PDA

View Full Version : Tanus

Tanus
07-10-2006, 08:15
Merhabalar Ağabey ve Ablalarım ;

Böle biraz resmi oldu ama yaşım genelde bu hobby ile uğraşan bonsai severlere göre genç =).22 yaşındayım,adım Göktan. Kendimi bildim bileli tam bir doğa severim.Bir çok tropik canlı (kuş türleri, tatlı su balıkları, sürüngenler, kemirgenler) ve salon ve süs bitkileri ile ilgilendim.Şuanda 2 köpek beslemekteyim ve bonsai denemelerimle karşınızdayım :dilli:.Internetten e-booklar,videolar,yabancı sitelerden,tabiri caizze bilgi sömürmekteyim:rolleyes:.Bir çok yerli formu takip ettiğim gibi , yabancı forumlarada üyeyim ve takip etmekteyim.Kabaca 1 hafta önce bu sevdam alevlendi.Gittim ilk önce gerekli malzemelerimi,ilaçlarımı,saksıdır vs vs alet edevattır, bunları topladım.V e sonunda dünd e denememe başladım. Aslında "deneme"olarak adlandırmak hiç hoşuma gitmiyor ama okuduklarıma bakılırsa sonu hüsran olucak gibi :( .Bu kısa tanıtımdan sonra detaya ineyim izninizle...

Valla şimdi göreceğiniz 4 resim benim ilk 2 bonsai denemem diyebiliriz.Çok ufakken,naptığımı bilmezken bi denemem daha olmuştu onu saymıyorum ;).

İlk bonsai denememde, arsız olması sebebi ile Şimşir ağacını seçtim. Hata toleransı yüksek bir ağaç okuduğum kadarı ile... İlk resimde gövde uzunluğundan dolayı yaptığım köklendirme denememi görmektesiniz. Şimşiri ev bahçemizden çıkardım ondan neyse bahtıma oldu biraz. Umarım tutar ;).

İkinci resimde ise üstten kaba bir açıdan alınmış kare :) resim olsun diye çektim. Şu anda iki ağacımın da bir görselliği yok bundan dolayı cep telefonumla çektim. İlerde kayda değer bonsailerim olursa dijital fotoğraf makinemle çekiceğim. Son olarak saksıyı geniş, toprağı bol tuttum çünki amacım şu anda bonsai yapmak değil ağaçları saksıya adapte etmek ve yaşatmak...

İşte resimler ;

4198

4199

Tanus
07-10-2006, 08:28
4200

4201

Ve bu iki resimde,fıstık çamımdan (biliyorum başlangıç için uygun bir tür değil ama çok düşeş çıktı karşıma)...
Okuduğum makalelerde diken yapraklı çamların ağır budamadan sonra yüksek nemli bir ortam için sarmam gerektiği yazılmıştı.Bende ilk önce budadım,sonra tel ile şekil verdim ve kapattım (ufak delikler açarak sirkilasyonu öldürmemeye çalıştım).Valla ne okuduysam onu yapmaktayım.Yanlışlarımı sölerseniz çok sevinirim.Burda kendi farkettiğim hata budamadan sonra dinlenmeye bırakmadan,direk şekillendirme çalışmasına girmem.Bu olay baya yoruyor sanırsam ağacı.Galiba bu ağacı kaybedeceğim :( ...

Çam denememi dün gece,şimşiri 3 saat önce bu aşamalara getirdim.Sölemek isterimki Çam hep saksıdaydı sadece kaba toprak değişimi oldu,köklerinle çok oynanmadı.Şimşir dışardan saksıya konuldu ve kökleri arsızlaşmasın diye telle biraz kıstırıldı.Her iki ağacımdada mineralli toprak ve bonsai için sıvı besin kullanıldı.Ayrıca şimşir'de köklendirme tozu kullanıldı.Genel olarak bir çok hatam oldu kanısındayım.Bunları sizler sayesinde öğrenip düzelticem.Belirtmek isterimki tek üye olduğum forum budur bonsai baabında.
Seviyeli bonsai severlerin ve doğa severlerin olduğu bu siteyi bulduğum için gerçekten mutluyum.Bugün tuzlaya gidip fidanlıkları gezicem istediğim bi kaç tür var bakalım.Ve birde sorum/tavsiyem olucak.Normalda IBA kullanılıor köklendirme için ve bildiğiniz gibi pahalı ülkemizde ve açıkcası izmir dışında,istanbulda nerden bulabilirim bilmiyorum illa vardır ama (yazarsanız sevinirim satın alacağım yer),herneyse tavsiyem çok rahat bulunan ve IBA ya göre çok daha ucuz olan ToniPlant firmasının Bitki Gelişim Düzenliyicisi (BGD) olarak geçiyor.Islanabilir toz şeklinde.
Formülü şöle ;
%0.43 Alphanaphtylacetic Acid (NAA)
%0.018 Alphanaphtylacetamide (NAD)

Özellikleri kısmını aynen yazıyorum;
Dikim veya şaşırtmadan sonra gelişmeyi hızlandırır.Köklerde yeni saçaklar oluşturarak daha iyi beslenme sağlar.Köklerin güçlenmesi ve besinlerin rahat alınmasında yardımcı olur.Vs vs

Aldığım yer bununda aynı IBA gibi köklendireceğini söledi direk uygulamada.Bakalım neler olucak.Çokta ucuz...
Bu konudada bilgi ve tavsiyeniz varsa bekliyorum.Ayrıca IBA yide denemek istiyorum istanbulda bunu alacağım dükkan/yer/mekan varmı ?
Saygılar , Sevgiler...

Tanus
07-10-2006, 09:36
http://www.kkgm.gov.tr/birim/ilac/bgd/hormon.htm

Bu siteden aldığım bilgiyi pastlamak istiyorum.Mesaj karmaşası olmaması için 3'cü msj halinde atıyorum.Kusra bakmayın...

