PDA

View Full Version : bonsaimin yaprakları kurudu




sendkc
05-04-2010, 17:28
Arkadaşlar merhabalar,

Resmini gönderdiğim bonsaim 1 ay önce bana hediye geldi. Hediye aldığım günün ertesi günü yaprakları kurudu. Yerini değiştirdim, haftada 3 gün suluyorum ve bonsai ilacı veriyorum. Şimdi yeniden yapraklanmaya başladı, fakat sadece tek yönden yeni filiz veriyor.
Bunun dışında bugün su verirken toprağında kahverengi kurda benzer böcek gördüm. Bonsaimin yeniden yeşermesi için ne yapmalıyım ve toprağındaki böceklenmeyi nasıl giderebilirim?

Şimdiden teşekkürler, :(




daissy
06-04-2010, 11:39
Merhaba sendkc,
Bonsainizin saksısını değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle böceklerden de kurtulmuş olursunuz. Tabi öncesinde bonsai saksı değiştirme ve budama tekniklerini hiç üşenmeden okumalısınız. Ben 2 hafta önce değiştirdim toprağı ve saksıyı ve size önerim benim gibi çiçekçiden aldığınız herhangibir bitki toprağı değil MUTLAKA

•1 birim killi/verimli toprak (loam),


•2 birim torf (sphagnum peat moss),


•2 birim çakıl (granite grit).

kullanarak oluşturun toprağınızı. Şunuda unutmayın toprağınızın mutlaka iyi drenaj (su tahliye) sistemi olması gerekli. Aksi halde bonsainizin kökleri çürür.

sendkc
06-04-2010, 15:44
yardımınız için teşekkür ederim,

elenix
18-07-2010, 00:56
arkadaşımın bonsaisinin yaprakları tamamen kurumuş hemen aldım. ilk müdahele olarak ne yapmalıyım ve onu yeniden yeşertemez miyim? ölmesini hiç istemiorum :(

Sakaki
18-07-2010, 01:44
arkadaşımın bonsaisinin yaprakları tamamen kurumuş hemen aldım. ilk müdahele olarak ne yapmalıyım ve onu yeniden yeşertemez miyim? ölmesini hiç istemiorum :(


Bonsainisin bir resmini gonderme ve bulundugu kosullari yazma imkaniniz varsa size mutlaka daha iyi yardimci olunacagi kanisindayim, zira bu sorunun bircok sebebi olabilir!?

elenix
18-07-2010, 23:28
resmini ekliyorum
161515

Sakaki
18-07-2010, 23:43
Sanki aşırı sıcaktan yanmış gibi geldi bana! Acaba güneşi sevmeyen bir tür oldugundan ve güneş altında direk bıraktığınızdan bu hale gelmiş olabilir mi?
Türü/cinsi ne acaba?
Bir de daha genel bir görünümünü resimlemeniz mümkünmü saksısı ile birlikte?

elenix
19-07-2010, 00:18
türünü bilemiyorum pek bilgimde yok. bayadır bonsailer hakkında yazılanları okuyorum ama o kadar çok bilgi gerekiyoru ki bazen kafam da karışmıyor değil. sanırım bu küçük ağaçcık ofis ortamında ve ışık almayan bir ortamda kaldı.
161526
161527

Sakaki
19-07-2010, 11:25
Sn elenix,

Oncelikle benim de bonsai konusunda cok tecrubeli olmadigimi ve baslayali birkac ay oldugunu bilmenizi isterim ama sahip oldugum bilgiler dogrultusunda yardimci olmaya çalışayım bir şekilde:

- Türünü bilmedigim icin birsey diyemiyorum ancak eger bonsainiz bir dis-mekan bonsaisi ise (ki genelde oyledir) yeterince gunes gormemesi ve asiri sulama sonucu koklerde curumeye bagli olarak yapraklariniz kurumus olabilir. Bonsailere genelde topragi kurudugu zaman su verilir ve topraginin iyi drenajli bir toprak olması saglanarak topragin hafif nemli kalmasi suretiyle suyun kokleri curutmemesi amaclanir ve ayrıca bitkiye uygun mevsim ve periyotlarla gubre ve besin takviyesi yapılır ve uygun periyotlarla (sonbahar mevsimi) yine saksi degisimi ve kok budamasi ise köklerin bogulmamasi saglanır.

- Bu fotograflari ne zaman cektiginizi bilmiyorum ancak eger kokleri bu sekilde disariya bu yaz gunlerinde cikardiysaniz bu bitkinizin sonu bile olabilir.

- Ic mekanda yetişip gunes gormedigini soylediginizden dolayı aşırı güneşten yanmış olma riskini yok sayarsak, geriye bir tek rahatsizlanma/hastalik olasiligi kaliyor ki bunu da yapraklari ve koklerini gozlemleyerek iyi anlamak gerekli. İşin hastaliklar/zararlilar kismi su aşamada beni biraz aşıyor dogrusu!

Umarim bir nebze yardimci olabilmisimdir. Eger bu soylediklerim konusunda bir sorun yoksa yani bu bakımları dogru ve uygun zamanlarda yaptıysanız baska ne tur bir sorun olabilir artik orası bir ustadin ellerinden öper :)

Iyi gunler dilerim.

msgurkan
19-07-2010, 15:28
Türü podocarpus. Tropikal olduğundan iç mekanda tutulabilen bir ağaçtır. Ağacı kök çürümesi veya hastalık sonucu kaybetmiş olabilirsiniz.

elenix
20-07-2010, 01:26
çok teşekkür ederim ilgileriniz için.:( sanırım yanlış bakım ve sulamadan dolayı kurudu bu minik ağac. benim yapabilecek bişeyim kalmadı malesef çünkü günlerdir bir hayat belirtisi yok.

Sakaki
20-07-2010, 01:50
Eh artık kendine yeni bir fidan bulacaksın... gecmiş olsun ne diyelim :(

bonsaisan
21-07-2010, 09:35
SAyın elenix

Ağaçınızı türü podacarpus yani taş porsuğu.

Bu tür ibreliler sınıfına giren bir tür.

ASya ülkeleri için tropik olan bir tür içmekenda güneşli ve aydınlık ortamı severler.

Diğer türlere oranla bakımı zor olan bir türdür.
Aşırı sulamayı sevemez.
Aşırı sulamanın ilk belirtisi griye dönen yaprak renkleridir.

2 dereceye kadar olan ortam sıcaklıklarında sürekli dışarıda yaz kış bakıla bilen bir türdür.

Eğer kökleri geniş ve büüyk bir saksıda ise dahda soğukları kaldıra bilir.

Hızlı gelişim gösterir.
Saksılama dikkat edileçek en önemli husus kök budamasında aşırıya kacılmamasıdır.

Köklerinin üstünde ki ufak tanecileri ile ilginç bir türdür.

Aaçınınz yaprakları üzeirdne kurumuş burada ki etken aşırısı sulama sonucu köklerin çürümesi ve mantar olumuşu sonucu aniden kurulamalrdır.

Bu tür güneiş sever ama yakıcı kavurucu güeştende korunmalıdır.

SAygılar.

cosmatia
18-08-2010, 10:08
Merhaba arkadaşlar, 2 ay önce aldığım bonsaim son 1 aydır çok fazla yaprak döküyor ve kuruyor. Galiba ficus türü. Ayrıca ben kıbrısta yaşıyorum burda yaz ayları fazlasıyla sıcak geçtiğinden iç mekanda duruyor. Evin içide de klima var bu da havanın çok kurumasına neden oluyor. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum

Ali H. ALI
18-08-2010, 10:37
Agaciniz dusundugunuz gibi bir incir cinsi.

Kibrista havalar cok sicak diye agaca cok su verilmis gibi gorunuyor. Verilen su da suzulup disariya cikmamissa(ki oyle gorunuyor, Saksinin altini kontrol ediniz suyun suzulmesi icin delik varmidir? saksida delik yoksa o saksiyi kullanmayiniz.) camurlasan toprakta kok curumeleri olusmus diye dusunuyorum.

Dere kumu ve torf karisimi bir toprak bulabilirseniz agacinizi saksidan cikariniz, curumus kokler varsa onlari budayiniz, saksiyi(saksi altinda delik yoksa, altinda deligi olan baska saksi kullaniniz) iyice yikayip temizleyiniz ve icerisine yeni toprak karisimini ekleyip agacinizi dikiniz. Uzerindeki sagliksiz duran tum yapraklari da yaprak sapciklarindan budayiniz. Agacinizin sulamasina dikkat edip(topragin kurumasina izin vermeyiniz, ayni zamanda sulama yaptiginizda fazla suyun suzulup disariya ciktigini gozleyiniz.) Onu bol isik alan ama dogrudan gunes gormiyen bir yere aliniz.

Uzerinde yeni surgunler gorene kadar da hicbir besin ve ya gubre vermeyiniz.

Bol sanslar, kolay gelsin.

cosmatia
18-08-2010, 12:53
Çok teşekkürler.

bonsaisan
18-08-2010, 23:44
Sayın cosmatia

Ağaçınızın türü ficus gingseng.
Ağaçınızın saksı altında delik varmı kontrol edin bazen delik olmaya bilir.
İkincisi kök sistemi gelişmiş olan gingsek kökleri üzerine aşı ile ficusmicrocarpa aşılanır.
Sizdeki bu şekildedir.
Dikali bakarsanız yeşil aksam kök sistemine aşılanmış yara izleriniz görürsünüz.

Kök sistemi güçlü olan bu tür bünyesinde çok fazla su taşır aşırı su kökleri çürüteçek ve üst ksıma su ve besin taşınamaz bir hal alaçaktır.

Nem her ağaç için iyidir ama nem denince akla ıslak toprak gelir aslında nem bu şekilde sağlanmaz.

Kıbrısta üyelerimziden MSgürkan var.
Onun ile iletişime geciniz size destek oluçaktır.KIbrısta ilk bonsai çalışmalarınu güzel bir şekilde uygulamış değerli bir bonsai dostudur.
Kıbrıs basınından da kendisine ulaşabilirsiniz.
saygılar.

cosmatia
19-08-2010, 09:00
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

serminh
25-08-2010, 11:36
arkadaşımın bonsaisinin yaprakları tamamen kurumuş hemen aldım. ilk müdahele olarak ne yapmalıyım ve onu yeniden yeşertemez miyim? ölmesini hiç istemiorum :(

merhabalr...benimde aynı şekilde bir tanıdığımın bonsaisi kurumuştu, bende yeşertebilirim ümidi ile aldım.birşey yapmadan önce bir profesyonelden yardım almak istedim.

Ağaça tamamen kurumuş görünüme sahip. Toprağı çok hafif nemli. Cinsi hakkında bilgim yok. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.Ben klimadan dolayı kuruduğunu düşündüm. Bu sevimli ağacı kurtarmak beni çok mutlu eder. Resminide ekleyorum, cevabınızı merakla bekliyor[/CODE][/CODE][/CODE]um...

memet
25-08-2010, 13:33
Görünüşe göre kurumamış iki yaprak var. Bu tamamen kurumamış olabileceği anlamına geliyor. Serin geölge ve kesinlikle klimalı olmayan bir yere koyun.
Üzerinde canlı yaprak olan dışındaki dalları uçlarından bir iki parmak kadar budayın. Sonrası şansa kalmış.

bonsaisan
26-08-2010, 13:14
Ağaçınızın türü "Serissa foetida"

Düzensiz sulama ve yanlış bakım sonucu oluşan kök çürüklüğüne bağlı bir stres yaşamakda.

Öncelikle yaprakları kuruduğu için onları canlandırmak adına sulama yapmaya kalkıçaksınız bu yanlış.

Yaprak nekadar az ise okadar su tüketir bitkiler.

Yapmanız gereken havadar bir ortam kuru olmayan bir hava .
Sulamayı kesin toprak kurumaya başladığında sulayın.
Toprak üstündeki yosunun tamamını **** gövdeye yakın olanlarını temizleyin.
Direk güneş ışığından koruyun.
Saksı tabanında su olmasını engelleyin.Saksı altlığı kullanmayın.
Bekleyin canlı olan dalarda yeni yapraklar çıkaçak yapraklar tam açıldığında ve ağaçın dalların bol bol yaprak oluştuğunda sulamaya geçiniz.

Önceleri toprak kurumaya yakın iken çok az sulayın.

memet
26-08-2010, 18:51
"Direk güneş ışığında koruyun."

Bu ağaç için ölüm emridir, sanırım bunu demek istemiyorsun.

msgurkan
26-08-2010, 19:12
"Direk güneş ışığından koruyun." demek istenmiş olmalı.

Bir harf eksikliği tam zıt anlam doğurabiliyor.

serminh
26-08-2010, 21:29
gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim...dediklerinize harfiyen uyup yapmaya çalışacağım. inşallah iyi sonuç alırım ve bu mutluluğu sizlerle paylaşmayı dört gözle bekliyorum..tekrar teşekkürler...

bonsaisan
27-08-2010, 09:36
Teşekkürederim mehmet uyardığın için sağol bir harf eksikliği yapmışım.

memet
02-09-2010, 19:38
Biliyorsun daha önce kavramların doğru kullanılması konusunda birşleyler söylemiştim.

Kavramları bireysel biçimde yorumlamanın sakıncası dışında, Msgurkan'ın da dediği gibi bir tek harfin eksikliği bile bazı durumlarda anlamı bütünüyle değiştiriyor. Yoksa benim de sık sık eksik, hatalı yazdığım oluyor.( Farkettikçe düzeltiyorum çoğunu)
Burada anlam bütünüyle değiştiği içindi duruma işaret etmem.

