onu bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
hakan_şimşek
18-08-2008, 11:34
bence değiştir bende 1 ay once değiştirdim.
Zeynepcim yine resim eklememişsin...ama sanırım ben olsam değiştirmezdim, saksın çok mu küçük bilmiyorum ama saksı altındaki kökleri budayıp alttan su vererek sararmaların önüne geçebilirsin bence. Tümden sararmış yapraklar zaten çektinmi gelir, yani koparmana gerek yok, onları temizle, merak etme yerini yenileri alacak ;)
zeynep kübra
19-08-2008, 13:00
Drecenamın son hali. Fotoğraflı yani :dilli:
Dracenan gayet iyi görünüyor bence...Saksı değişimine şimdilik gerek yok. Sen dediklerimi yap, önümüzdeki bahar toprağını ve saksısını değiştirisin.
kamilyay
22-08-2008, 10:21
iyi günler, ben yeni üye oldum .birkaç gündür siteyi inceliyorum.sitede ve forumlarda oldukça yararlı bilgiler var,ve herkez samimiyetle bilgilerini tecrübelerini paylaşıyor.
dracena hakkında konuları inceledim.çiçeğim bir yıldır formunu biraz kaybetti dalları yamulmaya şekilsizleşmeye başladı.resimlerini eklemeye çalışacağım.budamak istiyorum ama görüntüsünü ve sağlığını bozmaktan korkuyorum.bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler.
kamilyay
22-08-2008, 10:27
resimleri yükleyemedim tekrar deniyeceğim
hakan_şimşek
22-08-2008, 11:29
Benim bitkimde böyle oldu sorun ışık. Bitkiniz sanırım ışığa yöneliyor.
bitkiseli
22-08-2008, 11:44
Sayın Zeynep Kübra, bitkiniz çok sağlıklı gözüküyor acaba bulundurduğunuz yer ve nasıl bir bakım uyguladığınızı yazar mısınız? ben 10 gün önce G.antep'ten 1 tane aldım ama sanırım yol biraz hırpaladı yaprak uçları sararmaya durdu, sizinkiler gayet canlı duruyor.
Sayın kamilyay, bence budamayın, yeşil bitkiler için olan sıvı besinden verin 15 günde bir. Biraz besin iyi gelir.
Ben bu çiçeği çok seviyorum. Hatta en çok sevdiklerimden diyebilirim. Çünkü salona çok yakışıyor. En kısa zamanda almalıyım bu çiçekten. Bu çiçek sadece çelik yöntemiyle mi çoğaltılıyor ?
Süleyman KOÇAK
22-08-2008, 15:27
Merhaba arkadaşlar.
Fotografta gördüğünüz üzere, üçer sürgünü olan (standart denebilecek) iki marginatam var. Ben büyük dalın yanında bir de küçük sürgün olan formları seviyorum.
Acaba diyorum; üçlü sürgünü olan margaritalarımdan birinin iki sürgününü kessem, birini birinci saksıya diksem, diğerini de tek sürgünü kalan öbür saksıya diksem, başarılı olabilir miyim?
Bu işlem için zaman uygun mu?
Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.
Selâmlar..
hakan_şimşek
22-08-2008, 16:00
Benimde var bu bitkiden geçen sene bu aylarda dikmiştim. ama siz yinede ya sonbaharı yada ilkbaharı bekleyin. :rolleyes:
orkunkırcı
14-09-2008, 01:36
Dracaena için çelik alma işlemini biri anlatabilir mi, neresinden kesilecek acaba.
Gövdeden çıkan sürgünler köklendirilip dililir.
orkunkırcı
14-09-2008, 15:07
Erbek kardeşim ilgin için teşekkürler.
fatmairmak
18-09-2008, 16:53
Merhaba,
Benim dracenamın tam tepesi yanlışlıkla kırıldı. Ben de hemen saksıya diktim. Dikeli henüz 1 hafta oldu.
Sizce direkt saksıya diktiğim için tutar mı?
Saksıdan çıkartıp suya koyup 15 gün sonra tekrar mı diksem?
orkunkırcı
20-09-2008, 10:39
Sanırım önce köklendirmen iyi olur. 76 nolu mesaja bakın isterseniz.
hypnoposion
09-11-2008, 02:25
Dracaena Marginata ile şahsi olarak bugün tanıştım.Ankara'da oturuyorum ve Praktiker'in "botanik reyonu"nu sık sık ziyaret ederim.Bu akşam mağazanın girişinde bu bitkiyi 2.99 ytl ye görünce doğrusu boyutu ile fiyatı arasındaki tezat birhayli dikkatimi çekti.Ankara'da ikamet edenlerin kaçırmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünüyorum zira çiçekçilerde bu bitkinin fiyatı ortalama 30 ytl den başlıyor.Hemen bir tane kendime bir tane de kayın valideme aldım.Eve gelip heyecanla forumun başına geçtim ve yorumlarınızı okudum.Bu güzel bitkiye sahip olmak ve bakımı ile ilgili çaresiz kalmamış olmaktan dolayı mutluyum.Bir kez daha doğru adreste olmanın keyfini yaşıyorum.Bol çiçekli günler dileklerimle...