Öncelikle IBA ve benim kullandığım hormonlar NAD ve NAA "Oksinler" katagorisinde yani 3 aşşa 5 yukarı işlevleri aynı sayılır.Bence bir alternatif olabilir.Sizin düşünceleriniz nedir ?

"
Oksinler;
Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli gruptur. Bitkinin gelişmesini diğer BGD'lerle birlikte gerçekleştirir. Bitki kökünde doğal olarak az bulunur. Bitkinin boyca büyümesini sağlar. Hücre bölünmesi, büyümesi, hücre ve doku farklılaşmasını düzenler. Bitkinin güneşe yönelmesini sağlar. Çok fazla salgılandığında veya suni olanların fazla uygulanması halinde büyümeyi durdurur. Az salgılandığında yapraklar dökülmeye başlar. Meyva vermede etkindir. Döllenmiş çiçeğin dökülmesini engeller. Ovaryumun gelişmesini ve çekirdeksiz meyva oluşumunu sağlar. ilkbaharda kambiyum gelişimini düzenler. Suni elde edilen oksinler genelde yabancı otların yok edilmesinde kullanılır. Bu kimyasal maddeler şunlardır:

4-CPA (4 -chlorop henoxyacetic acid)
2,4-D (2,4-dichlorop henoxyacetic acid)
2,4-DB [4-(2,4-dichlorophe noxy) butyric acid]
2,4-DEP
Dichlorprop
Fenoprop
IAA (indolacetic acid)
IBA (indolbutyric acid)
IPA (indolpropionic acid)
NAD (naphthalene cetamide)
NAA (α -naphthalene acetic acid) BNOA (β-naphthoxyacetic acid)
1-naphthol

NOA (naphthoxyacetic acid)
Potassium naphthenate
Sodium naphthenate
2,4,5-T (2,4,5-trichlorop henoxyacetic acid) (Yasaklanmıştır.)
FOAA (phenoxyacetic acid)
FAA (phenylaceticacid)
2,4,6-trichlorobenzoic acid
2,3,6-trichlorobenzoic acid
4-amino-3,5,6-trichloro picolinic acid

"

Halit Togay
07-10-2006, 11:34
herneyse tavsiyem çok rahat bulunan ve IBA ya göre çok daha ucuz olan ToniPlant firmasının Bitki Gelişim Düzenliyicisi (BGD) olarak geçiyor.Islanabilir toz şeklinde.
Formülü şöle ;
%0.43 Alphanaphtylacetic Acid (NAA)
%0.018 Alphanaphtylacetamide (NAD)

nereden aldınız?

Tanus
07-10-2006, 11:53
İstanbul bahouse (yanlış yazdım sanırsam ama anladınız herhalde :)) Ama dediğim gibi IBA da denemek istiyorum.Istanbulda nerden temin edebilirim acaba ?

Ali H. ALI
07-10-2006, 12:26
Merhaba Tanus,
aramiza hos geldin, bonsaiye cok hizli basladin, bu hizinin ve ilginin devam etmesini diliyorum. Yaptigin calismalar icin yazacaklarim moralini kirmasin, bunlari bir uyari olarak kabul et[bonsaiye yeni basliyan bircok insan buna benzer hatalar yapar]
Tel sarimlarin yanlis. Bu sitede tel sarmayi resimlerle anlatan bilgiler var.
Fistik camina dogru bir budama yapmamissin. Igne yapraklilarin nasil budanacagi, yine bu sitedeki bilgilerden elde edebilirsin.
Yerden agac sokup saksiya dikmede mevsim onemlidir, yerden agac nasil sokur ve dikildikten sonra nasil besin verilir, gibi bilgiler yine sitemizde vardir.
Senin yapacagin sadece biraz zaman harcayip bu bilgileri toplaman sonrada agaclarin uzerinde uygulamandir.
Cok iyi bonsailer yapacagina suphem yoktur. Bonsai emek istiyen bir istir, hem beyin emegi hem de el, kol emegi. Kolay gelsin ve butun bonsailerin diledigin gibi olsun.

Tanus
07-10-2006, 12:46
Çok teşekkür ederim , msjınız için.Emeklenmeden yürünmez,yürünmeden koşulmaz.Tel olayının hatalı yaptıgımın farkındayım,biraz yalap şap oldu.Bu hobby i biraz daha yavaş icraat etmem lazım =).Heyecan ve aceleciliğimi mazur görün.Saygılar

gallus
07-10-2006, 14:05
merhabalar Tanus Aramıza hoş geldin.
seni maruz göremeyiz ama istersen mazur görebiliriz;)
gerekli açıklamaların bir çoğunu Ali Hocamız yaptı . ben sadece fotoğraf konusunda sitede bonsainin nasıl fotoğraflanacağı hakkında yazılanları okumanı tavsiye ederim. çünkü bu şekilde pek birşey anlaşılmıyor. Gallusun bonsai çalışmaları başlığında ben elimdeki imkanlar doğrultusunda kurallara uymaya çalıştım. oraya bakabilirsin.Eğer fotoğraflar anlaşılabilir olursa çok daha fazla yardımcı olabiliriz.

alıntı;
Şimşir dışardan saksıya konuldu ve kökleri arsızlaşmasın diye telle biraz kıstırıldı.Her iki ağacımdada mineralli toprak ve bonsai için sıvı besin kullanıldı.

burada kökler arsızlaşmasın diye telle kıstırma olayını anlamadım. biraz daha açıklarsan sevinirim
ikinci olarak saksı değişimi yapılan ağaçlarda hele bir de kök budaması yapıldıysa( kök budaması yapılmadıysa bile yeni topraktaki besinler 1-2 ay kadar yeteceğinden) sıvı besin kullanmıyoruz bu ağacı yorabilir.

tekrar aramıza hoşgeldin:p

Tanus
07-10-2006, 14:18
Saolun iyi dilekleriniz için.
Bir makale okumuştum doğadan ağaç alındığında var olan ana kökleri kesmemek için teller ile köklerde boğma yapılarak ağacın ufak bonsai saksısına adaptasyon sürecini kolaylaştırmak ile ilgili.Bu sitelerin çoğu ingilizce belki tam olarak doğru çeviremiyorum ondan böle kritik hatalar olabiliyor (eğer tabi hata ise).Kök budaması yapmadım hayır.

bonsaisever
07-10-2006, 20:22
Aramıza hoşgeldiniz :)

Bir makale okumuştum doğadan ağaç alındığında var olan ana kökleri kesmemek için teller ile köklerde boğma yapılarak ağacın ufak bonsai saksısına adaptasyon sürecini kolaylaştırmak ile ilgili.