Belki bonsai konusunda felsefi bir başlık açmalıyım.

serminh
15-09-2010, 19:15
merhabalar yine...önerilerinizi dikkate alıp yapmaya çalıştım.Fakat ağaçta herhangi bir ilerleme değil tam tersıne kötüleşme görüyorum.Hatta ölmüş olacağını düşünmeye başladım.sizinle irtibata geçip bu bitkiyi direk size gösterebilmek ve yardım alabilmek istiyorum. Bu nadide bitki ölürse inanın çok üzüleceğim. Önerebileceğiniz bir yer varsa orayada götürüp gösterebilirim... Ben istanbul kadıköy de oturuyorum.önerilerinizi bekliyorum...

bonsaisan
15-09-2010, 21:54
Bonsai de yaşam ve ölüm bir süreçdir.
Ağaçınızı kaybederseniz bu sizde üzüntü **** bonsai karşı olumsuz bir düşünce yaratmamalıdır.
Çok büyük ustalarda bile zaman zaman bu tür ölümler solmalar görüle bilir.,

Unutmayınız ki o bir canlı yani sonsuzakadar yaşamaya bilir.
Buradaki en büyük sorun bonsaide sulama ışık hava toprak ve gübre ve bakım birbiri ile zincirlenmiştir.

Halkalardan birinde oluşan bir eksiklik size tepki olarak geri döner bu solma yaprak dökme kuruma **** ölümdür.
Öncelikle nerede hata yaptığınızı bulmanız gerek.
Bazen sorun sizde de olmaya bilir.
Satın aldığınız yerde doğru şekilde bakılmayan bir ağaç güçsüz düşer ve sizde onu tam olarak tanımadan satın alır eve getirirsiniz.Zaten güçsüz olan ağaçın durumu siz onu tanımaya ve öğrenmeye çalışırken iyice bozulur ve bazen kurtaramaya bilirsiniz.
Saygılar.

memet
16-09-2010, 17:17
Bana tekrar fotoğraflayın ağacınızı. Siz almadan önce nasıl sulandığını anlatabilirseniz iyi olur. Sizin yaptığınız uygulamayı da anlatın.

Sıcaktan ve susuz kalmaktan bu hale gelmişti sanırım.

serminh
17-09-2010, 19:26
tekrar merhabalar....oncelıkle hemen cevaplayıp, benı aydınlattıgınız ıcın cok tesekkur ederım.sıze resımlerını yolluyorum. ben bıtkıyı almadan once klımalı bır ortamda ve cok sulanıdıgı soylenmıstı. Eve getırdım kurumaya devam etti,ara ara az az sulamaya gayret ettim fakat düzelme olmadı, kurumaya yüz tuttu. Ne yapacağımı bilemedim. Profesyonel biirilerininde görmesini arzu ederdim fakat bu konuda çaresiz kaldım. Çözüm önerilerinizi bekliyorum... ilgilendiğiniz için tekrar teşekkürler...

memet
17-09-2010, 19:40
Bu"yaratık" direniyor.
Klima zaten başlı başına bir sorun.
Kapalı yerde kalmış bu durumda. Buna rağmen kurumamış.
Serin yarı gölge havadar bir yerde tuttuğunuzu varsayıyorum. Köklerinde çürüme olmuşsa da, buna rağmen yaşıyor. Şimdi mevsim değişmi oluyor. Az sulamayla devam ettirin bakımını.

Köklerindeki çürüme yeterli su almasına izin vermiyor. Ama yaşıyor.

Bir litre suya bir tatlı kaşığı oranında oksijenli su katın, bununla bir çay bardağı oranında sulama yapın. Yaprakları kontrol edip, suyun az ya da çok geldiğine karar vermeniz gerekecek.

Sonra, derin bir budama ihtiyacı olacak.
Nasıl olacağını anlatması yazarak kolay değil. Formu bozmadan, yarı yarıya dalları azaltmanız iyi olur. Aralardaki dalları temizleyin, bitkini ihtiyacını azaltmak için.
Ekim ayında toprağı değiştiririz yaşamaya devam ederse.

serminh
17-09-2010, 22:08
oncelikle göstermiş olduğunuz ilgi ve alakanıza çok tesekkur ederım. Inan cevaplarınızı sabırsızlıkla beklıyordum.gostermıs oldugunuz ıyı yurek benı yureklendırdı.önerdıgınız seylerı yapmaya gayret edecegım.bıtkı hakkında soyledıklerınız benı bu bıtkıyı yasatacagım konusunda yüreklendirdi. bir hevesle bu işe kalkıp, soyledıklerınızı yuapıp ıyı sonuclar almayı umuyorum.ınsallah ıyı sonucları sızınle paylasırım. tekrar tesekkurler...

bu arada ekım ayında toprak degısımınden bahsetmıstınız, ne tur bır toprak almam konusunda benı bılgılendırırsenız cok sevınırım...

memet
17-09-2010, 22:55
Bir saksınız olduğu için masrafa girmeyin. Bir sera ya da fidanlık bulun. Biraz torf, biraz kahverenkli ponza. (Bazen değişik adlar kullanıyorlar. Forumda fotoğraflarını bulup ona göre alın) Biraz da dere kumu, bunları üçte bir oranında karşıtırır kullanırsınız.

Oksijenli sudan bir hafta sonra iki aspirini ezin, yarım bardak suyla eritin onu da kullanın saksıya.

kobayashi
15-12-2010, 09:47
15-20 gün önce hediye gelen ilex crenata bonsaimde yaprak kuruması var ancak dökülme yapmıyor.kuru olarak dallarda duruyor.sulama bölümünü dikkatlice okudum ve anlatıldığı gibi yapıyorum.Ancak bu güne kadar bi gelişme olmadı hatta bir bölümüne yosunlama da yaptım.Bunların yanında birde kök kontrolü yapmalımıyım bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.Ayrıca kaloriferli bi ortamda duruyor serin bir yere almalımıyım.ilginize şimdiden teşekkürler

memet
15-12-2010, 18:06
Kaloriferli oda bitkiniz için ölüm fermanı anlamına gelebilir. Toprak değiştirin köklerinin çürüyüp çürümediğine bir bakın.

kobayashi
16-12-2010, 13:43
teşekkür ederim hemen kontrol edeceğim

hibo84
19-12-2010, 14:48
2 ay önce aldığım bonsaim hala kurumaya devam ediyor. arkadaşlar acaba sulamadan dolayı mı oluyor yoksa yerini hala benimseyemedi mi? bilmiyorum .
acaba dallarını mı budamam gerekli.Eğer gerekliyse bunu nasıl yapabileceğim hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?Ykalaşık 1 ay önce toprağın üstündeki yosun tabakasını aldım ve ondan 10 gün sonra da toprak çok sert olduğu için toprağı çatallı iğne ile eşeledim.(toprağını alt üst ettim)

senemcan
27-06-2011, 11:22
merhaba hala üyemisiniz bilmiyorum ama benim bonsaimde tamamen yaprakları kurudu şu an asadece gövde ama köklerine hiç bakmadım acaba saksısını değiştirsem kurtarabilirmiyim yardımcı olursanız çok sevinirim..

miCRoBe`
28-06-2011, 00:55
sayın senemcan verdiğiniz bilgilerle size kimse yardımcı olamaz.

genel fotoğraf, köklerin fotoğrafı, toprağın fotoğrafı, dalların içi kurumuş mu kurumamış mı, nasıl suladığınız, bulunan ortam tarifi gibi veriler ışığında size bir çok kişi yardım edebilir.

zerha
21-07-2011, 07:59
Merhaba benım lımon selvı bonsaı agacı aldım... Geldıgınde ıyı ıdı ..sımdı tum yesıl yeerlerı kurudu...acaba ölüyor mu?? Ne yapabılırım..???klımalı odada durmama sı mı gerekır ???kuruyan dallarını budayayım mı??
Yerını degıstıreyım mı??
Gunes gormeyen bır yere mı alsam??? Yardımcı olurmusunuz..limon selvı agacı sanırım bahce bıtkısı..bonsaı olması bakım ortamını ofısde olması mı kurumasına sebep...
Tesekkurler

bonsaisan
21-07-2011, 08:50
Sayın zerha


Limoni selvi gibi ibreli türler ve diğer bonsailer içmekanda bakılmaları için değil kısıtlı bir süre o mekanda bulunarak görsel bir estetik oluşması için içmekanlarda bulunurlar.
Ya da sert kış mevsimi geçiren yerlerde sığ ve ufak saksılarda bulunan ağaçların don olayından etkilenmemesi için evin içinde **** sera ortamlarında bakılmaları sağlanır ama iklimi kışın ılıman olan yerlerde bonsailerinizi sert rüzgar ve direk güneş ışığından korunaklı ağaç altı balkon gölgesi gibi mekanlarda bakabilirsiniz.

Ofis içerisinde yılın her zamanı sorunsuz ir bakım uygulaya bileçeğiniz türlerde dahi günü belirli saatlerinde aydınlık olan havadar olan ve orantılı nemin olduğu i.meknlarda bakabilirsiniz.

bu türlerinde başında Ficus yani kavuçuk türleri gelir.
Bu türlerin dışında diğer türler kış mevsimi dışında dışarıda belirtim koşular kapsamında kışın don olasılığı olmayan günlerde dahi dışarıda kalabilirler.
Lakin kar yağışı olan bölgeler hariç ve kış ayları gündüz ısısı güneşli saatlerde 10 derece olan yerleşim yerleri.

Limoni selvinzi sulama hava ve ışık problemin oluşturduğu bir ortamdan eksik olduğu için kuruma yapmıştır.

Saygılar.

japiblack
29-07-2011, 12:56
benimde bonsaimde yaprak dökülmesi var. az sulamadan olabilir mi? bonsai besinleri var piyasada tavsiye edermisiniz?

memet
29-07-2011, 14:57
Hazır bonsailer yer değiştirmeden ötürü yaprak dökebilir.
Bonsainin boyutunu bilmemden sulamayı ne kadar yaptığınızı bilmeden az sulama demek zor.
Bonsainiz yerine alışana kadar gölge bir ortamda dursa daha iyi şartlar sağlamış olursunuz.

Pinktasticc
11-08-2011, 12:31
1 buçuk senedir baktığım ficus ginseng türü bir bonzaim var. büyümesi çok iyi ve sağlıklıydı. geçen hafta kapalı minik balkonumda unuttum ve havasızlıktan yaprakalrı kurudu. bir haftadır dökmeden duruyordu bugün iyice kuruduğu için kendim topladım. dalının biri hala canlı, ağacımı kaybetmek istemiyorum ne yapabilirim?

2 hafta önceki hali:

Pinktasticc
11-08-2011, 12:32
şimdi bu halde:

memet
11-08-2011, 16:19
Dallara derin bir budama yapabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra serin ve gölge bir yerde tutun sulamayı kontrollü azar azar yapın. Gübre vermeyin bu sırada.

Pinktasticc
13-08-2011, 10:24
sağolun ancak dünden beri gövdenin birinde yumuşama var sanırım kökü çürüttüm :(
ve toprağın bir kısmı küflenmeye başladı. canlanması için başta fazla suladım sanırım........
bu durumda toprak değiştirmem mi gerekiyor?

bonsaisan
13-08-2011, 10:40
Sayın Pinktasticc

Elinizde ki ficus ginseng aşısız.Yani üzerinde yaprakları kendine ait.

Kök çürümesi oluşmuş.
Ginseg aslında zaten bir kök sistemi.

Yapmanız gereken.

Siz onu plastik bir kaba dikmişsiniz.

Bu kabın delikleri bolca olmalıdır.
Ficuslar nem ve suyu sevseler bile en büüyk sorunları yer değişkliğidir.
Yer değişikliğinde ilk tepki olarak yaprak dökerler.
Dökülen yapraklar aslşında su isteğinide azaltır.
Bonsai dostu ise yaprakları dökülen bu ağaçcın susuz kaldığını sanarak sulamayı artırır.
Bu artış sonucunda su fazla olduğu için yapraklarda az olduğu için köklerde sorun başlar.

Yapmanız gereken kuruyan dalları canlı nokta ve gözlere kadar budayın.
Ağacı eski yerine havadar bir mekana alın.
Direk güneş altında değilde gölge bir yerde dursun.
Sulamayı ilk etapda kesin.Çünkü toprakda ki nem zaten fazla.
Yapabiliyorsanız.Çİçekcilerde satılan suni bitkilerin altıan konana kaya yosunlarında bulun ve bu yosunları toprakğın içerisine yerleştirin.Bazı yosun katmanlarını ise saksının köşelerine koyun.

Yosun hızlı bir şekilde toprakda aşırı derecede bulunan nemi kendi üzeirne çekerek toprağın nem dengesini sağlıyaçak.

Ve kendi aktif hale geçer iken aşrı nemi içine hapsedicek.

Toprak kurumaya başladığında nem azaldığında sulamayı çok az yapın toprağın tamamını ıslataçak şekilde değilde ağacın istediği nem sağlayaçak oranda sulama yapınız.

Ağacın sürügnleri dalarını toprağı ıslatmıyaçak şekilde ağacın bulunduğu ortam ısısında bir su ile fısfıslıyarak nemlendirin.

Unutmayın toprağı değil. Ama bu işlemi toprak kurmaya yakın iken yapınız.

İŞlemleri doğru yapar isenzi ağacınız hızlı bir şekilde kendini toplayaçaktır.

Pinktasticc
19-08-2011, 16:55
Allah razı olsun kardeş. dediklerinizi uyguladım.
Eski yerinde gölgede duruyor. Bu hafta hiç sulamadığım halde gövde çürümeye devam ediyor

memet
19-08-2011, 17:25
Sanırım sizin ficus gidici.