Çok varmıydı ki, kalmışmıdır? Ben de gidip alayım hemen.... Dün aldım dediniz dimi? 3 ytl ye bitmiş olabilir, dimi? Ben biraz uzağım da praktikere, sizin adınıza sevindim güle güle büyütün dracenanızı ;)
hypnoposion
10-11-2008, 19:14
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim sayın erbek ve sanırım hala mevcutlar zira sayıları oldukça fazla idi.Şayet 1-2 gün içerisinde uğramanız mümkün olabilirse satın alma şansınız çok yüksek.Orta boylar 2.99 ytl,3 lü büyük boy olanları 19.90 ytl.Sevgilerimle...
KARATOPRAKLI
20-11-2008, 09:30
Merhaba
Benim de bir marginatam var sanırım ölmek üzere yapılabilecek bir şey varmı bilmiyorum en kötü durumda olana ne gibi yardım yapabilrsiniz neler önerirsiniz?
Aldım hypnoposion, çooooook teşekkür ederim, bir kaç gün oldu ama siteye giremedim fırsat olmadı, çok mutluyuz şu anda :) Taşımak sorun olmasa büyük olanından da almak isterdim aslında. Çok güzellerdi. Bir sürü almak geldi içimden. Bilgilendirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
hypnoposion
27-11-2008, 20:03
Aldım hypnoposion, çooooook teşekkür ederim, bir kaç gün oldu ama siteye giremedim fırsat olmadı, çok mutluyuz şu anda :) Taşımak sorun olmasa büyük olanından da almak isterdim aslında. Çok güzellerdi. Bir sürü almak geldi içimden. Bilgilendirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
Sizin adınıza sevindim sayın @erbek,çok haklısınız insanın kucak dolusu alıp eve götüresi geliyor.Bir katkım oldu ise ne mutlu bana.Benimkiler, ilk günler beni birhayli korkuttu doğrusu.Forumdaki diğer marginata sahibi arkadaşlardarınkilerde olduğu gibi sararma ve dökülme sonucu bir kaç alt yaprak kaybettim .Sonrasında sanırım ortama adaptasyon sağlamış olacaklar ki kullandığım sıvı bitki besini ilavesiyle birlikte şuan sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
Dracaena'ya "Kardeş kanı " dendiği daha önce duymamıştım. Tuylerim diken diken oldu....
Melih Cevdet ANDAY Anı adlı şiirinde şöyle der:
"Sevdiğim çiçek adları gibi
Sevdiğim sokak adları gibi
Bütün sevdiklerimin adları gibi
Adınız geliyor aklıma"
Aslında bütün çiçek adlarını severim...
Latince adlarından söz etmiyorum. Türkçe adlarından söz ediyorum...
Hemen hemen hepsinin adı şiirseldir. Pek çoğunun da adını çocuklarımıza vermişizdir. Ama Kardeş Kanı?.. (Latince ismi: Centranthus...)
İnsanı nasıl da rahatsız ediyor... Kim neden bu adı vermiş buna, nasıl anonim hale gelmiş bilmiyorum...
Bahçemde var bu çiçekten.
Çok arsız bir çiçek oysa...
Öyle dramatik bir görünüşü de yok.
Güzel, evet bir arada iken çok gösterişliler.
Üstelik yayılıcı da...
Hiç olmadık yerlerden çıkıyorlar.. Duvar diplerinden, taşların aralarından fışkırıyorlar... Boyları 1 metreye ulaşanları oluyor. Soğuktan da, ayazdan da; kardan, borandan da korktukları yok...
Hani yine de razı gelmem ama öyle kırılgan, öyle nazik, öyle naif olsalar bari... Ama neden kardeş kanı adını vermişler anlamış değilim.
Bu çiçeğin adını ilk duyduğumda ister istemez aklıma İnsanlığın ilk cinayeti olduğuna inanılan kardeşin kardeşi (Hz Adem'in çocukları olan Kabil'in Habil'i) öldürmesi aklıma geliyor?... Nitekim Cezmi ERSÖZ'ün de içini sızlatmış bu isim... (Kafka Market Syf 75) Ama onun sözünü ettiği bir çiçek değil aktarlarda satılan bir tür mercan kayasına verilen ad. Ezilip suyla tülbentten geçirildikten sonra limon damlatılarak içiliyormuş. Korkusu olanlara iyi geliyormuş... Ersöz de benim gibi soruyor... 'Ve en tuhafi, bu ilginç nesneye Kardeş Kanı adını kim verdi?...'
catafalq
03-01-2009, 03:59
Bu çiçekten bana da geldi dün. Bayağı da büyümüş görünüyor :) İlk işim sararan yaprakları budayıp uygun biryerinden kesip köklendirmek olacak :) Tepe çeliklerinden birini almayı düşünüyorum. İnşallah tutar....
Süleyman KOÇAK
08-01-2009, 14:25
Merhaba arkadaşlar.
Elimdeki üç dallı klasik marginatamın bir dalını havâî köklendirme ile köklendirip aynı saksıya ayrı bir kök olarak dikmek istiyorum.
Bu bitkide havâî köklendirme uygulaması başarılı olur mu?
Yoksa başka yollar mı denemeliyim?
Ayrıca bulunduğumuz mevsim bu iş için uygun mu? (Ortam kaloriferli)
Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Selamlar..
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.