Böyle bir adaptasyonun var olduğunu duymadım.
Doğadan ağaç alınması (yamadori) sonucunda saksıya sığdırabilmek için kök budaması mutlaka yapılmalıdır.
Tabi ufak fidanların kökleri de az olacağından yapmasanız da olur :)

Bu sitelerin çoğu ingilizce belki tam olarak doğru çeviremiyorum ondan böle kritik hatalar olabiliyor (eğer tabi hata ise).Kök budaması yapmadım hayır.

Artık çoğu bilgiyi bu forumda bulma imkanınız var.
Bulamazsanız bile sorularınızın cevabını büyük oranda alacaksınızdır.

Kök budaması yapmasanız bile toprak değişimi yaptıktan sonra 1 ay boyunca gübre vermeyiniz ve güneşe direk maruz kalmayan gölge bir yerde dinlendiriniz.
Sonbahar'a girdiğimiz için çoğu ağaçta gübrelemeye de (özellikle azot) gerek kalmadı :)

Şule
07-10-2006, 20:59
Hoşgeldin Tanus! Büyük bir heyecanla adım atmışsın bonsai dünyasına. İnşaallah bu heyecanın hiç bitmez. Fakat bazen küçük adımlarla ilerlemek en güvenli yoldur. Bunu söylemek çok zor ama fotoğraflardan fıstık çamını kaybettiğin görülüyor. Bonsaiye yeni başlayanların en gözde bonsai adayıdır iğne yapraklılar. Ben de bir çam bonsaim olsun diye çok çam kaybettim. İllaki bir çam ağacın olsun istiyorsan, onu bir bonsaiye dönüştürmeden önce incele. Senelerce de sürse çam ağacının gelişimini incele. Bu incelemen sonunda göreceksin ki çam ağaçlarında kestiğin dalın yerine yenisi gelmiyor. Hele de bütün yaprakları kesilmiş bir çamın yaşama şansı kalmıyor. Artık çam ağaçlarım ölmüyor, çünkü önce onları yaşatmayı hedefledim. Budama konusundaki acemiliğimi de, bütün dalları kesilse de yeniden yeşermeyi başarabilen meyve ağaçlarıyla yenmeyi düşünüyorum. En azından öğrenme aşamasında moralimi yüksek tutmamı sağlıyorlar. Bu söylediklerim moralini bozmasın. Denemekten ve gelecekteki bonsailerini düşünmekten asla vazgeçme. :)

Tanus
08-10-2006, 09:08
Merhabalar;

Teşekkürler tüm tavsiye ve yorumlarınız için.Öldürmeyen herşey güçlendirip deyip konuya giriyorum:dilli: .
Yaptığım eziyetin farkına vardıktan sonra fıstık çamının tüm tellerini vs vs söküp doğal haline bıraktım.Ama şunuda belirteyim bu çama uygulama yapmaya çalışmadan önce,biliyordum çamların tecrübesiz bonsai severler için uygun olmadığını ama zeten çam ölmeğe yüz tutmuş,kurumaya başlamış durumda'idi.Bende şansımı denemek istedim ama yanlış yolda olduğumu görüp,bencilliği bırakıp dediğim gibi herşeyi söktüm.Umarım yaşar...
Bunun dışında şimşir aynı durumda,bu sabah kontrol ettim nemini muhafaza ediyor,forumdan aradım ve 2-3 günde bir açıp kontrol edilmesi gerektiğini (çelik,köklendirme tarzı işlemlerde)tavsiye edilmekte ne yapmalıyım sizce ?

Ve son olarak dün gidemediğim tuzlaya bugun gidip,bana daha uygun acemilik evremi hem ağaç tarafına hem kendi tarafıma en eziyetsiz =) ve hata toleresi yüksek bir kaç uygun fidan alacağım.Bunun dışında orda bi kaç alan biliyorum,oralarda varsa uygun ufak ağaçlar bu mevsimde almam sakıncalımıdır ? bir arkadışımız sorun olabilecegini yazmıştı ?

İyi günler

gallus
08-10-2006, 16:00
merhabalar tanus
öncelikle şunu belirtmek isterim artık kış mevsimine giriyoruz, yani ağaçlarımız uyku dönemine girecekler. bu bütün dışmekan ağaçlar için geçerli. senin fidanlıklardan alacağın birçok ağaç dışmekan ağaç olacaktır. sen gerekli budamaları yapsan bile.(ki pek çok ağaç için uygun budama zamanı kış sonudur.) ağaçların gelişme göstermeyeceği için tatmin edici sonuçlara ulaşamayabilirsin. bu işe yeni başlayan biri olarak sabırsız biri olacağını tahmin ediyorum. ki ben hala öyleyim. sana tavsiye edeceğim ağaç minedir. mine ile ilgili başlıkları okursan neden tavsiye ettiğimi anlayacaksın. benim bonsai çalışmalarında da bir mine çalışmama var. bu akşama bir resmini daha koyacağım. aradan çok az zaman geçemesine rağmen nekadar hızlı geliştiğine inanamazsınız. kışın zaten evde bakılması gerekn bir tür. istanbul soğuklarından etkilenecektir. bunun dışında ben çin gülününde evde bakılabileceğini duyduğum için bir çalışmada onla ilgili yaptım. ama hala bir tomurcuk vermedi bilmiyorum çok ağır bir budamam mı yaptım. ağaç kaldırabilir inşallah. ficus türleride içmekan olduğu için kış boyunca üzerinde çalışabilirsin.

amam bu demek değil ki ağaç alma. sen yine diğer fidanlardan al hafif budamalar ve tellemeler yaparak pratik kazan.