Aslında gitmiş de, alıştıra alıştıra söyleyeyim dedim.

Pinktasticc
19-08-2011, 17:58
oluru yok mu ?

Pinktasticc
19-08-2011, 17:58
toprak değişimi fln yapsam?
benim için çok değerli bi ağaç ....

memet
19-08-2011, 18:01
Bence oluru kalmamış. Bir hafta unutkanlık fazla gelmiş.

Pinktasticc
19-08-2011, 18:04
bir hafta unutmadım toprağı nemli olduğu için sulamadım.
bir gün kapalı balkonda kaldı.ç ben diğer hafta foruma yazabildim

memet
19-08-2011, 18:21
Anladım. Fakat yapacak bir şey kalmamış malesef.

yagiz
25-01-2012, 17:28
Merhabalar 2 hafta önce bana hediye bir bonsai geldi, araştırdım bakımı sulanması gibi bilgiler edindim. Fakat türünü bilmiyorum.
Son 1 haftadır ise yavaş yavaş yaprak dökmeye başladı, susuz bırakmadım, hatta oda sıcaktır diye başka odaya da götürdüm yine aynı..
Araştırdığımda toprağın değişmesi gerektiğini yazıyorlardı sürekli. Ayrıca toprağın içine 1 cm kuru kalmayacak şekilde inceleyip suladım daima. Ve şunu da söylemeliyim toprağa dokunduğumda sanki saman gibi geliyor bana, ıslandığında bile gerçek toprak hissi yok..

Ama şunu da söylemeliyim ki bonsai geldiğinde bazı yapraklarının ortası yuvarlak bir şekilde kuruydu, sonradan büyüdü o kurumalar..

Ne yapmalıyım toprak mı değişeyim yardı edin lütfen.... Acil..

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/195/img0368u.jpg/)

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/840/img0369u.jpg/)

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/214/img0370k.jpg/)

memet
25-01-2012, 19:26
İthal bonsailerde zaten kullanılan malzeme toprak olmuyor. Cocopeat ama genelikle torf içinde oluyorlar.
Sıcak odada olması sorun yaratmış olabilir. yer değiştirmeler de etkiliyor zaman zaman. Ama sanırım köklerde de bir sorunu var.
Toprağını mevsim de uygunken değiştirin. Serin bir odada tutun sonra,

bonsaisan
25-01-2012, 20:29
sayın yagiz

Ağaçınızın türü Ficus retusa

Bu tür de bu türlü yaprak dökülmelerinin sebebi yer değişikliğidir.

Bu tür sık sık yer değiştiri ise hava ışık koşuları ile besin gibi ihtiyaçları geldiği serada ki şartlarda olmadığında bu tür bir bocalama ve adaptasyon sorunları yaşar.

Sürekli olarak nem ısı besin ışık hava koşulları sera ortamında satışa sunulaçağı güne kadar istabil olan ürün evlerimize geldiğimizde bocalar.

Geçiş dönemini atlatmasında ona yardım ve deste olmalısınız.

Yerini ihtiyaçına göre düzenlemelisiniz.
Türün özelikleri; istekleri forum içerisinde yer almaktadır.

Saygılar.

ozgetezcanli
13-02-2013, 09:18
Merhabalar; Ocak ayında hediye gelen fukien tea bonsaimin yaprak dökümü 3 - 4 gün yerine alışmasından sonra kalmadı. 2 ay içinde 2 kez bitlendi ve arap sabunlu sarımsaklı karışım ile kurtardım Ancak şimdi son halini fotoğraflarda da paylaştığım. şekilde 10 gündür sürekli yaprak döküyor ve eski canlılığına bir türlü kavuşturamıyorum... Ne önerirsiniz?

Ağacımın ilk hali de aşağıdaki gibidir...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/359073d1357217804-simdiki-1-.jpg

tourkana
13-02-2013, 11:29
Sayın ozgetezcanli ,

Ağacınızın yapraklarına kesinlikle su değidirmeden toprağını alttaki tahliye deliklerinden su çıkana kadar sulamalısınız. Akşam sulamayın ve toprağı üstten kurumaya başladığını hissettiğiniz zaman sulayın. Aşırı sulama kökleri çürütür.

Ağacınızı kalorifer kenarında tutmayın ve iyi ışık alan bir yere koyun.

Gövde- ana dallar dışında kalan ince dallarda geride 2 çift yaprak kalacak şekilde ağacınız üzerinde budama yapmalısınız. Çok sararmış yaprakları koparın, hatta hiç yaprak kalmasa da umutsuz olmayın böylesi ilerisi için daha bile sağlıklı olacaktır.

Bu işlemleri yapıp yeni tomurcukların çıkmasını bekleyeceksiniz, umarım ki bahar ayında eskisinden de sağlıklı olur.

ozgetezcanli
13-02-2013, 18:41
Teşekkür ederim tourkana. Az su da versem hemen alttan çıkıyor. toprağı biraz karıştırmam gerekir mi? Budama için de forumun budama kısmını inceleyip deneyeceğim. Dikkatimi çeken bir şey var. Dökülen bazı yaprakların kök kısımları yapış yapış oluyor bunun bite karşı yaptığım ilaçlama dışında bir ihtimali olabilir mi acaba?

pomodoro
14-02-2013, 11:27
Bonsaimin cinsi Carmona Fukien Tea. Sanırım 3,5 ay kadardır beraberiz. Ofisteki masamda yerini aldıktan sonra bir süre yaprak döktü ama çok çabuk yerine alıştı ve bana çiçekler bile açtı. Güzel olan fotoğraf bu alışma sürecinden sonraki bir fotoğrafı, farkedilmiyor ama üstünde çiçekleri var.

Maalesef bir süre sonra üstünde minik bitler gördüm. Hemen sarımsaklı arap sabunlu formülü uyguladım. 2 günde bitlerden eser kalmadı. Keşke tekrarlasaymışım uygulamayı. 1 ay kadar sonra bitler tekrar gözüktü. Üstüne aralıklarla 2-3 uygulama daha yaptım. Son uygulamada bitler belki toprakta ürüyorlardır diyerek toprağı korumadım ve arap sabunlu su bir miktar toprağa da işledi. Şimdi toprakta küfümsü beyaz bir oluşum var. Ve bonsai'm hızla yapraklarını döküyor. Kel kaldı...

Çok üzülüyorum. Ne yapmalıyım?

tourkana
14-02-2013, 12:03
Pomodoro ve özgetezcanlı ,

Toprağı değiştirmek en uygun yapılacak işlem. Ev yapımı ilaç kullanırken önce bir pilot bölge seçip ordaki yaprakları etkileyip etkilemediğine bakıp ondan sonra uygulamanızı öneririm.

Bol drenajlı torflu bir toprağa dediğim sulama işlemleri ile bakın , umarım herşey yolunda olur.

ozgetezcanli
14-02-2013, 13:37
teşekkürler yardımlarınız için. dün tüm sararmaya yüz tutmuş yaprakları temizleyip bolca suladım ve akşam da aralık bir camın karşısına bıraktım. Sabah geldiğimde yaprakları yukarıya kalkmaya başlamış bile :) şaşırdım bir gecede toparlamaya başlamasına. Şu anda gayet umut vaat edici görünüyor. dökülme devam ederse toprak değişimi yoluna gideceğim... Tekrar çok teşekkürler...

universeee
20-03-2013, 12:54
Herkese merhabalar,

Bir yaprak kuruması olayı da iş arkadaşımın başına geldi. Birlikte podocarpus almıştık onunla, ben evde o ise iş yerinde bakıyorduk ancak benim evde bakıyor olduğum ağaç oldukça iyi sayılabilecek durumdayken arkadaşın ağacının yaprakları kurudu, resmen çatır çatır. Gövdeden çıkan dallar da yine kürdan gibi kırılıyor. Aşağıda fotoğraflarını ekliyorum. Köklerin durumunu görmeniz için onun fotoğraflarını da ekliyorum. Kurtarma ihtimalimiz olabilir mi söylerseniz memnun olurum.

Saygılar...

Sakaki
20-03-2013, 13:23
Sn universeee,

Ağacınızın fotoğrafları şu anda görüntülenemiyor.
Fotoğrafları foruma yüklemede sorun yaşıyorsanız, aşağıdaki başlıklar size yardımcı olacaktır:

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
http://www.agaclar.net/forum/fotograf/2803.htm
http://www.agaclar.net/forum/fotograf/4582.htm

Kolay gelsin

universeee
20-03-2013, 13:44
Sn universeee,

Ağacınızın fotoğrafları şu anda görüntülenemiyor.
Fotoğrafları foruma yüklemede sorun yaşıyorsanız, aşağıdaki başlıklar size yardımcı olacaktır:

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
http://www.agaclar.net/forum/fotograf/2803.htm
http://www.agaclar.net/forum/fotograf/4582.htm

Kolay gelsin

Şimdi düzelmiş olması lazım. Benim ekranımda fotoğraflar görüldüğü için sıkıntı olduğunu farketmemiştim. Uyardığınız için teşekkürler.

Şimdi artık yardımlarınızı bekliyorum :)

Saygılar...

Sakaki
20-03-2013, 14:01
Sn universeee,

Ağacınız, güneşli ve aydınlık ortamdan hoşlanan tropik bir tür, dolayısıyla bakımı çok da kolay olmayan bir tür. Aşırı sulamayı pek sevmediğini biliyorum, özellikle yazın sıcak aylarda direkt güneş ışığına da maruz bırakılmamalıdır.

Özellikle de yeterince ışık almıyor ve aşırı sulamaya maruz kaldıysa, kök çürümesi başlar ve ilk belirtileri de yaprak renkginde değişme olacaktır. Muhtemelen arkadaşınızın bitkisinin yaprakları sizin bitkinizinkine göre daha soluktur.

Arkadaşınız iş yerinde baktığında göre yeterince ışık alamamış ve sulamayı da aşırı yapmışsanız, köklerde sorun başlamış olur, bu aynı zamanda mantar rahatsızlıklarına da davetiye anlamına gelir.

Gördüğüm kadarıyla saksıda kökten başka birşey kalmamış ama yanlış görmüyorsam halen canlı kök var gibi görünüyor. Güzel bir toprak karışımı hazırlayarak ve ölü ve çürümüş kökleri uzaklaştırarak daha büyükçe bir saksıya acilen aktarmanızı öneririm. Bunu yaptıktan sonra, toparlanıncaya kadar (eğer toparlanabilirse) aşırı su vermeden, toprağı çok hafif nemli kalacak şekilde sulamaya ve aydınlık ama direkt güneş altında kalmayacak şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Umarım toparlar kendini.

NOT: Ağacın gövdesinde, kabuk üzerine tırnağınızla minik bir çentik atarak alttaki dokuya baktığınızda eğer yeşil değil de kahverengi bir renk görüyorsanız bitkiniz ölüm sürecine girmiş demektir :(

universeee
20-03-2013, 14:25
Gördüğüm kadarıyla saksıda kökten başka birşey kalmamış ama yanlış görmüyorsam halen canlı kök var gibi görünüyor.

NOT: Ağacın gövdesinde, kabuk üzerine tırnağınızla minik bir çentik atarak alttaki dokuya baktığınızda eğer yeşil değil de kahverengi bir renk görüyorsanız bitkiniz ölüm sürecine girmiş demektir :(

Sn. Sakaki,

Kökten başka birşey kalmamış demişsiniz. O konuda bir sorum olacak: Benim evdeki ağacımın kök yapısı da buna benzer bir durumda yanlış hatırlamıyorsam (bu akşam gidince yine kontrol edeceğim). Normal bir kök yapısı değil mi bu şimdi? Normal değilse şayet yaratabileceği sıkıntılar nedir? Böyle bir kök sistemini budamak gerekir mi? Bir de sizden ricam, normal olduğunu düşündüğünüz bir kök yapısı fotoğrafı varsa onu eklemeniz.

Bu arada gövdede kabuğun hemen altında açık kahverengi bir katman görüyorum. Galiba ağaç o geri dönülmez yola girdi malesef. Artık arkadaşım ne kadar elinden geleni yaparsa...

Cevaplar için çok teşekkür ediyorum.

Sakaki
20-03-2013, 14:45
Sn. Sakaki,

Kökten başka birşey kalmamış demişsiniz. O konuda bir sorum olacak: Benim evdeki ağacımın kök yapısı da buna benzer bir durumda yanlış hatırlamıyorsam (bu akşam gidince yine kontrol edeceğim). Normal bir kök yapısı değil mi bu şimdi? Normal değilse şayet yaratabileceği sıkıntılar nedir? Böyle bir kök sistemini budamak gerekir mi?

Sn universeee,

Saksının içerisinde toprak neredeyse hiç kalmamış demek istedim. Kökler uzun süre hiç budanmadığı zaman, özellikle de saksı küçükse böyle durumlar olabilir. Saksının tamamını kök kaplayınca topraktan eser kalmaz :)

Dolayısıyla, tıpkı ağacın dallarını budadığımız gibi belirli dönemlerde (ilkbahar başı) kökleri de budayarak, toprağı yenileyerek, saksı değişimi yapmak gerekir. Bu saksı değişimini genç bitkilerde sene de bir, yaşlı bitkilerde/ağaçlarda 2-3 sene de bir yapmak faydalıdır.

Bu arada gövdede kabuğun hemen altında açık kahverengi bir katman görüyorum. Galiba ağaç o geri dönülmez yola girdi malesef. Artık arkadaşım ne kadar elinden geleni yaparsa...

Cevaplar için çok teşekkür ediyorum.

