PDA

View Full Version : Lyrid Meteor Yağmuru izleme daveti, Ankara (22 Nisan 2010)




malina
19-04-2010, 13:04
22 Nisan 2010 Lyrid Meteor Yağmuru Etkinliği

İnsanlar onları kayan yıldızlar veya meteorlar olarak bilir. Gökbilimciler de uzaydan gelen küçük ziyaretçiler der. Gece gökyüzünde bir anlık beliren bu ışıklı izler, aslında yolculuğu dünya atmosferinde sona eren küçük boyutlu cisimlerdir. Gökyüzüne ve uzaydan gelen bu ufak ziyaretçilere meraklıyım diyorsanız 22 Nisan’daki Lyrid Meteor Yağmuru’nu sakın kaçırmayın.

Göktaşı yağmurları güneş sisteminin iç kısımlarına yani Güneş’e doğru yaklaşan bir kuyrukluyıldızdan kaynaklanır. Buz ve tozdan oluşan bu büyük kar toplarından herbiri güneş sisteminin iç kısımlarına doğru yaklaştığında, güneş ışınları kuyrukluyıldızın donmuş yüzeyini ateşe verir ve toz parçacıkları serbest kalır. Bir kuyrukluyıldız güneş sisteminin iç kısımlarından her geçişinde trilyonlarca küçük parçacığı ardında bırakır. Eğer Dünya’nın yörüngesi o kuyrukluyıldızın yörüngesiyle kesişirse bir meteor yağmuru oluşur. Bir meteor yağmuruna sebep olabilen kuyrukluyıldız artıkları yüzlerce yıl önce bir kuyrukluyıldız geçişi sırasında kopmuş olabilirler. Bilimadamları bu meteor yağmurlarına sebep olan kuyrukluyıldızları tespit edebiliyorlar. En şöhretli meteor yağmurlarından biri Ağustos ayında izlenebilen 109P/Swift- Tuttle kuyrukluyıldızından kaynaklanan Perseid meteor yağmurudur. 22 Nisan’da gerçekleşecek olan Lyrid Meteor yağmuru da C/1861 G1 Thatcher kuyrukluyıldızından kaynaklanmaktadır.

Meteor yağmurlarını izlemek için ne bir teleskopa ne de başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyarız. İhtiyacımız olan tek şey gözlerimiz ve bulutsuz bir gökyüzüdür. Uzun saatler boyunca gökyüzü altında uyku tulumlarında uzanıp uzayda bir yolculuğa çıkmayı tercih edenler de vardır.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi 22 Nisan Perşembe günü Ankaralıları Lyrid (Çalgı) Meteor Yağmuru’nu şehir ışıklarından uzakta bir yerde izlemeye davet ediyor.

Saat 20:00′da başlayacak olan etkinlikte katılımcılar meteor yağmurları hakkında bir sunuma katılma ve teleskoplarla çeşitli gökcisimlerini izleme şansına da sahip olacaklar.

Rasathanemiz şehirden uzak ve yüksek bir konumda bulunması ve mevsim itibariyle, mont, kazak, hırka ikinci bir çift çorap gibi giysilerinizi yanınızda getirmeyi unutmamanız, sizlerin ve çocuklarınızın yararına olacaktır. Rasathanemizde sıcak çay, kahve gibi içecekler bulunmaktadır.

Detaylı bilgiye http://rasathane.ankara.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


A.Ü. Rasathanesi