çok güzel fidanlar bulabilmen dileğiyle kendine iyi bak

Şule
08-10-2006, 20:15
Bence köklendirme yapmak istediğin ağacın köklendirmek üzere sardığın kısmını sık sık açıp kontrol etme. Eğer merak ediyorsan şeffaf bir plastikle sar, açmak zorunda kalmazsın. Daha önce köklendirmek üzere sardığım bademe düşündüğün kadar sık olmasa da, 2-3 haftada bir açıp bakıyordum. Köklenmeye de başlamıştı ama sanırım merakım yüzünden köklenme durdu. Kökler yeni çıkarken çok hassas oluyor, sen incittiğini bile farkedemiyorsun ve köklenme duruyor.
Yeni fidanlar edinebilirsin, ama budama için kış sonunu bekle. Hem önümüz kış olması sebebiyle ağaçlar bir gelişme göstermeyecektir, hem de budanan kısımlar soğuktan etkilenebilir. Ben sonbahar döneminde telleme yapmayı düşünüyorum. Mevcut dallarla telleme yapacağım. Ağaçların bu ölü döneminde tellemeyi öğrenebilirsin. Hem de kış sonunda yapacağın budama için bir ön fikrin olur.

Tanus
09-10-2006, 08:35
Merhabalar ;

Tuzladan dün sedir(toros),zeytin ve ateş dikeni aldım.
Sedir'i alma sebebim "Sule" arkadaşımızın tavsiyesi üzerine oldu.En beyendiğim bonsailer çamlar ve çamları tanımak istiyorum :).Zeytin'i de çok beyeniyorum ve ordaki fidanlık sahibinin dediğine göre dayanıklı imiş.Ve ateş dikenine gelince forumdaki yorumlardan hata tolerası yüksek bir ağaç olduğu söylenmekte.Ama ateş dikeni çalıdır ? çalıdan bonsai olurmu ? Bonsai ufak bodur ağaç mı demek yoksa ufak bodur odunsu gövdenimsi bitkimi ? umarım nedemek istediğimi anlamışsınız :D .Akşama doğru fidanların düzgün güzel fotoğraflarını ekliycem ve sizden tavsiyeler isteyeceğim,zahmet olmaz ise :)...

Not:Msn adresimi ekledim,msn'si olanlar eklerse sevinirim...

Tanus
09-10-2006, 12:33
Aldığım fidanların resimleri (sedir biraz iri :P)
Resimler büyük ondan image shack ' a yükledim...

Ateş Dikeni (http://img291.imageshack.us/img291/8930/ateiz3.jpg)
Sedir (http://img291.imageshack.us/img291/9733/sedirvw6.jpg)
Zeytin (http://img182.imageshack.us/img182/9684/zeytinac2.jpg)

Ali H. ALI
09-10-2006, 15:43
Iyi gunlere tanus.
Ates dikeni icin soyle dusundum, sol taraftan cikip uzayan dali agacin ilk dali yaparak[ bu dal uzerinde dik uzayan dali ciktigi yerden budayabilirsin] saga dogru uzanan dali da govdenin devami olarak kullanip o dalin uzerindeki dalciklari dizebilirsin. Dal diziminin nasil oldugunu ve tel sariminin nasil yapildigini ilgili forumlardan okuyup ogrendikten sonra agacinda uygularsan. guzel bir kivrimli dik taraz yakalayabilirsin[telleri sardiktan sonra, dalciklari, dikkatlice ve yavasca egmiye calis, ates dikeni dallari kolayca kirilabilir]
Bu sadece bir oneri, agaci sen cevirip her tarafini gorebiliyor hangi acidan bakildiginda[agacin onu nasil secilir, bonsai forumunda var okursan agacini on cephesinin ne tarafi olacagina daha rahatca karar verebilirsin]agacin en guzel ve en uygun bir sekilde durudugunu gorebiliyorsun. Agacini elleyip dallarini hafifce bukup agacla bir iletisim kurabilirsin ve bizim gormedigimiz goremedigimiz bir tarzi agacinda gorebilirsin. Son karar senin yukarida da dedigim gibi bizimkiler sadece oneri.
Gec oldu, ardic ve zeytin agaci icin yarin yazssam olurmu?
Hosca kal.

Tanus
09-10-2006, 18:57
Merhaba Ali abi ;
Tavsiye ve önerileriniz benim için çok kıymetli.
Değerlendireceğim çok mersi...
Ve ayrıca "nedemek istediğiniz zaman" =)

Ali H. ALI
12-10-2006, 14:57
Iyi gunler Tanus.
Bir iki gunluk gecikme ile bu gun firsat bulup ,sedir ve zeytin agacin icin dusunduklerimi yaziyorum.

Sedirin en altaki 4 dalcigi ve govdenin sol tarafindan v seklinde cikan 2 buyuk dali govde uzerinde 5-6cm si kalacak sekilde budayabilirsin[bu govde uzerinde kalan kesik dallari ileride kabuklarini soyup kurumus dal gorunumu verebilirsin] Sag taraftan uzanan govde uzerinde dalciklari telleyip dizebilirsin.
[gordugum kadari ile o govde uzerinde yeterli dalcik bulunuyor] telledigin dalciklari istedigin yerlere egip dizdikten sonra dalciklarin uclerini 2-3cm budayabilirsin, bu islemden sonra agacini yari golge bir yere almalisin. baharda yeni cikacak surgunlerden istediklerini birakir istemediklerini forumlardan ogrenecegin bilgiler dogrultusunda budarsin ve 3-5 yil icerisinde guzel bir bonsain olur.