Bu durumda maalesef öyle :(
Ancak, kaybedilen/ölen kök miktarına bağlı olarak (köklerin %100 ölmemişse) bazen gövdenin belirli bir kısmında canlı doku yaşamına devam edebiliyor. Böyle bir durumda ağacın gövdesinin bir kısmı kururken az da olsa bir tarafı hayatta kalmayı başarabiliyor. Bunu anlamak için gövdenin dört bir yanını aynı şekilde dikkatlice ve mümkün olan en az hasarı vererek kontrol edin. Eğer gövdenin herhangi bir tarafında yeşil bir dokuya rastlarsanız umut hala var demektir :)

Kolay gelsin.

universeee
20-03-2013, 14:54
Saksının içerisinde toprak neredeyse hiç kalmamış demek istedim. Kökler uzun süre hiç budanmadığı zaman, özellikle de saksı küçükse böyle durumlar olabilir. Saksının tamamını kök kaplayınca topraktan eser kalmaz :)

Dolayısıyla, tıpkı ağacın dallarını budadığımız gibi belirli dönemlerde (ilkbahar başı) kökleri de budayarak, toprağı yenileyerek, saksı değişimi yapmak gerekir. Bu saksı değişimini genç bitkilerde sene de bir, yaşlı bitkilerde/ağaçlarda 2-3 sene de bir yapmak faydalıdır.


Son bir soru sonra başınızı ağrıtmayacağım :)

Bu hafta işlerimin yoğunluğu ve malzeme bulamayacak olmamdan dolayı herhangi birşey yapamam ama Mart ayının son haftasında genç olduğunu düşündüğüm ağacımın saksı değişimi yapmak onun hayatını riske atar mı? Ne önerirsiniz? :confused: Ya da bir daha ki kış aylarını beklemeli miyim bu değişim için?

Sakaki
20-03-2013, 15:31
Ne kadar geç kalırsanız o kadar riskli. Normalde ben bulunduğum bölgenin koşullarını dikkate alarak saksı değişimini Şubat ayında yapıyorum. Hava ısındıkça geç kalmış oluyorsunuz.

universeee
20-03-2013, 16:19
Ben İstanbul'un merkezine göre nispeten serin bir yerinde yaşıyorum. Hatta şöyle ki akşamları halen kaloriferle evi ısıtıyorum :)

Peki diyelim ki ben saksı değişimini geç kaldığımı düşünüp gerçekleştirmedim. Bu şekilde saksının büyük çoğunluğunu kaplamış bir kök yapısı ile bu ağaç önümüzdeki kışı görebilir mi? Sizden kesin bir yargı beklemiyorum tabi ki sadece tecrübe paylaşımı istiyorum :) Yoksa arkanızdan "Forumda biri vardı saksıyı değiştir dedi değiştirdim öldü ağacım" demem merak etmeyin :) Ağacı tecrübesizlik sonucu öldürmekten çekindiğim için soruyorum :)

Sakaki
20-03-2013, 17:26
Ben İstanbul'un merkezine göre nispeten serin bir yerinde yaşıyorum. Hatta şöyle ki akşamları halen kaloriferle evi ısıtıyorum :)

Peki diyelim ki ben saksı değişimini geç kaldığımı düşünüp gerçekleştirmedim. Bu şekilde saksının büyük çoğunluğunu kaplamış bir kök yapısı ile bu ağaç önümüzdeki kışı görebilir mi? Sizden kesin bir yargı beklemiyorum tabi ki sadece tecrübe paylaşımı istiyorum :) Yoksa arkanızdan "Forumda biri vardı saksıyı değiştir dedi değiştirdim öldü ağacım" demem merak etmeyin :) Ağacı tecrübesizlik sonucu öldürmekten çekindiğim için soruyorum :)

:)
Biraz geç kalmanıza rağmen yine de saksı değişimi yapmak zorundaysanız, kök budaması yapmayın.
Ama "geç kaldım o halde seneye değiştiririm saksısını" derseniz, bu seferde saksıda toprak kalmadığı (veya az kaldığı) için köklerin sürekli nemli kalmasını sağlamak (hızlı kuruyacağı için) ve kökleri direkt güneş ışığından korumak için ekstra özen göstermeniz gerekecek.

Adana için Mart sonu-Nisan başı çok olmasa da bence biraz geç gibi ama İstanbul için fazla sorun olacağını sanmıyorum. Yani Nisan başı da olsa saksı değişimini yapın bence, ölürse yenisini hediye ederim size :)

universeee
21-03-2013, 12:37
:)
Adana için Mart sonu-Nisan başı çok olmasa da bence biraz geç gibi ama İstanbul için fazla sorun olacağını sanmıyorum. Yani Nisan başı da olsa saksı değişimini yapın bence, ölürse yenisini hediye ederim size :)

Ben en güzeli saksi degisimi yapayım sizin tavsiyenize uyarak. Baksanıza nasıl olsa hediye bir bonsai kaptım aksilik olması durumunda :D Ben önümüzdeki hafta az bir kök budamayla saksıyı biraz büyütmeye çalışayım o zaman. Tabi bu zaman zarfında uygun toprak ve saksi bulabilmem gerekli :(

Podocarpus icin %60 organik %40 tas gibi bir tavsiye vardı forumda ama sizin şahsi tavsiyeniz olur mu bana???

Sizi de yoruyorum böyle cok ama inşallah kusuruma bakmıyorsunuz :confused:

tourkana
22-03-2013, 08:34
Ben bu tarz çalışmalarda , 1 ölçek toprak 2 ölçek torf, 2 ölçek iri dişli dere kumu kullanıyorum. Sizin dediğiniz oranla aynı ama malzemeleri de buna göre değerlendirin derim.

Hafta sonu benim kendi podocarpuslarımın fotoğraflarını eklerim, kendi hazırlattığım saksılarda çok güzel gelişiyorlar. Bir de eski yıl yapraklarını alma konusunu işleyeceğim .

universeee
23-03-2013, 12:20
Ben bu tarz çalışmalarda , 1 ölçek toprak 2 ölçek torf, 2 ölçek iri dişli dere kumu kullanıyorum. Sizin dediğiniz oranla aynı ama malzemeleri de buna göre değerlendirin derim.

Hafta sonu benim kendi podocarpuslarımın fotoğraflarını eklerim, kendi hazırlattığım saksılarda çok güzel gelişiyorlar. Bir de eski yıl yapraklarını alma konusunu işleyeceğim .

Sn Tourkana, cevabınız icin tesekkur ediyorum yalnız bir iki soru sormak istiyorum.

Toprak demişsiniz ama nasıl bir toprak olacak bu acaba? Özel bir adı var mı?

İkincisi de ucreti mukabilinde sizin saksilarinizdan ve hazırladığınız karışımdan almamız mümkün olur mu? Benim pek imkanım olmuyor dolaşıp bunların yerlerini su an bulmaya ne yazik ki:(

Benim de ağacımı bir büyük saksıya taşımam ve toprak yenilemem cok iyi olacak su sıralar zira biraz daha araştırma sonucunda ve buradaki yazışmalardan sonra saksıyı ve köklerini inceledim de toprak miktarı cok azalmış ve kökler saksıyı doldurmuş baya.

ozanresat
02-04-2013, 10:46
Herkese Merhaba,
Öncelikle yararlı paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Hepsini okudum ve kendim de uygulamaya gayret ettim.
Bonzaimin ne cinsi olduğunu anlamaya çalıştım fakat emin olamadım. Ben de aldıktan bir kaç gün sonra ofisime getiridim. 1-2 gün iyi gitti ancak 1 gün su vermeyi atlayınca yapraklarını döktü. şimdi kuru yaprakları ve ara dalları budadım, köklerini kontrol ettim. Biraz uzamış. Bahara girdiğimiz şu günlerde altına çakıl serilmiş büyük ve yayvan bir saksıya alıp, tarif ettiğiniz karışım ile toprak yenileme ve kök budaması yapmayı planlıyorum. Ayrıca Gölge ve fakat bol ışık alabileceği şekilde cam önüne koydum.
Sizce doğru yolda mıyım? Bu şekilde ağacımı kurtarabilir miyim?

Resimlere doğrudan erişim :
http://b1304.hizliresim.com/18/2/lq285.jpg
http://f1304.hizliresim.com/18/2/lq28m.jpg
http://f1304.hizliresim.com/18/2/lq28y.jpg

aykut_celebi
24-06-2013, 07:42
Merhaba sendkc,
Bonsainizin saksısını değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle böceklerden de kurtulmuş olursunuz. Tabi öncesinde bonsai saksı değiştirme ve budama tekniklerini hiç üşenmeden okumalısınız. Ben 2 hafta önce değiştirdim toprağı ve saksıyı ve size önerim benim gibi çiçekçiden aldığınız herhangibir bitki toprağı değil MUTLAKA

•1 birim killi/verimli toprak (loam),


•2 birim torf (sphagnum peat moss),


•2 birim çakıl (granite grit).

kullanarak oluşturun toprağınızı. Şunuda unutmayın toprağınızın mutlaka iyi drenaj (su tahliye) sistemi olması gerekli. Aksi halde bonsainizin kökleri çürür.

Bu dediğiniz malzemeleri nerelerden temin edebiliriz ? Kaynak gösterirseniz çok sevinirim. Ben yapı marketinden hindistan cevizi bitki toprağı aldım. Acaba yanlış mı yaptım ?

Teşekkürler.

ebtuna
26-08-2013, 23:21
Merhaba,
Öncelikle böyle faydalı ve yeşil dosto bir site düzenlenmesinde sorumlu olan herkesi tebrik ediyorum. Sabirla yanıt veren bonsaisan'a ve moderatör sasaki'ye teşekkür ediyorum. Foruma az önce üye oldum ve yukarıda yazılanlara gözattım. Benim de harika bir bonsai'm var ancak son 3-4 aydır (ne yazık ki uzun süre oldu) kurudu, ancak atipik birkaç yanda çıktı incecik ama onun dışında dalları uzun zamandır kuru. Forumda önerildiği üzere gövdesine bir çentik attım ve alttan canlı bir yeşil çıktı fotoğraflarda göreceksiniz. Gerekirse profesyonel yardım almayı da düşünüyorum canlanması için. Tüm yardım ve önerileriniz çok değerli olacaktır ve şimdiden çok teşekkür ederim.Bu arada bonsaimin cinsi: ficus microcarpa bonsai ve bulunduğu ortam cam kenarı ancak direk güneş ışığına maruz kalmıyor.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...to_raf%201.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...to_raf%202.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...to_raf%203.JPG

Sakaki
27-08-2013, 00:52
Merhaba,
Öncelikle böyle faydalı ve yeşil dosto bir site düzenlenmesinde sorumlu olan herkesi tebrik ediyorum. Sabirla yanıt veren bonsaisan'a ve moderatör sasaki'ye teşekkür ediyorum. Foruma az önce üye oldum ve yukarıda yazılanlara gözattım. Benim de harika bir bonsai'm var ancak son 3-4 aydır (ne yazık ki uzun süre oldu) kurudu, ancak atipik birkaç yanda çıktı incecik ama onun dışında dalları uzun zamandır kuru. Forumda önerildiği üzere gövdesine bir çentik attım ve alttan canlı bir yeşil çıktı fotoğraflarda göreceksiniz. Gerekirse profesyonel yardım almayı da düşünüyorum canlanması için. Tüm yardım ve önerileriniz çok değerli olacaktır ve şimdiden çok teşekkür ederim.Bu arada bonsaimin cinsi: ficus microcarpa bonsai ve bulunduğu ortam cam kenarı ancak direk güneş ışığına maruz kalmıyor.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...to_raf%201.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...to_raf%202.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...to_raf%203.JPG

Merhaba sn ebtuna,

Öncelikle söylemem gerekir ki fotoğrafları forumumuza doğrudan yüklemeniz gerekiyor. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığındaki bilgiler size bu konuda yardımcı olacaktır.

Verdiğiniz linkleri ben zaten açamadım :(

Dilerseniz önce foruma bir yükleyin fotoğraflarınızı, daha sonra bakalım birlikte :)

ebtuna
30-08-2013, 14:44
437163

437164

437165

Yukarıda adımları izleyerek yükledim, ilginize çok teşekkürler. Benim için çok önemli bir konu haline geldi.

memet
30-08-2013, 16:51
Ficusu hangi ortamda seniz, bir fikir üretebiliriz.ne sıklıkla suladığınızı söylerseniz, bir fikir üretebiliriz.
İlk izlenimim sulamayla ilgili.

ebtuna
30-08-2013, 22:57
Sanırım ortam ve sulama şartlarını sordunuz, ortam cam kenarı ancak direk güneş almayan, havadar bir odada yetiştiriyorum, yani ne çok sıcak, ne de çok soğuk oluyor. Sulama ise cannlı iken haftada 2 kez suluyordum ve toprağın nemine göre kara veriyoruk, hala da sulamaya devam ediyorum.
Hatalı olduğum noktaları belirtirseniz çok sevinirim, çok teşekkürler.

Sakaki
31-08-2013, 00:19
Sanırım ortam ve sulama şartlarını sordunuz, ortam cam kenarı ancak direk güneş almayan, havadar bir odada yetiştiriyorum, yani ne çok sıcak, ne de çok soğuk oluyor. Sulama ise cannlı iken haftada 2 kez suluyordum ve toprağın nemine göre kara veriyoruk, hala da sulamaya devam ediyorum.
Hatalı olduğum noktaları belirtirseniz çok sevinirim, çok teşekkürler.

Sn ebtuna merhaba,

Bitkiniz yaprak dökmeyen tropik bir tür, yani güneşli havadan hoşlanan, yetersiz ışığı sevmeyen, topraktan çok ortamın nemli olmasını seven, ve her ağaç türü gibi hava akımına ihtiyaç duyan bir canlı.

Bu tür bitkileri iç ortam bonsaisi diye satıyorlar, bu yüzden size de hak vermiyor değilim ama bu bitkiyi kışın koruma amaçlı içeride bakmanın haricinde dış ortamda bakmak en iyisidir, aksi halde bir şekilde (yukarıda saydığım bir veya birden fazla nedenden ötürü) bir süre sonra sağlığını kaybetmesi de normal.

Bunların haricinde bir de bitkinize gübre ve izelementleri gereken miktarlarda, gereken tarihlerde ve gereken aralıklarla verip vermediğiniz, suyunuzun sertliği (kireç oranı) de yine sağlığını bozabilecek diğer etmenler.

Elbette tüm bunları sadece bir fotoğrafa bakarak teşhis etmek çok zor. Yapılacak en iyi şey öncelikle ağacınızı iyi tanımak ve ona göre bakmak olacaktır, tıpkı bir çocuğunuz olduğunda bir doktordan, kitaplardan, çevrenizdeki eğitim kaynaklarından veya sizden tecrübelilerden bilgi alarak çocuk büyütme konusunda zamanla bilgi ve deneyim kazanmak gibi bir şey bu :)

Başarılar dilerim.

ebtuna
31-08-2013, 12:57
Sn ebtuna merhaba,

Bitkiniz yaprak dökmeyen tropik bir tür, yani güneşli havadan hoşlanan, yetersiz ışığı sevmeyen, topraktan çok ortamın nemli olmasını seven, ve her ağaç türü gibi hava akımına ihtiyaç duyan bir canlı.

Bu tür bitkileri iç ortam bonsaisi diye satıyorlar, bu yüzden size de hak vermiyor değilim ama bu bitkiyi kışın koruma amaçlı içeride bakmanın haricinde dış ortamda bakmak en iyisidir, aksi halde bir şekilde (yukarıda saydığım bir veya birden fazla nedenden ötürü) bir süre sonra sağlığını kaybetmesi de normal.

Bunların haricinde bir de bitkinize gübre ve izelementleri gereken miktarlarda, gereken tarihlerde ve gereken aralıklarla verip vermediğiniz, suyunuzun sertliği (kireç oranı) de yine sağlığını bozabilecek diğer etmenler.

Elbette tüm bunları sadece bir fotoğrafa bakarak teşhis etmek çok zor. Yapılacak en iyi şey öncelikle ağacınızı iyi tanımak ve ona göre bakmak olacaktır, tıpkı bir çocuğunuz olduğunda bir doktordan, kitaplardan, çevrenizdeki eğitim kaynaklarından veya sizden tecrübelilerden bilgi alarak çocuk büyütme konusunda zamanla bilgi ve deneyim kazanmak gibi bir şey bu :)

Başarılar dilerim.

Yanıtınıza teşekkürler Sakaki. Sanırım güneşi yeterince alamamasından kaynaklı bir sorun, tabii diğer unsurları da (gübreleme ve izelementlerin verilmesi vb) ne yazık ki ihmal etmiş olabilirim. Bu konuda profesyonel yardım almamı önerir misiniz yani bir botanik bahçesine götürüp bu işlemleri yaptırmamı? Daha sonra da dierk güneş alan bir mekan ya da ev seçip orada bakılmasını sağlamalıyım sanırım. Bu iş, gerçekten bir sanatmış, sayenizde anlıyorum.

Sakaki
02-09-2013, 12:39
Bu konuda profesyonel yardım almamı önerir misiniz yani bir botanik bahçesine götürüp bu işlemleri yaptırmamı? Daha sonra da dierk güneş alan bir mekan ya da ev seçip orada bakılmasını sağlamalıyım sanırım.

O kadar da zor değil :)
Bitkinizin ihtiyaçları, gerekli bakım koşulları vs. hakkında bilgileri forumumuzdan veya çeşitli internet kaynaklarından okuyarak kısa sürede edinmeniz gayet kolay ve siz de yapabilirsiniz bu işlemleri. Ancak bitkinizi yerleştireceğiniz ortam eldeki imkanlara baktığından, bu konuda tercih size kalmış.

efeeryurt
18-03-2014, 09:25
Merhaba,
Siteyi epeydir takip ediyordum ancak bugün üye oldum.
Geçtiğimiz hafta bana hediye edilen bonsaim dün itibari ile küstü, yapraklarını kapadı ve sanırım yaprakları kurumaya başladı.
Forumdaki yazıları okudum, fazla sulamama ve direkt güneşe maruz kalmama konularında dikkat ettim.
Fotoğraflarını aşağıya ekliyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
*Bu arada, herhangi bir çiçekçiye götürüp (veya kendim de alabilirim) kumunu değiştirmem gerekir mi?
Teşekkürler,

http://imageshack.com/a/img69/7593/s3s7.jpg
http://imageshack.com/a/img607/2324/mdbk.jpg
http://imageshack.com/a/img163/7610/3mlk.jpg
http://imageshack.com/a/img839/516/o2pk.jpg

raqun
05-04-2014, 11:06
Sevgili forum üyesi arkadaşlar,
Yaklaşık 2 yıldan beri bonsai çalışması yapıyorum.Bu süre zarfında forumundaki bilgilerden fazlasıyla yararlandım.
Var olan pek çok bonsai çalışmamdan biri olan zeytin bonsai son bir haftadır çok hızlı bir şekilde yapraklarını döküyor.Yaprakları çok güçsüz dalında dokunduğumda bile yaprakları dökülüyor.Yaprakar önce biraz kahverengiye dönüyor sonrada dökülüyor.Tahminimce fazla sulamadan kaynaklanan bir sorun.Ama nasıl bir çözüm bulabilirim bilmiyorum.Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Bu bonsaimin bir hafta önceki hali:
480845

Bunlar da bugün çektiğim fotoğraf:
480846

480847

nymphblue
16-04-2014, 08:24
Merhaba, eşim sayesinde tanıştığım güzel bonsaiye iyi bakabilmek için internette araştırma yaparken bu forumu buldum. Bonsaim konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Sanırım kaş yaparken göz çıkardım :( bu konulardan hiç anlamamama rağmen toprağını değiştirdim. Saksısındaki toprağın bir kısmını temizleyip yerine torf doldurdum. Bir de koçtaşta görüp aldığım bonsai sıvı bitki besinini vermeye başladım. Yaklaşık 1 buçuk hafta önce yaptım bu işlemleri. Yaprakları kötüleşmeye başladı. Bu sabah da toprağının üstünde küf gibi beyaz bir şeyler gördüm fotoğraflarda anlaşılıyor mu bilmiyorum ama pamukçuk gibi şeyler. Bir de tomurcuklar var ama çiçek açmıyor. Sadece bir tane açtı bir günde soldu. Bu bonsai benim için çok değerli, sağlığına kavuşması için yardım edin lütfen

Cumhur Tonba
16-04-2014, 08:46
Sayın nymphblue,
Öncelikle agaclar net'e hoşgeldiniz diyorum. Çok güzel bir uğraş.
Ve de geçmiş olsun diyorum.

İnanın aradığınız arkadaşlar hem de çok bilgili ve tecrübeli bu sayfalarda var. Siz de konu açılacak sayfayı bulmuşsunuz. Tam yeri.

Size bir tavsiye de bulunmak istiyorum. Tamam, sorununuzu yazmış ve yardım istemişsiniz.
Bu sayfadki arkadaşlarla direk temasa geçseniz, özel mesajlardan yardım isteseniz sorununuz daha çabuk hallolur kanaatındayım. Bel ki mesajınızı görmeyebilirler, farkında olmayabilirler, biraz zaman geçebilir.
Saygı ve selamlarımla

nymphblue
16-04-2014, 09:14
Sayın Cumhur Tonba,
Teşekkür ederim hoş buldum. Bonsaiyle ilgili en çok bilgiye bu siteden ulaştım ve hayatımda ilk defa bi foruma üye oldum. Yazmak için doğru yeri bulduğuma seviniyorum. Mesajımın geç görülme ve hatta hiç görülmeme ihtimalinin farkındayım ancak ben kimlere özel mesaj göndermem gerektiğini bilemiyorum

meetoo
16-04-2014, 09:24
Sn nymphblue öncelikle hoşgeldiniz ve geçmiş olsun ...umarım bonsainiz en kısa zamanda iyileşir ... burdan marka yazamıyorum ama sanırım aynı sıvı bitki besinini bende kullandım .. bende buna yakın bir sorunu o sıvı gübreyi kullandığımda yaşamıştım ... size özelden markasını yazarım ..

nymphblue
16-04-2014, 09:33
Teşekkür ederim Sayın meetoo, zannediyorum benim problemim hem toprak değiştirmemden hem de bu sıvı besinden kaynaklı

meetoo
16-04-2014, 09:48
Sn nymphblue size özel mesajdan yazdım .. torf yerine diatomite' den yapılan kedi kumu tarım perliti ya da ince akvaryum çakılı kullansanız çok daha iyi olur .. bonsai toprağınızın geçirgen, su tutan ama sertleşmeyen yapıda olması kökleri sıkıştırmaması gerekiyor ... perlit ve kedi kumu hem su tutuyor hem de toprak içinde havalandırma işlevi görüyor ... iyi çalışmalar dilerim ...

Sakaki
16-04-2014, 10:22
Merhaba, eşim sayesinde tanıştığım güzel bonsaiye iyi bakabilmek için internette araştırma yaparken bu forumu buldum. Bonsaim konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Sanırım kaş yaparken göz çıkardım :( bu konulardan hiç anlamamama rağmen toprağını değiştirdim. Saksısındaki toprağın bir kısmını temizleyip yerine torf doldurdum. Bir de koçtaşta görüp aldığım bonsai sıvı bitki besinini vermeye başladım. Yaklaşık 1 buçuk hafta önce yaptım bu işlemleri. Yaprakları kötüleşmeye başladı. Bu sabah da toprağının üstünde küf gibi beyaz bir şeyler gördüm fotoğraflarda anlaşılıyor mu bilmiyorum ama pamukçuk gibi şeyler. Bir de tomurcuklar var ama çiçek açmıyor. Sadece bir tane açtı bir günde soldu. Bu bonsai benim için çok değerli, sağlığına kavuşması için yardım edin lütfen

Merhaba sn nymphblue,

Aslında marketten alınan bir hazır bonsaide öncelikle yapılması gereken şeyi yapmışsınız. Markette satılan hazır bonsailer aslında hiç de uygun olmayan ve uzun vadede kök çürümesine neden olan bir karışıma ekili durumdadır. Toprak değiştirmekle aslında iyi bir karar vermişsiniz vermesine ancak yine hatalı bir toprak kullanmışsınız: Torf!

Marketlerdeki bonsailer nakliye, bekleme, markette teşhir, vs. süreleri boyunca susuzluktan ölmemeleri amacıyla çok su tutucu bir karışıma ekilirler, fakat bu karışım bir süre sonra kökte çürüme yapmaya başlar ve bitki sağlığını kaybederek bir süre sonra ölür. Yapılacak en doğru işlem (mevsim ve koşullar uygun olmak kaydıyla) toprağını değiştirmek ve mümkünse saksısını büyütmektir. Kullanacağınız toprağın geçirgen bir toprak olması gerekiyor. Sadece torf kullanmanız yine sorunlara neden olur, çünkü çok su tutucu özellikte ve daha da önemlisi organik bir maddedir!

Toprakla ilgili bir çok farklı reçetelere rastlayabilirsiniz internette, ama hepsinin ana çıkış noktası: toprağın yeterince geçirgen ve yeterince nem tutucu olmasıdır (ne az ne de çok). Örneğin: %25 torf, %25 dere kumu, %25 pomza, %25 bahçe toprağı gibi bir karışım... Bu reçete iklim özelliklerinize, bitkinin türüne, bakım şartlarınıza vs. göre ufak değişiklikler gösterebilir.

Diğer bir önemli hatanız da toprak değişiminin hemen ardından besin/gübre vermiş olmanız! Saksı değişimi, kök budaması, vs. gibi işlemlerin ardından bir süre gübre/besin vermememiz gerekli... bitkinin kökünün güçlenmesi için birkaç hafta beklemek en iyisi. Özellikle köklerinde sorun olan sağlıksız bir bitkiye gübre vermek, köklerini yakmaktan başka bir şeye yaramaz.

Ayrıca, satın aldığınız bitkinin ihtiyaçlarını öğrenmeniz de bitki için hayati öneme sahip. Örneğin satın almış olduğunuz bitki tropik bir tür ve soğuğu fazla sevmez, hele soğuk + nem kombinasyonu en kötüsü.

Geç olmadan uygun bir toprak karışımı kullanarak bitkinizi saksılamanızı, sağlığına kavuşana kadar ılık ve ışık alan bir yere (ama direkt güneş ışığından bir süre koruyun) koymanızı, ve toprağın nemi kaybolmak üzereyken sulamanızı öneririm. (Köklere şu aşamada müdahale etmeyin).

Başarılar... :)

nymphblue
16-04-2014, 11:53
Sn Sakaki şimdi farkettim ki bitkimin yapraklarının altında minik böcekler var sanırım yaprak biti ve beyaz sinek, gübreleme sonucu oluştuğunu düşünüyorum. Hemen bütün yaprakları tek tek temizledim kötü durumda olanları kopardım ve saksı değisimi yaptım. Umarım bonsaimin sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayabilirim.
Sn sakaki ve sn meetoo verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :)

Sakaki
16-04-2014, 11:57
Sn Sakaki şimdi farkettim ki bitkimin yapraklarının altında minik böcekler var sanırım yaprak biti ve beyaz sinek, gübreleme sonucu oluştuğunu düşünüyorum.