Zeytin agacina simdilik dokunma birak alabildigince dallanip buyusun.[govdesinin kalinlasmasi icin]. bir iki yil sonra govdeyi istedigin yerden budarsin ve yeni cikacak surgunlere gore bir tarz belirleyip agacini bonsai yaparsin.
Tum agaclarin diledigin gibi olsun

Tanus
12-10-2006, 21:20
Merhabalar;

İnşallah kendimi bir nebzede olsa geliştirebilmişimdir.İlk konum biraz yalap şap olduğu ve daha çok foruma merhaba niteliği taşıdığından,bundan sonra çalışma/denemelerimi burdan yürütmek istiyorum.Umarım bir sorun teşkil etmez.

İşte adım adım Ateş dikeni denememden kesitler (Resimler büyük olduğudan link olarak yazıyorum);

Fidanlıktan aldığım hali... (http://img95.imageshack.us/img95/5535/0at0.jpg)

Saksıdan çıkarıldı,kökleri temizlendi... (http://img217.imageshack.us/img217/6743/1zl2.jpg)

Budanmaya başlandı... (http://img155.imageshack.us/img155/2275/2ix3.jpg)

Kökü yıkandı temizlendi,çok dağınık olan saçları nazikçe ufaltıldı... (http://img155.imageshack.us/img155/8499/3ca0.jpg)

Saksıyı hazırlarken... (http://img155.imageshack.us/img155/8514/4yp4.jpg)

Bitmiş saksı yapımı.Delikler açıldı,fileler sabitlendi... (http://img270.imageshack.us/img270/1369/5qo1.jpg)

Bir hafta önce kendi yaptığım toprak karışımı.Aslında çok farklı değil biraz çakıl var ve birazda yaprak çürüğü gerisi bitki/agaç toprak karışımı.Ayrıca kök sabitleme için teller yerleştirildi... (http://img149.imageshack.us/img149/5289/6tb7.jpg)

Son Hali (Bu resmi beyenmedim neden bilmem :( (http://img450.imageshack.us/img450/3221/7ja9.jpg)

Son Hali 2 , arka fonu koyultunca hoş gösterdi kendini... (http://img174.imageshack.us/img174/8494/8xg5.jpg)

Lütfen yorumlarınızı,eleştirilerinizi ve tavsiyelerinizi çekinmeden söyleyin.
Şuan hiç bir forma uymamakta ne yapabilirim.Tellemeyi sizin yorumlarınızdan sonra yapacağım.

Not:Ali ağabey öneriniz hala aklımda ama çok simetrik ve göze hoş gelen bir dal yapısı var.Budanmış halinide gördükten sonra gene bir yorumunu almak isterim.

Teşekkürler

memet
12-10-2006, 21:58
tek ititrazım yüklediğin fotoların boyutlarına ...açılmasını zorlaştırıyor..
biraz boyutlarını küçültsen ...

Tanus
12-10-2006, 22:03
Bundan sonra dikkat edeceğim.Bunun dışında tavsiye/öneriniz varmı denemem için.

gallus
12-10-2006, 22:37
Merhabalar Tanus
Öncelikle yeni başlığın hayırlı olsun.
Yanlız Forumları hala tam olarak okumadığını görüyorum.;) Fakat seni çok iyi anlayabiliyorum.Çünkü birşeyler yapmak bir an önce bonsai sahibi olabilmek için sabırsızlanıyorsun.Ama şunu unutma Her zaman söylenir Bonsai=Sabır
Lakin Bu şekilde yanlışlar yaparak da öğreneceksin. Buda bir öğrenme yöntemidir.
Bu kısa açıklamadan sonra biraz çalışman hakkında konuşmak tavsiyelerde bulunmak isterim.

resim2 ve 3:
Sevigili Tanus, Kök budaması yapmak için yanlış bir zamanlama. Kökler kış sonunda budanmalıdır.Ağaç henüz yeni tomurcuklanmaya(tomurcuklar çıkmadan) başladığı zaman.
Bazı ağaç türleri dayanıklı oluyor. yıl içinde yapılacak kök budamalırından zarar görmüyor. Ateş dikeni buna ne yanıt verir bilemem. inşallah ağacına bir şey olmaz.
ikinci bir hata da çalışmaların sırasında ağacının kökleri açıktaydı sanırım. kılcal kökler havayla temas ettiği zaman çok çabuk etkilenirler. bunu önlemenin yolu ağacın köklerini ıslak bir beze sarmaktır. Aklında bulunsun.:-)

resim4:
Kökleri neden yıkadığını ve topraklarından arındırdığını anlayamadım. Bonsaide böyle bir uygulama yapıldığını ben görmedim. Daha tecrübeli üyelerimiz daha iyi bilirler.Bu konuda onların yorumları da önemli. Ama benim düşüncem bu hatalı bir hareket çünkü ağacını yeni saksısına diktiğinde köklerin araları hem boş kalacak tam dolduramayacaksın hem de bu işlemler yüzünden kılcal kökler daha da zarar görecek. Daha da önemlisi ( forumun tamamının okunması gerektiğinin önemi birkez daha anlaşılıyor) verdiğim linkte Ali Hocamızın Waverley Bonsai group toplantıları adlı başlığının ilk mesajında MYCORRHIZAE ile ilgili yazdığı konuyu okumanı tavsiye ederim. Burada kök budaması ile ilgili çok önemli bilgiler var.Ali Hocamıza buradan Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
ilgili link;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1741

resim 5 ve 6
Saksı Hazırlanımı sırasında sen de bizim çektiğimiz sıkıntıyı çekmiş ve doğal olarak bonsai saksısı bulamamışsın;) Ama işini görecek bir saksı bulmuşsun.
Yanlız bonsai Saksısı hazırlarken bu kadar çok küçük delik deleceğine bir veya iki büyük delik ve telleri geçireceğin iki küçük delik yeterli gelecektir. Böylece küçük kum taş vs. lerle deliklerin kapanma ihtimali daha az olacak ve drenaj daha iyi olacak. Unutma bu sitedeki resimli anlatımlar çok önemli ve hiçbirşey boşuna yapılmıyor. hepsi yıllarca kazanılan tecrübeler sonucu ortaya şıkan işlemler.Ağaçların Bonsai saksısına alımıyla ilgili pek çok çalışma ve resimi forumumuzda bulabilirsin.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=649 bu linke bakmanı tavsiye ederim. Oktars'ın çok güzel bir şimşir çalışması var. gerçekten çok öğretici.Bu arada çok güzel saksı hazırlamışsın Oktars ellerine sağlık
Saksı dibine koyduğun sineklik telinin aralıkları zaten senin deldiğin delikler kadar. o yüzden pek fonksiyonel olacağını düşünmüyorum. bu tarz teller genellikle 2 sebepten koyulur;