Kimyasal gübreler böceklenmeye neden olmaz, bakım koşulların uygunsuzluğu neden sayılabilir ama bitki sağlıklı ve bakım koşulları uygun bile olsa yine de bulaşır bir yerlerden :)

Bahsettiğiniz zararlılar mücadelesi zor zararlılar değil, uygun bir zirai ilaç, hatta ev yapımı ilaçlarla da sorunu çözebilirsiniz.

Bol şans!

meetoo
16-04-2014, 11:59
Sn sakakinin söylediklerine ek olarak ;
evde arap sabunu kullanarak hazırlayacağınız karışım rahatlıkla bitkinizi kurtarır ...
geçmiş olsun iyi çalışmalar ...

nymphblue
16-04-2014, 12:25
Ben sirkeli su kullandım, arap sabunu bitkiye zarar vermez mi?

badrobot
16-04-2014, 12:26
Sn.nymphblue.
Sanırım saksı değişimi derken toprak değişiminide kasdetiyorsunuz.? Şu aşamadan sonra ağacınıza sakın gübre vermeyin. Oldukça sarsılan ağacınız gübreyi kullanamayacağı gibi sağlığını tekrar olumsuz yönde etkiler. Şu an ağacı yarı gölge ve rüzgar almayan bir yerde muhafaza edip çok dengeli bir sulama programına tabii tutmanızda fayda var. Şu an çok hassas dengelerde olan ağacınızın ölümle yaşam arasında gidip gelmekte olduğunu unutmayın.

meetoo
16-04-2014, 12:29
suyla seyreltik olarak hazırlayacağınız karışım hiç bir zarar vermez .. bu uygulama bahçelerde meyve ağaçlarında da yaygın kullanılan bir yöntemdir ... ayrıca sirkeli su da gayet iyi fikir ...

nymphblue
16-04-2014, 12:33
Evet toprağını da değiştirdim daha büyük bi saksının altına çakıl taşları koyup onun üstüne yerleştirdim. Fazla toprak koymamak gerektiğini biliyorum. Benim gibi bitki bakımından hiç anlamayan biri için bonsai oldukça zormuş ama değerli tavsiyeleriniz çok işime yaradı gerçekten. Kendine gelene kadar sıkı bir gözetim altında tutmam gerekiyo anlaşılan...

badrobot
16-04-2014, 12:49
Fazla toprak koymamak gerektiğini biliyorum.

Buda yanlış bir düşünce.

nymphblue
16-04-2014, 13:03
Buda yanlış bir düşünce.

Daha fazla araştırma yapmam gerek demekki

badrobot
16-04-2014, 13:25
Sn.nymphblue.
Bu konuyu size şöyle açayım; Bizler ağaçların sadece toprak üstündeki dallarını ve yapraklarını görsekte aslında ağaç kökleriyle ,dal ve yapraklarıyla bir bütündür.
Eğer siz ağacınızı geliştirmek, kalınlaştırmak istiyorsanız ağacınızı budamayıp yapraklanmasına ve dallanmasına izin vermelisiniz. Yani "ne kadar çok yaprak o kadar gelişim hızı" diyebiliriz. Tüm bunlar yukarıda olurken bizim göremediğimiz bölüm olan toprak altındaysa kökler gelişmekte ve güçlenmekte. Bu bölümdede "ne kadar kök o kadar hızlı ve güçlü gelişim" diyebiliriz. Elbete bu saydıklarımla sınırlı değil. Birde bu köklerin özgürce, sağlıklı gelişebilmesi için "TOPRAK"a ihtiyacı var. Burada da "ne kadar toprak, o kadar gelişim" demek zorundayım. Son olarakta toprak yapısında söz etmek gerekiyor.
Öncelikle toprağın geçirgen olması lazım. Ama bu aradada rutubeti tutmalıda. Bu nedenle delikli taşlı malzemelerden tutunda toz halindeki malzemelere kadar bir çok malzeme karıştırılıp özel inorganik topraklar kullanılıyor.
Ayrıca Toprak kimyasal özelliklerinide bir cümlede özetlemek gerekirse; Ph derim. Bitkiden bitkiye farklılılar göstersede toprak Ph'ı bitkinizin sağlıklı gelişmesinde önemli bir virajdır.
Bazen bahçeye bir ağaç ekilir ve bir süre sonra "yerini sevmedi" denir. İşte bu sözün altında tüm bunlar vardır aslında.
Elbette sadece Ph'la sınırlı değil tüm bunlar. Araştırdıkça Ec gibi olaylarıda zamanla keşfedeceksiniz.

nymphblue
16-04-2014, 13:43
Bir saat içinde yapraklar karardı. Ağacım ölüyor mu?

meetoo
16-04-2014, 13:55
Sn nymphblue ağacınıza gün içinde bir sürü müdahale oldu bence biraz bekleyiniz ... ağacınızın köklerinde sorun yoksa toparlar .. belki sirkeli suyun etkisidir ..

Cumhur Tonba
16-04-2014, 20:10
Sayın nymphblue,
Bakın bu işte usta olan, tecrübeli arkadaşlarımız size yardım elini uzatmaya başlamış bile. Dilerim Bonsainiz sağlığına kavuşur.

Cumhur Tonba
17-04-2014, 17:29
Durum hakkında bize buradan sık sık bilgi verirseniz seviniriz.
İnanın ben de merak ediyorum. Umarım iyileşme olur.

nymphblue
17-04-2014, 20:15
Sn cumhur tonba ilginize teşekkür ederim. Şimdilik gözlem altında tutuyorum gelişme olursa yazarım

ilkerli
18-04-2014, 23:45
merhabalar.
geçen yaz hediye olarak gelen ve bir senedir durumu iyi olan bonsaimin geçenlerde yaprakları kurumaya başladı, yeni yapraklar pek çıkmadı. bir hafta önce kök budaması ve toprak değişimi yaptım. sanki durumu daha da kötüye gidiyor gibi. bu benim ilk bonsaim. daha önce kendi çabalarımla fidandan yapmaya çalıştığım (hazır olarak almadığım) birkaç denemem başarısız oldu. ağacım sürekli havadar olan balkonda duruyor. çok güneş ışığı almıyor. cinsini bilmiyorum. ne yapmalıyım, ölüyor mu?

ilkerli
29-04-2014, 18:36
yardım edecek kimse yok mu acaba.

meetoo
29-04-2014, 19:20
Sn ilkerli keşke daha uygun bir dönemde kök budaması ve toprak değişimi yapsaydınız ... bir de kullandığınız toprak hakkında bilgi verirmisiniz

Sakaki
30-04-2014, 23:04
yardım edecek kimse yok mu acaba.

Aslında az yukarıdaki mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/1271370-post96.htm) yazdığım sizin durumunuz için de geçerli sayılır:

Merhaba sn nymphblue,

Aslında marketten alınan bir hazır bonsaide öncelikle yapılması gereken şeyi yapmışsınız. Markette satılan hazır bonsailer aslında hiç de uygun olmayan ve uzun vadede kök çürümesine neden olan bir karışıma ekili durumdadır. Toprak değiştirmekle aslında iyi bir karar vermişsiniz vermesine ancak yine hatalı bir toprak kullanmışsınız: Torf!

Marketlerdeki bonsailer nakliye, bekleme, markette teşhir, vs. süreleri boyunca susuzluktan ölmemeleri amacıyla çok su tutucu bir karışıma ekilirler, fakat bu karışım bir süre sonra kökte çürüme yapmaya başlar ve bitki sağlığını kaybederek bir süre sonra ölür. Yapılacak en doğru işlem (mevsim ve koşullar uygun olmak kaydıyla) toprağını değiştirmek ve mümkünse saksısını büyütmektir. Kullanacağınız toprağın geçirgen bir toprak olması gerekiyor. Sadece torf kullanmanız yine sorunlara neden olur, çünkü çok su tutucu özellikte ve daha da önemlisi organik bir maddedir!

Toprakla ilgili bir çok farklı reçetelere rastlayabilirsiniz internette, ama hepsinin ana çıkış noktası: toprağın yeterince geçirgen ve yeterince nem tutucu olmasıdır (ne az ne de çok). Örneğin: %25 torf, %25 dere kumu, %25 pomza, %25 bahçe toprağı gibi bir karışım... Bu reçete iklim özelliklerinize, bitkinin türüne, bakım şartlarınıza vs. göre ufak değişiklikler gösterebilir.

Diğer bir önemli hatanız da toprak değişiminin hemen ardından besin/gübre vermiş olmanız! Saksı değişimi, kök budaması, vs. gibi işlemlerin ardından bir süre gübre/besin vermememiz gerekli... bitkinin kökünün güçlenmesi için birkaç hafta beklemek en iyisi. Özellikle köklerinde sorun olan sağlıksız bir bitkiye gübre vermek, köklerini yakmaktan başka bir şeye yaramaz.

Ayrıca, satın aldığınız bitkinin ihtiyaçlarını öğrenmeniz de bitki için hayati öneme sahip. Örneğin satın almış olduğunuz bitki tropik bir tür ve soğuğu fazla sevmez, hele soğuk + nem kombinasyonu en kötüsü.

Geç olmadan uygun bir toprak karışımı kullanarak bitkinizi saksılamanızı, sağlığına kavuşana kadar ılık ve ışık alan bir yere (ama direkt güneş ışığından bir süre koruyun) koymanızı, ve toprağın nemi kaybolmak üzereyken sulamanızı öneririm. (Köklere şu aşamada müdahale etmeyin).

Başarılar... :)

ilkerli
03-05-2014, 20:41
sn meetoo kök budaması ve toprak değişimi için bu mart nisan aylarının uygun olduğunu sanıyordum. toprak torf, ince kum ve çakıldan oluşuyor. bir de ağacın cinsini biliyor muşunuz?

ilkerli
03-05-2014, 20:44
sn sakaki teşekkürler. karışıma bahçe toprağı eklememiştim. şimdi eklesem olur mu?

meetoo
04-05-2014, 16:51
Sn ilkerli ağaç türleri hakkında fazla bilgim yok ama soruyu mutlaka bir yanıtlayan çıkacaktır... toprak karışımınız bence gayet iyi bu andan sonra ekleme yapmaya gerek yok diye düşünüyorum sn sakaki bütünü gayet iyi anlatmış zaten ... iyi çalışmalar dilerim

gulsevil
09-05-2014, 20:16
bonsaimin ölmesini istemiyorum ve hediye geldi iki hafta içinde de böyle bır sey oldu, sizce ne yapmalıyım?

orkhun
25-06-2014, 16:03
Merhabalar, bizim bonsai de kurudu iki üç ayda.
İlk hali ve son durumu fotolardaki gibi.

İşi bilenlere sormaya geldim, bir burası var gördüğüm kadarı ile
Bu artık kurtarılır mı? kurtarılırsa nasıl?
Yoksa ölmüş müdür?

meetoo
25-06-2014, 16:25
Sn orkhun ...
sizden önce yazdığımız arkadaşlarla hemen hemen aynı sorunlar ... sanırım toprak değiştirdiniz ve sadece torf koydunuz ... yaterince ışık almasını sağladınız mı ?
torf suyu tutan bir yapı ... bitkiniz çok sulandıysa ve hep içeride kaldıysa drenajı kuvvetli maddelerle toprak karışımı hazırlanmazsa muhtemelen kök çürümesi olur ... bu fotoğraflardan bakıp da şudur demek zaten çok güç ... sadece kurtarmak adına bir kaç tavsiye verebilirim ...
sulamayı toprak kuruduğunda yapın periyodik sulama yapmayın ... şimdilik ışık alan ama direk güneş almayan bir yere alın ve zaman zaman havalandırın dışarıya alın bitkinizi ... bunların hepsi genel geçer şeyler ..bitkinizin türünü ve o türün isteklerini öğrenmeniz önemli ..

sage888
05-12-2014, 13:40
Merhaba,
benim de 4 aydır baktığım bonsaim epey bir yaprak döktü zaman içinde, kardeşim hediye etmişti, şu ana kadar toprak değiştirmedim, çiçeksepeti'nden alındı, ağacımı kaybetmek istemiyorum :( şu an toprağını değiştirmeli miyim? yaprakları epey bi azaldı, bundan 10 gün önce kenara doğru çok yeni uzayan dallarını kestim, ağacım küstü mü acaba :(
hiç gübreleme yapmadım şu ana dek. sadece sulamayı öğrenmeye çalıştım. sizin yorumlarınızı alabilir miyim, ağacımı yaşatmak istiyorum :( resimlere yorum yapabilir misiniz? ilk resim 4 ay önceki resim, sonraki de bugün itibarıyla... Hızlı yaprak dökülmesi söz konusu değil, ama kuruma belirtileri var yapraklarında yardımlarınızı rica ederim :(((

https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=8ae3632516&view=fimg&th=14a1a5f4e5c48855&attid=0.1&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ-_AFbZMDi0HSqrdSN5SCi1u8vRc4t5ai2_1YQLp0pr2R1H9d9HZ fHntm3_y-HNDm5qWCQtcge3SslhxafuoxYk18Dl8pe2Tz3E05SNZdRt8zmA ub6RUbH3a5k&ats=1417782026532&rm=14a1a5f4e5c48855&zw&sz=w1896-h828

https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=8ae3632516&view=fimg&th=14a1a58c6282a160&attid=0.1&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ841IJeWRWWTF7BZq52CqUe90_1MuM9Bcjnz2e E4FXLs_lJIG_uYP_bwiH6poDsfSqSpUvFo4DWRSRWHfsJ0TJab AzFoWoNeVOuh2dwknQuffku1iEBSnFhIaI&ats=1417781260451&rm=14a1a58c6282a160&zw&sz=w1896-h828

Sakaki
05-12-2014, 15:28
Merhaba,
benim de 4 aydır baktığım bonsaim epey bir yaprak döktü zaman içinde, kardeşim hediye etmişti, şu ana kadar toprak değiştirmedim, çiçeksepeti'nden alındı, ağacımı kaybetmek istemiyorum :( şu an toprağını değiştirmeli miyim? yaprakları epey bi azaldı, bundan 10 gün önce kenara doğru çok yeni uzayan dallarını kestim, ağacım küstü mü acaba :(
hiç gübreleme yapmadım şu ana dek. sadece sulamayı öğrenmeye çalıştım. sizin yorumlarınızı alabilir miyim, ağacımı yaşatmak istiyorum :( resimlere yorum yapabilir misiniz? ilk resim 4 ay önceki resim, sonraki de bugün itibarıyla... Hızlı yaprak dökülmesi söz konusu değil, ama kuruma belirtileri var yapraklarında yardımlarınızı rica ederim :(((

https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=8ae3632516&view=fimg&th=14a1a5f4e5c48855&attid=0.1&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ-_AFbZMDi0HSqrdSN5SCi1u8vRc4t5ai2_1YQLp0pr2R1H9d9HZ fHntm3_y-HNDm5qWCQtcge3SslhxafuoxYk18Dl8pe2Tz3E05SNZdRt8zmA ub6RUbH3a5k&ats=1417782026532&rm=14a1a5f4e5c48855&zw&sz=w1896-h828

Her türün kendine özgü özellikleri ve bakım koşulları vardır, dolayısıyla bu sorularınızın hepsine cevap verebilmek için öncelikle bitkinizin türünü öğrenmemiz şart.

Fotoğrafları buraya yükleyerek sorabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm

sage888
05-12-2014, 16:18
Sakaki Merhaba, bonsaimin türü Zelkova.

Her türün kendine özgü özellikleri ve bakım koşulları vardır, dolayısıyla bu sorularınızın hepsine cevap verebilmek için öncelikle bitkinizin türünü öğrenmemiz şart.

Fotoğrafları buraya yükleyerek sorabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm

badrobot
09-12-2014, 09:34
Sn.sage888.
Zararlılar ve hastalıklarla ilgili kesin bir teşhis ve tedavi yöntemi belirlenmesi çok zordur. Ancak yaşanmışlıklardan ve deneyimlerden yola çıkılarak bir öngörüde bulunulur ve tavsiye verilebilir. Elbette burada ağacınızın göz hızasından, toprak yüzeyinin ve yapraklarının vb. bir çok değişik açılardan çekilmiş fotoğrafı olursa belki bu öngörüler artar ve daha fazla yardım alabilirsiniz.
Ağaçların tasarımları da dahil bir çok konuda internetten ve fotoğrafladan ancak bir yere kadar yardımcı olunabilir. Çünki ağacı birebir görmek ve incelemek çok farklı bir şey.

badrobot
09-12-2014, 09:38
sage888.
Ağacınızın yukarıda belirttiğim gibi bir kaç fotoğrafını çekin ve foruma yükleyin. Ağacı önce bir görelim. Size yardımcı olabilirde ağacınız kurtulursa seviniriz.

sage888
09-12-2014, 12:26
Tamamdır badrobot, akşam ben farklı açılardan fotoğraf çekip yükleyeyim, sizce yaprakların zaman içinde dökülmesi muhakkak bir hastalığa mı işaret demektir? , ben 6 ay boyunca hiç gübreleme yapmadım, toprağını da değiştirmedim, gübreleme konusunda bilgi almam çok iyi olacak. toprağının da tam olarak ne olduğunu bilmiyorum, hediye edildikten sonra hiç değiştirmedim.
Bir de bu sayfayı bugünlerde sık ziyaret ederseniz sevinirim, zira bir şey yazdıktan sonra 3 gün cevap bekliyorum :( Sn.sage888.
Zararlılar ve hastalıklarla ilgili kesin bir teşhis ve tedavi yöntemi belirlenmesi çok zordur. Ancak yaşanmışlıklardan ve deneyimlerden yola çıkılarak bir öngörüde bulunulur ve tavsiye verilebilir. Elbette burada ağacınızın göz hızasından, toprak yüzeyinin ve yapraklarının vb. bir çok değişik açılardan çekilmiş fotoğrafı olursa belki bu öngörüler artar ve daha fazla yardım alabilirsiniz.
Ağaçların tasarımları da dahil bir çok konuda internetten ve fotoğrafladan ancak bir yere kadar yardımcı olunabilir. Çünki ağacı birebir görmek ve incelemek çok farklı bir şey.

sage888
11-12-2014, 08:46
birisi bonsaim ölmeden cevap verebilecek mi diye derin merak içindeyim.

musk
11-12-2014, 10:41
birisi bonsaim ölmeden cevap verebilecek mi diye derin merak içindeyim.

Sayın sage888,
Ben sizin yüklediğiniz resimlerin hiç birini göremiyorum. Büyük ihtimalle diğer arkdaşlar da göremiyordur.
Resimleri foruma yüklerseniz sorunsuz gözükecektir.

badrobot
11-12-2014, 11:18
Sn.sage888.
Resimleri bende göremiyorum. Önceleri benim bilgisayarımdan kaynaklanıyor sandım. Hatta telefondan baktım. Fotoğraflar yok yok yok. O yüzden size mesaj yazmadım. Fotoğraf sorunuyla ilgiii moderatörlerden yardım alın.
Yüklediğiniz resimler sayfada yok, bilginize.

badrobot
11-12-2014, 22:34
Sn.sage888.
Zelkova aslında dış mekan bitkisi olup bu dönemde yaprak dökmesinin bir gereklilik olduğunuda söylemeliyim. Fakat dış mekanda konumlandırdığınız ağacınızın -5 derecenin altında korunmaya ihtiyacı olduğunuda hatırlatmalıyım.

nicholai hel
12-12-2014, 12:05
Sn. sage888,

Fotoğraf yükleme konusunda bu konular size yardımcı olabilir.

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)

Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6257.htm)


İyi çalışmalar, sağlıklı ağaçlar dilerim.

Arasyakupoglu
25-02-2015, 15:32
Merhabalar bundan 1 hafta öncesine kadar banada yeni iş hediyesi olarak bonsai ağaç yollandı 5 gun boyunca yurtdısında oldugum ıcın geldıgımde kurumustu kurtarabılırmıyım bakımı hakkında bilgi verebilirimisin :) en nihayetınde bir canlı uzuldum baya kurudugunu gorunce şimdiden yardımlarınız için teşekkur ederım


http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/908/mHVVox.jpghttp://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/631/DOPsxd.jpghttp://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/631/rKwsBC.jpg

Eflatun9
11-08-2015, 15:00
Merhaba.
Geçtiğimiz aralık ayında işyerindeki arkadaşımın aldığı bonsai kurumak üzereyken ben alıp bakmaya başladım. Kendini topladı, yeni yapraklar ve dallar çıktı (1. fotoğraf). Ama Mart ayında üzerinde böcekler ve ağlar gördüm. Yapraklar çürüyor ve dökülüyordu. Bir arkadaşın tavsiyesi ile on gün boyunca her gün yaprakları sirke ile silip havalandırarak ağacı ikinci kere kurtardım (keşke fotoğrafını çekseydim :( ). Yeniden eskisinden de daha çok yapraklar ve dallar çıktı. Ancak yaklaşık bir ay önce ağaçta yine kuruma belirtileri başladı. Toprağını dengeli bir şekilde her zamanki gibi suluyordum, yeri değişmedi, ofiste klima çok fazla açılmıyor. Ne olduğunu anlamadım. Ancak sonunda bir hafta sonunun ardından tüm yaprakları kurudu (2. fotoğraf). Ağacın kabuğunu 3-4 yerde kavlatarak durumuna baktım. Bir yerde yeşillik gördüm ve belki kurtulma ihtimâli vardır diye hâlâ suluyorum. Gerçekten çok üzgünüm. :( Bu kadar emek vererek yaşatmaya çalıştığım ağacı üçüncü defa da kurtarabilir miyim sizce? Bunun için bana tavsiyeleriniz olabilir mi?

Sakaki
18-08-2015, 14:22
Merhaba.
Geçtiğimiz aralık ayında işyerindeki arkadaşımın aldığı bonsai kurumak üzereyken ben alıp bakmaya başladım. Kendini topladı, yeni yapraklar ve dallar çıktı (1. fotoğraf). Ama Mart ayında üzerinde böcekler ve ağlar gördüm. Yapraklar çürüyor ve dökülüyordu. Bir arkadaşın tavsiyesi ile on gün boyunca her gün yaprakları sirke ile silip havalandırarak ağacı ikinci kere kurtardım (keşke fotoğrafını çekseydim :( ). Yeniden eskisinden de daha çok yapraklar ve dallar çıktı. Ancak yaklaşık bir ay önce ağaçta yine kuruma belirtileri başladı. Toprağını dengeli bir şekilde her zamanki gibi suluyordum, yeri değişmedi, ofiste klima çok fazla açılmıyor. Ne olduğunu anlamadım. Ancak sonunda bir hafta sonunun ardından tüm yaprakları kurudu (2. fotoğraf). Ağacın kabuğunu 3-4 yerde kavlatarak durumuna baktım. Bir yerde yeşillik gördüm ve belki kurtulma ihtimâli vardır diye hâlâ suluyorum. Gerçekten çok üzgünüm. :( Bu kadar emek vererek yaşatmaya çalıştığım ağacı üçüncü defa da kurtarabilir miyim sizce? Bunun için bana tavsiyeleriniz olabilir mi?

Bitkinin üstteki aşılı kısmı ölmüş fotoğraftan anladığım kadarıyla.
Alttaki caudex kısım şu anda henüz ölmemiş olsa bile bitkiniz artık özelliğini yitirmiş durumda. Yani asla ilk halinin fotoğrafında gördüğünüğz dal ve yaprak yapısına sahip olamayacaktır.

Eflatun9
18-08-2015, 14:50
Bitkinin üstteki aşılı kısmı ölmüş fotoğraftan anladığım kadarıyla.
Alttaki caudex kısım şu anda henüz ölmemiş olsa bile bitkiniz artık özelliğini yitirmiş durumda. Yani asla ilk halinin fotoğrafında gördüğünüğz dal ve yaprak yapısına sahip olamayacaktır.

Merhaba. Yanıtınız için teşekkür ederim. Geçen defa kuruduğunda yeni çıkan dallar ana gövdeden çıkmıştı. Bu defa durumu daha kötü ama yine toparlanma ihtimâli yok mudur? :(

FABERKUS
24-08-2015, 08:18
Merhabalar benim kara ağaç bonsaim var bu yavaş yavaş yapraklarını döktü ben korktum özel karışım toprak aldım ve değiştirdim bana güneşe koy kurtarırsın dediler ama yaklaşık bu şekilde kuruyalı 1 ay oldu ama bir yeşillenme yok ne yapmam lazım yoksa canım bonsaimi öldürdümmü.

FABERKUS
24-08-2015, 08:23
Merhabalar benim kara ağaç bonsaim var bu yavaş yavaş yapraklarını döktü ben korktum özel karışım toprak aldım ve değiştirdim bana güneşe koy kurtarırsın dediler ama yaklaşık bu şekilde kuruyalı 1 ay oldu ama bir yeşillenme yok ne yapmam lazım yoksa canım bonsaimi öldürdümmü.

Sakaki
24-08-2015, 11:16
...bana güneşe koy kurtarırsın dediler...

Bu öneriyi kim verdi bilmiyorum ama bitkinin sonunu hızlandırmış olduğu kesin. Kök çürümesi veya kök kurumasından muzdarip bir bitkiyi direk güneş altında, hele de böyle bir toprak karışımında ve sürekli nemli halde bırakmak durumu kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz.

Bitkinizi kaybetmişsiniz gibi görünüyor maalesef. :(

badrobot
24-08-2015, 11:30
Sakaki*nin söylediklerine tamamen katılıyorum. Bitkinizin kök sistemindeki rahatsızlıkla mücadelenin yanında birde güneşin yakıcı ve kavurucu Ağustos ışınlarına maruz kalmış.

catalak
09-11-2015, 15:42
Merhaba,

Bana 3 ay kadar önce hediye olarak gelen bu bonsai aynı yerde ve aynı sulama düzeninde olmasına karşın son 2 haftada kurumaya ve yaprak dökmeye başladı. Bu aşamada ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler

Sakaki
10-11-2015, 10:31
Merhaba,

Bana 3 ay kadar önce hediye olarak gelen bu bonsai aynı yerde ve aynı sulama düzeninde olmasına karşın son 2 haftada kurumaya ve yaprak dökmeye başladı. Bu aşamada ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler

Merhaba sn catalak

Ağaçlar yapacağınız yanlış işlemlere anında tepki vermezler, hatta bazı türlerde yapacağınız çok hatalı bir işlem sonucunda ağacın ölüm sürecine girdiğini anlamanız bile birkaç ay sürer.

Fotoğrafa göre yorum yapmak ve teşhis koymak gerçekten çok zor çünkü bulunduğu koşulları ve uyguladığınız bakımı fotoğraftan anlamak imkansız, bunu en iyi bilen sizsiniz. Sadece görüntüye bakarak tahmin yürütmek gerekirse köklerde çürüme olduğu (belki fazla sulamadan, belki de toprağın fazla nem tutucu olmasından dolayı) ve yetersiz ısı/ışık aldığı söylenebilir.