1. saksı içine zararlıların girmesini engellemek.
2. saksı dibine drenajı sağlama amacıyla koyacağımız(toprak karışımı dışındaki) bu aynı zamanda kökleri fazla sudan da korumuş oluyor. iri taneli dere kumu gibi malzemenin yada( dere kumu kullanılmayacaksa bile) bonsai toprağının akıp gitmesini önlemek

Benim şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.Sakın bu söylediklerim seni alındırmasın daha yolun başındasın öğreneceğin çok şey var. Ama mümkün olduğunca araştır oku. sonra uygulamaya geç . uygulama çok daha önemlidirç Ama Teorik olarak da birşeyler bilmek gerekli.Böylelikle Ağaca neler olacağını tecrübe edersin Tecrübelierini de burada paylaşmayı sakın unutma;)

ilerde çok güzel Bonsailerin olması dileğiyle şimdilik Hoşçakal:p

Tanus
12-10-2006, 23:17
Kök budaması yapmadım aslında sadece topraklarını temızlerken kılcal kökler biraz koptu,onu ima etmek istedim.Onun dışında nemli beze sarılır durdu çalışma yaparken köklerim.Köklerin yıkanma ve temizlenmesi (sertleşmiş toprak yumaklarından)pdf formatında bonsai ile alakalı bir çok kitap var bi kaç kitapta böle yapıldıklarını gördüm büyük saksıdan ufağa geçerken ondan yaptım yani kafama göre yapmıyorum.Ayrıca elimden geldiğince okuyorum sırayla forumu ama hepsini bir anda hoş görürsünüzki bitiremiyorum.Saksı olayında haklısınız sineklik teli edinip yeni bir saksı hazırlayacağım.Aslında okuduğum kadari ile bonsai saksılarına istenilen forma girince alınması lazımmış çünki gelişim yavaşlıyormuş.Ama seçtiğim tür ateş dikeni bir ağaç değil dayanıklı bir çalı türü.Ondan dolayı bende biraz rahat davrandım.Okuduklarım dayanıklı bir tür olduğu yönde.

gallus
12-10-2006, 23:59
köklerin etrafındaki toprağın yıkanması işlemi ; eğer kök budaması yapılacaksa budayacağın köklere uygulanır. Bunun nedeni arada kalan toprak parçalarının budama makasını köreltmesini engellemektir. Onun dışında kalan kısımın toprağını dağıtmamak gerekir. Belki böyle bir bilgiyle karıştırmış olabilirsin diye düşündüm.

Sevgili Tanus,
Yaptığım eleştirilerin yapıcı olmasını isterim. Sana hiçbir şekilde ukalalık taslıyor gibi görünmek istemem. Ben hiç bir zaman sana kafandan iş yapmışsın demedim. sakın böyle düşünme. Ben de 3-5 ay önce senin gibiydim. Bu siteden çok şeyler öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum. Hiç bir zaman kendimi bu işi bilen biri olarak görmüyorum. dikkat edersen hala sormaya devam ediyorum ve bu böyle gidecektir. Lakin Artık bu siteye olan vefa borcumu ödeyebilecek kadar birşeyler bildiğim kanaatindeyim ve yeni gelen arkadaşalara yardımcı olmak istiyorum.Gecenin bu saati bu kadar uğraştım bu mesajı yamak için. Eğer Seni kırdıysa Üzülürüm.:(
Kendine iyi bak

Tanus
13-10-2006, 00:23
Evet kesinlikle karıştırdım haklısınız şimdi anlıyorum kök olayını.Yok estafurullah nedemek =) aksine ilgi alakanızdan memnunum.Ben pratik yapa yapa öğrenmekten hoşlanan biriyim.Asıl siz beni maruz görün,armut piş ağzıma düşçülüğü sevdiğim için.Eleştiri ve önerilerinizi kesmemenizi temenni eder hayırlı akşamlar dilerim.Ha bu arada form olarak ne önerirsiniz...

bonsaisever
13-10-2006, 00:31
Tanus linklere bakarak konuyu takip etmek zor oluyor :)
Buraya eklersen çok daha güzel olacak ;)

Aslında okuduğum kadari ile bonsai saksılarına istenilen forma girince alınması lazımmış çünki gelişim yavaşlıyormuş.Ama seçtiğim tür ateş dikeni bir ağaç değil dayanıklı bir çalı türü.

Bunun nedeni sadece ağacın dayanıklılığından değil.
Tabii bu da var fakat büyük saksıda olması, yapmış olduğun budamadan meydana gelen kesilerin çok daha kısa zamanda kapanmasını sağlayacağından daha çabuk bonsai sahibi olabilirsin ;)

gallus
13-10-2006, 00:35
Tamam Tanus içim daha rahat artık.
Seni MARUZ değil MAZUR görüyorum:D

Form Konusuna gelince bence ağaç yeteri kadar stress altında şu an için bir şey yapmamanı.Ağacı yaşatmaya çalışmanı önerebilirim.. Maalesef benim de en büyük sorunlarımdan birisi form konusunda oluyor. Bunu halletmenin yolu da bol bol bonsai resmi incelemek.Ali Hocanın Tavsiyelerine katılmaktan başka çarem kalmıyor dolayısıyla. Ben de yavaş yavaş kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Tabi Bizimkiler sadece tavsiyedir Ağaç senin ağacın ve ona istediğin şekli verebilirsin.
iyi geceler.

gallus
13-10-2006, 01:23
Ali Hocanın tavsiyesini doğru anladıysam ortaya şöyle birşey çıkacak
43624357
bu senin ağacını kullanarak photoshopla yaptığım temsili resimdir

4358
Bu da internette bulduğum tam da seni ağacının gövde yapısına uygun bir bonsai resmi.

eğer şekil aramak istersen şöyle yap;
ağacın türü ,bonsai yazarak google da resimlerde arama motorunu kullan
senin ağacın için ben "pyracantha bonsai" dedim ve aradım bir çok alternatif var. Bonsai de taklit etmek ayıp değildir ve öğrenmenin en iyi yoludur.( bu sözü de birisinden çaldım:p ya kimden acaba?)

bonsaisever
13-10-2006, 01:31
Bonsaiciler hep aynı mı düşünür :))

Bir çok sonuç çıkıyor ağacından.
Ağacına da sormayı ihmal etme :)

4359

Süpürge tarzı

4360

Kıvrımlı dik tarz

4361

Yarı şelale tarzı

Tanus
13-10-2006, 01:42
Çok mersi fikirleriniz için,üşenmemiş uğraşmışsınız saolun...Gerçekten görmemi sağladı üstünde ağacın =)

bonsaisever
13-10-2006, 01:46
Sizin de tecrübeleriniz arttıkça, acemi arkadaşlara yardımcı olacağınızdan eminim ;)

gallus
13-10-2006, 01:50
bonsaiseverin süpürge tarzını pekiştirelim(tam süpürge olmasa da)
4363

not: benim kıvrımlı dik stil daha iyi olmuş:D :D :D

bonsaisever
13-10-2006, 01:52
not: benim kıvrımlı dik stil daha iyi olmuş:D :D :D

:( Çok çalışmam lazım çook :)

Tanus
13-10-2006, 02:33
Yatmadan evvel bir kez daha inceledim,aslında doğal yapısı gereği çok aşırı olmayan hafifi RüzgarStili'ne sizce daha uygun değilmi ?
http://web.mawebcenters.com/hollowcreekbonsai/images/05JSJ234.jpg

Ali H. ALI
13-10-2006, 17:14
Iyi gunler tanus.
Bonsaisever ve Gallusun, ates dikeni icin yazdiklarina katiliyorum
Agac uzerinde tarz secerken birden fazla secenegin var. Karar senin Ruzgar yatigi tarzi da yapabilirsin. Yapacagin tarzi forumda paylasmayi unutma. Bu paylasim bircok bonsai yapacak arkadasi bonsai yapma konusunda yureklandirecektir.
Kolay gelsin

Tanus
20-10-2006, 03:48
Selamlar;

Bu akşam tuzladaki evimizin bahçesinden ufak fidan boyutlarında ağaçlar çıkardım.
Normal ufak fotoğraflarını koyuyorum.Forumlardan okuduğum kadarı ile normal boyutlarda saksıları koyup ilk önce yaşatmaya çalışacağım,daha sonrada gelişmesini bekliyeceğim..

Sorum şu,Ne kadar süre ve tam olarak neyin oturmasını bekleyeceğim bu süre zarfında filizlenme olursa,belli boya ulaştıktan sonra telleme yaparak yön verecekmiyim ?

İşte resimler ;

Bunun adını bilmiyorum,ufak domates gibi bir meyvesi var
http://img485.imageshack.us/img485/389/ufakmeyveverenrp7.jpg
İşte buda meyvesi (makro çekim bozuk ondan kötü oldu)
http://img150.imageshack.us/img150/3908/meyvemm8.jpg

Zakkum,kökleri çok hoşuma gitti.Sizce gelişirken,o kök aralığına bir taş koymalımıyım ? Taş üzerine sarılı olan stili vermek için ?
http://img165.imageshack.us/img165/7734/zakkumjz0.jpg

İncir,koca bir ağaç olabilmesi ilginç geliyor insana bu hallerini görünce :p
http://img165.imageshack.us/img165/2377/ncirde7.jpg

Ve Gül
http://img141.imageshack.us/img141/3701/glrf4.jpg

Ben budamadım,budanmıştı bahçivan yapmış sanırsam.
Ne zaman ne yapmam lazım,fikir ve önerilerinizi esirgemeyin.

Teşekkürler
Not:Ateş dikeni Bu konudan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2103)sonra büyük saksıya alındı;)

acerpalmatum
20-10-2006, 05:00
Her şey iyi güzel de... Ağacın köklerini bu kadar açığa çıkarmak için biraz erken bir dönemde değilmiyiz...
Ağaçlar tam olarak uyku dönemine geçmedi...

Tanus
20-10-2006, 05:29
Valla haklısınızdır ama bahçemizin bahçivanı 3 gün önce yerlerini deyiştirmiş bu ufak fidanların.Onun bu hareketinden elde ettiğim cesaretle aldım bunları.Umarım bir sorun olmaz =(

bonsaisever
20-10-2006, 12:43
Bahçıvan fidelerin köklerini çıplak bırakarak değil, kök etrafındaki toprağı ile birlikte fidenin yerini değiştirmiştir :)

oktars
20-10-2006, 14:05
Ağaçların uyku dönemine girmeden yapılan saksı değişimleri çok sakıncalı.

Bende geçenlerde çekirdekten yetiştirdiğim iki adet kayısıyı saksıdan tüpe aldım. Bayramda köye götürmeyi düşünüyordum . o kadar itina gösterdiğim halde yaprakları soldu ve bır kısmı döküldü yeni yeni toparlanmaya başladılar o yüzden bu çalışmaları kasım ayından sonra don olmayan bir günde yapmak gerekiyor.

gallus
20-10-2006, 14:23
kökler konusuna aynen katılıyorum.
ben gül için fikrimi belirtmek isterim. Gülün bosai olması çok zor gibi geliyor bana. nedenine gelince çok hızlı gelişen bir bitki. çok fazla hastalığı var. örneğin benim güllerde pas hastalığı oldu ne yaptıysam geçmiyor. kökünden kesiyorum toprağına kadar bakırlı kükürtlü ne kadar zirai ilaç varsa yıkıyorum o bile fayda etmedi sonunda çöpe gidecek sanırım. telleme konusunda da sıkıntı yaşayabilirsin dallandırmada da zorluklar olabilir.. ama tabi bunlar düşünce sen deneyip çok güzel bir bonsai yapabilirsin. daha önce yapılmamış olması yapılmayacağı anlamına gelmez:rolleyes:(Ali Hocamızın Sözüyle süslemek istedim)tecrübelerini paylaşmayı unutma

Ali H. ALI
20-10-2006, 15:48
Herkese iyi gunler.
Tanus ilk resimdeki bitkinin ne oldugunu ben de bilemedim. Yasatabilirsen seneye yaprakli ve meyveli resmini paylasarsan belki ne oldugunu bilen biri cikar.