Eğer bitkinizi aldığınızdan beri toprağını hiç değiştirmediyseniz bu normal, çünkü marketlerde satılan ağaçlar/bitkiler kurumaması için genelde çok aşırı su/nem tutucu toprağa dikili haldedir ki bu toprağı satın aldıktan sonra en kısa sürede uygun bir karışımla değiştirmeniz gerekir.

catalak
11-11-2015, 11:08
Merhaba sn catalak

Ağaçlar yapacağınız yanlış işlemlere anında tepki vermezler, hatta bazı türlerde yapacağınız çok hatalı bir işlem sonucunda ağacın ölüm sürecine girdiğini anlamanız bile birkaç ay sürer.

Fotoğrafa göre yorum yapmak ve teşhis koymak gerçekten çok zor çünkü bulunduğu koşulları ve uyguladığınız bakımı fotoğraftan anlamak imkansız, bunu en iyi bilen sizsiniz. Sadece görüntüye bakarak tahmin yürütmek gerekirse köklerde çürüme olduğu (belki fazla sulamadan, belki de toprağın fazla nem tutucu olmasından dolayı) ve yetersiz ısı/ışık aldığı söylenebilir.

Eğer bitkinizi aldığınızdan beri toprağını hiç değiştirmediyseniz bu normal, çünkü marketlerde satılan ağaçlar/bitkiler kurumaması için genelde çok aşırı su/nem tutucu toprağa dikili haldedir ki bu toprağı satın aldıktan sonra en kısa sürede uygun bir karışımla değiştirmeniz gerekir.

Merhaba,

Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim. Sulamayı gün aşırı sadece yüzeyi ıslatacak şekilde yapıyordum. Işık anlamında sorun olduğunu düşünmüyorum ama toprak konusunda haklı olabilirsiniz. Bunun için biraz araştırma yaparak önlem almam gerekecek sanırım.

cnsky
19-05-2016, 09:38
merhabalar,
podacarpus ağacımı yaklaşık 6 ay önce aldım. haftada 2 defa suluyorum ve kapalı mekanda güneş alacak şekilde konumlandırdım. yaklaşık son 1 aydır yaprakları sarardı ve kurudu. bonsai bakımı hakkında pek bilgi sahibi değilim. toprağında bir kısım rengi daha açık kahverengi köke doğru olan toprak daha koyu renk. bu sayfada yazılanlardan okuduğum kadarıyla kökleri çürümüş olabilir diye düşünüyorum. toprak değişimi vs. ile ağacımı kurtarabilir miyim acaba yoksa çok mu geç kaldım? bu konuda bilgili arkadaşlar bana yardımcı olabilirse çok sevinirim. ağacımın fotoğraflarını paylaşıyorum.
şimdiden teşekkürler.

sagol
19-05-2016, 13:16
Sayın cnsky,

Öncelikle saksının altında drenaj için delik var mı yok mu onu kontrol edin. Delik yoksa hemen delikli bir saksıya almaya çalışın. İthal bonsailerde çok yosun kullanıldığından kök çürümesi yapabiliyor.
Delik varsa haftada iki kere değil toprağını kontrol ederek sulamanızı öneririm saksının altına bir tabak tabağın içine çakıl koyarak taşan suyun köklere direk temasını önleyebilirsiniz.


kolay gelsin...

merhabalar,
podacarpus ağacımı yaklaşık 6 ay önce aldım. haftada 2 defa suluyorum ve kapalı mekanda güneş alacak şekilde konumlandırdım. yaklaşık son 1 aydır yaprakları sarardı ve kurudu. bonsai bakımı hakkında pek bilgi sahibi değilim. toprağında bir kısım rengi daha açık kahverengi köke doğru olan toprak daha koyu renk. bu sayfada yazılanlardan okuduğum kadarıyla kökleri çürümüş olabilir diye düşünüyorum. toprak değişimi vs. ile ağacımı kurtarabilir miyim acaba yoksa çok mu geç kaldım? bu konuda bilgili arkadaşlar bana yardımcı olabilirse çok sevinirim. ağacımın fotoğraflarını paylaşıyorum.
şimdiden teşekkürler.

srnty
08-08-2017, 11:00
İyi günler, eski bir konu ama bendehediye olan bonsaiyi ne yazıkki kuruttum. Resimler aşağıda acaba kurtarabilirmiyim ???
655184

655185

655186

655187

655188

nicholai hel
08-08-2017, 14:42
Kurumanın sebebini belirlemeniz ve problemi düzeltmeniz lazım. Fotoğraflardan ağacın sağlığını kaybettiği açık ama sebebini sadece bu fotoğraflara bakarak net söyleyebilmek zor.

Şu konuda benzer problemleri konuştuk, faydası olabilir, bir bakın;
http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/33093-2.htm

Emel.
26-08-2018, 14:20
Herkese merhabalar
Yaklaşık 2 ay önce bonsai sahibi oldum gün ışığı alan bir yere yerleştirdim 3,4 günde bir toprağının kuruluğuna göre suluyordum ve herşey yolunda gibi görünüyordu.Fakat 2 gün önce bayram telaşı ile bakamadığım bonsaimin yaprakları kurumuş 😪Ve araştırırken bu güzel sayfayı buldum okuduğum yazışmaların birinde uzun bir süre su dolu bir kaba koyun diyordu ,bende birkaç saat öyle yaptım türünü de bilmiyorum bana da yardımcı olabilir misiniz? Resimde yükleyemedim😥

gsesp
24-12-2018, 06:43
merhaba daha geçen hafta hediye olarak bir bonsai ağacı geldi çürümesin diye çok fazla su da vermedim ama haftasonu 2 günde yaprakları kurumaya başlamış. Türünü de bilmiyorum. Ofis ortamındayım acaba güneş alamadığı için mi oluyor

Srpazra
25-03-2019, 00:20
Sevimli ağacım yapraklarını döküyor. Çok sık sulamıyorum ama toprağı da nemliden kuruta yakın. Türünü bilmediğim için detaylı araştıramıyorum bakım şeklini.

tt_tez
25-03-2019, 11:30
Benjamin türüne benziyor ağacınız, yapraklarındaki beyazlıklar fotoğraftan mı emin değilim ama çok sağlıklı görünmüyor. Bulunduğu bölge nasıl ısısı nemi güneş görmesi ? Bunlar ve toprağının yapısı önemli ki toprak da şu an drenajı düşük bir toprak gibi görünüyor.

Srpazra
26-03-2019, 17:48
evet yapraklarında beyazlıklar var aynı fotoda göründüğü gibi. Odanın sıcaklığı 19-21 derece arasında. Işık alan bi yerde duruyor. Toprağını Yen'i değiştirdim belki düzelir diye marketten almıştım toprağı. Dökülen yaprak saplarının uçlarında da kurular başladı. Kökleri sağlam görünüyordu. Toprağını yeniden mi değiştireyim?

Leisure
22-05-2019, 13:12
Merhabalar;
Geçtiğimiz Ağustos ayında hediye olarak gelen bonsaiyimin tüm yaprakları 1 ay önce döküldü. Şu aşamada yapabileceğim hiç bir şey yok mu acaba? Aldığımda gayet yeşil ve tüm yaprakları sağlıklıydı ara ara yapraklar azalsa da 1 ay önce tüm yapraklar döküldü. İnternette bir sürü şey yazıyor ve birinin yap dediğini diğeri yapma diyor, haliyle kafam çok karıştı. Bonsai'mi tekrar canlandırma konusunda bana yardımcı olabilecek biri olursa çok sevinirim.

https://imgyukle.com/i/kuBp0h

https://imgyukle.com/i/kuB1ro

https://imgyukle.com/i/kuBG5n

https://imgyukle.com/i/kuBmD8

https://imgyukle.com/i/kuBvbj

Leisure
22-05-2019, 13:15
Fotoğraflar da bu şekilde

meaw
22-05-2019, 13:40
thanks u
UFA007 (http://ufa007.co/) :mm

andronova
22-05-2019, 21:20
Fotoğraflar da bu şekildeSebebi bellimi?akla gelen dranaj varmı köklerde çürümeyle alakalı olabilir

TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Leisure
24-05-2019, 13:37
Bi çiçekçiye götürüp toprağı değiştirdim. Üstler ölü gözüküyor ama kökler canlı hala dedi. Sulamayı yapraklardan spreyle yapmıştım ama her gün azar azar su verdim. Çiçekçi 10 günde 1 su verilmesi lazım dedi. Altta dernaj için bir delik var fazla su oradan drene oluyor ama sürekli su değmesinden dolayı bu hale gelmiş olabilir.

Brrnbrns
28-05-2019, 18:33
Benimde bonsaim kurudu napmam lazim yardimci olurmusunuz

Nevraa
20-07-2019, 21:30
https://i.hizliresim.com/EO3mMq.jpg
Merhaba yukarıda gördüğünüz bonsai arkadaşıma ait ve bana fotoğrafı attığında iyileşebileceğini düşündüğüm için bakımını üstlendim. Kendisi forumlardan okuduğu kadarıyla budama işlemi yapmış ve bana getirdi.
https://i.hizliresim.com/2Oj6RN.jpg
Geldiğinde bu şekildeydi. Tamamen hazır toprak olduğu için köklerden 4-5 cm altına taş serpiştirdim evdeki saksılardan suyu emmesi için. Kurudukça suluyorum vitamin çeşitlerini denedim ama hiçbir değişme olmadı. Kökleri siyah ve nemliydi acaba yeniden canlandırılabilir mi? Son olarak da hangi türe ait? Teşekkür ederim

Küb
05-09-2019, 23:58
Arkadaşlar Merhaba,

Bana hediye gelen bir Zelkova türü bonsai bitkim vardı. Uzun süredir yaşatmayı başardım fakat 3 günlük tatilde (30 Ağustos-1 Eylül) bonsaiye baktığımda fotoğraftaki şekilde buldum malesef.

Bitki öldü mü emin olamıyorum sulamaya devam ediyorum fakat bugün bitkilerden anlayan birisine sorduğumda bir iki dalını kesip bitknin susuz kaldığını ve bu yüzden bitkinin öldüğünü söyledi. Fakat ben tatile gitmeden önce bitkiye yeterli suyu sağlamıştım. Kendisine çok inanmadım bu yüzden sizden bilgili olan arkadaşlardan destek rica ediyorum.

Bonsaim kesin ölmüş müdür? Saksı veya toprak değişimi yaparak bonsaiyi eski haline döndürebilir miyim? Yorumlarınız nelerdir? :(

https://eksiup.com/p/9n102220dgbt
https://eksiup.com/p/yw102224uhk2

Melihergin
21-11-2019, 09:00
Merhabalar benim bonzaimde de bir sorun var sanırım,toprağı çok kötü olduğu için toprağını değiştirdim fakat değişimden bir hafta sonra yapraklarda sarararak dökülme başladı daha önce bu mevsimde hiç değişim yapmamıştım ,İç mekanda diye birşey olmaz sandım inşallah birşey olmaz çok değerli benim için önerilerinizi bekliyorum tesekkurler,http://https://photos.app.goo.gl/BNZy7dzykPARgwhk7 http://https://photos.app.goo.gl/dPfiKhmVScnLo24g9 https://photos.app.goo.gl/dPfiKhmVScnLo24g9 https://photos.app.goo.gl/X91cP41QgLi2FZXN6

its_just_a_ride
23-11-2019, 00:38
Merhabalar benim bonzaimde de bir sorun var sanırım,toprağı çok kötü olduğu için toprağını değiştirdim fakat değişimden bir hafta sonra yapraklarda sarararak dökülme başladı daha önce bu mevsimde hiç değişim yapmamıştım ,İç mekanda diye birşey olmaz sandım inşallah birşey olmaz çok değerli benim için önerilerinizi bekliyorum tesekkurler,http://https://photos.app.goo.gl/BNZy7dzykPARgwhk7 http://https://photos.app.goo.gl/dPfiKhmVScnLo24g9 https://photos.app.goo.gl/dPfiKhmVScnLo24g9 https://photos.app.goo.gl/X91cP41QgLi2FZXN6

Cansuyundaki aşırı suya tepki veriyor olabilir. Yaprakların durumunu takip edin. Aşırı sararıp dökülme yoksa toprak tamamen kuruyana kadar tekrar su vermeyin. Aşırı yaprak kaybı oluşmaya başlarsa tekrar toprak harcı hazırlayın. Geçirgen olmasına dikkat edin.

Bsrcpn
29-11-2019, 17:23
Bakımı yalnızca bana mı zor geliyor gözümün önünde yaprak döküyor ama bir türlü ne istediğini anlayamadım 🥺

Duygumuharrem
02-05-2020, 16:18
Merhaba bonsai ağacım kurudu yaprakları döküldü hedıye gelelı ıkı ayı geçti topragıda kurudu napmam lazım

cagatayural
20-05-2020, 16:58
Merhaba,

Ekte fotografta göreceğiniz bonsao gecen gunku cok sicak hava yapraklari kurudu.

Napmam gerekiyor acaba yonlendirme yalarsaniz cok sevinirim

cagatayural
20-05-2020, 17:09
Merhaba,

Ekte fotografta göreceğiniz bonsao gecen gunku cok sicak hava yapraklari kurudu.

Napmam gerekiyor acaba yonlendirme yaparsaniz cok sevinirim

Bu durumda napmam gerekiyor acaba ?

Nandina
07-09-2020, 23:21
Merhaba benim de bonsaim kuruyor alalı br yıl oldu ama yaza doğru kurumaya basladi.saksida yosunlasmalar oluştu acaba napmalyim ??