Zakkumun kokleri iyice gelismis durumda, kaya uzerine sarabilirmisin? sanmiyorum. bence koklerin oyle kalmasi ve usten cikacak yeni surgunlerle bir tarz belirlemen en iyisi.

Incirini bulacagin guzel bir kaya uzerine, koklerini sarip, serit halinde kestigin bezlerlede kokleri kaya uzerine baglayip sabitlestirdikten sonra derince bir saksiya dikip 3-4 yilda kokleri kaya uzerine sarilmis bir bonsain olur[inciri kaya ile birlikte saksiya ektikten sonra birak agac diledigi gibi buyusun, dallansin. agacin yukarisi buyurken kokler ve govde kalinlasacak. Daha sonra da agacin dallari uzerinde calisirsin]

Gul bonsai olacak gibi durmuyor. Gulden bonsai yapmak istiyorsan minyatur gullerden deneyebilirsin.[bonsai yapmak icin agac secerken cok dalli olmasina dikkat edin. Bu dal diziminde buyuk bir avantaj olacaktir.]

Bonsaisever ve Gallusun, KOKLER YIKANMAMALI onerilerini dikkate al bu sekilde kok yikamakla bitkinin yasama sansini buyuk olcude azaltiyorsun.
Hadi kolay gelsin.

Şule
20-10-2006, 21:44
Birinci ağacının meyveleri eğer domates gibi kokuyorsa aynından bir akrabamda var. Süs domatesi diyorlar, ne kadar doğru bilmiyorum. 2-3 yıldır yaz kış yaşıyor. Fakat daha ne kadar yaşar, çok yıllık mıdır bilmiyorum. Bonsai yapacaksan çok yıllık olmasına dikkat derim.

Gülü ben de bonsai yapmaya çalıştım. Dal yapısının pek uygun olmadığını gördüm. Yeni çıkan dallar dümdüz çıkıyor. Kıvrılmaya da pek müsait görünmüyor. Fakat yaz boyunca sürekli budama yaparak en azından yaprak ve çiçeklerini küçülttüm. Bu küçülme yeni sürgünler için yeterli gücü bulamaması neticesinde de olabilir. Görünüş olarak hala bonsaiye yakın değil. Belki yaban gülüyle daha başarılı olursun.

Tanus
24-10-2006, 10:13
Merhabalar,
İşte yeni fidelerim ve bu bahsettiğim kırmızı meyveli bitki/ağaç'ın yapraklı hali (Tuzlada başka bir bahçede buldum ve fotoğrafını çektim)
Meyvesi olan ismini bilemediğim tür ;
http://img227.imageshack.us/img227/1997/nedirbuuh6.jpg

Ufak ardıçım.Çok küçük olduğundan,dediğiniz gibi büyümeye bırakacağım ?
http://img137.imageshack.us/img137/8691/ufakardog4.jpg

Evet bu biraz gelişmiş ve sanırsam üzerinde çalışabileceğim bir ardıç,Bu üstten görünüşü.
http://img227.imageshack.us/img227/3373/ard1ch5.jpg

Ve buda önden görünüşü.
http://img242.imageshack.us/img242/5288/ard2my0.jpg

Ben bu ardıçı çok sevdim gövdesi çok hoş ve resimlerde gördüğüm ama adını bilmediğim bir form'a çok uygun ama sizlerin tavsiye ve önerilerinize açığım.
Biraz daha büyükçe fotoğraflarını hafif bir budama yapıp ardından, ağacı takozla istediğim açıya getirip tekrar koyacağım.

murare
26-10-2006, 12:05
Tanus bunun ardıç olduğuna eminmisin. Bende de var bundan, bana limoni selvi demişlerdi :(

Tanus
31-10-2006, 18:02
Merhabalar ;

Toros sedirimi budadım ve telledim,örnek aldığım ağacı koyacağım ama şuan pek benzemiyor :dilli: .İnşallah yok yere katliam yapmamışımdır.Seneye gövdenin üst kısmına kurumuş dal etkisi yapıp ve dallar yeni ufak dalcıklar verdikçe boşluklar dolup daha yeşil bir görüntü olunca temsili resme az da olsa benzer diye düşünüyorum.Telleme açısına dıkkat etmeye çalıştım ama bazı noktalarda ufacık (sürgün diyoruz galiba) sürgünler verdiğini görünce etrafından yavaşça geçirdim telleri ve orda nispeten telleme açım biraz bozuldu.Tavsiye ve yorumlarınızı esirgemeyin lütfen.
İyi akşamlar

http://img307.imageshack.us/img307/4426/1eg4.jpg

http://img323.imageshack.us/img323/8395/2an4.jpg

Not: Murare valla resimlerden baktım ardıçlara,gördüğüm kadarı ile ardıç bunlar=)

gallus
31-10-2006, 19:12
Tanus
murarenin limoni servi dediği ağaç doğrudur. yani bir ardıç değildir. servi türüdür. cupressus macrocarpa goldcrest diye google da aratırsan ağaç hakkında resim ve bilgiye de ulaşabilirsin.

Tanus
31-10-2006, 19:18
Hmm ufak olandan mı bahsediyoruz ? Yoksa gelişmiş olandamı servi ?

murare
01-11-2006, 08:53
Ufak olan, açık yeşil varya işte o. :)